CASTELL DE CALONGE
(L'Anoia)
 


Vista panoràmica. Al fons el castell. Al costat l’ermita de Santa Fe de Calonge del segle XI 

Vista general

Altre vista parcial de l’exterior

Portal d’accés a la sala rectangular, únic habitacle cobert de la edificació.

Interior de la sala. Al fons es veu un portalet . Baixant uns quants esglaons, tomba a l’esquerra, on hi ha una petita raconada, sense sortida.


 


A Calonge de Segarra (Anoia)


Situat en el cim del puig, el castell apareix actualment força destruït pel pas dels segles. La troballa d'unes restes arqueològiques va documentar l'existència, en aquest mateix indret, d'un poblat ibèric abandonat vers el segle I aC.

Construït a les acaballes del segle X, aquest castell va gaudir d'una notable importància durant l'Alta Edat Mitjana. L'any 1010 el bisbe de Vic, Arnulf, germà del vescomte de Cardona, tornava greument ferit d'una expedició bèl.lica dels comtats catalans contra l'emirat de Còrdova. En arribar a aquests topants s'aixoplugà en el castell de Calonge on feu testament i li arribà la mort.

Actualment, de les notables construccions medievals, sols en resta una estança coberta amb volta de canó i les restes del basament de la torrécircular al voltant de la qual s'articulava el castell. AI llarg de tota l'edat mitjana va formar part de les possessions del Cardona. Posteriorment entrà en decadència i les restes del conjunt fortificat foren convertides en dependències agrícoles d'una masia habitada fins a començaments det segle XX.

El nom de Calonge procedeix de la família del mateix nom que l'ocupaven en l'any 1040 actuant com feudatarios dels Cardona.