CASTELL DE CASTELLDEFELS 
(Baix Llobregat)
 

Vistes generals
Entrada al castell nterior del recinte

 

 


Documentat el  970.

Situaciˇ: A Castelldefels, poblaciˇ del Baix Llobregat.    GPS : N 41 17 03 E 01 58 41

Castell, sorgit d'un antic monestir que havia sobre l'antiga vila romana de Castelldefels, quan aquestes terres eren de pertinenša del comte de Barcelona. La hist˛ria del castell arrenca de l'Ŕpoca de Mir Geribert, nÚt del comte de Barcelona Borrell II, noble del Comtat de Barcelona que va arribar a ser un dels mÚs poderosos nobles del PenedŔs i posse´dor de nombroses torres i castells dels quals cap destacar el de EramprunyÓ del qual depenia el domini del de Castelldefels.

El castell de Castelldefels es trobava situada dins del terme antic de Eramprunya. Un llinatge familiar vinculat a Eramprunya era el dels Marc Una famÝlia que entre els anys 1323 i 1548 van ser senyors del castell i del terme d'EramprunyÓ, que arribava als municipis actuals de GavÓ, Begues, Castelldefels, Viladecans i Sant Climent de Llobregat i una part de Sitges i de Sant Boi de Llobregat.

Representa el mÓxim exponent dintre de les nostres terres de la feroš imposiciˇ portada a terme pels cavallers medievals entre les gents de la poblaciˇ al dur  un feudalisme extremadament violent. Per a poder impedir la continu´tat de tal situaciˇ van haver de revelar-se contra el comte de Barcelona els monjos del Sant Cugat i els seus habitants. Actualment el castell estÓ totalment embellit grÓcies a la reforma portada a terme per l'ajuntament de Castelldefels l'any 1897 per Manuel Girona. SÝmbol de la ciutat que amb el suport de la Diputaciˇ de Barcelona estÓ duent-se un ampli pla de rehabilitaciˇ i dedicaciˇ a nous usos cara a un brillant futur.

En Castelldefels subsisteixen varies torres de defensa contra la piraterýa arribada per mar : de Torre Barona, Torre de Can Valls de la Muntanyeta, Torre Moruna, Torre Fael, de Can Gomar, de la plaša del castell, la Torre de Can Roca de Baix, de can Moliner, d'Antoni,Climent Savall i de Gabriel Folcher.