El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia

 Vista per darrere de l'estació Renfe sense el Bar Salla ni la farmàcia Valls, el 22-5-2023

 


Oberta la convocatòria de 50 milions d'euros en ajuts per retirar amiant de les cobertes i instal·lar-hi plaques fotovoltaiques


 
Forma part del programa Amiant per plaques que està impulsant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya

Explotació agrària amb coberta de fibrociment.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dimecres la convocatòria dels ajuts destinats a la retirada de residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant i a instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en cobertes afectades.

El termini de presentació de sol·licituds és de dos mesos.

Aquesta convocatòria té dues línies. La primera destina 10 milions d’euros per retirar residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant, destinats a habitatges particulars.

Els ajuts els poden sol·licitar persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns.

Suport al sector productiu

Fins ara les convocatòries d’ajuts per retirar amiant anaven dirigides únicament a
particulars. La convocatòria de 2023 destina, per primer cop, una segona línia, de 40 milions d’euros, per extreure i gestionar l’amiant i a instal·lar, tot seguit, plaques d’autoconsum fotovoltaic a les mateixes cobertes, en edificis on es desenvolupi o s’hagi desenvolupat una activitat econòmica, és a dir, que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha habilitat un web específic amb les bases de la convocatòria i informació per resoldre possibles dubtes.

El programa Amiant x plaques

Aquesta convocatòria forma part del programa Amiant per plaques, que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, aprovat el passat 21 de març, i que s’ha dissenyat com un instrument dinàmic que desplegarà les seves accions durant el període 2023-2032
 
Dijous 1 de juny a les 18 h.: IV Primavera Solidària - Mòbils Higt-Tech vides
low cost
 Diumenge 11 a juny a les 11:15 h.: Visita guiada a a la Masia de Can Coll


Identifiquen el bacteri de la pesta negra
en individus del segle XIV
a Vilafranca del Penedès



 
L’anàlisi genètica de les restes d’individus de la necròpolis de Cal Pa i Figues de Vilafranca del Penedès demostra que van morir per la infecció de Yersinia pestis, el bacteri de la pesta negra que va causar milions de morts a Europa durant el segle XIV. L’estudi l’han dut a terme investigadores de la UAB al laboratori d'ADN antic i modern de la Unitat Antropologia Biològica. És el primer cop que un laboratori de Catalunya detecta aquest bacil antic.

La necròpoli que han estudiat les investigadores de la UAB va sortir a la llum quan es va enderrocar l’edifici de Cal Pa i Figues per ampliar la seu del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM). L’estudi antropològic de les restes, coordinat per Núria Armentano, arqueòloga i antropòloga de la UAB i responsable del Laboratori de Paleopatologia del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), va començar el 2018 i va permetre recuperar les restes de 129 individus, una seixantena dels quals menors d’edat, i obrir interrogants sobre les circumstàncies de la seva mort i la forma de l’enterrament. El material genètic de 16 d’aquests individus és el que han analitzat al laboratori d'ADN antic i modern de la Unitat Antropologia Biològica de la Universitat.

L’estudi genètic ha estat liderat per Cristina Santos i Assumpció Malgosa, professores del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia. Hi han participat també els estudiants de màser i doctorat Silvia Quintana-Sanchez, Cristina Amor-Jimenez i Daniel R. Cuesta-Aguirre. L’equip ha fet l’estudi d’ADN a partir de l’extracció de material genètic present a les dents, concretament de la cavitat pulpar, que es la zona on s’ha vist que es preserva més fàcilment l’ADN bacterià.

L’anàlisi del material genètic, amb dues metodologies diferents, els ha permès detectar de manera dirigida Yersinia pestis, però també identificar altres bacteris i patògens presents en les mostres, como podria ser el bacteri responsable de la càries. L’ADN de Yersinia pestis s’ha identificat en 7 dels 16 individus analitzats. “Això no vol dir que la resta no morissin per la infecció, només que l’ADN no s’ha conservat”, assenyala Cristina Santos. “Ha estat una tasca difícil degut a la degradació inherent a l’ADN antic, però també per la barreja d’ADN humà i de possibles patògens amb ADN ambiental”, afegeix la investigadora.

La informació obtinguda servirà perquè, en un futur, les investigadores puguin aprofundir en La necròpolis estudiada era totalment desconeguda fins a la seva descoberta, cap document històric en parlava. Va ser construïda a prop de dos hospitals en un carreró


l’estudi de les variants de Yersinia pestis que hi va haver a Vilafranca i Catalunya i posar-les en el context d’altres ja identificades fins al moment.

Una necròpolis inesperada

 que posteriorment es va cobrir i sobre els qual es va edificar. L’estudi arqueològic i antropològic ja va mostrar que no era un cementiri habitual, per la gran quantitat d’individus superposats en una de les fosses localitzades, i suggeria un escenari de mortalitat catastròfica, creat improvisadament per la necessitat. “No hi vam trobar lesions traumàtiques perimortals que ens fessin pensar en altres causes, com ara una guerra.

Ens vam entossudir a poder tirar endavant les anàlisis genètiques per confirmar les nostres suposicions, que havia estat pel Yersinia pestis”, explica Núria Armentano.   (uab.cat) 22-5-23


Dimecres dia 31 a les 18:30 h.
Valentí Castanys.

"Estampes d'estiueig"



 


El MAC reuneix el comissari de la mostra, Joaquim Maria Puigvert, el periodista esportiu de El Periódico i Cadena Ser Marcos López i especialistes de la Biblioteca de Catalunya en una taula rodona amb membres de la família Castanys per reivindicar aquesta figura del còmic català.

Abans de la taula rodona es projectarà la primera obra cinematogràfica rodada a Cerdanyola recuperada pel GREC: La bicicleta.

Al Museu d'Art de Cerdanyola (carrer Sant Martí 88) - Organitzat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


 
 Dijous dia 8 a les 20:30 h.: Cine: "El triángulo de la tristeza" (147') 2022
Diumenge 18 de juny a les 19 h.: "Remember" Concert del Cor Ítaca 

Les inscripcions es tramitaran a l’Oficina d’Atenció Ciutadana o telemàticament a partir del dimarts 30 de maig

Els monogràfics d’estiu per a adults abasten diversos camps de les arts plàstiques. Una primera tongada es farà les darreries de juny i juliol.

Mercè Martínez proposa el taller d’Iniciació a la pintura a l'oli del 26 al 29 de juny, en horari de 10 h a 12 h. Juancho Pacheco impartirà el taller Mòbils a la manera de ... Munari, Calder .. els dies 3, 10 i 12 de juliol en grups de matí: 10.30 a 13.30 h, 11 a 13.30 h i 11 a 13.30 h i de tarda: 16 a 19 h, 16 a 18.30 h i 16 a 18.30 h.

El setembre continuaran els monogràfics. Natalia Navarro impartirà els tallers Retrat amb tècnica mixta, del 12 al 14 de setembre de 9.30 h a les 12 h, Pintem un alla prima d’un element contemporani, del 12 al 14 de setembre de 17.30 h a 20 h i Dibuixem Cerdanyola, el 18 i 19 de setembre de 9.30 h a 11 h.

Mercè Martínez oferirà els tallers d’Iniciació al gravat i l’estampació tèxtil, els dies 12, 13 i 14 de setembre de 10 h a 12.30 h i Iniciació a la pintura acrílica amb transferència sobre fusta, els dies 19, 20 i 21 de setembre de 10 h a 12.30 h. María Martínez proposarà el taller Il·lustració creativa amb inspiració botànica, el dimecres 20 de setembre de 9.30 h a 12.30 h o de 15.30 h a 18.30 h.

Xus Montoya coordinarà el curs d’Iniciació al torn. Es farà del 18 al 21 de setembre, de 17 h a 21 h.

L’oferta es complementa amb el taller Microgimnàstica: l’automassatge, a càrrec de Dolors Gardeñas. Es farà del 3 al 7 de juliol, de 10 h a 11.30 h.
 
Sol·licitud d'inscripció a les activitats d'estiu de l'Ateneu:
https://www.cerdanyola.cat/seu-electronica/tramits/sollicitud-dinscripcio-les-activitats-destiu-de-lateneu

Informació dels monogràfics per adults estiu 2023 - Ateneu
https://www.cerdanyola.cat/sites/default/files/fitxers/models_instancia/triptic_monografics_2023_def3.pdf

Informació de les activitats per a infants d'estiu 2023 - Ateneu
https://www.cerdanyola.cat/sites/default/files/fitxers/models_instancia/activitats_estiu_23_infants_final.pdf

 
 



Calendari esports
Cap de setmana



 

HOQUEI SOBRE PATINS




Territori instal·la els senyals per indicar la nova comarca del Lluçanès a les carreteres de la Generalitat



 
 
El Departament de Territori ha implantat la senyalització del límit territorial de la nova comarca del Lluçanès a les carreteres de titularitat de la Generalitat de Catalunya. Així, ha instal·lat vuit nous senyals a les carreteres B-431, B-433, C-62 i C-670, corresponents a senyals de localit-zació, formats per plafons d’entrada a la comarca –fons verd i lletres blanques majúscules.

Els senyals s’han instal·lat arran de l’aprovació aquest mes per part del Parlament de Catalunya de la Llei de creació de la comarca del Lluçanès. Els treballs s’han dut a terme durant aquesta setmana i han comptat amb un pressupost de 15.000 euros.
25 de maig de 2023 



Nova sessió del programa "Art i Benestar"
del Museu d'Art de Cerdanyola


 
 
L’Associació d'Amics del MAC (AMAC) proposa una nova activitat en el marc del programa Art i Benestar a les sales del Museu d'Art de Cerdanyola centrades en els beneficis que l’art, el patrimoni i la cultura tenen per la salut

La segona sessió d’Art i Benestar que organitza l’AMAC es titula Menjar emocional i el poder curatiu de les mans i es portarà a terme el proper diumenge 28 de maig a les 11h al MAC, amb la col·laboració de la Palmira Alcázar de "Menja atenta. Pes amable, alimentació tranquil·la" i la Yolanda García, artista i art terapeuta.

L’Associació d'Amics del MAC (AMAC) proposa una nova activitat en el marc del programa Art i Benestar a les sales del Museu d'Art de Cerdanyola centrades en els beneficis que l’art, el patrimoni i la cultura tenen per la salut

Ens alimentem per nodrir el nostre cos, però moltes vegades mengem sense gana o fem una tria d'aliments que tenen per objectiu dormir sensacions i emocions incòmodes. Aquestes pautes en poden dur a un cicle de menjar i culpabilitat, ja que les emocions com l'ansietat, l'avorriment, tristesa, solitud, no han estat ateses adequadament.

Despullem els aliments de connotacions emocionals, i acollim les emocions. I quina millor opció per atendre, entendre i acollir les emocions que a través de l'art.

Les persones expertes que guiaran la sessió proposaran experimentar el poder de les mans i l'art, per explorar emocions, per fer-les aflorar i acollir-les.

L'activitat és gratuïta. Per participar cal fer inscripció prèvia trucant al 93 591 41 30 en horari d’atenció al públic (de dimarts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h) o per correu electrònic a l'adreça amics.maccerdanyola@gmail.com 

A la Sala dels vitralls del MAC
 


La regeneració d'aigües residuals
entra en joc per combatre la sequera



 
Una recerca de la UOC amb la col·laboració de la UAB analitza l'impacte de la reutilització de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'estudi ha començat a aplicar-se de manera indirecta a la conca del Llobregat i hi ha plans per fer-ho també a la del Besòs.

Tradicionalment, la reutilització de les aigües residuals depurades s'ha mantingut allunyada de l'àmbit residencial. No obstant això, la sequera i la conseqüent dificultat per mobilitzar els recursos hídrics convencionals fan que les aigües regenerades siguin una opció cada vegada més plausible per minimitzar els efectes d'aquests episodis d'escassetat. Un estudi liderat per Hug March, catedràtic dels Estudis d'Economia i Empresa i investigador del grup de recerca Laboratori de Transformació Urbana i Canvi Global (TURBA Lab) de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha analitzat el funcionament d'algunes iniciatives que ja exploren aquesta via a l'àrea metropolitana de Barcelona. N'han estudiat la viabilitat i també l'impacte que suposaria que es generalitzessin.

March ha col·laborat en aquesta recerca amb els investigadors del Departament de Geografia de la UAB David Saurí i Santiago Gorostiza, també especialitzats en els recursos hídrics. El treball, publicat en obert a la revista Water Alternatives, deixa clar que la reutilització directa d'aigües regenerades per a usos d'aigua potable no està prevista a Espanya, però en canvi es considera acceptable la reutilització indirecta, retornant aquests cabals al medi natural per ser captats de nou posteriorment.

Aquest és el cas que s'ha posat en marxa al Llobregat, on la depuradora del Prat, a prop de la desembocadura, tracta les aigües residuals amb les tecnologies més avançades i, un cop alliberada de contaminants, la bombeja per una canonada riu amunt i torna a barrejar-la amb el cabal fluvial. Aquesta mescla es produeix uns vuit quilòmetres aigües amunt de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, que capta i tracta aigua del Llobregat per canalitzar-la al sistema d'abastiment de Barcelona.

El clima accelera els canvis

"L'episodi de sequera actual ha accelerat la reutilització indirecta de l'aigua regenerada", constata Hug March. La reutilització indirecta de l'aigua recuperada amb finalitats potables al Llobregat és un projecte ambiciós en escala i abast que ha estat possible gràcies al Pla d'emergència en situacions de sequera de Catalunya que la Generalitat va aprovar el 2020 i que permet aquest ús en escenaris d'excepcionalitat o d'emergència. Fins llavors només s'utilitzaven cabals d'aigua regenerada amb finalitats agrícoles, de neteja i reg urbà o mediambientals, per exemple, com a barrera hidràulica per evitar la intrusió salina a l'aqüífer del Llobregat.

"Introduir aquest tipus de mesures sempre és més fàcil en un context de sequera com l'actual, perquè és evident que, amb el canvi climàtic, ens haurem d'acostumar a l'aprofitament indirecte d'aigua regenerada per reforçar el sistema d'abastament d'aigua en l'àmbit metropolità", argumenta el catedràtic de la UOC.

En aquest sentit, David Saurí, investigador de la UAB amb més de vint anys d'experiència en la matèria, entén que hi pugui haver "un cert rebuig social a aquest tipus de pràctiques", però recorda que l'aigua regenerada del Llobregat "és perfectament apta, està molt controlada i, per diferents motius, pot arribar a ser de més qualitat que la del riu mateix". Saurí creu que, "tinguem sequera o no, l'aigua regenerada acabarà formant part del sistema d'abastiment habitual", però aposta també per altres opcions: "Haurem d'explorar el concepte de ciutat esponja dels xinesos i aprofitar molt més l'aigua de pluja".

Aposta de l'administració

El Govern català treballa en el desenvolupament del Pla de gestió del districte de
conca fluvial de Catalunya i en l'àmbit metropolità, l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha desenvolupat un Pla estratègic del cicle integral de l'aigua de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que ja reconeixen "el gran potencial de la reutilització de l'aigua per generar recursos hídrics que ajudin a millorar la resiliència en episodis de sequera". Es preveu la construcció de més de 25 plantes de regeneració
a Catalunya, una de les quals es planteja que reprodueixi al riu Besòs el model que ja està en marxa al Llobregat. "És plausible suposar que en les pròximes dècades l'aigua regenerada constituirà un component important de les carteres de recursos hídrics, especialment a les zones urbanes", expliquen els autors.

Reutilitzar l'aigua al mateix edifici

L'altre cas que han estudiat els investigadors és el que ja fa anys que s'ha posat en marxa a Sant Cugat del Vallès, on la normativa municipal obliga des del 2002 a construir els edificis de vuit apartaments o més amb un doble sistema de canonades. Això permet que les aigües grises (és a dir, la de les dutxes, banyeres i rentamans) s'emmagatzemin i es tractin al mateix edifici per ser aprofitades per a la cisterna dels vàters. És un projecte que, malgrat haver tingut una bona acceptació a escala local, no s'ha reproduït en altres punts i no sembla tenir un futur gaire prometedor pel que fa a escalabilitat en l'àmbit metropolità.

L'ús d'aigua regenerada es pot estendre a Espanya?

L'any 2020, la Unió Europea va reconèixer per primera vegada la importància d'aquestes "noves aigües" mitjançant la regulació de la reutilització de l'aigua recuperada per al reg agrícola, seguint la petició dels estats membres del sud d'Europa i malgrat el recel dels del nord. Per això, els investigadors confien que aquest serà un dels casos d'ús que es podrà veure aviat a altres punts d'Espanya. Principalment a zones de la conca mediterrània i Andalusia, on la sequera es fa més evident.

Hug March pronostica que aquesta podria ser una sortida interessant per a zones urbanes amb un entorn agrícola important i pròxim, com Alacant: "Es podria arribar a l'intercanvi dels drets d'aigua, per exemple, en fer que els agricultors cedeixin a la xarxa potable l'aigua que tenen per regar i, a canvi, facin servir l'aigua regenerada per als cultius i rebin una possible compensació".

Quin serà el pas següent?

La gravetat de la sequera està reconfigurant ràpidament les fronteres de la reutilització de l'aigua regenerada, però els costos econòmics de l'adaptació d'aquestes xarxes s'han convertit en un repte que encara no està clar com s'afrontarà. "Aquests sistemes d'obtenció d'aigües alternatives, incloent el dessalatge, tenen l'avantatge que permeten guanyar independència del clima, però, en canvi, augmenten la dependència del consum energètic", exposa David Saurí.

Davant el canvi de paradigma que poden suposar aquestes aigües alternatives, els investigadors preparen ara més estudis per entendre com són percebudes per la ciutadania, com canvien l'economia política de l'aigua urbana, quins models de governança les poden regir, qui les pot controlar o atribuir-se'n els drets i fins i tot com es finançaran i quins impactes tarifaris poden tenir en la ciutadania.

(uab.cat) 24 maig 2023
  



Es posa en marxa l'Escola de Salut
de Cerdanyola


Els equips d’Atenció Primària de Cerdanyola del Vallès faran xerrades sobre salut a equipaments municipals.

Aquest programa és fruit d’anys de treball conjunt entre l’Ajuntament i els CAPs de la ciutat en l’àmbit comunitari.

L’Escola de Salut de Cerdanyola s'ha creat amb la finalitat d'organitzar sessions informatives per abordar diferents temàtiques amb la finalitat de millorar els coneixements i les habilitats en salut entre la ciutadania. L'Escola de Salut és possible gràcies a l'estreta col·laboració en les actuacions en l'àmbit comunitari entre els equips d’atenció primària de Canaletes, Serraparera i La Farigola i l'Ajuntament de Cerdanyola.

Els equips d’atenció primària dels CAPs de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament, han donat a conèixer les primeres xerrades obertes a la ciutadania del programa d’activitats de l'Escola de Salut. Aquestes es duran a terme el primer dimecres de cada mes de les 17:30 a les 19 hores.

Les sessions es faran en equipaments municipals i estaran conduïdes per persones professionals especialitzades en funció de la temàtica de la xerrada. No caldrà fer inscripció prèvia.


La programació prevista de les primeres xerrades és:


7 de juny - Gestió emocional i tècniques de relaxació. Museu de Ca n’Ortadó (plaça de
                  Sant Ramon, 23-24)
5    juliol - Alimentació i hàbits saludables. Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria,
                 38-40)
6 setembre - Voluntats anticipades. Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria, 38-40


Per a més informació, cal adreçar-se al taulell d’atenció a la ciutadania del CAP Canaletes, del CAP Serraperera o del CAP La Farigola.

Del 20 al 28 de juny:

A l'Escola d'Adults L'Alzina:
Preinscripció per al curs
2023-2024



Divendres 26 a les 20 h.: Teatre Master Xof   (80')
Text i interpretació: Joan Pera. Direcció: Enric Llort; Assessor còmic: David Olivares;
Amb el restaurant ple a vessar, l’ amo i cap de cuina de La Perdiueta Eixerida, acaba  de saber que la seva família vol tancar i vendre el restaurant amb l’excusa d’una jubilació que mai no ha volgut. Emprenyat i decebut es tanca a la cuina i decideix, sense ajuda de ningú, preparar un particular i divertit menú degustació per demostrar que encara està en forma.

Darrere els fogons, amb simpatia, entre rialles i complicitats, el nostre MASTER XOF prepararà per a tots nosaltres un menú d’aquells que agraden a tothom... Però aquesta  nit, i per sorpresa, hi haurà dos misteriosos comensals que el trauran de polleguera.
S’haurà de retirar o continuarà sent el cuiner de les rialles de tota la vida?

A l'Ateneu de Cerdanyola - Preu: 22€, Anticipat: 16€; joves estudiants i pensionistes;
12€ (1€ menys al web) - Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès - Venda
d'entrades a www.cerdanyola.cat/teatre

 


La preinscripció serà del 20 al 28 de juny de forma presencial al centre, dilluns, dimecres i divendres de 10h a 13h i dimarts i dijous de 16 a 19h.

A partir del 24 de maig, les persones interessades poden demanar més informació detallada dels cursos i proves de nivell per telèfon, correu electrònic o presencialment. Aquesta informació també es publicarà al web del centre.

La documentació que cal aportar és el DNI, NIE o Passaport i, en el cas de l'alumnat que vulgui seguir el curs de Graduat d'Educació Secundària, l'historial acadèmic si es té. Per a les matrícules a Informàtica i anglès, cal portar el certificat (si es té) per acreditar el nivell. Per alguns cursos es requereix fer prova de nivell; al centre us informaran detalladament i us donaran hora.

Més informació
Al Centre de Formació d'Adults L'Alzina de Cerdanyola
Carrer Romaní, 5 - Tel. 93 586 44 59
https://agora.xtec.cat/cfa-alzina/



Vols saber...
Com sona l'Estiu?




 
El diumenge 4 de juny, a les 11:30 h, el MAC oferirà el taller mensual com a cloenda de l’exposició Estiueig de Proximitat, 1850-1950

Saps com podem imitar sons de la natura? I sons quotidians? Saps quines famílies d’instruments podem utilitzar i com es construeixen? Amb el taller Com sona l'estiu? que el MAC proposa pel primer diumenge de juny es podran respondre aquestes preguntes amb l’acompanyament de Pol Aumedes.

Artista polièdric i multidisciplinar, Aumedes proposa una activitat vinculada al paisatge sonor de l’exposició en la que es crea una composició amb l’ajuda d’instruments i d’una gravadora de son anomenada “loop station”.

“Estiueig de proximitat, 1850-1950” -premi a la millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)-, està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

Coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cerdanyola del Vallès a través de la figura i obra de l’il·lustrador Valentí Castanys, paradigma de la colònia d’estiuejants de Cerdanyola dels anys vint i trenta del segle XX.

El taller està programat el diumenge 4 de juny a les 11:30 h. L'activitat és gratuïta i està adreçada a tots els públics, especialment al familiar.

Les places són limitades i és necessària la inscripció prèvia al Museu d'Art de Cerdanyola o al 935 914 130 (en horari del museu, de dimarts a dissabte de 17h a 20h, diumenges i festius d’11 a 14h.



Nou barris preparen
les seves festes majors


 
Les festes se celebraran durant els mesos de juny i juliol

Els barris de Cerdanyola del Vallès preparen les seves festes majors. Unes jornades que s’aprofiten perquè tothom es retrobi amb les veïnes i els veïns, tot gaudint, xerrant i conreant els espais de convivència. Tranquil·lament, sense les presses dels dies feiners. Àpats comunitaris, balls, actuacions infantils i moltes altres propostes faran possible la proposta d’unes festes que marquen, en certa manera, el camí lúdic cap a l’estiu.

Les festes de barri a Cerdanyola es faran tots els caps de setmana de juny, a excepció feta de la de Montflorit, que tancarà el cicle festiu veïnal el cap de setmana del 21 al 23 de juliol.

L’organització de les festes de barri va a càrrec de les entitats veïnals respectives, amb la col·laboració de veïnes i veïns i entitats de la ciutat. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ajuda amb equipaments i suport econòmic per poder tirar endavant aquestes esperades festes tradicionals de la ciutat.



Calendari de les Festes Majors de barri:


Serraparera 2,3 i 4 de juny
Turonet 3 i 4 de juny
Sant Martí Xarau 10 i 11 de juny
Canaletes 16, 17 i 18 de juny
Turó de Sant Pau 16, 17 i 18 de juny
Les Fontetes 16, 17 i 18 de juny
Banús 23, 24 i 25 de juny
Xarau Santa Eugènia 23, 24 i 25 de juny
Montflorit 21, 22 i 23 de juliol



La UAB i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès celebren l'acte de lliurament dels Premis Literaris 2023



 
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el consistori de Cerdanyola del Vallès celebraran l’11 de maig, a les 18 h, l’acte de lliurament de l’edició 2023 dels Premis Literaris que organitzen conjuntament. Ambdues institucions donaran a conèixer els originals guanyadors del XXIX Premi de Novel·la «Valldaura-Memorial Pere Calders», el XXVIII Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol» i el XIV Premi de Narrativa Breu per a Joves «Caterina Albert». L’acte se celebrarà a la Sala Teatre de la UAB i es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de la UAB.

Durant la celebració de l'acte, el grup estable de l’Aula de Teatre de la UAB, sota la direcció de Ricard Gázquez, oferirà una selecció d’escenes de l'obra Amor i informació, un text teatral de Caryl Churchill (2012) que pretén generar diàleg i reflexionar entorn de l’amor i les relacions interpersonals en l’època de la comunicació digital.

L’esdeveniment serà conduït per Enric To, alumne de la Facultat de Ciències de la
Comunicació de la UAB, i hi intervindran Carlos Cordón, alcalde de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès; Rosa Maria Sebastián Pérez, vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Óscar Pons, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

El desembre passat, el Servei de Publicacions de la UAB va publicar les obres guanyadores dels Premis Literaris de 2022 i va celebrar un col·loqui a la llibreria Èfora de Cerdanyola del Vallès. El mateix acte va incloure la presentació de la convocatòria dels premis de l’edició de 2023, que va rebre inscripcions fins al mes de febrer passat. Els diferents jurats de cada modalitat de premi (novel·la, poesia i narrativa breu) estan integrats per persones destacades del panorama literari i acadèmic actual, guanyadors i guanyadores dels certàmens en edicions anteriors i persones vinculades a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.
(UAB)



Ferrocarrils posa en circulació l'històric
Tren Granota a la línia Barcelona-Vallès

 
 
Tren granota
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha posat en servei avui dilluns dia 7 a la línia Barcelona-Vallès el tren històric UT-400, conegut popularment com a Tren Granota, 27 anys després que fes el seu últim viatge, l’any 1996. L’emblemàtic vehicle oferirà els primers trajectes oberts a tota la ciutadania els diumenges 21 de maig i 4 de juny, tot cobrint el recorregut entre l’estació de Les Planes i les estacions de Rubí, Terrassa i Sabadell. A la tardor, és previst que es tornin a programar més viatges en diumenges puntuals.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez Olivares, i el president d’FGC, Toni Segarra Barreto, han realitzat avui una de les sis primeres circulacions que ha fet el tren entre Terrassa i Les Planes com a prèvia de les circulacions del 21 de maig i el 4 de juny, que ja estaran obertes a tota la ciutadania. Per accedir-hi, caldrà disposar d’un bitllet integrat o d’un títol propi d’FGC per a les zones tarifàries corresponents segons l’origen i el destí del trajecte. També s’hi podrà accedir adquirint un bitllet senzill d’FGC.

El conseller ha destacat que la posada en circulació d’aquest “tren del segle XX forma part del projecte de recuperació del patrimoni històric ferroviari que FGC està treballant. Enguany fa 175 anys que hi ha tren a Catalunya i és encara més significatiu poder recuperar aquest tren històric. És una bona manera de donar a conèixer com ha anat evolucionant i canviant el transport ferroviari als FGC”.

Durant els dies de funcionament, el Tren Granota farà sis trajectes per les vies de la línia Barcelona-Vallès: Rubí-Les Planes (9.18 h – 9.37 h), Les Planes – Terrassa (10.04 h – 10.46 h) , Terrassa – Les Planes (11.37 h – 12.17 h), Les Planes – Sabadell (12.34 h – 13.16 h), Sabadell – Les Planes (13.26 – 14.07 h) i Les Planes – Rubí (14.34 h – 14.54 h). A cada viatge, el tren s’aturarà a totes les estacions intermèdies, on els viatgers podran pujar i baixar del vehicle.

Per tal de poder posar en circulació el Tren Granota, Ferrocarrils ha dut a terme diverses tasques, entre les quals la restauració del tren a l’estat original, la revisió i rehabilitació tècnica i de seguretat, i la formació teòrica i pràctica dels maquinistes que conduiran aquesta unitat. Actualment, el tren forma part del fons de patrimoni històric de la companyia.

A partir d’ara, el Tren Granota passarà a formar part de l’oferta de trens turístics que, sota la marca genèrica Turistren, es gestiona des d’FGC Turisme. Així, aquestes circulacions

 històriques se sumaran a les del Tren dels Llacs, Tren del Ciment, Funicular de Gelida, Cremallera de Núria i Cremallera i Funiculars de Montserrat.

L’experiència de viatjar en un tren molt popular a mitjan segle XX

Amb el retorn a la circulació del Tren Granota, Ferrocarrils ofereix a tota la ciutadania reviure l’experiència de viatjar en un tren emblemàtic de la història del ferrocarril a Catalunya, que es va fer molt popular a mitjan segle XX.

L’objectiu de la seva posada en servei és posar en valor el patrimoni preservat d’FGC i ajudar a conèixer a les generacions actuals el patrimoni ferroviari de Catalunya.

Construït després de la guerra civil pels enginyers de Sarrià

El vehicle, de la sèrie 400, va estar en servei entre els anys 1944 i 1996, i va ser batejat col·loquialment pels viatgers com a Tren Granota pels seus colors i pels seus fars característics de la part frontal.

Es va construir durant la postguerra per tal de modernitzar els vells vehicles que cobrien el servei de les prolongacions suburbanes de Sarrià fins a Les Planes, Sant Cugat, Rubí, Terrassa i Sabadell, estrenades entre els anys 1916 i 1922. Després de la Guerra Civil, per fer front a l’augment de la demanda, els enginyers del taller de Sarrià van dissenyar un nou tipus de vehicle, d’aspecte i tecnologia modern, el que es coneixeria com a Tren Granota. Es va posar per primera vegada en circulació l’any 1944.

Quan Ferrocarrils es va fer càrrec de l’explotació d’aquestes línies el 1979, va endegar un programa de modernització de les 14 composicions, que es trobaven en un estat de conservació força deficient. El 20 de juny de 1996, commemorat amb diversos actes oficials, van circular els darrers trens del tipus 400, que van ser substituïts per les unitats de tren de la sèrie 112.

Tres dels cotxes, els que estaven més propers a l’estat inicial, es van preservar com a material històric, tot formant una unitat de tren. Un cop feta tota la restauració i revisió tècnica i de seguretat, avui s’ha tornat a posar en servei, amb l’objectiu de constituir un reclam turístic i històric per a totes les persones usuàries d’FGC.  

El CE Cerdanyola Atletisme i Triatló i l’Ajuntament de Cerdanyola han decidit mantenir el calendari i també l’horari de la cursa estrenat l’any passat i la Cursa per Collserola se celebrarà el dissabte 10 de juny a partir de les 20h amb sortida i arribada al carrer Pizarro. L’organització també ha mantingut la distància dels dos circuits que ofereix tot i que enguany el desnivells que hauran de superar els atletes seran una mica inferiors. Les persones que s’inscriguin poden escollir entre dos circuits: un de 14km i 354 metres de desnivell positiu i un altre més curt de 7,5km i 150m+... tots dos amb part del recorregut per la serra de Collserola.

Les inscripcions per participar a la 31a Cursa per Collserola es mantindran obertes fins el dimecres 7 de juny a les 22h o fins a arribar a la xifra màxima de 500 persones participants. Des de l’organització s’informa que ja s’ha arribat al 70% de les inscripcions. Els dorsals es podran recollir al matí d’11 a 13:30 h o a la tarda a partir de les 18 h.

L’organització aposta per una cursa lliure de plàstic. Els i les atletes hauran de portar el seu propi got, bidó o similar per reomplir-los als avituallaments. Amb aquesta iniciativa s’espera estalviar l’ús de fins a 1.500 ampolles de plàstic. A més, la senyalització del circuit es farà exclusivament amb senyals reutilitzables penjades als arbres i es recolliran al finalitzar la competició.

La cursa disposarà d’un guarda-roba per als participants. També hi haurà servei de dutxes i vestuaris. A l’arribada, les persones participants podran gaudir de la piscina municipal del Turonet (fins a les 22:30 h), fruita variada, entrepà de botifarra i una samarreta de la cursa.

Inscripció a la cursa half de 7,5 Km
Inscripció a la cursa llarga de 14 Km
 

Dilluns dia 15 a les 17:39 h.: Explicar contes als més petits
Un munt de contes a càrrec de Mercè Rubí
Compartir les cançons, cantarelles i els contes amb els vostres fills i filles, a l'hora dels àpats, a la tarda o abans d'anar a dormir. Aquesta ha estat, des de sempre, la manera de transmetre el saber popular, les tradicions i les llegendes, dels avis a pares i nets.

Activitat adreçada a famílies amb infants de 0 a 36 mesos
Aforament limitat, inscripció prèvia a partir del 10 de maig a la pàgina al Web de la Biblioteca Central

A la Sala de petits lectors de la Biblioteca
Organitza: Biblioteca Central de Cerdanyola


"El CIAC posa color a Cerdanyola"



 
El 4 de maig, coincidint amb la Festa Major del Roser de Maig, es va dur a terme una de les primeres accions de la campanya El CIAC posa color a Cerdanyola. Aquesta va consistir en la plantada de flors en les jardineres properes a l’Ajuntament per part infants i gent gran amb entusiasme i bon ritme.

El Consell d’Infants i Adolescents de Cerdanyola (CIAC) és un òrgan de participació ciutadana format per infants de 10 a 14 anys que es reuneixen de forma periòdica per abordar temes de la ciutat i que treballen organitzats en comissions temàtiques.

Es pot definir el CIAC com:

Un observatori de la ciutat, on a partir de la mirada dels infants i adolescents, es poden detectar aquells aspectes i temes millorables del municipi que passen desapercebuts pels adults.

Un espai de participació, on els infants i adolescents poden exercir els seus drets civils com a ciutadans en aquells temes que estan directament relacionats amb el seu col·lectiu.
Una eina per sensibilitzar i conscienciar sobre les necessitats de l’entorn immediat, donant l’oportunitat d’implicar-se en temes i projectes vinculats en la transformació real de la ciutat.

L’objectiu de la campanya és, d’una banda, fer una plantació de flors a diferents espais de la ciutat per tal de fer-la més amable i, d’altra, fer-ho conjuntament amb els avis i àvies per tal de dur a terme un treball intergeneracional, enriquidor tant per als infants com per a la gent gran.


 Fotografia de les persones participants en aquesta activitat


L'ACA defineix l'entrada en l'escenari d'excepcionalitat de set noves àrees del territori de les conques internes


 
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de sequera a les conques internes i ha decidit que set noves unitats entrin en l’escenari d’excepcionalitat, concretament l’Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, l’embassament de Darnius Boadella, l’Empordà, el Llobregat Mitjà, Prades Llaberia i la Serralada Transversal. Pel que fa a la capçalera del Llobregat, aquesta unitat passa de la prealerta a l’alerta. La resta d’unitats continuen sense canvis.

Amb aquest canvi, de les 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes, tres unitats estan en situació de normalitat, dues en prealerta, dues en alerta i onze en excepcionalitat. D’aquesta manera, 495 municipis se situen en l’escenari d’excepcionalitat (els quals representen una població de 6.632.000 habitats), 38 en alerta, 54 en prealerta i 43 en normalitat.

Mesures en l’escenari d’excepcionalitat

L’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). També es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable. També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia.

Poca repercussió de les pluges del cap de setmana

La resposta hidrològica de les pluges de dissabte i diumenge ha estat, en general, poc significativa, ja que només ha aportat fins ara una mica més de 2 hectòmetres cúbics d’aigua als embassaments del sistema Ter-Llobregat, xifra que representaria el consum d’entre una setmana i mitja a dues.

Les aportacions han estat destacables principalment el dissabte a les capçaleres del Llobregat i el Cardener. Cabal punta de 20 m³/s a Guardiola de Berguedà, 5 m³/s a

Guixers (Aigua de Valls). A la capçalera del Ter, 12 m³/s a Ripoll.

Encara que poc importants, les aportacions generades per l'episodi de precipitacions han servit per trencar la tendència decreixent de les reserves.

Màxima producció dels recursos no convencionals

En 16 mesos, les dessalinitzadores catalanes han produït més de 80 hm³ d’aigua. Aquesta quantitat equival a l’embassament de la Llosa del Cavall, al Solsonès.

A més de la dessalinització, en els darrers mesos s’està potenciant la producció d’aigua regenerada, amb una producció entre 2022 i 2023 de 80 hm³. En les darreres setmanes, s’ha incrementat fins els 1,5 m³/s l’aportació d’aigua regenerada en el tram final del Llobregat i disposar d’aquesta manera de més aigua que, posteriorment, ha de ser potabilitzada. Això permet disposar de més recurs en l’àmbit metropolità i preservar més reserves als embassaments.

Es preveu que en els pròxims sis mesos (entre abril i setembre), aquesta aportació d’aigua regenerada sigui superior als 16 hm3.

També s'està aportant, actualment, aigua regenerada per al reg agrícola del canal de la dreta del Llobregat (0,2 m³/s), per garantir les demandes de reg.

A més, s’han extret més de 57 hm3 d’aigua dels pous de sequera. Per tant, la suma d’aquests recursos (dessalinització, regeneració i pous) ha aportat més de 217 hm3 al sistema, l’equivalent als tres embassaments de la conca del Llobregat (la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç).

Entre els mesos de maig i juny, es preveu haver enllestit les obres per a incrementar la producció d’aigua de la potabilitzadora del Besòs, aprofitant una part de l’aigua del Rec Comtal i fent que la planta passi d’una capacitat de 100 a 400 litres per segon. En una segona fase d’aquesta actuació, que estaria enllestida a finals d’any, la capacitat de producció pujarà fins als 860 litres per segon.


Reunió plenària de la Comissió per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya


 
La Comissió per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya (CEAC), adscrita a la Secreta-ria del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’ha reunit avui, al Palau de la Generali-tat, en sessió plenària, amb la Comissió tècnica Desamiant-Cat. El motiu de la trobada ha estat parlar de les línies estratègiques que engloben el Pla nacional d’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032 (PNEAC), de l’avantprojecte de Llei per a l’eliminació de l’amiant i de les actuacions més rellevants desplegades fins ara.

El secretari del Govern i president de la CEAC, Xavier Bernadí, ha començat la reunió tot recordant l’objectiu del PNEAC, que pretén assolir el propòsit de la Unió Europea de retirar l’amiant de tots els edificis públics abans de 2028 i del conjunt de la Unió el 2032.

En el transcurs de la jornada s’ha informat de la previsió de convocatòries d’ajuts públics per a l’eliminació del fibrociment i la instal·lació de plaques, coincidint amb la publicació del DOGC de les bases reguladores de les subvencions.

La sessió també ha estat enfocada a revisar les primeres accions desplegades, com ara la retirada de materials que contenen amiant de tots els parcs de bombers i comissaries que pertanyen al Departament d’Interior, així com l’impuls del pla calendaritzat per a la retirada de l’amiant dels conjunt d’immobles propietat de la Generalitat.
Representants de l’Associació de Micropobles de Catalunya, de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona i de l’associació Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant, entre d’altres, han destacat la importància de crear consciència sobre la perillositat de l’amiant i la necessitat de disposar d’estudis sobre com afecta la salut i les víctimes.

A Catalunya, encara avui dia resten prop de 4 milions de tones d’amiant presents en diverses instal·lacions, equips i elements constructius. Aquest material tòxic es pot trobar en forma de fibrociment en teulades, jardineres, baixants o dipòsits, entre d’altres. El cicle de vida dels materials que contenen amiant és d’uns 30 i 50 anys, i es calcula que en 2030 més del 85% d’aquests materials ja hauran superat la seva vida útil.

Si bé l’amiant ha estat molt utilitzat per les seves propietats aïllants, de durabilitat, de flexibilitat o de resistència a altes temperatures, l’exposició a les seves fibres pot afectar greument els pulmons i la pleura, així com provocar malalties com l’asbestosi i certs tipus de càncer. És per aquest motiu que l’eliminació de l’amiant al territori català esdevé tot un repte de país. El Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya forma part del compromís del Govern present al Pla de Govern de la XIV legislatura, al Pla normatiu 2021-2023 i a l’Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026.
 



Dies Internacionals i Mundials



 
 
Diumenge 28 a les 12 h.: Jam a la plaça
Aquest diumenge tornem a trobar-nos a la Plaça Abat Oliba per una nova sessió de Jam de Swing. Organitza: Cerdanyola Lindy Hoppers
28 de maig - Dia Internacional del Joc
28 de maig - Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones
28 de maig - Dia Internacional de la Síndrome de Treacher Collins
28 de maig - Dia Internacional de l'Hamburguesa
28 de maig - Dia Mundial de la Fam
28 de maig - Dia Mundial del Càncer de Sang
28 de maig - Dia Internacional de la Higiene Menstrual
28 de maig - Dia Mundial del gos sense raça
29 de maig - Dia Internacional del Personal de Pau de les Nacions Unides
29 de maig - Dia Mundial de la Salut Digestiva
29 de maig - Dia Internacional de l'Everest
30 de maig - Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple
30 de maig - Dia Internacional de la Síndrome Prade  



Cerdanyola del Vallès obté el Distintiu SGCITY50 per la Igualtat de Gènere



 
Cerdanyola del Vallès és un dels municipis de Catalunya i Balears que entra a formar part de la comunitat de ciutats que obté el Distintiu per la Igualtat de Gènere

La certificació d'Igualtat de l'àmbit municipal ha estat testada i considerada com una eina d'innovació efectiva i d'èxit, i en concret, com una eina útil per reduir les desigualtats.

La Norma SG CITY 50-50 és la primera eina que permet implantar, avaluar i certificar un sistema de gestió a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit dels governs locals.

Durant els propers dos anys, l’Ajuntament de Cerdanyola haurà d’implementar les accions recollides al Pla de Compromís que ha elaborat en favor de la transversalització de la perspectiva de gènere, tant a nivell intern com a les seves polítiques públiques.

Algunes de les fites que incorpora el Distintiu són:

 - Millora les competències de gestió municipal i potencia les capacitats tècniques i polítiques cap a la igualtat.
 - Facilita la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals.
 - És una oportunitat per corregir pràctiques de caràcter discriminatori i relacions de poder injustes.

El municipi de Cerdanyola entra a formar part de la comunitat del Distintiu per la 
Igualtat de Gènere SG CITY 50-50 per a l’intercanvi de bones pràctiques i solucio
ns
identificades davant possibles barreres en l’aplicació transversal de la perspectiva de gènere a l’àmbit municipal. 

Pepi Rivera, Primera Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament, Marta Macias, presidenta de Forgender Seal i l'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón.




La Veu dels veïns
Això va ser publicat a l'abril de 1995


 
 

 

Dimecres dia 31 de 19 a 20 h.: "Taller jove de conversa en català" EngresCA'T
Amb l'objectiu d'oferir un espai de conversa en català exclusiu per a joves, es fa el taller EngresCA'T al Casal de Joves Altimira.
L'activitat està adreçada a joves de 18 a 30 anys i estarà dinamitzada per una voluntària lingüística, serà tots els dimecres de 19h a 20h.
L'activitat és gratuïta.

Revisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la situació de sequera a les conques internes



 

   Situació actual de l'estat de la sequera a les conques internes.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de sequera a les conques internes i ha decidit que l’estany de Banyoles, que fins ara estava en situació d’alerta per sequera, retorni a l’escenari de normalitat, tal i com ho confirma la resolució del director de l’ACA publicada avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). S’adopta aquesta decisió al comprovar que els nivells de l’estany estan dins dels llindars de normalitat.
Situació actual de l'estat de la sequera a les conques internes.Situació actual de l'estat de la sequera a les conques internes.

La resta d’àrees de les conques internes segueixen en la mateixa situació, i de les 18 unitats en les que està dividit el territori de les conques internes, tres estan en situació de normalitat, tres en prealerta, vuit en alerta i quatre en excepcionalitat. En els darrers 30 dies no s’han registrat canvis al no produir-se pluges en cap zona del territori de les conques internes i disposant d’unes reserves als embassaments al 26% de la seva capacitat.

Màxima producció dels recursos no convencionals

La dessalinització continua funcionant al màxim i, entre 2022 i el que portem de 2023, ha aportat més de 71 hm3 al sistema. L’ús de l’aigua regenerada és una altra de les mesures que està guanyant pes en els darrers mesos (durant el 2022 aquest recurs ha aportat més de 71 hm3), i està sent un dels eixos en la gestió de la sequera durant la fase d’excepcionalitat.

Des del desembre s’està aportant aigua regenerada en el tram final del Llobregat i disposar d’aquesta manera de més aigua, que, posteriorment, ha de ser potabilitzada. Se n’estan produint 1,2 m3/s i això ens permet tenir-ne més i poder preservar més reserves als embassaments. Es preveu que en els propers sis mesos (entre abril i setembre), aquesta aportació d’aigua regenerada sigui d’uns 16 hm3.

També cal destacar que, des de finals del mes de març, s’hagi reactivat l’Estació de Regeneració d’Aigua de la depuradora de Blanes, fent possible l’aportació d’aigua regenerada al riu la Tordera i fent possible la recàrrega dels nivells superficials de l’aqüífer. Aquesta actuació ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’ACA i el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, arran d’un conveni signat el 2018 amb l’objectiu de reactivar i incrementar la producció de 13 Estacions de Regeneració d’Aigua.

També s'està aportant, actualment, aigua regenerada per al reg agrícola del canal de la dreta del Llobregat, per garantir les demandes de reg. En els propers mesos, en cas que la situació empitjori, s’anirà incrementant l’aportació d’aquest recurs.

A més, s’han extret més de 55 hm3 d’aigua dels pous de sequera. Per tant, la suma d’aquests recursos (dessalinització, regeneració i pous) ha aportat més de 200 hm3 al sistema, l’equivalent als embassaments de Sau i Sant Ponç junts.
(13 abril 2023)

Nova web Cerdanyola Activa
del Servei de Promoció Econòmica


 
El Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cerdanyola llança la seva nova pàgina web, Cerdanyolactiva dissenyada per satisfer les necessitats de les persones i de les empreses, amb continguts atractius tot oferint una navegació òptima i intuïtiva en tots els dispositius

La pàgina ofereix quatre opcions per trobar fàcilment el servei que es necessita: Soc empresari/a, Busco feina, Soc emprenedor/a i Vull formar-me. La navegació de la web permet trobar ràpidament respostes a qualsevol consulta.

També ofereix la possibilitat de subscriure's a un butlletí per rebre informació rellevant sobre ocupació, treball, innovació, formació, empresa i comerç. A més, es destaquen quatre serveis estrella: Punt PAE, Oficina de promoció empresarial (OPE), Oferta de cursos, Treball, Talent i Tecnologia.

Dins la web Cerdanyola Activa s'ha creat una pàgina dedicada exclusivament a la formació, on es poden trobar, entre d’altres, detalls sobre els cursos disponibles. Per establir un contacte més directe, també s'ha creat un nou perfil a les xarxes socials amb el nom Cerdanyolactiva a Instagram, Twitter, Tik Tok i LinkedIn.

Una altra novetat important és la pàgina Busco feina, on es pot accedir directament a totes les ofertes de treball i recursos per millorar el perfil professional. La pàgina Actualitat ofereix notícies sobre el mercat de treball, l'ecosistema emprenedor, la innovació empresarial i l'activitat del Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
 
Cerdanyolactiva substitueix l'anterior pàgina web Cerdanyola Oberta.
Pots trobar tota aquesta informació a https://www.cerdanyolactiva.cat/ 



El Consorci del Parc de l'Alba i Panattoni formalitzen la venda d'una parcel·la per
al desenvolupament del Data Center
més gran de Catalunya



 
El Consorci del Parc de l’Alba, integrat per l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, iel promotor immobiliàri logístic-industrial Panattoni han formalitzat la compravenda d’una parcel·la que el planejament urbanístic qualifica amb clau CPD, per ubicar un Centre de Processament, emmagatzematge i distribució de Dades (CPD). Els terrenys tenen una superfície de 68.000 m2i un preu de venda de 30,67 milions d’euros.

En aquesta parcel·la, Panattoni preveu la construcció d'un campus tecnològic de fins a 68.000 m2de superfície, el que s'espera que sigui el Data Center més gran a ser desenvolupat a Catalunya durant els propers anys, i que comptarà amb una potència instal·lada de 42 MW. La inversió estimada per al desenvolupament del projecte arriba als 300 milions d’euros. La seva primera fase, que començarà a construir-se a finals del 2023, tindrà una superfície aproximada de 42.000 m2.

Els terrenys estan situats al llarg de l’Avinguda de la Ciència, on ja hi ha ubicades empreses com Natura Bissé, Stradivarius, Sener, i La Caixa, entre d’altres. A més, es beneficien d’un emplaçament excel·lent, amb accés directe a l’autopista AP-7 i a només 20 minuts de Barcelona, i prop d’edificis i equipaments destinats a la recerca i la innovació com és el Sincrotró Alba i el Parc Científic i Tecnològic i la UAB.

El Parc de l’Alba, un nou districte ple d’oportunitats

El Consorci del Parc de l’Alba és l’encarregat de promoure el desenvolupament del Parc de l’Alba. Actualment, el Consorci, a través de l’INCASÒL, està gestionant la comercialització d’unes 60 hectàrees de sòl per activitat econòmica i residencial.

El Parc de l'Alba es consolida com una de les grans reserves de sòl públic a l’àmbit metropolità de Barcelona.

El nou barri, que properament s’urbanitzarà pel sector més pròxim a la ciutat de Cerdanyola, disposa de terrenys per a fer-hi cases per a 15.000 nous residents, amb un potencial per a 5.377 habitatges, el 47 % dels quals de protecció oficial.

El barri disposa d’una xarxa de parcs urbans de fins a 200 hectàrees i està ubicat a la falda del Parc Natural de Collserola. Amb una inversió pública estimada de fins a 450 milions d’euros, s’hi preveuen acollir noves empreses al voltant del gran equipament científic del Sincrotró ALBA.
   Donar sang, un gest que salva vides 
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50
             quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


                    Les persones que vulguin donar sang hauran de reservar
                         l’hora i seguir les mesures de seguretat  establertes
                   com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
                               i guardar la distància mínima interpersonal
.
Dilluns  29 maig a l'Ateneu
Carrer Industria 38-40
 de 9:30 a 13:30 i de 15:30 a 19:30 h. 
I tria la franja horària que millor et vagi
    Et necessitem més que mai!   

 




El Sincrotró ALBA, ha demostrat la possibilitat d'emmagatzemar informació magnètica en escales de temps de picosegons


 
 La quantitat d'informació emmagatzemada i en circulació es duplica aproximada-ment cada 2 a 4 anys en el que es coneix com l'era ‘zettabyte’ (el període a mit-jans de la dècada de 2010 quan la quantitat de dades digitals al món va superar per primera vegada un zettabyte -2012- i quan el trànsit IP global va superar per primera vegada un zettabyte -2016-).

La potència i els recursos necessaris per a mantenir aquest intercanvi i emmagat-zematge d'informació representen un percentatge cada vegada major dels recur-sos mundials. Per aconseguir que aquest progrés sigui sostenible a les pròximes dècades, cal trobar tecnologies disruptives que funcionin a freqüències més altes que les que s'utilitzen avui dia (de MHz a THz), alhora que es redueix la potència operativa i es fomenta l'ús de materials ecològics. No obstant això, els dispositius actuals necessiten freqüentment metalls pesants i limitacions de la cara a causa de la velocitat de la inversió de la magnetització i les densitats de corrent neces-sàries per emmagatzemar o canviar d'informació.

Investigadors de la Universitat de Leeds, en col·laboració amb el Science and Technology Facilities Council, les universitats d'Edimburg i Exeter, i el Sincrotró ALBA, han publicat a la revista Advanced Functional Materials una nova arqui-tectura de dispositius on la informació s'escriu utilitzant llum en lloc de mètodes tradicionals com camps magnètics en discs durs o corrents elèctrics en memòries d'estat sòlid. Això s'aconsegueix utilitzant una capa de ful·lerè, una forma de carboni com el grafè o el grafit, entre un metall ferromagnètic i un òxid de metall de transició. En aquest material, la irradiació de llum genera parells lligats de forats i electrons (és a dir, excitons) que es poden separar mitjançant camps dielèctrics a cada interfície. Aquests electrons i forats són finalment filtrats per espín, la qual cosa genera una capa magnètica on s'emmagatzema la informació.

"Les interfícies entre molècules i òxids de metall poden donar lloc a funcionalitats que no estan presents en cap dels dos materials per separat. Això porta a noves funcionalitats, com una resposta magneto-òptica que es pot utilitzar per a la detecció o, com s'aplica aquí, en memòries ultra ràpides de baixa potència. Les col·laboracions multinacionals i el suport d'instal·lacions a gran escala com ALBA seran clau en els estudis per establir arquitectures sostenibles i resistents per al futur de la tecnologia” comenta el Prof. Oscar Cespedes, líder del grup d’investigació de l'Escola de Física i Astronomia de la Universitat de Leeds.

La llum de sincrotró, clau per desemmascarar els detalls magnètics de les memòries.

L'equip de recerca estudiar l'estructura electrònica, que mostra la formació dels camps dielèctrics i prediu una capa molecular polaritzada d'espín i una superfície


d'òxid de metall mig metàl·lic. Cap dels dos estava linealment acoblat amb l'elèctrode de cobalt.

Per estudiar el canvi en les propietats dels corrents de llum i magnètics en canviar la direcció de polarització de la llum amb la magnetització, van utilitzar les capacitats de la línia de llum BOREAS en dispositius abans i després de ser carregat. Els canvis es poden mesurar mitjançant mesures de resolució de temps, i són aparents menys d'un picosegon després de l'exposició.

"Les tecnologies de futur es basen en la miniaturització de la memòria i els dispositius lògics que operen a freqüències creixents. Els nostres descobriments demostren una arquitectura d'emmagatzematge de memòria magnètica localitzada a una interfície funcional que pot explotar les escales de temps de picosegons de les excitacions òptiques. Les capacitats i l'experiència generades a través de la nostra col·laboració amb l'equip de la línia de llum BOREAS eren vitals per interpretar el nostre sistema material", assenyala el Dr. Matthew Rogers, el primer autor de l'article científic.
(cells/es) 16-3-2023


 "Erradicar l'amiant és un repte de país
 i una prioritat absoluta del Govern"




 
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que “erradicar l’amiant és un repte de país i una prioritat absoluta” i que el compromís del Govern amb la seva retirada “és total i absolut”. Amb aquestes paraules el cap de l’Executiu ha iniciat la presentació del projecte estratègic Amiant per plaques, que preveu destinar 40 milions d’euros a subvencionar la substitució de cobertes amb amiant per plaques fotovoltaiques per a autoconsum en l’àmbit privat. L’elevada dotació pressupostària la converteix en la convocatòria de subvencions més elevada de la història per a la retirada de cobertes d’amiant.

El projecte, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, forma part del Pla Nacional per a l’Eradicació de l’Amiant 2023-2032, aprovat aquest passat dimarts.

El president ha destacat el caràcter “transformador” de la mesura, que substituirà unes cobertes amb “un material contaminant i perjudicial per la salut” per cobertes que “generaran energia de forma harmònica amb el planeta i en lluita contra el canvi climàtic”.

Aragonès ha estat acompanyat per la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui ha donat els detalls d’aquests ajuts històrics que volen donar un impuls per apropar Catalunya a la realitat d’amiant zero. La presentació s’ha fet a Sant Vicent de Castellet, després que el president i la consellera visitessin el Mas El Terròs, que té amiant a una part de la seva coberta.

El sector productiu, principal beneficiat

Fins ara, les convocatòries d’ajuts per a retirada de l’amiant anaven dirigides únicament a particulars. La convocatòria de 2023 destina per primer cop 40 milions d’euros per a la retirada de residus de cobertes que continguin amiant, i la instal·lació d'autoconsum fotovoltaic a les mateixes cobertes de l’immoble en les quals s’hagi retirat l’amiant, i on s’hi desenvolupi o s’hi hagi desenvolupat una activitat econòmica. És a dir, a edificis que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.

Aragonès ha destacat que el projecte Amiant per plaques “cobreix el 100% de la despesa: la retirada, el transport i el tractament dels residus dels elements que continguin amiant, així com la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic a les cobertes d’amiant afectades”.

El període d'elegibilitat de la despesa és des de l’1 de gener de 2023 fins a 24 mesos després de la resolució d'atorgament. Els imports variaran segons les dimensions de la coberta a retirar i el tipus d’activitat econòmica que es realitza a l’edifici. Si les cobertes i altres elements que continguin amiant se substitueixen per plaques fotovoltaiques d’autoconsum, aquestes també seran objecte d’ajut.

Per la seva part, la consellera Jordà ha assegurat que, “amb aquest programa, prioritzem el desenvolupament de les energies renovables amb la mínima afectació a l’entorn, tal i com és l’encàrrec de la Llei del Canvi Climàtic que vam promoure el 2021, i garantim que hi hagi generació d’energies netes allà on es difícil imaginar que n’hi podria haver”. Amb el suport del Govern, “l’autoconsum serà una realitat en granges familiars i, per suposat, en qualsevol altre indret del nostre país”, ha reblat la consellera.

“Tot i que només amb cobertes no és possible garantir la demanda elèctrica d’una
Catalunya climàticament neutra, cada megawatt que posem en una coberta és
una menor ocupació del sòl per a usos energètics i, sobretot, un pas endavant en la consolidació del nou model energètic del nostre país”, ha afirmat.

10 milions per a habitatges particulars


El pressupost pel 2023 incorpora en total 50 milions d’euros destinats a eliminar la presència de fibrociment,40 a través del projecte Amiant per plaques i 10 més per ajudes a la retirada d’amiant de particulars. “És l’esforç més important que hem fet en un sol any com a país per avançar de forma determinant en l’eradicació de l’amiant”, ha destacat el president, que ha assegurat que és un pas més per assolir l’objectiu que “Catalunya sigui abans del 2032 un país lliure d’amiant”.

Els 10 milions restants de la convocatòria aniran novament destinats a propietaris individuals o comunitats de veïns d’habitatges que continguin elements d’amiant, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades.

La despesa subvencionable abasta els conceptes de retirada, transport i tractament dels residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant. Aquests treballs s’hauran de realitzar per una empresa autoritzada en el registre de l’Agència de Residus de Catalunya.

Compromisos cap a l’amiant zero a Catalunya

La gran majoria de residus d'amiant sorgeixen dels enderrocs, de les reparacions i de les operacions de retirada de materials amb amiant en edificis, instal·lacions i maquinària i s’han de recollir de forma separada de la resta de residus que es puguin generar. A finals de l’any 2019, la Generalitat va constituir la comissió interdepartamental per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya, que va aprovar el passat dimarts el Pla Nacional per a l’Eradicació de l’Amiant 2023-2032.

El Pla permetrà assolir l’objectiu fixat per la Unió Europea de retirar l’amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt del territori abans de l’any 2032 i es basa en 21 actuacions organitzades en quatre àmbits: identificació, retirada, prevenció i nou marc normatiu.

Entre altres mesures incloses en el pla i ja iniciades, la Generalitat està treballant en l’elaboració del cens de l’amiant a Catalunya. De la mateixa manera que en el cas de Badia del Vallès, en el qual l’elaboració del mapa de l’amiant va ser determinant per poder elaborar un pla i després actuar, el Govern ho vol fer a nivell nacional. Es tracta d’un un projecte molt ambiciós, fet amb la col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i que s’executarà entre 2022 i 2023 amb un cost aproximat de 700.000 €.

Durant el 2023, el Govern vol també iniciar els tràmits de la Futura Llei d'eradicació de l'amiant. Inclosa en el Pla normatiu del Govern, s’ha fet una important consulta pública i tot fa preveure que pugui ser aprovada pel Govern i així iniciar el tràmit parlamentari al llarg del 2023 per la seva aprovació definitiva.

Els ajuts que es publiquen ara van en la línia de les accions que promou la Comissió, segons la normativa europea que persegueix l’eliminació segura de l’amiant. Aquest producte està prohibit a Catalunya des de 2001, tot i que es calcula que l’amiant instal·lat encara suposa més de quatre milions de tones de fibrociment, una gran part del qual ha arribat o està arribant al final de la seva vida útil, el què significa que comença a resultar perillós per a la salut humana.     24-3-2023



                          

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, impulsa el programa 3DCarrers per generar un bessó digital dels municipis catalans


 
· L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) recorrerà prop de 50.000 quilòmetres en quatre anys per captar fotografies dels 947 municipis, combinades amb dades làser

· El resultat és una rèplica digital dels carrers amb diferents capes d’informació que donarà suport a l’actualització de la informació cartogràfica urbana i possibili-tarà la gestió d’elements de mobiliari urbà, retolació o l’anàlisi morfològic de l’arbrat

· Disposar d’aquesta eina redueix el cost d’elaborar inventaris municipals d’aquests elements i serveix de base als tècnics per estudiar possibles mancan-ces i proposar noves actuacions de millora de l’espai públic

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, impulsa el programa 3DCarrers per generar una rèplica digital dels carrers dels municipis catalans d’alta precisió i amb diferents capes d’informació que es poden visualitzar per separat. Aquest programa facilitarà als tècnics l’estudi d’elements com ara l’arbrat que hi ha en un municipi, el nombre i tipus de mobiliari urbà o els elements de retolació. Un cop detectades i estudiades les possibles mancances, la informació pot servir de base per elaborar plans de millora, com la creació de més zones d’ombra o l’increment de bancs en alguns carrers.

Aquest nou programa de captura sistemàtica de les zones urbanes de Catalunya utilitza la tecnologia Mobile Mapping, que combina fotografies del territori fetes des d’un cotxe amb dades làser per aconseguir una mesura precisa. El programa 3DCarrers s’inclou dins del projecte Catalunya Digital que treballa per generar un bessó digital del territori.
Des d’avui es poden consultar en un visor interactiu els mapes dels primers nuclis urbans estudiats: Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Balaguer i Pineda de Mar. La previsió és realitzar la captura de prop de 50.000 quilòmetres fins el 2026 per generar el bessó digital dels 947 municipis catalans, amb una freqüència d’actualització adaptada a les diferents dinàmiques territori-als. Així, es duran a terme fins a dues cobertures de la franja costanera, àrea metropoli-tana de Barcelona i poblacions de més de 15.000 habitants. Les dades obtingudes podran ser consumides tant des d’entorns GIS com des del visor, on s’aniran carre-gant a mesura que es capturin i es posaran a disposició dels diferents municipis.

Nova eina per millorar l’espai públic

La geoinformació precisa, uniforme i actual del territori és la base indispensable per a la presa de decisions i l'elaboració de polítiques públiques que ajudin a garantir el
desenvolupament equilibrat i sostenible del territori català.

Així, el 3DCarrers permetrà generar geoinformació digital del territori amb una aparença quasi real, on la simplicitat de comprensió de les fotografies es comple-menta amb la precisió de les mesures làser preses amb la tecnologia LiDAR terrestre. La complementarietat d’aquesta informació permet anar més enllà del tradicional street view i ofereix la possibilitat d’identificar, categoritzar i mesurar els elements visibles.

D’aquesta manera, l’ICGC posa a disposició de l’administració local una eina per a millorar la gestió de l'espai públic i reduir els costos associats a l'inventari  d'ele-ments urbans.
22 de març de 2023



Properes activitats
del Museu d'Art de Cerdanyola




 
 



Carril bici que connecta la UAB i Cerdanyola amb Badia del Vallès


 
 S'ha inaugurat el nou carril bici que connecta la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Cerdanyola amb el municipi de Badia del Vallès, un tram estratègic per facilitar la circulació en bicicleta, de manera ràpida i segura, al Vallès Occidental i a la metròpolis de Barcelona.

Aquesta nova via pedalable, que estava inclosa al Pla d’inversions metropolità 2020-2023 de l’AMB, ha estat finançada per l’AMB, l’Ajuntament de Badia del Vallès i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, i forma part de la xarxa pedalable metropolitana Bicivia.

Aquest nou tram de Bicivia connecta l’avinguda de la Mediterrània de Badia del Vallès amb l’aparcament ubicat davant de la Facultat de Lletres de la UAB i la xarxa de carrils bici de la universitat. Concretament, passa pel camí de Badia, creua el riu Sec amb una nova passarel·la que permet segregar vianants i ciclistes i, en total, salva un desnivell de 42 metres. Aquest eix permetrà connectar, en un futur, amb Barberà del Vallès, on s’enllaçarà amb l’eix Bicivia 6, que connectarà el Vallès amb el Besòs –passant per Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs– i amb Barcelona.


Fotos: Ajuntament de Cerdanyola


L'exposició “Estiueig de proximitat,
1850-1950”, arriba a Cerdanyola!



 
Dedicada a l'origen i el llegat del primer turisme, es podrà visitar al Museu d’Art de Cerdanyola fins al 28 de maig.


La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cerdanyola del Vallès amb fotografies sobre l’ambient artístic i literari dels estiuejants de principis del segle XX.

Aquest àmbit s’ha dedicat a la figura de l’il·lustrador Valentí Castanys i el fenomen de l’estiueig a Cerdanyola, gràcies també a la col·laboració d’entitats com el GREC i l’AMAC, persones i famílies que han cedit peces, com ara la família Castanys.

Castanys és un dels humoristes gràfics catalans més importants del segle XX (creador, entre d'altres, de l'Avi del Barça) i va estar fortament vinculat a Cerdanyola durant molts anys, d'on sorgirien "Estampes d'Estiueig".

A més, s’inclou el curtmetratge “La Bicicleta”, també de Valentí Castanys, i que és segurament la primera obra cinematogràfica rodada a Cerdanyola del Vallès, recuperada pel GREC gràcies a la família de l’autor.


Les desaparicions de menors a Catalunya d'entre 13 i 17 anys l'any 2022 experimenten un descens del 17,2% respecte l'any anterior i són un 27% del total de persones desaparegudes


 
◘  Les dades de persones desaparegudes durant l’any passat a Catalunya van augmentar un 8,6% respecte l’any 2021, situant-se en 3.620 desaparicions respecte a les 3.333 de l’any anterior

◘  La Unitat Central de Persones Desaparegudes ha investigat des del 2010 un total de 30 desaparicions en l’àmbit criminal, el que suposa un 0,001% del total acumulat desaparicins del 2010

◘  Un total de 14 homicidis amb ocultació de cadàver investigats des del 2010 corresponen a casos de violència de gènere i 3 a detencions il·legals de dones en un context de matrimonis forçats. Des del 2018, s’han instruït 5 casos vinculats amb el tràfic de drogues

◘   Cada dia es denuncien 10 desaparicions a Catalunya. L’índex de resolució dels casos instruïts l’any passat és del 98%, el que significa que a 31 de desembre del 2022 hi havia 72 casos oberts denunciats l’any 2022 en què no s’havia localitzat la persona desapareguda. Darrera de cada persona que desapareix existeix una família que pateix les conseqüències d’aquesta absència. L’Oficina d’Atenció a les Famílies de les Persones Desaparegudes ha atès durant 2022 333 famílies afectades

◘  La reincidència en persones menors desaparegudes es va situar en un 49%, la qual cosa representa que 463 persones menors han estat reincidents. Respecte a la reincidència en aquesta franja d’edat, es detecta una reducció del 25% en relació amb el 2021

◘  Els Mossos d’Esquadra mantenen un canal obert amb les fundacions i associacions que treballen en aquest àmbitamb l’objectiu de millorar l’assistència a les famílies

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra va instruir durant l’any passat un total de 3.620 desaparicions, el que representa una mitjana de 302 persones desaparegudes al mes.

 9 març 2023

 

El Govern aprova passar a la fase d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i l'aqüífer del Fluvià Muga
arran de la sequera.



 
“Davant de situacions d’extrema gravetat, cal actuar en consonància”. En aquests termes s’ha expressat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell Executiu per explicar que el Govern ha avaluat avui la situació de la sequera a Catalunya després d’una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera i ha constatat que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges quantioses a les capçaleres dels rius.

En aquest sentit, ha anunciat que es preveu que demà, 1 de març, el Consell d’Administració de l’ACA aprovi l’activació de la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga, que entrarà en vigor un cop s’hagi publicat al DOGC, previsiblement el dia 2 o 3 de març.

Jordà ha detallat les quatre mesures que portarà a terme el Govern per assegurar el subministrament d’aigua a la població i a les activitats productives. En primer lloc, el Govern decreta l’escenari d’excepcionalitat per a les conques del Ter-Llobregat i Muga-Fluvià. “Amb l’estat d’alerta és evident que no n’hi ha prou: fem una nova crida a la reducció de l’ús de l’aigua a 6 milions d’habitants de 224 municipis en 15 comarques i activem noves actuacions per a l’aprofitament màxim d’aquest recurs”, ha dit Jordà.
En segon lloc, el Consell Executiu ha aprovat el Decret Llei amb mesures d’emergència que permetran protegir els abastaments, agilitzar actuacions i dissuadir i penalitzar els incompliments.

En tercer lloc, “incrementem el volum d’aigua que passa de Sau a Susqueda per no perdre ni una gota”, ha manifestat la consellera, que ha afegit que així “evitem que l’aigua que encara hi ha Sau arribi a un punt que sigui inutilitzable en termes de qualitat sanitària i la preservem per l’ús prioritari que és l’abastament de la població”.

La quarta mesura consisteix a què l’Agència Catalana de l’Aigua triplica els ajuts per al transport d’aigua en camions cisternes. Si la línia inicial era de 800.000 euros, ara s’incrementa en un 150% i s’arriba als 2 milions d’euros.

Jordà també ha destacat que aquesta situació d’alerta arriba després de la implementació de mesures com la dessalinització, la regeneració o els pous de sequera, accions de Govern que entre 2022 i 2023 han aportat al sistema més aigua de la que hi cap als embassaments de Sau i Sant Ponç junts. “Gràcies a això, hem aconseguit alentir en 6 mesos l’entrada del semàfor taronja d’excepcionalitat que anunciem avui”, ha subratllat.  (28/2)


L'Ajuntament ha posat en funcionament l’Oficina Jove d’Acompanyament i Orientació de Cerdanyola del Vallès


 
L’Oficina obre al públic jove per oferir un servei centralitzat i de major qualitat que permeti donar resposta a les inquietuds, dubtes o demandes de diversa índole, acompanyant als i les joves en el seu camí de transició i creixement cap a l’adultesa. El propòsit és que l’Oficina Jove sigui la porta d’entrada i el punt de referència d’informació i orientació, tot acompanyant-la per a que se senti el més recolzada possible tant en l’àmbit personal, com en l’acadèmic i el professional.

Aquest nou servei municipal ofereix als i les joves un espai d’ajuda i informació, orientació i acompanyament sobre, estudis, informació per treballar, beques, lleure, voluntariat, etc., amb la voluntat de créixer i posar a l’abast de les persones joves altres serveis que s’ofereixen des del municipi i trobar professionals que realitzaran atencions personalitzades. Aquests serveis son gratuïts i confidencials.

Servei d’Orientació Acadèmica

Servei d’informació, orientació i assessorament acadèmic per a joves, de 12 a 29 anys, i les seves famílies. Ofereix:

• Suport per escollir el teu itinerari formatiu.
• Resposta a dubtes dels centres, dates per fer preinscripció, accés als estudis,
  etc.
• Informació sobre: ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Universitats, formació
   ocupacional, etc.
• Informació sobre beques i ajuts del sistema educatiu oficial.
• Xerrades per a joves i famílies.

Servei d’Orientació Laboral

Servei gratuït i personalitzat que ofereix assessorament sobre el món laboral i suport en la recerca de feina per a joves de 16 a 29 anys. Ofereix:

• Acompanyament i orientació en la recerca de la teva primera feina.
• Suport per preparar el currículum o l’entrevista de feina.
• nformació eines i canals de recerca de feina tens al teu abast.
• Informació sobre voluntariats i estades a l’estranger.
• Tallers i xerrades per a joves.

Servei d’Acompanyament Emocional. Escolta Jove

L’Escolta Jove és un servei d’atenció i acompanyament emocional, per a joves
 
 

fins a 29 anys, en el que podràs parlar sobre el que sents i el que t’amoïna. En aquest servei podràs trobar:

• Atenció individual i confidencial per a joves.
• Assessorament i orientació per a famílies i professionals que treballen amb joves.
• Espais grupals, tallers i xerrades per a joves, famílies i professionals.

Servei d’informació per a l’emancipació

Us oferim suport i assessorament sobre altres serveis i recursos que promoguin l’emancipació, l’autonomia i la construcció del projecte vital dels i les joves de Cerdanyola del Vallès, com ara, saber que fer per inscriure’t al registre de sol·licitants d’habitatge, o com saber que fer per sol·licitar ajuts pel lloguer,....

L'Oficina Jove està ubicada al Casal de Joves Altimira (passeig del Pont, 45) i es pot contactar i demanar informació a través de diferents vies:

• Correu electrònic: oficinajove@cerdanyola.cat
• Telèfon: 667 770 124
• També a través del perfil d’Instagram: @casaldejovesaltimira
El seu horari d’atenció és de dilluns, dimecres, dijous i divendres de 10.00 a 14.00h i les tardes de dilluns, dimarts i dijous de 16.00 a 19.00h.


Sant Cugat, Cerdanyola y la UAB se abastecerán con agua regenerada



 
El Plan estratégico del ciclo integral del agua (PECIA) del territorio metropolitano prevé que en 2050 habrá un déficit hídrico de agua potable en la metrópolis si no se reutiliza agua, por eso establece varias líneas de trabajo basadas en agua regenerada.

A lo largo de los años 2022 y 2023, el AMB y el ACA están intensificando la producción de agua regenerada en el ámbito metropolitano para hacer frente a la sequía, con el objetivo de disponer de más agua, preservar reservas estratégicas como el acuífero del delta del Llobregat y evitar la liberación de agua de los embalses.

Uno de los proyectos futuros, desarrollado por el AMB y la ACA, pasa por el aprovechamiento de agua regenerada producida fuera del territorio metropolitano. Consiste en la captación de agua regenerada de la EDAR-ERA del río Sec de Sabadell, que actualmente produce más agua regenerada de la que se necesita para mantener el caudal ecológico del río Sec. El objetivo es poder suministrar esta agua a los municipios metropolitanos de Sant Cugat del Vallès y Cerdanyola del Vallès, así como a la Universidad Autónoma, en Bellaterra.

El agua regenerada en estas poblaciones será principalmente para usos municipales, recreativos e industriales, aunque los consumos potenciales acabarán de contrastarse durante la redacción del proyecto constructivo. Por ahora, se calcula que el volumen de agua reutilizada para Sant Cugat, Cerdanyola y Bellaterra sea de aproximadamente 1.000.000 de metros cúbicos anuales, que
equivalen aproximadamente al 10% del consumo total de agua potable de Sant Cugat, Cerdanyola y la UAB.

Para poder hacer efectiva la aportación de recurso, es necesario redactar un proyecto constructivo que estudie los consumos potenciales y la tipología de estos consumos en cuanto a requerimientos cualitativos, de distribución temporal u otros que sean relevantes para el dimensionamiento de las infraestructuras necesarias, así como el contraste con las capacidades reales de producción de la EDAR-ERA del río Sec de Sabadell y las necesidades de implementación de infraestructuras.

El AMB ya ha encargado la redacción del proyecto constructivo, que finalizará en marzo de 2024 con un presupuesto de 261.360,00 €. En cuanto a la ejecución de la obra, está incluida en la planificación de la ACA para los próximos seis años y tiene un importe estimado de 5.160.000 €. Precisamente, la ACA, en este período, destinará un total de 120 millones de euros a la construcción de nuevas estaciones de regeneración de agua con el objetivo de duplicar la producción de este recurso.

Agua regenerada, garantía de recurso
Desde 2018, el uso de agua regenerada en la metrópolis se ha multiplicado por 15. Los 56 hm3 actuales representan un 20% de los recursos destinados al consumo de agua potable, que equivale a un 25% de las necesidades anuales de agua potable de la ciudad de Barcelona. Se prevé que en 2030 esta producción sea de 88 hm3 y en 2050 sea superior a los 130 hm3 , por lo que podrá cubrir el déficit estimado actualmente.   (www.iagua.es)


L’Ajuntament posa en marxa un nou programa per fer valdre el lideratge femení.

El Servei Municipal de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès posa en marxa la primera edició del programa de lideratge d’alta direcció, Cerdanyola Women Corporate, adreçat a dones directives i empresàries, amb l’objectiu d’impulsar una major presència de la dona en els llocs de decisió de les empreses i detectar i visibilitzar el talent femení del territori.

El programa formatiu de lideratge conscient es desenvoluparà del 17 de març al 30 de juny, tindrà una durada de 60 hores i és gratuït. Les dones interessades en
aquest enllaç el programa poden obtenir més informació sobre el contingut i les inscripcions en aquest enllaç.

La formació tindrà lloc a la Masia de Can Serraparera, seu del Servei Municipal de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

 
 

Dissabte dia 29 d'abril de 10:30h a 11:30 h.: "Taller de danses"
a l'Escola Sant Martí

Cada darrer dissabte arriba el taller de danses a Cerdanyola!!
A càrrec de l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola que forma part del Pla
Educatiu d'Entorn 22-23.

Els tallers es faran adreçats a infants i joves de 6 a 16 anys i a les seves famílies.
Cada dissabte s'aprendrà a ballar una dansa diferent, i tenim previst acabar
els tallers a final de curs, amb una festa amb música en directe.

Organitzat per l' Agrupació Sardanista de Cerdanyola i Ajuntament de
Cerdanyola del Vallès



Can Coll
Com descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats.



 
 
 
Els diumenges al matí, de 9.30 a 14.30h Can Coll està obert a tothom.

Hi trobareu un servei d’informació i venda de publicacions del Parc, podreu descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats.
La masia es pot visitar de manera lliure. La planta baixa conserva l’estructura de les masies de finals de segle XVII i XVIII i a la primera planta s’hi aprecia l’aspecte més senyorial que va anar adquirint a mitjans del segle XIX i principis del XX. Dins hi trobareu l’exposició l’Home i el medi a Collserola que mostra la manera de viure de la pagesia antigament.

Els corrals de la granja de Can Coll es poden visitar també de 11:30h a 14:30h de manera lliure. També podreu visionar els audiovisuals: Això és Collserola i Can Coll 500 anys i fer jocs de descoberta per a famílies.
Podreu fer, pel vostre compte, alguna de les 6 Passejades senyalitzades pels voltants, que us permetran passejar pel bosc i descobrir les vistes panoràmiques del Vallès o els ambients frescals dels torrents.

Del primer diumenge de novembre a l’últim diumenge de febrer, de 10.30 a 13.30 h es poden fer observacions d’aus hivernants a la Feixa dels Ocells. Servei de préstec gratuït si no us porteu els vostres prismàtics.

A partir de 8 anys. Activitat gratuïta.
Places limitades

Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l'activitat al telèfon del Centre d'Informació: 932803552 (laborables de 9:30h a 14:30h) màxim 4 places per trucada.  


Comença una nova edició de tallers i
activitats per a la Gent Gran "activa"



 
El programa de Gent Gran Activa presenta una àmplia oferta d’activitats que es duran a terme entre el 15 de febrer i el 15 de juny

El termini per fer les inscripcions será de l’1 al 8 de febrer

Al mes de febrer comença una nova edició de tallers i activitats adreçades a les persones grans del municipi, amb el programa Gent Gran Activa. Una programa-ció àmplia i variada per donar resposta als interessos diversos i amb la que tot-hom pugui triar la seva opció.

Actualment a Cerdanyola, les persones de 60 anys i més anys representen el 27,21 % de la població.

Des del Programa de Gent Gran de l'Ajuntament es duu a terme el projecte de dinamització de gent gran amb el qual es busca potenciar l'autonomia i l’apodera-ment de la població major de 60 anys, possibilitant que pugin desenvolupar ple-
nament les seves oportunitats i potencialitats a partir de l’accés als recursos educatius, culturals, de salut i lleure.

La programació inclou tallers i activitats de diferents àmbits (d’estimulació cognitiva, creixement i benestar personal i noves tecnologies) així com activitats d’oci i lleure de caràcter puntual.

Les activitats començaran el 15 de febrer i es duran a terme fins al 15 de juny de 2023. Les inscripcions es poden fer de l’1 al 8 de febrer de manera presencial a les oficines de l’Àrea Social en horari de 9 a 15 h o a través del correu electrònic promociosocial@cerdanyola.cat

Les persones interessades en participar-hi, poden informar-se trucant al telèfon del Programa de Gent Gran 93 580 88 88 Ext. 2141, o bé enviant un missatge de WhatsApp al telèfon 603 620 214


L'Any Domènech i Montaner difondrà l'obra del pare del Modernisme català arreu del país  (1849-1923)


                                                                                         
Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domè-nech i Montaner, una de les personalitats més destacades de la història recent del país i un referent intel·lectual de primer ordre, considerat el pare del Modernisme català.

En aquest sentit, l’objectiu de la commemoració és donar a conèixer totes les facetes del personatge, a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públics i a tots els territoris, atès que l’Any Domènech i Montaner té una vocació descentralitzadora.

Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, una de les personalitats més destacades de la història recent del país i un referent intel·lectual de primer ordre, considerat el pare del Modernisme català.

En aquest sentit, l’objectiu de la commemoració és donar a conèixer totes les facetes del personatge, a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públics i a tots els territoris, atès que l’Any Domènech i Montaner té una vocació descentralitzadora.

L’Any Domènech i Montaner va donat el passat dia 17 el seu tret de sortida a l’Institut Pere Mata de Reus

Les activitats previstes serviran per destacar la singularitat de Domènech, ja que va ser un dels personatges més importants i influents del país, no només en el camp de l’arquitectura sinó també en altres àmbits com la historiografia, l’heràldica o la política. La finalitat d’aquestes propostes és donar a conèixer totes les facetes del personatge amb l’aprofundiment en cadascuna d’elles.

Així, durant l’Any Domènech i Montaner es podrà gaudir d’un gran nombre de conferències; de novetats bibliogràfiques; de cursos específics dirigits a diversos públics; d’exposicions temàtiques; d’activitats culturals i de visites i rutes guiades per conèixer el patrimoni domenequià. La commemoració també inclourà el Congrés Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Barcelona i Reus, així com activitats pedagògiques per acostar la figura de Domènech i el Modernisme a infants i joves.

Les activitats es portaran a terme en diferents seus per arribar al màxim de públic i s’organitzaran a totes les ciutats amb patrimoni domenequià: Barcelona, Reus, Canet de Mar, Olot, Badalona, Palma de Mallorca i Comillas. Aquesta itinerància s’aconseguirà amb la vinculació i cooperació de les entitats i administracions dels municipis que acullin les activitats, els quals establiran sinèrgies entre ells.
  
Lluís Domènech i Montaner va néixer el 27 de desembre de 1849 al carrer Ferran de Barcelona. Era fill de l’enquadernador barcelonès Pere Domènech Saló i de Maria Montaner Vila, d’una família benestant de Canet de Mar.

Domènech va estudiar primària i batxillerat a Barcelona i seguidament es matriculà a la Universitat de Barcelona, on el 1870 obtingué la llicenciatura de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

El mateix any marxà a Madrid per matricular-se durant un any a l’Escola d’Engin-yers i posteriorment a l’Escola Superior d’Arquitectura, on va obtenir el títol d’arqui-tecte el 13 de desembre de 1873. El 27 de desembre de 1923 Domènech morí a Barcelona, al carrer Diputació 285.
Lluís Domènech i Montaner projectà més de cent obres arquitectòniques, dues d’elles declarades el 1997 Patrimoni Mundial per la UNESCO. Però no només destacà en aquest camp, sinó també com a historiador, i polític.

Durant l’Any Domènech i Montaner podrem gaudir d’un gran nombre de conferèn-cies, de novetats bibliogràfiques, d’exposicions temàtiques, d’activitats culturals, de visites i rutes guiades per conèixer el patrimoni domenequià. Però també d’activitats pedagògiques per acostar la figura de Domènech i el Modernisme a infants i joves.

Amb l’article “En busca de una arquitectura nacional”, Domènech apunta ja com ha de ser la nova arquitectura: el Modernisme.



Eleccions municipals
del 28 de maig de 2023



 
Candidats a les eleccions municipals 2023, a Cerdanyola del Vallès

En el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), repeteix com a candidat Carlos Cordón, l'actual alcalde.

Ganyem Cerdanyola, candidatura vinculada a la CUP que aglutina altres forces d'esquerra com EUiA, presentarà com a cap de llista Ivan González

Ciutadans a Cerdanyola del Vallès ha disposat que el seu cap de llista sigui Pau Ortolà.

ERC ja té concretat el seu candidat des de principis del 2022. Serà Albert Turon, regidor del ple municipal durant els dos darrers mandats.

Ciutadans ja ha decidit qui serà el cap de llista. Serà Pau Ortolà, regidor des del 2015 i número dos del partit unionista a la llista del 2019.

Al PP finalment serà Anabel Plans el cap de llista i actual regidora de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
En Comú Podem Cerdanyola i En Comú Guanyem que repeteixen concórrer junts a les eleccions municipals, ha de definir quin dels dos caps de llista, Pedro Arco (Podem) i Santi Cayuela (En Comú) encapçalarà la candidatura dels comuns, a Cerdanyola del Vallès.

Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, ha escollit Joan Sánchez qui repetirà com a candidat a les eleccions municipals 2023.




Calendari de les eleccions municipals 2023


Dilluns 3 d'abril de 2023 - Decret de convocatòria de les eleccions municipals
Divendres 12 de maig del 2023 a mitjanit - Inici de la campanya electoral
Divendres 26 de maig del 2023 a la nit - Final de la campanya electoral
Dissabte 27 de maig de 2023 - Jornada de reflexió 
 


Cerdanyola acollirà un
Green Data Center Campus


 
 
 
AQ Compute, gestora de centres de dades filial del grup alemany Aquila Capital, invertirà 300 milions d’euros en construir un gran centre de dades amb una capacitat elèctrica de 50 megavats (MW) a Cerdanyola del Vallès

El centre de dades crearà 300 llocs de treball directes, 300 indirectes i 1.500 a les empreses usuàries.

Cerdanyola ocuparà un lloc destacat al mapa europeu de centres de dades amb la construcció d’un d’ells als terrenys actualment ocupats per l’empresa Ceràmi-ques Catalònia, al Parc de l’Alba, al costat del Sincrotó Alba i la Universitat Autònoma de Barcelona.

El projecte era presentat ahir dimecres a les instal·lacions de CBRE amb la participació de l’alcalde, Carlos Cordón, qui va destacar la importància de la generació de llocs de treball i de la infraestructura per a la ciutat i afegeix que “suposa una gran oportunitat per a la ciutadania de Cerdanyola i entorns amb la construcció també de l’àrea dedicada a la innovació, un centre de formació i un espai dedicat a les start-ups”. Cordón també celebra que “paral·lelament, l’objecte de la instal·lació reforça l’estratègia de ciutat que des del govern municipal volem consolidar”.

El Green Data Center Campus de Cerdanyola serà el segon centre de dades que construirà la companyia, que ja en té un a Noruega. El complex del grup alemany és el més gran que actualment es projecta a Barcelona, ​​encara que n'hi ha quatre
 
més en marxa: Edged Energy, a l'Hospitalet, amb 16MW; Interxion, a Sant Adrià del Besòs (15MW); Edgeconnex, a Viladecans (8MW), i Adam, a Cerdanyola (4MW). Aquests projectes, més els que puguin sorgir en el futur, situen Barcelona entre les deu ciutats europees amb més potencial de creixement.

Situado dentro del Parque Tecnológico del Vallés, calle Artesans, 7. Comunica en sus proximidades con las autopistas AP-7 (E-15) y C-58, con dos accesos a menos de 2 km de clusters.

Este centro de datos se encuentra junto a servicios de emergencia: Estación de bomberos a 3 km, en la UAB, Comisaría de policía a 1,5 km.

Adam dispone, en la actualidad, de tres centros de datos, los cuales están interco-nectados mediante anillos de comunicaciones de alta capacidad y baja latencia. Esto permite establecer fácilmente sistemas D.R.S y B.R.S.

Los 3 centros de datos están también interconectados a los principales puntos de presencia de la península y a los principales puntos de intercambio: SPA-NIX, CAT-NIX, DE-CIX. También disponen de capacidad de interconexión con todas las principales plataformas cloud públicas en cualquier centro de datos en Europa.

Formatos de comercialización: rack, cubos dedicados, espacios privados y salas dedicadas a medida.  



Visita als Jardins Històrics de Cerdanyola



 
 
   
Dues de les torres més representatives del nostre catàleg patrimonial que encara es conserven en bon estat; han estat seleccionades per ser visitades i viure en primera persona el benestar que disposaven els estiuejants des de finals del segle XIX fins a la seva marxa pels anys 1960.
Dos exemples de la Cerdanyola Modernista i Noucentista: la Torre Can Llopis i Ca n'Ortadó. La primera perfectament conservada és del 1872 obra atribuïda a Gaietà Buïgas, és propietat des del 2021 de l'Ajuntament i la segona coneguda també per Masia Rosa va ser construïda a partir del 1929 per Joaquim Lloret i Homs. Dues belles edificacions amb preciosos jardins que envolten l´edificació.
 
Per poder-les visitar cal fer-ho a través de les visites guiades que un cop per mes podran sol·licitar-ho a través del telèfon 935 914 130 en horari d'atenció al públic (de marts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d'11 a 14 h) o bé caldrà inscriure's prèviament al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès (seu de Can Domènech).
La propera visita guiada es farà el 23 d'abril de 2023
 



El pont que connecta, per sobre de
l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB
i el nucli urbà de Cerdanyola es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada



 
 
 
El pont que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada.

La intervenció permetrà passar dels actuals tres carrils per a tot tipus de vehicles i una vorera estreta a dos carrils de circulació de vehicles, dos carrils segregats per al transport públic, una vorera amb una amplada suficient per al flux de vianants i un carril bici. A més, està previst que la sortida de la B30 que actualment enllaça amb el pont passi per sota d’aquest i desemboqui directament a la rotonda de l’estació de Rodalies de Renfe.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la UAB han presentat el projecte que transformarà un dels accessos al
campus amb més trànsit tant de vianants com de bicicletes, transport públic i vehicles particulars.

L’aportació de 600 mil euros del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB es destinarà a la construcció del carril bici previst a la intervenció del pont. Aquest futur carril bici tindrà 270 metres i formarà part de la Bicivia, la xarxa pedalable de la metròpoli de Barcelona; concretament pertany a l’eix Bicivia 9, que connectarà Montcada i Reixac amb Cervelló quan estigui completada.

La transformació del pont, que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners, s'iniciarà l'any 2.023. 
 



L'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, obren les portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14h.


 

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.


Per poder visitar la església de sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, esta  oberta tots els tercers diumenges de mes d'10 a 14 hores.





Cerdanyola rep la distinció de
"Ciutat de la Ciència i la Innovació"


 
La ciutat torna a formar part de la Red Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació impulsada i cofinançada pel Ministerio de Ciencia e Innovación.

El Ministeri de Ciencia e Innovación ha aprovat la concessió de la distinció de 'Ciutat de la Ciència i la Innovació' a un total de 20 ciutats i municipis, entre ells Cerdanyola del Vallès que torna així a formar part de la Red Innpulso. La ciutat ja va formar part al 2010 i va renovar l’acreditació al 2014, però al 2018 no es va presentar a la convocatòria de revalidació i havia perdut la distinció.

Carlos Cordón ha destacat que aquesta és una passa més “per aprofitar i treure profit de totes les oportunitats i inversions necessàries per poder gaudir d’un creixement sostenible i que pugui revertir en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania” i ha afegit que “tornar a la Red Innpulso ens permet estar en una lliga de ciutats que treballen per la ciència i la innovació i les oportunitats que ens donarà estar-hi les hem d’aprofitar”.

L’Ajuntament de Cerdanyola va presentar-se a la convocatòria 2021 realitzant una memòria explicativa de les iniciatives i projectes innovadors en marxa i en projecció.

D’entre totes les ciutats que han presentat la seva candidatura, únicament 20 han estat seleccionades i distingides com a Ciutat de la Ciència i la Innovació. Amb la distinció i com a ciutat sòcia de la Red Innpulso, Cerdanyola podrà accedir a un centre receptor i distribuïdor de recursos, informació, projectes, finançament; intercanviar experiències i bones pràctiques; accedir a un fòrum tècnic i d’assessoria en l’estratègia de ciència i innovació; impulsar la compra pública innovadora; eliminar barreres a la innovació; donar suport a pimes innovadores i a l’emprenedoria; participar en projecte europeus, i contribuir al canvi de model productiu basat en el coneixement. També podrà beneficiar-se dels ajuts al a contractació d’agents locals per a la implementació de les polítiques innovadores municipals (fins al 75% del cost).


 Roda de premsa per informar de la distinció Ciutat de la Ciència i la Innovació

Amb les 20 ciutats d’aquesta convocatòria, la xarxa passarà a estar integrada per 83 municipis arreu de l’estat espanyol. Les ciutats de Viladecans i d’Ermua comparteixen la presidència.

Cal desatacar que han donat suport a la candidatura de Cerdanyola: Universitat Autònoma de Barcelona, Parc Tecnològic del Vallès, Consorci del Sincrotró, Cerdanyola Comerç i Serveis, Associació d’Empreses de Cerdanyola del Vallès, Fundació Parc Recerca UAB, Associació Àmbit B30, 30Virtual.net, HUB b30, Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca, Associació de Directives i Empresàries, CCOO del Vallès Occidental i Catalunya Central i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada.



Cerdanyola s’adhereix al Servei Comarcal de Biomassa Forestal



 
L’Ajuntament disposa d’una caldera de biomassa instal·lada al Pavelló Municipal Can Xarau-Paco Arpide, amb una potència 500kW, que funciona mitjançant estella forestal i que requereix d’una aportació d’unes 480 tones anuals d’estella per al seu funcionament.

El Servei Comarcal de Biomassa Forestal és un servei públic que té com objectiu contribuir a la prevenció d’incendis forestals a la comarca promovent la gestió sostenible de la superfície forestal i la valorització de la biomassa per a la generació d’energia tèrmica.

Compta com a usuaris amb els ajuntaments d’Ullastrell, Vacarisses, Terrassa i Viladecavalls i recentment també amb Cerdanyola del Vallès i Palau-Solità i Plegamans.

Aquest servei s’emmarca en l’estratègia comarcal de transició energètica i millora de la qualitat de l’aire. De fet, el Centre Logístic de Biomassa ja ha subministrat, des de 2018, prop de 6.800 tones d’estella provinent de fusta de boscos de la comarca als seus diferents usuaris.

Això equival al subministrament aproximadament 20 Giga Watts d’energia tèrmica a equipaments de la comarca, en substitució de combustible fòssil i estalviant l’emissió de més de 4.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

Gràcies al Servei s’han gestionat 340 hectàrees de bosc. La fusta que arriba al Centre Logístic prové en un 67% dels boscos del Vallès Occidental. Castellar del Vallès i Matadepera són els municipis que n’aporten més.
Cerdanyola demana que
el CAP Fontetes recuperi
la seva activitat total


 

El passat dimecres dia 1, els grups municipals amb representació al consistori i l’Associació de Veïns de les Fontetes firmaven una carta adreçada al conseller de Salut per demanar l’aplicació de la resolució aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya i referida a la reobertura del CAP de les Fontetes.

La carta, signada pels grups municipals amb representació de l’Ajuntament, l’Associació de Veïns de les Fontetes i d’altres entitats locals que també li donen
suport, urgeix a la Conselleria de Salut i al CatSalut que dotin a l’ambulatori de les Fontetes dels recursos necessaris restablint els serveis existents abans de la declaració de l’Estat d’Alarma decretat al març del 2020. La carta indica que “el CAP les Fontetes disposa de 1.260 persones usuàries assignades i té una àrea d’influència de més de 15.000 persones” i segons recull la mateixa carta “la seva reobertura total serviria per donar servei al barri i també per reduir la pressió a la resta de CAPs de la ciutat”.
 


El Departament d'Empresa i Treball
aprova el calendari de festes laborals
per a l'any 2023


El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.
L’aprovació s’ha fet després que els agents socials i econòmics, en el marc del Consell de Relacions Laborals, tinguessin coneixement de la proposta de calendari.

6 de gener (Reis), divendres.
7 d’abril (Divendres Sant), divendres.
10 d’abril (Dilluns de Pasqua Florida), dilluns.
1 de maig (Festa del Treball), dilluns.
8 de maig (Festa Major del Roser de Maig), Festa Local. dilluns
24 de juny (Sant Joan), dissabte.
15 d’agost (l'Assumpció), dimarts.
11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya), dilluns.
12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya), dijous.
1 de novembre (Tots Sants), dimecres.
13 de novembre (Festa tardor de Sant Martí). Festa Local . dilluns
6 de desembre (Dia de la Constitució), dimecres.
8 de desembre (La Immaculada), divendres.
25 de desembre (Nadal), dilluns.
26 de desembre (Sant Esteve), dimarts.



El Consultori local Fontetes torna a funcionar per a malalts crònics



 
Ëls dimecres de 9 a 13 hores, a partir del dia 23 de març; el Concultori de les Fontetes tornarà a atendre pacients crònics, que seran atesos amb cita prèvia. Va ser el març del 2020 quan a causa de la pandèmia va ser tancat fins a finals del 2021 per prestar atenció comunitària.

El Consultori Local de Fontetes disposarà de professionals d'infermeria i atenció a la ciutadania per fer el seguiment (en principi els dimecres) dels gairebé 70 pacients amb patologia crònica que té assignats. A banda de realitzar els controls pertinents, també s'ocuparan d'administrar cures i injectables i fer tasques d'educació sanitària.

El Centre dAtenció Primària (CAP) Canaletes mantindrà latenció programada i espontània per part dels professionals de medicina de família. Aquests professionals també realitzaran latenció domiciliària (a una trentena de pacients amb necessitats especials) i donaran suport a la infermeria del Consultori Local.
El Consultori Local de Fontetes, en els darrers mesos ha estat punt de vacunació contra la COVID-19, ajustant-se a les necessitats de la campanya a cada moment. Actualment, combina la vacunació d'adults (de dilluns a divendres) amb la vacunació pediàtrica (llunes, divendres, dissabte i diumenge). En aquest període la població de Fontetes ha estat atesa pel mateix Equip d'Atenció Primària a les instal·lacions del CAP Canaletes.

Vies de contacte


El telèfon d'atenció per als pacients assignats al Consultori Local de Fontetes és el 93 591 07 40. Per programació  de  visites hi  ha  disponible  el  telèfon
93 728 44 44 i el web citasalut.gencat.cat. També es poden realitzar tràmits administratius i resoldre problemes i dubtes de salut trucant al 061 Salut Respon,
 Quan podrem veure pels carrers de Cerdanyola aquesta indicació tal com han adoptat les autoritats municipals de Sabadell. Conviure
 amb  les bicicletes per les nostres voreres ja resulta insuportable. Que l'Ajuntament faci alguna cosa. ¡Ja està bé tanta deixadesa.!      



L'exposició col·lectiva "Signes i escriptures" comença la seva itinerància a Vilanova i la Geltrú i finalitza a Cerdanyola del Vallès


 
La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i està produïda per la Fundació Suñol
Inclou obres d’artistes de reconeguda trajectòria com Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joana Cera, Fina Miralles, Carlos Pazos o Carmen Calvo

L’exposició itinerant “Signes i escriptures”, produïda per la Fundació Suñol, s'ha inaugurat al Centre d’art contemporani La Sala, de Vilanova i la Geltrú, on es podrà veure fins al 15 de maig. La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i itinerarà a Caldes d'Estrac, Vilafranca del Penedès, Santa Perpètua de Mogoda i Martorell.

La proposta de la Fundació Suñol pretén emfatitzar el paper del signe i l'escriptura en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX, tot traçant un recorregut descriptiu d'aquestes aplicacions simbòliques a través d'una selecció d'obres de la Col·lecció Suñol Soler.

La finalitat de l'exposició és posar de manifest el paper del signe i l'escriptura en l'art del segle XX, un moment en què l’estudi del llenguatge permeabilitza tots els camps del coneixement. L'exposició dibuixa un recorregut que evoluciona del signe més indesxifrable a l'escriptura més llegible. En les obres seleccionades, el missatge es presenta de vegades explícit, d'altres suggerit, alguns cops amb referències textuals o gràfiques, però sempre a través d'elements iconogràfics que reflecteixen la interacció de cada artista amb cada espectador, a través de llenguatges visuals que fan servir el signe, la lletra, l'alfabet, la paraula o l'escriptura com a part de la seva formulació estètica.

Totes les obres de l’exposició formen part de la Col·lecció Suñol Soler i han estat realitzades entre el 1972 i l’actualitat. La quarantena de peces escollides il·lustren l’ús recorrent del signe i l’escriptura en la pintura, el collage o el tapís, així com en els textos explícits com una necessitat de comunicació per part de l’artista.

Entre el conjunt d’obres exposades hi ha peces dels artistes Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joan Rabascall, Evru/Zush, Joana Cera, José Luis Alexanco, Sergi Aguilar, Eduardo Chillida, Miguel Salinas, Manuel Millares, Antoni Socías, Carmen Calvo, Darío Villalba, Jordi Tolosa, Fina Miralles, Jordi Sabaté, Ramon Parramon, José Manuel Broto, Jordi Teixidor, Alighiero Boetti, Miralda, Lawrence Weiner, Federico Guzmán i Carlos Pazos. Obres com les de Robert Llimós, Antoni Tàpies, Fina Miralles, Carmen Calvo o Evru/Zush proposen una determinada visió del procés de creació i la manifestació d’un llenguatge inèdit i únic, al costat d’artistes com Ignasi Aballí, Carmen Calvo, Darío Villalba, Carlos Pazos o Joan Rabascall, que mostren en diferents obres unes narracions més explícites.
A l’espai La Sala de Vilanova i la Geltrú es desplegarà l’activitat educativa “L’espai mental no és així” adreçada als alumnes de primària, secundària i batxillerat. Posteriorment “Signes i escriptures” itinerarà a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, la Sala Trinitaris Vilafranca del Penedès, La Granja Espai cultural de Santa Perpètua de Mogoda i al Muxart. Espai d’art i creació contemporanis de Martorell.

Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022

L’exposició “Signes i escriptures”, juntament amb “Dimonis” produïda per cabosanroque i “L’altre ubic” produïda pel Festival Panoràmic forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022.

“Signes i escriptures”

Centre d’Art Contemporani. La Sala. Vilanova i la Geltrú. Del 11 març al 15
   maig 2022
Fundació Palau. Caldes d’Estrac. Del 28 maig al 18 setembre 2022
Sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès. Del 28 d’octubre al 18 de desembre
La Granja Espai cultural. Santa Perpètua de Mogoda. Del 20 gener a finals
   març 2023
Muxart. Espai d’art i creació contemporanis. Martorell. Del 21 abril al 25 juny
  2023


“L'altre ubic”

Espai Moritz. Cornellà. Del 16 de setembre fins al 28 d’octubre de 2021
Centre d’Art de Tarragona. Del 5 de novembre fins al 9 de gener de 2022
Muxart. Espai d’art i creació. Martorell. Del 27 gener a l'1 de maig de 2022
Centre Cultural El Casino. Manresa. Del 13 de maig al 10 juliol de 2022
Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Gener- març de 2023
Centre Cultural La Mercè. Del 15 març al 28 abril 2023
Museu de Granollers. Del 19 d’octubre al 16 de novembre de 2023

“Dimonis”

Església de la Pietat de Vic. Del 10 de novembre de 2021 fins al 9 de gener
  de 2022
Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Del 4 març a l’1 de maig 2022
Museu de Granollers. Del 2 de juny fins a l'11 de setembre de 2022
Centre d’Art de Tarragona. Del 23 setembre fins al 30 d’octubre de 2022
Museu d’Art de Cerdanyola. Principis de novembre fins a finals desembre
  de 2022


Restabliment de l'aspecte original
dels jardins de Can Llopis



 
 
  

 

























Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada


Cerdanyola disposa d’una ordenança municipal que regula la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal
                             

                                      oOo

La nova ordenança regula la circulació dels VMP

 
Les sancions per no complir les normes de circulació que recull l’ordenança van de 80 euros les més lleus a 1.000 euros les més greus

Aquesta setmana ha entrat en vigor la nova ordenança municipal sobre la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes. El text va ser aprovat de forma inicial pel ple municipal al juny, posteriorment ha estat trenta dies en exposició pública sense haver rebut al·legacions ni suggeriments quedant de forma automàtica definitivament aprovat.

L'objectiu d’aquesta ordenança és regular la mobilitat a la ciutat dels anomenats VMP, vehicles de mobilitat personal (bicicletes, patinets, cicles de més de dues rodes ...), però també millorar la seguretat viària, afavorir l'ús de modes de transport sostenibles, regulant la seva circulació pels espais adequats per a això, i assegurar la prioritat de vianants.

L’ordenança s’estructura en 7 capítols desenvolupats en 35 articles. Un dels capítols està dedicat a la mobilitat ciclista, un altre a la mobilitat dels ginys sense motor i un altre a la mobilitat dels vehicles de mobilitat personal amb motor i cicles de més de dues rodes. A més, l’ordenança també recull els drets i les obligacions, la regulació de la circulació de bicicletes al Parc Natural de Collserola i les infraccions i sancions que s’aplicaran.

A partir d’ara, les persones que circulin a Cerdanyola en bicicleta, en un vehicle de mobilitat personal com un patinet elèctric o en qualsevol altre cicle de més de dues rodes haurà de complir amb les normativa municipal.

Les principals novetats d’aquesta ordenança se centren en la regularització de la circulació dels VMP, un mètode de transport que ha experimentat un creixement exponencial en els darrers anys. Les principals normes al voltant dels vehicles de mobilitat personal són:

 ◘  L’edat mínima per conduir-los són els 14 anys
 ◘  L’ús de casc és obligatori fins als 16 anys
 ◘  La velocitat màxima permesa és de 25 km/h
 ◘  No està permès circular per voreres, vies interurbanes i travesseres
 ◘  No està permès conduir fent ús del mòbil així com auriculars
 ◘  No està permès anar-hi més d’una persona
 ◘  Prohibit circular sota els efectes de drogues i alcohol
 ◘  Cal respectar les normes generals de circulació
 ◘  A la nit el vehicle ha de portar reflectants i enllumenat
 ◘  Només poden portar seient o selló si el VMP té sistema d’autoequilibrat

L’ordenança completa es pot consultar aquí 
 
Cerdanyola del Vallès, 22 de setembre de 2021
   


HORARI DE CORREUS



-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:

Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

 
HORARI D'AGOST

De dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h
Dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 h

SERVEIS ESPECIALS DIA DE TOTS ELS SANTS (1 DE NOVEMBRE) DEL 2020

S'amplia l'horari de visites els dies següents:

24 i 25 d'octubre, de 8.30 ha 19.00 h (dissabte i diumenge, dies anteriors a T.S.)
26, 27, 28, 29 i 30 d'octubre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h (dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, dies anteriors a T.S.)
31 d'octubre i 1 de novembre, de 8.30h fins a les 19.00h (dissabte i diumenge (festiu)
2 de novembre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h
HORARIS

Dilluns, dijous, divendres i dissabte :
De de 8:30h a 12:30 i de 14:00 17:00 hores

Dimarts :
De 8:30h a 13:30 h. hores


Diumenges i festius:
De 10:00 a 14:00 hores.

Dimarts tarda i Dimecres:
El cementiri romandrà tancat  .

-Carrer dels Boters, 18      


TRANSPORT LOCAL


 



     Línies i horaris 



Nou cartipàs del govern municipal



 
 
 




SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
 
 
 

Passeig Cordelles anys 1920.
 
              FOTOGRAFIES DE                   CERDANYOLA DEL
                     PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Glòria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
Maria Eulàlia Mimó Viader-6a.Tinenta d'Alcaldia
Oscar Pons - Regidor delegat
Marian Navarro Marín - Regidora delegada

 


Properes activitats
 
 

 



Dissabte 27 de 10:30 a 11:30h.:
Taller de danses

Cada darrer dissabte a l'Escola Sant Martí arriba el taller de danses a Cerdanyola. A càrrec de l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola que forma part del Pla Educatiu d'Entorn 22-23.
Els tallers es faran adreçats a infants i joves de 6 a 16 anys i a les seves famílies.
Cada dissabte s'aprendrà a ballar una dansa diferent, i tenim previst acabar els tallers a final de curs, amb una festa amb música en directe.
Organitza: Agrupació Sardanista de Cerdanyola i Ajuntament de Cerdanyola del Vallès



Diumenge 28 a les 11:30 h.: Visita guiada als jardins de Ca n'Ortadó i Can Llopis
Els quarts diumenges de cada mes i durant tot l'any es faran uns itineraris que connectaran Can Llopis i Ca n'Ortadó, dos jardins amb història vinculats a un temps en què Cerdanyola del Vallès va tenir una comunitat d'estiuejants important.
El recorregut començarà a la porta de Can Domènech, a les 11:30h.  (carrer de Sant Martí, 88) i s'acabarà a Ca n'Ortadó.
Aquesta proposta és la primera fase d'un projecte per dinamitzar els jardins i parcs de la ciutat amb la voluntat de donar a conèixer la seva història i la vegetació que els caracteritza, però, sobretot, fomentar els valors cívics i el respecte al patrimoni històric.
'activitat ser gratuïta amb places limitades. Per participar-hi caldrà inscriure's prèviament al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès o bé trucant al telèfon 935914130 en horari d'atenció al públic (dimarts a dissabte de 17 a 20h i diumenges i festius d'11 a 14h).
Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


Diumenge 28 a les 12 h.: Jam a la plaça
Aquest diumenge tornem a trobar-nos a la Plaça Abat Oliba per una nova sessió de Jam de Swing.
Organitza: Cerdanyola Lindy Hoppers



Dimecres dia 31 a les 18:30 h.: "Valentí Castanys. Estampes d'estiueig"
El MAC reuneix el comissari de la mostra, Joaquim Maria Puigvert, el periodista esportiu de El Periódico i Cadena Ser Marcos López i especialistes de la Biblioteca de Catalunya en una taula rodona amb membres de la família Castanys per reivindicar aquesta figura del còmic català.
Abans de la taula rodona es projectarà la primera obra cinematogràfica rodada a Cerdanyola recuperada pel GREC, La bicicleta.
Al Museu d'Art de Cerdanyola (carrer Sant Martí 88) - Organitzat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès



Dimecres dia 31 de 19 a 20 h.: "Taller jove de conversa en català" EngresCA'T
Amb l'objectiu d'oferir un espai de conversa en català exclusiu per a joves, es fa el taller EngresCA'T al Casal de Joves Altimira.
L'activitat està adreçada a joves de 18 a 30 anys i estarà dinamitzada per una voluntària lingüística, serà tots els dimecres de 19h a 20h.
L'activitat és gratuïta però amb places limitades i per inscriure-s'hi cal omplir un formulari en línia: bit.ly/conversajoves
Es un grup obert i, si hi han places, és possible incorporar-s'hi al llarg del curs.
Al Casal de Joves Altimira (Passeig del Pont 45)
Organitza: Servei Local de Català amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès



Dijous 1 de juny a les 18 h.: IV Primavera Solidària - Mòbils Higt-Tech vides low cost
A través de material audiovisual i de l'experiència dels membres de l'associació, ens aproparem a l'origen de la tecnologia per conèixer els casos de vulneració de drets humans associats a la seva producció, però també analitzarem el dret que se'ns nega com a consumidors i consumidores a poder decidir què i com volem consumir.
Al Museu d'Art de Cerdanyola
Organitza: Castelldefels Solidaritat Kasando amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès



Dijous 1 de juny a les 20:30 h.: "Matria" (99') 2023
Cinema d'autor, independent i de qualitat, en versió original
Direcció: Álvaro Gago Díaz
Repartiment: María Vázquez, Santi Prego, Soraya Luaces, Tatán, Susana Sampedro, etc.
Gènere: Drama
Argument: Ramona, una dona de quaranta anys, viu sumida en un context laboral i personal tibant i precari en un poble de la costa gallega. Fa malabarismes amb múltiples treballs per a mantenir-se a flotació i proporcionar un futur millor a la seva filla Estrella. Però quan Estrella està preparada per a prendre el seu propi camí, Ramona s'adona que, per primera vegada, pot fer alguna cosa per si mateixa.
Al Teatre Ateneu (Carrer de la Indústria, 38 - 40) - Preu: Socis 3 euros; General 5€; Jubilats 4€
Organitza: Xiscnèfils



Dissabte dia 3 d'11 a 14 h.: Portes obertes i taller de màgia
El dissabte 3 de juny arriba la màgia a Cerdanyola, es celebren les portes obertes a Magic Pablo Academy i, de 11 a 12h es realitza un taller gratuït pels infants i joves.
Lloc: Magic Pablo Academy (carrer Sant Daniel 15)
Organitza: Magic Pablo Academy



Dissabte dia 3 a les 19 h.: "Aires de Oriente"
És la història d'una nena andalusa, filla de pares egipcis, qui aprèn de les dues cultures i conserva els costums de la família, tenint al seu entorn molta música i dansa.
Seran més de 30 ballarines a l'escenari i presentaran peces amb els vels, ventalls, ales d'Isis, foc, instruments de percussió i algunes fusions de les 2 cultures.
Direcció i coreografies de l'espectacle: Chris Ribeiro
Entrades anticipades 5€ venda d'entrades els dijous de 19:30h a les 20:30h a la Casa d'Andalusia o a taquilla 1h abans de l'espectacle. Reserves 630.888.787
A l'Ateneu de Cerdanyola
Organitza: Escola de Danza del vientre Chris Ribeiro i Casa Andalucia amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès



Diumenge dia 4 de 10:30h a 14:30h.: "Ca n'Oliver, un poblat ibèric laietà"
Jornada de portes obertes al Museu i al Poblat.
A les 12h visita guiada al Poblat ibèric de Ca n'Oliver i als edificis reconstruïts per descobrir com era un poblat ibèric que va estar habilitat durant 500 anys. Activitat per a majors de 8 anys.
Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
Informació: 93 580 45 00



Diumenge dia 4 a les 18 h.: XIV Edició Tubada 2023
La trobada anual de tubistes i bombardinistes d'arreu de Catalunya nasqué el 2008 sota l'impuls del TooBass Quartet amb el pretext de difondre i potenciar l'existència i ús d'aquests instruments.
L'esperit de la Tubada resideix en demostrar que amb ganes de treballar i il·lusió tothom és capaç de fer música. Professionals i amateurs es donen cita en diferents poblacions del territori català per compartir una diada on el fet de tocar plegats va més enllà de la mateixa pràctica musical convertint la Tubada en un acte de reivindicació i en una festa que recupera el sentit comunitari de la música i la cultura.
Es podrà gaudir a Cerdanyola a la plaça Francesc Layret.
Organitza: Associació Catalana de Tubes i Bombardins (ACATUB) amb el suport de la Banda de l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès



Dijous dia 8 a les 20:30 h.: Cine: "El triángulo de la tristeza" (147') 2022
Cinema d'autor, independent i de qualitat, en versió original
Direcció: Ruben Östlund
Actors: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Zlatko Buric, Dolly De Leon, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik etc.
Gènere: Comèdia. Drama | Sàtira. Supervivència. Comèdia negra. Comèdia dramàtica
Argument: Després de la setmana de moda, Carl i Laia, parella de models i influencers, són convidats a un iot en un creuer de luxe. Mentre que la tripulació brinda totes les atencions necessàries als rics convidats, el capità es nega a sortir de la seva cabina, malgrat l'arribada imminent del cèlebre sopar de gala. Els esdeveniments prenen un gir inesperat i l'equilibri de poder s'inverteix quan s'aixeca una tempesta que posa en perill el confort dels passatgers.
Al Teatre Ateneu (Carrer de la Indústria, 38 - 40) - Preu: Socis 3 euros; General 5€; Jubilats 4€
Organitza: Xiscnèfils


Diumenge dia 11 de juny a les 11:15 i 12:30h.: Visita a la Masia de Can Coll
Visita guiada a la masia de Can Coll amb més de 500 anys d'història, dons abans de 1495 ja era coneguda com a mas Portell.
Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana en la que es pot descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps. Mentre la planta baixa es conserva tal com era als segles XVIII i XIX, al primer pis s'aprecia l'aspecte senyorial que va adquirir a començaments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és un centre d'educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.
A partir de 8 anys. Activitat gratuïta. Places limitades
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l'activitat al telèfon del Centre d'Informació: 932803552 (laborables de 9:30h a 14:30h) màxim 4 places per trucada.
Hora: dos torns, 11:15h i 12:30h



Diumenge 18 de juny a les 19 h.: "Remember" Concert del Cor Ítaca
El diumenge 18 de juny de Cor Ítaca dirigit per la Conxi Gil Inglada ha preparat el concert de final de curs 2023, "La música de la nostra vida". Estarà acompanyat de l'Adrià Aguilera, l'Alba Morros i l'Oriol Sabaté.
Les entrades-donatiu seran per la Fundació Luzón (ELA)
El concert és per a totes les edats i tindrà una durada d'una hora i quart aproximadament.
A partir del dijous 8 de juny s'activarà la venda d'entrades anticipades per 8€ i es podràn comprar entrades a taquilla la tarda del 18 de juny per 10€.
Organitza: Cor Ítaca amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès - A l'Ateneu


 

      EXPOSICIONS



Fins al 28 de maig : "Estiueig de Proximitat" 1850-1950
La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cerdanyola del Vallès amb fotografies sobre l’ambient artístic i literari dels estiuejants de principis del segle XX.
Aquest àmbit s’ha dedicat a la figura de l’il·lustrador Valentí Castanys i el fenomen de l’estiueig a Cerdanyola, gràcies també a la col·laboració d’entitats com el GREC i l’AMAC, persones i famílies que han cedit peces, com ara la família Castanys.
Castanys és un dels humoristes gràfics catalans més importants del segle XX (creador, entre d'altres, de l'Avi del Barça) i va estar fortament vinculat a Cerdanyola durant molts anys, d'on sorgirien "Estampes d'Estiueig".
A més, s’inclou el curtmetratge “La Bicicleta”, també de Valentí Castanys, i que és segurament la primera obra cinematogràfica rodada a Cerdanyola del Vallès, recuperada pel GREC gràcies a la família de l’autor.

Fins al 26 de juny Lluís Gausachs i l'estreta relació amb el seu alumnat de Cerdanyola, al Museu i Poblac Ibèric de Ca n'Oliver
La mostra forma part de l’exposició «L'escola, llum de llibertat!», la reforma de l’ensenyament a la Segona República, compartida per 17 museus locals.
La inauguració, va ser el 12 de gener, on es va fer un acte obert al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver per recordar la història del mestre Lluís Gausachs i l'estreta relació amb el seu alumnat de Cerdanyola, recuperada gràcies a la col·laboració de famílies de la ciutat que han oferit testimonis i objectes per exposar.
Horaris: dijous i divendres de 16:30 a 19:30 h, dissabte d'11 a 14:30h i de 16:30 a 20 h i diumenges i festius 10:30 a 14:30 h.


Activitats a l'ATENEU

 

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu


 


Activitats estables
 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica i els edificis reconstruïts.

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Visita als jardins de Ca n'Ortadó i Can Llopis, organitzada conjuntament amb el Museu d'Art de Cerdanyola, a final de mes.

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)



Cada primer diumenge de mes¨. Portes obertes al MAC. Accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.
Horari museu:

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns (inclosos festius) tancat
Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)



Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 



Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver
Horaris dels mesos de juny, juliol, agost i setembre de 2022:
Feiners de dimecres a divendres: 17 a 20 h
Dissabtes: 11 a 14.30 i 16.30 a 20 h
Diumenges i festius: 10.30 a 14.30 h
Més info https://www.museucanoliver.cat/ca/visitans


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet



Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.
Activitat lliure i gratuïta.

Horari: d'11h a 13:30h (espai de joc)
de 12 a 13h (realització activitat)


Diumenge dia 28 d’11.00 a 13.30 h.: Celebrem el dia de les papallones
Descobrirem com són les papallones i fabricarem jocs sobre aquests insectes
 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni




Tercer diumenge de mes

Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!



Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.30 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 
CAFÈ AMB LLETRES
 

El vídeo resultant s’editarà i es penjarà en el canal de Youtube de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.

La biblioteca romandrà tancada del 6 al 8 de maig per la Festa Major


CONTACONTES



 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  

CAN COLL, més de 500 anys d’història

Apunts històrics

1495
La masia rep el nom de Can Coll, abans es deia Mas Portell.

1495-1867
Va passant de pares a fills de cognom Coll que viuen a la propietat. Francesc d’Assís Coll va ser l’últim propietari amb aquest cognom.
Va fer construir la capella actual i posar les reixes de tancament de la plaça. Va tenir 4 filles.

1867-1927
Mor Francesc d’Assís Coll. L’hereu és el seu nét, Jaume González i Coll, que ja no viurà a la casa. Josep Pujol i Armenteras és l’últim descendent dels Coll que hereta la casa.
La hipoteca per pagar uns deutes i la perd.

1928-1936
Teresa Boix i Vila compra la finca, que és gestionada per Joan Serra Sian. Aquest hi viu amb la seva esposa, M.ª Teresa Espasa Rius, i acaba comprant-la i escripturant-la l’any 1935. El senyor Serra fa moltes
millores tant a l’interior com a l’exterior de la masia, destacant l’habitació de dormir amb cambra de bany, la terrassa amb les torres decoratives i les obres inacabades d’un futur hotel al costat de la
masoveria, a l’edifici del davant.
El juliol del 1936, quan comença la guerra civil, mor assassinat.

1936-1939
Durant la guerra es va constituir la Col·lectivitat de Camperols de Cerdanyola - Ripollet que funcionava en règim d’autogestió i la finca de Can Coll va ser destinada a l’explotació forestal.

1940-1987
En acabar la guerra la família Serra Espasa recupera la finca.
Un dels fills s’hi queda a viure amb els seus descendents durant uns anys. Fins als anys 60, Can Coll és una finca agrícola, vinícola, ramadera i forestal, a més de disposar de fusteria.
Als anys 70, s’hi munta un circuit de lloguer de motos de trial. La masia s’utilitza com a lloc d’estiueig, així com per a la celebració d’esdeveniments familiars. Uns masovers viuen a l’edifici del davant.

1987
La Corporació Metropolitana de Barcelona adquireix la finca.

1988
Es rehabilita una part de la construcció del davant i s’inaugura el Centre d’Educació Ambiental Can Coll a l’octubre. Comencen les obres de restauració de la masia

1992
S’inaugura la remodelació de la masia.

 



MAPA-GUIA DEL PARC



 


ITINERARIS


 

ESPECIAL TRIMESTRE



Dissabte 27 de maig de 9.30 a 13.30 h.:
COLLSEROLA MODERNISTA
Excursió guiada per mostrar algunes de les fantàstiques joies de l’arquitectura modernista, part imprescindible del patrimoni cultural de la serra de Collserola. La història, si te l’expliquen és una altra història. En col·laboració amb els centres cívics l’Elèctric i Vallvidrera i el casal de barri Can Rectoret.
A càrrec de Bruno Laso Gálvez, arqueòleg i guia turístic.
Cal inscripció prèvia al web dels equipaments


Diumenge 21 de maig. Dos torns 11 i 12.30 h.:
VISITA A LA GRANJA DE CAN COLL. Visita als espais interiors de la granja, l’aula rural, la zona de la incubadora i els corrals; hi podreu veure la somera, la vaca i les truges, així com el tancat de l’aviram.


Diumenge 11 de juny a Can Coll CEA. Dos torns 11.15 i 12.30 h.:
UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D’HISTÒRIA . Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana, per descobrir com s'ha anat transformant amb el temps i saludar al senyor Coll.
 

     
Diumenge 18 de juny de 10 a 2 h.:
VERDAGUER I LA NATURA
al Centre d'Informació
Itinerari literari-naturalístic per descobrir
Collserola a través de l’obra d’aquest autor.
Coorganitzat amb el MUHBA Vil·la Joana.
A càrrec de Pere Alzina, biòleg, comunica-
dor i consultor ambiental i de Gemma
Sangerman, filòloga i actriu.
de 10 a 12 h
Inscripció prèvia al web del MUHB
 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscripciu prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.
• Majors de 3 anys
• Preu: 2,05 € / persona. Horari: 11:15 i 12:30 h. (dos torns)

 

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés



ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 
 


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: 

http://www.acer-associacio.org/
 
MATINALS A COLLSEROLA



Recorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys.


 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h. tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932.803.552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).
Places limitades. Maxin 4 places per trucada. -
Preu : 5,95 €  
(a partir de 12 anys)



 
D'EXCURSIÓ AMB...



Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada. Horari variable segons l'itinerari
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia la setmana anterior a l'activitat al tel. 932 803 552 del Centre d'Informació.
LLOC i HORA : Consultar en inscriure's



A partir de 12 anys.
GRATUÏTA
Cal inscripció prèvia la setmana anterior a l'activitat al tel. 932 803 552 del Centre d'Informació.
A càrrec de DEPANA. Caminants Collserola
Us proposem descobrir el Parc de la mà de DEPANA. Caminants Collserola, una de les entitats del territori que se’l coneixen abastament. Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada

 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). A partir 12 anys
Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 2,05 € per persona - Màxim de 20 persones per sortida
D’11 a 13.30 h. - 2,05 €


  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 14:30 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 
 
 
Itineraris al voltant del Parc
 
Passejada a la font de Sant Pau
45 min

2,7 km

Baixa
 
Passejada a la font de Sant Pau passant pel Torrent de Can Cerdà 70 min

4,1 km

Mitjana
 
Passejada al puig de la Guàrdia, Can Canaletes i el torrent de Can Coll  
90. min

5,5 km

Mitjana
 
Passejada alTuró de l'Ermi-
tà passant pels torrents De Can Coll i Can Cerdà
120 min

7,8 km

Mitjana
 
Passejada
fins al puig de la Guàrdia i tornada pel torrent de Can Coll
60 min

3,6 km

Mitjana
 
Passejada
pel torrent de Can Codonyers
i la font de Sant Pau 
 
75 min

4,3 km

Mitjana
 
 
Descobrir el Parc en bicicleta. 
 

El conjunt de rutes que es proposen, s’ha dissenyat amb l’objectiu de descobrir el Parc en bicicleta. En total són 17 itineraris per a adults i 10 passejades per fer en família.  
 
 
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri municipal
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º

Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS
 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó: Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament   -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports (Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu. -Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central  -Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594



CENTRES EDUCATIUS



A Cerdanyola del Vallès. 08290


CEE Jeroni de Moragas

Adreça: Carrer de Renaixement, 131
Telèfon: 93 692 21 39 - 686 984 117
Correu electrònic: a8035623@xtec.cat
Web:http://www.xtec.cat/centres/a8035623/


Col-legi Montserrat

Adreça: Avinguda Sant Iscle, 6
Telèfon: 93 691 97 52
Correu electrònic: info@cmontserrat.cat
Web: https://cmontserrat.cat/


Escola Carles Buïgas

Adreça: Av. Lesseps, 49
Telèfon: 936 923 197
Correu electrònic: ceipcarlesbuigas@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipcarlesbuigas
 

Escola Collserola

Adreça: Carrer de Pizarro, s/n
Telèfon: 936 922 595
Correu electrònic: a8062626@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolacollserolacerdanyola/


Escola Les Fontetes

Adreça: Carrer d'El Greco, 2
Telèfon: 936 922 170
Correu electrònic: a8028758@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceiplesfontetes/


Escola Municipal la Sínia

Adreça: Carrer de la Sínia, 13
Telèfon: 935 864 623
Correu electrònic: escolalasinia@cerdanyola.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolamunicipal-lasinia/


Escola Saltells

Adreça: Av. Roma, 57
Telèfon: 936 924 550
Correu electrònic: a8036411@xtec.cat
Web: http://saltells.com/


Escola Sant Martí

Adreça: Av. Sant Iscle, 1
Telèfon: 936 920 881 / 605 938 439
Correu electrònic: a8028746@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceipsantmarti-cerdanyola/


Escola Serraparera

Adreça: Carrer de Diagonal, 41
Telèfon: 936 922 742
Correu electrònic: a8028783@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipserraparera.com

Institut Banús

Adreça: Carrer de Sant Casimir, 16
Telèfon: 93 580 62 36
Correu electrònic: iesbanus@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/iesbanus


FEDAC Cerdanyola

Adreça:Carrer de Cervantes,5-15
Telèfon: 93 692 08 84
Correu electrònic: fedac.cerdanyola@fedac.cat
Web:https://cerdanyola.fedac.cat/


Institut Forat del Vent

Adreça: Carrer de Pizarro, 35
Telèfon: 93 69112 00
Correu electrònic:a8031757@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesforatdelvent


Institut Gorgs

Adreça: Carrer de l'Àliga, 65
Telèfon: 93 580 43 54
Correu electrònic: ies-gorgs@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/ies-gorgs


Institut Jaume Mimó

Adreça: C. de la Serra de Galliners, s/n
Telèfon: 93 580 39 94
Correu electrònic: a8044715@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesjaumemimo




A Cerdanyola del Vallès. Bellaterra 08193


Escola Bellaterra

Adreça: Carrer de l'Escoleta, s/n
Telèfon: 935 811 030
Correu electrònic: a8039896@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceip-bellaterra/

Ramon Fuster

Adreça: C.de l'Escultor Vallmitjana, 9-15
Telèfon: 93 586 41 06
Correu electrònic: ramonfuster@fundaciocollserola.cat
Web : http://escolaramonfuster.cat



 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       


       • FONTS  DE  COLLSEROLA



L'ASSOCIACIÓ FES FONTS FENT FONTING,
VETERANA A COLLSEROLA


En els anys setanta, uns quants amics acostumàvem a anar a córrer per Collserola i durant el recorregut visitàvem diverses fonts naturals, però no va ser fins l’any 1995 que se'ns va despertar un veritable interès per les seves fonts. Al mateix temps, vam conèixer la riquesa que té Collserola, els animals, les plantes, les masies, els arbres singulars, les barraques de vinya, les fonts, i moltes més coses.

Vàrem anar a buscar una per una les fonts que sortien als mapes, als llibres, les que ens van dir els tècnics del Parc, els caminats..., i amb tota la recopilació feta, més de 350 fonts, vam publicar una pàgina web https://fontscollserola.com, que anem actualitzant i és referència per a moltes persones aficionades.

Ens vam unir al grup de fonts de Voluntaris de Collserola i a les xerrades de formació vam conèixer moltes més fonts, la seva importància per a l’ecosistema i la manera de condicionar-les millorant l’entorn i també que els sistemes fontinals són hàbitats que permeten mantenir un ambient aquàtic molt valuós per a les comunitats biològiques, ja que els permeten resistir durant períodes de sequera i posteriorment contribuir a la recolonització en els trams de riu que flueixen de nou en períodes de pluja. També són abeuradors per a la fauna silvestre, contribuint al sosteniment de la biodiversitat pròpia de la mateixa font (líquens, molses, invertebrats, amfibis, etc.) i de la fauna i flora vinculada.

Conèixer la seva geologia ens va ajudar a comprendre l’abundància de fonts i que el terreny metamòrfic de pissarra (llicorella) fa que l’aigua de la pluja s’acumuli en petits aqüífers i surti a poc a poc per les fonts.

L’any 2016 vam fundar l'Associació Fes Fonts Fent Fonting com a projecte de rehabilitació de les fonts. Des de fa uns anys participem en el programa Col·laborem amb el Parc, que ens assessora en les tasques que cal fer i en el marc del qual ja portem més de setanta actuacions diverses, que consisteixen principalment en la neteja de terra i pedres, la recollida d’escombraries i treballs d’arqueologia.

Així hem arribat a conèixer les formes artesanes de construcció, tan diferents les unes de les altres. En trobem de construïdes amb paret de pedra, de totxo, revestides de mosaic. Unes són petites i altres monumentals. Unes ragen aigua abundant i d’altres no ragen o només ho fan en algunes estacions.
Les fonts són uns elements més que contribueixen a la bellesa del paisatge. Algunes són com petites obres d’art que mereixen una visita.

Durant aquests anys hem apreciat un interès creixent per mantenir les fonts en bon estat, tant des de l’Administració com de part d’associacions, particulars i empreses i això és molt positiu per al futur de les fonts i del Parc.

Marcel Oliveres Gené, membre de Fes Fonts Fent Fonting






HISTÒRIA DE COLLSEROLA

 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Cerdanyola del Vallès 
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
Encesa de les llums de Nadal a Cerdanyola 2021
 
Reportatge sobre el "Mercadillo" de Les Fontetes 1985
 
Cerdanyola, Ciudad del Conocimiento
 
Cerdanyola del Vallès 2020
 
Homenatge Gabriel Escursell 
 
Cerdanyola Ciutat del Coneixement. Capitol 1

Parc de l'Alba
 
Presentació de "Ciutadà Canalda" d'Isidre Grau
 
Presentació del llibre "Montflorit, cent anys entre pla i serra"

El Museu d'Art de Cerdanyola rep l'Arxiu Professional dels Estudis Beaumont

Concert de Sant Esteve de la Corral Collserola (2022)

Orquestra Aulos & Aulos Gospel Cor (Escola de Música de Cerdanyola) - Concert Primavera 2023

El barrio de Les Fontetes - Cerdanyola del Vallès 2020

Jove Orquestra de Cerdanyola - Schubertiada (Març 2023)
 
 
 


VISIÓ DE CERDANYOLA DEL VALLÈS 



Altres imatges a gran format

 
      En primer terme la factoria Uralita constituïda el 1909 com a Uralita, S.A. El 1915 va finalitzar la construcció del seu primer edifici conegut com a bloc 1 i caracteritzat per les seves dues esculturals columnes.
      Fotografía de 1929 (autor desconegut)
 
        Nevada de 1956 al carrer de Sant Josep, actualmente carretera de Barcelona (Autor desconegut)
 
Nevada Avinguda Catalunya llavors Av.Glmo Franco. Any1962 (Autor desconegut)
 
Cerdanyola de Dalt al voltant de 1960
 
Cerdanyola a principis del segle XX
 
Vista parcial Cerdanyola  1959-1964 
 
 

 

 ç