CASTELL DE TUDELA
(Gironès)
 

 
Diferents vistes de les restes


 


Castell termenat.
Documentat el 1091 com "Castro de Todela" gràcies a l'escriptura conferida pel jurament de fidelitat de l'abat Berenguer cap al comte Ramon Borrell I, es troba localitzat en l'cim de la serra de Sant Grau. Van ser senyors del castell diversos Tudela doncs documents de 1092 nomenen Guillelmi de Todela i en 1178 a Petrum de Todela.

El 1136 Ramon Berenguer IV encarrega la seva tutela a Guillem Raimon. Van ser senyors del castell Els Montcada ia 1314 Ermessendis de Cartellà dona del baró de Cabrenys. A la fi del segle XIV, Ramon Galceran de Pinós. L'últim del que es té notícia correspondria a Baldiri Agullana en 1495.

En l'actualitat tan sols es poden veure les restes de la base d'una torre al costat d'una ermita que s'endevina capella del castell.


Situació : En terrenys de l’extens municipi de Sant Gregori (Gironès) – Girona

Accés : Visitat el 24/9/2009    Coordinades de situació: N 41.99244 / E 2.71496.          Altitud: 449 m.

Estat : Malmès. Poques restes. Lliurament accessible. Esplèndides vistes des d’aquest lloc.

Altres : Situat al cim de la muntanya de Sant Grau, al costat de les restes de la capella del mateix nom, documentada des del segle XVI.  Probablement aquesta capella fou la del castell.

Al municipi de Sant Gregori hi ha varies edificacions medievals. Es recomana visitar la pàgina http://salillas.net/castillos/girones.htm  , on a l’apartat corresponent a aquesta població es podrà localitzar el nom de les construccions, per poder a continuació visitar les pàgines on hi ha documentació gràfica de cadascuna d’elles.