El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia
Meteo Cerdanyola

 
Vista parcial de la gran tómbola, els beneficis es destinaven a la construcció de l'Casal Parroquial, i que estava situada a la confluència de l'Av. Catalunya i Av. Primavera. Va ser inaugurat el 20 de setembre de 1959.
 
Cinema al Teatre Ateneu

"ADAM" 
Dijous dia 4 a les 20h, :  Cine  "Adam" al Tetre l'Ateneu
Cinema d'autor, independent i de qualitat, en versió original.
Títol original: Adam (2019) 98'
Sinopsi: Abla regenta una humil pastisseria al seu propi habitatge de Casablanca, on viu sola amb Warda, la seva filla de 8 anys. La seva rutina, dictada per la feina i les tasques domèstiques, es veu un dia interrompuda quan
algú truca a la seva porta. Es tracta de Samia, una jove embarassada que cerca feina i sostre. A la petita li atrau la nouvinguda des del primer moment, però la mare s'oposa inicialment a acollir l'estranya a casa seva.
A poc a poc, però, la determinació d'Abla va cedint i l'arribada de Samia els obre a les tres la possibilitat d'una nova vida.
Direcció: Maryam Touzani -- Repartiment: Lubna Azabal, Nisrine eradicar, Douae Belkhaouda, Aziz Hattab, Hasnaa Tamtaoui
Gènere: drama - Organitza: Xiscnèfils
Preu: Soci: 2 euros; General: 5 euros; abonaments de cinc entrades no personals: 20 euros; carnet fidelitat (30 € alta i 2€ x pel·lícula)
Més informació: Per facilitar l’accés al públic més jove, els nascuts a l’any 1996 i posteriors tindran l’entrada a 2€ sense necessitat de donar-se d’alta al carnet fidelitat.

MESURES DE SEGURETAT:
La taquilla obrirà a les 19:30 h fins a les 20 h, per evitar aglomeracions en les cues.
La sala obrirà a les 19:30 hores per a que podeu acomodar-vos amb tranquil·litat.
Faciliteu l’import exacte, per evitar canvis de monedes o bitllets.
Guardeu les distàncies mínimes
Porteu la mascareta posada en tot moment.
Només es permetrà utilitzar seients consecutius a grups estrictament familiars. La resta, tant si es persona sola com de grups d’amistats, hauran de tenir seients buits interposats.
Es demana fermament no moure’s de la butaca un cop s’asseu.
No es podrà accedir a la sala un cop comenci la projecció.
Els fulls de sala que anteriorment es lliuraven, es penjaran a la web i es projectaran en pantalla.
Les presentacions es realitzaran tot just abans de les 20 h, inici de la projecció.El Govern permetrà l'obertura dels centres comercials i dels establiments de més de 400 metres quadrats entre setmana 
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui en roda de premsa que a partir de dilluns el Govern mantindrà 7 dies més les mesures actuals per frenar la propagació de la Covid-19, però amb “petits ajustos que ens permetin fer passos endavant". En aquest sentit, ha explicat que els centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats podran obrir de dilluns a divendres a partir de l’1 de març: els centres comercials amb un aforament limitat del 30% i els establiments de més de 400 metres quadrats hauran de delimitar la superfície d'atenció al públic als 400 metres quadrats i mantenir el 30% d’aforament respecte aquests 400m2. La consellera també ha indicat que la restauració dels centres comercials seguirà tancada "per evitar que es pugui passar el dia en aquests centres”.

D’aquesta manera, entre setmana podran obrir, doncs, tots els comerços, els centres comercials i els de més de 400 metres quadrats, però el cap de setmana només ho podran fer els comerços considerats essencials.

En l’àmbit de l’esport, s’ampliarà l’aforament d’activitats grupals al 30% en espais tancats i ventilació adequada, i s’ampliarà l’aforament de les piscines al 50%.

En l’àmbit de l’educació, es permetran les sortides escolars amb pernoctació amb el mateix grup bombolla. A més, Alba Vergés ha avançat que el Govern treballa per poder recuperar la presencialitat del segon curs d’universitat a partir del dia 8 de març, com ja s’està fent des del 8 de febrer en el primer curs.

La consellera de Salut ha explicat que s’ha decidit prendre aquestes mesures ja que “necessitem prudència” perquè “la situació avui és estable, però l’ocupació a les UCI, per sobre dels 500 pacients, continua sent alta i, malgrat tots les esforços que hem fet per incrementar els llits d’UCI al nostre país amb quatre annexes nous als principals hospitals, aquesta dada és preocupant”.

A més, remarca que “si ara tinguéssim un repunt de casos, els nous ingressos a crítics se sumarien als actuals, i per tant, podríem arribar a xifres molt elevades que obligarien a desprogramar molta activitat no Covid que necessitem fer per vetllar per la salut de la nostra ciutadania”.

Vergés també ha fet una crida a no abaixar la guàrdia: “No podem oblidar que el que ens permet aturar el virus és reduir riscos. Evitem totes aquelles trobades que impliquin treure’s la mascareta amb persones de fora de la nostra bombolla”.

La titular de Salut també ha aprofitat la roda de premsa per fer “un reconeixement a totes les persones que treballen pel sistema de salut de Catalunya i a les residències del nostre país. Ahir va fer un any que intentem aturar la COVID a Catalunya i ells i elles han estat sempre al peu de canó”.

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, ha posat l’accent en la situació epidemiològica de la Covid-19 a Catalunya. “Estem baixant però ho fem de manera molt i molt lenta”. També ha indicat que “hi ha 10.000 persones infectades a la setmana” i que “els propers dies anirem reduint les persones ingressades a les UCI”. Finalment, ha remarcat que “pensem que és necessari anar donant aire” i ha afegit que “ho fem a poc a poc”, revisant les decisions cada 7 dies: "Hem canviat la cadència de 15 dies en 15 dies a una setmana per veure com va evolucionant la pandèmia".

D'altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que una investigació dels Mossos d'Esquadra ha permès detectar dues agències de viatges que falsificaven proves PCR negatives per als clients que volien viatjar. El conseller, que ha comparegut acompanyat del comissari dels Mossos d’Esquadra Joan Carles Molinero i la subdirectora de Protecció Civil Imma Solé, ha explicat que la investigació ha determinat que dues agències de viatges de Santa Coloma de Gramenet i Mataró falsificaven certificats de PCR als clients que volien viatjar. El comissari Molinero ha afegit que tots dos casos es van descobrir a partir de la trucada al telèfon 112 de ciutadans a qui s’havia ofert aquests certificats. Per aquest motiu Molinero ha apel·lat“a la responsabilitat ciutadana per posar en coneixement del cos de Mossos d’Esquadra qualsevol irregularitat d’aquestes característiques ja que en tots dos casos ha estat la col·laboració ciutadana el que ens ha permès identificar, detenir i aturar aquesta falsificació de proves pcr”.

Pel que fa a les últimes dades de Mossos d’Esquadra i Policies Locals, el conseller Sàmper ha explicat que durant el dia d’ahir es van aixecar 106 actes de denúncia per infraccions de la mobilitat i saltar-se el confinament comarcal sense una causa justificada (80 per part de Mossos i 26 per part de les Policies Locals) i 42 actes de denúncia per infraccions de locals de restauració (7 per part de Mossos i 35 per part de Policies Locals). Pel que fa al confinament nocturn d’aquesta darrera nit i matinada, s’han aixecat 125 actes de denúncia per infraccions i no hi ha hagut cap detingut per aquests fets ni tampoc cap fet rellevant. Pel que fa a la mobilitat, el conseller ha explicat que aquesta setmana s’observa una situació estabilitzada després de l’increment enregistrat a tot Catalunya la setmana anterior, segons el Servei Català de Trànsit. En aquest sentit, el conseller ha explicat que no s’han produït grans variacions ni entre setmana ni en cap de setmana en el volum de trànsit.

El titular d’Interior ha recordat que de cara al cap de setmana “continua vigent la restricció de moviment més enllà de la comarca. Són mesures dures, i llargues, però els demanem que tots plegats siguem capaços de complir-les fins que els indicadors epidemiològics no ens permetin fer una obertura més àmplia que segur que tots estem esperant”. “Estem convençuts que si som capaços de complir durant aquestes setmanes que encara ens falten serem capaços d’arribar-hi el més aviat possible”ha afegit.

A preguntes dels periodistes el conseller també ha explicat que de cara a les manifestacions del 8 de Març, “totes s’han de supeditar a les mesures que restrictives que estableix el Procicat i si quan arriben les sol·licituds veiem que hi ha alguna qüestió que no s’hi adapta, s’adverteix als convocants què cal modificar per complir les mesures previstes”.

Per la seva banda, el comissari Joan Carles Molinero ha destacat que “des del cos de Mossos d’Esquadra es vol recordar i insistir una vegada més, en la prevenció per evitar les estafes relacionades amb la situació de pandèmia”.Molinero ha explicat que les estafes bàsicament estan dirigides a residències de gent gran, centres mèdics i persones d’edat avançada en general.“Són estafes de forma telefònica on es demanen dades bancàries o un ingrés bancari per rebre a canvi material sanitari o dosis de la vacuna, un material que no arriba mai i es transforma en una estafa”ha dit i ha recordat que les vacunes no es poden ni comprar ni vendre i són subministrades pel servei públic de salut. En aquest sentit el comissari ha demanat a la ciutadania i als centres de gent gran que qualsevol trucada telefònica d’aquest tipus sigui comunicada el més ràpidament possible al telèfon 112 perquè els Mossos d’Esquadra puguin intervenir-hi ràpidament. En aquest sentit, Molinero ha destacat que “en el que portem d’any 2021 ja s’han detectat un total de 85 estafes d’aquestes característiques, 54 el mes de gener i 31 el febrer

(govern.cat)   26/2     12:04h
ESPORT CAP DE SETMANA
 


 

Futbol 3a Divisió

Cerdanyola - Horta                 

Divisió Honor Juvenil

Cerdanyola - Sabadell      (17h)
              
OK lliga fem.  II FASE
Cerdanyola CH - Generali HC Palau P.
        

 

El Govern de la Generalitat decreta la suspensió de totes les competicions esportives catalanes durant 15 dies.      

  

     
 
 2 - 0    

 2 - 0


 2 - 5
 
 
    
 
(28/2)


(28-2)


(27/2)


Tot el que cal saber sobre les noves Segona B i Tercera divisió de futbol :
   La UAB confina la Vila Universitària a la espera
de los PCR
 
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha puesto en cuarentena a todos los residentes de la Vila Universitària después de que se detectara un brote de coronavirus en esta residencia universitaria. Así lo ha comunicado el rectorado que dirige Javier Lafuente a los alumnos del campus de Bellaterra. Según las primeras informaciones, habría al menos 24 contagios y una veintena más de estudiantes estarían pendientes de saber los resultados de las pruebas PCR.

En la nota, la UAB explica que entre este jueves y el viernes se hará un cribaje masivo a todos los residentes de la Vila que deberán guardar cuarentena hasta tener los resultados de las pruebas PCR o más allá si resultan ser positivos de coronavirus.

La universidad ofrecerá a estos estudiantes ayuda para que, aunque no puedan salir de sus habitaciones, puedan acceder a servicios de alimentación y lavandería, "siempre respetando el aislamiento".

El rectorado califica de "preocupante" el brote detectado en la Vila Universitària y urge a los alumnos a cumplir y respetar las medidas de seguridad y de salud para prevenir los contagios de covid. "Es imperativo que mantengamos unas estrictas normas de comportamiento para garantizar nuestra seguridad y la seguridad colectiva", subraya el comunicado dirigido a los alumnos. "Hay que mantener una actitud de escrupulosa observación de las medidas de seguridad, y extremarlas cuando sea necesario", añade.

El Departamento de Salud de la Generalitat ha informado a la universidad del brote para que abra un expediente e investigue el origen de los contagios. A la espera de ese informe, en las redes estudiantes del campus ya se han manifestado y algunos han reconocido abiertamente el "descontrol" que había en la Vila sin que "nadie hiciera nada por evitarlo".

(elperiodicoSalut fa avui i demà un cribratge
a la Vila Universitària de
la Universitat Autònoma
 
Professionals d’Atenció Primària de l’ICS realitzaran proves PCR a tots els residents

Els 1.400 estudiants que resideixen a la Vila Universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona han estat convocats a participar a un cribratge de COVID-19, que tindrà lloc avui dijous 25 a la tarda i demà divendres 26 al matí.

Aquesta acció s’ha posat en marxa després d’haver detectat diversos casos positius a la Vila. Els alumnes que són susceptibles de participar al cribratge ja han estat avisats des de la universitat.

L’objectiu del cribratge és detectar casos de COVID-19 asimptomà-tics i poder tallar el més aviat possible les cadenes de transmissió.

La iniciativa s’ha impulsat des del Departament de Salut, coordinat pel Servei Català de la Salut i Vigilància Epidemiològica, amb una operativa gestionada per l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord, de l’ICS, i amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Complexa organització del dispositiu

L’acció de cribratge està preparada per arribar a 1.400 estudiants, però el nombre de proves que s’acabin fent dependrà de la resposta de les persones que han estat convocades a participar-hi. El dispositiu requereix una complexa organització a diversos nivells, tant pel que fa al muntatge i preparació de l’espai (així com la posterior neteja), com a la coordinació de tots els professionals i la logística que requereix dotar el dispositiu i gestionar la recollida i entrega de mostres al laboratori. Les proves PCR es faran en una sala de l’Edifici Blanc, al costat de l’Hotel. Aquesta tarda el cribratge és de 15 a 20 hores i demà de 9 a 15 hores.

Resultats de les proves Les persones que s’hagin fet la prova PCR al cribratge podran consultar-ne el resultat a La Meva Salut, en un termini aproximat de 48h. A més, es contactarà per telèfon amb els casos positius i s’enviarà un SMS als casos negatius que tinguin signat l’e-consentiment.

(govern.cat)   25 febrerUna empresa de Cerdanyola fabricarà les primeres bateries lliures de cobalt 
L'empresa de Cerdanyola Millor Battery ha estat seleccionada pel consorci europeu COBRA (Cobalt-free Batteries for Future Automotie Applications) per a fabricar les primeres bateries lliures de cobalt per a cotxes elèctrics.

Eliminar el cobalt de les bateries utilitzades en vehicles elèctrics és, segons la companyia, una manera de reduir les "matèries primes crítiques" presents en els productes sense "comprometre l'energia i el rendiment energètic". Alhora, aquestes bateries són "més respectuo-ses amb el medi ambient i permeten reduir els costos".

Les bateries de ions de liti que fabricarà Millor Battery prescindeixen del cobalt, un projecte que ja fa un any que l'empresa cerdanyolenca ha començat i que ara ha estat seleccionada pel consorci Cobra per fabricar-ne els prototips i les primeres bateries.

Segons explica la companyia en un comunicat, el consorci ha apostat pel seu projecte atesa la seva "experiència i coneixement en el disseny, desenvolupament i producció de bateries". Entre les empreses que conformen el consorci COBRA destaca l'IREC (Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya).

Millor Battery preveu que els primers prototips funcionals estiguin disponibles a principis de 2022 i que els resultats finals del projecte es facin públics pel consoci europeu COBRA a finals de 2023.

Demanda de bateries
El president de Seat, Wayne Griffiths, va assegurar aquest dilluns que mantenen "discussions força avançades amb el govern espanyol" perquè la planta de Martorell pugui fabricar un cotxe elèctric el 2025.

Griffths va fer valdre la importància de transitar com a l'electrificació i, per això, també va dir que veia "imprescindible" que Espanya compti amb una planta de bateries, de manera que el muntatge de les mateixes se situï "a prop" de la planta de Martorell.

Ha dit que tant Seat com Volkswagen estan "interessats a invertir en això juntament amb proveïdors i el govern espanyol", però ha comentat que aquesta fàbrica "no seria exclusiva per a una marca o un consorci (automobilístic).

A més d'una fàbrica de bateries, Seat reclama al govern espanyol que "empenyi" la venda de vehicles elèctrics i híbrids a Espanya, amb ajuts per a la compra dels mateixos i també habilitant la necessària infraestructura de recàrrega.

"El govern no pot perdre el tren de l'electrificació", ha assegurat Griffiths. Cristina Alonso

(elnacional.cat)


Ahir sobre les deu del nit

Roben tres cotxes d'alta gamma en un concessionari de Cerdanyola


 
L'establiment assaltat es troba a la Carretera de Barcelona a Cerdanyola de Vallès. El temerari robatori va desencadenar una gran expectació des de les finestres de les vivendes pròximes des de on es van gravar infinitat de vídeos.

Els lladres van forçar la persiana i van aconseguir arrencar els cotxes amb gran rapidesa i facilitat. No apareix en les imatges aconseguides a captar pels testimonis, però tot sembla indicar que l'obertura de la porta d'el comerç es va fer mitjançant el procediment d'encastar un altre vehicle en poder de la banda i que sol ser també sostret amb anterioritat.

Segons els Mossos, amb un haurien comès un assalt encastant el cotxe en una gasolinera a La Roca de Vallès, i amb un altre un nou
robatori en un establiment de el centre comercial Barnasud, a Gavà.

La facilitat amb la qual els lladres retiren els tres turismes de l'interior de el local comercial --dos Mercedes i un Audi Q7´-- fa pensar que, no només les claus dels cotxes estaven a l'interior de el comerç, sinó que els lladres sabien on eren i com arribar-hi.

Els equips de recerca la regió policial Metropolitana Nord són els responsables de la investigació en marxa. Les primeres hores després de l'delicte van ser crucials.

Hores més tard, els cotxes van aparèixer en tres zones diferents de la zona del Vallès.Iceta fa secretari d'estat l'extinent d'alcalde de Cerdanyola i cap de campanya de Salvador Illa 
Víctor Francos havia segon tinent d'alcalde a Cerdanyola i cap de gabinet de Pere Navarro

El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimarts 23 de febrer, el nomenament de Víctor Francos Díaz com a secretari d'estat de Política Territorial i Funció Pública. Veí de Cerdanyola del Vallès va ser regidor del PSC fins al mes de setembre del 2020, quan va deixar el càrrec local per convertir-se en el cap gabinet de Salvador Illa, al capdavant del Ministeri de Sanitat.

El nou secretari d'estat és llicenciat en Dret, amb títol extraordinari de carrera per la Universitat Autònoma de Barcelona, i Postgrau en Estudis Jurídics Europeus Avançats (UAB). A l'Ajuntament de Cerdanyola va entrar l'any 2011 i des d'aleshores va exercir diverses responsabilitats, els últims anys, com a segon tinent d’alcalde i regidor
delegat d'Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de proximitat, Patrimoni, Serveis Jurídics.

En la seva trajectòria professional, Francos ha ocupat diversos càrrecs de coordinació d'equips socialistes a diverses administracions públiques. En aquest sentit, va ser director de Relacions parlamentàries de la Presidència de la Generalitat (2006-2010), i assessor de la Diputació de Barcelona (2015-2016).

També ha estat cap de gabinet de l'exprimer secretari general, Pere Navarro, ha estat director del Parc Tecnològic del Vallès (2018-2019) i director de Relacions Institucionals i Comunicació Corporativa del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (2019-2020).

(naciodigital.cat)El Gobierno establece como oficial el Grado en Filología Catalana en la UAB 
El Consejo de Ministros ha aprobado este martes un Acuerdo por el que se establece el carácter oficial de determinados títulos de Grado en universidades españolas y su inscripción en el Registro de Universidades, Centros y Títulos (RUCT), así como de títulos de Máster.

En la rama de ‘Artes y Humanidades’ será oficial a partir de ahora el Grado en Filología Catalana: Estudios de Literatura y Lingüística, por la
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Según el Registro, el Grado en Filología Catalana se puede cursar actualmente de manera oficial en la Universidad de Alicante (UA), en la Universitat de Barcelona (UB), en la Universitat de València (UV) así como en la Universidad de Lleida (UDL) el Grado en Filología Catalana y Estudios Occitanos.

 
Además del Grado en Filología Catalana, la UAB también podrá oferta de manera oficial el Grado en Estudios de Español y Chino: Lengua, Literatura y Cultura, y el Grado en Cinematografía.

Grado en Bioinformática en cuatro universidades catalanas

Por otro lado, de la rama de ‘Ciencias de la Salud’ serán oficiales el Grado en Óptica y Optometría en la Universitat Politécnica de Catalunya (UPC), el Grado en Medicina en la Universidad de Navarra (UNAV) y el Grado en Bioinformática en la Universitat Autónoma de Barcelona (
UAB), en la Universitat de Barcelona (UB), en la Universitat Politécnica de Catalunya (UPC) y en la Universidad Pompeu Fabra (UPF).

(moncloa.com) 23/2Empresas de Ascamm piden apoyo para el sector a la directora general de Industria
 
El pasado 11 de febrero se celebró una reunión virtual entre las empresas de Ascamm, la directora general de Industria de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya, y el consejero delegado de ACCIÓ, Joan Romero. El objetivo de esta reunión era presentar la situación del sector y encontrar cuáles de los instrumentos, de los que dispone la Administración, pueden ayudar a mejorar la competitividad del sector respecto a las que están ubicadas en países de bajo coste. Por ejemplo, desarrollar un sello de marca catalana que pueda conllevar la bonificación en alguno de los impuestos para los clientes potenciando así la compra de proximidad. “La pandemia nos ha demostrado que es necesaria una industria de proximidad y por este motivo es muy importante ayudar a un sector tan estratégico como es el de los moldes y matrices” aseguran desde Ascamm.

Daniel Altimiras, presidente de Ascamm, presentó las diversas acciones que la Junta Directiva y Consultiva, conjuntamente con la Administración y otras entidades, han elaborado para recuperar la representatividad del sector de moldes y matrices, elementos imprescindibles para la industrialización de cualquier producto.

 Destacando que los moldes y las matrices son unos productos transversales que se aplican a multitud de sectores, aunque los principales son automoción, packaging y medicina y farmacia. Gran parte de la fabricación catalana exporta, principalmente a Europa, pero las importaciones de China crecen año tras año y esta situación provoca que los márgenes del sector sean cada vez más bajos y que el trabajo cada vez sea más incierto, además de ir en contra de los Objetivos de Desarrollo Sostenible que promueve la Administración.

Por su parte, la directora general de Industria explicó que se está trabajando en un nuevo mecanismo para relocalizar las cadenas de valor industrial, que todavía no está terminado y que próximamente nos informará y que, como ya sabremos, están activas las ayudas para la cadena de valor del sector de automoción, y recordó que “en temas de financiación están disponibles los préstamos 4.0, sin interés y subvencionados por la Generalitat”. Por su parte, Joan Romero ofreció ACCIÓ “para cualquier proyecto específico que valorarán, ya sea con los instrumentos catalanes, estatales o europeos” y afirmó que, para proteger la propiedad industrial, “se está creando una oficina de la dinamización de la propiedad industrial y que próximamente estará operativa”.

Las principales demandas de las empresas de Ascamm a la Administración pasaban por mejorar la competitividad de las empresas catalanas y contar con apoyo en la financiación de circulante; adecuar la normativa de Clúster, que permita la participación de una Asociación transversal y multisectorial como es Ascamm; apoyar a las empresas a que inviertan en formación técnica de forma recurrente; la creación de un sello que señale la procedencia del producto, poniendo en valor la proximidad y que pueda aportar bonificaciones hacia aquellas empresas que compren ‘Moldes y Matrices made in Catalunya’. Además, pedían que las ayudas otorgadas a las multinacionales implantadas en Catalunya repercutan en el territorio catalán, evitando que sirvan para contratar a países de bajo coste.

(interempresas.net) 23/2Consum denuncia cinco portales inmobiliarios por no cumplir la ley en ofertas de Granollers, Cardedeu, Cerdanyola y otras poblaciones 
La Agencia Catalana de Consumo ha abierto los cinco primeros expedientes por incumplimiento de la ley de regulación de alquileres a cinco portales inmobiliarios: Fotocasa.es, Habitaclia.com, Idealista. com, Pisos.com y yaencontre.com.

El motivo es no haber incluido en sus anuncios el índice de referen- cia de precios de alquiler de la Generalitat, que debe constar en todas las ofertas y publicidad que incluyan los precios de alquiler.

La Agencia abrió el pasado mes de diciembre una campaña de inspecciones, que inició de oficio en los portales inmobiliarios que operan a través de internet.

Los anuncios publicados en los portales expedientados hacían refe-rencia a inmuebles ubicados en los municipios de Badalona, Barce- lona, ​​Cardedeu, Castelldefels,
Cerdanyola del Vallès, Cornellá del
Llobregat, Cubelles, Gavà, Granollers, Hospitalet del Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat, Sant Just Desvern, Sant Sadurní d’Anoia, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova y la Geltrú y Vilassar de Mar.

Aparte de las inspecciones realizadas de oficio por la Agencia Catalana del Consumo, también se han realizado inspecciones a partir de las denuncias recibidas por supuestos incumplimientos de la normativa.

Según la Generalitat se han recibido 248, por anuncios publicados mayoritariamente en portales inmobiliarios de internet, que no informan del precio de la renta según el índice de referencia o que no incluyen el precio de alquiler anterior.

(revistadelvalles.es)


Dimecres 3 de març

Repensem l'N-150Sessió oberta a la ciutadania per recollir propostes ciutadanes per redactar un pla d'acció, que haurà de determinar accions concretes per a la transformació i integració de l'N-150, entre totes les poblacions implicades, i que aquesta carretera nacional passi a ser una avinguda metropolitana i espai de trobada local.
Per participar d’aquesta sessió online cal fer una inscripció prèvia i s’enviarà enllaç als inscrits a la sessió que es farà a travès de l’aplicació ZoomEl Procicat aprova la represa de les activitats extraescolars, d'esport escolar i lleure educatiu pels infants d'Educació Infantil
i Primària 
El Procicat, dirigit pels departaments de Salut i Interior, ha revisat les mesures de prevenció i control vigents en l’actual context de la COVID-19 a Catalunya. En aquest sentit, ha decidit mantenir durant 7 dies més –del 22 fins diumenge 28 de febrer-, la totalitat de les mesures fins ara vigents, així com també aprovar una certa flexibilització, molt limitada, de mesures que han de permetre la represa de determinades activitats de caire social, sempre evitant l’aglomeració de persones i la interacció entre diferents bombolles.

Així, d’una banda, s’autoritzen i es regulen les condicions de les activitats extraescolars i d’esport escolar, així com de les activitats de l’àmbit del lleure educatiu dirigides a infants que es troben en les etapes d’Educació Infantil i d’Educació Primària. També s’equipara l’esport federat i els consells esportius pel que fa a poder entrenar amb més de 6 persones i participar en les competicions permeses. En aquest sentit, la resolució del Procicat indica que l’esport federat pot competir en les mateixes competicions que hi havia autoritzades fins ara mentre que l’esport escolar no pot competir. Els caus i esplais poden obrir només fins als 12 anys, corresponent a les etapes d'Educació Infantil i Primària. Es poden fer extraescolars d’idiomes, música, dansa i altres fins als 12 anys (infantil i primària), de forma presencial. La resta es pot fer on-line.

A més, la nova resolució inclou explícitament el terme “circ” com esdeveniment cultural per tal de no generar confusions. La situació per aquest sector, doncs, no canvia ja que ja s’estava autoritzant.

La decisió del Procicat respon a un context epidèmic marcat per una tendència a l’aplanament experimentat en els darrers dies de la corba epidèmica –i fins i tot per un mínim repunt d’alguns indicadors, com l’Rt-, després de dies en què el descens de la corba era més rellevant i continu. Arran d’aquest aparent canvi de tendència ocorregut aquests darrers dies, s’ha optat per mantenir una actitud de prudència en relació al gruix de les mesures, a l’espera de comprovar l’evolució dels indicadors durant els propers dies.

A més, en aquests moments, la pressió assistencial és encara molt alta. Aquest nivell d’ocupació, combinat amb la presència de la vari- ant britànica més infectiva que pot revertir a l’alça la corba d'infec-
d’infecció, aconsella mantenir aquelles mesures que tenen per fina-
litat limitar la mobilitat i la interacció social per reduir el nivell de contagis i que van associades a un missatge a la ciutadania basat
en la precaució i la contenció.

En aquest sentit, es manté vigent la limitació de l’entrada i sortida de persones de Catalunya, exceptuant aquells desplaçaments  adequadament justificats, i també el confinament de perímetre comarcal. El confinament nocturn no varia i continua establert entre les 22h i les 6h.

Pel que fa als horaris d’obertura dels negocis de restauració i hostaleria, tant les terrasses com a l’interior, podran seguir obrint de 7:30h a 10:30h i de 13h a 16:30h. En la resta d’horaris, aquests negocis poden seguir funcionant per a recollida al mateix establiment per part del client o per a lliurament a domicili.

En l’àmbit comercial, no es modifica el 30% de l’aforament pel petit comerç, que haurà de seguir tancat el cap de setmana; també, els centres comercials i els establiments de centres comercials de més de 400 m2.

Pel que fa a les activitats culturals, museus, biblioteques i sales d’exposicions seguiran oberts a la meitat del seu aforament. Cinemes, teatres, auditoris, circs i sales de concerts es mantenen també a la meitat de l’aforament i un màxim de 500 persones o un miler si la ventilació és òptima.

Els actes religiosos i les cerimònies civils seguiran amb un 30% de l’aforament, també amb un màxim de mig miler de persones o d’un miler si la ventilació òptima.

En l’àmbit educatiu seguiran vigents les darreres mesures. Per últim, en l’àmbit esportiu, les instal·lacions i equipaments en espais tancats poden seguir oberts amb aforament al 30% i amb activitats grupals limitades a 6 persones i amb ús obligatori de mascareta; els que són a l’aire lliure seguiran oberts amb un aforament del 50% i control d’accés.

(govern.cat) 19/2Vacunaciones 
Las comunidades y el Ministerio de Sanidad han dado un paso más en el plan de vacunación a seguir a partir, previsiblemente, del mes de abril cuando se prevé la llegada masiva de vacunas tras la aprobación del fármaco de la farmacéutica Janssen. Tal y como acordaron la semana pasada, los siguientes grupos seguirán el criterio de la edad y no de la profesión, como hasta ahora (salvo los mayores de 80 años).

Y según los años de los ciudadanos, recibirán las de ARN mensajero (Moderna o Pfizer) o bien la de AstraZeneca, sólo
 auto-
rizada en  España para la población entre los 18 y 55 años. Así, los siguientes a los que se le administrará las vacunas de Moderna y Pfizer serán a los mayores de 70 a 79 años y, tras ellos, los que tengan entre 60 y 69.

Los menores de 60 que tengan patologias de riesgo para la covid se rán vacunados también con las vacunas de ARN mensajero, tal y como demandaban las sociedades médicas y las asociaciones de pacientes.
Extracto de (lavanguardia) 18 febrer

           DADES COVID    A Cerdanyola del Vallès    
       Habitants     57.403  Casos positius
Diferència
DIA 4/2
3508
 15
DIA 5/2
3521
 13
DIA 6/2
3530
 9
DIA 7/2
3533
3
DIA 9/2  
3549
 13
DIA 11/2  
3566
17

Casos positius
Diferència
DIA 12/2  
3574

8
DIA14/2    
 3603
29
DIA15/2    
3606
3
DIA16/2  
3621
15
DIA 18/2
3645
24
DIA 20/2
3673
28

Casos positius
Diferència
DIA 21/2
3676
3
DIA 22/2
3677
1
DIA 23/2
3694
17
DIA 26/2
3715
21
DIA 27/2
3729
14
 
                      
Els casos positius acumulats són aquells que han donat positiu en alguna prova diagnòstica (PCR o test ràpid).

Les dades que es mostren són aquelles que s'ha pogut identificar la seva zona de residència. Per mantenir la privacitat de les dades, només es mostren els municipis amb més de 200 habitants. Les dades poden tenir variacions segons es comptabilitzin cada 24 o menys (dia-dia nit-dia) - La informació que es visualitza prové del registre RSAcovid19 del Departament de Salut i s’actualitza, com a mínim, dos cops al dia.

Departament de Salut, Generalitat de Catalunya

Es pot estar infectat, i no saber-ho
En alguns casos, el coronavirus no produeix símptomes. De fet, la transmissió de la infecció es pot donar 1-2 dies abans dels símptomes, durant tot el període simptomàtic i fins a 5-6 dies després. D'altra banda, des que es contrau fins que hi ha símptomes passen 4-7 dies en la gran majoria de casos, però poden arribar a passar fins a 2 setmanes
.
  
                                                          

     A Ripollet
        Habitants     38.665  
 

Casos positius
Diferència 
DIA 3/2
2309
6
DIA 4/2
2324
15
DIA 5/2
2349
25
DIA 6/2
2362
13
DIA 7/2
2372
10
DIA 9/2  
2410
38

Casos positius
Diferència 
DIA 11/2
2437
27
DIA 12/2  
24
43
6
DIA14/2    
2452
9
DIA15/2    
2454
2
DIA16/2    
2473
19
DIA 18/2
2490
17

Casos positius
Diferència 
DIA 21/2
2494
4
DIA 22/2
2495
1
DIA 23/2
2508
13
DIA 26/2
2524
16
DIA 27/2
2530
6
 

 
        
         

    
       

                Tal mes de febrer de fa 50 anys

              MESOS ANTERIORS  :    1ª Part : 1962-1968              2ª Part : 1969-fins avui  

XXVIII edició de La Pallassada 
Bambalina ha programat dos espectacles de pallassos al Teatre Ateneu. El dissabte 27 de febrer : Planeta M.Art. de Marcel Gros

El Planeta M.Art, és un Planeta imaginat, un planeta dibuixat on tothom hi és convidat. Qualsevol espectadora pots ser protagonista perquè no oblidi mai que també és un artista! Com deia Marcel Duchamp… Artista és qui sàpiga mirar!.

El diumenge 28 de febrer serà el torn de la companyia La Bleda, amb l’espectacle  : Mon petit souvenir. La posada en escena ens situarà en les nits d’estiu, fons marins impressionants, mosquits que no ens deixen en pau, ombrel·les que costen d’obrir, passejades en bicicleta.

Les vacances d’estiu que tothom té al cap, aquells records inesborra-bles! La pallassa Helena Escobar obre les portes de la seva rulot per gaudir d’aquelles vacances presents a l’imaginari col·lectiu.

Aventures simpàtiques, divertides i musicals que parlen del dia a dia estiuenc i ensenyen els valors de la vida de càmping: viure a l’exterior, tenir cura del medi ambient .

Al Teatre ATENEU

Dissabte 27 a les 18 h.
PLANETA M. ART
de Marcel Gros

Diumenge 28 a les 12 h.
MON PETIT SOUVENIR  a càrrec de la Cia La Bleda - Pepa PlanaLes entrades es poden comprar de forma anticipada al web de Bambalina, i el preu serà de 5 euros de 3 a 12 anys, més de 12 anys, 7 euros, i menors de 3 anys, gratuït.Resultats Eleccions 14 F 
Publicat per El Diluvio (diario político de avisos, noticias y decretos), en 1934

 Comença a esclarir-se el futur
de la Torre Vermella.


 
Per fi ha arribat el moment en què els pronòstics s'han convertit en realitat. Mitjançant una xerrada informativa online organitzada per l'Ajuntament es va donar a conèixer la recuperació de la Torre Vermella i la data d'inici, el proper estiu i les obres tindran una durada de dotze mesos. La Torre Vermella té unes dimensions de 620 metres quadrats construïts, és una torre catalogada, molt singular que la fa fins i tot popular, per la seva situació, el color, la seva simetria i els anys que porta impassible mirant de reüll a la població que passeja pel seu entorn.

És un edifici catalogat de caire historicista que deu el seu nom al color del maó vist en què està bastit tot l'edifici. Va ser construït cap al 1879-80 pels germans Planas i Casals com a torre d'estiueig obra de Gaietà Buïgas.

La seva construcció ha patit diverses transformacions i ampliacions ja que d'origen era molt més reduïda de mida i fins i tot s'ha dividit en dues meitats. Els seus quatre cantons van ser afegides posterior-ment podent-se distingir des de l'aire.
El preu total de la reabilitación de la Torre Vermella ascendirà a un milió tres-centes trenta-cinc euros i acullirà oficines dels serveis municipals i d'atenció a la ciutadania a la planta baixa.

També es preveuen espais de magatzem dels quals també pugui beneficiar-se el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC). Tembè aculliràuna sala d'actes amb capacitat per a un màxim de 50 persones i un ascensor.Previsió del calendari de preinscripció i jornades de portes obertes dels centres educatius curs 2021-2022-


 
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha publicat una previsió de les dates de presentació de sol·licituds de preinscripció dels diversos ensenyaments, avançant-se a la publicació de la resolució
que regularà el procés de preinscripció pel curs 2021-2022.

◘ Educació infantil de segon cicle i educació primària del 15 al 24 de març de 2021.
◘ Educació secundària obligatòria del 17 al 24 de març de 2021.
◘ Batxillerat i cicles de grau mitjà de formació professional, i d'arts plàstiques i disseny de l’11 al 17 de maig de 2021.
◘ Cicles de grau superior de formació professional, i d'arts plàstiques i disseny del 25 al 31 de maig de 2021.

Les famílies amb infants nascuts el 2018 rebran una carta personalitzada al seu domicili amb una convocatòria de reunió informativa sobre el procés de preinscripció i matrícula pel curs 2021-2022.

   Preinscrpcións :

   Admissió durante el curs

  Estudia a Cerdanyola

  Preinscripció 2021-2022

  Portes obertes 2021

  Oficina municipal d'escolarització(OME)
  El MAC mostra la programació
de les seves activitats durant
el primer semestre


Combinant les activitats presencials amb les virtuals

 La circularitat pot ser la solució
a l'escassetat d'aigua
El pla d'acció d'economia circular de la Comissió Europea té com a objectiu implementar solucions innovadores per recuperar i reutilitzar els recursos valuosos, i el reciclatge de l’aigua és una de les prioritats.

Inspirat en aquesta tendència, HYDROUSA és un projecte de recerca que vol recuperar aigua de fonts no convencionals i revaloritzar-la mitjançant sistemes naturals, impulsant així també la vessant agrícola i energètica de la regió mediterrània des d’una perspectiva local. El projecte, finançat per la UE, involucra 28 socis de deu països, està coordinat per la Universitat Tècnica Nacional d'Atenes (NTUA) i compta amb la participació de l’spin-off de la UAB AERIS.

Aquest 2021 el projecte entra en la fase més important perquè totes les solucions d’innovació ja estan desenvolupades i operatives, i ara es començaran a provar. Durant els pròxims dos anys es duran a terme experiments per demostrar que la circularitat pot ser la solució a l’escassetat d’aigua, i alhora és útil per impulsar el desenvo-lupament agrícola sostenible i la biodiversitat. Les illes gregues de Lesbos, Miconos i Tinos tenen sis llocs de demostració a gran escala de solucions sostenibles, innovadores i naturals per al tractament i gestió de l’aigua.

A l'illa de Lesbos, AERIS, spin-off de la UAB creada per experts del grup de recerca GENOCOV (UAB), ha desenvolupat i instal·lat un sistema que permetrà regenerar i valoritzar aigües residuals urbanes mitjançant un tractament biològic anaeròbic. Aquest tractament permet reduir la contaminació orgànica de l'aigua, produint a més energia en forma de biogàs. L'aigua, posteriorment, completa la

seva depuració per mitjà d'un sistema d'aiguamolls artificials.

Després d’un procés de desinfecció, aquesta aigua, rica en nutrients, s'utilitzarà per a la fertirrigació d'un sistema agroforestal. El fang produït al reactor anaerobi es compostarà i s'utilitzarà com a fertilitzant, i el biogàs es farà servir per alimentar un vehicle amb fins divulgatius. “Es tracta, doncs, d'un sistema de gestió d'aigües residuals autosostenible, on l'aigua, els nutrients i el fang produïts es reutilitzen amb importants beneficis ambientals i econòmics”, explica Óscar Prado, director d’AERIS.

A Miconos estan desenvolupant sistemes de recollida optimitzats d'aigua de pluja. Al petit poble d’Ano-Mera, una àrea agrícola remota, s'està provant un sistema de recol·lecció subterrània d’aigua de pluja. Aquesta aigua s'utilitza per regar un camp d'orenga, que després es revaloritza per produir olis essencials. En un altre sistema, l'aigua de pluja i el vessament superficial s'estan recol·lectant a l'aqüífer durant l'estació humida, i s'utilitzen per a la producció de lavanda durant l'estació seca.

Finalment, a Tinos es busquen solucions naturals i sostenibles per tractar i recuperar aigua i productes valuosos. D'una banda, s'està provant un sistema natural de dessalació basat en els principis d'evaporació i condensació, combinat amb un hivernacle per produir fruites tropicals, que es consumiran localment. Aquest sistema, basat en els manglars, produeix aigua de reg i sal comestible. S'ha desenvolupat, a més, una instal·lació ecoturística que presenta un cicle de gestió autosuficient d'aigua, energia i aliments.

(uab.cat)    11 febrer El turismo es el principal responsable de la basura marina en las playas del Mediterráneo 
 Un estudio internacional, liderado por la Universidad Autónoma de Barcelona, alerta de que la actividad turística genera el 80 % de los desperdicios marinos que se acumulan en las playas de las islas mediterráneas durante los meses de verano. Para los investigadores, la pandemia puede ser una oportunidad para replantear el modelo de turismo sostenible.

Este estudio ha analizado los efectos de los residuos generados por el turismo en ocho islas del Mediterráneo, durante los últimos cuatro años. La basura marina, incluidos los microplásticos, se puede definir como cualquier material sólido persistente, fabricado o procesado desechado, eliminado o abandonado en el medio marino y costero. Es el resultado de la actividad humana y se puede encontrar en todos los océanos y mares del mundo.

“Este problema ambiental está amenazando la buena salud de los ecosistemas marinos y puede conducir a la pérdida de biodiversidad. También puede tener enormes impactos económicos para las comunidades costeras que dependen de los servicios ecosistémicos al aumentar el gasto en limpieza de playas, salud pública o eliminación de desechos”, dice Michaël Grelaud, investigador del ICTA-UAB y coautor del artículo.

La región mediterránea recibe cada año cerca de un tercio del turismo mundial y se ve particularmente afectada por la contaminación ambiental relacionada con estemDebido a su atractivo, las islas del Mediterráneo pueden llegan a multiplicar por veinte su población durante la temporada alta. Esto representa un desafío para los municipios costeros que dependen de este sector, pero que tienen que adaptarse y hacer frente al aumento de residuos generados, incluso en las playas, por la afluencia estacional de turistas. De hecho, se espera que el turismo costero sea una de las principales fuentes terrestres de basura marina.

Los investigadores caracterizaron la cantidad y el tipo de residuos recogidos en 147 estudios realizados durante la temporada turística alta y baja de 2017, en 24 playas de 8 islas mediterráneas diferentes. Los resultados muestran que la gran mayoría de los artículos recolectados están hechos de plástico, representando más del 94 % de la basura marina.
 Responsables de más de 40 millones de artículos al día

Durante el verano, las playas más frecuentadas acumulan un promedio de 330 artículos por cada 1.000 m2 de playa por día, 5,7 veces más que en temporada baja. Esto representa un residuo cada tres pasos. El 65 % de la basura marina que se acumula en las playas está formada por colillas, pajitas o latas de bebidas.

Estos datos pueden aumentar hasta un 80 % si se incluyen los microplásticos de mayor tamaño, ya que los artículos de plástico abandonados se fragmentan bajo los efectos combinados de la irradiación solar y la fricción con la arena, acelerada por el alto volumen de visitantes.

Extrapolados a todas las islas del Mediterráneo, los resultados muestran que los visitantes podrían ser responsables de la acumulación de más de 40 millones de artículos al día durante el pico turístico de julio y agosto.

En 2019 y tras la implementación de diversas campañas de concienciación ciudadana, los resultados mostraron una disminución de más del 50 % de los residuos asociados a los visitantes.

“Estos resultados tan alentadores probablemente se beneficien de la creciente atención pública a la contaminación plástica en los océanos o de las medidas adoptadas por la Comisión Europea para reducir la basura marina, como la directiva de plástico de un solo uso”, dice Patrizia Ziveri, profesora de investigación ICREA en el ICTA-UAB y coautora del artículo.

Además, recuerdan que el confinamiento por la Covid-19 y la drástica reducción temporal del turismo 2ofrece una oportunidad para repensar la importancia fundamental del turismo sostenible para garantizar un futuro saludable para el medio ambiente y, por lo tanto, también para las personas”, concluye Ziveri.

(agenciasinc.es)   9 febrerCalendari de partits corresponents a la segona fase de l'OK Lliga femenina 2020-21 
Jornada 3. 27/02/2021 a les 20:45 h. CERDANYOLA CH - GENERALI HC PALAU DE PLEGAMANS
Jornada 4. 6/03/2021 a les 18:15 h. PHC SANT CUGAT - CERDANYOLA CH
Jornada 5. 3/03/2021 a les 21:00 h. CHP BIGUES I RIELLS - CERDANYOLA CH
Jornada 6. 10/04/2021 a les 20:45 h. CERDANYOLA CH - CP VOLTREGA STERN MOTOR
Jornada 7. 17/04/2021 a les 20:00 h. GENERALI HC PALAU DE PLEGAMANS - CERDANYOLA CH
Jornada 8. 24/04/2021 a les 20:00 h. CERDANYOLA CH - PHC SANT CUGAT

Un cop finalitzada aquesta segona fase, es jugarà el Play-off pel títol de l'1 a l'23 de maig.
Estafadores vestidos de enfermeros, pillados en Cambrils 
Mossos d'Esquadra de la comisaría de Cambrils detuvieron el jueves por la mañana a dos hombres de 46 y 53 años, vecinos de Gavà y Cerdanyola del Vallès respectivamente, como presuntos autores de los delitos de estafa e intrusismo profesional.

La investigación empezó el miércoles cuando una vecina de Cambrils de edad avanzada recibió una llamada de una mujer que le preguntaba por el estado de su marido. Después de hablar un rato, le dijo que le enviaría a casa unos enfermeros para hacerle una revisión médica.

A la señora le pareció extraña la llamada y se dirigió a su farmacia para informarles de ello. Desde la farmacia hicieron comprobaciones con el Hospital Antoni de Gimbernat por saber si se estaban haciendo revisiones a domicilio y les confirmaron que no. Ante la sospecha de que podría ser una estafa, se avisó a la comisaría de Mossos de Cambrils.

Con esta información, los policías se pusieron en contacto con la vecina de Cambrils para asesorarla y poder establecer un dispositivo para identificar a los supuestos enfermeros.
Ayer por la mañana, una patrulla del Grupo de Delincuencia Urbana (GDU) que participaba en el dispositivo policial vio como dos hombres, que llevaban un maletín, llamaban al portal de la señora. Rápidamente, intervinieron, les identificaron y se los llevaron a la comisaría para averiguar que pretendían.

Una vez en dependencias, los sospechosos explicaron que trabajaban para una empresa de ósmosis y que habían ido a vender sus productos. Los agentes comprobaron que llevaban dos aparatos que no tenían nada que ver con la ósmosis y se los intervinieron.

Además, a los dos detenidos les constaba un antecedente policial del año 2020 por estafa y extorsión en la Seu d'Urgell. En aquella ocasión fueron detenidos para estafar 30.000 euros a un hombre haciéndose pasar por intermediarios de entidades financieras.

Los dos detenidos quedaron en libertad después de declarar en comisaría con el compromiso de presentarse ante la autoridad judicial cuando sean requeridos.

(diaridetarragona.com) 2 febrerPortes obertes Institut Forat del Vent. Batxillerat Internacional.


 
L'Institut Forat del Vent és un dels cinc instituts públics de Catalunya que pot impartir els estudis del Batxillerat Internacional.

El dia de portes obertes serà el 18 de febrer, en format telemàtic i després amb atenció personal, si s'escau. Podran apuntar-s'hi i trobar tota la informació a la pàgina web del centre o als telèf. 936911200 o  936911451

Tríptic 2021 Batxillerat InternacionalDonar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.Cerdanyola acollirà campanyes de donació de sang a l’Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40).

      
                                                          

    Les persones que vulguin donar sang hauran de rervervar l’hora
 i seguir les mesures de segure-tat establertes com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala i guardar la distància mínima interpersonal.

Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

 Cerdanyola

  2 de març
a l'Ateneu  (Industria, 38-40)
i tria la franja horària que millor et vagiEl rector de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, nuevo presidente de la Asociación Catalana de Universidades Públicas (ACUP)

 
Este jueves 28 de enero de 2021 se ha constituido la nueva junta directiva de la Asociación Catalana de Universidades Públicas (ACUP), que estará formada durante todo un año por el rector de la Universidad Autónoma de Barcelona, ??Javier Lafuente, como presidente ; el rector de la Universidad de Lleida, Jaume Puy, como vicepresidente; el presidente del Consejo Social de la Universidad de Barcelona, ??Joan Corominas, como vicepresidente segundo; el presidente del consejo social de la Universidad Politécnica de Cataluña, Ramon Carbonell, como vicepresidente tercero; y la rectora de la Universidad Rovira y Virgili, María José Figueras, como secretaria.

De esta manera el rector de la UAB, Javier Lafuente, toma el relevo a María José Figueras, rectora de la URV al frente de la ACUP a lo largo del 2020.

Javier Lafuente es catedrático de Ingeniería Química del Departamen-to de Ingeniería Química, Biológica y Ambiental de la Universidad Autónoma de Barcelona. Licenciado en Ciencias Químicas, en la especialidad de Química Técnica, en 1982, se doctoró en Ingeniería Química con calificación cum laude en 1988. Ha realizado estancias de investigación en el Massachusetts Institute of Technology, en la Universidad de California y al Illinois Institute of Technology. Es director del Centro Tecnológico para el Tratamiento Integral de las Emisiones Gaseosas, Efluentes Líquidos y Residuos Sólidos (BIO-GLS), que forma parte de la red TECNIO, y
jefe del grupo de investigación consolidado de Tratamiento Biológico de Efluentes Líquidos y Gaseosos eliminación de Nutrientes, Olores y Compuestos Orgánicos Volátiles (GENOCOV). El grupo de investigación que encabeza se ha especializado en el desarrollo de sistemas de tratamiento biológico de efluentes líquidos, sólidos y gaseosos.

Es autor de 141 publicaciones en revistas indexadas con más de 3.500 citas y un índice h de 35, y ha dirigido la mayoría de los más
de sesenta proyectos de investigación nacionales, europeos y con


 empresas en las que ha participado. Ha dirigido doce tesis 3.500 citas y un índice h de 35, y ha dirigido la mayoría de los más de sesenta proyectos de investigación nacionales, europeos y con empresas en las que ha participado. Ha dirigido doce tesis doctora-
les y numerosos proyectos de final de carrera. Por otra parte, ha creado dos empresas derivadas (spin-off) de carácter ambiental para la aplicación de tecnologías punteras en el tratamiento de efluentes. Ha sido director del Departamento de Ingeniería Química (2004-2010) y vicerrector de Innovación y de Proyectos Estratégicos (2.016-2020).

 También ha sido coordinador de la titulación de Ingeniería Química y delegado del rector en la Escuela Universitaria Politécnica de Medio Ambiente (EUPM) de Mollet del Vallés. Además, ha formado parte de las comisiones de Economía y de Organización y de Relaciones Internacionales del Consejo de Gobierno de la UAB. Es miembro de diferentes comisiones de evaluación de profesorado y de proyectos de investigación.

(eleconomista.es/ecoaula(Dies Internacionals i Mundials 
   
25 de febrer - Dia Internacional de l'implant coclear
26 de febrer - Dia Mundial de l'Festuc
27 de febrer - Dia Nacional de l'Trasplantament
28 de febrer - Dia Mundial de les Malalties RaresTal com díu el refrany,
pel febrer ...


 
Quan febrer viu, el fred reviu (És un dels mesos més freds de l’any)
Qui té ovelles pel febrer, les dóna (o les daria) per un (o per cap) diner (El febrer és molt dolent per al bestiar de llana.
Si el febrer no febreja, el març marceja (el febrer acostuma a ser un mes molt variable, però, si no ho és, ho serà el mes següent)
Si el febrer riu, el fred reviu (encara que faci sol, fa fred)
Si no plou pel febrer, mal va el graner (la pluja d’aquest mes és molt beneficiosa per al gra).
Si plou pel febrer, tot [l’any] va bé (perquè es manté la humitat de la terra).
Si trona pel febrer, molt mal en ve (es considera que els trons de febrer porten mal averany)


Plaques solars per
l'estacio de la UAB
Ferrocarrils de la Generalitat instal·larà plaques solars fotovoltaiques a l'estació de la UAB.
Segons explica la companyia, la instal·lació de les plaques per a autoconsum està en fase de licitació, i preveu que puguin estar en servei
al llarg d'aquest estiu.

La UAB oferirà un títol en intel·ligència artificial el proper curs 2021-2022 
La intel·ligència artificial (IA) s'ha convertit en una tecnologia clau en el desenvolupament de productes, serveis i solucions en molts sectors econòmics. Tot i ser una disciplina amb un llarg recorregut, els recents avenços tecnològics i computacionals han impulsat i multiplicat el seu àmbit d'aplicació, convertint-la en una eina fonamental a l'hora d'abordar molts dels reptes (econòmics, socials, mediambientals, sanitaris, etc.). Un dels majors problemes per al desenvolupament de la IA a Europa és l'escassetat d'experts.

Per donar resposta a aquesta necessitat, la UAB ha creat els Estudis en Intel·ligència Artificial/Artificial Intelligence. Es tracta d'una titulació pròpia de la UAB de 240 crèdits (quatre cursos), que s'impartirà en l'Escola d'Enginyeria íntegrament en anglès i que oferirà 40 places de nou accés a preu públic en espera de l'aprovació definitiva com a títol oficial. L'objectiu dels estudis és formar professionals amb una visió integral de la intel·ligència artificial, capaços de desenvolupar qualsevol tipus de solució basada en IA i de donar resposta als reptes socials de la seva implantació.

La posada en marxa de la titulació compta amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya que, mitjançant l'Estratègia Catalonia.AI, aposta pel desplegament de la intel·ligència artificial com una "prioritat del govern i de país" amb la voluntat de convertir Catalunya en un pol tecnològic mundial en tecnologia d'intel·ligència artificial i planteja la necessitat també d'actuar en l'àmbit educatiu per millorar la formació en aquest camp. Així, la Generalitat aportarà 400.000€ els dos primers anys de posada en marxa d'aquesta titulació.

La presentació de la nova titulació ha tingut lloc aquest matí a la sala de Graus de l'Escola d'Enginyeria en un acte restringit que ha comptat amb les intervencions, a més del rector Lafuente i del secretari Ferrer, del director de l'Escola d'Enginyeria, Ramon Vilanova, i del coordinador de la nova titulació, Ernest Valveny. El rector Javier Lafuente ha afirmat que aquests estudis "donaran resposta a les necessitats de la societat perquè preparem professionals que ajudaran a canviar el paradigma social" tot avançant "cap a una societat basada en el coneixement". Segons el rector, els experts en IA són els professionals "més buscats" avui dia a nivell mundial. I, evocant els casos d'altres carreres pioneres de la UAB com van ser Ciències Ambientals o els Estudis Socioculturals de Gènere, Lafuente ha pronosticat que aquesta nova titulació marcarà "un abans i un després" en l'oferta acadèmica de la universitat.

El secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha destacat que el Govern ha desenvolupat una estratègia per convertir Catalunya en un pol d'innovació, lideratge i atracció de talent i empreses en el terreny de la intel·ligència artificial. En aquest sentit, ha recordat la necessitat d'apostar decididament pel talent, perquè "el talent és el motor de la revolució digital", ha assegurat. "Les nostres empreses necessiten aquest talent, amb una formació holística com la que ofereix la UAB, posant les persones en el centre per fer front als reptes que ens planteja la intel·ligència artificial".

Per la seva banda, Vilanova ha emfatitzat el caràcter transversal d'aquesta disciplina i ha subratllat que la titulació es basa en "oferir
una IA centrada en la persona", i Valveny ha destacat que la nova titulació ofereix "estudis en anglès i una metodologia d'aprenentatge molt pràctica basada en l'aplicació de casos reals i en la implicació d'institucions i empreses".

Uns estudis integrals en un campus global


Els estudis en Intel·ligència Artificial de la UAB oferiran una formació integral en IA que permetrà als titulats dissenyar sistemes intel·ligents que donin resposta als reptes de la societat, proporcionant els fonaments cognitius, matemàtics i algorísmics dels processos de raonament i aprenentatge automàtic necessaris per desenvolupar aplicacions en tots els àmbits de la IA, com ara la visió per computador, el llenguatge natural, l'anàlisi de dades, la robòtica o els agents autònoms. Els titulats podran aplicar la IA als diferents sectors econòmics i socials així com analitzar i avaluar l'impacte ètic, legal o social de la seva implantació.

Els estudis dissenyats per la UAB tenen per objectiu no només la formació de professionals amb els coneixements tècnics necessaris per dissenyar sistemes intel·ligents, sinó també conscients de les implicacions humanes, socials, legals i ètiques de l'aplicació de la intel·ligència artificial en el marc del que s'ha definit com Human-Centered Artificial Intelligence, una perspectiva híbrida cientificohumanística que pot també contribuir a reduir la bretxa de gènere habitualment existent en els estudis tècnics.

La UAB aprofita plenament la seva condició d'universitat de campus multidisciplinari per a oferir un pla d'estudis que uneix els aspectes tècnics de la IA amb la seva aplicació en una gran varietat de dominis gràcies a la participació de diferents facultats (Escola d'Enginyeria, Facultat de Ciències, Filosofia i Lletres, Psicologia, Dret, Economia i Empresa, Ciències Polítiques i Sociologia, Ciències de la Comunicació i Traducció i Interpretació) i centres de recerca (amb la implicació activa de dos centres de referència en IA, el Centre de Visió per Computador i l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial), fent d'aquesta titulació uns estudis transversals, que permeten abordar amb rigorositat els diferents reptes de les aplicacions de la IA beneficiant-se de tota l'expertesa de la UAB en aquest camp. El campus de la UAB constitueix un dels hubs en IA més potents de Catalunya, compta amb més de 200 investigadors i produeix més de 15 tesis doctorals per any.

Metodologia docent pràctica, connectada a la recerca i a empreses del sector

La docència serà en anglès, amb una aposta per una metodologia d'aprenentatge basat en la pràctica learning by doing, a partir de projectes basats en casos reals, amb la col·laboració activa d'empreses del sector, centres de recerca o l'administració pública, no només pel que fa a les pràctiques, sinó al llarg dels estudis mitjançant recursos, personal docent, participació en projectes o estades. El propi campus esdevé un laboratori per a l'aplicació pràctica de la intel·ligència artificial a gran varietat de dominis: salut, biologia, economia i finances, ciències socials, comunicació, medi ambient i sostenibilitat, etc.

(UAB)  28 generL’esperança de vida lliure de malaltia als 65 anys s'estanca a Espanya. 
Un estudi que publica avui el Centre d'Estudis Demogràfics a la Universitat Autònoma de Barcelona (CED-UAB) a la revista Perspectives Demogràfiques reflexiona sobre l'evolució de l'esperança de vida en els majors de 65 anys i els anys de vida lliure de malaltia just abans de la pandèmia.

Al 2019 l'esperança de vida en néixer a Espanya es trobava entre les més altes del món amb 80,9 anys per als homes i 86,2 anys per a les dones. "L'impacte de la Covid-19 ha suposat una aturada en l'augment continuat que es venia observant, tot i que s'espera que aquest efecte depressiu sigui conjuntural", expliquen les autores de l'estudi, Pilar Zueras i Elisenda Rentería, del CED-UAB i l’Institute for Social and Economic Research a la Unverity of Essex (ISER-Essex).

L'estudi -que analitza les dades sobre salut així com les de mortalitat del Instituto Nacional de Estadística(INE) dels anys 2006, 2012 i 2017- mostra que el creixement progressiu des de 2006 de l'esperança de vida als 65 anys no ha anat acompanyat d'un augment en el nombre d'anys viscuts sense malalties. Les autores examinen la presència de les principals causes de mortalitat i càrrega de malaltia i discapacitat per estimar l'evolució de l'esperança de vida amb i sense malaltia als 65 anys entre homes i dones.

Moltes d'aquestes malalties són, a més, factors de risc associats a la gravetat i l'ingrés hospitalari en cas de COVID-19. Entre les condicions de salut considerades, les més prevalents són hipertensió, mal d'esquena crònic, diabetis, malalties de cor i malaltia obstructiva pulmonar crònica (MPOC). Les autores de l'estudi conclouen que "reduir el temps que vivim amb malaltia ha de ser un objectiu prioritari del sistema de salut els propers anys".

D'aquesta manera, expliquen, l'allargament de l'esperança de vida en les edats avançades aniria acompanyat, també, d'anys de vida lliures de malaltia. Segons les autores, "les millores del sistema sanitari s'han centrat més en resoldre els casos més aguts, més propers a la mort, el que comporta una millora en la supervivència, i el que ha suposat un augment del nombre de persones que viuen malalties o problemes de salut ".
Les malalties cròniques són un fort determinant de la qualitat de vida de les persones i estan relacionades amb molts problemes de salut, augmenten el risc de morir més jove i defineixen les necessitats sanitàries de la població, determinant el nivell d'utilització i el tipus d'intervencions que realitzen els serveis de salut. A més, la presència de condicions cròniques ha estat associada a el major risc de gravetat i mortalitat per COVID-19.

Diferències entre homes i dones

Entre 2006 i 2017, l'esperança de vida als 65 anys va créixer de 17,7 a 19,1 anys per als homes i de 21,7 a 23,0 anys per a les dones, però aquest guany d'anys de vida no necessàriament ha anat acompanyada d'anys en bona salut. Mentre els homes han guanyat 1,3 anys de vida, han perdut 0,4 anys lliures de malaltia. Per contra, les dones han augmentat la seva esperança de vida a 1,4 anys i han guanyat 0,3 anys lliures de malaltia.

L'estancament en la millora dels anys viscuts en bona salut ha estat més pronunciat entre 2012 i 2017. L'impacte i l'evolució de les malalties no ha estat igual per a homes i dones. D'una banda, elles tenen una esperança de vida superior als homes, però també viuen més anys en mala salut durant tot el període.

En relació a les malalties estudiades, el 2017, s'esperava que els homes i dones de 65 anys passessin 9,6 i 12,3 anys, respectivament, amb hipertensió, el que representava més de la meitat de la seva esperança de vida. Tenir mal d'esquena crònic, la següent condició més prevalent, especialment per a les dones, s'estenia durant 27,2% de l'esperança de vida als 65 anys dels homes i 48,0% de les dones el 2017.

Aquests resultats poden explicar l'aparent paradoxa de la major mortalitat masculina per Covid-19, tot i que les dones estiguin més exposades al seu infecció donada la feminització dels treballs de cures i de la pròpia vellesa.

(UAB)


La Llum del Sincrotró desvela perquè es deterioren els vitralls modernistes 
Els vitralls són un dels components més fràgils del nostre patrimoni cultural. En ser elements estructurals, com finestres, es troben exposats a la intempèrie i, en conseqüència, al deteriorament. La preocupació suscitada per la decadència mostrada pels esmalts dels vitralls modernistes ha impulsat un estudi a llarg termini i la tesi presentada avui per Martí Beltrán González. "N'estem força satisfets. Hem obtingut informació totalment inèdita dels esmalts i, en particular, dades que poden ajudar a una millor conservació dels vitralls esmaltats d'aquesta època", valora Trinitat Pradell, directora de la tesi.

La llum de sincrotró té importants aplicacions en l’estudi del patrimoni històric i artístic i el grup de la UPC fa anys que és usuari de les instal·lacions d’ALBA per tal de fer anàlisis per a la seva recerca. En aquest cas, la línia de llum on s’han fet els experiments, MSPD, proporciona la tècnica de microdifracció. És a dir, a través de l’anàlisi amb raigs X de mostres de vitralls tallades en seccions molt fines (100 micres), s’obtenen patrons de difracció de gran resolució que permeten determinar la composició química dels materials i identificar-ne els pigments i colorants usats, així com la seva microestructura o productes formats a conseqüència de la corrosió.

Els tallers modernistes de vitralls de Barcelona són reconeguts per la seva creativitat i valor artístic. Els vitralls de les darrers dècades del segle XIX i inicis del XX del Modernisme Català es caracteritzen per l’ús d’un nou tipus d’esmalts pre-preparats (que es comercialitzaven en pols a punt de pintar), novetat de l’època. L’estudi ha revelat que molts d’aquests esmalts estan constituïts per un vidre de borosilicat de plom i zinc i una àmplia varietat de pigments i colorants.

En concret, el grup d’investigadors ha estudiat una col·lecció d’aquests esmalts pre-preparats d’un dels tallers de vidre més importants de Barcelona de l’època, Rigalt, Granell i cia, pertanyents a la col·lecció privada de J.M. Bonet. A partir d’aquests productes pre-preparats en pols comprats per Vitralls Bonet a Rigalt i Granell l’any 1931, es van obtenir rèpliques dels esmalts per tal de poder-los comparar amb els que es troben en els edificis. L’avantatge principal és que aquests productes han estat emmagatzemats dins dels pots originals i no han estat sotmesos als efectes de la corrosió atmosfèrica. D’aquesta manera, les anàlisis han esdevingut crucials per determinar el grau d’alteració dels esmalts així com els mecanismes de corrosió, i en particular els motius pels que els esmalts blaus i verds estan més alterats.

La col·laboració de Vitralls Bonet ha estat molt important per a la investigació ja que, a banda dels materials per fer les rèpliques, també va posar a disposició de l’equip de recerca la seva col·lecció de petits fragments de vidres esmaltats originals recollits durant més de 100 anys de restaurar els vitralls de Barcelona. Entre els vitralls estudiats destaquem els produïts per Rigalt, Granell i cia que decoren edificis com el Palau de Justícia de Barcelona o la Seu del Districte Sants-Montjuïc. També s’han estudiat nombroses mostres de vitralls fets per altres prestigiosos tallers de la Barcelona modernista que es poden trobar, entre d’altres, en cases privades de l’Eixample de Barcelona (taller Bordalba) i de Badalona (taller Buxeres i Codorniu), a la Catedral de Palma de Mallorca o a
l’església de Sant Jaume de Calaf (taller Hijos de Edualdo Ramon Amigó) i a l’Estació del Nord de Barcelona (taller Maumejean). Un petit fragment pertany a un dels conjunts del vitralls més importants del modernisme: Les Dames de Cerdanyola, exposat al Museu de Cerdanyola del Vallès i produït per Ludwig Dietrich, vitraller alsacià establert a Barcelona el 1900.

Els resultats han revelat que els vidres de borosilicat de plom i zinc de les composicions emprades en els esmalts estan caracteritzats per una baixa temperatura d’estovament alhora que mantenen una bona estabilitat contra la corrosió química, especialment a la corrosió de l’aigua. No obstant, el relativament estret marge de temperatures necessari per una correcta adherència dels esmalts al vidre base sense que aquest es deformi, podria haver requerit l’addició de fundent que resultaria en la disminució de la seva estabilitat. Els esmalts històrics presenten una composició química completament alterada pels processos de corrosió atmosfèrica, que donen lloc a una pèrdua del plom, bor i zinc i la formació d’un silicat hidratat amorf, així com a la formació de sulfats o carbonats de plom i calci, depenent de l’atmosfera. Pel que fa als esmalts blaus i verds, presenten una microestructura (capes heterogènies amb partícules de pigment a la superfície) més susceptible a la degradació. Tanmateix, en l’estudi s’ha observat que l’absorció de la radiació infraroja dels colorants (cobalt i coure) emprats en els esmalts blaus i verds pot provocar diferencies de temperatura entre els esmalts i els vidres base així com entre les partícules de pigment i la fase vítria, que seria responsable de la formació d’esquerdes i, per tant, a llarg termini, de la seva caiguda.

D’aquesta manera, l’ampli estudi de l’equip de la UPC aporta nova informació rellevant de les causes de deteriorament dels vitralls. Per millorar la conservació dels esmalts proposen que la protecció contra la humitat i els gasos atmosfèrics també hauria d’anar acompanyada d’un filtre de llum infraroja, d’especial importància en els climes mediterranis. A més, tot i que la humitat, els contaminants i la irradiació solar són les principals causes de corrosió, conclouen que la microestructura dels esmalts juga un paper important. Per tant, els resultats recolzen que la "creativitat" artística i tècnica d'alguns dels tallers modernistes catalans va donar lloc a esmalts amb una estabilitat més reduïda.

"La nostra recerca obre la porta al coneixement científic d’un material molt important del patrimoni artístic català com són els vitralls modernistes. A la documentació històrica de totes aquestes peces ara es pot sumar la seva caracterització estructural." comenta Martí Beltrán. "El treball permet abordar la conservació dels esmalts des d’un punt de vista eminentment científic i no especulatiu. El coneixement de la composició, estructura i les propietats tèrmiques dels materials són unes eines imprescindibles per tal d’esbrinar els motius de la seva degradació i així establir estratègies de conservació adequades." afegeix Beltrán.

El grup de recerca remarca que continuar amb estudis d’aquest tipus és fonamental per comprendre el comportament dels materials utilitzats pels artistes al llarg del temps i necessari per les estratègies de conservació llançades pels museus del territori.

(cells.es)
Copa d'Europa d'hoquei
sobre patins femenina

 
La Copa d'Europa d'hoquei sobre patins femenina, que es va donar a conèixer després de la reunió que van mantenir ahir els clubs
participants, tindrà un nou format de final amb vuit equips.

El dijous 27 de maig seran els quarts de final, mentre que dissabte 29 de maig es disputaran les semifinals i el diumenge 30 de maig es jugarà el partit pel títol.

El sorteig es farà a final de febrer i la seu, a la qual opta Gijón per
compromís de l'Ajuntament pel 25 aniversari, es decidirà 40 dies abans de la celebració.

Prèviament s'enviarà a tots els clubs les condicions que exigeix l'organització.

Els equips participants, a l'marge el Gijón, són Benfica, Stuart Massamá i C.A.C.O. de Portugal, així com Cerdanyola, Palau, Manlleu i Voltregà.Ajuntaments i Generalitat signaran aquest mes el protocol d'inici del projecte del  nou Hospital


 

Solar on es construirà el nou Hospital Ernest Lluch
El nou centre, que donarà servei als residents de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà i Badia del Vallès, costarà uns 50 milions d'euros i la seva gestió dependrà del Consorci Hospitalari del Parc Taulí

La Conselleria de Salut de la Generalitat descriu el nou centre com un hospital innovador amb treball multidisciplinari i amb un model d’atenció integral de les persones que acostarà a la ciutadania el seguiment domiciliari, a més d'oferir atenció ambulatòria especialitzada, proves diagnòstiques de proximitat i cirurgia ambulatòria.

L’hospital disposarà de 200 llits i atendrà a més de 176.000   habi-
tants de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà i Badia del Vallès.

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, recorda que l'Hospital Ernest Lluch "és la reivindicació d'una necessitat del territori llargament demandada per entitats i persones dels municipis, i pels ajuntaments del territori".

Salut destaca que amb la construcció del nou hospital es garantirà una cobertura assistencial més àmplia a la regió sanitària amb més densitat de població de tot Catalunya, la Metropolitana Nord.Posada en marxa de la iniciativa Petó i Adéu 
Es tracta d'espais de rotació ràpida reservats a prop de les escoles perquè les famílies pugin parar per acomiadar-se dels seus fills i filles en condicions de seguretat, sense interferir el trànsit i evitant l'estacionament il·legal.

La col·locació de les places són:

Escola Serraparera carrer Diagonal amb Pirineu (4 places)
Escola Xarau carrer del Remei amb Santa Anna (6 places)
Escola La Sínia carrer de Sant Lluís amb La Sínia (5 places)
Escola Escaladei carrer del Roserar amb Sant Salvador (3 places)
Escola Escaladei carrer del Foment amb pg de la Riera (4 places)
Escola Carles Buïgas avinguda Lesseps davant de l’escola
(4 places)

Els horaris previstos són:

En l'Escola Serraparera, Xarau, La Sínia i Carles Buïgas:
de dilluns a divendres lectius de 08:45 a 09:15h, de 12:15 a 12:45h, de 14:45 a 15:15h i de 16:15 a 16:45h

En l'Escola Escaladei:
de dilluns a divendres lectius de 08:45 a 09:15h, de 12:45 a 13:15h, de 14:45 a 15:15h i de 16:45 a 17:15h

Tambè s'ha Instal·lat una tanca al carrer Santa Anna davant la porta d'accés a l'Escola Xarau entre la vorera i la calçada a tot el tram del de la banda de l’escola per evitar que els vehicles estacionin a sobre i que cap persona caigui o baixi a la calçada de manera sobtada. Tanmateix així s’obliga als vianant a creuar pels passos de vianants habilitats.
Subministrament i instal·lació d'aparcament de bicicletes i patinets. Des de l'inici dels Camins Escolars al 2016 les comunitats educatives dels centres educatius han canviat la seva mobilitat per accedir a l'escola. S'està produint una disminució clara de la presència de vehicles de motor al voltant de les zones escolars. Aquest canvi d'hàbit i actitud crea la necessitat d'habilitat un espai dins de les escoles i instituts per poder guardar en horari lectiu les bicicletes i els patinets amb els que infants i mestres arriben a l'escola. Enguany s'ha proporcionat aparcaments a les escoles Les Fontetes, Bellaterra, Xarau i Saltells.Pintura i repintura de les marques de camins escolars existents i dels nous itineraris durant el juliol i fins el setembre de 2020. Després de tres anys calia tornar a repintar les marques de camins escolars que s'havien esborrat per les inclemències del temps, pel pas del temps i perquè després de les enquestes de DOYMOs es van detectar nous itineraris.

La intervenció es concreta en la pintura de les marques de camins escolars de l'Escola M La Sínia, l'Escola Xarau i l'Escola Serraparera.

Els diners destinats a aquestes intervencions de millora i manteniment dels Camins Escolars han estat uns 24.600 euros.

El pressupost de l'Ajuntament per al 2021 s'incrementa un 3,79% 
El pressupost municipal de l'Ajuntament de Cerdanyola per al 2021 aprovat pel Ple Municipal és de 64.172.946 euros, un 3,79% més que el de l'any passat. En el capítol d'ingressos es mantenen el de l'IBI i l'Impost de Circulació, i es redueixen les taxes en un 5,5% a causa de la pandèmia. Només s'incrementa l'IAE que puja un 13%. Pel que fa a les despeses hi haurà 3,5 milions per a polítiques socials, un milió per fomentar l’ocupació i el comerç, i 200.000 euros d’ajuts per a la reconstrucció econòmica local. Al manteniment i millora de l’espai públic es destinaran 11 milions d'euros.

El nou pressupost recull un pla d’inversions de 5,67 milions que inclou 1,3 milions d'euros per a l'Espai Públic, 800.000€ per a cobrir les pistes de la Zona Esportiva Muicipal Fontetes, 770.000 € per a l’ampliació del PEM Guiera, 600.000€ per a l’habilitació
d’aparcaments i per a una nova cambra al Mercat de les Fontetes,
550.000€ per a la rehabilitació de Ca n’Altimira i 525.000€ per a la
recuperació de la Torre Vermella.

En el 2021 també es preveu destinar 600.000 euros a energies renovables, 400.000€ a polítiques d’habitatge, 200.000€ a la millora de polígons industrials i 100.000€ a parcs infantils.

Pel que fa a les actuacions al barris, el nou pressupost inclou la segona fase de l’actuació a Les Fontetes i a Serraparera, la millora en el clavegueram i la reurbanització al sector de Santa Marcel·lina i una nova actuacions a l'entorn de Martinica.per donar resposta a la situació social i econòmica generada per la COVID-19 i per garantir les inversionsCanvi de varietats de vinya als camps de Can Coll 
La masia de Can Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc gestionat pel consorci  del PNSC,  data del 1495 i  preserva  un dels
antics cellers que hi havia repartits arreu de la serra de Collserola.

Actualment, a la finca es desenvolupen activitats diverses, amb finalitats educatives, que giren al voltant de l’agricultura i el patrimoni rural i paisatgístic de Collserola i el municipi que l’acull, Cerdanyola del Vallès.

Una d’aquestes activitats és el cultiu de la vinya. Ja fa més de 25 anys que el Consorci del PNSC va decidir plantar una vinya per recuperar un dels cultius fonamentals de la serra.

Sense la vinya no podríem entendre la història agrícola de la serra i dels municipis que hi formen part. Dos anys enrere vam arribar a un
acord per gestionar la vinya des de la cooperativa L’Olivera, i així, donar-li un sentit productiu més enllà del sentit educatiu que ja se li
donava. Després de 25 anys, la vinya plantada ja ha donat tots els fruits que podia donar i, d'acord amb les persones responsables de
la finca, es va decidir fer un nou plantejament i replantar la vinya de Can Coll.

Al principi, aquesta idea sempre espanta una mica. Ens fa la sensació que trenquem amb un llegat i una història arrelada a la masia i a les persones que dediquen la seva feina a l'èxit del projecte. En aquest cas no és així.

El que farem és construir un nou relat, que acompanyi el passat i escrigui el futur de la finca i la seva masia. Actualitzarem la proposta tècnica de la vinya, mirarem de plantar varietats autòctones, que lliguin amb el passat vitivinícola del territori, però en clau de futur.

Això segurament ens portarà a explorar varietats blanques de raïm,
 

tipus xarel·lo, macabeu o malvasia, i algunes de negres com poden
ser el sumoll o el monastrell. Encara està per estudiar i decidir. Totes aquestes varietats les empeltarem sobre peus americans que, molt
ben triats, seran els que millor s’adaptin al terroir de la finca. Ara, de moment, com a tot ésser viu, cal que deixem reposar el terreny per tal que pugui donar molts més fruits en els propers anys i ompli de rialles i coneixement tots els infants i adults que vulguin aprenddre més del món de la vinya i el vi a Can Coll. 

(parcnaturalcollserola)


Neix 'amiant.cat', el portal divulgatiu de referència sobre aquest material nociu a Catalunya 
○  El web permet a la ciutadania trobar, en un únic lloc, tota
    la informació relacionada amb l'amiant
○  Es tracta d’una iniciativa transversal i conjunta de les diferents
   administracions i organismes públics que formen part de la
  Comissió  per a l'Erradicació de l'Amiant a Catalunya (CEAC)


La Comissió per a l'Erradicació de l'Amiant a Catalunya (CEAC) ha posat en funcionamentamiant.
amiant.cat  (amiant.gencat.cat,) el portal divulgatiu de referència sobre aquest material nociu a Catalunya. Fins ara, la informació disponible sobre l’amiant estava molt fragmentada per sectors i àmbits d’actuació (riscos laborals, salut pública, residus, construcció, indústria...). Gràcies a aquest nou web, la ciutadania podrà trobar en un únic espai totes aquelles qüestions d’interès relacionades amb l’amiant, com ara preguntes freqüents, línies d’ajut, legislació sobre la matèria, documents i enllaços, etc., amb un llenguatge planer i allunyat de tecnicismes.

Amiant.cat és una iniciativa conjunta de totes les administracions i entitats que participen a la CEAC: Generalitat de Catalunya; Ajuntament de Barcelona; Diputació de Barcelona; Agència de Salut Pública; Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB); Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i Federació de Municipis de Catalunya (FMC). La CEAC es va crear l’octubre de 2019 amb l’encàrrec d’impulsar el Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant a Catalunya, un document que ha de desenvolupar-se a partir del treball transversal de les diferents administracions catalanes i de les entitats municipalistes.

Fruit d’aquesta col·laboració, i durant el procés d’elaboració d’aquest Pla, una comissió tècnica ha desenvolupat un seguit de mesures prioritàries a materialitzar durant l’any 2020, entre les quals es troba la creació d’aquest lloc web.

La posada en funcionament d’amiant.cat coincideix amb la consulta pública prèvia a l'elaboració del Projecte de llei per a l’'erradicació de l'amiant que està preparant el Govern de la Generalitat de Catalunya. 

La  consulta, que restarà oberta fins el proper dia 25 de gener, té per
objecte recollir les opinions, demandes, preocupacions, necessitats, etc. de la ciutadania i dels diferents col·lectius i sectors potencialment afectats per poder regular, amb caràcter general i de forma uniforme en tot el territori, l'erradicació de l'amiant per tal de salvaguardar la salut de la població pel que fa a l'exposició a aquest material,

L’amiant a Catalunya

L’amiant és un agent químic especialment perillós, utilitzat àmpliament en la indústria i la construcció. S’estima que, a Catalunya, l’amiant instal·lat suposa més de 4 milions de tones de fibrociment i entre unes 6.000 i 30.000 tones de projectats i calorifugats, entre altres materials.

S’ha detectat aquest material en vaixells, trens, maquinària, dipòsits, túnels, galeries i canonades de les xarxes de distribució d’aigües públiques i privades i, en particular, en edificis, tant públics com privats.

Tot i que l’ús, producció i comercialització de materials amb amiant es va prohibir a l’Estat espanyol l’any 2001, no s’obliga legalment a retirar els materials amb amiant instal·lats fins que no s’ha arribat a la fi de la seva vida útil.

Totes les varietats d’amiant són perilloses i, en aquest sentit, s’han documentat els efectes greus que pot tenir sobre la salut de les persones l’exposició a fibres d’amiant. Per aquest motiu, l’erradicació de l’amiant és un repte de país que requereix una acció conjunta i transversal de totes les administracions, institucions i sectors socioeconòmics, així com de la ciutadania, ja que afecta directament les persones i abraça múltiples àmbits, com la salut pública, la salut laboral, els residus, les empreses, les infraestructures, els equipaments públics i privats, el medi ambient, els subministraments, els transports, etc.Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.Cerdanyola acollirà campanyes de donació de sang a l’Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40).

      
                                                          

    Les persones que vulguin donar sang hauran de rervervar l’hora
 i seguir les mesures de segure-tat establertes com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala i guardar la distància mínima interpersonal.

Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

 Cerdanyola

  2 de març
a l'Ateneu  (Industria, 38-40)
i tria la franja horària que millor et vagiSalut construirà un nou hospital de proximitat al Vallès Occidental 
  El centre atendrà a 176.383 habitants de cinc municipis: Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès.
  El cost estimat del projecte és d’uns 50 milions d’euros i es calcula que s’executarà en 5 anys.
La gestió dependrà de l’Hospital de Parc Taulí de Sabadell i s’ubicarà en terrenys situats entre Montcada i Reixac i Ripollet.
El projecte s’ha explicat als alcaldes i alcaldesses de les poblacions que donarà cobertura.El Departament de Salut ha anunciat la construcció d’un nou hospital de proximitat al Vallès Occidental, que donarà resposta a les necessitats actuals i futures d’envelliment de la població del territori i acompanyament a un nombre cada cop més creixent de malalts crònics.

El centre projectat és el d’un hospital innovador amb treball multidisciplinari i amb una atenció integral que, a més, acostarà a la ciutadania els dispositius adequats de seguiment domiciliari. La nova infraestructura es dotarà de gabinets d’alta resolució en atenció ambulatòria especialitzada i de proves diagnòstiques de proximitat, així com cirurgia ambulatòria.

Així ho han explicat avui, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, i la gerent de la Regió Metropolitana Nord, Anna Aran, als alcaldes i alcaldesses dels municipis als quals donarà cobertura el nou centre. Concretament,

l’hospital atendrà una àrea formada per 176.383 habitants corresponent a cinc poblacions: Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès. El Protocol d’inici del projecte se signarà a finals del proper mes de gener.


L’elevada pressió assistencial que diàriament gestiona el mateix Hospital Parc Taulí o la manca de recursos en diferents àmbits d’atenció en aquest territori són alguns dels motius pels quals el nou hospital és una necessitat que ja feia temps que s’havia previst cobrir. El centre permetrà descongestionar les entrades dels altres centres de la zona i donar una cobertura més àmplia i de proximitat a tot el territori d’aquesta regió.

La construcció del nou hospital garantirà una cobertura assistencial més àmplia en un de les regions –l’àmbit sanitari Metropolità Nord- amb més densitat de població de tot Catalunya, i que requereix amb més urgència un nou centre sanitari. El cost estimat del projecte és d’uns 50 milions d’euros en 5 anys. La gestió dependrà de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. És previst que el nou centre s'ubiqui en terrenys situats entre Montcada i Reixac i Ripollet.

L’equipament del nou hospital està dissenyat per prestar serveis a patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada. El centre es proveirà de consultes externes, de capacitat per fer proves diagnòstiques i de quiròfans. En definitiva, un nou hospital interdisciplinari basat en un model d’atenció integral de les persones.   (govern.cat)El Sincrotró ALBA inicia el procés de renovació de les seves instal·lacions per fer el salt
a la 4a generació.
 
El Consell Rector del Sincrotró ALBA, amb representació del Departament d'Empresa i Coneixement i del Ministeri de Ciència i Innovacio
ha donat llum verda per començar a treballar el 2021 en el projecte ALBA II, un ambiciós programa que transformara l’ALBA en un sincro-
tró de 4ª generació amb la renovació del seu accelerador i components i la construcció de noves línies de llum.
El Consell Rector del Sincrotró ALBA, celebrat ahir, ha aprovat que el 2021 es realitzi el pre-disseny del projecte ALBA II, preveu la transformació del Sincrotró ALBA de 3a a 4a generació, a través de la substitució parcial del seu accelerador, la construcció de noves línies experimentals i la renovació d'alguns components de les línies existents. En la reunió, celebrada ahir, a la que hi va assistir el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, com a representant del Departament d’Empresa i Coneixement, es va donar llum verda a aquest pre-disseny que servirà per definir els paràmetres i el finançament necessari.

“La transformació de l’ALBA en un sincrotró de quarta generació és una excel·lent notícia per al sistema català de recerca i per al conjunt del país. Aquesta ambiciosa renovació tecnològica tindrà un retorn indiscutible per a la ciència, l'economia i el benestar del país en termes de recerca d’avantguarda, transferència de coneixement i competitivitat”, ha assegurat
Grau.
El procés de renovació de l'ALBA és econòmicament molt eficient ja que preveu mantenir tota la infraestructura existent i la major part de les estructures de l'accelerador i de les línies experimentals, obtenint una gran infraestructura científica d'última generació amb un cost d'inversió d'uns 100 milions d'euros (la meitat del que va costar la construcció i funcionament de l'ALBA seus primers 8 anys). El projecte ALBA II suposa un increment marginal respecte al necessari per operar i mantenir l'actual infraestructura durant una dècada.

El disseny i la construcció del projecte ALBA II es realitzarà entre el 2021 i el 2028, mantenint l'operació actual del Sincrotró ALBA. Entre 2029 i 2030 tindrà lloc una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, reiniciant l'activitat de recerca en 2031.

L’ALBA II seguirà aportant llum als reptes actuals de la ciència en àmbits com la salut, el canvi climàtic o l'energia. Les seves noves capacitats permetran anar un pas més enllà a la comunitat científica i industrial i entendre encara millor fenòmens complexos com els processos d'infecció de virus, així com la recerca de fàrmacs per a vacunes o tractaments. També tindrà un paper clau en el desenvolupament de l'agricultura sostenible i la preservació de l'entorn, donant suport a la recerca de nous fertilitzants, sistemes de subministrament  d'aigua o la  detecció de  residus com  metalls


pesants o nanoplàstics. El seu impacte en el desenvolupament dels materials per a l'emmagatzematge, conversió i transport d'energia serà fonamental.


El Sincrotró ALBA


Des de la seva inauguració el 2010, el Sincrotró ALBA s'ha consolidat com una eina excepcional per a la ciència a Espanya i a nivell internacional, amb la realització de més de 1.500 experiments publicats en més de 1.300 articles de revistes especialitzades. L’ALBA II suposa un salt endavant amb l'objectiu de seguir situat al primer nivell de la ciència, la tecnologia i la innovació.

El Sincrotró ALBA és una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) gestionada pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS) i cofinançada a parts iguals pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya.Calendari Laboral per 2021 

L’any 2021 inclourà 12 festes d’àmbit català, a les quals els ajuntaments podran afegir-hi dues festes locals.

Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2021 les següents:

 • 1 de gener (Cap d'any)
 • 6 de gener (Reis)
 • 2 d'abril (Divendres Sant)
 • 5 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)
 • 1 de maig (Festa del Treball)
 • 24 de juny (Sant Joan)
 • 11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)
 • 12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)
 • 1 de novembre (Tots Sants)
 • 6 de desembre (Dia de la Constitució)
 • 8 de desembre (La Immaculada)
 • 25 de desembre (Nadal)
Els dos dies festius locals a Cerdanyola per a l’any 2021 seran el :

 
3 de maig (Festa Major del Roser de Maig) i
11 de novembre (Festa de Tardor de Sant Martí)Equips del
Cerdanyola Vallès F.C


(cliqueu sobre el nom)
NOM DE L'EQUIP CatCATEGORIA
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" TERCERA DIVISIO NACIONAL (GRUP 5.B)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" SEGONA CATALANA - Primera Fase (SUBGRUP 4.A)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "A" DIVISIÓ HONOR JUVENIL (GRUP III.B)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" JUVENIL PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 7)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "A" PREFERENT CADET (GRUP 3)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "A" PREFERENT INFANTIL (GRUP 3)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "A" PREFERENT BENJAMÍ (GRUP 1)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" BENJAMÍ 7 PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 6)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "A" ALEVÍ PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 5)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" ALEVÍ PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 6)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "C" BENJAMÍ 7 SEGONA DIVISIÓ (GRUP 13)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "C" ALEVÍ SEGONA DIVISIÓ (GRUP 12)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "A" PREBENJAMÍ 7 (GRUP 35)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" PREBENJAMÍ 7 (GRUP 37)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "D" BENJAMÍ 7 SEGONA DIVISIÓ (GRUP 11)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "D" BENJAMÍ 7 SEGONA DIVISIÓ (GRUP 14)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "F" BENJAMÍ 7 TERCERA DIVISIÓ (GRUP 32)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "D" ALEVÍ SEGONA DIVISIÓ (GRUP 13)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "E" ALEVÍ SEGONA DIVISIÓ (GRUP 11)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "F" ALEVÍ TERCERA DIVISIÓ (GRUP 48)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" INFANTIL PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 7)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "C" INFANTIL PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 6)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "D" INFANTIL SEGONA DIVISIÓ (GRUP 54)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" CADET PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 6)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "C" CADET PRIMERA DIVISIÓ (GRUP 7)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "C" JUVENIL SEGONA DIVISIÓ (GRUP 43)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "B" SEGONA DIVISIO FEMENI (GRUP 3)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "E" INFANTIL SEGONA DIVISIÓ (GRUP 52)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "D" CADET SEGONA DIVISIÓ (GRUP 43)
CERDANYOLA DEL VALLES FC. "D" JUVENIL SEGONA DIVISIÓ (GRUP 42)
CERDANYOLA VALLES, FC. "C" PREBENJAMÍ 7 (GRUP 38)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" SEGONA DIVISIÓ FEMENÍ INFANTIL (GRUP 5)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "C" LLIGA SEGONA DIVISIÓ INFANTIL FUTBOL SALA (BCN Gr. 2)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "B" LLIGA PRIMERA DIVISIÓ INFANTIL FUTBOL SALA (BCN Gr. 2)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" LLIGA SEGONA DIVISIÓ CADET FUTBOL SALA (BCN Gr. 3)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" LLIGA PRIMERA DIVISIÓ JUVENIL FUTBOL SALA (BCN Gr. 2)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" PREFERENT FEMENÍ (GRUP 1)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "B" LLIGA TERCERA DIVISIÓ CADET FUTBOL SALA (BCN Gr. 3)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" LLIGA PRIMERA DIVISIÓ ALEVÍ FUTBOL SALA (BCN Gr. 1)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "E" CADET SEGONA DIVISIÓ (GRUP 35)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "B" SEGONA DIVISIÓ FEMENÍ ALEVÍ (GRUP 3)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "G" ALEVÍ TERCERA DIVISIÓ (GRUP 46)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "H" ALEVÍ TERCERA DIVISIÓ (GRUP 47)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "F" INFANTIL SEGONA DIVISIÓ (GRUP 53)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "B" LLIGA TERCERA DIVISIÓ JUVENIL FUTBOL SALA (BCN Gr. 3)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "G" BENJAMÍ 7 TERCERA DIVISIÓ (GRUP 31)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" SEGONA DIVISIÓ FEMENÍ JUVENIL (GRUP 4)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "I" ALEVÍ TERCERA DIVISIÓ (GRUP 50)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "F" CADET SEGONA DIVISIÓ (GRUP 44)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" SEGONA DIVISIÓ B NACIONAL FUTBOL SALA (Subgrupo 3A)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "H" BENJAMÍ 7 TERCERA DIVISIÓ (GRUP 33)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "C" LLIGA TERCERA DIVISIÓ INFANTIL FUTBOL SALA (BCN Gr. 3)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "G" INFANTIL SEGONA DIVISIÓ (GRUP 55)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "B" LLIGA TERCERA DIVISIÓ CATALANA FUTBOL SALA (BCN Gr. 4)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "A" LLIGA MINIBENJAMÍ FUTBOL SALA (BCN Gr. 2)
CERDANYOLA VALLES, F.C. "B" LLIGA MINIBENJAMÍ FUTBOL SALA (BCN Gr. 3)
Nou cartipàs del govern municipal 
 
 
La incorporació de Marian Navarro com a regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola en substitució de Víctor Francos ha portat alguns canvis en el cartipàs municipal

Marian Navarro serà regidora de Moviments Veïnals i Centres Cívics. També hi ha dos canvis a l'actual cartipàs, Pepi Rivera deixa Cultura i s'encarregarà de Recursos Humans i Organització i l'actual regidor d'Esports, Oscar Pons, assumirà també la delegació de Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric.

Aquests canvis se sumen als ja aprovats just després de la renúncia de Víctor Francos al càrrec de regidor per passar a ser cap de gabinet del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Llavors, David González va assumir les relacions amb l’EMD de Bellaterra. Pel que fa a la delegació d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de proximitat, va passar a ser responsabilitat d’Eulàlia Mimó. En relació amb les delegacions de Serveis Jurídics i Secretaria van ser assumides per Javier Sánchez. També, amb motiu de la reestructuració, Glòria Urbano, assumia la regidoria de Mobilitat i Ciutat Accessible.

Les tinences d’alcaldia queden de la següent forma:

Primera Tinent d’Alcaldia - Pepi Rivera
Segon Tinent d’Alcaldia - David González
Tercer Tinent d’Alcaldia - Javier Sánchez
Quarta Tinent d’Alcaldia - Carme Arché
Cinquena Tinent d’Alcaldia - Glòria Urbano
Sisena Tinent d’Alcaldia – Eulàlia Mimó

El Cartipàs aprovat el divendres 25 de setembre del 2020 queda de la següent forma:

Àrea d’Alcaldia i Presidència

◘ L’Alcalde, Carlos Cordón, és el responsable de les Relacions Institucionals, Planificació Estratègica, Agenda 2030 i Promoció de la Ciutat
◘ David González, portaveu del Govern, té les atribucions de Bon Govern i Qualitat Democràtica, Universitat i Ciutat del Coneixement,
   Relacions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Joventut i Infància
◘ Javier Sánchez, es responsabilitza de Secretaria i Serveis Jurídics
◘ Carme Arché, és responsable de Gent Gran
◘ Glòria Urbano, assumeix el servei de Femenisme i de LGTBIQ+

Àrea de Cohesió Social i Ciutadania

Pepi Rivera, porta Benestar Social i Habitatge
David González, s’encarrega d’Educació i Joventut
Carme Arché, té les atribucions de Cooperació i Solidaritat, Gent Gran, Promoció de la Salut i Salut Pública.
Oscar Pons, assumeix Esports, Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric
Marian Navarro, es fa càrrec de Centres Cívics i Moviments Socials

Àrea de Territori i Sostenibilitat

Eulàlia Mimó, és la responsable de Planificació Urbanística, Activitats i Obres Públiques, Sostenibilitat i Transició Energètica, Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat

Àrea d’Economia i Serveis Generals

Javier Sánchez, encapçala Contractació i Compres, Finances i Serveis Econòmics, Intervenció i Tresoreria
Carme Arché, assumeix Promoció Econòmica, Empresa, Comerç i Ocupació
Glòria Urbano, és la responsable de Convivència i Civisme, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Mobilitat i Ciutat Accessible
David González, es fa càrrec de Tecnologies i Sistemes d’Informació
Pepi Rivera, assumeix Organització i Recursos Humans Les obres del cementiri-tanatori marxen a bon pas 

 
 
 
 
 
Al meu entendre les obres cada dia que passa es veuen com avancen. Els nínxols estan molt avançats i els que estaven ruïnosos han estat enderrocats. L'escalinata que comunicava els dos nivells de l'cementiri s'ha traslladat i passa a ser una rampa. Les voreres (ja era hora) estan desapareixent amb la qual cosa l'espai per a les escales de mà serà molt millor. Era impossible donar suport a una escala per accedir a un
quart pis.
L'accés d'entrada necessita eliminar la grava ja que hi ha pujada i possibilitaria algúna que altre relliscada. (25 setembre)
Reurbanització de Can Xarau 
El projecte de reforma i millora de la illa de Can Xarau va començar el 2014 amb un avantprojecte general que va permetre obrir al públic el gran espai ocupat per l’antic camp de futbol de Santa Anna, actual parc Xarau. A partir d’aquest avantprojecte han sorgit diferents projectes executius d’obres com ara la reurbanització de la plaça central d’accés des del carrer de les Camèlies, la coberta d’una de les pistes exteriors, la reforma de la coberta de La Boina, la substitució de la coberta del pavelló i l’adequació d’un equipament en edifici de serveis, entre d’altres.

La reurbanització de l'illa d’equipaments de Can Xarau segueix el seu curs amb la posada en marxa d’una nova fase d’actuació. Les obres ja han començat i s’allargaran durant 6 mesos amb la previsió de finalitzar-les durant el primer trimestre del 2021.
Remodelació del tram del carrer de les Camèlies entre els carrers de Santa Anna i la Malesa. Aquesta actuació permetrà eliminar les barreres arquitectòniques i transformar el carrer en un espai més amable per als vianants i per a les persones usuàries de les instal·lacions. També s’aprofitarà per substituir el clavegueram d’aquest tram de carrer, que es troba en molt mal estat.

En aquests moments les obres s'han concentrat a l'antiga escalinata que donava accés a el camp de futbol, aixecament de l'tram de vorera entre el passeig de la Riera i el carrer de les Camèlies, i l'enderroc de la planta superior de l'edifici que fins ara ocupaven els oficines de l'Cerdanyola Club d'Hoquei.

Remodelació del tram del carrer de les Camèlies entre els carrers de Santa Anna i la Malesa. Aquesta actuació permetrà eliminar les barreres arquitectòniques i transformar el carrer en un espai més amable per als vianants i per a les persones usuàries de les instal.la-
cions. També s’aprofitarà per substituir el clavegueram d'aquest tram
de carrer, que es troba en molt mal estat.

La nova fase ara iniciada s’allargara durant 6 mesos amb la previsió de finalitzar-les durant el primer trimestre del 2021.
(Font : Ajuntament de Cerdanyola) Colectivos reclaman al Gobierno una ley integral del amianto 
 
Instan al Ejecutivo a ir un paso adelante y conseguir que España esté libre de amianto en el año 2028.

La Asociación de Víctimas Afectadas por el Amianto en Cataluña (AVAAC) entre otras asociaciones de víctimas del amianto procedentes de toda España, así como diversas organizaciones ecologistas y sociedades científicas como, Ecologistas en Acción, SEPAR (Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica), SEOM (Sociedad Española de Oncología Médica) y SEMFYC (Sociedad española de medicina de familia y comunitaria), exigen al ejecutivo español una Ley Integral del Amianto, a través de un manifiesto suscrito por los citados y la recogida de más de 8.000 firmas en el sitio web change.org, que permita salvar “decenas de miles de vidas” y sitúe a España en una “posición de vanguardia en la UE” y como “referente internacional en la lucha contra la crisis del amianto en el mundo”.

La propuesta de una Ley Integral contra el amianto gira en torno a tres pilares fundamentales: la salud pública, la protección del medioambiente y de los derechos de los trabajadores.

El pasado 16 de julio, el grupo para una Ley Integral del Amianto a través de una comisión, presentó al director general de Calidad y Evaluación Medioambiental, Don Ismael Aznar Cano, del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la perspectiva medioambiental de la propuesta de Ley Integral del Amianto, trasladada al Gobierno de España, y a los Ministerios de Sanidad, Transición Ecológica y el Reto Demográfico, y el Trabajo y Economía Social.

Se prevén 130.000 muertes por amianto de aquí a 2050

Los suscriptores del manifiesto estiman que en España se producirán al menos 130.000 defunciones hasta el año 2050 causados por patologías provocadas por el amianto, de las cuales, un 40%, todavía no se han producido. Por ello exigen al Ministerio de Sanidad que promueva recursos económicos y dotaciones de fondos para la investigación científica y médica del cáncer por amianto y qué mejor momento que el actual, donde se recibirán fondos de Europa, destinados a la reconstrucción y recuperación de España con el fin de salvar decenas de miles de vidas

"La Organización Mundial de la Salud es contundente al advertir que no existe un nivel de exposición a las fibras de amianto que no comporte riesgo, es decir una sola fibra respirada es suficiente para que tras 40 años de media, se desarrolle cáncer mortal de necesidad, y lamentablemente no es un problema sólo del ámbito laboral, sino que lo es de salud pública, laboral y medioambiental", afirman los impulsores de la iniciativa.

Esta exposición se debe entre otros, a que el 65% del amianto instalado en todo el territorio español ha finalizado su vida útil (30-35 años), lo que incrementa su peligrosidad al desprender una mayor cantidad de fibras letales al ambiente o a vertidos con restos de fabricación y de escombro provenientes de la construcción cuyas fibras de amianto son esparcidas por el viento a kilómetros del foco de exposición, ilegales o faltos de gestión y supervisión.

 
Existe un mandato Europeo de obligado cumplimiento, la Resolución sobre los riesgos para la salud en el lugar de trabajo relacionados con el amianto y perspectivas de eliminación de todo el amianto existente (2012/2065 (INI)) aprobada por el Parlamento Europeo en 2013 y al Dictamen del Consejo Económico y Social Europeo “Erradicar el amianto en la UE” (2015/C 251/03), que insiste en el carácter prioritario que deben tener para los estados miembros y para las instituciones comunitarias la eliminación del amianto de forma segura.

Ante la gran pasividad con la que se ha gestionado la situación del amianto en España hasta hoy, el inaceptable deterioro de muchas instalaciones en edificaciones con amianto, los vertidos ilegales en entornos rurales y urbanos que supone exposición pasiva al amianto para el conjunto de la sociedad y constatando que en 14 años no ha existido ningún instrumento legislativo para la erradicación del amianto", las organizaciones firmantes instan al Gobierno a "ir un paso adelante y conseguir que España esté libre de amianto en el año 2028 para recuperar el tiempo perdido y no quedarnos atrás en la lucha contra esta pandemia del amianto".

Fondo de indemnización para las víctimas

El manifiesto propone un amplio abanico de ejes de actuación que debieran quedar al amparo de la norma que se promueva, entre otros:

1.- Necesidad instruir un fondo de indemnización para las víctimas del amianto (FIVA)

2.- Promover el censo de los elementos fabricados con amianto o que contengan asbesto tanto en edificios públicos como privados y su erradicación segura priorizando el desamiantado de escuelas e instalaciones frecuentadas por niños y niñas, dada la especial vulnerabilidad de la población infantil.

3.- La mejora del Registro de Empresas con Riesgo por Amianto (RERA), seguimiento de los planes de desamiantado.

4.- Desarrollo de proyectos de inversión en la investigación científica pública y privada para obtener métodos de diagnóstico precoz de los cánceres del amianto, y lograr avances significativos en el tratamiento de las personas afectadas, para salvar vidas

5.- Terminar con las dificultades de los afectados y afectadas a la hora de acceder al reconocimiento del origen profesional de las patologías causadas por la exposición al amianto.

“Es necesario, urgente e inaplazable trasladar que la salud es lo primero, al contexto del amianto. Hoy estamos a tiempo de salvar decenas de miles de vidas y de evitar prolongar la pandemia de casos de cáncer y otras enfermedades derivadas de la exposición al amianto”, subrayan.

(nuevatribuna.es) 23 juliol
 


Los oncólogos reclaman una ley general de amianto para evitar más muertes

Tiene relación directa con el cáncer de pulmón, mesotelioma, cáncer de laringe
y de ovario


 
La Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) se suma a la petición de varias organizaciones de desarrollar una Ley Integral del Amianto. El objetivo es evitar las muertes derivadas de la exposición a este material cancerígeno. Así, junto a la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (Separ), entre otras sociedades científicas, los oncólogos se adhieren al Manifiesto publicado recientemente.

En la actualidad alrededor de 125 millones de personas en todo el mundo se exponen al amianto, según la Organización Mundial de la Salud (OMS). En general, la exposición se produce en el lugar de trabajo, lo que provoca que, al año, mueran en el mundo 107.000 personas por cáncer de pulmón, cáncer de pleura o mesotelioma y asbestosis, y 1.523.000 años de vida ajustados por discapacidad.

Los oncólogos recuerdan que pueden atribuirse miles de muertes a otras enfermedades relacionadas con el amianto

Los expertos oncólogos recuerdan que pueden atribuirse miles de muertes a otras enfermedades relacionadas con el amianto. Además, También se relacionan los fallecimientos con exposiciones a este material que no están relacionadas con el lugar de trabajo. Entre estas, la OMS estima unas 400 muertes. Aunque en España está prohibida desde 2002 la producción del amianto no existe una regulación sobre este que ya está instalado a nivel nacional. Hasta ese año fue muy utilizado en España y aún sigue formando parte de múltiples instalaciones.

“Por desgracia, en España no disponemos de un registro regulado de enfermedades relacionadas con el amianto y existe por tanto un infradiagnóstico importante. Además, no hay competencia nacional reguladora en España para gestionar la prevención de la exposición. Y todo esto hace necesario una ley integral que regule todo esto”, asegura el Dr. Álvaro Rodríguez-Lescure, presidente de SEOM.

Latencia de hasta 40 años

El oncólogo recuerda que este material tiene un periodo de latencia de hasta 40 años, lo que lo convierte en la actualidad en “un problema sanitario prevalente de gran impacto en España”. El Dr. Rodríguez-Lescure advierte de que esto “se mantendrá en las próximas décadas”.

Dr. Rodíguez-Lescure: “El amianto es un carcinógeno desconocido. Tiene una relación directa con el cáncer de pulmón, el mesotelioma, el cáncer de laringe y el de ovario”

Por otra parte, insisten en que no se trata de un enfermedad asociada que afecte únicamente a los antiguos trabajadores del amianto. “Nos afecta a todos, como población general expuesta, sin saberlo, de forma ambiental. Sin embargo, es un carcinógeno desconocido en este aspecto. Concretamente el amianto tiene una relación directa con el cáncer de pulmón, el mesotelioma, el cáncer de laringe y el de ovario”.

Desde SEOM crearon un grupo de trabajo específico sobre este asunto, centrado en la prevención, la colaboración con Medicina del Trabajo, las bajas laborales y la identificación de enfermedades profesionales de naturaleza oncológica.

Con una Ley Integral quedarían reguladas las medidas para la  iden-

 

tificación de población de alto riesgo de enfermedad atribuible al
amianto.

Los oncólogos también destacan los beneficios para la salud pública que tendría una Ley Integral del Amianto. Por una parte, quedarían reguladas las medidas para la identificación de población de alto riesgo de enfermedad atribuible al amianto. “Esto permitiría implementar medidas de seguimiento/screening, teniendo en cuenta el periodo de latencia de enfermedad”, aseguran desde SEOM.

En segundo lugar, podrían identificarse los casos atribuibles a este material cancerígeno. Esto se haría a través de un Registro de Notificación Obligatoria de todos casos atribuibles al amianto como la asbestosis o el cáncer.

Manejo de pacientes con enfermedades del amianto

Desde oncología también piden fomentar la importancia de la identificación de estas enfermedades en el registro. En concreto, entre los especialistas sanitarios que intervienen en el manejo de pacientes con enfermedades del amianto, incluidos los oncólogos.

Es importante evitar el infradiagnóstico. Para ello, aconsejan permitir el acceso al registro a todos los especialistas que intervienen en el manejo de estos pacientes

Por otro lado es importante evitar el infradiagnóstico. Para ello, aconsejan permitir el acceso al registro a todos los especialistas que intervienen en el manejo de estos pacientes. Desde el médico de atención primaria, neumólogo y oncólogo, hasta el médico del trabajo, entre otros.

Otro aspecto importante es la identificación de los casos potencialmente atribuibles al amianto, como aquellos relacionados con la exposición en población general ambiental/residencial. Por último, desde SEOM señalan que esta ley permitiría, a corto plazo, tener una imagen de la situación en España para gestionar recursos y medidas de prevención/diagnóstico por áreas de prioridad.

(http://isanidad.com)     20 juliol
Durant el confinament, abastiment agroecològic de proximitat 
La pagesia de Collserola, i de tot el territori, té un munt de productes, sans, de qualitat, frescos i ecològics preparats per servir-te’ls. Aprofita’ls i a més donaràs suport als projectes que gestionen el nostre territori.

Finca de Can Puig. Font: Arran de Terra
Molts projectes agroramaders i artesanals del territori estan en una situació molt difícil com a conseqüència del confinament. Alguns d’ells han perdut els seus canals de comercialització principals, com menjadors escolars, restauració i mercats a l’aire lliure; d’altres estan fent un important esforç addicional per la gran quantitat de comandes, moltes d’elles a domicili, que estan rebent aquests dies.

L’abastiment alimentari és una prioritat en aquesta etapa de confinament, i la pagesia i els projectes d’elaboració artesanal són sectors estratègics que mantenen viu el nostre territori i generen economia local amb un alt valor afegit.

La pagesia de Collserola no s’escapa d’aquesta situació, tot i tenir una xarxa de consumidors propera s’han perdut diferents canals de comercialització molt rellevants per a la seva viabilitat econòmica, a causa de la situació d’emergència sanitària.

És doncs moment, també, de donar suport a aquesta pagesia que realitza un paper tant important de gestió del Parc Natural.

Us deixem un llistat de recursos perquè pugueu consumir ecològic i de proximitat.

Recursos per a consumir productes de proximitat:

Consulta el Catàleg de la pagesia de Collserola. Hi trobaràs tots els productors del Parc i la forma de contactar-hi. De les diferents iniciatives, actualment necessiten suport per a la venda de productes:
Xai de Collserola. Podeu contactar directament per telèfon amb el productor al 626 43 16 71

Can Puig. Tenen excedents de carxofa morada i faves per la baixada de venda de productes a la seva agrobotiga del Papiol. Podeu contactar directament al 689 93 42 41

Can Miano. Estan tenint dificultats per vendre els cargols que crien a Sant Feliu. Contacteu amb 677 78 17 34

Pere Montes. Ofereix la seva mel, després dels tancaments de restaurants i altres canals als que abastia abans del confinament. Contacteu a 646639667

A més també trobaràs molts més productors i productes al web Abastiment Agroecològic amb un mapa i directori de projectes agroramaders i artesanals a tota Catalunya.

Si vius a Barcelona, l’Ajuntament ha publicat al seu web un llistat de productors que serveixen a la ciutat. Els trobaràs a : 
a : 
https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/productores-amb-servei-a-domicili-a-barcelona_938387

I no t’oblidis dels mercats de proximitat. Han reajustat les mesures de seguretat i en algun cas el lloc, però molts d’ells segueixen funcionant.

Consulteu els canals de comunicació del vostre municipi per conèixer si es desenvolupen o no i en quines condicions. Trobaràs un llistat dels mercats agroecològics:
Directori dels mercats setmanals a tot el territori:
https://www.mercatsetmanal.cat/

A Barcelona pots consultar els que estan oberts al següent enllaç:
https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/els-mercats-de-pages-reobren-aquest-cap-de-setmana-2_939230

(parcnaturalcollserola)Mapa de Catalunya 
 
    Cliqueu sobre la fotoHistòria d'internet Cerdanyola, terra d'ibers 
 
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals.

De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les familiars o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.

En aquesta visita, entre d'altres aspectes de la cultura ibèrica, es podrà veure quines activitats feien les dones i quin paper tenien dins de la societat ibèrica.

 
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. activitat per a majors de 8 anys.

Visita guiada gratuïta, a les 12 h, a l’exposició permanent amb l’entrada
Horaris museu:

Dissabte: 11-14.30 i 16.30-20 h
Diumenge: 10.30-14.30 h

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19) Preservar el patrimoni històric: Can Coll com a exemple 
Pel seu important valor patrimonial i etnogràfic la recuperació dels elements del passat agrícola de la serra és una de les tasques que es desenvolupa a diferents espais del Parc i, sobretot, a la finca de Can
Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc.

Un dels trets històrics més destacats del passat agrícola de la finca de Can Coll són les feixes delimitades per murs de contenció, de gran desnivell. Aquestes construccions serien avui dia impensables pel seu elevat cost, per això esdevenen un element de valor patrimonial i etnogràfic a conservar.

Enguany s’ha fet la recuperació del mur de pedra d’una de les feixes, pot ser el de més valor, dels tancats de la granja de Can Coll. La part on s’ha actuat és la meitat del mur quedes de l’origen ja estava compost per pedra i restes de totxo. A la resta de mur format per morter de calç i ciment amb pedra de riu petita, no s’ha actuat.

El mur original és autoportant però amb el pas del temps el fred, la calor, etc., s’ha anat degradant i fentcavitats, és a dir, perdent molt material de la secció del mur, fet que provocava la caiguda de les peces de l'acabament de la part superior del mur.
En els treballs duts a terme, el que s’ha buscat ha estat sanejar totes les parts més degradades i arribar fins al material més cohesionat i estable, zones on ja era necessari sanejar amb maquinària més potent. Aleshores s’ha continuat amb el mateix pendent del talús original per donar-li estabilitat, excepte a la zona del revolt, on el grau d’inclinació éssuperior, per tal de donar encara més estabilitat, reomplint per darrere amb morter i pedra.

Una part de la pedra utilitzada ha estat recuperada d’altres murs de pedra seca que han anat caient i dispersant-se amb els anys pels camps de conreu. La resta, l’hem anat a buscar per la mateixa finca, la qual cosa ha comportat passar moltes hores recollint i buscant pedres.

S’han recuperat tots els forats d’escorrentia d’aigües pluvials existents amb peces recobrades de la masia mateixa, que s’havien guardat per a aquests casos, i també s'ha refet la part de l'acabament del revolt, que havia caigut per la degradació i el pas del temps.

A la base del mur s’ha fet una sabata correguda armada per donar més estabilitat. Els treballs han durat quatre setmanes.

(parcnaturalcollserola)Els vitralls de
Les Dames de Cerdanyola,

peces emblemàtiques del Museu d'Art de Cerdanyola(MAC), han estat proclamats
Bé Cultural d'Interès Nacional


 Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa,

començarà l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.

Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Nou Consistori 2019 
Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             

Després de sis mesos tancada, a partir de setembre l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes tornarà a obrir les seves portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14h.


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.


La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 Can Coll, Centre d'Educació Ambiental 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2020 
 
 

En el quadre adjunt s'inclouen les taxes i els imposts més destacats que afecten a la ciutadania i el període de pagament de cada tribut. La gestió del cobrament dels tributs la du a terme l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. L’Impost de Béns Immobles Urbans es pot pagar en quatre pagaments fraccionats. La resta de tributs es paguen en un únic rebut.

Per a consultar la pàgina de l’ORGT dedicada a Cerdanyola del Vallès i on hi trobareu els terminis de pagament per a tots els tributs locals, punxeu aquí.

L’Oficina Gestora de l’ORGT a Cerdanyola del Vallès és al carrer d’Altimira, 48, 1r C Tel. 934 729 170. Horari: de 8.30 a 14 h. Email:
orgt.cerdanyola@diba.cat

L’atenció telefònica a la persona contribuent es fa al telèfon 932 029 802, de dilluns a divendres, de 8:15 a 14:15h i dilluns i dimarts de 15:30 a 17:15h. HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

Dilluns, dijous, divendres i dissabte de 8:30h a 13:30h i de 14h a 17h.
Dimarts de 8:30h a 13:30h.
Dimecres, tancat

Diumenge de 10h a 14h.
 
   


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900. Totalment desconeguda

Passseig de Cordelles al voltant de 1900. A la vista de la fotografia podem afirmar sense cap por, que res del que ensenya existeix
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Glòria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
Oscar Pons - Regidor delegat

 


Properes activitats
 
 

 
Dijous dia 4 març a les 18h. : Taller de ganxet en línia "El Batec de les papallones"
Presentació del projecte El Batec de les papallones per les mateixes fundadores, Isabel Gallardo i Itziar Prats i amb un taller de ganxet en línia per aprendre a teixir papallones a ganxet.
Es requereixen nocions bàsiques de ganxet i tenir fil i agulla preparats. Cal inscripció prèvia al telèfon 607 280 750 o al correu electrònic dones@cerdanyola.cat


Divendres dia 5 a les 20h. : Teatre: "T'estimo si he begut"
ENTRADES EXHAURIDES


Dissabte dia 6 març a les 18h. : Acte central Dia Internacional de les dones 2021
Catalunya es proposa una acció simultània i no mixta a tot el territori, les Passejades Feministes. Es demana de fer passejades reivindicatives pels diversos barris i ciutats de Catalunya per fer notar que les dones volen caminar tranquil·les de nit i de dia.
Organitza't i suma't a la campanya de la Vaga Feminista 2021. Fes una passejada feminista per Cerdanyola i fes-ne difusió a l'etiqueta #8M2021


Diumenge dia 7 març a les 10:30h. : Passejada Feminista 8M
Des del Col·lectiu Vaga Feminista de Catalunya es proposa una acció simultània i no mixta a tot el territori, les Passejades Feministes. Es demana de fer passejades reivindicatives pels diversos barris i ciutats de Catalunya per fer notar que les dones volen caminar tranquil·les de nit i de dia.
Organitza't i suma't a la campanya de la Vaga Feminista 2021. Fes una passejada feminista per Cerdanyola i fes-ne difusió a l'etiqueta #8M2021


Diumenge dia 7 març de les 10:30 a les 14:30h.. : "Les dones d'un poblat ibèric laietà"
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obre les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica en la que els objectes, els interactius i les imatges s’intercalen per presentar un món que va desaparèixer fa més de 2000 anys.
Durant el recorregut, es descobrirà quines evidències arqueològiques parlen de les activitats que les dones del poblat desenvolupaven en la seva vida quotidiana.
També hi haurà la possibilitat de fer una visita guiada gratuïta al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït, a les 12 h
Activitat recomanada per a majors de 8 anys. Cal inscripció prèvia trucant al telèfon 93 580 45 00


Dimecres dia 10 de març a les 17:30h. : Hora del conte per a menuts
Narració en directe per Instagram Live -- Disponible durant 4 dies en el perfil de la Biblioteca
Activitat adreçada a infants a partir de 4 anys
No cal inscripció prèvia


Dijous dia 11 de 18 a 19:30h. : Dijous Feminista. Activitats amb perspectiva de gènere i LGTBIQ+
Cicle dels Dijous Feminista amb tallers i activitats amb perspectiva de gènere i LGTBIQ+ per tal d'oferir una eina per a l'apoderament del propi cos i les pròpies accions.
"Altres cares de la Història" :
Visita guiada a les exposicions Som Història i Les Dones de Ravensbrück, amb les que construirem una genealogia en femení a càrrec d'Helena Bea i Vanessa García.
Cal inscripció prèvia trucant al telèfon 607 280 750 o al correu electrònic dones@cerdanyola.cat
Places limitades.


Dijous dia 11 a les 18:30 h. : "Cafè filosòfic"
Diàleg organitzat amb la finalitat de discutir sobre un tema des de la perspectiva filosòfica, amb l’objectiu d’intercanviar punts de vista i inquietuds. No cal tenir coneixements de filosofia.
Coordinadora: Sílvia Staps -- En directe per Instagram Live
Inscripció prèvia: a partir del 4 de març. Totes les persones inscrites rebran un correu amb l’enllaç de connexió.
Si les mesures Covid ho permeten, l’activitat seria presencial a la Sala Granados amb aforament limitat.


Dijous dia 11 a les 20:00h. : Cine: "La boda de Rosa" al Teatre Ateneu
Cinema d'autor, independent i de qualitat, en versió original. - Any 2020 - 100'
Direcció: Icíar Bollaín -- Repartiment: Candela Peña, Sergi López, Nathalie Poza, Paula Usero, etc.
Gènere: comèdia, drama -- Sinopsi: A punt de fer 45 anys, Rosa s'adona que ha viscut sempre per als altres i decideix marxar, deixar-ho tot i prémer el botó nuclear. Vol prendre les regnes de la seva vida i complir el somni de tenir un negoci propi. Però aviat descobrirà que el seu pare, els seus germans i la seva filla tenen altres plans, i que canviar de vida no és tan senzill si no està en el guió familiar.
Preu: Soci: 2 euros; General: 5 euros; abonaments de cinc entrades no personals: 20 euros; carnet fidelitat (30 € alta i 2€ x pel·lícula)
Organitza: Xiscnèfils -- Per facilitar l’accés al públic més jove, els nascuts a l’any 1996 i posteriors tindran l’entrada a 2€ sense necessitat de donar-se d’alta al carnet fidelitat.

MESURES DE SEGURETAT:
La taquilla obrirà a les 19:30 h fins a les 20 h, per evitar aglomeracions en les cues.
La sala obrirà a les 19:30 hores per a que podeu acomodar-vos amb tranquil·litat.
Faciliteu l’import exacte, per evitar canvis de monedes o bitllets.
Guardeu les distàncies mínimes
Porteu la mascareta posada en tot moment.
Només es permetrà utilitzar seients consecutius a grups estrictament familiars. La resta, tant si es persona sola com de grups d’amistats, hauran de tenir seients buits interposats.
Es demana fermament no moure’s de la butaca un cop s’asseu.
No es podrà accedir a la sala un cop comenci la projecció.
Els fulls de sala que anteriorment es lliuraven, es penjaran a la web i es projectaran en pantalla.
Les presentacions es realitzaran tot just abans de les 20 h, inici de la projecció.


Divendres dia 12 a les 20:00h. : Teatre "Rosita" - Al Teatre Ateneu
La companyia Las Melinas, una formació que proposa l’obra Rosita, una visió lliure de l’obra Doña Rosita la soltera o el lenguaje de la flores, de Federico García Lorca. Les actrius Carmina Tortajada i Carme Bosch, dirigides per Pep Vila, presentaran a Cerdanyola del Vallès un treball que es va estrenar a la sala La Planeta de Girona i que s’ha vist a la 25ª Mostra de Teatre de Barcelona.
L’original de Lorca presenta el drama de Rosita, que espera durant vint-i-cinc anys que el seu promès torni d’Amèrica per casar-se amb ella. Mentrestant, passa la vida...
Direcció: Pep Vila -- Interpretació: Carmina Tortajada i Carme Bosch
Preu entrada. 12 € -- Es poden comprar on line a https://events.fila12.cat/Espectacle/ShowId/11781/rosita
Aforament limitat. Cal seguir la normativa sanitària vigent


Dijous dia 18 a les 19:00h. "Cafè amb lletres" Amb Juana Dolores Romero
Sessió de març del Cafè amb lletres amb la presentació de Bijuteria, de Juana Dolores Romero, conduïda per Esteve Plantada
Una nit tornant de festa, la hiperconsciència de la pròpia condició de mortal travessà Juana Dolores Romero Casanova, que començà a escriure poemes...
Les sessions del Cafè amb lletres s’han adaptat al context actual, seguint les indicacions que marquen les autoritats sanitàries, són virtuals emetent-se a través del perfil municipal d’Instagram
https://www.instagram.com/ajuntament_cerdanyola/ -- El Cafè amb lletres forma part del Pla Director de Lectura de la ciutat.

 

CINEFÒRUM : "Sessions de Xiscnèfils amb la projecció de pel·lícules en VO" - Més info http://www.xisc.org/ Hora: 21:30 h. Lloc: Teatre Ateneu Organitza: Xiscnèfils   ??????????????
 
Jam Session al Bar de l'Ateneu. Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa. ?????????
 
Open Mic al Bar Irlandes THE 1916. Cada diumenge a les 19:30 h.: Micro obert per qui vulgui pujar a cantar, tocar, ballar, recitar. .????????
 
La Marea Pensionista de Cerdanyola del Vallès, Cada dijous a les 17 h. el col·lectiu convoca  concentracións davant de l'Ajuntament de Cerdanyola, per reclamar una actualització de les pensions en funció de l'IPC amb el lema "El present i futur de les pensions, es cosa de tots i totes".
 


Activitats estables

 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 € -Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)


                           
Programes de difusió del
Museu d'Art de Cerdanyola


PROGRAMA D’EXPOSICIONS TEMPORALS:
Sala d'exposicions del MAC i Espai Arc
Sala d'exposicions Elisa Arimany (BCCI

VISITES GUIADES AL MUSEU:
tercer diumenge del mes ales 12 h.

ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS:
segon diumenge del mes.

ACTIVITATS EDUCATIVES:
visites i tallers per a tots els cicles.

ARTS & HEALTH. PROGRAMA DE MUSEUS I SALUT

GRANS ARTISTES: PROGRAMA PER AGENT GRAN.

PROGRAMA D’ART I JOVES:
Festival de curtmetratges [C] Screen Plat Artístic)
NIT LAB MAC Tancats al museu

C. de Sant Martí, 88/ Ptge. del Llorer, 11 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac
mac@cerdanyola.cat

Horaris:
De dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Tots els dilluns tancat, fins i tot els festius

L’accés a les exposicions temporals és gratuït.
A les visites guiades i tallers s’accedeix amb el tiquet d’entrada al museu.
Tots els primers diumenges de mes l’entrada al museu és gratuïta.
Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 

Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

Calendari activitats
Diumenges d'11:30 a 13:30 h.
  

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Obrirà els diumenges d'11:30 a 13:30 h, al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamental-ment a un públic familiar.
Les activitats dirigides de la Jugatecambiental es desenvoluparan seguint les mesures corresponents de prevenció de la COVID-19 i en grups reduïts, per això és necessària la inscripció prèvia a través del mail  mediambient@cerdanyola.cat, indicant el nom, telèfon i número de participants.

 
 

Activitats de Bambalina 
 
 
 
 
 

          EXPOSICIONS A CA N'OLIVER

Activitats a l'ATENEU

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoniDia Internacional dels Museus


Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.    ???


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!Activitats estables  ???

Tots els diumenges. Can Coll, un mas al bosc. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

La granja de Can Coll. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,85 €

La Feixa dels Ocells. Activitat d’observació d’aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA
Des del primer diumenge de novembre Horari de 10.30 a 13.30 h

Jugateca ambiental. Activitats familiars Parc del Turonet.
Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 15 de setembre al 24 de novembre

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 


      http://www.bibliotecacerdanyola.cat/CAFÈ EMB LLETRES

Dijous 18 març a les 19 h. - Cafè amb lletres : Juana Dolores Romero Casanova - "Bijuteria" - A la Biblioteca Centra de Cerdanyola

Dijous 15 abril a les 19 h. - Cafè amb lletres : Víctor García Tur, presenta "L'aigua que vols" Premi Sant Jordi de novel-la - A la Biblioteca Centra de Cerdanyola

Dijous 20 de maig a les 19 h. - Cafè amb lletres : Núria Esponellà, presenta "Anima de tramuntana". Premi Prudenci Bertrana

EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.


 

Activitats a la Sala Enric Granados

 
Horaris
   MATI de dimarts a dissabtes de 10:00 a 14:00 h          
   TARDA de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h

Programació : http://www.bibliotecacerdanyola.cat/events/

Programació del Cafè amb lletres


 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  Per tal de frenar la mobilitat en el territori i evitar la transmissió
 de la COVID-19 us informem que, fins a nou avis :


- Els caps de setmana restaran tancat els centres d'atenció al públic.
- S'anul-la l'agenda d'activitats del Parc. Nomes es mantenen els
   programes escolars.
- Alguns serveis de les arees de lleure (aparcaments, lavabos, taules
 de picnic...) no estan operatius.

Mes informació

 
Especial HIVERN

LA FEIXA DELS OCELLS DE CAN COLL
FINS L'ÚLTIM DIUMENGE D'HIVERN
Podreu contemplar els ocells més comuns dels nostres boscos, camps i jardins a la Feixa dels Ocells de Can Coll.
Al Centre d’Informació també trobareu una menjadora on es poden fer observacions.
Activitat gratuita-Edat recomanada + mes de 8 anys
De 10.30 a 13.30 h. - ores

Dissabte 13 de març de 9 a 12 h. al Centre d'Informació
EL PAS DEL GLÒRIA A COLLSEROLA
Ruta per diferents ambients sensibles als efectes del canvi climàtic. A càrrec de Patricia Rovira, biòloga i educadora ambiental.

Diumenge 21 de març de 10 a 13.30 h al Centre d'Informació
LA RIERA DE VALLVIDRERA, UN MÓN DE SENSA- CIONS.
Tot passejant vora l’aigua, descobrirem un preciós tram de bosc de ribera. A càrrec de Pilar Herrero, biòloga i educa-dora ambiental.

 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Menors de 3 anys gratuït.

Dissabte 20 de març : Seguint l'aigua

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés


PASSEJADES AL VOLTANTS DEL CENTRE D'INFORMACIÓ

ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  

Visites a la granja de Can Coll


 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon :
932 803 552 -  Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què et semblaria venir al Parc a col·laborar en la millora d'algun dels seus espais? Si tens temps i ganes et convidem a participar-hi.  Consulteu horari i forma d'inscripció de cada proposta al web del Parc
Mès de 18 anys. Cal inscripció prèvia. Activitat gratuïta
Consulteu web del Parc : www.parcnaturalcollserola.cat


Dissabte 20 de març
CONDICIONAMENT DE LA FONT DE CAN CALOPA
Actuació de recuperació del camí d'accès a
l'espai de la font.
Coorganitzat amb l'Olivera-Can Calopa de dalt-
 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades.
Preu : 5,40€      Edat recomanada: + de 12 anys.

Divendres 12 de març
2 Orió a la caça de les Plèiades, a Centre d'Informació
 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.

Dimarts 16 de març
DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA
De Sant Cugat a Vallvidrera
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies). Màxim de 20 persones per sortida.  Preu: 1,85 € per persona. 

Dissabte 27 de febrer
Petits mamífers al Parc

Dissabte 27 de març
27 L’alzinar mediterrani


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola