+                                                                                                              

 

 El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia

 
   
   
 Monitoritzen el "viatge" dels microplàstics per l'intestí
d'un organisme viu
 
Un equip de recerca de la UAB ha aconseguit fer un seguiment del comporta-ment dels microplàstics durant el seu “viatge” pel tracte intestinal d’un organisme viu i il·lustrar el que succeeix al llarg del seu recorregut. L’estudi, fet en Drosophila melanogaster amb eines de microscòpia electrònica posades a punt pels propis investigadors, suposa un avenç significatiu per poder analitzar d’una manera més precisa el risc per a la salut de l’exposició a aquests contaminants.

El comportament del micro i nanoplàstics (MNPLs) dins de l’organisme és una qüestió impossible de respondre avui per avui en humans i els models in vitro no son d’utilitat. Per això, cal buscar models animals que permetin respondre aquesta pregunta. Hi ha, a més, limitacions de les metodologies actuals per detectar i quantificar la seva presència en les diferents mostres biològiques humanes, la qual cosa impedeix una valoració precisa del risc en la salut per la seva exposició.

En aquest context, investigadors del Grup de Recerca en Mutagènesi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit monitoritzar el seguiment dels MNPLs en el seu “viatge” des de l’ambient fins a l’interior d’un organisme viu. Ho han fet desenvolupant eines basades en microscòpia electrònica i en larves de la mosca Drosophila melanogaster, un organisme model àmpliament utilitzat per estudiar fenòmens i processos biològics.

L’equip de recerca ha estudiat el comportament dels MNPLs al llarg del seu recorregut amb poliestirè comercial de mides nanomètriques. El “reportatge fotogràfic” obtingut els ha permès veure la interacció dels MNPLs amb la microbiota i cèl·lules de la membrana que recobreix l’interior de l’intestí, la seva capacitat de creuar la barrera intestinal i la seva presència en l’hemolimfa, que equival a la sang en humans, i en els hemòcits, cèl·lules que es corresponen als nostres limfòcits.

“A més d’establir una nova aproximació metodològica, el nostre estudi confirma els grans avantatges de Drosophila melanogaster com a model per determinar els potencials efectes perniciosos associats a la ingesta d’aquests contaminants”, explica Ricard Marcos, investigador del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB, coordinador de l’estudi.

Efectes a nivell nanomètric

L’avaluació dels efectes biològics en diferents etapes de la vida de les larves va mostrar que, tot i que no es va observar cap toxicitat important, l'exposició va produir una àmplia resposta molecular, alterant l'expressió de gens implicats en la resposta general a l'estrès, el dany oxidatiu i la genotoxicitat, així com en els gens relacionats amb la resposta al dany físic sobre la barrera intestinal.El seguiment de les partícules de nanoplàstics ha permès detectar-les dins de l'intestí mitjà (A), envoltant la membrana peritròfica (B), envoltant els bacteris de l'intestí mitjà (C), dins dels enteròcits (D), envoltades pels vacúols de l'intestí mitjà (E) i, finalment, arribant a l'hemolimfa (F).“El nostre treball afegeix informació del que succeeix, pel que fa als efectes, quan la exposició és a nanoplàstics, que per la seva petita mida tenen per a nosaltres una rellevància especial, per la seva major capacitat de creuar les barreres biològiques i de produir efectes toxicològics que poden afectar la salut dels organismes, inclosos els humans”, assenyala Alba Hernández Bonilla, investigadora de la UAB i coautora de l’estudi.

Fins ara, la majoria dels efectes de MNPLs s’han estudiat en els rangs micro i inclús mil·limètric, i en models aquàtics, fonamentalment marins. Els estudis in vivo i utilitzant nanoplàstics són gairebé inexistents. És en aquest context on es veu la rellevància de l’estudi, que ha utilitzat metodologies mai abans fetes servir per a aquests propòsits, remarquen els investigadors.

L’estudi s’ha publicat a la revista Environmental Sciences: Nano i s’emmarca al projecte europeu PLASTICHEAL, coordinat per la UAB, que té com a objectiu oferir noves metodologies i evidència científica sòlida als reguladors, per establir la base de coneixements per a una avaluació adequada del risc dels MNPLs.

(uab.cat)Vilafranca vol convertir la seva estació en el punt d'origen de Rodalies cap a Tarragona 
L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès insta la Generalitat a ampliar l'oferta de Rodalies cap a Bellaterra i Tarragona aprofitant la reforma de l'estació de trens que està fent Renfe. L'alcalde, Pere Regull, ha celebrat que les obres permetran ampliar properament les andanes de vies mortes, fet que generarà espai per a què alguns trens quedin aparcats durant la nit.

Això, ha ressaltat Regull, obre la porta a convertir Vilafranca en estació d'origen per a la línia RT2, que ara neix a l'Arboç (Baix Penedès) fins a Tarragona i Salou. Cap al nord, Regull sosté que podrien començar a Vilafranca alguns combois de la R8 que ara tenen inici a Martorell i van cap a la UAB.
Regull ha aplaudit les obres de reforma de l'estació, iniciades el mes d'octubre passat i amb previsió que estiguin enllestides el primer trimestre de l'any que ve, si bé ha recordat que el municipi feia prop de 18 anys que reclamava aquesta actuació. L'alcalde ha apuntat que, des que el 2004 es van soterrar les línies, s'estava pendent d'una millora integral de l'estació «per posar-la al nivell que mereix».

Les obres, pressupostades en 2,75 MEUR, són un projecte impulsat per Renfe, «d'una magnitud poc habitual», ha destacat el seu president. Isaías Táboas ha apuntat que l'operadora no sol liderar aquests projectes «perquè és una empresa que gestiona les estacions, però no n'és la propietària». En aquest cas, Táboas ha justificat la inversió per poder avançar l'obra i «millorar la comoditat dels viatgers».

Regull ha destacat que el conjunt de l'actuació permet, de retruc, que l'estació afronti les obres per ampliar les andanes de les vies mortes. Actualment, aquestes vies només tenen espai per a trens de formats per trens vagons, i la previsió és que puguin estacionar-hi combois de doble composició.

L'alcalde ha avançat que Adif preveu començar aquesta actuació el proper mes de juliol. «És una obra importantíssima», ha recalcat Regull, que ja ha fet arribar a la Generalitat la petició per a què l'estació sigui punt d'origen de Rodalies cap a Tarragona i Bellaterra. Segons l'alcalde, quan les obres estiguin enllestides l'Ajuntament formalitzarà aquesta petició, de manera que alguns trens de l'RT2 i l'R8 puguin començar a Vilafranca i els usuaris evitin els transbords actuals a l'Arboç o Martorell.

 Reforma integral

L'actuació iniciada a l'octubre es centra en garantir l'accessibilitat dels passatgers segons la normativa vigent, de manera que s'estan renovant els ascensors alhora que es crea una nova rampa d'accés al vestíbul d'entrada principal. També s'amplien les instal·lacions del vestíbul i es crea una nova zona d'atenció a l'usuari.

Per últim, les obres inclouen l'adequació dels lavabos a la normativa de Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), la instal·lació d'un nou paviment, la reforma de l'enllumenat i la millora dels sistema d'informació. El president de Renfe ha assegurat que s'està complint el calendari previst «amb tota normalitat», de manera s'espera acabar les obres aproximadament a finals de gener del 2023.

(diarimes.com)      20 maig
Amb l'arribada del bon temps, els carrers desitgen treure la població de casa seva per delit de totes aquelles famílies que s'han vist privades de llibertat aquests dos anys a causa de la pandèmia. Ningú ja pot impedir que els barris recuperin les seves tradicions.

Per davant, Cerdanyola té un estiu ple de festes de barri ja que l'objectiu és que ressorgeixin totes les que se celebraven abans de la pandèmia.

Tot i que la llista de festes és àmplia, la gent d'aquests barris té molt d'afecte a aquestes festes ja que les sent com a seves i les penyes que les organitzen, juntament amb l'ajuntament, s'esforcen per millorar cada any i que llueixin cada cop més.

El bon ambient de la festa major del Roser ha servit per obrir boca de cara als propers mesos.

Les Festes de Barri organitzades per la Comissió de Festes de cada barri, decideixen com volen que siguin. Estan formades per veïns i veïnes; entitats i petits comerciants, juntament amb el regidor de cada barri i els Centres Cívics.

 Calendari de les Festes Majors de barri previstes
:


 ◘ Turonet – 4 i 5 de juny

 ◘ Canaletes – 10, 11 i 12 de juny

 ◘ Serraparera – 10, 11 i 12 de juny

 ◘ Les Fontetes – 17, 18 i 19 de juny

 ◘ Turó de Sant Pau – 18 i 19 de juny

 ◘ Banús – 23, 24, 25 i 26 de juny

 ◘ Xarau – 23 i 24 de juny

 ◘ Montflorit – 22, 23 i 24 de juliolEl MAC visita
les escoles de Cerdanyola 
La mostra, que neix amb l’objectiu de donar als centres educatius de Cerdanyola un espai on poder mostrar aquells treballs que tenen una vinculació amb el MAC i el patrimoni de Cerdanyola, es podrà visitar fins el 22 de maig.

Ja des d’abans de la situació provocada per la COVID-19, però encara més des del 2020, els museus s’estan convertint en partícips de la construcció de projec-tes a escoles i instituts. Segurament també pels canvis en la metodologia esco-lar, els museus seran, a part d’un receptor de visites, un agent creador de contin-gut. Ara el MAC presenta diversos projectes independents duts a terme per escoles i instituts de Cerdanyola al llarg d’aquest curs 21-22.

L’Escola Xarau i el Col·legi Montserrat exposen diferents treballs al voltant de la idea de la 'mà'. A partir d’una proposta de l’Amical del MAC, que sorgeix en

relació amb l’exposició itinerant Història de les mans, ara al Museu de Granollers i que el MAC acollirà l'any que ve, l’alumnat ha reflexionat sobre la importància de les mans i la seva imatge i representació.

L’Escola Serraparera, a partir de l’exposició Música de Cámara , de Manuel Outumuro, proposa una relectura del cartell del Festival del Blues de l’any passat, obra del fotògraf.

També s’hi han inclòs les il·lustracions creades per l’alumnat dels instituts Banús i Pere Calders i el Col·legi Montserrat durant el Nit Lab – Tancats al museu, una experiència de creació artística i literària que es fa cada any al MAC, en què joves de Cerdanyola van poder explorar el món de la il·lustració de la mà d’Ignasi Blanch
.


Esport cap de setmana
21-22  MAIG


 

FUTBOL 

 

Segona RFEF
  - Play-out
CERDANYOLA - GIMNASTICO
                               SEGOVIANA
El Cerdanyola FC jugarà la propera temporada a Tercera RFEF


 1 - 3
  
HOQUEI PATINS
21 maig

FEM11 2P - 21/05 - 10:00 h.  CERDANYOLA CH -CP TORRELLES         8 - 1
ALEVÍ PREF 13E AL 16E CLASSIFICAT - 21/05 - 11:00   CERDANYOLA CH A - CP TORRELLES           10 - 1
JUVENIL PREF 13E AL 16E CLASSIFICAT - 21/05 - 12:15   CERDANYOLA CH - HOQUEI FIGUERES           7 - 2
2CAT FEM - 21/05/ - 13:30   CERDANYOLA CH - CLUB OLESA PATI           2 - 6
JÚNIOR COPA FEDERACIÓ GRUP 1 - 21/05 - 14:00   CLUB HOQUEI STA PERPETUA - CERDANYOLA CH          3 - 5
ALEVÍ COPA CATALANA GRUP 1 21/05 - 15:15   CERDANYOLA CH B - FC MARTINENC A         1-8
PLAYOUT NCAT FEM 21/05 - 16:00   REUS DEPORTIU VIRGINIAS - CERDANYOLA CH              2 - 3
ALEVÍ COPA CATALANA GRUP 2 - 21/05/ - 16:30   CERDANYOLA CH C - CLUB HOQUEI LLORET A              3 - 1
PREBENJAMÍ PLATA - GRUP 28 - 21/05 - 16:45 CP   SUBUR SITGES ATEBIONES - CERDANYOLA CH        4 - 0
INFANTIL COPA CATALANA GRUP 11 - 21/05 - 17:30   MARTINELIA CLUB PATÍ MANLLEU E - CERDANYOLA CH B           0 - 15
PLAYOFF ASCENS NCAT. - 21/05 - 19:30    CE NOIA FREIXENET - CERDANYOLA CH         4 - 5
PREBENJAMÍ PLATA - GRUP 43 - 22/05/2022 - 10:30    CPMALGRAT ABADEN C - CERDANYOLA CH          2 - 3
FEM13 1P - 22/05/2022 - 11:00     IGUALADA FEMENÍ HCP A - CERDANYOLA CH            7 - 1
PLAYOFF ASCENS NCAT - 22/05/2022 - 12:30      CERDANYOLA CH - CE NOIA FREIXENET           4 - 3
1CAT FEM - 22/05/2022 - 16:00       CLUB PATÍ VOLTREGÀ - CERDANYOLA CH           3 - 10


28-29 maig

FEM13 1P0 - 27/05 - 19:00 h.       CERDANYOLA CH - CAMBRILS CH          7 - 3
ELIMINATÒRIES COPA CATALANA INFANTIL - 27/05 - 21:00 h        CERDANYOLA CH B - CPVILAFRANCA CAPITAL DE VI A        2 - 7
ELIMINATÒRIES COPA FEDERACIÓ JÚNIOR - 28/05 - 00:00 h       CERDANYOLA CH - LLEIDA LLISTA BLAVA B
JUVENIL PREF 13E AL 16E CLASSIFICAT - 28/05 - 13:15 h         CLUB D'ESPORTS VENDRELL A CERDANYOLA CH
ALEVÍ PREF 13E AL 16E CLASSIFICAT - 28/05 - 15:00 h          IGUALADA HC D - CERDANYOLA CH A
FEM11 2P - 28/05 - 15:30 h           MARTINELIA CLUB PATÍ MANLLEU - CERDANYOLA CH
ELIMINATÒRIES COPA FEDERACIÓ ALEVÍ - 28/05 - 17:30 h.         CLUB HOQUEI FARNERS B - CERDANYOLA CH D
ELIMINATÒRIES 9È AL 14È CLASSIFICAT NCAT FEM - 28/05 - 18:00 h.        SFERIC - CERDANYOLA CH
ELIMINATORIES ASCENS DE SEGONA CATALANA A 1A CAT - 28/05 - 19:00 h.       CLUB PATÍ CENTELLES - CLUB PATÍ SANT RAMON
PLAYOFF ASCENS NCAT - 28/05 - 19:00 h.           GEIEG - CERDANYOLA CH


        
        
       

                Tal mes de maig de fa 50 anys                MESOS ANTERIORS  :    1ª Part : 1962-1968              2ª Part : 1969-fins avui  

L’Ajuntament ofereix aquest estiu una oferta variada i diversa d’activitats per a infants i joves


 
El Casal d’Estiu Municipal adreçat a infants que estan cursant de P3 a 6è es farà a les escoles Serraperera i Carles Buïgas i en torns setmanals entre el 27 de juny i el 29 de juliol.

Les diferents modalitats d’horaris són: torn de matí (8:30h-13:30h), de tot el dia (8:30h-16:30h) i l’opció mixta de 3+2 (tres dies matí i dos dies sencers).

Els preus, que no han variat respecte a l’any passat, seran de 55 euros/setmana el torn de matí,75 euros/setmana el torn de tot el dia (menjador inclòs) i 65 euros/setmana l’opció mixta. Hi haurà descomptes per a germans i per segon any el casal disposa de tarifació social per a les famílies que ho sol·licitin i compleixin els requisits.
Els infants que participin al Casal d’Estiu Municipal gaudiran d’una àmplia oferta d’activitats, tallers, sortides i noves experiències, totes elles al voltant del centre d’interès per fomentar l’ ‘Alimentació saludable’.

Cada setmana hi haurà un dia que es realitzarà una excursió, un altre que s’anirà a la piscina i un tercer de jocs d’aigua. Per aquells infants que escollin l’opció de tot el dia, per les tardes es realitzaran activitats competencials mitjançant jocs de taula, lectura i il·lustració de llibres, dinàmiques en anglès i gestió d’emocions.

Les dates per fer les inscripcions, que seran telemàtiques, són del 16 de maig al 5 de juny. Les places són limitades.
Més informació : https://www.cerdanyola.cat/actualitat/lajuntament-ofereix-aquest-estiu-una-oferta-variada-i-diversa-dactivitats-infants-i-joves
                              http://www.cerdanyola.cat/seu-electronica/tramits/tarifacio-social
                              http://www.cerdanyola.cat/la-ciutat/estiu
     


La 10a línia de llum del Sincrotró ALBA
està en ple funcionamentEs compleixen 10 anys del 1er experiment
oficial en ALBA


 
NOTOS és la línia de llum número deu del Sincrotró ALBA, dedicada principalment a la catàlisi i la ciència de materials, incloent-hi les tècniques d'absorció i difracció de raigs X. Està enfocada a l'estudi de processos in situ i operando mitjançant la combinació d'ambdues tècniques a la mateixa posició de la mostra.

Un equip de recerca de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), liderat per M. Rosa Palacín, va fer la setmana passada el primer experiment a NOTOS. Durant la setmana, van utilitzar la línia de llum per analitzar diferents tipus de materials emprats en l'actualitat en bateries comercials per a vehicles elèctrics. En concret, van realitzar experiments en bateries en funcionament que contenien òxid de cobalt de liti, níquel, manganès o fosfat de ferro i liti. Aquests experiments han estat realitzats en el marc de la PTI-Transener+ del CSIC, una plataforma interdisciplinària per promoure la transició energètica, finançada pel PRTR espanyol i els fons NextGenerationEU.

"L'experiment va ser un èxit. Les dades ens van permetre veure els canvis que tenien lloc als materials durant la càrrega i descàrrega en diferents condicions i


usant les dues tècniques disponibles a NOTOS", comenta M. Rosa Palacín de l'ICMAB-CSIC.

"La línia de llum va respondre perfectament als requisits de l'experiment. Al mateix experiment, vam combinar dades XRD i XAS a diferents vores d'absorció a vàries bateries. Els bons resultats experimentals van ser possibles gràcies a la contribució de totes les persones involucrades de les diferents divisions del sincrotró", diu Giovanni Agostini, cap de línia de llum de NOTOS.

“És un honor ser els primers usuaris, especialment perquè és un experiment complex, ens cal sincronitzar l'adquisició de dades amb el funcionament de la bateria assegurant que tots els paràmetres estiguin optimitzats. L'equip d'ALBA va ser increïble i els resultats van superar les nostres expectatives, creiem que hi ha molts temes de recerca interessants per als quals NOTOS pot aportar un valor afegit, segur que hi tornarem", conclou M. Rosa Palacín.

Ara la línia de llum està a punt per rebre usuaris oficials a partir del 24 de maig de 2022.El seguiment de la freqüentació
al Parc Natural de Collserola

 
L’any 2021, el Parc Natural de la Serra de Collserola ha registrat un nou màxim de visites, arribant als 6.400.000 anuals. Tot i aquesta xifra, vinculada sobretot a les restriccions de l’inici d’any, la tendència sembla que és recuperar les xifres del 2019.

El Parc Natural de la Serra de Collserola ha esdevingut un espai essencial per al lleure de la ciutadania metropolitana que, o bé perquè ja n’era usuària o bé perquè els diferents confinaments i restriccions de la mobilitat que ha comportat la COVID-19 n’han estat el catalitzador, han incorporat Collserola com a espai de lleure i esport en contacte amb la natura.

Les motivacions per apropar-se a Collserola són múltiples però en destaquen: passejar (25%), anar d’excursió (23%), amb bicicleta (33%) i córrer (13%).

Per tal de fer compatibles les activitats que s’hi fan amb la protecció del Parc Natural de Collserola, és essencial saber quina és la freqüentació als diferents
espais. Així, des de Evolució 2019-2021 del nombre de visites anuals al Parc Natural de Collserola.

l’any 2019, disposem de tretze comptadors i d’una aplicació de gestió que permet conèixer el global de visites segons tipologia d’accés (a peu o en bicicleta) i segons zona.

L’anàlisi de les dades de l’any 2021 mostra que l’afluència global al Parc Natural de la Serra de Collserola va registrar més de 6.400.000 visites, dada que representa un increment global de visites respecte a l’any 2019, previ
a la pandèmia, de més d’un 28%.

Destaquen els increments superiors al 40% durant els primers quatre mesos de l’any, molt marcats per les restriccions de la COVID amb els confinaments municipals i comarcals, i increments més puntuals durant els mesos d’octubre, novembre i desembre. 
 
 Donar sang, un gest
que salva vides.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.

Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

 13 de juny a Cerdanyola
De 9:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30 h.
A l'Ateneu, carrer Indústria, 38-40
i tria la franja horària que millor et vagi
Et necessitem més que mai! 
Les persones que vulguin donar sang hauran de reservar
l’hora i seguir les mesures de seguretat  establertes
com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
i guardar la distància mínima interpersonal.


El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donen sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.Dies Internacionals i Mundials


 
 
23 de maig - Dia Internacional per a l'Erradicació de la Fístula Obstètrica
23 de maig - Dia Mundial contra el Melanoma
23 de maig - Dia Internacional del Futbol Femení
24 de maig - Dia Europeu dels Parcs Naturals
24 de maig - Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament
25 de maig - Dia d'Àfrica
25 de maig - Dia Internacional de les Taques Cutànies
25 de maig - Dia de l'Orgull Friki
25 de maig - Dia Mundial de la Tiroide
27 de maig - Dia del Celíaco (Espanya)
27 de maig - Dia de Sensibilització de les Colagenopaties Tipus II
28 de maig - Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones
28 de maig - Dia Internacional del Joc
28 de maig - Dia Internacional de la Síndrome de Treacher Collins
28 de maig - Dia Internacional de l'Hamburguesa
29 de maig - Dia Internacional del Personal de Pau de les Nacions Unides
29 de maig - Dia Mundial de la Salut Digestiva
30 de maig - Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple
30 de maig - Dia Internacional de la Síndrome Prader Willi
31 de maig - Dia Mundial sense Tabac Tal com díu el refrany
pel maig... 
Aigua de maig, dolenta pels sembrats
Aigua de maig, pa per tot l’any. (La pluja de maig és molt beneficiosa per al blat).
Pel maig cada dia un raig (Poc o molt, plou cada dia).
Bellesa i flors de maig, en un dia me’n vaig (No són duradores).
La llenya del maig, la millor de l’any.
Costa més de passar el maig que tota la resta de l’any (S’acaben els queviures de la collita anterior.)
El pagès que pot menjar pel maig menjarà tot l’any. (El maig era el mes més escàs en queviures)).
Fang de maig, espiga d’agost.
Pel maig, a segar vaig.
Febres de maig, salut tot l’any (Les febres de maig predisposen el cos per a una bona salut).
Fins al dotze de maig l’hivern no diu: «Me’n vaig.»
Bodes maials, bodes mortals (Hi ha la creença que el casament en maig no anirà bé)
Fredors de maig, pedregades de juny.
Quan s’acaba el maig pots anar a pescar, que si feina fas profit en trauràs (La pesca és abundant).
Guarda pa per al maig i llenya per a l’abril, que no saps el temps que ha de venir.
La dona que no es casa pel maig no es casa en tot l’any.
La fusta de maig fa més bona música (Els pastors i la gent de muntanya utilizaven la fusta tallada pel maig, perqué sonaven millor els instruments)
Aigua de maig, pesta per al bestiar (o en els bestiars).
La llenya i el carbó del maig són els millors.
La mel de maig, la reina de les mels.
Les cireretes, d’una a una, pel maig, i pel juny, a grapats.
Si vols estalviar, la llenya pel maig has de comprar.
Pel maig, festes a raig (És el mes de les festes per excel•lència).
Pel maig, cada gota val un raig.
Pel maig els cargols a raig (Les pluges de maig desperten els cargols).
 La renda per habitant augmenta
a totes les comarques l'any 2019


 
La renda familiar disponible bruta (RFDB) per habitant a Catalunya és de 18.200 euros l’any 2019, xifra que suposa un augment del 4,2% respecte de l’any anterior, i és el creixement més elevat des del 2014. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), aquest any totes les comarques han incrementat la renda per habitant, encapçalades per Aran (7,5%) i el Gironès (7,1%), i seguides de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Terra Alta amb augments entre el 6,7% i el 6,1%. Els increments més moderats se situen al Berguedà (2,1%), i a l’Alt Empordà (1,8%).

El Barcelonès continua sent la comarca catalana amb la renda per habitant més elevada, amb 20.400 euros l’any 2019, i supera en un 12,2% la mitjana catalana, seguida del Baix Llobregat (18.900 euros), el Garraf (18.600 euros), el Vallès Occidental (18.500 euros) i el Maresme (18.400 euros). La resta de comarques se situen amb una renda inferior a la mitjana catalana, i n’hi ha quatre amb un nivell de renda inferior al 20%: el Baix Ebre (14.500 euros), la Noguera i les Garrigues (ambdues amb 14.300 euros), i el Montsià amb 13.200 euros.

Els principals components de la renda han crescut en relació amb l’any anterior. Pel que fa als ingressos, la remuneració d’assalariats va créixer un 5,3%, l’excedent brut d’explotació un 4,4% i les prestacions socials un 6,6%. Pel que fa als usos, les cotitzacions socials s’han incrementat un 7,7% i els impostos un 4,2%.

La remuneració d’assalariats representa el 58,8% dels principals recursos de les famílies a Catalunya, i és la principal font d’ingressos en totes les comarques l’any 2019, tot i que hi ha diferències en el territori. El Gironès i el Baix Llobregat són les comarques amb una proporció més alta de rendes salarials, amb un 62,2% i un 61,6%, respectivament. A l’altre extrem, aquesta proporció no arriba al 50% en 5 comarques: el Pallars Sobirà (49,9%), el Pallars Jussà (el 49,3%), el Berguedà (48,6%), el Priorat (48,5%), i la Terra Alta (42,7%).

Els ingressos  procedents de  les rendes  empresarials i  professionals (excedent
 brut d’explotació) representen per al conjunt de Catalunya el 21,4% en relació amb els principals recursos. La Cerdanya és la comarca que mostra una proporció més elevada d’ingressos per aquest component (33,9%). La segueixen el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Terra Alta, totes tres amb valors per sobre del 30%.

Finalment, els ingressos provinents de les prestacions socials representen al conjunt de Catalunya el 19,8% dels principals recursos. El Berguedà és la comarca que presenta un major pes d’aquest component (29,9%), seguida de la Terra Alta (26,9%) i el Ripollès (26,4%). A l’altre extrem, la Cerdanya (14,8%) i Aran (14,7%) presenten les menors proporcions de prestacions socials.

Sant Just Desvern, Matadepera, Cabrils i Alella, els municipis amb la renda per habitant més elevada l’any 2019

Dels 458 municipis estudiats (amb més de 1.000 habitants), només 109 se situen per sobre la mitjana catalana (18.200 euros). Sant Just Desvern (amb 29.700 euros per habitant) és el municipi amb el nivell de renda més elevat, un 63% superior a la mitjana catalana i es caracteritza per tenir una elevada proporció d’ingressos procedent de les rendes salarials (68,4%) i una baixa proporció procedent de prestacions socials (12,9%). El segueixen Matadepera (28.100 euros) i Cabrils i Alella (ambdues amb 27.600 euros), totes aquestes amb una renda per habitant per sobre del 50% de la mitjana catalana.

A l’altre extrem, se situen un grup de set municipis que tenen una renda per habitant inferior al 30% de la mitjana catalana: la Pobla de Mafumet i el Perelló (ambdues amb 12.700 euros), la Sénia (12.500 euros), Salt (12.400 euros), Lloret de Mar (12.300 euros) i, Ulldecona i Aitona, ambdues amb 12.100 euros. Aquests dos darrers municipis tenen característiques similars, amb una proporció d’ingressos salarials per sota la mitjana (52,0% i 52,7%) i una proporció de prestacions socials més elevada (23,2% i 23,6%).


Les petxines marines permeten conèixer com les poblacions prehistòriques es van adaptar als canvis climàtics


 
La temperatura de l'aigua del mar va disminuir uns 2 ºC durant l'anomenat esdeveni-ment fred 8,2 -el canvi climàtic més gran dels últims 11.700 anys- al mar Cantàbric, fet que va provocar un canvi en la disponibilitat de les espècies de marisc al litoral cantàbric i permet conèixer com es van adaptar a aquests canvis les poblacions prehistòriques. Així es desprèn d'un estudi liderat per l'investigador de l'ICTA-UAB Asier García-Escárzaga.

La revista Scientific Reports ha publicat un treball coordinat per Asier García Escárzaga, des de la Universidad de La Rioja (UR) i l'Institut Max Planck (Alemanya), i Igor Gutiérrez Zugasti, de l'Instituto Internacional de Investigaciones Prehistóricas de Cantabria (IIIPC) y la Universidad de Cantabria (UC).

Asier García Escárzaga, actualment investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i del Departament de Prehistòria de la UAB, ha desenvolu-pat aquest treball en col·laboració amb membres d'altres centres acadèmics (Institut Max Planck d'Alemanya, Universidad de Burgos, Universidad Complutense de Madrid, Universidad de Faro).

L'article ofereix els resultats de l'estudi, centrat en les petxines de mol·luscs marins del jaciment d'El Mazo (Asturias) i dut a terme per un equip d'especialistes de dife-rents àrees científiques que ha combinat anàlisis arqueomalacològiques i geoquími-ques.

El resultat ha permès determinar un descens d'uns 2 ºC de l'aigua del mar al nord de la península ibèrica fa 8.200 anys durant l'anomenat esdeveniment fred 8,2.
Aquest refredament va ser suficient per provocar un canvi en la disponibilitat de les diferents espècies de marisc que habitaven el litoral cantàbric. Una mena de pegellida adaptada a climes freds (Patella vulgata) va augmentar la seva presèn-cia, mentre que el percentatge d'un tipus de cargol marí adaptat a climes tempe-rats (Phorcus lineatus) va disminuir com a conseqüència de la reducció de les temperatures.

Els investigadors també han observat un descens en la mida de les petxines dels mol·luscs durant el període que va durar el refredament de l'aigua del mar, fet que interpreten com una conseqüència de l'augment en la intensitat de l'explotació del litoral per part dels humans prehistòrics. Aquesta intensitat més gran en la recol·lec-ció de marisc devia ser resultat, segons els autors d'aquest treball, d'un creixement demogràfic en aquests entorns costaners atlàntics, que van actuar com a refugis durant aquest esdeveniment fred.

La resolució aportada per la combinació de l'anàlisi taxonòmica, geoquímica i cronològica dels mol·luscs dels jaciments arqueològics té importants implicacions per a futurs estudis que pretenguin determinar la importància dels canvis climàtics per als entorns marins, i les adaptacions humanes, en regions, i períodes de temps, en què els recursos oceànics van ser crucials per a la nostra espècie. Així mateix, la comprensió de l'impacte climàtic de l'esdeveniment 8,2 pot ajudar a comprendre les possibles conseqüències del canvi climàtic actual a l'Atlàntic Nord.

(uab.cat) 22 abr. 2022   Curso en línea GRATIS para aprender Egiptología, incluye certificado con validez internacional 
La Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) en colaboración con la plataforma Coursera ofrecen al público general la posibilidad de aprender sobre una de las civilizaciones más icónicas de la historia, el antiguo Egipto.

Para ello, proponen el curso «Egiptología (Egyptology)» que promete ser uno de los más completos de la plataforma y que traerá grandes beneficio para todos los cibernautas. Es preciso decir que para incorporarse al curso no se piden requisitos puntuales, como experiencia o conocimientos previos, el único requisito es tener disposición de aprender. Así como, tener deseo, interés y entusiasmo para conocer esta magnífica civilización.

A lo largo del curso se enseñará sobre la cultura e historia del antiguo Egipto y cómo fueron capaces de dejar un legado arquitectónico, histórico y textual, que incluso en la actualidad sigue siendo muy importante. Al mismo tiempo, se pretende ofrecer una introducción general en la disciplina egiptológica donde se abordarán aspectos importantes de la antigua civilización, específicamente sobre los templos, los monumentos, las ciudades, los faraones, la escritura jeroglífica, la religión y los complejos funerarios.

Con el objetivo de lograr una experiencia enriquecedora y un idóneo proceso de desarrollo educativo, se han agregado distintos recursos didácticos. Por lo tanto, durante el proceso de capacitación se proporcionarán materiales gráficos y herramientas de alto nivel académico para expresar con claridad un determinado tema, entre los que destacan los videos, las lecturas, las infografías y los diaporamas.

En lo que se refiere al proceso de certificación, para solicitar el certificado se debe completar más del 85 % del curso. El trámite se realiza directamente en la plataforma Coursera y será validado por la Universidad Autónoma de Barcelona
(UAB). Se debe mencionar que el curso no tiene ningún costo, no obstante, para adquirir el cerficado se debe efectuar un pago en la plataforma.

Pese a que no se establecen fechas límites ni horarios, el curso tiene UNA dura-ción aproximada de 36 horas para completar en nueve semanas. Además, se desarrolla de principio a fin en línea y durante ese lapso se explicará a profundi-dad los siguientes temas:

Semana 1. Bienvenida y presentación: Orígenes
Semana 2. Pirámides
Semana 3. Sinuhé
Semana 4. Hyksos
Semana 5. Amón
Semana 6. Amarna
Semana 7. Ramsés
Semana 8. Rosetta
Semana 9. Examen final


Por último, es importante mencionar a los docentes encargados de instruir el presente curso, por un lado, se encuentra el Profesor Josep Cervelló quien es Máster Oficial en Lengua y Civilización del Antiguo Egipto y por otro lado el Profesor José Lull quien es partícipe en el Instituto de Estudios del Oriente Próximo Antiguo, ambos profesores son del Departamento de Ciencias de la Antigüedad y de la Edad Media de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).

Enlace al curso: Egiptología (Egyptology)

(ensedeciencia.com) 22abril


Cataluña invertirá 11 millones para  retirar el amianto de 39 escuelas
en tres años 
Los trabajos más habituales son la retirada de las cubiertas de fibrocemento

Sin prisa, pero sin pausa. Progresivamente, el Departamento de Educación va eliminando el fibrocemento que hay en los centros escolares. El último paquete consta de 11 millones de euros para intervenir en 39 escuelas e institutos, principalmente, para sustituir las cubiertas antiguas de uralita, un material que contiene amianto, altamente nocivo y que provoca graves enfermedades respiratorias que pueden ser mortales.

La escuela Arraona de Sabadell es una de las que se beneficiarán de la nueva dotación, aunque todavía no saben cuándo se ejecutarán las obras para retirar la cubierta (normalmente se aprovecha las vacaciones estivales). “Es una demanda muy antigua de la comunidad educativa. Parecía que se iba a hacer en el verano de 2020, pero la pandemia lo paró todo”, apunta el director, Xavi Terol. Hace unos meses ya se tuvo que actuar de urgencia cuando parte del tejado salió volando durante una ventada.

La escuela se construyó en los años sesenta usando los materiales de la época: entre ellos, el fibrocemento, económico y efectivo, pero que escondía un regalo envenenado (hasta que en 2002 se prohibió su uso). El director abunda que la escuela se tenía que haber inaugurado en 1962, el año de las riadas que asolaron el Vallès Occidental. “La escuela se convirtió en refugio de las personas que se quedaron sin casa, así que no se inauguró hasta un año más tarde”, cuenta. “Todos los edificios de este barrio fueron construidos con uralita, pero muchos ya se derribaron”, añade.

Tras años de reivindicación, la escuela espera su turno para hacer desaparecer la cubierta. Las obras, que se complementarán con trabajos de mejora del aislamiento térmico, se elevan a 392.000 euros y están previstas para el periodo 2022-23, según consta en el listado de actuaciones programadas por la Generalitat para retirar el amianto de las escuelas, recogidas en una respuesta parlamentaria a petición del PSC.

En total serán 39 intervenciones en escuelas e institutos que supondrán una inversión de unos 11 millones de euros. De momento, solo se han adjudicado las obras de ocho, por un valor de 755.000 euros; de estas, destacan por su importe el instituto escuela de Badalona (213.000) o el instituto Salvador Espriu de Salt (111.000). El resto de las obras están previstas para este año y el próximo: y las de mayor envergadura son las del instituto Mare de Déu de la Mercè de Barcelona (910.000 euros), el instituto de Flix (690.000) y la escuela de educación especial Flor de Maig de Cerdanyola del Vallès (672.000).

En 2017, el Departamento de Educación realizó un mapa de los centros con elementos de fibrocemento: lo detectó en 291 escuelas e institutos. El amianto no solo está presente en las cubiertas, también se ha hallado en bajantes y tuberías. Y en elementos no constructivos, como las pizarras. A raíz de ese estudio, se detectaron 108 encerados con amianto en 25 colegios que se han ido retirando progresivamente.

Los trabajos para eliminar este producto tóxico son muy costosos porque requieren de equipos de alta protección y de empresas especializadas que cuenten con una acreditación especial. Además, los residuos se deben trasladar a un vertedero concreto en Castellolí (Anoia). El fibrocemento es nocivo cuando se rompe y desprende unas fibras que son inhaladas, aunque los expertos alertan de que esto también sucede cuando se degrada, tres o cuatro décadas después de su colocación. La sustancia puede provocar cáncer de pleura y graves dolencias respiratorias.

“Es una evidencia científica que se trata de un material muy peligroso. Cuando ves los equipos de protección que usan los trabajadores que retiran el amianto, y piensas que nosotros estamos aquí cada día, pues no te genera confianza, la verdad”, tercia el director de la escuela Arraona, que pide más celeridad en estas obras. “Las cuestiones de seguridad y salud deben ser una prioridad y pasar por delante de todo”, remata.   IVANNA VALLESPÍN
(elpais.com) 18 abrilEl Tren dels Llacs inicia la temporada 2022 per Sant Jordi 

 Imatge del Tren Històric durant el seu recorregut entre Lleida i La Pobla de Segur.
● Aquest tren turístic que fa el trajecte entre Lleida i La Pobla de Segur circularà
 tots els dissabtes, des del 23 d’abril fins al 29 d’octubre

Enguany els protagonistes del dia de Sant Jordi 2022 no només seran els llibres i
les roses, també ho serà el Tren dels Llacs, que inicia la seva catorzena temporada de servei turístic amb el Tren Històric el mateix dissabte 23 d’abril i estarà en circulació fins al 29 d’octubre.

Operat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb la col·laboració
de la Diputació de Lleida i l’Autoritat Territorial de Mobilitat de Lleida, aquest tren
turístic connecta la ciutat de Lleida amb la població pallaresa de La Pobla de Segur, tot travessant congosts de les serralades prepirinenques i resseguint el perfil dels grans embassaments que es troben en el curs del riu Noguera Pallaresa.

Durant la temporada 2022 el Tren dels Llacs farà 28 circulacions. Concretament el
Tren Històric realitzarà un total de 24 circulacions: tots els dissabtes des del 23
d’abril fins al 16 de juliol i a partir de l’agost, torna a reprendre el servei des del 20
d’agost fins al 29 d’octubre; i el Tren Panoràmic farà 4 circulacions: el 23 i 30 de
juliol i el 6 i el 13 d’agost.

Descobrir el territori amb el Tren dels Llacs

El Tren dels Llacs passa per un total de 40 túnels i 75 ponts durant 89 quilòmetres
de trajecte en dues hores aproximadament, en un entorn d’una bellesa espectacular. Amb el Tren Històric les persones usuàries retrocedeixin en el temps gràcies a la seva antiga estètica d’un autèntic ferrocarril d’època dels anys 60 en unes locomotores de l’any 1968 conegudes com a “ye-yés”.
Amb el Tren Panoràmic famílies i grups d’amics podran conèixer de ben a prop el
territori català d’una forma ben original. Gràcies al seu disseny diàfan i obert,
proporcionat per les seves finestres de grans dimensions, els viatgers gaudeixen
de les espectaculars vistes que es troben al llarg del recorregut.

El servei turístic del Tren dels Llacs, com a part de l’oferta turística de serveis de
transport gestionada per Ferrocarrils, contribueix a dinamitzar l’activitat turística al
territori tot col·laborant en la divulgació i difusió dels atractius turístics que els
visitants poden gaudir en l’àrea d’influència. En aquest sentit, FGC col·labora amb
els ens locals i institucions dedicades a la promoció turística per a que les persones usuàries del tren també puguin allargar la seva visita i complementar l’experiència del viatge amb tren amb la descoberta de l’oferta gastronòmica, cultural i natural de les comarques del Pallars Jussà i la Noguera.

Un primer viatge per Sant Jordi amenitzat pels visitants

Amb motiu de la primera circulació de la temporada 2022 del Tren dels Llacs i de la Diada de Sant Jordi, l’oficina de turisme de l’ajuntament de La Pobla de Segur ha organitzat diverses activitats que amenitzaran la visita dels viatgers.

Les associacions de Raiers i Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur rebran als
primers viatgers i convidats amb els vestuaris tradicionals i els faran l’entrega d’una rosa. Per la tarda, abans de la circulació prevista de tornada en sentit Lleida, se celebrarà un ‘cafè – concert’ amb música en directe pels assistents.

Més informació a: https://turistren.cat/trens/tren-dels-llacs/
 
 Proponen utilizar la órbita de la Luna para detectar ondas gravitacionales 
Las variaciones en la distancia entre la Tierra y la Luna pueden convertirse en un nuevo detector

UAB/DICYT Investigadores de la UAB, el IFAE y el University College de Londres proponen utilizar las variaciones en la distancia entre la Tierra y la Luna, que se pueden medir con una precisión de apenas un centímetro, como un nuevo detector de ondas gravitacionales en un rango de frecuencias que los dispositivos actuales no pueden detectar. La investigación, que podría abrir las puertas a la detección de señales del universo primigenio, ha sido publicada en Physical Review Letters.

Las ondas gravitacionales, predichas por Albert Einstein a principios del siglo pasado y detectadas por primera vez en 2015, son un nuevo mensajero de los procesos más violentos que tienen lugar en el universo. Los detectores escudriñan diferentes rangos de frecuencias, como quien sintoniza emisoras de radio moviendo el dial. Sin embargo, existen frecuencias imposibles de cubrir por los dispositivos actuales y que pueden albergar señales fundamentales para entender el cosmos. En particular, las ondas en el microhercio, que pueden ser generadas en los albores del universo, son prácticamente invisibles incluso en las propuestas tecnológicas más avanzadas.

Los investigadores Diego Blas, del Departamento de Física de la UAB y del Instituto de Física de Altas Energías (IFAE), y Alexander Jenkins, del University College de Londres (UCL), proponen en un artículo publicado recientemente en la prestigiosa Physical Review Letters que existe un detector natural de ondas gravitacionales en nuestro entorno: el sistema Tierra-Luna. El constante golpear de las ondas gravitacionales en este sistema genera diminutas desviaciones en la órbita lunar. Si bien estos cambios son minúsculos, Blas y Jenkins plantean aprovechar el hecho de que la posición de la Luna se conoce con una precisión de apenas un centímetro, gracias al uso de láseres enviados desde diferentes observatorios que continuamente se reflejan en espejos que fueron dejados en la superficie lunar por las misiones Apollo, entre otras. Esta increíble precisión en la distancia, de más una parte en un millardo, es la que puede permitir que la pequeña perturbación de ondas gravitacionales primordiales pueda detectarse.
El periodo de la Luna es de unos 28 días, lo que se traduce en una sensibilidad particularmente relevante en el microhercio, la banda de interés.

De modo similar, los investigadores proponen también el uso de la información que pueden arrojar otros sistemas binarios del universo como detectores de ondas gravitacionales. Es el caso de los sistemas de púlsares binarios que hay distribuidos por la galaxia, sistemas donde el haz de radiación del púlsar permite obtener las órbitas de las estrellas con increíble precisión (precisiones de una parte en un millón). Dado que estas órbitas tienen periodos de unos 20 días, el paso de ondas gravitacionales con frecuencias de microhercio les afecta particularmente. Los investigadores consideran que estos sistemas pueden ser también un potencial detector para el paso de las ondas gravitacionales de este rango de frecuencias.

Con estos “detectores naturales” de ondas gravitacionales en el microhercio, Blas y Jenkins han sido capaces de plantear una nueva forma de estudiar las ondas gravitacionales emitidas en el universo primitivo. En particular, las causadas por la posible presencia de transiciones de fase muy energéticas en el universo primordial, comunes en muchos modelos del universo temprano.

“Lo más interesante es quizás que este método complementa las futuras misiones de la ESA/NASA, como LISA, y los observatorios terrestres como SKA, para conseguir una cobertura casi total de las ondas gravitacionales entre el nanohercio (SKA) y el centenar de hercios (LIGO/VIRGO). Esta cobertura es vital para poder tener una imagen precisa de la evolución del universo, así como de su composición”, explica Diego Blas. “Cubrir la banda del microhercio constituía un desafío, que ahora puede que sea factible sin necesidad de construir nuevos detectores, sólo observando órbitas de sistemas ya conocidos. Esta conexión entre aspectos fundamentales del universo y objetos más mundanos es particularmente fascinante y puede eventualmente llevar a la detección de las señales más primitivas conocidas, y cambiar nuestra comprensión del cosmos”, concluye. 
 

dicyt.comHallan bacterias resistentes a los antibióticos en jabalíes metropolitanos de Barcelona

 
 
U​n estudio revela que los jabalíes del Área Metropolitana de Barcelona son portadores de Campylobacter y en menor medida de Salmonella resistentes a, como mínimo, un tipo de antibiótico

Las bacterias Campylobacter y Salmonella son unos de los principales patógenos de transmisión alimentaria que circulan por Europa responsables de gastroenteri-tis en humanos. Para controlar estos microorganismos es importante entender su epidemiología global. Algunos estudios han demostrado que la fauna salvaje puede adquirirlos, así como sus cepas resistentes a los antimicrobianos, a través de la contaminación ambiental, especialmente en las zonas urbanizadas. Los animales que viven en estos entornos tienen más probabilidades de ser portado-res de ellos porque a menudo buscan alimentos en la basura, una fuente fácil y abundante de restos de comida. De hecho, algunos estudios demuestran que muchas aves y mamíferos salvajes son portadores de Salmonella y Campylobac-ter en el intestino sin mostrar síntomas. Actualmente, sin embargo, el foco se ha centrado en investigar si los jabalíes que viven en zonas urbanas y periurbanas también juegan este papel.

Un equipo del Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentarias (IRTA) y del Servicio de Ecopatología y Fauna Salvaje de la Universidad Autónoma de Barcelona (SEFaS-UAB) ha analizado muestras fecales de 130 jabalíes del Parque Natural de la Sierra de Collserola, de la ciudad de Barcelona y del Campus de la UAB. Los resultados, publicados en un estudio de la revista Science of The Total Environment, manifiestan que más del 60 % de los individuos muestreados tenían bacterias del género Campylobacter, siendo C. lanienae el más prevalente (46 %), seguido de C. coli (16 %) y C. hyointestinalis (1 %). Todas las cepas bacterianas identificadas de Campylobacter eran resistentes, como mínimo, a un tipo de antibiótico y en el caso de C. coli el 67 % eran multirreistentes, es decir, presentaban resistencia a tres o más familias de antibióticos. En cuanto a Salmonella, la prevalencia fue muy baja, con solo 4 individuos positivos, aunque también se detectaron cepas multirresistentes y se aislaron los dos subtipos más frecuentemente causantes de salmonelosis en humanos.

“Hay que tener en cuenta que C. coli es la segunda especie de Campylobacter que se aísla con más frecuencia en casos de campilobacteriosis humana y la mayoría de las cepas que se aislaron de los jabalíes eran de los mismos subtipos que las de los animales domésticos y de campilobacteriosis humana. Esto sugiere que la transmisión puede ser de humanos a los jabalíes y que, por tanto, hay una circulación de cepas entre los ambientes silvestres, domésticos y humanos”, constata Marta Cerdà, investigadora del programa Sanidad animal del IRTA en el CReSA. El estudio también muestra que se ha encontrado por
primera  vez C. hyointestinalis en fauna silvestre en España, y que la prevalencia de C. lanienae es la mayor encontrada hasta ahora en jabalíes.

POTENCIALES TRANSMISORES PARA LAS PERSONAS

En los últimos veinte años la población de jabalíes (Sus scrofa) del Área Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aumentado significativamente y también el número de incidencias ciudadanas. “Se pueden encontrar en los parques y jardines públicos, propiedades privadas y calles, lugares donde la interacción entre personas y jabalíes es fácil porque han perdido el miedo y se han acostumbrado a explorar estos espacios porque encuentran comida de manera fácil”, apunta Raquel Castillo, doctora en Biodiversidad que, en el momento del estudio, era investigadora predoctoral del SEFaS-UAB. Los hábitos alimenticios de los animales silvestres que viven en zonas urbanas hacen que puedan ser portadores o reservorios de microorganismos. “El averío siempre se ha considerado como la principal fuente de Campylobacter y Salmonella pero, cada vez con más frecuencia la fauna salvaje se identifica como reservorio y potencial transmisora de estos patógenos, ya que de manera accidental se infectan con bacterias a través de aguas y terrenos contaminados cercanos a las granjas y a las ciudades, así como de restos de comida de los animales y de sus excrementos”, añade Marta Cerdà.

La transmisión de patógenos entre humanos y fauna salvaje es más difícil de demostrar que en animales domésticos, lo que dificulta la gestión de la salud pública con estos animales. “Lo que sabemos, por ahora, es que, en zonas frecuentadas por jabalíes, donde hay mucha afluencia de gente que practica actividades al aire libre, la transmisión de patógenos entre personas y jabalíes se puede producir de diferentes maneras: por contacto directo o bien indirectamente por contacto con el hábitat que ocupan los jabalíes, como podría ser agua contaminada. Del mismo modo, el ganado y los animales de compañía también pueden infectarse con estos patógenos y transmitirles después a las personas”, puntualizan las investigadoras.

En el estudio, el equipo de investigación señala que cuanto mayor se haga la población de jabalíes, si esta supone un reservorio importante de patógenos habrá más riesgo para la salud pública. Por ello, las investigadoras remarcan que “hay que poner especial énfasis en el enfoque de Una Sola Salud (One Health) y estudiar más a fondo el papel de los animales salvajes en la epidemiología de patógenos zoonóticos, es decir, los que se pueden transmitir de animales a personas, para aplicarlo a las medidas de gestión”.

(diarioveterinario.com)
 El Tren del Ciment es posa en marxa
 
◙  El ferrocarril turístic de l’Alt Llobregat, gestionat per Ferrocarrils, estarà operatiu des del dissabte 9 d’abril fins al diumenge 6 de novembre.
◙  L’experiència del Tren del Ciment es complementa amb altres actius de l’oferta turística de l’Alt Berguedà: les visites als Jardins Artigas dissenyats per Gaudí i al Museu del Ciment, a través d’un bitllet combinat.
◙  Aquesta serà la primera temporada en què les persones usuàries podran fer servir el nou aparcament de la Pobla de Lillet i no haver de creuar la carretera.

Tren del Ciment, gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), engega la seva divuitena temporada turística aquest dissabte, 9 d’abril, i està previst que circuli fins al diumenge 6 de novembre. Com a novetats de la temporada, destaca el nou aparcament de 75 places de vehicles i dues places d’autobús situat a l’estació de La Pobla de Lillet que per primera temporada podran fer servir les persones usuàries, accedint a l’estació de La Pobla de Lillet sense haver de creuar la carretera B-402, on hi havia l’antic espai d’aparcament.

En matèria de digitalització, la nova temporada arrenca amb dues actuacions principals. En primer lloc, el Tren del Ciment estrena espai al web Turistren.cat, portal integrador de l’oferta de trens i transports turístics de Ferrocarrils. Al nou web s’hi pot consultar informació d’interès sobre l’explotació turística i els atractius turístics del seu entorn així com comprar bitllets simples i combinats. La segona novetat té a veure amb la connectivitat a Internet, doncs enguany s’ofereix per primera vegada a les persones usuàries el servei de connexió wifi de manera gratuïta als cotxes i estacions del Tren del Ciment.

 
Símbol de la història ferroviària de Catalunya

Situat en un entorn natural excepcional com és la comarca del Berguedà, a les portes del Parc Natural del Cadí – Moixeró, és considerat un dels trens turístics més representatius de la història ferroviària de Catalunya. Realitza la ruta que en el passat unia la fàbrica de ciment Asland a Castellar de n'Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa. Recorre un traçat de 3,5 quilòmetres en aproximadament 20 minuts amb una locomotora dièsel de quatre cotxes amb capacitat per a 25 viatgers cadascun.

El tren s’atura a quatre estacions: La Pobla de Lillet, La Pobla Centre, als Jardins Artigas i al Museu del Ciment i els visitants poden triar des de quina d’aquestes estacions iniciar el seu viatge. En aquest sentit, la proposta comercial del Tren del Ciment està estretament lligada a dos dels més importants atractius turístics de l’Alt Berguedà: els Jardins Artigas dissenyats per Gaudí i el Museu del Ciment, integrat a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya. Gràcies a la comercialització del bitllet combinat “L’experiència completa”, els passatgers poden gaudir del viatge en el tren turístic i fer la visita a aquests dos equipaments que completen l’experiència d’un viatge històric. Per acabar d’arrodonir l’oferta, també és possible visitar l’exposició “Trens Històrics”, una mostra de material mòbil d’època utilitzat a la línia ferroviària de la vall del Llobregat, situada a l’antiga estació de ferrocarril de La Pobla de Lillet.

Més informació a: turistren.cat/trens/tren-del-ciment/ 


El Departament d'Empresa i Treball
aprova el calendari de festes laborals
per a l'any 2023


El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.
L’aprovació s’ha fet després que els agents socials i econòmics, en el marc del Consell de Relacions Laborals, tinguessin coneixement de la proposta de calendari.

6 de gener (Reis), divendres.
7 d’abril (Divendres Sant), divendres.
10 d’abril (Dilluns de Pasqua Florida), dilluns.
1 de maig (Festa del Treball), dilluns.
24 de juny (Sant Joan), dissabte.
15 d’agost (l'Assumpció), dimarts.
11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya), dilluns.
12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya), dijous.
1 de novembre (Tots Sants), dimecres.
6 de desembre (Dia de la Constitució), dimecres.
8 de desembre (La Immaculada), divendres.
25 de desembre (Nadal), dilluns.
26 de desembre (Sant Esteve), dimarts.

A les dates indicades en aquest calendari, els Ajuntaments podran proposar afegir-hi dues festes locals, retribuïdes i no recuperables.Salut centra la nova etapa de la pandèmia de la COVID-19 en la protecció de les persones vulnerables


 
 
Les proves diagnòstiques s’indicaran en persones amb factors de vulnerabilitat: a persones de 60 anys o més, amb immunosupressió, embarassades i casos greus de la malaltia així com als àmbits vulnerables com centres sanitaris o sociosanitaris. Els casos confirmats de la població general no hauran de fer aïllament estricte però se’ls recomanarà que evitin el contacte amb persones vulnerables i assistir a esdeveniments multitudinaris

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha presentat avui el nou protocol per fer front a l’actual situació epidemiològica de la COVID-19. En aquest sentit, ha explicat que la prioritat del Departament de Salut és protegir les persones vulnerables: "Amb la situació actual, amb molta població immunitzada -per infecció o vacunació- i amb menys severitat d'Òmicron, ara toca adaptar els sistemes de vigilància i detecció de casos per preservar el sistema sanitari.

El nou protocol se centra a protegir la població vulnerable i s'adapta de la millor manera possible a la situació epidemiològica actual".
En la mateixa línia s’ha expressat, el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz: “Amb la situació epidemiològica actual, el control de la transmissió dels virus respiratoris passa ara per limitar l’exposició de les persones vulnerables. Per això, limitarem l’aïllament i les quarantenes a àmbits vulnerables”.

Així, a partir d'avui 28 de març, les recomanacions generals per a un positiu de COVID-19 seran: quedar-se a casa fins que marxin els símptomes; extremar les mesures de protecció individual; reduir al màxim la interacció social i utilitzar constantment la mascareta. També caldrà evitar el contacte amb persones vulnerables i participar en esdeveniments multitudinaris. La secretària de Salut Pública ha explicat que aquestes recomanacions són les que es fan per a qualsevol infecció respiratòria: "Si et trobes malament, amb símptomes d'infecció respiratòria per qualsevol virus, és millor quedar-se a casa”.

Àmbits vulnerables

L’actualització enfront de casos de COVID-19 posa el focus en els àmbits vulnerables, com els centres sanitaris, assistencials o sociosanitaris, on es podran aplicar mesures específiques d’aïllament i control. A més, la realització de proves diagnòstiques només s’indicarà en persones amb factors de vulnerabilitat, és a dir, a persones de 60 o més anys, amb immunosupressió i embarassades; en àmbits amb persones vulnerables com centres sanitaris, sociosanitaris i altres centres amb persones vulnerables, així com també al personal d’aquests centres.

També s’indicarà proves pels casos greus de la malaltia i per aquelles persones que en els últims 14 dies hagin estat en una regió on circuli una variant que no hagi mostrat circulació comunitària al nostre territori.

Contactes estrets

Els casos confirmats de la població general no hauran de realitzar aïllament estricte i els contactes estrets de la població general no hauran de fer ni

proves diagnòstiques ni quarantenes. A més, no es farà la identificació dels contactes dels casos confirmats de forma activa en la població general.

En el cas dels pacients ingressats o persones en centres residencials en àmbits amb persones vulnerables i amb sospita d’infecció per COVID-19 es realitzarà una prova diagnòstica el dia 0 i el dia 3 (si el dia 0 el test és negatiu, s’haurà de repetir el dia 3). En cas de tenir un resultat positiu, faran aïllament 5 dies i posteriorment es realitzaran TAR seriats cada 48 hores fins a negativització, moment en què finalitzarà l’aïllament sempre que no es tinguin símptomes almenys les últimes 24 hores.

En el cas dels pacients ingressats o en centres residencials que siguin contactes estrets no faran quarantena però es recomanarà la realització de PCR entre els dies 3 i 5 de postexposició.

En el cas dels pacients ingressats o residents que siguin contactes estrets no faran quarantena però es recomana la realització de PCR entre els dies 3 i 5 de la postexposició.

Els professionals sanitaris i de l’àmbit residencials que siguin positius de COVID-19, si bé no estaran aïllats, s’hauran d’abstenir de desenvolupar la seva activitat laboral al seu centre de treball i se’ls hi tramitarà la baixa laboral. En cas que siguin contactes estrets podran seguir desenvolupant la seva activitat laboral i no faran quarantena però es recomanarà la realització de PCR els dies 0, 4 i 10 de postexposició.

Cribratges

Es mantenen els cribratges en els nous ingressos en àmbits vulnerables i en cas de cirurgia major ambulatòria. També en els treballadors de l’àmbit residencial. En aquest cas, es farà un TAR cada 14 dies en vacunats i cada 7 en no vacunats.

En l’àmbit educatiu no hi ha canvis i no s’establirà cap actuació ni aplicació de mesures específiques adreçades a detectar casos o contactes, diferents de les definides per els casos de vulnerabilitat.

Les incapacitats temporals (IT) només es faran amb criteris clínics a les persones a que la els hi impedeixi treballar així com per a les indicacions d’aïllament en els àmbits vulnerables.

Dadescovid.cat

La secretària de Salut Pública també ha indicat que a partir de dilluns, s’actualitzaran les dades de http://DadesCovid.cat dues vegades a la setmana: els dimarts i els divendres.

Finalment, Carmen Cabezas també ha explicat que s’ha produït un pic de casos de la grip a Catalunya, després de dos anys sense aquesta malaltia. La xifra és de 80 casos per 100.000 habitants. Tot i que encara es troba en un nivell basal, ha remarcat que s’ha produït fora de la temporada de grip habitual, ja que l’epidèmica acostumava a acabar a finals de març; i ha afegit que ara per ara, no és motiu de preocupació.
  Moviments al Cerdanyola C.H.  

                                                        
S’obren les inscripcions pel Campus Marc Coy 2022 


L’activitat es farà del 27 de juny al 29 de juliol amb diferents opcions d’inscripció i horaris.

Les inscripcions cal fer-les enviant un correu a mcoygrau@gmail.com indicant les dades del participant.

Descarregar Full d’inscripcions Campus Marc Coy 2022                            
 El Consultori local Fontetes torna a funcionar per a malalts crònics 
Ëls dimecres de 9 a 13 hores, a partir del dia 23 de març; el Concultori de les Fontetes tornarà a atendre pacients crònics, que seran atesos amb cita prèvia. Va ser el març del 2020 quan a causa de la pandèmia va ser tancat fins a finals del 2021 per prestar atenció comunitària.

El Consultori Local de Fontetes disposarà de professionals d'infermeria i atenció a la ciutadania per fer el seguiment (en principi els dimecres) dels gairebé 70 pacients amb patologia crònica que té assignats. A banda de realitzar els controls pertinents, també s'ocuparan d'administrar cures i injectables i fer tasques d'educació sanitària.

El Centre dAtenció Primària (CAP) Canaletes mantindrà latenció programada i espontània per part dels professionals de medicina de família. Aquests professionals també realitzaran latenció domiciliària (a una trentena de pacients amb necessitats especials) i donaran suport a la infermeria del Consultori Local.
El Consultori Local de Fontetes, en els darrers mesos ha estat punt de vacunació contra la COVID-19, ajustant-se a les necessitats de la campanya a cada moment. Actualment, combina la vacunació d'adults (de dilluns a divendres) amb la vacunació pediàtrica (llunes, divendres, dissabte i diumenge). En aquest període la població de Fontetes ha estat atesa pel mateix Equip d'Atenció Primària a les instal·lacions del CAP Canaletes.

Vies de contacte


El telèfon d'atenció per als pacients assignats al Consultori Local de Fontetes és el 93 591 07 40. Per programació  de  visites hi  ha  disponible  el  telèfon
93 728 44 44 i el web citasalut.gencat.cat. També es poden realitzar tràmits administratius i resoldre problemes i dubtes de salut trucant al 061 Salut Respon,
 Quan podrem veure pels carrers de Cerdanyola aquesta indicació tal com han adoptat les autoritats municipals de Sabadell. Conviure
 amb  les bicicletes per les nostres voreres ja resulta insuportable. Que l'Ajuntament faci alguna cosa. ¡Ja està bé tanta deixadesa.!      L'exposició col·lectiva "Signes i escriptures" comença la seva itinerància a Vilanova i la Geltrú i finalitza a Cerdanyola del Vallès


 
La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i està produïda per la Fundació Suñol
Inclou obres d’artistes de reconeguda trajectòria com Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joana Cera, Fina Miralles, Carlos Pazos o Carmen Calvo

L’exposició itinerant “Signes i escriptures”, produïda per la Fundació Suñol, s'ha inaugurat al Centre d’art contemporani La Sala, de Vilanova i la Geltrú, on es podrà veure fins al 15 de maig. La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i itinerarà a Caldes d'Estrac, Vilafranca del Penedès, Santa Perpètua de Mogoda i Martorell.

La proposta de la Fundació Suñol pretén emfatitzar el paper del signe i l'escriptura en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX, tot traçant un recorregut descriptiu d'aquestes aplicacions simbòliques a través d'una selecció d'obres de la Col·lecció Suñol Soler.

La finalitat de l'exposició és posar de manifest el paper del signe i l'escriptura en l'art del segle XX, un moment en què l’estudi del llenguatge permeabilitza tots els camps del coneixement. L'exposició dibuixa un recorregut que evoluciona del signe més indesxifrable a l'escriptura més llegible. En les obres seleccionades, el missatge es presenta de vegades explícit, d'altres suggerit, alguns cops amb referències textuals o gràfiques, però sempre a través d'elements iconogràfics que reflecteixen la interacció de cada artista amb cada espectador, a través de llenguatges visuals que fan servir el signe, la lletra, l'alfabet, la paraula o l'escriptura com a part de la seva formulació estètica.

Totes les obres de l’exposició formen part de la Col·lecció Suñol Soler i han estat realitzades entre el 1972 i l’actualitat. La quarantena de peces escollides il·lustren l’ús recorrent del signe i l’escriptura en la pintura, el collage o el tapís, així com en els textos explícits com una necessitat de comunicació per part de l’artista.

Entre el conjunt d’obres exposades hi ha peces dels artistes Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joan Rabascall, Evru/Zush, Joana Cera, José Luis Alexanco, Sergi Aguilar, Eduardo Chillida, Miguel Salinas, Manuel Millares, Antoni Socías, Carmen Calvo, Darío Villalba, Jordi Tolosa, Fina Miralles, Jordi Sabaté, Ramon Parramon, José Manuel Broto, Jordi Teixidor, Alighiero Boetti, Miralda, Lawrence Weiner, Federico Guzmán i Carlos Pazos. Obres com les de Robert Llimós, Antoni Tàpies, Fina Miralles, Carmen Calvo o Evru/Zush proposen una determinada visió del procés de creació i la manifestació d’un llenguatge inèdit i únic, al costat d’artistes com Ignasi Aballí, Carmen Calvo, Darío Villalba, Carlos Pazos o Joan Rabascall, que mostren en diferents obres unes narracions més explícites.
A l’espai La Sala de Vilanova i la Geltrú es desplegarà l’activitat educativa “L’espai mental no és així” adreçada als alumnes de primària, secundària i batxillerat. Posteriorment “Signes i escriptures” itinerarà a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, la Sala Trinitaris Vilafranca del Penedès, La Granja Espai cultural de Santa Perpètua de Mogoda i al Muxart. Espai d’art i creació contemporanis de Martorell.

Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022

L’exposició “Signes i escriptures”, juntament amb “Dimonis” produïda per cabosanroque i “L’altre ubic” produïda pel Festival Panoràmic forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022.

“Signes i escriptures”

Centre d’Art Contemporani. La Sala. Vilanova i la Geltrú. Del 11 març al 15
   maig 2022
Fundació Palau. Caldes d’Estrac. Del 28 maig al 18 setembre 2022
Sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès. Del 28 d’octubre al 18 de desembre
La Granja Espai cultural. Santa Perpètua de Mogoda. Del 20 gener a finals
   març 2023
Muxart. Espai d’art i creació contemporanis. Martorell. Del 21 abril al 25 juny
  2023


“L'altre ubic”

Espai Moritz. Cornellà. Del 16 de setembre fins al 28 d’octubre de 2021
Centre d’Art de Tarragona. Del 5 de novembre fins al 9 de gener de 2022
Muxart. Espai d’art i creació. Martorell. Del 27 gener a l'1 de maig de 2022
Centre Cultural El Casino. Manresa. Del 13 de maig al 10 juliol de 2022
Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Gener- març de 2023
Centre Cultural La Mercè. Del 15 març al 28 abril 2023
Museu de Granollers. Del 19 d’octubre al 16 de novembre de 2023

“Dimonis”

Església de la Pietat de Vic. Del 10 de novembre de 2021 fins al 9 de gener
  de 2022
Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Del 4 març a l’1 de maig 2022
Museu de Granollers. Del 2 de juny fins a l'11 de setembre de 2022
Centre d’Art de Tarragona. Del 23 setembre fins al 30 d’octubre de 2022
Museu d’Art de Cerdanyola. Principis de novembre fins a finals desembre
  de 2022Collserola esdevé un laboratori participatiu per adaptar els boscos
als reptes climàtics


 
El Parc Natural de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és un dels cinc escenaris escollits de Catalunya per portar a terme una prova pilot de projectes forestals operatius que identifiquen, amb participació de tots els actors implicats, les actuacions de gestió forestal més efectives de cara a la mitigació i adaptació del canvi climàtic per aquell territori concret. A més, posen en valor els beneficis d’aquesta gestió, mitjançant el nou mercat voluntari de crèdits climàtics, que permet a empreses i entitats participar del projecte en el marc de la seva responsabilitat social.

Les intervencions forestals es portaran a terme a cinc finques del Parc:

 •  Dues finques de titularitat pública: Can Montmany (EMD Valldoreix i Ajuntament de Sant Cugat), i Can Ferriol (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat) amb gestió del bosc adscrita al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. En el cas de Can Ferriol, la gestió està cedida a la cooperativa La Rural de Collserola.
 •  Tres finques de titularitat privada, als termes municipals de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès: Can Cussó, Can Ferrer i Bosc Gran de Can Major, les tres amb Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal vigent.
En la proposta de finques s’han tingut present diferents elements. Algunes són punts estratègics de gestió per prevenir els incendis forestals i d’altres són finques amb iniciatives agràries, de pastura o de gestió forestal actives, per garantir la continuïtat de l’actuació. En aquesta primera fase es preveu actuar sobre 40 hectàrees.

Les primeres actuacions es faran al llarg del mes de febrer en 14 hectàrees de les finques de Can Montmany (10,2 ha) i Can Ferrer (3,8 ha) i consisteixen en les següents tasques específiques:

 •  Retirada parcial i selectiva d’arbres i sotabosc per disminuir la biomassa, especialment aquella fàcilment inflamable.
 •  Eliminació de competència als arbres més vitals per tal d’accelerar l’adaptació del bosc a condicions de sequera recurrent i millorar-ne la resistència i capacitat de resposta en cas d’incendi.
 •  Conservació dels elements clau per a la biodiversitat (arbres grans i amb microhàbitats, fusta morta de grans dimensions, claps de matollar …) i generació de nous elements (soques altes, petites obertures per a l’entrada d’espècies florícoles, …) .
Amb aquesta intervenció, durant els pròxims 15 anys, s’espera una millora del balanç de CO2 del bosc, una optimització del consum d’aigua per part de l’arbrat, al mantenir menys arbres però més grans i vitals, i una millora de la seva capacitat d’acollir biodiversitat. A més a més, en cas d’incendi, s’evitaria l’emissió de més de 7.000 tones de CO2 a l’atmosfera. Aquestes millores s’han quantificat mitjançant una metodologia elaborada al mateix projecte CLIMARK amb la col·laboració de diversos experts d’institucions i centres de recerca de Catalunya.

La Cooperativa Forest4 i l’empresa Boscat-Fusta, de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals, executaran aquestes intervencions
forestals que aniran acompanyades, a més a més, d’accions de sensibilització.

Gràcies a la col·laboració de diferents associacions i entitats públiques i privades com l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’EMD de Valldoreix, l’associació La Rural de Collserola, les empreses executores, el Consorci del Parc Natural de Collserola i diverses entitats i empreses finançadores, serà possible desenvolupar les intervencions.

El projecte LIFE CLIMARK: context i antecedents

En 25 anys, la biomassa forestal a Catalunya ha augmentat un 73% i els boscos són avui un 24% més densos ara que l’any 1990. Com a conseqüència del canvi global, la salut dels boscos ha disminuït, ha augmentat el risc d’incendis i ha afectat la provisió de serveis bàsics com l’aigua, amb una reducció de fins al 30% del cabal dels rius en 25 anys. Alhora, la biodiversitat també s’ha vist afectada per l’expansió del bosc, especialment la aquella que es troba vinculada a matollars i espais oberts.

En aquest escenari, la gestió forestal multifuncional desenvolupada pel projecte LIFE CLIMARK és clau alhora de contribuir en la mitigació del canvi climàtic i sobretot per a l’adaptació dels nostres paisatges a les noves situacions climàtiques. Més enllà de l’obtenció de productes de fusta i suro, gestionar un bosc pot ser necessari per prevenir incendis catastròfics o per augmentar la resistència de les masses forestals a períodes de sequera més llargs i pertorbacions més freqüents.

Amb l’objectiu de promoure una gestió forestal per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic, l’any 2017 s’inicia el projecte LIFE CLIMARK, coordinat pel Centre de la Propietat Forestal (CPF) i amb participació de la Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i tres centres de recerca forestal: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Universitat de Lleida i l’italià CNR-ISAFOM.

La primera fase del projecte ha servit per definir els Projectes forestals per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC), projectes operatius promoguts des del territori, on s’identifiquen actuacions forestals que aporten beneficis en relació a la mitigació o adaptació al canvi climàtic, per a un paisatge concret. També s’ha elaborat una metodologia, consensuada amb experts, per poder quantificar aquests beneficis. El finançament d’aquests PROMACC es vol vehicular mitjançat un mercat voluntari de crèdits climàtics, on entitats i empreses poden finançar les actuacions en el marc de la seva responsabilitat social corporativa. Els crèdits climàtics van més enllà dels habituals crèdits de carboni, ja que inclouen, també, l’impacte de la gestió sobre el balanç d’aigua i la conservació de la biodiversitat.

Aquesta segona fase consisteix en la posada en marxa de cinc proves pilot que serviran per avaluar cadascuna de les fases d’implantació del futur mercat de crèdits climàtics, de cara a la seva eventual posada en marxa a finals del 2022.Les comunitats locals de tot el món alerten de la desaparició de plantes silvestres comestibles 
Així ho demostra un estudi realitzat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza els canvis socioambientals que afecten aquestes espècies vegetals essencials a les dietes diverses i els sistemes alimentaris resilients. 

A tot el planeta, al voltant de 7.000 espècies de plantes silvestres i 2.000 espècies de fongs silvestres s'utilitzen com a aliment, proporcionant una font alimentària diversa, saludable i nutritiva per a les comunitats locals. Si bé el subministrament d'energia de les plantes silvestres comestibles i els fongs sol ser baix, són fonts importants de micronutrients i poden tenir una àmplia gamma d’efectes positius per a la salut. A més, les plantes silvestres comestibles i els fongs són importants reservoris genètics per al cultiu i la reproducció i, en molts casos, són importants per a les cultures alimentàries locals. 

Tot i aquesta importància, hi ha poca informació consolidada disponible a nivell local sobre com els canvis socioambientals impacten en les plantes silvestres comestibles i els fongs. Per tant, aquesta revisió sistemàtica, realitzada sota la direcció de Christoph Schunko de BOKU (Viena, Àustria) i de Xiaoyue Li i Victoria Reyes-García de l'ICTA-UAB, va tenir com a objectiu cobrir aquesta bretxa. Per això, l’equip investigador va tenir en compte les percepcions de les comunitats locals, donat que molts dels seus membres observen i descriuen amb precisió els canvis socioambientals en curs en els entorns amb què interactuen. 

L'estudi, realitzat en el marc del projecte LICCI (“Indicadors locals dels impactes del canvi climàtic”), va trobar que les comunitats locals perceben que les plantes silvestres comestibles i els fongs estan subjectes a nombrosos canvis socioambientals, que inclouen canvis a la seva distribució, sabors, productivitat, qualitat i temps de fructificació. Tot i això, la percepció més estesa (en el 92% dels casos) és que els comestibles silvestres estan disminuint en abundància. “Trobem que això passa en tots els tipus de plantes i totes les zones climàtiques, majoritàriament fruites i verdures”, explica Victoria Reyes-García, líder del projecte LICCI. 

"Aquests resultats ressalten clarament que les comunitats locals de tot el món estan preocupades per la disminució de l'abundància de plantes i fongs silvestres comestibles, que en molts casos són essencials per a la nutrició i la seguretat alimentària", diu Christoph Schunko, autor principal de l'estudi. “Els comestibles silvestres sovint no es tenen en compte prou en la investigació i les polítiques, però els nostres resultats mostren que prendre seriosament els canvis percebuts a les comunitats locals pot ser important per contrarestar els
desenvolupaments adversos en una etapa primerenca”, afegeix. 
Els causants principals de la disminució de l'abundància són el canvi d'ús de la terra -provocat pel desenvolupament de l'agricultura, la silvicultura i la infraestructura-, la sobreexplotació, la contaminació i el canvi climàtic. Tot i això, és important tenir en compte que la importància de les diverses causes varia segons els continents i les zones climàtiques. Per exemple, es va percebre que el canvi climàtic impactava negativament amb més freqüència a l'abundància de plantes silvestres i fongs comestibles a Amèrica del Nord i del Sud que a altres continents, la sobreexplotació és més problemàtica en zones de clima sec, mentre que la intensificació agrícola i les plagues són més prominents a zones de clima tropical. 

“Desenvolupar estratègies per contrarestar la disminució de l'abundància d'aquestes plantes i fongs ha de basar-se, per tant, en contextos geogràfics i socioculturals locals, així com considerar les múltiples causes que incideixen simultàniament i incloure les veus de les comunitats locals, si es vol que tinguin èxit”, conclou Schunko. 

Un altre estudi recent del grup de recerca del LICCI mostra que els coneixements sobre les plantes silvestres comestibles es distribueixen de manera diferencial segons el gènere i les etapes de la vida (adults/nens). L'estudi, realitzat per Vincent Porcher a les terres altes del sud de Madagascar i publicat a la revista PLOS ONE, mostra que determinats conjunts de coneixements sobre les plantes silvestres comestibles s'adquireixen durant l'edat adulta, mentre que altres conjunts de coneixements s'adquireixen molt aviat, el que converteix els nens en posseïdors fiables de coneixements.

"Els infants tenen coneixements amplis i identifiquen espècies diferents a les dels adults. Els infants coneixen un nombre inesperadament alt de plantes silvestres comestibles, cosa que desafia la nostra comprensió de la distribució del coneixement a les societats a petita escala", afirma Porcher, que afegeix que els nens citen amb més freqüència espècies introduïdes, mentre que les persones adultes citen més espècies endèmiques, cosa que podria ser un indicador del canvi mediambiental. Per això, subratllen la importància que els estudis futurs tinguin en compte els nens a l'hora d'explorar els coneixements ecològics locals. 

“Hem ignorat durant massa temps els coneixements de les dones i els nens, però per respondre als problemes climàtics, mediambientals i bioculturals és essencial tenir una visió representativa dels coneixements tradicionals”, conclou Porcher. 

(uab.cat)


Restabliment de l'aspecte original
dels jardins de Can Llopis 
 
  
El procés de recuperació del jardí de la Torre Can Llopis al carrer de Sant Ramon comença a mostrar els seus fruits. Durant el darrer mes s’han estat realitzat els treballs necessaris per adequar el jardí posant en valor les espècies autòctones i exòtiques i ha permès recuperar l’estructura original del jardi reconstruint parterres que s’havien perdut i donant protagonisme als dos
exemplars de cedres i del roure centenari i a la mateixa casa.

Properament el jardí podrà acollir activitats obertes a tota la ciutadaniaNoves oficines d'Atenció Ciutadana 
A partir del dilluns 24 de gener l’Oficina d’Atenció Ciutadana disposarà de dos nous punts d’atenció, un al Parc Esportiu Municipal Guiera (avinguda Guiera, 6) i un altre a la Masia Serraparera (avinguda Roma, s/n).

Les dues noves oficines atendran amb cita prèvia i el seu horari serà de dilluns a divendres de 8:30h a 14:30h.

En aquestes dues oficines es podran realitzar els mateixos tràmits que a l’OAC ubicada a l’Ajuntament.
El mateix dilluns 24, l’Oficina d’Atenció Ciutadana oferirà el nou servei de videoatenció ampliant així els canals de comunicació amb la ciutadania. El servei funcionarà amb cita prèvia a través del web municipal i servirà per oferir ajuda a les persones que la necessitin per dur a terme qualsevol tràmit de forma telemàtica a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament.

Per utilitzar el servei de videoatencions, no serà necessari instal·lar cap programari per part de les persones usuàries als seus ordinadors, o si es fa amb mòbil/tauleta només cal una APP

Parc Esportiu Municipal Guiera 

 Masia Serraparera
La Comissió per a l'Erradicació
de l'Amiant a Catalunya reprèn
la seva activitat 
 L’organisme, creat per abordar des d’una perspectiva transversal i de país eliminació total d’aquest material nociu a Catalunya, ha adaptat la seva    composició a la nova organització de departaments de la Generalitat

La Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya ha celebrat avui la primera reunió de l’actual legislatura i ha reprès d’aquesta manera la seva activitat. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha presidit la sessió telemàtica que ha servit per avaluar la situació actual, posar sobre la taula properes actuacions i fixar futurs objectius.

La Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya es va crear l’any 2019 per abordar, des d’una perspectiva transversal i de país, l’eliminació total d’aquest material nociu a Catalunya el 2032, l’any límit marcat per la Unió Europea. Abans, el 2028, s’hauran d’haver netejat aquells edificis o infraestructures de caràcter públic, com ara hospitals o centres escolars. Així mateix, la Comissió continua treballant en l’elaboració del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya, que inclou

mesures com la redacció d’un avantprojecte de llei o la creació d’un cens de materials i productes que contenen amiant.

Aquesta legislatura, l’organisme ha adaptat la seva composició a la nova organització de departaments de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, ara està presidida pel secretari de Govern, Xavier Bernadí, mentre que la vicepresidència primera l’ocupa el secretari general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i, la vicepresidència segona. la secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó.

A més, la comissió està formada per vuit vocalies. Sis en representació dels departaments de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Igualtat i Feminismes; Educació; i Drets Socials. Les dues vocalies restants les ocupen representants de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, i de la Federació de Municipis de Catalunya.

(govern.cat)   17 des

Calendari laboral 2022 
Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2022 les següents:

  1 de gener (Cap d’any), dissabte.
  6 de gener (Reis), dijous.
15 d’abril (Divendres Sant), divendres.
18 d’abril (dilluns de Pasqua Florida), dilluns.
  6 de juny (Dilluns de Pasqua Granada), dilluns.
24 de juny (Sant Joan), divendres.
15 d’agost (l'Assumpció), dilluns.
12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya), dimecres.
  1 de novembre (Tots Sants), dimarts.
  6 de desembre (Dia de la Constitució), dimarts.
  8 de desembre (La Immaculada), dijous.
26 de desembre (Sant Esteve), dilluns.

L’any 2022 inclourà 12 festes d’àmbit català, a les quals els ajuntaments podran proposar afegir-hi dues festes locals, retribuïdes i no recuperables.

El primer cap de setmana llarg, per Reis

El primer pont del 2022 podria ser després de Reis, que cau en dijous. En canvi, l'1 de gener és dissabte, de manera que no convida a començar l'any
La Setmana Santa caurà  del 15 al 18 d'abril.

El dilluns de Pasqua Granada, o Segona Pasqua, que se celebrarà el 6 de juny, és el següent festiu. La Generalitat l'ha establert per compensar la pèrdua del festiu per la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de Setembre, que cau en diumenge.

També al juny hi ha la festa de Sant Joan, el 24 de juny, que caurà en divendres. A l'estiu també serà festiu el dilluns 15 d'agost, la Mare de Déu d'Agost.

A la tardor hi haurà quatre festius: el dimecres 12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya); el dimarts 1 de novembre, per Tots Sants, que convida a un pont de quatre dies; i les festivitats de la Constitució i la Immaculada, els dies 6 i 8 de desembre, que cauen en dimarts i dijous i podrien permetre a qui li sigui possible estirar els dies festius.

Al desembre encara quedarà un altre cap de setmana llarg, perquè Sant Esteve, el dia 26, cau en dilluns.

Ordenança municipal sobre la circulació

de bicicletes, vehicles mobilitat personal,
cicles de més de dues rodes


 
......"L’elevada velocitat dels vehicles motoritzats incrementa la gravetat dels accidents (risc demostrat) i és una barrera per a la utilització dels modes més vulnerables (percepció de risc). Els conceptes de “ciutats habitables” i “carrers complets” aposten per un canvi de model en què la relació de la mobilitat amb el territori i l’espai públic tingui en compte les opcions de mobilitat dels usuaris més vulnerables, que són a la vegada les més sostenibles.

Està demostrat que en condicions de moderació de les velocitats, la bicicleta, VMP i cicles de més de dues rodes poden compartir la calçada amb els vehicles motoritzats. Per tant, les vies amb limitació de la velocitat de 30 km/h o menys són pedalables d’entrada, sempre que no hi hagi altres obstacles per a l’ús dels vehicles no motoritzats..

◙ 
 Prioritat dels vianants. La prioritat dels vianants ha d’estar per sobre de la resta d’usuaris de l’espai públic, inclosa la bicicleta. Aquesta prioritat juga un paper especialment important en decisions tècniques i normatives relatives a l’ús per part de la bicicleta dels espais reservats per vianants. Així, cal evitar utilitzar l’espai dels vianants i fer servir el dels vehicles motoritzats sempre que es pugui, ja que cal prioritzar aquells en front d’aquests.
Aquesta idea resumeix el canvi de filosofia que està vivint la gestió de la mobilitat. Les prioritats de la mobilitat de les ciutats ja no són que es pugui utilitzar el cotxe a tot arreu i per a tot com fins ara, sinó que la prioritat és que la mobilitat sigui el més sostenible i saludable possible que perquè el transport motoritzat està contribuint en gran mesura a problemes severs de contaminació, soroll, consum d’espai per part dels vehicles motoritzats, etc.

Desterrem, per tant, el concepte de prioritat invertida, ja que sorgí com a contraposició a la prioritat generalitzada dels vehicles motoritzats a les ciutats.

El vianant haurà de tenir sempre la prioritat, tant en espais de convivència com en les múltiples situacions de trobada entre els diversos usuaris, i caldrà fomentar el civisme de tots, si cal, amb campanyes de pedagogia viària dirigides a tots els usuaris i orientades de forma positiva
.....................

    
Clica aquí per consultar.la senceraComença la dignificació
de les entrades a ciutat


 

 Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada
Des del govern municipal, un dels projectes prioritaris és millorar la imatge de la ciutat en general i en particular els seus accessos.

Una de les inciatives per aconseguir-ho ha estat la instal·lació d’una estructura tipus rètol formada per una base de formigó de corten sobre la que s’han instal·lat unes grans lletres d’hacer galvanitzat amb el nom de la ciutat "Cerdanyola del Vallès’"

La seva instal·lació es completarà amb la instal·lació de la il·luminació de les lletres, la plantació d’un parterre de flors i la reforma i ampliació de la instal·lació de reg automàtic

El projecte de dignificació dels accessos a la ciutat tindrà continuïtat amb la instal·lació de lletres iguals o similars a d’altres rotondes. Està previst, en un futur, dignificar l’entrada des de la UAB, des del parc de l’Alba i també des de l’accés nord.


HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:

Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

 
HORARI D'AGOST

De dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h
Dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 h

SERVEIS ESPECIALS DIA DE TOTS ELS SANTS (1 DE NOVEMBRE) DEL 2020

S'amplia l'horari de visites els dies següents:

24 i 25 d'octubre, de 8.30 ha 19.00 h (dissabte i diumenge, dies anteriors a T.S.)
26, 27, 28, 29 i 30 d'octubre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h (dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, dies anteriors a T.S.)
31 d'octubre i 1 de novembre, de 8.30h fins a les 19.00h (dissabte i diumenge (festiu)
2 de novembre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h
HORARIS

Dilluns, dijous, divendres i dissabte :
De de 8:30h a 12:30 i de 14:00 17:00 hores

Dimarts :
De 8:30h a 13:30 h. hores


Diumenges i festius:
De 10:00 a 14:00 hores.

Dimarts tarda i Dimecres:
El cementiri romandrà tancat  .

-Carrer dels Boters, 18      


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris Nou cartipàs del govern municipal 
 
 
La incorporació de Marian Navarro com a regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola en substitució de Víctor Francos ha portat alguns canvis en el cartipàs municipal

Marian Navarro serà regidora de Moviments Veïnals i Centres Cívics. També hi ha dos canvis a l'actual cartipàs, Pepi Rivera deixa Cultura i s'encarregarà de Recursos Humans i Organització i l'actual regidor d'Esports, Oscar Pons, assumirà també la delegació de Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric.

Aquests canvis se sumen als ja aprovats just després de la renúncia de Víctor Francos al càrrec de regidor per passar a ser cap de gabinet del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Llavors, David González va assumir les relacions amb l’EMD de Bellaterra. Pel que fa a la delegació d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de proximitat, va passar a ser responsabilitat d’Eulàlia Mimó. En relació amb les delegacions de Serveis Jurídics i Secretaria van ser assumides per Javier Sánchez. També, amb motiu de la reestructuració, Glòria Urbano, assumia la regidoria de Mobilitat i Ciutat Accessible.

Les tinences d’alcaldia queden de la següent forma:

Primera Tinent d’Alcaldia - Pepi Rivera
Segon Tinent d’Alcaldia - David González
Tercer Tinent d’Alcaldia - Javier Sánchez
Quarta Tinent d’Alcaldia - Carme Arché
Cinquena Tinent d’Alcaldia - Glòria Urbano
Sisena Tinent d’Alcaldia – Eulàlia Mimó

El Cartipàs aprovat el divendres 25 de setembre del 2020 queda de la següent forma:

Àrea d’Alcaldia i Presidència

◘ L’Alcalde, Carlos Cordón, és el responsable de les Relacions Institucionals, Planificació Estratègica, Agenda 2030 i Promoció de la Ciutat
◘ David González, portaveu del Govern, té les atribucions de Bon Govern i Qualitat Democràtica, Universitat i Ciutat del Coneixement,
   Relacions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Joventut i Infància
◘ Javier Sánchez, es responsabilitza de Secretaria i Serveis Jurídics
◘ Carme Arché, és responsable de Gent Gran
◘ Glòria Urbano, assumeix el servei de Femenisme i de LGTBIQ+

Àrea de Cohesió Social i Ciutadania

Pepi Rivera, porta Benestar Social i Habitatge
David González, s’encarrega d’Educació i Joventut
Carme Arché, té les atribucions de Cooperació i Solidaritat, Gent Gran, Promoció de la Salut i Salut Pública.
Oscar Pons, assumeix Esports, Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric
Marian Navarro, es fa càrrec de Centres Cívics i Moviments Socials

Àrea de Territori i Sostenibilitat

Eulàlia Mimó, és la responsable de Planificació Urbanística, Activitats i Obres Públiques, Sostenibilitat i Transició Energètica, Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat

Àrea d’Economia i Serveis Generals

Javier Sánchez, encapçala Contractació i Compres, Finances i Serveis Econòmics, Intervenció i Tresoreria
Carme Arché, assumeix Promoció Econòmica, Empresa, Comerç i Ocupació
Glòria Urbano, és la responsable de Convivència i Civisme, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Mobilitat i Ciutat Accessible
David González, es fa càrrec de Tecnologies i Sistemes d’Informació
Pepi Rivera, assumeix Organització i Recursos Humans 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
 
 
 
 
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                FOTOGRAFIES DE                    CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Glòria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
Oscar Pons - Regidor delegat

 


Properes activitats
 
 

 

MAIGDissabte dia 28 de 10 a 13 h. : "Què diuen els ocells?."
Cerdanyola torna a participar al 16è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans que organitza l'Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb els ajuntaments.
Taller per aprendre a descriure, identificar i dibuixar els cants dels ocells. S’inicia l’activitat amb una part teòrica en la que aprendrem a descriure, identificar i dibuixar el cant dels ocells en un crescendo de dificultat, amanit de dites, llegendes i altres curiositats culturals que relliguen cada espècie d’ocell amb nosaltres. A continuació es farà una part pràctica, caminant per camps i boscos, escoltant els ocells, descrivint-los i dibuixant-los de nou.
El taller va destinat a públic adult però si hi ha algun nen interessat hauria de ser de més de 12 anys. És recomanable portar prismàtics -binoculars- i bloc de notes amb llapis.
És imprescindible inscriure's a: activitatsmetropolitanes@amb.cat o al tel. 93 256 22 20 (de dilluns a divendres, de 10 a 13 h).
La inscripció es tancarà el divendres 27 de maig, a les 13 h.
Només podeu considerar confirmada l'activitat si rebeu un correu de confirmació que us assegura que hi esteu inscrits i us informa del lloc i hora de trobada. És molt important que guardeu aquest correu per si cal ensenyar-lo als organitzadors a l'hora de fer l'activitat.
Jardí de papallones del parc del Turonet (https://goo.gl/maps/PX24EsTgzzruoJKc8)Dissabte 28 de 11 a 14 h. : 5a Festa de la Il·lustració - A la Plaça d'Enric Granados
La Festa de la Il·lustració és una festa en homenatge a aquest gran gènere: els àlbums il·lustrats. Enguany celebrarà la seva cinquena edició, després de dos anys sense poder-se celebrar a causa de la pandèmia, i convida a la ciutadania, sobretot als infants, a gaudir amb la presència dels millors il·lustradors i il·lustradores del país.
En aquesta edició participaran: Óscar Julve, Albert Arrayás, Albert Asensio, Anna Aparicio, Liliana Fortuny, Xavier Salomó, Roser Calafell, Toni Galmés, Mercè Galí i Subi.
La festa es celebra a l’aire lliure i convida de manera gratuïta a tots els qui vulguin participar dels contacontes, tallers i exposicions, així com d’adquirir àlbums i contes signats i dedicats pels artistes convidats.
Organitzat per la Llibreria L'AranyaDissabte dia 28 a les 19:00 hores : Classificació per la semifinal del
PLAYOFF ASCENS NCAT  entre el  GEIEG i el  CERDANYOLA CH
al Pavelló Lluis Bachs de GironaDiumenge dia 29 a les 11 h.: Art i Benestar al MAC
L'Associació d'Amics del MAC (AMAC) fa una nova proposta de taller d'art i salut a les sales del museu. Activitat centrada en els beneficis que l’art, el patrimoni i la cultura tenen per la salut.
Aquest mes proposen els taller gratuït Aprèn a cuidar el teu sòl pelvià, a càrrec de la fisioterapeuta Irene Ramírez
Inscripció prèvia a amics.maccerdanyola@gmail.com
Al Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)
Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i Associació d'Amics del MACDiumenge dia 29 d'11:30 a 13:30 h. : Jugatecambiental, al Parc del Turonet
La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Obrirà els diumenges d'11:30 a 13:30 h, al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.
El diumenge 28 de maig l'activitat serà El conte dels ocells i fem menjadores Una història que ens descobrirà els ocells del parc. Activitat lliure i gratuïta.
De 12 a 13 h (activitat) - Organitzat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l'AMBDiumenge dia 29 a les 19 h. : Visita guiada a l'exposició : "Què mengem avui?"
Visita guiada amb l'Ada Parellada i l'Agnès Villamor, una de les comissàries de l'exposició temporal Què mengem, avui? que acull el Museu de Ca n’Oliver i que ens acosta a l’alimentació des d’un punt de vista històric, antropològic i social.
Al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19)
Del 27 d'abril al 10 de juliolDiumenge dia 29 a les 19 h. : Dins de la primavera és gran : Ball amb el Quartet Genion's
El programa “La primavera és gran” busca potenciar l'autonomia i l'empoderament de la població major de 60 anys, possibilitant que puguin desenvolupar plenament les seves oportunitats i potencialitats a partir de l’accés als recursos educatius, culturals, de salut i lleure.
Tarda de ball per a la Gent Gran de la ciutat amb Quartet Genion's.
Activitat gratuïta i sense inscripció a la Plaça de l'AteneuDivendres 17 de juny : Aplicacions del Sincrotró ALBA per a la indústria farmacèutica
L'objectiu de la jornada, organitzada pel Sincrotró ALBA juntament amb BIOCAT, és mostrar a les empreses farmacèutiques les aplicacions de la llum de sincrotró, que inclou etapes crítiques per al sector com el disseny de nous fàrmacs o la caracterització dels principis actius a la formulació final, entre d'altres.
Durant la reunió, es mostraran exemples pràctics de les tècniques d'ALBA més adequades per a aquest sector industrial, incloent-hi casos d'èxit d'empreses clients d'ALBA.Celebrant l'Any Gabriel Ferrater

Dimecres 5 octubre a les18:30 h. : RECITAL ." Els cossos i el temps" (planeta Ferrater}
Al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC)
A càrrec de Lluis Antón Baulenas i Gemma Deusedas, veus
Un espectacle poèticomusical molt divulgatiu que conté tot de poemes de Ferrater, evidentment. però també assaigs i textos diversos. Una aproximació biogràfica i artistica a la vida l'obra de Gabriel Ferrater (1922-1972) amb la idea d'oferir una visió més global de l'autor, més enllà del poeta. Tot passat per la tria el sedàs dramaturgic de Lluis-Anton Baulenas.


 


Activitats estables
Algunes activitats poden estar suspeses a causa de l'Covid-19
 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Cada primer diumenge de mes¨. Portes obertes al MAC. Accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.
Horari museu:

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns (inclosos festius) tancat
Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.

Calendari activitats
Diumenges d'11:30 a 13:30 h.


29/05 : El conte dels ocells i fem menjadores

Una història que ens descobrirà els ocells del parc

05/06 : Safari fotogràfic
Descoberta del parc a través de la fotografia

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Obrirà els diumenges d'11:30 a 13:30 h, al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamental-ment a un públic familiar.
Les activitats dirigides de la Jugatecambiental es desenvoluparan seguint les mesures corresponents de prevenció de la COVID-19 i en grups reduïts, per això és necessària la inscripció prèvia a través del mail  mediambient@cerdanyola.cat, indicant el nom, telèfon i número de participants.

 
 

      EXPOSICIONSFins al 10 de juliol.
L’exposició "Què mengem avui?" visita el Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver
Es tracta d’una mostra que vol fer reflexionar sobre la manera com triem els aliments que consumim, que ens adonem que no és una tria casual, que és el resultat d’un cúmul de factors personals i mediambientals que es van sedimentant en la nostra memòria.

La mostra es podrà visitar fins al 10 de juliol.

Activitats a l'ATENEU

 

Diumenge 23 d'octubre a les 19 h. : L'Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC)
Ofereix el seu tradicional concert de Tardor 2022 a l'Ateneu de Cerdanyola
Carrer de la Indústria, 38-40 (Cerdanyola del Vallès)


Diumenge 18 desembre a les 19 h. : L'Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC)
Ofereix el seu tradicional concert de Nadal 2022 a l'Ateneu de Cerdanyola
Carrer de la Indústria, 38-40 (Cerdanyola del Vallès)

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni
Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.    ???


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 
CAFÈ AMB LLETRES
  
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.CONTACONTES


 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  Per tal de frenar la mobilitat en el territori i evitar la transmissió
 de la COVID-19 us informem que, fins a nou avis :


- Els caps de setmana restaran tancat els centres d'atenció al públic.
- S'anul-la l'agenda d'activitats del Parc. Nomes es mantenen els
   programes escolars.
- Alguns serveis de les arees de lleure (aparcaments, lavabos, taules
 de picnic...) no estan operatius.

Mes informació

 MAPA-GUIA DEL PARC 


ITINERARIS


 
ESPECIAL PRIMAVERA

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiversitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divulgatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, exposicions.Dissabte 4 de juny de 9.30 a 13.30 h. : PAISATGES AMB SABOR D’AQUÍ: UN HORT PROP D’UN BOSC DE RIBERA * i ***
Seguint el curs de la riera de Vallvidrera gaudirem de la natura i arribarem fins a la finca de Can Santoi, on descobrirem un interessant projecte agroecològic. A càrrec de Pilar Herrero, biòloga i educadora ambiental
Mes de 8 anys


Dissabte 4 de juny de 21 a 24 h. : NIT D'ESTELS * i ***
A Can Coll CEA. Sessió teoricopràctica d’observació de la lluna
i dels astres que es divisin. Cloenda amb tast de productes artesanals.
Organitza l’entitat La Constància, de Cerdanyola del Vallès, i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.
Informació: 628 996 517.


Dissabte 4 de juny de juny de 18.30 a 20 h. CANTA VERDAGUER!
Al MUHBA Vil·la Joana. Concert dedicat a la música i les cançons que la poesia de Jacint Verdaguer va inspirar.
Coorganitzat amb el MUHBA Vil·la Joana.
A càrrec del Cor País Meu, acompanyats del cantant i rapsoda Baltasar Fonts.  Cal inscripció prèvia al web del MUHBA. Mes de 12 anys

 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscripciu prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre
   d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places
    per trucada.
• Places limitades, 20 persones per sortida.
• Majors de 3 anys
• Preu: 1,90 € / persona. Horari: 11 i 12.30 h.


Dissabte 4 de juny : Les papallones de Collserola
T’has fixat en la diversitat de colors i formes de les papallones? Coincidint amb el bon temps, les papallones omplen Collserola i ens mostren la seva bellesa i elegància. Vine a observar-les i a descobrir com neixen, creixen i es transformen.

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés


PASSEJADES TEMÀTIQUES

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec d’una persona-guia especialitzada.
Cal inscripció prèvia durant la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
Places limitades, 20 persones per sortida.
Mes de 12 anys - Preu: 1,90 € / persona. Horari: 11 i 13:30 h.


Dissabte 28 de maig : POL·LINITZADORS -
A part de les vistoses i diverses papallones, al Parc de Collserola gaudim de gran nombre d’insectes pol·linitzadors. Vine a descobrir la seva fragilitat i la seva importància en l’ecosistema.


Dissabte 18 de juny : AL·LÒCTONES!
En aquest recorregut detectarem la presència d’espècies vegetals o animals introduïdes o que proliferen a la serra de Collserola i coneixerem

ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 
 

Visites a la granja de Can CollTURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: 

http://www.acer-associacio.org/


EL BOSC DE COLLSEROLA


 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys.Diumenge 29 de maig : TASQUES DE CONSERVACIÓ D’UNA ZONA RESTAURADA
Actuació a la zona restaurada del torrent de Canyelles. Reg de plançons, localització i eliminació de plantes exòtiques invasores i recollida de deixalles.Coorganitzat amb el Castell de Torre Baró. Horari: de 10 a 13 h. Inscripcions: al Centre d’Informació. Horari segons activitat

 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 22 a 24 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).
Places limitades. Maxin 4 places per trucada. -
Preu : 5,50€  
(a partir de 12 anys)

Dissabte 4 de juny :
Nit d’Estels. Activitat especial a Can Coll CEA
 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada. Horari variable segons l'itinerari
Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552

 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). A partir 12 anys
Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 1,90 € per persona - Màxim de 20 persones per sortida


Dissabte 28 de maig de 11 a 13:30h. : Pol·linitzadors
A part de les vistoses i diverses papallones, al parc de Collserola gaudim de gran nombre d’insectes pol·linitzadors. Vine a descobrir la seva fragilitat i la seva importància en l’ecosistema.
A càrrec dels Guies del Parc. Places limitades, cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.


Dissabte 18 de juny : Al·lòctones!
En aquest recorregut detectarem la presència d’espècies vegetals o animals introduïdes o que proliferen a la serra de Collserola i coneixerem com actuar per contribuir al seu control.
A càrrec dels Guies del Parc. Places limitades, cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.

ATENCIÓ: La realització de les activitats s’adaptarà a la normativa vigent per la COVID-19.


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 
 
 
Itineraris al voltant del Parc
 
Passejada a la font de Sant Pau
45 min

2,7 km

Baixa
 
Passejada a la font de Sant Pau passant pel Torrent de Can Cerdà 70 min

4,1 km

Mitjana
 
Passejada al puig de la Guàrdia, Can Canaletes i el torrent de Can Coll  
90. min

5,5 km

Mitjana
 
Passejada alTuró de l'Ermi-
tà passant pels torrents De Can Coll i Can Cerdà
120 min

7,8 km

Mitjana
 
Passejada
fins al puig de la Guàrdia i tornada pel torrent de Can Coll
60 min

3,6 km

Mitjana
 
Passejada
pel torrent de Can Codonyers
i la font de Sant Pau 
 
75 min

4,3 km

Mitjana
 
 
Descobrir el Parc en bicicleta. 
 

El conjunt de rutes que es proposen, s’ha dissenyat amb l’objectiu de descobrir el Parc en bicicleta. En total són 17 itineraris per a adults i 10 passejades per fer en família.  
 
 
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri municipal
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º

Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       

       • FONTS  DE  COLLSEROLAHISTÒRIA DE COLLSEROLA
 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Cerdanyola del Vallès 
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
Encesa de les llums de Nadal a Cerdanyola 2021
 
Reportatge sobre el "Mercadillo" de Les Fontetes 1985
 
Cerdanyola, Ciudad del Conocimiento
 
Cerdanyola del Vallès 2020
 
 
 
 
ESPORTS
 
calendari de segona RFEF)
(calendari divisió d'Honor Juvenil)
(calendari del Cerdanyola CH a l’Ok Bronce-Nacional Catalana. )
 
 
 
 

 Altres imatges a gran format

 
 
Nevada de 1956 al carrer de Sant Josep, actualmente carretera de Barcelona (Autor desconegut)
 
Nevada Avinguda Catalunya llavors Av.Glmo Franco. Any1962 (Autor desconegut)
 
Cerdanyola de Dalt al voltant de 1960