CASTELL DE CLARAMUNT
(L'Anoia)
 

   


 


Documentat l'any 979. De aquest castell  consta que els primers senyors  van ser els cavallers de Claramunt, qui ho ocuparien des del segle IX al XIV en que passaria a poder de la Casa dels Cardona.

Ha estat derruït i aixecat en nombroses ocasions des que en 1463 durant la guerra entre Joan II i la Diputació del General la fortificació va quedar pràcticament destruïda si bé els comtes de Cardona la van tornar a reconstruir. Reconstruït durant la tercera part del segle XV va anar de nou derruït aquesta vegada per ordre de Felipe V el 1717. En 1915 els seus propietaris ho van tornar a restaurar obtenint deu anys després el marquesat de la Pobla de Claramunt.

S'observen murs dels seus originaris tres recintes escalonats que tenia, i algunes torres rodones i quadrades. En 1974 el castell passa a ser propietat de l'estat i set anys més tard aquest ho transfereix a la Generalitat. A partir de 1996 ho rep l'ajuntament local el qual es fa càrrec de la seva gestió. Actualment el monument pertany al Patrimoni Històric de la Generalitat de Catalunya.

Queden en peus els murs de diverses torres, entre elles la de l'homenatge (poligonal), sales amb voltes gòtiques i la cisterna, Durant el mes de setembre es converteix en l'escenari d'un concert de música clàssica dintre del cicle de Música als Castells i que organitza la Fundació Castells Culturals de Catalunya. Esta considerat com un dels deu millors castells de Catalunya i el millor de la comarca de l'Anoia. Ocupa una extensió de 5.404 m2 localitzant-se a la part alta d'un pujol de 461 metres lo que ens porta uns 45 minuts de camí.