El temps a Cerdanyola del Vallès

 Farmàcies de guàrdia

 

  
   Cal Pagés a la carretera de Barcelona - 2
   Comunicat del Departament
de Salut
                                   
El Departament de Salut informa que en les últimes hores s’han confir-mat 684 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya, cosa que eleva la xifra total a 31.727.

Del total de casos acumulats, fins ara han mort amb la Covid-19 un total de 3.231 persones.

Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 2.582 persones han estat ingressades de gravetat.

A més, del nombre total de positius arreu del país, 5.117 són profes-sionals sanitaris.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s’han comp-tabilitzat fins avui un total de 13.513 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19.

Informació sobre residències de gent gran

Amb dates tancades a 9 d’abril, i segons la informació que fan arribar els propis centres, hi ha 2.298 persones que viuen a residències de

 gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus. Aquestes persones estan aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut. A més, 650 residents estan hospitalitzats.

A Catalunya hi ha un total de 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades.

Fins avui s’han confirmat també que són 262 les residències amb persones diagnosticades de coronavirus i 365 amb persones amb simptomatologia. El sistema català està format per 1.073 residències de gent gran.

Pel que fa als i les professionals, 4.525 estan aïllats o tenen simptoma-tologia, d’un total de més de 75.000.

Des del 15 de març, han mort per coronavirus 1.407 persones resi-dents, segons han informat els mateixos centres.


(govern.cat) 9 abril 2020 - 22:43 h.      A Cerdanyola del Vallès

Casos positius

Cerdanyola del Vallès 1 - Serraparera                    102
Cerdanyola del Vallès 2 - Canaletes - Fontetes     145
Cerdanyola - Ripollet                                                    49                          


Resultats per municipi

10 abril 2020

  
 El Club Excursionista de Gracia ilustra sobre
Sant Iscle de les Feixes
 
 

Comunicat del Departament
de Salut
                           
El Departament de Salut informa que en les últimes hores s’han con-firmat 1.396 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya, cosa que eleva la xifra total a 31.043.

Del total de casos acumulats, fins ara han mort amb la Covid-19 un total de 3.148 persones.

Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 2.507 persones han estat ingressades de gravetat.

A més, del nombre total de positius arreu del país, 5.020 són profes-sionals sanitaris.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s’han comptabilitzat fins avui un total de 13.063 altes hospitalàries de per-sones diagnosticades amb la Covid-19.

Informació sobre residències de gent gran

Amb dades tancades a 8 d’abril, i segons la informació que fan arribar els propis centres, hi ha 2.374 persones que viuen a residèn-

cies de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus. Aquestes persones estan aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut. A més, 737 residents estan hospitalitzats.

Des del 15 de març, han mort per coronavirus 1.178 persones residents, segons han informat els mateixos centres.

A Catalunya hi ha un total de 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades.

Fins a aquesta data s’han confirmat també que són 282 les residèn-cies amb persones diagnosticades de coronavirus i 403 amb perso-nes amb simptomatologia. El sistema català està format per 1.073 residències de gent gran.

Pel que fa als i les professionals, 4.877 estan aïllats o tenen simpto-matologia, d’un total de més de 75.000.

(govern.cat) 8 abril 2020 - 22:42 h.Els CAPs obriran Divendres Sant i Dilluns de Pasqua 

CAP Canaletes

El divendres 10 i el dilluns 13 d’abril (Divendres Sant i Dilluns de Pasqua) es mantindran oberts els Centres d’Atenció Primària en els horaris de funcionament després de la reordenació que s’ha dut a terme aquests dies.

Així doncs, els centres de Serraperera i Canaletes obriran en el seu horari habitual, de 8 a 20 h i el de La Farigola de 8 a 15 hores. Es recorda que el consultori de Les Fontetes està tancat durant aquests dies.

Vilallonga acorda amb els escriptors, llibreters, editors
i il·lustradors potenciar la dimensió virtual de Sant Jordi i celebrar un gran Dia del Llibre
a l'estiu


 

Un moment de la telereunió.
El sector de les lletres aposta decididament per mantenir encara que sigui ajornada la tradició de les parades de llibres i roses al carrer i que els autors firmin presencialment les seves obres

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha acordat aquest dimecres en una telereunió amb representats dels escriptors, els llibreters, els editors i els il·lustradors celebrar el 23 d’abril una Diada de Sant Jordi amb gran activitat a la xarxa, mentre que per altra banda també s’aposta decididament per convocar a l’estiu amb caràcter extraordinari un Dia del Llibre que permeti a les llibreries, les editorials i les entitats treure les parades al carrer, amb els escriptors firmant presencialment les seves obres. La consellera ha dit en alguna ocasió que aquesta podria ser la gran festa de la recuperació de l’activitat presencial quan retorni la normalitat.

Les mesures de protecció i confinament per evitar la transmissió de la COVID19 condueixen a una Diada de Sant Jordi excepcional amb les llibreries físicament tancades però amb la venda en línia perfectament activada en totes les llibreries que tenen web, fins i tot les petites, per tal que el lector pugui rebre el seu llibre a casa.

Aquesta mesura no exclou la celebració a l’estiu d’una Diada del Llibre històrica per mantenir la tradició de treure les parades de llibres al carrer en una data que encara no s’ha concretat perquè es vol complir les màximes garanties des del punt de vista sanitari, i cal veure com evoluciona la pandèmia.

En aquesta nova reunió telemàtica presidida per Vilallonga amb el sector cultural, avui amb el món de les lletres, la consellera ha avançat que s’activarà amb caràcter imminent un nou portal web del Departament de Cultura que contindrà tota la informació específica útil per aquests dies de confinament, i també inclourà un destacat apartat dedicat a Sant Jordi i el Dia del Llibre, amb actualització constant de continguts.

Han acompanyat a la consellera a la reunió el secretari general de
Cultura, Francesc Vilaró; la directora general de Creació,Acció Terri-
torial i Biblioteques, Àngels Ponsa; el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà; la directora de l’Institut Ramon Llull (IRLL), Iolanda Batallé, i el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta.

Francesc Vilaró ha explicat els canvis de normativa i les mesures que s’estan elaborant per atenuar l’aturada del sector, i ha agraït rebre informació de les demandes i dades d’afectació perquè és molt necessari a l’hora de prendre mesures.

Àngels Ponsa ha dit que és bàsic que les activitats de les biblioteques ara traslladades a la xarxa han de ser remunerades, i ha proposat la campanya “Per Sant Jordi compro a la meva llibreria”, i una iniciativa consistent a produir “roses d’autoria” per part de membres de l’Associació d’Artistes Visuals, entre altres.

Han participat com a convocats Bel Olid (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), Àngels Gregori (PEN Català), Xavi Ramiro (Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC), Agustín Comottto (Professionals de la Il·lustració Catalana Associats), Montse Ayats (Editors.cat), Carme Ferrer (Gremi de Llibreters) i Patrici Tixis (Cambra del Llibre i Gremi de Llibreters).

Tots ells s’han mostrat partidaris de complir de manera estricta les mesures de confinament i han explicat iniciatives per aprofitar les oportunitats que ofereix el món virtual per fer visible el seu sector. També han explicat nombroses activitats a la xarxa amb la participació d’escriptors “sempre remunerades”. Montse Ayats ha proposat la campanya “Sant Jordi a casa, el Dia del Llibre a l’estiu”.

En la videoconferència s’han escoltat missatges d’agraïment al Departament de Cultura per mantenir el contacte amb el sector, escoltar la seva veu, i haver pres unes primeres mesures que alguns dels convocats troben a faltar de la part del Govern espanyol.
(govern.cat)      8 d'abril


L'Institut Català de la Salut reajusta a partir de demà l'atenció primària a Cerdanyola del Vallès

El CAP La Farigola tancarà per les tardes 
Comportarà el tancament temporal per la tarda del CAP La Farigola. Qui necessiti atenció mèdica haurà d’anar al CAP Ripollet.

L'Institut Català de la Salut ha comunicat que, de manera temporal i fins a nou avís, a partir de demà dilluns 6 d'abril es modifica l'atenció sanitària a Cerdanyola del Vallès. Això comportarà que el CAP La Farigola passi a fer de dilluns a divendres horari de matins, de 8 h fins a les 15 h. Qui hagi de menester atenció mèdica per la tarda haurà de desplaçar-se al CAP Ripollet, al carrer de Casanovas, 4 de la veïna localitat.

Aquesta mesura respon a una reestructuració que s'està duent a
terme als CAP dels municipis de l'entorn de l'Hospital Taulí, per poder dotar de personal l'hospital de campanya que s'està construint a les instal·lacions de la pista d'atletisme de Sabadell. L'ICS ha insistit que és una mesura temporal que cal prendre davant la situació d'alarma sanitària que estem vivint i que està incidint especialment a la nostra comarca.

Fora d’aquests horaris, l’atenció urgent es continuarà fent al CAP Cerdanyola - Ripollet.

A través del portal  https://lamevasalut.gencat.cat/web/guest/pre-login-cps es pot contactar directament amb el metge o metgessa de capçalera i es poden descarregar les receptes electròniques.¿Qué se sabe hasta ahora
de la COVID-19 y los animales de compañía? 
Barcelona, 7 abr (EFE).- El Hospital Clínico Veterinario de la Univer-sidad Autónoma de Barcelona (UAB), uno de los más prestigiosos de Europa, considera que a día de hoy no hay ninguna evidencia cientí-fica de que el SARS-CoV-2, el coronavirus que provoca la enferme-dad COVID-19, pueda afectar a animales de compañía ni que éstos puedan transmitir la enfermedad.

El veterinario de este hospital Xavier Roura ha respondido a las preguntas más frecuentes que recibe.

¿QUÉ SABEMOS DEL VIRUS DE LA COVID-19 Y LOS ANIMALES DE COMPAÑÍA?

COVID-19 (abreviatura Coronavirus Disease 2019) es la enfermedad provocada por el virus SARS-CoV-2, un beta-coronavirus nuevo que se identificó en diciembre de 2019 después de una serie de casos de neumonía en la ciudad china de Wuhan y del que aún se desconoce la fuente inicial de contagio. A partir del foco inicial, la actual expan-sión de COVID-19 está producida por la transmisión entre humanos. Hasta ahora no hay ninguna evidencia de que los animales de compañía puedan sufrir ni transmitir la enfermedad.

¿ES VERDAD QUE HAY UNA VACUNA DE CORONAVIRUS PARA GATOS Y PERROS?

Los gatos y los perros (y también los hurones) se pueden ver afectados por coronavirus. En general, se trata de alfa-coronavirus (un género diferente del beta-coronavirus al que pertenece el SARS-CoV-2) que suelen producir cuadros digestivos. Existen vacunas para coronavirus entérico canino (que provoca un cuadro digestivo) y por coronavirus felino que provoca la peritonitis infecciosa felina, una enfermedad potencialmente muy grave. En todo caso, ninguna de estas vacunas protegería contra el virus que está provocando el actual brote de COVID-19 y no tiene ningún sentido vacunar a gatos y perros para protegerlos de esta enfermedad. Con respecto a la vacunación contra los coronavirus típicos de gato y perro, tu veterinario le informará si está indicado en su mascota y de qué manera se ha de hacer la vacunación.

SI SOY POSITIVO A LA ENFERMEDAD, ¿HE DE EVITAR EL CONTACTO CON MIS MASCOTAS?

Aunque por el momento no se ha demostrado que los animales de compañía puedan sufrir la enfermedad, aún nos queda mucho por saber sobre el nuevo coronavirus y, por pura precaución, se recomi-

enda que las personas positivas a la enfermedad COVID-19 limiten
el contacto con las mascotas de la misma manera que lo hacen con las personas. Si usted es positivo al SARS-CoV-2, haga que otro miembro de la familia cuide de la mascota siempre que sea posible y evite el contacto con ella (caricias, besos, lametones, compartir comida). Si debe tener contacto con un animal doméstico, lávese las manos antes y después de interaccionar y lleve una mascarilla facial.

MI PERRO HA ESTADO EN CONTACTO CON UNA PERSONA POSITIVA ¿LE HE DE LLEVAR AL VETERINARIO?

Si su mascota ha estado en contacto con una persona positiva de COVID-19 y debe llevarla al veterinario por cualquier motivo, contacte antes telefónicamente con el centro veterinario. De esta manera le darán las instrucciones precisas y podrán estar prepara-dos para recibirlo.

HE LEÍDO QUE HAY UN CASO DE INFECCIÓN EN UN PERRO EN CHINA

Esto no es exactamente así. Aunque una muestra tomada de un perro que convivía con una persona positiva a SARS-CoV-2 ha dado un positivo leve, el animal no presenta ningún signo de enfermedad y no se ha podido comprobar si efectivamente es portador de partículas víricas con capacidad infectiva. El día 26 de febrero se informó de un resultado positivo leve en una prueba de detección practicada al perro de una persona que sufría COVID-19 en Hong Kong. Se analizaron muestras nasales, orales, fecales y rectales. En un primer análisis, las muestras nasales y orales fueron positivas. En un segundo análisis, sólo las muestras nasales fueron positivas. Los dos últimos análisis fueron negativos en todas las muestras. La prueba que se usó es la RT-PCR en tiempo real (reacción en cadena de la polimerasa con transcriptasa inversa en tiempo real), que detecta ARN viral pero no permite distinguir si hay partículas virales intactas (que son infecciosas) o sólo fragmentos de ARN (que no transmiten la enfermedad). Es posible, también, que el animal actuara simplemente como fomes (tuviera partículas víricas por contacto con el paciente positivo al igual que podría tenerlas cualquier otro objeto con el que el paciente hubiera estado en contacto). El perro en cuestión fue devuelto a su propietaria tras completar la cuarentena sin haber presentado signos de enfermedad en ningún momento. Así, a fecha de hoy, se puede seguir afirmando que no se conoce ningún caso de mascotas afectadas por la enfermedad COVID-19 y tampoco se ha descrito por el momento ningún caso de transmisión de la enfermedad de mascotas hacia personas. EFE
(lavanguardia.com) 7 abrilA mort Mn. Narcís
 

Mn Narcís Ribot vicari de l'església de Sant Martí a entregat l'ànima al Senyor que tant ha estimat, a causa de Coronavirus.
Ahir dilluns dia 6 a les 21 h.
Preguem per ell. Que Déu el rebi a les morades eternes.

 

Un incendio destruye completamente un piso
en Cerdanyola y obliga
a desalojar a 13 vecinos 
Una vivienda del Pasaje de Can Codonyars en Cerdanyola del Vallès se ha quemado completamente en un incendio este lunes de madrugada.

Los bomberos recibieron el aviso a las 01.24 h y enviaron al lugar 5 dotaciones para apagar el fuego que afectaba a un piso de una primera planta. A la llegada de los efectivos el fuego estaba totalmente desarrollado. En el incendio no se produjeron daños personales.

Como medida preventiva se desalojaron las 13 personas que había
en el inmueble, de planta baja y cuatro pisos, algunas de las cuales
se encontraban confinadas en la azotea y un patio interior.

A consecuencias de la incendio las ambulancias del Servicio de Emergencias (SEM) atendieron in situ a 3 personas por efectacions leves derivadas del humo.

Según han informado los bomberos, esta mañana se revisará la afectación estructural del edificio.

(revistadelvalles.es) 6 d'abrilUna decena de universidades cancela las clases presenciales aún finalizado el estado de alarma.

 
Este jueves se ha reunido el ministro de Universidades, Manuel Castells con los representantes de las consejerías competentes en materia de universidades de todas las comunidades. de las comunidades autónomas en el marco de la Conferencia General de Política Universitaria para tomar decisiones, sobre el final de curso: evaluación y prácticas, fundamentalmente. Castells ha acordado con las comunidades «hacer un esfuerzo para coordinar y complementar las políticas en la medida de lo posible» y convocará una nueva reunión extraordinaria de la Conferencia General de Política Univer-sitaria el próximo miércoles 15 de abril.

Algunas universidades como la Autónoma de Barcelona (UAB) o la Universidad de Navarra, así como regiones como Andalucía (con diez campus) ya han decidido que el presente curso continúe pero no se reanudarán en ningún caso las clases presenciales aún finalizado el estado de alarma, según ha podido saber ABC.

País Vasco pretende mantenerlas, Castilla y León no cierran la puerta a la finalización de clases tras el confinamiento y Baleares y Madrid no han tomado aún una decisión firme.

Por su parte, fuentes de la secretaría de Universidades de Cataluña han señalado que se están manteniendo reuniones (este jueves lo han hecho los vicerrectores) y el viernes los rectores para ver si siguen la opción de la UAB, informa Esther Armora. Según ha podido saber ABC todas terminarán siguiendo la decisión de la UAB que ha señalado en un comunicado que «el equipo de gobierno de la UAB, junto con las direcciones de centro, dan por finalizada la docencia presencial del segundo semestre del curso 2019-2020 y acuerdan que toda la actividad docente durante continuará en formato virtual. Si bien se trabaja con la posibilidad de mantener un periodo para la evaluación presencial de las asignaturas del segundo semestre entre mediados de junio y mediados de julio, sin embargo, el profesorado, de acuerdo con la dirección del centro, deberá elaborar un plan de evaluación virtual ante una eventual evolución de la crisis sanitaria que haga imposible la actividad presencial en aquellas fechas».

Galicia no oculta su sorpresa porque la videoconferencia sectorial celebrada este jueves con Castells haya derivado en un debate sobre si las clases presenciales en los campus se podrán retomar o no en el presente curso académico. «Eso no se habló en la reunión», sostienen fuentes de la consellería gallega de Educación, «ni tampo-co el ministerio recabó una postura unánime de las comunidades». Mientras no se alcanza esa posición común, Galicia se mantiene «a la espera». «El curso continúa», sostienen desde Educación, «nues-tra postura sigue siendo esperar y estar a lo que recomienden las autoridades sanitarias». A fecha de hoy, ninguno de los tres rectores de universidades de Galicia ha trasladado a la Xunta su intención de no retomar la docencia presencial, informa José Luis Jiménez.

Las clases en las universidades españoles comienzan en septiembre y concluyen en abril. En mayo se procede a hacer exámenes en primera convocatoria y en junio los de segunda convocatoria. «No parece lógico meter en un aula a decenas de estudiantes juntos porque la eliminación del estado de alarma será gradual», han explicado fuentes universitarias. Las mismas fuentes que añaden que la decisión de acabar con las clases presenciales este curso puede que se termine extendiendo a todas las universidades del país.

Sin embargo, entre las que han decidido cancelar las clases presenciales también hay excepciones. Fuentes de la Universidad de Navarra señalan que esta medida se aplica a los alumnos de grado pero en el caso de los estudiantes de máster se evaluará cada caso por separado, por lo que no se descarta la reanudación presencial una vez finalizado el confinamiento.

Fuentes consultadas de la Comunidad de Madrid, han dicho que «las universidades están trabajando en un marco común para conti-nuar con las clases hasta que finalice el curso adaptándose a la normativa estatal, lógicamente, y atendiendo cada uno a las especi-ficidades que tengan en sus campus. Eso es algo en lo que trabajan ahora, pero depende de cada universidad por su autonomía». Lo que sí han confirmado es que «el curso continúa y habrá evaluaciones».

El viceconsejero de Universidades e Investigación del País Vasco, Adolfo Morais, ha señalado a través de un comunicado que las universidades vascas están preparadas ante cualquiera de los dos escenarios posibles, tanto el de volver en algún momento a la actividad presencial, como el que podría ser necesario adoptar en coherencia con el estado de emergencia sanitaria que ha declarado el Departamento de Salud del Gobierno Vasco.

En Baleares, con solo la Universidad de las Islas Baleares (UIB) en la isla, aún no ha tomado ninguna decisión definitiva sobre si finalmente reanudará o no las clases, a la espera de lo que digan desde la Consejería de Salud y el Ministerio de Sanidad en los próximos días, según ha explicado la jefa de prensa de la Consejería de Educación, informa Josep María Aguiló.

Los rectores de las universidades públicas y la consejería de la comunidad de Castilla y León acordaron «trabajar en el escenario de enseñanza telemática, ya sea online o a distancia, para lo que resta de curso académico, en concordancia con la mayor parte de previsio-nes epidemiológicas y la conveniencia de establecer medidas de seguridad sanitaria". Además, solicitan al profesorado que establezca el nivel que debe alcanzarse para garantizar la calidad de la docencia en las diversas asignaturas, teniendo en cuenta el contexto de no presencialidad en el que debe desarrollarse la docencia. También plantea considerar, «si fuera necesario, la ampliación del calendario académico para la defensa de TFGs y TFMs y para la realización de prácticas presenciales curriculares esenciales, siempre y cuando lo permitan las limitaciones de seguridad sanitaria.

Ademas, indican «dar por superadas las prácticas curriculares externas siempre y cuando se hayan realizado presencialmente el porcentaje de créditos que determine cada universidad y se desarrollen los créditos restantes mediante seminarios u otras actividades».

En Comunidad Valenciana, este viernes la consejera y la secretaría autonómica se reunirán con los rectores de las universidades valen-cianas para consensuar/coordinar qué medidas se van a tomar de aquí a que finalice el curso, pues son entidades autonómas. Esas medidas se llevarán a cabo siempre garantizando la salud de todos y el garantizando el desarrollo y finalización del curso para que los estudiantes puedan ser evaluados, informa Alberto Caparrós.

«Decisión de las universidades con apoyo de las comunidades de las que forman parte»
Durante la Conferencia General de Política Universitaria que se ha realizado esta misma mañana se ha acordado garantizar que no se producirá ninguna pérdida de curso escolar en ninguna de las univer-sidades del territorio español, ha informado Universidades en un comunicado.

Estos son los principales puntos tratados con un amplio consenso:

1. Nadie va a perder el curso. Se están tomando todas las medidas necesarias para ello.

2. Se ha producido una formación acelerada de la práctica de enseñanza virtual, prefigurando así la futura articulación necesaria entres distintos métodos de aprendizaje conforme la digitalización de nuestro sistema se despliegue plenamente, sin por ello menoscabar la importancia del contacto presencial, hoy limitado por las circuns-tancias.

3. La evolución de la pandemia en España, y en el mundo, es actualmente imprevisible, lo cual condiciona los plazos temporales en que sea posible retornar a la enseñanza presencial. Por consiguiente, debemos estar preparados para todas las eventualidades. Las universidades, con el apoyo de sus consejerías autonómicas y de este ministerio, están organizando modalidades de enseñanza no presencial, tanto en las actividades docentes que aún se realizaran en este curso como en la evaluación final del curso.

Cada universidad, en función de sus posibilidades, determinará la vigencia de dichas modalidades, así como las fechas de su aplicación según la evoluci-ón de la pandemia. Las universidades consultarán e informarán a sus estudiantes, docentes y trabajadores de las medidas adoptadas para que puedan prepararse con el tiempo suficiente para efectuar la eva-luación o examen final con las debidas garantías. Se deberá tener en cuentas las condiciones propias de cada estudiante para adaptarse a las modalidades de enseñanza y evaluación que se decidan.

4. Las prácticas presenciales que forman parte esencial de algunas enseñanzas deberán adaptarse a las posibilidades de realización, tanto en la forma como en sus tiempos de realización, que podrían desplazarse al curso siguiente o a los meses de verano.

5. La validación de la calidad de las enseñanzas, y de los títulos correspondientes, completadas bajo nuevas modalidades en función del estado de emergencia será realizada por las Agencias de Evaluación de cada comunidad, en coordinación con la ANECA para acordar criterios homólogos. Esta ya convocada una reunión de todas las Agencias de evaluación, incluida la ANECA, el viernes 3 de abril.

6. Las decisiones últimas sobre la adaptación de la enseñanza universitaria a las condiciones de emergencia sanitaria en las que nos encontramos corresponden a las universidades en el ejercicio de su autonomía en colaboración con la autoridad competente de tutela, a saber, la comunidad autónoma a la que pertenecen. Sin embargo, cualquier decisión debe respetar las medidas sanitarias decididas e implementadas por el Gobierno español y en particular por el Ministro de Sanidad. Josefina G. Stegmann.

(abc.es) 2 abrilSe acabó marcar el PIN en muchas compras con el nuevo límite de pago de 50 euros. 
El aumento del límite de pago con tarjeta contactless sin necesidad de introducir el PIN a 50 euros ya permite mayor seguridad a la hora de hacer compras en tiempos de coronavirus. La medida, acordada la pasada semana por las entidades bancarias miembros del sistema español de pagos con tarjeta y que se está aplicando de forma progresiva, se mantendrá mientras estén vigentes las medidas extraordinarias por la Covid-19.

El gran objetivo es evitar que el consumidor tenga que entrar en contacto con el terminal, ya que no tendrá que teclear su código PIN al hacer compras.

La autenticación de las directivas vigentes, obliga a teclear el PIN cuando se acumulen 150 euros en gastos o cinco operaciones seguidas.

(lavanguardia.com) 3 març
 Dies Internacionals i Mundials  
 
 
10 d'abril - Dia Internacional de la Homeopatia
11 d'abril - Dia Mundial de l'Parkinson
12 d'abril - Dia Internacional dels Vols Espacials Tripulats
13 d'abril - Dia Internacional de l'Petó
13 d'abril - Dia Mundial de l'Astronomia
14 d'abril - Dia de les Amèriques
15 d'abril - Dia Mundial de l'Art
15 d'abril - Dia Internacional de l'Ciclista
16 d'abril - Dia Mundial de la Veu
16 d'abril - Dia Internacional contra l'Esclavitud Infantil
17 d'abril - Dia Mundial de l'Hemofília
17 d'abril - Dia Mundial de la Lluita Camperola
18 d'abril - Dia Internacional dels Monuments i Llocs
18 d'abril - Dia Europeu dels Drets dels Pacients
19 d'abril - Dia Mundial de la Bicicleta
19 d'abril - Dia de la llengua xinesa
19 d'abril - Dia Mundial dels Simpson
21 d'abril - Dia Mundial de la Creativitat i la Innovació
22 d'abril - Dia Internacional de la Mare Terra
22 d'abril - Dia Mundial de les Botigues de Discos
23 d'abril - Dia Mundial de el Llibre i dels Drets d'Autor
23 d'abril - Dia Internacional de les Nenes a les TIC
23 d'abril - Dia de la llengua anglesa
23 d'abril - Dia de l'idioma espanyol
24 d'abril - Dia nacional de la Fibrosi Quística
24 d'abril - Dia Mundial Contra la Meningitis
24 d'abril - Dia internacional de l'Multilateralisme i la Diplomàcia per la Pau
25 d'abril - Dia Mundial de l'Paludisme
25 d'abril - Dia Internacional del Delegat
26 d'abril - Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual
26 d'abril - Dia Internacional de Recordación de l'Desastre d'Txernòbil
27 d'abril - Dia Internacional de l'Disseny Gràfic
28 d'abril - Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball
29 d'abril - Dia Europeu de la Solidaritat i Cooperació entre Generacions
29 d'abril - Dia Internacional de la Dansa
29 d'abril - Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll
30 d'abril - Dia Internacional de l'Jazz Cerdanyola pide la ayuda del Ejército para desinfectar diversos equipamientos locales 
El alcalde de Cerdanyola del Vallés, Carlos Cordón, se dirigió por carta, este miércoles 25 de marzo, a la Delegada del Gobierno en Cataluña, Teresa Cunillera, para solicitar la colaboración de la UME (Unidad Militar de emergencias) y / o de las unidades de apoyo logístico del Ejército en la desinfección con hipoclorito sódico de los accesos y los alrededores de equipamientos como los mercados municipales, las Estaciones de ADIF y FGC, los Centros de Atención Primaria y las fuentes públicas de la ciudad.


El Ayuntamiento de Cerdanyola explica que está siguiendo y colabo-rando con todas las medidas tomadas por el Gobierno para evitar la propagación del virus. Todos los servicios esenciales están trabajan-do y desde el servicio de limpieza se están limpiando a fondo las zonas más conflictivas y de riesgo, así como las calles de Cerdanyola, con agua a presión con cloro. «Pero la situación es excepcional y las medidas también deben ser», explican desde el consistorio.

(revistadelvalles.es)
Educació dona criteris a les direccions dels centres per dur a terme l'avaluació i el seguiment de l'alumnat durant el confinament 
S’estableix que els centres i el professorat avaluïn tenint en compte la situació personalitzada de cada alumne, molt diversa segons les circumstàncies

Ateses les diferents situacions, les tasques realitzades durant el confinament han de suposar un valor afegit en l’avaluació de l’alumne, i no una penalització

Han de ser activitats inclusives que s’ajustin al ritme, les característiques i la situació personal de cada alumne


El Departament d’Educació ha establert uns criteris, que al llarg del dia d’avui farà arribar a les direccions dels centres educatius, i que esta-bleixen com ha de ser l’avaluació i el seguiment de l’alumnat durant el període de confinament a causa del COVID-19.

El principal objectiu és donar continuïtat a l’activitat formativa per ajudar a mantenir els hàbits i el procés d’aprenentatge amb propostes educa-tives que arribin a tot l’alumnat. I sense oblidar, al mateix temps, que el seguiment tutorial i el suport emocional a l’alumnat i a les famílies prenen en aquest context més rellevància, especialment, en el cas de l’alumnat que té més dificultats a l’hora de participar en les activitats proposades.

Activitats competencials i personalitzades

D’aquesta manera, Educació recorda que les activitats que s’organitzin han de seguir els paràmetres de l’ensenyament per competències bàsiques i defugir la necessitat i la pressió d'acabar els programes. Així, per exemple, es recomana fer propostes setmanals, des de diferents àmbits curriculars, amb calendari de lliurament i amb la possibilitat de fer un retorn de les activitats realitzades a l’alumnat. Al mateix temps, s’han d’evitar les tasques repetitives, els projectes han de ser motivadors i han de tenir l’acompanyament del professorat.

Tanmateix, a l’hora de programar les activitats, cal evitar reproduir el treball que es fa en els centres, és a dir, la transportació directa dels horaris setmanals. És per això que els equips directius han de planificar i coordinar la proposta de treballs de forma sostenible, tant pel que fa a la dedicació de l’alumnat com del professorat.

La interacció entre professorat i alumnat s’ha de poder garantir a partir dels diferents mitjans, ja sigui per correu electrònic o d’altres entorns, i que en permeti el retorn per exemple amb l’enviament de fotografies dels treballs o l’enviament de documents digitals. La situació actual afecta especialment a l’alumnat dels centres en entorns socioeconò-

mics desafavorits. En aquests casos, cal utilitzar tots els recursos tecnològics a l'abast per acompanyar l’alumnat durant aquests dies de confinament, com ara trucades telefòniques, whatsapp, etc, en funció dels recursos disponibles en cadascun dels alumnes.

Adaptació de l’avaluació


Pel que fa a l’avaluació, el Departament estableix que el segon trimestre s’avalua fins el 12 de març, amb les observacions obtingudes fins aquell moment. Els informes per alumnat i famílies es podran lliurar un cop es normalitzi l'activitat acadèmica, malgrat que alguns centres ja els han tramès a les famílies.

Probablement, l’inici de la tercera avaluació es farà encara en període de confinament. Per aquest motiu, la docència haurà de ser virtual. L'avaluació serà qualificadora i personalitzada, tenint en compte les limitacions de cada alumne. Aquest fet implicarà un paper important en la figura dels tutors/es pel que fa a la comunicació i el suport regular amb l'alumnat i les famílies. Caldrà, doncs, revisar els criteris d'avaluació formulats per cada centre a principi de curs i adaptar-los a les limitacions formatives i personals amb les quals s’hagi trobat cada alumne. A partir del 13 d’abril el Departament d’Educació establirà unes noves orientacions al respecte.

El professorat haurà d’informar a l’alumnat i les seves famílies dels nous criteris d’avaluació. Ateses les diferents situacions, les tasques realitzades durant el confinament han de suposar un valor afegit en l’avaluació de l’alumne, i no una penalització, ja que no es pot garantir que tots els alumnes disposin de les condicions materials adequades per a portar-les a terme a distància. Han de ser activitats inclusives que s’ajustin al ritme, les característiques i la situació personal de cada alumne.

Pla d’acció Centres Educatius en Línia

El Departament d'Educació va posar en marxa el passat 20 de març el Pla d’acció Centres Educatius en Línia. L’objectiu és proporcionar als centres educatius els recursos i eines digitals necessàries que puguin donar continuïtat a l’aprenentatge en termes d’equitat i qualitat. A data d’avui, són molts els centres educatius que ja han iniciat línies de treball digital amb el seu alumnat i fan ús de diferents entorns per a l’aprenentatge. D’altra banda, Educació posa també a disposició dels centres un entorn virtual d’aprenentatge, de manera esglaonada, per a aquells que encara no en tinguin.

(govern.cat)   30 de març de 2020 - 15:01 h.Coronavirus y enfermos de amianto. Riesgos de salud aumentados


 
Elevamos la alarma sobre el aumento de los riesgos para la salud de los antiguos pacientes expuestos al amianto, que no tienen ninguna defensa a los efectos del coronavirus. Una masacre se anunció, la de los expuestos al amianto, que hoy podría agravarse, por las consecu- encias de COVID-19 . Se trata de miles de trabajadores, la mayoría de los cuales tienen problemas respiratorios o deficiencias inmuni-tarias, de los cuales, una proporción sustancial de varones, son mayores de setenta años, y han experimentado las mayores exposi-ciones al amianto asesino, hasta mediados de la década de 1990.

Las listas de enfermos, para enfermedades relacionadas con el amianto, asbestosis, placas pleurales, espesamientos, broncopatías, neoplasias, del amianto ex expuestos, que ahora asumen condicio-nes de mayor vulnerabilidad, más que la población típicamente expuesta a los efectos del coronavirus. No hay indicios, desde la salud pública, de que estas personas en riesgo tengan protecciones o afirmaciones sanitarias específicas, que aborden el problema de los enfermos ex-expuestos al amianto. Creemos que es esencial que se hagan recomendaciones sanitarias, específicas para los ex-trabajadores del amianto, enfermos, que son definitivamente más frágiles y, por lo tanto, más atacables por el coronavirus. Los datos confirman una situación digna de gran atención, por los numerosos casos de enfermedades relacionadas con el asbesto o amianto. Muchas personas, están enfermas del amianto, en Italia,
con miles de enfermedades pulmonares y cancerosas, con graves riesgos respiratorios y deficiencias inmunitarias, en personas que en los últimos meses están expuestas al posible riesgo adicional, del COVID-19 y para las que deben garantizarse mayores protecciones y medidas adecuadas, de control y protección.

Reiteramos que existen condiciones vulnerables, que hacen que algunas personas sean más atacables por el coronavirus, y entre ellas, las ex-expuestas al amianto, ya enfermas, y con daños al sistema respiratorio o al sistema inmunitario. Hasta la fecha, no se dispone de datos sanitarios y epidemiológicos y no se reciben respuestas adecuadas de las instituciones sanitarias nacionales y territoriales. Nos preguntamos, ante esta emergencia sanitaria, por qué nadie se ha preocupado por todos aquellos que son portadores de enfermedades relacionadas con el amianto, que se quedan solos con su enfermedad, con su sufrimiento, con sus miedos frente a un enemigo, el amianto, que puede golpear repentinamente, sin una salida. Cuántos en Italia, en Europa y en el mundo, por el amianto al que han estado expuestos, con enfermedades relacionadas con ese amianto, se habrán visto afectados por el coronavirus y a cuántos les habrá llevado ya a la muerte el coronavirus. Las estimaciones, en este momento, oscurecen el hecho de que nadie habla siquiera de las instituciones que deben proteger la salud de todos.

(rebelion.org) 30 març


Programa Festes d'estiu de Cerdanyola
Festivitat de Sant Jaume 193


Recull amb data 1933 
   Mor Joan Grau 


A la tarda de dimarts dia 24 moria Joan Grau de Cal Salla després d'unes setmanes d'ingrés en una Residenciaa per curar una infecció que li havia produït.

Coincideix amb aquesta pandèmia i el confinament, que fa que la defunció sigui més tràgica si és possible, al no haver-li pogut acompanyar la família en les seves últimes hora de vida a Juan Grau.
Suspesa la Festa Major
de l'Roser de Maig
 
L'Ajuntament de Cerdanyola ha decidit suspendre la Festa Major de l'Roser de Maig, prevista per els dies 1, 2, 3 i 4 de maig, a causa de la crisi sanitària de l'coronavirus.

El govern municipal estudiarà la possibilitat de traslladar uns quants dels actes previstos a l'Roser de Maig 2020, en un format encara per determinar, un cop passat l'estiu, quan, és de suposar i desitjar, haura pasat l'alerta sanitària.

Les actuacions que estaven previstes per omplir el programa d'actes, algunes d'elles es traslladaran a les setmanes següents a les vacances estivals i que serviran per arribar fins a la Festa de la Tardor

 El Sincrotró Alba compleix 10 anys al servei de la societat
 
10 anys han passat des de la inauguració d’ALBA, la font de llum de sincrotró d’Espanya. El 22 de març de 2010, se celebrava la posada en marxa d’un projecte científic sense precedents amb l’objectiu de convertir-se en una eina essencial per a la ciència i la tecnologia del país. Una dècada després, ALBA ha complert amb escreix les seves expectatives, sent també un referent internacional entre les fonts de llum. Actualment segueix en procés de creixement continu amb la instal·lació de nous equipaments i l’actualització de la seva instru-mentació, per afrontar els reptes científics del present i del futur. Ara en particular, ajudant en la lluita contra el COVID-19 per avançar en el coneixement del virus i en el desenvolupament de vacunes i tractaments.

Les xifres d'aquests 10 anys

ALBA és una infraestructura científico-tècnica singular al servei de la comunitat científica i industrial, que acudeix al Sincrotró per realitzar les seves investigacions de més alt nivell. El nombre d’usuaris de llum de sincrotró a Espanya ha passat dels 200 que hi havia en el moment de l’aprovació del projecte a més de 5.000, dels quals gairebé la meitat internacionals; així com més de 50 empreses privades usuàries tant nacionals com internacionals. En total, ALBA ha donat servei a personal científic de 1.850 institucions i centres de recerca de 45 països diferents. El resultat ha estat la realització de més de 1.500 experiments que han sigut plasmats en unes 1.100 publicacions en revistes especialitzades.

Actualment el Sincrotró ALBA disposa de 8 línies de llum i 5 més estan en fase de construcció, equipades amb tècniques capaces d’analitzar la matèria a escala atòmica i molecular gràcies a la gran qualitat de la llum de sincrotró produïda. Des de la seva posada en marxa s’han generat 37.722 hores de llum. En aquest temps, els electrons dels acceleradors recorrerien 2,7 milions de vegades la distància de la Terra al Sol!


Un futur de compromís creixent

Passats els primers 10 anys, el Sincrotró ALBA segueix evolucio-nant. Una instal·lació puntera ha d’estar actualitzant-se constantment per mantenir-se a l’avantguarda de la ciència i la tecnologia. A part de construir més línies de llum, ALBA albergarà nous laboratoris amb tecnologies complementàries, tals com la nova plataforma de microscòpia electrònica avançada, en col·laboració amb diferents centres de recerca. També, i durant 2020, ALBA presideix LEAPS, l’associació europea creada recentment que inclou tots els sincrotrons i làsers d’electrons lliures d’Europa: un total de 20 grans instal·lacions. Alhora, s’està començant a preparar un pla de renovació dels acceleradors i de les línies de llum denominat ALBA II. Amb la previsió de realitzar-lo en la pròxima dècada, suposarà disminuir la mida del feix d’electrons, augmentant així la brillantor de la llum de sincrotró, la seva coherència i la capacitat per revelar nous detalls de la matèria.

Però… per què serveix un sincrotró?

Les diferents línies de llum d’ALBA permeten usar múltiples tècniques basades en la interacció de la llum de sincrotró amb les mostres que s’estudien. Les seves capacitats d’anàlisi abasten els camps més punters de la ciència, des de l’estudi físic i químic de superfícies i materials avançats, incloses les seves propietats electròniques i magnètiques, fins a l’anàlisi de polímers i materials d’interès biològic per aplicacions en medicina o ciències ambientals. Els exemples de les investigacions realitzades a l’ALBA aquests anys són molt amplis i variats: recerca de nous materials per bateries i dispositius electrònics, l’anàlisi de fàrmacs per malalties com la malària, l’hepatitis C, el càncer o l’Alzheimer, el disseny de catalitzadors o l’estudi per la conservació de pintures romàniques.

 Altres experiments assentaran les bases del nostre futur més pròxim en àmbits com l’espintrònica o les fonts d’energia alternatives.

Cal mencionar l’últim projecte recentment aprovat d’una nova línia de llum, especialment dissenyada per realitzar un tipus d’investigació gens prevista en el pla inicial del Sincrotró. Es tracta d’una línia en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea per caracteritzar amb llum de sincrotró els mòduls de miralls que constitueixen l’òptica de raigs X del telescopi avançat per astrofísica ATHENA. Aquest telescopi s’enviarà a l’espai el 2031. Detectarà els raigs X d’altes energies provinents per exemple dels forats negres que engoleixen matèria o de la formació de clústers de galàxies. D’aquesta manera, ALBA participa també en el desenvolupament de la tecnologia espacial.

Però sobretot ajuda a resoldre els reptes presents. En l’actualitat un nou desafiament global està fent canviar els nostres hàbits i reconsi-derar les nostres prioritats. A l’ALBA s’ha obert una convocatòria prioritària de projectes per ajudar en la lluita contra el SARS-CoV-2 virus, causa de l’actual brot de COVID-19. Les tècniques de llum de sincrotró són útils, per exemple, per entendre l’estructura molecular dels coronavirus i els seus mecanismes d’infecció de cèl·lules sanes. ALBA posa al servei de tota la comunitat científica la seva instrumen-tació, els seus coneixements i el seu personal altament especialitzat per contribuir a solucionar aquest repte.


Una mica d'història

ALBA es va inaugurar el 2010 però la seva història comença uns quants anys abans. Després d’un estudi de viabilitat realitzat el 1992 per un grup de treball en què hi havia, entre d’altres, Ramon Pascual, actual president honorari d’ALBA; Joan Bordas, primer director del Sincrotró; i Salvador Ferrer, antic director científic d’ALBA i actual assessor de la direcció; el març de 1993 la Generalitat de Catalunya va incloure el projecte en el seu segon Pla d’Investigació, va fer una convocatòria de beques per iniciar la formació de personal i va nombrar una comissió promotora del projecte i una d’assessora internacional que va avaluar positivament la iniciativa. També el març, dos anys després, es va firmar un primer conveni de col·laboració entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. Després d’un llarg període de gestació per aconseguir els acords polítics necessaris, les condicions financeres adequades i el consens de la comunitat científica i industrial, el projecte va ser acordat per les dues administracions el març de 2002.

Sembla que el març era un mes favorable per ALBA, ja que va ser el 14 de març de l’any següent, el 2003, quan es va aprovar la constitució del Consorci per la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS) per a la construcció del Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès, cofinançat a parts iguals per les administracions catalana i espanyola.

La construcció va suposar una inversió de 200 milions d’euros i va començar el 2006, després d’haver dedicat uns anys al disseny i a la formació d’un equip d’experts procedents de tot el món (professionals d’altres països però també catalans i espanyols que havien treballat en altres sincrotrons). El 2010 va finalitzar la construcció civil i la instal·lació del complex d’acceleradors amb èxit. Sis mesos més tard, les primeres set línies de llum també estaven acabades. El 2011 (de nou en el mes de març i justament vuit anys després de l’aprovació del projecte), l’equip humà d’ALBA va aconseguir la gran fita de produir els primers feixos de la tan desitjada llum de sincrotró.  


(www.cells.es)     23 marçResumen de la temporada 2019/20 en la
OK Liga Femenina

 
El parón debido a la propagación del COVID-19 llegó con el CP Manlleu Magic Studio liderando en solitario la OK Liga Femenina. El conjunto manlleuense está realizando una gran temporada y suma dieciséis victorias por solo un empate y una derrota. En posiciones de Play-Off se ubican, por orden, el Cerdanyola CH, la revelación de la temporada, el actual campeón, el Generali HC Palau de Plegamans y el CP Voltregà Stern Motor. Cabe recordar que todavía faltaban nueve jornadas para que se completase la mejor liga nacional femenina de hockey patines.

Actualmente, CP Las Rozas, CP Cuencas Mineras-Nortesport y Areces Ecopilas Pavitek Asturh son los equipos que descenderían a liga autonómica.

María Díez (CP Manlleu Magic Studio) con 32 tantos, Gemma Solé (Cerdanyola CH), con 27 y Marta Borràs (CHP Bigues i Riells), con 24, lideran la lista de goleadores de la OK Liga Femenina.

La Real Federación Española de Patinaje hace un llamamiento a todas las familias para que se queden en casa, desea una pronta recupera-ción a todos los infectados y manda su más sincero agradecimiento a todos los sanitarios que están trabajando para erradicar el COVID-19.  

(www.fep.es)


Ampliació de l’estat d’alarma fins a l’11 d’abril. 
 El Consell de Ministres acordarà demà sol·licitar autorització al Con-grés per prorrogar 15 dies més la declaració de l’estat d’alarma a Espanya. Fins al proper 11 d’abril, una ­vegada passada la Setmana Santa.

Així els hi va avançar Pedro Sánchez ahir als presidents autonòmics, reunits per segona vegada a través de videoconferència per intentar “reforçar l’acció conjunta”, i així ho va anunciar públicament després en una nova compareixença a la Moncloa.

(lavanguardia.com)   23 març
 L’Ajuntament suspèn l’activitat dels òrgans de govern 
El ple municipal del mes de març, les Juntes de Govern Local i les Comissions Informatives Permanents queden suspesos fins el 29 de març.

Aquesta suspensió serà efectiva mentre duri la situació d’Estat d’Alarma per a la gestió de la situació de crisis sanitària ocasionada pel COVID-19, per un termini de 15 dies naturals a comptar des del dia 14 de març de 2020.
 El polen de primavera llegará antes y será más fuerte de lo habitual 
   La UAB alerta sobre las polinizaciones de plátano, pino, parietaria, chopo, sauce, arce, moreras, gramíneas y abedul.
   Los expertos aclaran las diferencias de síntomas de la alergia y del coronavirus.
Las polinizaciones de esta primavera y verano comenzarán unos días antes de lo habitual en Catalunya y serán importantes, con niveles por encima de la media desde 1994, lo que puede causar también un aumento de las alergias.

Así lo indican las previsiones de los niveles de polen y esporas en la atmósfera en Catalunya para los próximos meses hechas públicas hoy por investigadores de la Red Aerobiológica de Catalunya (RAC) del ICTA-UAB y del
Departamento de Biología Animal, Biología Vegetal y Ecología de la UAB.

Según la RAC, el otoño e invierno han sido más húmedos y cálidos de lo habitual, por lo que la abundancia de agua en el momento en que las plantas, sobre todo los árboles, arrancan su actividad tras el parón por el frío, y las temperaturas suaves para la época al iniciarse las polinizaciones se ha traducido en floraciones y polinizaciones importantes durante el invierno.

Así, según los expertos, las polinizaciones invernales (ciprés, fresno, avellano, aliso) han comenzado pronto y con mucha fuerza, superando las concentraciones medias históricas registradas desde 1994 hasta la actualidad, y han acabado pronto, es decir, han tenido la duración habitual.

Plátano, pino, chopo...

Durante el 2020, las polinizaciones primaverales (plátano, pino, parietaria, chopo, sauce, arce, moreras, gramíneas y pronto las de abedul) siguen la tendencia de empezar pronto y con mucha fuerza y podrían tener la duración habitual excepto que las temperaturas sean repentinamente muy elevadas, lo que provocaría el agotamiento avanzado de la floración de las plantas, según la RAC.

También podría evitar esta polinización fuerte el que las lluvias se produzcan durante las horas de luz, cuando las flores están abiertas y pueden liberar el polen, ya que la lluvia arrastraría el polen hacia el suelo.

La Sociedad Catalana de Alergia e Inmunología Clínica (SCAIC) ha advertido que ante estas previsiones se pueden disparar los casos alergia, cuyos síntomas no han de confundirse con los de la covid-19.

La alergia más frecuente es la respiratoria, con un 25 % de la población que padece rinoconjuntivitis y hasta un 12 % con asma, producida principalmente por los ácaros del polvo doméstico, el polen y las esporas de hongos.

Síntomas

Los síntomas que la alergia respiratoria puede ocasionar son ahogo, tos, estornudos, picor en la nariz y ojos, obstrucción nasal, mucosidad nasal, dolor de cabeza y pérdida de horas de sueño.

Según datos de la SCAIC, las sensibilizaciones más prevalentes en los pacientes alérgicos son al polen de gramíneas (51,6 %), plátano de sombra (38,7 %), olivo (35,5 %), cupresáceas (22,6 %) y céñigos (6,5 %).

Según la RAC, los tipos de polen alergénico más abundantes en general en la atmósfera de Cataluña son las cupresáceas (20,8 %), el plátano de sombra (9,7 %), las oleáceas -olivo, fresno...- (8,6 %), la parietaria (5,3 %), las gramíneas (4,3 %) y los céñigos (2,4 %), con importantes variaciones en la cantidad según las zonas geográficas y climáticas de Cataluña.

La XAC ha analizado la tendencia de las cantidades anuales de estos pólenes en los últimos 26 años para evaluar cómo el cambio climático puede estar influyendo en la polinización y los resultados ponen en evidencia que, en Catalunya, se ha producido un incremento estadísticamente significativo de las cantidades anuales de polen de árboles (ciprés, plátano de sombra y olivo), mientras que el polen de hierbas tiende a disminuir significativamente (parietaria y céñigos) o no significativamente (gramíneas y artemisia).

Diferencias de síntomas de una alergia a los del coronmavid-19

Investigadores de la Societat Catalana de Al·lèrgia i Immunologia Clínica (Scaic) han diferenciado los síntomas que presenta el Covid-19 ante los augurios de altos niveles de polen para esta primavera, que han pronosticado los investigadores de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), del Instituto de Ciencias y Tecnologías Ambientales de la Universitat Autònoma de Barcelona (icta-UAB), y del Departamen-to de Biología Animal, Biología Vegetal y Ecología de la UAB.

Han fijado que en el caso que haya problemas respiratorios "raramente aparece fiebre ni síntomas gastrointestinales y predominarán la mucosi-dad y la congestión nasal", algo que es mucho menos frecuente en el coronavirus y han precisado que los alérgicos al polen, concretamente al de la parietaria, pueden padecer molestias en el paladar y/o gargan-ta, según ha informado la UAB este miércoles en un comunicado.

Aunque no han encontrado evidencias que pacientes con asma alérgica puedan "reagudizar" por la infección, los especialistas han pedido extremar las medidas de prevención, recalcando la importancia del tratamiento antiasmático de base para que el asma esté controlado.

Asimismo, han subrayado que no existen pruebas de que el aumento de temperaturas frene la propagación del brote, porque, como han recor-dado, en países como en Singapur se han registrado casos pese a existir registros y humedad altas.

(elperiodico.com) 20 marçLas universidades catalanas trasladan las clases a internet 
Los centros han puesto en marcha videoconferencias y foros a toda prisa para no perder el curso en plena crisis del corona-virus

Las seis universidades públicas catalanas presenciales no han cesado su actividad tras la declaración del estado de alarma por el coronavi-rus. A toda prisa han tenido que poner en marcha protocolos para hacer posibles desde el lunes las clases virtuales. Algunos centros han reforzado sus servidores para permitir videoconferencias simultáneas ante decenas de estudiantes. Si el confinamiento se alarga, tendrán el reto de adaptar sus normativas a una evaluación no presencial, al igual que las prácticas. La UOC y la UNED, decanas de la educación online, han ofrecido su ayuda.


“El primer día se colapsó el campus virtual y las videoconferencias”, explica la vicerrectora de Comunicación de la UAB, Virginia Luzón. Después del estado de alarma, que decretó que la actividad docente debía continuar a distancia “siempre que resulte posible”, los equipos de gobierno de las universidades vivieron un fin de semana trepidante. Han tenido que ofrecer recursos técnicos a docentes y estudiantes para no echar a perder el curso.

“Algunos profesores hacen la clase en directo por videoconferencia, otros cuelgan powerpoints y establecen horarios de chat para resolver dudas”, cuenta David Aguilera, estudian-te de segundo de Ingeniería Informática en la UAB, que añade: “Prefiero las presenciales. Me organizo mejor el tiempo pero, ahora mismo, es lo mejor que podían hacer”.

La UAB incrementará la capacidad de sus servidores para permitir más conexiones simultáneas. La UdL ha subcontratado una plataforma de videoconferencias. “El lunes hice mi primera clase virtual y asistie-ron 40 de los 50 matriculados.

Normalmente vienen unos 30 a clase”, valora Eva Martín, profesora de Turismo en la UdL. “Estoy muy contenta y a los alumnos les vino bien encontrarse. Tengo dos o tres en Igualada”, explica. Si el confinamiento se alarga Martín se plantea transformar el examen presencial en un test, con menos tiempo para que los estudiantes no tengan tiempo para copiar.

La alumna de Periodismo en la UPF Irene Riart tuvo este miércoles el último examen de la carrera. Fue un test online de 25 minutos. La Pompeu, la única con docencia trimestral, está de exámenes. Los docentes han podido escoger entre una prueba por internet, cambiar el examen por un trabajo o posponerlo hasta que se pueda hacer in situ. El día 30 la UPF empezará con la docencia no presencial, también adoptada por la UdG y la UB. “Trabajamos en posibles disposiciones transitorias”, detalla sobre la evaluación el vicerrector de Programación Académica de la URV, Domènec Puig. Valora la crisis como una oportunidad, también para el personal académico: “Descubriremos que podemos hacer muchas cosas que nos habíamos acostumbrado a hacer fichando”.

Las prácticas serán otro reto. “Las de química, por ejemplo, se pueden sustituir por simulaciones”, detalla Martín. La UOC afronta también la virtualización de todas las prácticas en empresas. “Estamos prepara-dos, pero nos tenemos que asegurar que nos las reconozcan las agencias de calidad”, valora Carles Sigalés, vicerrector de Docencia de la UOC, centro que también flexibilizará las entregas de los trabajos por razones médicas o de conciliación. El ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades pidió el fin de semana a la UOC y a la UNED la creación de un portal de recursos de educación a distancia para ayudar a las otras universidades. Este miércoles ambos centros lo estaban ultimando.

"No pueden ser horas lectivas”
El sindicato de estudiantes SEPC rechaza que las clases online formen parte del curso. “No pueden ser horas lectivas”, defendió un portavoz. “Existe una brecha que puede generar desigualdades”, apostilló ante una posible carencia de medios digitales de algunos universitarios. Mencionó otras dificultades que pueden entorpecer el curso, como tener que cuidar de hermanos pequeños.

El vicerrector de la URV Domènec Puig explica que el Govern ha dado indicaciones para identificar a alumnos que puedan no tener ningún aparato o conexión digital. “La mayoría de las cosas se pueden hacer hasta con un móvil”, apunta. No obstante, en caso de haber algún caso, asegura que la universidad creará planes específicos.

(elpais.com)Bargalló anuncia que no hi ha data de retorn a les escoles perquè el confinament s'allargarà


 
Ho ha confirmat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una entrevista a TV3

El tancament de centres educatius a Catalunya s'allarga arran del coronavirus. Ho ha confirmat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una entrevista a TV3 en què ha assegurat que òbviament, si el confinament s'allarga, l'aturada dels centres escolars, també.

"És evident que el confinament augmentarà en dies i que, en conseqüència, haurem de prendre decisions sobre el curs escolar."

19 març
 Educació ajorna la preinscripció i matriculació
de tots els ensenyaments
 
S’ajornen tots els tràmits relacionats amb la preinscripció i matrícula de l’alumnat dels diferents ensenyaments, en totes les etapes

El Departament d’Educació ajorna tots els tràmits relacionats amb el procediment de preinscripció i matriculació de l’alumnat de tots els ensenyaments, en totes les etapes.

El Departament està treballant per tal que els diferents processos de preinscripció i matriculació es puguin dur a terme amb totes les garanties. Al mateix temps, es treballa per tal d’adequar els tràmits pensant en les circumstàncies actuals.

S’informarà sobre el nou calendari d’actuacions tant aviat com sigui possible.

(govern.cat) 18 de març de 2020

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya alerta la ciutadania dels ciberfraus i ciberdelictes relacionats amb la COVID-19 
Constata un increment de l’activitat cibercriminal que aprofita la situació d’excepcionalitat actual per difondre campanyes malicioses per obtenir accés a dades sensibles.
Insta a seguir les recomanacions sobre ciberseguretat en la modalitat de teletreball, mantenir hàbits cibersaludables i seguir la informació sobre la COVID-19 a través de canals de confiança.
L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha publicat un informe on descriu les principals amenaces i recomanacions a seguir davant els ciberfraus i ciberdelictes relacionats amb l’expansió mundial de la malaltia infecciosa COVID-19.

Els cibercriminals estan aprofitant l’adopció massiva de teletreball, que augmenta la superfície d’exposició, i per aquest motiu, és fonamental seguir les recomanacions sobre ciberseguretat, així com mantenir uns hàbits cibersaludables.

Part de l’activitat maliciosa relacionada amb la COVID-19 ja ha arribat a Catalunya. Des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya s’ha observat l’increment de campanyes de correus amb programaris maliciosos que s’aprofiten de l’interès de la ciutadania sobre aquesta malaltia, el virus que la causa i l’impacte dels mateixos.

Aquestes són algunes de les principals amenaces identificades a nivell mundial en les últimes setmanes:

Distribució d'aplicacions mòbils que suposadament permeten fer un seguiment de l'evolució de la malaltia, però que en realitat segresten l'accés físic al terminal.
Enviament de correus des d’adreces falses d’organismes com ara l’Organització Mundial de la Salut que inclouen programari maliciós per atacar el dispositiu i prendre dades sensibles (per exemple GuLoader, FormBook, NanoCore RAT, • HawkEye o Emotet).
Distribució de mapes de seguiment d'infeccions del virus que fan servir dades descarregades en temps real (ex. AZORUlt).
Campanyes falses per demanar diners i donacions.
Campanyes en què se suplanten entitats financeres.
Proliferació d'aplicacions per fer videoconferències o d’accés a contingut audiovisual. Des de l’Agència s’està portant a terme una revisió per detectar si n´hi ha cap de fraudulenta.

Aquestes amenaces aprofiten aquests elements per desplegar l’activitat dels cibercriminals:

correus o SMS temàtics en que se suplanta la identitat emissora per obtenir credencials o el desplegament de programari maliciós.
correus amb documents que suposadament contenen informació sobre com actuar davant la malaltia, però que executen un programari maliciós un cop oberts.
programari maliciós fent-se passar per programes que donen dades en temps real de l'expansió de la malaltia. S'utilitza la curiositat de l'usuari per aconseguir que executi programes que prendran el control de la màquina, podent robar dades dels usuaris o instal·lar ransomware als equips.
En l’àmbit de la Generalitat Catalunya s'han pogut identificar dues campanyes malicioses destacades a nivell internacional (una d’ella falsifica el domini de l'Organització Mundial de la Salut) que contenen arxius que poden descarregar Formbook, un programari maliciós amb la capacitat de robar informació i descarregar altres programes, o el troià Lokibot que crea una porta del darrere en els sistemes de Windows per robar informació confidencial de les víctimes.

També s’ha alertat de la campanya d’enginyeria social (phishing) en què els ciberdelinqüents es fan passar per una empresa legítima d’internet, operadora o prestadora dels serveis de Microsoft a la Generalitat. Mitjançant trucades d’avís d’un problema en l’ordinador o de la presència d’un virus que ha de ser eliminat, intenten aconseguir les credencials corporatives o infectar el dispositiu.

Mesures i recomanacions

L’Agència alerta que cal desconfiar davant l’arribada de missatges no sol·licitats i recomana fer qualsevol consulta sobre la difusió de la malaltia infecciosa COVID-19 a través de canals de confiança com ara el Canal Salut del Departament de Salut o el portal de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Pel que fa a l’adopció de modalitats de teletreball, cal mantenir actualitzats els sistemes VPN, l’equipament d’infraestructura de xarxa i els equips utilitzats per al treball en remot.

El document “Normes de ciberseguretat per a la prestació de serveis en la modalitat de teletreball”, adreçat als treballadors i treballadores de la Generalitat de Catalunya recull aquest i altres aspectes relacionats i també es pot consultar més informació a l’apart de teletreball del web del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya mantindrà la ciutadania informada amb nous materials del programa Internet Segura, el programa oficial de la Generalitat per a la conscienciació i formació en matèria de ciberseguretat des del qual s’impulsa la campanya sobre hàbits cibersaludables.

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, adscrita al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, vetlla per garantir la protecció, prevenció i governança de la ciberseguretat dins l’àmbit de les competències de la Generalitat de Catalunya.

(govern.cat) 18 de març de 2020
Recull amb data 1931 
Publicat a la revista TALAIA el 7 de juny de 1931
      Font : Arxiu Jaume Mimó i LlobetEl amianto, posible origen de hasta un 15% de casos de cáncer de pulmón 
Expertos demandan un plan para retirar productos con amianto ante el riesgo para la salud pública

El Colegio de Aparejadores, Arquitectos Técnicos e Ingenieros de Edificación de Barcelona (Caateeb) alertó, recientemente, del riesgo de salud pública que supone el amianto y de la necesidad que la Administración elabore un plan para retirar los productos que contengan el mineral, según se puso de manifiesto en un reciente debate del que se hacen eco diversos medios de información.

Expertos como el neumólogo Josep Tarrés, la bióloga Carmen Plasencia y la ingeniera Lara Trujillo subrayaron la importancia de "concienciar a la ciudadanía del peligro de que supone", para que la población pueda reconocerlo, durante su participación en un debate sobre esta materia.

Expertos subrayaron la importancia de concienciar a la ciudadanía del peligro que representa el amianto para la salud pública. Durante
la sesión se hizo hincapié en que se trata de un "cancerígeno de pri-mer nivel" y que provoca la enfermedad por vía respiratoria e, inclu-so, por vía digestiva, aunque, según los expertos, todavía no está
demostrado. Puede evolucionar como mesotelioma, un tipo de cáncer específico del mineral, y es responsable de un 10-15% de los casos de cáncer de pulmón. La supervivencia media en el mesote-lioma es de 11-12 meses independientemente del tratamiento

Además, es un cáncer latente con una media de 45 años desde que se respira el amianto hasta que se despierta la enfermedad, por lo cual, expertos como Plasencia aseguraron que es difícil de atacar porque se conoce muy poco y todavía se está intentando descubrir las causas.

Por otra parte, se criticó "la ausencia de legislación con aquellos edificios que no son para trabajar y contienen materiales con el mineral".

El amianto da nombre a un grupo de minerales metamórficos fibrosos resistentes a altas temperaturas que se ha usado en una gran variedad de productos manufacturados: materiales de construcción, productos de fricción, materiales textiles termorresistentes, envases, pintura, productos de talco y productos de alimentación, entre otros.

(consalud.es) 16 marçSant Jordi se suspèn 
Sant Jordi no se celebrarà. Després d’una reunió de la Cambra del Llibre –que agrupa editors, llibreters, distribuïdors i impressors–, el sector ha decidit “posposar les parades al carrer i les signatures de llibres” del 23 d’abril.
 Recull amb data 1933 

Estem passant uns dies de gran intranquil·litat i por pel que ens deixarà el "coronavirus" i perquè tot el que ens envolta és pràcticament desconegut per aquesta generació que és la nostra.

Per tant les notícies que ens arriben són monogràfics de virus en qüestió. Per pal·liar la manca de notícies vaig a tirar mà d 'articles apareguts en el nostre passat no molt llunyà.

Avui em faig ressò de l'contingut d'uns escrits apareguts al programa de Festes d'Estiu de Cerdanyola de Vallès, Festivitat de Sant Jaume de juliol de 1933 Editat per l'Unió Gremial de Cerdanyola.
 Font : Arxiu Jaume Mimó i Llobet
 Segon cas de coronavirus
a Cerdanyola


 
Segons informa Cerdanyola.info, Carlos Cordón, alcalde de Cerdan- yola, ha donat positiu en les proves del coronavirus Convid-19, se-gons ha fet públic a les seves xarxes socials

Cordón continua coordinant l'operatiu municipal des de casa seva i fa una crida a la ciutadania a quedar-se a casa en aquest episodi de crisi sanitària.
 


Ajuntament de Cerdanyola

Resolució d’Alcaldia per garantir els serveis essencials durant l’Estat d’Alarma
pel coronavirus 
La resolució estableix el funcionament de la corporació local fins al 29 de març, amb la finalitat de garantir la protecció de la salut i l’adequada prestació dels serveis públics

Les mesures preventives, de protecció i organitzatives que aplica l'Ajuntament de Cerdanyola en els propers dies amb motiu del coronavirus (COVID-19) tenen la finalitat de protegir la salut del seu personal i del conjunt de la ciutadania, alhora que es garanteix l'adequada prestació dels serveis públics municipals imprescindibles.

- Tots els serveis que no siguin essencials estaran tancats al públic

- Es prioritza el teletreball

- En el cas dels serveis essencials:

◘  L’Oficina d’Atenció Ciutadana està oberta exclusivament de dilluns a divendres de 8:30 a 14:30 hores i només atén urgències derivades de les circumstàncies concurrents referides a tràmits sol·licitats per persones físiques.

◘  Policia Local: Tot el personal en actiu de la plantilla del cos de policia local ha de prestar el servei de forma presencial en tots els casos.

◘  Protecció civil: Tot el personal actiu, de forma presencial.

◘  El Centre d’Informació, Atenció i Recursos per a Dones (CIARD) i el Servei d’Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gènere (SAI) segueix oferint atenció a totes les persones que ho necessitin,
de forma telefònica. Per tal de demanar cita prèvia s’ha de trucar al
telèfon: 93 591 647, de dilluns a divendres de 10 a 13h. També es pot enviar un mail a dones@cerdanyola.cat (CIRD) i lgtbiq@cerdanyola.cat (SAI). En cas d’urgència i/o emergència es pot trucar al 112 i des de l’Ajuntament garantirem un bon abordatge de cada cas.

◘  Brigada municipal: Tot el personal de la brigada d’obres resta a disponibilitat de l’Ajuntament per cobrir situacions extraordinàries a la via pública, durant el seu horari habitual. Es mantenen retens per garantir el servei.

◘  Serveis Socials: El personal necessari per garantir l’atenció bàsica a la ciutadania segons les mesures excepcionals d’acord amb les instruccions del Departament de Benestar de la Generalitat de Catalunya

◘  Mercats Municipal: Tot el personal disponible. L'aforament màxim del Mercat Municipal de Serraperera serà de 50 persones i del Mercat Municipal de Fontetes de 70 persones.

◘  Consergeria: Tot el personal necessari per garantir l’accés, control i tancament dels edificis municipals.

- A més els serveis de Prevenció de Riscos, Centraleta, 010, Salut Pública, Mitjans de Comunicació i Sistemes d’Informació garanteixen la presència del personal mínim.

Cerdanyola del Vallès 17 marçConfirmat un cas de coronavirus a Cerdanyola
del Vallès


           
           
       
 
L’Ajuntament fa una crida a la calma i demana a la ciutadania que segueixi els protocols dictats per les autoritats.

Davant la confirmació del primer cas de coronavirus al municipi, el consistori fa una crida a la calma a tota la ciutadania. Recorda que està en contacte permanent amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya actuant segons el protocol establert fins ara d'acord amb les recomanacions fixades. 

              

           
       

                Tal mes de març de fa 50 anys
Mesos anteriorsPreguntes sobre les restriccions d'activitats pel Covid-19 a Catalunya 
 

                                       (govern.cat)   14 març

L'Ajuntament de Cerdanyola ha anunciat que no cobrarà les quotes dels equipaments municipals que hagin estat obligats a tancar portes aquests dies en aplicació de les mesures de prevenció per l'episodi de coronavirus.

Donat que com a mesura preventiva davant l'epidèmia de Coronavirus molts equipaments municipals romandran tancats, deixaran de cobrar-se les quotes corresponents al període d'aturada de l'activitat en el pròxim rebut

Concretament, els serveis afectats per la mesura són:

Escola de Música Municipal
Abonament Xarau
Curs trimestral Xarau
Abonament PEM Guiera
Curs trimestral PEM Guiera
Guixeta anual PEM Guiera
Guixeta trimestral PEM Guiera
Cursos Ateneu
Escoles Bressols Municipals

                                                                      La zona blava queda fora de servei fins el 27 de març

El servei d'estacionament de zona blava a Cerdanyola estarà fora de servei fins al 27 de març. Aquesta mesura se suma a les ja adoptades per la comissió de seguiment municipal de la pandèmia del coronavirus. 

Protocol preventiu contra
la coronavirus
 


A partir d'aquest diumenge comença la prohibició de fer foc al bosc 

Imatge del bosc després de l'incendi de la Ribera d'Ebre
Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació infor-ma que a partir d’aquest diumenge, 15 de març, fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recolli-da en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de me-sures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones fores-tals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombra-ries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser
la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres arte-factes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Més de 7.000 hectàrees forestals cremades l’any 2019

L’any 2019 hi va haver a Catalunya 545 incendis forestals, que van cremar 7095,57 hectàrees totals (5077,68 hectàrees forestals –bos-cos, matollars i pastures- i 2017,89 hectàrees no forestals –agrícoles i urbanes-). El 85,7% de la superfície total cremada (6081,32 hectàrees) van cremar en un únic incendi iniciat el 26 de juny a la Torre de l’Es-panyol i que va afectar diferents municipis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues.

En el que portem d’aquest 2020, des de l’1 de gener fins avui hi ha hagut 35 incendis forestals, que han cremat unes 15 hectàrees (dades provisionals).

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i https://twitter.com/agriculturacat o https://twitter.com/agentsruralscat.

(govern.cat)   13 marçAbility Pharma recibe ayudas
a la innovación, de la CE
 Biblioteca Central de Cerdanyola


 Hamlet y Blowfuse encabezan el Altimira Fest de Cerdanyola
 
La nueva edición del Altimira Fest, que se celebrará el 9 de mayo, reunirá a nueve grupos estatales en el Parc del Turonet de Cerdan-yola del Vallès. La entrada será gratuita al celebrarse con motivo de la fiesta mayor del Roser de Maig.

La octava edición del Altimira Fest vuelve con mucha fuerza al Vallès Occidental. Cerdanyola acoge como cabezas de cartel a los madrile-ños Hamlet, una referencia del metal estatal que sigue impulsando con energía su larga y prolífica carrera. Vienen, de hecho, con uno de los mejores trabajos de su trayectoria bajo el brazo, el sobresaliente “Berlín” (Maldito Records, 18).

Les siguen Blowfuse, que con su punk rock noventero convencerían 

a cualquiera de que vienen directos del mundo de Bad Religion, NOFX y Lagwagon -grupos con los que pudieron compartir escenario el año pasado. El dúo DobleCapa, con su rock primitivo y duro, aportarán mucho con sus instrumentales a la tarde de Cerdanyola.

Completan el cartel Habitar la Mar, que a finales de enero publicaban su tercera referencia, “Comedia Yoica”; Amplify, Gambardella, Serpent (responsables de nuestro mejor disco de hardcore/punk nacional de 2019, “Lluna Roja”), Katie M. y Yax; una variada pero intensa selección de grupos que harán del Altimira Fest uno de los eventos gratuitos más potentes de esta primavera.

(mondosonoro.com) 10 marçEl día que Cerdanyola se quede sin quioscos y perdamos todos 
Cerdanyola del Vallès, una población de cerca de 60.000 habitantes, tiene a día de hoy un solo quiosco, situado muy cerca de la estación de ferrocarril. Y aún este está en peligro de desaparecer, pues cuando acudo cotidianamente a comprar el diario suelo estar vacío.

Leonardo da Vinci escribió: “El conocimiento adquirido en la juventud detiene los males de la senectud; y si sabes que la senectud tiene como alimento la sabiduría, te conducirás durante la juventud de tal forma que durante la senectud no estarás escaso de alimento”.

Una prensa seria y de calidad es garantía de conocimiento; este no se improvisa, sino que se trabaja. Mal vamos si depositamos nuestra confianza en medios donde la información no se contrasta, sino que se cocina o se escupe, con fines a menudo espurios.

Hoy día Cerdanyola del Vallès es un erial de la cultura. No hay un lugar no mediatizado por el poder local donde se produzca el contraste de opiniones, la tertulia o el debate. El único centro relevante es la biblioteca de la Diputació. El antiguo Casino -popular- desapareció hace muchos años.

Los pocos núcleos de cultura que quedan son reducidos y exclusivistas (no son pocos los clientes de mi librería que se quejan de ello). Nadie diría que Cerdanyola aloja una importante universidad.

Así pues, aquí -en Cerdanyola-, o en cualquier lugar donde residas, empodérate y haz lo que es debido para que no desaparezca uno de los pocos focos de conocimiento, o simple información, que aún queda en pie. Tu quiosco.

No importa que busques un diario, una revista o un paquete de chicles. Cuida tu quiosco si quieres que la prensa escrita sea “alimento”, tal vez no de tu sabiduría, pero sí de tu espíritu cívico y crítico.

Pues el día que desaparezca este quiosco, desamparado por los habitantes de esta “ciudad universitaria”, ya solo nos quedará entregarnos a los brazos de la Santa Ignorancia. Solo que esta, en contra de lo que se suele afirmar, no es sinónimo de felicidad, sino de todo lo contrario.   José Luis Espejo

(elperiodico.com) 6 marçEl Grup Sabater Nuri instala el primer surtidor eléctrico de carga rápida de Cerdanyola
 
 
La decisión responde a seguir las nuevas tendencias del mercado y dar respuesta a las exigencias de los clientes de la compañía.
La estación de Servicio Nuroil, situada en el polígono industrial Polizur, de Cerdanyola de Vallès, cuenta ya con un surtidor para coches eléctricos. El gerente del grupo, Josep Sabater, explicó que "es una inversión importante que responde al nuestro carácter, so-mos una estación de servicio y por tanto debemos seguir potencian-do nuestra vocación de servicio".

El surtidor que se ha instalado en Polizur es la primera que permite hacer cargas rápidas en la ciudad de Cerdanyola. Está disponible para todo tipo de coche, furgoneta y moto eléctrica, y como ha dicho el responsable de la empresa instaladora, Miguel Ángel González, Business Manager de la empresa Etecnic Energy and Mobility, "es un punto de carga exclusivo, que ofrece entre 50 y 94 kW y permite hacer cargas simultáneas a dos vehículos, una gran solución tecnológica".

La estación de servicio Nuroil ha situado al precio de la conexión a 0,35 € el kW / h con el objetivo de dar a los usuarios de los vehículos eléctricos del oportunidad de conocer a las ventajas de un surtidor tan avanzado a nivel tecnológico, y ofrecer asi, por ejemplo, una carga rápida de 100 quilómetros en 18 minutos, tiempo que a los
usuarios del surtidor podrán aprovechar para comprar al supermer-cado Condis, comer en el restaurante Tento o tomar un refrigerio en la cafetería la misma estación. Precisamente, el Grup Sabater Nuri ha iniciado una promoción durant a los próximos meses en la que, todas las personas que pasen a cargar su vehículos disfrutarán de un café gratuito.

Para repostar los coches eléctricos, los usuarios podrán hacerlo de la forma convencional, pasando por la taquilla interior de la estación, o de forma automatizada, utilizando la APP EV Charge, que permite empezar la carga, detenerla, controlar el consumo o hacer el pago desde cualquier teléfono inteligente.

El gerente del grupo, José Sabater, confirma que están muy ilusionados porque este nuevo punto de carga es un paso histórico para la empresa familiar, que con los 81 años de vida, ha pasada de suministrar, leña, carbón, butano, gasóleo y ahora se suman a la energía eléctrica. "Creemos que el coche eléctrico seguirá en una evolución progresiva, cada vez hay más coches eléctricos y nosotros queremos dar un buen servicio a los vecinos y visitantes de nuestra ciudad", concluyó el gerente.

(diariosigloxxi.com) 2 març 
 
ESPORT CAP DE SETMANA
 

 

Futbol 3a Divisió
Cerdanyola        (ajornat)

Futbol Sala 2ª divisió grup 3
Cerdanyola Vallès    (ajornat)

                                           oOo

Fins a nova ordre, la Federació Catalana ajorna totes les competicions a causa del COVID-19

OK lliga fem.
 Cerdanyola CH        

Lliga Nnal. Catalana
Cerdanyola CH 

Lliga Nnal. Catalana Fem.
Cerdanyola CH. B - 

Primera Catalana F
Cerdanyola CH C 

Segona Catalana C
Cerdanyola CH B 

BOMBEROS DE LA GENERALITAT CUENTAN CON OCHO NUEVOS VEHÍCULOS 
Los Equipos de Prevención Activa Forestal (UPC-EPAF) cuentan con ocho nuevos vehículos ligeros, que se destinarán a otros tantos parques de toda Cataluña y que ha entregado hoy al cuerpo del Bomberos de la Generalitat el conseller de Interior, Miquel Buch.

Al alto de entrega, que se ha llevado a cabo en la sede del cuerpo en Cerdanyola del Vallès, ha asistido el director general de Prevención, Extinción de Incendios y Salvamentos, Manel Pardo.

Desde esta semana, los Bomberos de la Generalitat ya disponen de estos vehículos, que sustituyen a los anteriores, que habían quedado obsoletos, y con los que las unidades EPAF ganan movilidad para desplazarse a las zonas de trabajo con el material necesario para desarrollar las tareas de prevención y apoyo en la extinción de incendios forestales que realizan durante todo el año.

En su parlamento, Buch ha agradecido el trabajo realizado en el equipo directivo de los Bomberos y ha afirmado que, "con esta nueva incorporación, hoy comienza un nuevo período. Hemos pasado muchas horas a oscuras y por fin empieza a salir el sol", ha dicho.

El conseller también ha recordado que "aún queda mucho trabajo por hacer, a nivel de infraestructuras y de material”, por lo que ha destaca-do que "la renovación de la flota de vehículos forma parte del Plan Estratégico 2025 de los Bomberos de la Generalitat".

Esta incorporación se hace en el marco del Plan Estratégico de la Dirección General de Prevención, Extinción de Incendios y Salvamen-tos, aprobado por el Gobierno, y del Proyecto de Bomberos 2025, que se está desplegando con el objetivo de mejorar la flota móvil y potenciar al máximo la operatividad del cuerpo de Bomberos de la Generalidad de Cataluña.

La incorporación de estos vehículos, en sistema de arrendamiento con mantenimiento integral incluido por un período de cinco años sin derecho a compra, conlleva el gasto de 558.729,60 euros, y se destinarán a los parques de Igualada, Montblanc, Moià, Solsona, Gandesa/Móra d’Ebre, Figueres, Santa Coloma de Farners y Granollers. EFE.

(lavanguardia.com) 21 febrerPORTES OBERTES ALS CENTRES EDUCATIUS
PER AL CURS 2020-21
 
La previsió del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya és establir entre el 23 de març i l’1 d’abril com a termini per presentar les sol·licituds de preinscripció de segon cicle d’educació infantil, edu-cació primària i educació secundària obligatòria.

Abans de la publicació de la resolució que regularà el procés de prei-nscripció pel curs 2020-2021, el Departament d’Educació de la Gene-ralitat de Catalunya ha publicat una previsió de les dates de presentació de sol·licituds de preinscripció dels diversos ensenyaments:

Educació infantil de segon cicle d’educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria del 23 de març a l'1 d'abril de 2020
Batxillerat i cicles de grau mitjà de formació professional, i d'arts plàs-tiques i disseny primera quinzena de maig de 2020

Cicles de grau superior de formació professional, i d'arts plàstiques i disseny segona quinzena de maig de 2020

Les famílies amb infants nascuts el 2017 rebran una carta personalitza-da al seu domicili amb una convocatòria de reunió informativa sobre el procés de preinscripció i matrícula pel curs 2020-2021.Calendari de les jornades de portes obertes


Escoles Públiques. Educació infantil i primària

Escola Bellaterra (cal trucar al tel 935 811 030 per inscriure’s a una de les sessions)
divendres 28 de febrer, a les 15h
dimarts 3 de març, a les 15h i
dilluns 9 de març, a les 9:30h

Escola Carles Buïgas:
divendres 20 de març, a les 15h
dissabte 21 de març, a les 11h

Escola Collserola:
dimarts 17 de març, a les 16.45h
dijous 19 de març, a les 16.45h

Escola Municipal La Sínia (cal trucar al tel 935 864 623 per demanar hora, es faran al matí i/o a la tarda)
dilluns 9 de març
dimecres 11 de març
divendres 13 de març

Escola les Fontetes:
diumenge 8 de març, a les 11h
dimecres 11 de març, a les 15:15h

Escola Saltells:
divendres 13 de març, a les 14:30h
divendres 20 de març, a les 14:30h

Escola Sant Martí:
dissabte 14 de març, a les 11h
dimarts 18 de març, a les 9:15h

Escola Serraparera:
dissabte 14 de març, a les 11h
dimarts 18 de març, a les 15:15

Escola Turó de Guiera:
dissabte 7 de març, al les 11h
dijous 19 de març, a les 15:10h

Escola Xarau: (cal confirmar assistència per telèfon al 936 926 404 o per correu electrònic a ceipxarau@xtec.cat)
diumenge 22 de març, a les 11h


Centres concertats i privats Educació infantil, primària i secundària obligatòria (ESO)

Escaladei: contacteu amb l'escola per concertar visita

FEDAC-Cerdanyola: diumenge 1 de març, a les 11h

Montserrat: dissabte 14 de març, a les 11h i a les 12h

Ramon Fuster: contacteu amb l'escola per concertar visita

Waldorf-Steiner El til·ler: dissabte 15 de febrer, a les 10h


Instituts públics. Educació secundària obligatòria (ESO)

Institut Banús: dimecres 18 de març, a les 18h

Institut Forat del Vent: dijous 19 de març, a les 18h

Institut Gorgs: dimecres 11 de març, a les 18h

Institut Jaume Mimó: dissabte 21 de març, a les 10h i a les 12h (accediu a la web del centre per reservar hora)

Institut Pere Calders: dilluns 16 de març, a les 18hDESENVOLUPEN UN EMBALATGE COMESTIBLE I
BIODEGRADABLE PER EVITAR L'ÚS DE PLÀSTIC AL SUPERMERCAT EN L'ÀMBIT
DE L'ALIMENTACIÓ. 
○ El Centre Català del Plàstic de la UPC i la investigadora Farayde Fakhouri lideren un projecte per desenvolupar un packaging a partir de matèries primeres d’origen vegetal que garanteixin la protecció dels aliments i n’allarguin la vida útil.


○ El projecte ha rebut el suport del programa d’ajuts TECNIOspring d’ACCIÓ per promoure la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d’R+D catalans amb el segell TECNIO.


○ Per comprovar l’eficiència del nou material, l’equip investigador l’ha utilitzat en la cobertura de maduixes del Maresme, que han incremen-tat la seva resistència davant els fongs i mantingut el seu aspecte original durant més temps.


El Centre Català del Plàstic −Centre TECNIO que forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)− i la investigadora Farayde Fakhouri han creat un envàs biodegradable, comestible i d’origen natural per al sector alimentari. Aquest packa-ging s’ha elaborat a partir de matèries primeres d’origen vegetal amb l’objectiu de fomentar l’economia circular al mateix temps que es garanteixen les propietats que protegeixen els aliments i n’allarguen la vida útil.

El projecte ha rebut el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- mitjançant el programa TECNIOspring, que promou la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d’R+D catalans. Amb un pressupost de 10 milions d’euros finançats entre ACCIÓ i la Comissió Europea, aquest programa, emmarcat en les accions Marie Sklodo-wska-Curie del programa Horizon 2020, finança fins el 100% la con-
tractació d’investigadors amb l’objectiu de promoure d’R+D em-presarial i la transferència de tecnologia a Catalunya. El Centre Català del Plàstic va contractar la investigadora brasilera al 2017


mitjançant aquest ajut per desenvolupar conjuntament el projecte.

Aquest envàs sostenible prové de fonts vegetals formades per compostos naturals que ofereixen diferents propietats que, combinats amb altres materials, permeten modificar la interacció de l’aliment amb l’atmosfera. D’aquesta manera es pot allargar la vida dels aliments i s’aconsegueix un material d’envasat més sostenible, alternatiu als plàstics.

Segons Fakhouri, el projecte busca donar resposta al “gran malbaratament global d’aliments, que es calcula en un 33% de la producció total i un 45% de fruites, verdures i hortalisses, segons dades d’Stop Food Waste Day del 2019”. “La nostra motivació ha sigut contribuir al desenvolupament d’envasos biodegradables i comesti-bles que ajudin a allargar la vida útil dels aliments, al mateix temps que es preserva el medi ambient”, explica Fakhouri, enginyera i doctora en tecnologia dels aliments.

En el marc del projecte, que s’ha desenvolupat durant dos anys, s’han utilitzat maduixes del Maresme per comprovar l’eficiència del packa-ging a l’hora de mantenir la fruita en bon estat. D’acord amb Fakhouri, han pogut establir que “l’ús d’aquest material com a cobertura per a les maduixes n’ha fet incrementar la vida útil, ja que ha augmentat la resistència de la fruita davant els fongs i ha reduït la seva pèrdua de massa, tot conservant-ne el seu aspecte original durant més temps”.

Actualment, la doctora Fakhouri i el grup de recerca Polyfunctional Polymeric Materials (Poly2) de la UPC, que lidera el doctor José Ignacio Velasco, estan acabant de validar les seves primeres formulacions per poder desenvolupar nous prototips de materials d’envasat. A banda, el projecte va ser seleccionat per participar al programa Barcelona Technology Transfer Group de l’IESE Business School, al qual ACCIÓ dona suport, amb l’objectiu d’accelerar la transferència del producte al mercat.

(govern.cat) 16 febrer
TREBALLADORS DE SENER LA
GARRIGA ES TRASLLADARAN PROPERAMENT AL PARC DE L'ALBA
 

Oficines de SENER en el Parc del Alba de Cerdanyola
Las empresas españolas Tecnobit (Grupo Oesia), GMV y Sener Aeroespacial han alcanzado un acuerdo , en coordinación con el Ministerio de Defensa de España, para liderar la participación española en el Pilar Tecnológico de Operadores Remotos (Remote Carriers), lo que supone desembarcar en el programa del avión de combate europeo.

El acuerdo se ha rubricado este lunes en el Ministerio de Defensa, en un acto presidido por el Secretario de Estado de Defensa, Ángel Olivares, acompañado por el director general de Armamento y Material, almirante Santiago Ramón González, y por el Secretario General de Industria y de las PYME, Raül Blanco; y en el que han firmado, por parte de las empresas, el vicepresidente de Sener, Andrés Sendagorta; la presidenta de GMV, Mónica Martínez; y el presidente de Tecnobit (Grupo Oeasía), Luis Furnells.

SENER es un referente internacional en el sector espacial con más de 270 equipos y sistemas suministrados con éxito para satélites y vehículos espaciales de NASA, ESA, JAXA y Roscosmos. Instituciones y empresas como CNES, Airbus Space & Defense, Thales Space, OHB, RUAG, SELEX y CSIC se cuentan también entre sus clientes.

En Espacio y astronomía, SENER ofrece servicios de ingeniería y producción en cinco ámbitos de actividad, donde tiene capacidad para abordar, como contratista principal, sistemas completos:

• Componentes y sistemas electromecánicos (de despliegue, de
   precisión y electrónica de control).

• Antenas orientables
• Sistemas de navegación y control de actitud (GNC/AOCS).
• Microgravedad y sistemas de soporte a vida.
• El trabajo de SENER en Astronomía abarca:

Sistemas ópticos: desde elementos estructurales hasta mecanismos para sistemas ópticos y plano focal.
Componentes y sistemas electromecánicos.
Sistemas de instrumentación: para misiones espaciales e instalacio-nes científicas, incluidas instalaciones de radiación Sincrotrón. Asimismo, SENER ofrece soporte de ingeniería para usuarios de líneas de luz experimentales que precisen desarrollar instrumentos a medida para sus estaciones experimentales. Sus amplios conocimi-entos han sido contrastados con experiencias de trabajo en instalacio-nes europeas de referencia como la European Synchrotron Research Facility (ESRF) y en otros grupos de investigación de Física de Altas Energías.


Sistemas de posicionamiento de espejos para telescopios: sistemas de posicionamiento y apuntamiento de precisión para componentes ópticos, tales como espejos, lentes, filtros, etc. La empresa está espe-cializada en la realización de sistemas de accionamiento y posiciona-do de altas prestaciones hechos a medida para todo tipo de espejos, incluidos los de grandes dimensiones y peso (que son posicionados en cinco grados de libertad, con hexápodos de precisiones del orden de micras y mecanismos tip-tilt para corrección de campo y observa-ción infrarroja).


SENER está presente en el campo de la astronomía terrestre y las grandes instalaciones científicas desde el año 2000 y cuenta con una amplia cartera de proyectos que avalan la calidad de sus soluciones, para clientes como el Observatorio Europeo Austral (ESO) o  Instituto Astrofísico de Canarias (IAC).

Los 91 trabajadores de las instalaciones de Sener en La Garriga, especializada en tecnología espacial, se trasladarán en los próximos meses en el centro del Parque del Alba de Cerdanyola.

(Font Sener)
   Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% aquestes festes de Nadal a Catalunya.
Per això ha organitzat la Marató de Donants, que se celebrarà del 10 al 17 d’aquest mes. Durant aquests dies es podran fer les donacions als principals hospitals catalans i divendres i dissabte de la setmana que ve en un gran envelat instal∙lat a la plaça Catalunya de Barcelona. / Redacció La Vanguardia (4-1-2020)Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.


L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa 15 anys el Dia Mundial del Donant de Sang.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.

Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.

Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

   Cerdanyola del Vallès
 

 


ALARMA EN LAS VÍCTIMAS DEL AMIANTO: «URALITA QUIERE IRSE DE ROSITAS»
 
La empresa causa inquietud entre los afectados al declararse incapaz de abonar las indemnizaciones impuestas por la Justicia

«Que no me vengan con historias de que no tienen dinero. Tiene que haber un responsable de todo esto». Maite Martín está indignada por que la antigua Uralita se declare ahora insolvente para reparar las secuelas del amianto. Es la única con vida de 39 perjudicados de Cerdanyola y Ripollet por los que una sentencia instó a la empresa en 2017 a abonar más de dos millones de euros en indemnizaciones. «Por probabilidades, no me tocaría estar aquí. Soy una superviviente. Me dieron una esperanza de vida que no llegaba a dos años. Y ya llevo nueve luchando sin parar y con quimioterapia», recuenta.

Ni ella ni los demás que constan en la resolución trabajaron en la fábrica de material de fibrocemento, abierta hasta 1997 en el límite entre ambas poblaciones barcelonesas. Residían a escasa distancia de la nave o convivían con empleados: hay esposas e hijas de operarios que, al cabo de las décadas, han muerto por aspirar las fibras de la sustancia al limpiar los monos de trabajo. Uralita diseminó el polvo tóxico sin control, sembrando el germen de patologías y cánceres pulmonares que todavía afloran, más de 20 años después de cerrar la factoría. La compañía aún no ha transferido las compen-saciones por aquellos 39 casos, los primeros en los que un tribunal reconoció a damnificados que no pertenecieron a la plantilla. Recurrió al Tribunal Supremo, pendiente de pronunciarse.

La reprimenda se repitió en noviembre, con otras ocho víctimas del amianto que se dispersó en Cerdanyola y Ripollet. Solo una vivía al dictarse el fallo, que impone 3,4 millones de euros en indemnizacio-nes a Coemac, como Uralita se rebautizó en 2015. Es el mayor importe exigido en España por negligir con el material nocivo, prohibido comercializar desde 2002. Menos de tres meses más tarde, la empresa pidió ser declarada en concurso de acreedores.

En la nota que envió a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), Coemac se dice incapaz de generar ingresos suficientes para resarcir los daños que causó con el amianto. Hasta finales de 2018, la antigua Uralita consignaba en reserva 27,8 millones de euros para atender litigios pendientes. Pagó 10,2 millones aquel año, fruto de procedimientos ya firmes.

La firma declaró 15,6 millones de euros en pérdidas en 2018, el ejercicio más reciente con datos publicados; en cambio, ganó 8,6 millones en 2017, tras un trienio cerrando con déficit. Las auditorías señalaron en los últimos años que el futuro de Coemac era incierto y lo ligaba al resultado de los pleitos.

«Las posibles dificultades financieras de Coemac no pueden ser en ningún caso una fórmula para eludir la responsabilidad derivada de sus prácticas empresariales y el incumplimiento reiterado de la obligación de proteger la salud», replica el Col·lectiu Ronda, que ha representado a unos 600 demandantes contra la vieja Uralita. La cooperativa de abogados admite que la petición de concurso ha inquietado a afectados y familiares de los fallecidos. Trata de calmar-los recalcando que no conlleva que los pagos cesen y que la ley ampara a quienes aguardan compensación.

El bufete sospecha que la empresa pretende disuadir nuevas denuncias, una vez que la Justicia ha ampliado la concesión de indemnizaciones más allá del personal de los talleres que enfermó. Ronda ha cosechado victorias judiciales que estima en un coste de 26 millones de euros para Uralita. El grueso se concentra en las plantas de Cerdanyola y la de Rocalla en Castelldefels.

Coemac esgrime que ha tratado de obtener liquidez para afrontar las sentencias vendiendo su división de fabricación de tuberías, Adequa, que batió su récord de ventas el año pasado: generó 2,9 millones en beneficios durante los primeros nueve meses de 2019. Queda al margen del posible concurso. En las últimas cuentas anuales, la actual Uralita asegura que le ofrecieron 23 millones de euros por la filial en febrero de 2019. Señala ahora que la operación se ha retrasado. Ya se deshizo de su línea de negocio de yeso en 2017, por lo que se anotó una plusvalía de 36,6 millones.

«Los abogados nos avisaron desde el primer momento que intentaría por todos lados decir que no tiene un duro y no pagar», indica Maite, que cree que la compañía procura «irse de rositas». Urge al Supremo a impartir justicia, para ella y los 38 fallecidos por los que se siente obligada a hablar: «No es por el dinero. En mis circunstancias, el dinero no me arreglará. Pero lo han de pagar porque lo que se nos ha hecho no tiene nombre».

«Que no me vengan con historias de que no tienen dinero. Tiene que haber un responsable de todo esto». Maite Martín está indignada por que la antigua Uralita se declare ahora insolvente para reparar las secuelas del amianto. Es la única con vida de 39 perjudicados de Cerdanyola y Ripollet por los que una sentencia instó a la empresa en 2017 a abonar más de dos millones de euros en indemnizaciones. «Por probabilidades, no me tocaría estar aquí. Soy una superviviente. Me dieron una esperanza de vida que no llegaba a dos años. Y ya
 

llevo nueve luchando sin parar y con quimioterapia», recuenta.

Ni ella ni los demás que constan en la resolución trabajaron en la fábrica de material de fibrocemento, abierta hasta 1997 en el límite entre ambas poblaciones barcelonesas. Residían a escasa distancia de la nave o convivían con empleados: hay esposas e hijas de operarios que, al cabo de las décadas, han muerto por aspirar las fibras de la sustancia al limpiar los monos de trabajo. Uralita diseminó el polvo tóxico sin control, sembrando el germen de patologías y cánceres pulmonares que todavía afloran, más de 20 años después de cerrar la factoría. La compañía aún no ha transferido las compensaciones por aquellos 39 casos, los primeros en los que un tribunal reconoció a damnificados que no pertenecieron a la plantilla. Recurrió al Tribunal Supremo, pendiente de pronunciarse.

La reprimenda se repitió en noviembre, con otras ocho víctimas del amianto que se dispersó en Cerdanyola y Ripollet. Solo una vivía al dictarse el fallo, que impone 3,4 millones de euros en indemnizaciones a Coemac, como Uralita se rebautizó en 2015. Es el mayor importe exigido en España por negligir con el material nocivo, prohibido comercializar desde 2002. Menos de tres meses más tarde, la empresa pidió ser declarada en concurso de acreedores.

En la nota que envió a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), Coemac se dice incapaz de generar ingresos suficientes para resarcir los daños que causó con el amianto. Hasta finales de 2018, la antigua Uralita consignaba en reserva 27,8 millones de euros para atender litigios pendientes. Pagó 10,2 millones aquel año, fruto de procedimientos ya firmes.

La firma declaró 15,6 millones de euros en pérdidas en 2018, el ejercicio más reciente con datos publicados; en cambio, ganó 8,6 millones en 2017, tras un trienio cerrando con déficit. Las auditorías señalaron en los últimos años que el futuro de Coemac era incierto y lo ligaba al resultado de los pleitos.

«Las posibles dificultades financieras de Coemac no pueden ser en ningún caso una fórmula para eludir la responsabilidad derivada de sus prácticas empresariales y el incumplimiento reiterado de la obligación de proteger la salud», replica el Col·lectiu Ronda, que ha representado a unos 600 demandantes contra la vieja Uralita. La cooperativa de abogados admite que la petición de concurso ha inquietado a afectados y familiares de los fallecidos. Trata de calmarlos recalcando que no conlleva que los pagos cesen y que la ley ampara a quienes aguardan compensación.

El bufete sospecha que la empresa pretende disuadir nuevas denuncias, una vez que la Justicia ha ampliado la concesión de indemnizaciones más allá del personal de los talleres que enfermó. Ronda ha cosechado victorias judiciales que estima en un coste de 26 millones de euros para Uralita. El grueso se concentra en las plantas de Cerdanyola y la de Rocalla en Castelldefels.

Coemac esgrime que ha tratado de obtener liquidez para afrontar las sentencias vendiendo su división de fabricación de tuberías, Adequa, que batió su récord de ventas el año pasado: generó 2,9 millones en beneficios durante los primeros nueve meses de 2019. Queda al margen del posible concurso. En las últimas cuentas anuales, la actual Uralita asegura que le ofrecieron 23 millones de euros por la filial en febrero de 2019. Señala ahora que la operación se ha retrasado. Ya se deshizo de su línea de negocio de yeso en 2017, por lo que se anotó una plusvalía de 36,6 millones.

«Los abogados nos avisaron desde el primer momento que intentaría por todos lados decir que no tiene un duro y no pagar», indica Maite, que cree que la compañía procura «irse de rositas». Urge al Supremo a impartir justicia, para ella y los 38 fallecidos por los que se siente obligada a hablar: «No es por el dinero. En mis circunstancias, el dinero no me arreglará. Pero lo han de pagar porque lo que se nos ha hecho no tiene nombre». JORDI RIBALAYGUE


(elmundo.es) 11 febrerLA UAB, LA ÚNICA UNIVERSIDAD QUE
PRORROGA EL
PRESUPUESTO 
Una gran parte de las universidades públicas catalanas ha aprobado un presupuesto para 2020 con unos aumentos de entre el 2,7% y el 5,7%, que viene motivado por la obligación de aplicar los incremen-tos salariales acordados entre el Estado y los sindicatos. A pesar de esta subida, los rectores continúan haciendo equilibrios y denuncian-do la precaria situación a la que los tiene sometidos la infrafinancia-ción de la Generalitat. La Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) se muestra más drástica y ha decidido prorrogar el presupuesto del 2019. La Politécnica, por su parte, ha aprobado un presupuesto de 304 millones de euros, un 3% superior al de 2019.

La Universidad Abierta de Cataluña (UOC) ha seguido los pasos de la UPC y aprobó un presupuesto de 128,6 millones de euros, con una subida de un 5,9% más que el año pasado. La Universidad de Lleida (UdL) presenta un incremento más moderado, del 2,7% con lo que alcanzan los 96,3 millones de euros. En este caso, la retribución del personal aumenta en 2,5 millones, en parte por el incremento salarial y por la previsión de contratación ligada a las nuevas titula-ciones del campus de Igualada. La Universidad de Girona (UdG) presentó en diciembre una propuesta de 100 millones, un 3% más que en 2019.

La Universidad de Barcelona (UB) ha visto su presupuesto incremen-tado con un 5,7%  y alcanza así  los  408  millones de euros. Por su

parte, la Universidad Pompeu Fabra (UPF) presenta una pequeña rebaja respecto del año 2019: pasa de 150,4 millones a 150,2 millones. Por último, también ha tenido que reducir el presupuesto la Universidad Rovira i Virgili (URV), cuya rebaja supone un 1,3% respecto al de 2019.

Situación crítica

La situación en Cataluña es crítica. Los rectores de las universidades públicas catalanas reclaman que se recupere la financiación que la Generalitat destinaba a las universidades en el año 2010, 900 millones de euros, y que se llegue en 2022 a los 1.300 millones.

La rectora de la URV, María José Figueras, argumenta que la rebaja en su universidad viene motivada por "un ingreso puntual de 2 millones de euros, que la URV recibió el año 2019 para pagar el regreso de un préstamo".

La UAB es la única que ha decidido prorrogar el presupuesto de 2019. El año pasado esta institución operó con unas cuentas de 321,5 millones, y en diciembre el consejo de gobierno acordó limitar los gastos, mientras no se aprueba el presupuesto nuevo, a un máximo del 60% de lo presupuestado en el año 2019.

(eleconomista.es) 30/1
   
Cursa i Caminada Feminista de Cerdanyola: FemCerdanyola
Primera edició de la Cursa i caminada feminista mixta a Cerdanyola, en el marc del Dia Internacional de les Dones. 
Sortida i arribada: Parc Esportiu Guiera (avinguda de Guiera, 6) - A les 10 h. - Preu: 5 € Inscripció
Terrassa apoya que sea la línea R4 la que ofrezca servicio hasta el aeropuerto de Barcelona 
Se suma así al frente común contra la nueva línea de cercanías de FGC que propone la Generalitat de Catalunya

El pasado lunes 23 de diciembre, el Govern de la Generalitat, a través de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, presentó el nuevo servi-cio ferroviario de acceso al Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat como servicio de cercanías, que prestaría Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Ante esta propuesta, el alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, considera que “hay que repensarla”, ya que sería “un error histórico” que saliera adelante, y propone que “hay que recuperar los estudios que dieron forma al Plan de Cercanías, ya que concluyen que la mejor propuesta era un servicio Manresa-Terrassa-Barcelona-Aeropuerto”.

Ante la propuesta del Gobierno, Ballart cree que Terrassa se sumará al "movimiento" propuesto por la alcaldesa de Sabadell, Marta Farrés, para instar a la Generalitat a replantear la necesidad de una nueva línea. Desde el Ayuntamiento de Terrassa, ya se han puesto en con-
tacto con la alcaldesa de Sabadell para coordinar acciones conjuntas en este sentido, pasadas las fiestas navideñas.

“Sin tener en cuenta las necesidades del Vallès Occidental”
Así, se considera que tal como ya proponía el Plan de Cercanías de Barcelona 2008-2015, una de las propuestas para reequilibrar los servicios de cercanías, pasaba por aprovechar la línea R4 para conectar con el aeropuerto, ofreciendo una conexión “directa y más económica” a esta infraestructura en grandes municipios como Manresa, Sabadell, Cerdanyola o Terrassa.

Para Ballart, además, “la línea de corto recorrido que propone la Generalitat no aprovechará el potencial que ofrece el nuevo acceso aeroportuario y añadirá presión a los túneles ferroviarios que atraviesan la ciudad de Barcelona”.

Ballart ha querido añadir que parece que la decisión de la Generalitat “se ha tomado sin tener en cuenta las necesidades de la población del Vallès Occidental, condicionando la vertebración territorial y de calidad, que deben ofrecer las infraestructuras de transporte y movilidad públicas”.

(elperiodico.com) 27 desembre¿Cómo es una ‘escuela Google’? 
- El trabajo cooperativo traspasa las paredes del aula porque los alumnos pueden continuar colaborando desde sus casas


Usar herramientas tecnológicas en las aulas puede ayudar a preparar a los estudiantes para su futuro laboral. En los últimos años se está implementando en multitud de centros educativos la plataforma Google Classroom, parte de Google Suite.

FEDAC Cerdanyola es un ejemplo de escuela que empezó a implementar el entorno Google en el año 2003 y como resultado de este trabajo, se ha convertida en escuela certificada en 2019.

“Ser escuela Google, ha sido un reto que nos ha permitido fortalecernos como centro y transformar nuestra tarea educativa para encontrar nuevas y mejores maneras para llevar a nuestros alumnos hacia retos de futuro”, explica Silvia Paz, Directora Pedagógica de ESO de FEDAC Cerdanyola.

La adopción de estas herramientas ha supuesto una actualización constante por parte del equipo docente que ha tenido que adaptarse a una nueva manera de acompañar a los alumnos en su aprendizaje.

“Aprovechamos las herramientas Google para trabajar en un entorno colaborativo entre alumnos y profesorado que favorece un uso más eficaz del tiempo. Todas estas maneras de trabajar serán fundamentales por el futuro laboral y personal de los estudiantes”, apunta Paz.

En este sentido, desde Cloudalia Educación ayudan al profesorado a administrar el panel de control de G-Suite for Education. Cloudalia Educación es partner de Google for Education y da soporte a distintos centros educativos.

Trabajo cooperativo y seguimiento de los alumnos

El trabajo cooperativo traspasa las paredes del aula puesto que los alumnos pueden continuar colaborando desde sus casas con herramientas como Drive. Esto les permite tomar decisiones de manera autónoma y ayudarse entre ellos.

“Al mismo tiempo, los docentes podemos valorar el proceso y no solo el resultado final puesto que los profesores los podemos ir guiando cuando sea necesario”, sentencia la profesora.

Este proceso de seguimiento es un enriquecimiento para alumnos y profesores porque da información del impacto de lo que se trabaja con ellos y ellas de manera directa. “Así, podemos tener la posibilidad de reconducir y cambiar si detectamos que algo no funciona”, explica Paz.

Los profesores pueden medir el progreso de los alumnos más fácilmente con la ayuda de herramientas como Classroom que permiten hacer un seguimiento muy preciso dando feedback personalizado en cualquier momento.

“También nos permite llevar a cabo Flipped classroom (aula invertida) en varias materias y en diferentes formatos. Esto favorece que los alumnos sean los protagonistas de su aprendizaje y que las horas de clase sean horas productivas para aprender de forma que cada uno de ellos se responsabilice de su aprendizaje”, expone la profesora.

Adaptabilidad e incremento de la atención

Las extensiones y aplicaciones de Google ayudan a resolver tareas de una manera rápida, fácil y que se adapta a cada uno de los alumnos. Por ejemplo, alumnos con discapacidades visual o auditiva pueden acceder a los contenidos.

Se incrementa la atención por parte de los alumnos. “Se focalizan en aquello que están haciendo y se concentran en las tareas más fácilmente. No se pierde tiempo al buscar recursos propios o compartidos, todo está ordenado en Drive y se puede localizar ágilmente”, puntualiza Paz.

El entorno Google es una solución que contribuye a ahorrar papel. “Es una pieza fundamental para continuar con nuestra tarea como escuela verde”, remarca Paz.

Además, otro aspecto que se transmite a los alumnos es la importancia de que tienen que ser buenos ciudadanos digitales. “Esto implica seguridad digital, responsabilidad y ética en el uso de las herramientas TIC, etcétera”, concluye Paz.   LAURA ANDRÉS TALLARDÀ

Información elaborada en colaboración con Cloudalia Educación

(lavanguardia.com) 23 desembreEl amianto y sus efectos
siguen ahí
 
 
 
Se sabe bien cuál es el problema, se sabe bien cómo erradicarlo pero, sin voluntad política y recursos, difícilmente se solucionará el problema de salud pública, no sólo laboral, que supone el asbesto en España.

El "caso amianto" en el Metro de Madrid, por el que hay imputados siete responsables del área de Salud y Prevención de Riesgos de la empresa por presuntamente ocultar a los trabajadores el riesgo que corrían después de que cuatro fuesen diagnosticados de asbestosis y dos de ellos hubiesen fallecido, nos recuerda que el problema de salud pública –no sólo de salud laboral- sigue ahí.

Además, la Audiencia de Madrid impuso recientemente la indemniza-ción más alta hasta la fecha en España para resarcir a los afectados por exposición al amianto a la empresa Uralita de Cerdanyola del Vallés, en Barcelona: 3,5 millones de euros a 14 personas, todas víctimas de la exposición doméstica (familiares que lavaban ropa de trabajadores de la empresa) o ambiental (vecinos de la fábrica, consi-derada el kilómetro cero de este problema en España).

Hay que recordar que la relación del amianto con el cáncer de pul-món, el mesotelioma y la asbestosis (fibrosis pulmonar); la placas, engrosamientos y derrames pleurales, y el cáncer de laringe y otros tumores está bien establecida.

El amianto se prohibió en España a partir de 2002 pero se calcula que seguirá causando muertes hasta el 2040, tras su uso masivo en la construcción entre 1960-1990. Ni se sabe cuántos edificios privados –muchos de viviendas- y públicos –algunos escuelas- contienen ese material en paredes, cubiertas y conducciones. Se estima, porque no hay registros, que podría haber 2,6 toneladas de amianto instaladas por toda España y entre 60.000 y 200.000 personas afectadas, una
horquilla que va de datos del Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo a sindicales. Entre 2007-2011 murieron por esta
causa 1.297 personas,según el Instituto Nacional de Estadística (INE).
El Gobierno catalán acaba de tomar cartas en el asunto, en el que ya han venido interviniendo ayuntamientos y diputaciones provinciales: esta semana ha constituido la Comisión para la Erradicación del Amianto de Cataluña (CEAC), que tiene como objeto eliminar totalmente esta sustancia en la comunidad autónoma en 2032, de acuerdo con el plazo máximo establecido por el Comité Económico y Social Europeo (CESE) de la Unión Europea. Para lograrlo hay que movilizar múltiples ámbitos: la salud pública, la salud laboral, residuos, empresas, infraestructuras, equipamientos públicos y privados, medio ambiente, suministros, transportes, etc.

A la primera reunión asistió Miguel Moreno, representante del Grupo de Jubilados Macosa-Alstom afectados por el amianto, asociación que recogió 10.000 firmas de apoyo a un manifiesto que pedía que las administraciones actuaran.

“La Comisión ha decidido que es necesario abordar medidas de carácter urgente que no pueden esperar a la aprobación del Plan Nacional y que permitan actuaciones a corto y medio plazo”, ha informado la Generalitat.

Hay que tener presente, además, que la uralita está siendo retirada y abandonada a menudo de cualquier manera en lugares apartados y sin control, debido al elevado coste de su gestión o, simplemente, por ignorancia.

Esperemos que Gobierno central y resto de gobiernos autonómicos expresen pronto qué piensan hacer al respecto. Se sabe bien cuál es el problema, se sabe bien cómo erradicarlo pero, sin voluntad política y recursos, difícilmente se solucionará. Y este no es un problema más: la salud y la vida de muchas personas está en juego. Carmen Fernández Fernández.

(diariomedico.com) 21 desembre 
 Es constitueix la Comissió
per a l'Erradicació de l'Amiant
a Catalunya (CEAC)
 

-- L’objectiu principal de la CEAC és l’impuls per a l’elaboració d’un Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant

-- Fins que aquest Pla no estigui elaborat, la CEAC estudiarà quines mesures cal prendre a curt termini, les facilitarà i vetllarà per la seva implantació.

El Govern ha constituït aquest migdia la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant de Catalunya (CEAC), que té com a objectiu principal impulsar totes les accions necessàries per eliminar definitivament la presència d’aquesta substància tòxica l’any 2032, d’acord amb el termini màxim establert pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) de la Unió Europea. Amb l’acte d’avui, es dona compliment a l’acord aprovat pel Govern el 22 d’octubre passat, que instava a crear la Comissió en un termini màxim de dos mesos.

L’erradicació de l’amiant és un repte de país que requereix de la implicació de totes les administracions catalanes, institucions i sectors socioeconòmics, ja que afecta directament les persones i abraça múltiples àmbits, com la salut pública, la salut laboral, residus, empreses, infraestructures, equipaments públics i privats, medi ambient, subministraments, transports, etc.

L’eliminació total de l’amiant és una qüestió complexa que demana temps i grans consensos . Així, la Comissió treballarà per avaluar la situació actual, identificar-ne tots els agents implicats i establir-hi mecanismes de cooperació i control. En aquest sentit, una de les gran fites de la comissió serà l’impuls per a l’elaboració del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant.

Per aquest motiu, a la comissió constituïda avui hi participen els departaments de Presidència; Vicepresidència i d’Economia i Hisen-da; Treball, Afers Socials i Famílies; Salut; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Coneixement; Educació; així com representats de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i de la Federació de Municipis de Catalunya.

Aquesta primera sessió constitutiva ha comptat amb la presència del viceconseller de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria, que exerceix el càrrec de president de la Comissió; el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que n’és el vicepresident; la responsable de Coordinació i Seguiment de Projectes Estratègics del Comissionat de la Presidència per al Desplegament de l’Autogovern, Consol Cervera, que ha estat designada secretària de la Comissió; i el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray; el sub-director general del Patrimoni Mobiliari i Immobiliari; Lucas Castaño; el sub-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernàndez; el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost; la directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, Elena Juanola, i el secretari general adjunt de l'Associació Catalana de Municipis, Rafael de Yzaguirre, que hi han participat en qualitat de vocals.

A part dels membres designats oficialment, el Govern ha convidat altres representants per la seva rellevància i les seves aportacions en la lluita per l’erradicació de l’amiant. Així, a la reunió ha assistit Miguel Moreno, representant del Grup de Jubilats Macosa-Alstom afectats per l’amiant, associació amb qui el president Torra es va reunir el 21 de novembre passat, una trobada en la qual van lliurar 10.000 signatures de suport a un manifest que demanava que les administra-cions actuessin per erradicar l’amiant, així com altres mesures en relació amb els efectes de la seva exposició a les persones. Altres convidats han estat el secretari general de Treball, Josep Ginesta; la directora general de Coordinació Interdepartamental, Ester Obach, i la Cristina Castells, representant de l’Ajuntament de Barcelona.

La Comissió farà el seguiment i control de les actuacions a realitzar per la comissió tècnica DESAMIANT-CAT, que s’haurà de constituir
durant les primeres setmanes del 2020, on podran participar també totes les administracions i agents que la Comissió determini i que tinguin competències o interessos perquè hi estan afectats i que, si fos el cas, proposarà la creació de grups de treball específics.

Per la importància que aquest tema té sobre les persones, i per la complexitat i abast que l’exposició a fibres d’amiant té a Catalunya, la Comissió ha decidit que és necessari abordar mesures de caràcter urgent que no poden esperar a l’aprovació del Pla Nacional i que permetin actuacions a curt i mig termini.

Entre els acords presos avui, destaca l’encàrrec a la Comissió Tècnica DESAMIANT-CAT, d’identificar les actuacions que caldrà prioritzar, per tal que siguin aprovades, si s’escau, en la propera reunió de la CEAC.

Durant la reunió d’avui, també s’ha proposat la creació del Grup de Treball Impulsor, que farà la coordinació i seguiment d’aquest projecte.

Cal recordar que les accions de la Comissió i els objectius que perse-gueix han d’estar alineats amb la normativa europea que promou l’eliminació segura de l’amiant; així com amb les propostes recollides a l’informe sobre l’exposició laboral a fibres d’amiant a Catalunya, de desembre de 2018, elaborat de forma concertada per la Generalitat de Catalunya i els agents socials membres de la Comissió de Seguretat i Salut Laboral del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

L’amiant a Catalunya

A Catalunya encara hi ha més de quatre milions de tones de fibroci-ment i entre unes sis i trenta mil tones de projectats i calorifugats, entre d’altres materials. Una gran part d’aquests materials es van instal·lar entre mitjans dels anys 60 i finals dels anys 80 i, per tant, han arribat o estan arribant al final de la seva vida útil, però el risc d’alliberar fibres contingudes als materials d’amiant pot donar-se per l’envelliment i deteriorament de les instal·lacions, encara que no hagin esgotat les seves característiques funcionals.

L’any 2001 es va prohibir la utilització, la producció i la comercialitza-ció de l’amiant a Catalunya, però aquesta restricció no afectava els materials ja instal·lats, ja que l’obligació legal de retirar l’amiant només s’aplica a aquells materials que ja han arribat al final de la seva vida útil.

A Catalunya, fa més de trenta anys que es duen a terme actuacions a diferents nivells, amb l’objectiu d’eradicar la presència d’amiant. Totes les administracions públiques catalanes destinen recursos amb la finalitat d’eliminar aquest agent químic, tant a nivell municipal o supra-municipal. Alguns exemples són el “Pla d’Acció de l’Àrea Metropolita-na de Barcelona”, aprovat a l’abril de 2019, per a la retirada de l’amiant a 36 municipis, o els treballs realitzats per a la detecció de l’amiant per part de l’Observatori de l’Habitatge de Barcelona”.

La situació a Europa

La Unió Europea ha posat terminis a l’erradicació de l’amiant a través de Resolucions del Parlament i dictàmens. La primera data límit és el 2028 i afecta els centres públics o d’utilització massiva, que aquell any hauran d’estar lliures d’amiant. Per a la resta d’infraestructures, el termini màxim és el 2032.

Alguns països, com Polònia, han aprovat ja el seu Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant. A l’Estat espanyol, el Govern de Navarra ha aprovat un Pla d’acció integral plurianual a 12 anys amb un cost estimat d’uns 245 milions d’euros.

(gobern.cat)  17 desembreEl Área Metropolitana de Barcelona cobra un 30%
de más en recibos de su polémico impuesto
 
El organismo supramunicipal admite que existe un método de cálculo menos gravoso pero no anula los importes reclamados

El revuelo causado por la tasa que el Área Metropolitana de Barcelona (AMB) ha extendido a la segunda corona de la urbe como contrapartida a abaratarle el transporte público ha llevado a cotejar la compleja fórmula con que se calcula la cuantía a los propietarios de inmuebles de 18 municipios. Ayuntamientos a los que se ha expandido el tributo metropolitano, como los de Cerdanyola del Vallès y Sant Vicenç dels Horts, han detectado un sobrecoste medio de alrededor del 30% en el recargo aplicado al Impuesto de Bienes Inmuebles.

Ambos han sugerido que se reajuste según los valores catastrales que actualizaron en 2005, lo que el AMB no tuvo en cuenta al tasar el tributo en las dos poblaciones y que conllevaría que los contribuyentes pagasen menos. El AMB lo ha aceptado para 2020, pero ha descartado anular los recibos de este año, estimados con un método aritmético que, aunque alega que es correcto, ha acarreado que el importe se sobrevalore.

«En una reunión pedí tres veces que dieran de baja todos los recibos de Cerdanyola, pero dijeron que era inviable. La única vía que nos han dejado es la del recurso individual», comenta el concejal de Servicios Económicos, Javier Sánchez, que señala que el AMB puede percibir en torno a un millón de euros de más este 2019 en la localidad, al obviar el resultado de la revisión catastral que Cerdanyola efectuó hace 14 años. El Ayuntamiento ha abierto incluso en fin de semana para tramitar peticiones para que se reintegre el exceso sufragado; 3.421 vecinos lo han solicitado en el Consistorio.

«Si deben devolver dinero, lo devolverán, pero mirarán caso a caso», explica Sánchez. El Ayuntamiento ha interpuesto sus propias recla-

maciones porque el AMB le pide 1.000 euros que cree de más por inmuebles de su titularidad y otros 8.500 por propiedades de una empresa pública, aparte de 15.000 euros por otras exentas de IBI y que considera indebidos.

El Ayuntamiento de Sant Vicenç dels Horts también ha presentado un recurso contra el abono que debe hacer por una finca. El alcalde, el socialista Miguel Comino, defiende que «hay que tener en cuenta el valor catastral de 2005» para rebajar el importe y sostiene que el anterior equipo de gobierno, liderado por ERC, no aportó en su momento todos los datos requeridos. «El AMB decidió aplicar el tributo sin disponer de toda la información, con el consecuente perjuicio que ha significado», asegura.

Los vecinos de Sant Vicenç podrán sumarse al recurso para pedir el reembolso entrando una instancia en el Ayuntamiento antes del 16 de enero. El Consistorio trabaja para enviar al AMB los valores catastrales vigentes en 2005 para rebajar el impuesto en 2020.

Más municipios sondean fórmulas menos gravosas. Castellbisbal contratará a una empresa para que compruebe si existe un criterio más favorable para sus habitantes en función de las variaciones del catastro desde 2005. Se guía por la vía abierta por Sant Cugat del Vallès, que discrepó con la base de cálculo y logró disminuir la recaudación que el AMB previó de 6,9 millones a 4,2 millones de euros en la localidad.

Sant Cugat desistió de un contencioso, mientras que Barberà del Vallès sí lo mantiene en el juzgado. El AMB no ha atendido las peticiones reiteradas de respuesta de este medio. JORDI RIBALAYGUE

(elmundo.es) 17 desembreLos alcaldes de Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Barberà y Badia reclaman a la Generalitat el nuevo hospital 
Los alcaldes de Cerdanyola, Carlos Cordón, Montcada i Reixac, Laura Campos, Ripollet, José Mª Osuna, Barberà, Xavier Garcés; y Badía, Eva Menor, reclaman un compromiso público de la Generalitat para hacer realidad la construcción del hospital Ernest Lluch para atender una población de más de 200.000 habitantes que sufre una situación sanitaria insostenible.

Los cinco alcaldes denuncian una situación insostenible en la atención sanitaria a un territorio muy poblado y en crecimiento que exige la construcción de un equipamiento hospitalario como el proyectado en los terrenos de Redosa -a caballo de los muncipios de Cerdanyola, Ripollet y Montcada- desde el 2006.

Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola, subraya que la reclamación de un territorio con 200.000 habitantes es de justicia y apunta que el equipamiento mejoraría la atención al resto de la comarca ya que desongestionaria el hospital de Sabadell.

Cordón indica que los alcaldes sólo contemplan la opción de la construcción del hospital Ernest Lluch y no el uso público del Hospital General de Cataluña -entre Sant Cugat y Rubi- tal y como planteó el ex consejero Toni Comín y recuerda que la edificación del equipamiento en la antigua fábrica de Redosa permitiría también la dignificación de una zona históricamente degradada:

El alcalde de Ripollet, José María Osuna, indica que los cinco municipios afectados no tolerarán más demoras y reclama a la Generalitat «certezas, un proyecto claro, un calendario de ejecución y presupuesto» para llevarlo a cabo. Osuna, además, reclama el hospital como imprescindible para mejorar la atención primaria en nuestra zona, elemento que considera que debería ser el centro de las políticas de salud del país.

Los alcaldes han mostrado su indignación por la falta de respuesta de la Generalitat a sus continuas peticiones de diálogo.
La alcaldesa de Montcada i Reixac, Laura Campos, apunta que en el
último año se ha pedido una reunión con la consejera de Salud, Alba Vergès, hasta en cuatro ocasiones y no se ha dado ninguna respuesta en una actitud que considera de falta de respeto a los cinco municipios.

En este sentido, Eva Menor, alcaldesa de Badia, explica que las nece-sidades sanitarias del territorio son claras y no interpretables. Menor explica que «cada vez hay una respuesta sanitaria más débil» y esto provoca una situación insostenible tanto para los usuarios como para los profesionales de la salud. La alcaldesa de Badia subraya que la propia conselleria debería estar interesada en dar una respuesta a la planificación del modelo sanitario del territorio.

El alcalde de Barberà, Xavier Garcés, apunta por su parte que los Ayuntamientos se implicaron al máximo desde el primer momento para hacer realidad el proyecto. Así, el alcalde barberense explica que los municipios costearon el concurso de ideas para hacer el proyecto del hospital Ernest Lluch porque era y es un servicio de proximidad necesario y una oportunidad histórica que no se puede perder.

El centro hospitalario estaba proyectado en los terrenos de la antigua fábrica Redosa, en el término de Montcada i Reixac, en el límite de los términos municipales de Ripollet y Cerdanyola. El proyecto ganador del concurso de ideas sobre el edificio realizado en 2009 plantea un equipamiento con 6 niveles: una planta inferior iluminada por patios interiores, donde se ubicarían los servicios generales del Hospital; la planta de acceso y el primer nivel, que acogerían la totalidad de áreas asistenciales y de apoyo asistencial del edificio; y las tres plantas restantes, que es donde se ubicarían las 10 unidades de hospitaliza-ción. El centro estaba previsto que tuviera 190 camas para agudos y 60 de media estancia, 5 quirófanos, 77 consultas y servicios de urgen-cias, diagnóstico por la imagen y hospital de día, entre otros.

(revistadelvalles.es) 25 nov.Empresa prevé probar en personas un fármaco contra cáncer por amianto en 2021 
La empresa biotecnológica Aromics, de Barcelona, espera poder iniciar un ensayo clínico con personas de un innovador fármaco contra el mesotelioma maligno, un tipo de tumor relacionado con la exposición al amianto, a lo largo del año 2021.

Así lo ha considerado hoy, viernes, la directora científica de Aromics, Carme Plasencia, en declaraciones a EFE tras intervenir en una jornada temática sobre el amianto y las principales enfermedades que se pueden derivar del mismo, que se ha desarrollado en el Parque Científico de Barcelona.

En esta jornada, la primera científica que se ha hecho en Barcelona sobre el amianto y la salud de las personas y abierta al público, han intervenido también el doctor Josep Morera, codirector del Servicio Respiratorio del Centro Médico Teknon; y el doctor Josep Tarrés, coordinador del equipo médico del Observatorio para el Estudio de las Patologías Relacionadas con el amianto. EFE

(lavanguardia.com) 15 nov.
 Calendari oficial de festes laborals a Catalunya
per a l'any 2020.
 
Atès el que disposen l'article 170.1.l) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; l'article 37 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, modificat pel Decret 17/1982, de 28 de gener, pel Decret 152/1997, de 25 de juny, i pel Decret 146/1998, de 23 de juny;

Atès l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, escoltat el Consell de Relacions Laborals, i en ús de les atribucions que tinc conferides,Article 1

a) Són festes laborals a Catalunya durant l'any 2020 les següents:

  1 de gener (Cap d'Any)

  6 de gener (Reis)

10 d'abril (Divendres Sant)

13 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)

  1 de maig (Dia del Treball)

24 de juny (Sant Joan)

15 d'agost (l'Assumpció)

11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)

12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)

  8 de desembre (Immaculada Concepció)

25 de desembre (Nadal)

26 de desembre (Sant Esteve)b) Al territori d'Aran, d'acord amb el Decret 152/1997, de 25 de juny, i el Decret 146/1998, de 23 de juny, que modifiquen el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, sobre el calendari de festes fixes i suplents, la festa del dia 26 de desembre (Sant Esteve) queda substituïda per la del 17 de juny (Festa d'Aran).

Article 2

A més de les festes esmentades, mitjançant una ordre d'aquest Departament, s'han de fixar dues festes locals, retribuïdes i no recuperables, a proposta dels ajuntaments.

Article 3

De conformitat amb el Decret 319/1993, de 28 de desembre, i en relació amb el que disposa l'article 30.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el calendari laboral anual té efectes com a calendari de dies inhàbils pel que fa al còmput de terminis administratius a Catalunya.


Barcelona, 7 de juny de 2019Cerdanyola, terra d'ibers 
 
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals.

De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les familiars o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.

En aquesta visita, entre d'altres aspectes de la cultura ibèrica, es podrà veure quines activitats feien les dones i quin paper tenien dins de la societat ibèrica.

 
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. activitat per a majors de 8 anys.

Visita guiada gratuïta, a les 12 h, a l’exposició permanent amb l’entrada
Horaris museu:

Dissabte: 11-14.30 i 16.30-20 h
Diumenge: 10.30-14.30 h

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19) Preservar el patrimoni històric: Can Coll com a exemple 
Pel seu important valor patrimonial i etnogràfic la recuperació dels elements del passat agrícola de la serra és una de les tasques que es desenvolupa a diferents espais del Parc i, sobretot, a la finca de Can
Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc.

Un dels trets històrics més destacats del passat agrícola de la finca de Can Coll són les feixes delimitades per murs de contenció, de gran desnivell. Aquestes construccions serien avui dia impensables pel seu elevat cost, per això esdevenen un element de valor patrimonial i etnogràfic a conservar.

Enguany s’ha fet la recuperació del mur de pedra d’una de les feixes, pot ser el de més valor, dels tancats de la granja de Can Coll. La part on s’ha actuat és la meitat del mur quedes de l’origen ja estava compost per pedra i restes de totxo. A la resta de mur format per morter de calç i ciment amb pedra de riu petita, no s’ha actuat.

El mur original és autoportant però amb el pas del temps el fred, la calor, etc., s’ha anat degradant i fentcavitats, és a dir, perdent molt material de la secció del mur, fet que provocava la caiguda de les peces de l'acabament de la part superior del mur.
En els treballs duts a terme, el que s’ha buscat ha estat sanejar totes les parts més degradades i arribar fins al material més cohesionat i estable, zones on ja era necessari sanejar amb maquinària més potent. Aleshores s’ha continuat amb el mateix pendent del talús original per donar-li estabilitat, excepte a la zona del revolt, on el grau d’inclinació éssuperior, per tal de donar encara més estabilitat, reomplint per darrere amb morter i pedra.

Una part de la pedra utilitzada ha estat recuperada d’altres murs de pedra seca que han anat caient i dispersant-se amb els anys pels camps de conreu. La resta, l’hem anat a buscar per la mateixa finca, la qual cosa ha comportat passar moltes hores recollint i buscant pedres.

S’han recuperat tots els forats d’escorrentia d’aigües pluvials existents amb peces recobrades de la masia mateixa, que s’havien guardat per a aquests casos, i també s'ha refet la part de l'acabament del revolt, que havia caigut per la degradació i el pas del temps.

A la base del mur s’ha fet una sabata correguda armada per donar més estabilitat. Els treballs han durat quatre setmanes.

(parcnaturalcollserola)Els vitralls de
Les Dames de Cerdanyola,

peces emblemàtiques del Museu d'Art de Cerdanyola(MAC), han estat proclamats
Bé Cultural d'Interès Nacional Recepció oficial 
 
 

Recepció del Alcalde Sr. Carlos Cordón amb membres de la Taula del Patrimoni local, representada per CRAC, AFOCER, GREC, Amics
del
MAC i La Constància-Factoria Cultural.
Acompanyats per Pepi Rivera regidora de Patrimoni i Arxiu Històric.
Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa, començarà

l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.


Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Estructura organitzativa de l’Ajuntament per al mandat 2019-2023
 


Nou Consistori 2019 


Font : Cerdanyola al Dia  -  29 maig

L'Auca de Cerdanyola al 1933 
 
   
   
   
Font : Arxiu Jaume Mimó   Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.
La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.
   


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2020 
 
 

En el quadre adjunt s'inclouen les taxes i els imposts més destacats que afecten a la ciutadania i el període de pagament de cada tribut. La gestió del cobrament dels tributs la du a terme l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. L’Impost de Béns Immobles Urbans es pot pagar en quatre pagaments fraccionats. La resta de tributs es paguen en un únic rebut.

Per a consultar la pàgina de l’ORGT dedicada a Cerdanyola del Vallès i on hi trobareu els terminis de pagament per a tots els tributs locals, punxeu aquí.

L’Oficina Gestora de l’ORGT a Cerdanyola del Vallès és al carrer d’Altimira, 48, 1r C Tel. 934 729 170. Horari: de 8.30 a 14 h. Email:
orgt.cerdanyola@diba.cat

L’atenció telefònica a la persona contribuent es fa al telèfon 932 029 802, de dilluns a divendres, de 8:15 a 14:15h i dilluns i dimarts de 15:30 a 17:15h. HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900. Totalment desconeguda

Passseig de Cordelles al voltant de 1900. A la vista de la fotografia podem afirmar sense cap por, que res del que ensenya existeix
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 
 
 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política
Junta de G overn
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Josefa Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
Víctor Francos Díaz - 2a. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3a. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Gloria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
 


Properes activitats
 
 

 

TALLER de fotografia amb mòbil, a càrrec d'AFOCER
Ensenyaran a treure partit al teu smartphone i fer fotografies professionals. Activitats gratuïtes per a joves (12-29 anys) els vespres de març! - Places limitades. Més informació al telèfon 935 805 869 - 670 485 750.
Els tallers s'organitzaran en una, dues o tres sessions d'entre una hora i hora i mitja de durada (de 16.30 a 18 h). Les places són limitades i les inscripcions (gratuïtes) ja estan obertes i es podran fer fins a 48 hores abans de la realització del taller corresponent. Les inscripcions es poden fer presencialment al Casal de Joves (passeig del Pont, 45) o a http://bit.ly/InfoJaTardes.
Les sessions es faran els dissabte 14, 21 i 28 de març
Al Casal de Joves Altimira (passeig del Pont, 45) - Inscripció al Taller de fotografia amb mòbil

CINEFÒRUM : "Sessions de Xiscnèfils amb la projecció de pel·lícules en VO" - Més info http://www.xisc.org/ Hora: 21:30 h. Lloc: Teatre Ateneu Organitza: Xiscnèfils
 
Jam Session al Bar de l'Ateneu. Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa. 
 
Open Mic al Bar Irlandes THE 1916. Cada diumenge a les 19:30 h.: Micro obert per qui vulgui pujar a cantar, tocar, ballar, recitar, per-formar....
 
La Marea Pensionista de Cerdanyola del Vallès, Cada dijous a les 17 h. el col·lectiu convoca  concentracións davant de l'Ajuntament de Cerdanyola, per reclamar una actualització de les pensions en funció de l'IPC amb el lema "El present i futur de les pensions, es cosa de tots i totes".
 


Activitats estables

 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 € -Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Abril


Del 17 d'abril al 7 de juny - No em va fer brossa
El Departament de Cultura de la Generalitat presenta la instal·lació sonora i plàstica de Cabosanroque, formada per diferents elements quotidians, extrets del seu context, per representar els paisatges als que fa referència Joan Borssa en la seva prosa dels anys 40 i 50. La ntenció és crear una nova prosa objectual, d'interpretació lliure, però que alhora conservi oberta la pontencialitat del seu significat.

Del 19 de juny al 30 d'agost - Entre linies
Fruit de la col·laboració entre el museu i la Universitat Autònoma de Barcelona, es podrà veure aquesta exposició organitzada per Cultura en viu i el Màster Oficial en Anàlisis i Gestió del Patrimoni Artístic i el Departament d'Art i Musicologia de la UAB. La mostra proposa un viatge a través de la literatura il·lustrada, des dels grans clàssics universals tractats com a objectes preciosos, fins les rondalles, els contes infantils o el llibre d'aventures.


<<>><<>><<>><<>>

Programes de difusió del
Museu d'Art de Cerdanyola


PROGRAMA D’EXPOSICIONS TEMPORALS:
Sala d'exposicions del MAC i Espai Arc
Sala d'exposicions Elisa Arimany (BCCI

VISITES GUIADES AL MUSEU:
tercer diumenge del mes ales 12 h.

ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS:
segon diumenge del mes.

ACTIVITATS EDUCATIVES:
visites i tallers per a tots els cicles.

ARTS & HEALTH. PROGRAMA DE MUSEUS I SALUT

GRANS ARTISTES: PROGRAMA PER AGENT GRAN.

PROGRAMA D’ART I JOVES:
Festival de curtmetratges [C] Screen Plat Artístic)
NIT LAB MAC Tancats al museu

C. de Sant Martí, 88/ Ptge. del Llorer, 11 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac
mac@cerdanyola.cat

Horaris:
De dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Tots els dilluns tancat, fins i tot els festius

L’accés a les exposicions temporals és gratuït.
A les visites guiades i tallers s’accedeix amb el tiquet d’entrada al museu.
Tots els primers diumenges de mes l’entrada al museu és gratuïta.
Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 
 
Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys

FINS AL 19 D'ABRIL  : EXPOSICIO : "Dones. Ficcions i realitats"
Horari Museu - Al Museu Ca n'Oliver

DIUMENGE 19 D'ABRIL, 11.30 h. : La tribu de la Laietània a Ca n'Oliver. Taller de recreació d’una història d’època ibèrica a partir d’elements de la natura, a carrec de natura creativa. Infants de 5 a 10 anys, amb inscripció prèvia

DEL 15 AL 17 DE MAIG, Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu

DIUMENGE 17 DE MAIG, 11.30 h. : Què amaga un escut?
Taller d’heràldica i disseny d’escuts per a famílies amb infants majors de 6 anys

DIVENDRES 19 DE JUNY, 21.00 h. : Nit d'Estels a la terrassa del Museu. Observació a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Activitat de pagament amb inscripció Organitza: La Constància

DIUMENGE 21 DE JUNY, 11.30 h. : Tessel·les romanes.
Taller de disseny i construcció de mosaics per a tots els públics a partir de 6 anys

 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS
De l'1 d'octubre al 31 de Març :
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30h

De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre
 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc

                     Diumenges d'11:30 a 13:30 h..19 abril : Això és vida
Coneix la vida secreta d’alguns éssers vius ben coneguts

26 abril : Agafem el cabàs
Un joc de l’oca ben divertit sobre el consum responsable

03 maig : Festa d’Aigües
Jornada festiva amb moltes activitats al voltant de l’aigua

10 maig : Aigua va!
Com és d’important l’aigua a les nostres vides?

17 maig : BIOBLITZ METROPOLITÀ
A la recerca d’animals!

24 maig : Contes al parc.
Tupinamburga la remeiera

3 maig : Dia Mundial del Medi Ambient
Construcció de petits hotels d’insectes al parc del Turonet

07 juny : Atrapant l’aire
La qualitat de l’aire afecta la nostra salut? 
 
 

Activitats de Bambalina 
 
 

Dijous 23 d'abril a les 17 h. : La Rateta. Companyia Campi qui pugui. A la plaça Francesc Layret
 
 

          EXPOSICIONS A CA N'OLIVER


FINS AL 19 D'ABRIL :
Dones: ficcions i realitats

DEL 29 D'ABRIL AL 26 DE JULIOL :
EXPOSICIO "‘Marca Hispanica. La Catalunya carolingia (711-1000)". L’origen de la futura Catalunya Horari Museu - Al Museu Ca n’Oliver

DE MAIG A JULIOL (a concretar)
Tots som monestir. Coincidències insòlites


Activitats a l'ATENEU

 
 
Divendres 24 d'abril, a les 21h : Teatre: Els Brugarol
Interpretació: Ramon Madaula, Jaume Madaula i Estel Solé -- Un dia, la meva filla Martina em diu: “Papa, a tu no t’importaria si em canviés el cognom pel de la mama?”. Jo, que em considero progressista i em vull creure que sóc d’esquerres, li vaig dir: “Filla, ja ets gran, fes el que vulguis. Hi tens tot el dret”. Però el que vaig sentir per dins no em va agradar... i tant que m’importaria! Si la meva filla ja no dugués el meu cognom de primer cognom, em sabria greu. Ho sento, no hi puc fer més. Què difícil que és ser coherent!
A cal Brugarol —família de l’alta burgesia catalana—, la filla, l’Anna, que és activista social i feminista, decideix canviar-se el cognom pel de la mare: “No abatrem el patriarcat fins que no ens diguem com la mare que ens ha parit”. Per a l’Antoni Brugarol, el pare de l’Anna, és inconcebible que la seva filla ja no es digui Brugarol —un dels cognoms amb més tradició de la comarca— i haurà de recórrer a tota mena d’argúcies i xantatges perquè l’Anna no es canviï el cognom.
Preu: 20€, anticipat 15€: estudiants i pensionistes: 10€


Diumenge  26 d'abril, a les 18h : Cantem a la vida de Lorca
La Coral de l'Agrupació Musical i la companyia Pasi-ho Bé Teatre


Divendres 8 de maig, a les 21h. : Teatre: Una història real
Interpretació: Julio Manrique, Mireia Aixalà, Nil Cardone -- Gestionar un dol no és gens fàcil. Però fer net és una necessitat, una teràpia beneficiosa per a l’ànima per poder tirar endavant. Cada persona troba la seva manera de portar-la a terme, alguns ho aconsegueixen sols i d’altres necessiten una petita ajuda externa. Però què passa quan els buits emocionals i educatius fan que un jove busqui refugi desesperadament? Què pot portar un jove de família progressista a coquetejar amb l’ultra dreta supremacista? És la por? La solitud? O la manca de referents sòlids? Un adolescent que se sent desemparat i incomprès. Un pare absorbit per la seva professió. Un dol per gestionar. Una novel·la pendent de ser publicada. Una butaca atrotinada, plena de records, al bell mig del menjador. Un secret que pot acabar amb tot. I a l’exterior, el món no sembla anar millor: el discurs de la por agafa força, les esquerdes del pensament progressista són cada vegada més grans, l’individualisme ferotge impera. La clau és la supervivència.
Preu: 22€; Anticipat 16€; Estudiants i pensionistes: 10€


Divendres 23 de maig, a les 19h. : Concert-Teatre: Con-certo a tempo d'umore
Interprets: Orquestra de Cambra de l'Empordà; Direcció teatral: Jordi Purtí ; Direcció Musical Diego Miguel-Urzanqui
Dotze músics i un director d'orquesra en un muntatge còmic i musical, amb les peces més famoses dels grans autors clàssics. Teatre de gest amb molt d'humor pel de gags, del que poden gaudir tant els adults com els infants. Un espectacle interactiu, en el que el públic puja a l'escenari i els músics baixen a la platea, i amb una interpretació musical excel·lent.
Dirigit per un antic membre dels Joglars, porta més de més de 300 representacions entre l'estat espanyol, França, Alemania, Gran Bretanya, Suïssa, Mèxic i Xina. Premi Fetén 2018 a la millor direcció.
Preu: 18€ ; anticipat 14€; estudiants i pensionistes 8€

 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni

 
PROGRAMACIÓ 1e. SEMESTRE
===========================

Dissabte 2 de maig, 12 h. : Contes de Festa Major.
Històries de festa i gresca per a tots els públics, grans i petits - Al Parc de Can Xarau


Dia Internacional dels Museus


Diumenge 17 maig : Història i natura a la vall de les Feixes. Jornada de Portes Obertes: 10 a 14 h. Visites guiades:
-Ermita de Sta. Maria de les Feixes: 10.30 h.
-Església de Sant Iscle i Santa Victòria: 12 h.
-Bosc Gran de Can Catà: 13 h.


Dijous 21 de maig, 19 h. : Cafè amb lletres: Irene Solà. "Canto jo i la muntanya balla" -
Presentació d’una novel·la que s’endinsa en el món màgic i tradicional d’un territori entre Camprodon i Prats de Molló - Biblioteca Central de Cerdanyola (Sala Enric Granados)

Diumenge 24 de maig, 12 h. : Teatre al jardí amb Bambalina
Espectacle teatral per a públic familiar al Jardí del Museu Ca n’Ortadó - Preu: 3,00 € - Organitza: Bambalina

Diumenge 7 juny : Una masia amb més de 500 anys d'histò-ria -
Visita guiada: 11:15 i 12.30 h. A Can Coll - CEA - A partir de 8 anys. Inscripcions el mateix dia (places limitades)

Diumenge 14 de juny a les 12 h. : "La masovera se'n va al mercat" -
Contes i cançons de comprar i vendre per a infants petits i grans a càrrec de Rosa Pinyol - Al Jardí del Museu Ca n’Ortadó

Dimarts 23 de juny, 18 h. : "La màgia de la revetlla de Sant Joan" - Conta contes de foc i màgia per a tots els públics a partir de 3 anys. Al Jardí del Museu Ca n’Ortadó


Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!


 
Activitats estables

Tots els diumenges. Can Coll, un mas al bosc. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

La granja de Can Coll. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,85 €

La Feixa dels Ocells. Activitat d’observació d’aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA
Des del primer diumenge de novembre Horari de 10.30 a 13.30 h

Jugateca ambiental. Activitats familiars Parc del Turonet.
Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 15 de setembre al 24 de novembre

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 Cerdanyola del Vallès


PROGRAMACIÓ

CAFÈ AMB LLETRES  a les 19 h.

Dijous 16 d'abril : "La fuga de l'home cranc" amb
Guillem Sala.
La fuga de l’home cranc és una novel·la que no s’assembla a cap altra, una aventura còsmica i d’estar per casa escrita amb un llenguatge ric i cuidat, fresc i radicalment actual. Una història contemporània on emergeix una realitat delirant que s’ho empassa tot i ho digereix en forma de cant a la insignificança i a l’amor indiscriminat de l’univers.
Guillem Sala Lorda (Barcelona, 1974) és professor de sociologia. Va guanyar el Premi Document amb Imagina un carrer (Empúries, 2007) i aquesta és la seva segona novel·la.


Dijous 21 de maig : "Canto jo i la muntanya balla" de Irene Solà. Premi Llibres Anagrama de Novel-la. "Canto jo i la muntanya balla" és una novel·la en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius...

I TAMBÉ...


 
EXPOSICIONS

Horaris :

Matins : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tardes : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h. 

Activitats a la Sala Enric Granados

 
Horaris MATINS de dimarts a dissabtes de 10:00 a 14:00 h.
              TARDES de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h.

Programació : http://www.bibliotecacerdanyola.cat/events/
 
 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  
 
 
    

Especials Trimestre

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiver-sitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divul-gatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, expo-sicions.

A partir de novembre :
LA FEIXA DELS OCELLS DE CAN COLL

Els diumenges, a Can Coll, podreu contemplar els ocells més comuns de Collserola. Al Centre d’Informació també trobareu una petita men-jadora on fer observacions. Servei gratuït de préstec de prismàtics i de fitxes d’identificació als dos centres.
De 10.30 a 13.30 h.

 
NO US HO PODEU PERDRE...


 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Un dissabte al mes us proposem una passejada pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc. A càrrec dels Guies del Parc.
Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. Preu :1,85€ - A les 11 h. i 12.30 h.


Dissabte, 18 d'abril
On viurà l’esquirol?

Consultar al inscriure's
A les 11 i a les 12.30 h

Dissabte, 23 de maig
Vols de papallones

Centre d´Informació del Parc
Dos torns, a les 11 i a les 12.30 h


UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés

 
ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552. Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17
 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.
Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al tel 932 803 552
Màxim 25 persones per grup     Preu per grup 109,10 €. 

Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi! -
Mès de 18 anys. Cal inscripció prèvia. Activitat gratuïta

Divendres 17 d'abril
Seguiment de petits mamífers

Cal inscripció prèvia a partir de 18 anys. gratuïta
Lloc: consultar al inscriure's - hora: de 10 a 13 h
Inscripcions al centre d'informació del parc. tlf: 932 803 552
Places limitades - A càrrec dels guies del parc
 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explica-cions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades.
Preu : 5,40€      Edat recomanada: + de 12 anys.

Divendres, 24 d'abril
Lleó i Ossa Major: fauna celeste
Centre d'Informació del Parc
de 22 a 24 h.

Divendres, 22 de maig
Bover: no perdis el nord… o sí?
Centre d'Informació del Parc
de 22 a 24 h.

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.
Cal inscripció prèvia a partir de 12 anys. gratuïta
Lloc: consultar al inscriure's
Hora: consultar al inscriure's
a càrrec del Club Muntanyenc Sant Cugat. inscripcions al centre d'informació del parc. tel. 93 280 35 52

Diumenge
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterrani i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Hivern i estiu, dissabtes alterns. Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies). Màxim de 20 perso-nes per sortida.  Preu: 1,85 € per persona.  Horari de 11 a 13:30 h.

Dissabte, 25 d'abril
Cants de primavera
Consultar al inscriure's
D'11 a 13:30 h.

Dissabte, 23 de maig
Passejada saludable per l’alzinar
Centre d´Informació del Parc
De 11 a 13.30 h


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola