CASTELL DE SANT MIQUEL D'ESCORNALBOU
(Baix Camp)
 


Vista general de l'edificació

Elements arquitectònics que hi ha al pati del claustre.

Porta d'entrada al castell

Element arquitectònics que hi ha al pati del claustre.


 


A principis del segle XII és esmentat com a senyor del castell Bertran de Castellet, que fou succeït pel seu fill Guillem i pel seu nét Bertran. El 1461 Urrea hagué d'ordenar la reconstrucció de la part caiguda de la muralla.

El 1654 el veguer ordenà que 70 homes de Riudoms, Mont-roig, Reus, la Selva, Alcover, les Borges, Riudecanyes, Botarell, Vinyols i Montbrió enderroquessin les fortificacions, ordre que, malgrat l'oposició inicial, hagueren de complir. Ja anteriorment havia estat ocupat pels castellans (1646), pels catalans i els francesos, que el fortificaren el 1647, i de nou pels francesos el 1651.

El 1815 es volat per membres de la Milícia Nacional de Reus. Eduard Toda en 1912, comença la restauració del conjunt al principi del segle XX, seguínt unes directrius totalment diferents de les proposades per Puig i Cadafalch. Va enderrocar sense gaire justificació algunes construccions, s'inventà torres d'un exòtic aire germànic i convertí el claustre, que trobà desmuntat, en mirador.

El castell passà fa uns quants anys al Banco Urquijo; darrerament, i gràcies a la pressió popular, es adquirit per un consorci de la Generalitat i la Diputació de Tarragona.

Situació: Al terme municipal de Riudecanyes, localitat del Baix Camp    

Localització
: N 41 07 38 E 0 54 58.