PALAU REIAL 
(Baix Empordà)
 


Façana principal
 

Vista parcial de la torre. Al costat l’església de Sant Gení
s
Escut que hi ha a la llinda de la porta d’entrada
 

Torre cantonera del jardí

 

Vista lateral de la torre.
Si no anem errats en la interpretació de la imatge, la petita “barbacana” que s’hi veu, podria haver estat un pràctic sanitari. 
 

 


L'any 1272 Dalmau de Rocabertí cedeix tots els drets de què disposa sobre Torroella al llavors infant Pere (futur Pere II) i des d'aquest moment la vila es converteix en vila reial.

Durant el segle XIV Torroella aconsegueix la seva màxima esplendor, si bé a partir de llavors co-mença la decadència. Torroella passa a ser freqüentada de Joan I, qui va fer restaurar l'antic castell, passant a denominar El Mirador segons un text de 1385. Alguns motius de la seva decadència vénen donats per la gran pesta del segle XIV que deixa la població molt delmada. D'altra banda, a finals del mateix segle XIV, el port de Torroella (a la desembocadura del Ter) un dels més importants de la costa septentrional del Principat, queda sepultada per l'avanç de les sorres, i ja a sobre la pirateria del segle XV deixa el seu comerç sota mínims.

Durant la guerra contra Joan II va ser defensada pel comte de Pallars per encàrrec de la Generalitat, tot i que va haver de rendir finalment el 1471. A finals del segle XVII la baronia de Torroella, governada per un procurador reial, comprenia Torroella, Gualta, Fontanilles i Sobrestany.


Situació : A Torroella de Montgrí, localitat del Baix Empordà

Estat : Bon estat. Imponent presència. Actualment és un establiment d’hostaleria (Palau lo mirador - http://www.palaulomirador.com/ ).

Accés : Visitat el 6/2/2010 : El localitzarem al carrer Passeig de l’Església, a tocar d’aquesta edificació, l’església parroquial de Sant Genís.

Situació: N 42,04284 / E 3,12621    Altitud: 31 m.

A continuació, seguint per la part de baix del passeig, podrem caminar pel carrer de l’església, que en un bonic recorregut fins la Plaça de la Vila, ens permetrà veure a banda i banda, un bon grapat d’edificacions – Palau Solterra, casa Bataller, casa Seguer, entre altres), edificades a partir del segle XVI.

Altres : Una pàgina amb una mica d’història:
http://www.torroella-estartit.cat/municipi/introduccio-al-municipi/historia.html?showall=1