El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia
El temps a Cerdanyola del Vallès
 
 

Plaça de Sant Ramon a l'època republicana (Autor:desconegut) (Arxiu: Col.legi Montserrat). 
   

Festa Major 2024
MONTFLORIT 
Divendres 19

18:30 h. Apertura festa Major. Centre Civic de Montflorit
18.30 h. Traca de inici Festa Major. Al carrer Mare de Déu dels Dolors, cruïlla Sant
              Oleguer.
19.00 h. Amb Lucho Festa Infantil. Al carrer Mare de Déu dels Dolors, cruïlla Sant
              Oleguer.
19.30 h. Inauguració Panells Decoratius Fotomatón. C.C.Montflorit
22.00 h. Grup de Rock DISC-JOCKEY MIX-EROS - Centre Cívic Montflorit Col·labora
               Bar piscina Montflorit. Entrepà i consumició: 6,50€

Dissabte 20

08:00 h. Caminada popular Col·labora: Clup CIMS Cerdanyola Punt de sortida i
               arribada: C.C. Montflorit.
10.00 h. Xocolatada amb melindro - C.C. Montflorit. Col·labora: Bar Restaurant Piscina
              Montflorit.

REFUGI CLIMÀTIC
De les 12.00 h a les 14.00 h. Jocs aquàtics. A la piscina de Montflorit. Activitat dirigida
               per monitors. Col·labora: Bar-Restaurant Piscina Montflorit.
19.00 h. Ballada de SEVILLANES - Col·labora: "AIRES DEL SUR" de la AAVV LES
               FONTETES. IRENE. Al carrer de la Mare de Déu dels Dolors
19.00 h. Partit Futbol Sala (triangular) - Al Col·legi Turó de Guiera Inscripció 680 462
              691 (Jose) . Col·labora: Bar Restaurant Montflorit II
22.00 h. GRAN SOPAR DE FESTA MAJOR AL C.C. Montflorit :
               Menú: ler Gaspatxo  amb "tropezones"
                         2on Fideuà o pernilet de pollastre amb fruits secs, postre i beguda
                   Preu general: 18 €, socis-es: 15 €, infantihlO € infantil socis 0€ -
                   Reserves tel.: 936 915 262
23.00 h. Ball del Fanalet. Amb el Duo Chus i Nuria - Al C. C. Restaurant Montflorit. !

Diumenge 21

10.00 h. Missa de Festa Major. Recordarem als difunts veïns de Montflorit
               Al Carré Mare de Déu del Dolors. 19
10.30 h. Xocolatada amb melindro. Al Carré Mare de Déu del Dolors,

REFUGI CLIMÀTIC
De les  11.00 h a les 14.00 h.: Gran Festa Infantil de l'aigua amb pista americana,
               tobogan (No oblidis el banyador). A la piscina de Montflorit -
               Activitat dirigida per monotors.
De 17.00 h. a 19.00 h.: Jocs aquàtics. A la piscina de Montflorit . Activitat dirigida per
              monitors. Col·labora: Bar-Restaurant Piscina Montflorit.
19.00 h. Ballada de SARDANES. Col·labora: Agrupació Cultural Sardanista de
               Cerdanyola. Al carrer de la Mare de Déu dels Dolors
20.30 h. Actuació Exhibició grups BRINDANCE. Al carrer de la Mare de Déu dels
               Dolors
22.00 h. Fi de festa amb cantada de havaneres i rom cremat. A càrrec del grup Crema
              Catalana C.C. Montflorit - Col·labora: Bar Restaurant Montflorit - Menú
              Torrades pernil i formatge, beguda i gelat (12 €)
NOTES: REFUGI CLIMÀTIC

Els dies 20 i 21 de juliol de 2024 la piscina serà de lliure accés.

Durant tota la Festa Major, al vestíbul del Centre cívic: PANELLS DECORATIUS FOTOMATÓN. FES-TE LES TEVES FOTOS
   


L'any 2026 estarà dedicat a
commemorar l'arquitecte català
Antoni Gaudí i Cornet 
El Consell Gaudí, format pels gestors dels edificis de Gaudí, tant públics com privats, han treballat de manera conjunta per impulsar l’Any Gaudí 2026 i el full de ruta d’aquesta efemèride.
El comissariat anirà a càrrec de Núria Poch (Barcelona, 1962), directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró i Galdric Santana (Barcelona, 1971), director de la Càtedra Gaudí.
La commemoració del centenari de la mort d’Antoni Gaudí vol apropar a la ciutadania l’obra d’un dels arquitectes catalans més universals amb una visió transversal, territorial i d’internacionalització Núria Poch i Galdric Santana.
El Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí, Consell Gaudí, creat l’any 2014, és un òrgan consultiu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Format pels gestors del patrimoni de Gaudí, tant públics com privats, té com a objectiu vetllar per la conservació, l’estudi i el reconeixement del patrimoni gaudinià. Tots els seus membres han acordat la idoneïtat de comptar amb un doble comissariat que anirà a càrrec de Núria Poch, directora del Consorci que gestiona la Nau Gaudí de Mataró, seu del Consell Gaudí, i Galdric Santana, director de la Càtedra Gaudí, seu de l’oficina tècnica de la commemoració.

El Consell té per objectiu difondre la figura de l’artista, i vetllar per la protecció de la imatge i obra de Gaudí, tot potenciant-ne el seu coneixement i la recerca rigorosa.

Des de la Càtedra Gaudí, en representació del Consell, s’ha presentat també, la sol·licitud a nivell estatal, per declarar la commemoració com Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic (AEIP).


Antoni Gaudí i Cornet
és considerat un dels màxims exponents del modernisme català i una de les figures més importants de larquitectura del segle XIX i XX. Va néixer el 25 de juny de 1852 a Reus, una ciutat de la província de Tarragona, i va morir el 10 de juny de 1926 a Barcelona. Gaudí és conegut pel seu estil únic i revolucionari, que es caracteritza per la combinació de formes orgàniques, la utilització de materials innovadors i la integració de l'arquitectura amb la natura. La seva obra més famosa és la Sagrada Família, una basílica a Barcelona que encara està en construcció i és considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Explorarem la vida i l'obra d'Antonio Gaudí, des dels primers anys de formació fins als projectes més emblemàtics. Analitzarem el seu estil arquitectònic únic i el seu enfocament innovador que el va convertir en un dels arquitectes més influents de la seva època. També examinarem algunes de les seves obres més destacades, com ara el Parc Güell, la Casa Batlló i la Casa Milà, i n'analitzarem la influència en l'arquitectura moderna. A més, abordarem el llegat de Gaudí i el seu impacte durador a la ciutat de Barcelona ia l'arquitectura a nivell mundial.

Infància i formació a Reus
Durant la seva infància, Antonio Gaudí va viure a la ciutat de Reus. Va ser en aquest indret on va començar a desenvolupar la seva passió per l'arquitectura i el disseny. Des de primerenca edat, va mostrar un gran interès per la natura i la geometria, cosa que influiria en el seu estil únic i característic en les seves futures obres.

Gaudí va rebre la seva formació acadèmica a l'escola dels Jesuïtes de Reus, on es va destacar per la seva creativitat i habilitat en el dibuix. Tot i que inicialment es va interessar per l'enginyeria, aviat va descobrir la seva veritable vocació a l'arquitectura i va decidir estudiar a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona.

Durant el seu temps a Reus, Gaudí també va tenir l'oportunitat de conèixer i aprendre dels mestres artesans de la zona, que li van ensenyar tècniques tradicionals de construcció i li van transmetre amor pels materials naturals i l'artesania.

Antonio Gaudí va iniciar els estudis a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona l'any 1865. Durant el seu temps a l'escola, Gaudí va mostrar un gran talent i una visió única de l'arquitectura. El seu estil trencador i el seu enfocament innovador el van portar a destacar des del començament.

Durant la seva formació, Gaudí va tenir l'oportunitat d'aprendre de reconeguts arquitectes de l'època, cosa que va influir en el desenvolupament artístic. A més, la seva participació en concursos i exposicions li va permetre mostrar la feina i guanyar reconeixement dins del món de l'arquitectura.

Durant els seus anys d'estudi, Gaudí també va tenir l'oportunitat de treballar en projectes reals, cosa que li va oferir una experiència pràctica invaluable. Aquesta experiència primerenca li va permetre experimentar amb diferents materials i tècniques, assentant les bases del seu estil arquitectònic únic.

Influència de l'arquitectura gòtica
Un dels aspectes més destacats dels estudis de Gaudí va ser la fascinació per l'arquitectura gòtica. Durant el temps a l'escola, Gaudí va estudiar detalladament les catedrals gòtiques de Barcelona i altres ciutats europees. Aquesta influència gòtica es reflectiria més tard en moltes de les seves obres mestres, com ara la Sagrada Família.

Els anys d'estudi d'Antonio Gaudí a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona van ser fonamentals per desenvolupar-lo com a arquitecte. Durant aquest temps, Gaudí va poder explorar la seva creativitat, aprendre altres arquitectes destacats i experimentar amb diferents estils i tècniques. Aquests estudis van asseure les bases per a la seva carrera i li van permetre convertir-se en el geni de l'arquitectura modernista que coneixem avui dia.

Primers treballs a l'estudi de Francisco de Paula del Villar
Antonio Gaudí va començar la seva formació a l'estudi de l'arquitecte Francisco de Paula del Villar. Durant aquest període Gaudí va tenir l'oportunitat d'aprendre i desenvolupar les seves habilitats en el disseny i l'arquitectura. Va ser en aquest estudi on va rebre una sòlida base en els principis i les tècniques de l'arquitectura neogòtica, que després influirien en el seu estil únic i distintiu.

La Sagrada Família: la seva obra mestra inacabada
La Sagrada Família és sens dubte l'obra més emblemàtica d'Antonio Gaudí i un dels símbols més reconeixibles de Barcelona. Aquesta majestuosa basílica és considerada una de les meravelles arquitectòniques del món i ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Tot i la seva impressionant bellesa, és important destacar que la Sagrada Família segueix en construcció i s'estima que no estarà finalitzada fins a l'any 2026, coincidint amb el centenari de la mort de Gaudí.

Altres projectes emblemàtics a Barcelona: Casa Batlló, Casa Milà.
Tot i que la Sagrada Família és l?obra més coneguda d?Antonio Gaudí, no és l?única que va deixar la seva empremta a la ciutat de Barcelona. Dos dels seus projectes més emblemàtics són la Casa Batlló i la Casa Milà.

La Casa Batlló, ubicada al Passeig de Gràcia, és un edifici residencial que va ser reformat per Gaudí entre 1904 i 1906. La façana colorida i ondulada, decorada amb mosaics i vidrieres, és un exemple perfecte de l'estil arquitectònic únic de Gaudí. A més a més, el disseny interior de la casa també és impressionant, amb una distribució orgànica dels espais i detalls decoratius originals.

La Casa Milà, també coneguda com a La Pedrera, és un altre projecte destacat de Gaudí. Construïda entre 1906 i 1912, aquesta casa d'apartaments es caracteritza per la façana de pedra irregular i els balcons de ferro forjat que semblen fondre's
amb lestructura de ledifici. Al terrat, es poden apreciar les famoses xemeneies en forma de guerrers, que s'han convertit en un símbol de la ciutat.

Aquests dos edificis només són una mostra del llegat arquitectònic de Gaudí a Barcelona. El seu estil innovador i la seva atenció meticulosa als detalls han convertit aquestes obres en destinacions turístiques populars i en testimonis duradors de la seva genialitat.

L'arquitectura modernista d'Antonio Gaudí va estar fortament influenciada pels corrents artístics i culturals de finals del segle XIX i principis del XX.

El modernisme, també conegut com a Art Nouveau, buscava trencar amb l'estètica i les normes establertes, apostant per
l'originalitat, l'ornamentació i la integració de les arts a l'arquitectura.

Gaudí es va inspirar en la natura, les formes orgàniques i la geometria fractal per crear les seves obres mestres.

Els seus edificis es caracteritzen per les línies corbes, les formes sinuoses i els detalls ornamentals.

A més, l'arquitecte va utilitzar materials innovadors per a l'època, com ara el ferro forjat, el vidre i la ceràmica, donant-li un toc avantguardista a les seves construccions.

Elements característics del modernisme a l'arquitectura de Gaudí

Ús de mosaics i ceràmica: Gaudí va fer servir rajoles i ceràmica per decorar les seves façanes, creant colorits dissenys i
figures geomètriques.

Formes orgàniques: Els seus edificis s'assemblen a formes naturals, com ara arbres, flors o serps, donant-los un aspecte únic i original.

Línies corbes i sinuoses: Gaudí evitava les línies rectes, optant per corbes i formes ondulades que transmeten moviment i dinamisme.

-Innovació estructural: L'arquitecte va utilitzar tècniques innovadores de construcció, com ara l'ús d'arcs catenaris i la creació de voltes i columnes inclinades.

La influència del modernisme en l'estil arquitectònic d'Antonio Gaudí és evident a totes les seves obres.

L'arquitecte català va aconseguir fusionar la bellesa de la natura amb la funcionalitat de l'arquitectura, creant un llegat unc i inigualable a la història de l'arquitectura moderna.

Llegat i reconeixement internacional

El llegat d'Antonio Gaudí és indiscutible i la seva influència a l'arquitectura modernista continua vigent fins avui.

Les seves obres mestres, com la Sagrada Família, el Parc Güell i la Casa Batlló, han estat reconegudes no només a Espanya, sinó a tot el món.

Gaudí va revolucionar la manera de concebre l'arquitectura, trencant amb les normes establertes i creant un estil únic i reconeixible.

El seu enfocament innovador de la geometria, l'ús de materials naturals i l'atenció al detall li van valer el reconeixement dels seus contemporanis i de les futures generacions.

La Sagrada Família, la seva obra més emblemàtica, ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i ha esdevingut un símbol de la ciutat de Barcelona.

Cada any, milions de turistes de tot el món visiten aquest temple inacabat per meravellar-se amb la seva arquitectura única i la seva impressionant bellesa.

Reconeixements i premis Al llarg de la seva carrera, Gaudí va rebre diversos reconeixements i premis per la seva feina.

El 1900, va ser guardonat amb el títol de Cavaller de l'Ordre de Carles III pel rei Alfons XIII d'Espanya.

A més, el 1907 va rebre la Medalla d'Or de l'Exposició Internacional de Barcelona per la seva contribució a l'arquitectura.

Posteriorment, el 1984, la UNESCO va incloure set de les seves obres a la llista de Patrimoni de la Humanitat, entre les quals hi ha la Sagrada Família, el Parc Güell i la Casa Batlló.

Aquests reconeixements són un testimoniatge del valor artístic i cultural de les creacions de Gaudí.

Sagrada Familia
Parque Güell
Casa Batlló
Casa Milà (La Pedrera)
Pabellones Güell
Colegio Teresiano
Cripta de la Colonia Güell

El llegat d´Antonio Gaudí ha transcendit les fronteres d´Espanya i la seva influència s´ha estès a nivell internacional.

Les seves obres han estat font d'inspiració per a arquitectes i artistes de tot el món, i el seu estil únic i avantguardista continua sent objecte d'estudi i d'admiració. El geni d'Antonio Gaudí perdura a cada racó de les seves construccions, deixant un llegat inesborrable a la història de l'arquitectura.

Gaudí va morir el 10 de juny del 1926 a Barcelona, atropellat per un tramvia. als 73 anys


HistòriaUniversal.org. (023). Biografia d'Antonio Gaudí.
HistòriaUniversal.org. Recuperat de https://historiauniversal.org/antonio-gaudi


XVII Cursa Poblats Ibèrics 
Obert el període d'inscripció per la Cursa dels Poblats Ibèrics que arriba a la seva 17a edició l'1 de setembre.
A la web de la cursa estan tots els detalls

Obert el període d'inscripció per la Cursa dels Poblats Ibèrics que arriba a la seva 17a edició l'1 de setembre.

A la web de la cursa  estan tots els detalls

Dissabte 31 d'agost
18:30 a 20 h recollida anticipada de dorsals al Centre Cívic Montflorit

Diumenge 1 de setembre
7 h recollida de dorsals i obsequis
8:15 h tancament de dorsals de la Cursa Poblats Ibèrics i control de corredors
8:30 h sortida de la Cursa Poblats Ibèrics 15,9 km
8:45 h tancaments de dorsals de la Cursa Popular i control de corredors
9 h sortida de la Cursa Popular 9,9 km
11 h obertura de la piscina del Centre Cívic Montflorit
12 h hora de tancament de l'arribada
12 h lliurament de premis
13 h cloenda
Per fer les inscripcions cal accedir a l'enllaç fins al 28 d'agost.

Els infants fan una carrera de 900 m i pels adults hi ha dues opcions, 10,60 km amb 425 m de desnivell i 15,30 km amb 600 m de desnivell.

La inscripció inclou cursa de 15,5 km 4 avituallaments o 10,50 km 3 avituallaments + bossa de corredor amb obsequis dels col·laboradors + refrigeri i fruita a l'arribada + botifarra + 1 cervesa + tiquet d'entrada a la piscina, no es donaran gots als avituallaments, s'ha de dur el propi got o bidó per minimitzar l'impacte mediambiental.A més disposareu del servei de guarda-roba, vestuaris, dutxes i massatge a càrrec d'Activa't fisioteràpia.

I per 3€ d'assegurança entra pòlissa d'accidents d'assistència sanitària pel dia de la cursa amb Segurartic (pels que no estan federats)
Sortida i arribada al Centre Cívic de Montflorit (carrer Mare de Deu dels Dolors, 17-19)
Organitza: CIMS Cerdanyola, AVV de Montflorit, Bar Restaurant Piscina Montflorit amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


Trucar al 012 és gratuït des d'avui


 
El telèfon d’informació a la ciutadania, que també dona suport en la realització de tràmits en línia, és gratuït per als usuaris a partir d’avui, 10 de juliol. Amb aquesta mesura es dona compliment a l’Acord de Govern de l’11 de juliol de 2023, en què es va aprovar el Model d’atenció ciutadana vigent i que va incorporar la gratuïtat del telèfon 012 en el termini màxim d’un any.  


El cerdanyolenc Josep Ricart guanya el premi FAD d'Arquitectura


 
El despatx d'arquitectura HArquitectes, integrat entre altres pel cerdanyolenc Josep Ricart, ha estat el guanyador del premi FAD d'Arquitectura Espanyola 2024, per la construcció la Casa 1763 al barri de Sarrià a Barcelona.

La Casa 1763 és un projecte sobre un solar urbà entre mitgeres ample, llarg i irregular, manté únicament la façana protegida i reinventa a l'interior la tipologia d'habitatge unifamiliar, amb un gran atri central, de terra a coberta, transformat al cor de la casa, que garanteix la il·luminació i la ventilació naturals.
El Fantosfreak celebra 25 anys
El Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks se celebrarà al parc del Turonet del 15 al 19 de juliol 
Aquest any, el del seu 25 aniversari, Fantosfreak promet qualitat, diversió i el retorn d'un dels seus personatges històrics, el Niño pedales.

El festival se celebrarà entre el 15 i el 19 de juliol de 21 a 00 h. Entre el dilluns i dijous es projectaran 36 curtmetratges, nou cada nit. La selecció inclou curtmetratges de 12 països; 23 curts són espanyols i d'entre aquests 11 creats a Catalunya. A més, aquest any, com a novetat, l'organització ha indicat en el programa els curts que no són recomanats per a menors d'edat.

El divendres 19 de juliol serà el moment de conèixer els curts guanyadors i tornar-los a veure en una darrera nit que sempre té alguna sorpresa.
A més, cada nit de festival i com ja és habitual l'obrirà un concert de música en directe amb grups locals, amb integrants cerdanyolencs o dels voltants. Ja fa uns quants anys d'aquesta iniciativa i des del festival defensen que "és una bona fórmula per motivar i donar visibilitat a la moguda musical que hi ha al poble".

Exposició XXV anys de Fantosfreak

La Sala Elisa Arimany acollirà fins al setembre l'exposició 'XXV anys de Fanstosfreak' amb una selecció dels cartells més icònics del fesitval. La mostra es pot visitar dilluns, dimarts i dijous de 15:30 a 20:30 h, dimecres de 10 a 14 h i de 15:30 a 20:30 h i divendres de 10 a 14 h.


Finalitza la primera fase dels treballs forestals de prevenció de grans incendis forestals a Collserola


 
El Departament d’Acció Climàtica, en coordinació amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, ha realitzat els primers treballs de prevenció amb l’objectiu de minimitzar els efectes davant els grans incendis forestals, reduir la capacitat de propagació i generar oportunitats als serveis d’extinció d’apagar els focs.

Aquests mesos d’abril, maig i fins a mitjan juny, alguns boscos del vessant barceloní de la serra han estat objecte de treballs forestals de prevenció, com ara selecció i tala d’arbres, reducció de l’estrat arbustiu, poda i trituració de les restes, per tal de generar unes discontinuïtats horitzontal i vertical del combustible forestal i minimitzar els efectes davant els grans incendis forestals, limitant la seva intensitat d’efecte multipli-

cador. Després d’una aturada a l’estiu per respectar el període de nidificació d’espècies protegides i l’època de més risc d’incendi, a partir del 15 de setembre, es reprendran els treballs al Papiol, Molins de Rei i Sant Cugat, que s’allargaran fins a la primavera vinent.

Les zones on s’han planificat aquestes actuacions són Punts Estratègics de Gestió (PEG). Es tracta de punts que, per la seva estructura forestal i situació estratègica, són apropiats per canviar el comportament de l’incendi forestal, donant l’oportunitat als cossos d’extinció d’evitar que assoleixi grans dimensions. A Collserola s’han delimitat un total de 36 PEG

Els treballs de 2024-2025, amb un pressupost de 730.000 euros del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’inclouen en la planificació del Perímetre de Protecció Prioritària (PPP) de Collserola, aprovada fa dos anys pel Departament d’Acció Climàtica, i abasten una superfície de 256 hectàrees de quatre municipis.

Aquestes actuacions formen part del Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 de la Generalitat de Catalunya, dotat amb 72 milions d’euros per preparar als boscos de Catalunya davant l’emergència climàtica i els grans incendis forestals, amb l’objectiu de protegir la biodiversitat i garantir la seguretat de les persones que hi viuen.

Els perimetres de protecció prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir Grans Incendis Forestals (GIF). La superfície total del PPP de Collserola és d’11.380 ha, i engloba les 8.156 ha de Parc Natural. Per això, és imprescindible planificar la preven-
ció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), amb suport al territori i amb coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal.

Fins ara hi havia hagut una intensa labor de planificació i execució per part del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, dels diferents ajuntaments i de la Generalitat focalitzada en reduir la ignició i la propagació d’incendis de caràcter menor, més habituals a la serra. Ara, aquestes tasques es complementen amb un nou instrument de planificació i gestió, que aporta una visió general del massís per reduir els riscos dels grans incendis forestals.

Aquests treballs a Collserola s’emmarquen en una situació d’emergència climàtica que fa que els boscos de Catalunya, després de tres anys de sequera acumulada, siguin més vulnerables que mai als incendis forestals. (parcnaturalcollserola.cat)A l'estiu és possible refrescar-se
i gaudir de la cultura 
Els museus de Cerdanyola no tanquen per vacances i formen part de la xarxa de refugis climàtics de la ciutat

Aquest estiu Cerdanyola del Vallès comptarà amb una xarxa de refugis climàtics perquè qui ho desitgi gaudeixi de temperatures temperades. Els dos museus de la ciutat, el d’Història i d’Art, formen part d’aquesta xarxa.

La ciutadania gaudirà de les òptimes condicions climàtiques i de les activitats que es programen aquests dies.

Horaris dels museus


Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver

Fins al 30 de setembre l'horari dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h, dissabtes d'11 a 14:30 i de 16:30 a 20 h i diumenges i festius de 10:30 a 14:30 h.

Museu d'Art de Cerdanyola

Durant el mes de juliol l'horari serà de dimarts a dissabte de 17:30 a 20:30 h, diumenges i festius d'11 a 14 h.

I durant el mes d'agost l'horari serà de divendres i dissabtes de 17.30 a 20:30 h i diumenges i festius d'11 a 14 h.

Museu d’Història de Cerdanyola

La ciutadania podrà visitar al Poblat Ibèric i Museu de ca n’Oliver l’exposició temporal (In)visibles i (O)cultes, sobre les dones científiques al llarg del temps (prorrogada fins a finals d'agost), i la mostra de memòria democràtica I tu? Què has fet per a la victo- ria?
Cerdanyola, un lloc de refugi, dedicada a l'acollida de refugiats a Cerdanyola durant la Guerra d'Espanya.
El primer diumenge de mes es farà una jornada de portes obertes i a les 12 h visita guiada al poblat i als edificis reconstruïts. El segon diumenge de mes visita guiada a l'exposició permanent, gratuïta amb l'entrada. A més es pot visitar el poblat i l'exposició permanent.

L'església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes estarà oberta al juliol, però tancada a l'agost.

El Museu d’Història de Cerdanyola forma part de la xarxa de refugis climàtics de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.


Museu d’Art de Cerdanyola

El primer diumenge de mes l’entrada al museu serà gratuïta.
El tercer diumege es programaran visites guiades al museu a partir  les de les 12 h.

Les persones que entrin el MAC com a refugi climàtic podran visitar l’exposició temporal Nazario. Art i dissidència en temps de repressió i alliberament, que romandrà a la ciutat fins al 29 d’octubre.

L'exposició mostra l'obra revolucionària de l'artista Nazario Luque (Castilleja del Campo, Sevilla, 1944) i posa de manifest la continuïtat de les reivindicacions del col·lectiu queer en l’actualitat, cinquanta anys després dels seus inicis.

La ciutadania podrà visitar la col·lecció permanent del Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès.

També es podrà visitar a l’Espai Arc “EL FONS DEL MAC” que treu de la reserva del museu les obres dels dos escultors més destacats de la Cerdanyola Contemporània, Elisa Arimany i Salvador Mañosa.

El Museu d’Art de Cerdanyola forma part de la xarxa de refugis climàtics de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.La mina de la font de la Mina
de Mas Sauró
 
"Espais fontinals", (broc d’on, en funció de l’època de l’any i sobretot de les pluges, hi brolla més o menys aigua.) atrauen fauna diversa que necessita l’aigua per al seu cicle vital, com els insectes i, lògicament, els amfibis, i també són espais visitats per mamífers que la necessiten per sobreviure. L’aigua que regalima fa possible la vida de briòfits com molses, hepàtiques, etc. En definitiva, tot un petit ecosistema!

Collserola sempre ha estat un massís on hi ha hagut moltes fonts, i tanta aigua que, a començaments del segle XX, fins i tot hi havia unes quantes empreses embotellado-res, res a veure amb el que actualment ens ve al cap quan sentim aquesta paraula. Tenim força literatura que ens parla d’aquest fet.

Amb el temps moltes fonts s’han perdut a causa de la urbanització de la serra, de la construcció de vies de comunicació, etc. i sobretot per la manca de manteniment de les mines, construccions que es troben sota terra sense les quals no es recolliria i canalitzaria l’aigua, la protagonista d’aquests espais.
Són conegudes les xarxes de mines de la vall de Sant Just o de la de Sant Feliu. Si miréssim un plànol de les mines que hi ha en aquestes valls o al vessant barceloní de Collserola, segur que sentiríem admiració per la feinada que van fer els nostres avantpassats per recollir i canalitzar l’aigua per regar els camps o per viure. Les basses també formaven part d’aquest sistema.

Des del seu inici, una de les línies de treball del Consorci ha estat la catalogació i la conservació d’aquests espais fontinals i, més recentment, també dels punts d’aigua. I tot això s’ha fet en coordinació amb els municipis del Parc Natural i, sobretot, amb l’entusiasme i l’esforç de moltes persones voluntàries d’entitats, centres educatius i empreses, que han aportat a més de la seva feina, el seu coneixement de la serra.

Aquest és el cas de l’Associació de veïns i veïnes de Santa Maria de Vallvidrera-Mas Sauró i de la seva Comissió verda, que des de l’any 2017 treballa per la recuperació i la conservació del patrimoni natural i construït del barri de Mas Sauró, un barri de muntanya estretament lligat a la construcció i a l’existència del pantà de Vallvidrera. En la memòria d’alguns dels seus habitants ha quedat com era aquesta zona fa més
de seixanta anys, les construccions que hi havia i quina era la seva funció.
El primer element del patrimoni on es va començar a actuar va ser la font de la Mina de Mas Sauró, que rajava de forma intermitent. Cal dir que tot això es va fer amb les reticències d’alguns veïns i veïnes que volien que aquest indret es conservés amagat i en l’anonimat per por a la possible massificació.

Fins a l’actualitat i durant aquests anys s’ha anat recuperant el corriol d’accés i els de connexió amb altres elements de patrimoni existents com la bòbila, les diferents basses, etc. que van tenir un paper important en la construcció del pantà. Molt a prop també s’ha anat fent feina en un altre espai fontinal, el de Sant Tomàs i en un forn de calç que queda més amunt.

Cal dir que a més, aquesta associació veïnal també ha col·laborat econòmicament -gràcies en part a una petita subvenció de TABASA-, en la realització d’algunes millores realitzades en aquests espais com la col·locació de les portes de les fonts de Sant Tomàs i de la Mina de Mas Sauró. L’any 2023 amb el mateix import l’associació ha contribuït a la recerca, neteja i recuperació en part de la mina d’aigua que alimenta aquesta font. Ara només cal que plogui… (parcnaturalcollserola.cat)


Període de risc d’incendi forestal
i prohibició de fer foc 
Ja fa prop d’un mes que es va iniciar la campanya de vigilància activa del Dispositiu de Prevenció d’Incendis de l’àrea metropolitana, format per 12 torres de guaita, 1 equip de suport mòbil que patrulla per la xarxa de camins, l’equip de guardes del Parc i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc Natural.

Tot i les darreres pluges els boscos encara no s’han recuperat de la sequera acumu-lada i el Consorci demana prudència a la ciutadania davant la situació crítica de la vegetació.

Enguany s’ha actualitzat el protocol d’actuació en situació de risc alt o extrem d’incendi forestal, incorporant els quatre nivells del Pla Alfa dels Agents Rurals, segons el risc d’incendi i les accions que es prenen en cada situació. A més, en els camins que no disposen de tancament amb cadenat, s’han instal·lat cartells reversibles per senya-litzar la prohibició de pas, excepte veïnat i serveis.


Es recorda que a menys de 500 metres de terrenys forestals resta prohibit:

Encendre foc sigui quina sigui la seva finalitat.
Cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agricoles o de jardineria.
Fer focs d'esbarjo (excepte barbacoas mataguspires i fogons de gas utilitzats en àrees de lleure recreatives, zones d'acampada o parcel.les d'urbanitzacions)
Llançar objectes encesos
Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena
SI DETECTEU FOC O COLUMNA DE FUM TRUQUEU AL 112


Un pla d’ocupació local
netejarà graffitis
 
L’Ajuntament ha contractat nou persones en el marc dels Plans Locals d’Ocupació 2024

L’Ajuntament ha posat en marxa un nou pla d’ocupació. En aquesta ocasió el pla està cofinançat per la Diputació de Barcelona, en el marc dels Plans Locals d’Ocupació 2024.

El contracte tindrà una durada de sis mesos.

Cinc d’elles són nois i noies amb dificultats d’inserció per patir diferents patologies mentals, i aquests faran neteja de pintades i graffitis a l’espai públic.

També s’ha contractat una tècnica que farà el seu acompanyament al llarg del projecte i una tècnica de suport a la gestió de programes de foment de l’ocupació local.


Finalment, a través del pla d’ocupació s’ha contractat un paleta i un fuster, que estan portant a terme actuacions de millora dels barris, començant pels murets de la plaça Benito Pérez Galdós.Posada la primera pedra del futur
Data Center Campus al Parc de l'Alba 
AQ-BARCELONA 1 Data Center Campus ja estan en marxa i per certificar-ho, el passat 27 de juny s'ha dut a terme l'acte de posada de la primera pedra del que serà un centre de dades, amb una potència de 60 MW (s'està treballant perquè siguin 80 MW) i abastit amb energia 100% renovable. L'acte ha comptat amb l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i el secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, David Ferrer, entre altres autoritats.

la instalación se construirá en el parque empresarial Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès en unos terrenos que antes pertenecían a Cerámicas Catalunya.

L'AQ-BARCELONA 1 Data Center Campus ocuparà una superfície de 7.000 metres quadrats i preveu generar 300 llocs de treball directes i 1.500 d'indirectes. La  infraes-tructura serà verda alimentada amb energia 100% renovable procedent de plantes que administra Aquila. L'estratègia d'AQ Compute es basa en el subministrament d'energia amb energia 100% renovable, el disseny sostenible i eficient energètica-ment i la recuperació i reciclatge d'energia.

A més, al voltant de la infraestructura es crearà un centre de formació i innovació per a futurs enginyers de centres de dades i un laboratori d'investigació d'eficiència energètica i noves tecnologies informàtiques.

Barcelona tindrà a finals del 2024 un dels Data Center amb més capacitat d'Europa.

En una superfície de 7.000 metres quadrats, ubicada al Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès, s'edificarà un campus que albergarà centres d'innovació i investigació, a més del Data Center, que faran servir més de 300 persones de forma directa.


El cost del projecte pujarà a 300 milions, que s'invertiran en el que serà el vaixell insígnia dels deu data centers que preveuen impulsar a Europa. Sota el nom de Barcelona 1, el nou Data Center tindrà una potència de 60 Megawatts que permetrà gestionar el volum creixent d'informació de les empreses.


Estat de les obres d'urbanització de la zona del carrer Santa Teresa i estació ferrocarril 
 
Estructures de subjecció per a les façanes de les façanes protegides del carrer Santa Teresa   (Autor A.Salillas)
 
Aquesta altra imatge està presa des del Passage del Pont   (Autor A.Salillas)
 
 
ESCOLA DIGITAL D’ESTIU #JOEMCONNECTO
Taller “Faig les meves gestions amb el mòbil”.
Dimarts de 17.30 a 18.30 h. Al'Espai Enric Granados (pl. d’Enric Granados, 1)
Taller “Edita les teves fotos de vacances amb el teu mòbil”.
Dimarts de 18.30 a 19.30 h.
Lloc: Espai Enric Granados (pl. d’Enric Granados, 1)


SESSIONS DE CINEFÒRUM
Projecció de la pel·lícula “El hijo de la novia“ (Juan José Campanella. Argentina, 2001).
Dijous 11 juliol a les 17.30 h. Al Museu d’Art de Cerdanyola (c. Sant Martí, 88)
Projecció de la pel·lícula “Nuestro último verano en Escocia” (Andy Hamilton i
Guy Jenkin. Regne Unit, 2014).
Dijous 25 de juliol a les 17.30 h. Al Museu d’Art de Cerdanyola (c. Sant Martí, 88)

ELS DIMECRES DE “TARDEO”
Dimecres 17 de juliol a les 19.30 h
Vine a gaudir de la música en viu i una beguda fresqueta!
Lloc: Jardins de Can Serra (av. de Roma, 54)


CINEMA A LA FRESCA

Projecció de la pel·lícula “Vaya Vacaciones” (2023), de Víctor García León.
• Dimecres 10 de juliol a les 22.00 h. A la Escola Sant Martí (av. Sant Iscle, 1)
Projecció de la pel·lícula “Book club” (2018), de Bill Holderman.
• Dimecres 24 de juliol a les 22.00 h. a l'Escola Sant Martí (av. Sant Iscle, 1)

BALL DE LA GENT GRAN
Ball a càrrec de l’Orquestra Venus.
• Diumenge 14 de juliol a les 19.30 h. a la Plaça de l’Abat Oliba
Ball a càrrec de l’Orquestra Liberty.
• Diumenge 28 de juliol a les 19.30 h. a la Plaça de l’Abat Oliba


EL CLUB DE L’INGENI

Descripció: espai on poder trobar-nos i jugar a diferents jocs de taula (Triominos,
Rummy, Uno, Mikado, Jenga...).
• Dilluns de 10.00 a 12.00 h. a l'Ateneu Municipal (c. de la Indústria, 38-40)
• Dilluns de 17.30 a 19.30 h. als Jardins de Can Serra (av. de Roma, 54)
• Dimarts de 10.00 a 11.30 h. als Jardins de Can Serra (av. de Roma, 54)
• Dimarts de 17.30 a 19.30 h. al Centre Cívic Turonet (c. Lepant, 97)
Activitat oberta a tothom, podeu venir acompanyats amb familiars, amics, veïns...


Qui pot participar a les activitats?
Les persones de 60 i més anys de Cerdanyola del Vallès.
Les activitats son obertes i gratuïtes, per la qual cosa no cal inscripció
prèvia, excepte per l’activitat de l’escape room.

Si teniu qualsevol dubte o voleu informació, us podeu adreçar a la regidoria de gent gran:
• Per telèfon: 93 580 88 88 Extensió: 3772
• Per WhatsApp: 603 620 214
• Per mail: promociosocial@cerdanyola.cat

ATRAPATS AL MUSEU! EL GRAN ESCAPE ROOM
Descripció: joc d’ingeni on cal posar en marxa diferents capacitats cognitives per a trobar el tresor.
• Dia 4 de juliol de 9.30 a 10.30 h i de 10.45 a 11.45 h. a l'Ateneu Municipal
• Dia 18 de juliol de 17.30 a 18.30 i de 18.45 a 19.45 h. al Museu d’Art de Cerdanyola
  Si vols participar-hi, pots apuntar-te: - Per telèfon: 93 580 88 88 Extensió: 3772 - Per
  WhatsApp: 603 620 214 - Per mail: promociosocial@cerdanyola.cat

BOLLYWOOD
Descripció: dansa fusió de balls clàssics, semi clàssics, folklòrics i tendències
modernes de la dansa hindú.
• Dilluns de 19.45 a 20.30 h. als Jardins de Can Serra (av. de Roma, 54)
• Dimarts de 19.45 a 20.30 h. al Centre Cívic Turonet (c. Lepant, 97)
Activitat oberta a tothom, podeu venir acompanyats amb familiars, amics, veïns...

ESPAI DE MEDITACIÓ
Descripció: amb la meditació concentres la teva atenció i elimines el flux de pensament
 confusos que poden provocar estrès, millorant d’aquesta manera el teu benestar físic i
  emocional.
• Divendres de 08.30 a 09.15 h i de 9.30 h a 10.15 h. als Jardins de Can Serra (av. de
  Roma, 54)

MINDFULNESS
Descripció: el mindfulness és molt útil per a la salut psicològica en general, redueix significativament l’estrès i disminueix de l’ansietat.
• Dijous de 9.30 a 11.00 h. a l'Ateneu Municipal (c. de la Indústria, 38-40)

TALLER D’ESTIRAMENTS BASATS EN POSTURES DE IOGA
Descripció: exercici físic suau i de manteniment per conservar el cos en forma.
• Dimarts 9 de juliol de 18.00 a 19.00 h
• Dijous 11 de juliol de 18.00 a 19.00 h
• Dimarts 16 de juliol de 18.00 a 19.00 h
• Dijous 18 de juliol de 18.00 a 19.00 h
   Als Jardins de Can Serra (av. de Roma, 54)
   Amb la col·laboració de Creu Roja Cerdanyola.

INICIACIÓ A LA BACHATA
Descripció: taller per aprendre les passes bàsiques del ball de bachata.
• Dimecres 10 de juliol de 10.00 a 11.30 h
• Divendres 12 de juliol de 10.00 a 11.30 h
• Dimecres 17 de juliol de 10.00 a 11.30 h
• Divendres 19 de juliol de 10.00 a 11.30 h
   Al'Ateneu Municipal (c. de la Indústria, 38-40)
   Amb la col·laboració de Creu Roja Cerdanyola.

CICLE DE CONFERÈNCIES DE BENESTAR
   Programació:
• Dimecres 3 de juliol a les 18.00h. El poder terapèutic de la música i el moviment
   moviment.
• Dimecres 10 de juliol a les 18.00 h. L’impacte del sentit de l’humor i el riure al benestar
  emocional.
• Dimecres 17 de juliol a les 18.00 h. L’autocura, un acte d’amabilitat amb tu.
• Dimecres 24 de juliol a les 18.00 h. Psicologia positiva com a eina de connexió amb les
   fortaleses per a l’adaptació als canvis o adversitats de la vida.
   A l'Espai Enric Granados (pl. d’Enric Granados, 1
 
Aquest lloc durant anys va estar el Bar Salla, atenent tot viatger que es dirigia cap a la línia de Manresa o de Barcelona. Serà la primera obra de tot un programa macro al
voltant de l'estació de Cerdanyola i els seus accessos. (Autor: A.SalillasDies Internacionals i Mundials 
17 de juliol - Dia Mundial de la Justícia Internacional
18 de juliol - Dia Internacional de Nelson Mandela
18 de juliol - Dia de la Vaquita Marina
18 de juliol - Dia Mundial de l'Escolta
19 de juliol - Dia d'Iberoamèrica
20 de juliol - Dia Mundial dels Escacs
20 de juliol - Dia Internacional de la Lluna
20 de juliol - Dia de l'Amic
21 de juliol - Dia Mundial del Gos
21 de juliol - Dia Mundial del Gaspatxo
22 de juliol - Dia Mundial del Cervell
22 de juliol - Dia Mundial Contra la Mineria a Cel Obert
22 de juliol - Dia Mundial de la Síndrome del Cromosoma X Fràgil
23 de juliol - Dia Mundial de les Balenes i els Dofins
23 de juliol - Dia Mundial de la Síndrome de Sjögren
24 de juliol - Dia Internacional de l'Autocura
24 de juliol - Dia Internacional del Tequila
25 de juliol - Dia Internacional de la Dona Afrodescendent
25 de juliol - Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments
26 de juliol - Dia dels Avis
26 de juliol - Dia de l'Administrador de Sistemes Informàtics
26 de juliol - Dia Internacional de conservació de l'Ecosistema de Manglars
27 de juliol - Dia Mundial del Càncer de Cap i Coll
28 de juliol - Dia Mundial contra l'Hepatitis
29 de juliol - Dia Internacional del Tigre
30 de juliol - Dia Internacional de l'Amistat
30 de juliol - Dia Mundial contra el Tracta de Persones
31 de juliol - Dia Mundial dels Guardes Forestals
 


Sincrotró ALBA

Un nou catalitzador per l'obtenció d'hidrogen net i sostenible 
Un equip de recerca internacional liderat per l’ICFO i l’ICN2 ha desenvolupat un nou sistema d’electròlisi de l’aigua basat en una membrana de tungstat de cobalt.

Aquest tipus de catalitzador podria ser la clau per a la producció barata i sostenible d’hidrogen, un potencial combustible verd del futur. La investigació també ha involucrat instrumentació del projecte InCAEM ubicat al Sincrotró ALBA.La revista Science va publicat el 21 de juny els resultats d’un estudi internacional que ha demostrat la utilitat d’un nou electrocatalitzador de tungstat de cobalt per dur a terme la reacció d’electròlisi de l’aigua en condicions industrials. Aquests resultats faciliten el camí cap a produir hidrogen d’una manera més neta i sostenible.

La caracterització estructural i química d’aquest material s’ha fet mitjançant el microscopi electrònic EM02-METCAM, cofinançat amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i ubicat al Centre Conjunt de Microscòpia Electrònica a l’ALBA (JEMCA).

Aquests resultats són només el punt de partida de les oportunitats que oferirà el projecte InCAEM. Aquesta nova instal·lació per anàlisis correlatives in situ de materials energètics avançats proporcionarà un equipament únic en la frontera del coneixement.

El repte de l’hidrogen "verd"

A dia d’avui, la crisi climàtica ha posat de manifest la necessitat de desenvolupar i millorar alternatives més sostenibles als combustibles fòssils. Una d’aquestes potencials fonts d’energia és l’hidrogen (H2), que pot produir-se mitjançant electròlisi de l’aigua. En aquesta reacció, les molècules d’aigua (H2O) es divideixen en hidrogeno i oxigen (O2) mitjançant el pas d’un corrent elèctric.


Actualment, el mètode més comú per produir hidrogen és usar gas natural, cosa que genera l’emissió de gasos contaminants com el diòxid i el monòxid de carboni. Tanmateix, a diferència d’aquest mètode, l’electròlisi de l’aigua pot produir hidrogen sense emissions nocives ni residus perillosos (conegut com hidrogen verd). Per aquest motiu, aquest tipus de tecnologia podria jugar un paper clau en la lluita contra la crisi climàtica.

El potencial de les membranes lliures de platí

L’equip científic ha desenvolupat un nou sistema d’electròlisi basat en una estratègia anomenada PEMWE (electròlisi d’aigua amb membrana d’intercanvi de protons). En aquest caso concret, el catalitzador és una membrana de tungstat de cobalt que actua atrapant les molècules d’aigua i afavorint l’intercanvi de protons. A diferència d’altres sistemes habituals d’electròlisi d’aigua, no utilitza platí, un material molt escàs, important per reduir costos.

La reacció catalítica obtinguda amb aquest sistema va demostrar ser eficient i factible en condicions industrials. El sistema va aconseguir una densitat de corrent de 1,8 A/cm² a 2 V i un funcionament estable de fins a 1 A·cm² en condicions industrials (80°C). Aquestes xifres representen una fita en el camp dels PEMWE sense platí.

Aquestes troballes revelen una nova informació sobre el disseny d’electrocatalitzadors per produir hidrogen net a gran escala. A més, se senyala que encara fan falta esforços en la recerca i desenvolupament de nous catalitzadors basats en materials alternatius, com el manganès o el níquel, considerant aspectes com barreres geopolítiques i factores ambientals relacionats amb l’extracció i el tractament d’aquests elements.L'increment de les reserves d'aigua provoca el retorn a l'escenari d'alerta del sistema Ter Llobregat i el pas de l'emergència II a I de Darnius-Boadella 
◘  Des de principis del mes de març fins a l’actualitat s’han més que doblat els nivells
    dels embassaments del Ter-Llobregat, situant-se al 38,5%, i Darnius Boadella ha
    passat de l’11% a gairebé el 23%.
◘  La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aquests canvis en la reunió
    d’avui i es preveu que els canvis es facin efectius la setmana vinent.
◘  Tot i la millora de les reserves, el Govern continua amb les actuacions previstes per
    disposar de més aigua.


La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha acordat aquest dimarts tornar a l’escenari d’alerta en l’àmbit Ter-Llobregat, i el pas d’emergència II a emergència I a Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, arran de la recuperació de les reserves.

Actualment, el nivell de reserves en els embassaments de l’àmbit Ter-Llobregat se situa al 38,5%, amb 236 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges. Cal recordar que, a principis del mes de març, el nivell de reserves en l’àmbit Ter-Llobregat era del 15% amb 91 hm3. Es retorna així a l’alerta, un escenari en el qual s’hi va entrar durant el mes de novembre de 2022.

Darnius Boadella també continua guanyant, tot i que d'una manera cada cop més lleugera. En 3 mesos ha doblat els seus volums, guanyant més de 8 hm3. Avui està a gairebé el 23% mentre que principis de març se situava a l’11%. El pas a emergència I comporta que la dotació per municipi augmenta fins als 200 litres per habitant i dia en comptes de 180 litres. A més, no hi ha l'obligació de tancar les dutxes en els gimnasos.

Els canvis d’escenari entraran en vigor a principis de la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). D’aquesta manera, amb aquest canvi hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 52 (785.232 habitants) en prealerta; 255 (més de 6 milions d’habitants) en alerta; 293 (678.728 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa a les zones definides en el Pla de Sequera (18), dues segueixen en normalitat (Banyoles i aqüífer de Tarragona); una en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona); 5 en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Llobregat, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat, embassaments del sistema Ter Llobregat); 8 en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià Muga i Carme Capellades, capçalera del Ter, Empordà, Llobregat mig, Prades Llaberia i Serralada Transversal); i 2 en emergència I (Riudecanyes, a més dels municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines, i Darnius Boadella).

Mesures de la fase d’alerta

Les mesures que s’han d’aplicar en situació d’alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d'aigua, respecte al consum normal, per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

Pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres.

També es defineix una xifra per al consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Més informació sobre les mesures en la fase d’alerta, en aquest enllaç.
Actuacions per via d’emergència

Tot i la millora de la situació hidrològica, el Govern continua treballant per incrementar la disponibilitat de l’aigua. Com a mesures estructurals, l’ACA està construint diversos pous al tram final del riu Besòs (a Montcada, Barcelona -zona del Bon Pastor- i Sant Adrià del Besòs), que preveu tenir enllestits durant el mes de juliol, amb una inversió superior als 1,1 MEUR. Aquests sis pous serviran per aportar aigua a les futures plantes potabilitzadores que es construiran en aquesta zona, i de les quals l’ACA està redactant els projectes bàsics.

En l’àmbit de l’Alt Empordà, on encara perdura la greu situació de sequera, amb l’àmbit de l’embassament de Darnius Boadella en situació d’emergència II, segueixen duent-se a terme els treballs per aportar aigua regenerada al riu la Muga, i incrementar així la disponibilitat d’aigua, així com també el desplegament de 12 dessalinitzadores mòbils en diversos punts de la comarca, amb l’objectiu de disposar de més aigua. Aquestes plantes, que les està habilitant el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb finançament del Govern, estaran operatives durant les pròximes setmanes. També en aquesta comarca, l’ACA ha aprovat el conveni per a la construcció de diversos pous entorn de Peralada, amb l’objectiu de disposar de més aigua a les xarxes d’abastament que hi ha en aquesta zona, amb una inversió de 4,4 MEUR.

A banda, a les capçaleres del Ter i del Llobregat i a la zona de Girona, l’ACA ha realitzat una sèrie de sondejos amb l’objectiu de disposar de més aigua a través de la construcció de diversos pous.

L’ens d’abastament d’aigua ATL continua executant les obres d’emergència de noves connexions a la xarxa Ter-Llobregat dels municipis de Vallirana (Baix Llobregat) i 9 localitats de l’Anoia i del Bages amb reserves inestables (per un total de 14,7 MEUR).

Obres previstes a la Llei 9/2023

Dues de les obres que s’estaven duent a terme en compliment de la Llei 9/2023, del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, ja han finalitzat. Es tracta de la canonada de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí (9 MEUR) i les obres a l’estació regeneradora (ERA) del Prat de Llobregat (4 MEUR), ambdues al Baix Llobregat i dins l’àmbit de l’AMB.

Mentrestant continuen els treballs per enllestir les obres d’altres infraestructures del cicle de l’aigua incloses en la Llei de mesures extraordinàries. En execució es troben els nous pous Estrella i la nova ETAP Estrella, a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), que han de quedar enllestits aquest any, i l’ampliació de l’ETAP de la Trinitat, a Barcelona, prevista per al 2025 i amb una inversió de 35 milions.

Pròximament, està previst començar les obres per millorar la potabilitzadora del Ter (130 MEUR) i la potabilitzadora d’Abrera (6 MEUR), així com l’ERA de Sant Feliu de Llobregat (5,4 MEUR). En l’àmbit de la regeneració, s’està redactant el projecte per aportar aigua regenerada des de la depuradora de Sabadell riu Sec fins a Sant Cugat i Cerdanyola per a usos municipals, lúdics i industrials (5,5 MEUR).

Pel que fa a l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, el projecte fa mesos que està a punt i s’està pendent que l’Estat liciti les obres.

18 de juny de 2024Cerdanyola adherida a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics


 
   
Les primeres evidències del canvi climàtic van començar a notar-se a la dècada dels 80. Un informe de l'any 1996 elaborat per International Panel on Climate Change (IPCC), després d'investigar més de 150 països diferents, concloïa que la Terra s'havia escalfat uns 0,6ºC durant els darrers 100 anys. De fet, aquest fenomen és el que coneixem com a escalfament global.

Però aquesta no és l'única conclusió que es va treure d'aquest estudi, sinó que n'hi havia moltes més, com per exemple que la causa de l'increment dels gasos efecte hivernacle (diòxid de carboni, metà, òxids de nitrogen, vapor d'aigua, partícules de sulfat…) era conseqüència de l'activitat humana, la Terra patiria un escalfament entre 1 i 3,5ºC l'any 2100. Més tard van aparèixer altres estudis que asseguren que la temperatura global de la terra es pot incrementar fins a 4,5ºC.

Actualment ja estem notant els efectes del canvi climàtic, però cada regió ho nota a la vostra manera. Les zones amb pluges torrencials i grans inundacions, cada cop les pateixen més sovint. I les zones amb sequera, les onades de calor arriben fins i tot a provocar pèrdues a la producció, manca d'aliments i problemes en el subministrament d'aigua.

Es calcula que cada deu anys el nivell del mar puja uns 0,4 centímetres, cosa que provoca que puguin desaparèixer platges i també la desaparició de moltes regions que estan a zones baixes a causa de les inundacions.

L'increment de la temperatura de l'aigua del mar provoca també canvis a la flora i la fauna marina, cosa que provoca que diferents espècies que fins ara podien viure en un lloc concret, ho tinguin més complicat, ja que no poden suportar la vida en aquestes noves condicions, provocant així la seva extinció.
Pel que fa al territori, es calcula que serà cada cop més sec i àrid. El fet que cada vegada plogui menys augmentarà el risc d'incendis, sobretot a les zones d'alta muntanya i com a conseqüència la flora i la fauna també es veurà afectada.

Segons El Tercer informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, el nombre de defuncions a causa de la calor a Catalunya es podria veure multiplicat per vuit l'any 2050, cosa que representaria 25.000 morts anuals.

La contaminació de l aire també provoca una gran quantitat de problemes respiratoris i cardiovasculars. A més, els canvis de temperatura provoquen que altres malalties que abans només es trobaven a països concrets oa regions concretes del planeta, ara han començat a aparèixer en altres zones. Això ha provocat que malalties que es consideraven eradicades hagin tornat a aparèixer de nou. Uns clars exemples són el dengue o la malària, entre d'altres.

A causa dels efectes del canvi climàtic, que impacten de manera especialment greu a la zona mediterrània, els darrers dos estius han estat els més càlids de la història de Catalunya i, segons els pronòstics, aquest pròxim estiu la temperatura continuarà ascendint. Per aquest motiu, els equipaments per adaptar-se a aquestes temperatures són clau.

Aquest any, Cerdanyola s’ha adherit a la xarxa metropolitana de refugis climàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb 14 espais, nou interiors ubicats en equipaments municipals, dos exteriors i les tres piscines municipals:
Centre Cívic Fontetes
Centre Cívic Banús-Bonasort
Centre Cívic Serraparera
Biblioteca Central
Mercat Municipal de Les Fontetes
Mercat Municipal de Serraparera
Museu d’Art de Cerdanyola
Museu de Ca n’Oliver
Parc Esportiu Municipal Guiera
Parc Cordelles
Parc del Turonet
Piscina Municipal del Turonet
Piscina Municipal del Bosc Tancat
Piscina Municipal del Centre Cívic Montflorit
 

Tots aquests espais han estat inspeccionats per l’AMB, que ha comprovat que compleixen amb els requisits per ser considerats refugis climàtics. La xarxa metropolitana està formada per 186 refugis climàtics (53 parcs, 115 equipaments i 18 piscines), que estaran actius durant els mesos de més calor en 24 municipis metropolitans.

Els refugis de la XMRC donaran cobertura a 556.181 persones vulnerables que es troben a 10 minuts caminant, una xifra que representa el 84 % de la població dels municipis que integren la xarxa, i un 76 % del total de la población.

Els refugis climàtics són equipaments que habitualment tenen una altra funció

i que de manera excepcional ofereixen confort en períodes de temperatures elevades. Per afavorir-ne la difusió i atracció, què són els refugis climàtics i quins beneficis aporten.

Cal recordar que, en general, les persones grans, els infants, les dones embarassades i alguns malalts són especialment vulnerables a la calor. Segons l’índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC), unes 526.000 persones de l’àrea metropolitana de Barcelona (un 16 % de la població) són especialment vulnerables a la calor, i es concentren en 9 municipis.

Informació detallada dels refugis climàtics de Cerdanyola es mostran els que hi han a Cerdanyola.


Han començat les obres rehabilitació
de les tanques i jardí de Can Llopis 


Moviments per la rehabilitació de la tanca de la Can Llopis  (Foto A.Salillas)
La tanca actual serà substituïda per una d'acer corten transparència en tota l'alçada
La intervenció proposada obrirà el jardí a la ciutadania connectant el carrer Sant Ramon i el barri Banús.

Els treballs consisteix en la restauració general del jardí i de part dels elements arquitectònics que el componen, l'eliminació de la tanca actual perimetral, l'adequació del nou tancament amb la modificació del límit perimetral i la creació d'un nou espai exterior de transició entre el jardí i els carrers adjacents

La durada prevista de les obres és de 18 mesos

Amb aquest projecte, el consistori pretén obrir aquest espai a la ciutat estimulant la generació d'usos i funcions de vida quotidiana en condicions ambientals sostenibles. Les obres permetran connectar el carrer Sant Ramon amb el barri Banús.
La intervenció contempla diferents espais de la part exterior de Can Llopis. S'eliminarà la tanca actual i s'incorporarà una de la nova d'acer corten transparència en tota l'alçada i ajustada a les noves delimitacions urbanístiques. Al lateral del carrer Sant Daniel, la nova tanca es construirà cap a l'interior del jardí històric original. Es conservarà la porta monumental d'accés a la torre situada al carrer Sant Ramon.

Tambè enderrocant parcialment l'edificació auxiliar del safareig i guanyant aquest espai per al carrer Sant Daniel. Es defineix una plaça dura a nivell de carrer, una rampa de comunicació amb el passeig Maria Lluïsa i una nova gran jardinera dintre de la volumetria original del safareig.

També es contempla la restauració del jardí amb propostes de conservació i de noves plantacions d'arbrat, arbustives i vivaces.Les activitats de Nits d'Estiu tornaran a omplir el mes de juliol cerdanyolenc 
Les activitats d'estiu tornaran a omplir el mes de juliol cerdanyolenc. Des del Casal de Joves Altimira de Cerdanyola han tornat a confeccionar un programa ampli i divers adreçat als joves adults d'entre 17 i 29 anys i amb activitats del 3 al 26 de juliol.

Els dimecres se celebraran showcokings, els dijous estaran reservats als tasts i els divendres serà el moment de gaudir de propostes culturals.

La setmana del 15 de juliol es reservarà al Fantosfreak Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks, que aquest any celebrarà la seva 25a edició.

Totes les activitats requereixen inscripció i són gratuïtes, però per inscriure's a algunes caldrà pagar una fiança de 5 euros que serà retornada en el moment de validar l'entrada. A més, enguany cada persona podrà apuntar-se a una única sessió de showcoking i tast per així donar l'oportunitat de provar aquestes activitats al màxim nombre de joves. L’organització també ha reservat algunes entrades per a persones de més de 29 anys.

L'aforament a totes les activitats és limitat i a les propostes amb presència d'alcohol caldrà ser major d'edat.

Enguany, les demostracions de cuina i els tasts es duran a terme al pati del Museu d'Art de Cerdanyola i per primera vegada comptaran amb la total implicació de restaurants i establiments locals, que seran els que dirigiran les sessions.

I Hoom farà l'últim tast que serà de cocteleria creativa el 25 de juliol.

D'altra banda, les propostes dels divendres tornaran a ser igual de refrescants i divertides amb el Fresh Karaoke + Dj session el 5 de setembre.


Les activitats es faràn a la piscina del Turonet.

A més, les Nits d'Estiu Jove tornaran a tancar amb un espectacle d'Improshow, que en aquesta ocasió tindrà música en directe amb cançons improvisades acompanyades d'un teclat i es farà a la plaça Abat Oliba el 26 de juliol.


Fa 7.500 anys al Pirineu ja es consumia i processaven productes lactis als inicis del Neolític
 
Un estudi conjunt de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Saragossa i la Universitat d’Estrasburg sobre restes de les coves de Chaves i Puyascada, totes dues a Osca, ha trobat la primera evidència directa del consum i processament de productes lactis al Pirineu ja als inicis del Neolític, fa 7.500 anys, així com de derivats del porc. El resultat qüestiona la consideració que l'explotació d'aquests productes a la serralada pirinenca hauria començat molt més tard.

Restes de ceràmiques analitzades en l'estudi sobre lactis i Pirineus. R. Laborda
Restes de ceràmica de l'Espluga de Puyascada (La Fova, Osca) analitzades a l'estudi. Autora: R. Laborda

L'anàlisi del contingut i l'ús dels atuells prehistòrics ha esdevingut una valuosa font d'informació sobre els patrons alimentaris i les pràctiques de subsistència de les societats del passat. Una recerca feta sobre materials dels jaciments d'Osca de la Cova de Chaves (Bastarás), a 640 metres d'altitud a les serres prepirinenques, i l’Espluga de la Puyascada (La Fova), a 1.300 metres, en un ambient estrictament pirinenc, ha revelat ara la primera evidència directa de consum i processament de productes lactis al Pirineu durant el Neolític antic.

El treball l'han desenvolupat prehistoriadors procedents de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Saragossa i químics de la Universitat d'Estrasburg (França) sobre materials dipositats al Museu d'Osca i s'ha publicat a la revista Archaeological and Anthropological Sciences.

La recerca s'ha dut a terme mitjançant una combinació de tècniques per a la identificació de residus orgànics i la caracterització isotòpica d'àcids grassos per a determinar-ne l'origen animal, així com de dades obtingudes de la morfologia i funcionalitat de la ceràmica i d'estudis arqueozoològics de tots dos llocs.

El resultat «qüestiona la consideració anterior que el consum de lactis als Pirineus s'hauria iniciat molt més tard», assenyala Nàdia Tarifa, investigadora de la Universitat d'Estrasburg durant la recerca i primera autora de l'article.


 «Sempre s'ha considerat que les dinàmiques socials prehistòriques en contextos muntanyencs són més lentes o "menys evolucionades" que a la costa. El nostre treball corrobora de manera definitiva estudis faunístics previs a tots dos llocs, que ja havien apuntat l'explotació làctia en aquestes zones muntanyenques en unes fases molt primerenques del Neolític».

L'estudi mostra també com els productes derivats del porc podrien haver estat processats o emmagatzemats en recipients de ceràmica als dos jaciments, cosa que indicaria la importància d'aquesta espècie per a les primeres economies ramaderes de muntanya. En contrast amb els resultats per a la llet, els investigadors han observat també algunes variacions entre els dos jaciments quant a l'explotació de carn de remugants i porcs, amb predomini dels primers a l’Espluga de la Puyascada i dels segons a la Cova de Chaves. Aquestes diferències podrien estar relacionades amb les característiques dels assentaments i el seu entorn i amb els mètodes de processament de la carn.

Els investigadors han identificat també residus de vegetals processats, així com de resina de pi. Aquesta última substància s'hauria utilitzat per impermeabilitzar l'interior dels recipients.

Els resultats donen suport a la idea que al Neolític primerenc a l'àrea pirinenca es practicava una economia mixta basada en l'agricultura i la ramaderia integrades (en què una sosté l'altra), amb ramats d'ovelles com a principal font de carn i llet.

«Les nostres troballes permeten conèixer millor els hàbits de consum i l'ús tecnològic dels recursos en el Neolític antic al Pirineu i obren noves vies de recerca per aprofundir en la comprensió de les dinàmiques socials i econòmiques de les societats antigues, especialment en les zones muntanyenques», assenyala Alejandro Sierra, investigador de la UAB coautor de l'estudi. (UAB)


Dissabte 20 de juliol a les 21:30 h.: Cerdanyola Menuda - Dia  20 inema a la fresca: "Encanto"
A la plaça Sant Ramon - Organitza: l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


Ferrocarrils renova els trens de la sèrie 112 de la línia Barcelona-Vallès per allargar-ne la vida útil 15 anys més


 
◘  Les millores en els serveis i el disseny es faran en els 22 vehicles de la sèrie, la majoria dels quals van entrar en servei el 1996.

◘  L’actuació permetrà incorporar pantalles d’informació al viatger, ports de connexió USB i més seients plegables, alhora que es retiraran les actuals barreres de vidre.

◘  El primer dels trens renovats començarà a circular a la propera tardor, amb una estètica molt semblant a la dels trens de la sèrie 115, estrenats el desembre de 2022.


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat els treballs per renovar i modernitzar els 22 trens de la sèrie 112, la majoria construïts l’any 1996, i que actualment donen servei a la línia Barcelona-Vallès juntament amb les unitats 113, 114 i 115. L’objectiu és allargar la vida útil de les unitats 112, que és de 30 anys, durant 15 anys més i dotar-los dels mateixos serveis, condicions de confort i disseny dels trens més nous, els de la sèrie 115, estrenats el desembre del 2022. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada del president d’FGC, Antoni Segarra i Barreto, han visitat avui la primera unitat que es renova.

Els treballs, pressupostats en 16,3 milions d’euros, consisteixen, d’una banda, en la rehabilitació completa de l’interiorisme i del disseny exterior dels 22 trens. I, de l’altra, se’n renovaran completament les comunicacions i el sistema d’informació al viatger. En tots dos casos, s’utilitzaran els mateixos criteris amb què es van construir els últims trens estrenats a la línia, els de la sèrie 115.

Actualment, ja s’estan fent els treballs de renovació del primer tren, que actua com a prototip i que és previst que es posi en circulació la propera tardor. Un cop entri en servei aquest primer tren renovat, s’aniran rehabilitant progressivament la resta d’unitats. L’actuació es farà en primer lloc en les 16 unitats de tren adquirides l’any 1996, que s’aniran introduint ja renovades amb una periodicitat d’una cada dos mesos i, posteriorment, en les 6 unitats que es van estrenar l’any 2003.

Una imatge uniforme amb els trens més nous de Ferrocarrils

Les millores en l’interiorisme que es faran a les unitats 112 replicaran el disseny dels 15 trens de la sèrie 115 que es van estrenar el desembre del 2022 coincidint amb la posada en servei de les noves freqüències i la millora de l’oferta a la línia Barcelona-Vallès, amb l’objectiu de mostrar una imatge uniforme i d’oferir les mateixes condicions de confort.

En aquest sentit, un dels canvis més visibles que s’introduiran a les unitats 112 serà la retirada de les barreres de vidre que separen els seients amb les zones de portes, amb l’objectiu de donar més obertura i amplitud a l’interior dels trens. A més, es repintaran portes, agafadors i altres elements del tren amb els mateixos colors que tenen les unitats 115.

Pel que fa als seients, tot i que se’n mantindrà l’estructura, s’encoixinaran de nou, amb les mateixes espumes que els trens 115, alhora que es renovaran els reposacaps i els reposabraços, amb materials més robustos. Els portaequipatges també es netejaran i es repararan.

Exteriorment, els trens de la sèrie 112 també canviaran d’aspecte, ja que seran repintats amb els mateixos elements distintius que les unitats 115, combinant els colors negre i blanc. També es netejarà tota la superfície dels vehicles. A diferència de les unitats de tren 115, en què els quatre cotxes estan interconnectats per passadissos, les unitats 112 mantindran l’actual separació entre cotxes.

Noves pantalles d’informació i ports de connexió USB

Pel que fa als serveis, es renovarà tot el sistema d’informació al viatger. Un dels prin-
 cipals canvis serà la instal·lació de pantalles d’informació a l’interior dels trens, alhora que es renovaran els altaveus i el sistema d’intercomunicacions. S’instal·laran ports de connexió USB i es renovaran els espais per a les persones de mobilitat reduïda, amb la instal·lació de més seients plegables i la incorporació de suports d’esquena i suports per a cadires de rodes i per a bicicletes.

L’actuació també permetrà renovar les cabines dels maquinistes, amb la rehabilitació de la interfície i la instal·lació de nous monitors de videovigilància interna. A més, es renovarà el registrador jurídic dels trens, la caixa que registra totes les variables de conducció del tren.

Més de 60 trens donen servei a la línia Barcelona-Vallès

Les unitats de tren de sèrie 112, amb una capacitat de 500 viatgers, van entrar en servei el gener de l’any 1996 a la línia Barcelona-Vallès. La modernització de la xarxa de via internacional d’FGC i la progressiva retirada de la circulació dels trens més antics (unitats 400/500/600) va comportar la necessitat d’adquirir un material modern i de grans prestacions. L’any 2003 es van afegir 6 unitats de tren noves de la mateixa sèrie 112.

L’any 2014 van entrar en servei les noves unitats de la sèrie 113, que van substituir les antigues 111 adquirides a principis dels anys 80. Un total de 19 unitats a les quals es van sumar les cinc noves unitats de la sèrie 114, formades per tres cotxes, que donen servei a les estacions de la línia L7, on les andanes són més curtes.

El desembre del 2022, coincidint amb l’estrena de les noves freqüències a la línia Barcelona-Vallès, es van incorporar 15 unitats de la nova sèrie 115, trens més moderns que incorporen els últims avenços tecnològics i milloren les condicions de confort per a les persones usuàries.

Amb aquests nous trens en servei, la flota de la línia té 61 unitats (22 trens de la sèrie 112, 19 de la 113, 5 de la 114 i 15 de la 115), la qual cosa ha permès incrementar la capacitat de la línia, que ha passat d’una capacitat de 80 milions de viatgers a l’any a 110 milions.


Les piscines públiques comencen
els preparatius per iniciar
la temporada
d'estiu 
La piscina del Turonet és la primera a obrir. Ho farà el dissabte 15 de juny i tancarà l’estiu l’1 de setembre.

Durant aquest període el seu horari serà de dilluns a diumenge de 10:30 a 19:30 h.

L’espai disposa de dues piscines, una de gran i una de petita, una àmplia zona de gespa i servei de bar durant tot l’horari.

La piscina oferirà abonaments de temporada familiars i individuals, a banda de les entrades individuals per a dies amb preus adaptats a adults, infants i gent gran.

A partir de les 17:30 h, el preu de l’entrada serà reduït.

Les tarifes es podran consultar a www.piscinesestiu.cat.

Les piscines de Bosc Tancat tenen previst obrir del 20 de juny al 8 de setembre de dilluns a diumenge de 10 a 19 h.

El recinte disposa de quatre piscines de diferents mides i profunditats amb un sistema de depuració de l’aigua de cloració salina i un gran espai de gespa amb una pineda.

La instal·lació també disposa de servei de bar i restaurant.

Les piscines oferiran entrades individuals i per a grups a diferents preus segons l’edat i el dia de la setmana i les tarifes estaran disponibles pròximament al seu web www.bosctancat.com.

Al carrer Riu Sec - Pol. Polizur
La piscina del Centre Cívic Montflorit començarà la temporada el 22 de juny i obrirà de forma ininterrompuda fins a l’1 de setembre.

El seu horari serà d'11 a 19 h (del 25 de juny al 26 de juliol hi haurà casals d’11 a 12 hores).

La piscina està ubicada al Centre Cívic de Montflorit, en una zona tranquil·la i acollidora amb servei de restaurant.

La piscina ofereix una àmplia modalitat d’entrades puntuals i abonaments per dies, mensuals, de temporada per a famílies monoparentals...

Les tarifes es podran consultar al seu web www.restaurantmontflorit.com.


Al carrer Mare de Deú del Dolors, 19 Montflorit

 Ja s'han posat en marxa
els Jocs d'Aigua del Parc Cordelles


 
Els jocs d'aigua fan servir un sistema de recirculació de l'aigua, aprofitant sempre la mateixa. Estan pensats per refrescar-se durant l’estiu, per tant, l'ús d'aquestes insttal.
lacions ha de ser responsable per part dels infants i també acompanyants.


Ca n’Ortadó tornarà a ser la seu del Museu d’Història de Cerdanyola 
 
 
El Ple ha aprovat de forma inicial el projecte de rehabilitació i adequació interior de Ca n’Ortadó com a equipament del Museu d’Història. Es tornarà a convertir en museu després de la rehabilitació i adequació prevista a l’edifici.

Aprovava de forma iniciarl el projecte, s’ha de sotmetre a informació pública per un termini de 30 dies hàbils abans de la seva aprovació definitiva i també la modificació de crèdit necessària (601.062,21€) per disposar del finançament necessari per dur a terme les obres.

L’alcalde, Carlos Cordón, molt satisfet per aquesta aprovació va senyalar que es un pas més en “la recuperació del patrimoni en els edificis referents de la ciutat”. L’aprovació del projecte i del seu finançament “ens permetrà convertir Ca n’Ortadó “en el que va ser i en el que volem que sigui: el Museu d’Història
de la ciutat des de l’època de les grans indústries fins a la del Coneixement”.

L’edifici tindrà la distribució següent:
Planta baixa: recepció, exposició i servei higiènic adaptat i que es podrà fer servir quan hi hagi activitats programades a l’exterior.

Planta primera: es destinarà íntegrament a exposició permanent. També s’hi ubiquen uns serveis higiènics.

Planta segona: estarà destinada a la conservació i consulta de determinats conjunts documentals i materials que han estat dipositats a l’Ajuntament.

També s’habilitarà una zona de consulta o es conservarà un petit despatx

  


La Policia Local incorpora
el servei de cita prèvia
 
A partir de l'1 de juny, la ciutadania que necessiti interposar una denúncia a l'Oficina de Recepció de Denúncies i Accidents de Trànsit (ORDAT) de la Policia Local i que no sigui urgent, podrà demanar cita prèvia a la pàgina web de l'Ajuntament

La Policia Local de Cerdanyola vol que el temps d'espera de la ciutadania sigui el mínim possible a l'hora de ser atesa

Un cop concertada la cita a través del web, es generarà un comprovant de confirmació  de la visita que  l'usuari rebrà al  seu correu electrònic. En cas de no
poder assistir a la cita és recomanable  anul·lar-la perquè la  franja horària
quedi disponible per a algú altre. La franja horària disponible per demanar visita concertada és entre les 6:30 i les 21 h.

Les persones que no disposin de mitjans poden continuar demanant la cita per telèfon trucant al 93 691 29 99 o presencialment a les dependències de la Policia Local (plaça Sant Medir, s/n).

En el cas de denúncies per violència domèstica i/o violència de gènere, no caldrà cita prèvia. S'atendrà directament a la comissaria.


El Servei Meteorològic de Catalunya publica la nova app Meteocat per facilitar l'accés a la previsió meteorològica en temps real


 
L’app és totalment gratuïta i ja està disponible tant per Android com per iOS.
Incorpora les notificacions dels avisos oficials de Situacions Meteorològiques de Perill.

Des d’avui està a disposició de la ciutadania la nova app Meteocat, que permet accedir des dels telèfons intel·ligents a la previsió del temps oficial del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Principals funcionalitats

A l’apartat “el Temps”, es pot consultar el temps actual a través del símbol de l’estat del cel i la temperatura, així com el resum del dia a través de les dades de l’estació meteorològica més pròxima. Igualment, es pot consultar la predicció dels tres dies vinents hora a hora (estat del cel, temperatura, precipitació, ratxa de vent, índex ultraviolat i humitat relativa), així com uns resum dels següents dies de la setmana.

Pel que fa als avisos oficials de Situacions Meteorològiques de Perill es poden consultar els vigents i també es poden configurar notificacions segons l’interès de l’usuari; intensitat de pluja, acumulació de pluja, neu, vent, calor, calor nocturna, fred, estat de la mar i temps violent, escollint les comarques i el grau de perill de l’avís.

Per altra banda, també es poden activar notificacions segons l’evolució temps,
que es parametritzen a partir de les dades de les estacions meteorològiques del SMC més pròximes a la teva geolocalització i es pot escollir temperatura mínima, màxima, precipitació acumulada durant el dia i ratxa de vent màxima.

A l’apartat “Pluja” es pot accedir directament a les imatges de la xarxa de radars de la darrera hora i es pot activar o desactivar la visualització de la predicció de la precipitació a Catalunya de la següent hora.

L’app Meteocat també incorpora un giny que et mostra el temps actual a través de la icona de l’estat del cel i de la temperatura del municipi.

Enllaços per descarregar l’App Meteocat

L’app Meteocat es pot descarregar gratuïtament a:

Descàrrega de l’App Store (per a iOS): METEOCAT a l’App Store (apple.com)
Descàrrega a Google Play (per a Android): METEOCAT - Aplicacions a Google Play

Per a més informació sobre l'App podeu accedir a: Aplicació Meteocat | Meteocat

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
Esports. Cerdanyola del Vallès


   
  FUTBOL


  Es fa oficial el fitxatge del tècnic Santi Álvarez que havia estat en el juvenil del
  Badalona, i en el primer equip dues temporades. I també es fa amb els serveis
  del migcampista Carlos Portero del Castelldefells

       
HOQUEI PATINS

   
     Donar sang   
 un gest que salva vides
  

                                 
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
 
Les persones que vulguin donar sang hauran de reservar
  l’hora i seguir les mesures de seguretat  establertes
com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
i guardar la distància mínima interpersonal
 
VULL DONAR SANG
 


  Dilluns 22 de juliol 2024 
Donació de sang-plasma
 
De 9:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30h
          
         Unidad móvil, a l'Ateneu

                         
                                              
Propera presència de la unitat Mòbil: 5 agost
 
De 10 a 14 i de 17 a 21 h a l'Ateneu
Donar sang
   


El campionat internacional d'hoquei patins GoldenCat es farà a Cerdanyola

 

D'esquerra a dreta: Óscar Pons, regidor d'Esports, Benjamí Pons, president de la Federació Catalana de Patinatge, l'alcalde, Carlos Cordón i Mario Núñez, president del Cerdanyola Club d'Hoquei.
Les seleccions catalana, argentina, portuguesa, francesa i italiana masculines i femenines es donaran cita a Cerdanyola en la GoldenCat, que se celebrarà entre el 29 d'agost i l'1 de setembre al CEM Can Xarau.
La competició internacional coincidirà amb la Setmana de l'Esport Català
Cerdanyola serà la seu de la tercera edició de la GoldenCat, una competició de seleccions que serà la prèvia al mundial d'hoquei patins que se celebrarà a Itàlia a mitjan de setembre.

 


El Museu d’Art de Cerdanyola s’integra al Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya


 
El departament de Cultura de la Generalitat formalitza la integració de 28 centres d’art contemporani d’arreu de Catalunya en el Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals amb l’objectiu de començar el desplegament normatiu del Sistema i enfortir les arts visuals del país. El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) és un d’ells

L'objectiu del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals que impulsa el Departament de Cultura és apropar l'art contemporani i les arts visuals a la ciutadania. Mitjançant aquest sistema, els equipaments col·laboren entre ells i fan accions de cooperació que permetran optimitzar els seus recursos. Per exemple, els centres territorials poden compartir recursos amb centres locals, tot cedint-los continguts artístics o part de les seves programacions. També permet la complicitat i col·laboració entre el govern i els ajuntaments per enfortir els centres als diferents territoris

Finalment, el sistema també pretén ser un espai d'interacció dels agents artístics, més
enllà dels equipaments, que faciliti i fomenti la creació.

El Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals està integrat per gairebé una trentena de centres, encapçalats pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), com a equipament nacional, els Centres Territorials i els Centres i Espais d'art locals. Recentment, s'ha integrat en aquest sistema el Museu d'Art de Cerdanyola i altres tres centres del Vallès Occidental s'hi han integrat, la Sala Muncunill de Terrassa, el Museu de Sabadell i la sala d'exposicions La Granja de Santa Perpètua de Mogoda.

Tots els centres del sistema tenen la missió de fomentar la recerca i creació; la producció i programació; la difusió i dinamització de públics; la patrimonialització i documentació, la connexió i articulació i la creació i la producció.


L'INCASÒL facilita la creació de 283 habitatges de protecció oficial
al Parc de l'Alba
 
Les cooperatives d’habitatge Fem Ciutat i Llar Unió Catalonia han comprat una parcel·la amb una edificabilitat de 25.539 m² de sostre.

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, i les cooperatives d’habitatge Fem Ciutat i Llar Unió Catalonia, han firmat el contracte d’arres per a la compravenda d’una parcel·la destinada a sòl residencial al Parc de l’Alba, a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

Es tracta d’una parcel·la amb una edificabilitat de 25.539 m2 de sostre que s’ha venut per 12.357.785,78 € (IVA inclòs) i que està qualificada de sòl residencial destinat a habitatges de protecció oficial en règim general, amb capacitat d’acollir 283 habitatges.

La parcel·la venuda (R-21.01), de 8.512,69 m2, està destinada íntegrament a l’habitatge. Està situada a l’extrem nord del Parc de l’Alba, a tocar de l’estació de tren Cerdanyola-Universitat i al costat d’una altra parcel·la destinada a l’habitatge de protecció oficial en règim general que també és propietat de l’INCASÒL i encara està disponible, així com de parcel·les destinades al parc científic i a altres activitats econòmiques. Està previst que les obres d’urbanització de la zona comencin l’any vinent i que a principis de 2026 les cooperatives puguin sol·licitar la llicència d’edificació.    (govern.cat)Inauguració de la sala on s’exposaran: “LES TITÀNIDES D’ISMAEL SMITH”.


 

 Imatge original

 Imatge original
El passat dissabte dia 18 al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès es va procedir a la inauguració de la sala on han quedat exposats els relleus recuperats de les façanes de la fàbrica Uralita: “LES TITÀNIDES D’ISMAEL SMITH”.

“LES TITÀNIDES D’ISMAEL SMITH” estaven ubicades a la façana de la via del tren de la fàbrica Uralita i són una de les escultures públiques de majors dimensions que
  Smith va realitzar i que s’ha conservat. Es tracta de dues
al.legories de les deesses primigènies del mar i la terra, Talassa i Gea, realitzades amb materials innovadors perl'època, el ciment i el formigó, i que mostren l'estil personal, expressiu i elegant, erótic i ambigu de l'artista Ismael Smith.

Es van extreure i recuperar a partir d’una operació de rescat i un llarg procés de restauració i museografia que ha comptat amb el suport del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

 Aspecte actual després de la restauracióLa UAB és la primera universitat d'Espanya segons el rànquing CyD 
L'onzena edició del rànquing per a les universitats espanyoles que elabora la Fundació CyD situa la UAB en primera posició i li atorga el nombre més gran d'indicadors d'alt rendiment de les 81 universitats analitzades.

La Fundació CyD ha presentat els resultats de l'onzena edició del rànquing CyD per a les universitats espanyoles. Aquesta classificació s'elabora associada al rànquing internacional U-Multirank, amb la qual comparteix els principis metodològics i la majoria d'indicadors, afegint-hi alguns indicadors més apropiats per al sistema universitari espanyol.

Aquesta edició inclou els resultats de 81 universitats, 30 àmbits de coneixement i
3.407  titulacions.

El rànquing avalua el rendiment de les universitats en funció del resultat obtingut en 36 indicadors, tant per a la classificació institucional com per a la classificació dels 30 àmbits de coneixement.

Les 10 universitats espanyoles que obtenen un nombre més elevat d'indicadors de més rendiment a la classificació són, per aquest ordre, la UAB, la Universitat de Navarra, la Universitat Autònoma de Madrid, la Carles III de Madrid, la Universitat de Barcelona, la Pompeu Fabra, la de Deusto, la Pontifícia de Comillas, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Ramon Llull.Nova Farmàcia a Cerdanyola 


Aquesta setmana ha obert les portes una nova farmàcia, a la carretera de Barcelona 169 amb el nom de Farmàcia La Farigola sent la seva  titular, la
farmacèutica Marta Fabregat López.La recuperació de les reserves hídriques permet a l'Àmbit Ter-Llobregat tornar a l'escenari d'excepcionalitat 
La flexibilització de mesures beneficiarà 6 milions de persones de 14 comarques del país.

La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha acordat aquest dimarts tornar a l’escenari d’excepcionalitat en l’àmbit Ter-Llobregat, arran de la recuperació de les reserves a causa de les pluges de les darreres setmanes.

Actualment el nivell de reserves en els embassaments d’aquest àmbit es situa al 25,4%, amb 154 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges i el desgel. Cal recordar, que al mes de març el nivell de reserves en l’àmbit Ter-Llobregat era del 15%.

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha explicat que “aquesta mesura beneficiarà 6 milions de persones a 202 municipis en 14 comarques del país”.

“És una fase que ens permet guanyar temps i tenir més marge de maniobra per continuar estalviant aigua sense aplicar les mesures més restrictives”, ha dit Mascort.

Escenari d'excepcionalitat significa que a partir de demà dilluns 13 començaran a aplicar-se les mesures següents:

◘  Per als habitants, el límit de consum diari serà de 230 litres, davant dels 200 permesos  a l'escenari d'emergència.
◘  Per a usos recreatius, el consum d'aigua es redueix al 15% en àmbits urbans i al 50%  en reg.
◘  Per als usuaris industrials, el consum d'aigua es redueix al 15%, enfront del 25% de reducció a la fase d'emergència.
◘  Per als usuaris del sector agrícola, el consum es redueix un 40%, enfront del 80% a l'escenari d'emergència. A més, per a usos ramaders aquesta reducció serà del 30%  i es presenta la possibilitat de flexibilitzar aquesta mesura si es presenta un Pla d'estalvi a l'Agència Catalana de l'Aigua.

D‟altra banda, l‟escenari d‟excepcionalitat implica algunes prohibicions:

Estat de les reserves actuals d'aigua als embassaments (15 juliol: 36,24%) 
◘  L'ús d'aigua per regar jardins o zones verdes públiques o privades, excepte en el
    cas del reg de supervivència d'arbres i plantes, que es durà a terme gota a gota o
    amb regadora).

◘  El reg de gespa, excepte en el cas dels camps dedicats a la pràctica dels esports
    federats.

◘  La neteja de zones urbanes (carrers, clavegueram, datades) amb aigua potable.

La situació presenta millores, però la Comissió Interdepartamental de Sequera insisteix a no abaixar la guàrdia, més encara tenint en compte que s'acosta una època de gran consum d'aigua: a l'estiu, la despesa en piscines, dutxes públiques i reg és més gran que a altres estacions, degut no només a l'ús dels habitants, sinó també a l'afluència del turisme a Catalunya.

◘  Queda prohibit omplir piscines d'ús personal o familiar.
◘  Només es permet l'ompliment parcial o primer omplert de piscines públiques o
    privades que tinguin un sistema de recirculació d'aigua.

◘  Només es permet la neteja de vehicles a locals.


Cerdanyola és una
ciutat segura per viure
 
Les dades destaquen la baixada de robatoris amb força i un augment significatiu de les estafes per internet. També recullen un increment de les denúncies de convivència i civis-me. Durant l’any 2023, els delictes contra el patrimoni han tornat a ser els més nombrosos a Cerdanyola amb un 83% de la totalitat.

D’entre aquests, destaca el descens d’un 21% (131) dels robatoris amb força a l’interior de vehicles i també la baixada d’un 12,9% (121) dels robatoris amb força a domicilis. També cal destacar que els robatoris amb violència i/o intimidació han disminuït un 23,2% (86).

Per contra, entre les infraccions penals contra el patrimoni estan experimentant un creixe-ment destacat les estafes per internet. Durant el 2023, s’han registrat 863 denúncies per estafes i la tendència és que aquesta xifra continuï augmentant perquè la ciutadania no té la percepció de perill davant aquestes situacions.

 La posada en marxa de la comissaria virtual dels MMEE permetrà destinar més recursos als delictes digitals. Al llarg del 2023, els MMEE i Policia Local van detenir a 293 persones, un 11,4% més que l’any anterior. D’entre aquestes, el 89,1% van ser homes i gairebé la meitat persones majors de 36 anys.
Respecte a l’accidentalitat, es van produir 182 accidents, un 8,6% més que l’any 2022. Aquest augment s’atribueix a la major mobilitat. Durant el 2023 no es va produir cap víctima mortal en accident de trànsit, 22 ferits greus i 197 lleus. Pel que fa als atropellaments, aquests van passar de 30 a 36 i la majoria d’ells es van produir en passos de vianants.

Davant aquests números des dels cossos de seguretat destaquen que cal reforçar les inspeccions i senyalització per als vehicles.

Previsió d'un increment d’efectius

Des de l’Ajuntament s’està actuant de forma contundent contra l’incivisme per canviar la dinàmica ascendent dels incidents per convivència i civisme. Durant l’any 2023 es van produir 1.437 incidents, un 31% més que l’any anterior i es van posar un total de 72 denúncies.

Des del mes de gener d’aquest any s’ha posat en marxa un pla d’actuació contra l’incivisme amb la implementació de patrulles de la policia local vestides de carrer per poder detectar i actuar amb major contundència. En aquest sentit, el cap de la Policia Local, Lluís Funes, avança que “hi ha previst un increment d’efectius aquest any i aquest ens permetrà, entre d’altres, estabilitzar la unitat de proximitat i civisme”.
Un projecte de 'big data' optimitza més de 2.700 km de la xarxa de canonades de Catalunya per reduir el risc de fuites d'aigua


 
Un projecte de ‘big data’, impulsat pel Catalan Water Partnership (CWP), el clúster de l’aigua, permetrà compartir les dades de més de 2.700 km de canonades de Catalunya per generar un sistema de predicció de risc d’avaries i minimitzar el perill de fuites d’aigua als sistemes de quatre de les companyies d’aigües de Catalunya. Per fer-ho, han creat un consorci on hi participen cinc socis: Aigües Manresa, TAIGUA (Aigua Municipal de Terrassa), Aigües de Mataró, AVENTEC i BGEO, les enginyeries i empreses tecnològi-ques especialitzades en solucions digitals pel cicle urbà de l’aigua.

La iniciativa, anomenada Fluent, compta amb el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ – l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a través d’un ajut de 65.600 euros, provinents del programa per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinat al desenvolupament de projectes en cooperació, impulsats pels clústers del programa Catalunya Clústers.

El consorci que ha posat en marxa el CWP aglutina les dades del sistema de canonades d’aigua de les quatre companyies participants, que donen servei a pràcticament 260.000 abonats, i que a futur vol permetre adquirir dades de més municipis. A partir del big data, l’objectiu és adquirir el màxim coneixement i dades sobre l’estat de les canonades. D’aquesta manera, el sistema dissenya un algorisme que permet identificar les zones o canonades que tenen un major probabilitat de patir una avaria, a fi i efecte de poder tenir-ho en compte en el moment de planificar les obres de renovació de la xarxa de distribució.

El clúster manager del CWP, Xavier Amores, assegura que “el projecte Fluent és un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua, on el Clúster ha liderat una trentena de projectes cooperatius els darrers 8 anys”. En aquest sentit, Amores explica que “aquesta iniciativa d’innovació vol contribuir a la gestió d’un recurs escàs com l’aigua, més avui en un context de sequera.

Per això, les solucions digitals poden ajudar a preveure i avançar-nos de manera més clara les possibles avaries i millorar el rendiment de la xarxa”. Per últim, el clúster manager del CWP afegeix que “confiem que la col·laboració de diversos operadors a l’hora de compartir dades amb empreses tecnològiques serveixi d’exemple per compartir bones pràctiques al conjunt del sector”.


L’objectiu principal és reduir el volum d’aigua no registrada (ANR) o el que també s’ano-
mena “usos no mesurats” (subcontatges, usos municipals, pèrdues,captacions il·legals, dipòsits contra incendis), que a dia d’avui voreja el 25% al conjunt de sistemes de canonades de Catalunya, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. D’aquest, el clúster calcula que un 10% son fuites, i reduir aquest percentatge és l’objectiu del projecte. En el cas de les empreses d’aigües que cedeixen les seves dades a Fluent, el percentatge d’aigua no registrada és del 12,2% d’Aigües de Mataró i Aigües Vic, el 22%, a Terrassa i el 18,4% d’Aigües Manresa. Són càlculs provinents de les prop de 3.000 avaries detectades en l’últim any per part de les companyies. Pel que fa a la privadesa de les dades de cada companyia d’aigües, el consorci les gestionarà al complet però les empreses únicament tindran accés a les seves.

Ajuts per a millorar les xarxes municipals

El Govern ha ampliat fins als 128 milions d’euros el pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals d’aigua, que beneficiaran fins a 707 municipis de Catalunya. Es tracta de subvencions per a reduir les pèrdues de la xarxa de canonades, rehabilitació o impermeabili-tació de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanya de recerca i reparació de fuites.

Sobre el CWP

El Catalan Water Partnership és el clúster català de l’aigua, format per empre-ses i centres de coneixement que des de 2008 operen en el sector de l’ús sostenible de l’aigua i que té la missió de millorar la competitivitat global dels seus associats i la sostenibilitat en l’ús del recurs.

Al CWP hi participen fabricants d’equips, laboratoris, consultories, enginyeries, universitats i altres entitats relacionades amb el sector de l’aigua i les soluci-ons per a l’ús sostenible. El clúster promou projectes i col·laboracions multinivell, orientades a aconseguir solucions innovadores a les necessitats globals d’aigua de qualitat en qualsevol lloc del món i aplicables en múltiples sectors.El Govern aprova el calendari
de festes laborals per a l'any 2025
 
El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.

Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2025:

 1 de gener, dimecres
 6 de gener, dilluns
18 d’abril, divendres
21 d’abril, dilluns
 1 de maig, dijous
24 de juny, dimarts
15 d’agost, divendres
11 de setembre, dijous
 1 de novembre, dissabte
 6 de desembre, dissabte
 8 de desembre, dilluns
25 de desembre, dijous
26 de desembre, divendres

De les tretze festes esmentades  n’hi haurà una, a triar entre el 6 de gener, el 21 d’abril, el 24 de juny i el 26 de desembre, que tindrà el caràcter de recuperable. Les altres dotze seran de caràcter retribuït i no recuperable.
 


Cerdanyola passa a ser
zona de lloguer tensionat
 
Cerdanyola del Vallès forma part dels municipis declarats com àrees tensionades i, per tant, s'aplica la regulació dels preus del lloguer, un mecanisme que servirà per marcar un preu màxim i controlar les pujades desproporcionades de les rendes de lloguer

En els casos d'habitatges llogats en els últims 5 anys, quan es formalitzi un nou contracte o una renovació, s'haurà de mantenir el preu de l’anterior contracte i només es podrà aplicar l’actualització del preu que correspongui en base a l’Índex de Garantia de Competitivitat o IPC (segons correspongui en base al contracte).

En el cas dels grans tenidors (propietaris de 5 habitatges o més en mercat residencial) que formalitzin un nou contracte d’un habitatge llogat anteriorment, si el preu del lloguer està per sobre Sistema Estatal de Referencia de Precios de Alquiler de Vivienda, l’hauran de baixar i ajustar al màxim permès.

A més, en els nous contractes no es poden repercutir despeses que no estiguessin previstes en el contracte anterior.
Pel que fa als habitatges llogats per primer cop o no llogats en els últims 5 anys, el preu màxim al que es pot llogar l’habitatge el marca el Sistema Estatal de Referencia de Precios de Alquiler de Vivienda. En aquests casos, quan s’hagi de formalitzar un nou contracte, els preus s’han d’ajustar al topall màxim que marqui el sistema de preus de referència.

Excepcions
Només es podrà pactar una pujada addicional del 10% de manera justificada en els casos següents:

◘ Rehabilitació de l’habitatge en els últims 2 anys.
◘ Millores que generin un estalvi energètic del 30% o d’accessibilitat
◘ La durada del contracte sigui de 10 anys o més o es pactin pròrrogues
   obligatòries.
L'índex de referència no aplica a contractes de lloguer d'habitacions, locals o contractes de lloguer de temporada.
El Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS) és l’única xarxa a escala europea dedicada a fomentar el debat, la cooperació i el recolzament entre les autoritats locals i regionals en el camp de la prevenció del delicte i la seguretat urbana

El Ple municipal del passat 29 de febrer va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès al Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS). Reconeguda per la seva experiència per les institucions nacionals i europees, EFUS és una xarxa que representa la diversitat de territoris i promou l’intercanvi d’experiències seguint el principi de “ciutats donant suport ciutats”.

Entre els principals objectius de l’associació se’n destaquen:

Promoure una visió estratègica de la seguretat urbana.
Recolzar les entitats locals en el disseny, desenvolupament i avaluació de les polítiques locals de seguretat.

Difusió del paper de les autoritats locals i regionals en l’elaboració i posada en pràctica de les polítiques nacionals i europees.
L’adhesió de Cerdanyola al Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS) comporta també formar part del Fórum Español para la Prevención y la Seguridad Urbana (FEPSU), associació formada pels municipis espanyols. FEPSU és el representant d’Espanya al Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS).

L’EFUS va ser constituït l’any 1987 i està format per més de 250 autoritats locals i regionals europees de diversos països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Països Baixos, Regne Unit, Bulgària, Hongria, República Txeca i Romania.


Els socis adherits al Fórum Español para la Prevención y la Seguridad Urabana (FEPSU) són els següents: Generalitat de Catalunya, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Dénia, Gandia, Madrid, Teruel, Jávea, Zaragoza, i a partir d’ara, Cerdanyola del Vallès.


Cerdanyola disposarà d’una
nova escola bressol municipal.


 
L’Ajuntament ha firmat el contracte de lloguer del futur local que ocuparà l’escola bressol, situat al carrer Ample (amb entrada i sortida per carrer Ample i passatge Maria Lluïsa). Aquest local va ser una llar d’infants fins al curs 2021-22, però igualment necessita obres per adequar-lo a la normativa vigent del Departament d’Educació de la Generalitat.

La futura escola bressol tindrà 448,40 m² dels quals 125,80 m² corresponen a pati i tindrà capacitat per a 61 infants.

L’adquisició del local respon al compromís del govern local per obrir la quarta escola bressol municipal ampliant així el nombre de places de 0-3 i donant resposta a l’augment de la demanda en aquesta franja d’edat.
 

 Detall de les Fontetes des del Turonet


Les dones, la memòria i la pagesia protagonitzen les exposicions d'aquest any al Museu d’Història de Cerdanyola 
El Museu d’Història de Cerdanyola ha dissenyat per aquest any un programa d’exposicions en què s’alternen temàtiques tan diverses com la història, l’arqueologia, l’etnografia, la memòria històrica i democràtica o la natura.

(In)visibles i (O)cultes romandrà al Museu de Ca n’Oliver fins a l'11 d’agost. La mostra ha estat produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona que ens proposa un viatge a través de l’espai i del temps per la vida de 24 dones científiques que la història ha fet invisibles. L'exposició és fruit de la col·laboració entre el servei de Medi ambient.

Les protagonistes són la cantant Conxita Badia i Millàs, la modista i professora Maria Dolors Bargalló i Serra, la supervivent dels camps nazis Neus Català i Pallejà, la primera aviadora Maria Pepa Colomer i Luque, la psicòloga Júlia Coromines i Vigneaux, la política i feminista Enriqueta Gallinat Roman, l’escriptora Ana María Matute, la periodista María Luz Morales Godoy, l’activista i feminista Teresa Pàmies i Beltran, l’escriptora, activista i poeta Joana Raspall i Joanola, l’actriu Margarita Xirgu Sobirà i la primera alcaldessa democràtica Nativitat Yarza i Planes.

I tu? què has fet per a la victòria? és una mostra que es veurà al vestíbul del Museu de Ca n’Oliver fins al 20 de setembre. Aquesta mostra forma part del programa Memòria en Xarxa que promou i produeix l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i en el que el Museu d’Història participa en el comissariat. Enguany el tema escollit és l’esforç de guerra a la rereguarda republicana i porta com a títol general “I tu? què has fet per a la victòria?”. Cerdanyola del Vallès s’ha centrat en el tema dels refugiats, produint dos plafons on es parla de l’acollida que van rebre centenars de persones refugiades a la ciutat, en indrets com Flor de maig i cases particulars.
La mostra Al Vallès som gent de vinya, creada en col·laboració entre els museus de Ripollet, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Rubí, va néixer amb l'objectiu d'investigar i difondre la tradició del cultiu de la vinya que uneix els pobles del Vallès. La mostra segueix el fil temàtic de la vinya per tal d'explicar les lluites de la societat pagesa catalana, posant el focus d'atenció en les persones que duien a terme aquesta feina. La mostra va itinerant pels diversos museus del Vallès Occidental i ha comptat amb el suport econòmic de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Com ja és habitual, cada mostra anirà acompanyada per un programa de visites guiades i d’activitats complementàries en què sovint hi participen entitats de la ciutat com Vespres Literaris o el CRAC.

Al Vallès som gent de vinya estarà al Museu de Ca n’Oliver de mitjans de setembre a finals de desembre.

Durant el mes de maig, coincidint amb la commemoració de l’alliberament de Mauthausen i altres camps i el Dia en Memòria de les Víctimes del nazis d’Espanya, es programarà una exposició de petit format Memòria relacionada amb els camps de concentració i les víctimes.

Durant el mes d’octubre, es farà una exposició relacionada amb el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió franquista.


Cerdanyola és escollida
com a nou membre de la
Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO
 

                   Ara som membres de la Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO!

Dimecres passat 14 de febrer 2024, Cerdanyola d'integra oficialment dins de la Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO (GNLC), al costat d'unes altres 64 ciutats de 35 països.
Les noves ciutats que entren a formar part de la Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO (GNLC) https://www.uil.unesco.org/en/learning-cities, entre aquestes Cerdanyola del Vallès, són ciutats que han demostrat un gran compromís amb el foment d'oportunitats d'aprenentatge al llarg de tota la vida per a tothom a les comunitats locals. Fins ara, la xarxa la formaven 292 ciutats de 76 països i amb les noves incorporacions s'ampliarà a 356 ciutats.

La UNESCO defineix una ciutat d'aprenentatge com una ciutat que "mobilitza tots els recursos a tots els sectors per a la promoció d'un aprenentatge inclusiu des de l'educació bàsica a la superior al llarg de tota la vida". En aquest sentit, molts projectes i iniciatives iniciades per diferents serveis municipals de l'Ajuntament, com per el programa 'Cerdanyola Educa', el programa 'Talent Factory', la creació de l'Oficina Jove, els festivals internacionals de Teatre Infantil, el projecte 'Artíva't', la formació de l'Escola Municipal de Música o l'Escola d'Adults, entre molts d'altres, milloren l'accés permanent a l'aprenentatge al llarg de tota la vida, garantint una major qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de la ciutat.

En aquest sentit l'alcalde Carlos Cordón es refereix a la marca Cerdanyola, Ciutat del Coneixement i afirma que “per a nosaltres, l'aprenentatge i la divulgació científica és l'ànima del nostre municipi i la nostra marca de ciutat pretén garantir una ciutat paradigma de la innovació i del progrés col·lectiu on la transferència de coneixement està al servei del benestar de la ciutadania".

Com a membre de la xarxa, Cerdanyola del Vallès s'unirà a un moviment global per donar suport i accelerar la pràctica de l'aprenentatge al llarg de la vida.Nova electrolinera a
Cerdanyola del Vallès 
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va presentat el passat dia 1 de febrer, a Cerdanyola del Vallès, la nova electrolinera de recàrrega ràpida que s’ha instal·lat al municipi. Es tracta d’un nou model i suposa un pas endavant en el pla d’expansió del servei Electrolineres AMB per ampliar els punts de recàrrega pública per a vehicles elèctrics de la metròpolis de Barcelona. De fet, aquest punt de recàrrega de vehicles elèctrics és el primer d’aquest pla d’expansió metropolità ubicat a l’àmbit territorial del Vallès.

En l’acte de presentació d’aquesta nova electrolinera de recàrrega ràpida (50 kW) hi han assistit l’alcalde de Cerdanyola del Vallès i vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón; la regidora de mobilitat del municipi, Conchi Martínez, i la consellera delegada de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Elisabet Latorre.

Carlos Cordón ha exposat que “des de l’Ajuntament estem molt contents de seguir avançant en favor de la mobilitat sostenible a la ciutat, sense deixar ningú enrere. Prova d’això són els metres de carril bici que s’estan guanyant al centre de la ciutat, l’aprovació de la ZBE, la pacificació de carrers com la ronda del Guinardó o la instal·lació d’electrolineres com la que es va presentar a Cerdanyola.

Per la seva part, Elisabet Latorre explica que “aquesta electrolinera és un clar exemple de com l’AMB avança de forma decidida en la descarbonització de la mobilitat, un dels principals reptes actuals, i facilita a la ciutadania de la metròpolis de Barcelona alternatives més netes i sostenibles per desplaçar-se”.

Característiques del nou punt de recàrrega

L’electrolinera presentada de 50 kW, és la quinzena de l’AMB i està finançada a través del Pla de sostenibilitat ambiental de l’AMB. S’ubica al carrer del Camp, disposa de dues places d’estacionament i tres connectors, un Mennekes (CA), un CHAdeMO (CC) i un COMBO (CC). El connector Mennenkes es pot utilitzar simultàniament amb un dels altres dos connectors de CC.

Per fer-la servir, com la resta d’electrolineres de l’AMB, cal registrar-se a l’app AMB Electrolineres. La recàrrega s’activa amb la mateixa aplicació i el temps màxim és de 30 minuts.

L’AMB també recorda que, des d’inicis d’aquest any, un cop finalitzat el període de promoció gratuït i seguint el model de tarifació de Barcelona ciutat i l’estratègia de la resta d’Europa el servei d’electrolineres passa a ser de pagament.

Estat de l’ampliació de la xarxa d’electrolineres de l’AMB

Com ja es va anunciar el passat mes d’octubre, l’AMB crearà, al llarg del 2024, una de les xarxes metropolitanes públiques de recàrrega ràpida més extenses del sud d’Europa.

En el cas de Cerdanyola del Vallès, hi ha dos nous punts ràpids acabats i pendents de la connexió amb Endesa, situats al passeig de les Acàcies i a l’avinguda de Canaletes.També s’està avançant en els projectes de 8 electrolineres vinculades al projecte d’innovació MetroCHARGE, que permetrà dispensar energia provinent de la xarxa elèctrica del metro, així com en la integració de les 28 electrolineres solars.

Durant els darrers mesos, l’AMB també ha efectuat la renovació i millora de tots els equips existents mitjançant el programa de cofinançament MOVES III, que ha permès incrementar tant la potència dels equips com la fiabilitat del sistema.

Econòmicament, l’AMB preveu que aquest pla d’expansió tindrà un cost global de quatre milions d’euros, dos milions dels quals provindran de subvencions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Contribució a l’impacte ambiental

L’AMB va iniciar l’establiment de la seva xarxa d’electrolineres l’any 2015. Actualment, amb el punt de recàrrega presentat avui a Cerdanyola del Vallès, la infraestructura assoleix els 15 punts de recàrrega ràpida, que distribueixen més de 190.000 kWh cada mes i faciliten 11.000 recàrregues mensuals, segons dades del darrer trimestre del 2023.

Els 15 punts en funcionament estan ubicats als municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Pallejà, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat i Gavà.Cerdanyola es Zona de Baixes Emissions 
La Llei del Canvi Climàtic i Transició Energètica va obligar que totes aquelles ciutats i municipis d'Espanya que superessin els 50.000 habitants (més del 50% de la població espanyola), haguessin d'establir una Zona de Baixes Emissions abans del 2023. Tot i
això, la realitat és que la majoria de les localitats no han fet els deures.

El Ple municipal de Cerdanyola finalment el dia 1 de febrer passat ha aprovat l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions.

A Cerdanyola, la zona de baixes emissions comprendrà el nucli urbà i quedarà delimitada per la carretera N-150 (carretera Barcelona), avinguda Canaletes, avinguda Guiera, carrer Santa Rosa, carrer Oreneta, carrer Àliga, avinguda Roma, carrer Serragalliners, ronda Serraparera, carrer Clota, carrer Santa Anna i carrer Can Pallarès.

En el cas de Bellaterra, la zona de baixes emissions comprendrà tota l’extensió urbanitzada, delimitada pels accessos a l’AP7, camí Antic de Sant Cugat, la BV-1414 (carretera de Bellaterra) i carrer de la UAB.

En aquests dos àmbits, els vehicles que no disposin de les etiquetes ambientals Zero, Eco, C o B no podran accedir a la zona delimitada com a Baixes Emissions els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7 a 20 h.

Per tal de garantir la seva posada en marca amb mirada social, s’ha previst un paquet
d’exempcions i moratòries en cas dels vehicles que no disposin d’etiqueta ambiental.
Quedaran exempts i, per tant, podran continuar circulant per la ZBE:

Els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda (VPMR)
Els vehicles que presten serveis d’emergència i essencials
Els vehicles dedicats al transport de persones amb malalties i discapacitats
Els vehicles dedicats a l’exercici professional i que els seus titulars estiguin propers a la jubilació
Els vehicles els titulars dels quals acreditin uns ingressos econòmics inferiors a 2 vegades l’IMPREM, ponderat segons el nombre de membres de la unitat familiar
També es podran expedir autoritzacions puntuals
Per tractament mèdic, o prestació de servei singular
24 autoritzacions de pagament vàlides durant un dia

L’ordenança que regula les zones de baixes emissions entrarà en vigor a Cerdanyola a partir de l’1 de juliol de 2024.

S’establiran uns mesos de moratòria sancionadora i serà a partir de l’1 de gener de 2025 l’inici del període sancionador.
Les infraccions seran considerades totes com a greus i seran de 200 euros amb un recàrrec del 30% per reincidència. Els ingressos obtinguts per les sancions es destinaran a finançar actuacions orientades a impulsar la mobilitat sostenible.

https://www.cerdanyola.cat/sites/default/files/zbe_video_04_hd06.mp4
Las etiquetas con las que puedes acceder a una Zona de Bajas Emisiones son:
Etiqueta Zero:correspon a cotxes elèctrics (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), híbrids endollables amb una autonomia de 40 km i els vehicles de pila de combustible.
Etiqueta Eco:poden portar-la els vehicles híbrids endollables que no puguin recórrer més de 40 km en mode elèctric, els híbrids no endollables i els de gas natural (GNC,GNL i GLP).
Etiqueta C:les porten al vidre tant els turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir del 2006, els turismes i furgonetes dièsel matriculats a partir del setbre del 2015.
Etiqueta B:correspon als turismes i furgonetes de gasolina a partir del gener del 2001 fins al 2005 inclòs, les furgonetes i turismes dièsel a partir del 2006 fins a l'agost del 2015.


Pas endavant per construir l'hospital de proximitat del Vallès Occidental 
L’AMB ha aprovat avui una modificació
 del planejament urbanístic vigent per ubicar el centre a la cruïlla entre Cerdanyola, Montcada i Reixac i Ripollet.


El consell metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat inicialment aquest dimarts la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per a la construcció del nou hospital de proximitat del Vallès Occidental, un equipament que es construirà a la confluència dels municipis de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Ripollet.

El nou dispositiu serà un centre d’alta resolució per a les patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada. Tindrà consultes per a atenció especialitza, gabinets per a proves diagnòstiques i quiròfans per a cirurgia ambulatòria. També oferirà atenció urgent, rehabilitació i servei de diagnòstic per la imatge. Així mateix, per cobrir les necessitats del territori en atenció intermèdia, comptarà amb places d’hospital de dia i llits per a pacients de llarga estada, convalescència, cures pal·liatives i subaguts.

L’hospital atendrà una àrea formada per 180 mil habitants corresponent a cinc poblacions: Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès. La gestió correspondrà al Consorci Sanitari del Parc Taulí.
La modificació del PGM ha estat redactada per l’AMB en consens amb els ajuntaments afectats i el Servei Català de la Salut i en coordinació amb els treballs del Pla director urbanístic metropolità. A més de l’hospital, la proposta inclou:

Transformar l’antiga carretera N-150 en una avinguda metropolitana que millori les connexions a peu, en bicicleta i amb transport públic entre els municipis afectats, de manera que es garanteixi una bona accessibilitat al nou hospital. Nous espais verds a les vores del riu Sec i la riera de Sant Cugat que millorin les connexions entre Collserola i el riu Ripoll.

La construcció d’un barri a l’entorn de l’hospital amb noves places, equipaments, habitatges (40% de protecció oficial), comerços i activitats terciàries.
Després de l’aprovació inicial per part del consell metropolità, s’iniciarà el procés d’informació pública de la modificació del PGM, en què la ciutadania i les institucions podran presentar les al·legacions i els informes que considerin oportuns.

Amb l’aprovació definitiva de la modificació del PGM, a càrrec de la Generalitat de Catalunya, s’iniciaran els tràmits per cedir els terrenys al Servei Català de la Salut i per convocar el concurs de redacció del projecte. La previsió és engegar el concurs el 2025.
(30-01-2024)
Aquí es poden descarregar imatges del projecte: https://we.tl/t-jCb6ok98wr


Ja podeu consultar en línia
i de forma gratuïta,

el Diccionari etimològic
de Pere Coromines


 
El Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de l'autor Joan Coromines, publicats entre el 1980 i el 1991, des del dia d'ahir es pot consultar en línia des de qualsevol dispositiu electrònic i de forma gratuïta a l'adreça DeCat.iec.cat. Fruit d'un conveni entre l'Institut d'Estudis Catalans i la Fundació Pere Coromines ja es poden consultar els nou volums que formen l'obraUn catalitzador basat en perovskites per convertir el co2 en metà 
Una recerca liderada per la Universitat del País Basc, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant i el Sincrotró ALBA, ha combinat per primera vegada experiments NAP-XPS a la línia de llum CIRCE d’ALBA amb experiments de FTIR in situ. L’objectiu és establir l’esquema complet de la reacció de conversió del diòxid de carboni (CO2) en metà sobre un nou catalitzador. El metà pot ser reciclat per utilitzar-lo com a combustible o com a producte químic i al mateix temps es contribueix a la reducció de les emissions de CO2.

L'augment exponencial de la demanda i el consum de combustibles fòssils ha provocat un increment dels nivells de concentració de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera fins a arribar als 420 ppm (parts per milió) l'any 2022. Aquest fet té greus conseqüències en l'escalfament global i la contaminació ambiental del planeta. S’han desenvolupat diferents alternatives tecnològiques per fer una transició factible i gradual de combustibles basats en carboni a combustibles renovables. Durant els darrers anys, la tecnologia de captura i utilització de CO2 ha estat considerada com una de les estratègies més prometedores, ja que es pot considerar neutre en carboni, contribueix a mitigar les fluctuacions de les energies renovables i redueix significativament els costos de processament en comparació als sistemes de captació i emmagatzematge de CO2. Una de les opcions de captura i utilització més viables i sostenibles és la valorització del CO2 en forma de metà (CH4), ja que la reacció no requereix aportació de calor addicional i el gas natural sintètic produït es pot emmagatzemar i transportar a través de la infraestructura de gas natural existent.

La conversió del diòxid de carboni en metà té lloc en afegir hidrogen, produint com a resultat metà i aigua (CO2 + 4H2 ↔ CH4 + 2H2O). La recerca de catalitzadors actius i selectius és essencial per accelerar la cinètica de la reacció i poder avançar cap a aplicacions industrials.
S'han desenvolupat formulacions diverses derivades de perovskites com a precursors de catalitzadors eficients per a la reacció del CO2 a metà. Tanmateix, només s'han dut a terme estudis mecànics preliminars sobre aquests nous materials.

S'han desenvolupat formulacions diverses derivades de perovskites com a precursors de catalitzadors eficients per a la reacció del CO2 a metà. Tanmateix, només s'han dut a terme estudis mecànics preliminars sobre aquests nous materials.

IM-TQSAmethanationAra, científics de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), la Universitat d’Alacant i la l’estació experimental NAPP de la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA han mostrat un esquema complet del mecanisme de conversió del CO2 en metà sobre un catalitzador derivat del sistema 10% LaNiO3/CeO2, altament actiu, selectiu i estable.

Ho han fet combinant per primer cop dues tècniques. La primera, espectroscòpia de fotoelectrons de raigs X a pressió propera a l’ambiental (NAP-XPS) amb radiació de sincrotró a la línia de llum NAPP-CIRCE. La segona, anàlisis in situ amb espectroscòpia d'infrarojos per transformada de Fourier (FTIR). L’equip científic ha revelat en l’article publicat a Applied Catalysis B: Environmental que aquest catalitzador té una gran estabilitat i realitza una elevada conversió de CO2 a metà.


Els coneixements sobre el mecanisme de la reacció que s’han obtingut en aquesta investigació poden ser de gran ajuda per desenvolupar un model cinètic que pugui predir amb precisió el comportament catalític d'aquest nou catalitzador per a la conversió de CO2 en metà en condicions industrialment rellevants. (Cells 29 gener)


L'Any Àngel Guimerà commemora el centenari de la mort del dramaturg, poeta, catalanista i activista dels drets humans


 
L’Any Àngel Guimerà, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per commemorar el centenari de la mort de l’escriptor, s’ha presentat avui en una roda premsa en què han participat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, municipi coorganitzador de l’any; i el comissari de la commemoració, Ramon Bacardit.

Els objectius de l’Any Guimerà giren al voltant de tres eixos: l’obra del dramaturg, la seva significació com a poeta i el paper determinant de Guimerà com a verbalitzador del catalanisme i activista a favor dels drets humans. En aquest sentit, aquesta commemoració vol eixamplar el coneixement de la seva obra dramàtica més enllà dels títols més habituals, plantejar el debat sobre la validesa de la seva obra poètica i, finalment, revisar la seva posició respecte del catalanisme i la significació d’actes com el discurs en català com a president de l’Ateneu Barcelonès el 1895.

Una oferta de dramatúrgia, cinema, exposicions, conferències, jornades d’estudi i recitals de la seva poesia permetrà que Guimerà es faci present a les llibreries, a les biblioteques, als teatres, als centres culturals i ateneus, a les escoles, als centres d’ensenyament secundari i a les universitats en tot el seu abast.

Tota la programació, en totes les seves formes i en tots els seus llenguatges, ha de servir perquè Àngel Guimerà sigui tant justament homenatjat com prou degudament conegut i llegit arreu dels territoris de parla catalana, no només com a dramaturg, sinó com a poeta, catalanista i defensor dels drets humans.

Per posar punt final a l’Any, el 26 de novembre se celebrarà l’últim acte a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya que comptarà amb la direcció artística de Xavier Albertí.

Guimerà a escena, exposicions i jornades acadèmiques

Dins de la seva voluntat de contribuir a la difusió del patrimoni dramatúrgic català i tot
coincidint amb els actes de commemoració de l’Any Guimerà, organitzat per la institució de les Lletres Catalanes, el Teatre Nacional de Catalunya ha programat
activitats teatrals diverses durant la temporada 2024/2025 que ajudaran a divulgar la producció literària d’aquesta figura cabdal de la cultura catalana. La presentació d’aquestes activitats es farà durant la roda de premsa de presentació de la temporada 2024/2025 al TNC.

A l’abril, la Filmoteca de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes, presentaran dues obres de Guimerà adaptades al cinema: Maria Rosa de Cecil B. DeMille (1916), els dies 11 i 23 d’abril, amb música en directe, i La hija del mar d’Antoni Momplet (1953), el 25 d’abril.

El Festival Grec també s’unirà als actes de commemoració de l’Any Guimerà i oferirà una lectura de les paraules de Guimerà al Teatre Grec amb la veu de Lluís Homar. Serà el 15 de juliol.

A la tardor, la Institució de les Lletres Catalanes i la Sala Beckett proposaran unes jornades de creació i reflexió sobre l’empremta del teatre d’Àngel Guimerà en l’escriptura teatral catalana d’avui. Amb una taula rodona d’experts sobre el tema, i una mostra de peces breus originals, creades al Laboratori Peripècies de la Sala Beckett, expressament per a l’ocasió.

La companyia de teatre Dagoll Dagom celebra els 50 anys d’existència i el comiat definitiu dels escenaris amb el seu musical més emblemàtic: Mar i Cel, basat en l’obra d’Àngel Guimerà, amb música d’Albert Guinovart i text de Xavier Bru de Sala. L’espectacle s’estre-narà el setembre del 2024 al Teatre Victòria.

Coincidint amb la finalització de la digitalització de la documentació del Fons Guimerà referida a les gestions per sol·licitar el premi Nobel per a Guimerà, la Biblioteca de Catalunya prepara una jornada, el 3 d’octubre, destinada a recordar la relació del dramaturg amb el guardó.

Els dies 14, 15 i 16 de novembre, la Societat Verdaguer organitzarà el XII Col·loqui Internacional Verdaguer en el qual posaran l’atenció a la condició de Guimerà i Jacint Verdaguer d’agents decisius de la configuració de l’espai literari català contemporani.2025. Celebració del mil.lenari
de l'Abadia de Montserrat 
 
 
L’any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, abat de Ripoll, bisbe de Vic i un dels promotors més importants de la pau que hi va haver durant l’Edat Mitjana.

La història diu que ja vers l’any 880 hi havia a la muntanya de Montserrat una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No va ser fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats per l’abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita.

Naixia així el monestir de Montserrat, que durant mil anys ha estat marcat per aquest doble vessant: monestir benedictí i santuari marià. Així doncs, l’any del mil·lenari, i en el marc de diverses manifestacions en l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic, el Govern participarà en la creació d’aquest nou espai museogràfic.

S’aprova una subvenció a l’Abadia de Montserrat per a la museïtzació immersiva d’un espai únic: els murs del segle XIV

En el marc de la commemoració del mil·lenari del monestir de Montserrat, el Govern ha aprovat una subvenció d’1,4 milions d’euros per al finançament del nou espai immersiu de l’Abadia de Montserrat durant els anys 2023 i 2024. El projecte museogràfic es desenvoluparà a l’espai dels murs del segle XIV entrant per l’actual museu. Suposarà el
desenvolupament del projecte museogràfic “Mil·lenari Montserrat”, que explicarà la importància de l’abadia a partir de tres àmbits: l’espai físic (l’arada, signe de construcció social i de progrés), la dimensió humana (el llibre, signe de cultura i de pensament) i l’espiritualitat (la creu, signe de fe).

Aquesta plasmació conceptual es farà a partir de propostes volumètriques i interactives, realitat virtual, holografia 3D i teatres virtuals, taules i tòtems tàctils, recreacions parcials, instal·lacions i projeccions immersives entre d’altres, amb les actualitzacions necessàries per integrar la part museística actual. Aquest projecte oferirà uns continguts rigorosos i emotius, amb la qual cosa contribuirà als propòsits de la celebració del mil·lenari de l’Abadia de Montserrat el 2025 que es basen en Montserrat com un lloc de natura, de cultura, d’espiritualitat i proper a la societat.

La proposta museogràfica se centrarà en les persones, en la vida monàstica, en el culte i el significat del lema benedictí “Ora et Labora”, i també destacarà l’abadia com un lloc de pas i se’n coneixerà la projecció internacional i les personalitats que l’han visitat. En la proposta expositiva es representarà l’orografia de la muntanya (el massís, l’interior de les seves coves i grutes) així com l’interior del monestir i la vida monàstica (per exemple, amb la recreació del claustre) i els aspectes més espirituals i aquells relacionats amb la cultura (contribució de Montserrat a la vida cultural, a la difusió i preservació del patrimoni artístic i arqueològic de Catalunya).  
º

Global Technical Realty construirà
un data center de 16MW
a Cerdanyola del Vallès


 
Un total de 15.000 m2 han estat adquirits per Global Technical Realty a la multinacional Dcite per a la construcció a terrenys del Parc de l'Alba de Cerdanyola d'un gran Data Center de 16MW.

La companyia, recolzada pel tercer fons d'infraestructura global de KKR, va anunciar l'adquisició del primer centres de dades a Espanya.


"Barcelona és la cinquena àrea metropolitana més gran de la UE i té l'economia més gran per PIB del Mar Mediterrani", va dir Franek Sodzawiczny, fundador i CEO de Global Technical Realty.

"El mercat de centres de dades a la regió creixerà ràpidament. Planegem proporcionar un centre de dades que atendrà els requisits del núvol en una instal·lació altament segura, utilitzant fonts d'energia renovable. Estem emocionats de convertir-nos en part d'aquesta comunitat bulliciosa".

El maig del 2020, KKR va anunciar que destinaria mil milions de dòlars per establir un nou centre de dades d'hiperescala a Europa.
L'empresa està desenvolupant centres de dades a Slough, Regne Unit , i Petah Tikva, Israel.Penguin Random House
Grupo Editorial, 

s'instal.la a Cerdanyola 
 
Suposarà per a la ciutat "la creació de més de 350 llocs directes de feina i més de 1.000 indirectes".
Ahir 14 de setembre Penguin Random House Grupo Editorial va celebrar l'acte de col·locar la primera pedra a la nova seu de Cerdanyola als terrenys de l'extinta Fàbrica Aiscondel.

Penguin Random House Grup Editorial és la divisió en llengua espanyola de la companyia editorial internacional Penguin Random House, fundada l'1 de juliol del 2013 després de la fusió de la divisió editorial de Bertelsmann, Random House, amb la del grup Pearson, Penguin. Actualment, Bertelsmann és propietària del 100% de les accions.

El grup editorial està especialitzat en l'edició i la distribució de llibres, per oferir a lectors i autors la millor experiència en l'àmbit de la literatura, amb la doble intenció de potenciar la creativitat literària i fomentar el valor de la lectura a la societat. És l'ensenya hereva de diverses editorials històriques en llengua espanyola, cosa que li ha proporcionat un catàleg amplíssim i una forta presència internacional, a més d'un profund coneixement del sector i una llarga tradició professional que l'han convertit en líder en llengua espanyola.

El 2014 el grup va prosseguir amb la seva estratègia de creixement i en va unir a les seves editorials històriques altres amb gran tradició mitjançant l'adquisició i la integració dels segells editorials de Santillana Ediciones Generales.
El 2017 va sumar al grup les editorials d'Ediciones B. El 2019 es van afegir els segells de Salamandra Editores i La Campana Llibres.

El 2020 Vintage Español, una de les principals editorials en espanyol als Estats Units, passa a formar part de PRHGE. El 2021 es van adquirir al grup RBA els segells editorials Molino, Serres i La Magrana. Al juliol de 2021 PRHGE s'uneix a 20|20 Editora per consolidar la seva presència en llengua portuguesa, i al setembre d'aquell mateix any PRHGE llança el segell editorial Penguin Kids. Al maig del 2023 se signa l'adquisició de Roca Editorial.

L'aposta per la tecnologia, l'optimització dels processos i l'excel·lència de l'equip humà han permès que Penguin Random House Grup Editorial ofereixi un servei de qualitat i competitiu a autors i lectors sense deixar d'afrontar els reptes propis d'una companyia global, com són la innovació i el creixement.
 

El grup també s'ha centrat a enfortir el sistema de distribució, tant a Espanya com a Portugal i els països d'Amèrica Llatina on opera, per optimitzar el servei als canals de
venda.

Aquesta combinació de presència global, experiència i excel·lència organitzativa fa de Penguin Random House Grupo Editorial una empresa capaç d'editar al voltant de 1800 títols a l'any i tenir als seus catàlegs títols de més de 20.000 autors distribuïts en 51 segells editorials.


L'alcalde, Carlos Cordón, la CEO de Penguin Random House Grupo Editorial, Núria Cabutí, i el CEO de SEGRO, David Alcázar, han estat els encarregats de col·locar la primera pedra. Carlos Cordón ha destacat, en el seu discurs, l'impacte que suposarà per a la ciutat "la creació de més de 350 llocs directes de feina i més de 1.000 indirectes".Properes activitats
del Museu d'Art de Cerdanyola
 
 L'Ajuntament ha posat en funcionament l’Oficina Jove d’Acompanyament i Orientació de Cerdanyola del Vallès


 
L’Oficina obre al públic jove per oferir un servei centralitzat i de major qualitat que permeti donar resposta a les inquietuds, dubtes o demandes de diversa índole, acompanyant als i les joves en el seu camí de transició i creixement cap a l’adultesa. El propòsit és que l’Oficina Jove sigui la porta d’entrada i el punt de referència d’informació i orientació, tot acompanyant-la per a que se senti el més recolzada possible tant en l’àmbit personal, com en l’acadèmic i el professional.

Aquest nou servei municipal ofereix als i les joves un espai d’ajuda i informació, orientació i acompanyament sobre, estudis, informació per treballar, beques, lleure, voluntariat, etc., amb la voluntat de créixer i posar a l’abast de les persones joves altres serveis que s’ofereixen des del municipi i trobar professionals que realitzaran atencions personalitzades. Aquests serveis son gratuïts i confidencials.

Servei d’Orientació Acadèmica

Servei d’informació, orientació i assessorament acadèmic per a joves, de 12 a 29 anys, i les seves famílies. Ofereix:

• Suport per escollir el teu itinerari formatiu.
• Resposta a dubtes dels centres, dates per fer preinscripció, accés als estudis,
  etc.
• Informació sobre: ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Universitats, formació
   ocupacional, etc.
• Informació sobre beques i ajuts del sistema educatiu oficial.
• Xerrades per a joves i famílies.

Servei d’Orientació Laboral

Servei gratuït i personalitzat que ofereix assessorament sobre el món laboral i suport en la recerca de feina per a joves de 16 a 29 anys. Ofereix:

• Acompanyament i orientació en la recerca de la teva primera feina.
• Suport per preparar el currículum o l’entrevista de feina.
• nformació eines i canals de recerca de feina tens al teu abast.
• Informació sobre voluntariats i estades a l’estranger.
• Tallers i xerrades per a joves.

Servei d’Acompanyament Emocional. Escolta Jove

L’Escolta Jove és un servei d’atenció i acompanyament emocional, per a joves
 
 

fins a 29 anys, en el que podràs parlar sobre el que sents i el que t’amoïna.
En aquest servei podràs trobar:

• Atenció individual i confidencial per a joves.
• Assessorament i orientació per a famílies i professionals que treballen amb joves.
• Espais grupals, tallers i xerrades per a joves, famílies i professionals.

Servei d’informació per a l’emancipació

Us oferim suport i assessorament sobre altres serveis i recursos que promoguin l’emancipació, l’autonomia i la construcció del projecte vital dels i les joves de Cerdanyola del Vallès, com ara, saber que fer per inscriure’t al registre de sol·licitants d’habitatge, o com saber que fer per sol·licitar ajuts pel lloguer,....

L'Oficina Jove està ubicada al Casal de Joves Altimira (passeig del Pont, 45) i es pot contactar i demanar informació a través de diferents vies:

• Correu electrònic: oficinajove@cerdanyola.cat
• Telèfon: 667 770 124
• També a través del perfil d’Instagram: @casaldejovesaltimira
El seu horari d’atenció és de dilluns, dimecres, dijous i divendres de 10.00 a 14.00h i les tardes de dilluns, dimarts i dijous de 16.00 a 19.00h.
    
 El darrer dissabte de cada mes de 10:30h a 11:30 h.: "Taller de danses"
 a l'Escola Sant Martí

Cada darrer dissabte arriba el taller de danses a Cerdanyola!!
A càrrec de l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola que forma part del Pla
Educatiu d'Entorn 22-23.

Els tallers es faran adreçats a infants i joves de 6 a 16 anys i a les seves famílies.
Cada dissabte s'aprendrà a ballar una dansa diferent, i tenim previst acabar
els tallers a final de curs, amb una festa amb música en directe.

Organitzat per l' Agrupació Sardanista de Cerdanyola i Ajuntament de
Cerdanyola del Vallès


 
 Can Coll
Com descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats. 
 
 
Els diumenges al matí, de 9.30 a 14.30h Can Coll està obert a tothom.

Hi trobareu un servei d’informació i venda de publicacions del Parc, podreu descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats.
La masia es pot visitar de manera lliure. La planta baixa conserva l’estructura de les masies de finals de segle XVII i XVIII i a la primera planta s’hi aprecia l’aspecte més senyorial que va anar adquirint a mitjans del segle XIX i principis del XX. Dins hi trobareu l’exposició l’Home i el medi a Collserola que mostra la manera de viure de la pagesia antigament.

Els corrals de la granja de Can Coll es poden visitar també de 11:30h a 14:30h de manera lliure. També podreu visionar els audiovisuals: Això és Collserola i Can Coll 500 anys i fer jocs de descoberta per a famílies.
Podreu fer, pel vostre compte, alguna de les 6 Passejades senyalitzades pels voltants, que us permetran passejar pel bosc i descobrir les vistes panoràmiques del Vallès o els ambients frescals dels torrents.

Del primer diumenge de novembre a l’últim diumenge de febrer, de 10.30 a 13.30 h es poden fer observacions d’aus hivernants a la Feixa dels Ocells. Servei de préstec gratuït si no us porteu els vostres prismàtics.

A partir de 8 anys. Activitat gratuïta.
Places limitades

Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l'activitat al telèfon del Centre d'Informació: 932803552 (laborables de 9:30h a 14:30h) màxim 4 places per trucada.  


Cerdanyola acollirà un
Green Data Center Campus


 
 
 
AQ Compute, gestora de centres de dades filial del grup alemany Aquila Capital, invertirà 300 milions d’euros en construir un gran centre de dades amb una capacitat elèctrica de 50 megavats (MW) a Cerdanyola del Vallès

El centre de dades crearà 300 llocs de treball directes, 300 indirectes i 1.500 a les empreses usuàries.

Cerdanyola ocuparà un lloc destacat al mapa europeu de centres de dades amb la construcció d’un d’ells als terrenys actualment ocupats per l’empresa Ceràmi-ques Catalònia, al Parc de l’Alba, al costat del Sincrotó Alba i la Universitat Autònoma de Barcelona.

El projecte era presentat ahir dimecres a les instal·lacions de CBRE amb la participació de l’alcalde, Carlos Cordón, qui va destacar la importància de la generació de llocs de treball i de la infraestructura per a la ciutat i afegeix que “suposa una gran oportunitat per a la ciutadania de Cerdanyola i entorns amb la construcció també de l’àrea dedicada a la innovació, un centre de formació i un espai dedicat a les start-ups”. Cordón també celebra que “paral·lelament, l’objecte de la instal·lació reforça l’estratègia de ciutat que des del govern municipal volem consolidar”.

El Green Data Center Campus de Cerdanyola serà el segon centre de dades que construirà la companyia, que ja en té un a Noruega. El complex del grup alemany és el més gran que actualment es projecta a Barcelona, ​​encara que n'hi ha quatre
 
més en marxa: Edged Energy, a l'Hospitalet, amb 16MW; Interxion, a Sant Adrià del Besòs (15MW); Edgeconnex, a Viladecans (8MW), i Adam, a Cerdanyola (4MW). Aquests projectes, més els que puguin sorgir en el futur, situen Barcelona entre les deu ciutats europees amb més potencial de creixement.

Situado dentro del Parque Tecnológico del Vallés, calle Artesans, 7. Comunica en sus proximidades con las autopistas AP-7 (E-15) y C-58, con dos accesos a menos de 2 km de clusters.

Este centro de datos se encuentra junto a servicios de emergencia: Estación de bomberos a 3 km, en la UAB, Comisaría de policía a 1,5 km.

Adam dispone, en la actualidad, de tres centros de datos, los cuales están interco-nectados mediante anillos de comunicaciones de alta capacidad y baja latencia. Esto permite establecer fácilmente sistemas D.R.S y B.R.S.

Los 3 centros de datos están también interconectados a los principales puntos de presencia de la península y a los principales puntos de intercambio: SPA-NIX, CAT-NIX, DE-CIX. También disponen de capacidad de interconexión con todas las principales plataformas cloud públicas en cualquier centro de datos en Europa.

Formatos de comercialización: rack, cubos dedicados, espacios privados y salas dedicadas a medida.  Visita als Jardins Històrics de Cerdanyola 
 
   
Dues de les torres més representatives del nostre catàleg patrimonial que encara es conserven en bon estat; han estat seleccionades per ser visitades i viure en primera persona el benestar que disposaven els estiuejants des de finals del segle XIX fins a la seva marxa pels anys 1960.
Dos exemples de la Cerdanyola Modernista i Noucentista: la Torre Can Llopis i Ca n'Ortadó. La primera perfectament conservada és del 1872 obra atribuïda a Gaietà Buïgas, és propietat des del 2021 de l'Ajuntament i la segona coneguda també per Masia Rosa va ser construïda a partir del 1929 per Joaquim Lloret i Homs. Dues belles edificacions amb preciosos jardins que envolten l´edificació.
 
Per poder-les visitar cal fer-ho a través de les visites guiades que un cop per mes podran sol·licitar-ho a través del telèfon 935 914 130 en horari d'atenció al públic (de marts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d'11 a 14 h) o bé caldrà inscriure's prèviament al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès (seu de Can Domènech).
La propera visita guiada es farà el 26 de maig  (sempre el quart diumenge de cada mes)El pont que connecta, per sobre de
l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB
i el nucli urbà de Cerdanyola es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada 
 
 
El pont que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada.

La intervenció permetrà passar dels actuals tres carrils per a tot tipus de vehicles i una vorera estreta a dos carrils de circulació de vehicles, dos carrils segregats per al transport públic, una vorera amb una amplada suficient per al flux de vianants i un carril bici. A més, està previst que la sortida de la B30 que actualment enllaça amb el pont passi per sota d’aquest i desemboqui directament a la rotonda de l’estació de Rodalies de Renfe.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la UAB han presentat el projecte que transformarà un dels accessos al
campus amb més trànsit tant de vianants com de bicicletes, transport públic i vehicles particulars.

L’aportació de 600 mil euros del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB es destinarà a la construcció del carril bici previst a la intervenció del pont. Aquest futur carril bici tindrà 270 metres i formarà part de la Bicivia, la xarxa pedalable de la metròpoli de Barcelona; concretament pertany a l’eix Bicivia 9, que connectarà Montcada i Reixac amb Cervelló quan estigui completada.

La transformació del pont, que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners, s'iniciarà l'any 2.023. 
 L'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, obren les portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14h.


 

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.


Per poder visitar la església de sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, esta  oberta tots els tercers diumenges de mes d'10 a 14 hores.
El Departament d'Empresa i Treball
aprova el calendari de festes laborals
per a l'any 2024


 
-   1 de gener. Any nou, dilluns.
-   6 de gener. Dia de Reis, dissabte.
- 29 de març. Divendres Sant.
-   1 d'abril. Dilluns de Pasqua.
-   1 de maig. Dia del Treball, dimecres.
-   6 de maig. Roser de Maig. Festa Major (local)

- 24 de juny. Dia de Sant Joan, dimarts.
- 15 d'agost. Dia de l'Assumpció de la Verge, dijous.
- 11 de setembre. Dia de la Comunitat (Diada), dimecres.
- 12 doctubre. Festa Nacional, dissabte.
-   1 de novembre. Dia de tots Sants, divendres.
- 11 de novembre. Sant Martí. Festa Major (local)

-   6 de desembre. Dia de la Constitució, divendres.
- 25 de desembre. Dia de Nadal, dimecres.
- 26 de desembre. Sant Esteve, dijous.

 Aquesta comunitat fixa 13 festes nacionals i autonòmiques però ha de triar entre el 6 gener; 1 abril; 24 juny; 26 de desembre, perquè una sigui recuperable, segons l'ordre EMT aprovada el 29 de maig passat.

 

El Govern aprova el calendari
de festes laborals per a l'any 2025


 
El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.

Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2025:

 1 de gener, dimecres
 6 de gener, dilluns
18 d’abril, divendres
21 d’abril, dilluns
 1 de maig, dijous
24 de juny, dimarts
15 d’agost, divendres
11 de setembre, dijous
 1 de novembre, dissabte
 6 de desembre, dissabte
 8 de desembre, dilluns
25 de desembre, dijous
26 de desembre, divendres

De les tretze festes esmentades  n’hi haurà una, a triar entre el 6 de gener, el 21 d’abril, el 24 de juny i el 26 de desembre, que tindrà el caràcter de recuperable. Les altres dotze seran de caràcter retribuït i no recuperable.
 El Consultori local Fontetes torna a funcionar per a malalts crònics 
Ëls dimecres de 9 a 13 hores, a partir del dia 23 de març; el Concultori de les Fontetes tornarà a atendre pacients crònics, que seran atesos amb cita prèvia. Va ser el març del 2020 quan a causa de la pandèmia va ser tancat fins a finals del 2021 per prestar atenció comunitària.

El Consultori Local de Fontetes disposarà de professionals d'infermeria i atenció a la ciutadania per fer el seguiment (en principi els dimecres) dels gairebé 70 pacients amb patologia crònica que té assignats. A banda de realitzar els controls pertinents, també s'ocuparan d'administrar cures i injectables i fer tasques d'educació sanitària.

El Centre dAtenció Primària (CAP) Canaletes mantindrà latenció programada i espontània per part dels professionals de medicina de família. Aquests professionals també realitzaran latenció domiciliària (a una trentena de pacients amb necessitats especials) i donaran suport a la infermeria del Consultori Local.
El Consultori Local de Fontetes, en els darrers mesos ha estat punt de vacunació contra la COVID-19, ajustant-se a les necessitats de la campanya a cada moment. Actualment, combina la vacunació d'adults (de dilluns a divendres) amb la vacunació pediàtrica (llunes, divendres, dissabte i diumenge). En aquest període la població de Fontetes ha estat atesa pel mateix Equip d'Atenció Primària a les instal·lacions del CAP Canaletes.

Vies de contacte


El telèfon d'atenció per als pacients assignats al Consultori Local de Fontetes és el 93 591 07 40. Per programació  de  visites hi  ha  disponible  el  telèfon
93 728 44 44 i el web citasalut.gencat.cat. També es poden realitzar tràmits administratius i resoldre problemes i dubtes de salut trucant al 061 Salut Respon,
 


Restabliment de l'aspecte original
dels jardins de Can Llopis 
 
  

 

Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada


Cerdanyola disposa d’una ordenança municipal que regula la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal
                             

                                      oOo

La nova ordenança regula la circulació dels VMP

 
Les sancions per no complir les normes de circulació que recull l’ordenança van de 80 euros les més lleus a 1.000 euros les més greus

Aquesta setmana ha entrat en vigor la nova ordenança municipal sobre la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes. El text va ser aprovat de forma inicial pel ple municipal al juny, posteriorment ha estat trenta dies en exposició pública sense haver rebut al·legacions ni suggeriments quedant de forma automàtica definitivament aprovat.

L'objectiu d’aquesta ordenança és regular la mobilitat a la ciutat dels anomenats VMP, vehicles de mobilitat personal (bicicletes, patinets, cicles de més de dues rodes ...), però també millorar la seguretat viària, afavorir l'ús de modes de transport sostenibles, regulant la seva circulació pels espais adequats per a això, i assegurar la prioritat de vianants.

L’ordenança s’estructura en 7 capítols desenvolupats en 35 articles. Un dels capítols està dedicat a la mobilitat ciclista, un altre a la mobilitat dels ginys sense motor i un altre a la mobilitat dels vehicles de mobilitat personal amb motor i cicles de més de dues rodes. A més, l’ordenança també recull els drets i les obligacions, la regulació de la circulació de bicicletes al Parc Natural de Collserola i les infraccions i sancions que s’aplicaran.

A partir d’ara, les persones que circulin a Cerdanyola en bicicleta, en un vehicle de mobilitat personal com un patinet elèctric o en qualsevol altre cicle de més de dues rodes haurà de complir amb les normativa municipal.

Les principals novetats d’aquesta ordenança se centren en la regularització de la circulació dels VMP, un mètode de transport que ha experimentat un creixement exponencial en els darrers anys. Les principals normes al voltant dels vehicles de mobilitat personal són:

 ◘  L’edat mínima per conduir-los són els 14 anys
 ◘  L’ús de casc és obligatori fins als 16 anys
 ◘  La velocitat màxima permesa és de 25 km/h
 ◘  No està permès circular per voreres, vies interurbanes i travesseres
 ◘  No està permès conduir fent ús del mòbil així com auriculars
 ◘  No està permès anar-hi més d’una persona
 ◘  Prohibit circular sota els efectes de drogues i alcohol
 ◘  Cal respectar les normes generals de circulació
 ◘  A la nit el vehicle ha de portar reflectants i enllumenat
 ◘  Només poden portar seient o selló si el VMP té sistema d’autoequilibrat

L’ordenança completa es pot consultar aquí 
 
Cerdanyola del Vallès, 22 de setembre de 2021
 


HORARI DE CORREUS-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:

Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

 
HORARI D'AGOST

De dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h
Dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 h

SERVEIS ESPECIALS DIA DE TOTS ELS SANTS (1 DE NOVEMBRE) DEL

S'amplia l'horari de visites els dies següents:

24 i 25 d'octubre, de 8.30 ha 19.00 h (dissabte i diumenge, dies anteriors a T.S.)
26, 27, 28, 29 i 30 d'octubre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h (dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, dies anteriors a T.S.)
31 d'octubre i 1 de novembre, de 8.30h fins a les 19.00h (dissabte i diumenge (festiu)
2 de novembre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h
HORARIS

Dilluns, dijous, divendres i dissabte :
De de 8:30h a 12:30 i de 14:00 17:00 hores

Dimarts :
De 8:30h a 13:30 h. hores


Diumenges i festius:
De 10:00 a 14:00 hores.

Dimarts tarda i Dimecres:
El cementiri romandrà tancat  .

-Carrer dels Boters, 18      


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
   Nou cartipàs del govern municipal 2023-27 
 
 Estructura organitzativa de l’Ajuntament
per al mandat 2023-2027
 
El govern estarà estructurat en quatre grans Àmbits: Coneixement, Societat, Ciutat Sostenible i Recursos i cadascun d’ells el liderarà un Tinent d’alcalde

El nou govern de Cerdanyola del Vallès, encapçalat per Carlos Cordón, ja ha aprovat el cartipàs que ha d’estructurar l’Ajuntament durant els propers quatre anys i la delegació de responsabilitats a cada regidor/a membre del govern.

L’Alcalde, Carlos Cordón, assumirà de forma directa les Relacions Institucionals i la Promoció de la Ciutat. La resta de l’estructura política es divideix en quatre àmbits, que encapçalen quatre Tinents/es d’Alcaldia. Pepi Rivera és la primera Tinenta d’alcalde i està al capdavant de l’Àmbit de Recursos, David González ocupa la segona Tinença d’Alcaldia i l’àmbit de Ciutat del Coneixement, Javier Sánchez com a tercer Tinent d’alcalde assumeix l’àmbit de Ciutat Sostenible i Sònia Rodríguez ocuparà la quarta tinença d’alcaldia i lidera l’àmbit de Societat.
Àmbit de Ciutat del Coneixement

David González encapçala l’àmbit i es fa càrrec de Comunicació i l’EMD Bellaterra
Pepi Rivera es responsabilitza de Població i Eleccions
Andrea Borrego assumeix Barris i Centres Cívics
Santiago Moro té les atribucions de Participació i Transparència, Oficina d’Atenció Ciutadana, Tecnologies i Sistemes d’Informació
Conchi Martínez és regidora d’Innovació i Agenda Urbana i Agenda 2030Àmbit de Societat

Sònia Rodríguez està al davant de l’àmbit i assumeix Acció Social, Habitatge i Promoció de la Salut
Pepi Rivera s’encarrega de Gent Gran
Pilar Adell es fa càrrec d’Educació, Memòria Democràtica i Museus i Arxiu Històric
David González lidera Cultura
Oscar Pons té les atribucions d’Esports
Andrea Borrego es responsabilitza d’Igualtat i Feminisme i Infància i Joventut
Antonio Otero és el regidor de Cooperació i Solidaritat

Àmbit de Ciutat Sostenible

Óscar Pons està al capdavant d’Espai Públic, Serveis Urbans i Salut Pública
Eulàlia Mimó s’encarrega de Planificació Urbanística, Activitats i Llicències i Obres Públiques
Jaume Folch és el responsable de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Convivència i Civisme
Conchi Martínez encapçala Mobilitat
Antonio Otero assumeix Medi Ambient i Transició Energètica i Benestar Animal
Cristina Padilla té les atribucions de Promoció Econòmica, Comerç i Mercats, Empresa i Polígons Industrials i Ocupació i Formació


Àmbit de Recursos

Pepi Rivera està al capdavant de l’àmbit i assumeix Recursos Humans, Patrimoni i Equipaments Municipals
Javier Sánchez encapçala Serveis Econòmics, Contractació i Compres, Secretaria General, Intervenció i Tresoreria
Sònia Rodríguez assumeix Serveis Jurídics

   
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
 
 


 Inauguraçió  plaça Carlos Buigas 11-11-1967

 

 
              FOTOGRAFIES DE                   CERDANYOLA DEL
                     PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Sonia Rodríguez Ruiz  - 4a. Tinenta d'Alcaldia

 


Properes activitats
 
 

 


Dijous 18 de 17:30 a 18:30 i de 18:45 a 19:45 h.: Atrapats al museu! El gran escape room
Joc d'ingeni on cal posar en marxa diferents capacitats cognitives per a trobar el tresor.
A l'Ateneu (carrer Indústria, 38-40)
Cal fer inscripció prèvia, per telèfon 93 580 88 88 ext 3772, per WhatsApp 603 62 02 14 o per email promociosocial@cerdanyola.cat
Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del VallèsDimecres 24 de juliol a les 22 h.: Cinema a la fresca
Projecció de la pelicula "Book club" (
Bill Holderman, 2018)
Activitat oberta i gratuïta. No cal inscripció prèvia.
A la Escola Sant Martí (carrer Sant Iscle, 1)
Organitzat per l'Ajuntament de Cerdanyola del VallèsDimecres 24 de juliol a les 18 h. - "Psicologia positiva com a eina de connexió amb les fortaleses per a l'adaptació als canvis o adversitats de la vida"
Arriba la programació per la Gent Gran, amb activitats per tots els gustos adreçades a persones de 60 i més anys de Cerdanyola del Vallès
Activitat oberta i gratuïta. No cal inscripció prèvia.
Per qualsevol dubte o informació, es pot adreçar a la regidoria de la gent gran per telèfon 93 580 88 88 ext 3772, per WhatsApp 603 62 02 14 o per email promociosocial@cerdanyola.catDiumenge 1 de setembre a les 8:30 h.: XVII Cursa dels poblats ibèrics
Dimecres 11 de setembre.: Concert per la Diada Nacional de Catalunya
A la Pl. Onze de Setembre – Cerdanyola del Vallès
Repertori: Himnes, Sardanes
Amb la Banda i Coral de l’AMCVDissabte 05 octubre a les 9 h.: Caminada solidària contra el càncer a favor de la Fundació Oncolliga - Som Vallès Trail
68 km pel Vallès Occidental, per equips i per relleus.
Inscripcions a l'enllaç
Organitza: Club Esports de Muntanya Cerdanyola amb la col·laboració i suport dels ajuntaments del Vallès Occidental
www.somvallestrail.cat   info@somvallestrail.catDiumenge 27 d'octubre.: L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Concert de Tardor
Al Teatre de l’Ateneu – Cerdanyola del Vallès
Repertori: Monogràfic de Gustav Holst (150è aniversari)
Amb la Banda de l’AMCVDissabte 30 novembre i 1 desembre.: L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Concert de Sta. Cecília – 20è aniversari de la Coral
Al Teatre l'Ateneu

 

      EXPOSICIONS


La Sala Elisa Arimany acollirà fins al setembre l'exposició 'XXV anys de Fanstosfreak' amb una selecció dels cartells més icònics del fesitval. La mostra es pot visitar dilluns, dimarts i dijous de 15:30 a 20:30 h, dimecres de 10 a 14 h i de 15:30 a 20:30 h i divendres de 10 a 14 h

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu


 


Activitats estables
 

 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica i els edificis reconstruïts.
D'10:30 a 14:30 h. A les 12 visita guiada. Informació: 93 580 45 00El Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) obre les seves portes a la ciutadania cada primer diumenge de mes amb accés gratuït.


Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
El Museu de Ca n'Oliver ofereix, cada segon diumenge de mes, la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola


Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat


Visita als jardins de Ca n'Ortadó i Can Llopis, organitzada conjuntament amb el Museu d'Art de Cerdanyola, a final de mes.


L’oficina mòbil d’Aigües de Barcelona estarà disponible a Cerdanyola del Vallès cada tercer divendres de mes.


Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 


Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.


1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.


La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Cada primer diumenge de mes¨. Portes obertes al MAC. Accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.
Horari museu:

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns (inclosos festius) tancat
Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver
Horaris dels mesos de juny, juliol, agost i setembre de 2022:
Feiners de dimecres a divendres: 17 a 20 h
Dissabtes: 11 a 14.30 i 16.30 a 20 h
Diumenges i festius: 10.30 a 14.30 h
Més info https://www.museucanoliver.cat/ca/visitans


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del TuronetJugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.
Activitat lliure i gratuïta.

Les activitats es duran a terme els diumenges, a partir del 10 de setembre i fins al 3 de desembre, de 12 a 13 h al Parc del Turonet. L’espai de joc de la Jugatecambiental estarà obert d’11:30 a 13:30 h


 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoniTotes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.30 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 


CAFÈ AMB LLETRESEl vídeo resultant s’editarà i es penjarà en el canal de Youtube de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
                               
 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.CONTACONTES 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  

CAN COLL, més de 500 anys d’història

Apunts històrics

1495
La masia rep el nom de Can Coll, abans es deia Mas Portell.

1495-1867
Va passant de pares a fills de cognom Coll que viuen a la propietat. Francesc d’Assís Coll va ser l’últim propietari amb aquest cognom.
Va fer construir la capella actual i posar les reixes de tancament de la plaça. Va tenir 4 filles.

1867-1927
Mor Francesc d’Assís Coll. L’hereu és el seu nét, Jaume González i Coll, que ja no viurà a la casa. Josep Pujol i Armenteras és l’últim descendent dels Coll que hereta la casa.
La hipoteca per pagar uns deutes i la perd.

1928-1936
Teresa Boix i Vila compra la finca, que és gestionada per Joan Serra Sian. Aquest hi viu amb la seva esposa, M.ª Teresa Espasa Rius, i acaba comprant-la i escripturant-la l’any 1935. El senyor Serra fa moltes
millores tant a l’interior com a l’exterior de la masia, destacant l’habitació de dormir amb cambra de bany, la terrassa amb les torres decoratives i les obres inacabades d’un futur hotel al costat de la
masoveria, a l’edifici del davant.
El juliol del 1936, quan comença la guerra civil, mor assassinat.

1936-1939
Durant la guerra es va constituir la Col·lectivitat de Camperols de Cerdanyola - Ripollet que funcionava en règim d’autogestió i la finca de Can Coll va ser destinada a l’explotació forestal.

1940-1987
En acabar la guerra la família Serra Espasa recupera la finca.
Un dels fills s’hi queda a viure amb els seus descendents durant uns anys. Fins als anys 60, Can Coll és una finca agrícola, vinícola, ramadera i forestal, a més de disposar de fusteria.
Als anys 70, s’hi munta un circuit de lloguer de motos de trial. La masia s’utilitza com a lloc d’estiueig, així com per a la celebració d’esdeveniments familiars. Uns masovers viuen a l’edifici del davant.

1987
La Corporació Metropolitana de Barcelona adquireix la finca.

1988
Es rehabilita una part de la construcció del davant i s’inaugura el Centre d’Educació Ambiental Can Coll a l’octubre. Comencen les obres de restauració de la masia

1992
S’inaugura la remodelació de la masia.

 MAPA-GUIA DEL PARC 


ITINERARIS


 

Can Coll. Centre d’Educació Ambiental
Obert a tots els públics els diumenges de 9.30 a 14.30 h.Can Coll CEA és un punt de referència per al professorat que vol incloure el Parc de Collserola com a proposta educativa. Els diumenges, esdevé centre difusor dels valors de Collserola a la ciutadania. UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D’HISTÒRIA *
A Can Coll CEA - Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps i saludar al senyor Coll.

La masia de Can Coll està situada a l’extrem nord-est del Parc de Collserola, dins del municipi de Cerdanyola del Vallès, i la finca té una extensió de 236 hectàrees. La masia, ja documentada des de l’any 1495, conserva tota la bellesa i l’originalitat del món rural vallesà. Des de 1988 és un equipament municipal, restaurat i gestionat pel Consorci del Parc Natural de la serra de Collserola.

El novembre de 1988 es van iniciar les activitats com a centre d’educació ambiental. Fou el primer equipament públic obert per l’aleshores denominat Patronat del Parc de Collserola. Actualment, els dies laborables és centre d’educació ambiental, amb una oferta d’activitats educatives El Curs al Parc dirigides a l’educació formal, des de llars d’infants, escoles de primària, instituts, universitats, fins a escoles d’adults i d’educació especial i també activitats formatives dirigides a l’educació del lleure. Els diumenges és Centre d’Informació i acollida de visitants del Parc amb propostes de descoberta del seu entorn natural i rural.

Can Coll també és la seu del CDRE del Parc de Collserola (Centre de Documentació i Recursos Educatius) que assessora, informa, ofereix recursos i préstec de material a estudiants i docents dels centres educatius.


Can Coll Centre d’educació ambiental

Entre setmana, el treball pedagògic del centre d’educació ambiental Can Coll, es basa en l’oferta d’experiències educatives i lúdiques que estimulin l’exploració, l’aprenentatge, l’estimació, el gaudi, el diàleg i la participació, tenint com a protagonista absolut l’ambient natural de la serra de Collserola.

S’utilitzen mètodes d’ensenyament – aprenentatge basats en el descobriment lliure o guiat i en la resolució de problemes. Són processos viscuts sempre en primera persona. No es pretén donar informació perquè l’alumnat l’assimili, sinó que el que es busca és la construcció d’un coneixement conjunt, mitjançant accions cooperatives, de síntesi, d’informació, d’experimentació i d’investigació. Sentiment-emoció-coneixement, estan ben presents en tots els programes. Anualment i d’acord amb el resultat de les avaluacions de professorat, alumnat i del propi equip educatiu del centre, es fa una revisió complerta de cadascun dels programes de l’oferta d’activitats educatives.

Acull majoritàriament escolars d’educació infantil, primària i secundària que fan activitats d’una jornada, de dilluns a divendres. Hi ha més de 20 propostes diferenciades per nivells d’edat, aprofundiment i temàtica. A més, es fan programes personalitzats a grups d’alumnat universitari, escoles d’estudis superiors, de persones adultes i d’educació especial. Trobareu detallades totes les propostes a l’apartat El Curs al Parc.

Centre de documentació i recursos educatius del Parc

Centre d’Informació i acollida de visitants del Parc


                                 

ESPECIAL ESTIU


Divendres 13 de setembre de 21.30 a 24 h.:
Una Masia i unes vinyes sota les estrelles a Can Calopa
Voleu conèixer el projecte de Can Calopa, tastar un dels seus vins i observar el cel per conèixer les tres estrelles del triangle
d’estiu? El preu inclou la sessió d’astronomia i una copa de vi.
Si voleu sopar a Can Calopa contacteu amb el servei de la Vinoteca al tel. 646 619 188.
9,00€
Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d'Informació.Caps de semana i festius del 7 de setembte al 6 d'octubre al turó de la Magarola :
Observació de la migración de les aus rapinyaires
Al mirador de la Magarola trobareu ornitòlegs que us ajudaran a identificar àguiles, falcons, arpelles... Podreu reconèixer
i diferenciar les siluetes dels ocells que es desplacen cap a terres africanes. de 10 a 13 h.
L'accés fins a dalt del turó és a peu. Cal que porteu prismàtics.


Diumenge 29 de setembre als jardins del MUHBA Vil.la Joana de 12 a 13 h.:
POESIA AL PARC NATURAL DE LA SERRA DE COLLSEROLA
Escriviu-me al Far West. Recital cubista a partir de poemes de Joan Salvat-Papasseit. A càrrec de Joan Vigó i Myriam Soteras.
Activitat organitzada per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona dins el cicle Poesia als Parcs. Més informació a
https://parcs.diba.cat/poesia-als-parcs
EXPOSICIONS TEMPORALS
Fins a l'11 de setembre
 al Centre d'Informació
Exposició "Collserola crema", de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, amb imatges d’Antoni Silva dels incendis del 2018
a la Collserola més propera a Nou Barris.
Visita subjecta a la disponibilitat de la sala.DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscripciu prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del
   Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4
   places per trucada.
• Majors de 3 anys
• Preu: 2 € / persona. Horari: 11:15 i 12:30 h. (dos torns)


UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del VallésESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 
 


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: 

http://www.acer-associacio.org/
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys.

• Horari Variable segons l'activitat


Diumenge 20 de juliol: Fem de pagès per un dia a can calopa
Una matinal en família per fer tasques relacionades amb la gestió de l’hort i la vinya de la finca de Can Calopa. Coorganitzat amb L'Olivera - Can Calopa de Dalt.
De 10 a 13.30 h. Cal inscripció prèvia trucant la mateixa setmana de l’activitat al Centre d'I'nformació i per correu electrònic
a formacio@olivera.org.

Diumenge 15 de setembre : Seguiment d'espècies exòtiques invasores
Geolocalització i caracterització pels entorns de Can Soler dels focus d’espècies exòtiques invasores per als ecosistemes mediterranis.
D’11 a 14 h. A partir de 18 anys.
Inscripcions: per correu a centrenaturacansoler@bcn.cat o trucant al 664 117 871 (dimarts i dijous de 10 a 14 h).


Dissabte 28 de setembre : Recuperació del Torrent de Canyelles
Tasques de manteniment i millora de la zona restaurada del torrent de Canyelles: reposició i reg de plançons, mapatge i control de
plantes invasores, i recollida de deixalles.
Coorganitzat amb el Castell de Torre Baró i la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova.
De 10.30 a 13.30 h. A partir de 18 anys.
Inscripcions a castell_torrebaro@bcn.cat o al tel. 664 044 079 o trucant la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació.
 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel.lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observa-cions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.

13 de setembre de 21.30 a 24 h.:
Nit d'Astronomia a Can Calopa
Sessions d’iniciació a l’observació d’estels, constel.lacions i altres cossos celestes. Un divendres al trimestre al Centre d’Informació.
Places limitades. En cas de mal temps o de menys de 10 inscripcions se suspendrà l’activitat.- 9 €
Una masia i unes vinyes sota les estrelles Aquesta nit podrem veure regnant les tres estrelles dels triangles d'estiu entre les vinyes
de Can Calopa (consulteu infomació d'aquesta activitat a la secció ESPECIAL ESTIU).
L'activitat és a càrrec de l'equip de guies del Parc.

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada. Horari variable segons l'itinerari
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia la setmana anterior a l'activitat al tel. 932 803 552 del Centre d'Informació.
LLOC i HORA : Consultar en inscriure's - A partir de 12 anys.: GRATUÏTA


Dimarts 17 de setembre : DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA.
Us proposem descobrir el Parc Natural de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament. Itinerari matinal
de 4 a 5 h de durada.
Horari segons activitat.
Fem fonts per Collserola. En aquesta sortida els espais fontinals seran els protagonistes que ens marcaran el recorregut per la zona
barcelonina del Parc Natural.
Cal inscripció prèvia la setmana anterior a l’activitat al telèfon del Centre d’Informació.


 
AVANÇAMENT DE L’AGENDA DE TARDOR
ESPECIAL DIA MUNDIAL DELS OCELLS A COLLSEROLA

Aquesta diada se celebra a la major part d’espais naturals protegits per tal d’apropar el món dels ocells i els seus hàbitats a la
ciutadania, i conscienciar-la dels problemes de conservació que els afecten. Enguany la celebració al Parc Natural serà el cap de
setmana del 5 i 6 d’octubre en tres escenaris:

A Can Coll, la Festa dels ocells. Diumenge 6 d'octubre. us convidem a compartir una matinal aprenent i gaudint amb tot un
seguit d'activitats que tindran com a protagonista el món de les aus. Activitats gratuïtes per a tots els públics.

Al turó de la Magarola, diumenge 6 d'octubre, coincidint amb el darrer dia de la 36a Campanya d’observació de la migració
de les aus rapinyaires.
Al Centre d’Informació. Passejada temàtica. Dissabte 5 d’octubre Els ocells de Collserola.PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 2 € per persona - D’11 a 13.30 h.  Edat + de 3 anys


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 14:30 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent Collserola Parc Natural, pensada per fer pensar.
Exposició temporal Agents Rurals: guardians del medi natural fi ns el 17 de setembre Itineraris senyalitzats als entorns de l'equipament
Itinerari de Les fonts accessible per a persones amb mobilitat reduïda, des de l'estació de Baixador de Vallvidrera fins a la font Nova.
Audiovisuals del Parc.
Consulta i venda de publicacions.
Cafeteria i serveis adaptats (mobilitat reduïda,
canviador de bebés).

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i entorn rural.
Exposició permanent L’home i el medi a Collserola.
Exposició temporal Insectes fins l'1 d'octubre.
Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament.
Audiovisuals del Parc.
Consulta i venda de publicacions.
Visita lliure als corrals de la granja d’11 a 13.30 h. a partir del 17 de setembre.
Cafeteria i serveis adaptats (mobilitat reduïda, canviador de bebés).

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent El pantà i els seus entorns.
Visites comentades.
Itineraris senyalitzats als entorns de l'equipament.


CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 
 
 
Itineraris al voltant del Parc
 
Passejada a la font de Sant Pau
45 min

2,7 km

Baixa
 
Passejada a la font de Sant Pau passant pel Torrent de Can Cerdà 70 min

4,1 km

Mitjana
 
Passejada al puig de la Guàrdia, Can Canaletes i el torrent de Can Coll  
90. min

5,5 km

Mitjana
 
Passejada alTuró de l'Ermi-
tà passant pels torrents De Can Coll i Can Cerdà
120 min

7,8 km

Mitjana
 
Passejada
fins al puig de la Guàrdia i tornada pel torrent de Can Coll
60 min

3,6 km

Mitjana
 
Passejada
pel torrent de Can Codonyers
i la font de Sant Pau 
 
75 min

4,3 km

Mitjana
 
 
Descobrir el Parc en bicicleta. 
 

El conjunt de rutes que es proposen, s’ha dissenyat amb l’objectiu de descobrir el Parc en bicicleta. En total són 17 itineraris per a adults i 10 passejades per fer en família.  

Itineraris senyalitzats amb bicicleta

 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri municipal
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º

Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS
 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó: Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament   -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports (Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu. -Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central  -Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594CENTRES EDUCATIUSA Cerdanyola del Vallès. 08290


CEE Jeroni de Moragas

Adreça: Carrer de Renaixement, 131
Telèfon: 93 692 21 39 - 686 984 117
Correu electrònic: a8035623@xtec.cat
Web:http://www.xtec.cat/centres/a8035623/


Col-legi Montserrat

Adreça: Avinguda Sant Iscle, 6
Telèfon: 93 691 97 52
Correu electrònic: info@cmontserrat.cat
Web: https://cmontserrat.cat/


Escola Carles Buïgas

Adreça: Av. Lesseps, 49
Telèfon: 936 923 197
Correu electrònic: ceipcarlesbuigas@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipcarlesbuigas
 

Escola Collserola

Adreça: Carrer de Pizarro, s/n
Telèfon: 936 922 595
Correu electrònic: a8062626@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolacollserolacerdanyola/


Escola Les Fontetes

Adreça: Carrer d'El Greco, 2
Telèfon: 936 922 170
Correu electrònic: a8028758@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceiplesfontetes/


Escola Municipal la Sínia

Adreça: Carrer de la Sínia, 13
Telèfon: 935 864 623
Correu electrònic: escolalasinia@cerdanyola.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolamunicipal-lasinia/


Escola Saltells

Adreça: Av. Roma, 57
Telèfon: 936 924 550
Correu electrònic: a8036411@xtec.cat
Web: http://saltells.com/


Escola Sant Martí

Adreça: Av. Sant Iscle, 1
Telèfon: 936 920 881 / 605 938 439
Correu electrònic: a8028746@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceipsantmarti-cerdanyola/


Escola Serraparera

Adreça: Carrer de Diagonal, 41
Telèfon: 936 922 742
Correu electrònic: a8028783@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipserraparera.com

Institut Banús

Adreça: Carrer de Sant Casimir, 16
Telèfon: 93 580 62 36
Correu electrònic: iesbanus@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/iesbanus


FEDAC Cerdanyola

Adreça:Carrer de Cervantes,5-15
Telèfon: 93 692 08 84
Correu electrònic: fedac.cerdanyola@fedac.cat
Web:https://cerdanyola.fedac.cat/


Institut Forat del Vent

Adreça: Carrer de Pizarro, 35
Telèfon: 93 69112 00
Correu electrònic:a8031757@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesforatdelvent


Institut Gorgs

Adreça: Carrer de l'Àliga, 65
Telèfon: 93 580 43 54
Correu electrònic: ies-gorgs@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/ies-gorgs


Institut Jaume Mimó

Adreça: C. de la Serra de Galliners, s/n
Telèfon: 93 580 39 94
Correu electrònic: a8044715@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesjaumemimo
A Cerdanyola del Vallès. Bellaterra 08193


Escola Bellaterra

Adreça: Carrer de l'Escoleta, s/n
Telèfon: 935 811 030
Correu electrònic: a8039896@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceip-bellaterra/

Ramon Fuster

Adreça: C.de l'Escultor Vallmitjana, 9-15
Telèfon: 93 586 41 06
Correu electrònic: ramonfuster@fundaciocollserola.cat
Web : http://escolaramonfuster.cat 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       


       • FONTS  DE  COLLSEROLAL'ASSOCIACIÓ FES FONTS FENT FONTING,
VETERANA A COLLSEROLA


En els anys setanta, uns quants amics acostumàvem a anar a córrer per Collserola i durant el recorregut visitàvem diverses fonts naturals, però no va ser fins l’any 1995 que se'ns va despertar un veritable interès per les seves fonts. Al mateix temps, vam conèixer la riquesa que té Collserola, els animals, les plantes, les masies, els arbres singulars, les barraques de vinya, les fonts, i moltes més coses.

Vàrem anar a buscar una per una les fonts que sortien als mapes, als llibres, les que ens van dir els tècnics del Parc, els caminats..., i amb tota la recopilació feta, més de 350 fonts, vam publicar una pàgina web https://fontscollserola.com, que anem actualitzant i és referència per a moltes persones aficionades.

Ens vam unir al grup de fonts de Voluntaris de Collserola i a les xerrades de formació vam conèixer moltes més fonts, la seva importància per a l’ecosistema i la manera de condicionar-les millorant l’entorn i també que els sistemes fontinals són hàbitats que permeten mantenir un ambient aquàtic molt valuós per a les comunitats biològiques, ja que els permeten resistir durant períodes de sequera i posteriorment contribuir a la recolonització en els trams de riu que flueixen de nou en períodes de pluja. També són abeuradors per a la fauna silvestre, contribuint al sosteniment de la biodiversitat pròpia de la mateixa font (líquens, molses, invertebrats, amfibis, etc.) i de la fauna i flora vinculada.

Conèixer la seva geologia ens va ajudar a comprendre l’abundància de fonts i que el terreny metamòrfic de pissarra (llicorella) fa que l’aigua de la pluja s’acumuli en petits aqüífers i surti a poc a poc per les fonts.

L’any 2016 vam fundar l'Associació Fes Fonts Fent Fonting com a projecte de rehabilitació de les fonts. Des de fa uns anys participem en el programa Col·laborem amb el Parc, que ens assessora en les tasques que cal fer i en el marc del qual ja portem més de setanta actuacions diverses, que consisteixen principalment en la neteja de terra i pedres, la recollida d’escombraries i treballs d’arqueologia.

Així hem arribat a conèixer les formes artesanes de construcció, tan diferents les unes de les altres. En trobem de construïdes amb paret de pedra, de totxo, revestides de mosaic. Unes són petites i altres monumentals. Unes ragen aigua abundant i d’altres no ragen o només ho fan en algunes estacions.
Les fonts són uns elements més que contribueixen a la bellesa del paisatge. Algunes són com petites obres d’art que mereixen una visita.

Durant aquests anys hem apreciat un interès creixent per mantenir les fonts en bon estat, tant des de l’Administració com de part d’associacions, particulars i empreses i això és molt positiu per al futur de les fonts i del Parc.

Marcel Oliveres Gené, membre de Fes Fonts Fent Fonting


HISTÒRIA DE COLLSEROLA

 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Cerdanyola del Vallès 
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
Encesa de les llums de Nadal a Cerdanyola 2021
 
Reportatge sobre el "Mercadillo" de Les Fontetes 1985
 
Cerdanyola, Ciudad del Conocimiento
 
Cerdanyola del Vallès 2020
 
Homenatge Gabriel Escursell 
 
Cerdanyola Ciutat del Coneixement. Capitol 1

Parc de l'Alba
 
Presentació de "Ciutadà Canalda" d'Isidre Grau
 
Presentació del llibre "Montflorit, cent anys entre pla i serra"

El Museu d'Art de Cerdanyola rep l'Arxiu Professional dels Estudis Beaumont

Concert de Sant Esteve de la Corral Collserola (2022)

Orquestra Aulos & Aulos Gospel Cor (Escola de Música de Cerdanyola) - Concert Primavera 2023

El barrio de Les Fontetes - Cerdanyola del Vallès 2020

Jove Orquestra de Cerdanyola - Schubertiada (Març 2023)
 
Homenatge al Cerdanyola CH en el seu 50è aniversari
(TV Cerdanyola, 1985)
 
Cerdanyola Universitat FFCC  
 
Cerdanyola Ciutat del Coneixement
 
Cerdanyola CH - Manlleu    2023
 
Cercavila de Gegants - Festa Major de Cerdanyola 2023
 
La riuada a Cerdanyola. Any 1962 
 
   


VISIÓ DE CERDANYOLA DEL VALLÈS Altres imatges a gran format

 
      En primer terme la factoria Uralita constituïda el 1909 com a Uralita, S.A. El 1915 va finalitzar la construcció del seu primer edifici conegut com a bloc 1 i caracteritzat per les seves dues esculturals columnes.
      Fotografía de 1929 (autor desconegut)
 
        Nevada de 1956 al carrer de Sant Josep, actualmente carretera de Barcelona (Autor desconegut)
 
Nevada Avinguda Catalunya llavors Av.Glmo Franco. Any1962 (Autor desconegut)
 
Cerdanyola de Dalt al voltant de 1960
 
Cerdanyola a principis del segle XX
 
Vista parcial Cerdanyola  1959-1964