El temps a Cerdanyola del Vallès

 Farmàcies de guàrdia

 

 
  Es veu a el fons l'antiga fabrica dels Mantons actualment ocupada per l'Ateneu. (Autor- A Zerkowitz) (Imatge: J.R.Urbano)
  Les persones que disposin de fotografies antigues de Cerdanyola i les puguin deixar unes hores, seran publicades i retornades als propietaris.             a.salillas@gmail.com 
   


Fem turisme de proximitat al Vallès Occidental durante
l'estiu 2020

 
Aquestes setmanes de confinament ens ha permès amb temps,  pen-sar de quina manera passaríem les vacances: a casa, lluny amb la família o en la próximidad de la llar per si la pandena tornava a cas-tigar-nos. Tothom, tot i que amb desig que no passés, parlava d'un rebrot més virulent que el passat.

Per a tots aquells que no havien concretat res "El Vallès Occidental inicia una campanya de promoció de l'turisme de proximitat per aquest estiu" per posar en valor a els espais i activitats a prop de casa"

 Una excel·lent idea a fi de conèixer tot allò que ometem en els projectes de vacances, perquè sempre pensem que primer és el llunyà i quan siguem grans ja veurem el mé proper.

Basant-se l'Acord de Consell d'Alcaldies i el Pla per la Reconstrucció Davant la pandèmia de la COVID-19 a Vallès Occidental és planteja una campanya de curt Termini per promocionar el turisme de proximitat a Vallès Occidental durante l'estiu 2020. l'Objectiu és promocionar la comarca i el Seus atractius: naturals, culturals i Gastronòmics, amb un especial èmfasi en el sector serveis (comerç i restauració) com a Àmbits més ment afectats per l'impacte Econòmic de la pandèmia.

Et proposem

El calendari d'activitats podem resumir de la següent manera :


http://visitvalles.com/ca/
El MAC reobre al públic els caps de setmana


 
Es tracta d’un nou pas en el procés de represa de l’equipament cultu-ral

L’arribada del juliol ha comportat que el Museu d’Art de Cerdanyola activi una nova fase del seu Pla de Desconfinament. Així, i des del dimecres 1 de juliol, s’ha activat l’horari d’estiu de l’equipament cultu-ral i a partir de demà, dissabte 4 de juliol, torna a l'activitat els caps de setmana.

El museu va reobrir les seves portes després del confinament el 2 de juny només de dimarts a divendres, tot i que va ampliar l'horari d'ac-cés al jardí els matins de 10 a 13 h.


El MAC romandrà obert en aquests horaris:

Juliol

De dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h

Agost

Divendres i dissabte de 17.30 a 20.30 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h

Informació : carrer de Sant Martí, 88  Tfn. 935 914 130El Museu de Ca n'Oliver torna
a obrir els caps de setmana 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver torna a obrir en el seu horari habitual a les visites lliures sense concertació prèvia i recupera les activitats estables del primer i segon diumenge de mes

El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver retorna poc a poc a la nova normalitat. A partir d'avui 1 de juliol i fins el 31 de setembre, el seu horari serà :


De dimecres a divendres de 17h a 20h
Dissabtes d'11h a 14:30h i de 16:30h a 20h
Diumenges i festius de 10:30h a 14:30hEl museu també reprèn les activitats permanents del primer i segon diumenge de mes.


El primer diumenge de mes es tornarà a oferir una jornada de portes obertes i a les 12h una visita guiada gratuïta al Poblat i al Taller metal·lúrgic reconstruït. I el segon diumenge de cada mes, a les 12h es realitzarà una visita guiada a l'exposició permanent i a una de les cases reconstruïdes (la visita és gratuïta amb l'entrada)

Tot i que no cal fer inscripció per participar, es recomana fer-ho perquè el nombre de places està limitat a 20.

Coincidint amb la reobertura del Museu, l'exposició Dones. Ficcions i Realitats acaba la seva estada al museu.

L'Obertura de l'esglèsia de Sant Iscle cada tercer diumenge de mes i el jardí de Ca n'Ortadó s'obriran al setembre en el seu horari habitual.

Informació : Tf. 93.580.45.00 museucanoliver@cerdanyola.cat www.museucanoliver.cat
Cerdanyola celebrarà el Festival de Blues del 2 a l’11 d’octubre.
 
Aquest any en espais emblemàtics de la ciutat 
El certamen preveu una cinquantena de concerts en mitja dotzena de recintes a l’aire lliure adequats a la situació sanitària

El Festival de Blues de Cerdanyola se celebrarà del 2 a l’11 d’octubre de 2020 en una edició especial que inclourà canvis en l’organització habitual per adaptar-se a les mesures sanitàries recomanades per les autoritats. L’organització del festival formada per l’Ajuntament de Cerdanyola amb l’assessorament d’una comissió ciutadana de perso-nes vinculades a la història del festival, està treballant en el cartell que inclourà una cinquantena de concerts en mitja dotzena d’espais, a més d’activitats paral·leles que conformaran l’off festival.

El festival es durà a terme en mitja dotzena d’espais emblemàtics de la  ciutat.  Es tracta de recintes a  l’aire  lliure  que  permetran  garan-
tir l’aforament i la distància, alhora que es recuperen espais per a la cultura com per exemple l’amfiteatre de Can Serra, la Masia Cordelles, l’antiga pista d’hoquei de la biblioteca municipal o Ca n’Ortadó.

Aquest any 2020 estava previst que el Festival Internacional de Blues de Cerdanyola celebrés la seva XXX edició, un número rodó per al qual es preveia una celebració especial.

L’efemèride queda posposada a l’any 2021 i és per això que s’ha optat per organitzar la XXIX’5 edició.

Com ja és habitual també el cartell de concerts es completarà amb exposicions, activitats i propostes per al públic familiar.La Generalitat finançarà el segellat definitiu de l’abocador de Can Planas, a Cerdanyola 
El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat finançar la clausura definitiva del dipòsit controlat de Can Planas, situat al terme municipal de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

L’actuació consistirà a segellar l’abocador, d’acord amb als estudis de compatibilitat de la instal·lació amb els residus existents i els usos urbanístics previstos, que seran objecte d’un altre projecte.

L’abocador de Can Planas el conformen un conjunt de cubetes d’una antiga argilera reblerta entre les dècades dels 70 i dels 90 per residus de diversa tipologia.

Ocupa un total de 18 hectàrees i un volum de 2,45 milions de metres cúbics. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), titular de la instal-·lació, situada entre el Castell de Sant Marçal i la carretera BP-1413, va iniciar-ne la clausura l’any 1995.
Ara l’ARC atorgarà una subvenció a l’AMB, per finançar-ne el segellat, per un import màxim de 10,6 milions d’euros, provinents a parts iguals del Fons de Gestió de Residus Municipals i del Fons de Gestió de Residus Industrials.

Aquests fons acumulen els recursos econòmics recaptats amb el cànon de residus municipals i amb el cànon de residus industrials.

Els cànons són impostos ecològics que incentiven un compor-tament més respectuós amb el medi ambient i impulsen mesures de minimització i de valorització material dels residus, i de tractament correcte dels residus. 2 de juliol de 2020.(govern.cat) 2 juliolDies Internacionals i Mundials 
  7 de juliol - Dia Internacional de la Conservació de l'Sòl
  7 de juliol - Dia Mundial de l'Cacau
  8 de juliol - Dia Mundial de l'Al·lèrgia
  9 de juliol - Dia Internacional de la Destrucció d'Armes de Foc
11 de juliol - Dia Mundial de la Població
13 de juliol - Dia Mundial de l'Rock
13 de juliol - Dia Internacional de l'Sarcoma
14 de juliol - Dia Mundial de l'Ximpanzé
15 de juliol - Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut
16 de juliol - Dia Mundial de la Serp
17 de juliol - Dia Mundial de l'Emoji - World Emoji Day
18 de juliol - Dia Internacional de Nelson Mandela
20 de juliol - Dia de l'Amic
21 de juliol - Dia Mundial de l'Gos
22 de juliol - Dia Mundial de l'Cervell
23 de juliol - Dia Mundial de les Balenes i els Dofins
24 de juliol - Dia Internacional de l'Tequila
25 de juliol - Dia Internacional de la Dona afrodescendent
26 de juliol - Dia dels Avis
26 de juliol - Dia Internacional de la defensa de l'Ecosistema Manglar
28 de juliol - Dia Mundial contra l'Hepatitis Vírica
29 de juliol - Dia Internacional de l'Tigre
30
de juliol - Dia Internacional de l'Amistat
30
de juliol - Dia Mundial contra el Tràfic de Persones
La inserción laboral en Veterinaria, lejos del resto de carreras sanitarias 
La inserción laboral en 2018 de los veterinarios egresados en el curso 2013-14 los sitúa lejos de la mayoría de carreras sanitarias, que ocupan los primeros lugares, según el último informe U-Ran-king 2020

El último informe U-Ranking 2020 realizado por la Fundación BBVA y el IVIE recoge un análisis de la empleabilidad a partir de los resulta-dos de inserción laboral en 2018 de los egresados en el curso 2013-14 de las universidades españolas.

En el campo de la Veterinaria, fueron 1.423 los egresados, con una tasa de afiliación de 73,9 y un índice de 1,02, lo que la sitúa en el puesto 43 de 101.

Bastante lejos de otras carreras sanitarias que ocupan las primeras posiciones de la lista como Medicina que se sitúa en el primer puesto, seguida de Podología, Óptica y optometría, Farmacia y Enfermería.

 UNA UNIVERSIDAD CON VETERINARIA, ENTRE LAS MEJORES DE ESPAÑA

La Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) es la única universidad española que imparte el Grado en Veterinaria que se sitúa entre las cinco mejores de toda España, así lo refleja el U-Ranking 2020.

El U-Ranking 2020 analiza 48 universidades públicas y 22 privadas. El ranking clasifica a las universidades en 12 posiciones distintas en función de un índice sintético obtenido a partir de 25 indicadores que
miden la actividad docente, investigación e innovación y desarrollo tecnológico, y las universidades con un mismo índice son situadas en el mismo nivel, de forma que hay 12 niveles distintos.

Tras la UAB, entre las universidades que imparten Veterinaria, aparece en el puesto número cuatro la Universidad de Lleida, y compartiendo lugar en el cinco la Universidad Complutense de Madrid, la Universidad de Córdoba, la Universidad de Zaragoza y la Universidad de Santiago de Composrela


SEGÚN LA ACTIVIDAD INVESTIGADORA


Más allá del ranking global, si solo se tienen en cuenta los resultados de la evaluación de la actividad investigadora de las universidades, la Autónoma de Barcelona escala hasta la segunda posición en solitario, y la Universidad de Santiago de Compostela se sitúa en el séptimo puesto.

Por otro lado, teniendo en cuenta sólo los resultados de docencia de las universidades españolas, la principal universidad con Grado en Veterinaria es la Complutense, situándose en el tercer puesto junto a la UAB y la Universidad de Lleida.

(diarioveterinario.com)Geólogos catalanes desarrollan
una aplicación para conocer el potencial geotérmico profundo
de un territorio
 
El Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en colaboraci-ón con el Departamento de Geología de la Universitat Autònoma de Bar-celona (UAB), ha desarrollado la herramienta 3DHIP-Calculator, una aplicación que permite evaluar los recursos geotérmicos profun-dos de un territorio a partir de modelos geológicos y térmicos en 3D. Se trata, además, de la primera herramienta gratuita y de código abierto de sus características.

El Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en colabora-ción con el Departamento de Geología de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha desarrollado la herramienta 3DHIP-Calculator, una aplicación que permite evaluar los recursos geotérmicos profun-dos de un territorio a partir de modelos geológicos y térmicos en 3D. Se trata, además, de la primera herramienta gratuita y de código abierto de sus características.


        
         Uno de los mapas desarrollados con 3DHIP-Calculatorue


3DHIP-Calculatorue permite calcular la cantidad de energía almace-nada en el subsuelo y la cantidad de energía térmica potencialmente recuperable en el intervalo de profundidad que el usuario determine. Los cálculos se realizan con el método volumétrico "Heat-in-Place (HIP)". La aplicación, además, permite tener en cuenta la incertidum-bre de las variables de entrada y los resultados pueden ser exporta-dos mediante la generación de mapas que visualizan las zonas con mayor potencial geotérmico.

La novedosa herramienta ha sido desarrollada, en concreto, por el

ICGC en colaboración con la Unidad de Geotectónica del Departamento de Geología de la Autónoma de Barcelona, y ha despertado gran interés entre los servicios geológicos europeos, al facilitar la tarea de evaluación del potencial geotérmico profundo de un territorio.

La dirección del ICGC considera que el conocimiento de los recursos geotérmicos disponibles a nivel superficial y profundo es esencial para poder impulsar la transición energética y, más concretamente, su aprovechamiento en las ciudades a partir de modelos energéticos más sostenibles. Por esta razón, el centro catalán ha cedido su uso a organismos y entidades de todo el mundo que trabajan esta línea de investigación.

En palabras del subdirector general de ingeniería y recursos geológicos del ICGC, Joan Palau, “esta ‘calculadora’ que hemos desarrollado permite seguir con los trabajos para la aplicación de esta energía renovable, aportando información técnica necesaria para poder definir propuestas de aprovechamiento y estrategias en materia energética, en una segunda fase.

En este sentido, la geotermia profunda permite avanzar hacia una aplicación colectiva, es decir, redes de distrito formadas por captadores subterráneos y un sistema de tuberías por el subsuelo urbano”.

Este es el caso de ciudades europeas como París, que cuenta con más de 46 sistemas geotérmicos con redes de distrito, o Munich, que ha optado por esta energía en su camino hacia la descarbonización total. 
Además, la geotermia integrada en un modelo híbrido inteligente que combine otras fuentes de energía, como la eólica o la solar, puede alcanzar altísimos niveles de eficiencia: “Estamos hablando de tecnología al servicio de un modelo de ciudad sostenible, auténticas smart cities” , indica Palau.

El trabajo de los investigadores catalanes se enmarca en el proyecto GeoEnergía del ICGC, el cual engloba la evaluación del potencial de los recursos geotérmicos superficiales y profundos en Catalunya, y los proyectos de ámbito europeo GeoERA, que tienen como objetivo la mejora del conocimiento sobre la disponibilidad y el potencial de aprovechamiento de los recursos geotérmicos disponibles en diversos territorios europeos, entre ellos Catalunya.

El proyecto GeoEnergía está centrando sus estudios en la cuenca del Empordà y en la cuenca de Reus- Valls, ambas identificadas como áreas con potencial geotérmico profundo.

(energias-renovables.com) 1 juliol
Torra añade hasta 5.000 docentes y 70 millones más para el curso escolar 
El presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha cifrado este lunes los recursos que destinarán al curso escolar 2020-21 en Catalunya en 450 millones de euros y entre 6.000 y 10.000 profesores más, después de que el vicepresidente Pere Aragonès anunciara un plan de 370 millones y como mínimo 5.000 docentes.

"Estamos en emergencia educativa y el Govern le dedicará todos los recursos que sean necesarios, todos, de entrada 450 millones de euros y la contratación de entre 6.000 y 10.000 profesores más para el curso que viene, y si hay que revisar estas cifras porque es necesario, las revisaremos", ha afirmado en una visita a las instalaciones de Eurecat, en Cerdanyola del Vallès.

Aragonès había anunciado horas antes, en una comparecencia con los 'consellers' Josep Bargalló y Alba Vergés, una partida complementaria de 370 millones de euros de cara al próximo curso escolar 2020-2021, en la que se incluirán "un mínimo" de 5.000 profesionales más, entre docentes, psicopedagogos y otros perfiles.

Durante la visita, acompañado del alcalde de la localidad, Carlos Cordón, y el presidente de Eurecat, Xavier Torra, entre otros, el presidente de la Generalitat ha pedido que continúe la "energía colectiva" movilizada durante el confinamiento ante la crisis sanitaria
por el Covid-19 porque es más necesaria que nunca en la fase de reactivación económica.

En su intervención, Torra ha destacado que "el futuro de Catalunya pasa por la investigación y la innovación", y ha reclamado todo el talento y conocimiento que hay para construir, en sus palabras, el futuro disruptivo de Catalunya.

Papel de la innovación

El presidente del Govern ha querido hacer extensible el agradecimiento a todos los centros de innovación por su papel "clave" durante la emergencia sanitaria y también por el que tendrán en la reconstrucción de una Catalunya diferente y de oportunidades, ha dicho.

Ha destacado el trabajo de estos equipamientos que "desde el primer día se pusieron a trabajar y a pensar en encontrar soluciones en los tiempos oscuros para ofrecer confianza y seguridad" a la ciudadanía, tal y como ha recordado que fueron los primeros días del estallido de la pandemia.

Torra ha puesto el acento en el talento y el conocimiento para que el "triángulo" de universidades, empresas e investigación deje de ser una reivindicación permanente desde estos sectores y ha señalado que el futuro pasa por, entre otras cosas, la innovación.


(www.elperiodico.com) 29 juny
 
Un homenatge a la ciutadania que ha patit, la reivindicació del paper de la música i la cultura i les ganes de les i els músics de la banda de tocar.

L’entitat proposarà al públic una vintena de peces. N’hi haurà algunes triades dels Castells fets fins ara i d’altres que sorprendran a tothom. Gerard Pastor durà la batuta del seu segon Castell de comiat. Tanca-rà la segona etapa com a director de la banda de l’AMCV per entomar nous reptes. David Mauricio i Carolina Alabau hi cantaran com a solistes.

Gemma Centeno ha explicat que la Coral de l’AMCV no cantarà. Per mesures sanitàries i perquè han estat colpejats per la malaltia, que s’ha endut dos dels seus membres.

L’actriu i comunicadora Laia Pineda presentarà i amenitzarà el concert.


 
Els concerts del 17 i 18 de juliol es faran amb totes les garanties sanitàries. Les que hi posarà l’organització i el públic, que haurà d’assistir-hi obligatòriament amb mascareta. Es guardarà la distància de seguretat a l’escenari i entre el públic.

Les entrades es vendran únicament per Internet a partir del 3 de juliol al web agrupaciomusicalcerdanyola.cat. En trobareu a partir de 10 euros.

Cal saber que les portes del recinte s’obriran a les 21 h, per començar l’actuació a les 22 h. El programa previst tindrà una durada d’una hora i quart.

No hi haurà mitja part i no es vendrà ni menjar ni begudes al recinte. Hi haurà més lavabos dels habituals.
 

https://www.agrupaciomusicalcerdanyola.cat/Ja son obertes totes les piscines de Cerdanyola.


 
 
 
Les piscines de Montflorit i del Bosc Tancat ja son obertes al públic i la del Turonet s'obre demà dilluns 29.

Totes tres tancaran portes el 6 de setembre.

Enguany les piscines també s’han hagut d’adaptar a la nova normalitat i comencen la temporada seguint les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries.


Piscina Montflorit

La piscina de Montflorit és oberts d’11h a 19h i ofereix dos torns, un d’11h a 14:45h i un altre de 15:15h a 19h.

Els preus també s’han adaptat a l’horari i són: adult laborable 2,60€, infantil i gent gran laborable 2,20€; els caps de setmana els preus són de 3,10€i 2,65€ respectivament.

La piscina també ofereix abonaments

L’aforament de la piscina és de 137 persones i per poder accedir a la piscina cal demanar cita prèvia al 684 39 89 58

Més informació a https://piscina-montflorit.makro.rest/ 
Piscines Bosc Tancat

Les piscines del Bosc Tancat son obertes de 10h a 19 h. L’aforament és de 900 persones i l’assistència s’haurà de sol·licitar per cita prèvia trucant al 93 580 59 19. Les tarifes de les entrades puntuals els dies laborables són 2,60€ (infants fins a 8 anys i persones grans de més de 65 anys), 4,10€ (joves de 9 a 13 anys) i 5,70€ (de 14 a 64 anys). Aquests preus s’incrementen els caps de setmana i les piscines també disposen d’abonaments i preus reduïts per a grups, famílies nombroses i monoparentals.

Més informació:https://bosctancat.net/2014/04/28/piscinas-servicios/

Piscina Turonet

La piscina del Turonet obrirà d’11h a 20 h. en un únic torn o en dos (matí i tarda).
Per poder accedir a la piscina serà necessari registrar-se i demanar cita prèvia. Els preus de les entrades puntuals seran de 2,50€ infants de 4 a 14 anys i gent gran de més de 65 anys i 4€ persones adultes de 15 a 64 anys. Els preus s’incrementen el cap de setmana i també hi ha la possibilitat de comprar abonament setmanals, mensuals o de temporada.

Més informació http://piscinesestiu.cat/elturonet
 Comunicat del Departament
de Salut
 

6  juliol   2020   12:46 h
El Departament de Salut informa que fins ara a Catalunya hi ha hagut un total de 73.330 casos positius acumulats de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya.

Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 4.160 persones han estat ingressades de gravetat; actualment són 45.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s’han comptabilitzat fins avui un total de 39.891 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la COVID-19.

Pel que fa a les residències de gent gran, un total de 15.054 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus.

Quant a la comarca del Segrià, des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 2.541 casos positius de coronavirus SARS-CoV-2, dels quals 136 han mort amb la COVID-19.
Informació declarada per les funeràries

Tal com es va ordenar des del Departament de Salut, les funeràries declaren diàriament els casos de coronavirus difunts.

Són un total de 12.592 persones fins ara, amb la COVID-19 o com a sospitosos.

D’aquestes, 6.872 han mort a un centre hospitalari o sociosanitari, 4.099 a una residència i 796 al domicili.

Els casos restants són casos no classificables per manca d’informació.

(govern.cat)
A Cerdanyola del Vallès    


                                 Dia 12/4       Dia 13                             
Tests positius             277             280                                
Tests negatius           358             368                               
Positius per hab.       482,55        487,78                            
Habitants              57.403  

                  
DIA 15  (13:21h.)                                                 
Casos positius                                                                     614
Casos sospitosos                                                              2248
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        106,96
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      112,36


DIA 28  (06:20 h.)                                                 
Casos positius                                                                     615
Casos sospitosos                                                              2485
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        107,14
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      112,61


DIA 6 (06:21 h.)                                              
Casos positius                                                                     621
Casos sospitosos                                                              2614
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        108,18
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      113,73


DIA 7 (06:20 h.)                                              
Casos positius                                                                     621
Casos sospitosos                                                              2619
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        108,18
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      113,73

Els casos positius acumulats són aquells que han donat positiu en alguna prova diagnòstica (PCR o test ràpid), mentre que els casos sospitosos acumulats corresponen a persones que en algun moment han presentat símptomes i un professional facultatiu els ha classificat com a possible cas, però no tenen una prova diagnòstica (PCR o test ràpid) amb resultat positiu. Tots ells són casos activats pel servei de vigilància epidemiològica.

Les dades que es mostren són aquelles que s'ha pogut identificar la seva zona de residència. Per mantenir la privacitat de les dades, només es mostren els municipis amb més de 200 habitants.

La informació que es visualitza prové del registre RSAcovid19 del Departament de Salut i s’actualitza, com a mínim, dos cops al dia.

Departament de Salut, Generalitat de Catalunya

  L’Ajuntament realitzarà un acte en memòria de les persones que ens han deixat durant l’estat d’alarma 
"Des  del  passat  14  de  març  més  d’un  centenar  de  persones residents a Cerdanyola ens han deixat, víctimes de la COVID-19 o no i les seves famílies no han pogut acomiadar-les a causa de les estrictes mesures de seguretat imposades per evitar la propagació del coronavirus.


L'acte organitzat per l'Ajuntament de Cerdanyola el dimecres 15 de juliol vol ser un homenatge a totes les persones que ens han deixat i per aquest motiu convida els seus familiars que ho desitgin a assistir-hi.


Com a conseqüència de les mesures encara vigents, el Teatre Ateneu disposa d’un aforament limitat i per aquest motiu des de l’organització es demana als familiars que vulguin estar presents a l’acte que ho sol·-licitin al departament de Protocol de l’Ajuntament trucant per telèfon al 670 01 10 39 o enviant un correu electrònic a protocol@cerdanyola.cat


L’acte per recordar i acomiadar a les persones que ens han deixat en els darrers mesos i de les que no ens hem pogut acomiadar, serà un pas més cap a la nova normalitat en la qual ens trobem doncs serà el primer acte institucional presencial que es farà a la ciutat". 
 
Fantosfreak, Festival Internacional de Curtmetratges fantàstics i Freaks, torna el 2020 per omplir de curts de gènere i molt d'humor les nits de juliol-agost a Cerdanyola.

A causa de la situació d'incertesa que s'ha viscut aquests últims mesos, el treball artístic que comporta el festival s'ha vist afectat pel confinament per la qual cosa s'ha pres la decisió d'ajornar les dates d'aquesta edició.

Després de 20 edicions, el festival no baixa el ritme i vol continuar reivindicant que el format curt segueix en forma com ho demostren els més de 300 que van participar en la passada edició i dels quals hi va haver una àmplia selecció d'obres nacionals.

Aquesta confiança en el festival augmenta any rere any com a conseqüència d'haver-se convertit en un esdeveniment únic per la seva gran afluència de públic i perquè, unes de les bases de Fantosfreak, és donar suport als i les curtmetratgistes mitjançant

premis econòmics (2400 € en total) i mencions especials que reconeixen a aquells aspectes dels curts que també mereixen ser valorats, com la millor mort, el millor gag o la criatura més entranyable.

Les dates de la 21 edició de l'Fantosfreak s'espera que se celebri de dilluns 31 d'AGOST a divendres 4 de SETEMBRE. Després del gran èxit de participació de la passada edició, espera seguir comptant amb la calor de el públic que, amb una mitjana de 1800 espectadors / es, el converteix en el festival de curtmetratges de gènere més multitudinari de tot l'Estat.

Es manté el seu emplaçament habitual a la Plaça de l'Turonet de Cerdanyola de Vallès realitzant una reubicació de les infraestructures per poder comptar amb el màxim espai i així poder complir amb totes les mesures de seguretat necessàries.

Per a més informació: info@fantosfreak.com
   
La Facultad de Veterinaria
de Barcelona recibe la acreditación europea


La Facultad de Veterinaria de la Universidad Autónoma de Barcelona ha sido finalmente acreditada por la European Association of establishments for Veterinary Education después de que en 2018 recibiera una acreditación condicional. 
La Facultad de Veterinaria de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) ha sido acreditada por la European Association of establishments for Veterinary Education (EAEVE), organismo reconocido por la Asociación Europea para la Evaluación de la Calidad en la Educación Superior (ENQA) para evaluar la calidad de los estudios en veterinaria que se imparten en Europa.

Para alcanzar esta acreditación, los centros deben demostrar que cumplen con los elevados requisitos de calidad exigidos por la EAEVE. El proceso de evaluación por parte de esta asociación se llevó a cabo a través de la visita de un comité de expertos en el centro objeto de evaluación para recoger información sobre la calidad del plan de estudios, instalaciones e infraestructuras, profesorado y personal de administración y servicios, y recursos económicos entre otros.

La Facultad de Veterinaria de la UAB fue evaluada positivamente por parte de la EAEVE el año 2000, y esta valoración se consolidó en 2007, cuando el centro recibió una nueva visita del comité de expertos evaluadores. En noviembre de 2018 la facultad fue evaluada de nuevo, detectándose en ese momento una deficiencia menor en el ámbito de la clínica bovina que supuso que recibiera una acreditación condicional.

La revisita para evaluar si esta deficiencia se había corregido tuvo lugar a principios de marzo de 2020, y la valoración final hecha por el European Committee of Veterinary Education (comisión de evaluación de la EAEVE) ha sido positiva, logrando así el status de centro acreditado por la EAEVE.
Este año 2020 también han recibido el visto bueno de la EAEVE las facultades de Veterinaria de Zaragoza —el pasado mes de febrero— que consiguió renovar su acreditación europea en su primera inspección, y la de Córdoba que lo anunció en el mes de marzo.

Como fortalezas de la facultad de Barcelona, el comité de expertos destacó el elevado número de diplomados europeos en diversas especialidades veterinarias que imparten docencia en los estudios en veterinaria, la existencia de un amplio programa de residencias veterinarias (14 especialidades veterinarias con un total de 26 residentes), el equipamiento y organización de la Fundación Hospital Clínico Veterinario, que permite tener un elevado volumen de casos anuales.

También destacaron la intensa actividad de investigación y transferencia que se llevó a cabo en el centro (41 grupos de investigación reconocidos y 18 laboratorios de prestación de servicios), la excelente implementación de las medidas de bioseguridad, la gran implicación del profesorado y el personal de administración y servicios, y la productiva colaboración entre estudiantes y profesorado para impulsar la mejora continua de los estudios en Veterinaria.

(animalshealth.es) 22 junyLa UAB recupera activitats
i serveis 
Des del dilluns 22 de juny deixa d’estar vigent l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol i, en conseqüència, la UAB comença a treballar per estar plenament operativa a l’inici del nou curs 2020-2021.

A les activitats i serveis ja activats a les fases de desescalada anteriors s’afegeixen les següents novetats:

Accés obert i lliure als edificis. No caldrà fer una sol·licitud d’autorització per als accessos puntuals.
Obertura de les gestions acadèmiques per a l’atenció presencial amb cita prèvia, segons les necessitats de cada centre.

El personal que s’hi reincorpora ha de presentar la declaració de responsabilitat. En els llocs de treball es garanteixen totes les mesures de prevenció i de seguretat, d’acord amb el pla previst pel Comitè de Seguretat i Salut de la UAB. És molt important que tothom segueixi les
mesures d’higiene personal i de distanciament social previstes en les instruccions operatives.

Pel que fa a la docència del curs 2020-2021, la UAB iniciarà el curs en una modalitat docent que inclourà tota la docència presencial que les circumstàncies permetin i una part de docència organitzada de manera no presencial en allò que no es pugui fer al campus.

L’Equip de Govern en funcions i les direccions dels centres docents estan treballant en la planificació del curs 2020-2021, tant des del punt de vista d’organització de la docència com de les mesures logístiques, de prevenció i d’acompanyament necessàries per poder iniciar-lo de la manera més presencial possible, dins dels límits que estableixin les autoritats sanitàries i governamentals. Així mateix, a partir del 22 de juny es treballarà amb els agents socials en l’elaboració del protocol de treball per al mes de juliol.

(uab.cat) 19 junyL’Ateneu oferirà aules d’estudi entre el 22 de juny i
el 9 de juliol
 
 
L’Ajuntament de Cerdanyola ha habilitat diferents espais de l’Ateneu per utilitzar-los com a aules d’estudi adreçades als joves que estan preparant la selectivitat

Les proves d’accés a la Universitat (PAU) es faran els dies 7, 8, 9 i 10 de juliol.

Els espais d’estudi estaran en funcionament entre el dilluns 22 de juny i el dijous 9 de juliol de dilluns a divendres de 20h a 1h i els dissabtes i diumenges de 10h a 22h.

L’ús de les aules comportarà seguir les mesures de seguretat establertes referents a la distància de seguretat interpersonal i la higiene de mans.

Aprovada la convocatòria
de subvencions per al foment del lloguer assequible
a Cerdanyola
La Junta de Govern Local ha donat llum verda a la convocatòria per fomentar el programa de mediació de lloguer social

El termini per a la presentació de les sol·licituds serà de l’1 de juliol al 30 de setembre de 2020

La finalitat de la convocatòria és atorgar subvencions a les persones propietàries d’un habitatge ubicat a Cerdanyola del Vallès per a:

••  Despeses de manteniment de l'habitatge en l’any anterior a la signatura d'un contracte d'arrendament en el marc del programa de
     mediació de lloguer social.
••  Despeses de reparacions o substitucions d'elements de l'habitatge, contractes de manteniments d'equips, assegurances per deutes de
     lloguer durant la vigència del contracte d'arrendament en el marc del programa de mediació de lloguer social.
••  Despeses d'obres d'arranjament i posada a punt d'habitatges lliures o desocupats per reunir les condicions mínimes d'habitabilitat per ser
    llogat en el marc del programa de mediació de lloguer social incloses les despeses per la tramitació de certificats energètics o cèdules
    d'habitabilitat. Queda condicionat a posar-lo a disposició del programa de mediació de lloguer social.

     La quantitat de la subvenció serà:

••   Fins a un màxim de 1.200€ per aquells habitatges que tinguin un contracte d'arrendament vigent o el subscriguin abans de la finalització
     de la presentació de la sol·licitud en el marc del programa de mediació de lloguer social.
••  Fins a un màxim de 1.500€ per aquells habitatges lliures o desocupats que hagin signat el document d'adscripció al programa de media-
     ció de lloguer social.

     Borsa lloguer social

La borsa del programa de mediació de lloguer social de Cerdanyola és un servei de mediació entre les persones propietàries d’habitatges desocupats i possibles llogaters amb l’objectiu d’increment el nombre d’habitatges al municipi a preus assequibles amb la garantia que l’Administració vetlla pels seus interessos, fent un seguiment de la relació contractual i aportant seguretat i professionalitat a propietaris i a llogaters.

  El termini per a la presentació de les sol·licituds serà de l’1 de juliol al 30 de setembre de 2020.
  Per a més informació i obtenir cita prèvia cap posar-se en contacte amb l'Oficina Municipal d'Habitatge de Cerdanyola.

Oficina Municipal d‘Habitatge
carrer de Les Fontetes, 3
info.habitatge@cerdanyola.cat
935808888 ext 3546 

 

Salut posa en marxa la campanya d'estiu amb un reforç de més de 400 professionals sanitaris


"El Departament de Salut posa en marxa el Pla d’estiu d’enguany en un context de particularitats derivades de la COVID-19. Durant l’estiu el conjunt de la xarxa sanitària s’organitzarà per a donar la resposta adequada a les necessitats de la ciutadania, tenint en compte la necessitat del descans dels professionals, del tot imprescindible després de la intensa activitat que s’ha dut a terme els darrers mesos.

En concret, es destinarà un import de 7,7 milions d’euros al reforç de la plantilla d’uns 436 professionals de l’àmbit de l’atenció primària. Enguany hi haurà una inversió addicional de 5M€ que es sumen als 2,7M€ ja previstos per tal de reforçar el sistema davant el període estival.


(govern.cat)

Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% aquestes festes de Nadal a Catalunya.


El 25 de juny i durant el juliol i l’agost, el primer i darrer dijous de mes Cerdanyola acollirà campanyes de donació de sang a l’Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40). Les jornades es duran a terme de 10h a 14h i de 17h a 21h i tindran un caràcter quinzenal:

     
                                                    
                                                     9 i 23 de juliol
                                                     6 i 20 d’agost


    Les persones que vulguin donar sang hauran de rervervar l’hora  a: https://www.donarsang.gencat.cat/ca/
i seguir les mesures de segure-tat establertes com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala i guardar la distància mínima interpersonal. A més, se’ls hi facilitaran bolígrafs d’un sol ús. 


Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

   Cerdanyola del Vallès
 
Dijous dia 9 juliol
de 10 a 14 i de 17 a 21 h.

A l'Ateneu
carrer Industria 38-40

Ets donant de sang #etsIMPRESCINDIBLE


Aquests dies, el Banc de Sang està fent una crida a la ciutadania per mantenir el ritme de donacions, que continuen sent necessàries per a tractaments de càncer, accidents, parts amb complicacions, etc.

Cerdanyola és un dels municipis que ha acollit diverses jornades de donació durant l’estat d’alarma. El passat més de maig van participar més de 230 persones en les tres campanyes que es van organitzar a l’Ateneu.

La donació de sang és un acte imprescindible per garantir l’assistència sanitària en els hospitals i cada dia es necessiten de 800 a 1000 donacions de sang a Catalunya.
       
           
       

                Tal mes de juny de fa 50 anys

          MESOS ANTERIORS


Primer any de mandat del govern municipal encapçalat per Carlos Cordón 
 
"Ahir dia 15 de juny es va complir un any de mandat del Partit Socia-lista de Catalunya a l’Ajuntament de Cerdanyola. L’alcalde, Carlos Cordón, va fer una compareixença virtual davant els mitjans de comunicació per fer un balanç positiu tot i les dificultats que han hagut d’afrontar, sobretot els darrers mesos amb la crisi sanitària que ha derivat també en crisi econòmica i social

El PSC va arribar a l’alcaldia de l’Ajuntament de Cerdanyola amb el seu lema de campanya sota el braç ‘Recuperem Cerdanyola’. Un any després, l’alcalde Carlos Cordón considera que ja han començat a fer-ho prenent decisions importants i establint unes bases sòlides que tindran fruits en al futur.

Al llarg d’aquest any una de les principals premises del govern municipal ha estat arribar a consensos amb els grups de l’oposició. Amb En Comú Podem es va signar un acord programàtic i amb d’altres grups s’ha arribat a acords puntuals. Tot i així, l’Alcalde destaca que “hem intentat treballar conjuntament amb tots i totes i tractar a tothom per igual”. Cordón afirma que “seguim oberts a ampliar els consensos i aquesta sempre ha estat i serà la nostra voluntat”. 

Carlos Cordón s’ha referit, durant la seva compareixença virtual, a les mesures més destacades de l’any i que han permès:

◘ Desbloquejar la reforma del cementiri municipal “garantint la dignitat dels difunts i de les seves famílies”. A més, l’alcalde destaca que aquesta acció ha permès iniciar les obres del tanatori municipal “que tant necessita la ciutat”. L’alcalde es mostra optimista i creu que el tanatori estarà enllestit abans de l’estiu de l’any vinent.

◘ Activar un gran pla de xoc de neteja de l’espai públic. L’Alcalde reconeix que en aquest àmbit queda molt per fer i insisteix que “la neteja és i serà una de les prioritats d’aquest govern així com el manteniment i millora permanents de carrers, places, parcs, jardins i barris”.

◘ Millorar l’enllumenat públic de la ciutat aplicant criteris de sostenibi-litat, eficiència energètica i perspectiva de gènere.

◘ Aprovar de forma inicial el Pla Director Urbanístic del Centre Direc-cional. L’aprovació definitiva havia de decidir-se a l’abril però l’aturada dels tràmits administratius per la crisi del coronovaris ho ha posposat.


Carlos Cordón ha explicat que tant el govern municipal com la Generalitat tenen la voluntat de tirar endavant l’aprovació per poder desenvolupar el projecte que “ens permetrà créixer amb empreses d’alt valor afegit, habitatges de protecció oficial i nous espais comunitaris que ofereixin més serveis i zones verdes”.

◘ Normalitzar i potenciar les relacions amb la Universitat Autònoma de Barcelona i el Sincrotró Alba amb “l’objectiu d’avançar plegats en el camí de l’economia del coneixement”.

◘ Nou pressupost municipal des de principis d’any i pla d’inversions que per a l’Alcalde “és una eina clau que ha de servir per recuperar una gestió municipal eficaç i eficient al servei de les persones”.

◘ Desbloquejar el planejament urbanístic del sector del carrer de Santa Teresa que per a Cordón “ens permetrà dignificar una de les entrades a la ciutat”

◘ Reprendre el front comú entre els alcaldes i alcaldesses del territori a fi de reclamar la construcció de l’Hospital Ernest Lluch.

I l’últim repte al que ha hagut de fer front el govern ha estat la crisi sanitària provocada pel Coronavirus. Carlos Cordón ha explicat que “durant els darrers tres mesos hem treballat cada dia per posar els recursos a l’abast de la ciutadania”. Cordón també ha agraït l’esforç i consens dels grups polítics, agents socials i econòmics per arribar a acords i donar respostes i destaca les 109 propostes sorgides de la Taula per a la Reconstrucció econòmica i social de Cerdanyola. L’Alcalde defensa que “és el moment de donar resposta a les persones i serveis que estan patint la crisi” i avisa que “la ciutat ha d’estar preparada per a un possible futur rebrot”. En aquest àmbit, el govern té previst destinar 4 milions del pressupost municipal a paliar els efectes de la crisi i 1,7 milions d’aquests es destinaran a ajudes directes.

L’Alcalde ha avançat que des de l’Ajuntament s’està treballant en l’organització d’un acte senzill de comiat per recordar a totes les persones que ens han deixat en els darrers tres mesos i de les què les famílies i amics no s’han pogut acomiadar. Cordón ha explicat que aquest serà el primer acte institucional que es farà de forma presencial a la ciutat i serà cap a mitjans de juliol."
 

(Font:Ajuntament de Cerdanyola)


Tornen els casaments
a l'ajuntament


 
        
                                                                                      
La sala de plens de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va ser testimoni,el passat divendres 12 de juny, del primer casament des-prés d’haver-se suspès la celebració de cerimònies per el coronavi-rus.  A partir d’ara es reprenen les cerimònies nupcials a la sala de plens de l’Ajuntament i al Museu d’Art de Cerdanyola amb les següents mesures per garantir la seguretat i preservar la salut de les persones :

• El límit màxim de persones assistents a les bodes celebrades a la sala de plens és de 12 (2 nuvis/es, 2 testimonis, 6 persones convida-des i 2 representants municipals)

• El límit màxim de persones assistents a les bodes celebrades al Museu d’Art de Cerdanyola és de 20 (2 nuvis/es, 2 testimonis, 14 persones convidades i 2 representants municipals)

• Totes les persones assistents han de dur mascareta i guants, guardar la distància de seguretat aconsellada per les autoritats durant tota la cerimònia i netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a la sala de la celebració del casament.

• Els i les menors de 12 anys hauran d’estar acompanyats per un dels progenitors a un familiar major d’edat que es faci responsable.

• També es modifica el protocol de la cerimònia perquè el temps de durada sigui més breu reduint el nombre de peces musicals a una i limitant les intervencions de les persones assistents a sues i sense superar els cinc minuts de durada cadascuna.

D’altra banda, els casaments al despatx d’alcaldia es mantenen suspesos.
 
La majoria de propostes es faran de forma virtual fent servir diferents plataformes i aplicacions. No obstant es podrien adequar a mode presencial en el cas que la normativa i les mesures futures ho permetin.

A partir del 15 de juny es posa en marxa una nova edició de l’Estiu és Gran amb un programa d’activitats pensades per a persones majors de 60 anys. Les propostes seran variades i centrades en les necessitats i interessos que s’han detectat entre aquest col·lectiu en els darrers mesos. Principalment, es tracta d’activitats continuades que busquen promoure el benestar i la qualitat de vida de les persones grans. A més, de crear espais on poder abordar i gestionar les emocions provocades pels darrers esdeveniments.

El programa de l’Estiu és Gran vol donar resposta al col·lectiu de persones majors de 60 anys que a Cerdanyola representa un 27,1%
de la població. Habitualment durant l’estiu es redueixen notablement les activitats adreçades a aquest col·lectiu i aquest any aquesta manca d’oferta s’ha vist encara més afectada per la situació actual. A més, les persones grans són especialment vulnerables davant la COVID-19 i han de seguir unes mesures preventives més estrictes incrementant la distància social i per tant el risc d'aïllament. Aquesta mesures poden tenir un impacte negatiu en la salut física, en aspectes cognitius i emocionals. La possibilitat de buscar alternatives té un clar impacte en la reducció de la vulnerabilitat i la dependència.

La gran majoria de les activitats de l’Estiu és Gran s'han programat de manera online, fent servir diferents plataformes o aplicacions que possibiliten el distanciament social. No obstant, es podria adequar les activitats a mode presencial en el cas de que la normativa i les mesures futures ho permetin. Les activitats programades són:Llamamiento para ayudar a Chloe, un bebé de ocho meses de Cerdanyola que padece una rara enfermedad genética
 
"Necesito que la gente pueda escuchar la historia de nuestra pequeña, y el motivo por el cual estoy haciendo esto”. Así empieza la petición que la vecina de Cerdanyola del Vallès, Angie ha lanzado a traves de la plataforma GoFundMe para ayudar a la pequeña Chloe, un bebe de ocho meses que sufre una enfermedad genética muy rara y que le obliga a permanecer ingresada en el Hospital de Sant Joan de Deu en Barcelona

Choe es la primera hija de la pareja formada por los vecinos de la localidad, Javi y Maria y por el momento la petición lanzada en la plataforma de Crowfunding ya ha conseguido recaudar 2.700 euros.

Angie explica en la página la hsitoria de su sobrina, la pequeña Chloe. El embarazo transcurrió sin problema aparente, relata en internet. Sin embargo, los contratiempos comenzaron al poco tiempo de nacer: “pasadas las dos semanas de vida la pequeña empezó a perder peso sin saber el motivo”.

Tras más de seis meses ingresada en el hospital Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, numerosas analíticas, cambios en la alimentación y más de ocho intervenciones, el equipo médico diagnosticó que la pequeña Chloe padecía “enteropatía congénita en penacho”. “Una enfermedad poco frecuente que provoca la incapacidad de poder alimentarse suficientemente por vía digestiva y cuya consecuencia es el fallo intestinal”, argumenta en internet Angie, que es pariente de la pequeña.

Durante todo este tiempo, sus padres, María y Javi, no se han separado en ningún momento de su niña, y han luchado por ofrecerle todas las comodidades. El problema es que esta alteración de la salud supone un gran número de cuidados especiales. Es por ello que Angie ha puesto en marcha un crowdfunding con la intención de ayudar a la familia en todo lo posible recaudando fondos “destinados a los cuidados y necesidades de la pequeña”.


(revistadelvalles.es) 8 junyComença la prova pilot per reduir els incendis forestals provocat pel llançament de burilles 
 
   

                            
 
El Museu d’Història i el d’Art
ya han obert les portes i s’ha adaptat als protocols de seguretat del desescalament. 
Per accedir-hi caldrà sol·licitar cita prèvia i anar-hi amb mascareta i guants

El Museu d’Història oferirà a ca n’Oliver els materials que expliquen el nostre passat ibèric i obrirà les portes del poblat, amb els espais mu-seïtzats i algunes llars reconstruïdes.

El Museu d'Art permetrà que la ciutadania gaudeixi de les Dames de Cerdanyola, els irònics personatges d'Ismael Smith, amb el medite-rranisme de Josep de Togores i amb la resta del seu patrimoni artístic.

Accedir al Museu d’Art de Cerdanyola

Respecte a can Domènech es podrà accedir a la col·lecció perma-nent, a l'exposició temporal ""L'Home Nu" fins al 5 de juny i al taller de restauració dels relleus d'Ismael Smith. La primera planta del  mu-

seu restarà tancada.

La visita s'haurà de fer amb mascareta i respectant distàncies.

 L'aforament de les sales es reduirà a 10 persones i el personal del museu farà l'acompanyament per garantir una visita segura, saludable i satisfactòria.

El jardí de can Domènech tornarà a ser un espai obert per gaudir de la vegetació i la seva col·lecció d'escultures monumentals, i en algunes franges del matí també estarà obert al públic (de 10 a 13 hores de dilluns a divendres). L'aforament estarà limitat a 20 persones.

Més informació del Museu d’Art:
https://macerdanyola.wixsite.com/museuartcerdanyola-
Algunes de les instal·lacions municipals a l’aire lliure
s’obren amb cita prèvia
 
Les zones esportives municipals Montflorit, Fontetes i Can Xarau i el Circuit de Radio Control ‘Model Car’ funcionen amb el sistema de cita prèvia

Els entrenaments que es poden realitzar en aquestes instal·lacions municipals a l’aire lliure han de ser individuals i sense contacte.

Les persones que facin ús de les instal·lacions no ho podran fer dels seus vestuaris ni d’altres equipaments que pugui haver al mateix recinte.

Les zones esportives municipals que funcionen amb cita prèvia són:

Zona Esportiva Municipal Montflorit: instal·lació on es practiquen esports individuals com atletisme, tir amb arc i petanca

Zona Esportiva Municipal Fontetes: instal·lació on es practiquen esports d’equip pero en aplicació de les mesures preventives i de seguretat només es podrà utilitzar per a entrenaments individuals.

Pistes exteriors de la Zona Esportiva Municipal Can Xarau: es podran utilitzar per entrenaments individuals amb distanciament obligatori.

Circuit de Radio Control ‘Model Car’: es podran utilitzar per entrenaments individuals amb distanciament obligatori

La resta d’instal·lacions esportives municipals continuen tancades al públic fins a l’entrada en vigor a la Fase 2 de la desescalada que permetrà flexibilitzar les restriccions actuals.

Per realitzar una reserva prèvia cal fer-ho contactant amb el Servei d’Esports al telèfon 93 580 80 17 o al correu electrònic esports@cerdanyola.cat de dilluns a divendres de 9h a 15h.
Durant el confinament, abastiment agroecològic
de proximitat
 
La pagesia de Collserola, i de tot el territori, té un munt de productes, sans, de qualitat, frescos i ecològics preparats per servir-te’ls. Aprofita’ls i a més donaràs suport als projectes que gestionen el nostre territori.

Finca de Can Puig. Font: Arran de Terra
Molts projectes agroramaders i artesanals del territori estan en una situació molt difícil com a conseqüència del confinament. Alguns d’ells han perdut els seus canals de comercialització principals, com menjadors escolars, restauració i mercats a l’aire lliure; d’altres estan fent un important esforç addicional per la gran quantitat de comandes, moltes d’elles a domicili, que estan rebent aquests dies.

L’abastiment alimentari és una prioritat en aquesta etapa de confinament, i la pagesia i els projectes d’elaboració artesanal són sectors estratègics que mantenen viu el nostre territori i generen economia local amb un alt valor afegit.

La pagesia de Collserola no s’escapa d’aquesta situació, tot i tenir una xarxa de consumidors propera s’han perdut diferents canals de comercialització molt rellevants per a la seva viabilitat econòmica, a causa de la situació d’emergència sanitària.

És doncs moment, també, de donar suport a aquesta pagesia que realitza un paper tant important de gestió del Parc Natural.

Us deixem un llistat de recursos perquè pugueu consumir ecològic i de proximitat.

Recursos per a consumir productes de proximitat:

Consulta el Catàleg de la pagesia de Collserola. Hi trobaràs tots els productors del Parc i la forma de contactar-hi. De les diferents iniciatives, actualment necessiten suport per a la venda de productes:
Xai de Collserola. Podeu contactar directament per telèfon amb el productor al 626 43 16 71

Can Puig. Tenen excedents de carxofa morada i faves per la baixada de venda de productes a la seva agrobotiga del Papiol. Podeu contactar directament al 689 93 42 41

Can Miano. Estan tenint dificultats per vendre els cargols que crien a Sant Feliu. Contacteu amb 677 78 17 34

Pere Montes. Ofereix la seva mel, després dels tancaments de restaurants i altres canals als que abastia abans del confinament. Contacteu a 646639667

A més també trobaràs molts més productors i productes al web Abastiment Agroecològic amb un mapa i directori de projectes agroramaders i artesanals a tota Catalunya.

Si vius a Barcelona, l’Ajuntament ha publicat al seu web un llistat de productors que serveixen a la ciutat. Els trobaràs a : 
a :  https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/productores-amb-servei-a-domicili-a-barcelona_938387

I no t’oblidis dels mercats de proximitat. Han reajustat les mesures de seguretat i en algun cas el lloc, però molts d’ells segueixen funcionant.

Consulteu els canals de comunicació del vostre municipi per conèixer si es desenvolupen o no i en quines condicions. Trobaràs un llistat dels mercats agroecològics:
Directori dels mercats setmanals a tot el territori: https://www.mercatsetmanal.cat/

A Barcelona pots consultar els que estan oberts al següent enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/els-mercats-de-pages-reobren-aquest-cap-de-setmana-2_939230

(parcnaturalcollserola)
La UAB als rànquings
 
En els darrers anys la UAB ha vist com es reconeixia el seu esforç per impulsar la qualitat de la docència, per atraure talent internacional i per obtenir un impacte creixent de la recerca amb una millora progressiva de la classificació en els rànquings internacionals més prestigiosos i influents. Així la UAB es troba entre les capdavanteres de l'àmbit espanyol en rànquings mundials com el QS World University Rankings (QS WUR), el Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) i l’Academic Ranking of World Universities (ARWU).
188 - La UAB és la segona universitat espanyola al rànquing.
La UAB és la segona universitat de l'Estat espanyol i se situa en la posició 188 mundial (i en la 82 a escala europea) segons el rànquing QS WUR 2020, que classifica les 500 millors universitats del món.
12 - La UAB és la dotzena millor universitat jove del món. La UAB es troba en la dotzena posició a escala mundial, en la cinquena a escala europea i és la segona universitat espanyola en el rànquing de les 50 universitats del món de menys de 50 anys, elaborat a partir dels resultats del QS WUR 2018.
201-300 - La UAB és la segona millor universitat de l'àmbit espanyol. La UAB se situa entre les posicions 201 i 300 del món en la classificació ARWU, que elabora la Universitat Jiao Tong de Shanghai. En l'àmbit espanyol, la UAB apareix en la segona posició conjuntament amb altres universitats. 157 - La UAB està entre les 200 millors del món. La UAB se situa en la posició 157 a escala mundial i com la segona universitat de l'Estat espanyol en el rànquing THE WUR 2020. En l'àmbit europeu, la UAB es consolida entre les cent primeres universitats en la posició 69.
13 - La UAB és la tretzena universitat a escala mundial. La UAB ocupa el tretzè lloc a escala mundial, el setèa escala europea i el segon dins l'àmbit espanyol en la sisena edició de la classificació de les 200 millors universitats del món de menys de 50 anys. Aquest rànquing es basa en el THE WUR 2018. 2 - La UAB és la segona universitat espanyola per volum d'activitat científica. La UAB és la segona universitat espanyola per volum de publicacions indexades a SCOPUS segons el rànquing el·laborat pel Scimago Lab. A escala mundial la UAB ocupa la posició 267 en nom-bre de publicacions.
2 - La UAB és la segona universitat espanyola per volum i la tercera en impacte de les publicacions. La UAB ocupa el setè lloc pel que fa al nombre de publicacions dins l'àmbit dels països iberoamericans, i és la segona universitat espanyola en volum i la tercera en impacte de la producció científica segons l'edició de 2015 del Scimago Ranking Iberoamerica. 133 - La UAB és la 133 del món- La UAB és la segona universi-tat d’Espanya, la 51a d’Europa i la 133a del món segons l’edició del 2018-2019 del rànquing URAP, que publica anualment la Universitat Tècnica de l’Orient Mitjà (Turquia). Aquest rànquing classifica 2.000 universitats del món segons el nombre i la qualitat de les publicacions científiques.
181- La UAB se situa a la posició 181 del món. La UAB ha assolit el lloc 181 a escala mundial en l’indicador global publicat per la Universitat Nacional de Taiwan (NTU) l'any 2019, basat en l'activitat investigadora. Amb aquest resultat, la UAB es manté entre les 200 millors del món, i es consolida en la segona posició espanyola. 212 - La UAB ocupa el lloc 212 per volum de publicacions. En
l'edició de 2019 del Leiden Ranking de productivitat científica, la UAB se situa en la posició 212 en el rànking global per volum de publicacions. Dins l'àmbit espanyol, ocupa el tercer lloc en volum de publicacions i el segon en col·laboració internacional.
195 - La UAB és la segona universitat espanyola. La UAB ocupa la posició 195 a nivel mundial i la segona posició a nivell espanyol, en la setena edició del rànquing que publica el Center for World University Rankings situat a l'Aràbia Saudita. 20 - El DDD de la UAB és el 20è del món i el primer d'Espanya
El Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB ocupa el primer lloc entre els repositoris de les universitats espanyoles segons l'edició de gener de 2017 del rànking web de repositoris del món elaborat pel CSIC, i se situa en el 20è lloc dels repositoris institucionals a escala mundial.
9 - La UAB té 9 especialitats entre les 100 millors del món. Nou disciplines científiques de la UAB se situen entre les 100 primeres del món: Veterinària (situada entre les 50 millors del món en el lloc 31), Arqueologia, Idiomes Moderns, Agricultura, Geografia, Polìtiques Socials i Administració, Sociologia, Economia, i Educació, segons el rànquing per disciplines científiques que elabora QS a partir d'alguns indicadors del QS WUR 2020. En global, la UAB està entre les 200 primeres universitats en 28 de les 48 matèries classificades per QS. 2 - La UAB és la segona universitat espanyola en publicacions per universitat i per professor. L'Observatori impulsat per l’Aliança A4U mostra que la UAB ocupa el segon lloc en publicacions per universitat i per professor, també es troba en el segon lloc en nombre de publicacions en col·laboració nacional i internacional i en cites, tant per universitat com per professor.

Font : UABAposta per una gestió del verd més naturalitzada al campus
 
El campus de la UAB és un espai ric i divers de flora i fauna mediterrrà-nia de 260 hectàrees, 70% de les quals són terrenys agrícoles, fores-tals i zones enjardinades. A més de les 80 hectàrees de boscos amb pi blanc, roures i alzines, al campus s’hi han detectat 50 espècies de papallones, 47 espècies d’ocells nidificants i 12 espècies d’orquídees.

En un context d’emergència climàtica i crisi ecològica, la UAB augmen-tarà la gestió naturalitzada del seu campus, en la línia del que ja venia fent. Tot i que ja fa un temps va començar a espaiar les segues en determinades zones del seu campus, s'augmentarà a més zones, a la zona de les columnes UAB, davant de la Facultat de Veterinària, zones properes a l’Avinguda Serragalliners de Cerdanyola, etc...).

Així, es vol afavorir la conservació d’herbassars i zones naturals a 10 zones del campus. En total, es deixaran 3,5 hectàrees, on es permetrà que la vegetació evolucioni de manera natural. La mesura consisteix en només segar al costat del vial per prevenció d’incendis però deixar evolucionar cap a herbassar la resta de l’espai. Això va en la línia del que reclamen naturalistes i entitats conservacionistes de canvi de paradigma en la concepció del verd i de reconèixer el valor ecològic dels herbassars.

Properament, està previst que es dugui a terme un estudi comparatiu d'insectes pol·linitzadors en zones més intensives de segues i zones on se segui poc o gens. L’estudi està previst que el faci el CREAF amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Abans del confinament, es va fer una prova pilot de gestió en la zona on s’hi realitza el seguiment de papallones diürnes al campus (projecte CBMS) que va consistir en no segar-ho tot alhora (ni camps ni herbassars) procurant sempre deixar espècies en floració als marges dels camps i camins. Amb aquesta gestió es va corroborar el potencial ecològic dels herbassars com a reservoris de biodiversitat, atès que contenen un gran nombre d’insectes pol.linitzadors com ara papallones, abelles, formigues i escarabats.

Aquesta naturalització suposarà la continuació dels darrers anys de fer actuacions que permetin reduir l'ús d'aigua en espais enjardinats i plantar més espècies autòctones i adaptades a la zona. Com a exemples remarcables, cal citar tres rotondes de l'eix Nord, diversos enjardinaments amb plantes aromàtiques i de baix requeriment hídric o nous arbres com falsos castanyers, aurons blancs, roures o pomeres silvestres.

(uab.cat)En busca d'una teràpia gènica per a una malaltia ultrarara que afecta 8 infants al món
 
La UAB ha posat en marxa una campanya de microdonacions per obtenir els recursos necessaris per desenvolupar un tractament de teràpia gènica per a una malaltia ultrarara que afecta només 8 nens al món. L’Abril és una d’aquestes persones i és l’única nena que la pateix a Espanya.

La malaltia s’anomena paraplegia espàstica de tipus 52 (SPG52). És un trastorn genètic progressiu, causat per un defecte en el gen AP4S1 i no hi ha cap solució clínica per tractar-lo. Els símptomes, dèficits cogni-tius, trastorns de la parla o possibles atacs epilèptics, apareixen a edats molt primerenques.

El tractament consisteix en introduir una còpia funcional del gen que causa la malaltia mitjançant un vector de teràpia gènica, de manera que s’adreci a les cèl·lules afectades per tal de detenir o corregir la pro-gressió de la malaltia. El desenvoluparà el grup de Teràpia Gènica per al Sistema Nerviós Central de la UAB -que compta amb el segell TECNIO d'ACCIÓ-, liderat per Miguel Chillón, investigador ICREA, de l'Institut de Neurociències (INC) i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), i Assumpció Bosch, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB.

“En els últims anys s’han reportat nombrosos casos d’èxit amb teràpia gènica, alguns dels quals ja estan al mercat. Però són tractaments molt costosos, que no reben gairebé mai suport públic o privat, en tractar-se de malalties molt rares. I generalment són malalties per a les quals el temps és clau. En el cas de l’SPF52, el desenvolupament d’un tracta-ment terapèutic és absolutament essencial, especialment en les primeres etapes, abans que hagi avançat significativament”, explica Miguel Chillón.

Dues línies d’actuació

Els recursos obtinguts en la campanya es destinaran a dues accions. En primer lloc, la generació d’una línia cel·lular de cèl·lules mare pluri-potents induïdes (iPSC) a partir de fibroblasts de l'Abril, per avaluar l’efectivitat d'estratègies terapèutiques d'última generació, com la teràpia gènica amb vectors adenoassociats (AAV), en els quals el grup de recerca té una àmplia experiència. En segon, la creació d’un producte biosegur, portador d'una còpia correcta del gen AP4S1, que és el que es troba mutat en l’SPG52.

Aconseguir el finançament necessari per dur a terme aquestes actua-cions, 250.000 euros, permetrà avançar cap als assajos d'eficiència, bioseguretat i toxicitat que es requereixen per sol·licitar un assaig clínic.


Sumant esforços amb “La lucha de l’Abril”

Per promoure l’obtenció de recursos adreçats a desenvolupar una teràpia gènica per a l’SPG52, la UAB i l’Associació “La lucha de Abril” han signat un conveni de col·laboració pel qual sumen esforços per aconseguir aquest objectiu. L’Associació ha aportat al projecte un capital inicial de 50.000 euros, que ha permès posar en marxa ja la recerca, i donarà suport a la promoció de la campanya iniciada ara per la Universitat.

L’Associació “La lucha de Abril” va ser creada pel pare i la mare de l’Abril Merino, una nena de 4 anys afectada per l’SPG52, per recaptar fons per a la investigació d’un possible tractament que ajudi la seva filla a pal·liar les afectacions de la malaltia i millorar les seves condicions de vida.

Els pares de l’Abril van contactar amb el grup de Teràpia Gènica de la UAB en conèixer la seva trajectòria en l’estudi i desenvolupament d’es-tratègies terapèutiques innovadores i disruptives que podrien ajudar a abordar la malaltia ultrarara que afecta la seva filla.

“A més dels beneficis que esperem per a l’Abril, l’estratègia terapèutica desenvolupada es podrà aplicar a altres pacients pediàtrics amb l’SPG52 i servirà alhora per al desenvolupament i l’aplicació de tracta-ments de teràpia gènica d’última generació a d’altres malalties genètiques minoritàries”, conclou Miguel Chillón.

(uab.cat) 19 maig
Mapa de Catalunya 
 
    Cliqueu sobre la fotoHistòria d'internet                           
 
   (Arxiu Jaume Mimó i Llobet)

Aquest estiu, Sant Jordi.
El sector trasllada el dia del Llibre al 23 de juliol i l’estén a tot Espanya.
 
No és la primera vegada que el dia del Llibre canvia de data. Al prin-cipi, entre el1926 i el 1930, se celebrava el 7 d’octubre, i va passar al 23 d’abril el 1931.

Després de la Guerra Civil va tenir lloc primer el 27 d’abril i després el 2 de maig, i el 1945 va tornar al 23 d’abril, el dia que popularment es data la mort de Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Però en realitat Cervantes va morir el 22 d’abril del 1616, per bé que va ser enterrat el 23, i el bard d’Avon ho va fer el 3 de maig del mateix any perquè Anglaterra es regia pel calendari julià (en què sí que era 23 d’abril) en comptes del gregorià (qui sí que va morir exactament aquest 23 d’abril del 1616 va ser Inca Garcilaso de la Vega).

(extret de lavanguardia.com)   15 abrilEl Club Excursionista de Gracia ilustra sobre
Sant Iscle de les Feixes


 
 
              (Arxiu : Jaume Mimó i Llobet)El Sincrotró Alba compleix 10 anys al servei de la societat
 
10 anys han passat des de la inauguració d’ALBA, la font de llum de sincrotró d’Espanya. El 22 de març de 2010, se celebrava la posada en marxa d’un projecte científic sense precedents amb l’objectiu de convertir-se en una eina essencial per a la ciència i la tecnologia del país. Una dècada després, ALBA ha complert amb escreix les seves expectatives, sent també un referent internacional entre les fonts de llum. Actualment segueix en procés de creixement continu amb la instal·lació de nous equipaments i l’actualització de la seva instru-mentació, per afrontar els reptes científics del present i del futur. Ara en particular, ajudant en la lluita contra el COVID-19 per avançar en el coneixement del virus i en el desenvolupament de vacunes i tractaments.

Les xifres d'aquests 10 anys

ALBA és una infraestructura científico-tècnica singular al servei de la comunitat científica i industrial, que acudeix al Sincrotró per realitzar les seves investigacions de més alt nivell. El nombre d’usuaris de llum de sincrotró a Espanya ha passat dels 200 que hi havia en el moment de l’aprovació del projecte a més de 5.000, dels quals gairebé la meitat internacionals; així com més de 50 empreses privades usuàries tant nacionals com internacionals. En total, ALBA ha donat servei a personal científic de 1.850 institucions i centres de recerca de 45 països diferents. El resultat ha estat la realització de més de 1.500 experiments que han sigut plasmats en unes 1.100 publicacions en revistes especialitzades.

Actualment el Sincrotró ALBA disposa de 8 línies de llum i 5 més estan en fase de construcció, equipades amb tècniques capaces d’analitzar la matèria a escala atòmica i molecular gràcies a la gran qualitat de la llum de sincrotró produïda. Des de la seva posada en marxa s’han generat 37.722 hores de llum. En aquest temps, els electrons dels acceleradors recorrerien 2,7 milions de vegades la distància de la Terra al Sol!


Un futur de compromís creixent

Passats els primers 10 anys, el Sincrotró ALBA segueix evolucio-nant. Una instal·lació puntera ha d’estar actualitzant-se constantment per mantenir-se a l’avantguarda de la ciència i la tecnologia. A part de construir més línies de llum, ALBA albergarà nous laboratoris amb tecnologies complementàries, tals com la nova plataforma de microscòpia electrònica avançada, en col·laboració amb diferents centres de recerca. També, i durant 2020, ALBA presideix LEAPS, l’associació europea creada recentment que inclou tots els sincrotrons i làsers d’electrons lliures d’Europa: un total de 20 grans instal·lacions. Alhora, s’està començant a preparar un pla de renovació dels acceleradors i de les línies de llum denominat ALBA II. Amb la previsió de realitzar-lo en la pròxima dècada, suposarà disminuir la mida del feix d’electrons, augmentant així la brillantor de la llum de sincrotró, la seva coherència i la capacitat per revelar nous detalls de la matèria.

Però… per què serveix un sincrotró?

Les diferents línies de llum d’ALBA permeten usar múltiples tècniques basades en la interacció de la llum de sincrotró amb les mostres que s’estudien. Les seves capacitats d’anàlisi abasten els camps més punters de la ciència, des de l’estudi físic i químic de superfícies i materials avançats, incloses les seves propietats electròniques i magnètiques, fins a l’anàlisi de polímers i materials d’interès biològic per aplicacions en medicina o ciències ambientals. Els exemples de les investigacions realitzades a l’ALBA aquests anys són molt amplis i variats: recerca de nous materials per bateries i dispositius electrònics, l’anàlisi de fàrmacs per malalties com la malària, l’hepatitis C, el càncer o l’Alzheimer, el disseny de catalitzadors o l’estudi per la conservació de pintures romàniques.

 Altres experiments assentaran les bases del nostre futur més pròxim en àmbits com l’espintrònica o les fonts d’energia alternatives.

Cal mencionar l’últim projecte recentment aprovat d’una nova línia de llum, especialment dissenyada per realitzar un tipus d’investigació gens prevista en el pla inicial del Sincrotró. Es tracta d’una línia en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea per caracteritzar amb llum de sincrotró els mòduls de miralls que constitueixen l’òptica de raigs X del telescopi avançat per astrofísica ATHENA. Aquest telescopi s’enviarà a l’espai el 2031. Detectarà els raigs X d’altes energies provinents per exemple dels forats negres que engoleixen matèria o de la formació de clústers de galàxies. D’aquesta manera, ALBA participa també en el desenvolupament de la tecnologia espacial.

Però sobretot ajuda a resoldre els reptes presents. En l’actualitat un nou desafiament global està fent canviar els nostres hàbits i reconsi-derar les nostres prioritats. A l’ALBA s’ha obert una convocatòria prioritària de projectes per ajudar en la lluita contra el SARS-CoV-2 virus, causa de l’actual brot de COVID-19. Les tècniques de llum de sincrotró són útils, per exemple, per entendre l’estructura molecular dels coronavirus i els seus mecanismes d’infecció de cèl·lules sanes. ALBA posa al servei de tota la comunitat científica la seva instrumen-tació, els seus coneixements i el seu personal altament especialitzat per contribuir a solucionar aquest repte.


Una mica d'història

ALBA es va inaugurar el 2010 però la seva història comença uns quants anys abans. Després d’un estudi de viabilitat realitzat el 1992 per un grup de treball en què hi havia, entre d’altres, Ramon Pascual, actual president honorari d’ALBA; Joan Bordas, primer director del Sincrotró; i Salvador Ferrer, antic director científic d’ALBA i actual assessor de la direcció; el març de 1993 la Generalitat de Catalunya va incloure el projecte en el seu segon Pla d’Investigació, va fer una convocatòria de beques per iniciar la formació de personal i va nombrar una comissió promotora del projecte i una d’assessora internacional que va avaluar positivament la iniciativa. També el març, dos anys després, es va firmar un primer conveni de col·laboració entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. Després d’un llarg període de gestació per aconseguir els acords polítics necessaris, les condicions financeres adequades i el consens de la comunitat científica i industrial, el projecte va ser acordat per les dues administracions el març de 2002.

Sembla que el març era un mes favorable per ALBA, ja que va ser el 14 de març de l’any següent, el 2003, quan es va aprovar la constitució del Consorci per la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS) per a la construcció del Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès, cofinançat a parts iguals per les administracions catalana i espanyola.

La construcció va suposar una inversió de 200 milions d’euros i va començar el 2006, després d’haver dedicat uns anys al disseny i a la formació d’un equip d’experts procedents de tot el món (professionals d’altres països però també catalans i espanyols que havien treballat en altres sincrotrons). El 2010 va finalitzar la construcció civil i la instal·lació del complex d’acceleradors amb èxit. Sis mesos més tard, les primeres set línies de llum també estaven acabades. El 2011 (de nou en el mes de març i justament vuit anys després de l’aprovació del projecte), l’equip humà d’ALBA va aconseguir la gran fita de produir els primers feixos de la tan desitjada llum de sincrotró.  


(www.cells.es)     23 marçResumen de la temporada 2019/20 en la
OK Liga Femenina

 
El parón debido a la propagación del COVID-19 llegó con el CP Manlleu Magic Studio liderando en solitario la OK Liga Femenina. El conjunto manlleuense está realizando una gran temporada y suma dieciséis victorias por solo un empate y una derrota. En posiciones de Play-Off se ubican, por orden, el Cerdanyola CH, la revelación de la temporada, el actual campeón, el Generali HC Palau de Plegamans y el CP Voltregà Stern Motor. Cabe recordar que todavía faltaban nueve jornadas para que se completase la mejor liga nacional femenina de hockey patines.

Actualmente, CP Las Rozas, CP Cuencas Mineras-Nortesport y Areces Ecopilas Pavitek Asturh son los equipos que descenderían a liga autonómica.

María Díez (CP Manlleu Magic Studio) con 32 tantos, Gemma Solé (Cerdanyola CH), con 27 y Marta Borràs (CHP Bigues i Riells), con 24, lideran la lista de goleadores de la OK Liga Femenina.

La Real Federación Española de Patinaje hace un llamamiento a todas las familias para que se queden en casa, desea una pronta recupera-ción a todos los infectados y manda su más sincero agradecimiento a todos los sanitarios que están trabajando para erradicar el COVID-19.  

(www.fep.es)A partir d'aquest diumenge comença la prohibició de fer foc al bosc 

Imatge del bosc després de l'incendi de la Ribera d'Ebre
Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació infor-ma que a partir d’aquest diumenge, 15 de març, fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recolli-da en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de me-sures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones fores-tals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombra-ries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser
la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres arte-factes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Més de 7.000 hectàrees forestals cremades l’any 2019

L’any 2019 hi va haver a Catalunya 545 incendis forestals, que van cremar 7095,57 hectàrees totals (5077,68 hectàrees forestals –bos-cos, matollars i pastures- i 2017,89 hectàrees no forestals –agrícoles i urbanes-). El 85,7% de la superfície total cremada (6081,32 hectàrees) van cremar en un únic incendi iniciat el 26 de juny a la Torre de l’Es-panyol i que va afectar diferents municipis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues.

En el que portem d’aquest 2020, des de l’1 de gener fins avui hi ha hagut 35 incendis forestals, que han cremat unes 15 hectàrees (dades provisionals).

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i https://twitter.com/agriculturacat o https://twitter.com/agentsruralscat.

(govern.cat)   13 març
ESPORT CAP DE SETMANA
 

 

Futbol 3a Divisió
Cerdanyola        (ajornat)

Futbol Sala 2ª divisió grup 3
Cerdanyola Vallès    (ajornat)

                                           oOo

Fins a nova ordre, la Federació Catalana ajorna totes les competicions a causa del COVID-19

OK lliga fem.
 Cerdanyola CH        

Lliga Nnal. Catalana
Cerdanyola CH 

Lliga Nnal. Catalana Fem.
Cerdanyola CH. B - 

Primera Catalana F
Cerdanyola CH C 

Segona Catalana C
Cerdanyola CH B 

BOMBEROS DE LA GENERALITAT CUENTAN CON OCHO NUEVOS VEHÍCULOS 
Los Equipos de Prevención Activa Forestal (UPC-EPAF) cuentan con ocho nuevos vehículos ligeros, que se destinarán a otros tantos parques de toda Cataluña y que ha entregado hoy al cuerpo del Bomberos de la Generalitat el conseller de Interior, Miquel Buch.

Al alto de entrega, que se ha llevado a cabo en la sede del cuerpo en Cerdanyola del Vallès, ha asistido el director general de Prevención, Extinción de Incendios y Salvamentos, Manel Pardo.

Desde esta semana, los Bomberos de la Generalitat ya disponen de estos vehículos, que sustituyen a los anteriores, que habían quedado obsoletos, y con los que las unidades EPAF ganan movilidad para desplazarse a las zonas de trabajo con el material necesario para desarrollar las tareas de prevención y apoyo en la extinción de incendios forestales que realizan durante todo el año.

En su parlamento, Buch ha agradecido el trabajo realizado en el equipo directivo de los Bomberos y ha afirmado que, "con esta nueva incorporación, hoy comienza un nuevo período. Hemos pasado muchas horas a oscuras y por fin empieza a salir el sol", ha dicho.

El conseller también ha recordado que "aún queda mucho trabajo por hacer, a nivel de infraestructuras y de material”, por lo que ha destaca-do que "la renovación de la flota de vehículos forma parte del Plan Estratégico 2025 de los Bomberos de la Generalitat".

Esta incorporación se hace en el marco del Plan Estratégico de la Dirección General de Prevención, Extinción de Incendios y Salvamen-tos, aprobado por el Gobierno, y del Proyecto de Bomberos 2025, que se está desplegando con el objetivo de mejorar la flota móvil y potenciar al máximo la operatividad del cuerpo de Bomberos de la Generalidad de Cataluña.

La incorporación de estos vehículos, en sistema de arrendamiento con mantenimiento integral incluido por un período de cinco años sin derecho a compra, conlleva el gasto de 558.729,60 euros, y se destinarán a los parques de Igualada, Montblanc, Moià, Solsona, Gandesa/Móra d’Ebre, Figueres, Santa Coloma de Farners y Granollers. EFE.

(lavanguardia.com) 21 febrer
TREBALLADORS DE SENER LA
GARRIGA ES TRASLLADARAN PROPERAMENT AL PARC DE L'ALBA
 

Oficines de SENER en el Parc del Alba de Cerdanyola
Las empresas españolas Tecnobit (Grupo Oesia), GMV y Sener Aeroespacial han alcanzado un acuerdo , en coordinación con el Ministerio de Defensa de España, para liderar la participación española en el Pilar Tecnológico de Operadores Remotos (Remote Carriers), lo que supone desembarcar en el programa del avión de combate europeo.

El acuerdo se ha rubricado este lunes en el Ministerio de Defensa, en un acto presidido por el Secretario de Estado de Defensa, Ángel Olivares, acompañado por el director general de Armamento y Material, almirante Santiago Ramón González, y por el Secretario General de Industria y de las PYME, Raül Blanco; y en el que han firmado, por parte de las empresas, el vicepresidente de Sener, Andrés Sendagorta; la presidenta de GMV, Mónica Martínez; y el presidente de Tecnobit (Grupo Oeasía), Luis Furnells.

SENER es un referente internacional en el sector espacial con más de 270 equipos y sistemas suministrados con éxito para satélites y vehículos espaciales de NASA, ESA, JAXA y Roscosmos. Instituciones y empresas como CNES, Airbus Space & Defense, Thales Space, OHB, RUAG, SELEX y CSIC se cuentan también entre sus clientes.

En Espacio y astronomía, SENER ofrece servicios de ingeniería y producción en cinco ámbitos de actividad, donde tiene capacidad para abordar, como contratista principal, sistemas completos:

• Componentes y sistemas electromecánicos (de despliegue, de
   precisión y electrónica de control).

• Antenas orientables
• Sistemas de navegación y control de actitud (GNC/AOCS).
• Microgravedad y sistemas de soporte a vida.
• El trabajo de SENER en Astronomía abarca:

Sistemas ópticos: desde elementos estructurales hasta mecanismos para sistemas ópticos y plano focal.
Componentes y sistemas electromecánicos.
Sistemas de instrumentación: para misiones espaciales e instalacio-nes científicas, incluidas instalaciones de radiación Sincrotrón. Asimismo, SENER ofrece soporte de ingeniería para usuarios de líneas de luz experimentales que precisen desarrollar instrumentos a medida para sus estaciones experimentales. Sus amplios conocimi-entos han sido contrastados con experiencias de trabajo en instalacio-nes europeas de referencia como la European Synchrotron Research Facility (ESRF) y en otros grupos de investigación de Física de Altas Energías.


Sistemas de posicionamiento de espejos para telescopios: sistemas de posicionamiento y apuntamiento de precisión para componentes ópticos, tales como espejos, lentes, filtros, etc. La empresa está espe-cializada en la realización de sistemas de accionamiento y posiciona-do de altas prestaciones hechos a medida para todo tipo de espejos, incluidos los de grandes dimensiones y peso (que son posicionados en cinco grados de libertad, con hexápodos de precisiones del orden de micras y mecanismos tip-tilt para corrección de campo y observa-ción infrarroja).


SENER está presente en el campo de la astronomía terrestre y las grandes instalaciones científicas desde el año 2000 y cuenta con una amplia cartera de proyectos que avalan la calidad de sus soluciones, para clientes como el Observatorio Europeo Austral (ESO) o  Instituto Astrofísico de Canarias (IAC).

Los 91 trabajadores de las instalaciones de Sener en La Garriga, especializada en tecnología espacial, se trasladarán en los próximos meses en el centro del Parque del Alba de Cerdanyola.

(Font Sener)Es constitueix la Comissió
per a l'Erradicació de l'Amiant
a Catalunya (CEAC)
 

-- L’objectiu principal de la CEAC és l’impuls per a l’elaboració d’un Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant

-- Fins que aquest Pla no estigui elaborat, la CEAC estudiarà quines mesures cal prendre a curt termini, les facilitarà i vetllarà per la seva implantació.

El Govern ha constituït aquest migdia la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant de Catalunya (CEAC), que té com a objectiu principal impulsar totes les accions necessàries per eliminar definitivament la presència d’aquesta substància tòxica l’any 2032, d’acord amb el termini màxim establert pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) de la Unió Europea. Amb l’acte d’avui, es dona compliment a l’acord aprovat pel Govern el 22 d’octubre passat, que instava a crear la Comissió en un termini màxim de dos mesos.

L’erradicació de l’amiant és un repte de país que requereix de la implicació de totes les administracions catalanes, institucions i sectors socioeconòmics, ja que afecta directament les persones i abraça múltiples àmbits, com la salut pública, la salut laboral, residus, empreses, infraestructures, equipaments públics i privats, medi ambient, subministraments, transports, etc.

L’eliminació total de l’amiant és una qüestió complexa que demana temps i grans consensos . Així, la Comissió treballarà per avaluar la situació actual, identificar-ne tots els agents implicats i establir-hi mecanismes de cooperació i control. En aquest sentit, una de les gran fites de la comissió serà l’impuls per a l’elaboració del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant.

Per aquest motiu, a la comissió constituïda avui hi participen els departaments de Presidència; Vicepresidència i d’Economia i Hisen-da; Treball, Afers Socials i Famílies; Salut; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Coneixement; Educació; així com representats de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i de la Federació de Municipis de Catalunya.

Aquesta primera sessió constitutiva ha comptat amb la presència del viceconseller de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria, que exerceix el càrrec de president de la Comissió; el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que n’és el vicepresident; la responsable de Coordinació i Seguiment de Projectes Estratègics del Comissionat de la Presidència per al Desplegament de l’Autogovern, Consol Cervera, que ha estat designada secretària de la Comissió; i el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray; el sub-director general del Patrimoni Mobiliari i Immobiliari; Lucas Castaño; el sub-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernàndez; el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost; la directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, Elena Juanola, i el secretari general adjunt de l'Associació Catalana de Municipis, Rafael de Yzaguirre, que hi han participat en qualitat de vocals.

A part dels membres designats oficialment, el Govern ha convidat altres representants per la seva rellevància i les seves aportacions en la lluita per l’erradicació de l’amiant. Així, a la reunió ha assistit Miguel Moreno, representant del Grup de Jubilats Macosa-Alstom afectats per l’amiant, associació amb qui el president Torra es va reunir el 21 de novembre passat, una trobada en la qual van lliurar 10.000 signatures de suport a un manifest que demanava que les administra-cions actuessin per erradicar l’amiant, així com altres mesures en relació amb els efectes de la seva exposició a les persones. Altres convidats han estat el secretari general de Treball, Josep Ginesta; la directora general de Coordinació Interdepartamental, Ester Obach, i la Cristina Castells, representant de l’Ajuntament de Barcelona.

La Comissió farà el seguiment i control de les actuacions a realitzar per la comissió tècnica DESAMIANT-CAT, que s’haurà de constituir
durant les primeres setmanes del 2020, on podran participar també totes les administracions i agents que la Comissió determini i que tinguin competències o interessos perquè hi estan afectats i que, si fos el cas, proposarà la creació de grups de treball específics.

Per la importància que aquest tema té sobre les persones, i per la complexitat i abast que l’exposició a fibres d’amiant té a Catalunya, la Comissió ha decidit que és necessari abordar mesures de caràcter urgent que no poden esperar a l’aprovació del Pla Nacional i que permetin actuacions a curt i mig termini.

Entre els acords presos avui, destaca l’encàrrec a la Comissió Tècnica DESAMIANT-CAT, d’identificar les actuacions que caldrà prioritzar, per tal que siguin aprovades, si s’escau, en la propera reunió de la CEAC.

Durant la reunió d’avui, també s’ha proposat la creació del Grup de Treball Impulsor, que farà la coordinació i seguiment d’aquest projecte.

Cal recordar que les accions de la Comissió i els objectius que perse-gueix han d’estar alineats amb la normativa europea que promou l’eliminació segura de l’amiant; així com amb les propostes recollides a l’informe sobre l’exposició laboral a fibres d’amiant a Catalunya, de desembre de 2018, elaborat de forma concertada per la Generalitat de Catalunya i els agents socials membres de la Comissió de Seguretat i Salut Laboral del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

L’amiant a Catalunya

A Catalunya encara hi ha més de quatre milions de tones de fibroci-ment i entre unes sis i trenta mil tones de projectats i calorifugats, entre d’altres materials. Una gran part d’aquests materials es van instal·lar entre mitjans dels anys 60 i finals dels anys 80 i, per tant, han arribat o estan arribant al final de la seva vida útil, però el risc d’alliberar fibres contingudes als materials d’amiant pot donar-se per l’envelliment i deteriorament de les instal·lacions, encara que no hagin esgotat les seves característiques funcionals.

L’any 2001 es va prohibir la utilització, la producció i la comercialitza-ció de l’amiant a Catalunya, però aquesta restricció no afectava els materials ja instal·lats, ja que l’obligació legal de retirar l’amiant només s’aplica a aquells materials que ja han arribat al final de la seva vida útil.

A Catalunya, fa més de trenta anys que es duen a terme actuacions a diferents nivells, amb l’objectiu d’eradicar la presència d’amiant. Totes les administracions públiques catalanes destinen recursos amb la finalitat d’eliminar aquest agent químic, tant a nivell municipal o supra-municipal. Alguns exemples són el “Pla d’Acció de l’Àrea Metropolita-na de Barcelona”, aprovat a l’abril de 2019, per a la retirada de l’amiant a 36 municipis, o els treballs realitzats per a la detecció de l’amiant per part de l’Observatori de l’Habitatge de Barcelona”.

La situació a Europa

La Unió Europea ha posat terminis a l’erradicació de l’amiant a través de Resolucions del Parlament i dictàmens. La primera data límit és el 2028 i afecta els centres públics o d’utilització massiva, que aquell any hauran d’estar lliures d’amiant. Per a la resta d’infraestructures, el termini màxim és el 2032.

Alguns països, com Polònia, han aprovat ja el seu Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant. A l’Estat espanyol, el Govern de Navarra ha aprovat un Pla d’acció integral plurianual a 12 anys amb un cost estimat d’uns 245 milions d’euros.

(gobern.cat)  17 desembreEl Área Metropolitana de Barcelona cobra un 30%
de más en recibos de su polémico impuesto
 
El organismo supramunicipal admite que existe un método de cálculo menos gravoso pero no anula los importes reclamados

El revuelo causado por la tasa que el Área Metropolitana de Barcelona (AMB) ha extendido a la segunda corona de la urbe como contrapartida a abaratarle el transporte público ha llevado a cotejar la compleja fórmula con que se calcula la cuantía a los propietarios de inmuebles de 18 municipios. Ayuntamientos a los que se ha expandido el tributo metropolitano, como los de Cerdanyola del Vallès y Sant Vicenç dels Horts, han detectado un sobrecoste medio de alrededor del 30% en el recargo aplicado al Impuesto de Bienes Inmuebles.

Ambos han sugerido que se reajuste según los valores catastrales que actualizaron en 2005, lo que el AMB no tuvo en cuenta al tasar el tributo en las dos poblaciones y que conllevaría que los contribuyentes pagasen menos. El AMB lo ha aceptado para 2020, pero ha descartado anular los recibos de este año, estimados con un método aritmético que, aunque alega que es correcto, ha acarreado que el importe se sobrevalore.

«En una reunión pedí tres veces que dieran de baja todos los recibos de Cerdanyola, pero dijeron que era inviable. La única vía que nos han dejado es la del recurso individual», comenta el concejal de Servicios Económicos, Javier Sánchez, que señala que el AMB puede percibir en torno a un millón de euros de más este 2019 en la localidad, al obviar el resultado de la revisión catastral que Cerdanyola efectuó hace 14 años. El Ayuntamiento ha abierto incluso en fin de semana para tramitar peticiones para que se reintegre el exceso sufragado; 3.421 vecinos lo han solicitado en el Consistorio.

«Si deben devolver dinero, lo devolverán, pero mirarán caso a caso», explica Sánchez. El Ayuntamiento ha interpuesto sus propias recla-

maciones porque el AMB le pide 1.000 euros que cree de más por inmuebles de su titularidad y otros 8.500 por propiedades de una empresa pública, aparte de 15.000 euros por otras exentas de IBI y que considera indebidos.

El Ayuntamiento de Sant Vicenç dels Horts también ha presentado un recurso contra el abono que debe hacer por una finca. El alcalde, el socialista Miguel Comino, defiende que «hay que tener en cuenta el valor catastral de 2005» para rebajar el importe y sostiene que el anterior equipo de gobierno, liderado por ERC, no aportó en su momento todos los datos requeridos. «El AMB decidió aplicar el tributo sin disponer de toda la información, con el consecuente perjuicio que ha significado», asegura.

Los vecinos de Sant Vicenç podrán sumarse al recurso para pedir el reembolso entrando una instancia en el Ayuntamiento antes del 16 de enero. El Consistorio trabaja para enviar al AMB los valores catastrales vigentes en 2005 para rebajar el impuesto en 2020.

Más municipios sondean fórmulas menos gravosas. Castellbisbal contratará a una empresa para que compruebe si existe un criterio más favorable para sus habitantes en función de las variaciones del catastro desde 2005. Se guía por la vía abierta por Sant Cugat del Vallès, que discrepó con la base de cálculo y logró disminuir la recaudación que el AMB previó de 6,9 millones a 4,2 millones de euros en la localidad.

Sant Cugat desistió de un contencioso, mientras que Barberà del Vallès sí lo mantiene en el juzgado. El AMB no ha atendido las peticiones reiteradas de respuesta de este medio. JORDI RIBALAYGUE

(elmundo.es) 17 desembreLos alcaldes de Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Barberà y Badia reclaman a la Generalitat el nuevo hospital 
Los alcaldes de Cerdanyola, Carlos Cordón, Montcada i Reixac, Laura Campos, Ripollet, José Mª Osuna, Barberà, Xavier Garcés; y Badía, Eva Menor, reclaman un compromiso público de la Generalitat para hacer realidad la construcción del hospital Ernest Lluch para atender una población de más de 200.000 habitantes que sufre una situación sanitaria insostenible.

Los cinco alcaldes denuncian una situación insostenible en la atención sanitaria a un territorio muy poblado y en crecimiento que exige la construcción de un equipamiento hospitalario como el proyectado en los terrenos de Redosa -a caballo de los muncipios de Cerdanyola, Ripollet y Montcada- desde el 2006.

Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola, subraya que la reclamación de un territorio con 200.000 habitantes es de justicia y apunta que el equipamiento mejoraría la atención al resto de la comarca ya que desongestionaria el hospital de Sabadell.

Cordón indica que los alcaldes sólo contemplan la opción de la construcción del hospital Ernest Lluch y no el uso público del Hospital General de Cataluña -entre Sant Cugat y Rubi- tal y como planteó el ex consejero Toni Comín y recuerda que la edificación del equipamiento en la antigua fábrica de Redosa permitiría también la dignificación de una zona históricamente degradada:

El alcalde de Ripollet, José María Osuna, indica que los cinco municipios afectados no tolerarán más demoras y reclama a la Generalitat «certezas, un proyecto claro, un calendario de ejecución y presupuesto» para llevarlo a cabo. Osuna, además, reclama el hospital como imprescindible para mejorar la atención primaria en nuestra zona, elemento que considera que debería ser el centro de las políticas de salud del país.

Los alcaldes han mostrado su indignación por la falta de respuesta de la Generalitat a sus continuas peticiones de diálogo.
La alcaldesa de Montcada i Reixac, Laura Campos, apunta que en el
último año se ha pedido una reunión con la consejera de Salud, Alba Vergès, hasta en cuatro ocasiones y no se ha dado ninguna respuesta en una actitud que considera de falta de respeto a los cinco municipios.

En este sentido, Eva Menor, alcaldesa de Badia, explica que las nece-sidades sanitarias del territorio son claras y no interpretables. Menor explica que «cada vez hay una respuesta sanitaria más débil» y esto provoca una situación insostenible tanto para los usuarios como para los profesionales de la salud. La alcaldesa de Badia subraya que la propia conselleria debería estar interesada en dar una respuesta a la planificación del modelo sanitario del territorio.

El alcalde de Barberà, Xavier Garcés, apunta por su parte que los Ayuntamientos se implicaron al máximo desde el primer momento para hacer realidad el proyecto. Así, el alcalde barberense explica que los municipios costearon el concurso de ideas para hacer el proyecto del hospital Ernest Lluch porque era y es un servicio de proximidad necesario y una oportunidad histórica que no se puede perder.

El centro hospitalario estaba proyectado en los terrenos de la antigua fábrica Redosa, en el término de Montcada i Reixac, en el límite de los términos municipales de Ripollet y Cerdanyola. El proyecto ganador del concurso de ideas sobre el edificio realizado en 2009 plantea un equipamiento con 6 niveles: una planta inferior iluminada por patios interiores, donde se ubicarían los servicios generales del Hospital; la planta de acceso y el primer nivel, que acogerían la totalidad de áreas asistenciales y de apoyo asistencial del edificio; y las tres plantas restantes, que es donde se ubicarían las 10 unidades de hospitaliza-ción. El centro estaba previsto que tuviera 190 camas para agudos y 60 de media estancia, 5 quirófanos, 77 consultas y servicios de urgen-cias, diagnóstico por la imagen y hospital de día, entre otros.

(revistadelvalles.es) 25 nov.Calendari oficial de festes laborals a Catalunya
per a l'any 2020.
 
Atès el que disposen l'article 170.1.l) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; l'article 37 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, modificat pel Decret 17/1982, de 28 de gener, pel Decret 152/1997, de 25 de juny, i pel Decret 146/1998, de 23 de juny;

Atès l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, escoltat el Consell de Relacions Laborals, i en ús de les atribucions que tinc conferides,Article 1

a) Són festes laborals a Catalunya durant l'any 2020 les següents:

  1 de gener (Cap d'Any)

  6 de gener (Reis)

10 d'abril (Divendres Sant)

13 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)

  1 de maig (Dia del Treball)

24 de juny (Sant Joan)

15 d'agost (l'Assumpció)

11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)

12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)

  8 de desembre (Immaculada Concepció)

25 de desembre (Nadal)

26 de desembre (Sant Esteve)b) Al territori d'Aran, d'acord amb el Decret 152/1997, de 25 de juny, i el Decret 146/1998, de 23 de juny, que modifiquen el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, sobre el calendari de festes fixes i suplents, la festa del dia 26 de desembre (Sant Esteve) queda substituïda per la del 17 de juny (Festa d'Aran).

Article 2

A més de les festes esmentades, mitjançant una ordre d'aquest Departament, s'han de fixar dues festes locals, retribuïdes i no recuperables, a proposta dels ajuntaments.

Article 3

De conformitat amb el Decret 319/1993, de 28 de desembre, i en relació amb el que disposa l'article 30.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el calendari laboral anual té efectes com a calendari de dies inhàbils pel que fa al còmput de terminis administratius a Catalunya.


Barcelona, 7 de juny de 2019Cerdanyola, terra d'ibers 
 
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals.

De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les familiars o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.

En aquesta visita, entre d'altres aspectes de la cultura ibèrica, es podrà veure quines activitats feien les dones i quin paper tenien dins de la societat ibèrica.

 
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. activitat per a majors de 8 anys.

Visita guiada gratuïta, a les 12 h, a l’exposició permanent amb l’entrada
Horaris museu:

Dissabte: 11-14.30 i 16.30-20 h
Diumenge: 10.30-14.30 h

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19) Preservar el patrimoni històric: Can Coll com a exemple 
Pel seu important valor patrimonial i etnogràfic la recuperació dels elements del passat agrícola de la serra és una de les tasques que es desenvolupa a diferents espais del Parc i, sobretot, a la finca de Can
Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc.

Un dels trets històrics més destacats del passat agrícola de la finca de Can Coll són les feixes delimitades per murs de contenció, de gran desnivell. Aquestes construccions serien avui dia impensables pel seu elevat cost, per això esdevenen un element de valor patrimonial i etnogràfic a conservar.

Enguany s’ha fet la recuperació del mur de pedra d’una de les feixes, pot ser el de més valor, dels tancats de la granja de Can Coll. La part on s’ha actuat és la meitat del mur quedes de l’origen ja estava compost per pedra i restes de totxo. A la resta de mur format per morter de calç i ciment amb pedra de riu petita, no s’ha actuat.

El mur original és autoportant però amb el pas del temps el fred, la calor, etc., s’ha anat degradant i fentcavitats, és a dir, perdent molt material de la secció del mur, fet que provocava la caiguda de les peces de l'acabament de la part superior del mur.
En els treballs duts a terme, el que s’ha buscat ha estat sanejar totes les parts més degradades i arribar fins al material més cohesionat i estable, zones on ja era necessari sanejar amb maquinària més potent. Aleshores s’ha continuat amb el mateix pendent del talús original per donar-li estabilitat, excepte a la zona del revolt, on el grau d’inclinació éssuperior, per tal de donar encara més estabilitat, reomplint per darrere amb morter i pedra.

Una part de la pedra utilitzada ha estat recuperada d’altres murs de pedra seca que han anat caient i dispersant-se amb els anys pels camps de conreu. La resta, l’hem anat a buscar per la mateixa finca, la qual cosa ha comportat passar moltes hores recollint i buscant pedres.

S’han recuperat tots els forats d’escorrentia d’aigües pluvials existents amb peces recobrades de la masia mateixa, que s’havien guardat per a aquests casos, i també s'ha refet la part de l'acabament del revolt, que havia caigut per la degradació i el pas del temps.

A la base del mur s’ha fet una sabata correguda armada per donar més estabilitat. Els treballs han durat quatre setmanes.

(parcnaturalcollserola)Els vitralls de
Les Dames de Cerdanyola,

peces emblemàtiques del Museu d'Art de Cerdanyola(MAC), han estat proclamats
Bé Cultural d'Interès Nacional Recepció oficial 
 
 

Recepció del Alcalde Sr. Carlos Cordón amb membres de la Taula del Patrimoni local, representada per CRAC, AFOCER, GREC, Amics
del
MAC i La Constància-Factoria Cultural.
Acompanyats per Pepi Rivera regidora de Patrimoni i Arxiu Històric.
Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa,

començarà l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.

Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% aquestes festes de Nadal a Catalunya.Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.


L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa 15 anys el Dia Mundial del Donant de Sang.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.

Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

   Cerdanyola del Vallès
 
 Estructura organitzativa de l’Ajuntament per al mandat 2019-2023
 


Nou Consistori 2019 


Font : Cerdanyola al Dia  -  29 maig

L'Auca de Cerdanyola al 1933 
 
   
   
   
Font : Arxiu Jaume Mimó   Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.


La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2020 
 
 

En el quadre adjunt s'inclouen les taxes i els imposts més destacats que afecten a la ciutadania i el període de pagament de cada tribut. La gestió del cobrament dels tributs la du a terme l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. L’Impost de Béns Immobles Urbans es pot pagar en quatre pagaments fraccionats. La resta de tributs es paguen en un únic rebut.

Per a consultar la pàgina de l’ORGT dedicada a Cerdanyola del Vallès i on hi trobareu els terminis de pagament per a tots els tributs locals, punxeu aquí.

L’Oficina Gestora de l’ORGT a Cerdanyola del Vallès és al carrer d’Altimira, 48, 1r C Tel. 934 729 170. Horari: de 8.30 a 14 h. Email:
orgt.cerdanyola@diba.cat

L’atenció telefònica a la persona contribuent es fa al telèfon 932 029 802, de dilluns a divendres, de 8:15 a 14:15h i dilluns i dimarts de 15:30 a 17:15h. HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

Dilluns, dijous, divendres i dissabtes
de 8:30h a 12:30h i de 14h a 17h.


Dimarts de 8:30h a 13:30h.
Diumenges de 10h a 14h.
 
   


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900. Totalment desconeguda

Passseig de Cordelles al voltant de 1900. A la vista de la fotografia podem afirmar sense cap por, que res del que ensenya existeix
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 
 
 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política
Junta de G overn
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Josefa Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
Víctor Francos Díaz - 2a. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3a. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Gloria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
 


Properes activitats
 
 


 
B.O.E.     https://www.boe.es/diario_boe/


Guia Resum mesures econòmiques Coronavirus / Covid 19
http://www.cerdanyola.cat/sites/default/
files/actualitzaciomesureseconomiques_6.5.20.pdf


Mesures en matèria d'habitatge pel Covid-19
http://www.cerdanyola.cat/habitatge/covid-19-mesures-en-materia-dhabitatge

Convocatòria ajuts de lloguer pel Covid-19
http://www.cerdanyola.cat/habitatge/covid-19-mesures-en-materia-dhabitatge

 


CINEFÒRUM : "Sessions de Xiscnèfils amb la projecció de pel·lícules en VO" - Més info http://www.xisc.org/ Hora: 21:30 h. Lloc: Teatre Ateneu Organitza: Xiscnèfils
 
Jam Session al Bar de l'Ateneu. Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa. 
 
Open Mic al Bar Irlandes THE 1916. Cada diumenge a les 19:30 h.: Micro obert per qui vulgui pujar a cantar, tocar, ballar, recitar, per-formar....
 
La Marea Pensionista de Cerdanyola del Vallès, Cada dijous a les 17 h. el col·lectiu convoca  concentracións davant de l'Ajuntament de Cerdanyola, per reclamar una actualització de les pensions en funció de l'IPC amb el lema "El present i futur de les pensions, es cosa de tots i totes".
 


Activitats estables

 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 € -Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)


                                   


Juliol


Fins al 30 d'agost - Entre linies
Fruit de la col·laboració entre el museu i la Universitat Autònoma de Barcelona, es podrà veure aquesta exposició organitzada per Cultura en viu i el Màster Oficial en Anàlisis i Gestió del Patrimoni Artístic i el Departament d'Art i Musicologia de la UAB. La mostra proposa un viatge a través de la literatura il·lustrada, des dels grans clàssics universals tractats com a objectes preciosos, fins les rondalles, els contes infantils o el llibre d'aventures.
Programes de difusió del
Museu d'Art de Cerdanyola


PROGRAMA D’EXPOSICIONS TEMPORALS:
Sala d'exposicions del MAC i Espai Arc
Sala d'exposicions Elisa Arimany (BCCI

VISITES GUIADES AL MUSEU:
tercer diumenge del mes ales 12 h.

ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS:
segon diumenge del mes.

ACTIVITATS EDUCATIVES:
visites i tallers per a tots els cicles.

ARTS & HEALTH. PROGRAMA DE MUSEUS I SALUT

GRANS ARTISTES: PROGRAMA PER AGENT GRAN.

PROGRAMA D’ART I JOVES:
Festival de curtmetratges [C] Screen Plat Artístic)
NIT LAB MAC Tancats al museu

C. de Sant Martí, 88/ Ptge. del Llorer, 11 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac
mac@cerdanyola.cat

Horaris:
De dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Tots els dilluns tancat, fins i tot els festius

L’accés a les exposicions temporals és gratuït.
A les visites guiades i tallers s’accedeix amb el tiquet d’entrada al museu.
Tots els primers diumenges de mes l’entrada al museu és gratuïta.
Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 


Fins al 13/12/2020. A les 12 h.
Museu d'Història de Cerdanyola-Ca n'Oliver
Cerdanyola del Vallès Visites Públic General Adults. Activitat Gratuïta
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans,


Fins al 06/12/2020. De 10.30 a 14.30 h Visita: 12 h.
Jornada de Portes Obertes al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Públic General Adults
Cada primer diumenge de mes el Museu i Poblat ibèric de Ca n'oliver convida als visitants a descobrir, de forma lliure, l'exposició permanent sobre el món ibèric, juntament amb una visita guiada al jaciment. Un viatge de més de 2000 anys on es pot descobrir com era l'urbanisme del poblat i com hivivia els habitants laietans. La visita es complemen-ta amb l'entrada al taller metal·lúrgic reconstruït.
1r diumenge de mes L'activitat està recomanada per a majors de 10 anys


Fins al 26/07/2020.
Marca hispànica. La Catalunya comtal
Museu d'Història de Cerdanyola-Ca n'Oliver. Públic General
Exposició centrada en un període capdal de la història de Catalunya, la de la seva formació (700-1000). La mostra comença amb l'exposi-ció de dos procesos diferents, la confluència dels quals serà la Marca Hispànic. D'una banda, l'expansió de l'Islam fins a la conquesta de la Península Ibèrica a principis del VIII i, de l'altra, la formació de l'imperi carolingi, amb la data emblemàtica de la coronació de Carlemany a Roma l'any 800.


Del 3 de setembre al 1 de novembre
El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy.
Museu d'Història de Cerdanyola-Ca n'Oliver. Públic General
L'exposició mostra com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fina a la fi de l'autarquia, l'any 1951 i vol retre un home-natge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país.
La mostra, que es una continuació cronològica dde l'exposició Menús de Guerra que ja va acollir el Museu de Ca n'Oliver, està dividida en 10 àmbits on hi sónpresent l'Auxili Social, les Cartilles de racionament, l'estraperlo.Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS
De l'1 d'octubre al 31 de Març :
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30h

De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre
 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc

                     Diumenges d'11:30 a 13:30 h..
 
 

Activitats de Bambalina 
 
 
 
 

          EXPOSICIONS A CA N'OLIVER


FINS AL 26 DE JULIOL :
EXPOSICIO "‘Marca Hispanica. La Catalunya carolingia (711-1000)". L’origen de la futura Catalunya Horari Museu - Al Museu Ca n’Oliver

DE MAIG A JULIOL (a concretar)
Tots som monestir. Coincidències insòlites


Activitats a l'ATENEU

 
 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni


PROGRAMACIÓ 1e. SEMESTRE  ???
===========================

Dia Internacional dels Museus

Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!

Activitats estables  ???

Tots els diumenges. Can Coll, un mas al bosc. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

La granja de Can Coll. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,85 €

La Feixa dels Ocells. Activitat d’observació d’aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA
Des del primer diumenge de novembre Horari de 10.30 a 13.30 h

Jugateca ambiental. Activitats familiars Parc del Turonet.
Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 15 de setembre al 24 de novembre

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 Cerdanyola del Vallès


PROGRAMACIÓ  ???


 
EXPOSICIONS

Horaris :

Matins : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tardes : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h. 

Activitats a la Sala Enric Granados

 
Horaris MATINS de dimarts a dissabtes de 10:00 a 14:00 h.
              TARDES de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h.

Programació : http://www.bibliotecacerdanyola.cat/events/
 
 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  
 
 
    

Especials Trimestre

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiver-sitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divul-gatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, expo-sicions.

A partir de novembre :
LA FEIXA DELS OCELLS DE CAN COLL

Els diumenges, a Can Coll, podreu contemplar els ocells més comuns de Collserola. Al Centre d’Informació també trobareu una petita men-jadora on fer observacions. Servei gratuït de préstec de prismàtics i de fitxes d’identificació als dos centres.
De 10.30 a 13.30 h.

 
NO US HO PODEU PERDRE...


 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Un dissabte al mes us proposem una passejada pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc. A càrrec dels Guies del Parc.
Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. Preu :1,85€ - A les 11 h. i 12.30 h.UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés

 
ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552. Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17
 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.
Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al tel 932 803 552
Màxim 25 persones per grup     Preu per grup 109,10 €. 

Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi! -
Mès de 18 anys. Cal inscripció prèvia. Activitat gratuïta

 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explica-cions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades.
Preu : 5,40€      Edat recomanada: + de 12 anys.

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.
Cal inscripció prèvia a partir de 12 anys. gratuïta
Lloc: consultar al inscriure's
Hora: consultar al inscriure's
a càrrec del Club Muntanyenc Sant Cugat. inscripcions al centre d'informació del parc. tel. 93 280 35 52

Diumenge
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterrani i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Hivern i estiu, dissabtes alterns. Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies). Màxim de 20 perso-nes per sortida.  Preu: 1,85 € per persona.  Horari de 11 a 13:30 h.


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola