CASTELL DE CREIXELL 
(El Tarragonès)
 

 
 
 
 


 


A Creixell (Tarragonès).

Documentat a la fi de l'any 1190 quan el bisbe de Barcelona, Ramon de Castellvell, concedeix la Carta de Població als individus que vagin a viure o visquin en la vila de Creixell.

En el fogaje de 1365-1370 es nomena Creixell com propietat del prior del monestir de Sant Pere de Casserres de la comarca d'Osona. Encara que sembla ser que la senyoria havia de ser compartida, ja que en l'any 1381 el Infant Joan ven la jurisdicció dels castells de Creixell, Roda i Berà al monestir de Casseres, que des de llavors tindrà ple domini, exceptuant Creixell, com el lloc de màxima jerarquia.

L'any 1767 arran de l'expulsió dels jesuïtes, la jurisdicció de la vila, va passar a les mans de la corona, la qual la va vendre al propietari de Reus, Salvador de Marc. Ell i els seus descendents van remoure la senyoria de Creixell i de Roda fins a l'abolició dels drets senyorials.

Aquest castell de figura poligonal consta d'un pati obert en el seu interior i envoltat d'un alt i impressionant talús Si bé la base pertany a l'època medieval, l'obra actual s'estima que correspon al segle XVII.

Actualment és casal del poble.