El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia

 
 
 (i III) El 7 d'abril de 1983 s'inaugura oficialment l'Ateneu i Centre Municipal de Salut, amb la presència del vice-president del Govern
 Central,  Alfonso Guerra, i el President de la Generalitat, Jordi Pujol, amb altres autoritats civils catalanes i de la comarca.
 (Foto Ajuntament)
   Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang


Dilluns 18 d'octubre a Cerdanyola
a l'Ateneu  (Industria, 38-40)

i tria la franja horària que millor et vagi
  
Les persones que vulguin donar sang hauran de rervervar
l’hora i seguir les mesures de seguretat seguretat establertes
com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
i guardar la distància mínima interpersonal.

El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.
Esport cap de setmana   

FUTBOL 

HOQUEI

Segona RFEF

CERDANYOLA - IBIZA                         
        3 - 1

Divisió d'Honor Juvenil
MONTECARLO - CERDANYOLA
                 1 - 3

Lliga Nacional Catalana
CERDANYOLA - REUS DEPORTIU             3 - 1                                                    

Lliga Nacional Catalana (F)
CERDANYOLA
 - CALDES                            3 - 2

Primera Catalana (F)
HORTA - CERDANYOLA                              2 - 5

Segona Catalana (F)
S.FELIU CODINES - CERDANYOLA      
pendent

       
   Vuitè número de la revista Talaia editada per a les poblacions de Cerdanyola i Ripollet

16 D'AGOST 1931 
 Font: Arxiu Jaume Mimó i Llobet


La majoria de limitacions d'aforaments deixaran de tenir efecte a partir de divendres" 
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquesta tarda que “a partir d'aquest mateix divendres, a Catalunya farem un pas de gegant en el camí per tornar a la màxima normalitat: deixarem enrere la majoria de restriccions que encara queden vigents i entrarem de ple en una etapa de recuperació de les activitats al nostre país”. El cap de l’Executiu, que ha comparegut en roda de premsa per avançar les noves mesures aprovades pel Procicat, ha alertat però que “la pandèmia ha perdut molta força però no ha acabat” i per això ha fet una crida a “continuar sent molt escrupolosos amb la higiene i amb l’ús de la mascareta”.

El cap del Govern ha explicat en la compareixença informativa que la resolució acordada avui contempla com a principal modificació “l’ampliació d’aforaments al 100% en la gran majoria de sectors, i que els horaris passaran a ser els habituals de qualsevol activitat”. Aquesta resolució, ha explicat el president, serà publicada una vegada l’hagi validat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La resolució del Procicat detalla que les activitats culturals, arxius, biblioteques, museus, sales d’exposició i galeries d’art amplien el seu aforament del 70 al 100%. En el cas de les activitats culturals, s’elimina el número màxim d’espectadors, que fins ara estava fixat en 1.000 persones en espais tancats (o fins a un màxim de 3.000 amb condicions de ventilació reforçades) i de 4.000 persones a l’aire lliure.

En les instal·lacions o equipaments esportius a l’aire lliure, s’amplia també l’aforament del 70 al 100%, i en les instal·lacions o equipaments en espais tancats l’aforament màxim serà del 80% d’acord amb la declaració d’actuacions coordinades del Consell Interterritorial de Salut. En aquest cas, s’elimina també el número màxim d’espectadors que era de 4.000 persones a l’aire lliure i 1.750 persones en espais tancats (o 3.500 amb condicions de ventilació reforçades). Les assemblees d’entitats esportives també veuran incrementat l’aforament del 70 al 100%.

En l’àmbit de l’hostaleria i la restauració, l’aforament en espais interiors passa del 50 al 100%, i s’elimina la limitació de taules que actualment era d’un màxim de 10 persones tant en interiors com en exteriors. Alhora, s’elimina també la distància mínima d’1’5m entre taules a l’exterior i de 2m a l’interior, i l’horari passarà a ser l’habitual d’aquest sector (fins a les 2.30h com a màxim i 30min afegits els divendres, dissabtes i vetlla de festius).

També s’amplien al 100% els aforaments en empreses de serveis i comerç minorista, universitats, equipaments cívics, congressos i fires comercials, mercats no sedentaris, així com les fires, parcs d’atraccions, activitats lúdiques en espais tancats, i activitats relacionades amb el joc.

D’altra banda, no s’inclouen modificacions en relació a la darrera resolució pel que fa al sector de l’oci nocturn, que es mantindrà amb un aforament màxim del 70% en els espais interiors, i l’obligatorietat de la mascareta a la pista de ball. Alhora, s’equiparen els festivals de música i les activitats musicals que es facin a peu dret i en interior a les condicions establertes per al sector de l’oci nocturn (exigència de certificat COVID, obligatorietat de la mascareta a la pista de ball i 70% d’aforament a l’interior).

El president ha assegurat durant la seva intervenció que “hem pres la decisió de fer aquest pas endavant cap al retorn a la normalitat donades les dades epidemiològiques d’aquests últims dies que són molt bones i seguint les indicacions del Departament de Salut”; Però ha insistit que “encara no som en una fase de plena normalitat, tot i que ens acostem, i això ens ha de permetre centrar molts esforços en la recuperació econòmica i en minimitzar l’impacte emocional dels darrers mesos”.

Pere Aragonès ha anunciat també que el comitè de direcció del Procicat ha decidit rebaixar la fase d’emergència a fase d’alerta, i en aquesta línia ha volgut agrair “l’esforç de la ciutadania d’aquest país, l’empatia col·lectiva i la capacitat d’adaptació permanent” perquè “els esforços han donat els seus fruits”. I en aquesta línia ha afirmat també que “no ens cansarem d’agrair l’esforç del personal sanitari i dels sectors essencials”.

El president ha destacat que el Govern continuarà atent a l’evolució de les dades per anar adaptant les mesures pertinents en funció de la situació i ha reiterat que per mantenir aquesta tendència a la baixa “és importantíssim continuar respectant les indicacions i les recomanacions i, sobretot, vacunar-se”.

Aragonès ha recordat que només aconseguirem la immunitat de grup si tothom està vacunat, i ha afegit: “tenim les dosis, tenim els punts de vacunació, ho tenim tot a punt perquè aquelles persones que encara no ho han fet ho facin”. “Aquesta pandèmia només la superarem definitivament si tothom hi posa de la seva part”, ha reblat.


1971 - 2021
Centenari de la Creu Roja Cerdanyola - Ripollet- Montcada(II)
 
La Creu Roja és l'organisme internacional, fundat per auxiliar a les víctimes de la guerra. La Creu Roja va ser creada el 1863 per un ginebrí anomenat Henri Dunant, un home impressionat a causa de l'horror que va sentir davant l'abandó en què havien quedat els ferits de la batalla de Solferino a 1859. Amb la col·laboració de quatre compatriotes, Moynier, Appia, Maunoir i el general Dufour.

Dunant va elaborar i va fer acceptar pels governs la primera convenció de Ginebra, que assegurava en temps de guerra, els auxilis mèdics als ferits, de qualsevol bàndol que fossin, posant-se en posició de neutralitat i col·locant-los sota la protecció de l'emblema de la Creu Roja , constituït per una creu vermella sobre fons blanc (als països musulmans per una mitja lluna vermella i a l'Iran per un lleó i un sol vermells).


La història de la Creu Roja a Cerdanyola


En un llibret de fa molts anys queda reflexat, lo que era la Creu Roja :

"Arran d'un accident de certa importància en el qual l'accidentat, malgrat els esforços dels qui l'auxiliaren no pogué ésser suficientment atès, sorgi la idea de constituir la Creu Roja, per Sardanyola i Ripollet conjuntament, car el seu radi d'acció hauria estat quelcom migrat si solament s'haguéssin implantat llurs serveis per separat e independentment l'un poble de l'altre.                        Es per ço que els Ajuntaments de cada localitat trobaren acceptable la nostra iniciativa i no solament ens donaren tot seguit la conformitat sino que des de la seva implantació vénen subvencionant-la anyalment.

L'any 1921 fou constituïda oficialment amb assistència de les Autoritats i des d'aquella data s'ha desenvolupat normalment havent arribat a l'actualitat a tenir una sala d'operacions amb instrumental necessari per atendre qual nts sevol cas d'urgència que es presenti. Demés compta amb lo- una estufa per desinfeccions, operació que per una bri est gada es porta a cap al domicili de qui ho sol.licita. Posseeix també camilles de campanya i urbanes i pel servei de trasllats de malalts, ferits i operables té un magnífic automòbil-ambulància dotat dels avenços moderns per aquesta mena de serveis".

 Acte commemoratiu del canvi local de la Creu Roja al maig de 1982 a l'Avinguda de la Creu Roja. Amb aquest motiu, la padrina na Francesca Llargués, vidua de
 Francesc Juventeny, va fer entrega de la bandera catalana a la Assemblea Local de la Creu Roja. Situats davant del núm.18 es pot veure dos components de la Creu
 Roja amb els vestits dels anys 20; al costat, una llitera urbana amb rodes utilitzada per traslladar els malalts als hospitals, mitjançant els furgons de trens de vapor.
 Onalabs cambia de sede y se instala
en el Parc de Recerca UAB
 

Onalabs cambia de casa. La compañía española, especializada en dispositivos digitales de salud, se instala en el Parc de Recerca Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), según ha informado la compañía en un comunicado.

El Parc de Recerca UAB es una organización fundada por la misma universidad catalana, con la colaboración del Centro Superior de Investigaciones Científicas (Csic) y el Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentarias (Irta), y cuyo objetivo es investigar en tecnologías aplicadas al conocimiento.

A la vez, en el parque se promueve la actividad y la interacción entre el sector investigador y la industria. Devicare, la compañía española, especializada en el campo de la urología, también tiene su sede en esta instalación.

En septiembre, Onalabs puso en marcha una ronda de financiación de 1,2 millones de euros para acelerar el desarrollo y comercialización de sus dispositivos digitales. Estos aparatos se orientan a la hospitalización domiciliaria de pacientes crónicos, diabetes y medicina deportiva.


Onalabs ha puesto en marcha una ronda de financiación de 1,2 millones de euros

La empresa ha puesto en marcha tres vías diferentes de financiación privada para conseguir llegar a la cifra marcada. En primer lugar, la compañía ha desarrollado Onalabs Investment, un vehículo de inversión con tickets de entre 2.000 euros y 50.000 euros.

Por otro lado, la empresa también busca captar inversores directos del sector que estén dispuestos a financiar los proyectos, con aportaciones a partir de 50.000 euros, con unas proyecciones de retorno de inversión que la multiplican por 16 en cinco años, según explican sus fundadores.

Por último, Onalabs abrirá el próximo octubre una ronda de microfinanciación en la plataforma Crowdcube, como vía para obtener financiación de manera colectiva a partir de aportaciones mínimas, a través de inversores profesionales, proveedores o clientes.


(plantadoce.com) 11 octubreUn atac informàtic deixa la UAB sense serveis corporatius ni accés a Internet

De moment no ha transcendit l'origen de l'anomalia
i els tècnics han anul·lat l'accés intern a la xarxa 
Un ataca informàtic deixa aquest dilluns al matí els serveis interns de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sense servei. Segons han detallat fonts del centre a l'ACN, no ha transcendit l'origen de l'anomalia, i durant aquets matí els responsables de sistemes i del rectorat treballen per detectar-la.

Ara per ara no funciona cap dels portals corporatius i s'ha anul·lat l'accés a la xarxa des de les facultats i altres equipaments universitaris, si bé no s'han vist afectats altres sistemes com els punts de control d'accés, entre d'altres.

El centre informa els usuaris a través dels perfils a les xarxes socials, en què es recomana desconnectar tots els serveis vinculats a la UAB, inclòs el núvol, per evitar que la infecció s'estengui.

A més, es demana que si algun usuari ha rebut un fitxer anomenat http://Readme.READ i que s'ha desat a l'escriptori, així com fitxers amb extensió .uab, s'apaguin els ordinadors i s'avisi al servei informàtic.  ACN

(diarimes.com) 11 octubre


Dissabte 16 i diumenge 17

XXXII Jornadas Culturales Flamencas
 de Cerdanyola
Enguany les Jornadas Culturales Flamencas de Cerdanyola arriben a la seva 32a edició i ho fa amb el següent programa en homenatge a Miguel Ramos.

PROGRAMA

Dissabte 2 a les 21:00 horas-Sala Actes de l'Entidad
VELADA FLAMENCA
AL CANTE: José Mesa "El Pirata"
AL TOQUE: José G. Calderón

Diumenge 3 a les  12:30 horas-Sala d'ctes de l'Entidad
MATINAL FLAMENCA
AL CANTE: José Antonio Escribano
AL TOQUE: José G. Calderon

Dissabte 16 a les  21:00 horas-Sala d'ctes de l'Entidad
VELADA FLAMENCA
AL CANTE: Alonso Núñez "El Punli
AL TOQUE: Ruben Lara

Diumenge 17 a les  12:30 horas-Sala d'ctes de l'Entidad
MATINAL FLAMENCA
AL CANTE: Rocio Segura
AL TOQUE: Rubén Lara

Lloc: Casa de Andalucía (carrer de la Indústria, 22 B)
Organització: Casa de Andalucía de CerdanyolaDissabte 23 a les  21:00 horas-Sala d'ctes de l'Entidad
VELADA FLAMENCA
AL CANTE: Manuel González "Rubito Hijo
AL TOQUE: Antonio Carrión

Diumenge 24 
12:30 horas-Sala d'ctes de l'Entidad
MATINAL FLAMENCA
AL CANTE: Manuela Cordero
AL TOQUE: Antonio Carrión

Dissabte 30 a les  21:00 horas-Sala d'ctes de l'Entidad
VELADA FLAMENCA
AL CANTE: Pepe Hoyos
AL TOQUE: José G. Calderón

Diumenge 31  a les 12:30 horas-Sala d'ctes de l'Entidad
MATINAL FLAMENCA
AL CANTE Mirian Vallejo
AL TOQUE :José G. CalderónMacrobarri per a 15.000 veïns amb la meitat d’habitatge protegit
Cerdanyola del Vallès reactiva el projecte d’expansió a l’entorn del Sincrotró, amb un gran parc de 200 ha i una àrea empresarial

 
No és fàcil trobar enmig de la densa trama metropolitana de Barcelona una extensió de terreny tan suculenta com aquesta. L’anomenat Parc de l’Alba, 400 hectàrees sense urbanitzar a Cerdanyola del Vallès, fent frontera amb Sant Cugat, reactiva el projecte que l’ha de transformar del tot la dècada vinent. El consorci impulsor que formen l'Incasòl i l'Ajuntament de Cerdanyola preveuen aixecar-hi un nou barri amb 5.733 habitatges potencialment per a unes 15.000 persones, ubicar una zona empresarial al voltant del Sincrotró Alba i crear una àrea comercial i un gran parc que ocuparà 200 hectàrees.

El disseny de l’espai ha necessitat dècades per concretar-se -el projecte ja figurava al Pla General Metropolità (PGM) del 1976- i pel camí ha topat amb els tribunals, que el 2017 van anul·lar el Pla Director Urbanístic (PDU), denunciat per l’entitat ecologista Cerdanyola Via Verda (ACVV). Finalment, amb modificacions i amb la llum verda tant de l’Ajuntament com de la Generalitat, el projecte enfila la fase final per licitar les primeres obres l’any que ve i també comercialitzar les primeres parcel·les entre empreses que s’hi vulguin implantar.

El futur barri, que continuarà la trama urbana de Cerdanyola i creixerà cap a l’entorn de l’actual estació de Rodalies Cerdanyola Universitat, serà una zona residencial amb 5.733 habitatges, dels quals el 47% de protecció oficial, segons ha explicat la directora de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Mercè Conesa. La construcció es planteja a 10 o 15 anys vista com una opció per respondre a la demanda d’habitatge a l’àrea metropolitana de Barcelona, ha afegit la també exalcaldessa de Sant Cugat.

La zona comercial és segurament un dels punts més espinosos del projecte, i ha canviat des del plantejament inicial, que proposava un gran centre comercial. La proposta va aixecar polseguera, entre altres coses, perquè hi ha oferta similar a municipis propers, com al mateix Sant Cugat.

Ara, l’àrea comercial es planteja més petita, se situarà a prop de l’estació de Renfe i vol integrar-se amb oficines -un model inspirat en l’Illa Diagonal a més petita escala-. A canvi, s’ha ampliat el sostre dedicat a petit comerç situat en plantes baixes de les futures promocions.

La implantació d’empreses al voltant del Sincrotró Alba -que també prepara la seva ampliació- es vol aprofitar de la proximitat amb la UAB i els seus centres de recerca així com del Parc Tecnològic, ha explicat l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón. "El projecte és una oportunitat de país després d’anys de molta lluita i gràcies a la complicitat de tots els implicats", ha destacat l'alcalde socialista.

Verd sobre l’antic abocador

Un altre dels punts del projecte que aixeca recels entre entitats i moviments veïnals és el que ha de resoldre la descontaminació dels terrenys de l’antic abocador de Can Planas, clausurat fa anys i sobre el qual ara s’ubicarà part del gran parc urbà. La Generalitat s’ha compromès a dur a terme els treballs de segellat: "Es faran amb un control exhaustiu", subratlla Conesa, que destaca que les tècniques actuals permeten actuar amb seguretat i "aprofitar el sòl com han fet altres països". El corredor verd ha de connectar els parcs naturals de Collserola i de Sant Llorenç del Munt-Serra de l’Obac.

Pel que fa a les infraestructures, el futur barri residencial es dibuixa tenint en compte projectes ferroviaris a l’horitzó, però que són ara per ara llunyans. L’actual estació de Renfe Cerdanyola Universitat seria el node d’un centre modal que connectaria el futur ramal de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) des de l’estació de Gràcia a Barcelona. A banda, es licitaran dos serveis de llançadora: un unirà l’estació de Rodalies amb Cerdanyola i Ripollet i l'altre amb l’estació de FGC de Sant Cugat.

A banda, tots els futurs vials seran ciclables i estaran pensats per poder-los recórrer a peu. El segon pont que uneix el Parc de l’Alba amb la UAB s’ampliarà justament per garantir també el pas de vianants i bicicletes, i està previst un gran aparcament dissuasiu al costat de l’estació de tren.    Elena Freixa

(ara.cat)   8/10Piden que Barcelona controle la población de jabalíes con vacunas anticonceptivas 
La Comisión de Protección de los Derechos de los Animales (CPDA) del Colegio de la Abogacía de Barcelona ha pedido al Ayuntamiento que aplique métodos anticonceptivos para controlar la población de jabalíes


Ante las noticias sobre el control de poblaciones de jabalíes en Barcelona, la Comisión de Protección de los Derechos de los Animales (CPDA) del Colegio de la Abogacía de Barcelona (ICAB) ha exhortado en un comun-icado al Ayuntamiento de la capital a implementar "sin demora" el control legal de animales a través de métodos anticonceptivos.

“Concretamente, consideramos inaceptable la forma en la que se está produciendo la matanza de jabalíes por parte de la empresa contratada por el consistorio, para llevar a cabo el control poblacional”, apuntan desde el colegio.

Asimismo, recuerdan que ya se han vivido diferentes episodios de actua-ciones similares en el pasado con otros animales como crías de cotorras o palomas, que han sido denunciadas por asociaciones proteccionistas y por esta misma Comisión.

“Lamentamos que el Ayuntamiento de Barcelona no haya querido sumarse al proyecto impulsado por todas las CPDA de los Colegios de Abogados de Cataluña y Baleares con la firma de un Convenio con el Departamento de Sanidad y de Anatomía Animal de la Facultad de Veterinaria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) para
evaluar la efectividad de una vacuna anticonceptiva en jabalíes urbanos y periurbanos de varios municipios. El proyecto, que cuenta con el apoyo de la Diputación de Barcelona, está obteniendo unos resultados excelentes con una reducción de 500 ejemplares por año”, destacan desde el colegio.

Por otro lado, desde el colegio de abogados afirman que tal y como señala el Convenio suscrito por los científicos de la UAB, la caza masiva provoca una alteración del ecosistema y un incremento de la población de jabalíes. “Por lo tanto, la experiencia ha constatado que la eliminación de los individuos de una especie no es un método efectivo de control de la población y acaba provocan-do a medio plazo un incremento de esta”, señalan.

“Del mismo modo que sucedió con el control por esterilización de las colonias de gatos urbanos y el control por pienso anticonceptivo de las palomas urbanas, la vacuna anticonceptiva aplicada a los cerdos jabalíes resulta un método altamente efectivo, a la vez que comporta un gasto muy inferior a su sacrificio, recordando que la utilización de métodos éticos de control de poblaciones de animales es una obligación de las administraciones públicas, según se desprende del Decreto Legislativo 2/2008 por el cual se aprueba el Texto Refundido de la Ley de Protección de Animales de Cataluña”, concluyen desde el colegio de abogados.

(animalshealth.es) 5/10Tornen les visites presencials
als ambulatoris 
 
 
Les fortes crítiques i el gran malestar entre els pacients, per la baixa assistència als ambulatoris després de la frenada dels casos de
l'Covid-19, han obligat a l'Gobern a prendre la decisió de recuperar les visites presencials amb les seves doctors i infermeres a partir
del mes d'octubre.


Ja era hora! Dies internacionals i Mundials 
 

16 d'octubre - Dia Mundial de l'Alimentació
16 d'octubre - Dia Internacional de l'Mandrós
16 d'octubre - Dia Mundial de el Pa
16 d'octubre - Dia Mundial de l'anestesiòleg
16 d'octubre - Dia Mundial de la Columna Vertebral
16 d'octubre - Dia Internacional de el Cap
17 d'octubre - Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa
17 d'octubre - Dia de la Mare (Argentina)
17 d'octubre - Dia Mundial contra el Dolor
18 d'octubre - Dia Mundial de Protecció de la Natura
18 d'octubre - Dia Mundial de la Menopausa
18 d'octubre - Dia Europeu contra el Tràfic d'Éssers Humans
19 d'octubre - Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer de Mama
19 d'octubre - Dia Mundial de l'Ballet
20 d'octubre - Dia Mundial de l'Estadística
20 d'octubre - Dia Mundial de l'Osteoporosi
20 d'octubre - Dia Internacional de l'Xef
20 d'octubre - Dia Internacional de l'Controlador Aeri
20 d'octubre - Dia Internacional de les mastocitosi i patologies mastocitarias
21 d'octubre - Dia Mundial de l'Estalvi d'Energia
22 d'octubre - Dia Internacional de la Tartamudesa
22 d'octubre - Dia Internacional de la Oscil·lació
22 d'octubre - Dia Internacional de la Síndrome de Phelan-McDermid
23 d'octubre - Dia Mundial d'Acció per a la supervivència infantil
23 d'octubre - Dia Internacional de l'Lleopard de les Neus
23 d'octubre - Dia Internacional de la Síndrome de Kabuki
24 d'octubre - Dia de les Nacions Unides
24 d'octubre - Dia Internacional contra el Canvi Climàtic
24 d'octubre - Dia Mundial contra la Pòlio
24 d'octubre - Dia Internacional de les Biblioteques
24 d'octubre - Dia Mundial d'Informació sobre el Desenvolupament
25 d'octubre - Dia Europeu de la Justícia
25 d'octubre - Dia Mundial de Karate
26 d'octubre - Dia Mundial de la Sogra
27 d'octubre - Dia Mundial de la Teràpia Ocupacional
27 d'octubre - Dia Mundial de l'Patrimoni Audiovisual
27 d'octubre - Dia Internacional de la Correcció o Dia de l'Corrector de Textos
28 d'octubre - Dia Mundial de l'Animació
28 d'octubre - Dia Mundial de l'Judo
29 d'octubre - Dia Mundial de l'Ictus
29 d'octubre - Dia Mundial de la Psoriasi
29 d'octubre - Dia Mundial pel Decreixement
29 d'octubre - Dia Internacional de l'Gat (EUA)
31 d'octubre - Dia Mundial de la Ciutats
31 d'octubre - Dia Mundial de l'Estalvi
31 d'octubre - HalloweenTal com díu el refrany
pel l'octubre  ...
De l’aigua d’octubre i del sol de maig, en neix el blat.
De l’octubre il gener, la llagosta no val re.
El bolet neix per l’octubre, però és fill de l’agost.
El fred de l’octubre, mata l’eruga (I tots els insectes i cucs que perjudiquen els conreus).
L’octubre al peu, prepara l’arreu (Es el millor mes per sembrar).
Malalt d’octubre, la terra el cura (Pot ocasionar-li la mort).
Octubre finit, la fruita ha podrit.
Octubre finit, raïm recollit.
Octubre tronat, hivern nevat.
Per l’octubre, del foc, ni massa lluny ni massa a prop (En relació a la temperatura atmosfèrica).
Per l’octubre, qui ha perdut sa capa que la recobri.
Pluja d’octubre, ni una gota perduda.
Quan a l’octubre es fa fosc, busca la vora del foc. En aquesta època de l’any a la nit fa fred.
Quan l’octubre és a la fi, Tots els sants ja són aquí.
Quan l’octubre és arribat, ten el camp ben afemat.
Quan l’octubre és arribat, treu les nanses de la mar.
Quan l’octubre és finit, mor la mosca i el mosquit.
Quan l’octubre se’n va, floca el bestiar.
Quan trona pel mes d’octubre, neu segura.
Qui no sembra a l’octubre, de dol es cubre (Si no sembra ara no obtindrà guanys).Notícies del Cerdanyola C.H.
 
El primer equip masculí obrirà la temporada 2021-2022 a la Ok Bronce-Nacional Catalana a la pista del CP Voltregà diumenge dia 26 a les 18 h.. La lliga repetirà el format dels últims anys amb dues fases dividides en dos grups, Play-Off i repesques.

El Sarda jugarà la primera fase al Grup A i haurà d’enfrontar-se a GEiEG, Finved Capellades HC, CE Noia Freixenet, Shum Acerko, Reus Deportiu Virginias, CP Voltregà-Masies i Finques Ripollet.

El primer partit a Can Xarau correspondrà a la segona jornada de la lliga i serà el 2 d’octubre a les 19:45h davant el Capellades HC. Aquesta primera fase es tancarà el 30 de gener a la pista del GEiEG.


El Cerdanyola Club d’Hoquei ja coneix el calendari de l’Ok Liga Femenina 2021-2022. La competició torna a estar conformada en un sol grup i tindrà Play-off pel títol amb els primers classificats.

El Sarda començarà la lliga el 6 de novembre a les 20:30h a la pista del CH Mataró, que ha ascendit enguany des de la lliga Nacional Catalana. El primer partit de la temporada a Can Xarau serà el que ens enfrontarà al HC Palau de Plegamans, vigent campió de lliga, el 13 de novembre a les 20:30h.


El primer equip femení del Cerdanyola Club d’Hoquei disputarà la II Lliga Catalana organitzada per la Federació Catalana de Patinatge. Hi participen els 10 equips catalans de l’Ok Liga i es jugarà amb un format de lligueta i Final Four entre els mesos de setembre i octubre.

En aquesta segona edició els equips s’han distribuït en dos grups de 5 equips i la fase inicial es disputarà en format de lligueta a una sola volta, a diferència de la primera edició on només van participar vuit equips i es va començar amb una eliminatòria de quarts de final.
Els grups han quedat formats de la següent manera:

Grup 1: HC Palau Plegamans, CP Voltregà, CHP Bigues i Riells, Girona CH i Igualada Femení HCP.

Grup 2: CP Manlleu, Cerdanyola CH, PHC Sant Cugat, Vila-Sana CH i CH Mataró.

Després de jugar-se els partits corresponents a les cinc jornades de lligueta, els dos primers classificats de cada grup accediran a la final a 4, encara en seu per determinar. Les semifinals tindran lloc el dissabte 23 d’octubre i enfrontaran el primer de cada grup contra el segon de l’altre. Els dos equips guanyadors accediran a la final, que se celebrarà el diumenge 24 d’octubre.


La Lliga Catalana de Veterans d'hoquei patins començarà la setmana del dimarts 19 d'octubre, després que així ho pactessin els clubs involucrats amb el Comitè Català d'Hoquei Patins (CCdHP) en una reunió telemàtica celebrada el passat dimecres 15 de setembre.

Finalment es va decidir que seran 12 equips els que disputaran la Lliga de Veterans 'A', mentre que en seran 21 els que juguin a la Lliga de Veterans 'B'. Els quatre primers classificats de la Lliga 'A' disputaran un play-off pel títol, l'últim classificat descendirà directament i el penúltim farà una promoció amb el segon classificat de la Lliga de Veterans 'B'. La Lliga 'A' es disputarà en format habitual de dues voltes tots contra tots.

La Lliga 'B', en canvi, començarà amb una primera fase on es distribuïran els equips en quatre grups de màxim 6 participants, per després en una segona fase decidir quin equip ascendeix directament i quin disputa el play-off per pujar a la Lliga de veterans 'A'.¡OFICIAL! Cerdanyola del Vallès serà la seu de la primera Supercopa d'Espanya femenina de la història


 
És oficial. El Comitè Nacional d'hoquei sobre patins ha designat que el Cerdanyola CH serà el club organitzador de la Supercopa d'Espanya  Femenina.

El Pavelló Municipal Can Xarau-Paco Arpide acollirà la primera edició de la competició nacional femenina d'hoquei patins els dies 30 i 31 d'octubre.

Hi participaran el Generali HC Palau de Plegamans com a campió de lliga, el Martinelia CP Manlleu com a campió de la Copa de SM La Reina 2021, el Telecable HC, com a tercer equip millor classificat i el Cerdanyola CH, com a organitzador de l'torneig.

Properament s'anunciarà la data de l'sorteig, els horaris dels partits i la retransmissió dels mateixos.
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


Visites de la Unitat Movil del Banc de SangDilluns 25 d'octubre a Cerdanyola
a l'Ateneu  (Industria, 38-40)

i tria la franja horària que millor et vagi
  
Les persones que vulguin donar sang hauran de rervervar
l’hora i seguir les mesures de seguretat seguretat establertes
com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
i guardar la distància mínima interpersonal.

El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.ASCAMM se adhiere a amec 
La Asociación Catalana de Empresas Moldes y Matrices (ASCAMM) se ha adherido a la Asociación de Empresas Internacionales con sede en España, amec, en un acuerdo que se basa en el objetivo, según ambas entidades, de fortalecer a la industria en un momento clave como el actual. El presidente de amec, Pere Relats, y el presidente de ASCAMM, Daniel Altimiras, han firmado el acuerdo de adhesión, que ha sido aprobado por las juntas directivas de ambas organizaciones. Automoción es uno de los sectores en el que más se utilizan los productos que desarrollan muchos de los asociados de ASCAMM.

Con este acuerdo, la comunidad de la Industria Positiva, lema de amec, se incrementa con la adhesión de una entidad que representa al más de medio centenar de empresas que forman parte de ASCAMM.

Según el acuerdo, esta última ganará capacidad de gestión incorporando las metodologías de amec, manteniendo la autonomía, visibilidad y representatividad en el sector de los fabricantes de los moldes y matrices en Cataluña, mientras que sus empresas tendrán acceso a servicios de competitividad, prospectiva y a la participación en la comunidad. amec, por su parte, aumenta su representatividad, con una comunidad industrial cada vez mayor y unida que permite ampliar el intercambio y las colaboraciones.

El presidente de amec, Pere Relats, ha explicado que "este acuerdo anima una vez más las empresas industriales a trabajar juntas para afrontar los nuevos retos, para que la industria, esencial para el progreso sostenible, gane el terreno que le corresponde en una economía sólida y diversificada". "Estamos convencidos de que este acuerdo contribuirá no sólo a hacer más fuerte nuestra entidad y a mejorar la competitividad de nuestras empresas asociadas, sino también a potenciar un sector industrial que debe ser el centro del cambio de modelo productivo que necesita nuestro país", ha manifestado el presidente de ASCAMM, Daniel Altimiras.

ASCAMM, la Asociación Catalana de Empresas de Moldes y Matrices, se constituyó en 1979 y agrupa medio centenar de empresas del sector. ASCAMM es miembro fundador de FEAMM (Federación Española de Asociaciones Empresariales de moldistas y Matriceros) y ejerce la secretaría. ASCAMM ha creado un nuevo Módulo profesional de FP DUAL de Grado Superior para ayudar a formar a nuevos profesionales en moldes y matrices.

También colabora con Eurecat, el Centro Tecnológico de Cataluña, en formación de reciclaje y en la mejora de la competitividad de las empresas del sector.

La comunidad de las empresas industriales internacionalizadas amec impulsa los nuevos factores clave de competitividad en las empresas en España: anticipación, adaptabilidad, colaboración, glocalización y sostenibilidad. Las empresas que forman parte de amec generan un volumen de exportación superior a los 6.200 millones de euros, exportan por término medio el 53,6% de su facturación e invierten el 3,9% en innovación.

(auto-revista.com)       
      
       

                Tal mes de setembre de fa 50 anys
      
               MESOS ANTERIORS  :    1ª Part : 1962-1968              2ª Part : 1969-fins avui  

 


1971 - 2021
Centenari de la Creu Roja Cerdanyola - Ripollet- Montcada
(I)
 

Una de les primeres fotografies dels fundadors i efectius de l'Assamblea de la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet al 1921.
El local social es trobava al carrer Sant Ignasi, 31 (avui avinguda Catalunya)Trobada de la Creu Roja local amb la de l'Assemblea de Manresa en 1929
Creu Roja Cerdanyola - Ripollet - Montcada celebrarà aquesta tardor el seu centenari. L'entitat, que es va fundar el setembre de 1921, suma cent anys de tasca d'acció social i humanitària a la ciutat i ho celebrarà amb un complet programa d'actes i activitats que inclouen una exposició itinerant que recorrerà els museus públics de Cerdanyola, Ripollet i Montcada i una trobada popular el 6 de novembre en què es congregaran totes les persones vinculades a l'entitat durant la seva llarga trajectòria (voluntariat, equip tècnic, socis/es, usuaris/es, etc.) així com qualsevol veí/na o entitat amiga que hi vulgui participar.

De fet, aquesta trobada s'emmarcarà dins del programa d'actes de la Festa Major de Sant Martí de Cerdanyola i estarà subjecta a la situació sanitària i pandèmica del moment.

A banda d'aquest acte popular, l'organització del centenari està preparant un programa d'actes de petit format en què s'aniran tractant mensualment tots els àmbits d'atenció de l'entitat i que s'allargarà fins a finals d’any.

             


Els carrils centrals de la C-32
i la C-33 quedaran alliberats
 aquest octubre
 
 
Peatge de Mollet
 
 Peatge de Vilasar
• Les obres de desmuntatge de l’espai dels peatges es van iniciar el mateix 1 de setembre

El Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori preveu, d’acord amb el contracte adjudicat el 31 d’agost passat, acabar el desmuntatge de les cabines de peatges dels carrils centrals de les autopis-tes C-32 i C-33 a finals d’octubre. Els treballs, de fet, van començar el mateix dia 1 amb el desviament de serveis.

Aquesta setmana s’estan duent a terme els treballs que han de desviar el trànsit rodat cap als laterals de la via i possibilitar l’entrada de maquinària al tronc central. Concretament, entre aquesta nit passada, als peatges de Mollet, de la C-33, i Vilassar, de la C-32, i la d’avui, als d’Arenys i Santa Susanna, tots dos a la C-32, s’han dut a terme les tasques de marcatge del terra i instal·lació de cons.

Cons que, entre demà dijous i dimarts de la setmana vinent, seran substituïts per elements de seguretat fixes de formigó. Posteriorment, s’iniciarà el desmuntatge físic de les cabines.

Un cop acabada aquesta primera fase, el trànsit tornarà als carrils centrals i s’iniciarien els treballs de desmuntatge de la resta de cabines i la restitució del ferm.

El peatge de Mollet de la C-33 consta de 18 vies; el de Santa Susanna, de la C32, de 26; el de Vilassar, de la C-32, de 14; i el d’Arenys, a la C-32, de 30.

Aquests treballs estan inclosos en el contracte de manteniment adjudicat el 31 d’agost passat per 8,4 milions d’euros.

(govern.cat) 9/9La fábrica de Ercros en Cerdanyola reduce su indice de frecuencia un 30% 
 
En concreto, el índice de frecuencia general de accidentes –que mide los accidentes entre el personal propio y externo (con y sin baja) por cada millón de horas trabajadas– se redujo un 30% si lo comparamos con la media de los últimos cinco años.

Este centro tiene certificadas la gestión de la seguridad laboral según la norma ISO 45001, la gestión medioambiental según la norma ISO 14001, y la gestión de la calidad según la norma ISO 9001; y verificadas sus emisiones de CO2 de acuerdo con la norma ISO 14064.

El desempeño de Ercros en todas las vertientes de la sostenibilidad le ha valido la clasificación Platinum, otorgada por el rating internacional EcoVadis, al obtener una puntuación de 81 sobre 100; con esta puntuación Ercros se sitúa entre el 1% con mejor cumplimiento en criterios ASG (ambientales,
criterios ASG (ambientales, sociales y de gobernanza) de las 75.000 compañías evaluadas. Asimismo, la empresa ha sido certificada como CSR Company en la categoría Excellence, por el programa Responsible Care del sector químico mundial.

La fábrica de Cerdanyola está encuadrada en la división de química intermedia de Ercros. Emplea de forma directa a casi 100 personas y en 2020 facturó 24 millones de euros. Exporta el 86% de su producción y es el tercer fabricante del mundo de polvos de moldeo, un tipo de polímero que se produce a partir de urea y melamina, que se utiliza principalmente para fabricar materiales eléctricos (interruptores, enchufes) y sanitarios (tapas y asientos de sanitarios, accesorios).

(prevencionar.com) 
 Nou plànol guia per a facilitar la mobilitat sostenible al Parc Natural
de l'Alt Pirineu

 
El plànol-guia inclou tota la regulació existent dels accessos del Parc a nivell cartogràfic i informació sobre el transport públic, els serveis de taxis, les àrees per a autocaravanes, i la normativa de circulació motoritzada, entre altres

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb quasi 80.000 ha de superfície, la major part de les quals a alta muntanya, és un dels parcs on l’accés tant a peu com amb vehicle és més difícil. Amb l’objectiu de millorar la informació disponible per als visitants que per diverses raons no poden accedir a peu al Parc i d'afavorir l’ús del transport públic i de baix impacte ambiental, s’ha editat un plànol-guia sobre la mobilitat sostenible al Parc.

Per tal que els visitants puguin accedir al Parc procurant el mínim impacte sobre el medi, el plànol-guia inclou, entre altres informacions, les parades de transport públic més properes al Parc, els pobles on es pot llogar bicicletes normals i elèctriques, els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, les àrees per a autocaravanes o els contactes dels serveis de taxis locals.

A més , en els darrers anys, per a garantir la conservació dels valors naturals i les activitats tradicionals del Parc i la seguretat dels visitants, els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades propietàries de les forests comunals han aprovat regulacions de les pistes de muntanya dels seus termes municipals. Algunes d’aquestes pistes tenen l’accés als visitants tancat durant tot l’any i, altres, només durant l’hivern.

Per a facilitar la planificació dels trajectes amb vehicle 4x4, en aquest nou plànol-guia les pistes apareixen seguint un codi de colors segons el tipus de regulació. Amb l’objectiu de difondre i afavorir el compliment de la normativa vigent, també s’hi ha inclòs les normes bàsiques de circulació motoritzada al medi natural.

I, per últim, en aquest nou document s’hi explica la regulació de la muntanya d’Àreu i el sistema de reserva d’aparcament durant l’estiu, que s’ha implantat aquest mateix any, així com informació sobre la regulació privada i el servei d’excursions en 4x4 de la muntanya de propietat particular de Lladorre.


La facultad de Veterinaria de la
UAB, septima entre las  mejores
del mundo 
El prestigioso ranking de Shanghai sitúa a la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), 7º lugar, y a la Universidad Complutense de Madrid, 12º posición, entre las mejores universidades del mundo que imparten Ciencias Veterinarias

Un año más, se ha hecho público el ranking de Shanghai, el Academic Ranking of World Universities (ARWU). Este ranking es una de las clasifi-caciones de instituciones de educación superior más prestigiosas, para muchos la más importante del mundo.

En el ámbito de las Ciencias Veterinarias, la primera universidad que imparte dicha materia en España que aparece reflejada en el ranking es la Facultad de Veterinaria de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), que se sitúa en el séptimo lugar de las 300 facultades de veterinaria de todo el mundo que recoge la clasificación. Si bien, el pasado año ocupó el 5º lugar.

La siguiente universidad española en aparecer en la lista es la Universi-dad Complutense de Madrid, que se encuentra en la doceava posición en el ámbito de las Ciencias Veterinarias, ascendiendo dos puestos respecto al pasado año. Completando el pódium de veterinaria español aparece la Universidad de Murcia, en el puesto 32.

Por otra parte, las universidades de León, Córdoba, Santiago de Compos-tela y Zaragoza, se sitúan entre las 100 mejores valoradas. Entre los puestos 150 y 200, se encuentran la Universidad de las Palmas de Gran Canaria, la Universidad de Lleida, y la Universidad de Extremadura.

En términos globales, la Facultad de Veterinaria de Gante se encuentra, como el pasado año, en la primera posición de la prestigiosa lista. Le acompañan en el pódium la Universidad Agrícola de Nanjing, (China), que, en comparación con el año anterior, ha irrumpido desde la 13º hasta el 2º puesto, y en tercera posición se encuentra la Universidad de Medicina Veterinaria de Hannover (Alemania).

El Academic Ranking of World Universities (ARWU) se publicó por primera vez en junio de 2003. ARWU considera seis indicadores objetivos para clasificar las universidades: el número de estudiantes y profesores galardonados con el Premio Nobel o con la Medalla Fields, el número de artículos científicos de alto impacto seleccionado por Thomson Reuters, el número de artículos publicados en las revistas Nature y Science, el número de artículos indexados en el Science Citation Index - Expanded and Social Sciences Citation Index, y el rendimiento relativo de cada universidad.

El prestigioso ranking de Shanghai sitúa a la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), 7º lugar, y a la Universidad Complutense de Madrid, 12º posición, entre las mejores universidades del mundo que imparten Ciencias Veterinarias

Un año más, se ha hecho público el ranking de Shanghai, el Academic Ranking of World Universities (ARWU). Este ranking es una de las clasifica-ciones de instituciones de educación superior más prestigiosas, para muchos la más importante del mundo.

En el ámbito de las Ciencias Veterinarias, la primera universidad que imparte dicha materia en España que aparece reflejada en el ranking es la Facultad de Veterinaria de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), que se sitúa en el séptimo lugar de las 300 facultades de veterinaria de todo el mundo que recoge la clasificación. Si bien, el pasado año ocupó el 5º lugar.

La siguiente universidad española en aparecer en la lista es la Universidad Complutense de Madrid, que se encuentra en la doceava posición en el ámbito de las Ciencias Veterinarias, ascendiendo dos puestos respecto al pasado año. Completando el pódium de veterinaria español aparece la Universidad de Murcia, en el puesto 32.

Por otra parte, las universidades de León, Córdoba, Santiago de Compostela y Zaragoza, se sitúan entre las 100 mejores valoradas. Entre los puestos 150 y 200, se encuentran la Universidad de las Palmas de Gran Canaria, la Universidad de Lleida, y la Universidad de Extremadura.

En términos globales, la Facultad de Veterinaria de Gante se encuentra, como el pasado año, en la primera posición de la prestigiosa lista. Le acompañan en el pódium la Universidad Agrícola de Nanjing, (China), que, en compara-ción con el año anterior, ha irrumpido desde la 13º hasta el 2º puesto, y en tercera posición se encuentra la Universidad de Medicina Veterinaria de Hannover (Alemania).

El Academic Ranking of World Universities (ARWU) se publicó por primera vez en junio de 2003. ARWU considera seis indicadores objetivos para clasificar las universidades: el número de estudiantes y profesores galardo-nados con el Premio Nobel o con la Medalla Fields, el número de artículos científicos de alto impacto seleccionado por Thomson Reuters, el número de artículos publicados en las revistas Nature y Science, el número de artículos indexados en el Science Citation Index - Expanded and Social Sciences Citation Index, y el rendimiento relativo de cada universidad.

(diarioveterinario.com)Recuperació del mur del Jardinet
de la Senyora Coll, en Can Coll


 

Al llarg d’aquests mesos d'estiu (juliol i agost) es portaran a terme al Centre d’Educació Ambiental de Can Coll les obres que serviran per millorar el mur perimetral que voreja l’espai conegut com Jardinet de la Senyora Coll. Aquest emplaçament és un dels entorns d’ús habitual per l’alumnat, sobretot dels grups d’Educació infantil, que visiten el centre d’educació ambiental de Can Coll. Allà es on gaudeixen de les estones de lleure abans i després de portar a terme les activitats amb l’equip d’educació del centre.

Un espai privilegiat gràcies a la bellesa natural que li donen els arbres que hi són presents, on a més dels fruiters hi destaca un gran cedre; però també per la comoditat que suposa per l’estada d’infants i professorat, com espai de joc segur i agradable.

L’origen d’aquest espai emblemàtic de Can Coll es remunta a la dècada de 1920, quan el mas va experimentar un procés de “modernització” tant de l’interior com dels entorns de la casa per adaptar la construcció a una estètica més pròpia de la seva època. Amb aquesta idea van refer moltes de les baranes que vorejaven els horts i els camps.

Tanmateix, les cròniques expliquen que uns anys més tard, al 1935, la família Serra, propietària de la masia en aquells moments, va continuar amb les obres en aquest espai adjacent a la capella. Va ser la celebració del casament d’una de les filles de la nissaga el fet que va motivar que
Joan Serra decidís embellir el jardí i donar-li l’aparença amb que ha arribat fins als nostres dies. Per cert, que la “Senyora Coll” era en aquella època
Maria Teresa Espasa Rius, dona de l’amo Serra.

El pas del temps, però, s’ha deixat notar i en els darrers anys l’estat de conservació del Jardinet de la Senyora Coll s’havia vist afectat, motiu pel qual ha estat necessari el plantejament d’una intervenció de restauració per arranjar-lo de manera  permanent i segura. En aquest sentit, les obres que van començar el passat 19 de juliol s’han iniciat amb el desmuntatge del mur de maons i de la balustrada de rajoles que forma el perímetre d’aquest espai per la banda de llevant.

Aquesta operació s’ha fet progressivament per tal d’assegurar la conservació de les rajoles i el seu restabliment posterior un cop es refaci el mur i l’estructura. No en va, aquestes peces són originàries de la mateixa bòbila que antigament funcionava en el mateix mas de Can Coll. Avui en dia en ruïnes, la història de l’emplaçament on es troba la bòbila és al mateix temps singular, ja que està reconegut com a jaciment arqueològic datat de l’edat del Ferro (650 al 50 aC.) quan era explotat pels Ibers.

S’espera que les obres del Jardinet de la Senyola Coll estiguin en perfectes condicions quan a partir del 12 de setembre Can Coll reobri les seves portes als visitants dels diumenges i, especialment, quan a partir de l’1 d’octubre Can Coll torni a acollir activitats educatives amb les escoles.

Ordenança municipal sobre la circulació

de bicicletes, vehicles mobilitat personal,
cicles de més de dues rodes


 
......"L’elevada velocitat dels vehicles motoritzats incrementa la gravetat dels accidents (risc demostrat) i és una barrera per a la utilització dels modes més vulnerables (percepció de risc). Els conceptes de “ciutats habitables” i “carrers complets” aposten per un canvi de model en què la relació de la mobilitat amb el territori i l’espai públic tingui en compte les opcions de mobilitat dels usuaris més vulnerables, que són a la vegada les més sostenibles.

Està demostrat que en condicions de moderació de les velocitats, la bicicleta, VMP i cicles de més de dues rodes poden compartir la calçada amb els vehicles motoritzats. Per tant, les vies amb limitació de la velocitat de 30 km/h o menys són pedalables d’entrada, sempre que no hi hagi altres obstacles per a l’ús dels vehicles no motoritzats..

◙ 
 Prioritat dels vianants. La prioritat dels vianants ha d’estar per sobre de la resta d’usuaris de l’espai públic, inclosa la bicicleta. Aquesta prioritat juga un paper especialment important en decisions tècniques i normatives relatives a l’ús per part de la bicicleta dels espais reservats per vianants. Així, cal evitar utilitzar l’espai dels vianants i fer servir el dels vehicles motoritzats sempre que es pugui, ja que cal prioritzar aquells en front d’aquests.
Aquesta idea resumeix el canvi de filosofia que està vivint la gestió de la mobilitat. Les prioritats de la mobilitat de les ciutats ja no són que es pugui utilitzar el cotxe a tot arreu i per a tot com fins ara, sinó que la prioritat és que la mobilitat sigui el més sostenible i saludable possible que perquè el transport motoritzat està contribuint en gran mesura a problemes severs de contaminació, soroll, consum d’espai per part dels vehicles motoritzats, etc.

Desterrem, per tant, el concepte de prioritat invertida, ja que sorgí com a contraposició a la prioritat generalitzada dels vehicles motoritzats a les ciutats.

El vianant haurà de tenir sempre la prioritat, tant en espais de convivència com en les múltiples situacions de trobada entre els diversos usuaris, i caldrà fomentar el civisme de tots, si cal, amb campanyes de pedagogia viària dirigides a tots els usuaris i orientades de forma positiva
.....................

    
Clica aquí per consultar.la senceraL’Ajuntament concentrarà els serveis de neteja a barris determinats en dies concrets 
 
Durant l’agost, els equips i feines de neteja mantenen la seva intensitat habitual a la ciutat. El servei de neteja de Cerdanyola segueix a ple rendiment durant l’estiu.

Escombrar les voreres, netejar contenidors i els seus voltants o buidar papereres són els treballs més habituals que fan durant el dia els equips de neteja en torns de matí i tarda. En canvi, les màquines de baldeig treballen de matinada netejant amb aigua a pressió els carrers i les voreres per així no molestar a la ciutadania que es desplaça a peu durant el dia.

A més, a partir d’aquesta setmana, des del Servei d’Espai Públic es farà una reorganització d’alguns dels serveis de neteja per concentrar-lo en dies concrets a zones acotades per així intensificar la neteja i que aquesta sigui més productiva. 
 
Aquest any sembla es presenten millors perspectives per celebrar la XXX Edició de Festival Internacional de Blues.

Entre l’1 i el 10 d’octubre l’organització formada per una comissió ciutadana i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès opta aquest any per mantenir la celebració de més de vint concerts en espais emblemàtics –patis i jardins de tres masies de la localitat.

Si bé la programació integra es donarà a conèixer el proper mes de setembre, es pot avançar uns quants participants: Samantha Martin & Delta Sugar. La banda canadenca visitarà Europa i Barcelona per segona vegada per presentar el seu darrer disc, titulat The Reckless One i editat l’any 2020. Els darrers avançaments són l’homenatge a Amadeu Casas de la mà de la seva filla Erxart i músics convidats de l'entorn del gran guitarrista i la celebració de la música de Rory Gallaguer amb Band of Friends, banda formada per Gerry McAvoy, baixista d’en Rory durant més de 20 anys i Brendan O´Neill el seu bateria durant més d’una dècada.

El cartell d'aquest any és obra del reconegut fotògraf espanyol, Manuel Outumuro
 Cuenta atrás para la retirada definitiva del amianto en España 
Los ayuntamientos de toda España deberán tener antes de 2023 un censo de edificios con amianto y presentar un plan para su retirada y eliminarlo. Fue un material muy utilizado en construcción hasta que se demostró que era nocivo para la salud

La cuenta atrás para la retirada definitiva del amianto ya ha comenzado en España. Los efectos de este material actualmente prohibido pero muy utilizado entre los años 50 y 90 en construcción son nocivos para la salud y el medio ambiente, como se ha demostrado en diferentes estudios a lo largo de los años. Por este motivo, en 2023 todos los ayuntamientos deberán disponer de un censo de los edificios que contienen amianto y presentar un plan para su eliminación.

Así lo recogerá la nueva normativa de residuos y suelos contaminados, un proyecto de ley pendiente de aprobación definitiva. Esta nueva ley que prepara el Gobierno obliga, por primera vez, a las máximas instituciones municipales a elaborar un registro de instalaciones con amianto y, ade- más, exige planes para su retirada y eliminación.

El amianto, responsable de diferentes tipos de cáncer

Según la Organización Mundial de la Salud, este material cancerígeno presente en edificios de todo tipo (industriales, residenciales, públicos...) está relacionado con el diagnóstico de entre 20.000 y 30.000 nuevos casos al año de diferentes dolencias. «Actualmente, las enfermedades producidas por dicho material provocan 107.000 muertes anuales en el mundo», según la oncóloga Teresa Acuña.

Un material peligroso prohibido desde 2002

El uso extendido que se dio al amianto el siglo pasado hace que este
material, que es muy resistente, esté en edificios de todo tipo en España. Fue en 2001, tras comprobar los efectos perjudiciales que tenía en la salud
de las personas si se inhalaban sus fibras de forma continuada, cuando se prohibió su fabricación. Un año después quedó prohibido también su uso.

Quienes perciban la presencia de amianto en sus viviendas, instalaciones agrícolas o industriales deben ponerse en contacto con empresas especiali- zadas en la retirada de este material peligroso. El mayor perjuicio del amianto es su incorrecta manipulación, ya que una gestión indebida expone a las personas a graves riesgos por la rotura de las fibras que lo componen. La inhalación de las fibras puede provocar diversos tipos de cánceres y tumores, así como enfermedades respiratorias graves.

¿Dónde se encuentra el amianto?

La mayor presencia del amianto en España está en las placas onduladas de fibrocemento, muy habitual en depósitos o para canalizar el agua. Sus usos en granjas y fincas agrícolas y ganaderas han sido muy extendidos, pero también es habitual encontrarlas en garajes o edificios comunitarios para cubrir determinados elementos.

Uno de los problemas que está surgiendo en la actualidad es la manipulación de cubiertas de amianto para instalar placas solares. Estos elementos nunca han de ser perforados, cortados o trasladados por personas no profesionales en esta actividad. Por ello, los expertos recomiendan la retirada de las cubiertas de amianto antes de realizar la instalación de placas fotovoltaicas. Diana Blesa

(diariodeibiza.es) 24 juliol
Els propers convidats del Cafè
amb Lletres ens presenten
les seves obres
 

L’estiu és una bona època per la lectura. És per això que s’anuncien els primers títols i les persones autores que formaran part de les properes sessions del Cafè amb lletres.

Perquè tothom que ho vulgui els pugui llegir i quan arribin les sessions presencials, pugui assaborir més i millor del contacte directe amb les persones escriptores.30 de setembre a les 19 h.

Paula Bonet presenta L’anguila (Univers: 2021). La pintora Paula Bonet presentarà la seva incursió al món de les lletres
Lloc: Biblioteca Central (si ho permet la normativa sanitària. Si no es farà online)

14 d’octubre a a les 19 h.
 
Gerard Quintana presenta L'home que va viure dues vegades 
Gerard Quintana prendrà un cafè amb les seves lectores i lectors per conversar sobre la seva segona obra, L’home que va viure dues vegades, premiada amb el Ramon Llull 2021 (Columna : 2021)
Lloc: Biblioteca Central (si ho permet la normativa sanitària. Si no es farà online)

18 de novembre a les 19h.
 
Rafael Vallbona presenta Swing, allà on la vida venç (Edicions 62 : 2021)
Lloc: Biblioteca Central (si ho permet la normativa sanitària. Si no es farà online)

16 de desembre a les 19 h,
 
Carlota Gurt presenta Sola (Proa : 2021)
Lloc: Biblioteca Central ( si ho permet la normativa sanitària. (Si no es farà online)


El programa Cafè amb lletres forma part del Pla Director de Lectura de la ciutat.

 

Aragonès se compromete con una Cataluña "libre de amianto" mediante el plan para su erradicación 
El presidente de la Generalitat, Pere Aragonès, i la alcaldesa de Badia del Vallès, Eva Menorcon un vecino ante un edificio con amianto. El presidente de la Generalitat, Pere Aragonès, i la alcaldesa de Badia del Vallès, Eva Menorcon un vecino ante un edificio con amianto.Albert Segura Lorrio / ACN

El presidente de la Generalitat, Pere Aragonès, ha puesto de relieve el compromiso del Govern para "hacer de Cataluña un país libre de amianto", que se concretará con la aprobación del Plan Nacional para la Erradicación del Amianto en Catalunya, así como con el proyecto de ley sobre este asunto que se llevará al Parlament.

En un comunicado del Govern tras participar en un acto en Badia del Vallès (Barcelona), ha puesto de relieve que con la aprobación de este plan se dará "un salto cualitativo adelante", ya que completará el censo de materiales y productos con amianto, y se elaborará el marco normativo necesario para alcanzar los objetivos del plan.

Ha asegurado que este compromiso con la erradicación del amianto se llevará a cabo con el conjunto de administraciones públicas y con los ayuntamientos: "Es necesario que nos impliquemos de forma coordinada, integral y colaborando, para que después de 30 años la erradicación del amianto sea plenamente efectiva".

Este jueves Aragonès ha encabezado la presentación del Mapa del Amianto de Badia del Vallès, un estudio que es "pionero en Cataluña y el Estado" y que identifica la presencia y la degradación de los elementos de amianto en el parque de viviendas de toda la ciudad.

Asimismo, el estudio también establece las prioridades de retirada de este material en función de su estado e indica las metodologías a aplicar para su eliminación.

(20minutos.es)Badia del Vallès
ve la luz al final del amianto
 
Ahí hay amianto. Ahí también. Y en ese edificio. Y en aquella junta y en los patios de luces. Darse una vuelta por Badia del Vallès con alguien que conozca un poco la historia del municipio permite abrir los ojos ante una realidad que ha estado siempre a la vista. La ciudad se construyó del tirón entre finales de los 60 y principios de los 70 y se alimentó, básicamente, de la inmigración que llegaba a una tierra de oportunidades conocida como Catalunya. En aquellos tiempos se usó, porque el Ministerio de Vivienda construía rápido y barato, el amianto, un material perjudicial para la salud. En 2015 se creó una comisión para reivindicar la retirada de asbesto de todos los inmuebles, unos 200. Seis años después, este jueves se ha presentado un mapa de la población que localiza la enfermedad hasta el más mínimo detalle. Hasta el punto de que marca que fincas están peor, por dónde hay que empezar y qué medidas hay que tomar de manera urgente. Entre el público del auditorio municipal de Badia estaba el 'president' Pere Aragonès, que se ha comprometido con la causa pero sin excesiva concreción.

El mismo patrón

En el pasado ya se actuó en los edificios públicos y en las escuelas. Pero falta entrar en la práctica totalidad de los edificios, construidos bajo un mismo patrón de arquitectura exterior, básicamente amianto y cemento. Puede que no sea el municipio con más amianto, pero sí es el que presenta una problemática más concentrada en tan poco espacio (0,9 kilómetros cuadrados) y con tanta población (14.000 habitantes). Se considera que la vida útil de este material es de 40 años, momento a partir del cual empieza a degradarse y desprender fibras a la atmósfera que pueden causar enfermedades como ciertos tipos de cáncer.

La alcaldesa Eva Menor (PSC) ha abierto el acto recordando que este no es un problema solo de Badia, puesto que las partículas tóxicas en suspensión pueden llegar a las localidades colindantes, como Sabadell o Cerdanyola. Sucede con lo mismo con la contaminación de Barcelona, que ha llegado a notarse en el Montseny. "Nosotros solos no podemos", ha implorado, ante una primera fila repleta de alcaldes de la comarca, diputados y otros representantes públicos de la Diputació de Barcelona o el Consell Comarcal, amén del 'president' Aragonès. El coste de actuar en los cerca de 200 inmuebles es de cuatro millones de euros. Poca cosa para el Govern, pero inasumible para el consistorio, que tiene un presupuesto anual de unos 12,5 millones de euros.

Lluis Mallart, director general de la consultora ACM, encargada de elaborar el mapa del amianto de Badia, ha explicado a este diario que en un año y medio podría eliminarse todo el amianto. Pero después sería el turno de la rehabilitación de las viviendas, un asunto que parece dejarse para más adelante y del que este jueves nadie ha hablado. Dentro de los cuatro millones, el equipo de este experto marca una serie de prioridades a las que pone nombre y apellido, como el encapsulado provisional de la parte interior de las galerías -"debe hacerse este mismo año", señala- o la retirada de tubos de ventilación. Marcan incluso cuáles son los inmuebles más afectados. Se han dado cuenta, por ejemplo, de que las fincas de 16 pisos son las más afectadas. Realizadas las mediciones y calculado el índice de degradación de las fincas, la conclusión es que todas están por encima del límite recomendable.

Aragonès, tras escuchar a todos los implicados, ha asegurado que el compromiso del Govern "es absoluto". Para ello, ha anunciado dos medidas. La primera, la aprobación del plan nacional para la erradicación del amianto en todo el territorio; un material, ha dicho, que es otro "indicador de desigualdad". La segunda, un proyecto de ley para conseguirlo en esta misma legislatura. Ha recordado que ya existe un mapa del amianto en centros educativos y que en 2020 se actuó en 13 escuelas, y ha agradecido "el nivel de exigencia y liderazgo de los vecinos" de Badia del Vallès. Los afectados han echado de menos algo más de concreción en cuanto a dinero y calendario. La conclusión, decían, es que "no podía mojarse demasiado" porque en el patio de butacas había otros alcaldes que al terminar podrían haberle pedido cuentas de su problema particular. Es decir, el suyo ha sido más bien un discurso de país con Badia como paradigma de la lucha contra el asbesto.

Amalia Frutos, presidenta de la comisión creada en 2015 y concejala de Ciutadans ("entré en política por esto del amianto"), ha agradecido la presencia del 'president' pero ha lamentado no haber podido arañar promesas más concretas. "Que no le quepa duda de que seguiremos apretando", ha avanzado. "El estudio que se ha presentado -ha sostenido- nos viene muy bien para saber cómo estamos. Y como queda claro que no estamos nada bien, creo que no podemos quedarnos quietos. Tenemos amianto donde tú mires".

(elperiodico.com)Comença la dignificació
de les entrades a ciutat


 

 Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada
Des del govern municipal, un dels projectes prioritaris és millorar la imatge de la ciutat en general i en particular els seus accessos.

Una de les inciatives per aconseguir-ho ha estat la instal·lació d’una estructura tipus rètol formada per una base de formigó de corten sobre la que s’han instal·lat unes grans lletres d’hacer galvanitzat amb el nom de la ciutat "Cerdanyola del Vallès’"

La seva instal·lació es completarà amb la instal·lació de la il·luminació de les lletres, la plantació d’un parterre de flors i la reforma i ampliació de la instal·lació de reg automàtic

El projecte de dignificació dels accessos a la ciutat tindrà continuïtat amb la instal·lació de lletres iguals o similars a d’altres rotondes. Està previst, en un futur, dignificar l’entrada des de la UAB, des del parc de l’Alba i també des de l’accés nord.


Cerdanyola disposarà
d'un centre de ciclologística
 
Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet són els sis municipis que han optat a la subvenció de l'AMB per crear serveis municipals de ciclologística, que inclouen els vehicles i els centres d'operacions, promouen el repartiment de mercaderies en bicicleta i tricicles de càrrega.

L'Ajuntament vol establir un servei integrat de repartiment a domicili de tots els productes comercialitzables en el municipi, amb una flota de sis tricicles elèctrics per fer el repartiment (dos dels quals refrigerats) i la creació d'una base logística. La ubicació de la base està per definir i preveu un pàrquing amb punt de càrrega per als vehicles, un taller de posada a punt i un magatzem de material addicional per al repartiment i el repartidor. En una segona fase, es procedirà a integrar aquest servei amb el punt de venda en línia de comerç local (conegut com market place).

Estudis europeus mostren que el 25% de tots els lliuraments de mercaderies en ciutats i el 50% de tots els lliuraments de mercaderies lleugeres es podrien fer en bicicletes i tricicles de càrrega.

Per seguir avançant cap a una mobilitat i una distribució urbana de mercaderies més sostenible, l'AMB va llançar, la tardor de l'any passat, una subvenció per impulsar projectes de ciclologística a la metròpoli de Barcelona, ​​amb un pressupost de 600.000 €. D'aquesta manera, la substitució de vehicles de motor per a bicicletes i tricicles de càrrega a l'hora de repartir determinades mercaderies


contribueix a avançar cap a una mobilitat més sostenible i redueix la congestió en els nuclis urbans, així com la contaminació atmosfèrica i acústica. Exposició
"El llegat Espinal"
 
 

Marian Espinal a l'estudi de Cerdanyola  (foto: marianespinal.es)
 


Inauguració de la mostra temporal de la donació d'una sèrie de pintures de Marian Espinal, artista vinculat a la colònia Noucentista de Cerdanyola del Vallès.


El MAC que ja comptava amb dues obres seves donades per les seves filles, ara amplia la col·lecció amb la incorporació de 14 olis donats per la família de Marian Espinal

Aquestes catorze obres s’uniran a d’altres del fons del museu per do-nar-los la benvinguda en una exposició, 'El llegat Espinal', que vol posar de rellevància el pintor en relació al patrimoni artístic de Cerdan- Cerdanyola i la seva història ja que, per exemple, les seves obres recorden com era i el que ha perdut el municipi, també plasmant-ne la imatge de la Cerdanyola d’abans, durant i després de la Guerra Civil.

Marian Espinal (1897-1974) va ser un dels pintors que van configuran el que avui s'anomena la Colònia Noucentista: artistes que van trobar a la Cerdanyola dels anys 20 i 30 un lloc on descansar i crear.

Personalitat indispensable en el Noucensitme, Espinal va ser un nexe de noms que van conformar la colònia d’artistes i com ara Viladomat, Cabot, Juventeny o Castanys, Espinal també instal·la al nostre munici-pi el seu estudi, gràcies també a la figura de Jaume Mimó.

Amb aquesta donació el MAC es converteix en la institució amb la millor col·lecció del pintor i en el punt de referència per al coneixement i difusió de la seva obra.

Al Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)
Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès 
 
 Detall torre de Marian Espinal al passeig de Cordelles. Al fons el
 campanar de l'esgésia (Autor Lluís López)


 Visita a la Font Muguera 


El Castell de Torre Baró s'organitza una Sortida que comporta seguir l'itinerari des del Castell de Torre Baró fins a la Font Mullera.
Serà el dissabte 24 de juliol de 10 a 12 hores per a persones majors de 18 anys. Aquesta sortida és gratuïta

Aquest Itinerari discorre pel vessant obac de Collserola amb el qual es pot descobrir i gaudir del paratge bell i tranquil de la font Muguera.
Coneixerem com es gestionen algunes de les principals amenaces que afecten el Parc Natural de Collserola: els incendis i les espècies invasores.

Cal inscripció prèvia trucant al: 664 044 079 o bé enviant un correu electrònic a: castell_torrebaro@bcn.cat.
La donació d'una pintura barroca enriqueix el fons del Museu d'Art de Cerdanyola 
Dins el marc del projecte El Fons Ocult, que té l’objectiu d’ensenyar aquelles peces que habitualment no es mostren, el Museu d’Art de Cerdanyola va presentar el dijous 1 de juliol l’obra Lactació mística de Sant Bernat, una pintura del segle XVII donada per la família Fatjó.

A Cerdanyola es conserva molt poc patrimoni barroc a Cerdanyola i per aquest motiu aquesta incorporació permet al museu seguir treballant per la conservació i estudi del patrimoni històrico-artístic de la ciutat.
La pintura representa l’escena de la Lactació mística de sant Bernat o Lactatio Bernardi, moment en què Sant Bernat de Claravall es posa a resar davant d’una imatge mariana fins a quedar-se adormit i, en somnis, la Verge li enviarà un raig de llet procedent del seu pit, fet que li atorgarà el do de l’eloqüència.

Dins de l’acte de presentació, la historiadora de l’art Maria Garganté i el restaurador Ramon Pijuan van oferir una conferència sobre la rellevància de la peça, i el seu procés de restauració.Es digitalitzen en 3D les esglésies de la Vall de Boí, Patrimoni Mundial de la UNESCO 
◘ Giravolt, el programa 3D del Departament de Cultura, reforça l’aposta de la digitalització amb la incorporació de 9 elements arquitectònics significatius del patrimoni cultural català.
◘ La digitalització de les esglésies romàniques de la Vall de Boí s’emmarca en els actes de commemoració del 20è aniversari del reconeixement com a Patrimoni Mundial de la Unesco.
◘ Durant l’estiu, s’incorporarà a la senyalització de les esglésies uns codis QR que donaran accés als models 3D perquè visitants que s’hi atansin fora de les hores o dies d’obertura, puguin accedir de forma virtual a l’interior.

En el marc del 20è aniversari de la inscripció de les Esglésies romàniques de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial de la Unesco, el Departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, mitjançant el programa Giravolt, ha digitalitzat tot el conjunt amb la tècnica 3D per millorar l’accessibilitat a les esglésies.

A partir d'aquesta setmana, persones usuàries d’arreu del món poden fer un recorregut virtual per totes les esglésies romàniques de la Vall de Boí a través d’Internet. La digitalització en 3D del conjunt permet sobrevolar-les, i descobrir els detalls dels seus interiors a les pantalles d’ordinadors i dispositius mòbils, també en Realitat Augmentada i Realitat Virtual. Aquesta digitalització proporciona una nova eina de difusió i, alhora, permet millorar l’accessibilitat a les esglésies tant pels visitants en les hores de tancament com pels estudiosos i aficionats de tot el món.

Per a la creació dels models s’ha utilitzat la tècnica de la fotograme-tria, que consisteix a fer fotografies des de tots els punts de vista possible de l’edifici, tant en el seu interior com a l’exterior. En el cas de les esglésies de la vall, es van utilitzar drons per les captures d’imatge de les parts superiors com teulades i campanars, i captura fotogràfica convencional per a les parts baixes i interiors. Per aconseguir capturar tots els detalls, el nombre de fotografies de cada església va ser molt elevat: per la petita Sant Quirc de Durro es van fer més de 5.000 fotografies, mentre que per les més complexes com Sant Climent de Taüll es van superar les 7.000 fotografies d’alta resolució.

La captura es va efectuar el novembre de 2020 per part de l’estudi Burzon*Comenge, especialistes en producció cultural digital i bons coneixedors de la vall en ser uns dels autors del multipremiat mapatge de Taüll. El processament de les gairebé 50.000 fotografies per aconseguir els diferents models ha ocupat més de dos mesos de treball amb el resultat d’un model amb geometria de molt alta resolució de cadascuna de les esglésies, que normalment supera els 100 milions de triangles. D’aquest model es deriven models de baixa resolució per la seva difusió a Internet i models parcials per a l’estudi d’elements concrets.

La documentació en 3D de les esglésies de la vall compleix diferents funcions: permet tenir un registre de l’estat físic de les esglésies el 2020 amb tot detall, permet detectar i analitzar possibles anomalies o patologies, permet al personal investigador
de tot el món accedir a la visualització completa dels espais i superfícies dels temples, permet en l’ensenyament l’arribada a les aules d’una forma molt atractiva i, finalment, amb la seva publicació a Internet permet la difusió internacional del patrimoni romànic de la vall. Els models es publiquen amb llicència Creative Commons Reconeixement sense limitacions comercials, amb l’única obligació de citar-ne la font, com tots els publicats pel programa Giravolt a la plataforma Sketchfab per tal de promoure’n la màxima difusió i reutilització.

El conjunt d’esglésies romàniques de la vall de Boí és una incorporació important per al programa Giravolt que reforça l’aposta per la captura 3D dels elements arquitectònics més significatius del patrimoni cultural català. Fins ara s’han publicat models de monuments com la Seu Vella, el Reial Monestir de Santes Creus o el Palau de la Generalitat, i l’objectiu és formar una galeria en la qual es pugui difondre el patrimoni arquitectònic de Catalunya en tota la seva diversitat.

Els models de les 9 esglésies estan disponibles des d’avui mateix a la col·lecció de la plataforma Sketchfab Conjunt esglésies de la Vall de Boí. Cadascuna de les esglésies disposen d’una breu descripció en català, castellà i anglès, i de diferents anotacions que faciliten la navegació i destaquen els elements principals de cada edifici. Recórrer l’interior de Sant Climent de Taüll a vista d’ocell, descobrir la sagristia que s’amaga darrere el retaule de la Nativitat de Durro, o mirar la nau d’Erill des del punt de vista de les escultures del Davallament són perspectives impossibles que ara estan a l’abast de qualsevol amant del romànic.

Durant l’estiu s’incorporarà a la senyalització de les esglésies uns codis QR que donaran accés als models 3D de cada església que permetran als visitants que s’hi atansin fora de les hores o dies d’obertura, accedir de forma virtual a l’interior. Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Nativitat de Durro i Sant Feliu de Barruera, són les esglésies que estan obertes al públic tots durant tot l’any. Aquest estiu, els mesos de juliol i agost, s’obriran també Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll de dimecres a diumenge i l’ermita Sant Quirc de Durro els dimecres a la tarda dins del recorregut de l’itinerari “Romànic i Falles”.

Les entrades per les visites es poden adquirir directament a la porta de cada església o a través del web del Centre del Romànic de la Vall de Boí.
Naturgy realiza la primera inyección de gas renovable procedente de vertedero
en la red de distribución
 
Naturgy se ha convertido en la primera empresa en inyectar gas renovable procedente de vertedero en la red de distribución de gas de España. En concreto, el hito se ha producido en su planta de Cerdanyola del Vallés (Barcelona).

Según ha informado la energética, la planta, situada el Parc de l'Alba, junto al vertedero de residuos Elena, ha representado una inversión de 2,2 millones de euros. El grupo presidido por Francisco Reynés tiene como objetivo que en 2050 todo el gas que circule por sus redes sea de origen renovable.

La empresa está digitalizando así toda su infraestructura de distribución con la vista puesta en la entrada masiva de gases renovables, y ha presentado proyectos de biometano e hidrógeno por valor de 4.000 millones de euros a las diferentes Manifestaciones de
Interés para impulsar proyectos tractores en el marco del Plan de
Recuperación, Transformación y Resiliencia.

La planta de Cerdanyola del Vallès producirá 12 gigavatios hora (GWh) al año de biometano, lo que equivale al consumo anual de 3.200 hogares y evitará la emisión a la atmósfera de 2.400 toneladas de CO2/año, una cantidad equivalente a plantar unos 5.000 árboles.

Parte del gas que se inyectará a la red se utilizará para ser suministrado como combustible a vehículos en las estaciones del grupo Naturgy, ya que es una alternativa totalmente viable para la movilidad sostenible.

(cincodias.elpais.com)Trobada de Ball de Gitanes
del Vallès a Montserrat 
Diumenge passat dia 30/6 ha través de la l'Agrupació de Colles de Ball de Gitanes de Vallès, que agrupa els diferents grups de ball de gitanes de la zona, amb el seu president Llorenç Solà van acudir a Montserrat a presentar una ofrena a la Moreneta en representació de totes les Colles de l'Vallès.

Per segon any consecutiu l'ofrena no es va poder realitzar com ha estat costum celebrar.la durant els 39 anys anteriors a causa de la pandèmia.

Lidia Borras en representació de la colla de Gitanes de Cerdanyola va llegir a següent missatge:

"Aquest any ens trobem a Montserrat, una representació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès.

Ens agradaria, poder haver pujat amb tots els dansaires, músics,
mestres, caps de colla i demès, per oferir a la nostra Moreneta, les nostres danses. Però la Covid ens ha obligat a replantejar-nos-ho fer d'una manera diferent.

Venim només uns quants, en nom de totes les colles i pobles que en formem part. Us oferim el ciri i un coixí de clavells grocs i vermells, els colors de la nostra senyera, la del poble català.

Esperem, ben aviat, aquesta situació millori, l'any que ve puguem pujar a Montserrat a celebrar els nostres 40 anys de trobada. Perquè les nostres danses ballades per petits, mitjans, grans i veterans, puguin tornar a omplir de balls i alegria, la plaça de davant el monestir. I així, poder tornar a fer ben lluïda, la nostra ballada, la nostra diada.

Junta de Colles del Ball de Gitanes del Vallès"Ajuntaments i Generalitat signaran aquest mes el protocol d'inici del projecte del  nou Hospital


 

Solar on es construirà el nou Hospital Ernest Lluch
El nou centre, que donarà servei als residents de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà i Badia del Vallès, costarà uns 50 milions d'euros i la seva gestió dependrà del Consorci Hospitalari del Parc Taulí

La Conselleria de Salut de la Generalitat descriu el nou centre com un hospital innovador amb treball multidisciplinari i amb un model d’atenció integral de les persones que acostarà a la ciutadania el seguiment domiciliari, a més d'oferir atenció ambulatòria especialitzada, proves diagnòstiques de proximitat i cirurgia ambulatòria.

L’hospital disposarà de 200 llits i atendrà a més de 176.000  habitants de Cerdanyola,
Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà i Badia del Vallès.

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, recorda que l'Hospital Ernest Lluch "és la reivindicació d'una necessitat del territori llargament demandada per entitats i persones dels municipis, i pels ajuntaments del territori".

Salut destaca que amb la construcció del nou hospital es garantirà una cobertura assistencial més àmplia a la regió sanitària amb més densitat de població de tot Catalunya, la Metropolitana Nord.


Salut construirà un nou hospital de proximitat al Vallès Occidental 
  El centre atendrà a 176.383 habitants de cinc municipis: Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès.
  El cost estimat del projecte és d’uns 50 milions d’euros i es calcula que s’executarà en 5 anys.
La gestió dependrà de l’Hospital de Parc Taulí de Sabadell i s’ubicarà en terrenys situats entre Montcada i Reixac i Ripollet.
El projecte s’ha explicat als alcaldes i alcaldesses de les poblacions que donarà cobertura.El Departament de Salut ha anunciat la construcció d’un nou hospital de proximitat al Vallès Occidental, que donarà resposta a les necessitats actuals i futures d’envelliment de la població del territori i acompanyament a un nombre cada cop més creixent de malalts crònics.

El centre projectat és el d’un hospital innovador amb treball multidisciplinari i amb una atenció integral que, a més, acostarà a la ciutadania els dispositius adequats de seguiment domiciliari. La nova infraestructura es dotarà de gabinets d’alta resolució en atenció ambulatòria especialitzada i de proves diagnòstiques de proximitat, així com cirurgia ambulatòria.

Així ho han explicat avui, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, i la gerent de la Regió Metropolitana Nord, Anna Aran, als alcaldes i alcaldesses dels municipis als quals donarà cobertura el nou centre. Concretament,

l’hospital atendrà una àrea formada per 176.383 habitants corresponent a cinc poblacions: Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès. El Protocol d’inici del projecte se signarà a finals del proper mes de gener.


L’elevada pressió assistencial que diàriament gestiona el mateix Hospital Parc Taulí o la manca de recursos en diferents àmbits d’atenció en aquest territori són alguns dels motius pels quals el nou hospital és una necessitat que ja feia temps que s’havia previst cobrir. El centre permetrà descongestionar les entrades dels altres centres de la zona i donar una cobertura més àmplia i de proximitat a tot el territori d’aquesta regió.

La construcció del nou hospital garantirà una cobertura assistencial més àmplia en un de les regions –l’àmbit sanitari Metropolità Nord- amb més densitat de població de tot Catalunya, i que requereix amb més urgència un nou centre sanitari. El cost estimat del projecte és d’uns 50 milions d’euros en 5 anys. La gestió dependrà de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. És previst que el nou centre s'ubiqui en terrenys situats entre Montcada i Reixac i Ripollet.

L’equipament del nou hospital està dissenyat per prestar serveis a patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada. El centre es proveirà de consultes externes, de capacitat per fer proves diagnòstiques i de quiròfans. En definitiva, un nou hospital interdisciplinari basat en un model d’atenció integral de les persones.   (govern.cat)Calendari Laboral per 2021 

L’any 2021 inclourà 12 festes d’àmbit català, a les quals els ajuntaments podran afegir-hi dues festes locals.

Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2021 les següents:

 • 1 de gener (Cap d'any)
 • 6 de gener (Reis)
 • 2 d'abril (Divendres Sant)
 • 5 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)
 • 1 de maig (Festa del Treball)
 • 24 de juny (Sant Joan)
 • 11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)
 • 12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)
 • 1 de novembre (Tots Sants)
 • 6 de desembre (Dia de la Constitució)
 • 8 de desembre (La Immaculada)
 • 25 de desembre (Nadal)
Els dos dies festius locals a Cerdanyola per a l’any 2021 seran el :

 
3 de maig (Festa Major del Roser de Maig) i
11 de novembre (Festa de Tardor de Sant Martí)
Nou cartipàs del govern municipal 
 
 
La incorporació de Marian Navarro com a regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola en substitució de Víctor Francos ha portat alguns canvis en el cartipàs municipal

Marian Navarro serà regidora de Moviments Veïnals i Centres Cívics. També hi ha dos canvis a l'actual cartipàs, Pepi Rivera deixa Cultura i s'encarregarà de Recursos Humans i Organització i l'actual regidor d'Esports, Oscar Pons, assumirà també la delegació de Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric.

Aquests canvis se sumen als ja aprovats just després de la renúncia de Víctor Francos al càrrec de regidor per passar a ser cap de gabinet del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Llavors, David González va assumir les relacions amb l’EMD de Bellaterra. Pel que fa a la delegació d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de proximitat, va passar a ser responsabilitat d’Eulàlia Mimó. En relació amb les delegacions de Serveis Jurídics i Secretaria van ser assumides per Javier Sánchez. També, amb motiu de la reestructuració, Glòria Urbano, assumia la regidoria de Mobilitat i Ciutat Accessible.

Les tinences d’alcaldia queden de la següent forma:

Primera Tinent d’Alcaldia - Pepi Rivera
Segon Tinent d’Alcaldia - David González
Tercer Tinent d’Alcaldia - Javier Sánchez
Quarta Tinent d’Alcaldia - Carme Arché
Cinquena Tinent d’Alcaldia - Glòria Urbano
Sisena Tinent d’Alcaldia – Eulàlia Mimó

El Cartipàs aprovat el divendres 25 de setembre del 2020 queda de la següent forma:

Àrea d’Alcaldia i Presidència

◘ L’Alcalde, Carlos Cordón, és el responsable de les Relacions Institucionals, Planificació Estratègica, Agenda 2030 i Promoció de la Ciutat
◘ David González, portaveu del Govern, té les atribucions de Bon Govern i Qualitat Democràtica, Universitat i Ciutat del Coneixement,
   Relacions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Joventut i Infància
◘ Javier Sánchez, es responsabilitza de Secretaria i Serveis Jurídics
◘ Carme Arché, és responsable de Gent Gran
◘ Glòria Urbano, assumeix el servei de Femenisme i de LGTBIQ+

Àrea de Cohesió Social i Ciutadania

Pepi Rivera, porta Benestar Social i Habitatge
David González, s’encarrega d’Educació i Joventut
Carme Arché, té les atribucions de Cooperació i Solidaritat, Gent Gran, Promoció de la Salut i Salut Pública.
Oscar Pons, assumeix Esports, Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric
Marian Navarro, es fa càrrec de Centres Cívics i Moviments Socials

Àrea de Territori i Sostenibilitat

Eulàlia Mimó, és la responsable de Planificació Urbanística, Activitats i Obres Públiques, Sostenibilitat i Transició Energètica, Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat

Àrea d’Economia i Serveis Generals

Javier Sánchez, encapçala Contractació i Compres, Finances i Serveis Econòmics, Intervenció i Tresoreria
Carme Arché, assumeix Promoció Econòmica, Empresa, Comerç i Ocupació
Glòria Urbano, és la responsable de Convivència i Civisme, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Mobilitat i Ciutat Accessible
David González, es fa càrrec de Tecnologies i Sistemes d’Informació
Pepi Rivera, assumeix Organització i Recursos Humans Mapa de Catalunya 
 
    Cliqueu sobre la fotoHistòria d'internet Cerdanyola, terra d'ibers 
 
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals.

De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les familiars o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.

En aquesta visita, entre d'altres aspectes de la cultura ibèrica, es podrà veure quines activitats feien les dones i quin paper tenien dins de la societat ibèrica.

 
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. activitat per a majors de 8 anys.

Visita guiada gratuïta, a les 12 h, a l’exposició permanent amb l’entrada
Horaris museu:

Dissabte: 11-14.30 i 16.30-20 h
Diumenge: 10.30-14.30 h

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19) Preservar el patrimoni històric: Can Coll com a exemple 
Pel seu important valor patrimonial i etnogràfic la recuperació dels elements del passat agrícola de la serra és una de les tasques que es desenvolupa a diferents espais del Parc i, sobretot, a la finca de Can
Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc.

Un dels trets històrics més destacats del passat agrícola de la finca de Can Coll són les feixes delimitades per murs de contenció, de gran desnivell. Aquestes construccions serien avui dia impensables pel seu elevat cost, per això esdevenen un element de valor patrimonial i etnogràfic a conservar.

Enguany s’ha fet la recuperació del mur de pedra d’una de les feixes, pot ser el de més valor, dels tancats de la granja de Can Coll. La part on s’ha actuat és la meitat del mur quedes de l’origen ja estava compost per pedra i restes de totxo. A la resta de mur format per morter de calç i ciment amb pedra de riu petita, no s’ha actuat.

El mur original és autoportant però amb el pas del temps el fred, la calor, etc., s’ha anat degradant i fentcavitats, és a dir, perdent molt material de la secció del mur, fet que provocava la caiguda de les peces de l'acabament de la part superior del mur.
En els treballs duts a terme, el que s’ha buscat ha estat sanejar totes les parts més degradades i arribar fins al material més cohesionat i estable, zones on ja era necessari sanejar amb maquinària més potent. Aleshores s’ha continuat amb el mateix pendent del talús original per donar-li estabilitat, excepte a la zona del revolt, on el grau d’inclinació éssuperior, per tal de donar encara més estabilitat, reomplint per darrere amb morter i pedra.

Una part de la pedra utilitzada ha estat recuperada d’altres murs de pedra seca que han anat caient i dispersant-se amb els anys pels camps de conreu. La resta, l’hem anat a buscar per la mateixa finca, la qual cosa ha comportat passar moltes hores recollint i buscant pedres.

S’han recuperat tots els forats d’escorrentia d’aigües pluvials existents amb peces recobrades de la masia mateixa, que s’havien guardat per a aquests casos, i també s'ha refet la part de l'acabament del revolt, que havia caigut per la degradació i el pas del temps.

A la base del mur s’ha fet una sabata correguda armada per donar més estabilitat. Els treballs han durat quatre setmanes.

(parcnaturalcollserola)Els vitralls de
Les Dames de Cerdanyola,

peces emblemàtiques del Museu d'Art de Cerdanyola(MAC), han estat proclamats
Bé Cultural d'Interès Nacional


 Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa,

començarà l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.

Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Nou Consistori 2019 
Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             
 


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.


La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 Can Coll, Centre d'Educació Ambiental 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2021 
 
 

CALENDARI FISCAL
GUIA FISCALHORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

Dilluns, dijous, divendres i dissabte de 8:30h a 13:30h i de 14h a 17h.
Dimarts de 8:30h a 13:30h.
Dimecres, tancat

Diumenge de 10h a 14h.
 
   


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900. Totalment desconeguda

Passseig de Cordelles al voltant de 1900. A la vista de la fotografia podem afirmar sense cap por, que res del que ensenya existeix
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Glòria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
Oscar Pons - Regidor delegat

 


Properes activitats
 
 

 

Dimecres dia 20 a les 17:30 h. : Hora del conte per a menuts
"Animals de tots colors" .Aneu a escoltar i a gaudir d’aquests contes i cançons amb una pila d’animals i moltes coses per descobrir: un elefant que es balancejava, un cocodril molt hàbil i 3 aneguets que es volen banyar. Una bona manera d’iniciar els més petits en l’hora del conte i passar-ho bé pares i fills junts, a càrrec de Clara Gavaldà
Activitat adreçada a infants d'1 a 4 anys
Aforament limitat. Inscripció prèvia: a partir del 6 d'octubre al Web de la Biblioteca. A la Sala Enric Granados de la Biblioteca (plaça d'Enric Granados, 1)


Dijous dia 21 a les 18:30 h. : Dijous Feminista. Activitats amb perspectiva de gènere i LGTBIQ+
Cicle dels Dijous Feminista amb tallers i activitats amb perspectiva de gènere i LGTBIQ+ per tal d'oferir una eina per a l'apoderament del propi cos i les pròpies accions.
La segona activitat del programa es tracta de la presentació del llibre A sota Veu. Relats en femení de Maria Carme Alerm.
La presentació del llibre anirà a càrrec de la seva autora i també acompanyada de Pilar Adell i Victoria Lovaina. Per participar caldrà inscripció prèvia a dones@cerdanyola.cat o trucant/whatsApp al 607280750 ja que les places son limitades.
A la Sala d’Actes del Museu d’Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)


Dijous dia 21 a les 20:30 h. : Cine: Madres verdaderas (any 2020) 139'
Repartiment: Hiromi Nagasaku, Arata Iura, Aju Makita, Miyoko Rostida, Hiroko Nakajima, Tetsu Hirahara, Taketo Tanaka
Cinema d'autor, independent i de qualitat, en versió original, japonesa. - Gènere: drama. Adopció. Maternitat
Sinopsi: Després d'una llarga i insatisfactòria lluita per quedar-se embarassada i convençuda per una associació d'adopció, Satoko i el seu marit decideixen adoptar un nen. Anys després, la seva família trontolla amb l'amenaça d'Hitari, una noia desconeguda que diu ser la mare biològica. Satoko opta per confrontar a Hitari directament.
Al Teatre Ateneu (Carrer de la Indústria, 38 - 40)
Preu: Socis 3 euros; General 5€; abonaments 5 pel·lícules x 4€ : 20€
Organitza: Xiscnèfils

MESURES DE SEGURETAT:

La taquilla obrirà a les 20 h fins a les 20:30 h, per evitar aglomeracions en les cues - La sala obrirà a les 20 hores per a que podeu acomodar-vos amb tranquil·litat - Faciliteu l’import exacte, per evitar canvis de monedes o bitllets - Guardeu les distàncies mínimes - Porteu la mascareta posada en tot moment


Divendres dia 22 a les 30 h. : Teatre: Desaparecida NN12
Aquesta obra inicia el programa per commemorar el trenta-cinquè aniversari de la l’Aula de Teatre de l’Ateneu

Una dona desapareguda i trobada, una NN, la 12, n’hi ha milers com ella. Al seu voltant, un forense que busca, un home nen que espera i un home gran que recorda...quatre històries, quatre visions, una única veritat? El text de NN12, rebatejat per la companyia Atabalat Teatre com a Desaparecida, reuneix a 4 personatges que comparteixen espai però no temps ni dimensió. L’acció es desenvolupa en un temps i un espai indeterminats, podria ser qualsevol país on una guerra o una dictadura hagi provocat el que anomenem “desapareguts”

Hi haurà una única veritat? Atabalat Teatre ens ofereix una mostra de teatre compromès, on es posa en la memòria històrica i la recerca identitària. Tot un clam a l’esperança.

NN 12 parteix d’un text signat per Gracia Morales, guardonat amb el premi SGAE 2018. Atabalat Teatre ofereix la seva visió del text, en una proposta dirigida per Blanca Solé i interpretada per Claire Spooner, Pablo del Fresno, Alfons Hernández, Claudia Rivera i el cerdanyolenc Joe López.
Les entrades per l’espectacle ja són a la venda a www.cerdanyola.cat/teatre. Tenen un preu en taquilla de 15 €, anticipat de 12 €.
Lloc: Teatre Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40) - Organitza: Aula de Teatre 35 anys i Atabalat Teatre, amb el suport de l'Ajuntamaent de Cerdanyola del Vallès
 


Activitats estables
Algunes activitats poden estar suspeses a causa de l'Covid-19
 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 € -Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)


 

OCTUBRE

Diumenge 17 a les 12 h. : VISITA GUIADA AL MUSEU. (Inclosa amb l'entrada). - VALENTÍ CASTANYS - QUADERNS MAC - Presentació del llibre (GREC i AMAC)
Divendres 29 a les 22 h. : TANCATS PER TOTS SANTS. Visita nocturna al museu oberta a tots els públics, amb els contes de por per a estiuejants d'Albert Estengre.
Diumenge dia 31a les 11 h. : ART I BENESTAR. Tallers d'art i salut a càrrec de l'AMAC. Inscripció prèvia i caixa inversa.

NOVEMBRE
Dissabte 13 i dium. 14 h. : FESTA PATRONAL DE SANT MARTÍ. Portes obertes - Mostra de Kusamonos
Diumenge 14 a les 11.15 i 12.30 h. : TALLER FAMILIAR: TALLER DE CULTURA JAPONESA. Inscripció prèvia.
Dijous 18 a les 19 h. : ANY ANGLADA CAMARASA. Conferència a càrrec de Francesc Fontbona.
Diumenge 21 a les 12 h. : ​VISITA GUIADA AL MUSEU (Inclosa amb l'entrada) : UN VI DE CERDANYOLA. Presentació de Rabassaires, vi elaborat a Cerdanyola.
Diumenge 28 a les 11 h, : ART I BENESTAR. Tallers d'art i salut a càrrec de l'AMAC. Inscripció prèvia i caixa inversa.
Diumenge 28 a les 12h. : VISITA SENSORIAL INCLUSIVA - En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (1 desembre). Inscripció prèvia


DESEMBRE
Diumenge 12 a les 11.15 i 12.30 h. : TALLER FAMILIAR: ART PER NADAL. Inscripció prèvia.
Dijous 16 a les 19 h. : IMATGE I MIGRACIÓ: TALLER DE FOTOGRA- FIA CRÍTICA - Taller crític de fotografia i realitat virtual a càrrec de RuidoPhoto; es farà un recorregut per diverses realitats del fenomen migratori en què es mostren vulneracions de drets humans. Inscripció prèvia.
Diumenge 19 a les 12 h. : VISITA GUIADA AL MUSEU (Inclosa amb l'entrada).

Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 


Exposició "Creu Roja, 100 anys al teu costat"

La mostra inclou informació sobre els orígens de la Creu Roja, el seus principis fundacionals i la història d’un moviment internacional que a la nostra ciutat s’arrelava fa 100 anys. L’acte de constitució de l’assemblea cerdanyolenca, l’11 de setembre de 1921, és un dels documents més especials que conformen aquesta mostra amb carnets de socis de diferents èpoques passant per uniformes, vehicles, fotografies, objectes, l’experiència de la Guerra Civil, el paper de la banda de música, o les activitats de l’actualitat, com el Pla Respon per atendre les persones vulnerables o amb necessitats en temps de la pandèmia de la Covid19.

La mostra "Creu Roja, cent anys al teu costat" es podrà veure al Museu de ca n’Oliver fins al dia 30 de gener de 2022.
Posteriorment es veurà al museu de Montcada i Reixac del 2 de febrer al
4 d’abril. I posteriorment es veurà al CIP Molí d’en Rata de Ripollet. 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

Calendari activitats
Diumenges d'11:30 a 13:30 h.
24 d'octubre
Herbari artístic
Elaborem un herbari amb les plantes del porc
ta dels parcs des dels animals que viuen al parc

31 d'octubre
L'últim arbre

La história de la Irene ens descobrirò com d'importants són els arbres!

7 novembre
Revisió de caixes niu
Taller d'identificació d'aus al parc i revisió de la fauna de les caixes

14 novembre
Gimcana de geocaching
Aprenem a utilitzar el GPS

21 novembte
El termòmetre del soroll
Mesurem i analitzem el soroll del parc

28 novembre
Activitat 15è cicle. Arrela't al parc
Plantació popular a les zones forestals dels parcs

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Obrirà els diumenges d'11:30 a 13:30 h, al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamental-ment a un públic familiar.
Les activitats dirigides de la Jugatecambiental es desenvoluparan seguint les mesures corresponents de prevenció de la COVID-19 i en grups reduïts, per això és necessària la inscripció prèvia a través del mail  mediambient@cerdanyola.cat, indicant el nom, telèfon i número de participants.

 
 

      EXPOSICIONS

Activitats a l'ATENEU

 
 
 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni
Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.    ???


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 
 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.


 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  Per tal de frenar la mobilitat en el territori i evitar la transmissió
 de la COVID-19 us informem que, fins a nou avis :


- Els caps de setmana restaran tancat els centres d'atenció al públic.
- S'anul-la l'agenda d'activitats del Parc. Nomes es mantenen els
   programes escolars.
- Alguns serveis de les arees de lleure (aparcaments, lavabos, taules
 de picnic...) no estan operatius.

Mes informació

 
ESPECIAL TRIMESTRE

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiversitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divulgatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, exposicions.Dissabte, 23 d'octubre
Visita a La Rural
Consultar a l'inscriure's
d'11 a 13 h.

Diumenge, 24 d'octubre
Bio-bingo, del sòl al plat
Can Coll Centre d'Educació Ambiental
A les 11:15 h i a les 12:30 h

Fins l'últim diumenge d'hivern
La Feixa dels Ocells
Can Coll Centre d'Educació Ambiental
de 10:30 a 13:30 h

Diumenge, 21 de novembre
Què és la pedra seca?
Centre d'Informació
d'11 a 12:30 h.


 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscriure’s el mateix dia al Centre.
• Places limitades, 20 persones per sortida.
• Menors de 3 anys gratuït.
, Preu: 1,85 € / persona. Horari: 11 i 12.30 h.

Dissabte, 16 d'octubre
Els secrets de les fonts

Centre d'Informació del Parc
Dos torns, a les 11 i a les 12.30 h

Dissabte, 6 novembre
Els colors de la tardor

Centre d'Informació del Parc
Dos torns, a les 11 i a les 12.30 h

Dissabte, 18 de desembre
Unes festes més sostenibles

Centre d'Informació del Parc
Dos torns, a les 11 i a les 12.30 h

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés


PASSEJADES AL VOLTANTS DEL CENTRE D'INFORMACIÓ

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec d’una persona-guia especialitzada.
Cal inscripció prèvia durant la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
Places limitades, 20 persones per sortida.
Menors de 3 anys gratuït.
Preu: 1,90 € / persona. Horari: 11 i 12.30 h.


ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  

Visites a la granja de Can Coll


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: http://www.acer-associacio.org/ 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys. Horari: de 10 a 13 h.


 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades. Maxin 40 persones -
Preu : 5,40€  
(a partir de 12 anys)

Divendres, 5 de novembre :
Sírius i Aldebarán: sistemes binaris
Centre d'Informació del Parc

Divendres, 3 de desembre :
L’ull de Taure ens augura un bon hivern
Centre d'Informació del Parc

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada.
Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552

Diumenge, 24 d'octubre
Collserola Verda. Vall de Sant Iscle

Consultar al inscriure's
HORA: consultar a l'inscriure's. Itinerari de 4 a 5 h de durada.

Dimarts, 16 de novembre
D’Horta a Sant Cugat

Consultar a l'inscriure's
HORA: consultar a l'inscriure's. Itinerari de 4 a 5 h de durada.

Diumenge, 12 de desembre
Camins d’aigua

Consultar a l'inscriure's
HORA: consultar a l'inscriure's. Itinerari de 4 a 5 h de durada.
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). A partir 12 anys
Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 1,85 € per persona

Dissabte, 20 de novembre
Residus al bosc?

Centre d'Informació del Parc
D'11 a 13.30 h

Dissabte, 11 de desembre
Cuidem el sòl

Centre d'Informació del Parc
D'11 a 13.30 h

  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       

       • FONTS  DE  COLLSEROLAHISTÒRIA DE COLLSEROLA
 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
 
 
 
 
ESPORTS
 
calendari de segona RFEF)
(calendari divisió d'Honor Juvenil)
(calendari del Cerdanyola CH a l’Ok Bronce-Nacional Catalana. )