LA MALALTIA DE L'ASBESTOSI
 


 Fibra d'amiant (al microscopi)
 


L'Associació d'Afectats per l'Amiant de Cerdanyola i Ripollet

És una entitat sense ànim de lucre constituïda per afectats i afectades per l'amiant residents a Cerdanyola del Vallès, Ripollet i altres poblacions vallesanes, així com per veïns i veïnes d'aquestes poblacions.

El mes d'octubre de 2003 va suposat la creació d'una associació d'afectats per la malaltia de l'asbestosi, produïda per la inhalació de fibres d'amiant, producte que s'utilitzava en la fabricació de plaques i tubs de fibrociment a la fàbrica Uralita, S. A. de Cerdanyola.

Els impulsors de la idea han estat el metge Josep Tarrés i l'escultor Salvador Mañosa. Una cinquantena de malalts i familiars d'afectats per l'asbestosi són els primers integrants de l'associació. Un estudi fet al Vallès ha enregistrat 400 casos d'asbestosi.
Molts treballadors de la Uralita, S. A., i molts dels seus familiars, van contraure malalties pulmonars i càncers. L'àrea d'influència arriba va fins a Barberà, Badia, Sabadell, Santa Perpètua, Montcada i Sant Cugat.

La principal raó de la nova Associació és la d'exercir accions davant la justícia contra l'empresa Uralita, S. A., causant de la malaltia que pateixen. Volen que Uralita, S. A. sigui reconeguda com la causant de la seva malaltia i de desenes de defuncions a la comarca.

En segon lloc, l'Associació vol desenvolupar una tasca de conscienciació sobre el que ha significat -i encara significa- l'amiant per als habitants dels municipis afectats, principalment Cerdanyola i Ripollet.

En tercer lloc, es vol elaborar un mapa dels punts del Vallès on encara hi ha focus actius amb fibres d'amiant. Un cop elaborat, serà traslladat als ajuntaments respectius perquè en un termini de tres mesos eliminen la perillositat.

S'ha creat una Comissió Gestora, la qual elaborarà els estatuts de l'Associació.

Molts dels malalts han mort fa temps i d'altres encara no se'ls ha diagnosticat l'asbestosi.

Aquesta Associació es va constituir oficialment el dissabte 17 de gener de 2004 al Centre Cultural de Ripollet.Objectius li l'entitat:

Potenciar i fomentar la investigació i els estudis sobre qualsevol temàtica que tingui relació amb l'amiant i l'asbestosi.

Divulgació dels estudis i les investigacions sobre aquests temes.

Organitzar i col·laborar en campanyes de prevenció per impedir nous afectats.

Defensa dels interessos dels col·lectius afectats.

Recuperació de la memòria històrica a nivell laboral i local.

Exigència i el seguiment del compliment de les normatives que afecten al tractament de l'amiant a nivell de la salut laboral i de la salut pública.

• Fomentar publicacions històriques i científiques sobre aquesta temàtica.

• Elaboració d'un cens d' afectats par la malaltia de asbestosi.

• Facilitar la coordinació amb les diferents associacions o entitats que treballin la mateixa temàtica.
L'Antiga fàbrica de la Uralita (ja desapareguda) a Cerdanyola del Vallès
Actualment funcionen tres grups de treball integrats per associats i associades de l'entitat.

• Un primer grup analitzarà quina és la situació dels jubilats i jubilades que tot i patir la malaltia no la tenen reconeguda a la seva pensió. Es planteja fer una reclamació col·lectiva contra l'empresa, a través d'una denúncia que comptaria amb el suport dels sindicats CC.OO. i UGT.

• Un segon grup s'encarregarà de l'organització d'activitats de l'entitat pensades per obtenir fons propis. De moment, artistes com Jesús Bolinaga, han cedit obra seva a l'entitat, i es treballa en el disseny de samarretes-denúncia, de les quals se'n farà un tiratge de 150.000. La idea és presentar-les i posar-les a la venda amb motiu de la festa de Sant Jordi a la Rambla, a Ripollet -25 d'abril.

• El tercer grup treballarà els casos dels afectats per l'asbestosi passius. Són persones com Salvador Mañosa que mai van treballar a Uralita però que han desenvolupat la malaltia per veinatge.


Junta Directiva
La junta està formada per :
Salvador Mañosa : President
Mercè Duran: Vicepresidenta
Jesús Ferrer: tresorer
Leontí Trabalón: secretari
Josep Bayó: vocal
Mª Carmen García: vocal
Rosa Maria Dumenjó: vocal
Jaume Pla: vocal
Rosa Frisach: vocal
Miquel Sànchez: vocal

Per contactar amb l'Associació

A través dels serveis d'informació del Centre Cultural de Ripollet (Rambla de Sant Jordi, 2-4)
 i l'Ateneu de Cerdanyola (Carrer de la Indústria, 38 - 40).
També al correu electrònic afectats_afectades@hotmail.com
.
 

 
Càrrega d'un tren amb tubs de fibrociment