El temps a Cerdanyola del Vallès

 Farmàcies de guàrdia

 

 
   Parc de la riera de Sant Cugat. Dins el Parc urba construit com a element de transició entre la ciutat i el Parc de Collserola. Format per
  vegetació autòctona mediterrània  amb bosc de ribera a tocar del curs de la  riera de Sant  Cugat que recull  les aigues dels torrents de
  Collserola i la serra de Galliners i és afluent del riu Ripoll.
   Les escoles i instituts obren en la Fase 2 de desescalada arreu de Catalunya tal i com estava previst 
"Un total del 40% de escuelas e institutos públicos en un 25% de los centros de conciertos entre países y ciudades y actividades escolares, atés que avui en moltes poblacions és dia festiu, en los territorios territoriales que avui han entrat en la Fase 2 de la desescalada, Tarragona, Terres de l'Ebre, Alt Pirineu i Aran, Girona i Catalunya Central, continuación del centro de apertura de los centros educativos de Catalunya para una final del curso actual anterior del Departamento de Educación.

Cal tenir en compte que avui és dia festiu a més de 150 municipis de Catalunya i que els centers educatius d'aquests municipis obriran demà.

El curs 2019-2020, que acaba el 19 de junio, continua de manera tele-
mática pel que fa a les clases lectives.

En aquesta Fase 2, sempre de caràcter voluntari por parte de l'alumnat, educació infantil s'ha obert per atendre les needitats de conciliació, i, educació primària, per donar suport als alumnes de 6è de primària en la finalització d'etapa i Tancar l'acompanyament personalitzat del seu pas a secundària.

Pel que fa a l'ESO i als ensenyaments postobligato-ris, el retorn és pels alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d'ESO, prueba lliures d'ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d'ERE) de superar pruebas de acceso (PAU, CF, ERE)".

(govern.cat)   1 juny     14:19 h.
Algunes de les instal·lacions municipals a l’aire lliure
s’obren amb cita prèvia
 
Les zones esportives municipals Montflorit, Fontetes i Can Xarau i el Circuit de Radio Control ‘Model Car’ funcionen amb el sistema de cita prèvia

Els entrenaments que es poden realitzar en aquestes instal·lacions municipals a l’aire lliure han de ser individuals i sense contacte.

Les persones que facin ús de les instal·lacions no ho podran fer dels seus vestuaris ni d’altres equipaments que pugui haver al mateix recinte.

Les zones esportives municipals que funcionen amb cita prèvia són:

Zona Esportiva Municipal Montflorit: instal·lació on es practiquen esports individuals com atletisme, tir amb arc i petanca

Zona Esportiva Municipal Fontetes: instal·lació on es practiquen esports d’equip pero en aplicació de les mesures preventives i de seguretat només es podrà utilitzar per a entrenaments individuals.

Pistes exteriors de la Zona Esportiva Municipal Can Xarau: es podran utilitzar per entrenaments individuals amb distanciament obligatori.

Circuit de Radio Control ‘Model Car’: es podran utilitzar per entrenaments individuals amb distanciament obligatori

La resta d’instal·lacions esportives municipals continuen tancades al públic fins a l’entrada en vigor a la Fase 2 de la desescalada que permetrà flexibilitzar les restriccions actuals.

Per realitzar una reserva prèvia cal fer-ho contactant amb el Servei d’Esports al telèfon 93 580 80 17 o al correu electrònic esports@cerdanyola.cat de dilluns a divendres de 9h a 15h.   A partir d'avui 1 de juny es permet la mobilitat a tots els municipis de la Regió Sanitària de Barcelona

   Des de Cerdanyola et pots desplaçar als municipis del Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Barcelonès i Baix Llobregat.

 
 


Breus
 31-5-2020


 
El jefe del Gobierno deja claro que solo con el estado de alarma se pueden restringir los movimientos.

El 21 de junio podremos volver a recorrer todo el país, sin restricciones de movilidad. El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, ha explicado que, si el Congreso de los Diputados aprueba la "última y definitiva" prórroga del estado de alarma, será el próximo 21 de junio cuando esta medida excepcional decaiga y, por lo tanto, se pueda viajar por todo el territorio nacional. (elperiodico.com)

Sanidad ha registrado en las últimas 24 horas un descenso en los contagios, con 96 positivos, cuando ayer fueron 271. Se trata de la menor cifra de positivos desde el 6 de marzo. El ministerio también ha comunicado dos muertes desde el sábado y registra un total de 39 en los últimos siete días. Madrid, con 32 casos diagnosticados mediante PCR, es la región en la que más infectados se han contabilizado. Desde el inicio de la crisis sanitaria han fallecido en España 27.127 personas y 239.429 han sufrido la enfermedad.
(elpais.com)El Museu d’Història-Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, reobriran les portes
el dimarts 2 de juny.

 
Qui vulgui accedir al Museu i Poblat ibèric de ca n’Oliver, dependèn-cies del Museu d’Història, haurà de concertar la cita trucant al telèfon 935 804 500, de 9 a 14 h de dilluns a divendres.

Es donarà cita a un màxim de 10 persones cada hora, que es podran dividir en 2 grups de visita al poblat i l’exposició permanent.

Si s'arriba al topall de les 10 persones, no es donarà cap nova cita fins que no passi una 1.30 h. Si no s'omple, les demandes s’aniran modulant atès que a ca n’Oliver hi ha dos espais, el museu i el poblat, aquest darrer de diverses hectàrees a l'aire lliure.

Es demana a les persones que visitin amb cita els equipaments que siguin puntuals i que portin mascaretes i guants.

Respecte a la vista al museu de Ca n’Oliver, a banda de la col·lecció permanent, es podrà visitar la mostra "Dones: ficcions i realitats". L’exposició perllonga la seva estada a Cerdanyola del Vallès fins a finals de juliol.

"Dones: ficcions i realitats" és una mostra que vol fer visible una interferència històrica i encara present en la vida de les dones: la relació conflictiva, incòmoda i complexa entre els models de feminitat normatius, difosos per la cultura audiovisual amb més incidència popular i les seves mateixes realitats, construïdes sota la pressió del sexisme i la cultura tradicional heteropatriarcal, però no per això exemptes d’autoritat, disconformitat i dissentiment.

El museu i el poblat de Ca n'Oliver romandran oberts al públic de dimarts a divendres de 10 a 14 h prèvia concertació de la visita.

També està previst obrir l'església de Sant Iscle el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14 h
. En tots els casos amb grups molt reduïts i amb les mesures de seguretat adients.

D’altra banda, el jardí de Ca n'Ortadó no s'obrirà fins al primer cap de setmana de setembre i sempre que les condicions sanitàries ho permetin.

Informació del Museu d’Història: https://www.museucanoliver.cat/Comunicat del Departament
de Salut


 1 juny a les 11:46 h.
                                  
El Departamento de Salut informa que encuentra en Cataluña un total de 67.060 casos positivos de coronavirus SARS-CoV-2 en Cataluña.

Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 4.066 personas han estat ingressades de gravetat; actualización són 163.

A más de 2.166 profesionales de las residencias están disponibles para su confirmación o confirmación.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus en Catalunya, se compilabilitzat fins avui un total de 38.154 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19.

En el caso de los residuos de gent gran, un total de 13.951 personas han confirmado con un positio de coronavirus.

Informació declarada per les funeràries

Tal com es va Ordenar des del Departament de Salut, les funeràries declaren diàriament els Casos de coronavirus difunts .

Són un total de 12.280 persones fins ara, amb la Covid-19 o com a sospitosos.

D'aquestes, 6.706 han mort en un centro hospitalario o sociosanitarios , 3.965 en una residencia y 777 en el domicilio .

Els casos restants són casos no clasificables por manca d'informació.

(govern.cat)Comunicat del Departament
de Salut


  31 maig a les 11:33 h.
                                       
"El Departamento de Salud informa que tiene un total de 66.904 casos positivos de coronavirus SARS-CoV-2 en Cataluña.

Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 4.064 personas han estado ingresadas de gravedad; actualización són 163.

A más de 2.093 profesionales de las residencias están disponibles para su confirmación o confirmación.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus en Catalunya, se compilan las aletas en un total de 38.112 hospitales alternativos de personas diagnosticadas en la Covid-19.

En el caso de los residuos de gent gran, un total de 13.938 personas han confirmado con un positio de coronavirus.

Informació declarada per les funeràries

Tal com es va Ordenar des del Departament de Salut, les funeràries declaren diàriament els Casos de coronavirus difunts .

Són un total de 12.269 personas con aletas, amb la Covid-19 o con sospitosos.

D'aquestes, 6.703 han mort en un centro hospitalario o sociosanitarios , 3.965 en una residencia y 779 en el domicilio .

Els casos restants són casos no clasificables por manca d'informació".

(govern.cat)A Cerdanyola del Vallès    


                                 Dia 12/4       Dia 13                             
Tests positius             277             280                                
Tests negatius           358             368                               
Positius per hab.       482,55        487,78                            
Habitants              57.403  

                   
DIA 29 (06:19 h.)                                                 
Casos positius                                                                     618
Casos sospitosos                                                              1899
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        107,66
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      113,10 


DIA 29 (20:23 h.)                                                 
Casos positius                                                                     632
Casos sospitosos                                                              1926
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        110,10
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      115,65 


DIA 31 (06:19 h.)                                                 
Casos positius                                                                     634
Casos sospitosos                                                              1940
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        110,45
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      116,06 


DIA 1/6  (06:20 h.)                                                 
Casos positius                                                                     634
Casos sospitosos                                                              1955
Taxa crua de positius per 10.000 habitants                        110,45
Taxa estandarditzada de positius per 10.000 habitants      116,06 


Els casos positius acumulats són aquells que han donat positiu en alguna prova diagnòstica (PCR o test ràpid), mentre que els casos sospitosos acumulats corresponen a persones que en algun moment han presentat símptomes i un professional facultatiu els ha classificat com a possible cas, però no tenen una prova diagnòstica (PCR o test ràpid) amb resultat positiu. Tots ells són casos activats pel servei de vigilància epidemiològica.

Les dades que es mostren són aquelles que s'ha pogut identificar la seva zona de residència. Per mantenir la privacitat de les dades, només es mostren els municipis amb més de 200 habitants.

La informació que es visualitza prové del registre RSAcovid19 del Departament de Salut i s’actualitza, com a mínim, dos cops al dia.

Departament de Salut, Generalitat de Catalunya

  
 

És sorprenent que vegem caminar per Cerdanyola persones d'elevada edat sense mascareta, ni fins i tot portada a la mà, el que fa més evident que es creuen que el coronavirus no va amb ells. Els que fan foting també fan igual i a més deixen les partícules de saliva a més quantitat a l'anar corrent. Així no contribuirem a que el nombre de casos positius i sospitosos vagin disminuint. Mai sortirem de la zona 1.
I yá és el no va més, haver de deixar passar els patinets elèctrics enganxats als vianants, a aquells que es posen el xandall i pujats a l'aparell es creuen que estan fent esport. Paradoxal.
I els horaris dels majors de 70 anys. De 10 a 12 hores quan a les 10 ja estem a 28º de temperatura. I darrere vénen els nens. Més paradoxal.
La Romería del Rocío será virtual y la Feria de abril en septiembre 
La Romería del Rocío en Cataluña, organizada anualmente por la Federación de Entidades Culturales Andaluzas en Catalunya (FECAC), se celebrará este año en modo virtual por el impacto del coronavirus, mientras que la feria de abril se desplazará a septiem-bre.

La FECAC ha informado en un comunicado de que los diversos actos, que deberían celebrarse presencialmente en la localidad de Terrassa (Barcelona) este próximo fin de semana de Pentecostés, podrán seguirse telemáticamente a través de las cuentas de la fede-ración en Facebook, Instagram y Twitter, así como en su página web.

Los actos empezaron el pasado martes con la salutación del obispo de Terrassa, José Ángel Saiz Meneses, y este jueves se incorporarán los saludos del presidente de la FECAC, Daniel Salinero, y de los alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart, y de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), Carlos Cordón, ya que este último municipio acoge permanentemente la imagen de la Virgen del Rocío.
El próximo sábado se hará igualmente la presentación de las 24 hermandades, aunque de forma virtual por internet, de forma que las diferentes hermandades irán apareciendo y saludando a la virgen por orden de antigüedad y con un espacio de 15 minutos entre cada una de ellas.

El domingo 31 se celebrará la Misa de Romeros en la parroquia de Sant Martí de Cerdanyola, que será oficiada por el obispo de Terrassa.

Asimismo la FECAC ha anunciado que la 49ª Feria de Abril de Cataluña tendrá lugar del 18 al 27 de septiembre en el Parc del Fòrum de Barcelona y Sant Adrià de Besòs. EFE

(lavanguardia.com) 28 maigEl Cementiri Municipal,
ha reobert les seves portes
a la població


 
La reobertura del cementiri s’ha dut a terme amb l’establiment de l’aforament màxim permès en 219 persones. D’altra banda, en els enterraments o comiats de les persones difuntes es restringeix a un màxim de 15 persones l’assistència, d’acord amb les mesures excepcionals en matèria de sanitat mortuòria fixades en les ordres ministerials.

L’accés al cementiri s’ha de fer respectant les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la COVID-19. S’ha de mantenir una distància mínima de seguretat de dos metres, s’ha de fer ús de mascareta i higiene de mans.

El seu horari és l’habitual d’abans de la crisi sanitària provocada per la COVID-19:


Dilluns, dijous, divendres i dissabtes
de 8:30h a 12:30h i de 14h a 17h.


Dimarts de 8:30h a 13:30h.


Diumenges de 10h a 14h.S’obre el termini per demanar l’ajut al pagament del lloguer per a la gent gran
 
Les sol·licituds es poden presentar des d’avui, 28 de maig, i fins al 3 de juliol de forma telemàtica o presencialment a l’Oficina Municipal d’Habitatge demanant cita prèvia trucant al 93 580 88 88 ext 3546

L’Ajut al pagament del lloguer per a la gent gran està adreçat a les persones que aquest any 2020 tinguin 65 anys i siguin titulars d’un contracte de lloguer de l’habitatge que sigui el seu domicili habitual i permanent a Catalunya.

L'import de l'ajut serà com a màxim de 200€ i mínim de 20€ pel total de mensualitats que tingui vigència el contracte de lloguer. I si l'im-port de l'ajut és igual a l'import de la renda de lloguer la quantia de la subvenció serà del 40% de l'import de la renda de lloguer. L’ajut es dona per l'any de la convocatòria.
Per poder accedir aquest ajut cal:

-- Acreditar la residència legal a Catalunya
-- Que l'import del lloguer no sigui superior a 750€ mensuals, que s'incrementa fins a 900€ si hi ha algun membre amb mobilitat reduïda
-- Que els pagaments dels rebuts de lloguer s'hagin fet mitjançant la intervenció d'una entitat financera (ingrés en compte, domiciliació bancària o transferència) o ve amb un rebut emès per un administra-dor de finques
-- Que els ingressos de la unitat de convivència no superin els límits establerts a les bases reguladores dels ajuts al pagament de lloguer per a gent gran de l'any 2020
-- La sol·licitud es pot tramitar per via telemàtica al web de la Genera-litat o presencialment a l'Oficina Municipal d'Habitatge de Cerdanyola demanant cita prèvia trucant al 93 580 88 88 extensió 3546.
Més informacio : Oficina Municipal d’Habitatge
www.cerdanyola.cat/habitatge/lloguer              carrer Fontetes, 3         info.habitatge@cerdanyola.cat         Tf. 93 580 88 88 ext 3546

Desembarca a Catalunya el primer cable submarí de connectivitat internacional 
 
 

 Catalunya serà un dels punts de connexió marítim- terrestre de 2AFRICA, un dels projectes of cable submarí de fibra
 òptica més importants del món.
La Biblioteca Central de Cerdanyola obrirà l’1 de juny 
 
 

Per accedir a la Biblioteca Central caldrà cita prèvia i dur mascareta
La Biblioteca Central de Cerdanyola, obre el dia 1 de juny a partir de les 15h.

Per accedir-hi, serà obligatori demanar cita prèvia i accedir amb mascareta. Abans d’anar-hi caldrà confirmar amb la biblioteca la disponibilitat horària. Així ningú haurà d’esperar i el personal de la Biblioteca Central tindrà preparada les peticions per quan arribin les persones usuàries. Per aquest motiu es prega puntualitat a l’hora de concórrer a la cita programada.

Les cites es podran demanar a través del formulari https://bibliotecavirtual.diba.cat/sol-licitud-de-cita-previa#iC (aviat disponible per a Cerdanyola). També s'atendran les consultes telefòniques dins de l’horari d’obertura al telèfon 935 807 602 a partir del dia 1 de juny. També es pot enviar un correu electrònic a b.cerdanyola@diba.cat

La persona usuària amb cita prèvia per accedir a la Biblioteca Central accedirà sola. Només es permetrà que accedeixi acompanyada en el cas d’anar amb menors (o persones depenent) a càrrec.

Què es podrà fer a la Biblioteca Central

Es podrà fer el retorn de documents les 24 hores del dia, a través de la bústia habilitada per aquesta tasca.
 
Si es volen agafar documents en préstec o fer consultes, caldrà una cita prèvia. Com que no es podrà accedir a la col·lecció, caldrà demanar abans els documents a la biblioteca per correu electrònic b.cerdanyola@diba.cat o per telèfon 935 807 602.

Es podrà sol·licitar tots els documents que es trobin disponibles per al préstec. Inclou llibres, revistes, pel·lícules, música, etc.

Pel que fa a la demanda d’informació bibliogràfica s’atendran les consultes telefòniques dins de l’horari d’obertura al telèfon 935 807 602 o a través del mail b.cerdanyola@diba.cat

En aquesta fase no es tindrà accés a la col·lecció general de documents, ni es podrà utilitzar la biblioteca per a consulta ni per a estudi. Tampoc es podran utilitzar els ordinadors públics ni s’ofereix el préstec interbibliotecari. Tots els espais de la biblioteca estan tancats, només es podrà accedir al vestíbul per a la recollida de documents prèviament demanats, i amb cita prèvia. Sí que es podran demanar documents infantils per al préstec.

S’han allargat els terminis per retornar els préstecs vigents fins al 31 de juliol i les reserves pendents es podran recollir fins al 22 de juliol.

L’horari de la Biblioteca Central serà de dilluns a dijous, de 15 a 19.30 h i el divendres de 9.30 a 14 h. 
Les principals vies de la ciutat es reservaran per als vianants els caps de setmana 
 Durant el confinament, abastiment agroecològic
de proximitat
 
La pagesia de Collserola, i de tot el territori, té un munt de productes, sans, de qualitat, frescos i ecològics preparats per servir-te’ls. Aprofita’ls i a més donaràs suport als projectes que gestionen el nostre territori.

Finca de Can Puig. Font: Arran de Terra
Molts projectes agroramaders i artesanals del territori estan en una situació molt difícil com a conseqüència del confinament. Alguns d’ells han perdut els seus canals de comercialització principals, com menjadors escolars, restauració i mercats a l’aire lliure; d’altres estan fent un important esforç addicional per la gran quantitat de comandes, moltes d’elles a domicili, que estan rebent aquests dies.

L’abastiment alimentari és una prioritat en aquesta etapa de confinament, i la pagesia i els projectes d’elaboració artesanal són sectors estratègics que mantenen viu el nostre territori i generen economia local amb un alt valor afegit.

La pagesia de Collserola no s’escapa d’aquesta situació, tot i tenir una xarxa de consumidors propera s’han perdut diferents canals de comercialització molt rellevants per a la seva viabilitat econòmica, a causa de la situació d’emergència sanitària.

És doncs moment, també, de donar suport a aquesta pagesia que realitza un paper tant important de gestió del Parc Natural.

Us deixem un llistat de recursos perquè pugueu consumir ecològic i de proximitat.

Recursos per a consumir productes de proximitat:

Consulta el Catàleg de la pagesia de Collserola. Hi trobaràs tots els productors del Parc i la forma de contactar-hi. De les diferents iniciatives, actualment necessiten suport per a la venda de productes:
Xai de Collserola. Podeu contactar directament per telèfon amb el productor al 626 43 16 71

Can Puig. Tenen excedents de carxofa morada i faves per la baixada de venda de productes a la seva agrobotiga del Papiol. Podeu contactar directament al 689 93 42 41

Can Miano. Estan tenint dificultats per vendre els cargols que crien a Sant Feliu. Contacteu amb 677 78 17 34

Pere Montes. Ofereix la seva mel, després dels tancaments de restaurants i altres canals als que abastia abans del confinament. Contacteu a 646639667

A més també trobaràs molts més productors i productes al web Abastiment Agroecològic amb un mapa i directori de projectes agroramaders i artesanals a tota Catalunya.

Si vius a Barcelona, l’Ajuntament ha publicat al seu web un llistat de productors que serveixen a la ciutat. Els trobaràs a : 
a :  https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/productores-amb-servei-a-domicili-a-barcelona_938387

I no t’oblidis dels mercats de proximitat. Han reajustat les mesures de seguretat i en algun cas el lloc, però molts d’ells segueixen funcionant.

Consulteu els canals de comunicació del vostre municipi per conèixer si es desenvolupen o no i en quines condicions. Trobaràs un llistat dels mercats agroecològics:
Directori dels mercats setmanals a tot el territori: https://www.mercatsetmanal.cat/

A Barcelona pots consultar els que estan oberts al següent enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/els-mercats-de-pages-reobren-aquest-cap-de-setmana-2_939230

(parcnaturalcollserola)
La UAB als rànquings
 
En els darrers anys la UAB ha vist com es reconeixia el seu esforç per impulsar la qualitat de la docència, per atraure talent internacional i per obtenir un impacte creixent de la recerca amb una millora progressiva de la classificació en els rànquings internacionals més prestigiosos i influents. Així la UAB es troba entre les capdavanteres de l'àmbit espanyol en rànquings mundials com el QS World University Rankings (QS WUR), el Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) i l’Academic Ranking of World Universities (ARWU).
188 - La UAB és la segona universitat espanyola al rànquing.
La UAB és la segona universitat de l'Estat espanyol i se situa en la posició 188 mundial (i en la 82 a escala europea) segons el rànquing QS WUR 2020, que classifica les 500 millors universitats del món.
12 - La UAB és la dotzena millor universitat jove del món. La UAB es troba en la dotzena posició a escala mundial, en la cinquena a escala europea i és la segona universitat espanyola en el rànquing de les 50 universitats del món de menys de 50 anys, elaborat a partir dels resultats del QS WUR 2018.
201-300 - La UAB és la segona millor universitat de l'àmbit espanyol. La UAB se situa entre les posicions 201 i 300 del món en la classificació ARWU, que elabora la Universitat Jiao Tong de Shanghai. En l'àmbit espanyol, la UAB apareix en la segona posició conjuntament amb altres universitats. 157 - La UAB està entre les 200 millors del món. La UAB se situa en la posició 157 a escala mundial i com la segona universitat de l'Estat espanyol en el rànquing THE WUR 2020. En l'àmbit europeu, la UAB es consolida entre les cent primeres universitats en la posició 69.
13 - La UAB és la tretzena universitat a escala mundial. La UAB ocupa el tretzè lloc a escala mundial, el setèa escala europea i el segon dins l'àmbit espanyol en la sisena edició de la classificació de les 200 millors universitats del món de menys de 50 anys. Aquest rànquing es basa en el THE WUR 2018. 2 - La UAB és la segona universitat espanyola per volum d'activitat científica. La UAB és la segona universitat espanyola per volum de publicacions indexades a SCOPUS segons el rànquing el·laborat pel Scimago Lab. A escala mundial la UAB ocupa la posició 267 en nom-bre de publicacions.
2 - La UAB és la segona universitat espanyola per volum i la tercera en impacte de les publicacions. La UAB ocupa el setè lloc pel que fa al nombre de publicacions dins l'àmbit dels països iberoamericans, i és la segona universitat espanyola en volum i la tercera en impacte de la producció científica segons l'edició de 2015 del Scimago Ranking Iberoamerica. 133 - La UAB és la 133 del món- La UAB és la segona universi-tat d’Espanya, la 51a d’Europa i la 133a del món segons l’edició del 2018-2019 del rànquing URAP, que publica anualment la Universitat Tècnica de l’Orient Mitjà (Turquia). Aquest rànquing classifica 2.000 universitats del món segons el nombre i la qualitat de les publicacions científiques.
181- La UAB se situa a la posició 181 del món. La UAB ha assolit el lloc 181 a escala mundial en l’indicador global publicat per la Universitat Nacional de Taiwan (NTU) l'any 2019, basat en l'activitat investigadora. Amb aquest resultat, la UAB es manté entre les 200 millors del món, i es consolida en la segona posició espanyola. 212 - La UAB ocupa el lloc 212 per volum de publicacions. En
l'edició de 2019 del Leiden Ranking de productivitat científica, la UAB se situa en la posició 212 en el rànking global per volum de publicacions. Dins l'àmbit espanyol, ocupa el tercer lloc en volum de publicacions i el segon en col·laboració internacional.
195 - La UAB és la segona universitat espanyola. La UAB ocupa la posició 195 a nivel mundial i la segona posició a nivell espanyol, en la setena edició del rànquing que publica el Center for World University Rankings situat a l'Aràbia Saudita. 20 - El DDD de la UAB és el 20è del món i el primer d'Espanya
El Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB ocupa el primer lloc entre els repositoris de les universitats espanyoles segons l'edició de gener de 2017 del rànking web de repositoris del món elaborat pel CSIC, i se situa en el 20è lloc dels repositoris institucionals a escala mundial.
9 - La UAB té 9 especialitats entre les 100 millors del món. Nou disciplines científiques de la UAB se situen entre les 100 primeres del món: Veterinària (situada entre les 50 millors del món en el lloc 31), Arqueologia, Idiomes Moderns, Agricultura, Geografia, Polìtiques Socials i Administració, Sociologia, Economia, i Educació, segons el rànquing per disciplines científiques que elabora QS a partir d'alguns indicadors del QS WUR 2020. En global, la UAB està entre les 200 primeres universitats en 28 de les 48 matèries classificades per QS. 2 - La UAB és la segona universitat espanyola en publicacions per universitat i per professor. L'Observatori impulsat per l’Aliança A4U mostra que la UAB ocupa el segon lloc en publicacions per universitat i per professor, també es troba en el segon lloc en nombre de publicacions en col·laboració nacional i internacional i en cites, tant per universitat com per professor.

Font : UABAposta per una gestió del verd més naturalitzada al campus
 
El campus de la UAB és un espai ric i divers de flora i fauna mediterrrà-nia de 260 hectàrees, 70% de les quals són terrenys agrícoles, fores-tals i zones enjardinades. A més de les 80 hectàrees de boscos amb pi blanc, roures i alzines, al campus s’hi han detectat 50 espècies de papallones, 47 espècies d’ocells nidificants i 12 espècies d’orquídees.

En un context d’emergència climàtica i crisi ecològica, la UAB augmen-tarà la gestió naturalitzada del seu campus, en la línia del que ja venia fent. Tot i que ja fa un temps va començar a espaiar les segues en determinades zones del seu campus, s'augmentarà a més zones, a la zona de les columnes UAB, davant de la Facultat de Veterinària, zones properes a l’Avinguda Serragalliners de Cerdanyola, etc...).

Així, es vol afavorir la conservació d’herbassars i zones naturals a 10 zones del campus. En total, es deixaran 3,5 hectàrees, on es permetrà que la vegetació evolucioni de manera natural. La mesura consisteix en només segar al costat del vial per prevenció d’incendis però deixar evolucionar cap a herbassar la resta de l’espai. Això va en la línia del que reclamen naturalistes i entitats conservacionistes de canvi de paradigma en la concepció del verd i de reconèixer el valor ecològic dels herbassars.

Properament, està previst que es dugui a terme un estudi comparatiu d'insectes pol·linitzadors en zones més intensives de segues i zones on se segui poc o gens. L’estudi està previst que el faci el CREAF amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Abans del confinament, es va fer una prova pilot de gestió en la zona on s’hi realitza el seguiment de papallones diürnes al campus (projecte CBMS) que va consistir en no segar-ho tot alhora (ni camps ni herbassars) procurant sempre deixar espècies en floració als marges dels camps i camins. Amb aquesta gestió es va corroborar el potencial ecològic dels herbassars com a reservoris de biodiversitat, atès que contenen un gran nombre d’insectes pol.linitzadors com ara papallones, abelles, formigues i escarabats.

Aquesta naturalització suposarà la continuació dels darrers anys de fer actuacions que permetin reduir l'ús d'aigua en espais enjardinats i plantar més espècies autòctones i adaptades a la zona. Com a exemples remarcables, cal citar tres rotondes de l'eix Nord, diversos enjardinaments amb plantes aromàtiques i de baix requeriment hídric o nous arbres com falsos castanyers, aurons blancs, roures o pomeres silvestres.

(uab.cat)

El mapa que muestra
las diferencias entre
región sanitaria y provincia


        https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20200506/coronavirus-regiones-sanitarias-catalunya-7952062


En busca d'una teràpia gènica per a una malaltia ultrarara que afecta 8 infants al món
 
La UAB ha posat en marxa una campanya de microdonacions per obtenir els recursos necessaris per desenvolupar un tractament de teràpia gènica per a una malaltia ultrarara que afecta només 8 nens al món. L’Abril és una d’aquestes persones i és l’única nena que la pateix a Espanya.

La malaltia s’anomena paraplegia espàstica de tipus 52 (SPG52). És un trastorn genètic progressiu, causat per un defecte en el gen AP4S1 i no hi ha cap solució clínica per tractar-lo. Els símptomes, dèficits cogni-tius, trastorns de la parla o possibles atacs epilèptics, apareixen a edats molt primerenques.

El tractament consisteix en introduir una còpia funcional del gen que causa la malaltia mitjançant un vector de teràpia gènica, de manera que s’adreci a les cèl·lules afectades per tal de detenir o corregir la pro-gressió de la malaltia. El desenvoluparà el grup de Teràpia Gènica per al Sistema Nerviós Central de la UAB -que compta amb el segell TECNIO d'ACCIÓ-, liderat per Miguel Chillón, investigador ICREA, de l'Institut de Neurociències (INC) i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), i Assumpció Bosch, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB.

“En els últims anys s’han reportat nombrosos casos d’èxit amb teràpia gènica, alguns dels quals ja estan al mercat. Però són tractaments molt costosos, que no reben gairebé mai suport públic o privat, en tractar-se de malalties molt rares. I generalment són malalties per a les quals el temps és clau. En el cas de l’SPF52, el desenvolupament d’un tracta-ment terapèutic és absolutament essencial, especialment en les primeres etapes, abans que hagi avançat significativament”, explica Miguel Chillón.

Dues línies d’actuació

Els recursos obtinguts en la campanya es destinaran a dues accions. En primer lloc, la generació d’una línia cel·lular de cèl·lules mare pluri-potents induïdes (iPSC) a partir de fibroblasts de l'Abril, per avaluar l’efectivitat d'estratègies terapèutiques d'última generació, com la teràpia gènica amb vectors adenoassociats (AAV), en els quals el grup de recerca té una àmplia experiència. En segon, la creació d’un producte biosegur, portador d'una còpia correcta del gen AP4S1, que és el que es troba mutat en l’SPG52.

Aconseguir el finançament necessari per dur a terme aquestes actua-cions, 250.000 euros, permetrà avançar cap als assajos d'eficiència, bioseguretat i toxicitat que es requereixen per sol·licitar un assaig clínic.


Sumant esforços amb “La lucha de l’Abril”

Per promoure l’obtenció de recursos adreçats a desenvolupar una teràpia gènica per a l’SPG52, la UAB i l’Associació “La lucha de Abril” han signat un conveni de col·laboració pel qual sumen esforços per aconseguir aquest objectiu. L’Associació ha aportat al projecte un capital inicial de 50.000 euros, que ha permès posar en marxa ja la recerca, i donarà suport a la promoció de la campanya iniciada ara per la Universitat.

L’Associació “La lucha de Abril” va ser creada pel pare i la mare de l’Abril Merino, una nena de 4 anys afectada per l’SPG52, per recaptar fons per a la investigació d’un possible tractament que ajudi la seva filla a pal·liar les afectacions de la malaltia i millorar les seves condicions de vida.

Els pares de l’Abril van contactar amb el grup de Teràpia Gènica de la UAB en conèixer la seva trajectòria en l’estudi i desenvolupament d’es-tratègies terapèutiques innovadores i disruptives que podrien ajudar a abordar la malaltia ultrarara que afecta la seva filla.

“A més dels beneficis que esperem per a l’Abril, l’estratègia terapèutica desenvolupada es podrà aplicar a altres pacients pediàtrics amb l’SPG52 i servirà alhora per al desenvolupament i l’aplicació de tracta-ments de teràpia gènica d’última generació a d’altres malalties genètiques minoritàries”, conclou Miguel Chillón.

(uab.cat) 19 maig    Segons informa el web de cerdanyola.info, el Tanatori de Collserola, al terme municipal de Cerdanyola, ha donat per finalitzat el dispositiu especial impulsat amb la crisi sanitària de la Covid-19 després d’acollir 3.200 víctimes de la pandèmia.
L’empresa Mèmora va tancar el tanatori el passat 25 de març per a albergar morts amb Covid-19 de Barcelona.
(19-5-2020)
COVID19, salut, canvi climàtic
i pèrdua de biodiversitat

 
La situació generada per la COVID19 no es pot deslligar dels proble-mes de destrucció de biodiversitat i de la crisi climàtica actual. Més que mai, el binomi natura i salut es posa en relleu i fa evident com la conservació i protecció dels espais naturals està totalment lligada a la salut i benestar de la ciutadania.

Bona part de la comunitat científica veu una clara relació entre la crisi sanitària actual, pandèmia causada pel coronavirus SARS-CoV-2, i la destrucció de la biodiversitat. Una altra peça del mateix trencaclosques és la crisi climàtica, un conjunt de modificacions climàtiques a causa de l’activitat humana.

Les conseqüències de tots aquest canvis profunds són difícils de determinar exactament, però sabem que aquesta mena de pandèmies es repetiran, amb noves malalties emergents, així com també s’inten-sificaran els episodis meteorològics severs i els incendis forestals.

A banda dels impactes sobre la societat, està havent-hi una pèrdua accelerada d’hàbitats.
A Catalunya, aquests canvis ja són ben visibles. L’Observatori Fabra, situat dins el Parc Natural de Collserola, per exemple, amb dades obtingudes al llarg de més de 100 anys, ha comprovat que la tendència climàtica és molt clara: la calor és més present i el fred recula.

La natura, Collserola n’és un bon exemple, ens proveeix d’una sèrie de beneficis ecosistèmics. Això vol dir: aliments, aigua, aire net; regula el clima; redueix l’erosió, protegeix la fertilitat del sòl i esmorteeix els esdeveniments extrems catastròfics; i, finalment, ofereix entorns per al lleure, l’esport, l’educació, l’art o l’espiritualitat.

Com a gestors d’aquest espai natural protegit, tenim la responsabilitat d’impulsar i promoure projectes orientats a l’adaptació i la mitigació del canvi global. Entre aquests projectes, hi ha: Life Biorgest (projecte europeu de millora de la biodiversitat del bosc mediterrani); Alimentem Collserola (promoció dels aliments locals i ecològics); Tornasòl (recerca participativa per millorar la fertilitat del sòl), i Habeetat (protecció i increment dels insectes pol·linitzadors).
    Cliqueu sobre la foto
L’Oficina Muncipal d’Informació al Consumidor reprèn l'atenció a la població
 
A partir del dilluns 18 de maig l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor tornarà a fer atencions telefòniques i en casos excepcionals tam-bé presencials

El personal de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ja ha començat a contactar amb les persones a qui, amb motiu de l’estat d’alarma, se’ls va anul·lar la cita que tenien concertada. Aquestes per-sones rebran una trucada de l’OMIC en els propers dies per reprogra-mar la seva cita.

L’OMIC farà les atencions de forma preferent per telèfon i només en casos excepcionals es farà presencialment. Per a qualsevol consulta o per demanar cita prèvia s’ha de trucar al 93.580.88.88 extensió 3110 de 8:30h a 14h.

Quan l’atenció hagi de ser presencial, la persona haurà d’acudir el dia i a l’hora assignades i amb mascareta. Només es deixarà accedir a les dependències municipals a les persones que han de ser ateses.


Història d'internet        
           
       

                Tal mes de maig de fa 50 anys
          Mesos anteriors        


La UAB treballa en una reincorporació esglaonada 
La Universitat mantindrà la modalitat de treball remot en totes les tasques que no requereixin presencialitat mentre no se superi l’excep-cionalitat sanitària –i en tot cas seguint les indicacions que es definei-xen per a les fases 1, 2 i 3–, i està treballant en la planificació i les condicions de la reincorporació esglaonada a partir dels quatre principis següents: la preservació de la salut dels treballadors; el respecte a les disposicions establertes per les autoritats governamen-tals; el manteniment del teletreball com a modalitat principal mentre duri la crisi sanitària; i el compliment de la Llei de prevenció de riscos.

Quan les autoritats sanitàries decideixin que es passa de la fase 0 a la fase 1 de desconfinament, es podran iniciar activitats de recerca de laboratori i de serveis cientificotècnics que no es puguin fer teletreba-llant i aquelles activitats que no es puguin ajornar sense tenir conse-qüències no recuperables, que hauran de ser justificades i autoritza-des. El Servei de Biblioteques també habilitarà el servei de préstec de material bibliogràfic no disponible virtualment per al personal acadèmic i els doctorands.

Aquesta nova fase comportarà l’inici del treball presencial del personal imprescindible per donar suport a les activitats de recerca que es posin en marxa i que no es puguin fer en modalitat de treball remot: personal investigador, doctorands i personal tècnic. Tot aquest personal haurà de limitar la seva presència al lloc de treball al temps mínim indispensable per executar les tasques que no es puguin fer de forma remota o en teletreball.

Per fer-ho en les condicions adequades, es garantiran el següents aspectes:

◘  caldrà autorització per accedir als edificis;
◘  s’establiran les mesures de protecció dels espais i les instruccions
    operatives per a cada lloc de treball, que el personal haurà de
    conèixer i aplicar en el desenvolupament de les seves tasques;
◘  es posarà a disposició dels treballadors presencials el material de
    prevenció recomanat pel Servei de Prevenció de la UAB:
    mascaretes, gel hidroalcohòlic, guants, en funció de cada cas;
◘  s’establirà un protocol de protecció de la salut per a les persones
    vulnerables al coronavirus, que està en fase de discussió amb els
    delegats de prevenció en el Comitè de Seguretat i Salut;
◘  es prendran en consideració situacions específiques, com ara la
    de les persones que tenen a càrrec nens menors de 12 anys o
    persones grans dependents, per a les quals s’evitarà el treball
    presencial.

S’estan mantenint reunions amb els agents socials amb l’objectiu que durant els propers dies s’aprovi i es difongui el Pla de desconfinament de la UAB, que concretarà totes les fases i condicions per a la reactivació de l’activitat.

Tota la informació actualitzada està disponible al web
www.uab.cat/coronavirus.

(uab.cat)

Panoràmica actual de l'embassament de Sau.


Coemac, la antigua Uralita, declarada en concurso de acreedores

La firma pidió acogerse al concurso al no contar con liquidez para hacer frente a las reclamaciones por la fabricación de fibrocemento con amianto. 
Coemac ha sido declarada en concurso voluntario de acreedores por el Juzgado de lo Mercantil número 2 de Madrid, según informó la compañía controlada por la familia Serratosa.

La firma pidió acogerse al concurso el pasado mes de enero al no contar con liquidez para hacer frente a las reclamaciones aún pen-dientes por la fabricación de fibrocemento con amianto, pese a que se trata de una actividad que el grupo abandonó hace casi veinte años.

La empresa que canaliza lo que queda de lo que en su día fue el grupo de materiales de construcción Uralita, se vio abocada al con-curso al complicarse la venta del último negocio que aún tiene, el de fabricación de tuberías.

"La desinversión de Adequa, filial del negocio de tuberías, en la que se ha venido trabajando en los últimos dieciocho meses, hubiera contribuido a solventar esa falta de liquidez, si bien la dilatación de los plazos de ejecución de la misma ha hecho imposible acompa-sarla al ritmo necesario", según detalló Coemac a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) cuando en enero solicitó el concurso.

Coemac acordó a comienzos de 2019 la venta de Adequa al grupo alemán Ostendorf por un importe de 11,1 millones de euros. No obs-

tante, unos meses después, la operación quedó en el aire al recibir una reclamación de Tragsa.

"No ha resultado posible cerrar la operación como consecuencia de la reclamación injustificada que la compañía del sector público Tragsa ha dirigido no sólo a Coemac, sino también a Adequa y su compra-dor", indicó entonces la empresa de los Serratosa.

La solicitud de concurso de acreedores que cursó Coemac y ahora acepta el juzgado afecta sólo a la sociedad cabecera del grupo y, por tanto, no a la filial en proceso de desinversión, en cuya venta sigue trabajando.

Según detalló entonces, esta filial fabricante de tuberías y accesorios de PVC cerró el ejercicio 2019 con "cifras récord de ventas, beneficio bruto de explotación (Ebitda) y beneficio neto".

No obstante, en diciembre de 2019 Coemac solicitó concurso volun-tario de acreedores para otra filial, Aust 2019 Customer Service, en este caso tras no lograr un acuerdo para refinanciar su deuda.

En concreto, la firma no había logrado reestructurar su pasivo en el plazo de cuatro meses con que contaba para ello una vez que esta firma filial solicitó el 'preconcurso' en septiembre.

(libremercado.com) 12 maigToni Carrillo segueix, segueix
 i segueix
 
Una temporada més per a Toni Carrillo a la banqueta del Cerdan-yola. Geni, figura i classe per a un tipus espectacular que conti-nua fent encara més gran un dels cognoms amb més història i present en el futbolcat. Ara toca la 13a temporada consecutiva

Toni Carrillo Ruiz, segon entrenador amb més temporades (12+1) a la seva esquena a Tercera Divisió –només superat pel seu amic Andrés González (una més) en el Santfeliuenc-, acaba de renovar un curs més amb els blanc i verds del Cerdanyola. El pacte amb el seu president Felipe López és una continuació des que va ate-rrar al Vallès en el 2008 "amb l'objectiu de ficar a l'equip en Pri-mera Catalana. Així m'ho va dir el presi i ja complirem la setena temporada consecutiva a Tercera".

Acaba d'anunciar-se la seva renovació un any més només dies després de complir mig segle (sona millor 50), amb el desig (com tots) que aquest mal somni acabi com més aviat millor i poder tornar a compaginar el seu treball en el port (al costat del seu germà Miki i on els va portar el seu pare Miguel) i la seva passió (el futbol). "Segueixo perquè tinc la sensació que sempre es pot millorar i perquè en aquest club es pot treballar molt bé i mà a mà amb el meu president. Felipe. és un jove dels d'abans i sintonitzo fenomenal. Jo
estic molt agraït a aquesta entitat", afegeix.

Amb un passat molt lligat "al club de tota la meva vida (Júpiter), en Toni ha trobat la seva segona casa, ja que "aquí, en el Cerdan-yola, tots anem al mateix. El president i jo no ens demanem res per a renovar, continuem sent com sempre hem estat, ens mirem a la cara i anem per feina". Aquesta és la recepta a seguir per si a algú li interessa.

Per cert, Toni Carrillo, posseïdor d'una forta personalitat que dibuixa un personatge molt diferent a la seva projecció d'home dur, només va comunicar una vegada al seu president que ho deixava i s'anava de la banqueta.

Curiós. "Va ser el meu primer partit en Primera regional. Anàvem guanyant 0-3 en el camp de La Florida i vam acabar 4-3. No podia ser i així li vaig dir. Recordo que ni el presi ni el meu amic Sergio López ho acceptaven, però se'm va passar i després només vam perdre un partit més i vam pujar". Manuel Segura Martinez

(futbolcatalunya.com)Els prcessadors d'Alba al servei de simulacions de dinàmica de proteïnes del Sars-Cov-2 
 
La Secció de Sistemes TI de la Divisió d'Informàtica i Controls d'ALBA ha posat en funcionament un servidor per processar dades del projecte internacional Folding@home, que està unint a investigadors de tot el món, que treballen per entendre millor el Coronavirus 2019, per accelerar els esforços de la ciència oberta per desenvolupar noves teràpies.

Folding@home és un projecte d'informàtica distribuïda per simular la dinàmica de proteïnes, incloent-hi els processos de plegat de proteï-nes i els moviments de proteïnes implicades en diverses malalties. Uneix a científics que es presten voluntaris per executar simulacions de dinàmi-ca de proteïnes en els seus ordinadors personals.

Des del 21 d'abril, una unitat de processament gràfic (GPU) NVidia V100 del Sincrotró ALBA està processant dades d'aquest projecte internacional, unint-se als esforços dels més d'1 milió d'usuaris actius al voltant del món amb què compta actualment la plataforma.

Aquest servidor, posat en marxa pel grup de Sistemes TI del Sincro-tró, està treballant 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. El rendiment d'aquesta targeta GPU NVidia V100 és equivalent al de 110 unitats centrals de processament (CPU) de servidors d'alt rendiment. Això
 els permet processar les dades de forma ràpida i eficient.

Entenent el virus a través de les seves proteïnes

Per poder entendre com funciona el virus, hem de conèixer les seves proteïnes.

Les proteïnes són màquines moleculars que porten a terme multitud de funcions associades amb la vida. Analitzen l'ambient (p. ex. en gust i olor), desenvolupen treball (p. ex. contraccions musculars i desfer els aliments), i duen a terme funcions estructurals (p. ex. el teu cabell). Estan fetes de cadenes lineals de substàncies químiques anomenades amino-àcids que, en molts casos, es "dobleguen" espontàniament en estructu-res compactes i funcionals. Igual que qualsevol altra màquina, és com els components de les proteïnes s'ordenen i es mouen el que determina la funció d'aquestes.

Els virus també tenen proteïnes que utilitzen per suprimir el nostre sistema immune i reproduir-se. Per ajudar a combatre el coronavirus, els científics volen entendre com funcionen aquestes proteïnes víriques i com poden dissenyar teràpies per frenar-les.
(cells.es) 5 maig  La cuarentena alivia la alergia en una primavera con niveles de polen altos, pero aumenta las listas de espera 
La Covid-19 y la falta de alergólogos complica la atención a una patología que va en aumento, según la OMS está entre las seis enfermedades más frecuentes

Ahogo, tos, estornudos, picor de nariz y ojos, obstrucción nasal, mu-cosidad, dolor de cabeza y pérdida de horas de sueño. Algunos de los síntomas de la alergia coinciden con los de la Covid-19, sobre todo, los síntomas de la alergia más frecuente, la respiratoria. Aunque tal y como explica la Sociedad Catalana de Alergia e Inmunología Clínica (SCAIC), en el coronavirus hay un malestar general desde el comienzo, tiende a haber fiebre moderada-intensa y dificultad respir-atoria que “in crescendo”, mientras que con la alergia no hay fiebre, ni síntomas grastrointestinales. Además, la tos desaparece usando un broncodilatador, algo que no pasa con el coronavirus.

Durante el brote de SARS en Singapur o Hong Kong no se ha obser-vado un aumento de las reagudizaciones de asma. El jefe del servi-cio de Neumología Pediátrica del Hospital Vall d’Hebron, Anotnio Moreno, también ha observado que el asma no ha incidido en el agravamiento de la Covid-19.

La Red Aerobiológica de Cataluña (XAC) del ICTA-UAB y del Depar-tamento de Biología Animal, Biología Vegetal y Ecología de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) advirtió cuando arrancó la primavera de que se preveían niveles de polen altos y avanzados. La explicación está en el tiempo. El otoño y el invierno fueron húme-dos y el invierno más cálido de lo habitual. En febrero, se alcanzó la temperatura histórica de 23º en los Pirineos. Las temperaturas sua-ves cuando empezaba la época de las polinizaciones y la abundan-cia de agua en el suelo en el momento en que las plantas, sobre todo los árboles, despertaban después del parón del invierno se tradujeron en polinizaciones importantes de los árboles que florecen antes, sobre todo del ciprés, el fresno, el avellano y el aliso. Estas especies, que polinizan en invierno, tuvieron concentraciones medias históricas -hay registros desde 1994-.

Tras el ciprés, el fresno, el avellano y el aliso, las plantas que florecen en primavera cogieron el relevo. El plátano de sombra, el pino, la parietaria, el chopo, el sauce, el arce, las moreras, las famosas gramíneas, el abedul, el céñigo y el llantén empezaron también su polinización antes de lo habitual y con mucha fuerza. Las fuertes lluvias de abril se aliaron con la cuarentena para hacer una primavera más amable para los alérgicos y arrastraron el polen al suelo cuando las flores estaban abiertas. Aunque, del mismo modo que eliminó el polen del aire, esta lluvia ha sido agua de mayo para las plantas que
florecen más tarde como el olivo y la artemisa, y para alargar la pre-

sencia del polen en el aire de la parietaria, las gramíneas, los céñigos y el llantén.

Según datos de la SCAIC, las alergias más comunes son a las gramineas (51,6%), el plátano a la sombra, muy abundante en la calles de Barcelona y otros municipios catalanes (38,7%); el olivo (35,5%), las cupresáceas (22,6%) y los céñigos (6,5%).

Y según la XAC el tipo de polen más abundante en el aire es el de las cupresáceas (20,8%), el plátano a la sombra (9,7%), las oleáceas como la olivera y el fresno (8,6%), y las gramíneas (4,3%). El cambio climático en Cataluña puede haber incrementado la cantidad de polen en el aire de los cipreses, los platanos y los olivos, en cambio, ha disminuido la presencia de la parietaria y los céñigos.

En Cataluña, 2,5 millones de personas padecen alergia, según un estudio epidemiologico de las enfermedades alérgicas en Cataluña de Al·lergo Centre. Aproximadamente, se trata de un 25% de la población, pero los expertos alertan de que en 2050, el 40% de la población será alérgica. Entre las causas de este incremento están la polución y el cambio climático que están alterando el patrón de las alergias respiratorias, sobre todo.

Las temperaturas más cálidas traen periodos de polinización más largos y la contaminación, que ha bajado durante el confinamiento y ha relajado los síntomas de la alergia esta primavera, conlleva que en el aire hay más partículas en suspensión que causan afectaciones en el árbol pulmonar.

Con los datos epidemiológicos en mano, el sistema sanitario público debería modificar su oferta. Ofrecer más plazas para alergólogos en los exámenes del MIR para poder dotar al sistema de más especialistas. Hace un año, la lista de espera para una primera visita era de 145 días. Según la conselleria de Salut, Cataluña cuenta con 117 especialistas: 42 alergólogos en Barcelona; seis en la Cataluña Central; trece en Tarragona; cuatro en Lleida y en Girona, sólo dos, toca a uno por cada 400.000 habitantes, cuando la Organización Mundial de la Salud (OMS) recomienda uno por cada 50.000 personas.

Entre muchas otras patologías, la pandemia ha dejado en “stand by” las visitas por motivos alergia. “No sé si tendremos vacaciones”, auguraba una médico del Hospital Vall d’Hebron que ya está revisando cómo reabrir las consultas.   Montse Espanyol

(larazon.es) 7 maigDies Internacionals i Mundials 


 
30 de maig - Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple
30 de maig - Dia Internacional de la Síndrome Prader Willi
31 de maig - Dia Mundial sense Tabac Mueren dos ciclistas en pocas horas en Cerdanyola mientras hacían deporte 
 
Dos ciclistas han resultado muertos este miércoles en el término muni-cipal de Cerdanyola del Vallès por causas naturales mientras practica-ban deporte.

Según ha avanzado el diario local Cerdanyola.info y han confirmado fuentes del Sistema de Emergencias Médicas (SEM), los fallecidos son dos hombres, de 39 y 72 años, que han muerto mientras iban en bicicleta dentro de los límites del término municipal, sin sufrir ningún accidente previo.

Las fuentes del SEM han informado de que el primer caso ha sido el del hombre de 39 años, que alrededor de las 08.00 horas ha muerto
en la carretera de Horta, en el Parque Natural de Collserola.

El segundo caso se ha producido hacia las 13.00 horas en el barrio de Montflorit, en la rotonda de intersección de la avenida Primavera con la avenida Guiera, donde un hombre de 72 años ha muerto.

Se desconoce el motivo por el que este hombre se encontraba reali-zando deporte a esa hora, dado que la franja horaria para poder salir a pasear o realizar deporte de manera individual finalizaba a las 12.00 horas.

(elperiodico.com) 6 maig  Las universidades públicas catalanas prevén recortes
en la oferta de estudios y asignaturas por la crisis del Covid-19 
◘   La Asociación Catalana de Universidades Públicas (ACUP)
     apunta que el impacto económico de la crisis es de 75,4 millones
    de euros.
◘   La URV ya ha anunciado que reducirá la oferta de másteres y
     asignaturas optativas y la UAB tampoco descarta recortes de cara
    al próximo curso.


La Asociación Catalana de Universidades Públicas (ACUP) apunta que el impacto económico de la crisis es de 75,4 millones de euros.
La URV ya ha anunciado que reducirá la oferta de másteres y asigna-turas optativas y la UAB tampoco descarta recortes de cara al próxi-mo curso.

Una aula vacía de la Facultad de Comunicación de la UABUna aula vacía de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)EUROPA PRESS - Archivo
La Asociación Catalana de Universidades Públicas (ACUP) apunta que el impacto económico que tendrá la crisis del coronavirus en los centros es de 75,4 millones de euros.

La afectación viene dada por la disminución de ingresos por la reducción de matrículas prevista para el próximo curso, la pérdida de contratos y servicios que llevaban a cabo, así como la anulación de cursos y congresos, entre otros. Además, también han sufrido un aumento de los gastos, especialmente en material informático y en la adaptación de los entornos virtuales para poder seguir con los cursos.

La presidenta de la ACUP y rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, ha explicado que de cara al próximo curso las ocho universidades públicas catalanas esperan una reducción de alumnos, dado que la movilidad internacional no está garantizada y “el 50% de los estudiantes de doctorado son extrajeros”. En el caso de los másteres, el porcentaje es de alrededor de un 40% y en los grados se sitúa en torno al 30%.

Los centros temen por los presupuestos. Según datos de la ACUP, los salarios del personal suponen unos 74 MEUR, mientras que la subvención que reciben de la Generalitat es de 66 MEUR. La diferencia se compensaba mayoritariamente por los ingresos de las matrículas, pero con un escenario de menos estudiantes, las cuentas tambalean. "Lo hemos hecho llegar a la Generalitat para que sean conscientes", apunta Figueras.

Otro aspecto importante son las inversiones, especialmente para reparar instalaciones, arreglar aulas o renovar equipación para los laboratorios. "Nuestra necesidad es de 55,9 millones de euros, pero el aprobado por el Gobierno es de 9,7", lamenta. De todas formas, afirma que es consciente de la situación actual y la ACUP los da por buenos.

Recortes para el próximo curso

En vista de la delicada situación, la universidades ya han empezado

a tomar cartas en el asunto. Por ejemplo, la URV ha anunciado que
reducirá la oferta de másteres de cara al próximo curso. La institución trabaja para suprimir aquellos que tienen menos alumnos y que económicamente suponen pérdidas.

"Hay másteres ineficientes, con seis u ocho alumnos, y mantener este modelo es totalmente inviable", ha explicado la rectora María José Figueras en declaraciones a la ACN. Ahora, la apuesta es "aumentar el número de estudiantes en aquellas enseñanzas donde tenemos más demanda que oferta" porque supondría unos ingresos casi limpios que serían "importantes para la institución".

Así mismo, la URV también optará por reducir el número de profesores asociados y de asignaturas optativas que se ofrecen en algunos estudios de grado. Las medidas se toman en el contexto de la crisis del Covid-19 que, según se estima desde el rectorado, supondrá un impacto económico de 6,5 millones de euros a la URV. "Tenemos enseñanzas con más optativas de las que marca la ley, y esto también es un gasto adicional", comenta Figueras.

Algunos no podrán pagar las matrículas

Por su parte, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) también prevé un descentro de matriculaciones "significativo" y alerta que los posgrados caerán un 50% y que los másteres lo harán en un 30%. La rectora del centro, Margarita Arboix, ha reconocido estar "muy preocupada" por el impacto económico que el coronavirus tendrá en las matriculaciones y la actividad docente en la UAB y reconoce que muchas familias tendrán problemas para hacer frente al pago de las matrículas: "Muchos estudiantes tendrán dificultades para seguir el curso porque se verán obligados a trabajar para ayudar en casa", comenta.

"Muchos estudiantes tendrán dificultades para seguir el curso porque se verán obligados a trabajar para ayudar en casa"
En este sentido, la rectora pide al Govern que tenga en cuenta todos estos factores a la hora de definir las ayudas que se ofrecerán a las familias y pide más becas "no solo de matrícula, también de salario".

Un problema que viene de lejos

Así mismo, Arboix recuerda que las universidades públicas catalanas ya hace años que arrastran problemas económicos importantes, por lo que este 2020 el déficit será muy elevado. "Tendremos que hacer algunos recortes a menos que los gobiernos no piensen que es importante invertir en las universidades", asevera.

De cara al próximo curso, la UAB baraja que se inicie de forma escalonada, ya que los estudiantes de primer curso se tendrán que matricular más tarde que el resto y no podrán iniciar las clases en septiembre. Así mismo, Arboix asegura que se está valorando realizar el primer semestre online y no recuperar la parte presencial hasta el mes de enero.  LUIS TEJIDO / EFEEl coronavirus oculta
la pandemia secreta
del amianto
 
Cada veinte minutos muere en España una persona debido al cáncer de pulmón, un tumor maligno del que en nuestro país se diagnostica-rán este año casi 30 000 nuevos casos. Entre el 8 % y el 12 % de ellos se deben a la exposición al amianto, lo que implica que cerca de 3 000 fallecidos en España por cáncer de pulmón serán víctimas del amianto el año en curso.

A esos hay que sumar unos 500 fallecidos por mesotelioma, que es la media del trienio 2016-2018, el último del que hay datos disponi-bles. Como además del cáncer de pulmón hay otras enfermedades relacionadas con la exposición al amianto (asbestosis, cáncer de ovario y laringe), en 2016 fallecieron 4.952 españoles a causa del amianto, lo que significa que ese mineral fibroso fue la causa de al menos una de cada cien muertes en España.

De cada 20.000 fallecidos por COVID-19 en España, una triste cifra que ya hemos sobrepasado, al menos 200 corresponderán a víctimas del amianto. Eso sin contar que la patología crónica pulmonar secun-daria derivada de la exposición al amianto puede representar un marcador de riesgo de mala evolución de la enfermedad provocada por el coronavirus.

Debido a las milagrosas propiedades físicas de los minerales de los que se obtiene, el asbesto se ha usado desde muy antiguo para una gran variedad de productos manufacturados. Principalmente en materiales de construcción, productos mecánicos de fricción, textiles ignífugos, envases y revestimientos.

La exposición al asbesto o amianto se produce por inhalación de las fibras presentes en el aire contaminado de las fábricas y talleres donde se manipula, y en el aire próximo a puntos emisores del interior de viviendas y locales construidos con materiales que lo contienen.

Muchos edificios construidos durante el desarrollismo español, y al menos hasta los años 90 del siglo pasado, todavía contienen materi-ales fabricados con crisotilo (amianto blanco, que corresponde al 90 % de la producción mundial), por lo que siguen siendo una fuente de exposición a las fibras durante su mantenimiento, reforma o demoli-ción.

El mayor productor de amianto en el mundo es actualmente Rusia, en especial en los montes Urales, de donde procedía el 80 % por ciento del mineral importado en España hasta su prohibición total en 2001 y de donde derivó el nombre de Uralita, la empresa líder en el sector a partir de los años cuarenta junto a otra media docena de grandes compañías que, sin ningún control y con pleno conocimiento del poder cancerígeno del amianto al menos desde 1947, son res-ponsables de que la incidencia del cáncer de pulmón en trabajadores expuestos no fumadores sea 6 veces más frecuente que en la población general.

También de que la mayoría de edificios construidos en España entre 1965 y 1984 contengan amianto, bien en sus elementos estructurales bien en sus instalaciones, hasta el punto de que algunos expertos estiman que los españoles vivimos rodeados por tres millones de toneladas de amianto.

El cáncer más específicamente vinculado con la exposición al ami-anto es el mesotelioma. Con excepción de las radiaciones ionizantes, la única causa de esta enfermedad es la exposición al amianto. De hecho, sus registros han servido para conocer la magnitud de la exposición al amianto en todo el mundo. Esta es solamente la punta del iceberg de las muertes provocadas por el amianto. El tumor maligno que más frecuentemente provoca es el cáncer de pulmón.


Una relación que debe ser estudiada


Las personas con patología pulmonar crónica corren mayor riesgo de sufrir enfermedad grave por Covid-19. Aunque están descritos distin-tos tipos de enfermedad crónica pulmonar provocada por amianto, cuando escribimos este artículo todavía no había ni una sola publica-ción científica indexada entre las más de 7.300 que figuraban en PubMed, la mayor base de datos de investigación biomédica del mundo, que relacionara los términos “COVID-19” y “asbesto”. Ese es un sorprendente vacío.

Tanto las diminutas fibras de amianto como el nuevo coronavirus nos invaden por vía respiratoria. Mientras que las enfermedades que provoca el amianto tardan décadas en aparecer desde la primera exposición, los síntomas de la enfermedad provocada por la COVID-19 aparecen incluso dentro de la primera semana tras el contagio y los casos letales fallecen en un mes.

Por el contrario, las muertes que provoca el amianto quedan diluidas a lo largo de grandes periodos de tiempo y, aunque la exposición directa o indirecta a la fibra asesina pueda ser tan mortífera como el propio virus, los fallecidos no se acumulan en semanas o meses. Por tanto, no saturan ni los sistemas asistenciales de salud, ni los servicios funerarios.

Muchas de las víctimas del nuevo coronavirus morirán con los pulmones llenos de amianto y nunca lo sabremos. Como recordaba José Saramago en Ensayo sobre la ceguera, todas las vidas se acaban antes de tiempo. Y aunque la vida de las víctimas del amianto es ya de por sí más corta, puede acabarse cualquier día imputada como una más de las muertes de la pandemia que nos asola. Una vez más serán víctimas ignoradas. Manuel Peinado Lorca y José Miguel Sanz Anquela

(contrainformacion.es) 4 maigConvocatòria de les Beques Escolars per al curs 2020-21 
L’entrada en vigor de l’estat d’alarma, el passat 15 de març, va deixar aturat el calendari d’admissió de sol·licituds per a les beques escolars del curs 2020-21. Ara, aquesta convocatòria es reprendrà el proper 11 de maig i s’allargarà fins al 30 de juny. Totes les persones que vul-guin presentar una sol·licitud hauran de prioritzar el sistema telemàtic i fer el tràmit a la seu electrònica de l’Ajuntament. Per a aquelles per-sones que no els hi sigui possible podran fer-ho presencialment demanant cita prèvia al telèfon 935 808 888 extensió 3704 o 3770. En aquest darrer cas, només es permetrà el pas a dues persones dins les dependències i es demana que en el moment de presentar a sol·licitud es disposi de la documentació necessària per agilitzar el tràmit.

La campanya de beques escolars inclou tots aquells conceptes que permeten a aquelles famílies més vulnerables l'adquisició dels materials necessaris per fer front al curs escolars i assegurar l'accés al menjador escolar.

Els ajuts que es poden sol·licitar són per a menjador escolar, llibres i material escolar, llars d'infants, equips informàtics personals, llicèn-cies digitals, plataformes online i/o programari, per a les colònies i sortides de fi de curs que s'hagin realitzat durant el curs acadèmic 2019-2020 i les previstes per al curs 2020-21 i per al transport escolar per a l'alumnat de 4 a 16 anys.

El pressupost destinat a la convocatòria de les beques escolars serà de 540.000 euros.


Convocatòria de beques escolars curs 2020-21

Full informatiu de la convocatòria de beques escolars 2020 - Període ordinari

Sol·licitud de beca escolar - Període ordinari


La UAB prevé un descenso de matrículas y alerta que los posgrado caerán un 50%


 
La UAB prevé un descenso "significativo" en las matriculaciones de cara el próximo curso. En una entrevista con la ACN, la rectora del centro, Margarita Arboix, ha reconocido que habrá una caída importante en las de los grados, y que será más acusada en los posgrados: "La previsión es que haya un 50% menos alumnos", ha apuntado a la rectora que ha dicho que los másters también se verán afectados, ya que el 30% de los estudiantes que los cursan son extranjeros.

Arboix también se ha referido a las PAU y ha puesto en duda que puedan hacerse el próximo mes de julio. En cualquier caso, ha advertido, el próximo curso empezará de forma escalonada, ya que los estudiantes de primer año se matricularán más tarde que el resto y no podrán iniciar las clases en septiembre.

Margarita Arboix asegura que está "muy preocupada" por el impacto económico que el coronavirus tendrá en las matriculaciones y la actividad docente en la UAB. La rectora reconoce que muchas familias se encontrarán en una situación muy delicada y con problemas para hacer frente a las matriculas. "Muchos estudiantes tendrán dificultades por seguir el curso porque se verán obligados a trabajar para ayudar en casa", comenta.

Aunque están pendientes de ver qué pasa con las PAU y qué decretos aprueban los gobiernos español y catalán en relación a las tasas y las becas universitarias, Arboix reconoce que el impacto en las matriculaciones de los grados "será significativo". Además, alerta de que en el caso de los posgrados y los doctorados la incidencia será mayor.

 "Las preinscripciones de los posgrados han caído mucho y calculamos que tendremos una rebaja del 50% de los alumnos", apunta. Con respecto a los doctorados, la tendencia será similar, ya que el 30% de los estudiantes que los cursan son extranjeros. "La movilidad por ahora no es esperable", asegura Arboix que dice que están valorando hacer el primer semestre de estos estudios online y recuperar la parte presencial en enero.

La rectora pide al Gobierno que tenga en cuenta todos estos factores a la hora de definir las ayudas que se ofrecerán a las familias y pide más becas "no sólo de matrícula, también de salario".


Recuerda que los centros universitarios hace años que arrastran problemas económicos importantes, por lo cual indica que este 2020 el déficit será muy elevado. "Tendremos que hacer algún recorte a menos que los gobiernos no piensen que es importante invertir en las universidades", reconoce.

Pendientes del futuro de las PAU
Arboix ha explicado que la UAB prevé que el curso empiece de forma escalonada, ya que los estudiantes que están pendientes de hacer las PAU tendrán que matricularse más tarde. "Tendremos que esperar a saber cómo se resol el tema de las PAU, pero yo no lo tengo nada claro", ha dicho la rectora que ha añadido que "es muy difícil que puedan hacerse en las condiciones que marca Sanidad", ha indicado.

Asimismo, ha remarcado que los jóvenes que hagan estas pruebas estarán sometidos a una presión adicional porque "no es lo mismo hacer los exámenes con mascarilla y guantes o las con las medidas de seguridad que se establezcan". En este sentido, ha apuntado que si finalmente no se pudieran hacer estos examenes se podría buscar una fórmula de acceso a la universidad similar a la que se utiliza por la Formación Profesional. Sea como sea, se muestra convencida de que el nivel de los estudiantes será el adecuado y que "se integrarán sin problemas".

Con respecto a los actuales estudiantes de la UAB, la previsión es que puedan hacer los exámenes finales a distancia entre en junio y en julio. "En estos casos las matriculaciones por el próximo curso empezarían justo después". También se han previsto algunos exámenes presenciales por los que ha tenido dificultados para poder seguir la formación a través de internet. "Nos consta que son una pequeña parte que no llega al 2% del total", señala la rectora que recuerda que a la UAB estudian 40.000 jóvenes.

Por otra parte, ha detallado que los estudiantes de algunas facultades como Biociencias, Veterinaria o Comunicación, verán cómo algunas asignaturas prácticas se alargan hasta el otoño. "En estos casos, hasta finales de noviembre el curso se dará por continuo, no se acabará porque muchas cosas quedarán pendientes y se tendrán que hacer más adelante", ha explicado. Sin embargo, ha insistido en que ninguno de estos alumnos tendrán que pagar de nuevo estos créditos.

(elnacional.cat) 3 maig
Normativa i recomanacions per a la pràctica de l’activitat física
i passejos al Parc Natural de Collserola 
A més de les restriccions derivades de la crisi sanitària, cal respectar les Ordenances i seguir els consells de bones pràctiques en totes les visites al Parc Natural

Resten tancades, fins a nou avís, les zones d’aparcament, les àrees de lleure i d’estada, els equipaments d’atenció al públic i les oficines del Parc.

Es recomana prudència per les afectacions a la xarxa bàsica de ca-mins, després dels últims temporals de pluja i vent.

Dissabte 2 de maig, algunes activitats fins ara no permeses per la declaració de l’estat d’alarma, com l’esport a l’aire lliure o els passejos, es podran fer seguint la normativa marcada per les autoritats sanitàries.

Des del Parc de Collserola s'informa que degut als últims temporals de pluja, una part de la xarxa bàsica de camins del Parc resta malmesa i, alguns trams tancats al pas. S’estan realitzant les tasques de manteni-ment i retirada d’arbres però algunes de les afectacions més impor-tants, com esllavissades i esvorancs, requereixen actuacions d’obra.

Tampoc es descarten noves caigudes de vegetació i arbres a causa del vent previst per aquests dies. Els esforços dels Serveis Tècnics se centren, en aquest moment, en l’obertura de la xarxa bàsica de preven-ció d’incendis.

Normativa que cal respectar si s’accedeix al Parc Natural i serveis que resten tancats son:

Totes les activitats estan regulades per les Ordenances del Parc de Collserola i cal seguir els consells de bones pràctiques publicats al web del Parc.

No es permès agafar el transport públic ni vehicle privat per anar a indrets allunyats de domicili habitual. En aquest sentit, les àrees de lleure i d’estada del Parc resten tancades així com els accessos a totes les zones d’aparcament públic. Igualment, tots els equipaments d’infor-mació, ús públic i educació ambiental, restaurants o allotjaments seguiran tancats fins a nou avís.

Els passejos i l’activitat esportiva només es podran realitzar pels camins més amples de 2 metres, per tal de respectar, en tot moment, la distància interpersonal amb altres usuaris.

Les passejades i activitats esportives es podran realitzar entre les 6-10h i les 20-23h. Tot i que es recomana no accedir al Parc en horari nocturn per minimitzar les afectacions a la fauna salvatge.

L’activitat esportiva s’ha de realitzar de manera individual, mantenint una distància de seguretat de 2 metres i dins del municipi habitual.
Els passejos es podran realitzar sols o acompanyats per una sola persona amb la que es convisqui i sempre mantenint la distància de seguretat amb la resta d’usuaris, a una distància no superior a un quilòmetre respecte al domicili.

Els passejos amb infants menors de 14 anys han de ser a peu, a un quilòmetre de distància màxima del domicili habitual del menor, acompanyats només per un adult i com a màxim, d’una hora al dia.
El passeig amb gossos s’ha de realitzar a prop del domicili familiar (sense l’acompanyament d’altres persones, ni en grup). Cal seguir les mesures higièniques habituals i recollir els excrements.

Les activitats organitzades al Parc Natural resten supeditades a l’aixe-cament de les restriccions derivades del Reial Decret 463/2020 o les seves pròrrogues.

(cerdanyola.cat)El termini de pagament de tributs municipals s’amplia al 30 de maig
 
 Afecta els tributs el període de pagament dels quals no estigués vençut el 18 de març.

L’ampliació afecta els rebuts de cobrament periòdic, liquidacions d’ingrés directe i notificacions de la provisió de constrenyiment.

L’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, va signar ahir una resolució per tal que la ciutadania resti assabentada de l’ampliació de terminis tributaris que afecten l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, en resposta a la situació d'emergència generada per la COVID-19.

En aquest sentit, l’ORGT, Organisme de Gestió Tributària, informa que si la persona contribuent té algun rebut corresponent a tributs de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès amb el termini de pagament vençut, aquest ha estat ampliat al 30 de maig.
 Si es tracta d’un rebut de cobrament periòdic, es podrà fer el pagament amb el mateix rebut:

Als caixers automàtics habilitats a l’efecte A l'adreça
http://orgt.cat/pagartributs o bé per tfon. trucant al número 932 029 802.

Si es tracta d’una liquidació d’ingrés directe, es pot:  Descarregar un nou document de pagament a 
http://orgt.cat/pagartributs, des d’on també es podrà efectuar el pagament o bé efectuar el pagament per telèfon, trucant al número 932 029 802.

Si es tracta de la notificació de la provisió de constrenyiment, es pot:
descarregar un nou document de pagament a
http://orgt.cat/pagartributs  des d’on també es podrà fer el pagament o bé efectuar el pagament per telèfon, trucant al número 932 029 802


Condiciones en las que se puede realizar actividad física no profesional al aire libre durante la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.


 
«Artículo 4. Lugares permitidos.
1. Se podrá circular por cualquier vía o espacio de uso público, incluidos los espacios naturales y zonas verdes autorizadas, siempre que se respeten los límites establecidos en esta orden.
2. No estará permitido el acceso a instalaciones deportivas cerradas para la práctica de las actividades previstas en esta orden.
3. No se podrá hacer uso de vehículo motorizado o del transporte público para desplazarse a vías o espacios de uso público con el fin de practicar la actividad física prevista en esta orden.

Artículo 5. Franjas horarias.
1. Se establecen las siguientes franjas horarias para la realización de las actividades previstas en el artículo 2.2:
a) La práctica de deporte individual y los paseos solo podrán llevarse a cabo entre las 6:00 horas y las 10:00 horas y entre las 20:00 horas y las 23:00 horas.
b) Aquellas personas que requieran salir acompañadas por motivos de necesidad y las personas mayores de 70 de años podrán practicar deporte individual y pasear entre las 10:00 horas y las 12:00 horas y entre las 19:00 horas y las 20:00 horas. Las personas mayores de 70 años podrán salir acompañadas de una persona conviviente de entre 14 y 70 años.

2. Las franjas horarias previstas en este artículo no serán de aplicación a aquellos municipios y entes de ámbito territorial inferior al municipio que administren núcleos de población separados con una población igual o inferior a 5.000 habitantes, en los que la práctica de las actividades permitidas por esta orden se podrá llevar a cabo entre las 6:00 horas y las 23:00 horas.
3. Excepcionalmente, estas franjas horarias podrán no ser de aplicación en aquellos casos en los que por razones médicas debidamente acreditadas se recomiende la práctica de la actividad física fuera de las franjas establecidas, así como por motivos de conciliación justificados de los acompañantes de las personas mayores, menores o con discapacidad.

Disposición final primera. Modificación de la Orden SND/370/2020, de 25 de abril, sobre las condiciones en las que deben desarrollarse los desplazamientos por parte de la población infantil durante la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.
Se modifica el apartado 1 del artículo 2 de la Orden SND/370/2020, de 25 de abril, sobre las condiciones en las que deben desarrollarse los desplazamientos por parte de BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO Núm. 121 Viernes 1 de mayo de 2020 Sec. I. Pág. 30928 cve: BOE-A-2020-4767   Verificable en https://www.boe.es      la población infantil durante la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19, que queda redactado en los siguientes términos:
«1. Se habilita a los niños y niñas, y a un adulto responsable, a circular por las vías o espacios de uso público, de acuerdo con lo previsto en el artículo 7.1, párrafos e), g) y h), del Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19, respecto a la circulación permitida por causas de asistencia y cuidado de personas menores, situación de necesidad y cualquier otra actividad de análoga naturaleza, siempre y cuando se respeten los requisitos establecidos en esta orden para evitar el contagio.
Dicha circulación queda limitada a la realización de un paseo diario, de máximo una hora de duración y a una distancia no superior a un kilómetro con respecto al domicilio del menor, entre las 12:00 horas y las 19:00 horas.»

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO
Núm. 121 Viernes 1 de mayo de 2020
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% aquestes festes de Nadal a Catalunya.Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.


L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa 15 anys el Dia Mundial del Donant de Sang.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.

Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

   Cerdanyola del Vallès
 
 FACSA desarrollará un innovador sistema para depurar las aguas residuales de la industria petroquímica 
• El proyecto TRAP, además de reducir los costes energéticos del proceso de tratamiento, permitirá aprovechar las aguas residuales petroquímicas para producir biogás.

– FACSA, dentro de su apuesta por la innovación y la promoción de la economía circular aplicada a la gestión integral del ciclo integral del agua, pondrá en marcha una iniciativa pionera que facilitará la depuración de las aguas residuales que se generan en la industria petroquímica, así como el aprovechamiento de dicho proceso para generar productos de valor añadido.

Se trata del proyecto TRAP. Una iniciativa que, gracias al uso de tecnología anaerobia, permitirá poner en marcha un nuevo sistema de tratamiento diseñado específicamente para las aguas que se generan en este tipo de industrias, que destacan por su complejidad.

Para ello, empleará un nuevo sistema de tratamiento anaerobio, lo que contribuirá a minimizar el volumen de reactor y, al mismo tiempo, garantizará la estabilidad del sistema biológico de depuración.

Además, entre otras ventajas, la aplicación de este nuevo sistema permitirá reducir el consumo energético derivado del propio proceso de tratamiento, así como producir biogás a partir de las aguas residuales tratadas.

Según ha explicado Rubén García, investigador principal de TRAP y técnico de I+D de FACSA, “los efluentes de las aguas residuales procedentes de la industria petroquímica suelen caracterizarse por presentar una elevada carga orgánica y temperatura, lo que los hace especialmente atractivos para aplicar tecnologías de depuración anaerobias que permitan degradar, e incluso revalorizar, los compuestos presentes en estas aguas, y además con un menor coste energético y una mínima generación de fango”.

El proyecto tendrá una duración de tres años y contará con la participación de la Universitat Jaume I de Castellón (UJI) y la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB). Con la referencia de proyecto IDI- 20191344, cuenta con un presupuesto total de 572.974,00 euros, que han sido cofinanciados por el Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI

(castellondiario.com)    30abrilRTVE y la Universidad Autónoma de Barcelona juntas por la innovación 
RTVE y la UAB han renovado por un período de dos años la Cátedra RTVE-UAB para la Innovación de los Informativos en la Sociedad Digital.

Tras crearse en 2016, esta cátedra de investigación aplicada ha desarrollado a lo largo de estos años una importante labor que se inició con un estudio centrado en el impacto de las nuevas tecnologías en las nuevas formas de periodismo, y que posteriormente realizó un destacado trabajo de investigación en el ámbito del periodismo de movilidad (MOJO).

RTVE y la Universidad Autónoma de Barcelona coinciden en que la renovación para el período 2020-2022 “permitirá continuar una experiencia que se ha convertido en un referente internacional por su rigor académico, su utilidad práctica y su vocación de servicio público”.Además, ambas instituciones han querido destacar la excelencia de los equipos de trabajo que ambas partes destinan a la Cátedra.

Actualmente se continúa con los trabajos de prospección referidos al empleo de la inteligencia artificial en los programas informativos. La Cátedra está asociada al observatorio OI2, considerado como un referente para periodistas de todo el mundo, que acuden a sus jornadas, encuentros y seminarios.
(cineytele.com)

Se trata de un foro en el que RTVE ha realizado presentaciones sobre las estrategias de los canales 24 horas en los distintos países de nuestro entorno, fórmulas para canalizar la participación ciudadana o las posibilidades que abre el periodismo de movilidad.

(cineytele.com)   28 abril                          
 
   (Arxiu Jaume Mimó i Llobet)

Cinemes El Punt
s'acomiada de tots nosaltres https://youtu.be/he_0LA7J1d0


 El Departament de Cultura promociona la lectura i la creació entre els 10 i els 16 anys amb el projecte
"Escriu un llibre"


 
•  Mitjançant la plataforma interactiva Fiction Express de Boolino, les biblioteques públiques poden crear clubs de lectura per compartir la creació d’un llibre amb un autor de referència.
•  El projecte treballa la comprensió lectora i fomenta la capacitat creadora dels més joves.
•  Fiction Express, reconeguda amb el premi Supplier of The Year d’Education Resources Awards, és un projecte de l’empresa catalana Boolino.

El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura ofereix a les biblioteques públiques de Catalunya la creació de clubs de lectura amb els seus usuaris d’entre 10 i 16 anys mitjançant el projecte Escriu un llibre. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que els nois i noies puguin compartir la creació d’una obra literària amb autors literaris.

Així, les biblioteques podran accedir a la plataforma Fiction Express, que ofereix en exclusiva, setmanalment, un seguit de títols literaris en català, castellà i anglès i que permet als nois la possibilitat d’interactuar amb els seus autors escrivint la continuació de la història relatada en el llibre. A través d’un sistema de votacions i d’un fòrum obert amb l’autor, on es comparteixen idees i opinions sobre el llibre, aquest té nous arguments per escriure els capítols posteriors. Aquest projecte es dirigeix a nois i noies de 5è i 6è de primària, 1er i 2on ESO i 3er i 4rt ESO.

Escriu un llibre té com a objectius fomentar la lectura, millorar la competència lectora i desenvolupar l'hàbit de llegir entre els joves. Per aconseguir-ho utilitza una metodologia única i innovadora: cada setmana es publica un capítol de cada llibre, una per cada nivell i per cada idioma (català, castellà i anglès), seguidament els participants tenen una setmana per llegir el capítol e interactuar, a través d'un fòrum obert, amb els autors que estan escrivint el llibre i votar la millor de les tres opcions de continuïtat de la història Les seves opinions ajudaran als escriptors a escriure els capítols posteriors. Així durant 5 setmanes.

Les biblioteques públiques disposaran d’aquesta eina a partir d’aquesta setmana i ja podran crear els seus propis grups de lectura i escriptura. La persona dinamitzadora del grup podrà escollir el llibre
 que es vol treballar.

Escriu un llibre permet un seguiment personalitzat per part del bibliote-cari. A més, és un repositori exclusiu de llibres creats per autors molt coneguts amb l'ajut de joves lectors.


Totes les biblioteques públiques que participin han de donar-se d'alta al formulari i inscriure els participants del seu club de lectura i anotar el nom del conductor, que actuarà de moderador i dinamitzarà la participació. La plataforma no té límit d’usuaris i, per tant, totes les biblioteques públiques que s’hi vulguin inscriure podran fer-ho.  
Autores i autors participants

Maite Carranza
Júlia Prats
Francesc Miralles
Jordi Cervera
Muriel Villanueva
Víctor Panicello
Pau Joan Hernández 


Patricia García-Rojo
Sofía Rhei
Isabel Hierro
Javier Araguz
Clara Cortés
África Vázquez Beltrán
Gabriela Rubio 


Iria Parente
Selene Pascual
Andrea Tomé
Arturo Padilla
Isaac Palmiola
Roger Coch 
La plataforma interactiva Fiction Express és un projecte de l’empresa catalana Boolino, una startup participada por Wayra Barcelona.

Aquesta iniciativa va guanyar el 2020 el premi Supplier of The Year


d’Education Resources Awards (ERA). La plataforma està ja disponible a 20 països d'Europa, Amèrica Llatina i Àsia i el seu objectiu és arribar, al 2024, als cinquanta països i superar els deu milions d'alumnes.  ¿Quién es Jaume Carreter Felip?

Josep Maria Bartomeu nombró este martes el directivo número 14 de su junta 
La junta de Josep María Bartomeu ya tiene los 14 directivos que establecen como mínimo los estatutos del Barça. Este martes, tras una reunión de la junta directiva, se anunció el nombre de ese nuevo miembro. Se trata de Jaume Carreter Felip, propuesto por el propio presidente, que asumirá la responsabilidad de los deportes amateurs del club.

Jaume Carreter nació en 1960 y es socio desde 2009 con el número 104.361. Su carrera profesional está vinculada a la economía y el mundo empresarial. Desde septiembre de 2015 forma parte de la Comisión Social del club como responsable y coordinador de los deportes no profesionales.

La llegada del empresario se entiende como maniobra para paliar la marcha de distintos directivos que también eran economistas o empresarios de prestigio como los exvicepresidentes Emili Rousaud y Quique Tombas o los directivos Silvio Elías y Josep Pont. Carreter, además de ostentar cargos en al menos tres empresas, fue vicepresi-dente del Club de Hockey de Cerdanyola y es un apasionado de los deportes que llevan el cuerpo al límite: triatlón, maratón y demás competiciones al aire libre.

Entramado empresarial

El principal negocio del nuevo directivo culé es Sisquella Solucions Empresarials, donde es socio, administrador solidario y director general. Se trata de una empresa especializada en contabilidad, auditoría y asesoría fiscal, y cuenta con varias oficinas en la zona del Vallés, siendo Cerdanyola y Sant Cugat las ciudades dónde tiene más presencia. La conforman entre 50 y 60 trabajadores, aunque la imagen principal del negocio es su socio, Lluís Sisquella.

Carreter entró a formar parte del despacho durante la década de los 80, como consecuencia del Impuesto sobre el Tráfico de Empresas. Debido al incremento de actividad en el área mercantil, se hizo cargo del área concreta hasta llegar a ser uno de los socios. Actualmente participa en tres empresas vinculadas. Además de la citada Sisquella Solucions Empresarials SL es socio de Sisquella i Carreter SLP y administrador solidario de la misma, así como de Grup Sisquella Serveis Professionals SL.       Víctor Malo | Oriol Quintana

(culemania.com) 21 abriRecull amb data 1931 
Font : Arxiu Jaume Mimó i LlobetAquest estiu, Sant Jordi.
El sector trasllada el dia del Llibre al 23 de juliol i l’estén a tot Espanya.
 
No és la primera vegada que el dia del Llibre canvia de data. Al prin-cipi, entre el1926 i el 1930, se celebrava el 7 d’octubre, i va passar al 23 d’abril el 1931.

Després de la Guerra Civil va tenir lloc primer el 27 d’abril i després el 2 de maig, i el 1945 va tornar al 23 d’abril, el dia que popularment es data la mort de Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Però en realitat Cervantes va morir el 22 d’abril del 1616, per bé que va ser enterrat el 23, i el bard d’Avon ho va fer el 3 de maig del mateix any perquè Anglaterra es regia pel calendari julià (en què sí que era 23 d’abril) en comptes del gregorià (qui sí que va morir exactament aquest 23 d’abril del 1616 va ser Inca Garcilaso de la Vega).

(extret de lavanguardia.com)   15 abrilEl Club Excursionista de Gracia ilustra sobre
Sant Iscle de les Feixes


 
 
              (Arxiu : Jaume Mimó i Llobet)


L'Institut Català de la Salut reajusta a partir de demà l'atenció primària a Cerdanyola del Vallès

El CAP La Farigola tancarà per les tardes 
Comportarà el tancament temporal per la tarda del CAP La Farigola. Qui necessiti atenció mèdica haurà d’anar al CAP Ripollet.

L'Institut Català de la Salut ha comunicat que, de manera temporal i fins a nou avís, a partir de demà dilluns 6 d'abril es modifica l'atenció sanitària a Cerdanyola del Vallès. Això comportarà que el CAP La Farigola passi a fer de dilluns a divendres horari de matins, de 8 h fins a les 15 h. Qui hagi de menester atenció mèdica per la tarda haurà de desplaçar-se al CAP Ripollet, al carrer de Casanovas, 4 de la veïna localitat.

Aquesta mesura respon a una reestructuració que s'està duent a
terme als CAP dels municipis de l'entorn de l'Hospital Taulí, per poder dotar de personal l'hospital de campanya que s'està construint a les instal·lacions de la pista d'atletisme de Sabadell. L'ICS ha insistit que és una mesura temporal que cal prendre davant la situació d'alarma sanitària que estem vivint i que està incidint especialment a la nostra comarca.

Fora d’aquests horaris, l’atenció urgent es continuarà fent al CAP Cerdanyola - Ripollet.

A través del portal  https://lamevasalut.gencat.cat/web/guest/pre-login-cps es pot contactar directament amb el metge o metgessa de capçalera i es poden descarregar les receptes electròniques.Cerdanyola pide la ayuda del Ejército para desinfectar diversos equipamientos locales 
El alcalde de Cerdanyola del Vallés, Carlos Cordón, se dirigió por carta, este miércoles 25 de marzo, a la Delegada del Gobierno en Cataluña, Teresa Cunillera, para solicitar la colaboración de la UME (Unidad Militar de emergencias) y / o de las unidades de apoyo logístico del Ejército en la desinfección con hipoclorito sódico de los accesos y los alrededores de equipamientos como los mercados municipales, las Estaciones de ADIF y FGC, los Centros de Atención Primaria y las fuentes públicas de la ciudad.


El Ayuntamiento de Cerdanyola explica que está siguiendo y colabo-rando con todas las medidas tomadas por el Gobierno para evitar la propagación del virus. Todos los servicios esenciales están trabajan-do y desde el servicio de limpieza se están limpiando a fondo las zonas más conflictivas y de riesgo, así como las calles de Cerdanyola, con agua a presión con cloro. «Pero la situación es excepcional y las medidas también deben ser», explican desde el consistorio.

(revistadelvalles.es)Programa Festes d'estiu de Cerdanyola
Festivitat de Sant Jaume 193


Recull amb data 1933 

      (Arxiu : Jaume Mimó i Llobet)
El Sincrotró Alba compleix 10 anys al servei de la societat
 
10 anys han passat des de la inauguració d’ALBA, la font de llum de sincrotró d’Espanya. El 22 de març de 2010, se celebrava la posada en marxa d’un projecte científic sense precedents amb l’objectiu de convertir-se en una eina essencial per a la ciència i la tecnologia del país. Una dècada després, ALBA ha complert amb escreix les seves expectatives, sent també un referent internacional entre les fonts de llum. Actualment segueix en procés de creixement continu amb la instal·lació de nous equipaments i l’actualització de la seva instru-mentació, per afrontar els reptes científics del present i del futur. Ara en particular, ajudant en la lluita contra el COVID-19 per avançar en el coneixement del virus i en el desenvolupament de vacunes i tractaments.

Les xifres d'aquests 10 anys

ALBA és una infraestructura científico-tècnica singular al servei de la comunitat científica i industrial, que acudeix al Sincrotró per realitzar les seves investigacions de més alt nivell. El nombre d’usuaris de llum de sincrotró a Espanya ha passat dels 200 que hi havia en el moment de l’aprovació del projecte a més de 5.000, dels quals gairebé la meitat internacionals; així com més de 50 empreses privades usuàries tant nacionals com internacionals. En total, ALBA ha donat servei a personal científic de 1.850 institucions i centres de recerca de 45 països diferents. El resultat ha estat la realització de més de 1.500 experiments que han sigut plasmats en unes 1.100 publicacions en revistes especialitzades.

Actualment el Sincrotró ALBA disposa de 8 línies de llum i 5 més estan en fase de construcció, equipades amb tècniques capaces d’analitzar la matèria a escala atòmica i molecular gràcies a la gran qualitat de la llum de sincrotró produïda. Des de la seva posada en marxa s’han generat 37.722 hores de llum. En aquest temps, els electrons dels acceleradors recorrerien 2,7 milions de vegades la distància de la Terra al Sol!


Un futur de compromís creixent

Passats els primers 10 anys, el Sincrotró ALBA segueix evolucio-nant. Una instal·lació puntera ha d’estar actualitzant-se constantment per mantenir-se a l’avantguarda de la ciència i la tecnologia. A part de construir més línies de llum, ALBA albergarà nous laboratoris amb tecnologies complementàries, tals com la nova plataforma de microscòpia electrònica avançada, en col·laboració amb diferents centres de recerca. També, i durant 2020, ALBA presideix LEAPS, l’associació europea creada recentment que inclou tots els sincrotrons i làsers d’electrons lliures d’Europa: un total de 20 grans instal·lacions. Alhora, s’està començant a preparar un pla de renovació dels acceleradors i de les línies de llum denominat ALBA II. Amb la previsió de realitzar-lo en la pròxima dècada, suposarà disminuir la mida del feix d’electrons, augmentant així la brillantor de la llum de sincrotró, la seva coherència i la capacitat per revelar nous detalls de la matèria.

Però… per què serveix un sincrotró?

Les diferents línies de llum d’ALBA permeten usar múltiples tècniques basades en la interacció de la llum de sincrotró amb les mostres que s’estudien. Les seves capacitats d’anàlisi abasten els camps més punters de la ciència, des de l’estudi físic i químic de superfícies i materials avançats, incloses les seves propietats electròniques i magnètiques, fins a l’anàlisi de polímers i materials d’interès biològic per aplicacions en medicina o ciències ambientals. Els exemples de les investigacions realitzades a l’ALBA aquests anys són molt amplis i variats: recerca de nous materials per bateries i dispositius electrònics, l’anàlisi de fàrmacs per malalties com la malària, l’hepatitis C, el càncer o l’Alzheimer, el disseny de catalitzadors o l’estudi per la conservació de pintures romàniques.

 Altres experiments assentaran les bases del nostre futur més pròxim en àmbits com l’espintrònica o les fonts d’energia alternatives.

Cal mencionar l’últim projecte recentment aprovat d’una nova línia de llum, especialment dissenyada per realitzar un tipus d’investigació gens prevista en el pla inicial del Sincrotró. Es tracta d’una línia en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea per caracteritzar amb llum de sincrotró els mòduls de miralls que constitueixen l’òptica de raigs X del telescopi avançat per astrofísica ATHENA. Aquest telescopi s’enviarà a l’espai el 2031. Detectarà els raigs X d’altes energies provinents per exemple dels forats negres que engoleixen matèria o de la formació de clústers de galàxies. D’aquesta manera, ALBA participa també en el desenvolupament de la tecnologia espacial.

Però sobretot ajuda a resoldre els reptes presents. En l’actualitat un nou desafiament global està fent canviar els nostres hàbits i reconsi-derar les nostres prioritats. A l’ALBA s’ha obert una convocatòria prioritària de projectes per ajudar en la lluita contra el SARS-CoV-2 virus, causa de l’actual brot de COVID-19. Les tècniques de llum de sincrotró són útils, per exemple, per entendre l’estructura molecular dels coronavirus i els seus mecanismes d’infecció de cèl·lules sanes. ALBA posa al servei de tota la comunitat científica la seva instrumen-tació, els seus coneixements i el seu personal altament especialitzat per contribuir a solucionar aquest repte.


Una mica d'història

ALBA es va inaugurar el 2010 però la seva història comença uns quants anys abans. Després d’un estudi de viabilitat realitzat el 1992 per un grup de treball en què hi havia, entre d’altres, Ramon Pascual, actual president honorari d’ALBA; Joan Bordas, primer director del Sincrotró; i Salvador Ferrer, antic director científic d’ALBA i actual assessor de la direcció; el març de 1993 la Generalitat de Catalunya va incloure el projecte en el seu segon Pla d’Investigació, va fer una convocatòria de beques per iniciar la formació de personal i va nombrar una comissió promotora del projecte i una d’assessora internacional que va avaluar positivament la iniciativa. També el març, dos anys després, es va firmar un primer conveni de col·laboració entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. Després d’un llarg període de gestació per aconseguir els acords polítics necessaris, les condicions financeres adequades i el consens de la comunitat científica i industrial, el projecte va ser acordat per les dues administracions el març de 2002.

Sembla que el març era un mes favorable per ALBA, ja que va ser el 14 de març de l’any següent, el 2003, quan es va aprovar la constitució del Consorci per la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS) per a la construcció del Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès, cofinançat a parts iguals per les administracions catalana i espanyola.

La construcció va suposar una inversió de 200 milions d’euros i va començar el 2006, després d’haver dedicat uns anys al disseny i a la formació d’un equip d’experts procedents de tot el món (professionals d’altres països però també catalans i espanyols que havien treballat en altres sincrotrons). El 2010 va finalitzar la construcció civil i la instal·lació del complex d’acceleradors amb èxit. Sis mesos més tard, les primeres set línies de llum també estaven acabades. El 2011 (de nou en el mes de març i justament vuit anys després de l’aprovació del projecte), l’equip humà d’ALBA va aconseguir la gran fita de produir els primers feixos de la tan desitjada llum de sincrotró.  


(www.cells.es)     23 marçResumen de la temporada 2019/20 en la
OK Liga Femenina

 
El parón debido a la propagación del COVID-19 llegó con el CP Manlleu Magic Studio liderando en solitario la OK Liga Femenina. El conjunto manlleuense está realizando una gran temporada y suma dieciséis victorias por solo un empate y una derrota. En posiciones de Play-Off se ubican, por orden, el Cerdanyola CH, la revelación de la temporada, el actual campeón, el Generali HC Palau de Plegamans y el CP Voltregà Stern Motor. Cabe recordar que todavía faltaban nueve jornadas para que se completase la mejor liga nacional femenina de hockey patines.

Actualmente, CP Las Rozas, CP Cuencas Mineras-Nortesport y Areces Ecopilas Pavitek Asturh son los equipos que descenderían a liga autonómica.

María Díez (CP Manlleu Magic Studio) con 32 tantos, Gemma Solé (Cerdanyola CH), con 27 y Marta Borràs (CHP Bigues i Riells), con 24, lideran la lista de goleadores de la OK Liga Femenina.

La Real Federación Española de Patinaje hace un llamamiento a todas las familias para que se queden en casa, desea una pronta recupera-ción a todos los infectados y manda su más sincero agradecimiento a todos los sanitarios que están trabajando para erradicar el COVID-19.  

(www.fep.es)L’Ajuntament suspèn l’activitat dels òrgans de govern 
El ple municipal del mes de març, les Juntes de Govern Local i les Comissions Informatives Permanents queden suspesos fins el 29 de març.

Aquesta suspensió serà efectiva mentre duri la situació d’Estat d’Alarma per a la gestió de la situació de crisis sanitària ocasionada pel COVID-19, per un termini de 15 dies naturals a comptar des del dia 14 de març de 2020.
 Recull amb data 1931 
Publicat a la revista TALAIA el 7 de juny de 1931
      Font : Arxiu Jaume Mimó i LlobetEl amianto, posible origen de hasta un 15% de casos de cáncer de pulmón 
Expertos demandan un plan para retirar productos con amianto ante el riesgo para la salud pública

El Colegio de Aparejadores, Arquitectos Técnicos e Ingenieros de Edificación de Barcelona (Caateeb) alertó, recientemente, del riesgo de salud pública que supone el amianto y de la necesidad que la Administración elabore un plan para retirar los productos que contengan el mineral, según se puso de manifiesto en un reciente debate del que se hacen eco diversos medios de información.

Expertos como el neumólogo Josep Tarrés, la bióloga Carmen Plasencia y la ingeniera Lara Trujillo subrayaron la importancia de "concienciar a la ciudadanía del peligro de que supone", para que la población pueda reconocerlo, durante su participación en un debate sobre esta materia.

Expertos subrayaron la importancia de concienciar a la ciudadanía del peligro que representa el amianto para la salud pública. Durante
la sesión se hizo hincapié en que se trata de un "cancerígeno de pri-mer nivel" y que provoca la enfermedad por vía respiratoria e, inclu-so, por vía digestiva, aunque, según los expertos, todavía no está
demostrado. Puede evolucionar como mesotelioma, un tipo de cáncer específico del mineral, y es responsable de un 10-15% de los casos de cáncer de pulmón. La supervivencia media en el mesote-lioma es de 11-12 meses independientemente del tratamiento

Además, es un cáncer latente con una media de 45 años desde que se respira el amianto hasta que se despierta la enfermedad, por lo cual, expertos como Plasencia aseguraron que es difícil de atacar porque se conoce muy poco y todavía se está intentando descubrir las causas.

Por otra parte, se criticó "la ausencia de legislación con aquellos edificios que no son para trabajar y contienen materiales con el mineral".

El amianto da nombre a un grupo de minerales metamórficos fibrosos resistentes a altas temperaturas que se ha usado en una gran variedad de productos manufacturados: materiales de construcción, productos de fricción, materiales textiles termorresistentes, envases, pintura, productos de talco y productos de alimentación, entre otros.

(consalud.es) 16 març


Ajuntament de Cerdanyola

Resolució d’Alcaldia per garantir els serveis essencials durant l’Estat d’Alarma
pel coronavirus 
La resolució estableix el funcionament de la corporació local fins al 29 de març, amb la finalitat de garantir la protecció de la salut i l’adequada prestació dels serveis públics

Les mesures preventives, de protecció i organitzatives que aplica l'Ajuntament de Cerdanyola en els propers dies amb motiu del coronavirus (COVID-19) tenen la finalitat de protegir la salut del seu personal i del conjunt de la ciutadania, alhora que es garanteix l'adequada prestació dels serveis públics municipals imprescindibles.

- Tots els serveis que no siguin essencials estaran tancats al públic

- Es prioritza el teletreball

- En el cas dels serveis essencials:

◘  L’Oficina d’Atenció Ciutadana està oberta exclusivament de dilluns a divendres de 8:30 a 14:30 hores i només atén urgències derivades de les circumstàncies concurrents referides a tràmits sol·licitats per persones físiques.

◘  Policia Local: Tot el personal en actiu de la plantilla del cos de policia local ha de prestar el servei de forma presencial en tots els casos.

◘  Protecció civil: Tot el personal actiu, de forma presencial.

◘  El Centre d’Informació, Atenció i Recursos per a Dones (CIARD) i el Servei d’Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gènere (SAI) segueix oferint atenció a totes les persones que ho necessitin,
de forma telefònica. Per tal de demanar cita prèvia s’ha de trucar al
telèfon: 93 591 647, de dilluns a divendres de 10 a 13h. També es pot enviar un mail a dones@cerdanyola.cat (CIRD) i lgtbiq@cerdanyola.cat (SAI). En cas d’urgència i/o emergència es pot trucar al 112 i des de l’Ajuntament garantirem un bon abordatge de cada cas.

◘  Brigada municipal: Tot el personal de la brigada d’obres resta a disponibilitat de l’Ajuntament per cobrir situacions extraordinàries a la via pública, durant el seu horari habitual. Es mantenen retens per garantir el servei.

◘  Serveis Socials: El personal necessari per garantir l’atenció bàsica a la ciutadania segons les mesures excepcionals d’acord amb les instruccions del Departament de Benestar de la Generalitat de Catalunya

◘  Mercats Municipal: Tot el personal disponible. L'aforament màxim del Mercat Municipal de Serraperera serà de 50 persones i del Mercat Municipal de Fontetes de 70 persones.

◘  Consergeria: Tot el personal necessari per garantir l’accés, control i tancament dels edificis municipals.

- A més els serveis de Prevenció de Riscos, Centraleta, 010, Salut Pública, Mitjans de Comunicació i Sistemes d’Informació garanteixen la presència del personal mínim.

Cerdanyola del Vallès 17 marçA partir d'aquest diumenge comença la prohibició de fer foc al bosc 

Imatge del bosc després de l'incendi de la Ribera d'Ebre
Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació infor-ma que a partir d’aquest diumenge, 15 de març, fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recolli-da en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de me-sures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones fores-tals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombra-ries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser
la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres arte-factes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Més de 7.000 hectàrees forestals cremades l’any 2019

L’any 2019 hi va haver a Catalunya 545 incendis forestals, que van cremar 7095,57 hectàrees totals (5077,68 hectàrees forestals –bos-cos, matollars i pastures- i 2017,89 hectàrees no forestals –agrícoles i urbanes-). El 85,7% de la superfície total cremada (6081,32 hectàrees) van cremar en un únic incendi iniciat el 26 de juny a la Torre de l’Es-panyol i que va afectar diferents municipis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues.

En el que portem d’aquest 2020, des de l’1 de gener fins avui hi ha hagut 35 incendis forestals, que han cremat unes 15 hectàrees (dades provisionals).

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i https://twitter.com/agriculturacat o https://twitter.com/agentsruralscat.

(govern.cat)   13 marçAbility Pharma recibe ayudas
a la innovación, de la CE
 Biblioteca Central de Cerdanyola


 
Aquest equipament romandrà tancat fins a nou avísEl día que Cerdanyola se quede sin quioscos y perdamos todos 
Cerdanyola del Vallès, una población de cerca de 60.000 habitantes, tiene a día de hoy un solo quiosco, situado muy cerca de la estación de ferrocarril. Y aún este está en peligro de desaparecer, pues cuando acudo cotidianamente a comprar el diario suelo estar vacío.

Leonardo da Vinci escribió: “El conocimiento adquirido en la juventud detiene los males de la senectud; y si sabes que la senectud tiene como alimento la sabiduría, te conducirás durante la juventud de tal forma que durante la senectud no estarás escaso de alimento”.

Una prensa seria y de calidad es garantía de conocimiento; este no se improvisa, sino que se trabaja. Mal vamos si depositamos nuestra confianza en medios donde la información no se contrasta, sino que se cocina o se escupe, con fines a menudo espurios.

Hoy día Cerdanyola del Vallès es un erial de la cultura. No hay un lugar no mediatizado por el poder local donde se produzca el contraste de opiniones, la tertulia o el debate. El único centro relevante es la biblioteca de la Diputació. El antiguo Casino -popular- desapareció hace muchos años.

Los pocos núcleos de cultura que quedan son reducidos y exclusivistas (no son pocos los clientes de mi librería que se quejan de ello). Nadie diría que Cerdanyola aloja una importante universidad.

Así pues, aquí -en Cerdanyola-, o en cualquier lugar donde residas, empodérate y haz lo que es debido para que no desaparezca uno de los pocos focos de conocimiento, o simple información, que aún queda en pie. Tu quiosco.

No importa que busques un diario, una revista o un paquete de chicles. Cuida tu quiosco si quieres que la prensa escrita sea “alimento”, tal vez no de tu sabiduría, pero sí de tu espíritu cívico y crítico.

Pues el día que desaparezca este quiosco, desamparado por los habitantes de esta “ciudad universitaria”, ya solo nos quedará entregarnos a los brazos de la Santa Ignorancia. Solo que esta, en contra de lo que se suele afirmar, no es sinónimo de felicidad, sino de todo lo contrario.   José Luis Espejo

(elperiodico.com) 6 marçEl Grup Sabater Nuri instala el primer surtidor eléctrico de carga rápida de Cerdanyola
 
 
La decisión responde a seguir las nuevas tendencias del mercado y dar respuesta a las exigencias de los clientes de la compañía.
La estación de Servicio Nuroil, situada en el polígono industrial Polizur, de Cerdanyola de Vallès, cuenta ya con un surtidor para coches eléctricos. El gerente del grupo, Josep Sabater, explicó que "es una inversión importante que responde al nuestro carácter, so-mos una estación de servicio y por tanto debemos seguir potencian-do nuestra vocación de servicio".

El surtidor que se ha instalado en Polizur es la primera que permite hacer cargas rápidas en la ciudad de Cerdanyola. Está disponible para todo tipo de coche, furgoneta y moto eléctrica, y como ha dicho el responsable de la empresa instaladora, Miguel Ángel González, Business Manager de la empresa Etecnic Energy and Mobility, "es un punto de carga exclusivo, que ofrece entre 50 y 94 kW y permite hacer cargas simultáneas a dos vehículos, una gran solución tecnológica".

La estación de servicio Nuroil ha situado al precio de la conexión a 0,35 € el kW / h con el objetivo de dar a los usuarios de los vehículos eléctricos del oportunidad de conocer a las ventajas de un surtidor tan avanzado a nivel tecnológico, y ofrecer asi, por ejemplo, una carga rápida de 100 quilómetros en 18 minutos, tiempo que a los
usuarios del surtidor podrán aprovechar para comprar al supermer-cado Condis, comer en el restaurante Tento o tomar un refrigerio en la cafetería la misma estación. Precisamente, el Grup Sabater Nuri ha iniciado una promoción durant a los próximos meses en la que, todas las personas que pasen a cargar su vehículos disfrutarán de un café gratuito.

Para repostar los coches eléctricos, los usuarios podrán hacerlo de la forma convencional, pasando por la taquilla interior de la estación, o de forma automatizada, utilizando la APP EV Charge, que permite empezar la carga, detenerla, controlar el consumo o hacer el pago desde cualquier teléfono inteligente.

El gerente del grupo, José Sabater, confirma que están muy ilusionados porque este nuevo punto de carga es un paso histórico para la empresa familiar, que con los 81 años de vida, ha pasada de suministrar, leña, carbón, butano, gasóleo y ahora se suman a la energía eléctrica. "Creemos que el coche eléctrico seguirá en una evolución progresiva, cada vez hay más coches eléctricos y nosotros queremos dar un buen servicio a los vecinos y visitantes de nuestra ciudad", concluyó el gerente.

(diariosigloxxi.com) 2 març 
 
ESPORT CAP DE SETMANA
 

 

Futbol 3a Divisió
Cerdanyola        (ajornat)

Futbol Sala 2ª divisió grup 3
Cerdanyola Vallès    (ajornat)

                                           oOo

Fins a nova ordre, la Federació Catalana ajorna totes les competicions a causa del COVID-19

OK lliga fem.
 Cerdanyola CH        

Lliga Nnal. Catalana
Cerdanyola CH 

Lliga Nnal. Catalana Fem.
Cerdanyola CH. B - 

Primera Catalana F
Cerdanyola CH C 

Segona Catalana C
Cerdanyola CH B 

BOMBEROS DE LA GENERALITAT CUENTAN CON OCHO NUEVOS VEHÍCULOS 
Los Equipos de Prevención Activa Forestal (UPC-EPAF) cuentan con ocho nuevos vehículos ligeros, que se destinarán a otros tantos parques de toda Cataluña y que ha entregado hoy al cuerpo del Bomberos de la Generalitat el conseller de Interior, Miquel Buch.

Al alto de entrega, que se ha llevado a cabo en la sede del cuerpo en Cerdanyola del Vallès, ha asistido el director general de Prevención, Extinción de Incendios y Salvamentos, Manel Pardo.

Desde esta semana, los Bomberos de la Generalitat ya disponen de estos vehículos, que sustituyen a los anteriores, que habían quedado obsoletos, y con los que las unidades EPAF ganan movilidad para desplazarse a las zonas de trabajo con el material necesario para desarrollar las tareas de prevención y apoyo en la extinción de incendios forestales que realizan durante todo el año.

En su parlamento, Buch ha agradecido el trabajo realizado en el equipo directivo de los Bomberos y ha afirmado que, "con esta nueva incorporación, hoy comienza un nuevo período. Hemos pasado muchas horas a oscuras y por fin empieza a salir el sol", ha dicho.

El conseller también ha recordado que "aún queda mucho trabajo por hacer, a nivel de infraestructuras y de material”, por lo que ha destaca-do que "la renovación de la flota de vehículos forma parte del Plan Estratégico 2025 de los Bomberos de la Generalitat".

Esta incorporación se hace en el marco del Plan Estratégico de la Dirección General de Prevención, Extinción de Incendios y Salvamen-tos, aprobado por el Gobierno, y del Proyecto de Bomberos 2025, que se está desplegando con el objetivo de mejorar la flota móvil y potenciar al máximo la operatividad del cuerpo de Bomberos de la Generalidad de Cataluña.

La incorporación de estos vehículos, en sistema de arrendamiento con mantenimiento integral incluido por un período de cinco años sin derecho a compra, conlleva el gasto de 558.729,60 euros, y se destinarán a los parques de Igualada, Montblanc, Moià, Solsona, Gandesa/Móra d’Ebre, Figueres, Santa Coloma de Farners y Granollers. EFE.

(lavanguardia.com) 21 febrer
TREBALLADORS DE SENER LA
GARRIGA ES TRASLLADARAN PROPERAMENT AL PARC DE L'ALBA
 

Oficines de SENER en el Parc del Alba de Cerdanyola
Las empresas españolas Tecnobit (Grupo Oesia), GMV y Sener Aeroespacial han alcanzado un acuerdo , en coordinación con el Ministerio de Defensa de España, para liderar la participación española en el Pilar Tecnológico de Operadores Remotos (Remote Carriers), lo que supone desembarcar en el programa del avión de combate europeo.

El acuerdo se ha rubricado este lunes en el Ministerio de Defensa, en un acto presidido por el Secretario de Estado de Defensa, Ángel Olivares, acompañado por el director general de Armamento y Material, almirante Santiago Ramón González, y por el Secretario General de Industria y de las PYME, Raül Blanco; y en el que han firmado, por parte de las empresas, el vicepresidente de Sener, Andrés Sendagorta; la presidenta de GMV, Mónica Martínez; y el presidente de Tecnobit (Grupo Oeasía), Luis Furnells.

SENER es un referente internacional en el sector espacial con más de 270 equipos y sistemas suministrados con éxito para satélites y vehículos espaciales de NASA, ESA, JAXA y Roscosmos. Instituciones y empresas como CNES, Airbus Space & Defense, Thales Space, OHB, RUAG, SELEX y CSIC se cuentan también entre sus clientes.

En Espacio y astronomía, SENER ofrece servicios de ingeniería y producción en cinco ámbitos de actividad, donde tiene capacidad para abordar, como contratista principal, sistemas completos:

• Componentes y sistemas electromecánicos (de despliegue, de
   precisión y electrónica de control).

• Antenas orientables
• Sistemas de navegación y control de actitud (GNC/AOCS).
• Microgravedad y sistemas de soporte a vida.
• El trabajo de SENER en Astronomía abarca:

Sistemas ópticos: desde elementos estructurales hasta mecanismos para sistemas ópticos y plano focal.
Componentes y sistemas electromecánicos.
Sistemas de instrumentación: para misiones espaciales e instalacio-nes científicas, incluidas instalaciones de radiación Sincrotrón. Asimismo, SENER ofrece soporte de ingeniería para usuarios de líneas de luz experimentales que precisen desarrollar instrumentos a medida para sus estaciones experimentales. Sus amplios conocimi-entos han sido contrastados con experiencias de trabajo en instalacio-nes europeas de referencia como la European Synchrotron Research Facility (ESRF) y en otros grupos de investigación de Física de Altas Energías.


Sistemas de posicionamiento de espejos para telescopios: sistemas de posicionamiento y apuntamiento de precisión para componentes ópticos, tales como espejos, lentes, filtros, etc. La empresa está espe-cializada en la realización de sistemas de accionamiento y posiciona-do de altas prestaciones hechos a medida para todo tipo de espejos, incluidos los de grandes dimensiones y peso (que son posicionados en cinco grados de libertad, con hexápodos de precisiones del orden de micras y mecanismos tip-tilt para corrección de campo y observa-ción infrarroja).


SENER está presente en el campo de la astronomía terrestre y las grandes instalaciones científicas desde el año 2000 y cuenta con una amplia cartera de proyectos que avalan la calidad de sus soluciones, para clientes como el Observatorio Europeo Austral (ESO) o  Instituto Astrofísico de Canarias (IAC).

Los 91 trabajadores de las instalaciones de Sener en La Garriga, especializada en tecnología espacial, se trasladarán en los próximos meses en el centro del Parque del Alba de Cerdanyola.

(Font Sener)
   ¿Cómo es una ‘escuela Google’? 
- El trabajo cooperativo traspasa las paredes del aula porque los alumnos pueden continuar colaborando desde sus casas


Usar herramientas tecnológicas en las aulas puede ayudar a preparar a los estudiantes para su futuro laboral. En los últimos años se está implementando en multitud de centros educativos la plataforma Google Classroom, parte de Google Suite.

FEDAC Cerdanyola es un ejemplo de escuela que empezó a implementar el entorno Google en el año 2003 y como resultado de este trabajo, se ha convertida en escuela certificada en 2019.

“Ser escuela Google, ha sido un reto que nos ha permitido fortalecernos como centro y transformar nuestra tarea educativa para encontrar nuevas y mejores maneras para llevar a nuestros alumnos hacia retos de futuro”, explica Silvia Paz, Directora Pedagógica de ESO de FEDAC Cerdanyola.

La adopción de estas herramientas ha supuesto una actualización constante por parte del equipo docente que ha tenido que adaptarse a una nueva manera de acompañar a los alumnos en su aprendizaje.

“Aprovechamos las herramientas Google para trabajar en un entorno colaborativo entre alumnos y profesorado que favorece un uso más eficaz del tiempo. Todas estas maneras de trabajar serán fundamentales por el futuro laboral y personal de los estudiantes”, apunta Paz.

En este sentido, desde Cloudalia Educación ayudan al profesorado a administrar el panel de control de G-Suite for Education. Cloudalia Educación es partner de Google for Education y da soporte a distintos centros educativos.

Trabajo cooperativo y seguimiento de los alumnos

El trabajo cooperativo traspasa las paredes del aula puesto que los alumnos pueden continuar colaborando desde sus casas con herramientas como Drive. Esto les permite tomar decisiones de manera autónoma y ayudarse entre ellos.

“Al mismo tiempo, los docentes podemos valorar el proceso y no solo el resultado final puesto que los profesores los podemos ir guiando cuando sea necesario”, sentencia la profesora.

Este proceso de seguimiento es un enriquecimiento para alumnos y profesores porque da información del impacto de lo que se trabaja con ellos y ellas de manera directa. “Así, podemos tener la posibilidad de reconducir y cambiar si detectamos que algo no funciona”, explica Paz.

Los profesores pueden medir el progreso de los alumnos más fácilmente con la ayuda de herramientas como Classroom que permiten hacer un seguimiento muy preciso dando feedback personalizado en cualquier momento.

“También nos permite llevar a cabo Flipped classroom (aula invertida) en varias materias y en diferentes formatos. Esto favorece que los alumnos sean los protagonistas de su aprendizaje y que las horas de clase sean horas productivas para aprender de forma que cada uno de ellos se responsabilice de su aprendizaje”, expone la profesora.

Adaptabilidad e incremento de la atención

Las extensiones y aplicaciones de Google ayudan a resolver tareas de una manera rápida, fácil y que se adapta a cada uno de los alumnos. Por ejemplo, alumnos con discapacidades visual o auditiva pueden acceder a los contenidos.

Se incrementa la atención por parte de los alumnos. “Se focalizan en aquello que están haciendo y se concentran en las tareas más fácilmente. No se pierde tiempo al buscar recursos propios o compartidos, todo está ordenado en Drive y se puede localizar ágilmente”, puntualiza Paz.

El entorno Google es una solución que contribuye a ahorrar papel. “Es una pieza fundamental para continuar con nuestra tarea como escuela verde”, remarca Paz.

Además, otro aspecto que se transmite a los alumnos es la importancia de que tienen que ser buenos ciudadanos digitales. “Esto implica seguridad digital, responsabilidad y ética en el uso de las herramientas TIC, etcétera”, concluye Paz.   LAURA ANDRÉS TALLARDÀ

Información elaborada en colaboración con Cloudalia Educación

(lavanguardia.com) 23 desembreEs constitueix la Comissió
per a l'Erradicació de l'Amiant
a Catalunya (CEAC)
 

-- L’objectiu principal de la CEAC és l’impuls per a l’elaboració d’un Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant

-- Fins que aquest Pla no estigui elaborat, la CEAC estudiarà quines mesures cal prendre a curt termini, les facilitarà i vetllarà per la seva implantació.

El Govern ha constituït aquest migdia la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant de Catalunya (CEAC), que té com a objectiu principal impulsar totes les accions necessàries per eliminar definitivament la presència d’aquesta substància tòxica l’any 2032, d’acord amb el termini màxim establert pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) de la Unió Europea. Amb l’acte d’avui, es dona compliment a l’acord aprovat pel Govern el 22 d’octubre passat, que instava a crear la Comissió en un termini màxim de dos mesos.

L’erradicació de l’amiant és un repte de país que requereix de la implicació de totes les administracions catalanes, institucions i sectors socioeconòmics, ja que afecta directament les persones i abraça múltiples àmbits, com la salut pública, la salut laboral, residus, empreses, infraestructures, equipaments públics i privats, medi ambient, subministraments, transports, etc.

L’eliminació total de l’amiant és una qüestió complexa que demana temps i grans consensos . Així, la Comissió treballarà per avaluar la situació actual, identificar-ne tots els agents implicats i establir-hi mecanismes de cooperació i control. En aquest sentit, una de les gran fites de la comissió serà l’impuls per a l’elaboració del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant.

Per aquest motiu, a la comissió constituïda avui hi participen els departaments de Presidència; Vicepresidència i d’Economia i Hisen-da; Treball, Afers Socials i Famílies; Salut; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Coneixement; Educació; així com representats de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i de la Federació de Municipis de Catalunya.

Aquesta primera sessió constitutiva ha comptat amb la presència del viceconseller de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria, que exerceix el càrrec de president de la Comissió; el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que n’és el vicepresident; la responsable de Coordinació i Seguiment de Projectes Estratègics del Comissionat de la Presidència per al Desplegament de l’Autogovern, Consol Cervera, que ha estat designada secretària de la Comissió; i el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray; el sub-director general del Patrimoni Mobiliari i Immobiliari; Lucas Castaño; el sub-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernàndez; el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost; la directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, Elena Juanola, i el secretari general adjunt de l'Associació Catalana de Municipis, Rafael de Yzaguirre, que hi han participat en qualitat de vocals.

A part dels membres designats oficialment, el Govern ha convidat altres representants per la seva rellevància i les seves aportacions en la lluita per l’erradicació de l’amiant. Així, a la reunió ha assistit Miguel Moreno, representant del Grup de Jubilats Macosa-Alstom afectats per l’amiant, associació amb qui el president Torra es va reunir el 21 de novembre passat, una trobada en la qual van lliurar 10.000 signatures de suport a un manifest que demanava que les administra-cions actuessin per erradicar l’amiant, així com altres mesures en relació amb els efectes de la seva exposició a les persones. Altres convidats han estat el secretari general de Treball, Josep Ginesta; la directora general de Coordinació Interdepartamental, Ester Obach, i la Cristina Castells, representant de l’Ajuntament de Barcelona.

La Comissió farà el seguiment i control de les actuacions a realitzar per la comissió tècnica DESAMIANT-CAT, que s’haurà de constituir
durant les primeres setmanes del 2020, on podran participar també totes les administracions i agents que la Comissió determini i que tinguin competències o interessos perquè hi estan afectats i que, si fos el cas, proposarà la creació de grups de treball específics.

Per la importància que aquest tema té sobre les persones, i per la complexitat i abast que l’exposició a fibres d’amiant té a Catalunya, la Comissió ha decidit que és necessari abordar mesures de caràcter urgent que no poden esperar a l’aprovació del Pla Nacional i que permetin actuacions a curt i mig termini.

Entre els acords presos avui, destaca l’encàrrec a la Comissió Tècnica DESAMIANT-CAT, d’identificar les actuacions que caldrà prioritzar, per tal que siguin aprovades, si s’escau, en la propera reunió de la CEAC.

Durant la reunió d’avui, també s’ha proposat la creació del Grup de Treball Impulsor, que farà la coordinació i seguiment d’aquest projecte.

Cal recordar que les accions de la Comissió i els objectius que perse-gueix han d’estar alineats amb la normativa europea que promou l’eliminació segura de l’amiant; així com amb les propostes recollides a l’informe sobre l’exposició laboral a fibres d’amiant a Catalunya, de desembre de 2018, elaborat de forma concertada per la Generalitat de Catalunya i els agents socials membres de la Comissió de Seguretat i Salut Laboral del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

L’amiant a Catalunya

A Catalunya encara hi ha més de quatre milions de tones de fibroci-ment i entre unes sis i trenta mil tones de projectats i calorifugats, entre d’altres materials. Una gran part d’aquests materials es van instal·lar entre mitjans dels anys 60 i finals dels anys 80 i, per tant, han arribat o estan arribant al final de la seva vida útil, però el risc d’alliberar fibres contingudes als materials d’amiant pot donar-se per l’envelliment i deteriorament de les instal·lacions, encara que no hagin esgotat les seves característiques funcionals.

L’any 2001 es va prohibir la utilització, la producció i la comercialitza-ció de l’amiant a Catalunya, però aquesta restricció no afectava els materials ja instal·lats, ja que l’obligació legal de retirar l’amiant només s’aplica a aquells materials que ja han arribat al final de la seva vida útil.

A Catalunya, fa més de trenta anys que es duen a terme actuacions a diferents nivells, amb l’objectiu d’eradicar la presència d’amiant. Totes les administracions públiques catalanes destinen recursos amb la finalitat d’eliminar aquest agent químic, tant a nivell municipal o supra-municipal. Alguns exemples són el “Pla d’Acció de l’Àrea Metropolita-na de Barcelona”, aprovat a l’abril de 2019, per a la retirada de l’amiant a 36 municipis, o els treballs realitzats per a la detecció de l’amiant per part de l’Observatori de l’Habitatge de Barcelona”.

La situació a Europa

La Unió Europea ha posat terminis a l’erradicació de l’amiant a través de Resolucions del Parlament i dictàmens. La primera data límit és el 2028 i afecta els centres públics o d’utilització massiva, que aquell any hauran d’estar lliures d’amiant. Per a la resta d’infraestructures, el termini màxim és el 2032.

Alguns països, com Polònia, han aprovat ja el seu Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant. A l’Estat espanyol, el Govern de Navarra ha aprovat un Pla d’acció integral plurianual a 12 anys amb un cost estimat d’uns 245 milions d’euros.

(gobern.cat)  17 desembreEl Área Metropolitana de Barcelona cobra un 30%
de más en recibos de su polémico impuesto
 
El organismo supramunicipal admite que existe un método de cálculo menos gravoso pero no anula los importes reclamados

El revuelo causado por la tasa que el Área Metropolitana de Barcelona (AMB) ha extendido a la segunda corona de la urbe como contrapartida a abaratarle el transporte público ha llevado a cotejar la compleja fórmula con que se calcula la cuantía a los propietarios de inmuebles de 18 municipios. Ayuntamientos a los que se ha expandido el tributo metropolitano, como los de Cerdanyola del Vallès y Sant Vicenç dels Horts, han detectado un sobrecoste medio de alrededor del 30% en el recargo aplicado al Impuesto de Bienes Inmuebles.

Ambos han sugerido que se reajuste según los valores catastrales que actualizaron en 2005, lo que el AMB no tuvo en cuenta al tasar el tributo en las dos poblaciones y que conllevaría que los contribuyentes pagasen menos. El AMB lo ha aceptado para 2020, pero ha descartado anular los recibos de este año, estimados con un método aritmético que, aunque alega que es correcto, ha acarreado que el importe se sobrevalore.

«En una reunión pedí tres veces que dieran de baja todos los recibos de Cerdanyola, pero dijeron que era inviable. La única vía que nos han dejado es la del recurso individual», comenta el concejal de Servicios Económicos, Javier Sánchez, que señala que el AMB puede percibir en torno a un millón de euros de más este 2019 en la localidad, al obviar el resultado de la revisión catastral que Cerdanyola efectuó hace 14 años. El Ayuntamiento ha abierto incluso en fin de semana para tramitar peticiones para que se reintegre el exceso sufragado; 3.421 vecinos lo han solicitado en el Consistorio.

«Si deben devolver dinero, lo devolverán, pero mirarán caso a caso», explica Sánchez. El Ayuntamiento ha interpuesto sus propias recla-

maciones porque el AMB le pide 1.000 euros que cree de más por inmuebles de su titularidad y otros 8.500 por propiedades de una empresa pública, aparte de 15.000 euros por otras exentas de IBI y que considera indebidos.

El Ayuntamiento de Sant Vicenç dels Horts también ha presentado un recurso contra el abono que debe hacer por una finca. El alcalde, el socialista Miguel Comino, defiende que «hay que tener en cuenta el valor catastral de 2005» para rebajar el importe y sostiene que el anterior equipo de gobierno, liderado por ERC, no aportó en su momento todos los datos requeridos. «El AMB decidió aplicar el tributo sin disponer de toda la información, con el consecuente perjuicio que ha significado», asegura.

Los vecinos de Sant Vicenç podrán sumarse al recurso para pedir el reembolso entrando una instancia en el Ayuntamiento antes del 16 de enero. El Consistorio trabaja para enviar al AMB los valores catastrales vigentes en 2005 para rebajar el impuesto en 2020.

Más municipios sondean fórmulas menos gravosas. Castellbisbal contratará a una empresa para que compruebe si existe un criterio más favorable para sus habitantes en función de las variaciones del catastro desde 2005. Se guía por la vía abierta por Sant Cugat del Vallès, que discrepó con la base de cálculo y logró disminuir la recaudación que el AMB previó de 6,9 millones a 4,2 millones de euros en la localidad.

Sant Cugat desistió de un contencioso, mientras que Barberà del Vallès sí lo mantiene en el juzgado. El AMB no ha atendido las peticiones reiteradas de respuesta de este medio. JORDI RIBALAYGUE

(elmundo.es) 17 desembreLos alcaldes de Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Barberà y Badia reclaman a la Generalitat el nuevo hospital 
Los alcaldes de Cerdanyola, Carlos Cordón, Montcada i Reixac, Laura Campos, Ripollet, José Mª Osuna, Barberà, Xavier Garcés; y Badía, Eva Menor, reclaman un compromiso público de la Generalitat para hacer realidad la construcción del hospital Ernest Lluch para atender una población de más de 200.000 habitantes que sufre una situación sanitaria insostenible.

Los cinco alcaldes denuncian una situación insostenible en la atención sanitaria a un territorio muy poblado y en crecimiento que exige la construcción de un equipamiento hospitalario como el proyectado en los terrenos de Redosa -a caballo de los muncipios de Cerdanyola, Ripollet y Montcada- desde el 2006.

Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola, subraya que la reclamación de un territorio con 200.000 habitantes es de justicia y apunta que el equipamiento mejoraría la atención al resto de la comarca ya que desongestionaria el hospital de Sabadell.

Cordón indica que los alcaldes sólo contemplan la opción de la construcción del hospital Ernest Lluch y no el uso público del Hospital General de Cataluña -entre Sant Cugat y Rubi- tal y como planteó el ex consejero Toni Comín y recuerda que la edificación del equipamiento en la antigua fábrica de Redosa permitiría también la dignificación de una zona históricamente degradada:

El alcalde de Ripollet, José María Osuna, indica que los cinco municipios afectados no tolerarán más demoras y reclama a la Generalitat «certezas, un proyecto claro, un calendario de ejecución y presupuesto» para llevarlo a cabo. Osuna, además, reclama el hospital como imprescindible para mejorar la atención primaria en nuestra zona, elemento que considera que debería ser el centro de las políticas de salud del país.

Los alcaldes han mostrado su indignación por la falta de respuesta de la Generalitat a sus continuas peticiones de diálogo.
La alcaldesa de Montcada i Reixac, Laura Campos, apunta que en el
último año se ha pedido una reunión con la consejera de Salud, Alba Vergès, hasta en cuatro ocasiones y no se ha dado ninguna respuesta en una actitud que considera de falta de respeto a los cinco municipios.

En este sentido, Eva Menor, alcaldesa de Badia, explica que las nece-sidades sanitarias del territorio son claras y no interpretables. Menor explica que «cada vez hay una respuesta sanitaria más débil» y esto provoca una situación insostenible tanto para los usuarios como para los profesionales de la salud. La alcaldesa de Badia subraya que la propia conselleria debería estar interesada en dar una respuesta a la planificación del modelo sanitario del territorio.

El alcalde de Barberà, Xavier Garcés, apunta por su parte que los Ayuntamientos se implicaron al máximo desde el primer momento para hacer realidad el proyecto. Así, el alcalde barberense explica que los municipios costearon el concurso de ideas para hacer el proyecto del hospital Ernest Lluch porque era y es un servicio de proximidad necesario y una oportunidad histórica que no se puede perder.

El centro hospitalario estaba proyectado en los terrenos de la antigua fábrica Redosa, en el término de Montcada i Reixac, en el límite de los términos municipales de Ripollet y Cerdanyola. El proyecto ganador del concurso de ideas sobre el edificio realizado en 2009 plantea un equipamiento con 6 niveles: una planta inferior iluminada por patios interiores, donde se ubicarían los servicios generales del Hospital; la planta de acceso y el primer nivel, que acogerían la totalidad de áreas asistenciales y de apoyo asistencial del edificio; y las tres plantas restantes, que es donde se ubicarían las 10 unidades de hospitaliza-ción. El centro estaba previsto que tuviera 190 camas para agudos y 60 de media estancia, 5 quirófanos, 77 consultas y servicios de urgen-cias, diagnóstico por la imagen y hospital de día, entre otros.

(revistadelvalles.es) 25 nov.Calendari oficial de festes laborals a Catalunya
per a l'any 2020.
 
Atès el que disposen l'article 170.1.l) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; l'article 37 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, modificat pel Decret 17/1982, de 28 de gener, pel Decret 152/1997, de 25 de juny, i pel Decret 146/1998, de 23 de juny;

Atès l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, escoltat el Consell de Relacions Laborals, i en ús de les atribucions que tinc conferides,Article 1

a) Són festes laborals a Catalunya durant l'any 2020 les següents:

  1 de gener (Cap d'Any)

  6 de gener (Reis)

10 d'abril (Divendres Sant)

13 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)

  1 de maig (Dia del Treball)

24 de juny (Sant Joan)

15 d'agost (l'Assumpció)

11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)

12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)

  8 de desembre (Immaculada Concepció)

25 de desembre (Nadal)

26 de desembre (Sant Esteve)b) Al territori d'Aran, d'acord amb el Decret 152/1997, de 25 de juny, i el Decret 146/1998, de 23 de juny, que modifiquen el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, sobre el calendari de festes fixes i suplents, la festa del dia 26 de desembre (Sant Esteve) queda substituïda per la del 17 de juny (Festa d'Aran).

Article 2

A més de les festes esmentades, mitjançant una ordre d'aquest Departament, s'han de fixar dues festes locals, retribuïdes i no recuperables, a proposta dels ajuntaments.

Article 3

De conformitat amb el Decret 319/1993, de 28 de desembre, i en relació amb el que disposa l'article 30.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el calendari laboral anual té efectes com a calendari de dies inhàbils pel que fa al còmput de terminis administratius a Catalunya.


Barcelona, 7 de juny de 2019Cerdanyola, terra d'ibers 
 
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals.

De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les familiars o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.

En aquesta visita, entre d'altres aspectes de la cultura ibèrica, es podrà veure quines activitats feien les dones i quin paper tenien dins de la societat ibèrica.

 
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. activitat per a majors de 8 anys.

Visita guiada gratuïta, a les 12 h, a l’exposició permanent amb l’entrada
Horaris museu:

Dissabte: 11-14.30 i 16.30-20 h
Diumenge: 10.30-14.30 h

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19) Preservar el patrimoni històric: Can Coll com a exemple 
Pel seu important valor patrimonial i etnogràfic la recuperació dels elements del passat agrícola de la serra és una de les tasques que es desenvolupa a diferents espais del Parc i, sobretot, a la finca de Can
Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc.

Un dels trets històrics més destacats del passat agrícola de la finca de Can Coll són les feixes delimitades per murs de contenció, de gran desnivell. Aquestes construccions serien avui dia impensables pel seu elevat cost, per això esdevenen un element de valor patrimonial i etnogràfic a conservar.

Enguany s’ha fet la recuperació del mur de pedra d’una de les feixes, pot ser el de més valor, dels tancats de la granja de Can Coll. La part on s’ha actuat és la meitat del mur quedes de l’origen ja estava compost per pedra i restes de totxo. A la resta de mur format per morter de calç i ciment amb pedra de riu petita, no s’ha actuat.

El mur original és autoportant però amb el pas del temps el fred, la calor, etc., s’ha anat degradant i fentcavitats, és a dir, perdent molt material de la secció del mur, fet que provocava la caiguda de les peces de l'acabament de la part superior del mur.
En els treballs duts a terme, el que s’ha buscat ha estat sanejar totes les parts més degradades i arribar fins al material més cohesionat i estable, zones on ja era necessari sanejar amb maquinària més potent. Aleshores s’ha continuat amb el mateix pendent del talús original per donar-li estabilitat, excepte a la zona del revolt, on el grau d’inclinació éssuperior, per tal de donar encara més estabilitat, reomplint per darrere amb morter i pedra.

Una part de la pedra utilitzada ha estat recuperada d’altres murs de pedra seca que han anat caient i dispersant-se amb els anys pels camps de conreu. La resta, l’hem anat a buscar per la mateixa finca, la qual cosa ha comportat passar moltes hores recollint i buscant pedres.

S’han recuperat tots els forats d’escorrentia d’aigües pluvials existents amb peces recobrades de la masia mateixa, que s’havien guardat per a aquests casos, i també s'ha refet la part de l'acabament del revolt, que havia caigut per la degradació i el pas del temps.

A la base del mur s’ha fet una sabata correguda armada per donar més estabilitat. Els treballs han durat quatre setmanes.

(parcnaturalcollserola)Els vitralls de
Les Dames de Cerdanyola,

peces emblemàtiques del Museu d'Art de Cerdanyola(MAC), han estat proclamats
Bé Cultural d'Interès Nacional Recepció oficial 
 
 

Recepció del Alcalde Sr. Carlos Cordón amb membres de la Taula del Patrimoni local, representada per CRAC, AFOCER, GREC, Amics
del
MAC i La Constància-Factoria Cultural.
Acompanyats per Pepi Rivera regidora de Patrimoni i Arxiu Històric.
Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa, començarà

l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.


Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Estructura organitzativa de l’Ajuntament per al mandat 2019-2023
 


Nou Consistori 2019 


Font : Cerdanyola al Dia  -  29 maig

L'Auca de Cerdanyola al 1933 
 
   
   
   
Font : Arxiu Jaume Mimó   Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.
La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.
   


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2020 
 
 

En el quadre adjunt s'inclouen les taxes i els imposts més destacats que afecten a la ciutadania i el període de pagament de cada tribut. La gestió del cobrament dels tributs la du a terme l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. L’Impost de Béns Immobles Urbans es pot pagar en quatre pagaments fraccionats. La resta de tributs es paguen en un únic rebut.

Per a consultar la pàgina de l’ORGT dedicada a Cerdanyola del Vallès i on hi trobareu els terminis de pagament per a tots els tributs locals, punxeu aquí.

L’Oficina Gestora de l’ORGT a Cerdanyola del Vallès és al carrer d’Altimira, 48, 1r C Tel. 934 729 170. Horari: de 8.30 a 14 h. Email:
orgt.cerdanyola@diba.cat

L’atenció telefònica a la persona contribuent es fa al telèfon 932 029 802, de dilluns a divendres, de 8:15 a 14:15h i dilluns i dimarts de 15:30 a 17:15h. HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900. Totalment desconeguda

Passseig de Cordelles al voltant de 1900. A la vista de la fotografia podem afirmar sense cap por, que res del que ensenya existeix
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 
 
 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política
Junta de G overn
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Josefa Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
Víctor Francos Díaz - 2a. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3a. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Gloria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
 


Properes activitats
 
 


 
B.O.E.     https://www.boe.es/diario_boe/


Guia Resum mesures econòmiques Coronavirus / Covid 19
http://www.cerdanyola.cat/sites/default/
files/actualitzaciomesureseconomiques_6.5.20.pdf


Mesures en matèria d'habitatge pel Covid-19
http://www.cerdanyola.cat/habitatge/covid-19-mesures-en-materia-dhabitatge

Convocatòria ajuts de lloguer pel Covid-19
http://www.cerdanyola.cat/habitatge/covid-19-mesures-en-materia-dhabitatge

 


CINEFÒRUM : "Sessions de Xiscnèfils amb la projecció de pel·lícules en VO" - Més info http://www.xisc.org/ Hora: 21:30 h. Lloc: Teatre Ateneu Organitza: Xiscnèfils
 
Jam Session al Bar de l'Ateneu. Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa. 
 
Open Mic al Bar Irlandes THE 1916. Cada diumenge a les 19:30 h.: Micro obert per qui vulgui pujar a cantar, tocar, ballar, recitar, per-formar....
 
La Marea Pensionista de Cerdanyola del Vallès, Cada dijous a les 17 h. el col·lectiu convoca  concentracións davant de l'Ajuntament de Cerdanyola, per reclamar una actualització de les pensions en funció de l'IPC amb el lema "El present i futur de les pensions, es cosa de tots i totes".
 


Activitats estables

 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 € -Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Juny


Fins al 7 de juny - No em va fer brossa
El Departament de Cultura de la Generalitat presenta la instal·lació sonora i plàstica de Cabosanroque, formada per diferents elements quotidians, extrets del seu context, per representar els paisatges als que fa referència Joan Borssa en la seva prosa dels anys 40 i 50. La ntenció és crear una nova prosa objectual, d'interpretació lliure, però que alhora conservi oberta la pontencialitat del seu significat.

Del 19 de juny al 30 d'agost - Entre linies
Fruit de la col·laboració entre el museu i la Universitat Autònoma de Barcelona, es podrà veure aquesta exposició organitzada per Cultura en viu i el Màster Oficial en Anàlisis i Gestió del Patrimoni Artístic i el Departament d'Art i Musicologia de la UAB. La mostra proposa un viatge a través de la literatura il·lustrada, des dels grans clàssics universals tractats com a objectes preciosos, fins les rondalles, els contes infantils o el llibre d'aventures.
Programes de difusió del
Museu d'Art de Cerdanyola


PROGRAMA D’EXPOSICIONS TEMPORALS:
Sala d'exposicions del MAC i Espai Arc
Sala d'exposicions Elisa Arimany (BCCI

VISITES GUIADES AL MUSEU:
tercer diumenge del mes ales 12 h.

ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS:
segon diumenge del mes.

ACTIVITATS EDUCATIVES:
visites i tallers per a tots els cicles.

ARTS & HEALTH. PROGRAMA DE MUSEUS I SALUT

GRANS ARTISTES: PROGRAMA PER AGENT GRAN.

PROGRAMA D’ART I JOVES:
Festival de curtmetratges [C] Screen Plat Artístic)
NIT LAB MAC Tancats al museu

C. de Sant Martí, 88/ Ptge. del Llorer, 11 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac
mac@cerdanyola.cat

Horaris:
De dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Tots els dilluns tancat, fins i tot els festius

L’accés a les exposicions temporals és gratuït.
A les visites guiades i tallers s’accedeix amb el tiquet d’entrada al museu.
Tots els primers diumenges de mes l’entrada al museu és gratuïta.
Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 
 
Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys

DIVENDRES 19 DE JUNY, 21.00 h. : Nit d'Estels a la terrassa del Museu. Observació a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Activitat de pagament amb inscripció Organitza: La Constància

DIUMENGE 21 DE JUNY, 11.30 h. : Tessel·les romanes.
Taller de disseny i construcció de mosaics per a tots els públics a partir de 6 anys

 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS
De l'1 d'octubre al 31 de Març :
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30h

De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre
 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc

                     Diumenges d'11:30 a 13:30 h..
07 juny : Atrapant l’aire
La qualitat de l’aire afecta la nostra salut? 
 
 

Activitats de Bambalina 
 
 
 
 
 

          EXPOSICIONS A CA N'OLIVER


FINS AL 26 DE JULIOL :
EXPOSICIO "‘Marca Hispanica. La Catalunya carolingia (711-1000)". L’origen de la futura Catalunya Horari Museu - Al Museu Ca n’Oliver

DE MAIG A JULIOL (a concretar)
Tots som monestir. Coincidències insòlites


Activitats a l'ATENEU

 
 
 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni

 
PROGRAMACIÓ 1e. SEMESTRE  ???
===========================

Dia Internacional dels Museus


Diumenge 7 juny : Una masia amb més de 500 anys d'histò-ria - Visita guiada: 11:15 i 12.30 h. A Can Coll - CEA - A partir de 8 anys. Inscripcions el mateix dia (places limitades)

Diumenge 14 de juny a les 12 h. : "La masovera se'n va al mercat" -
Contes i cançons de comprar i vendre per a infants petits i grans a càrrec de Rosa Pinyol - Al Jardí del Museu Ca n’Ortadó

Dimarts 23 de juny, 18 h. : "La màgia de la revetlla de Sant Joan" - Conta contes de foc i màgia per a tots els públics a partir de 3 anys. Al Jardí del Museu Ca n’Ortadó


Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!


 
Activitats estables  ???

Tots els diumenges. Can Coll, un mas al bosc. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

La granja de Can Coll. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,85 €

La Feixa dels Ocells. Activitat d’observació d’aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA
Des del primer diumenge de novembre Horari de 10.30 a 13.30 h

Jugateca ambiental. Activitats familiars Parc del Turonet.
Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 15 de setembre al 24 de novembre

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 Cerdanyola del Vallès


PROGRAMACIÓ  ???


 
EXPOSICIONS

Horaris :

Matins : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tardes : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h. 

Activitats a la Sala Enric Granados

 
Horaris MATINS de dimarts a dissabtes de 10:00 a 14:00 h.
              TARDES de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h.

Programació : http://www.bibliotecacerdanyola.cat/events/
 
 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  
 
 
    

Especials Trimestre

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiver-sitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divul-gatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, expo-sicions.

A partir de novembre :
LA FEIXA DELS OCELLS DE CAN COLL

Els diumenges, a Can Coll, podreu contemplar els ocells més comuns de Collserola. Al Centre d’Informació també trobareu una petita men-jadora on fer observacions. Servei gratuït de préstec de prismàtics i de fitxes d’identificació als dos centres.
De 10.30 a 13.30 h.

 
NO US HO PODEU PERDRE...


 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Un dissabte al mes us proposem una passejada pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc. A càrrec dels Guies del Parc.
Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. Preu :1,85€ - A les 11 h. i 12.30 h.UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés

 
ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552. Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17
 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.
Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al tel 932 803 552
Màxim 25 persones per grup     Preu per grup 109,10 €. 

Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi! -
Mès de 18 anys. Cal inscripció prèvia. Activitat gratuïta

 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explica-cions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades.
Preu : 5,40€      Edat recomanada: + de 12 anys.

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.
Cal inscripció prèvia a partir de 12 anys. gratuïta
Lloc: consultar al inscriure's
Hora: consultar al inscriure's
a càrrec del Club Muntanyenc Sant Cugat. inscripcions al centre d'informació del parc. tel. 93 280 35 52

Diumenge
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterrani i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Hivern i estiu, dissabtes alterns. Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies). Màxim de 20 perso-nes per sortida.  Preu: 1,85 € per persona.  Horari de 11 a 13:30 h.


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola