El temps a Cerdanyola del Vallès

 Farmàcies de guàrdia

 

 
 Una de les últimes cases que van desaparèixer del carrer Sant Francesc (a l'altura del nº 12)   (A.Salillas)   (Arxiu Salillas)
Les persones que disposin de fotografies antigues de Cerdanyola i les puguin deixar unes hores, seran publicades i retornades als propietaris.     a.salillas@gmail.com 
   Nou cartipàs del govern municipal 
 
 
La incorporació de Marian Navarro com a regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola en substitució de Víctor Francos ha portat alguns canvis en el cartipàs municipal

Marian Navarro serà regidora de Moviments Veïnals i Centres Cívics. També hi ha dos canvis a l'actual cartipàs, Pepi Rivera deixa Cultura i s'encarregarà de Recursos Humans i Organització i l'actual regidor d'Esports, Oscar Pons, assumirà també la delegació de Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric.

Aquests canvis se sumen als ja aprovats just després de la renúncia de Víctor Francos al càrrec de regidor per passar a ser cap de gabinet del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Llavors, David González va assumir les relacions amb l’EMD de Bellaterra. Pel que fa a la delegació d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de proximitat, va passar a ser responsabilitat d’Eulàlia Mimó. En relació amb les delegacions de Serveis Jurídics i Secretaria van ser assumides per Javier Sánchez. També, amb motiu de la reestructuració, Glòria Urbano, assumia la regidoria de Mobilitat i Ciutat Accessible.Les tinences d’alcaldia queden de la següent forma:

Primera Tinent d’Alcaldia - Pepi Rivera

Segon Tinent d’Alcaldia - David González

Tercer Tinent d’Alcaldia - Javier Sánchez

Quarta Tinent d’Alcaldia - Carme Arché

Cinquena Tinent d’Alcaldia - Glòria Urbano

Sisena Tinent d’Alcaldia – Eulàlia MimóEl Cartipàs aprovat el divendres 25 de setembre del 2020 queda de la següent forma:

Àrea d’Alcaldia i Presidència

L’Alcalde, Carlos Cordón, és el responsable de les Relacions Institucionals, Planificació Estratègica, Agenda 2030 i Promoció de la Ciutat

David González, portaveu del Govern, té les atribucions de Bon Govern i Qualitat Democràtica, Universitat i Ciutat del Coneixement, Relacions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Joventut i Infància

Javier Sánchez, es responsabilitza de Secretaria i Serveis Jurídics

Carme Arché, és responsable de Gent Gran

Glòria Urbano, assumeix el servei de Femenisme i de LGTBIQ+Àrea de Cohesió Social i Ciutadania

Pepi Rivera, porta Benestar Social i Habitatge

David González, s’encarrega d’Educació i Joventut

Carme Arché, té les atribucions de Cooperació i Solidaritat, Gent Gran, Promoció de la Salut i Salut Pública.

Oscar Pons, assumeix Esports, Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric

Marian Navarro, es fa càrrec de Centres Cívics i Moviments SocialsÀrea de Territori i Sostenibilitat

Eulàlia Mimó, és la responsable de Planificació Urbanística, Activitats i Obres Públiques, Sostenibilitat i Transició Energètica, Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de ProximitatÀrea d’Economia i Serveis Generals

Javier Sánchez, encapçala Contractació i Compres, Finances i Serveis Econòmics, Intervenció i Tresoreria

Carme Arché, assumeix Promoció Econòmica, Empresa, Comerç i Ocupació

Glòria Urbano, és la responsable de Convivència i Civisme, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Mobilitat i Ciutat Accessible

David González, es fa càrrec de Tecnologies i Sistemes d’Informació

Pepi Rivera, assumeix Organització i Recursos Humans Breus 
 
Alguns dels acords adoptats en el Ple extraordinari de l'passat dia 4 :

El ple aprova els dos dies festius locals a Cerdanyola per a l’any 2021. Aquests seran el 3 de maig (Festa Major del Roser de Maig) i l’11 de novembre (Festa de Tardor de Sant Martí)

El ple fixa els dos dies festius addicionals anuals que els establi-ments comercials de Cerdanyola podran romandre oberts al 2021. Aquests seran els diumenges 5 i 12 de desembre. 

El ple aprova la modificació de la periodicitat de les sessions ordinàries de la Junta de Govern Local. Aquestes se celebraran els dimecres a les 9 h.
 Les obres del cementiri-tanatori marxen a bon pas 

 
 
 
 
 
Al meu entendre les obres cada dia que passa es veuen com avancen. Els nínxols estan molt avançats i els que estaven ruïnosos han estat enderrocats. L'escalinata que comunicava els dos nivells de l'cementiri s'ha traslladat i passa a ser una rampa. Les voreres (ja era hora) estan desapareixent amb la qual cosa l'espai per a les escales de mà serà molt millor. Era impossible donar suport a una escala per accedir a un quart pis.
L'accés d'entrada necessita eliminar la grava ja que hi ha pujada i possibilitaria algúna que altre relliscada. (25 setembre)
   
 Un any més de formació professional dual a l'Alba
 

El grup d'estudiants de Formació Professional dual 2020-2021, a l'entrada del Sincrotró ALBA.
Onze estudiants de formació professional dual de centres educa-tius de Catalunya s'han incorporat a la instal·lació científica per aprendre un ofici alhora que realitzen la seva formació.

Cerdanyola del Vallès, 23 de setembre de 2020. Durant un any, combinaran els seus estudis de formació professional dual amb pràctiques remunerades al Sincrotró ALBA, situat a Cerdanyola del Vallès. Els estudiants ampliaran els seus coneixements en àrees com el desenvolupament d'aplicacions multiplataforma, administra-ció de sistemes informàtics en xarxes, disseny i producció en fabri-cació mecànica, manteniment elèctric, instal·lacions frigorífiques i de climatització, anàlisi i control de qualitat o administració i finances.


ALBA acull des de 2015 a estudiants de formació professional dual (que combinen teoria i pràctica entre els centres docents i les empreses). El fet que el Sincrotró sigui una instal·lació multidiscipl-inària, amb un gran impacte en diferents àrees científiques i tecnològiques, el converteix en un entorn excel·lent per al desenvolupament de les capacitats dels estudiants. Més de 70 estudiants han fet pràctiques de formació dual a ALBA.

Aquest tipus de programes no només ajuda a la formació dels joves, sinó que a més es crea un ambient propici perquè alguns d'ells puguin arribar a cobrir futures vacants en el centre, com ja ha passat en diverses ocasions.


(cells.es)Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per la previsió de forts vents a partir de la propera matinada 
 
- Les comarques afectades són principalment les del Pirineu
  Occidental, l’Anoia, Alt i Baix Penedès i Barcelonès.

- Es recomana extremar la precaució en la mobilitat i en les
  excursions de muntanya perquè l’episodi també està associat a
  una baixada important de les temperatures i a precipitació en
  forma de neu


Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu a partir de la propera matinada.

Segons l’SMC, A partir de primeres hores de la nit s’inicia un episodi de forts vents de component nord-oest que començarà afectant a les comarques del Pirineu i a primeres hores del matí també afectarà a les comarques del litoral i prelitoral central, estenent-se a la tarda a les comarques de ponent, sud i depressió central. Les ratxes de vent podran superar els 72 km/h

Aquest episodi de forts vents anirà acompanyat de precipitacions que a cotes altes del Pirineu seran en forma de neu (20 cm. a cota 2000). Tot i no superar-se els llindars d’acumulació es produirà el fenomen del torb a causa del fort vent.

A més, l’episodi de forts vents, també està associat a una baixada important de les temperatures i a precipitació en forma de neu. En
aquest senti, Protecció Civil demana extremar la precaució en les excursions a alta muntanya. Cal anar ben equipat si es fan excursions a alta muntanya, atès que les condicions poden canviar de manera sobtada..

Tanmateix, Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Trobareu tots aquests consells al web

Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat. 

(govern.cat)    24 setembre
  La millor lliga de el món torna a rodar aquest cap de setmana         Resultat :

       Cerdanyola CH       1

       Telecable Gijón       1
La millor lliga de el món tornarà a les pistes aquest cap de setmana amb un format completament renovat. La competició arrencarà amb una primera fase de lliga regular que es disputarà en dos grups de vuit equips i, posteriorment, una segona fase reduïda i play-off pel títol (de l'1 a el 23 de maig 2021).

La celebració de la presentació i el sorteig de les lligues nacionals, que va tenir lloc a les Caves Freixenet, van servir per estrenar la nova temporada 2020/21.

Així han quedat repartits els dos grups en la I fase de competicióció:

Grup A: Cerdanyola CH, CP Alcorcón, CP Las Rozas, Gen Oposicions Conques Mineres, Garatge Plana Girona CH, HC Borbolla, Magic Studio CP Manlleu, Telecable HC.

Grup B: Areces Ecopilas Asturhockey, CHP Bigues i Riells, CP Esneca Vila-sana, CP Vilanova, CP Voltregà, Generalitat HC Palau de Plegamans, Igualada Femení HCP i PHC Sant Cugat.

El Magic Studio CP Manlleu serà el rival a batre. El passat curs, les manlleuencs es van proclamar vencedores de l'OK Lliga Femenina per primera vegada en la seva història. Les actuals campiones debutaran contra el Garatge Plana Girona CH.

Recordem que l'any passat, Generalitat HC Palau de Plegamans, Cerdanyola CH, CP Voltregà Stern-Motor i Telecable HC van obtenir la classificació per a disputar la pròxima edició de l'Eurolliga Femeni-na.

D'altra banda, CHP Bigues i Riells, CP Vila-sana, Garatge Plana Girona CH, CP Alcorcón i CP Vilanova intentaran afermar els seus projectes esportius i competir tots els partits de nou.

Aquesta temporada, PHC Sant Cugat, CP Las Rozas, Areces Ecopilas Asturhockey i Gen Oposicions Conques Mineres voldran espantar els fantasmes de la temporada anterior i començar sumant per situar-se en la zona tranquil·la de la taula.

Finalment, HC Borbolla i Igualada Femení HCP seran els nous equips que formaran part d'aquesta OK Lliga femenina després de pujar de categoria durant la temporada 2019/20.
La RFEP i el Comitè Nacional d'Hoquei sobre Patins han treballat per elaborar uns protocols d'obligat compliment que permetran assegurar les condicions sanitàries per al desenvolupament de la competició.

A més, quatre partits d'aquesta primera jornada de lliga es podran seguir per OK Lliga TV.

La primera jornada de l'OK Lliga Femenina ha deparat els següents enfrontaments:

1a Jornada OK Lliga Femenina

grup A

Dissabte 26 de setembre

Gen Oposicions Conques Mineres - CP Las Rozas (18: 30h)
HC Borbolla - CP Alcorcón (20: 00h)
Cerdanyola CH - Telecable HC (20: 45h)

Diumenge 27 de setembre

Magic Studio CP Manlleu - Garatge Plana Girona CH (16: 05h) (En directe per OK Lliga TV)

grup B

Dissabte 26 de setembre

PHC Sant Cugat - CP Voltregà (18: 15h)
CP Vilanova - Areces Ecopilas Asturhockey (20: 30h)
CHP Bigues i Riells - CP Esneca Vila-sana (21: 00h) (En directe per OK Lliga TV)

Diumenge 27 de setembre

Igualada Femení HCP - Generalitat HC Palau de Plegamans (12: 15h) (En directe per OK Lliga TV)

(fep.es)


 

Clece Vitam inaugura una nueva residencia en Cerdanyola del Vallès
 
 La filial de Clece Mayores para la promoción y gestión de centros geriátricos privados Clece Vitam ha inaugurado esta semana la nueva residencia Clece Vitam Ceritania, con 76 camas. Ubicado en
Cerdanyola del Vallès (Barcelona), en la Rambla de Montserrat del centro de la localidad, el nuevo geriátrico ha sido promovido por el grupo patrimonialista Healthcare Activos, que hace mś de un año,
acordaba con Clece la cesión de la gestión del centro, en régimen de alquiler a largo plazo.

El acto de presentación del centro contó con el alcalde de Cerdanyo-la, Carlos Cordón, así como con la directora de la residencia Beatriz Pacheco, la jefa de servicio y responsable del proyecto Isabel Rene-
ses; el gernte de Clece Vitam Ceritania Albert ABril y el director de Clece Vitam Cataluña Carlos Martínez.

La residencia cuenta con un sistema de aislamiento exterior que mejora la eficiencia energética. Dispone de climatización en las zonas comunes; cocina y lavandería propias; servicio de enfermería;
servicio médico; así como fisioterapia, terapeuta ocupacional, psicología, trabajo social y servicios de podología y peluquería, entre otros. Entre sus espacios comunes destaca el gimnasio, cuartos de
estar, salas de convivencia y comedores utilizados también como espacios de actividades. Adicionalmente, el centro cuenta con una unidad para personas de alta dependencia, con habitaciones dobles e individuales, todas ellas con baño privado. La planta baja tiene una sala de rehabilitación totalmente equipada, despachos profesionales, sala de curas, sala de actividades, así como diferentes zonas que se adaptan a las diferentes necesidades de los residentes. Clece Vitam Ceritania cuenta con el sistema de desinfección 'Xenex' basado en la tecnología de desinfección con luz ultravioleta (UVC) capaz de destruir la actual SARS-CoV-2, causante del Covid-19, hasta en un 99,99%.

El centro de Cerdanyola se convierte en el primer geriátrico de Clece Vitam en Cataluña, si bien el grupo Clece, a través de la filial Accent Social, gestiona una residencia y siete complejos de viviendas mu-
nicipales en Barcelona, y presta servicios de atención domiciliaria y teleasistencia en la región.

Además del centro de Cerdanyola, Clece Vitam tiene previstas tres aperturas mas en Badalona, Lleida y Tarragona, las residencias promovidas por la inversora Thor Private Equity, con el que Clece
 

Vitam mantiene un acuerdo para la gestión de diez centros por todo el país en régimen de alquiler a largo plazo.

Asimismo, la residencia Clece Vitam Ceritania supone un nuevo acuerdo entre el grupo Clece y la patrimonialista Health Care Activos, titular esta última de la residencia Clece Vitam Altos Hornos, puesta en marcha este mismo año en Barakaldo, y de la residencia La Estrella,, de Logroño, ambas gestionadas por el grupo Clece.

(alimarket.es) 24 setembreDos alumnos de dos institutos
de Cerdanyola dan positivo de

Covid-19
 
Dos alumnos de dos centros escolares de Cerdanyola del Vallès han dado positivo por Covid-19, según ha informado el portal local Cerdanyola. info. Los dos positivos indica este medio no han provocado por el momento el cierre de grupos en ninguno de los dos centros escolares afectados aunque todos sus compañeros se deberán hacer las pruebas PCR.

El primer caso es un alumno de primero de ESO del Instituto Jaume Mimó y ahora se deben hacer pruebas al resto de alumnos por su
grupo para decidir sobre el confinamiento del grupo. De momento sólo está en cuarentena este alumno que ha dado positivo, según indican desde el Ayuntamiento.

El otro caso es un alumno de primero de Bachillerato del instituto Forat del Vent. También se ha dado un positivo en una prueba PCR y ahora se pone en marcha el procedimiento para que el resto de alumnos pasen también las pruebas para detectar el Covid-19.

(revistadelvalles.es) 20 setembreEl Cerdanyola del Vallès en Divisió d'Honor juvenil
Grup III Subgrup B
 
 
El Cerdanyola del Vallès que la temporada vinent competira a Divisió d'Honor juvenil de futbol, ​​ha estat enquadrats en el mateix subgrup del grup 3. Així, Reial Saragossa, Stadium Casablanca, Ebre, Olivar i Osca competiran en la primera fase al costat de Cerdanyola Vallès, Sabadell, Lleida, Terrassa i Nàstic i eviten a Barcelona i Espanyol així com els viatges a Balears.

La primera fase començarà entre el 31 d'octubre i 1 de novembre i s'allargarà fins al 7 de març. Hi participaran 142 clubs, distribuïts en set grups i cada un d'ells dividit en dos subgrups.

Els cinc primers classificats de cada subgrup aconseguiran accedir a la segona fase per a la Copa de Campions mentre que els classificats en les restants posicions accediran a la segona fase per la permanència.

Per a la Copa de Rei, que es jugarà entre març i abril, aconseguiran la classificació els dos millors de cada subgrup i els quatre millors tercers, mentre que la lluita per la salvació enfrontarà, a una volta, als equips que van participar en el subgrup A amb els de l'B. els sis últims de cada grup baixaran. 

Calendari
 
    
                              
           Cerdanyola es queda sense la Festa de Sant Martí 
Una altra conseqüència més a causa de l'covid-19. La situació actual de la pandèmia a la nostra ciutat aconsella prescindir de convocar masses de gent que puguin incrementar els casos positius que no paren de créixer.

Un altre revés més ens passa factura, primer va ser el Roser de Maig i possiblement afectarà també a la festa de Sant Iscle. Esperem que el 2021 ens sigui més suportable.

Sort que alguna coseta es podrà fer per festejar al nostre patró.
 


Calendari de competició
Federació Catalana de Futbol

TERCERA DIVISIO NACIONAL,
GRUP 5.B Temporada 2020-21
 
Primera jornada (1) : 18-10-2020         Última jornada (22) : 28-03-2021
    Partits de pretemporada


 

Diumenge 30 d'agost a les 19 h. Castellar - CERDANYOLA                                1 - 2
Diumenge 6 de setembre a les 19 h. : CERDANYOLA - Júpiter                           3 - 3
Dimecres 9 de setembre : Sabadell Nord - Cerdanyola Juvenil                           1 - 3
Dissabte 12 de setembre a les 20 h. : Manresa - CERDANYOLA                        0 - 0
Dijous 17 setembre a les 20 h. : CERDANYOLA - Ripollet                                  3 - 0
Diumenge 20 setembre a les 19 h. :  Granollers - CERDANYOLA                     0 - 2                   (porta tancada)
Dijous 24 setembre a les 20:30 h. : Unif. Llefià - CERDANYOLA                       0 - 1
Dissabte 26 a les a les 19 h. :        Badalona - CERDANYOLA                                                       (porta tancada)
Dissabte 3 octubre a les               : CERDANYOLA - Santfeliuenc                                                 (porta tancada)
Divendres dia 11 octubre a les 12 h. :
Castelldefels - Castelldefels                                                 (amb públic)                             DADES COVIDA Cerdanyola del Vallès    

Dia 12/4                                    
Tests positius                                                                       277                                            
Tests negatius                                                                     358                                                                                                                    
Habitants     57.403  
                 
DIA 5/8 (8:25 h.)                                              
Casos positius                                                                     815
Casos sospitosos                                                              4063

DIA 22/9 (6:26 h.)                                              
Casos positius                                                                   1142
Casos sospitosos                                                              7271

DIA 25/9 (8:29 h.)                                              
Casos positius                                                                   1159
Casos sospitosos                                                              7495

DIA 27/9 (8:26 h.)                                              
Casos positius                                                                   1166
Casos sospitosos                                                              7604


Els casos positius acumulats són aquells que han donat positiu en alguna prova diagnòstica (PCR o test ràpid), mentre que els casos sospitosos acumulats corresponen a persones que en algun moment han presentat símptomes i un professional facultatiu els ha classificat com a possible cas, però no tenen una prova diagnòstica (PCR o test ràpid) amb resultat positiu. Tots ells són casos activats pel servei de vigilància epidemiològica.

Les dades que es mostren són aquelles que s'ha pogut identificar la seva zona de residència. Per mantenir la privacitat de les dades, només es mostren els municipis amb més de 200 habitants.

La informació que es visualitza prové del registre RSAcovid19 del Departament de Salut i s’actualitza, com a mínim, dos cops al dia.

Departament de Salut, Generalitat de Catalunya

Es pot estar infectat, i no saber-ho
En alguns casos, el coronavirus no produeix símptomes. De fet, la transmissió de la infecció es pot donar 1-2 dies abans dels símptomes, durant tot el període simptomàtic i fins a 5-6 dies després. D'altra banda, des que es contrau fins que hi ha símptomes passen 4-7 dies en la gran majoria de casos, però poden arribar a passar fins a 2 setmanes.
  


A Ripollet


DIA 6/8 (6:22 h.)                                              
Casos positius                                                                     421
Casos sospitosos                                                              2444
Habitants : 38.665

DIA 20/8 (08:28 h.)                                              
Casos positius                                                                     512
Casos sospitosos                                                             4420

DIA 15/9 (16:28 h.) 
Casos positius                                                                     657
Casos sospitosos                                                             5436                                                             

                                                     

DIA 22/9 (6:26 h.) 
Casos positius                                                                     683
Casos sospitosos                                                              5701

DIA 25/9 (8:29 h.) 
Casos positius                                                                     696
Casos sospitosos                                                              5878

DIA 27/9 (8:26 h.) 
Casos positius                                                                     705
Casos sospitosos                                                              6012
               
           
       

                Tal mes de setembre de fa 50 anys


     
              MESOS ANTERIORS
  
  Actualització dels casos positius de Covid-19 als centres educatius 
En total avui hi ha 72 professionals educatius i 54 alumnes amb resultat positiu de Covid-19; fet que suposa un 0,05% de la plantilla i un 0,003% del total d’alumnat.

Quan fa tres dies que ha començat el curs escolar, els centres educatius catalans tenen 34 grups en confinament a causa de casos positius de Covid-19. Així ho han exposat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en la primera de les rodes de premsa setmanals per actualitzar el seguiment de la pandèmia en l’àmbit educatiu.

Núria Cuenca ha informat que a data d’avui hi ha un total de 72 professionals de l’educació amb resultat positiu de Covid-19, i 54 alumnes. “Això suposa un 0,05% de casos positius respecte el total de plantilla de professionals de l’educació, i un 0,003% del total d’alumnat d’arreu de Catalunya”, ha destacat.

Incloent els casos positius, la xifra de professionals confinats és de 285 –el 0,19% del total- i la d’alumnes de 516 –fet que suposa un 0,03% respecte la xifra global d’alumnat-.

La secretària general d’Educació ha volgut agrair l'esforç dels centres “per aconseguir que les escoles obrin amb una certa normalitat”, i també ha posat de manifest la confiança de les famílies “portant els seus fills a les escoles, per comprendre les dificultats que suposa organitzar un centre i un sistema educatiu amb una pandèmia”. Finalment, ha ressaltat el paper de l’alumnat per conviure amb les mesures implantades “per tal que pugin tenir una activitat escolar el màxim normalitzada possible”.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha fet una valoració
positiva del funcionament del protocol de gestió de casos. “Hi haurà


 aspectes que anirem millorant, però en els casos que s’han detectat fins ara s’ha seguit l’establert”, ha dit Ramentol abans de matisar que, tot i que el baix nombre de casos identificats fins ara no permeten
valorar l’impacte epidemiològic que ha tingut l’obertura de les escoles “l’evidència disponible, cada vegada més refrendada internacionalment” indica que si es compleixen els patrons viscuts a altres països, la major part dels casos que es donin en infants s’hauran contagiat fora de l’àmbit escolar.

En aquest sentit, el secretari general ha assegurat que, avui, “les escoles no amplifiquen la transmissió comunitària, però si pateixen la transmissió que hi hagi a la comunitat on s’insereixen”. Per això, ha dit, per garantir l’èxit de la represa del curs escolar “continua sent primordial reduir la incidència acumulada a nivell comunitari”. Ramentol ha reiterat que, malgrat que ara s’està en una fase estable de casos, “seguim amb un índex de risc de rebrot inadmissiblement elevat”. “Cal no abaixar la guàrdia i ser igual d’exigents amb les escoles a l’hora d’aplicar les mesures de seguretat individual i col·lectiva com ho hem de ser fora dels centres, en l’àmbit social i familiar”, ha reblat.

34 grups confinats en diferents territoris.

Es mantenen les 2 escoles que no han començat el curs per casos de coronavirus entre el professorat abans de començar l’activitat lectiva: l’Escola Juncadella de Sant Vicenç dels Horts, i l’Escola Ridolaina de Montellà i Martinet (Cerdanya), totes dues obriran demà. D’altra banda, continua confinada la llar d’infants Petit Montessori (antiga llar d’infants Tintín), per positiu en un alumne.

(govern.cat)    16 setembre  13:22 h.L’estació d’Hospital General d’FGC fa 35 anys 
 
• Es va posar en servei el 15 de setembre de l’any 1985.
• L’estació es va construir per facilitar l'accés i atendre la mobilitat que va generar l’edificació de l’Hospital General de Catalunya, construït un any abans, el 1984

El 15 de setembre de 1985, ara fa 35 anys, es va posar en servei l’estació d’Hospital General de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L’estació es va construir per facilitar l'accés i atendre la mobilitat que va generar l’edificació de l’Hospital General de Catalunya, construït un any abans, el 1984, i que dona nom a
l’estació d'FGC. Tot i això, el tren ja passava per aquesta zona des de l'any 1918 unint els termes de Sant Cugat i de Rubí.

En el moment de la seva posada en servei, l’estació prestava servei per una sola via fins l’any 1987 quan, finalitzades les obres de desdoblament de la via entre Sant Cugat i Rubí, es va posar en servei una segona via i andana i un pas inferior per connectar les andanes.
Quan es va construir l’estació, aprofitant l’espai disponible i la proximitat de l’autopista A-7, es va condicionar una zona d’aparca-ment d’automòbils que ha permès disposar d’un Park and Ride que, amb el temps, també han aprofitat els residents de les noves urbanitzacions del seu entorn. Des de l’any 1993 l’estació està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

El tram de la via on es va construir l’estació, cap als anys seixanta, mirant cap a Rubí.
Actualment, per l’estació passen els trens de les línies S1 (Terrassa) i S7 (Rubí).
Pel que fa al volum de viatgers, l’any 2019 va comptar amb més de 751.000 persones usuàries.

L’estació forma part del conjunt d’esta-cions que té FGC al municipi de Sant Cugat (La Floresta, Valldoreix, Sant Cugat, Mira-Sol, Hospital General, Volpelleres i Sant Joan).   
 
             El paratge on es va construir l'Hospital General, tal com era poc després
            d'inaugurada la línia entre Sant Cugat i Rubí, el 1918
El tram de la via on es va construir l'estació, cap als anys seixanta, mirant
cap a Rubí.
 Futbol 3ª divisió
 
A Tercera divisió, pujaran dos equips directes a la nova Segona RFEF i baixaran 6.

Per fi la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha fet públiques les bases de competició de Tercera divisió..La intenció de la RFEF és que per a la temporada 2022/2023 els 18 grups que la conformen tinguin 16 equips cadascun. Aquest número es regularitzarà tant en la campanya que comença com en la següent.  (Font Mundo Deportivo)Diverses obres en Escoles
de la nostra població
 
Al llarg de el període de vacances diverses escoles de Cerdanyola han rebut unes necasarias actuacions de restauració per part del nostre Ajuntament i el Departament d'Educació.

Escola Municipal La Sínia: reparació i pintura de la tanca perimetral de la finca de l'edifici d'Educació Infantil.

Escola Les Fontetes: substitució de les tres portes d'accés als edificis.

Escola Bellaterra: pintura interior dels edificis i de la tanca exterior. Reparació d'urgència dels trossos més deteriorats del paviment de 4 aules d'educació infantil.

Escola Xarau: impermeabilització de part de la coberta de l’edifici d'Educació Infantil.

Turó de Guiera: reparació dels desperfectes ocasionats per la inundació que hi va haver el curs passat: fals sostre del menjador,
pintura de les aules, substitució de les portes bufades, sobreeixidors i segellament de les juntes de les canals de les cobertes.

Escola Municipal de Música Aulos: instal·lació de cortines a les finestres de la façana principal.

Tot i les obres realitzades, queda pendent d'executar les reparacions puntuals de les xarxes de sanejament de les escoles Xarau, Serraparera i Turó de Guiera.

D’altra banda, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya s’ha fet càrrec de les següents obres:

Escola Bellaterra: S’estan duent a terme les grades del pati i la redistribució interior per reubicar els serveis administratius i la direcció.

Escola Carles Buigas: substitució de fals sostre de l'edifici d'administració i direcció i la planta primera de l'edifici aulari.Determinen qui va pintar art rupestre a partir de l'estudi d'empremtes dactilars 
Un equip de recerca coliderat per la UAB ha aplicat per primera vegada l'estudi de paleodermatòglifs a l'art rupestre. Ho ha fet a l'abric de Los Machos (Granada), on han identificat dues empremtes dactilars pertanyents a sengles individus de diferent edat i possible-ment sexe. L'estudi demostra el potencial d'aquesta tècnica per aprofundir en el context sociocultural de l'art prehistòric en els jaciments de tot el món.Les pintures rupestres potser són una de les manifestacions simbòliques humanes amb més àmplia difusió en el món. Les recerques en aquest àmbit s'han centrat en l'estudi dels motius representats, el seu significat, la seva distribució geogràfica i la seva cronologia. Però qui va pintar o va gravar les grafies és una de les qüestions que més interès suscita en els investigadors: conèixer el sexe i edat dels autors dels panells pictòrics permetria definir en quin context social es van realitzar, si van ser actes individuals o per part de diversos membres de la comunitat.

Un estudi publicat a la revista Antiquity ha aplicat per primera vegada l'estudi dels paleodermatòglifs o empremtes dactilars antigues a l'art rupestre i ha demostrat el potencial d'aquesta tècnica per als estudis d'art prehistòric.

Les anàlisis han estat duts a terme pel grup de recerca GROB - Grup de Recerca en Osteobiografia de la UAB -amb la professora Assumpció Malgosa com a coordinadora-, i han permès destriar el perfil biològic dels autors del panell d'art esquemàtic de l'abric de Los Machos, situat al vessant est del Cerro de Jabalcón a Zújar, Granada, d'entre 7.000 i 5.000 anys d'antiguitat.

Els investigadors han identificat 32 motius pintats, sobre els quals han determinat les empremtes dactilars de dos individus diferents: un home adult, major de 36 anys, i possiblement una dona jove o, més probablement, un individu juvenil, que podria ser femení o masculí.

"La identificació de dos individus de diferent edat o sexe obre noves perspectives en la interpretació de l'art rupestre pel que fa al context social en el qual es va produir, en què destaca la participació de diferents membres de la comunitat. Demostra que la representació no estava limitada a un conjunt concret d'edat o sexe”, assenyala Assumpció Malgosa.

Les pintures identificades probablement s'han conservat al complet, segons l'estudi, que ha determinat també, per la superposició de les figures i els diferents colors dels pigments, que es van realitzar en dues fases, que correspondrien a dos episodis cronològics diferents. L'anàlisi de l'amplada dels traços ha permès confirmar que el pigment es va aplicar amb els dits. Les empremtes dactilars documentades pertanyen a la fase 2, la més recent, d'un pigment ocre fosc.

En la recerca s'ha realitzat una anàlisi de l'abric i del panell pictòric, que ha comprès la seva morfologia geològica (causant de la conservació i durabilitat de les pintures al llarg del temps), les tècniques utilitzades, el context arqueològic regional, l'atribució cronològica i la identificació del perfil biològic dels autors de les pintures a través de l'anàlisi de paleodermatòglifs.

En l'estudi han participat: Francisco Martínez Sevilla (Universidad de Alcalá), Meritxell Arqués, Xavier Jordana i Assumpció Malgosa (Universitat Autònoma de Barcelona), José Antonio Lozano Rodríguez, Margarita Sánchez Romero i Javier Carrasco Rus (Universidad de Granada) i Kate Sharpe (Durham University al Regne Unit).

Allò que ens diuen els paleodermatòglifs

Els paleodermatòglifs són empremtes dactilars que es troben en contextos arqueològics. Impressions de pell antigues fetes accidentalment o fins i tot voluntàriament que es poden trobar en diferents materials, com en les parets de coves com l'abric de Los Machos o en superfícies ceràmiques.

En els casos en què es conserven bé, el seu estudi permet identificar el sexe i l'edat dels seus autors a través de l'anàlisi de les crestes en les empremtes: existeixen diferències entre sexes en el nombre de crestes i en l'amplada (els homes tenen crestes majors que les dones). Igualment, hi ha particularitats per l'edat: a pesar que el patró d'empremtes dactilars no canvia durant la vida, la distància entre les crestes augmenta durant el creixement i s'estabilitza en l'edat adulta. L'estudi de les empremtes dactilars arqueològiques i la comparació amb petjades actuals permet definir el sexe i l'edat amb rangs de probabilitat.

(UAB) 14 setembreAmpliació de l'volum de les beques escolars per al present curs escolar 
 
El govern municipal ha aprovat l’ampliació de la quantitat destinada a beques escolars en 110.000 €. Aquesta quantitat es suma a l’amplia-ció ja aprovada en la convocatòria inicial sent la quantitat total desti-nada a aquesta de 650.000 €.

Les beques escolars volen servir per fer front a les despeses escolars i a l’accés al menjador escolar del curs 2020-2021.
 
 Arriba al Museu de Ca n’Oliver l'exposició :
«El farcell de la postguerra.
Quan la gana aguditza l'enginy»
 
 
Fins al diumenge 1 de novembre, el Museu de Ca n'Oliver acull l'exposició temporal El Farcell de la postguerra, produida pel Departament de Cultura de la Generalitat, el Museu d'Història de Catalunya i la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859.

L'exposició mostra com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil (1939) fins al final de l'autarquia (1951) en 10 hàbits temàtics: l'auxili social, l'estraperlo, les cartilles de racionament, l'economia domèstica, etc. També vol retre homenatge a totes les famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país.

Com és habitual, a l'exposició es poden veure alguns objectes procedents del fons del Museu d'Història de Cerdanyola i s'han preparat dues activitats complementàries: una demostració de cuina de postguerra el 20 de setembre i una visita guiada el 18 d'octubre, a càrrec del comissari de l'exposició,.Sergi Freixes

Per a participar  en  les  activitats,  caldrà  inscriure's  prèviament  al
935 804 500 (l'aforament serà limitat) i seguir les mesures preventives (distanciament, mascareta i higiene de mans), les mateixes que per a una visita lliure.

El farcell de postguerra vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país.

Horaris: Fins al 30 de setembre
Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h
A partir de l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 h i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h

 
 Dies Internacionals i Mundials 
25 de setembre - Dia Internacional de la Atàxia
25 de setembre - Dia Mundial de l'Farmaceutico
26 de setembre - Dia Internacional per a l'Eliminació Total de les Armes Nuclears
26 de setembre - Dia Mundial de Prevenció de l'Embaràs no Planificat en Adolescents
26 de setembre - Dia Europeu de les Llengües
26 de setembre - Dia Interamericà de les Relacions Públiques
27 de setembre - Dia Mundial de l'Turisme
27 de setembre - Dia Europeu de l'Donant de Medul·la Òssia
27 de setembre - Dia Mundial de la Retinosi Pigmentària
27 de setembre - Dia Internacional de les Persones Sordes
28 de setembre - Dia Mundial de la Ràbia
28 de setembre - Dia Internacional de el Dret d'Accés Universal a la Informació
28 de setembre - Dia d'Acció Global per l'accés a l'avortament legal i segur
28 de setembre - Dia Internacional de la Síndrome Arnold Chiari
29 de setembre - Dia Mundial de l'Cor
29 de setembre - Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Rebuig d'Aliments
30 de setembre - Dia Internacional de la Traducció

Octubre día 1
- Dia Europeu de la Depressió
- Dia Internacional de l'Hepatitis C
- Dia Internacional de l'Vegetarianisme
- Dia Internacional de les Persones d'Edat
- Dia Internacional de l'Cafè


Els embassaments de les conques internes se situen a prop del 86% a finals de l'estiu, garantint les demandes per a un període d'un any 
•   Fa un any, les reserves estaven al voltant del 60%, amb 416 hm3 emmagatzemats

•   Les quantioses pluges registrades durant el primer semestre de l’any i el descens del consum a causa de les restriccions de la Covid-19 són les principals causes que expliquen aquest alt volum d’aigua

•   Les dessalinitzadores del Llobregat i la Tordera han produït durant l’estiu prop de 7 hm3

Els embassaments de les conques internes se situen al voltant del 86% de reserves (prop de 596 hm3) a principis del mes de setembre, 26 punts més que fa un any, que aquests reservoris disposaven de 416 hm3.

Amb aquest volum de reserves, es poden garantir totes les demandes per al període d’un any.

Tot i que l’estiu és l’època de l’any en què hi ha un major consum d’aigua, els diferents episodis de pluges registrats durant el primer semestre de l’any, les precipitacions entre agost i setembre i el descens del consum a causa de la Covid-19 són les principals causes d’aquest descens en el consum. A principis de l’estiu (22 de juny), els embassaments estaven al 94% (655 hm3) i, per tant, el seu descens en prop de tres mesos ha estat de 8 punts i 59 hm3.

       Embassament 9-9-2020            Fa tres mesos        Fa un any_
    TER LLOBREGAT 88,3% (540 hm3)          94% (576 hm3)        62% (380 hm3)

Embassament de Gaells

Embassament de Darnius

Embassamenr de SiuranaJa arriba la XXIX’5 edició del Festival Internacional de Blues
de Cerdanyola
 
La XXIX’5 edició del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola que se celebrarà del 2 a l’11 d’octubre de 2020 ja té cartell i és obra de Dani Torrent, pintor, escriptor i il·lustrador, nascut a Barcelona 1974. És pintor, escriptor i il·lustrador,especialitzat en literatura juvenil i publicitat.

La seva obra s’ha publicat en diversos països. A nivell professional compagina la seva tasca creativa amb la docència de la pintura i la il·lustració que simultanieja entre Espanya i Itàlia.

Respecte al Festival Internacional de Blues de Cerdanyola l'edició del 2020 del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola s’adaptarà a les mesures sanitàries marcades per les autoritats i es garantirà la seguretat tant dels artistes com del públic assistent, fent del Festival de Blues de Cerdanyola un certamen segur.

És per això que s’han triat quatre espais emblemàtics de la ciutat en recintes tancats però a l’aire lliure.

Els quatre escenaris del festival s’ubicaran a
Ca n’Ortadó, a Can Serraparera, a Can Cordelles i a la Biblioteca Central, recuperant així, espais de la ciutat per a la cultura.

                            La imatge de l'Parx Xarau comença a canviar 
 
 
 

Tot l'entorn de Parc Xarau canviarà de dalt a baix. Un cop acabat quedarà irreconeixible i el resultat serà sorprenent
 

Renuncia del regidor Victor Francos per qüestions d’incompatibilitat donada la seva nova responsabilitat com a Director de Gabinet del Ministeri de Sanitat


 
El regidor Víctor Francos Díaz, fins hara Segon Tinent d’Alcalde del govern de la ciutat i regidor delegat d'Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de proximitat, Patrimoni, Serveis Jurídics, Secretaria i Relacions amb l’EMD de Bellaterra, ha renunciado al carrec per qüestions d’incompatibilitat donada la seva nova responsabilitat com a Director de Gabinet del Ministeri de Sanitat segons la Llei reguladora de l'exercici de l'alt càrrec de l'Estat..

En el transcurs de l'Ple extraordinari del passat dia 4 va ser aprovada la renúncia i duta a terme una reestructuració forçosa de l'Cartipàs Municipal, en la qual es nomena al regidor David González com a nou Segon Tinent d’Alcalde de la ciutat, qui també assumirà les relacions amb l’EMD de Bellaterra.

Pel que fa a la delegació d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteni-ment de proximitat, passarà a ser responsabilitat de la fins ara regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó. En relació amb les delegacions de Patrimoni, Serveis Jurídics i Secretaria seran assumides pel Tercer Tinent d’Alcalde, Javier Sánchez.

També, amb motiu de la  reestructuració, la regidora de seguretat ciutadana, Glòria Urbano, assumirà la regidoria de Mobilitat i Ciutat Accessible.

Víctor Francos   David González 

 (Mundo Deportivo)  4 setembre

BREU


      

ELHADJI, al CERDANYOLA. El delantero Elhadji Baldeh, tras entrenar algunos días con el equipo, estampó su firma con el Cerdanyola Vallés. El jugador militó la temporada pasada en el Sant Andreu y antes de volver al club vallesano tuvo ofertas del Vilassar Mar y L'Hospitalet

 TERCERA DIVISIÓ

-Temporada 2020-2021 (Catalunya). Hi haurà 22 equips dividits en dos subgrups. Els 3 primers de cada subgrup formaran una lligueta de 6 de la qual els dos primers ascendiran de manera directa. Els quatre perdedors d'aquest grup d'honor de la segona fase lluitarien per l'última plaça d'ascens a través d'un play-off, al qual se sumarien dos equips del grup intermedi de la segona fase. En total hi haurà tres ascensos a Segona Divisió B i sis descensos a Preferent.
-Temporada 2022-2023. Segons 'La Voz de Galícia', el compromís de les Territorials passa perquè en el curs 2022-2023 hi hagi 16 equips en la categoria.


En la hucha de la Universidad no queda un euro por la pandemia

El cierre de los campus provoca un descenso de ingresos y un aumento de los gastos sanitarios, técnicos y sociales


 
Muchas universidades no dejan de calcular el impacto que tiene la pandemia en sus balances. Hay una caída de los ingresos por servicios como las residencias de estudiantes, a la vez que se suma un aumento de gasto por los equipos sanitarios y por los informáticos para desarro-llar la educación virtual. Y eso sin contar que muchas instituciones han aumentado sus fondos sociales para ayudar a los estudiantes empo-brecidos por la crisis y lo que viene ahora.

La asociación que agrupa a los rectores, Crue, admite que no existe un cálculo global de dicho impacto (y que algunas universidades prefieren no hacerlo público). Pero otras muchas sí lo han hecho. La Universidad de Barcelona (UB) augura 26 millones de euros de pérdidas durante 2020; la Autónoma de Barcelona (UAB), 10; la Politécnica de Cataluña (UPC) o dos la de Valladolid.

“Tememos un aumento importante de los gastos y ello no se ve compensado con los ingresos. Esto es una mezcla explosiva y nosotros no tenemos posibilidad de reacción. Los ingresos provienen de los gobiernos autonómicos y de la matrícula, y sobre esto no tenemos capacidad de decisión”, asevera Julio Abalde, presidente de la comisión de Gerencias de la Crue y rector de la Universidad de A Coruña.

Los motivos de este desequilibrio se basan en tres patas. Por un lado, está la reducción de ingresos por el cese del alquiler de espacios; o por el cierre de equipamientos como residencias, bares, gimnasios o centros de idiomas. Por ejemplo, la Complutense dice haber perdido 2,5 millones de sus residencias, a lo que hay que suma 1,8 millones menos por las consultas clínicas. La investigación también está muy tocada: hay reducción de la facturación de los parques científicos, menos disponibilidad de fondos públicos para proyectos y menos contratos de transferencia de conocimiento.

También preocupa mucho la caída de las matrículas, tanto por las anulaciones del pasado curso —que a la Complutense le supusieron casi 600.000 euros y a Valladolid, 280.000— como por la reducción de alumnos de posgrado, momento en el que muchos extranjeros vienen a estudiar en España.

En la UB, por ejemplo, prevéen perder hasta el 30% de estudiantes de máster. Y en las cuentas ha aparecido una partida nueva: la compra de material de protección sanitario. En la UB prevén invertir 2,3 millones hasta diciembre en limpieza y desinfección de sus instalaciones, así como la adquisición de epis. A esto se añade la reposición de los equipos y materiales sanitarios que cedieron a los hospitales; en el caso de la Complutense por valor de 280.000 euros.

“Hay muchas incertidumbres”

Una de las partidas que se ha disparado es la de los dispositivos tecnológicos. La UB explica que ha reservado casi dos millones para comprar unos 2.000 portátiles para los docentes. “Si vuelve a producirse un confinamiento el personal tiene que ver que nos preocupamos, aunque sabemos que no es suficiente y no llegaremos a todos”, admite Oriol Escardíbul, su gerente. La Universidad de Valencia ha presupuestado 12 millones para acondicionar espacios y comprar dispositivos y licencias para curso.

El tercer pilar ha ayudado a oxigenar las cuentas, porque con la pandemia también ha habido ahorros. Algo positivo. En la UB y en Valladolid los cifran en 800.000 euros en concepto de facturas de suministros, de fungibles y de materiales.

Este baile de cifras no previsto está tensionando unas cuentas que todavía no se habían recuperado de la crisis de hace una década. “Si los cálculos se cumplen, iremos a números rojos. O nos dan más dinero o tendremos que recortar, pero yo no sé por dónde recortar más. Hasta ahora estábamos con el agua al cuello, pero con esta nueva oleada tan grande no sé qué pasará”, reflexiona el gerente de la UB. “Ya preveíamos un 2020 complicado, que cerraríamos con déficit por culpa de un modelo de financiación deficitario. La Generalitat nos ha tenido que avanzar pagos para cubrir salarios y proveedores”, admite Jaume Tintoré, gerente de la UAB.

“Hay inquietud entre los rectores porque la situación es complicada y hay muchas incertidumbres sobre el curso. Hay que actuar sobre hechos que pueden cambiar muy rápidamente. Y hay que tener una planificación, pero no está claro que la podamos mantener”, tercia Abalde.

El fondo covid prevé 400 millones para educación superior —en su mayo parte para Universidad— y llegará dinero de la Unión Europea con el que taparán parte de los huecos, por lo que para José Carlos Gómez Villamandos, presidente de Crue y rector en Córdoba, el verdadero drama empieza ahora: “¿Qué va a pasar con los presupuestos de las comunidades? Esperamos que no haya recortes. Cometeremos los errores de siempre si no se entiende que hay que financiar la Universidad y la investigación para progresar”. Ivanna Vallespín

(elpais.com) 29 agostCampanya de recollida de voluminosos "Jo no soc un trasto" 
Ja està en marxa aquesta campanya que pretén que les places i carrers de Cerdanyola estiguin nets i cuidats

Es vol aconseguir una ciutat amable de la qual tothom es pugui sentir orgullós, i per fer-ho, es necessita la coresponsabilitat de tothom.

Darrerament, l’abandonament d’andròmines al carrer s’ha convertit en una pràctica massa habitual que enlletgeix el paisatge. Sense anar més lluny, anualment es recullen a Cerdanyola 1.012 tones de voluminosos abandonats, fet que comporta una despesa de més de 300.000 euros cada any.

Donada aquesta situació l’ajuntament demana a la ciutadania de Cerdanyola que col·labori en la difusió del funcionament del servei gratuït de recollida de mobles i voluminosos. Per fer-ho, s’ha fet arribar una carta a tots les llars de la ciutat amb un fulletó on es detalla tota la informació.

Per facilitar més la col·laboració, s’ha posat a disposició de la ciutadania un telèfon gratuït 900 928 288 per comunicar que hom vol desfer-se d’algun moble o algun voluminós. És un servei gratuït, abans de llençar res al carrer, truqueu al servei de recollida.La mascarilla será obligatoria para todos los niños mayores de 6 años en las aulas y en el transporte escolar. 
"Acuerdo total" entre el Gobierno central y las comunidades autóno-mas para establecer un marco común en la vuelta a las aulas. Una estrategia con una treintena de medidas entre las que destacan dar prioridad a la docencia presencial en todos los niveles educativos y especialmente en los cursos hasta 2º de la ESO, el uso de mascarilla obligatoria desde los 6 años en las aulas y el transporte escolar y la toma de temperatura antes de iniciar las clases.

La ministra de Educación, Isabel Celáa, ha destacado el entendimi-ento entre las distintas administraciones -todas las autonomías han dado el visto bueno al acuerdo salvo el País Vasco, que se ha abste-nido- para establecer "un marco común de cogobernanza" que "genere confianza" y "dé tranquilidad a las familias".

De las 29 medidas y cinco recomendaciones adoptadas en el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud han dado cuenta en una comparecencia la ministra Celáa y los responsables de Sanidad, Salvador Illa, y de Política Territorial y Función Pública, Carolina Darias, que también han asistido a la reunión con las comunidades, en una decisión que resulta novedosa.

Entre las líneas maestra del plan adoptado, además de la mascarilla, la distancia física de al menos 1,5 metros y la reiterada higiene personal de los estudiantes, también destaca el establecimiento de "grupos estables de convivencia", sobre todo hasta 2º de Primaria, y la instrucción de ventilar lo máximo posible las instalaciones de los centros y extremar los protocolos de limpieza y desinfección.

Será a partir de tres contagios en el mismo colegio o instituto, y no a partir de dos como figuraba en el borrador que ha presentado el Ejecutivo a las comunidades, cuando se dictará la condición de brote.

El cierre temporal de un centro educativo solo se valorará ante supuestos de "transmisión no controlada" y en "última instancia", el positivo en un aula de convivencia estable conllevará el estableci-miento de un periodo de cuarenta y la realización de pruebas PCR para toda la clase.

Se considerará contacto estrecho de un positivo en el resto de aulas a cualquier alumno que haya compartido espacio con el caso confir-mado a una distancia menor a los dos metros, aunque estas situa-ciones tenderán a evitarse.

Los servicios de comedor quedan asegurados, según ha dicho Celáa, y en todo caso se tendrá que mantener la distancia física.

En cuanto a las ratios, la ministra de Educación ha indicado que no hay una instrucción general al respecto, pero que gracias a todas las contrataciones de docentes que han ido anunciando las comunidades autónomas, el número de alumnos por clase se podrá reducir respecto a lo que es habitual y esto supondrá minimizar los riesgos.

"Hay que ir a clase. Examinarse, seguir con el ciclo formativo del alumno. A quienes tengan miedo, les tengo que decir que desde el principio estamos trabajando para crear un entorno seguro", ha asegurado Celáa sobre los movimientos de padres que están surgiendo en torno a la idea de no llevar a sus hijos a los centros.

"El riesgo cero no existe", ha agregado a continuación, para incidir en que "la escuela es mucho más segura que otros ámbitos de la socialización a los que se pueda llevar a los alumnos"

Los centros educativos "se mantendrán abiertos durante todo el curso escolar", ha asegurado la responsable de la cartera de Educación.

Igualmente se asegura el apoyo educativo a menores con necesidades

especiales o de familias vulnerables, "siempre y cuando la situación epidemiológica lo permita".

Como directriz también se establece la formación continuada de los docentes y personal de servicio y también de los alumnos en materia de salud pública y prevención. Además, se crea un "coordinador Covid" por centro que haga papel de enlace en caso de declararse positivos y se solicita al personal que trabaje en centros educativos que reduzco al tiempo "imprescindible" su permanencia en los mismos.

"El objetivo (del acuerdo marco) es doble: dar el mayor grado de presencialidad en Infantil, Primaria y parte de Secundaria (el primer ciclo) y conseguir vuelta una segura, saludable y sostenible para toda la comunidad educativa", ha enfatizado Isabel Celáa.

"Estamos trabajando para garantizar la continuidad de la formación y hemos trabajado conjunta y coordinadamente respetando la distribución competencial (...) hay mucho trabajo hecho porque nuestro objetivo es garantizar el derecho de los menores a la educación en un entorno seguro", ha insistido la ministra, que ha agradecido el trabajo realizado por la comunidad educativa en los últimos meses.

A modo esquemático, estas son las medidas acordadas entre el Gobierno y las CC AA este jueves:

- Se mantendrá una distancia interpersonal de al menos 1,5 metros. En educación infantil y en primer ciclo de educación primaria, el alumnado se organizará en grupos de convivencia estable para que los niños y niñas puedan socializar y jugar entre sí. En estos casos, no se aplicarán los criterios de limitación de distancia.

- El uso de la mascarilla será obligatorio a partir de 6 años de edad con independencia del mantenimiento de la distancia interpersonal.

- Se realizará una higiene de manos de forma frecuente y meticulosa, al menos cinco veces al día. Además, el alumnado recibirá educación para la salud. Se intensificará la limpieza de los centros, en especial en los baños y de lugares de mayor uso. Asimismo, se ventilarán con frecuencia las instalaciones, al menos durante 10-15 minutos.

- Los comedores permitirán la distancia interpersonal de al menos 1,5 metros, salvo en el caso de pertenecientes a un mismo grupo de convivencia estable. Se asignarán puestos fijos durante todo el año para el alumnado.

- En el transporte escolar será obligatorio el uso de la mascarilla a partir de 6 años y recomendable en niñas y niños de 3 a 5 años.

- Se tomará la temperatura corporal a todo el alumnado y al personal de forma previa al inicio de la jornada. En caso de que la toma de temperatura se realice en el centro educativo, este dispondrá la forma de llevarlo a cabo evitando en todo caso aglomeraciones y asegurando el mantenimiento de la distancia mínima interpersonal.

- Las personas que tengan síntomas compatibles con Covid-19 no acudirán al centro, ya sean parte del alumnado, profesorado u otro personal.
(msn.com)On es diposita cada tipus de residu? 
 
 Les instruccions sobre gestió de residus durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 ve regulada pel Ministeri de Sanitat en l'Ordre SND / 271/2020, publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat el 22 de març.

"Els guants i les mascaretes han de dipositar-se en el contenidor de descart, que és de color gris o verd segons el municipi", explica Raquel Casado García, llicenciada en Ciències Ambientals i tinent batle d'Infraestructures, Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Montilla ( Còrdova). Aquest és el contenidor a què van tots els residus que no tenen un contenidor específic de reciclatge o es porten a la deixalleria, així com els residus orgànics en el cas de municipis que no tenen implantada la fracció orgànica (contenidor marró).

Les indicacions són una mica diferents per al cas de persones que es trobin fent quarantena al seu domicili per patir o haver patit la COVID-19. "Aquestes persones han d'estar aïllades en una habitació. Els residus que estan en contacte directe amb aquestes
 

persones o que hagin manipulat, com ara els tovallons, s'han de recollir en una bossa situada en aquest mateixa habitació ", ens
explica Casado. "Aquesta borsa es tanca i es diposita al seu torn en una segona bossa que es troba a la porta de l'habitació i en la qual es dipositen també els guants i material utilitzat per la persona que atengui el pacient". La segona borsa es tanca bé i es ja es pot ficar a la paperera que es tingui en el domicili per a les escombraries que es llença al contenidor gris o verd.    (muyinteresante.es)Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.


Cerdanyola acollirà campanyes de donació de sang a l’Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40). Les jornades es duran a terme de 10h a 14h i de 17h a 21h i tindran un caràcter quinzenal:
     
                                                    
                                            
                                                          

    Les persones que vulguin donar sang hauran de rervervar l’hora  a: https://www.donarsang.gencat.cat/ca/
i seguir les mesures de segure-tat establertes com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala i guardar la distància mínima interpersonal. A més, se’ls hi facilitaran bolígrafs d’un sol ús. 

    

Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

 
Cerdanyola

Dimecres 30 de setembre
de 10 a 14 h. i de 17 a 21 h.
a l'Ateneu  (Industria, 38-40)

Ets donant de sang #etsIMPRESCINDIBLE


Aquests dies, el Banc de Sang està fent una crida a la ciutadania per mantenir el ritme de donacions, que continuen sent necessàries per a tractaments de càncer, accidents, parts amb complicacions, etc.

Cerdanyola és un dels municipis que ha acollit diverses jornades de donació durant l’estat d’alarma. El passat més de maig van participar més de 230 persones en les tres campanyes que es van organitzar a l’Ateneu.

La donació de sang és un acte imprescindible per garantir l’assistència sanitària en els hospitals i cada dia es necessiten de 800 a 1000 donacions de sang a Catalunya.
El Cerdanyola CH inicia l'OK Lliga femenina davant el Telecable el 26 de setembre. 
El Cerdanyola C.H. militarà en el grup A de l'OK Lliga femenina des-prés efectuar-se el sorteig de l'calendari a la seu de la Federació Espanyola de Patinatge.

El Cerdanyola tindrà com a adversaris a l'Borbolla gallec, Conques Mineres, Manlleu, Telecable, Girona, Las Rozas i Alcorcón.


Els quatre primers classificats de cada grup jugaran el 'play off' pel títol, mentre que els equips entre els llocs de l'nou a l'setze lluitaran per la permanència.

Els quatre últims perdran la categoria. Després de concloure aquest primera fase el 24 de gener de 2021 al 6 de febrer s'iniciarà la segona, que conclourà el 24 d'abril.


Informe en relació a les mesures que s'aplicaran per l'obertura dels centres escolars 
A. Objecte de l’informe
Aquest informe té per objecte descriure les mesures que s’aplicaran als centres educatius per a l’inici del curs escolar 20-21 complementàries a les previstes en el “Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia” (en endavant, Pla d’actuació) que va aprovar el PROCICAT en el mes de juliol.

B. Mesures del “Pla d’actuació”
El Pla d’actuació es construeix sobre els següents pilars:

◘ Malgrat la pandèmia, tots els infants i adolescents han de tenir accés a l’educació en condicions d’equitat.
◘ L’aprenentatge als centres educatius ha de poder continuar amb la màxima normalitat, seguint les instruccions sanitàries, i garantint la funció social de l’educació.
◘ L’escola ha de ser un entorn segur, amb el risc mínim assumible.
◘ A través de les mesures proposades, els centres educatius han d’estar en condicions de contribuir al control de l’epidèmia i a la ràpida identificació de casos i de contactes.

Igualment, el Pla d’actuació estableix pel que fa a la seva vigència que: “Totes les mesures proposades seran vigents al llarg del curs escolar i en coherència amb la realitat dels centres educatius del seu entorn. El marc que es proposa ha de ser fàcilment adaptable si es canvia el context epidemiològic.”

D’aquesta manera, les mesures que es preveuen en el Pla d’actuació es basen en garantir en relació a la pandèmia 1) la disminució de la transmissió del virus i 2)l’augment de la traçabilitat dels casos.

Així, es proposen 8 grups de mesures:

1.- L’organització entorn a grups de convivència estables per tal de facilitar la traçabilitat de possibles casos que es donin en els centres educatius.

Això permet que, no sigui necessari requerir la distància física interper-sonal, ni l’ús de la mascareta, en aquests grups de convivència esta-bles. En aquestes condicions, des d’un punt de vista de salut, té molta més importància centrar els esforços organitzatius en garantir l’estabi-litat i l’estanqueïtat d’aquest grup, amb la finalitat de preservar la capacitat de traçabilitat, que no pas en fixar el nombre d’integrants del grup.

En el cas que terceres persones s’hagin de relacionar amb aquests grups (docents i altres professionals de suport educatiu) o en cas que diferents grups s’hagin de relacionar entre si, s’han de complir rigorosament les mesures de protecció individual, especialment el manteniment de la distància física de seguretat d’1,5 metres i, quan no
sigui possible, l’ús de la mascareta.

2.- Higiene de mans. S’estableixen les pautes d’higiene de mans que han de seguir tant els alumnes com els professionals del centre educatiu.

3.- Ús de mascareta.
◘ 1r cicle d’educació infantil (0-3 anys): No indicada
◘ 2n cicle d’educació infantil (3-6 anys): No obligatòria
◘ De 1r a 4t de primària: No obligatòria si s’està amb el grup de convivència dins de l’aula. Indicada fora del grup quan no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres.
◘ A partir de 5è de primària, secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults: No obligatòria si s’està amb el grup de convivència dins de l’aula. Indicada fora del grup quan no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres.
◘ Personal docent i no docent: Recomanable en els grups estables. Obligatòria per al personal quan imparteix classes a diferents grups, quan no forma part del grup de convivència estable i no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres.
4.- Requisits d’accés al centre
Podran accedir al centre educatiu les persones:
◘ Amb absència de simptomatologia compatible amb la COVID-19 (febre, tos, dificultat respiratòria, malestar, diarrea...) o amb qualsevol altre quadre infecciós.
◘ No convivents o contacte estret amb positiu confirmat o simptomatologia compatible en els 14 dies anteriors.


5
.- Control de símptomes.
El control de símptomes es basa en la responsabilitat de les famílies i dels alumnes majors de 18 anys a fer una autoavaluació del seu estat de salut. En aquest sentit, es comprometen a no portar l’infant o adolescent al centre educatiu en cas que presenti simptomatologia compatible amb la COVID-19 o l’hagi presentat en els darrers 14 dies i a comunicar-ho immediatament als responsables del centre educatiu per tal de poder prendre les mesures oportunes.

6.- Neteja, desinfecció i ventilació
S’estableixen les pautes de neteja, desinfecció i ventilació per tal que cada centre pugui fer la seva planificació. La ventilació és una de les principals mesures de prevenció de contagis en un espais interiors. És necessari ventilar les instal·lacions interiors com a mínim abans de l’entrada i la sortida dels alumnes i 3 vegades més durant el dia durant, almenys, 10 minuts cada vegada.

7.- Gestió de residus.
S’estableixen pautes per a la gestió dels residus. Es recomana que els mocadors i tovalloles d'un sol ús utilitzats per a l'assecat de mans o per a la higiene respiratòria es llencin en contenidors amb bosses, preferiblement amb tapa i pedal. El material d’higiene personal, com mascaretes, guants i altres residus personals d’higiene, són conside-
rats com a fracció resta i, per tant, s’han de llençar al contenidor de rebuig (contenidor gris).

8.- Gestió de casos
En un entorn de convivència com és un centre escolar, la detecció precoç de casos i el seu aïllament, així com dels seus contactes més estrets, és una de les mesures més rellevants per mantenir entorns de seguretat i preservar al màxim l’assoliment dels objectius educatius i pedagògics. Per tant, s’ha elaborat un protocol d’actuació en cas de detectar una sospita de cas que garanteix la ràpida coordinació entre els serveis territorials d’Educació i de salut pública.

C. Mesures complementàries a les previstes al “Pla d’actuació”
D’acord amb les previsions de l’estat de la pandèmia en les properes setmanes a tot el territori català, es proposa que s’implementin les següents mesures:

1. En relació als grups de convivència estables, els grups en el 2on cicle d’educació infantil i a primària no seran superiors als 20 alumnes amb caràcter general i, a secundària es reduiran sempre que sigui possible. En qualsevol cas, quan no sigui possible reduir els grups, entès això com a excepcionalitat i d’acord amb el pla propi de cada centre, s’arbitraran altres mesures preventives i de seguretat.
2. En relació a l’ús de mascareta, es proposa que a secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults, l’ús de mascareta sigui obligatòria també quan s’està amb el grup de convivència dins de l’aula.
L’ús de la mascareta serà obligatòria a primària -a partir de 6 anys- quan les circumstàncies de la pandèmia en aquell territori així ho indiquin.
3. En relació al control de símptomes, es recomana que els centres docents realitzin un control diari de la temperatura dels alumnes.
4. S’introdueix una nova mesura: Es farà un cribratge poblacional de 500.000 persones utilitzant les escoles i instituts des del 15 de setembre al 15 de novembre.

Barcelona, 25 d’agost de 2020  
La Agencia de Residuos de Cataluña destina 1,2 millones de euros en ayudas para la retirada de amianto 
Las ayudas permitirán la retirada de más de 1.000 toneladas de amianto

La Agencia de Residuos de Cataluña (ARC) ha otorgado ayudas por valor de 1,2 millones de euros correspondientes a 317 peticiones para la retirada, en origen, de materiales de aislamiento y de la construcción que contengan amianto. La finalidad de la subvención es promover y fomentar la retirada de este tipo de residuos y procurar que ésta se efectúe con las óptimas condiciones, para contribuir a la mejora ambiental y la minimización del riesgo de que este material conlleva para la salud pública . Las ayudas que ha otorgado la ARC, adscrita al Departamento de Territorio y Sostenibilidad, permitirán la retirada de 1.012 toneladas de amianto.

Los beneficiarios de esta línea de ayudas son los propietarios de bienes inmuebles que contengan elementos de amianto procedentes de la construcción y que impulsen su desamiantado, ya sean personas físicas o jurídicas, públicas o privadas, y comunidades de vecinos.
Cabe destacar que la mayoría de peticiones que recibirán esta ayuda, 219, corresponden a particulares y comunidades de personas propietarias.

El importe de la ayuda incluye la manipulación y retirada del amianto efectuado por las empresas inscritas en el RERA (Registro de Empresas con Riesgo de Amianto), su transporte así como la gestión y tratamiento de los residuos de amianto mediante las empresas inscritas en el Registro general de personas gestoras de residuos de Cataluña (RGPGRC).

La gran mayoría de residuos de amianto surgen de los escombros, de las reparaciones y de las operaciones de retirada de materiales con amianto en edificios, instalaciones y maquinaria y se recogerán separados del resto de residuos que se puedan generar.

(retema.es) 21 agost  

El proyecto del túnel ferroviario de Horta queda enterrado 
Una modificación urbanística del parque de Collserola cierra la puerta a la infraestructura

La ampliación de las conexiones ferroviarias entre Barcelona y el Vallès es una necesidad incontestable. Lo demuestran los trenes de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) llenos a rebosar en hora punta antes de que apareciese el coronavirus. La cuestión es cómo ejecutar esa ampliación.

La opción preferida durante mucho tiempo fue la construcción de un nuevo túnel bajo la montaña de Collserola desde el distrito de Horta hasta la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), pero la idea ha ido perdiendo fuerza con el paso de los años hasta quedar descartada por la puerta de atrás, con una modificación urbanística que impide tirar adelante el proyecto.

Tramitación discreta
El blindaje de la zona verde se ha hecho junto al plan especial de Collserola

En su lugar, gana enteros la construcción de un túnel paralelo al ya existente, sin paradas entre Sant Cugat y el centro de Barcelona, que permita ganar capacidad de pasaje y reducir hasta 15 minutos el tiempo de trayecto. Así lo recoge el Plan Director de Infraestructuras (PDI) 2021-2030, donde se indican las prioridades en materia de obra pública para la próxima década. En dicho documento se apunta la conveniencia de construir un nuevo túnel ferroviario entre el Vallès y Barcelona, aún manteniendo abiertas todas las puertas, tanto la de Horta como la de Vallvidrera.

La definición del trazado se analizará en el correspondiente estudio de alternativas, según reza el PDI, con las ventajas y los inconvenientes de cada una, pero lo cierto es que la opción de Horta ha sido descalificada por anticipado. El descarte definitivo de la idea, que en su momento llegó a proyectarse tanto viario como ferroviario, se ha materializado con total discreción enmascarado en una modificación puntual del Plan General Metropolitano (MGPM) que se ha tramitado en un paquete junto al Plan Especial de Protección de Collserola (PEPNat) para determinar las cuestiones urbanísticas junto al documento de carácter medioambiental.

Es en dicha modificación del PGM donde se elimina la reserva prevista desde 1976 para el túnel de Horta y que fue motivo de intensos debates políticos y técnicos durante la primera década de los 2000, con opciones para todos los gustos. Muy lejos del ruido de entonces, el Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ya lo ha aprobado en su Consell Metropolità y la próxima comisión de urbanismo de la Generalitat, prevista para septiembre, formalizará el trámite definitivo junto al plan especial de Collserola, en el que se ha estado trabajando durante prácticamente diez años.

La alternativa preferida
La Generalitat prioriza una nueva conexión rápida con Sant Cugat en paralelo a la actual

Al mismo tiempo que se entierra el túnel de Horta, se empieza a engendrar el segundo de Vallvidrera, horadado en la zona de la montaña más cercana al que actualmente está en funcionamiento. El proyecto aún está verde, sin ningún estudio redactado ni un dibujo sólido, ni tan siquiera encargado formalmente, pero es la propuesta estrella a largo plazo de la agenda estratégica de FGC, desarrollada por su presidente, Ricard Font, para dotar de un proyecto de futuro a la compañía, con la mirada puesta en el 2030.

La ampliación del túnel de Vallvidrera actual, construido en 1916, queda descartada. Se piensa en una nueva infraestructura moderna y adaptada a las necesidades actuales, muy diferentes a las de hace un siglo. Aunque el recorrido del segundo túnel es todavía una simple línea de algo más de ocho kilómetros trazados con brocha gorda en el mapa, se plantea que vaya en paralelo al ya existente.

Una de las posibles vías de entrada a Barcelona sería por Lesseps, antes de llegar a la estación de Gràcia, para conectar con la estación

 de la línea 3 de metro y con el futuro tramo central de la línea 9, que teniendo en cuenta el largo plazo de este proyecto ya debería estar en marcha para entonces. En Gràcia, además, si se cumple el calendario previsto, ya llegarán también los trenes de la línea del Llobregat, convirtiéndose así en un intercambiador de referencia en la zona.

Nuevas líneas
El túnel planteado permite crear trenes semidirectos del Vallès al centro de Barcelona

La puesta en marcha del túnel es fundamental para ganar capacidad en una línea saturada. Podría alcanzar los 90 millones de pasajeros frente a los 66 que mueven actualmente. La otra cosa que se pretende ganar es tiempo. El túnel sin paradas entre Sant Cugat y Barcelona permitirá saltarse todas las estaciones de la parte alta de la capital catalana y la zona de montaña de Sant Cugat.

Según los primeros cálculos, podría reducir el tiempo de viaje actual en un cuarto de hora, un ahorro decisivo para los vecinos de Sant Cugat pero también para los del resto de la línea del Vallès, especialmente Sabadell y Terrassa, que pasarían a tener trenes semidirectos hasta la capital catalana sin tener que hacer la gran cantidad de paradas con las que cuenta el llamado metro del Vallès. En estos convoyes, el tiempo de viaje hasta plaza Catalunya quedaría por debajo de la media hora, haciendo así el tren un medio de transporte claramente competitivo frente a la alternativa del vehículo privado.

Pese a ello, la cuestión no despierta consenso entre todos los agentes implicados hasta el momento. Mientras el Àrea Metropolitana de Barcelona ha impulsado los cambios urbanísticos para tumbar el túnel de Horta, los alcaldes de Terrassa y Sabadell se han unido precisamente para reivindicarlo. Las dos ciudades del Vallès Occidental crearon el mes pasado una comisión bilateral y entre las primeras posiciones de su lista de demandas se encuentra el túnel de Horta para enlazar sus ciudades con la UAB, la Sagrera y el 22@.

La patronal FemVallès, en cambio, no comparte opinión con los alcaldes y cree que el paso de la línea por Vallvidrera es la opción preferente al ser menos costosa, más rentable para los usuarios en tiempo de viaje y más justa para mantener el equilibrio entre Sabadell y Terrassa, con sus dos ramales actuales. Las prolongaciones ferroviarias ejecutadas en los últimos años en Terrassa (2015) y Sabadell (2017) han superado todas las expectativas en volumen de pasajeros. Si los documentos previos vaticinaban un crecimiento del 15%, ha acabado siendo de alrededor del 70%.
Debate abierto

Los alcaldes de Sabadell y Terrassa apuestan por la opción descartada del túnel de Horta

Los estudios informativos deberán dictaminar cuál es el beneficio social y económico de la obra planteada por la Generalitat, que aparece en el plan director de infraestructuras en desventaja respecto a otros proyectos al no disponer todavía de la tasa interna de retorno, un aspecto decisivo para las administraciones a la hora de priorizar unas u otras infraestructuras, más aún en un contexto de estrechez económica como el que se avecina.

En esa ratio, una de las actuaciones mejor posicionadas para hacerse realidad en la próxima década es la prolongación de la línea 8 de plaza Espanya a Gràcia, que ya está situada como una de las máximas prioridades del Govern. Junto a la finalización de la línea 9 de metro y la conexión del tranvía por la Diagonal, es una de las obras que más posibilidades tienen de salir adelante a corto plazo.

(lavanguardia.com) David Guerrero, 20 agost  

112 o 061 ?


El 112 és el número de referència per resoldre situacions d'emergència que requereixen intervenció immediata de bombers, policies i profes-sionals sanitaris. Quan una persona marca aquest número, el Centre de Coordinació d'Emergències rep la trucada i gestiona la demanda d'assistència de la manera més adequada en cada cas. El 112, és per tant, l'opció més adient davant de situacions com ara robatoris, accide-nts, agressions, incendis i també emergències mèdiques. És, a més, un número únic per a tot Europa, per decisió del Consell de la Unió Euro-pea, per tal d'evitar que les persones que s'hi desplacen hagin de conèixer tots els números d'emergències locals.

El 061/Salut Respon, en canvi, està més orientat a resoldre dubtes, consultes o problemes de salut que no siguin una emergència, o d'adreçar la persona al centre sanitari més adient en cas que la seva situació no requereixi atenció immediata, amb l'objectiu d'evitar desplaçaments i temps d'espera innecessaris i evitar, així, la sobrecàr-rega del sistema sanitari. Ara bé, davant d'una urgència mèdica, té també capacitat per activar un metge a domicili o, en cas que sigui necessari, una ambulància o helicòpter medicalitzat.
 
 L’Ajuntament aprova una segona convocatòria dels Ajuts COVID
 
S’allarga el termini per presentar les sol·licituds als ajuts fins al 2 d’octubre. L’Oficina COVID romandrà oberta a l’agost de dilluns a divendres de 8h a 15h

L'Ajuntament ha aprovat la segona convocatòria dels ajuts COVID, tant per a les persones físiques com jurídiques. En aquesta, a part d’ampliar el termini de presentació de sol·licituds fins al 2 d’octubre, també s’han augmentat les quantitats a percebre i s’han modificat alguns dels requisits per fer arribar els ajuts a més persones.

Respecte els ajuts adreçats a persones físiques o jurídiques amb activitat afectada per la crisi sanitària, s’ha establert en el 50% la reducció de la facturació de l’activitat per poder sol·licitar l’ajut. Fins ara l’activitat havia d’estar afectada pel tancament o reduït els seus ingressos almenys un 75%.

Una altra millora ha estat en la quantia a percebre en les ajudes a les famílies afectades per la reducció d’ingressos motivada per la COVID19. La percepció d’aquestes ajudes aniran dels 200 als 550 euros. En la primera convocatòria les quantitats anaven dels 100 als 275 euros.

Les persones beneficiàries dels ajuts de la primera convocatòria percebran automàticament la quantitat que estableixen les modificaci-ons sense necessitat de fer cap tràmit. Així mateix, els ajuts es comen-çaran a percebre al setembre sense ser necessari que finalitzi el termini de l'ampliació.

L’Oficina d’Ajuts COVID està ubicada a la sala Elisa Arimany de la biblioteca i es mantindrà oberta durant l’agost, de dilluns a divendres de 8h a 15h. Tots els tràmits es poden fer telemàticament a través de la seu electrònica de l’Ajuntament disponible les 24 hores.En cas necessari també es pot fer el tràmit presencialment a l’oficina demanant cita prèvia al 674 400 136


Ja funcionen elss jocs d'aigua
del parc Cordelles 

Avui, dilluns 10 d'agost, s'han posat en funcionament els jocs d'aigua del parc Cordelles. Aquesta actuació dóna resposta a la proposta realitzada pel Consell Municipal d'Infants i Adolescents.

Els jocs d'aigua funcionaran tots els dies de la setmana entre les 10:30h i les 20h prement un botó que acciona l'aigua durant aproxi-madament quatre minuts. L'aigua es recollida per un sistema de recirculació per reaprofitar-la; a més es garanteix la seva qualitat tractant-la amb un sistema de desinfecció ultraviolats.

Els jocs escenifiquen una escena marina amb peixos, vaixell, canons d'aigua, tortugues... tot plegat instal·lat al centre de l'antiga bassa del parc Cordelles. Al mur d'aquesta s´han realitzat diferents obertures per poder accedir amb comoditat i l'actuació a permès alhora recuperar elmuret amb la seva pedra original.

Aquest matí, l'alcaldessa en funcions, Pepi Rivera, ha visitat els jocs d'aigua i ha pogut veure com una trentena d'infants gaudien d'ells. Rivera destaca que "aquest parc està pensat per refrescar-se a l'estiu alhora que oferim a la ciutat més espais oberts per gaudir i per combatre la calor, dirigits sobretot a aquelles persones que enguany no poden marxar de vacances".

L'ús del parc ha de ser responsable per part dels infants i també acompanyants i s'han de seguir les mesures recomanades per les autoritats per evitar el contagi de la COVID19: distància, higiene de mans i ús de la mascareta (en aquest cas abans i després de fer ús dels jocs).Aprovat provisionalment el planejament del Centre direccional de Cerdanyola del Vallès. 
La Comissió territorial d’urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelo-na, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha aprovat provisionalment el planejament del Centre direccional de Cerdanyola del Vallès.

El planejament del Centre direccional

Amb l’aprovació provisional del Pla director urbanístic (PDU) que ha d’ordenar el Centre direccional de Cerdanyola del Vallès, la zona esdevindrà un nou pol d’importància metropolitana amb més de 5.300 habitatges, dels quals 2.534 seran amb protecció, activitat econòmica i una gran xarxa d’espais verds.

Es tracta d’un sector ja previst al Pla general metropolità (PGM) de 1976 com una nova centralitat metropolitana, amb una superfície de més de 407 hectàrees. Actualment acull equipaments com el Sincrotró Alba, tres centres de protecció de dades o les seus de les empreses Sener, Stradivarius i Natura Bissé, així com un edifici de 24 habitatges amb protecció oficial.

També es va executar gran part de la primera fase de les obres d’urbanització, com l’ampliació de la carretera BV-1413, l’eix de la Ciència, el viaducte de connexió amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), serveis bàsics o restauració d’abocadors, entre d’altres.

Nou pol metropolità

El Centre direccional constitueix un àmbit d’especial rellevància social i econòmica, amb repercussió metropolitana, tant per la seva dimensió com per l’emplaçament singular. També, atesos els seus elements urbanístics i territorials, com són el Sincrotró, el nou barri residencial previst, un dels corredors verds més importants de la serra de Collserola, i la proximitat amb el Parc Científic i Tecnològic i la UAB.

No obstant, el PDU aprovat el 2014 que ordenava l’àmbit i possibilitava continuar amb el seu desenvolupament va ser anul·lat per sentència judicial. El Pla aprovat provisionalment avui substitueix el declarat nul i busca:

•  Consolidar el centre direccional com a nova centralitat urbana d’interès supramunicipal.
•  Millorar la qualitat urbana del Centre Direccional.
Integrar la nova ciutat i la ciutat existent mantenint una bona connexió que faciliti la relació entre elles.
•  Cohesionar la ciutat resultant d’aquest procés, mitjançant els usos que s’implantin en el Centre Direccional.
•  Adequar l’ordenació urbanística d’aquest àmbit als requisits i criteris derivats de les resolucions judicials dictades en relació amb els anteriors instruments de planejament.
•  Constituir una important polaritat de centre d’activitats econòmiques, científiques i tecnològiques, situades entorn del Sincrotró i en relació amb la Universitat Autònoma de Barcelona i el Parc tecnològic del Vallès.

• Desenvolupar un creixement residencial que resolgui les necessitats d’habitatge, prestant especial atenció al reequilibri social des d’una perspectiva tant local com territorial.
•  Garantir la protecció del Corredor Verd en l’àmbit d’actuació com a peça fonamental en la connectivitat biològica entre els parcs naturals de Collserola i de Sant Llorenç del Munt-Serra de l’Obac.
•  Incorporar la perspectiva de gènere en totes les fases del disseny, la planificació, l'execució i l'avaluació urbanístics.

Model urbà complex i compacte

El PDU preveu per al Centre direccional un model urbà complex, compacte i cohesionat, on es barregen els usos econòmics i residencials. S’hi preveu construir 5.377 habitatges, dels quals 2.843 seran lliures i 2.534, amb protecció oficial. La superfície comercial s’ha reduït considerablement respecte al PDU anterior, i es situa al costat de l’estació d’ADIF i els baixos dels edificis d’habitatges dels carrers principals. Pel que fa a les zones d’activitat econòmica, amb 1,5 milions de metres quadrats de sostre, es reorganitzen dins de l’àmbit per disposar-les en illes de grandària mitjana en comptes d’en macroilles.

El Pla preveu un sistema d’espais lliures de 178 hectàrees, incloent els espais fluvials, amb diferents escales, diferenciant el parc-corredor de Can Fatjó, d’importància metropolitana, de la xarxa d’espais verds mitjans entre Can Fatjó i Can Planes.

Més i millors comunicacions

D’altra banda, es dissenya una xarxa viària amb quatre vies longitudinals i cinc transversals per garantir la continuïtat amb les trames urbanes existents i la mobilitat dins de la nova ciutat. Pel que fa a la mobilitat, el PDU preveu la millora dels accessos a la B-30 i a la C-58, noves connexions amb transport públic mitjançant per a un carril bus segregat, un possible ramal de la línia d’FGC que es connectarà al Parc amb dues estacions, i línies d’autobús per a una bona comunicació amb la ciutat. La futura avinguda dels Gorgs/Magrans, a més, redueix la seva amplada dels 70 als 50 o 45 metres, en funció de la zona, per dotar-la d’un caràcter més urbà.

El Pla contempla importants millores de la mobilitat tant a peu o amb bicicleta, com en transport públic o amb vehicle privat. Tots els carrers disposaran de carrils segregats per bicicleta, s’introdueix un sistema integrat de línies d’autobusos per millorar la connectivitat amb la ciutat i la UAB com amb al Vallès i Barcelona. Es proposa ampliar la infraestructura de FGC per donar servei a l’interior del Parc, i es fa la reserva per la construcció de dues estacions, una amb possibilitat de pàrquings dissuasius. La millora de l’accés amb vehicle privat es preveu amb una gran intervenció sobre la B-30 i la C-58 que es durà a terme amb un acord entre la Generalitat, l’Estat el Consorci i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i comportarà una inversió de 30 milions d’euros.

Generalitat de Catalunya.
Departament de Territori i Sostenibilitat      7 agost 2020La UAB, escollida per participar al concurs tecnològic de Telespazio
 
El Telespazio Technology Contest 2020 acollirà projectes tecnològics d'estudiants, graduats i investigadors d'una vintena d'universitats, entre les quals ha estat escollida la UAB. L'objectiu és promoure el desenvolupament tecnològic premiant les idees més innovadores.

Després d'una primera edició on només hi estaven involucrades universitats italianes, la segona convocatòria del Telespazio Tech-nology Contest inclourà la participació de vint universitats rellevants de quinze països europeus, entre les quals la UAB ha estat escollida. Es tracta d'una oportunitat per valorar propostes innovadores, ja siguin individuals o grupals, que promoguin el desenvolupament tecnològic en diferents àmbits.

La convocatòria està oberta a tota la comunitat universitària que tingui una idea o un projecte d'aquesta àrea del coneixement, ja siguin graduats o estudiants, així com doctorands i investigadors dels departaments involucrats en el concurs. Els participants tenen fins al
31 d'octubre de 2020 per registrar el seus projectes que poden pertànyer a diferents vessants tecnològiques, com ara la geoinformació, la ciberseguretat, les comunicacions quàntiques o diversos àmbits relacionats amb la tecnologia aeroespacial, entre d'altres.

Arribat el mes de novembre, i un cop estudiades totes les candidatures, un jurat format per representats de Telespazio, Leonardo, l'Agència Espacial Italiana i l'Agència Espacial Europea escollirà els millors projectes. D'aquest veredicte en sortiran dos guanyadors: un de la categoria Photon, per la idea que aporti el progrés més significatiu en l'àmbit del sector aeroespacial i un altre de la categoria Light, a qui integri millor uns serveis innovadors en la gestió de l'espai terrestre. Es repartirà un premi de 10.000 euros i s'atorgaran dues mencions especials.

(uab.cat)Reurbanització de Can Xarau 
El projecte de reforma i millora de la illa de Can Xarau va començar el 2014 amb un avantprojecte general que va permetre obrir al públic el gran espai ocupat per l’antic camp de futbol de Santa Anna, actual parc Xarau. A partir d’aquest avantprojecte han sorgit diferents projectes executius d’obres com ara la reurbanització de la plaça central d’accés des del carrer de les Camèlies, la coberta d’una de les pistes exteriors, la reforma de la coberta de La Boina, la substitució de la coberta del pavelló i l’adequació d’un equipament en edifici de serveis, entre d’altres.

La reurbanització de l'illa d’equipaments de Can Xarau segueix el seu curs amb la posada en marxa d’una nova fase d’actuació. Les obres ja han començat i s’allargaran durant 6 mesos amb la previsió de finalitzar-les durant el primer trimestre del 2021.
Remodelació del tram del carrer de les Camèlies entre els carrers de Santa Anna i la Malesa. Aquesta actuació permetrà eliminar les barreres arquitectòniques i transformar el carrer en un espai més amable per als vianants i per a les persones usuàries de les instal·lacions. També s’aprofitarà per substituir el clavegueram d’aquest tram de carrer, que es troba en molt mal estat.

En aquests moments les obres s'han concentrat a l'antiga escalinata que donava accés a el camp de futbol, aixecament de l'tram de vorera entre el passeig de la Riera i el carrer de les Camèlies, i l'enderroc de la planta superior de l'edifici que fins ara ocupaven els oficines de l'Cerdanyola Club d'Hoquei.

Remodelació del tram del carrer de les Camèlies entre els carrers de Santa Anna i la Malesa. Aquesta actuació permetrà eliminar les barreres arquitectòniques i transformar el carrer en un espai més amable per als vianants i per a les persones usuàries de les instal.la-
cions. També s’aprofitarà per substituir el clavegueram d'aquest tram
de carrer, que es troba en molt mal estat.

La nova fase ara iniciada s’allargara durant 6 mesos amb la previsió de finalitzar-les durant el primer trimestre del 2021.
(Font : Ajuntament de Cerdanyola)
Els vitralls de les Dames de
Cerdanyola, reben digitalització
en 3D


 
 
 
El Museu d'Art de Cerdanyola dins dels manteniments que periòdica-ment rep, en aquesta ocasió ha passat a rebre la visita dels equips professionals de Vitralls Bonet consistents en digitalitzar el Tríptic de les Dames de Cerdanyola.

Aquesta operació facilitarà la tasca d'observació periòdica de la conservació d'aquests vitralls al pas el temps per actuar en conse-qüència. 
 


El Clínica Implant CH Cerdanyola d'Handbol comença el campionat el 4 d'octubre 
Ja s'ha donat a conèixer el calendari per a la temporada d'handbol, en sènior A de la Primera Catalana.

Durant els últims dies, la Federació Catalana d'Handbol ha realitzat els sortejos per a la distribució dels grups i el calendari de les diferents divisions que s'organitzen sota el paraigua de l'organisme autonòmic, des Quarta fins Lliga Catalana. Un tràmit que enguany ha variat a causa de les conseqüències que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut sobre les competicions de la temporada passada. De fet, un dels canvis més importants afecta directament a la Primera Catalana que ha passat de tenir un sol grup de 16 a dos grups de 12.

En primer lloc, la Federació va fer el repartiment d'equips entre els dos grups. Cal recordar que no hi ha hagut descensos des Lliga Catalana i que, en canvi, sí que han pujat fins a vuit equips de Segona.

El Clínica Implant CH Cerdanyola comença el campionat enfrontant-se a la SD Espanyol el dia 4 d'octubre i la segona volta el 17 de gener de 2021.


La resta d'equips que formen el grup el formen: Sant Llorenç, la Garriga, Ràpid Cornellà, OAR Gràcia Sabadell B, Sant Esteve Sesrovires B, Ègara, BCN Sants, Lleida Pardinyes, Sant Martí Adrianenc C, Igualada i CH Cerdanyola Colectivos reclaman al Gobierno una ley integral del amianto 
 
Instan al Ejecutivo a ir un paso adelante y conseguir que España esté libre de amianto en el año 2028.

La Asociación de Víctimas Afectadas por el Amianto en Cataluña (AVAAC) entre otras asociaciones de víctimas del amianto procedentes de toda España, así como diversas organizaciones ecologistas y sociedades científicas como, Ecologistas en Acción, SEPAR (Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica), SEOM (Sociedad Española de Oncología Médica) y SEMFYC (Sociedad española de medicina de familia y comunitaria), exigen al ejecutivo español una Ley Integral del Amianto, a través de un manifiesto suscrito por los citados y la recogida de más de 8.000 firmas en el sitio web change.org, que permita salvar “decenas de miles de vidas” y sitúe a España en una “posición de vanguardia en la UE” y como “referente internacional en la lucha contra la crisis del amianto en el mundo”.

La propuesta de una Ley Integral contra el amianto gira en torno a tres pilares fundamentales: la salud pública, la protección del medioambiente y de los derechos de los trabajadores.

El pasado 16 de julio, el grupo para una Ley Integral del Amianto a través de una comisión, presentó al director general de Calidad y Evaluación Medioambiental, Don Ismael Aznar Cano, del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la perspectiva medioambiental de la propuesta de Ley Integral del Amianto, trasladada al Gobierno de España, y a los Ministerios de Sanidad, Transición Ecológica y el Reto Demográfico, y el Trabajo y Economía Social.

Se prevén 130.000 muertes por amianto de aquí a 2050

Los suscriptores del manifiesto estiman que en España se producirán al menos 130.000 defunciones hasta el año 2050 causados por patologías provocadas por el amianto, de las cuales, un 40%, todavía no se han producido. Por ello exigen al Ministerio de Sanidad que promueva recursos económicos y dotaciones de fondos para la investigación científica y médica del cáncer por amianto y qué mejor momento que el actual, donde se recibirán fondos de Europa, destinados a la reconstrucción y recuperación de España con el fin de salvar decenas de miles de vidas

"La Organización Mundial de la Salud es contundente al advertir que no existe un nivel de exposición a las fibras de amianto que no comporte riesgo, es decir una sola fibra respirada es suficiente para que tras 40 años de media, se desarrolle cáncer mortal de necesidad, y lamentablemente no es un problema sólo del ámbito laboral, sino que lo es de salud pública, laboral y medioambiental", afirman los impulsores de la iniciativa.

Esta exposición se debe entre otros, a que el 65% del amianto instalado en todo el territorio español ha finalizado su vida útil (30-35 años), lo que incrementa su peligrosidad al desprender una mayor cantidad de fibras letales al ambiente o a vertidos con restos de fabricación y de escombro provenientes de la construcción cuyas fibras de amianto son esparcidas por el viento a kilómetros del foco de exposición, ilegales o faltos de gestión y supervisión.

 
Existe un mandato Europeo de obligado cumplimiento, la Resolución sobre los riesgos para la salud en el lugar de trabajo relacionados con el amianto y perspectivas de eliminación de todo el amianto existente (2012/2065 (INI)) aprobada por el Parlamento Europeo en 2013 y al Dictamen del Consejo Económico y Social Europeo “Erradicar el amianto en la UE” (2015/C 251/03), que insiste en el carácter prioritario que deben tener para los estados miembros y para las instituciones comunitarias la eliminación del amianto de forma segura.

Ante la gran pasividad con la que se ha gestionado la situación del amianto en España hasta hoy, el inaceptable deterioro de muchas instalaciones en edificaciones con amianto, los vertidos ilegales en entornos rurales y urbanos que supone exposición pasiva al amianto para el conjunto de la sociedad y constatando que en 14 años no ha existido ningún instrumento legislativo para la erradicación del amianto", las organizaciones firmantes instan al Gobierno a "ir un paso adelante y conseguir que España esté libre de amianto en el año 2028 para recuperar el tiempo perdido y no quedarnos atrás en la lucha contra esta pandemia del amianto".

Fondo de indemnización para las víctimas

El manifiesto propone un amplio abanico de ejes de actuación que debieran quedar al amparo de la norma que se promueva, entre otros:

1.- Necesidad instruir un fondo de indemnización para las víctimas del amianto (FIVA)

2.- Promover el censo de los elementos fabricados con amianto o que contengan asbesto tanto en edificios públicos como privados y su erradicación segura priorizando el desamiantado de escuelas e instalaciones frecuentadas por niños y niñas, dada la especial vulnerabilidad de la población infantil.

3.- La mejora del Registro de Empresas con Riesgo por Amianto (RERA), seguimiento de los planes de desamiantado.

4.- Desarrollo de proyectos de inversión en la investigación científica pública y privada para obtener métodos de diagnóstico precoz de los cánceres del amianto, y lograr avances significativos en el tratamiento de las personas afectadas, para salvar vidas

5.- Terminar con las dificultades de los afectados y afectadas a la hora de acceder al reconocimiento del origen profesional de las patologías causadas por la exposición al amianto.

“Es necesario, urgente e inaplazable trasladar que la salud es lo primero, al contexto del amianto. Hoy estamos a tiempo de salvar decenas de miles de vidas y de evitar prolongar la pandemia de casos de cáncer y otras enfermedades derivadas de la exposición al amianto”, subrayan.

(nuevatribuna.es) 23 juliol
 


Los oncólogos reclaman una ley general de amianto para evitar más muertes

Tiene relación directa con el cáncer de pulmón, mesotelioma, cáncer de laringe
y de ovario


 
La Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) se suma a la petición de varias organizaciones de desarrollar una Ley Integral del Amianto. El objetivo es evitar las muertes derivadas de la exposición a este material cancerígeno. Así, junto a la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (Separ), entre otras sociedades científicas, los oncólogos se adhieren al Manifiesto publicado recientemente.

En la actualidad alrededor de 125 millones de personas en todo el mundo se exponen al amianto, según la Organización Mundial de la Salud (OMS). En general, la exposición se produce en el lugar de trabajo, lo que provoca que, al año, mueran en el mundo 107.000 personas por cáncer de pulmón, cáncer de pleura o mesotelioma y asbestosis, y 1.523.000 años de vida ajustados por discapacidad.

Los oncólogos recuerdan que pueden atribuirse miles de muertes a otras enfermedades relacionadas con el amianto

Los expertos oncólogos recuerdan que pueden atribuirse miles de muertes a otras enfermedades relacionadas con el amianto. Además, También se relacionan los fallecimientos con exposiciones a este material que no están relacionadas con el lugar de trabajo. Entre estas, la OMS estima unas 400 muertes. Aunque en España está prohibida desde 2002 la producción del amianto no existe una regulación sobre este que ya está instalado a nivel nacional. Hasta ese año fue muy utilizado en España y aún sigue formando parte de múltiples instalaciones.

“Por desgracia, en España no disponemos de un registro regulado de enfermedades relacionadas con el amianto y existe por tanto un infradiagnóstico importante. Además, no hay competencia nacional reguladora en España para gestionar la prevención de la exposición. Y todo esto hace necesario una ley integral que regule todo esto”, asegura el Dr. Álvaro Rodríguez-Lescure, presidente de SEOM.

Latencia de hasta 40 años

El oncólogo recuerda que este material tiene un periodo de latencia de hasta 40 años, lo que lo convierte en la actualidad en “un problema sanitario prevalente de gran impacto en España”. El Dr. Rodríguez-Lescure advierte de que esto “se mantendrá en las próximas décadas”.

Dr. Rodíguez-Lescure: “El amianto es un carcinógeno desconocido. Tiene una relación directa con el cáncer de pulmón, el mesotelioma, el cáncer de laringe y el de ovario”

Por otra parte, insisten en que no se trata de un enfermedad asociada que afecte únicamente a los antiguos trabajadores del amianto. “Nos afecta a todos, como población general expuesta, sin saberlo, de forma ambiental. Sin embargo, es un carcinógeno desconocido en este aspecto. Concretamente el amianto tiene una relación directa con el cáncer de pulmón, el mesotelioma, el cáncer de laringe y el de ovario”.

Desde SEOM crearon un grupo de trabajo específico sobre este asunto, centrado en la prevención, la colaboración con Medicina del Trabajo, las bajas laborales y la identificación de enfermedades profesionales de naturaleza oncológica.

Con una Ley Integral quedarían reguladas las medidas para la  iden-

 

tificación de población de alto riesgo de enfermedad atribuible al
amianto.

Los oncólogos también destacan los beneficios para la salud pública que tendría una Ley Integral del Amianto. Por una parte, quedarían reguladas las medidas para la identificación de población de alto riesgo de enfermedad atribuible al amianto. “Esto permitiría implementar medidas de seguimiento/screening, teniendo en cuenta el periodo de latencia de enfermedad”, aseguran desde SEOM.

En segundo lugar, podrían identificarse los casos atribuibles a este material cancerígeno. Esto se haría a través de un Registro de Notificación Obligatoria de todos casos atribuibles al amianto como la asbestosis o el cáncer.

Manejo de pacientes con enfermedades del amianto

Desde oncología también piden fomentar la importancia de la identificación de estas enfermedades en el registro. En concreto, entre los especialistas sanitarios que intervienen en el manejo de pacientes con enfermedades del amianto, incluidos los oncólogos.

Es importante evitar el infradiagnóstico. Para ello, aconsejan permitir el acceso al registro a todos los especialistas que intervienen en el manejo de estos pacientes

Por otro lado es importante evitar el infradiagnóstico. Para ello, aconsejan permitir el acceso al registro a todos los especialistas que intervienen en el manejo de estos pacientes. Desde el médico de atención primaria, neumólogo y oncólogo, hasta el médico del trabajo, entre otros.

Otro aspecto importante es la identificación de los casos potencialmente atribuibles al amianto, como aquellos relacionados con la exposición en población general ambiental/residencial. Por último, desde SEOM señalan que esta ley permitiría, a corto plazo, tener una imagen de la situación en España para gestionar recursos y medidas de prevención/diagnóstico por áreas de prioridad.

(http://isanidad.com)     20 juliolParticipació i voluntariat
al Parc Natural de Collserola

 
Aquesta primavera les nostres vides han estat marcades per la pandèmia de la Covid 19.

El confinament ha tallat de forma contundent no només la possibilitat en molts casos d’anar al Parc, sinó de contribuir a conservar-lo. Finalment han estat 74 les actuacions que s’han hagut d’anul·lar.Totes les activitats dels programes de foment de la participació i suport al voluntariat s’han vist afectades pel confinament i per les normes que han regulat les diferents fases del desconfinament. Tot i tractar-se majoritàriament d’actuacions a l’aire lliure, no ha estat possible fer-ne alguna fins a l’entrada de l’estiu, justament l’època en què el dispositiu de prevenció d’incendis aconsella no fer activitats al medi natural.

Des del 13 de març fins al 21 de juny s’han hagut d’anul·lar 58 actuacions del Col·laborem amb el Parc (40 d'aquestes programades amb entitats diverses i 18 amb entitats vinculades al món educatiu). La setmana de la natura, prevista per a finals de maig, es farà finalment el proper octubre.

El desenvolupament dels projectes de participació en la gestió també s’ha vist afectat per la situació. La celebració del Let’s Clean Up Europe es va suspendre, així com les 11 Trobada on-line de la Taula d’Entitats Col·laboradores del Parc del 15 de juny de 2020 actuacions previstes.

Finalment s’ha reprogramat del 18 al 20 de setembre.


 No ha pogut ser així amb l’Ultra Clean Marathon, que queda posposada definitivament per al 2021. Les reunions de treball o les tasques associades a altres projectes, com els d’espais fontinals o el control de plantes exòtiques invasores, s’han fet en línia o s’han anul·lat.

El mateix ha succeït amb 2 activitats de responsabilitat social corporativa (RSC), on col·laboren les empreses, i amb 5 sortides guiades de l’Agenda del Parc que s’havien organitzat de forma conjunta amb 3 entitats.

Cal destacar la col·laboració i la implicació de les associacions veïnals en la detecció i la solució de les incidències causades pel temporal de pluja de finals d’abril que va afectar diverses zones del Parc i que es va sumar als efectes produïts pel temporal Gloria.

També cal agrair totes les comunicacions d'incidències o observacions sobre l’estat dels diferents espais, elements de patrimoni, o també, relacionades amb la flora i la fauna que durant tot aquest període, han fet arribar al Consorci moltes persones que viuen al Parc o que hi han anat quan les mesures de confinament ho han fet possible.

En aquest context, el 15 de juny es va fer la 2a trobada d’aquest any de la Taula d’Entitats Col·laboradores, en línia. Hi van participar 25 persones, entre representants de 15 entitats i tècnics del Consorci. Va servir per intercanviar experiències viscudes durant la pandèmia i parlar del futur.

(parcnaturalcollserola)


Escola d'arts plàstiques
de l'Ateneu
Té com a objectiu principal impulsar i donar resposta a les inquietuds creatives de la ciutadania en el marc de les arts plàstiques i visuals.

No són necessaris coneixements previs.Els cursos, excepte si s’indica específicament, es desenvolupen al llarg del curs lectiu escolar, de final de setembre a juny.

Els preus en cada matèria o mòdul estan indicats per trimestre.

L’Escola d’Arts de l’Ateneu tramitarà les sol·licituds per estricte ordre d’arribada i comunicarà la confirmació o denegació de la inscripció en fun-ció del nombre de places disponibles en cada cas. La comunicació es rea-litzarà per correu electrònic o telèfon a la persona interessada. Els cursos tenen una durada d’un curs escolar, d’octubre a juny. El pagament es farà per domiciliació bancària i es fraccionarà trimes-tralment en tres càrrecs del mateix import. Un cop iniciat el curs, es podran realitzar noves inscripcions sempre i quan hi hagi disponibilitat de places en els cursos sol·licitats. En aquest casos es pa-garan de manera proporcional el/s mes/ mesos d’ús corresponents, i per als trimestres següents s’aplicarà el pagament trimestral. Si necessiteu més informació truqueu a l’Ateneu (tel.: 93 5914133)
o entreu al web:
www.cerdanyola.cat/cultura/inscripcio-les-activitats-i-cursos-de-lateneu

Llibretó dels cursos i tallers de l'Ateneu 2020-21

Trobat un timateri durant la darrera campanya d’excavacions al fossat defensiu de ca n’Oliver.
 
Les troballes arqueològiques del poblat ibèric de ca n’Oliver, datades entre finals del segle III i el II aC, serveixen perquè les noves generacions d’arqueòlegs puguin investigar l’aplicació de noves tècniques que millorin els resultats científics de la seva recerca.

Un Thymiaterion (timateri) localitzat al fossat defensiu del poblat durant la darrera campanya d’excavacions ha estat triat per Judith Martí Caballero per fer el treball final del Títol Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals en l'especialitat d'arqueologia.

La peça tornarà aviat a Cerdanyola del Vallès per formar part de la col·lecció permanent del Museu de ca n’Oliver i es podrà veure física i també virtualment.

No és la primera peça trobada a les excavacions de ca n’Oliver utilitzada a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya perquè generacions d’arqueòlegs i conservadors es formessin.

El director del museu de ca n’Oliver, Joan Francès, destaca que les bones relacions són profitoses per les dues parts.El Museu de Ca n'Oliver torna
a obrir els caps de setmana 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver torna a obrir en el seu horari habitual a les visites lliures sense concertació prèvia i recupera les activitats estables del primer i segon diumenge de mes

El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver retorna poc a poc a la nova normalitat. A partir d'avui 1 de juliol i fins el 31 de setembre, el seu horari serà :


De dimecres a divendres de 17h a 20h
Dissabtes d'11h a 14:30h i de 16:30h a 20h
Diumenges i festius de 10:30h a 14:30hEl museu també reprèn les activitats permanents del primer i segon diumenge de mes.


El primer diumenge de mes es tornarà a oferir una jornada de portes obertes i a les 12h una visita guiada gratuïta al Poblat i al Taller metal·lúrgic reconstruït. I el segon diumenge de cada mes, a les 12h es realitzarà una visita guiada a l'exposició permanent i a una de les cases reconstruïdes (la visita és gratuïta amb l'entrada)

Tot i que no cal fer inscripció per participar, es recomana fer-ho perquè el nombre de places està limitat a 20.

Coincidint amb la reobertura del Museu, l'exposició Dones. Ficcions i Realitats acaba la seva estada al museu.

L'Obertura de l'esglèsia de Sant Iscle cada tercer diumenge de mes i el jardí de Ca n'Ortadó s'obriran al setembre en el seu horari habitual.

Informació : Tf. 93.580.45.00 museucanoliver@cerdanyola.cat www.museucanoliver.cat
Cerdanyola celebrarà el Festival de Blues del 2 a l’11 d’octubre.
 
Aquest any en espais emblemàtics de la ciutat 
El certamen preveu una cinquantena de concerts en mitja dotzena de recintes a l’aire lliure adequats a la situació sanitària

El Festival de Blues de Cerdanyola se celebrarà del 2 a l’11 d’octubre de 2020 en una edició especial que inclourà canvis en l’organització habitual per adaptar-se a les mesures sanitàries recomanades per les autoritats. L’organització del festival formada per l’Ajuntament de Cerdanyola amb l’assessorament d’una comissió ciutadana de perso-nes vinculades a la història del festival, està treballant en el cartell que inclourà una cinquantena de concerts en mitja dotzena d’espais, a més d’activitats paral·leles que conformaran l’off festival.

El festival es durà a terme en mitja dotzena d’espais emblemàtics de la  ciutat.  Es tracta de recintes a  l’aire  lliure  que  permetran  garan-
tir l’aforament i la distància, alhora que es recuperen espais per a la cultura com per exemple l’amfiteatre de Can Serra, la Masia Cordelles, l’antiga pista d’hoquei de la biblioteca municipal o Ca n’Ortadó.

Aquest any 2020 estava previst que el Festival Internacional de Blues de Cerdanyola celebrés la seva XXX edició, un número rodó per al qual es preveia una celebració especial.

L’efemèride queda posposada a l’any 2021 i és per això que s’ha optat per organitzar la XXIX’5 edició.

Com ja és habitual també el cartell de concerts es completarà amb exposicions, activitats i propostes per al públic familiar.La Generalitat finançarà el segellat definitiu de l’abocador de Can Planas, a Cerdanyola 
El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat finançar la clausura definitiva del dipòsit controlat de Can Planas, situat al terme municipal de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

L’actuació consistirà a segellar l’abocador, d’acord amb als estudis de compatibilitat de la instal·lació amb els residus existents i els usos urbanístics previstos, que seran objecte d’un altre projecte.

L’abocador de Can Planas el conformen un conjunt de cubetes d’una antiga argilera reblerta entre les dècades dels 70 i dels 90 per residus de diversa tipologia.

Ocupa un total de 18 hectàrees i un volum de 2,45 milions de metres cúbics. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), titular de la instal-·lació, situada entre el Castell de Sant Marçal i la carretera BP-1413, va iniciar-ne la clausura l’any 1995.
Ara l’ARC atorgarà una subvenció a l’AMB, per finançar-ne el segellat, per un import màxim de 10,6 milions d’euros, provinents a parts iguals del Fons de Gestió de Residus Municipals i del Fons de Gestió de Residus Industrials.

Aquests fons acumulen els recursos econòmics recaptats amb el cànon de residus municipals i amb el cànon de residus industrials.

Els cànons són impostos ecològics que incentiven un compor-tament més respectuós amb el medi ambient i impulsen mesures de minimització i de valorització material dels residus, i de tractament correcte dels residus. 2 de juliol de 2020.(govern.cat) 2 juliol
El Museu d’Història i el d’Art
ya han obert les portes i s’ha adaptat als protocols de seguretat del desescalament. 
Per accedir-hi caldrà sol·licitar cita prèvia i anar-hi amb mascareta i guants

El Museu d’Història oferirà a ca n’Oliver els materials que expliquen el nostre passat ibèric i obrirà les portes del poblat, amb els espais mu-seïtzats i algunes llars reconstruïdes.

El Museu d'Art permetrà que la ciutadania gaudeixi de les Dames de Cerdanyola, els irònics personatges d'Ismael Smith, amb el medite-rranisme de Josep de Togores i amb la resta del seu patrimoni artístic.

Accedir al Museu d’Art de Cerdanyola

Respecte a can Domènech es podrà accedir a la col·lecció perma-nent, a l'exposició temporal ""L'Home Nu" fins al 5 de juny i al taller de restauració dels relleus d'Ismael Smith. La primera planta del  mu-

seu restarà tancada.

La visita s'haurà de fer amb mascareta i respectant distàncies.

 L'aforament de les sales es reduirà a 10 persones i el personal del museu farà l'acompanyament per garantir una visita segura, saludable i satisfactòria.

El jardí de can Domènech tornarà a ser un espai obert per gaudir de la vegetació i la seva col·lecció d'escultures monumentals, i en algunes franges del matí també estarà obert al públic (de 10 a 13 hores de dilluns a divendres). L'aforament estarà limitat a 20 persones.

Més informació del Museu d’Art:
https://macerdanyola.wixsite.com/museuartcerdanyola-
Durant el confinament, abastiment agroecològic
de proximitat
 
La pagesia de Collserola, i de tot el territori, té un munt de productes, sans, de qualitat, frescos i ecològics preparats per servir-te’ls. Aprofita’ls i a més donaràs suport als projectes que gestionen el nostre territori.

Finca de Can Puig. Font: Arran de Terra
Molts projectes agroramaders i artesanals del territori estan en una situació molt difícil com a conseqüència del confinament. Alguns d’ells han perdut els seus canals de comercialització principals, com menjadors escolars, restauració i mercats a l’aire lliure; d’altres estan fent un important esforç addicional per la gran quantitat de comandes, moltes d’elles a domicili, que estan rebent aquests dies.

L’abastiment alimentari és una prioritat en aquesta etapa de confinament, i la pagesia i els projectes d’elaboració artesanal són sectors estratègics que mantenen viu el nostre territori i generen economia local amb un alt valor afegit.

La pagesia de Collserola no s’escapa d’aquesta situació, tot i tenir una xarxa de consumidors propera s’han perdut diferents canals de comercialització molt rellevants per a la seva viabilitat econòmica, a causa de la situació d’emergència sanitària.

És doncs moment, també, de donar suport a aquesta pagesia que realitza un paper tant important de gestió del Parc Natural.

Us deixem un llistat de recursos perquè pugueu consumir ecològic i de proximitat.

Recursos per a consumir productes de proximitat:

Consulta el Catàleg de la pagesia de Collserola. Hi trobaràs tots els productors del Parc i la forma de contactar-hi. De les diferents iniciatives, actualment necessiten suport per a la venda de productes:
Xai de Collserola. Podeu contactar directament per telèfon amb el productor al 626 43 16 71

Can Puig. Tenen excedents de carxofa morada i faves per la baixada de venda de productes a la seva agrobotiga del Papiol. Podeu contactar directament al 689 93 42 41

Can Miano. Estan tenint dificultats per vendre els cargols que crien a Sant Feliu. Contacteu amb 677 78 17 34

Pere Montes. Ofereix la seva mel, després dels tancaments de restaurants i altres canals als que abastia abans del confinament. Contacteu a 646639667

A més també trobaràs molts més productors i productes al web Abastiment Agroecològic amb un mapa i directori de projectes agroramaders i artesanals a tota Catalunya.

Si vius a Barcelona, l’Ajuntament ha publicat al seu web un llistat de productors que serveixen a la ciutat. Els trobaràs a : 
a :  https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/productores-amb-servei-a-domicili-a-barcelona_938387

I no t’oblidis dels mercats de proximitat. Han reajustat les mesures de seguretat i en algun cas el lloc, però molts d’ells segueixen funcionant.

Consulteu els canals de comunicació del vostre municipi per conèixer si es desenvolupen o no i en quines condicions. Trobaràs un llistat dels mercats agroecològics:
Directori dels mercats setmanals a tot el territori: https://www.mercatsetmanal.cat/

A Barcelona pots consultar els que estan oberts al següent enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/noticia/els-mercats-de-pages-reobren-aquest-cap-de-setmana-2_939230

(parcnaturalcollserola)
La UAB als rànquings
 
En els darrers anys la UAB ha vist com es reconeixia el seu esforç per impulsar la qualitat de la docència, per atraure talent internacional i per obtenir un impacte creixent de la recerca amb una millora progressiva de la classificació en els rànquings internacionals més prestigiosos i influents. Així la UAB es troba entre les capdavanteres de l'àmbit espanyol en rànquings mundials com el QS World University Rankings (QS WUR), el Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) i l’Academic Ranking of World Universities (ARWU).
188 - La UAB és la segona universitat espanyola al rànquing.
La UAB és la segona universitat de l'Estat espanyol i se situa en la posició 188 mundial (i en la 82 a escala europea) segons el rànquing QS WUR 2020, que classifica les 500 millors universitats del món.
12 - La UAB és la dotzena millor universitat jove del món. La UAB es troba en la dotzena posició a escala mundial, en la cinquena a escala europea i és la segona universitat espanyola en el rànquing de les 50 universitats del món de menys de 50 anys, elaborat a partir dels resultats del QS WUR 2018.
201-300 - La UAB és la segona millor universitat de l'àmbit espanyol. La UAB se situa entre les posicions 201 i 300 del món en la classificació ARWU, que elabora la Universitat Jiao Tong de Shanghai. En l'àmbit espanyol, la UAB apareix en la segona posició conjuntament amb altres universitats. 157 - La UAB està entre les 200 millors del món. La UAB se situa en la posició 157 a escala mundial i com la segona universitat de l'Estat espanyol en el rànquing THE WUR 2020. En l'àmbit europeu, la UAB es consolida entre les cent primeres universitats en la posició 69.
13 - La UAB és la tretzena universitat a escala mundial. La UAB ocupa el tretzè lloc a escala mundial, el setèa escala europea i el segon dins l'àmbit espanyol en la sisena edició de la classificació de les 200 millors universitats del món de menys de 50 anys. Aquest rànquing es basa en el THE WUR 2018. 2 - La UAB és la segona universitat espanyola per volum d'activitat científica. La UAB és la segona universitat espanyola per volum de publicacions indexades a SCOPUS segons el rànquing el·laborat pel Scimago Lab. A escala mundial la UAB ocupa la posició 267 en nom-bre de publicacions.
2 - La UAB és la segona universitat espanyola per volum i la tercera en impacte de les publicacions. La UAB ocupa el setè lloc pel que fa al nombre de publicacions dins l'àmbit dels països iberoamericans, i és la segona universitat espanyola en volum i la tercera en impacte de la producció científica segons l'edició de 2015 del Scimago Ranking Iberoamerica. 133 - La UAB és la 133 del món- La UAB és la segona universi-tat d’Espanya, la 51a d’Europa i la 133a del món segons l’edició del 2018-2019 del rànquing URAP, que publica anualment la Universitat Tècnica de l’Orient Mitjà (Turquia). Aquest rànquing classifica 2.000 universitats del món segons el nombre i la qualitat de les publicacions científiques.
181- La UAB se situa a la posició 181 del món. La UAB ha assolit el lloc 181 a escala mundial en l’indicador global publicat per la Universitat Nacional de Taiwan (NTU) l'any 2019, basat en l'activitat investigadora. Amb aquest resultat, la UAB es manté entre les 200 millors del món, i es consolida en la segona posició espanyola. 212 - La UAB ocupa el lloc 212 per volum de publicacions. En
l'edició de 2019 del Leiden Ranking de productivitat científica, la UAB se situa en la posició 212 en el rànking global per volum de publicacions. Dins l'àmbit espanyol, ocupa el tercer lloc en volum de publicacions i el segon en col·laboració internacional.
195 - La UAB és la segona universitat espanyola. La UAB ocupa la posició 195 a nivel mundial i la segona posició a nivell espanyol, en la setena edició del rànquing que publica el Center for World University Rankings situat a l'Aràbia Saudita. 20 - El DDD de la UAB és el 20è del món i el primer d'Espanya
El Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB ocupa el primer lloc entre els repositoris de les universitats espanyoles segons l'edició de gener de 2017 del rànking web de repositoris del món elaborat pel CSIC, i se situa en el 20è lloc dels repositoris institucionals a escala mundial.
9 - La UAB té 9 especialitats entre les 100 millors del món. Nou disciplines científiques de la UAB se situen entre les 100 primeres del món: Veterinària (situada entre les 50 millors del món en el lloc 31), Arqueologia, Idiomes Moderns, Agricultura, Geografia, Polìtiques Socials i Administració, Sociologia, Economia, i Educació, segons el rànquing per disciplines científiques que elabora QS a partir d'alguns indicadors del QS WUR 2020. En global, la UAB està entre les 200 primeres universitats en 28 de les 48 matèries classificades per QS. 2 - La UAB és la segona universitat espanyola en publicacions per universitat i per professor. L'Observatori impulsat per l’Aliança A4U mostra que la UAB ocupa el segon lloc en publicacions per universitat i per professor, també es troba en el segon lloc en nombre de publicacions en col·laboració nacional i internacional i en cites, tant per universitat com per professor.

Font : UABMapa de Catalunya 
 
    Cliqueu sobre la fotoHistòria d'internet El Sincrotró Alba compleix 10 anys al servei de la societat
 
10 anys han passat des de la inauguració d’ALBA, la font de llum de sincrotró d’Espanya. El 22 de març de 2010, se celebrava la posada en marxa d’un projecte científic sense precedents amb l’objectiu de convertir-se en una eina essencial per a la ciència i la tecnologia del país. Una dècada després, ALBA ha complert amb escreix les seves expectatives, sent també un referent internacional entre les fonts de llum. Actualment segueix en procés de creixement continu amb la instal·lació de nous equipaments i l’actualització de la seva instru-mentació, per afrontar els reptes científics del present i del futur. Ara en particular, ajudant en la lluita contra el COVID-19 per avançar en el coneixement del virus i en el desenvolupament de vacunes i tractaments.

Les xifres d'aquests 10 anys

ALBA és una infraestructura científico-tècnica singular al servei de la comunitat científica i industrial, que acudeix al Sincrotró per realitzar les seves investigacions de més alt nivell. El nombre d’usuaris de llum de sincrotró a Espanya ha passat dels 200 que hi havia en el moment de l’aprovació del projecte a més de 5.000, dels quals gairebé la meitat internacionals; així com més de 50 empreses privades usuàries tant nacionals com internacionals. En total, ALBA ha donat servei a personal científic de 1.850 institucions i centres de recerca de 45 països diferents. El resultat ha estat la realització de més de 1.500 experiments que han sigut plasmats en unes 1.100 publicacions en revistes especialitzades.

Actualment el Sincrotró ALBA disposa de 8 línies de llum i 5 més estan en fase de construcció, equipades amb tècniques capaces d’analitzar la matèria a escala atòmica i molecular gràcies a la gran qualitat de la llum de sincrotró produïda. Des de la seva posada en marxa s’han generat 37.722 hores de llum. En aquest temps, els electrons dels acceleradors recorrerien 2,7 milions de vegades la distància de la Terra al Sol!


Un futur de compromís creixent

Passats els primers 10 anys, el Sincrotró ALBA segueix evolucio-nant. Una instal·lació puntera ha d’estar actualitzant-se constantment per mantenir-se a l’avantguarda de la ciència i la tecnologia. A part de construir més línies de llum, ALBA albergarà nous laboratoris amb tecnologies complementàries, tals com la nova plataforma de microscòpia electrònica avançada, en col·laboració amb diferents centres de recerca. També, i durant 2020, ALBA presideix LEAPS, l’associació europea creada recentment que inclou tots els sincrotrons i làsers d’electrons lliures d’Europa: un total de 20 grans instal·lacions. Alhora, s’està començant a preparar un pla de renovació dels acceleradors i de les línies de llum denominat ALBA II. Amb la previsió de realitzar-lo en la pròxima dècada, suposarà disminuir la mida del feix d’electrons, augmentant així la brillantor de la llum de sincrotró, la seva coherència i la capacitat per revelar nous detalls de la matèria.

Però… per què serveix un sincrotró?

Les diferents línies de llum d’ALBA permeten usar múltiples tècniques basades en la interacció de la llum de sincrotró amb les mostres que s’estudien. Les seves capacitats d’anàlisi abasten els camps més punters de la ciència, des de l’estudi físic i químic de superfícies i materials avançats, incloses les seves propietats electròniques i magnètiques, fins a l’anàlisi de polímers i materials d’interès biològic per aplicacions en medicina o ciències ambientals. Els exemples de les investigacions realitzades a l’ALBA aquests anys són molt amplis i variats: recerca de nous materials per bateries i dispositius electrònics, l’anàlisi de fàrmacs per malalties com la malària, l’hepatitis C, el càncer o l’Alzheimer, el disseny de catalitzadors o l’estudi per la conservació de pintures romàniques.

 Altres experiments assentaran les bases del nostre futur més pròxim en àmbits com l’espintrònica o les fonts d’energia alternatives.

Cal mencionar l’últim projecte recentment aprovat d’una nova línia de llum, especialment dissenyada per realitzar un tipus d’investigació gens prevista en el pla inicial del Sincrotró. Es tracta d’una línia en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea per caracteritzar amb llum de sincrotró els mòduls de miralls que constitueixen l’òptica de raigs X del telescopi avançat per astrofísica ATHENA. Aquest telescopi s’enviarà a l’espai el 2031. Detectarà els raigs X d’altes energies provinents per exemple dels forats negres que engoleixen matèria o de la formació de clústers de galàxies. D’aquesta manera, ALBA participa també en el desenvolupament de la tecnologia espacial.

Però sobretot ajuda a resoldre els reptes presents. En l’actualitat un nou desafiament global està fent canviar els nostres hàbits i reconsi-derar les nostres prioritats. A l’ALBA s’ha obert una convocatòria prioritària de projectes per ajudar en la lluita contra el SARS-CoV-2 virus, causa de l’actual brot de COVID-19. Les tècniques de llum de sincrotró són útils, per exemple, per entendre l’estructura molecular dels coronavirus i els seus mecanismes d’infecció de cèl·lules sanes. ALBA posa al servei de tota la comunitat científica la seva instrumen-tació, els seus coneixements i el seu personal altament especialitzat per contribuir a solucionar aquest repte.


Una mica d'història

ALBA es va inaugurar el 2010 però la seva història comença uns quants anys abans. Després d’un estudi de viabilitat realitzat el 1992 per un grup de treball en què hi havia, entre d’altres, Ramon Pascual, actual president honorari d’ALBA; Joan Bordas, primer director del Sincrotró; i Salvador Ferrer, antic director científic d’ALBA i actual assessor de la direcció; el març de 1993 la Generalitat de Catalunya va incloure el projecte en el seu segon Pla d’Investigació, va fer una convocatòria de beques per iniciar la formació de personal i va nombrar una comissió promotora del projecte i una d’assessora internacional que va avaluar positivament la iniciativa. També el març, dos anys després, es va firmar un primer conveni de col·laboració entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. Després d’un llarg període de gestació per aconseguir els acords polítics necessaris, les condicions financeres adequades i el consens de la comunitat científica i industrial, el projecte va ser acordat per les dues administracions el març de 2002.

Sembla que el març era un mes favorable per ALBA, ja que va ser el 14 de març de l’any següent, el 2003, quan es va aprovar la constitució del Consorci per la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS) per a la construcció del Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès, cofinançat a parts iguals per les administracions catalana i espanyola.

La construcció va suposar una inversió de 200 milions d’euros i va començar el 2006, després d’haver dedicat uns anys al disseny i a la formació d’un equip d’experts procedents de tot el món (professionals d’altres països però també catalans i espanyols que havien treballat en altres sincrotrons). El 2010 va finalitzar la construcció civil i la instal·lació del complex d’acceleradors amb èxit. Sis mesos més tard, les primeres set línies de llum també estaven acabades. El 2011 (de nou en el mes de març i justament vuit anys després de l’aprovació del projecte), l’equip humà d’ALBA va aconseguir la gran fita de produir els primers feixos de la tan desitjada llum de sincrotró.  


(www.cells.es)     23 març
ESPORT CAP DE SETMANA
 

 

Futbol 3a Divisió
Cerdanyola       

Futbol Sala 2ª divisió grup 3
Cerdanyola Vallès   

                                           oOoOK lliga fem.
 Cerdanyola CH  - Gijón       1 - 1

Lliga Nnal. Catalana
Cerdanyola CH - Vila.Seca

Lliga Nnal. Catalana Fem.
Plalau Plegamans - Cerdanyola 

Primera Catalana F
Cerdanyola CH C 

Segona Catalana C
Cerdanyola CH B 

El Área Metropolitana de Barcelona cobra un 30%
de más en recibos de su
polémico impuesto
 
El organismo supramunicipal admite que existe un método de cálculo menos gravoso pero no anula los importes reclamados

El revuelo causado por la tasa que el Área Metropolitana de Barcelona (AMB) ha extendido a la segunda corona de la urbe como contrapartida a abaratarle el transporte público ha llevado a cotejar la compleja fórmula con que se calcula la cuantía a los propietarios de inmuebles de 18 municipios. Ayuntamientos a los que se ha expandido el tributo metropolitano, como los de Cerdanyola del Vallès y Sant Vicenç dels Horts, han detectado un sobrecoste medio de alrededor del 30% en el recargo aplicado al Impuesto de Bienes Inmuebles.

Ambos han sugerido que se reajuste según los valores catastrales que actualizaron en 2005, lo que el AMB no tuvo en cuenta al tasar el tributo en las dos poblaciones y que conllevaría que los contribuyentes pagasen menos. El AMB lo ha aceptado para 2020, pero ha descartado anular los recibos de este año, estimados con un método aritmético que, aunque alega que es correcto, ha acarreado que el importe se sobrevalore.

«En una reunión pedí tres veces que dieran de baja todos los recibos de Cerdanyola, pero dijeron que era inviable. La única vía que nos han dejado es la del recurso individual», comenta el concejal de Servicios Económicos, Javier Sánchez, que señala que el AMB puede percibir en torno a un millón de euros de más este 2019 en la localidad, al obviar el resultado de la revisión catastral que Cerdanyola efectuó hace 14 años. El Ayuntamiento ha abierto incluso en fin de semana para tramitar peticiones para que se reintegre el exceso sufragado; 3.421 vecinos lo han solicitado en el Consistorio.

«Si deben devolver dinero, lo devolverán, pero mirarán caso a caso», explica Sánchez. El Ayuntamiento ha interpuesto sus propias recla-

maciones porque el AMB le pide 1.000 euros que cree de más por inmuebles de su titularidad y otros 8.500 por propiedades de una empresa pública, aparte de 15.000 euros por otras exentas de IBI y que considera indebidos.

El Ayuntamiento de Sant Vicenç dels Horts también ha presentado un recurso contra el abono que debe hacer por una finca. El alcalde, el socialista Miguel Comino, defiende que «hay que tener en cuenta el valor catastral de 2005» para rebajar el importe y sostiene que el anterior equipo de gobierno, liderado por ERC, no aportó en su momento todos los datos requeridos. «El AMB decidió aplicar el tributo sin disponer de toda la información, con el consecuente perjuicio que ha significado», asegura.

Los vecinos de Sant Vicenç podrán sumarse al recurso para pedir el reembolso entrando una instancia en el Ayuntamiento antes del 16 de enero. El Consistorio trabaja para enviar al AMB los valores catastrales vigentes en 2005 para rebajar el impuesto en 2020.

Más municipios sondean fórmulas menos gravosas. Castellbisbal contratará a una empresa para que compruebe si existe un criterio más favorable para sus habitantes en función de las variaciones del catastro desde 2005. Se guía por la vía abierta por Sant Cugat del Vallès, que discrepó con la base de cálculo y logró disminuir la recaudación que el AMB previó de 6,9 millones a 4,2 millones de euros en la localidad.

Sant Cugat desistió de un contencioso, mientras que Barberà del Vallès sí lo mantiene en el juzgado. El AMB no ha atendido las peticiones reiteradas de respuesta de este medio. JORDI RIBALAYGUE

(elmundo.es) 17 desembreLos alcaldes de Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Barberà y Badia reclaman a la Generalitat
el nuevo hospital
 
Los alcaldes de Cerdanyola, Carlos Cordón, Montcada i Reixac, Laura Campos, Ripollet, José Mª Osuna, Barberà, Xavier Garcés; y Badía, Eva Menor, reclaman un compromiso público de la Generalitat para hacer realidad la construcción del hospital Ernest Lluch para atender una población de más de 200.000 habitantes que sufre una situación sanitaria insostenible.

Los cinco alcaldes denuncian una situación insostenible en la atención sanitaria a un territorio muy poblado y en crecimiento que exige la construcción de un equipamiento hospitalario como el proyectado en los terrenos de Redosa -a caballo de los muncipios de Cerdanyola, Ripollet y Montcada- desde el 2006.

Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola, subraya que la reclamación de un territorio con 200.000 habitantes es de justicia y apunta que el equipamiento mejoraría la atención al resto de la comarca ya que desongestionaria el hospital de Sabadell.

Cordón indica que los alcaldes sólo contemplan la opción de la construcción del hospital Ernest Lluch y no el uso público del Hospital General de Cataluña -entre Sant Cugat y Rubi- tal y como planteó el ex consejero Toni Comín y recuerda que la edificación del equipamiento en la antigua fábrica de Redosa permitiría también la dignificación de una zona históricamente degradada:

El alcalde de Ripollet, José María Osuna, indica que los cinco municipios afectados no tolerarán más demoras y reclama a la Generalitat «certezas, un proyecto claro, un calendario de ejecución y presupuesto» para llevarlo a cabo. Osuna, además, reclama el hospital como imprescindible para mejorar la atención primaria en nuestra zona, elemento que considera que debería ser el centro de las políticas de salud del país.

Los alcaldes han mostrado su indignación por la falta de respuesta de la Generalitat a sus continuas peticiones de diálogo.
La alcaldesa de Montcada i Reixac, Laura Campos, apunta que en el
último año se ha pedido una reunión con la consejera de Salud, Alba Vergès, hasta en cuatro ocasiones y no se ha dado ninguna respuesta en una actitud que considera de falta de respeto a los cinco municipios.

En este sentido, Eva Menor, alcaldesa de Badia, explica que las nece-sidades sanitarias del territorio son claras y no interpretables. Menor explica que «cada vez hay una respuesta sanitaria más débil» y esto provoca una situación insostenible tanto para los usuarios como para los profesionales de la salud. La alcaldesa de Badia subraya que la propia conselleria debería estar interesada en dar una respuesta a la planificación del modelo sanitario del territorio.

El alcalde de Barberà, Xavier Garcés, apunta por su parte que los Ayuntamientos se implicaron al máximo desde el primer momento para hacer realidad el proyecto. Así, el alcalde barberense explica que los municipios costearon el concurso de ideas para hacer el proyecto del hospital Ernest Lluch porque era y es un servicio de proximidad necesario y una oportunidad histórica que no se puede perder.

El centro hospitalario estaba proyectado en los terrenos de la antigua fábrica Redosa, en el término de Montcada i Reixac, en el límite de los términos municipales de Ripollet y Cerdanyola. El proyecto ganador del concurso de ideas sobre el edificio realizado en 2009 plantea un equipamiento con 6 niveles: una planta inferior iluminada por patios interiores, donde se ubicarían los servicios generales del Hospital; la planta de acceso y el primer nivel, que acogerían la totalidad de áreas asistenciales y de apoyo asistencial del edificio; y las tres plantas restantes, que es donde se ubicarían las 10 unidades de hospitaliza-ción. El centro estaba previsto que tuviera 190 camas para agudos y 60 de media estancia, 5 quirófanos, 77 consultas y servicios de urgen-cias, diagnóstico por la imagen y hospital de día, entre otros.

(revistadelvalles.es) 25 nov.Calendari oficial de festes laborals a Catalunya per a l'any 2020. 
Atès el que disposen l'article 170.1.l) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; l'article 37 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, modificat pel Decret 17/1982, de 28 de gener, pel Decret 152/1997, de 25 de juny, i pel Decret 146/1998, de 23 de juny;

Atès l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, escoltat el Consell de Relacions Laborals, i en ús de les atribucions que tinc conferides,Article 1

a) Són festes laborals a Catalunya durant l'any 2020 les següents:

  1 de gener (Cap d'Any)

  6 de gener (Reis)

10 d'abril (Divendres Sant)

13 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)

  1 de maig (Dia del Treball)

24 de juny (Sant Joan)

15 d'agost (l'Assumpció)

11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)

12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)

  8 de desembre (Immaculada Concepció)

25 de desembre (Nadal)

26 de desembre (Sant Esteve)b) Al territori d'Aran, d'acord amb el Decret 152/1997, de 25 de juny, i el Decret 146/1998, de 23 de juny, que modifiquen el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, sobre el calendari de festes fixes i suplents, la festa del dia 26 de desembre (Sant Esteve) queda substituïda per la del 17 de juny (Festa d'Aran).

Article 2

A més de les festes esmentades, mitjançant una ordre d'aquest Departament, s'han de fixar dues festes locals, retribuïdes i no recuperables, a proposta dels ajuntaments.

Article 3

De conformitat amb el Decret 319/1993, de 28 de desembre, i en relació amb el que disposa l'article 30.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el calendari laboral anual té efectes com a calendari de dies inhàbils pel que fa al còmput de terminis administratius a Catalunya.


Barcelona, 7 de juny de 2019Cerdanyola, terra d'ibers 
 
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals.

De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les familiars o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.

En aquesta visita, entre d'altres aspectes de la cultura ibèrica, es podrà veure quines activitats feien les dones i quin paper tenien dins de la societat ibèrica.

 
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. activitat per a majors de 8 anys.

Visita guiada gratuïta, a les 12 h, a l’exposició permanent amb l’entrada
Horaris museu:

Dissabte: 11-14.30 i 16.30-20 h
Diumenge: 10.30-14.30 h

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19) Preservar el patrimoni històric: Can Coll com a exemple 
Pel seu important valor patrimonial i etnogràfic la recuperació dels elements del passat agrícola de la serra és una de les tasques que es desenvolupa a diferents espais del Parc i, sobretot, a la finca de Can
Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc.

Un dels trets històrics més destacats del passat agrícola de la finca de Can Coll són les feixes delimitades per murs de contenció, de gran desnivell. Aquestes construccions serien avui dia impensables pel seu elevat cost, per això esdevenen un element de valor patrimonial i etnogràfic a conservar.

Enguany s’ha fet la recuperació del mur de pedra d’una de les feixes, pot ser el de més valor, dels tancats de la granja de Can Coll. La part on s’ha actuat és la meitat del mur quedes de l’origen ja estava compost per pedra i restes de totxo. A la resta de mur format per morter de calç i ciment amb pedra de riu petita, no s’ha actuat.

El mur original és autoportant però amb el pas del temps el fred, la calor, etc., s’ha anat degradant i fentcavitats, és a dir, perdent molt material de la secció del mur, fet que provocava la caiguda de les peces de l'acabament de la part superior del mur.
En els treballs duts a terme, el que s’ha buscat ha estat sanejar totes les parts més degradades i arribar fins al material més cohesionat i estable, zones on ja era necessari sanejar amb maquinària més potent. Aleshores s’ha continuat amb el mateix pendent del talús original per donar-li estabilitat, excepte a la zona del revolt, on el grau d’inclinació éssuperior, per tal de donar encara més estabilitat, reomplint per darrere amb morter i pedra.

Una part de la pedra utilitzada ha estat recuperada d’altres murs de pedra seca que han anat caient i dispersant-se amb els anys pels camps de conreu. La resta, l’hem anat a buscar per la mateixa finca, la qual cosa ha comportat passar moltes hores recollint i buscant pedres.

S’han recuperat tots els forats d’escorrentia d’aigües pluvials existents amb peces recobrades de la masia mateixa, que s’havien guardat per a aquests casos, i també s'ha refet la part de l'acabament del revolt, que havia caigut per la degradació i el pas del temps.

A la base del mur s’ha fet una sabata correguda armada per donar més estabilitat. Els treballs han durat quatre setmanes.

(parcnaturalcollserola)Els vitralls de
Les Dames de Cerdanyola,

peces emblemàtiques del Museu d'Art de Cerdanyola(MAC), han estat proclamats
Bé Cultural d'Interès Nacional 


Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa,

començarà l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.

Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% aquestes festes de Nadal a Catalunya.Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.


Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

   Cerdanyola del Vallès
 
 
Nou Cartipàs Municipal
 
 
 
Data 24 setembre 2020
Nou Consistori 2019 
L'Auca de Cerdanyola al 1933 
 
   
   
   
Font : Arxiu Jaume Mimó   Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.


La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2020 
 
 

En el quadre adjunt s'inclouen les taxes i els imposts més destacats que afecten a la ciutadania i el període de pagament de cada tribut. La gestió del cobrament dels tributs la du a terme l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. L’Impost de Béns Immobles Urbans es pot pagar en quatre pagaments fraccionats. La resta de tributs es paguen en un únic rebut.

Per a consultar la pàgina de l’ORGT dedicada a Cerdanyola del Vallès i on hi trobareu els terminis de pagament per a tots els tributs locals, punxeu aquí.

L’Oficina Gestora de l’ORGT a Cerdanyola del Vallès és al carrer d’Altimira, 48, 1r C Tel. 934 729 170. Horari: de 8.30 a 14 h. Email:
orgt.cerdanyola@diba.cat

L’atenció telefònica a la persona contribuent es fa al telèfon 932 029 802, de dilluns a divendres, de 8:15 a 14:15h i dilluns i dimarts de 15:30 a 17:15h. HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

Dilluns, dijous, divendres i dissabtes
de 8:30h a 12:30h i de 14h a 17h.


Dimarts de 8:30h a 13:30h.
Diumenges de 10h a 14h.
 
   


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900. Totalment desconeguda

Passseig de Cordelles al voltant de 1900. A la vista de la fotografia podem afirmar sense cap por, que res del que ensenya existeix
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Josefa Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - Regidor delegat
Javier Sánchez Miras - 3a. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Gloria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
 


Properes activitats
 
 


A partir del dimarts 1 de setembre es pot veure l'exposició de pintures a l'oli de l'artista local Juanma Muñoz que s'exposarà a la Sala Arc del Museu d'Art de Cerdanyola i que està organitzada per l'Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola ASSOCIACIÓ D'ARTISTES PLÀSTICS DE CERDANYOLA amb la col·laboració de l'Ajuntament.
La mostra es podrà visitar de l'1 al 27 de setembre.


Dissabte dia 26 setembre s'inicia la temporada de l'OK Lliga femenina amb la trobada Cerdanyola CH - Telecable HC. integrats al grup A. Sota la direcció de Carles Marín, l’equip s’ha posat en marxa format per la capitana Laia Pera, Gemma Solé, Maria Figuerola, Adriana Gutiérrez, Dai Silva, Joana Xicota, Noëlie Paredes i la portera Mariona Surós. Les jugadores de l’equip de Nacional Catalana també entren a la dinàmica d’entrenaments del grup d’Ok Lliga.
Els quatre primers classificats de cada grup jugaran, a partir de el 6 de febrer de 2021, la segona fase de la competició units per aconseguir el títol, mentre que la resta lluitaran per la permanència, amb la pèrdua de categoria per als quatre últims.


Diumenge 27 de setebre d'11:30 a 13:30 h.
La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Obrirà els diumenges d'11:30 a 13:30 h, al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.
Les activitats dirigides de la Jugatecambiental es desenvoluparan seguint les mesures corresponents de prevenció de la COVID-19 i en grups reduïts, per això és necessària la inscripció prèvia a través del mail mediambient@cerdanyola.cat, indicant el nom, telèfon i número de participants.


Del 29/09/2020 al 26/10/2020
Exposició col·lectiva "Blues 2020" a l'Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria, 38-40)
 
Del 02/10/2020 al 11/10/2020
XXIX'5 Festival Internacional de Blues de Cerdanyola. Els quatre escenaris del festival s’ubicaran a Ca n’Ortadó, a Can Serraperera, a Can Cordelles i a la Biblioteca Central, recuperant així, espais de la ciutat per a la cultura.

CINEFÒRUM : "Sessions de Xiscnèfils amb la projecció de pel·lícules en VO" - Més info http://www.xisc.org/ Hora: 21:30 h. Lloc: Teatre Ateneu Organitza: Xiscnèfils   ??????????????
 
Jam Session al Bar de l'Ateneu. Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa. ?????????
 
Open Mic al Bar Irlandes THE 1916. Cada diumenge a les 19:30 h.: Micro obert per qui vulgui pujar a cantar, tocar, ballar, recitar, per-formar....??????????
 
La Marea Pensionista de Cerdanyola del Vallès, Cada dijous a les 17 h. el col·lectiu convoca  concentracións davant de l'Ajuntament de Cerdanyola, per reclamar una actualització de les pensions en funció de l'IPC amb el lema "El present i futur de les pensions, es cosa de tots i totes".
 


Activitats estables

 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 € -Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)


                                

Programes de difusió del
Museu d'Art de Cerdanyola


PROGRAMA D’EXPOSICIONS TEMPORALS:
Sala d'exposicions del MAC i Espai Arc
Sala d'exposicions Elisa Arimany (BCCI

VISITES GUIADES AL MUSEU:
tercer diumenge del mes ales 12 h.

ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS:
segon diumenge del mes.

ACTIVITATS EDUCATIVES:
visites i tallers per a tots els cicles.

ARTS & HEALTH. PROGRAMA DE MUSEUS I SALUT

GRANS ARTISTES: PROGRAMA PER AGENT GRAN.

PROGRAMA D’ART I JOVES:
Festival de curtmetratges [C] Screen Plat Artístic)
NIT LAB MAC Tancats al museu

C. de Sant Martí, 88/ Ptge. del Llorer, 11 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac
mac@cerdanyola.cat

Horaris:
De dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Tots els dilluns tancat, fins i tot els festius

L’accés a les exposicions temporals és gratuït.
A les visites guiades i tallers s’accedeix amb el tiquet d’entrada al museu.
Tots els primers diumenges de mes l’entrada al museu és gratuïta.
Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 


Fins al 1 de novembre
El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy.
Museu d'Història de Cerdanyola-Ca n'Oliver. Públic General
L'exposició mostra com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fina a la fi de l'autarquia, l'any 1951 i vol retre un home-natge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país.
La mostra, que es una continuació cronològica dde l'exposició Menús de Guerra que ja va acollir el Museu de Ca n'Oliver, està dividida en 10 àmbits on hi sónpresent l'Auxili Social, les Cartilles de racionament, l'estraperlo.


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS
Fins al 31 de Març :
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30h

De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre
 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

Calendari activitats
Diumenges d'11:30 a 13:30 h.
   27/9/20 - Dins del bosc
  4/10/20 - Això és vida
11/10/20 - Qui viu al parc?
18/10/20 - Xxxxt… refugis acústics
25/10/20 - Germinant la biodiversitat
  1/11/20 - Seguiment de caixes niu

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Obrirà els diumenges d'11:30 a 13:30 h, al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamental-ment a un públic familiar.
Les activitats dirigides de la Jugatecambiental es desenvoluparan seguint les mesures corresponents de prevenció de la COVID-19 i en grups reduïts, per això és necessària la inscripció prèvia a través del mail  mediambient@cerdanyola.cat, indicant el nom, telèfon i número de participants.

 
 

Activitats de Bambalina 
 
 
 
 
 

          EXPOSICIONS A CA N'OLIVER

Activitats a l'ATENEU

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu

Del 29/09/2020 al 26/10/2020
Exposició col·lectiva "Blues 2020" a l'Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria, 38-40)


  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoniDia Internacional dels Museus


Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!

Activitats estables  ???

Tots els diumenges. Can Coll, un mas al bosc. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

La granja de Can Coll. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,85 €

La Feixa dels Ocells. Activitat d’observació d’aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA
Des del primer diumenge de novembre Horari de 10.30 a 13.30 h

Jugateca ambiental. Activitats familiars Parc del Turonet.
Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 15 de setembre al 24 de novembre

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 Cerdanyola del Vallès


El servei es restableix (31 d'agost)  i recupera el seu horari habitual tot i que amb algunes limitacions i normes pròpies del moment sanitari actual, per tal de garantir la seguretat de les persones usuàries.

No hi haurà accés a la lectura de diaris i revistes a la sala d’hemeroteca. Tampoc es podrà accedir a l’espai de petits lectors.

Les persones que vulguin utilitzar els serveis de la Biblioteca Central ho podran fer a partir de l'1 de setembre en l’horari habitual de l’equipament: els matins de dimarts a dissabtes de 10 a 14 h i les tardes de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h.

La visita i ús dels serveis de la Biblioteca Central serà individual. Només es podrà accedir acompanyat en el cas d’adults amb menors (o personal depenent) a càrrec. L’ús de la sala d’estudi serà sempre individual. No es permetran la formació de grups de persones dins l’edifici.

Si la persona usuària necessita un espai d’estudi/consulta o ordinador per accedir a internet li cal sol·licitar-ho per cita prèvia. L'ha de demanar a través del formulari que hi ha al web http://www.bibliotecacerdanyola.cat/ . Per buscar documents i fer préstecs, no serà necessària la cita prèvia.

Per a qualsevol dubte podeu contactar telefònicament amb l’equipament al 935 807 602 dins l’horari d’obertura o enviant un correu a b.cerdanyola@diba.cat.
 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h. 

Activitats a la Sala Enric Granados

 
Horaris
   MATI de dimarts a dissabtes de 10:00 a 14:00 h          
   TARDA de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h

Programació : http://www.bibliotecacerdanyola.cat/events/

Programació del Cafè amb lletres de setembre a desembre 2020


Dijous 15 octubre a les 19 h.
Montse Barderi
La memòria de l'aigua (Edicions 62:2019)
Premi Prudenci Bertrana 2019
Introduirà l’autora Bernat Puigtobella
"Història de tres generacions de dones: la Clemència, rossa com un fil d’or, nascuda a Bellparatge a finals del segle XIX; la seva filla Rosalia, que viurà tot el procés d’industrialització, i la Núria, neta de la Clemència, que lluitarà per tenir la formació, la llibertat sexual i l’amor que no van tenir mai la seva mare ni la seva àvia. La misèria, el maltractament, la incomunicació i la discriminació marquen les vides d’aquestes dones a la Catalunya més pobra, però també el poder de la reconciliació i de la superació determinen el destí final de les protagonistes. Una novel·la èpica i colpidora que és, alhora, el relat ocult de moltes dones. Una memòria que no s’ha d’oblidar mai". 

Dijous 12 novembre a les 19 h.
Carles Porta
Crims (La Campana: 2020)
Introduirà l’autora Anna Guitart
"Carles Porta torna a la narració d'històries fosques i criminals després de l'èxit de "Tor, tretze cases i tres morts". Relats plens de suspens i intriga que mantindran els oients enganxats."
 
Dijous 17 desembre a les 19 h.
Xavier Bosch
Introduirà l’autor Anna Guitart
Programada inicialment el passat mes de març. 
"Mara Lincoln, aventurera incansable, organitza viatges exclusius per als seus clients. Xavi Vera, arquitecte d'èxit, rep l'encàrrec de dissenyar la casa de la seva vida. És cap d'any, i Mara i Xavi, que són parella, es disposen a brindar pel nou any en un hotel als Alps suïssos al costat de quatre amics. Els sis riuen, juguen i són feliços, però res és mai el que sembla. L'any que estrenen pot canviar-ho tot.
"Paraules que tu entendràs" és un afilat retrat de la convivència. Una novel·la que explora les relacions de parella, els secrets que tots tenim i com ens servim de la veritat. "


Totes les sessions es faran a la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola (Plaça d'Enric Granados, 1).
Començaran a les 19 h i l’accés serà lliure.
 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  
 
 
Especials Trimestre

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiver-sitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divul-gatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, expo-sicions.

LA FEIXA DELS OCELLS DE CAN COLL
Els diumenges, a Can Coll, podreu contemplar els ocells més comuns de Collserola. Al Centre d’Informació també trobareu una petita men-jadora on fer observacions. Servei gratuït de préstec de prismàtics i de fitxes d’identificació als dos centres.
De 10.30 a 13.30 h.

 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Un dissabte al mes us proposem una passejada pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc. A càrrec dels Guies del Parc.
Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. Preu :1,85€ -
A les 11 h. i 12.30 h.


UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés


PASSEJADES AL VOLTANTS DEL CENTRE D'INFORMACIÓESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17
 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  

Visites a la granja de Can Coll


 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al tel 932 803 552
Màxim 25 persones per grup     Preu per grup 109,10 €. 

Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi! -
Mès de 18 anys. Cal inscripció prèvia. Activitat gratuïta

 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explica-cions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 22 a 24 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades.
Preu : 5,40€      Edat recomanada: + de 12 anys.

Divendres 18 de setembre
Polaris, Vega i el triangle de l’estiu

S'acomiada l’estiu a tres dies de l’equinocci de tardor i la sessió tractarà de dues estrelles que comparteixen un mateix destí terrestre: Polaris i Vega. Sessió d’iniciació a l’observació d’estels, constel·lacions i altres cossos celestes. Places limitades. Cal inscripció prèvia, a partir del 7 de setembre a: ci@parccollserola.net. Més informació al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552 (laborables de 9.30 a 15h).
En cas de mal temps o de menys de 10 inscrits, se suspendrà l’activitat.

ATENCIÓ: d’acord amb la normativa vigent per la COVID-19, les activitats es faran de manera estricta amb inscripció prèvia, per correu electrònic a l’adreça que s’especifiqui a cada activitat, es confirmarà que hi ha plaça també per aquest mitjà. Caldrà seguir tothora les indicacions dels organitzadors en relació a les prevencions sanitàries i d’higiene (ús de mascaretes, neteja de mans, distàncies entre assistents, etc.).
 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.

Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada.
Activitat gratuïta. Places limitades.
Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552

 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Hivern i estiu, dissabtes alterns. Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies). Màxim de 20 perso-nes per sortida.  Preu: 1,85 € per persona.  Horari de 11 a 13:30 h.


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola