El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia
El temps a Cerdanyola del Vallès
 
 

 Antiga imatge del Bar Grau abans de l'allarg del taulell de la fotografia als anys 70. La seva història comença el 1947 quan Jaume Grau i el seu fill Joan decideixen muntar un bar al carrer Sant Ramon.

   


"L’alcalde al teu barri"
visitará La Farigola i Els Quatre Cantons
 
L’alcalde es trobarà amb els veïns i veïnes que ho sol·licitin del barri de La Farigola i dels Quatre Cantons el dijous 6 de juny

Aquest dia, l’alcalde, Carlos Cordón, es trobarà amb els veïnat, entitats i/o empreses d’aquests barris que ho hagin sol·licitat prèviament a través del formulari o trucant al 617 69 78 22.

El termini per fer la sol·licitud acabarà el dimarts 4 de juny i el dimecres 5 es notificarà a les persones interessades l’hora i lloc de la trobada.

Aquesta iniciativa neix com un projecte integrador. L’alcalde està visitant els diferents barris de la ciutat per conèixer les inquietuds i necessitats dels cerdanyolencs i les cerdanyolenques, escoltant-los, parlant amb ells i, sobretot, articulant una via de comunicació propera que permeti resoldre les diferents problemàtiques de cada territori.

Des que va iniciar-se el projecte, l’alcalde ha visitat els barris Banús-Bonasort, Serraparera, Cerdanyola 2.000 i Les Fontetes, Canaletes i Guiera.
‘L’alcalde al teu barri’ visita La Farigola i Els Quatre Cantons


El campionat internacional d'hoquei patins GoldenCat es farà a Cerdanyola 

D'esquerra a dreta: Óscar Pons, regidor d'Esports, Benjamí Pons, president de la Federació Catalana de Patinatge, l'alcalde, Carlos Cordón i Mario Núñez, president del Cerdanyola Club d'Hoquei.
Les seleccions catalana, argentina, portuguesa, francesa i italiana masculines i femenines es donaran cita a Cerdanyola en la GoldenCat, que se celebrarà entre el 29 d'agost i l'1 de setembre al CEM Can Xarau.
La competició internacional coincidirà amb la Setmana de l'Esport Català
Cerdanyola serà la seu de la tercera edició de la GoldenCat, una
competició de seleccions que serà la prèvia al mundial d'hoquei
patins que se celebrarà a Itàlia a mitjan de setembre.


El Museu d’Art de Cerdanyola s’integra al Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya


 
El departament de Cultura de la Generalitat formalitza la integració de 28 centres d’art contemporani d’arreu de Catalunya en el Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals amb l’objectiu de començar el desplegament normatiu del Sistema i enfortir les arts visuals del país. El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) és un d’ells

L'objectiu del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals que impulsa el Departament de Cultura és apropar l'art contemporani i les arts visuals a la ciutadania. Mitjançant aquest sistema, els equipaments col·laboren entre ells i fan accions de cooperació que permetran optimitzar els seus recursos. Per exemple, els centres territorials poden compartir recursos amb centres locals, tot cedint-los continguts artístics o part de les seves programacions. També permet la complicitat i col·laboració entre el govern i els ajuntaments per enfortir els centres als diferents territoris

Finalment, el sistema també pretén ser un espai d'interacció dels agents artístics, més
enllà dels equipaments, que faciliti i fomenti la creació.

El Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals està integrat per gairebé una trentena de centres, encapçalats pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), com a equipament nacional, els Centres Territorials i els Centres i Espais d'art locals. Recentment, s'ha integrat en aquest sistema el Museu d'Art de Cerdanyola i altres tres centres del Vallès Occidental s'hi han integrat, la Sala Muncunill de Terrassa, el Museu de Sabadell i la sala d'exposicions La Granja de Santa Perpètua de Mogoda.

Tots els centres del sistema tenen la missió de fomentar la recerca i creació; la producció i programació; la difusió i dinamització de públics; la patrimonialització i documentació, la connexió i articulació i la creació i la producció.


L'INCASÒL facilita la creació de 283 habitatges de protecció oficial
al Parc de l'Alba
 
Les cooperatives d’habitatge Fem Ciutat i Llar Unió Catalonia han comprat una parcel·la amb una edificabilitat de 25.539 m² de sostre.

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, i les cooperatives d’habitatge Fem Ciutat i Llar Unió Catalonia, han firmat el contracte d’arres per a la compravenda d’una parcel·la destinada a sòl residencial al Parc de l’Alba, a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

Es tracta d’una parcel·la amb una edificabilitat de 25.539 m2 de sostre que s’ha venut per 12.357.785,78 € (IVA inclòs) i que està qualificada de sòl residencial destinat a habitatges de protecció oficial en règim general, amb capacitat d’acollir 283 habitatges.

La parcel·la venuda (R-21.01), de 8.512,69 m2, està destinada íntegrament a l’habitatge. Està situada a l’extrem nord del Parc de l’Alba, a tocar de l’estació de tren Cerdanyola-Universitat i al costat d’una altra parcel·la destinada a l’habitatge de protecció oficial en règim general que també és propietat de l’INCASÒL i encara està disponible, així com de parcel·les destinades al parc científic i a altres activitats econòmiques. Està previst que les obres d’urbanització de la zona comencin l’any vinent i que a principis de 2026 les cooperatives puguin sol·licitar la llicència d’edificació.    (govern.cat)


Distinguished Gentleman's Ride Barcelona en Cerdanyola 
Los fondos recaudados por The Distinguished Gentleman's Ride se invierten en iniciativas contra el cáncer de próstata y la salud mental masculina en todo el mundo a través de nuestro socio benéfico oficial, Movember.

Movember es la principal organización benéfica que está cambiando el rostro de la
salud masculina a escala mundial. Desde que se asociaron con Movember en 2016, hemos invertido más de 45 millones de dólares australianos en investigación puntera sobre pruebas y tratamientos del cáncer de próstata, iniciativas que mejoran la calidad de vida de los hombres que padecen la enfermedad y proyectos innovadores de salud mental masculina.Inauguració de la sala on s’exposaran: “LES TITÀNIDES D’ISMAEL SMITH”.


 

 Imatge original

 Imatge original
El passat dissabte dia 18 al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès es va procedir a la inauguració de la sala on han quedat exposats els relleus recuperats de les façanes de la fàbrica Uralita: “LES TITÀNIDES D’ISMAEL SMITH”.

“LES TITÀNIDES D’ISMAEL SMITH” estaven ubicades a la façana de la via del tren de la fàbrica Uralita i són una de les escultures públiques de majors dimensions que
  Smith va realitzar i que s’ha conservat. Es tracta de dues allegories de les deesses primigènies del mar i la terra, Talassa i Gea, realitzades amb materials innovadors per
l'època, el ciment i el formigó, i que mostren l'estil personal, expressiu i elegant, erótic i ambigu de l'artista Ismael Smith.

Es van extreure i recuperar a partir d’una operació de rescat i un llarg procés de restauració i museografia que ha comptat amb el suport del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

 Aspecte actual després de la restauracióLa UAB és la primera universitat d'Espanya segons el rànquing CyD 
L'onzena edició del rànquing per a les universitats espanyoles que elabora la Fundació CyD situa la UAB en primera posició i li atorga el nombre més gran d'indicadors d'alt rendiment de les 81 universitats analitzades.

La Fundació CyD ha presentat els resultats de l'onzena edició del rànquing CyD per a les universitats espanyoles. Aquesta classificació s'elabora associada al rànquing internacional U-Multirank, amb la qual comparteix els principis metodològics i la majoria d'indicadors, afegint-hi alguns indicadors més apropiats per al sistema universitari espanyol.

Aquesta edició inclou els resultats de 81 universitats, 30 àmbits de coneixement i
3.407  titulacions.

El rànquing avalua el rendiment de les universitats en funció del resultat obtingut en 36 indicadors, tant per a la classificació institucional com per a la classificació dels 30 àmbits de coneixement.

Les 10 universitats espanyoles que obtenen un nombre més elevat d'indicadors de més rendiment a la classificació són, per aquest ordre, la UAB, la Universitat de Navarra, la Universitat Autònoma de Madrid, la Carles III de Madrid, la Universitat de Barcelona, la Pompeu Fabra, la de Deusto, la Pontifícia de Comillas, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Ramon Llull.Activitats d’estiu organitzades
des de l’Ajuntament de CerdanyolaImatge Casals d'Estiu Municipals de Cerdanyola 2024
Les activitats d’estiu organitzades des de l’Ajuntament de Cerdanyola tenen una llarga tradició al nostre municipi. Són un moment d’esbarjo i una manera divertida i diferent d’aprendre mitjançant noves vivències.

L’oferta d’activitats d’estiu de l’Ajuntament parteix de la premissa d’oferir una oferta educativa de qualitat i que faciliti el desenvolupament dels infants.

Casals d'Estiu

Casals d'Estiu municipals

Model de sol.licitudNova Farmàcia a Cerdanyola 


Aquesta setmana ha obert les portes una nova farmàcia, a la carretera de Barcelona 169 amb el nom de Farmàcia La Farigola sent la seva  titular, la
farmacèutica Marta Fabregat López.

   


L’Escola d’Arts de l’Ateneu proposa
aquest estiu als infants de 5è fins a 6è d’EP; un viatge fantàstic 


Un viatge fantàstic per l’univers de l’art visitant el món del circ, un teatre ple d’estrelles, la constel·lació de la dansa i la galàxia multicolor de la plàstica.
Les inscripcions es poden fer des d'avui, 13 de maig, fins al 3 de juny
L’Univers de les Arts es farà del 25 al 28 de juny i de 9 a 13 h. Hi ha l’opció de canguratge de 8 a 9 i de 13 a 14 h.

S’estableixen tres categories, en funció de les edats:

Petits, EI5 i 1r d’EP (2018, 2017)
Mitjans: 2n, 3r i 4rt d’EP (2016, 2015, 2014)
Grans: 5è i 6è d’EP (2013, 2012)

Inscripció:
El període d’inscripció anirà des d'avui fins al 3 de juny. No s’admetran fulls d’inscripció fora d’aquest termini.

El full d’inscripció es pot obtenir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, a la recepció de l’Ateneu i a la seu electrònica de la web de l’Ajuntament. Només s’admetran els fulls d’inscripció específic de les activitats d’estiu de l’Ateneu.
En omplir el full de sol·licitud d’inscripció caldrà posar-hi la informació següent: dades de l’alumne i del tutor i el nom del curs a realitzar.
Caldrà adjuntar, amb el full d’inscripció, la documentació següent: fotocòpia del DNI del tutor de l’alumne, fotocòpia de la targeta sanitària de l’alumne, fotocòpia del carnet de vacunació de l’alumne i si l’alumne és beneficiari d’algun tipus de de deducció (per discapacitat o per tarifació social), la documentació acreditativa.
Es pot presentar el full d’inscripció amb la documentació adjunta al Registre Municipal de forma presencial a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, demanant cita prèvia o de forma telemàtica a la Seu Electrònica del web municipal. https://www.cerdanyola.cat/seu-electronica/tramits/sollicitud-dinscripcio-les-activitats-destiu-de-lateneu
Posteriorment, i en comprovar la documentació, l’Escola d’Arts de l’Ateneu confirmarà la plaça.
Per a més informació podeu accedir a https://www.cerdanyola.cat/seu-electronica/tramits/sollicitud-dinscripcio-les-activitats-destiu-de-lateneu ,
 traslladar la consulta al següent correu electrònic``
 escolaartsateneu@cerdanyola.cat o bé trucar al telèfon 935 808 888 (ext. 3257 o 3870)


La recuperació de les reserves hídriques permet a l'Àmbit Ter-Llobregat tornar a l'escenari d'excepcionalitat 
La flexibilització de mesures beneficiarà 6 milions de persones de 14 comarques del país.

La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha acordat aquest dimarts tornar a l’escenari d’excepcionalitat en l’àmbit Ter-Llobregat, arran de la recuperació de les reserves a causa de les pluges de les darreres setmanes.

Actualment el nivell de reserves en els embassaments d’aquest àmbit es situa al 25,4%, amb 154 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges i el desgel. Cal recordar, que al mes de març el nivell de reserves en l’àmbit Ter-Llobregat era del 15%.

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha explicat que “aquesta mesura beneficiarà 6 milions de persones a 202 municipis en 14 comarques del país”.

“És una fase que ens permet guanyar temps i tenir més marge de maniobra per continuar estalviant aigua sense aplicar les mesures més restrictives”, ha dit Mascort.


La previsió és que la mesura sigui efectiva el proper dilluns dia 13, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.


Escenari d'excepcionalitat significa que a partir de demà dilluns 13 començaran a aplicar-se les mesures següents:

◘  Per als habitants, el límit de consum diari serà de 230 litres, davant dels 200 per-
    permesos    a l'escenari d'emergència.

◘  Per a usos recreatius, el consum d'aigua es redueix al 15% en àmbits urbans i al
    50%  en reg.

◘  Per als usuaris industrials, el consum d'aigua es redueix al 15%, enfront del 25%
    de reducció a la fase d'emergència.

◘  Per als usuaris del sector agrícola, el consum es redueix un 40%, enfront del 80%
    a l'escenari d'emergència. A més, per a usos ramaders aquesta reducció serà del
    30%  i es presenta la possibilitat de flexibilitzar aquesta mesura si es presenta un
    Pla d'estalvi a l'Agència Catalana de l'Aigua.


D‟altra banda, l‟escenari d‟excepcionalitat implica algunes prohibicions:

Estat de les reserves actuals d'aigua als embassaments (19 maig: 26:66% )
◘  L'ús d'aigua per regar jardins o zones verdes públiques o privades, excepte en el
    cas del reg de supervivència d'arbres i plantes, que es durà a terme gota a gota o
    amb regadora).

◘  El reg de gespa, excepte en el cas dels camps dedicats a la pràctica dels esports
    federats.

◘  La neteja de zones urbanes (carrers, clavegueram, datades) amb aigua potable.

La situació presenta millores, però la Comissió Interdepartamental de Sequera insisteix a no abaixar la guàrdia, més encara tenint en compte que s'acosta una època de gran consum d'aigua: a l'estiu, la despesa en piscines, dutxes públiques i reg és més gran que a altres estacions, degut no només a l'ús dels habitants, sinó també a l'afluència del turisme a Catalunya.

◘  Queda prohibit omplir piscines d'ús personal o familiar.
◘  Només es permet l'ompliment parcial o primer omplert de piscines públiques o
    privades que tinguin un sistema de recirculació d'aigua.

◘  Només es permet la neteja de vehicles a locals.La UAB aprova un programa d'actuacions per assolir neutralitat climàtica el 2030


 
La Universitat Autònoma ha aprovat en Consell de Govern el Programa de Política Climàtica de la Universitat. Es tracta d’un ambiciós pla que té per objectiu, a més de reduir el consum de recursos (aigua i energia), abandonar l’ús de combustibles fòssils i avançar en la reducció de les emissions indirectes per aconseguir la neutralitat climàtica el 2030.

La UAB és una universitat amb una llarga trajectòria en el compromís pel medi ambient. Va ser pionera en la creació dels estudis de Ciències Ambientals i en la recerca en aquest àmbit; compta amb l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), un dels millors centres de recerca a escala internacional, i ha dut a terme diferents plans per millorar la gestió ambiental del campus, com el Pla de sostenibilitat (2013-2017), el Pla Campus Saludable i Sostenible (2018-2022) i el Pla Campus SiS (2023).

De fet, el Pla estratègic 2018-2030 de la Universitat fa explícita la intenció d’implantar un model d’universitat sostenible, fent èmfasi especial en la formació, la conscienciació mediambiental i la mobilitat.


L’any 2018 la UAB va assolir una important reducció en la seva petjada de carboni, l’indicador de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), Si bé l’any 2015 les emissions totals van ser de 40.420 tones de CO2, l’any 2023 aquesta xifra va disminuir fins a les 24.593 tones.

A grans trets, segons les dades del tancament provisional de l’any 2023, el 79 % de les emissions de GEH a la UAB van ser generades per la mobilitat d’accés al campus, el 12 % pel consum de gas dels edificis i el 4 % per viatges de feina.


Per fer front a l’emergència climàtica actual i els seus efectes, tot i que ja fa temps que hi treballa, la UAB ha fet un pas endavant amb l’aprovació de la posada en marxa d’un programa de Política Climàtica, una estratègia de mitigació i adaptació al canvi climàtic amb objectius i compromisos concrets a mitjà termini.

Les mesures aprovades inclouen reduir el consum d’aigua i d’energia, reduir gradualment les emissions de GEH directes de la Universitat per assolir la neutralitat en carboni l’any 2030, abandonar de manera progressiva l’ús de combustibles fòssils amb la substitució total per energies renovables el 2030, incorporar el càlcul de la petjada de carboni en l’obra nova, adherir-se a plataformes i xarxes de sostenibilitat reconegudes internacio nalment, afegir el criteri de compra pública baixa en carboni en els processos de contrac-tació o incorporar continguts de transició ecològica, sostenibilitat i canvi climàtic en l’oferta formativa, entre d’altres.
 
 
La UAB també traslladarà aquests compromisos a les entitats on participi, ja sigui de manera directa o per mitjà del seus patronats. (uab.cat)contractació o incorpo-rar continguts de transició ecològica,sostenibilitat i canvi climàtic en l’oferta forma-tiva, entre d’altres.

La UAB també traslladarà aquests compromisos a les entitats on participi, ja  ja sigui de manera directa o per mitjà del seus patronats. (uab.cat)
 sigui de manera directa o per mitjà del seus patronats. (uab.cat)


L'equip Físic 3, de bombers del GROS del parc de Cerdanyola del Vallès, queda primer classificat del XIX Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit dels Bombers de la Generalitatbers de la Gneralitat

 
En una nova edició molt ajustada, i on s’ha valorat molt positivament el gran nivell de tots els equips, l’equip Físic 3, integrat per bombers del GROS (Grup de Suport Operatiu) amb seu al parc de Cerdanyola del Vallès, ha guanyat la XIX edició del Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit dels Bombers de la Generalitat, que des de dijous i fins el diumenge dia 21 s’ha celebrat a les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
(ISPC).

En segon lloc ha quedat l’equip del Vendrell i el del GRAT (integrat per bombers dels parcs de Manresa, Rubí, Terrassa, Granollers, Guardiola de Berguedà i Sant Boi de Llobregat) ha obtingut la tercera posició. Amb aquesta classificació els equips de Físic 3 i del Vendrell, tenen plaça al XVIII Encuentro Nacional de Rescate en Accidentes de Tráfico, que se celebrarà els propers 29, 30 i 31 de maig, a la Corunya, i que organitza APRAT (Asociación Profesional de Rescate en Accidentes de Tráfico).

Equip Físic 3

Els premis s’han lliurat en un acte que ha tingut lloc després de finalitzar i fer la valoració corresponent de la darrera maniobra del concurs. En la modalitat de la Línia Classificatò-ria han participat un total de 17 equips de diferents parcs de Bombers de Catalunya.

L’acte de lliurament ha comptat amb la presència del director general de Prevenció, Extin-ció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort i de l’inspector en cap dels Bombers de la Gene-ralitat, David Borrell, entre d’altres.

En la categoria de millor comandament, el primer ha estat l’equip Físic 3, que també ha estat valorat com a millor equip tècnic i millor atenció sanitària.
t aa, i on s’ha valorat
t valorat com a millor equip tècnic i millor atenció sanitària.


 
Exposicions                                        FINS AL 23 DE JUNY: COSSOS QUE PARLEN
LES REPRESENTACIONS DEL COS EN LES AUTORES DE CÒMIC. 1910-2020
Al Museu d’Art de Cerdanyola

FINS AL 27 DE MAIG : 100 ANYS DE FESTES MAJORS
I POPULARS A CERDANYOLA (DOCUMENTACIÓ DE L’ARXIU MIMÓ)
Al Museu d’Art de Cerdanyola i Ateneu de Cerdanyola
Organització: GREC – Grup d’Estudis i Recerques de Cerdanyola

DEL 13 AL 25 DE MAIG: TALLER INFANTIL DE FOTOGRAFIA DEL ROSER DE MAIG
Exposició de les fotografies realitzades pels participants aDEL 2 AL 26 D’ABRIL : CONCURS DE CARTELLS DEL ROSER DE MAIG
Al Vestíbul de l’Ateneu
                        


     


Dies Internacionals i Mundials


 
20 de maig - Dia Mundial de les Abelles
20 de maig - Dia Mundial de la Metrologia
20 de maig - Dia Internacional dels Assajos Clínics
20 de maig - Dia Internacional de la Malaltia de Behçet
20 de maig - Dia Internacional de la Síndrome de Williams
21 de maig - Dia Internacional del Te
21de maig - Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el  Desenvo-                       lupament
21 de maig - Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000
22 de maig - Dia Internacional de la Diversitat Biològica
22 de maig - Dia Internacional de la Síndrome 22q11
23 de maig - Dia Internacional per a l'Erradicació de la Fístula Obstètrica
23 de maig - Dia Internacional del Futbol Femení
23 de maig - Dia Mundial de la Tortuga
23 de maig - Dia de Vesak
23 de maig - Dia Mundial contra el Melanoma
24 de maig - Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament
24 de maig - Dia Europeu dels Parcs Naturals
24 de maig - Dia Internacional del Marjor
24 de maig - Dia Marítim Europeu
25 de maig - Dia Mundial del Futbol
25 de maig - Dia d'Àfrica
25 de maig - Dia Internacional de les Taques Cutànies
25 de maig - Dia Mundial de la Tiroide
25 de maig - Dia de l'Orgull Friki
27 de maig - Dia de Sensibilització de les Colagenopaties Tipus II
28 de maig - Dia Internacional del Joc
28 de maig - Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones
28 de maig - Dia Internacional de la Síndrome de Treacher Collins
28 de maig - Dia Internacional de l'Hamburguesa
28 de maig - Dia Mundial de la Fam
28 de maig - Dia Mundial del Càncer de Sang
28 de maig - Dia Internacional de la Higiene Menstrual
28 de maig - Dia Mundial del gos sense raça
29 de maig - Dia Internacional del Personal de Pau de les Nacions Unides
29 de maig - Dia Mundial de la Salut Digestiva
29 de maig - Dia Mundial de la Nutria
29 de maig - Dia Internacional de l'Everest
30 de maig - Dia Internacional del Papa
30 de maig - Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple
30 de maig - Dia Internacional de la Síndrome Prader Willi
31 de maig - Dia Mundial sense Tabac
31 de maig - Dia Mundial del Lloro
31 de maig - Dia Internacional del Tripulant de Cabina


Cerdanyola és una
ciutat segura per viure
 
Les dades destaquen la baixada de robatoris amb força i un augment significatiu de les estafes per internet. També recullen un increment de les denúncies de convivència i civis-me. Durant l’any 2023, els delictes contra el patrimoni han tornat a ser els més nombrosos a Cerdanyola amb un 83% de la totalitat.

D’entre aquests, destaca el descens d’un 21% (131) dels robatoris amb força a l’interior de vehicles i també la baixada d’un 12,9% (121) dels robatoris amb força a domicilis. També cal destacar que els robatoris amb violència i/o intimidació han disminuït un 23,2% (86).

Per contra, entre les infraccions penals contra el patrimoni estan experimentant un creixe-ment destacat les estafes per internet. Durant el 2023, s’han registrat 863 denúncies per estafes i la tendència és que aquesta xifra continuï augmentant perquè la ciutadania no té la percepció de perill davant aquestes situacions.

 La posada en marxa de la comissaria virtual dels MMEE permetrà destinar més recursos als delictes digitals. Al llarg del 2023, els MMEE i Policia Local van detenir a 293 perso-nes, un 11,4% més que l’any anterior. D’entre aquestes, el 89,1% van ser homes i gairebé la meitat persones majors de 36 anys.

Respecte a l’accidentalitat, es van produir 182 accidents, un 8,6% més que l’any 2022. Aquest augment s’atribueix a la major mobilitat. Durant el 2023 no es va produir cap víctima mortal en accident de trànsit, 22 ferits greus i 197 lleus. Pel que fa als atropella-ments, aquests van passar de 30 a 36 i la majoria d’ells es van produir en passos de vianants. Davant aquests números des dels cossos de seguretat destaquen que cal reforçar les inspeccions i senyalització per als vehicles.

Previsió d'un increment d’efectius

Des de l’Ajuntament s’està actuant de forma contundent contra l’incivisme per canviar la dinàmica ascendent dels incidents per convivència i civisme. Durant l’any 2023 es van produir 1.437 incidents, un 31% més que l’any anterior i es van posar un total de 72 denúncies. Des del mes de gener d’aquest any s’ha posat en marxa un pla d’actuació contra l’incivisme amb la implementació de patrulles de la policia local vestides de carrer per poder detectar i actuar amb major contundència. En aquest sentit, el cap de la Policia Local, Lluís Funes, avança que “hi ha previst un increment d’efectius aquest any i aquest ens permetrà, entre d’altres, estabilitzar la unitat de proximitat i civisme”.Esports. Cerdanyola del Vallès


   
FUTBOL

 
                                                        


Preferent Juvenils
30ª Jornada -18-5-2024      
 Cerdanyola FC - Sant Cugat       3 - 2
Preferent Femení
       
31ª Jornada - 19-5-2024      
Cerdanyola FC 
- Palleja           1 - 4
HOQUEI PATINS

OK Lliga (F)    26a Jornada    
 Cerdanyola 
- Alcobendas         8 - 1

Lliga Nnal. Catalana    30a Jornada    18-5-24  a les 19:45h.
Cerdanyola B - Vilanova

Lliga Nnal. Catalana (F)     30a Jornada   19-5-24 
Cerdanyola B - Palafrugell          7 - 3

Primera Catalana (F)    Jornada 28    24-5-24  a les 21h.
Vilanova B - Cerdanyola C

Tercera Catalana (B)     Jornada  32    17-5-24     21:15h.
Cerdanyola C - PHC Sant Cugat

Tercera Catalana (D)     Jornada 
32   18-5-24   19h.    
La Salle Bonanova - Cerdanyola C 
Imatge Taller pràctic per a joves 'Busques feina per l'estiu?'

Les places són limitades i cal fer inscripció prèvia a través d'aquest enllaç https://forms.gle/KrManbVRiPk27vDu9
Organitza: Ajuntament de Cerdanyola de Vallès
Imatge Forever 80's. Espectacle benèfic a favor de Visual TEAF

Diumenge 26 maig a les 19 h.: Forever 80'S
L'Associació de famílies d'afectats pel Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal (Visual TEAF) junt amb Sinestèsia Vocal Studio presenten Forever 80's.
Al Teatre Ateneu (donatiu 8 €)


Un projecte de 'big data' optimitza més de 2.700 km de la xarxa de canonades de Catalunya per reduir el risc de fuites d'aigua


 
Un projecte de ‘big data’, impulsat pel Catalan Water Partnership (CWP), el clúster de l’aigua, permetrà compartir les dades de més de 2.700 km de canonades de Catalunya per generar un sistema de predicció de risc d’avaries i minimitzar el perill de fuites d’aigua als sistemes de quatre de les companyies d’aigües de Catalunya. Per fer-ho, han creat un consorci on hi participen cinc socis: Aigües Manresa, TAIGUA (Aigua Municipal de Terrassa), Aigües de Mataró, AVENTEC i BGEO, les enginyeries i empreses tecnològi-ques especialitzades en solucions digitals pel cicle urbà de l’aigua.

La iniciativa, anomenada Fluent, compta amb el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ – l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a través d’un ajut de 65.600 euros, provinents del programa per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinat al desenvolupament de projectes en cooperació, impulsats pels clústers del programa Catalunya Clústers.

El consorci que ha posat en marxa el CWP aglutina les dades del sistema de canonades d’aigua de les quatre companyies participants, que donen servei a pràcticament 260.000 abonats, i que a futur vol permetre adquirir dades de més municipis. A partir del big data, l’objectiu és adquirir el màxim coneixement i dades sobre l’estat de les canonades. D’aquesta manera, el sistema dissenya un algorisme que permet identificar les zones o canonades que tenen un major probabilitat de patir una avaria, a fi i efecte de poder tenir-ho en compte en el moment de planificar les obres de renovació de la xarxa de distribució.

El clúster manager del CWP, Xavier Amores, assegura que “el projecte Fluent és un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua, on el Clúster ha liderat una trentena de projectes cooperatius els darrers 8 anys”. En aquest sentit, Amores explica que “aquesta iniciativa d’innovació vol contribuir a la gestió d’un recurs escàs com l’aigua, més avui en un context de sequera.

Per això, les solucions digitals poden ajudar a preveure i avançar-nos de manera més clara les possibles avaries i millorar el rendiment de la xarxa”. Per últim, el clúster manager del CWP afegeix que “confiem que la col·laboració de diversos operadors a l’hora de compartir dades amb empreses tecnològiques serveixi d’exemple per compartir bones pràctiques al conjunt del sector”.


L’objectiu principal és reduir el volum d’aigua no registrada (ANR) o el que també s’ano-
mena “usos no mesurats” (subcontatges, usos municipals, pèrdues,captacions il·legals, dipòsits contra incendis), que a dia d’avui voreja el 25% al conjunt de sistemes de canonades de Catalunya, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. D’aquest, el clúster calcula que un 10% son fuites, i reduir aquest percentatge és l’objectiu del projecte. En el cas de les empreses d’aigües que cedeixen les seves dades a Fluent, el percentatge d’aigua no registrada és del 12,2% d’Aigües de Mataró i Aigües Vic, el 22%, a Terrassa i el 18,4% d’Aigües Manresa. Són càlculs provinents de les prop de 3.000 avaries detectades en l’últim any per part de les companyies. Pel que fa a la privadesa de les dades de cada companyia d’aigües, el consorci les gestionarà al complet però les empreses únicament tindran accés a les seves.

Ajuts per a millorar les xarxes municipals

El Govern ha ampliat fins als 128 milions d’euros el pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals d’aigua, que beneficiaran fins a 707 municipis de Catalunya. Es tracta de subvencions per a reduir les pèrdues de la xarxa de canonades, rehabilitació o impermeabili-tació de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanya de recerca i reparació de fuites.

Sobre el CWP

El Catalan Water Partnership és el clúster català de l’aigua, format per empre-ses i centres de coneixement que des de 2008 operen en el sector de l’ús sostenible de l’aigua i que té la missió de millorar la competitivitat global dels seus associats i la sostenibilitat en l’ús del recurs.

Al CWP hi participen fabricants d’equips, laboratoris, consultories, enginyeries, universitats i altres entitats relacionades amb el sector de l’aigua i les soluci-ons per a l’ús sostenible. El clúster promou projectes i col·laboracions multinivell, orientades a aconseguir solucions innovadores a les necessitats globals d’aigua de qualitat en qualsevol lloc del món i aplicables en múltiples sectors.

TEATRE     


Divendres 31 de maig a les 20 h.: JAURíA
Autoria: Jordi Casanovas. Direcció: Miguel del Arco. Intèrprets: Àngela Cervantes, Artur Busquets, Francesc Cuéllar, Quim Àvila, David Menéndez i Carlos Cuevas.
Argument: Festes de San Fermín. Ells són cinc amics que es fan dir "La Manada". El més jove, i membre recent, ha de passar per un ritual d'iniciació. Després de creuar-se amb una noia al centre de Pamplona, s'ofereixen per acompanyar-la al seu cotxe, aparcat als afores de la ciutat. Durant el camí un d'ells aconsegueix accedir al portal d'un edifici i crida a la resta. Agafen a la noia i la fiquen dins.
Una ficció documental que ens permet viatjar per la ment de la víctima i els seus agressors.
Espectacle en castellà   
Comprar entrada   
  
   


El Govern aprova el calendari
de festes laborals per a l'any 2025
 
El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.

Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2025:

 1 de gener, dimecres
 6 de gener, dilluns
18 d’abril, divendres
21 d’abril, dilluns
 1 de maig, dijous
24 de juny, dimarts
15 d’agost, divendres
11 de setembre, dijous
 1 de novembre, dissabte
 6 de desembre, dissabte
 8 de desembre, dilluns
25 de desembre, dijous
26 de desembre, divendres

De les tretze festes esmentades  n’hi haurà una, a triar entre el 6 de gener, el 21 d’abril, el 24 de juny i el 26 de desembre, que tindrà el caràcter de recuperable. Les altres dotze seran de caràcter retribuït i no recuperable.
 


Cerdanyola passa a ser
zona de lloguer tensionat
 
Cerdanyola del Vallès forma part dels municipis declarats com àrees tensionades i, per tant, s'aplica la regulació dels preus del lloguer, un mecanisme que servirà per marcar un preu màxim i controlar les pujades desproporcionades de les rendes de lloguer

En els casos d'habitatges llogats en els últims 5 anys, quan es formalitzi un nou contracte o una renovació, s'haurà de mantenir el preu de l’anterior contracte i només es podrà aplicar l’actualització del preu que correspongui en base a l’Índex de Garantia de Competitivitat o IPC (segons correspongui en base al contracte).

En el cas dels grans tenidors (propietaris de 5 habitatges o més en mercat residencial) que formalitzin un nou contracte d’un habitatge llogat anteriorment, si el preu del lloguer està per sobre Sistema Estatal de Referencia de Precios de Alquiler de Vivienda, l’hauran de baixar i ajustar al màxim permès.

A més, en els nous contractes no es poden repercutir despeses que no estiguessin previstes en el contracte anterior.
Pel que fa als habitatges llogats per primer cop o no llogats en els últims 5 anys, el preu màxim al que es pot llogar l’habitatge el marca el Sistema Estatal de Referencia de Precios de Alquiler de Vivienda. En aquests casos, quan s’hagi de formalitzar un nou contracte, els preus s’han d’ajustar al topall màxim que marqui el sistema de preus de referència.

Excepcions
Només es podrà pactar una pujada addicional del 10% de manera justificada en els casos següents:

◘ Rehabilitació de l’habitatge en els últims 2 anys.
◘ Millores que generin un estalvi energètic del 30% o d’accessibilitat
◘ La durada del contracte sigui de 10 anys o més o es pactin pròrrogues
   obligatòries.
L'índex de referència no aplica a contractes de lloguer d'habitacions, locals o contractes de lloguer de temporada.
El Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS) és l’única xarxa a escala europea dedicada a fomentar el debat, la cooperació i el recolzament entre les autoritats locals i regionals en el camp de la prevenció del delicte i la seguretat urbana

El Ple municipal del passat 29 de febrer va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès al Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS). Reconeguda per la seva experiència per les institucions nacionals i europees, EFUS és una xarxa que representa la diversitat de territoris i promou l’intercanvi d’experiències seguint el principi de “ciutats donant suport ciutats”.

Entre els principals objectius de l’associació se’n destaquen:

Promoure una visió estratègica de la seguretat urbana.
Recolzar les entitats locals en el disseny, desenvolupament i avaluació de les polítiques locals de seguretat.

Difusió del paper de les autoritats locals i regionals en l’elaboració i posada en pràctica de les polítiques nacionals i europees.
L’adhesió de Cerdanyola al Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS) comporta també formar part del Fórum Español para la Prevención y la Seguridad Urbana (FEPSU), associació formada pels municipis espanyols. FEPSU és el representant d’Espanya al Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS).

L’EFUS va ser constituït l’any 1987 i està format per més de 250 autoritats locals i regionals europees de diversos països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Països Baixos, Regne Unit, Bulgària, Hongria, República Txeca i Romania.


Els socis adherits al Fórum Español para la Prevención y la Seguridad Urabana (FEPSU) són els següents: Generalitat de Catalunya, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Dénia, Gandia, Madrid, Teruel, Jávea, Zaragoza, i a partir d’ara, Cerdanyola del Vallès.
     
     Donar sang   
 un gest que salva vides
  
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.

Les persones que vulguin donar sang hauran de reservar
  l’hora i seguir les mesures de seguretat  establertes
com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
i guardar la distància mínima interpersonal

Dilluns 27 de maig 2024 
Donació de sang
                            De  17:00 a  21:00h.
                   Unidad móvil, Lluis Companys, 1   davant Ajuntament 

                                              
Propera presència de la unitat Mòbil el:
Dilluns dia 3 de juny de 17 a 21 h.

   


L’Ajuntament posa en marxa
una prova pilot utilitzant
bosses de reg


 
Les bosses s’han instal·lat a alguns arbres del passatge Ajuntament i si el resultat és positiu, s’estendrà la mesura a altres indrets de la ciutat.

Aquesta prova pilot en els arbres del passatge Ajuntament en els que s’han instal·lat bosses de reg per filtració a l'estil d'altres grans ciutats europees

Les bosses de reg instal·lades a les soques dels arbres funcionen amb reg per degoteig d’emmagatzematge. Les bosses s’omplen en pocs minuts i després alliberen l’aigua gota a gota durant hores.

D’altra banda, s’ha procedit aquests dies a la reposició d’alguns arbres a diferents indrets de la ciutat. El decret de sequera és molt estricte limitant al màxim les noves plantacions, però en aquesta ocasió es tracta d’una actuació planificada fa molt de temps i els arbres ja estaven al viver esperant el seu moment per ser plantats.

S’ha dut a terme la reposició de Pyrus en escocells solts al barri de Serraparera, en aquelles voreres que la seva amplada ho permet. També s’ha dut a terme una plantació d’arbres a la plaça del carrer Francolí (Can Xarau), una altra a la zona d’accés a l’ascensor d’Adam i Eva (La Farigola), i al davant del Casal de Joves s’ha procedit a plantar un Ginkgo.


Cerdanyola disposarà d’una
nova escola bressol municipal.


 
L’Ajuntament ha firmat el contracte de lloguer del futur local que ocuparà l’escola bressol, situat al carrer Ample (amb entrada i sortida per carrer Ample i passatge Maria Lluïsa). Aquest local va ser una llar d’infants fins al curs 2021-22, però igualment necessita obres per adequar-lo a la normativa vigent del Departament d’Educació de la Generalitat.

La futura escola bressol tindrà 448,40 m² dels quals 125,80 m² corresponen a pati i tindrà capacitat per a 61 infants.

L’adquisició del local respon al compromís del govern local per obrir la quarta escola bressol municipal ampliant així el nombre de places de 0-3 i donant resposta a l’augment de la demanda en aquesta franja d’edat.

Actuacions forestals per millorar els boscos afectats per la sequera persistent


 
Malgrat la meteorologia no tan desfavorable de l'estiu passat, la sequera persistent està afectant significativament i especialment els arbres, amb la mort de molts exemplars; per aquest motiu, aquesta tardor s’han iniciat algunes actuacions urgents de tallada i retirada d’arbrat mort.

LA SITUACIÓ ACTUAL

La sequera persistent ja s’apropa als tres anys amb dèficits de precipitacions de prop del 50% cada any (enguany estem amb un dèficit del 46% a finals de novembre). Aquesta situa-ció està afectant significativament tots els estrats de vegetació (arbres, arbustos, herbes...), però especialment els arbres, amb la mort de molts exemplars.

En diferents zones del Parc Natural s’han detectat rodals d’arbres morts, afectats per difere-nts factors, com ara l’elevada edat d’alguns exemplars, l’alta densitat d’arbres existent, la compactació del sòl i l’estrès hídric provocat per la sequera acumulada. La combinació d’aquests factors ha fet que els boscos tinguin arbres debilitats, secs i amb risc de patir, en el cas dels pins, l’atac dels escarabats escolítids perforadors dels pins, Tomicus destruens, una espècie autòctona que en aquest tipus de situació pot esdevenir una plaga.

La sequera ha afectat ja un gran nombre d’arbres, especialment de pi pinyer (Pinus pinea). Les fulles dels pins es van assecant fins al moment en què l’arbre no és capaç de revertir la situació i mor.

En canvi, a les alzines i sureres l’afec tació és més gradual. Aquestes espècies tenen una

estratègia diferent: per tal de sobreviure a sequeres persistens, hi ha parts de l'abre que es van assecant, però en qualsevol moment, si canvien les condicions ambientals, poden aturar el marciment i rebrotar, tot i presentar parts de l’arbre totalment mortes.

ACTUACIONS FORESTALS

Com és habitual, el Consorci ha programat actuacions de tallades sanitàries d’arbres i preventives per als boscos. Les aclarides del bosc, sobre tot dels arbres ja morts i dels molt debilitats, es realitzen regularment per tal de fomentar estructures més estables i resili-ents davant els incendis forestals i per prevenir la propagació de possibles plagues de Tomicus destruens.

Així, aquesta tardor s’han iniciat algunes actuacions urgents de tallada i reti-rada d’arbrat mort, especialment de pi pinyer (Pinus pinea), per minimitzar els riscos i evitar la caiguda d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures.

Les primeres actuacions es van fer al bosc de Sentmenat i aquest febrer s'estan executant els treballs forestals als entorns de l'estació del Baixador de Vallvidrera. Les actuacions s’emmarquen en les tasques de manteniment i gestió de diferents àmbits forestals que duu a terme el Consorci, i contribuei-xen a una millora de l’estructura del bosc i de la seva resiliència i capacitat d'acollir biodiversitat. La gestió és a càrrec del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona
(Parc Natural Collserola)

 

 Detall de les Fontetes des del Turonet


Les dones, la memòria i la pagesia protagonitzen les exposicions d'aquest any al Museu d’Història de Cerdanyola 
El Museu d’Història de Cerdanyola ha dissenyat per aquest any un programa d’exposicions en què s’alternen temàtiques tan diverses com la història, l’arqueologia, l’etnografia, la memòria històrica i democràtica o la natura.

(In)visibles i (O)cultes romandrà al Museu de Ca n’Oliver fins a l'11 d’agost. La mostra ha estat produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona que ens proposa un viatge a través de l’espai i del temps per la vida de 24 dones científiques que la història ha fet invisibles. L'exposició és fruit de la col·laboració entre el servei de Medi ambient.

Les protagonistes són la cantant Conxita Badia i Millàs, la modista i professora Maria Dolors Bargalló i Serra, la supervivent dels camps nazis Neus Català i Pallejà, la primera aviadora Maria Pepa Colomer i Luque, la psicòloga Júlia Coromines i Vigneaux, la política i feminista Enriqueta Gallinat Roman, l’escriptora Ana María Matute, la periodista María Luz Morales Godoy, l’activista i feminista Teresa Pàmies i Beltran, l’escriptora, activista i poeta Joana Raspall i Joanola, l’actriu Margarita Xirgu Sobirà i la primera alcaldessa democràtica Nativitat Yarza i Planes.

I tu? què has fet per a la victòria? és una mostra que es veurà al vestíbul del Museu de Ca n’Oliver fins al 20 de setembre. Aquesta mostra forma part del programa Memòria en Xarxa que promou i produeix l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i en el que el Museu d’Història participa en el comissariat. Enguany el tema escollit és l’esforç de guerra a la rereguarda republicana i porta com a títol general “I tu? què has fet per a la victòria?”. Cerdanyola del Vallès s’ha centrat en el tema dels refugiats, produint dos plafons on es parla de l’acollida que van rebre centenars de persones refugiades a la ciutat, en indrets com Flor de maig i cases particulars.


La mostra Al Vallès som gent de vinya, creada en col·laboració entre els museus de Ripollet, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Rubí, va néixer amb l'objectiu d'investigar i difondre la tradició del cultiu de la vinya que uneix els pobles del Vallès. La mostra segueix el fil temàtic de la vinya per tal d'explicar les lluites de la societat pagesa catalana, posant el focus d'atenció en les persones que duien a terme aquesta feina. La mostra va itinerant pels diversos museus del Vallès Occidental i ha comptat amb el suport econòmic de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Com ja és habitual, cada mostra anirà acompanyada per un programa de visites guiades i d’activitats complementàries en què sovint hi participen entitats de la ciutat com Vespres Literaris o el CRAC.

Al Vallès som gent de vinya estarà al Museu de Ca n’Oliver de mitjans de setembre a finals de desembre.

Durant el mes de maig, coincidint amb la commemoració de l’alliberament de Mauthausen i altres camps i el Dia en Memòria de les Víctimes del nazis d’Espanya, es programarà una exposició de petit format Memòria relacionada amb els camps de concentració i les víctimes.

Durant el mes d’octubre, es farà una exposició relacionada amb el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió franquista.


Cerdanyola és escollida
com a nou membre de la
Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO
 

                   Ara som membres de la Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO!

Dimecres passat 14 de febrer 2024, Cerdanyola d'integra oficialment dins de la Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO (GNLC), al costat d'unes altres 64 ciutats de 35 països.
Les noves ciutats que entren a formar part de la Xarxa Mundial de Ciutats de l'Aprenentatge de la UNESCO (GNLC) https://www.uil.unesco.org/en/learning-cities, entre aquestes Cerdanyola del Vallès, són ciutats que han demostrat un gran compromís amb el foment d'oportunitats d'aprenentatge al llarg de tota la vida per a tothom a les comunitats locals. Fins ara, la xarxa la formaven 292 ciutats de 76 països i amb les noves incorporacions s'ampliarà a 356 ciutats.

La UNESCO defineix una ciutat d'aprenentatge com una ciutat que "mobilitza tots els recursos a tots els sectors per a la promoció d'un aprenentatge inclusiu des de l'educació bàsica a la superior al llarg de tota la vida". En aquest sentit, molts projectes i iniciatives iniciades per diferents serveis municipals de l'Ajuntament, com per el programa 'Cerdanyola Educa', el programa 'Talent Factory', la creació de l'Oficina Jove, els festivals internacionals de Teatre Infantil, el projecte 'Artíva't', la formació de l'Escola Municipal de Música o l'Escola d'Adults, entre molts d'altres, milloren l'accés permanent a l'aprenentatge al llarg de tota la vida, garantint una major qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de la ciutat.

En aquest sentit l'alcalde Carlos Cordón es refereix a la marca Cerdanyola, Ciutat del Coneixement i afirma que “per a nosaltres, l'aprenentatge i la divulgació científica és l'ànima del nostre municipi i la nostra marca de ciutat pretén garantir una ciutat paradigma de la innovació i del progrés col·lectiu on la transferència de coneixement està al servei del benestar de la ciutadania".

Com a membre de la xarxa, Cerdanyola del Vallès s'unirà a un moviment global per donar suport i accelerar la pràctica de l'aprenentatge al llarg de la vida.
Comença el Programa de
Gent Gran Activa

i s'obren les inscripcions


 
 
El programa va començar el mes de febrer i continuarà fins al 14 de juny de 2024.
Les inscripcions es poden fer e manera presencial a l’Ateneu Municipal en horari de 10
a 14 h o a través del correu electrònic: promociosocial@cerdanyola.cat

Per qualsevol dubte o informació, podeu trucar al telèfon del programa
de gent gran 93 580 88 88 extensió 2141 o trucant o enviant un missatge
de WhatsApp al telèfon 603 620 214  


 
 Nova electrolinera a
Cerdanyola del Vallès 
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va presentat el passat dia 1 de febrer, a Cerdanyola del Vallès, la nova electrolinera de recàrrega ràpida que s’ha instal·lat al municipi. Es tracta d’un nou model i suposa un pas endavant en el pla d’expansió del servei Electrolineres AMB per ampliar els punts de recàrrega pública per a vehicles elèctrics de la metròpolis de Barcelona. De fet, aquest punt de recàrrega de vehicles elèctrics és el primer d’aquest pla d’expansió metropolità ubicat a l’àmbit territorial del Vallès.

En l’acte de presentació d’aquesta nova electrolinera de recàrrega ràpida (50 kW) hi han assistit l’alcalde de Cerdanyola del Vallès i vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón; la regidora de mobilitat del municipi, Conchi Martínez, i la consellera delegada de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Elisabet Latorre.

Carlos Cordón ha exposat que “des de l’Ajuntament estem molt contents de seguir avançant en favor de la mobilitat sostenible a la ciutat, sense deixar ningú enrere. Prova d’això són els metres de carril bici que s’estan guanyant al centre de la ciutat, l’aprovació de la ZBE, la pacificació de carrers com la ronda del Guinardó o la instal·lació d’electrolineres com la que es va presentar a Cerdanyola.

Per la seva part, Elisabet Latorre explica que “aquesta electrolinera és un clar exemple de com l’AMB avança de forma decidida en la descarbonització de la mobilitat, un dels principals reptes actuals, i facilita a la ciutadania de la metròpolis de Barcelona alternatives més netes i sostenibles per desplaçar-se”.

Característiques del nou punt de recàrrega

L’electrolinera presentada de 50 kW, és la quinzena de l’AMB i està finançada a través del Pla de sostenibilitat ambiental de l’AMB. S’ubica al carrer del Camp, disposa de dues places d’estacionament i tres connectors, un Mennekes (CA), un CHAdeMO (CC) i un COMBO (CC). El connector Mennenkes es pot utilitzar simultàniament amb un dels altres dos connectors de CC.

Per fer-la servir, com la resta d’electrolineres de l’AMB, cal registrar-se a l’app AMB Electrolineres. La recàrrega s’activa amb la mateixa aplicació i el temps màxim és de 30 minuts.

L’AMB també recorda que, des d’inicis d’aquest any, un cop finalitzat el període de promoció gratuït i seguint el model de tarifació de Barcelona ciutat i l’estratègia de la resta d’Europa el servei d’electrolineres passa a ser de pagament.

Estat de l’ampliació de la xarxa d’electrolineres de l’AMB

Com ja es va anunciar el passat mes d’octubre, l’AMB crearà, al llarg del 2024, una de les xarxes metropolitanes públiques de recàrrega ràpida més extenses del sud d’Europa.

En el cas de Cerdanyola del Vallès, hi ha dos nous punts ràpids acabats i pendents de la connexió amb Endesa, situats al passeig de les Acàcies i a l’avinguda de Canaletes.També s’està avançant en els projectes de 8 electrolineres vinculades al projecte d’innovació MetroCHARGE, que permetrà dispensar energia provinent de la xarxa elèctrica del metro, així com en la integració de les 28 electrolineres solars.

Durant els darrers mesos, l’AMB també ha efectuat la renovació i millora de tots els equips existents mitjançant el programa de cofinançament MOVES III, que ha permès incrementar tant la potència dels equips com la fiabilitat del sistema.

Econòmicament, l’AMB preveu que aquest pla d’expansió tindrà un cost global de quatre milions d’euros, dos milions dels quals provindran de subvencions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Contribució a l’impacte ambiental

L’AMB va iniciar l’establiment de la seva xarxa d’electrolineres l’any 2015. Actualment, amb el punt de recàrrega presentat avui a Cerdanyola del Vallès, la infraestructura assoleix els 15 punts de recàrrega ràpida, que distribueixen més de 190.000 kWh cada mes i faciliten 11.000 recàrregues mensuals, segons dades del darrer trimestre del 2023.

Els 15 punts en funcionament estan ubicats als municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Pallejà, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat i Gavà.Cerdanyola es Zona de Baixes Emissions 
La Llei del Canvi Climàtic i Transició Energètica va obligar que totes aquelles ciutats i municipis d'Espanya que superessin els 50.000 habitants (més del 50% de la població espanyola), haguessin d'establir una Zona de Baixes Emissions abans del 2023. Tot i
això, la realitat és que la majoria de les localitats no han fet els deures.

El Ple municipal de Cerdanyola finalment el dia 1 de febrer passat ha aprovat l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions.

A Cerdanyola, la zona de baixes emissions comprendrà el nucli urbà i quedarà delimitada per la carretera N-150 (carretera Barcelona), avinguda Canaletes, avinguda Guiera, carrer Santa Rosa, carrer Oreneta, carrer Àliga, avinguda Roma, carrer Serragalliners, ronda Serraparera, carrer Clota, carrer Santa Anna i carrer Can Pallarès.

En el cas de Bellaterra, la zona de baixes emissions comprendrà tota l’extensió urbanitzada, delimitada pels accessos a l’AP7, camí Antic de Sant Cugat, la BV-1414 (carretera de Bellaterra) i carrer de la UAB.

En aquests dos àmbits, els vehicles que no disposin de les etiquetes ambientals Zero, Eco, C o B no podran accedir a la zona delimitada com a Baixes Emissions els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7 a 20 h.

Per tal de garantir la seva posada en marca amb mirada social, s’ha previst un paquet
d’exempcions i moratòries en cas dels vehicles que no disposin d’etiqueta ambiental.
Quedaran exempts i, per tant, podran continuar circulant per la ZBE:

Els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda (VPMR)
Els vehicles que presten serveis d’emergència i essencials
Els vehicles dedicats al transport de persones amb malalties i discapacitats
Els vehicles dedicats a l’exercici professional i que els seus titulars estiguin propers a la jubilació
Els vehicles els titulars dels quals acreditin uns ingressos econòmics inferiors a 2 vegades l’IMPREM, ponderat segons el nombre de membres de la unitat familiar
També es podran expedir autoritzacions puntuals
Per tractament mèdic, o prestació de servei singular
24 autoritzacions de pagament vàlides durant un dia

L’ordenança que regula les zones de baixes emissions entrarà en vigor a Cerdanyola a partir de l’1 de juliol de 2024.

S’establiran uns mesos de moratòria sancionadora i serà a partir de l’1 de gener de 2025 l’inici del període sancionador.
Les infraccions seran considerades totes com a greus i seran de 200 euros amb un recàrrec del 30% per reincidència. Els ingressos obtinguts per les sancions es destinaran a finançar actuacions orientades a impulsar la mobilitat sostenible.

https://www.cerdanyola.cat/sites/default/files/zbe_video_04_hd06.mp4
Las etiquetas con las que puedes acceder a una Zona de Bajas Emisiones son:
Etiqueta Zero:correspon a cotxes elèctrics (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), híbrids endollables amb una autonomia de 40 km i els vehicles de pila de combustible.
Etiqueta Eco:poden portar-la els vehicles híbrids endollables que no puguin recórrer més de 40 km en mode elèctric, els híbrids no endollables i els de gas natural (GNC,GNL i GLP).
Etiqueta C:les porten al vidre tant els turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir del 2006, els turismes i furgonetes dièsel matriculats a partir del setbre del 2015.
Etiqueta B:correspon als turismes i furgonetes de gasolina a partir del gener del 2001 fins al 2005 inclòs, les furgonetes i turismes dièsel a partir del 2006 fins a l'agost del 2015.


Pas endavant per construir l'hospital de proximitat del Vallès Occidental 
L’AMB ha aprovat avui una modificació
 del planejament urbanístic vigent per ubicar el centre a la cruïlla entre Cerdanyola, Montcada i Reixac i Ripollet.


El consell metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat inicialment aquest dimarts la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per a la construcció del nou hospital de proximitat del Vallès Occidental, un equipament que es construirà a la confluència dels municipis de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Ripollet.

El nou dispositiu serà un centre d’alta resolució per a les patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada. Tindrà consultes per a atenció especialitza, gabinets per a proves diagnòstiques i quiròfans per a cirurgia ambulatòria. També oferirà atenció urgent, rehabilitació i servei de diagnòstic per la imatge. Així mateix, per cobrir les necessitats del territori en atenció intermèdia, comptarà amb places d’hospital de dia i llits per a pacients de llarga estada, convalescència, cures pal·liatives i subaguts.

L’hospital atendrà una àrea formada per 180 mil habitants corresponent a cinc poblacions: Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès. La gestió correspondrà al Consorci Sanitari del Parc Taulí.
La modificació del PGM ha estat redactada per l’AMB en consens amb els ajuntaments afectats i el Servei Català de la Salut i en coordinació amb els treballs del Pla director urbanístic metropolità. A més de l’hospital, la proposta inclou:

Transformar l’antiga carretera N-150 en una avinguda metropolitana que millori les connexions a peu, en bicicleta i amb transport públic entre els municipis afectats, de manera que es garanteixi una bona accessibilitat al nou hospital. Nous espais verds a les vores del riu Sec i la riera de Sant Cugat que millorin les connexions entre Collserola i el riu Ripoll.

La construcció d’un barri a l’entorn de l’hospital amb noves places, equipaments, habitatges (40% de protecció oficial), comerços i activitats terciàries.
Després de l’aprovació inicial per part del consell metropolità, s’iniciarà el procés d’informació pública de la modificació del PGM, en què la ciutadania i les institucions podran presentar les al·legacions i els informes que considerin oportuns.

Amb l’aprovació definitiva de la modificació del PGM, a càrrec de la Generalitat de Catalunya, s’iniciaran els tràmits per cedir els terrenys al Servei Català de la Salut i per convocar el concurs de redacció del projecte. La previsió és engegar el concurs el 2025.
(30-01-2024)
Aquí es poden descarregar imatges del projecte: https://we.tl/t-jCb6ok98wr


Ja podeu consultar en línia
i de forma gratuïta,

el Diccionari etimològic
de Pere Coromines


 
El Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de l'autor Joan Coromines, publicats entre el 1980 i el 1991, des del dia d'ahir es pot consultar en línia des de qualsevol dispositiu electrònic i de forma gratuïta a l'adreça DeCat.iec.cat. Fruit d'un conveni entre l'Institut d'Estudis Catalans i la Fundació Pere Coromines ja es poden consultar els nou volums que formen l'obraUn catalitzador basat en perovskites per convertir el co2 en metà 
Una recerca liderada per la Universitat del País Basc, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant i el Sincrotró ALBA, ha combinat per primera vegada experiments NAP-XPS a la línia de llum CIRCE d’ALBA amb experiments de FTIR in situ. L’objectiu és establir l’esquema complet de la reacció de conversió del diòxid de carboni (CO2) en metà sobre un nou catalitzador. El metà pot ser reciclat per utilitzar-lo com a combustible o com a producte químic i al mateix temps es contribueix a la reducció de les emissions de CO2.

L'augment exponencial de la demanda i el consum de combustibles fòssils ha provocat un increment dels nivells de concentració de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera fins a arribar als 420 ppm (parts per milió) l'any 2022. Aquest fet té greus conseqüències en l'escalfament global i la contaminació ambiental del planeta. S’han desenvolupat diferents alternatives tecnològiques per fer una transició factible i gradual de combustibles basats en carboni a combustibles renovables. Durant els darrers anys, la tecnologia de captura i utilització de CO2 ha estat considerada com una de les estratègies més prometedores, ja que es pot considerar neutre en carboni, contribueix a mitigar les fluctuacions de les energies renovables i redueix significativament els costos de processament en comparació als sistemes de captació i emmagatzematge de CO2. Una de les opcions de captura i utilització més viables i sostenibles és la valorització del CO2 en forma de metà (CH4), ja que la reacció no requereix aportació de calor addicional i el gas natural sintètic produït es pot emmagatzemar i transportar a través de la infraestructura de gas natural existent.

La conversió del diòxid de carboni en metà té lloc en afegir hidrogen, produint com a resultat metà i aigua (CO2 + 4H2 ↔ CH4 + 2H2O). La recerca de catalitzadors actius i selectius és essencial per accelerar la cinètica de la reacció i poder avançar cap a aplicacions industrials.
S'han desenvolupat formulacions diverses derivades de perovskites com a precursors de catalitzadors eficients per a la reacció del CO2 a metà. Tanmateix, només s'han dut a terme estudis mecànics preliminars sobre aquests nous materials.

S'han desenvolupat formulacions diverses derivades de perovskites com a precursors de catalitzadors eficients per a la reacció del CO2 a metà. Tanmateix, només s'han dut a terme estudis mecànics preliminars sobre aquests nous materials.

IM-TQSAmethanationAra, científics de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), la Universitat d’Alacant i la l’estació experimental NAPP de la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA han mostrat un esquema complet del mecanisme de conversió del CO2 en metà sobre un catalitzador derivat del sistema 10% LaNiO3/CeO2, altament actiu, selectiu i estable.

Ho han fet combinant per primer cop dues tècniques. La primera, espectroscòpia de fotoelectrons de raigs X a pressió propera a l’ambiental (NAP-XPS) amb radiació de sincrotró a la línia de llum NAPP-CIRCE. La segona, anàlisis in situ amb espectroscòpia d'infrarojos per transformada de Fourier (FTIR). L’equip científic ha revelat en l’article publicat a Applied Catalysis B: Environmental que aquest catalitzador té una gran estabilitat i realitza una elevada conversió de CO2 a metà.


Els coneixements sobre el mecanisme de la reacció que s’han obtingut en aquesta investigació poden ser de gran ajuda per desenvolupar un model cinètic que pugui predir amb precisió el comportament catalític d'aquest nou catalitzador per a la conversió de CO2 en metà en condicions industrialment rellevants.
(Cells 29 gener)


L'Any Àngel Guimerà commemora el centenari de la mort del dramaturg, poeta, catalanista i activista dels drets humans


 
L’Any Àngel Guimerà, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per commemorar el centenari de la mort de l’escriptor, s’ha presentat avui en una roda premsa en què han participat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, municipi coorganitzador de l’any; i el comissari de la commemoració, Ramon Bacardit.

Els objectius de l’Any Guimerà giren al voltant de tres eixos: l’obra del dramaturg, la seva significació com a poeta i el paper determinant de Guimerà com a verbalitzador del catalanisme i activista a favor dels drets humans. En aquest sentit, aquesta commemoració vol eixamplar el coneixement de la seva obra dramàtica més enllà dels títols més habituals, plantejar el debat sobre la validesa de la seva obra poètica i, finalment, revisar la seva posició respecte del catalanisme i la significació d’actes com el discurs en català com a president de l’Ateneu Barcelonès el 1895.

Una oferta de dramatúrgia, cinema, exposicions, conferències, jornades d’estudi i recitals de la seva poesia permetrà que Guimerà es faci present a les llibreries, a les biblioteques, als teatres, als centres culturals i ateneus, a les escoles, als centres d’ensenyament secundari i a les universitats en tot el seu abast.

Tota la programació, en totes les seves formes i en tots els seus llenguatges, ha de servir perquè Àngel Guimerà sigui tant justament homenatjat com prou degudament conegut i llegit arreu dels territoris de parla catalana, no només com a dramaturg, sinó com a poeta, catalanista i defensor dels drets humans.

Per posar punt final a l’Any, el 26 de novembre se celebrarà l’últim acte a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya que comptarà amb la direcció artística de Xavier Albertí.

Guimerà a escena, exposicions i jornades acadèmiques

Dins de la seva voluntat de contribuir a la difusió del patrimoni dramatúrgic català i tot
coincidint amb els actes de commemoració de l’Any Guimerà, organitzat per la institució de les Lletres Catalanes, el Teatre Nacional de Catalunya ha programat
activitats teatrals diverses durant la temporada 2024/2025 que ajudaran a divulgar la producció literària d’aquesta figura cabdal de la cultura catalana. La presentació d’aquestes activitats es farà durant la roda de premsa de presentació de la temporada 2024/2025 al TNC.

A l’abril, la Filmoteca de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes, presentaran dues obres de Guimerà adaptades al cinema: Maria Rosa de Cecil B. DeMille (1916), els dies 11 i 23 d’abril, amb música en directe, i La hija del mar d’Antoni Momplet (1953), el 25 d’abril.

El Festival Grec també s’unirà als actes de commemoració de l’Any Guimerà i oferirà una lectura de les paraules de Guimerà al Teatre Grec amb la veu de Lluís Homar. Serà el 15 de juliol.

A la tardor, la Institució de les Lletres Catalanes i la Sala Beckett proposaran unes jornades de creació i reflexió sobre l’empremta del teatre d’Àngel Guimerà en l’escriptura teatral catalana d’avui. Amb una taula rodona d’experts sobre el tema, i una mostra de peces breus originals, creades al Laboratori Peripècies de la Sala Beckett, expressament per a l’ocasió.

La companyia de teatre Dagoll Dagom celebra els 50 anys d’existència i el comiat definitiu dels escenaris amb el seu musical més emblemàtic: Mar i Cel, basat en l’obra d’Àngel Guimerà, amb música d’Albert Guinovart i text de Xavier Bru de Sala. L’espectacle s’estre-narà el setembre del 2024 al Teatre Victòria.

Coincidint amb la finalització de la digitalització de la documentació del Fons Guimerà referida a les gestions per sol·licitar el premi Nobel per a Guimerà, la Biblioteca de Catalunya prepara una jornada, el 3 d’octubre, destinada a recordar la relació del dramaturg amb el guardó.

Els dies 14, 15 i 16 de novembre, la Societat Verdaguer organitzarà el XII Col·loqui Internacional Verdaguer en el qual posaran l’atenció a la condició de Guimerà i Jacint Verdaguer d’agents decisius de la configuració de l’espai literari català contemporani.


Catalunya limitarà el preu del lloguer
a partir d'aquest febrer

 
El Govern aconsegueix que el Ministeri es comprometi a publicar el mes vinent la resolució que recull els 140 municipis que la Generalitat ha declarat zones de mercat residencial tensionat.
Aquesta publicació permetrà que, de manera immediata, el Govern català hi apliqui les mesures de contenció de rendes que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge.
L’acord s’ha assolit durant la reunió que han mantingut la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel  Godri-
guez.


El Govern català podrà limitar el preu del lloguer dels habitatges a partir d’aquest mes de febrer, fruit de l’acord assolit durant la reunió que han mantingut avui a Madrid la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez. Així, el Govern ha aconseguit que el Ministeri es comprometi a publicar en les pròximes setmanes la declaració dels 140 municipis catalans que la Generalitat ha declarat com a zones de mercat residencial tensionat. Aquest és el requisit previ imprescindible per poder-se acollir a la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023) i aplicar els diversos mecanismes per contenir la pujada dels preus de les rendes que paguen els inquilins.

El mes d’agost de 2023, el Departament de Territori va publicar al DOGC i va enviar al llavors Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) la declaració de 140 municipis del país considerats com a zones de mercat residencial tensionat.

La Llei estatal pel dret a l’habitatge preveu que, un cop comunicat, el Ministeri ha de publicar una resolució que reculli aquesta relació, que té una vigència de tres anys, per tal que es puguin aplicar les mesures de contenció de les rendes que preveu la normativa.


Tal com ha explicat Capella, avui “hem acordat que en les properes setmanes conclouran els treballs conjunts entre la Generalitat i el Ministeri” perquè el govern estatal “publiqui la memòria de declaració de zones tenses i aprovi els índexs que s’hi hauran d’aplicar”.
“Per al Govern de Catalunya i per als ciutadans i ciutadanes de Catalunya, és una molt bona notícia que la contenció de rendes sigui una realitat”, ha expressat la consellera. “L’accés a un habitatge digne és la porta d’entrada de tots els altres drets, perquè difícilment pots avançar si no tens un sostre que t’aixoplugui. Per tant, és una prioritat i hem de treballar perquè sigui un dret fonamental”, ha volgut remarcar la titular de Territori.

Més del 80% de la població del país, amb contenció del lloguer

Concretament, en les àrees declarades tenses, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor —propietari d’almenys cinc pisos urbans—, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer.

Precisament, es generarà un nou sistema d’índex de referència, que no serà homogeni per a tot l’Estat, que combinarà el que ja havia elaborat Catalunya i el que està treballant el Ministeri.

En els 140 municipis declarats com a àrees tensionades resideixen 6,2 milions de persones, un 80,6% de la població del país.  (govern.cat)

La mesura es farà extensiva a la segona localitat catalana en població, l'Hospitalet de Llobregat, i també a les principals localitats metropolitanes com ara Badalona, Terrassa, Sabadell, Rubí, Cerdanyola del Vallès, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Sant Cugat del Vallès .

Al llistat, hi figuren també places turístiques de la costa com Lloret de Mar, Blanes, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell (Girona), Torredembarra, Salou i Cambrils (Tarragona).ALBA, premiada com a millor entitat
per la cambra de comerç de Sabadell         
La Cambra de Comerç de Sabadell que cada any organitza uns premis per destacar les personalitats i entitats més rellevants, la setmana passada amb motiu de la seva 41a edició, va premiar el Sincrotró ALBA és ser elegit com a 'Millor Entitat'.

Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, va ser l'encarregada de recollir el guardó. Durant la seva intervenció, ha destacat que "les empreses poden trobar a ALBA grans oportunitats per innovar i millorar els seus productes" i ha constatat que ALBA ja té impacte al territori amb diversos usuaris industrials de la zona. Va esmentar a més que aquest reconeixement és particularment important perquè ve directament de les empreses, cosa que demostra els vincles que s'estableixen entre ALBA i elles.

Finalment, també va voler destacar que el premi reconeix el treball realitzat pel personal de l'ALBA que treballa amb les empreses (com els membres de l'Oficina Industrial, el personal científic de les línies de llum o enginyeria involucrat en projectes de transferència de tecnologia
). Tots aquests col·lectius van estar representats a l'esdeveniment per Alejandro Sánchez, cap de l'Oficina Industrial de l'ALBA.2025. Celebració del mil.lenari
de l'Abadia de Montserrat 
 
 
L’any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, abat de Ripoll, bisbe de Vic i un dels promotors més importants de la pau que hi va haver durant l’Edat Mitjana.

La història diu que ja vers l’any 880 hi havia a la muntanya de Montserrat una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No va ser fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats per l’abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita.

Naixia així el monestir de Montserrat, que durant mil anys ha estat marcat per aquest doble vessant: monestir benedictí i santuari marià. Així doncs, l’any del mil·lenari, i en el marc de diverses manifestacions en l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic, el Govern participarà en la creació d’aquest nou espai museogràfic.

S’aprova una subvenció a l’Abadia de Montserrat per a la museïtzació immersiva d’un espai únic: els murs del segle XIV

En el marc de la commemoració del mil·lenari del monestir de Montserrat, el Govern ha aprovat una subvenció d’1,4 milions d’euros per al finançament del nou espai immersiu de l’Abadia de Montserrat durant els anys 2023 i 2024. El projecte museogràfic es desenvoluparà a l’espai dels murs del segle XIV entrant per l’actual museu. Suposarà el
desenvolupament del projecte museogràfic “Mil·lenari Montserrat”, que explicarà la importància de l’abadia a partir de tres àmbits: l’espai físic (l’arada, signe de construcció social i de progrés), la dimensió humana (el llibre, signe de cultura i de pensament) i l’espiritualitat (la creu, signe de fe).

Aquesta plasmació conceptual es farà a partir de propostes volumètriques i interactives, realitat virtual, holografia 3D i teatres virtuals, taules i tòtems tàctils, recreacions parcials, instal·lacions i projeccions immersives entre d’altres, amb les actualitzacions necessàries per integrar la part museística actual. Aquest projecte oferirà uns continguts rigorosos i emotius, amb la qual cosa contribuirà als propòsits de la celebració del mil·lenari de l’Abadia de Montserrat el 2025 que es basen en Montserrat com un lloc de natura, de cultura, d’espiritualitat i proper a la societat.

La proposta museogràfica se centrarà en les persones, en la vida monàstica, en el culte i el significat del lema benedictí “Ora et Labora”, i també destacarà l’abadia com un lloc de pas i se’n coneixerà la projecció internacional i les personalitats que l’han visitat. En la proposta expositiva es representarà l’orografia de la muntanya (el massís, l’interior de les seves coves i grutes) així com l’interior del monestir i la vida monàstica (per exemple, amb la recreació del claustre) i els aspectes més espirituals i aquells relacionats amb la cultura (contribució de Montserrat a la vida cultural, a la difusió i preservació del patrimoni artístic i arqueològic de Catalunya).  
º

Global Technical Realty construirà
un data center de 16MW
a Cerdanyola del Vallès


 
Un total de 15.000 m2 han estat adquirits per Global Technical Realty a la multinacional Dcite per a la construcció a terrenys del Parc de l'Alba de Cerdanyola d'un gran Data Center de 16MW.

La companyia, recolzada pel tercer fons d'infraestructura global de KKR, va anunciar l'adquisició del primer centres de dades a Espanya.


"Barcelona és la cinquena àrea metropolitana més gran de la UE i té l'economia més gran per PIB del Mar Mediterrani", va dir Franek Sodzawiczny, fundador i CEO de Global Technical Realty.

"El mercat de centres de dades a la regió creixerà ràpidament. Planegem proporcionar un centre de dades que atendrà els requisits del núvol en una instal·lació altament segura, utilitzant fonts d'energia renovable. Estem emocionats de convertir-nos en part d'aquesta comunitat bulliciosa".

El maig del 2020, KKR va anunciar que destinaria mil milions de dòlars per establi
run nou centre de dades d'hiperescala a Europa.
L'empresa està desenvolupant centres de dades a Slough, Regne Unit , i Petah Tikva, Israel.


Catalunya malbarata el 26% de la producció hortícola abans de la seva comercialització 
El sector hortícola desaprofita 46,5 milions de tones d'aliments a l'any a Catalunya, el que equival al 26 % de la producció global de verdures i hortalisses.

Així es desprèn d'un estudi dut a terme per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que ha quantificat les pèrdues alimentàries en aquest sector, el seu impacte socioeconòmic i els productes que es descarten més.

El malbaratament alimentari és un problema crític en l'actual crisi climàtica i socioeconòmica. Els productes descartats a la fase de producció redueixen la quantitat d'aliments disponibles per als consumidors i augmenten els costos econòmics dels productors.

A més, els cultius utilitzen recursos naturals limitats com l'aigua, el sòl i l'energia, per això part d'aquests recursos s’acaben desaprofitant.


Entre tots els cultius produïts a Catalunya, 11 aliments constitueixen el 80 % de la producció hortícola (excloent-ne la patata) i són, per tant, clau en la gestió de les pèrdues alimentàries. Es tracta de la col, l'enciam, la síndria, la carbassa, el carbassó, el tomàquet, el cogombre, la carxofa, la coliflor, la mongeta tendra i la ceba.

Els investigadors de l'ICTA-UAB estableixen els tres motius principals pels quals gran quantitat d'aquests aliments no s'arriba a comercialitzar. El primer tipus de pèrdues està format pels aliments que no arriben a ser collits pels agricultors al camp —anomenades pèrdues evitables— pel fet que la recol·lecció no els resulta rendible davant els baixos preus als quals els intermediaris els paguen la verdura. Un altre tipus de pèrdues —anomenades pèrdues possiblement evitables— és degut al fet que el producte no compleix els estàndards de qualitat establerts pel mercat per a la seva venda, bé sigui perquè no tenen el color, el calibre o la forma esperada. El tercer grup de pèrdues alimentàries —anomenades pèrdues inevitables— es deu a problemes tècnics, com ara destrosses del gènere per errors en la recollida o negligències per part dels recol·lectors.

En termes monetaris, les pèrdues calculades a Catalunya ascendeixen a 19 milions d’euros l’any. Aquestes s'associen principalment a pèrdues evitables (61 %) que provenen, majoritàriament, de cultius de síndria, enciam i coliflor.
Pel que fa a les pèrdues per l'aspecte o la qualitat del producte (el 21% del total), el carbassó, el tomàquet i la ceba són rellevants, perquè es descarta entre un 10 i un 15 % del producte comercialitzable. "Es fan malbé molt de pressa i, si estan deteriorats, no són aptes per a llargs períodes d'emmagatzematge", explica Pietro Tonini, investigador de l'ICTA-UAB. Només el 17 % del valor perdut és degut a una causa inevitable o tècnica. “Es correspondria amb hortalisses que s'han fet malbé per culpa de la maquinària o en tallar-les de la planta”, indica Tonini.

Al sector hortícola, reduir la pèrdua d'aliments és clau tant per assolir els objectius de polítiques nacionals i internacionals que pretenen reduir a la meitat el malbaratament d'aliments el 2030 com per satisfer la creixent demanda d'hortalisses, causada per la promoció de dietes més saludables i sostenibles. Les xifres, que es van calcular sobre la base de dades de l’any 2020, són extrapolables a altres períodes.

L'estudi fa recomanacions a curt termini, com ara la venda local de productes "lletjos", i subratlla la necessitat d'estratègies a llarg termini per abordar problemes sistèmics. L'objectiu és beneficiar tant els consumidors com els agricultors, assegurant un enfocament de benefici mutu (win-win), així com estratègies integrals de reducció del malbaratament.

Pietro Tonini recomana que els agricultors planifiquin els cultius anuals mitjançant models predictius basats en sensors remots agronòmics i meteorològics, així com en dades històriques de producció. Aconsella diversificar la producció d'hortalisses mitjançant productes locals de valor afegit i vendre'ls a través de múltiples canals de distribució. Cal apostar pel processament dels excedents, per convertir-los en productes de més valor i allargar-ne la vida útil.

L'administració pública hauria d'encoratjar els agricultors a redistribuir els productes excedents amb incentius fiscals. “També haurien de promoure els sistemes de distribució de cadena curta, com ara agrobotigues i cooperatives agrícoles, i animar els consumidors a comprar productes de temporada i no comercials”, afegeix Tonini.

Així mateix, recorda la importància de protegir els agricultors de pràctiques comercials deslleials, “com ara rebutjar la devolució de productes no venuts i evitar comissions com la comercialització a majoristes, que redueixen els marges econòmics”. (UAB)


Calendari laboral 2024

 
 
-   1 de gener. Any nou, dilluns.
-   6 de gener. Dia de Reis, dissabte.
- 29 de març. Divendres Sant.
-   1 d'abril. Dilluns de Pasqua.
-   1 de maig. Dia del Treball, dimecres.
- 24 de juny. Dia de Sant Joan, dimarts.
- 15 d'agost. Dia de l'Assumpció de la Verge, dijous.
- 11 de setembre. Dia de la Comunitat (Diada), dimecres.
- 12 doctubre. Festa Nacional, dissabte.
-   1 de novembre. Dia de tots Sants, divendres.
-   6 de desembre. Dia de la Constitució, divendres.
- 25 de desembre. Dia de Nadal, dimecres.
- 26 de desembre. Sant Esteve, dijous.

 Aquesta comunitat fixa 13 festes nacionals i autonòmiques però ha de triar entre el 6 gener; 1 abril; 24 juny; 26 de desembre, perquè una sigui recuperable, segons l'ordre EMT aprovada el 29 de maig passat.
Font : CincoDias 

El Ple ha aprovat els dos festius locals del 2024 que coincideixen amb les festes majors de la ciutat: el 6 de maig (Roser de Maig) i l'11 de novembre (Sant Martí)

 


El Govern aprova el calendari
de festes laborals per a l'any 2025
 
El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.

Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2025:

 1 de gener, dimecres
 6 de gener, dilluns
18 d’abril, divendres
21 d’abril, dilluns
 1 de maig, dijous
24 de juny, dimarts
15 d’agost, divendres
11 de setembre, dijous
 1 de novembre, dissabte
 6 de desembre, dissabte
 8 de desembre, dilluns
25 de desembre, dijous
26 de desembre, divendres

De les tretze festes esmentades  n’hi haurà una, a triar entre el 6 de gener, el 21 d’abril, el 24 de juny i el 26 de desembre, que tindrà el caràcter de recuperable. Les altres dotze seran de caràcter retribuït i no recuperable.
 
   Penguin Random House
Grupo Editorial, 

s'instal.la a Cerdanyola 
 
Suposarà per a la ciutat "la creació de més de 350 llocs directes de feina i més de 1.000 indirectes".
Ahir 14 de setembre Penguin Random House Grupo Editorial va celebrar l'acte de col·locar la primera pedra a la nova seu de Cerdanyola als terrenys de l'extinta Fàbrica Aiscondel.

Penguin Random House Grup Editorial és la divisió en llengua espanyola de la companyia editorial internacional Penguin Random House, fundada l'1 de juliol del 2013 després de la fusió de la divisió editorial de Bertelsmann, Random House, amb la del grup Pearson, Penguin. Actualment, Bertelsmann és propietària del 100% de les accions.

El grup editorial està especialitzat en l'edició i la distribució de llibres, per oferir a lectors i autors la millor experiència en l'àmbit de la literatura, amb la doble intenció de potenciar la creativitat literària i fomentar el valor de la lectura a la societat. És l'ensenya hereva de diverses editorials històriques en llengua espanyola, cosa que li ha proporcionat un catàleg amplíssim i una forta presència internacional, a més d'un profund coneixement del sector i una llarga tradició professional que l'han convertit en líder en llengua espanyola.

El 2014 el grup va prosseguir amb la seva estratègia de creixement i en va unir a les seves editorials històriques altres amb gran tradició mitjançant l'adquisició i la integració dels segells editorials de Santillana Ediciones Generales.
El 2017 va sumar al grup les editorials d'Ediciones B. El 2019 es van afegir els segells de Salamandra Editores i La Campana Llibres.

El 2020 Vintage Español, una de les principals editorials en espanyol als Estats Units, passa a formar part de PRHGE. El 2021 es van adquirir al grup RBA els segells editorials Molino, Serres i La Magrana. Al juliol de 2021 PRHGE s'uneix a 20|20 Editora per consolidar la seva presència en llengua portuguesa, i al setembre d'aquell mateix any PRHGE llança el segell editorial Penguin Kids. Al maig del 2023 se signa l'adquisició de Roca Editorial.

L'aposta per la tecnologia, l'optimització dels processos i l'excel·lència de l'equip humà han permès que Penguin Random House Grup Editorial ofereixi un servei de qualitat i competitiu a autors i lectors sense deixar d'afrontar els reptes propis d'una companyia global, com són la innovació i el creixement.
 

El grup també s'ha centrat a enfortir el sistema de distribució, tant a Espanya com a Portugal i els països d'Amèrica Llatina on opera, per optimitzar el servei als canals de
venda.

Aquesta combinació de presència global, experiència i excel·lència organitzativa fa de Penguin Random House Grupo Editorial una empresa capaç d'editar al voltant de 1800 títols a l'any i tenir als seus catàlegs títols de més de 20.000 autors distribuïts en 51 segells editorials.


L'alcalde, Carlos Cordón, la CEO de Penguin Random House Grupo Editorial, Núria Cabutí, i el CEO de SEGRO, David Alcázar, han estat els encarregats de col·locar la primera pedra. Carlos Cordón ha destacat, en el seu discurs, l'impacte que suposarà per a la ciutat "la creació de més de 350 llocs directes de feina i més de 1.000 indirectes".Properes activitats
del Museu d'Art de Cerdanyola
 
 L'Ajuntament ha posat en funcionament l’Oficina Jove d’Acompanyament i Orientació de Cerdanyola del Vallès


 
L’Oficina obre al públic jove per oferir un servei centralitzat i de major qualitat que permeti donar resposta a les inquietuds, dubtes o demandes de diversa índole, acompanyant als i les joves en el seu camí de transició i creixement cap a l’adultesa. El propòsit és que l’Oficina Jove sigui la porta d’entrada i el punt de referència d’informació i orientació, tot acompanyant-la per a que se senti el més recolzada possible tant en l’àmbit personal, com en l’acadèmic i el professional.

Aquest nou servei municipal ofereix als i les joves un espai d’ajuda i informació, orientació i acompanyament sobre, estudis, informació per treballar, beques, lleure, voluntariat, etc., amb la voluntat de créixer i posar a l’abast de les persones joves altres serveis que s’ofereixen des del municipi i trobar professionals que realitzaran atencions personalitzades. Aquests serveis son gratuïts i confidencials.

Servei d’Orientació Acadèmica

Servei d’informació, orientació i assessorament acadèmic per a joves, de 12 a 29 anys, i les seves famílies. Ofereix:

• Suport per escollir el teu itinerari formatiu.
• Resposta a dubtes dels centres, dates per fer preinscripció, accés als estudis,
  etc.
• Informació sobre: ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Universitats, formació
   ocupacional, etc.
• Informació sobre beques i ajuts del sistema educatiu oficial.
• Xerrades per a joves i famílies.

Servei d’Orientació Laboral

Servei gratuït i personalitzat que ofereix assessorament sobre el món laboral i suport en la recerca de feina per a joves de 16 a 29 anys. Ofereix:

• Acompanyament i orientació en la recerca de la teva primera feina.
• Suport per preparar el currículum o l’entrevista de feina.
• nformació eines i canals de recerca de feina tens al teu abast.
• Informació sobre voluntariats i estades a l’estranger.
• Tallers i xerrades per a joves.

Servei d’Acompanyament Emocional. Escolta Jove

L’Escolta Jove és un servei d’atenció i acompanyament emocional, per a joves
 
 

fins a 29 anys, en el que podràs parlar sobre el que sents i el que t’amoïna.
En aquest servei podràs trobar:

• Atenció individual i confidencial per a joves.
• Assessorament i orientació per a famílies i professionals que treballen amb joves.
• Espais grupals, tallers i xerrades per a joves, famílies i professionals.

Servei d’informació per a l’emancipació

Us oferim suport i assessorament sobre altres serveis i recursos que promoguin l’emancipació, l’autonomia i la construcció del projecte vital dels i les joves de Cerdanyola del Vallès, com ara, saber que fer per inscriure’t al registre de sol·licitants d’habitatge, o com saber que fer per sol·licitar ajuts pel lloguer,....

L'Oficina Jove està ubicada al Casal de Joves Altimira (passeig del Pont, 45) i es pot contactar i demanar informació a través de diferents vies:

• Correu electrònic: oficinajove@cerdanyola.cat
• Telèfon: 667 770 124
• També a través del perfil d’Instagram: @casaldejovesaltimira
El seu horari d’atenció és de dilluns, dimecres, dijous i divendres de 10.00 a 14.00h i les tardes de dilluns, dimarts i dijous de 16.00 a 19.00h.
    
 El darrer dissabte de cada mes de 10:30h a 11:30 h.: "Taller de danses"
 a l'Escola Sant Martí

Cada darrer dissabte arriba el taller de danses a Cerdanyola!!
A càrrec de l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola que forma part del Pla
Educatiu d'Entorn 22-23.

Els tallers es faran adreçats a infants i joves de 6 a 16 anys i a les seves famílies.
Cada dissabte s'aprendrà a ballar una dansa diferent, i tenim previst acabar
els tallers a final de curs, amb una festa amb música en directe.

Organitzat per l' Agrupació Sardanista de Cerdanyola i Ajuntament de
Cerdanyola del Vallès


 
 Can Coll
Com descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats. 
 
 
Els diumenges al matí, de 9.30 a 14.30h Can Coll està obert a tothom.

Hi trobareu un servei d’informació i venda de publicacions del Parc, podreu descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats.
La masia es pot visitar de manera lliure. La planta baixa conserva l’estructura de les masies de finals de segle XVII i XVIII i a la primera planta s’hi aprecia l’aspecte més senyorial que va anar adquirint a mitjans del segle XIX i principis del XX. Dins hi trobareu l’exposició l’Home i el medi a Collserola que mostra la manera de viure de la pagesia antigament.

Els corrals de la granja de Can Coll es poden visitar també de 11:30h a 14:30h de manera lliure. També podreu visionar els audiovisuals: Això és Collserola i Can Coll 500 anys i fer jocs de descoberta per a famílies.
Podreu fer, pel vostre compte, alguna de les 6 Passejades senyalitzades pels voltants, que us permetran passejar pel bosc i descobrir les vistes panoràmiques del Vallès o els ambients frescals dels torrents.

Del primer diumenge de novembre a l’últim diumenge de febrer, de 10.30 a 13.30 h es poden fer observacions d’aus hivernants a la Feixa dels Ocells. Servei de préstec gratuït si no us porteu els vostres prismàtics.

A partir de 8 anys. Activitat gratuïta.
Places limitades

Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l'activitat al telèfon del Centre d'Informació: 932803552 (laborables de 9:30h a 14:30h) màxim 4 places per trucada.  


Cerdanyola acollirà un
Green Data Center Campus


 
 
 
AQ Compute, gestora de centres de dades filial del grup alemany Aquila Capital, invertirà 300 milions d’euros en construir un gran centre de dades amb una capacitat elèctrica de 50 megavats (MW) a Cerdanyola del Vallès

El centre de dades crearà 300 llocs de treball directes, 300 indirectes i 1.500 a les empreses usuàries.

Cerdanyola ocuparà un lloc destacat al mapa europeu de centres de dades amb la construcció d’un d’ells als terrenys actualment ocupats per l’empresa Ceràmi-ques Catalònia, al Parc de l’Alba, al costat del Sincrotó Alba i la Universitat Autònoma de Barcelona.

El projecte era presentat ahir dimecres a les instal·lacions de CBRE amb la participació de l’alcalde, Carlos Cordón, qui va destacar la importància de la generació de llocs de treball i de la infraestructura per a la ciutat i afegeix que “suposa una gran oportunitat per a la ciutadania de Cerdanyola i entorns amb la construcció també de l’àrea dedicada a la innovació, un centre de formació i un espai dedicat a les start-ups”. Cordón també celebra que “paral·lelament, l’objecte de la instal·lació reforça l’estratègia de ciutat que des del govern municipal volem consolidar”.

El Green Data Center Campus de Cerdanyola serà el segon centre de dades que construirà la companyia, que ja en té un a Noruega. El complex del grup alemany és el més gran que actualment es projecta a Barcelona, ​​encara que n'hi ha quatre
 
més en marxa: Edged Energy, a l'Hospitalet, amb 16MW; Interxion, a Sant Adrià del Besòs (15MW); Edgeconnex, a Viladecans (8MW), i Adam, a Cerdanyola (4MW). Aquests projectes, més els que puguin sorgir en el futur, situen Barcelona entre les deu ciutats europees amb més potencial de creixement.

Situado dentro del Parque Tecnológico del Vallés, calle Artesans, 7. Comunica en sus proximidades con las autopistas AP-7 (E-15) y C-58, con dos accesos a menos de 2 km de clusters.

Este centro de datos se encuentra junto a servicios de emergencia: Estación de bomberos a 3 km, en la UAB, Comisaría de policía a 1,5 km.

Adam dispone, en la actualidad, de tres centros de datos, los cuales están interco-nectados mediante anillos de comunicaciones de alta capacidad y baja latencia. Esto permite establecer fácilmente sistemas D.R.S y B.R.S.

Los 3 centros de datos están también interconectados a los principales puntos de presencia de la península y a los principales puntos de intercambio: SPA-NIX, CAT-NIX, DE-CIX. También disponen de capacidad de interconexión con todas las principales plataformas cloud públicas en cualquier centro de datos en Europa.

Formatos de comercialización: rack, cubos dedicados, espacios privados y salas dedicadas a medida.  Visita als Jardins Històrics de Cerdanyola 
 
   
Dues de les torres més representatives del nostre catàleg patrimonial que encara es conserven en bon estat; han estat seleccionades per ser visitades i viure en primera persona el benestar que disposaven els estiuejants des de finals del segle XIX fins a la seva marxa pels anys 1960.
Dos exemples de la Cerdanyola Modernista i Noucentista: la Torre Can Llopis i Ca n'Ortadó. La primera perfectament conservada és del 1872 obra atribuïda a Gaietà Buïgas, és propietat des del 2021 de l'Ajuntament i la segona coneguda també per Masia Rosa va ser construïda a partir del 1929 per Joaquim Lloret i Homs. Dues belles edificacions amb preciosos jardins que envolten l´edificació.
 
Per poder-les visitar cal fer-ho a través de les visites guiades que un cop per mes podran sol·licitar-ho a través del telèfon 935 914 130 en horari d'atenció al públic (de marts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d'11 a 14 h) o bé caldrà inscriure's prèviament al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès (seu de Can Domènech).
La propera visita guiada es farà el 26 de maig  (sempre el quart diumenge de cada mes)El pont que connecta, per sobre de
l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB
i el nucli urbà de Cerdanyola es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada 
 
 
El pont que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada.

La intervenció permetrà passar dels actuals tres carrils per a tot tipus de vehicles i una vorera estreta a dos carrils de circulació de vehicles, dos carrils segregats per al transport públic, una vorera amb una amplada suficient per al flux de vianants i un carril bici. A més, està previst que la sortida de la B30 que actualment enllaça amb el pont passi per sota d’aquest i desemboqui directament a la rotonda de l’estació de Rodalies de Renfe.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la UAB han presentat el projecte que transformarà un dels accessos al
campus amb més trànsit tant de vianants com de bicicletes, transport públic i vehicles particulars.

L’aportació de 600 mil euros del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB es destinarà a la construcció del carril bici previst a la intervenció del pont. Aquest futur carril bici tindrà 270 metres i formarà part de la Bicivia, la xarxa pedalable de la metròpoli de Barcelona; concretament pertany a l’eix Bicivia 9, que connectarà Montcada i Reixac amb Cervelló quan estigui completada.

La transformació del pont, que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners, s'iniciarà l'any 2.023. 
 L'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, obren les portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14h.


 

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.


Per poder visitar la església de sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, esta  oberta tots els tercers diumenges de mes d'10 a 14 hores.
El Departament d'Empresa i Treball
aprova el calendari de festes laborals
per a l'any 2024


 
-   1 de gener. Any nou, dilluns.
-   6 de gener. Dia de Reis, dissabte.
- 29 de març. Divendres Sant.
-   1 d'abril. Dilluns de Pasqua.
-   1 de maig. Dia del Treball, dimecres.
-   6 de maig. Roser de Maig. Festa Major (local)

- 24 de juny. Dia de Sant Joan, dimarts.
- 15 d'agost. Dia de l'Assumpció de la Verge, dijous.
- 11 de setembre. Dia de la Comunitat (Diada), dimecres.
- 12 doctubre. Festa Nacional, dissabte.
-   1 de novembre. Dia de tots Sants, divendres.
- 11 de novembre. Sant Martí. Festa Major (local)

-   6 de desembre. Dia de la Constitució, divendres.
- 25 de desembre. Dia de Nadal, dimecres.
- 26 de desembre. Sant Esteve, dijous.

 Aquesta comunitat fixa 13 festes nacionals i autonòmiques però ha de triar entre el 6 gener; 1 abril; 24 juny; 26 de desembre, perquè una sigui recuperable, segons l'ordre EMT aprovada el 29 de maig passat.

 El Consultori local Fontetes torna a funcionar per a malalts crònics 
Ëls dimecres de 9 a 13 hores, a partir del dia 23 de març; el Concultori de les Fontetes tornarà a atendre pacients crònics, que seran atesos amb cita prèvia. Va ser el març del 2020 quan a causa de la pandèmia va ser tancat fins a finals del 2021 per prestar atenció comunitària.

El Consultori Local de Fontetes disposarà de professionals d'infermeria i atenció a la ciutadania per fer el seguiment (en principi els dimecres) dels gairebé 70 pacients amb patologia crònica que té assignats. A banda de realitzar els controls pertinents, també s'ocuparan d'administrar cures i injectables i fer tasques d'educació sanitària.

El Centre dAtenció Primària (CAP) Canaletes mantindrà latenció programada i espontània per part dels professionals de medicina de família. Aquests professionals també realitzaran latenció domiciliària (a una trentena de pacients amb necessitats especials) i donaran suport a la infermeria del Consultori Local.
El Consultori Local de Fontetes, en els darrers mesos ha estat punt de vacunació contra la COVID-19, ajustant-se a les necessitats de la campanya a cada moment. Actualment, combina la vacunació d'adults (de dilluns a divendres) amb la vacunació pediàtrica (llunes, divendres, dissabte i diumenge). En aquest període la població de Fontetes ha estat atesa pel mateix Equip d'Atenció Primària a les instal·lacions del CAP Canaletes.

Vies de contacte


El telèfon d'atenció per als pacients assignats al Consultori Local de Fontetes és el 93 591 07 40. Per programació  de  visites hi  ha  disponible  el  telèfon
93 728 44 44 i el web citasalut.gencat.cat. També es poden realitzar tràmits administratius i resoldre problemes i dubtes de salut trucant al 061 Salut Respon,
 Quan podrem veure pels carrers de Cerdanyola aquesta indicació tal com han adoptat les autoritats municipals de Sabadell. Conviure
 amb  les bicicletes per les nostres voreres ja resulta insuportable. Que l'Ajuntament faci alguna cosa. ¡Ja està bé tanta deixadesa.!      


Restabliment de l'aspecte original
dels jardins de Can Llopis 
 
  

 

Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada


Cerdanyola disposa d’una ordenança municipal que regula la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal
                             

                                      oOo

La nova ordenança regula la circulació dels VMP

 
Les sancions per no complir les normes de circulació que recull l’ordenança van de 80 euros les més lleus a 1.000 euros les més greus

Aquesta setmana ha entrat en vigor la nova ordenança municipal sobre la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes. El text va ser aprovat de forma inicial pel ple municipal al juny, posteriorment ha estat trenta dies en exposició pública sense haver rebut al·legacions ni suggeriments quedant de forma automàtica definitivament aprovat.

L'objectiu d’aquesta ordenança és regular la mobilitat a la ciutat dels anomenats VMP, vehicles de mobilitat personal (bicicletes, patinets, cicles de més de dues rodes ...), però també millorar la seguretat viària, afavorir l'ús de modes de transport sostenibles, regulant la seva circulació pels espais adequats per a això, i assegurar la prioritat de vianants.

L’ordenança s’estructura en 7 capítols desenvolupats en 35 articles. Un dels capítols està dedicat a la mobilitat ciclista, un altre a la mobilitat dels ginys sense motor i un altre a la mobilitat dels vehicles de mobilitat personal amb motor i cicles de més de dues rodes. A més, l’ordenança també recull els drets i les obligacions, la regulació de la circulació de bicicletes al Parc Natural de Collserola i les infraccions i sancions que s’aplicaran.

A partir d’ara, les persones que circulin a Cerdanyola en bicicleta, en un vehicle de mobilitat personal com un patinet elèctric o en qualsevol altre cicle de més de dues rodes haurà de complir amb les normativa municipal.

Les principals novetats d’aquesta ordenança se centren en la regularització de la circulació dels VMP, un mètode de transport que ha experimentat un creixement exponencial en els darrers anys. Les principals normes al voltant dels vehicles de mobilitat personal són:

 ◘  L’edat mínima per conduir-los són els 14 anys
 ◘  L’ús de casc és obligatori fins als 16 anys
 ◘  La velocitat màxima permesa és de 25 km/h
 ◘  No està permès circular per voreres, vies interurbanes i travesseres
 ◘  No està permès conduir fent ús del mòbil així com auriculars
 ◘  No està permès anar-hi més d’una persona
 ◘  Prohibit circular sota els efectes de drogues i alcohol
 ◘  Cal respectar les normes generals de circulació
 ◘  A la nit el vehicle ha de portar reflectants i enllumenat
 ◘  Només poden portar seient o selló si el VMP té sistema d’autoequilibrat

L’ordenança completa es pot consultar aquí 
 
Cerdanyola del Vallès, 22 de setembre de 2021
 


HORARI DE CORREUS-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:

Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

 
HORARI D'AGOST

De dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h
Dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 h

SERVEIS ESPECIALS DIA DE TOTS ELS SANTS (1 DE NOVEMBRE) DEL

S'amplia l'horari de visites els dies següents:

24 i 25 d'octubre, de 8.30 ha 19.00 h (dissabte i diumenge, dies anteriors a T.S.)
26, 27, 28, 29 i 30 d'octubre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h (dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, dies anteriors a T.S.)
31 d'octubre i 1 de novembre, de 8.30h fins a les 19.00h (dissabte i diumenge (festiu)
2 de novembre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h
HORARIS

Dilluns, dijous, divendres i dissabte :
De de 8:30h a 12:30 i de 14:00 17:00 hores

Dimarts :
De 8:30h a 13:30 h. hores


Diumenges i festius:
De 10:00 a 14:00 hores.

Dimarts tarda i Dimecres:
El cementiri romandrà tancat  .

-Carrer dels Boters, 18      


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
   Nou cartipàs del govern municipal 2023-27 
 
 Estructura organitzativa de l’Ajuntament
per al mandat 2023-2027
 
El govern estarà estructurat en quatre grans Àmbits: Coneixement, Societat, Ciutat Sostenible i Recursos i cadascun d’ells el liderarà un Tinent d’alcalde

El nou govern de Cerdanyola del Vallès, encapçalat per Carlos Cordón, ja ha aprovat el cartipàs que ha d’estructurar l’Ajuntament durant els propers quatre anys i la delegació de responsabilitats a cada regidor/a membre del govern.

L’Alcalde, Carlos Cordón, assumirà de forma directa les Relacions Institucionals i la Promoció de la Ciutat. La resta de l’estructura política es divideix en quatre àmbits, que encapçalen quatre Tinents/es d’Alcaldia. Pepi Rivera és la primera Tinenta d’alcalde i està al capdavant de l’Àmbit de Recursos, David González ocupa la segona Tinença d’Alcaldia i l’àmbit de Ciutat del Coneixement, Javier Sánchez com a tercer Tinent d’alcalde assumeix l’àmbit de Ciutat Sostenible i Sònia Rodríguez ocuparà la quarta tinença d’alcaldia i lidera l’àmbit de Societat.
Àmbit de Ciutat del Coneixement

David González encapçala l’àmbit i es fa càrrec de Comunicació i l’EMD Bellaterra
Pepi Rivera es responsabilitza de Població i Eleccions
Andrea Borrego assumeix Barris i Centres Cívics
Santiago Moro té les atribucions de Participació i Transparència, Oficina d’Atenció Ciutadana, Tecnologies i Sistemes d’Informació
Conchi Martínez és regidora d’Innovació i Agenda Urbana i Agenda 2030Àmbit de Societat

Sònia Rodríguez està al davant de l’àmbit i assumeix Acció Social, Habitatge i Promoció de la Salut
Pepi Rivera s’encarrega de Gent Gran
Pilar Adell es fa càrrec d’Educació, Memòria Democràtica i Museus i Arxiu Històric
David González lidera Cultura
Oscar Pons té les atribucions d’Esports
Andrea Borrego es responsabilitza d’Igualtat i Feminisme i Infància i Joventut
Antonio Otero és el regidor de Cooperació i Solidaritat

Àmbit de Ciutat Sostenible

Óscar Pons està al capdavant d’Espai Públic, Serveis Urbans i Salut Pública
Eulàlia Mimó s’encarrega de Planificació Urbanística, Activitats i Llicències i Obres Públiques
Jaume Folch és el responsable de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Convivència i Civisme
Conchi Martínez encapçala Mobilitat
Antonio Otero assumeix Medi Ambient i Transició Energètica i Benestar Animal
Cristina Padilla té les atribucions de Promoció Econòmica, Comerç i Mercats, Empresa i Polígons Industrials i Ocupació i Formació


Àmbit de Recursos

Pepi Rivera està al capdavant de l’àmbit i assumeix Recursos Humans, Patrimoni i Equipaments Municipals
Javier Sánchez encapçala Serveis Econòmics, Contractació i Compres, Secretaria General, Intervenció i Tresoreria
Sònia Rodríguez assumeix Serveis Jurídics
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
 
 


 Inauguraçió  plaça Carlos Buigas 11-11-1967

 

 
              FOTOGRAFIES DE                   CERDANYOLA DEL
                     PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Sonia Rodríguez Ruiz  - 4a. Tinenta d'Alcaldia

 


Properes activitats
 
 Programa activitats Setmana Europea
Dimarts 21 de maig, a les 17 h.: Exposició de fotografia “Europa, des d’una mirada jove”.
A les 19h Acte d’entrega de premis. Al Museu d’Art de Cerdanyola


Dijous 23 de maig a les 19 h.: Cafè amb lletres amb Ada Parellada que presentarà el seu darrer llibre "Conciliar cuina i vida" (Efadós: 2022). Un mètode per tenir una alimentació variada, equilibrada i saborosa els dies de cada dia.
Dijous 23 de maig a les 20:30 h.: Cinema:"Monstruo"
d'Hirokazu Horeeda (2023) Japó    VOSEDijous 23 de 17 a 21 h.: DONACIÓ DE SANG
Organitza: Associació cultural La Inestable i Banc de Sang i Teixits
Al C. Cívic Pça Maragall. BellaterraDijous 23 a les 19:30 h.: RECITAL MARIA REINON I MIQUEL ESQUINAS (VIOLÍ I PIANO)
Organitza: El Musical Lloc: Carrer Ramon Llull, 16. BellaterraDivendres 24 a les 19:30 h.: CICLE PARLEM DELS PAÏSOS CATALANS
XERRADA: QUÈ SABEM DE L'ALGUER?
A càrrec de Marcel A. Farinelli. Historiador.
Durant l'acte es presentarà el llibre d'Antoni Simon Mossa, "L'Alguer i Sardenya durant el franquisme".
Organitza: Assemblea Bellaterra
A la Sala gran C. Civic Pça. Maragall. Bellaterra


Dissabte 25 de 10 a 20 h.: CELEBRACIÓ DEL 50ê ANIVERSARI DEL GRUP ESCOLTA BELLATERRA
Tallers, concerts, PD i moltmés!
Organitza: Grup Escolta Bellaterra amb la col-laboració de l'EMC de BellaterraDiumenge 26 maig a les 19 h.: Forever 80'S
L'Associació de famílies d'afectats pel Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal (Visual TEAF) junt amb Sinestèsia Vocal Studio presenten Forever 80's.
Si no pots assistir a l’esdeveniment però vols col·laborar, ho pots fer comprant la teva Entrada Solidària "Fila 0". Amb aquesta entrada estaràs aportant el teu donatiu, d’igual manera com si vinguessis a l’espectacle i íntegrament, a aquesta campanya.
Al Teatre Ateneu (donatiu 8 €) - Venda d'entrades a  l'enllaç Dijous 30 de maig a les 20:30 h.: Cinema: "La estrella azul"
de Javier Macipe (2023) Espanya  VOSE

Divendres 31 de maig a les 20 h.: JAURíA
Autoria: Jordi Casanovas. Direcció: Miguel del Arco. Intèrprets: Àngela Cervantes, Artur Busquets, Francesc Cuéllar, Quim Àvila, David Menéndez i Carlos Cuevas.
Argument: Festes de San Fermín. Ells són cinc amics que es fan dir "La Manada". El més jove, i membre recent, ha de passar per un ritual d'iniciació. Després de creuar-se amb una noia al centre de Pamplona, s'ofereixen per acompanyar-la al seu cotxe, aparcat als afores de la ciutat. Durant el camí un d'ells aconsegueix accedir al portal d'un edifici i crida a la resta. Agafen a la noia i la fiquen dins.
Una ficció documental que ens permet viatjar per la ment de la víctima i els seus agressors.
Espectacle en castellà    Comprar entradaDivendres 28 de juny.: L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Jardins del Castell de Sant Marçal
Repertori: Un Castell ?
Amb la Banda i Coral de l’AMCVDiumenge 7 de juliol.: L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Festival de Bandes de Catalunya a l’Auditori de Barcelona (Organitza FCSM)
Auditori de Barcelona – Sala 1 Pau Casals
Repertori: Aeneis (B+C), 2-3 peces instrumentals
Amb la Banda i Coral de l’AMCVDimecres 11 de setembre.: Concert per la Diada Nacional de Catalunya
A la Pl. Onze de Setembre – Cerdanyola del Vallès
Repertori: Himnes, Sardanes
Amb la Banda i Coral de l’AMCVDiumenge 27 d'octubre.: L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Concert de Tardor
Al Teatre de l’Ateneu – Cerdanyola del Vallès
Repertori: Monogràfic de Gustav Holst (150è aniversari)
Amb la Banda de l’AMCVDissabte 30 novembre i 1 desembre.: L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Concert de Sta. Cecília – 20è aniversari de la Coral
Al Teatre l'Ateneu

 

      EXPOSICIONS


Fins al dia 3 de juny a la Sala B'Art de l'Ateneu  (carrer de la Indústria, 38-40)
L'Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola presenta l'exposició "Hanami"
amb les artistes Marta Torres i Marutxi Beaumont.
Hanami és una paraula japonesa que descriu el plaer de contemplar les flors. Aquest és el tema que han triat les artistes per un treball conjunt de gravats utilitzant diferents tècniques, Marta Torres amb l'aiguafort, l'aiguatinta i el fotogravat, Marutxi amb monotips de gel print.
Organitza: Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del VallèsFins al 23 de juny la mostra "Cossos que parlen" organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, estarà exposada al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès, per seguir posteriorment la itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. A partir d’una quarantena d’autores, l’exposició "Cossos que parlen" explora la representació del cos femení des de principis del segle XX fins l’actualitat.Fins al 22 d'abril : 8è Concurs de microrelats “Barri Canaletes” – Sant Jordi 2024
L’Associació de Veïns i Veïnes de Canaletes organitza el seu vuitè concurs de microrelats, amb diferents categories des dels més petits, fins a 150 anys. Narrativa en català o castellà indistintament.
El lliurament de premis es celebrarà el diumenge 28 d’abril de 2024, a les 12:00 a la part de vianants de l’avinguda de Canaletes núm. 35
Els premis consistiran en obsequis dels comerciants del barri de Canaletes i l’AVV Canaletes. Volem agrair a l’Ajuntament de Cerdanyola i a l’escola Carles Buïgas el seu suport en aquesta iniciativa cultural.
Més informació : http://www.barricanaletes.cat/ca/
 

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu


 


Activitats estables
 

 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica i els edificis reconstruïts.
D'10:30 a 14:30 h. A les 12 visita guiada. Informació: 93 580 45 00El Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) obre les seves portes a la ciutadania cada primer diumenge de mes amb accés gratuït.


Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
El Museu de Ca n'Oliver ofereix, cada segon diumenge de mes, la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola


Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat


Visita als jardins de Ca n'Ortadó i Can Llopis, organitzada conjuntament amb el Museu d'Art de Cerdanyola, a final de mes.


L’oficina mòbil d’Aigües de Barcelona estarà disponible a Cerdanyola del Vallès cada tercer divendres de mes.


Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 


Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.


1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.


La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Cada primer diumenge de mes¨. Portes obertes al MAC. Accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.
Horari museu:

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns (inclosos festius) tancat
Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver
Horaris dels mesos de juny, juliol, agost i setembre de 2022:
Feiners de dimecres a divendres: 17 a 20 h
Dissabtes: 11 a 14.30 i 16.30 a 20 h
Diumenges i festius: 10.30 a 14.30 h
Més info https://www.museucanoliver.cat/ca/visitans


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del TuronetJugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.
Activitat lliure i gratuïta.

Les activitats es duran a terme els diumenges, a partir del 10 de setembre i fins al 3 de desembre, de 12 a 13 h al Parc del Turonet. L’espai de joc de la Jugatecambiental estarà obert d’11:30 a 13:30 hPrograma

Diumenge dia 26: Bioblitz Metropolità. Ciència ciutadana
Ens ajudes a fer un inventari de la fauna i flora del parc?

Diumenge dia 2 de juny: Celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient!
Saps quines són les principals problemàtiques que afecten el medi ambient?


 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoniTotes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.30 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 


CAFÈ AMB LLETRESDijous 23 de maig a les 19 h.: Cafè amb lletres amb Ada Parellada que presentarà el seu darrer llibre "Conciliar cuina i vida" (Efadós: 2022). Un mètode per tenir una alimentació variada, equilibrada i saborosa els dies de cada dia.


El vídeo resultant s’editarà i es penjarà en el canal de Youtube de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
                               
 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.CONTACONTES 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  

CAN COLL, més de 500 anys d’història

Apunts històrics

1495
La masia rep el nom de Can Coll, abans es deia Mas Portell.

1495-1867
Va passant de pares a fills de cognom Coll que viuen a la propietat. Francesc d’Assís Coll va ser l’últim propietari amb aquest cognom.
Va fer construir la capella actual i posar les reixes de tancament de la plaça. Va tenir 4 filles.

1867-1927
Mor Francesc d’Assís Coll. L’hereu és el seu nét, Jaume González i Coll, que ja no viurà a la casa. Josep Pujol i Armenteras és l’últim descendent dels Coll que hereta la casa.
La hipoteca per pagar uns deutes i la perd.

1928-1936
Teresa Boix i Vila compra la finca, que és gestionada per Joan Serra Sian. Aquest hi viu amb la seva esposa, M.ª Teresa Espasa Rius, i acaba comprant-la i escripturant-la l’any 1935. El senyor Serra fa moltes
millores tant a l’interior com a l’exterior de la masia, destacant l’habitació de dormir amb cambra de bany, la terrassa amb les torres decoratives i les obres inacabades d’un futur hotel al costat de la
masoveria, a l’edifici del davant.
El juliol del 1936, quan comença la guerra civil, mor assassinat.

1936-1939
Durant la guerra es va constituir la Col·lectivitat de Camperols de Cerdanyola - Ripollet que funcionava en règim d’autogestió i la finca de Can Coll va ser destinada a l’explotació forestal.

1940-1987
En acabar la guerra la família Serra Espasa recupera la finca.
Un dels fills s’hi queda a viure amb els seus descendents durant uns anys. Fins als anys 60, Can Coll és una finca agrícola, vinícola, ramadera i forestal, a més de disposar de fusteria.
Als anys 70, s’hi munta un circuit de lloguer de motos de trial. La masia s’utilitza com a lloc d’estiueig, així com per a la celebració d’esdeveniments familiars. Uns masovers viuen a l’edifici del davant.

1987
La Corporació Metropolitana de Barcelona adquireix la finca.

1988
Es rehabilita una part de la construcció del davant i s’inaugura el Centre d’Educació Ambiental Can Coll a l’octubre. Comencen les obres de restauració de la masia

1992
S’inaugura la remodelació de la masia.

 MAPA-GUIA DEL PARC 


ITINERARIS


 

Can Coll. Centre d’Educació Ambiental
Obert a tots els públics els diumenges de 9.30 a 14.30 h.Can Coll CEA és un punt de referència per al professorat que vol incloure el Parc de Collserola com a proposta educativa. Els diumenges, esdevé centre difusor dels valors de Collserola a la ciutadania.

La masia de Can Coll està situada a l’extrem nord-est del Parc de Collserola, dins del municipi de Cerdanyola del Vallès, i la finca té una extensió de 236 hectàrees. La masia, ja documentada des de l’any 1495, conserva tota la bellesa i l’originalitat del món rural vallesà. Des de 1988 és un equipament municipal, restaurat i gestionat pel Consorci del Parc Natural de la serra de Collserola.

El novembre de 1988 es van iniciar les activitats com a centre d’educació ambiental. Fou el primer equipament públic obert per l’aleshores denominat Patronat del Parc de Collserola. Actualment, els dies laborables és centre d’educació ambiental, amb una oferta d’activitats educatives El Curs al Parc dirigides a l’educació formal, des de llars d’infants, escoles de primària, instituts, universitats, fins a escoles d’adults i d’educació especial i també activitats formatives dirigides a l’educació del lleure. Els diumenges és Centre d’Informació i acollida de visitants del Parc amb propostes de descoberta del seu entorn natural i rural.

Can Coll també és la seu del CDRE del Parc de Collserola (Centre de Documentació i Recursos Educatius) que assessora, informa, ofereix recursos i préstec de material a estudiants i docents dels centres educatius.


Can Coll Centre d’educació ambiental

Entre setmana, el treball pedagògic del centre d’educació ambiental Can Coll, es basa en l’oferta d’experiències educatives i lúdiques que estimulin l’exploració, l’aprenentatge, l’estimació, el gaudi, el diàleg i la participació, tenint com a protagonista absolut l’ambient natural de la serra de Collserola.

S’utilitzen mètodes d’ensenyament – aprenentatge basats en el descobriment lliure o guiat i en la resolució de problemes. Són processos viscuts sempre en primera persona. No es pretén donar informació perquè l’alumnat l’assimili, sinó que el que es busca és la construcció d’un coneixement conjunt, mitjançant accions cooperatives, de síntesi, d’informació, d’experimentació i d’investigació. Sentiment-emoció-coneixement, estan ben presents en tots els programes. Anualment i d’acord amb el resultat de les avaluacions de professorat, alumnat i del propi equip educatiu del centre, es fa una revisió complerta de cadascun dels programes de l’oferta d’activitats educatives.

Acull majoritàriament escolars d’educació infantil, primària i secundària que fan activitats d’una jornada, de dilluns a divendres. Hi ha més de 20 propostes diferenciades per nivells d’edat, aprofundiment i temàtica. A més, es fan programes personalitzats a grups d’alumnat universitari, escoles d’estudis superiors, de persones adultes i d’educació especial. Trobareu detallades totes les propostes a l’apartat El Curs al Parc.

Centre de documentació i recursos educatius del Parc

Centre d’Informació i acollida de visitants del Parc


                                 

ESPECIAL PRIMAVERAFins al 21 de maig de 17 a 19.30 h.:
BOTÀNICA APLICADA: LA FLORA AUTÒCTONA I AL·LÒCTONA DE COLLSEROLA
Taller per aprendre a reconèixer les principals espècies al·lòctones presents a la serra de Collserola. Coorganitzat amb el Centre Cívic l’Elèctric.
A càrrec de Pilar Herrero, d’Argelaga - Serveis Ambientals
34,36 € - Inscripció prèvia al Centre Cívic l'Elèctric.Dissabte 18 de maig de 9.30 a 12 h.:
EL MATÍ DELS RATOLINS
Activitat lúdic divulgativa sobre els ratolins i altres petits mamífers del Parc.
A càrrec d'Alfons Raspall, biòleg i tècnic del ParcDissabte 25 de maig de 9.30 a 12.30 h.:
PASSEJADA PER LES FONTS DE L’OBAGA DEL TIBIDABO *
Recorregut per observar l’estat i evolució del bosc i les afectacions degudes a la sequera
dels darrers anys. Coorganitzat amb el Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalban.
A càrrec de Joan Solé, de Roada Projectes Educatius i AmbientalsDiumenge 26 de maig a Can Coll CEA d'11 a 13 h.:
PER QUÈ ÉS VITAL COLLSEROLA? *
Activitat per acostar-nos als valors intangibles de la natura, amb propostes de joc, de descoberta, d’experimentació, etc. i conèixer millor els beneficis ambientals de Collserola.


Diumenge 26 de maig de 10 a 12 h.:
VERDAGUER I LA NATURA * i **
al Centre d'Informació - Itinerari literari-naturalístic per descobrir - Collserola a través de l’obra d’aquest autor.
Coorganitzat amb el MUHBA Vil·la Joana.
A càrrec de Pere Alzina, biòleg, comunicador i consultor ambiental i de Gemma Sangerman, filòloga i actriu.
Inscripció prèvia al web del MUHBA.Diumenge 2 de juny. Dos torns: 11.15 i 12.30h.:
UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D’HISTÒRIA *
A Can Coll CEA - Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana. Podreu descobrir com ha anat
transformant-se amb el pas del temps i saludar al senyor Coll.


 * Activitat inclosa en la Setmana Europea de la Natura
** Activitat inclosa en el Dia Europeu dels Parc 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscripciu prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del
   Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4
   places per trucada.
• Majors de 3 anys
• Preu: 2 € / persona. Horari: 11:15 i 12:30 h. (dos torns)


Dissabte 8 de juny : LA PETJADA DELS SENGLARS
Vine a descobrir el senglar, els rastres i la problemàtica que deixa. Acabarem amb un petit taller que ens servirà per conèixer millor aquest animal que viu al bosc de Collserola

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del VallésESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 
 


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: 

http://www.acer-associacio.org/
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys.

• Horari Variable segons l'activitat


 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel.lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observa-cions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 22 a 24 h. tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932.803.552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).
Places limita-des. Maxin 4 places per trucada. - Grups 133 €  -
Preu : 6 € 


Divendres, 7 de juny de 22 a 24 h.:
Astronomia "Es va arribar a la Lluna?"
Al Centre d´Informació del Parc

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada. Horari variable segons l'itinerari
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia la setmana anterior a l'activitat al tel. 932 803 552 del Centre d'Informació.
LLOC i HORA : Consultar en inscriure's - A partir de 12 anys.: GRATUÏTA


Dimarts 21 de maig: DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA*
Pels voltants del puig Madrona. Aquesta sortida ens permetrà conèixer la zona del Parc que es troba al voltants de Molins de Rei i el Papiol, i que té el seu punt culminant al cim del puig Madrona.


Dimarts 18 de juny: DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA
El camí de Sant Jaume a Collserola. El camí de Sant Jaume també té un tram al Parc, el camí que antigament es feia servir per anar del Vallès a Barcelona i que passa per l’ermita de Sant Medir


* Activitat inclosa en la Setmana Europea de la Natura
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 2 € per persona - D’11 a 13.30 h.  Edat + de 3 anys

Dissabte 18 de maig de 11 a 13:30 h.: EL MOSAIC D'AMBIENTS NATURALS DE COLLSEROLA
Collserola és un mosaic complex i dinàmic d’ambients naturals (boscos, màquies, matollars, prats...), que li donen valor i garanteixen la màxima biodiversitat. Us proposem un recorregut per endinsar-nos en alguns d’aquests ambients naturals.


Dissabte 15 de juny de 11 a 13:30 h.: AL·LÒCTONES!
Detectarem la presència d’espècies vegetals o animals introduïdes i que proliferen a la serra de Collserola i coneixerem com actuar per contribuir al seu control.


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 14:30 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent Collserola Parc Natural, pensada per fer pensar.
Exposició temporal Agents Rurals: guardians del medi natural fi ns el 17 de setembre Itineraris senyalitzats als entorns de l'equipament
Itinerari de Les fonts accessible per a persones amb mobilitat reduïda, des de l'estació de Baixador de Vallvidrera fins a la font Nova.
Audiovisuals del Parc.
Consulta i venda de publicacions.
Cafeteria i serveis adaptats (mobilitat reduïda,
canviador de bebés).

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i entorn rural.
Exposició permanent L’home i el medi a Collserola.
Exposició temporal Insectes fins l'1 d'octubre.
Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament.
Audiovisuals del Parc.
Consulta i venda de publicacions.
Visita lliure als corrals de la granja d’11 a 13.30 h. a partir del 17 de setembre.
Cafeteria i serveis adaptats (mobilitat reduïda, canviador de bebés).

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent El pantà i els seus entorns.
Visites comentades.
Itineraris senyalitzats als entorns de l'equipament.


CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 
 
 
Itineraris al voltant del Parc
 
Passejada a la font de Sant Pau
45 min

2,7 km

Baixa
 
Passejada a la font de Sant Pau passant pel Torrent de Can Cerdà 70 min

4,1 km

Mitjana
 
Passejada al puig de la Guàrdia, Can Canaletes i el torrent de Can Coll  
90. min

5,5 km

Mitjana
 
Passejada alTuró de l'Ermi-
tà passant pels torrents De Can Coll i Can Cerdà
120 min

7,8 km

Mitjana
 
Passejada
fins al puig de la Guàrdia i tornada pel torrent de Can Coll
60 min

3,6 km

Mitjana
 
Passejada
pel torrent de Can Codonyers
i la font de Sant Pau 
 
75 min

4,3 km

Mitjana
 
 
Descobrir el Parc en bicicleta. 
 

El conjunt de rutes que es proposen, s’ha dissenyat amb l’objectiu de descobrir el Parc en bicicleta. En total són 17 itineraris per a adults i 10 passejades per fer en família.  
 
 
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri municipal
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º

Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS
 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó: Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament   -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports (Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu. -Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central  -Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594CENTRES EDUCATIUSA Cerdanyola del Vallès. 08290


CEE Jeroni de Moragas

Adreça: Carrer de Renaixement, 131
Telèfon: 93 692 21 39 - 686 984 117
Correu electrònic: a8035623@xtec.cat
Web:http://www.xtec.cat/centres/a8035623/


Col-legi Montserrat

Adreça: Avinguda Sant Iscle, 6
Telèfon: 93 691 97 52
Correu electrònic: info@cmontserrat.cat
Web: https://cmontserrat.cat/


Escola Carles Buïgas

Adreça: Av. Lesseps, 49
Telèfon: 936 923 197
Correu electrònic: ceipcarlesbuigas@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipcarlesbuigas
 

Escola Collserola

Adreça: Carrer de Pizarro, s/n
Telèfon: 936 922 595
Correu electrònic: a8062626@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolacollserolacerdanyola/


Escola Les Fontetes

Adreça: Carrer d'El Greco, 2
Telèfon: 936 922 170
Correu electrònic: a8028758@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceiplesfontetes/


Escola Municipal la Sínia

Adreça: Carrer de la Sínia, 13
Telèfon: 935 864 623
Correu electrònic: escolalasinia@cerdanyola.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolamunicipal-lasinia/


Escola Saltells

Adreça: Av. Roma, 57
Telèfon: 936 924 550
Correu electrònic: a8036411@xtec.cat
Web: http://saltells.com/


Escola Sant Martí

Adreça: Av. Sant Iscle, 1
Telèfon: 936 920 881 / 605 938 439
Correu electrònic: a8028746@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceipsantmarti-cerdanyola/


Escola Serraparera

Adreça: Carrer de Diagonal, 41
Telèfon: 936 922 742
Correu electrònic: a8028783@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipserraparera.com

Institut Banús

Adreça: Carrer de Sant Casimir, 16
Telèfon: 93 580 62 36
Correu electrònic: iesbanus@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/iesbanus


FEDAC Cerdanyola

Adreça:Carrer de Cervantes,5-15
Telèfon: 93 692 08 84
Correu electrònic: fedac.cerdanyola@fedac.cat
Web:https://cerdanyola.fedac.cat/


Institut Forat del Vent

Adreça: Carrer de Pizarro, 35
Telèfon: 93 69112 00
Correu electrònic:a8031757@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesforatdelvent


Institut Gorgs

Adreça: Carrer de l'Àliga, 65
Telèfon: 93 580 43 54
Correu electrònic: ies-gorgs@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/ies-gorgs


Institut Jaume Mimó

Adreça: C. de la Serra de Galliners, s/n
Telèfon: 93 580 39 94
Correu electrònic: a8044715@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesjaumemimo
A Cerdanyola del Vallès. Bellaterra 08193


Escola Bellaterra

Adreça: Carrer de l'Escoleta, s/n
Telèfon: 935 811 030
Correu electrònic: a8039896@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceip-bellaterra/

Ramon Fuster

Adreça: C.de l'Escultor Vallmitjana, 9-15
Telèfon: 93 586 41 06
Correu electrònic: ramonfuster@fundaciocollserola.cat
Web : http://escolaramonfuster.cat 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       


       • FONTS  DE  COLLSEROLAL'ASSOCIACIÓ FES FONTS FENT FONTING,
VETERANA A COLLSEROLA


En els anys setanta, uns quants amics acostumàvem a anar a córrer per Collserola i durant el recorregut visitàvem diverses fonts naturals, però no va ser fins l’any 1995 que se'ns va despertar un veritable interès per les seves fonts. Al mateix temps, vam conèixer la riquesa que té Collserola, els animals, les plantes, les masies, els arbres singulars, les barraques de vinya, les fonts, i moltes més coses.

Vàrem anar a buscar una per una les fonts que sortien als mapes, als llibres, les que ens van dir els tècnics del Parc, els caminats..., i amb tota la recopilació feta, més de 350 fonts, vam publicar una pàgina web https://fontscollserola.com, que anem actualitzant i és referència per a moltes persones aficionades.

Ens vam unir al grup de fonts de Voluntaris de Collserola i a les xerrades de formació vam conèixer moltes més fonts, la seva importància per a l’ecosistema i la manera de condicionar-les millorant l’entorn i també que els sistemes fontinals són hàbitats que permeten mantenir un ambient aquàtic molt valuós per a les comunitats biològiques, ja que els permeten resistir durant períodes de sequera i posteriorment contribuir a la recolonització en els trams de riu que flueixen de nou en períodes de pluja. També són abeuradors per a la fauna silvestre, contribuint al sosteniment de la biodiversitat pròpia de la mateixa font (líquens, molses, invertebrats, amfibis, etc.) i de la fauna i flora vinculada.

Conèixer la seva geologia ens va ajudar a comprendre l’abundància de fonts i que el terreny metamòrfic de pissarra (llicorella) fa que l’aigua de la pluja s’acumuli en petits aqüífers i surti a poc a poc per les fonts.

L’any 2016 vam fundar l'Associació Fes Fonts Fent Fonting com a projecte de rehabilitació de les fonts. Des de fa uns anys participem en el programa Col·laborem amb el Parc, que ens assessora en les tasques que cal fer i en el marc del qual ja portem més de setanta actuacions diverses, que consisteixen principalment en la neteja de terra i pedres, la recollida d’escombraries i treballs d’arqueologia.

Així hem arribat a conèixer les formes artesanes de construcció, tan diferents les unes de les altres. En trobem de construïdes amb paret de pedra, de totxo, revestides de mosaic. Unes són petites i altres monumentals. Unes ragen aigua abundant i d’altres no ragen o només ho fan en algunes estacions.
Les fonts són uns elements més que contribueixen a la bellesa del paisatge. Algunes són com petites obres d’art que mereixen una visita.

Durant aquests anys hem apreciat un interès creixent per mantenir les fonts en bon estat, tant des de l’Administració com de part d’associacions, particulars i empreses i això és molt positiu per al futur de les fonts i del Parc.

Marcel Oliveres Gené, membre de Fes Fonts Fent Fonting


HISTÒRIA DE COLLSEROLA

 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Cerdanyola del Vallès 
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
Encesa de les llums de Nadal a Cerdanyola 2021
 
Reportatge sobre el "Mercadillo" de Les Fontetes 1985
 
Cerdanyola, Ciudad del Conocimiento
 
Cerdanyola del Vallès 2020
 
Homenatge Gabriel Escursell 
 
Cerdanyola Ciutat del Coneixement. Capitol 1

Parc de l'Alba
 
Presentació de "Ciutadà Canalda" d'Isidre Grau
 
Presentació del llibre "Montflorit, cent anys entre pla i serra"

El Museu d'Art de Cerdanyola rep l'Arxiu Professional dels Estudis Beaumont

Concert de Sant Esteve de la Corral Collserola (2022)

Orquestra Aulos & Aulos Gospel Cor (Escola de Música de Cerdanyola) - Concert Primavera 2023

El barrio de Les Fontetes - Cerdanyola del Vallès 2020

Jove Orquestra de Cerdanyola - Schubertiada (Març 2023)
 
Homenatge al Cerdanyola CH en el seu 50è aniversari
(TV Cerdanyola, 1985)
 
Cerdanyola Universitat FFCC  
 
Cerdanyola Ciutat del Coneixement
 
Cerdanyola CH - Manlleu    2023
 
Cercavila de Gegants - Festa Major de Cerdanyola 2023
 
La riuada a Cerdanyola. Any 1962 
 
   


VISIÓ DE CERDANYOLA DEL VALLÈS Altres imatges a gran format

 
      En primer terme la factoria Uralita constituïda el 1909 com a Uralita, S.A. El 1915 va finalitzar la construcció del seu primer edifici conegut com a bloc 1 i caracteritzat per les seves dues esculturals columnes.
      Fotografía de 1929 (autor desconegut)
 
        Nevada de 1956 al carrer de Sant Josep, actualmente carretera de Barcelona (Autor desconegut)
 
Nevada Avinguda Catalunya llavors Av.Glmo Franco. Any1962 (Autor desconegut)
 
Cerdanyola de Dalt al voltant de 1960
 
Cerdanyola a principis del segle XX
 
Vista parcial Cerdanyola  1959-1964