El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia

 
 
 Nova Plaça Sant Ramón a l''abril de 1982  (Foto Ajuntament)
   


El Govern elimina la limitació de la mobilitat nocturna, pero prorroga set dies més la resta de mesures per contenir la Covid-19 a Catalunya


La pròxima revisió de les restrictions es farà en set dies.

La Comissió Delegada del Govern en matèria de Covid-19 ha aprobado eliminar la limitación de la mobilitat nocturna d'1 de la matinada a 6 del matí, a partir de la mitjanit de dijous a divendres.

El Govern ha decidido mantener durant una setmana més la resta de les mesures que van a entrar en vigor el 24 de desembre per contenir la propagació del virus a Catalunya. La pròxima revisió de les restrictions es farà en set dies en comptes de cada catorze dies com fins ara.

L'objectiu d'aquesta pròrroga és mantenir la reducció de la interacció social i el moviment de la ciutadania, per frenar l'ascens de contagis i disminuir la pressió assistencial al sistema sanitari. La resolución que estableix aquestes mesures serà enviada demà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquest Tribunal ja va avalar aquestes mateixes mesures el 23 de desembre passat.

D'aquesta manera, es mantindrà durant set dies més la limitació de les trobades socials i que el número absolut no superi les deu persones, tant a

l'interior com a l'exterior i tant en l'àmbit privat com en l'àmbit público.

La capacitat màxima a l'interior de bars i restaurants continuarà sent del 50% (i del 100% a les terrasses), mentre que l'aforment a comerços i empreses de serveis serà del 70%, el mateix percentatge que en instal·lacions i equipamentos esportius tancats.

Els locals d'oci nocturn romandran tancats, mentre que l'aforament de sales de concert, teatres, cinemes, auditoris i circs amb carpa serà del 70%, percentatge que també s'aplica a sales de vetlla, enterraments i altres cerimònies.

El teletreball es manté com a prioritari en l'Administració de la Generalitat i es recomana fermentament en l'àmbit laboral privat.

El Govern insisteix en la necesidad de continuar mantenint les mesures bàsiques de prevenció davant de la COVID-19, com ara fer un ús correcte de la mascareta, mantenir la distància sempre que sigui possible i apply les mesures higièniques i de ventilació.

(govern.cat)    18/1Esport cap de setmana
 22 - 23  gener 

FUTBOL 

HOQUEI

Segona RFEF

BREA - CERDANYOLA

Divisió d'Honor Juvenil
CERDANYOLA
- SABADELL SUB

OK Lliga (F)

BIGUES I RIELLS - CERDANYOLA

Lliga Nacional Catalana

CERDANYOLA - NOIA
           
    

Lliga Nacional Catalana (F)
JONQUERENC - CERDANYOLA

             

Primera Catalana (F)
CERDANYOLA - VOLTREGA

Segona Catalana
CERDANYOLA
- RIPOLLET        
                            
Segona Catalana (F)
CERDANYOLA -  OLESA PATI

Tercera Catalana (A)
CERDANYOLA - CLARET


Veterans
CERDANYOLA - VENDRELL  


 dia 23 - 16:30 h.ajornat


dia 22 -21 h.


dia 22 - 20 h.


dia 22 - 19:30 h.


dia 30 - 13:15 h.


 dia 23 - 18:45 h.


dia 29 - 18 h.


dia 22 - 17:15 h.


dia 24/2 - 22:30 h.  

Salut fa més de 160.000 tests escolares en 8 dies i detecta uns 11.500 positius amb un 5,8% de positivitat 
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha abierto la rueda de prensa sobre la situación epidemiológica de la COVID-19 en Catalunya afirmando que “som en un moment complicat que ja havíem previst. Més de 700.000 persones s'han infectat per Òmicron en els darrers 25 dies a Catalunya” i ha assenyalat que “l'OMS ja havia previst que la meitat dels europeus es podria infectar en les ownes 10 setmanes ”.

Argimon ha constatado que l'actual situació epidemiològica està tensionant el sistema de salut, pero ho ha contextualitzat amb la situació general del conjunt de la societat. A tall d'exemple, el conseller s'ha referit a la situació descrita per PIMEC en què explicava que “una tercera parte de les seves empreses afiliades havien hagut de tancar o bé perquè tenien tot el personal amb infecció o bé perquè amb el que tenien, a causa de les baixes, no podien fer funcionar l'empresa; és a dir, està ascendert a tot arreu i en tots els àmbits ”.

El conseller también ha centrado buena parte de la intervención amb la implementación del nuevo protocolo escolar i els dubtes que pot haver generat. En aquest sentit, ha recordat que el Ministeri el va lliurar diumenge al vespre, un fet que ja van advertir “ dificultava la posada in marxa del dispositiu previst” . Malgrat això, Argimon ha volgut posar en valor dos aspectos principales del nuevo protocolo. Per un costat, el fet que un grup classe no es confins assolir la xifra de 5 infants positius ha disminuït de forma molt notable els grups confinats.

En aquest sentit, ha afirmado que “ amb el protocol anc s'haguessin confinat milers d'infants amb les conseqüències educatives i de conciliació que això hagués comportat ”.

La segona novetat del protocol és la decisió d'implantar un programa de testatge de COVID-19 a les escoles. En relación a este aspecto, el consejero ha explicado el perquè de la decisión: “Després de dies nadalencs, de molta interacció social i familiar, vam voler protegir al màxim la presencialitat a les aules” . En un cribratge comunitari que permetés detectar el máximo nombre de positius a l'entorn escolar especialment asimptomàtics per tal de reprendre l'activitat escolar amb una capa més de seguretat: “És un esforç que no fa cap comunitat. El més fàcil hagués estat no fer res" .

Salut monitoritzarà i avaluarà l'impacte que està tenint Òmicron a l'àmbit escolar i, com semper s'ha fet, anirà adaptant-los, de forma conjunta amb tots els agent implicats, per tal que s' adeqüin de la millor way al context canviant que provoque el virus.

Finalment, el conseller ha tancat la seva intervenció amb unes paraules d'agraïment: "Vull agrair a la comunitat educativa ia les famílies l'esforç que està fent; també a les farmàcies que col·laboren al programa TAR a les escoles; a l 'Atenció Primària i als referents escolars' .

Nueva apertura de franja

Per la seva part, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha avanzado en roda de premsa que el Departament de Salut ha abierto la vacunació a persones d'entre 18 i 29 anys vacunades fa 8 mesos. Se'n beneficiaien unes 16.000 persones, entre grandes dependientes, cuidadors i alguns serveis essencials que es van vacunar amb ARN, i que ja poden demanar cita to through the portal vacunacovidsalut.cat .

Cabezas ha explicado que la resta de la franja s'anirà obrint de forma progresiva i ha recordado que els grups prioritaris per a aquesta dosi de record són també les persones de 30 anys o més sempre que hagin passat 5 mesos de la segona dosi de Pfizer o Moderna i 3 mesos pels vacunats amb Janssen i Astrazeneca.

La secretària de Salut Pública también ha fet una crida a la vacunació i ha afirmat que “ la prevenció és la mesura més cost-efectiva per l'atenció sanitària de les persones, una cosa que observem no només en les vacunes, sinó que en altres medidas preventivas".

En aquest sentit, la secretària ha fet referència al posicionamiento fet per l'Agència Europea del Medicament (EMA) que constata l'efectivitat de les vacunes a l'hospitalització i ingrés a UCI també amb la variant Òmicron; i la recomanació d'accelerar les administracions de les terceres dosis.

             
També s'ha referit a un estudi difós per la mateixa EMA que referma la seguretat de la vacunació amb vacunes mRNA durant l'embaràs. En aquest sentit, a Catalunya, el 70,6% de dones embarassades i un 71,2 de dones puèrperes están correctamente vacunados en Catalunya.

Cabezas también ha ressaltat un altre estudi que ha analitzat els efectes que té la vacuna sobre la menstruació i que conclou que la vacunació no provoca alteraciones sustanciales a la menstruació, més enllà d'alteracions menors, com el fet d'avançar-se la regla un dia abans del previst.

Situación epidemiológica

Pel que fa a la situació epidemiològica contra la COVID-19 a Catalunya, ara mateix la incidència de casos continua added, sobretot, en edats més joves. En global, a 7 dies està a 2.709 –“ realment molt alta” ha afirmat Cabezas, que también ha posat en valor l'esforç diagnòstic que fa Catalunya per trobar casos: “ Hem fet a les fàrmàcies més de 160.000 TAR, lligats a les escoles, entre el 10 i el 17 de gener, amb un 5,8% de positivitat i hem detectat més de 9.000 positius. També en Educació Infantil, amb prop de 20.000 prueba als CAP, amb més de 2.400 positius i una positivitat del 12,2%. Tot plegat, sumen gairebé 11.500 casos positius detectats ".

Mentrestant, l'Rt se sitúa ara a l'1.22, “força més baixa que l'1,5 o l'1,8 que havíem tingut ” i la positivitat també baixa i és del 22.83%”. Ara mateix hi ha 2.618 ingressats i 504 persones a les Unitats de Cures Intensives.

La secretaría de Salud Pública también ha explicado que la atención primaria va a atender a más de 79.000 consultas relacionadas con el COVID-19 y que va a batir el registro de visitas en total a la pandemia hasta el día 17 de enero, con 102.114 consultas.

Durant la roda de premsa, Cabezas también ha avanzado que Salut amplia de 4 a 7, els dies per fer un test d'antígens als escolares a la farmàcia. “ La recepta electrònica pel TAR estará activa tota la setmana; no hi haurà limitació dels primers quatre dies ”. Així mateix ha indicado que només es generar un TAR per setmana per cada infant per tal d'evitar “una sobrecarrega innecessària” .

Es tracta d'una prova voluntària, que s'ofereix a tots els infants quan hi ha un cas entre els seus companys de classe. Així, quan hi ha un positiu, les famílies reben una recepta a través de l'aplicació de La Meva Salut que els permet fer-los el test d'antígens de forma gratuïta en una de les farmàcies que forma parte del programa TAR a les escoles

Cada euro invertido en vacunes contra la COVID-19 se n'estalvien 3,4

Per la seva part, el responsable de la Unitat d'Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), Francesc López Seguí, ha presentado en roda de premsa l'estudi “Anàlisi cost- beneficio de la vacuna contra la COVID-19 a Catalunya” . Aquest estudi, liderat per la Metropolitana Nord de l'ICS, conclou that per each euro invertit in vacunes contra the Covid-19 the system sanitari se n'estalvia 1,4 in hospitalitzacions, estades a l'UCI or test PCR i TAR. Aquesta xifra added fins a 3,4 euros si, a més, tenim en compte la reducció de la mortalitat i dels casos amb seqüeles.

L'estudi s'ha fet entre l'inici de la campanya de vacunació (27 de desembre de 2020) fins al 30 de setembre del 2021, quan la majoria de cases de les variantes Delta i Alfa. Tot i la reciente entrada de la variante Òmicron, aquests resultats segueixen sent valids ja que s'ha demostrado que les vacunes segueixen sent efectives. A continuación, se iniciará el subministro de la dosi de reforç, que encara contribuirá a aumentar la protección contra esta variante.

Francesc López ha remarcado que “ volem fer valdre la prevenció que és la mesura més cost-efectiva per la cura de les malalties” .

L'estudi s'ha dut a terme analitzant les xifres de la regió sanitària Metropolitana Nord i gràcies a la participación de profesionales de diferentes instituciones del Campus Can Ruti, de l'Atenció Primària Metropolitana Nord i de la Universitat Pompeu Fabra. El artículo ha sido publicado recientemente en la revista Vacunas.

(govern.cat)   19/1Noves oficines d'Atenció Ciutadana 
A partir del dilluns 24 de gener l’Oficina d’Atenció Ciutadana disposarà de dos nous punts d’atenció, un al Parc Esportiu Municipal Guiera (avinguda Guiera, 6) i un altre a la Masia Serraparera (avinguda Roma, s/n).

Les dues noves oficines atendran amb cita prèvia i el seu horari serà de dilluns a divendres de 8:30h a 14:30h.

En aquestes dues oficines es podran realitzar els mateixos tràmits que a l’OAC ubicada a l’Ajuntament.
El mateix dilluns 24, l’Oficina d’Atenció Ciutadana oferirà el nou servei de videoatenció ampliant així els canals de comunicació amb la ciutadania. El servei funcionarà amb cita prèvia a través del web municipal i servirà per oferir ajuda a les persones que la necessitin per dur a terme qualsevol tràmit de forma telemàtica a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament.

Per utilitzar el servei de videoatencions, no serà necessari instal·lar cap programari per part de les persones usuàries als seus ordinadors, o si es fa amb mòbil/tauleta només cal una APP

Parc Esportiu Municipal Guiera 

 Masia SerrapareraEl dia 31comença una nova edició de tallers i activitats adreçades a les persones grans del municipi 
 
 

   


       
        
       

                Tal mes de gener de fa 50 anys              MESOS ANTERIORS  :    1ª Part : 1962-1968              2ª Part : 1969-fins avui  

Salut obre la vacunació de la dosi de record per a les persones d'entre 30 i 39 anys i rebaixa a 5 mesos el temps que cal esperar per posar-se-la en totes les franges.


 
Per als vacunats amb Janssen o Astrazeneca el temps d’espera es manté en tres mesos

Després dels acords presos ahir a la Comisión de Salud Pública, el Depar-tament de Salut obre des d'avui mateix la vacunació de la dosi de record per a totes les persones d’entre 30 i 39 anys, que ja poden demanar cita a través del portal vacunacovidsalut.cat. Al mateix temps recorda que els grups prioritaris per a aquesta dosi de record són les persones de 40 anys o més, així com els vacunats de qualsevol edat amb Astrazeneca i Janssen.

Paral·lelament, es rebaixa a cinc mesos el temps que cal esperar per posar-se en totes les franges d’edat obertes la dosi de record pels que havien rebut Pfizer o Moderna. Fins ara s’administrava quan havien passat sis mesos d’haver completat la pauta, és a dir i en general, de la segona dosi.

Pels que van rebre Janssen o Astrazeneca, el temps d’espera es manté en tres mesos.

La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingres-sar a l'hospital a causa de la COVID-19. Els darrers estudis internacionals mostren que l'efectivitat de la dosi de record enfront l'hospitalització relacionada amb la variant Òmicron és d'un 88%.

Fins ara, s’han posat a Catalunya més de 14,4 milions de dosis de la vacuna contra el SARS-CoV-2, de les quals 2,4 milions han estat dosis addicionals.

(gobern.cat) 14 generFarmàcies adherides per realitzar TAR supervisats i comunicar casos positius. 
En la llista que hi ha a continuació apareixen les farmàcies que ofereixen dur a terme un test d’antígens supervisat o una prova d’automostra a determinats col·lectius prioritzats segons el criteri de Salut Pública. A més, ofereixen la possibilitat que puguis comunicar un resultat positiu en un test d’antígens fet a casa. En aquest cas, és important que no ho facis presencialment, ja que tens un resultat positiu i has de fer l’aïllament. Truca a la farmàcia i identifica’t amb el teu CIP, DNI o Passaport.
Cal indicar la marca del test i data en què te l’has  fet.

Cal recordar que si una persona presenta símptomes compatibles amb la COVID-19 no ha d’anar a una farmàcia per fer-se la prova ni per comunicar el positiu, i que ha de fer la quarantena reglamentària. Tampoc ho han de fer els contactes estrets dels casos positius de COVID-19 que s’han d’aïllar durant 7 dies.RECUPENANT NOTÍCIES
DEL PASSAT

 
Riu Sec -  Novembre 1981 
 
RECUPENANT NOTÍCIES
DEL PASSAT

 
Riu Sec -  Novembre 1981 

RECUPENANT NOTÍCIES
DEL PASSAT

 
Riu Sec -  Setembre 1992
 
 
                        Tal com díu el refrany
pel gener...
 
Al gener, tanca la porta i encén el braser (Per evitar el fred).
Amoretes de gener, per Pasqua muller i per Nadal bolquer (Si el festeig es comença pel gener, el casament vindrà molt aviat, i la descendència, també).
Com sol de gener, que així que surt ja es pon (Es diu de les coses de curta durada).
.0.0De l’aigua de gener, ni una gota se’n fa malbé (Les pluges d’aquest mes es tenen per beneficioses).
De les tronades del gener, res de bo en ve (Els trons de gener es consideren de mal averany).
Del gener el pagès no en treu res, (La qualitat dels fruits no és bona).
Després del gener, poda l’arbre fruiter. Calendari del pagès.
Aigua de gener cada gota val un diner (Hom la considera molt profitosa).
Aigua de gener millor que la de febrer.
Aigua de gener omple bótes i celler.
Aigua de gener omple les bótes i el graner i la pica de l’oli també (És bona per a les vinyes i per al gra).
Aigua de gener sempre fa bé.
El bon ametller floreix pel gener (És el temps de la florida).
El gener fa el pont o el febrer el romp.
El gener fredolic entra bufant-se els dits (El fred acostuma a ser molt rigorós.
Si pel gener plou, les fonts fan renou (Perquè s'omplen d’aigua).
Si vols veure la lluna bé, mira-la pel gener. (La lluna de gener és la més clara de l’any.
Es considera que quan minva la lluna és el temps idoni per tallar la fusta, perquè serà més resistent i no es corcarà.
Tots els sants de gener porten la seva capa, i si l’any no és bord, els del febrer i tot.
Diu la llegenda que entre tots els sants de gener tenen una capa, que es deixen l’un a l’altre el dia de la seva festa per tal que no passin fred; la capa és blan54ca i vol significar la idea de la neu.
Tants trons pel gener, tant gra tindràs al graner.
Tronades del gener, per als fruits van bé.
Ventades de gener maten l’ovella i el pastor també.Dies Internacionals i Mundials

 
 
  
24 de gener - Dia Internacional de l'Educació
24 de gener - Dia Mundial de la Cultura Africana i Afrodescendent
24 de gener - Dia del Periodista (Espanya)
24 de gener - Dia Mundial de la Síndrome de Moebius
25 de gener - Dia Internacional del Comunity Manager
26 de gener - Dia Mundial de l´Educació Ambiental
26 de gener - Dia Internacional de la Duana
26 de gener - Dia Mundial del Pescador
27 de gener - Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust
27 de gener - Dia Internacional del Conservador Restaurador
28 de gener - Dia Europeu de la Protecció de Dades
28 de gener - Dia Mundial de l'Acció davant l'escalfament terrestre
30 de gener - Dia Escolar de la Pau i la No Violència
30 de gener - Dia Internacional del Croissant
30 de gener - Dia Internacional del Tècnic Electrònic
30 de gener - Dia Mundial de les Malalties Tropicals Desateses (ETD)
31 de gener - Dia Mundial contra la Lepra
31 de gener - Dia Internacional del Mag 
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.

Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang


Dijous 3 febrer a Cerdanyola
a l'Ateneu  (Industria, 38-40)

i tria la franja horària que millor et vagi
Et necessitem més que mai!  
Les persones que vulguin donar sang hauran de rervervar
l’hora i seguir les mesures de seguretat seguretat establertes
com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
i guardar la distància mínima interpersonal.

El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donin sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.Per què Collserola
es un territori vital?
 
 
La situació actual de pandèmia i les diferents restriccions de mobilitat vigents han produït un ús molt intens dels espais naturals, sobretot dels més propers a les àrees urbanes. En aquest sentit, l’any 2020 la freqüentació al Parc Natural de Collserola va augmentar,respecte a l’any anterior, en un 26 %, elevant la xifra anual a 6.300.000 visites. En paral·lel s’han vist incrementades les situacions d’inseguretat i de conflicte entre visitants, sobretot en cap de setmana quan les visites es multipliquen a tots els espais.

L’atenció als visitants i la divulgació són tasques essencials en la gestió d’aquest espai natural. I, actualment, amb les restriccions viscudes aquestes darrers mesos, cal potenciar les accions comunicatives directament sobre el terreny.

Amb l’objectiu de reforçar la divulgació dels beneficis vitals d’aquest espai natural, de les bones pràctiques i de la normativa vigent, des del mes de març i fins al juny, una parella d’informadors se situen a diferents entrades del Parc amb alta afluència de visitants. Les jornades són de 4 hores efectives, durant el matí, amb horari de 10 a 14h. El calendari previst dels informadors és el que es pot veure a la taula següent.

Aquesta presència en el territori va acompanyada d’un reforç comunicatiu a les xarxes socials (Instagram, Twitter i Facebook) i al web del Parc, que inclou onze vídeos vinculats a la campanya de comunicació “Collserola, territori vital” i que parteix de la reflexió: “Per què és vital Collserola?”. Molts dels beneficis vitals que ens aporta el Parc queden sovint amagats i ens passen desapercebuts; per tant, amb aquesta campanya el Consorci del Parc Natural de Collserola desvela i explica tots i cadascun dels beneficis ambientals i socials del Parc que ens faran entendre perquè és vital respectar els consells i les normes per conservar-lo!
 
 
 
 Parc Natural CollserolaRetorno de envases, canon a vertederos y fin absoluto del amianto: así es la nueva ley de residuos 
 
El Congreso da uno de los últimos pasos para aprobar la nueva norma que regula la gestión de desperdicios y basuras de diversa índole. Este jueves los partidos ratificarán el texto definitivo del borrador que será aprobado en pleno el próximo 23 de diciembre.


La Ley de Residuos y Suelos contaminados está cerca de ver la luz. Este jueves el Congreso ratificará el borrador para que el próximo día 23 de diciembre termine aprobándose en pleno. Después de la Ley de Cambio Climático, este es el segundo gran reto legislativo del Gobierno de coalición en materia ambiental y supone avances significativos respecto a la norma vigente.

Se recoge en el texto algunas de las grandes e históricas reivindicaciones del ecologismo español, como la instauración de un Sistema de Depósito, Devolución y Retorno (SDDR) de envases, que cambiará por completo la forma en la que se consumen ciertos productos.

Las botellas y restos de recipientes dejarán de ser de plástico y se optará por otros materiales que faciliten la reutilización. De esta forma, los consumidores pagaran una fianza asociada al envase, que se le devolverá si lo retorna para que se pueda reciclar y volver a usar tras su higienización. Se trata de una iniciativa que ya funciona en otras zonas del mundo como Alemania, donde se ha conseguido recuperar hasta el 98,5% de los residuos.

"Se va a recuperar una forma de consumir mucho más responsable, en la que uno se va a responsabilizar directamente de sus propios envases llevándolos a su máquina de reciclar", valor a Público Juan López de Uralde, presidente de la Comisión para la Transición Ecológica del Congreso y diputado de Unidas Podemos, que señala las presiones que ha habido desde Ecoembes y la industria del plástico para no sacar adelante este punto. Más allá de las posibles trabas y los intereses legítimos del sector del envasado, los datos en España hablan de un bajo índice de recuperación de residuos y muestran un país con problemas en la gestión, pues sólo se consiguen reciclar y recuperar el 25% de los envases del mercado. Además, Bruselas ha abierto 161 expedientes al Estado desde 2015 por deficiencias en el tratamiento de residuos.

Desde Ecoembes, organización que gestiona la mayoría de contenedores amarillos de España, aseguran a Público que prefieren no posicionarse hasta la aprobación definitiva del texto, cuando harán una valoración sobre cómo afecta la nueva norma a su sector. Ecoembes es una organización sin ánimo de lucro, pero también una red que aglutina a más de 12.000 empresas del mundo de la alimentación y los envases.

Canon a los vertederos

El proyecto de ley que se aprobará este jueves establece por primera vez la obligación de que las Comunidades Autónomas impongan un canon por el uso de los vertederos y plantas de incineración. Se trata de un impuesto que ya existe en Catalunya y que se extenderá al resto del Estado de manera obligatoria, de modo que las empresas que se encargan de gestionar los desechos urbanos públicos o privados deberán pagar una tasa por tonelada depositada.

Carlos Arribas, portavoz de Ecologistas en Acción y de la plataforma Residuo Cero, celebra este punto de la nueva norma, pero lamenta que no se haya añadido un apartado para obligar a que la recaudación conseguida con este canon tenga un destino finalista. "Ese dinero debería ir a infraestructuras para mejorar la gestión de residuos y retornar directamente a los Ayuntamientos", valora el activista. Con el texto actual, serán las instituciones autonómicas quienes decidan a dónde irá a parar la recolecta.

Aunque es muy probable que el canon se apruebe este jueves, hay algunas diferencias que el Gobierno debe resolver con ERC, socio esencial para que la nueva norma reciba luz verde. Los republicanos se oponen a este apartado, al entender que se trata de una recentralización de las competencias, pues se trata de una norma estatal que limitaría la capacidad de la Generalitat para decidir sobre el impuesto que ya funciona en sus vertederos, según explican fuentes del partido. López de Uralde, según explica a Público, espera poder alcanzar un acuerdo para poder sacar adelante este artículo del texto legislativo.

Arribas considera fundamental que este apartado salga adelante para acabara con lo que el mismo denomina "turismo de vertederos", es decir, que las empresas catalanas puedan llevar sus desperdicios a Aragón y otras zonas de España donde no rige el canon, incrementando la huella de carbono por transporte y sobrecargando los basureros.

España, libre de amianto para 2028

El uso del amianto lleva prohibido en España desde el año 2002, debido a las evidencias científicas que prueban que la exposición a este material incrementa los riesgos de padecer cáncer de pulmón o mesotelioma, este último sin tratamiento para su cura. Casi 20 años después, el fibrocemento sigue estando presente en edificios, infraestructuras y otras instalaciones, lo que supone un riesgo para la salud pública. De hecho, se calcula que cerca de un millón de niños acuden a escuelas con restos de asbesto en fachadas o tejados y el caso de trabajadores de Metro de Madrid afectados ya ha trascendido a la opinión pública. En 2020 fallecieron 23 exempleados de la empresa al desarrollar tumores.

El Gobierno quiere acabar con esta lacra y, tras la presión realizada por la sociedad civil, se han incorporado varios puntos importantes para erradicar los restos que todavía perduran en edificios del Estado. La norma pone como objetivo que en 2028 se haya eliminado todo el asbesto y para ello establece como prioritario la elaboración de un censo que identifique dónde hay fibrocemento, uralita o cualquier otro material que contenga estas partículas cancerígenas. Además, el texto ha incluido un criterio de actuación para que se eliminen los residuos que estén presentes en aquellas zonas que puedan afectar a la población más vulnerable, algo que permitirá actuar rápidamente en los colegios del país, hospitales o residencias.

Además se pondrá regularizará la demolición de edificios, pues hasta la fecha no hay obligatoriedad de hacer derrumbes selectivos para eliminar las bajantes y otros restos que puedan estar fabricados con amianto. Esto genera, tal y como informó Público, que los desechos de los edificios se tiendan a aglutinar en una masa que se reutiliza para nuevas construcciones, volviendo a poner el amianto mezclado en circulación. Con el texto que se aprobará este jueves "determinados residuos, en especial el amianto, deberán retirarse de forma segura antes de la demolición".

Plásticos de un solo uso

Una de las claves de esta norma, que ha recogido el consenso de prácticamente todo el arco parlamentario, es el fin de los plásticos de un sólo uso, algo que viene dictado desde Europa. De hecho, España debería haber traspuesto la directiva el pasado mes de julio, por lo que ya lleva un retraso de seis meses. De esta forma quedan afectados los bastoncillos de algodón (salvo los usados en ámbito sanitario), cubiertos, platos, pajitas, agitadores de bebidas, palitos desinados a sujetar globos, recipientes para alimentos (incluidos sus tapas y tapones) y recipientes para contener alimentos que vayan a ser ingeridos in situ, así como los vasos. Todos estos utensilios no podrán ser de plástico y se deberá optar por otros materiales alternativos que faciliten el reciclaje.

Además, el texto que se aprobará contempla otras medidas para el resto de envases de plástico no reutilizable que no están incluidos en la lista. Se trata de un impuesto de 0,45 euros el kilo de plástico. "Nos hubiera gustado que se hubiera alcanzado una cifra de al menos 80 céntimos. Entendemos que es algo que va a tener efecto en el sector, de hecho ya lo estamos notando y observamos que cada vez hay más envases alternativos en los supermercados. Las empresas están empezando a moverse y es bueno", valora Arribas.

Este jueves los partidos ratificarán el borrador en la Comisión para la Transición Ecológica, con la única duda sobre si ERC cambiará de postura y apoyará el canon a los vertederos tal cual está. Además, el PP ha reclamado que se apruebe una moratoria de dos años sobre la entrada en vigor del impuesto al plástico no retornable y justifica su postura debido a la crisis económica derivada de la pandemia. No obstante, es algo que no parece tener recorrido. El día 23 de diciembre, la norma será votada en el pleno y de ahí al Senado, por lo que se espera que a principios de año pueda entrar en vigor. ALEJANDRO TENA

(publico.es) 15/12  
La Comissió per a l'Erradicació
de l'Amiant a Catalunya reprèn
la seva activitat 
 L’organisme, creat per abordar des d’una perspectiva transversal i de país eliminació total d’aquest material nociu a Catalunya, ha adaptat la seva    composició a la nova organització de departaments de la Generalitat

La Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya ha celebrat avui la primera reunió de l’actual legislatura i ha reprès d’aquesta manera la seva activitat. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha presidit la sessió telemàtica que ha servit per avaluar la situació actual, posar sobre la taula properes actuacions i fixar futurs objectius.

La Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya es va crear l’any 2019 per abordar, des d’una perspectiva transversal i de país, l’eliminació total d’aquest material nociu a Catalunya el 2032, l’any límit marcat per la Unió Europea. Abans, el 2028, s’hauran d’haver netejat aquells edificis o infraestructures de caràcter públic, com ara hospitals o centres escolars. Així mateix, la Comissió continua treballant en l’elaboració del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya, que inclou

mesures com la redacció d’un avantprojecte de llei o la creació d’un cens de materials i productes que contenen amiant.

Aquesta legislatura, l’organisme ha adaptat la seva composició a la nova organització de departaments de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, ara està presidida pel secretari de Govern, Xavier Bernadí, mentre que la vicepresidència primera l’ocupa el secretari general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i, la vicepresidència segona. la secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó.

A més, la comissió està formada per vuit vocalies. Sis en representació dels departaments de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Igualtat i Feminismes; Educació; i Drets Socials. Les dues vocalies restants les ocupen representants de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, i de la Federació de Municipis de Catalunya.

(govern.cat)   17 des


El Museu d’Art de Cerdanyola acull la presentació d’un catàleg de l’obra de l’artista Elisa Arimany. 
 
L’artista Elisa Arimany va rebre el passat dia 11 un homenatge al Museu d’Art de Cerdanyola amb la presentació del catàleg de la seva obra. El llibre mostra un recull representatiu de la seva obra classificada cronològicament des del 1997 fins al 2009 i per tipus de disciplina artística.

Un catàleg que posa en valor una de les artistes cerdanyolenques amb més rellevància internacional.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, el director del Museu d’Art, Txema Romero i l’especialista Francesc Miralles, que van acompanyar la família en aquest homenatge a l’Elisa Arimany.

És membre de l'Agrupació d'Activitats Artesanes del FAD i ha participat a diverses reunions internacionals de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica. Ha pronunciat conferències al Miami Dade Community College i a la Graduate School of International Studies de la Universitat de Miami.

Ha estat nomenada membre de l'Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi, Barcelona (1999). 
 
Una bona mostra de la seva obra, des del Diàleg al MAC, el Monument a Europa al Parc Tecnològic, o els plafons ceràmics del lateral de l’Ajuntament i del pavelló municipal Can Xarau-Paco Arpide.

. Mural per a l'altar de la residència de les germanes de la Clínica del Remedio, Barcelona.
. Mural del Tennis Club, Cerdanyola del Vallès
. Mural de 1000m2, Rosa Gres, SA, Cerdanyola del Vallès
. Mural de 500m2, Iberia Tiles, Miami, EE.UU.
. Capella de l'església de Sant Ramon, interior, Cerdanyola del Vallès
. Creu (majestat) a la façana de l'església de Sant Ramon, Cerdanyola del Vallès
. Capella a l'Hospital Clínic de Barcelona.
. Pavimentació de la plaça d'Espanya, Melilla, Escuts.
. Mural d´entrada al´escola de Santa Ana, Lleida.
. Pavimentació de 2000m2, plaça Basauri, Bilbao.
. Realització de dos murals de 8m2 cadascun per a Rosa Gres, S.A., a Cerdañola del Vallès
. Pavimentació de la plaça del Rei, Sant Cugat del Vallès
. 2 murals de 8 x 3 m. al carrer Bruc núm. 93, Barcelona, ​​per a la Unió de Mútues de Catalunya i Balears.
. Mural de la plaça de l'Ateneu Cultural, Cerdanyola del Vallès
. Mural galeries comercials, Calaf, Barcelona.
. Mural de l'església de Santa Agnès, Barcelona.
. Mural de l´Hospital de Sant Pau, Barcelona.
. 5 murals per a l'església de les Esclaves del Sagrat Cor, València.
. Pavimentació de la plaça de Sant Ramon, Cerdanyola del Vallès
. Mural de l'Hospital Nostra Senyora del Pilar, Barcelona.
. Mural, altar, font i pila baptismal de la Mare de Déu del Roser, Cerdanyola del Vallès
. Mural entrada principal Clínica Nostra Senyora del Pilar, Barcelona.
. Mural plaça Abad Oliba, Cerdanyola del Vallès 

Ha realitzat importants obres públiques, com ara murals ceràmics per a hospitals, esglésies, palaus d'esports, edificis oficials i escoles a Miami, Barcelona, Basauri, Bilbao, Lleida, Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès; ha muntat paviments urbans a Sant Cugat del Vallès i té instal·lades escultures públiques a Miami, Nova York, Atlanta, Barcelona, Terrassa (Vallès Occidental), Montornès del Vallès i Melilla, entre d'altres ciutats.Es crea el Festival Literari LiteLab. Cerdanyola ciutat de la literatura
i la ciència. 
Serà el primer i únic festival literari temàtic dedicat a la ciència i portarà per nom Festival Literari LiteLab. Cerdanyola ciutat de la literatura i la ciència

Cerdanyola del Vallès referma el seu idil·li amb la literatura creant el Festival de Literatura i Ciència de la ciutat LiteLab. L’alcalde, Carlos Cordón, va anunciar durant la presentació de les obres dels Premis Literaris l’esdeveniment que viurà la seva primera convocatòria el novembre de l’any vinent. Just durant les dates de la Setmana de la Ciència.

El nou certamen, promogut per l’Ajuntament que compta amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Sincrotró Alba i el Parc Tecnològic del Vallès.

El Festival de Ciència i Literatura LiteLab serà un esdeveniment col·lectiu en què col·laborin i participin la comunitat científica i investigadora, el món empresarial, les institucions públiques, els agents privats, les entitats, etc. en la recerca de coneixement i respostes als grans reptes del segle XXI. La ciència i la literatura han de ser un valor compartit per la totalitat del veïnat.

El festival plantejarà la literatura com a punt de partida i mantindrà un diàleg amb la ciència i la investigació científica fet que contribuirà a divulgarse mútuament i generant un important traspàs de coneixement.

Aquesta transmissió vindrà de la mà d’escriptors/es catalans, nacionals, internacionals, que han publicat obres amb bases o coneixements científics, experts i investigadors/es científics i periodistes culturals i científics, en formats molt diversos com taules rodones a espectacles i accions escèniques, musicals o


arts visuals (exposicions, projeccions d’audiovisuals, cinema, tallers, demostracions, exposicions, itineraris i visites guiades.

Tot això destinat a a infants, joves, adults, amb l’objectiu d’apropar encara més la literatura i la ciència a la ciutadania.   El Museu d'Art de Cerdanyola, al Comitè Executiu de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya
    
    Txema Romero


El director del MAC, Txema Romero, va ser nomenat el passat 1 de desembre com a membre del Comitè Executiu de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, juntament amb les direccions dels museus de Girona, Vilanova, l’Empordà i el mateix MNAC

La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya és una de les xarxes temàtiques que articulen el sistema de museus de Catalunya, i aplega als 25 museus d'Art més destacats.

El paper actiu del Museu d'Art de Cerdanyola i la seva participació en els programes més innovadors i socials de la xarxa han motivat que el museu més jove del sistema hagi estat proposat per encapçalar la governança de la xarxa

És per això el petit i jove museu s'ha convertit en un referent d'innovació, inclusió i perspectiva social, tot projectant Cerdanyola a l'elit del panorama museístic i cultural del país.Un equip de l’Institut IMDEA Energia de Madrid ha estudiat en la línia de llum CIRCE-NAPP de l’ALBA la fotosíntesi artificial. 
La conversió directa d’energia solar en energia química (és a dir, combustibles) fent servir matèries primeres àmpliament abundants i reciclables (diòxid de carboni, aigua, oxigen i nitrogen) està cridada a convertir-se en un dels pilars que sostenen la transició de l’actual economia lineal a una economia circular.

Una de les tecnologies emmarcades en aquest context és la fotosíntesi artificial, que fa servir catalitzadors capaços d’usar la llum com a font d’energia per a convertir diòxid de carboni i aigua en productes útils des del punt de vista químic i energètic.

Donat que existeixen diferents productes possibles de l’esmentada conversió, cada un amb una utilitat diferent, controlar la selectivitat del procés cap a un u altre és clau de cara a la implantació d’aquesta tecnologia.

En col·laboració amb el Sincrotró ALBA i la Universitat Nacional de San Martín

(Argentina), un equip d’investigació de la Unitat de Processos Fotoactivats de l’Institut IMDEA Energia han publicat un estudi sobre el control del producte final de la fotosíntesi artificial fent servir com a catalitzadors de la reacció química òxids de tipus perovskita que incorporen nanopartícules de plata en la seva superfície.

Utilitzant vàries tècniques fisicoquímiques, aquesta recerca profunditza en els mecanismes moleculars responsables dels canvis de selectivitat observats usant diferents versions d’aquests catalitzadors, que donen lloc a productes diferents d’interès químics i/o energètic. Per exemple, el monòxid de carboni, que en combinació amb hidrogen serveix de base per a posteriors síntesis químiques; també el metanol, compost químic directament usable en piles de combustible.

Font : cells.esInvestigadors de la UAB revelen nous secrets de la tomba d’Imephor, summe sacerdot egipci en temps dels faraons 
 
L’excavació de rescat d’un equip de la UAB a Saqqara ha tret a la llum noves restes de la necròpolis egípcia de Kom el-Khamasin, que han permès fer una proposta inicial de com hauria estat fa més de 4.000 anys la tomba del summe sacerdot memfita Imephor. S’hi han identificat més de 400 blocs de pedra probablement pertanyents a dues mastabes o construccions funeràries, 50 dels quals amb fragments importants d’inscripcions i relleus sobre el sacerdot egipci. En la mastaba d’Imephor s’ha descobert un dipòsit de fundació complet i intacte amb 60 petites gerres de ceràmica, 2 platets d’alabastre i 5 moles de pedra, que s’haurien posat als fonaments de l’edifici per conferir-li protecció divina. Les troballes permetran aprofundir en el coneixement del jaciment i del període històric en què va estar en ús.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Servei d’Antiguitats d’Egipte van realitzar la passada primavera una primera excavació sistemàtica del jaciment de Kom el-Khamasin, una petita necròpolis faraònica, en el que va ser una acció arqueològica de rescat per evitar els saquejos que ha patit en vàries ocasions. Situada al sud-oest de l’àrea arqueològica de Saqqara, Kom el-Khamasin va ser lloc d’enterrament de personatges significatius del Regne Antic i del Primer Període Intermedi de la història egípcia (2400-2050 a. C.). El més conegut d’ells és Imephor Impy Nikauptah, summe sacerdot del déu Ptah, la divinitat principal de Memfis, capital del país en aquell temps.

Els resultats dels treballs arqueològics els han explicat a l’Auditori de la UAB Josep Cervelló, professor d’Egiptologia del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i investigador de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) de la Universitat i director de la missió, i el seu equip, en un acte públic que va tenir lloc el 25 de novembre, presidit pel rector de la Universitat, Javier Lafuente.

Dues mastabes i un conjunt ritual funerari

La intervenció arqueològica ha permès recuperar 435 blocs de pedra calcària, 50 dels quals amb importants fragments d’inscripcions i relleus, que haurien format part de dos edificis funeraris, probablement dues mastabes, d’uns 10 metres de costat i 3 d’alçada, un dels qual seria el lloc d’enterrament d’Imephor. I també fer una descoberta qualificada d’extraordinària pels investigadors: un dipòsit de fundació complet i intacte, format per 60 gerres petites de ceràmica que conserven les seves tapes i el seu contingut, que s’analitzarà properament, dos plats petits d’alabastre i cinc moles de pedra, datat de l’època del summe sacerdot. Aquest conjunt ritual d’objectes hauria estat enterrat als fonaments de l’edifici per conferir-li protecció eterna.

Pedra calcària i granit: una proposta inicial de reconstrucció

De la mastaba d’Imephor s’han pogut documentar els talls en què es van assentar els fonaments i la primera filera dels murs. A més, d’entre els blocs de pedra calcària recuperats, hi ha un grup que va conformar el sostre a dues aigües i les parets del que va ser la cambra funerària subterrània de la tomba d’Imephor. Inscrits amb el seu nom i títols i amb altres textos propis del repertori funerari del moment, com la llista d’olis sagrats, van ser arrencats de la seva ubicació original pels saquejadors moderns del jaciment, i van ser arrossegats i abandonats al nord del jaciment. Ara, junt amb la documentació d’altres blocs del mateix edifici que es van vendre de manera il·legal al mercat d’antiguitats i posteriorment recuperats en part i documentats, han permès als investigadors fer una proposta inicial de reconstrucció de la cambra funerària completa del sacerdot.

“Aquesta reconstrucció se sumarà a la que també estem fent de la mastaba i el seu dipòsit de fundació, de manera que es pot tenir una idea força
aproximada d’allò que pot haver estat la tomba original d’Imephor en el seu conjunt”, ha explicat l’investigador de la UAB.

A més, de la mateixa construcció s’han recuperat un centenar de blocs de granit del que va poder ser un sarcòfag o elements arquitectònics, com llindes o brancals, que els saquejadors haurien reduït a fragments també amb finalitats de
lucre il·legal, tot i que, almenys de moment, no han estat detectats al mercat d’antiguitats.

“El granit és un material constructiu reservat en exclusiva a la reialesa i a l’elit cortesana, la qual cosa ens dóna una idea de la capacitat de captació de riquesa que aquest personatge tenia encara en ple Primer Període Intermedi i del seu estatus a la cort memfita del moment”, ha assenyalat Josep Cervelló.

Les troballes permetran aprofundir en el coneixement del jaciment i del període històric en què va estar en ús. “Potser ens podrien ajudar a entendre els motius pels quals alguns membres de la cort memfita van ser enterrats lluny, al desert, coincidint amb la primera crisi política de l’estat egipci”, apunta Cervelló. A més, permetran projectar i preparar la campanya del proper any per acabar de documentar i completar l’excavació.

El desconegut protagonista de la segona mastaba

La segona mastaba identificada hauria acollit la tomba d’un personatge de finals del Regne Antic, a jutjar per una altra sèrie d’inscripcions i relleus que s’han recuperat. “A aquest personatge, però, no li podem atribuir encara cap nom, si bé les inscripcions contenen varis noms propis”, assenyala Cervelló. Alguns dels fragments recuperats que podrien procedir de la seva tomba són de gran qualitat i formen part d’escenes funeràries conegudes, com la de la caça i la pesca d’un noble en els marenys.

Evidències de Kom el-Khamasin com a lloc de pas i proveïment

Kom el-Khamasin va estar en ús també durant el Regne Mitjà, però no ja com a necròpoli, sinó com a lloc de pas i proveïment. En efecte, en l’excavació de rescat s’han trobat nombrosos fragments de grans àmfores per a emmagatzematge d’aigua, la tipologia de les quals és característica del Regne Mitjà (2050-1750 a. C.). A més, en alguns dels grans blocs de pedra calcària que revestien l’exterior de les mastabes esmentades, s’han documentat grafits tallats per diferents mans, amb major o menor expertesa, en escriptura jeroglífica o més cursiva, fins i tot hieràtica, molts dels quals reprodueixen noms propis característics del Regne Mitjà o de cronologia més àmplia, però en ús també durant aquesta etapa. Serien, potser, els noms de viatgers que freqüentaven el desert en aquest temps i que passaven pel lloc per a descansar a l’ombra dels edificis que hi havia i proveir-se d’aigua, apunten els arqueòlegs.

La intervenció de rescat a Saqqara de l’equip de recerca de la UAB ha comptat amb el suport de nombroses persones, que hi han participat a través de una campanya de microdonacions en el marc del programa de mecenatge de projectes de recerca de la Universitat.

El projecte Kom el-Khamaseen, Missió Hispano-Egípcia a Saqqara Sudoest està organitzat per l’IEPOA-UAB i el Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte, i compta amb el suport del Ministeri de Cultura i Esport, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, de la Fundació Palarq i de l’empresa Image Tours.

(texte i fotos)  uab.cat   26 nov.
Fragola apuesta por la digitalización de su planta de producción
 
La tecnología aplicada por el sistema de captación de datos Nixus para la Industria 5.0 pone en manos de las empresas la capacidad de fomentar una producción eficaz, sostenible y segura. Sin importar la topología de la fábrica, el tipo de máquinas y la antigüedad de los equipos a controlar. Todo ello en tiempo real y con un bajo coste de instalación y de mantenimiento.

Fragola Iberia, S.A.U. es una empresa situada en Cerdanyola del Vallès (Barcelona), fabricante de filtros para el automóvil y piezas de inyección de plástico. La planta de Cerdanyola perteneció al grupo multinacional Sogefi Filtration, S.A.U hasta enero del 2021, cuando fue vendida a Fragola International B.V.

Unos años antes, en 2018, Fragola International B.V. adquirió su primera fábrica situada en Fraize, un pequeño pueblo ubicado a una hora de Estrasburgo, en el centro de Europa. Durante estos últimos 4 años el grupo ha ido creciendo y en 2021 dispone de tres fábricas: Fraize, Cerdanyola y Shanghái. Aunque la marca Fragola es joven en el mercado está en estrecha colaboración con el grupo internacional Özler Plastik situado en Turquía, con siete fábricas de producción de productos plásticos mediante la tecnología de soplado. El propietario de Fragola es también accionista y copropietario de Özler Plastik. El grupo Özler Plastik es fabricante de productos técnicos de soplado para una gran variedad de sectores (automóvil, alimentación, sanitario).

Fragola Iberia, S.A.U. por lo tanto es la única empresa del grupo fabricante de filtros para el automóvil y constituye un socio clave para la expansión del grupo en los sectores del automóvil y en los que ya está situado Özler Plastik. Por ese motivo es fundamental estar actualizado en todo lo que a nuevas tecnologías se refiere. Y la digitalización de la planta de producción de Cerdanyola es una de las primeras acciones del grupo para mejorar los procesos productivos. Apostar por la solución que Nixus planteaba ha sido sencillo por la multitud de ventajas que nos ofrecía esta solución de Industria 5.0 y el bajo coste de inversión y de mantenimiento además de que:

Nixus permite visualizar cualquier tipología de datos, en especial, aquellos datos analógicos o digitales relativos a la producción y a las características de la maquinaria. Se trata de datos 100% útiles y fáciles de comprender, que permitan controlar su producción y mejorar. Nixus puede extraer datos de cualquier máquina sin importar el tipo de máquina ni el año de fabricación de la misma. Nixus, incluso, está diseñado para trabajar con máquinas manuales

La plataforma Nixus cumple los más altos niveles de seguridad. Toda la información y comunicación está encriptada por un algoritmo de 256 bits garantizando comunicaciones seguras y toda la información se almacena en Bases de Datos y Archivos encriptados en el entorno Cloud de AWS.

(interempresas.net)Els aerogeneradors s'obren pas als voltants de Cerdanyola del Vallès 
 
L'Associació Viure de l'Aire (Viure de l'Aire) està promovent la instal·la-ció de dos aerogeneradors a la Serra de Collserola (Barcelona), amb una potència total de fins a dotze megawatts (12 MW). Un projecte eòlic de participació ciutadana que segueix l'estela de Viure de l'Aire del Cel, que opera des de l'any 2018 un aerogenerador de 2,3 MW a Pujalt (Alta Anoia, Barcelona).

Ada Colau que en principi era negacionista, finalment s'ha mostrat partidària que la ciutat albergi alguns aerogeneradors, tal com proposa el projecte de Viure de l'Aire de Barcelona, que va ser presentat el 16 de setembre passat. En una entrevista a TV3, l'alcaldessa ha dit: “Estic a favor que Barcelona com a ciutat densa pot generar energia, estem impulsant espai per posar fotovoltaica, i per això comptem amb els fons Next Generation.

Els molins requereixen molt d'espai i n'hi ha poc, però si és possible instal·lar molins, fem-ho”. També ha explicat que “si d'alguna manera es pot col·laborar amb el territori, que pateix un greuge comparatiu pel fet de tenir menys població. En tot allò que Barcelona es pugui coresponsabilitzar hi estaré d'acord”.

En principi es van estudiar 7 emplaçaments: 4 a la serra de Collserola, un a la muntanya de Montjuïc, un al Parc del Guinardó i un a l'escullera del Fòrum.

De totes les ubicacions estudiades només se n'han trobat factibles dues situades a la Serra de Collserola, a la Serra d'en Ferrer de l'enclavament
 
anomenat Forat del Vent. i al Cementiri de Collserola, que permetrien la
instal·lació de dos aerogeneradors moderns i adequats per aprofitar el molt limitat recurs eòlic disponible a Barcelona.

Finalment sembla que la zona, encara que estigui per decidir, probablement seria a l'entorn del cementiri de Cerdanyola i de la Serra d'en Ferrer.

 
 

Calendari laboral 2022 
Seran festes laborals a Catalunya durant l’any 2022 les següents:

  1 de gener (Cap d’any), dissabte.
  6 de gener (Reis), dijous.
15 d’abril (Divendres Sant), divendres.
18 d’abril (dilluns de Pasqua Florida), dilluns.
  6 de juny (Dilluns de Pasqua Granada), dilluns.
24 de juny (Sant Joan), divendres.
15 d’agost (l'Assumpció), dilluns.
12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya), dimecres.
  1 de novembre (Tots Sants), dimarts.
  6 de desembre (Dia de la Constitució), dimarts.
  8 de desembre (La Immaculada), dijous.
26 de desembre (Sant Esteve), dilluns.

L’any 2022 inclourà 12 festes d’àmbit català, a les quals els ajuntaments podran proposar afegir-hi dues festes locals, retribuïdes i no recuperables.

El primer cap de setmana llarg, per Reis

El primer pont del 2022 podria ser després de Reis, que cau en dijous. En canvi, l'1 de gener és dissabte, de manera que no convida a començar l'any
La Setmana Santa caurà  del 15 al 18 d'abril.

El dilluns de Pasqua Granada, o Segona Pasqua, que se celebrarà el 6 de juny, és el següent festiu. La Generalitat l'ha establert per compensar la pèrdua del festiu per la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de Setembre, que cau en diumenge.

També al juny hi ha la festa de Sant Joan, el 24 de juny, que caurà en divendres. A l'estiu també serà festiu el dilluns 15 d'agost, la Mare de Déu d'Agost.

A la tardor hi haurà quatre festius: el dimecres 12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya); el dimarts 1 de novembre, per Tots Sants, que convida a un pont de quatre dies; i les festivitats de la Constitució i la Immaculada, els dies 6 i 8 de desembre, que cauen en dimarts i dijous i podrien permetre a qui li sigui possible estirar els dies festius.

Al desembre encara quedarà un altre cap de setmana llarg, perquè Sant Esteve, el dia 26, cau en dilluns.

Ordenança municipal sobre la circulació

de bicicletes, vehicles mobilitat personal,
cicles de més de dues rodes


 
......"L’elevada velocitat dels vehicles motoritzats incrementa la gravetat dels accidents (risc demostrat) i és una barrera per a la utilització dels modes més vulnerables (percepció de risc). Els conceptes de “ciutats habitables” i “carrers complets” aposten per un canvi de model en què la relació de la mobilitat amb el territori i l’espai públic tingui en compte les opcions de mobilitat dels usuaris més vulnerables, que són a la vegada les més sostenibles.

Està demostrat que en condicions de moderació de les velocitats, la bicicleta, VMP i cicles de més de dues rodes poden compartir la calçada amb els vehicles motoritzats. Per tant, les vies amb limitació de la velocitat de 30 km/h o menys són pedalables d’entrada, sempre que no hi hagi altres obstacles per a l’ús dels vehicles no motoritzats..

◙ 
 Prioritat dels vianants. La prioritat dels vianants ha d’estar per sobre de la resta d’usuaris de l’espai públic, inclosa la bicicleta. Aquesta prioritat juga un paper especialment important en decisions tècniques i normatives relatives a l’ús per part de la bicicleta dels espais reservats per vianants. Així, cal evitar utilitzar l’espai dels vianants i fer servir el dels vehicles motoritzats sempre que es pugui, ja que cal prioritzar aquells en front d’aquests.
Aquesta idea resumeix el canvi de filosofia que està vivint la gestió de la mobilitat. Les prioritats de la mobilitat de les ciutats ja no són que es pugui utilitzar el cotxe a tot arreu i per a tot com fins ara, sinó que la prioritat és que la mobilitat sigui el més sostenible i saludable possible que perquè el transport motoritzat està contribuint en gran mesura a problemes severs de contaminació, soroll, consum d’espai per part dels vehicles motoritzats, etc.

Desterrem, per tant, el concepte de prioritat invertida, ja que sorgí com a contraposició a la prioritat generalitzada dels vehicles motoritzats a les ciutats.

El vianant haurà de tenir sempre la prioritat, tant en espais de convivència com en les múltiples situacions de trobada entre els diversos usuaris, i caldrà fomentar el civisme de tots, si cal, amb campanyes de pedagogia viària dirigides a tots els usuaris i orientades de forma positiva
.....................

    
Clica aquí per consultar.la senceraComença la dignificació
de les entrades a ciutat


 

 Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada
Des del govern municipal, un dels projectes prioritaris és millorar la imatge de la ciutat en general i en particular els seus accessos.

Una de les inciatives per aconseguir-ho ha estat la instal·lació d’una estructura tipus rètol formada per una base de formigó de corten sobre la que s’han instal·lat unes grans lletres d’hacer galvanitzat amb el nom de la ciutat "Cerdanyola del Vallès’"

La seva instal·lació es completarà amb la instal·lació de la il·luminació de les lletres, la plantació d’un parterre de flors i la reforma i ampliació de la instal·lació de reg automàtic

El projecte de dignificació dels accessos a la ciutat tindrà continuïtat amb la instal·lació de lletres iguals o similars a d’altres rotondes. Està previst, en un futur, dignificar l’entrada des de la UAB, des del parc de l’Alba i també des de l’accés nord.Es digitalitzen en 3D les esglésies de la Vall de Boí, Patrimoni Mundial de la UNESCO 
◘ Giravolt, el programa 3D del Departament de Cultura, reforça l’aposta de la digitalització amb la incorporació de 9 elements arquitectònics significatius del patrimoni cultural català.
◘ La digitalització de les esglésies romàniques de la Vall de Boí s’emmarca en els actes de commemoració del 20è aniversari del reconeixement com a Patrimoni Mundial de la Unesco.
◘ Durant l’estiu, s’incorporarà a la senyalització de les esglésies uns codis QR que donaran accés als models 3D perquè visitants que s’hi atansin fora de les hores o dies d’obertura, puguin accedir de forma virtual a l’interior.

En el marc del 20è aniversari de la inscripció de les Esglésies romàniques de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial de la Unesco, el Departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, mitjançant el programa Giravolt, ha digitalitzat tot el conjunt amb la tècnica 3D per millorar l’accessibilitat a les esglésies.

A partir d'aquesta setmana, persones usuàries d’arreu del món poden fer un recorregut virtual per totes les esglésies romàniques de la Vall de Boí a través d’Internet. La digitalització en 3D del conjunt permet sobrevolar-les, i descobrir els detalls dels seus interiors a les pantalles d’ordinadors i dispositius mòbils, també en Realitat Augmentada i Realitat Virtual. Aquesta digitalització proporciona una nova eina de difusió i, alhora, permet millorar l’accessibilitat a les esglésies tant pels visitants en les hores de tancament com pels estudiosos i aficionats de tot el món.

Per a la creació dels models s’ha utilitzat la tècnica de la fotograme-tria, que consisteix a fer fotografies des de tots els punts de vista possible de l’edifici, tant en el seu interior com a l’exterior. En el cas de les esglésies de la vall, es van utilitzar drons per les captures d’imatge de les parts superiors com teulades i campanars, i captura fotogràfica convencional per a les parts baixes i interiors. Per aconseguir capturar tots els detalls, el nombre de fotografies de cada església va ser molt elevat: per la petita Sant Quirc de Durro es van fer més de 5.000 fotografies, mentre que per les més complexes com Sant Climent de Taüll es van superar les 7.000 fotografies d’alta resolució.

La captura es va efectuar el novembre de 2020 per part de l’estudi Burzon*Comenge, especialistes en producció cultural digital i bons coneixedors de la vall en ser uns dels autors del multipremiat mapatge de Taüll. El processament de les gairebé 50.000 fotografies per aconseguir els diferents models ha ocupat més de dos mesos de treball amb el resultat d’un model amb geometria de molt alta resolució de cadascuna de les esglésies, que normalment supera els 100 milions de triangles. D’aquest model es deriven models de baixa resolució per la seva difusió a Internet i models parcials per a l’estudi d’elements concrets.

La documentació en 3D de les esglésies de la vall compleix diferents funcions: permet tenir un registre de l’estat físic de les esglésies el 2020 amb tot detall, permet detectar i analitzar possibles anomalies o patologies, permet al personal investigador
de tot el món accedir a la visualització completa dels espais i superfícies dels temples, permet en l’ensenyament l’arribada a les aules d’una forma molt atractiva i, finalment, amb la seva publicació a Internet permet la difusió internacional del patrimoni romànic de la vall. Els models es publiquen amb llicència Creative Commons Reconeixement sense limitacions comercials, amb l’única obligació de citar-ne la font, com tots els publicats pel programa Giravolt a la plataforma Sketchfab per tal de promoure’n la màxima difusió i reutilització.

El conjunt d’esglésies romàniques de la vall de Boí és una incorporació important per al programa Giravolt que reforça l’aposta per la captura 3D dels elements arquitectònics més significatius del patrimoni cultural català. Fins ara s’han publicat models de monuments com la Seu Vella, el Reial Monestir de Santes Creus o el Palau de la Generalitat, i l’objectiu és formar una galeria en la qual es pugui difondre el patrimoni arquitectònic de Catalunya en tota la seva diversitat.

Els models de les 9 esglésies estan disponibles des d’avui mateix a la col·lecció de la plataforma Sketchfab Conjunt esglésies de la Vall de Boí. Cadascuna de les esglésies disposen d’una breu descripció en català, castellà i anglès, i de diferents anotacions que faciliten la navegació i destaquen els elements principals de cada edifici. Recórrer l’interior de Sant Climent de Taüll a vista d’ocell, descobrir la sagristia que s’amaga darrere el retaule de la Nativitat de Durro, o mirar la nau d’Erill des del punt de vista de les escultures del Davallament són perspectives impossibles que ara estan a l’abast de qualsevol amant del romànic.

Durant l’estiu s’incorporarà a la senyalització de les esglésies uns codis QR que donaran accés als models 3D de cada església que permetran als visitants que s’hi atansin fora de les hores o dies d’obertura, accedir de forma virtual a l’interior. Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Nativitat de Durro i Sant Feliu de Barruera, són les esglésies que estan obertes al públic tots durant tot l’any. Aquest estiu, els mesos de juliol i agost, s’obriran també Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll de dimecres a diumenge i l’ermita Sant Quirc de Durro els dimecres a la tarda dins del recorregut de l’itinerari “Romànic i Falles”.

Les entrades per les visites es poden adquirir directament a la porta de cada església o a través del web del Centre del Romànic de la Vall de Boí.HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:

Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

 
HORARI D'AGOST

De dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h
Dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 h

SERVEIS ESPECIALS DIA DE TOTS ELS SANTS (1 DE NOVEMBRE) DEL 2020

S'amplia l'horari de visites els dies següents:

24 i 25 d'octubre, de 8.30 ha 19.00 h (dissabte i diumenge, dies anteriors a T.S.)
26, 27, 28, 29 i 30 d'octubre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h (dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, dies anteriors a T.S.)
31 d'octubre i 1 de novembre, de 8.30h fins a les 19.00h (dissabte i diumenge (festiu)
2 de novembre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h
HORARIS

Dilluns, dijous, divendres i dissabte :
De de 8:30h a 12:30 i de 14:00 17:00 hores

Dimarts :
De 8:30h a 13:30 h. hores


Diumenges i festius:
De 10:00 a 14:00 hores.

Dimarts tarda i Dimecres:
El cementiri romandrà tancat  .

-Carrer dels Boters, 18      


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris Nou cartipàs del govern municipal 
 
 
La incorporació de Marian Navarro com a regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola en substitució de Víctor Francos ha portat alguns canvis en el cartipàs municipal

Marian Navarro serà regidora de Moviments Veïnals i Centres Cívics. També hi ha dos canvis a l'actual cartipàs, Pepi Rivera deixa Cultura i s'encarregarà de Recursos Humans i Organització i l'actual regidor d'Esports, Oscar Pons, assumirà també la delegació de Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric.

Aquests canvis se sumen als ja aprovats just després de la renúncia de Víctor Francos al càrrec de regidor per passar a ser cap de gabinet del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Llavors, David González va assumir les relacions amb l’EMD de Bellaterra. Pel que fa a la delegació d’Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de proximitat, va passar a ser responsabilitat d’Eulàlia Mimó. En relació amb les delegacions de Serveis Jurídics i Secretaria van ser assumides per Javier Sánchez. També, amb motiu de la reestructuració, Glòria Urbano, assumia la regidoria de Mobilitat i Ciutat Accessible.

Les tinences d’alcaldia queden de la següent forma:

Primera Tinent d’Alcaldia - Pepi Rivera
Segon Tinent d’Alcaldia - David González
Tercer Tinent d’Alcaldia - Javier Sánchez
Quarta Tinent d’Alcaldia - Carme Arché
Cinquena Tinent d’Alcaldia - Glòria Urbano
Sisena Tinent d’Alcaldia – Eulàlia Mimó

El Cartipàs aprovat el divendres 25 de setembre del 2020 queda de la següent forma:

Àrea d’Alcaldia i Presidència

◘ L’Alcalde, Carlos Cordón, és el responsable de les Relacions Institucionals, Planificació Estratègica, Agenda 2030 i Promoció de la Ciutat
◘ David González, portaveu del Govern, té les atribucions de Bon Govern i Qualitat Democràtica, Universitat i Ciutat del Coneixement,
   Relacions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Joventut i Infància
◘ Javier Sánchez, es responsabilitza de Secretaria i Serveis Jurídics
◘ Carme Arché, és responsable de Gent Gran
◘ Glòria Urbano, assumeix el servei de Femenisme i de LGTBIQ+

Àrea de Cohesió Social i Ciutadania

Pepi Rivera, porta Benestar Social i Habitatge
David González, s’encarrega d’Educació i Joventut
Carme Arché, té les atribucions de Cooperació i Solidaritat, Gent Gran, Promoció de la Salut i Salut Pública.
Oscar Pons, assumeix Esports, Cultura, Memòria, Patrimoni i Arxiu Històric
Marian Navarro, es fa càrrec de Centres Cívics i Moviments Socials

Àrea de Territori i Sostenibilitat

Eulàlia Mimó, és la responsable de Planificació Urbanística, Activitats i Obres Públiques, Sostenibilitat i Transició Energètica, Espai Públic, Serveis Urbans i Manteniment de Proximitat

Àrea d’Economia i Serveis Generals

Javier Sánchez, encapçala Contractació i Compres, Finances i Serveis Econòmics, Intervenció i Tresoreria
Carme Arché, assumeix Promoció Econòmica, Empresa, Comerç i Ocupació
Glòria Urbano, és la responsable de Convivència i Civisme, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Mobilitat i Ciutat Accessible
David González, es fa càrrec de Tecnologies i Sistemes d’Informació
Pepi Rivera, assumeix Organització i Recursos Humans 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
 
 
 
 
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                   FOTOGRAFIES DE                    CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Glòria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
Oscar Pons - Regidor delegat

 


Properes activitats
 
 

 

GENER


Diumenge 23 a les 12 h.: Teatre familiar "La llàntia meravellosa" sota la direcció de Pere Pàmpols i l'Interpretació de Íngrid Teixidó i Pere Pàmpols.
Un espectacle de teatre, titelles i actors que ens parla dels desitjos, de l'acceptació i de l'amor que és capaç de sobrepassar les dificultats que ens presenta una nena amb la seva llàntia maravillosa amb un geni a dins, capaç de concedir-te tres desitjos, però...
Al Teatre Ateneu (carrer de la indústria, 38-40), PreuDe 3 a 12 anys 5€; Adults 7€. Les entrades es poden comprar a la web de Bambalina i també una hora abans de l’inici de l’espectacle a l’Ateneu

 


Activitats estables
Algunes activitats poden estar suspeses a causa de l'Covid-19
 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Cada primer diumenge de mes¨. Portes obertes al MAC. Accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.
Horari museu:

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns (inclosos festius) tancat
Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 


Exposició "Creu Roja, 100 anys al teu costat"

La mostra inclou informació sobre els orígens de la Creu Roja, el seus principis fundacionals i la història d’un moviment internacional que a la nostra ciutat s’arrelava fa 100 anys. L’acte de constitució de l’assemblea cerdanyolenca, l’11 de setembre de 1921, és un dels documents més especials que conformen aquesta mostra amb carnets de socis de diferents èpoques passant per uniformes, vehicles, fotografies, objectes, l’experiència de la Guerra Civil, el paper de la banda de música, o les activitats de l’actualitat, com el Pla Respon per atendre les persones vulnerables o amb necessitats en temps de la pandèmia de la Covid19.

La mostra "Creu Roja, cent anys al teu costat" es podrà veure al Museu de ca n’Oliver fins al dia 30 de gener de 2022.
Posteriorment es veurà al museu de Montcada i Reixac del 2 de febrer al
4 d’abril. I posteriorment es veurà al CIP Molí d’en Rata de Ripollet. 
 
Activitats al
 Parc del Turonet


Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

Calendari activitats
Diumenges d'11:30 a 13:30 h.

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Obrirà els diumenges d'11:30 a 13:30 h, al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamental-ment a un públic familiar.
Les activitats dirigides de la Jugatecambiental es desenvoluparan seguint les mesures corresponents de prevenció de la COVID-19 i en grups reduïts, per això és necessària la inscripció prèvia a través del mail  mediambient@cerdanyola.cat, indicant el nom, telèfon i número de participants.

 
 

      EXPOSICIONS


Fins al 30 de gener :
"Creu Roja, cent anys al teu costat" al Museu de Ca n'Oliver (carrer de València, 19)
Mostra sobre els orígens de la Creu Roja, el seus principis fundacionals i la història d’un moviment internacional que a la nostra ciutat s’arrelava fa 100 anys. L’acte de constitució de l’assemblea cerdanyolenca, l’11 de setembre de 1921, és un dels documents més especials que conformen aquesta mostra amb carnets de socis de diferents èpoques passant per uniformes, vehicles, fotografies, objectes, l’experiència de la Guerra Civil, el paper de la banda de música, o les activitats de l’actualitat, com el Pla Respon per atendre les persones vulnerables o amb necessitats en temps de la pandèmia de la Covid19.
Horari museu. Organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada.


Fins al 31 de gener : "El pelo no me define".
Fotografies de Jordi Marquet i Albert Planàs.
Aquesta mostra és una col·laboració entre l’Associació “ A Pelo” i els fotògrafs Jordi Marquet i Albert Planàs, un projecte per a visibilitzar la calvicie femenina i infantil. A la Sala d'Exposicions Elisa Arimany. Horari: horari equipament. A la Sala Elisa Arimany de la Biblioteca (plaça d'Enric Granados, 1) - Organitza: AFOCER


Fina al 2 de febrer :  "Exploracions marineres"
L'Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola en el seu compromís de donar veu als artistes locals presenta la obra de Manoli Tapias.
Es mostra una exposició de 13 obres amb relleu d'escuma de poliuretà i resina vitrificada d'aquesta artista de Cerdanyola i sòcia de l'entitat.
Al Espai B'Art de l'Ateneu (carrer de la indústria, 38-40) - Organitzat per l'Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola


Fins al 23 de gener : Exposició fotogràfica "Música de Cámara" de Manuel Outumuro. Al Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)
Mostra de l’obra més musical del reconegut fotògraf Manuel Outumuro, creador del cartell del Festival Internacional del Blues de Cerdanyola.
40 retrats que exploren el vincle que Outumuro ha establert amb el món de la música, tot presentant-se en una crònica visual única protagonitzada per compositors i intèrprets del panorama musical de les últimes dècades, tancant-se amb la nova imatge del Festival del Blues d’enguany.
Entre els retratrats, es troben coneguts noms que van des de Betty Misiego a Sílvia Pérez Cruz, passant per Rossy de Palma, Lolita, Alaska, Jeanette, Lang Lang, Bebe o Ricky Martin, entre d’altres.


Fins al 27 de març "Exposició temporal "Museus en Xarxa. República és nom de dona"
Mostra del programa de memòria democràtica, "Museus en Xarxa", de la Diputació de Barcelona que, en aquesta ocasió està dedicat a la proclamació de la República. A Cerdanyola, aquesta petita exposició se centre en el que van significar la proclamació i, després, la victòria del cop d'estat militar per a les dones. També hi trobarem la primera regidora republicana de Cerdanyola, Magdalena Llonch.
Al Museu de Ca n’Oliver (Carrer de València, 19) - Horaris : Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h. - Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h. i Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h.


Fins al 27 de març : Exposició temporal "Fons Ocult. Reconstruint la història". Al Museu de Ca n’Oliver (Carrer de València, 19)
Segona instal·lació del programa Fons Ocult a través del qual es mostren objectes que formen part del fons del Museu d'Història de Cerdanyola i que no estan en exposició. En aquesta ocasió es podrà veure bona part de la indumentària i impedimenta d'un legionari romà que ha estat donada al Museu per Juan José Muñoz i Antonella Hernanz i alhora descobrir la importància dels equips de reconstrucció històrica.
Horaris: Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h. - Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h. - Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h.


Activitats a l'ATENEU

 

Diumenge 23 de gener a les 12 h. "La llàntia maravellosa"
una producció de Festuc Teatre organitzat per Bambalina. Al Teatre Ateneu.


Dissabte 5 febrer a les 18 h.: + El VDK Dance Contest té com a objectiu impulsar els estils de dansa més populars com són el Ballet, la Dansa Contemporània, el Jazz, les Danses Urbanes o el Ball Espanyol i aportar una motivació extra a professors, escoles de dansa i especialment als alumnes, tant els que pretenen convertir de la dansa la seva professió, com d'aquells que gaudeixen d'ella com a hobby.
La durada de cada sessió del Festival serà de dues hores, a la finalització de la qual preguem desallotgin la Sala amb agilitat, seguint les recomanacions del personal de VDK Dance. Preu: 15 €


Dissabte 12 de febrer a les 19 h.: "El FEM Monòlegs – 35". Comptarà amb la participació de Mónica Pérez, Esther Soto, Maite Fortuna, Alberto Castro, Carlos del Pozo, Raúl Llopart, Elias Torres, el Mag Igor i la Cia. Caulababa. El preu de les entrades serà de 10 €. Venda d'entrades: una setmana abans a l' Anskart Tatoo Piercing i el mateix dia a l'Ateneu. Organitza: Fundació Esclerosi múltiple. Dins del programa de celebració dels 35 anys de l’Aula de Teatre


Dissabte 19 de febrer a les 18 h.: Remenber Show, una producció de Teatre Mòbil & Marcel Gros organitzat per La Pallassada. Al Teatre Ateneu.


Diumenge  20 de febrer a les 12 h. es representarà Taxaan!!, de Circ Xic. Al Teatre Ateneu.


Divendres 25 de febrer a les 20 h.: Lilith (El incendio del Paraíso) un espectacle creat, dirigit i interpretat per Ana Sanahuja i Clara Garcés. Dins del programa de celebració dels 35 anys de l’Aula de Teatre aquest espectacle serà el primer de tres.
L’obra és una reflexió sobre el pes cultural i el relat religiós que va educar a les dones que vàrem deixar de ser nenes durant els anys 90. Un retrat personal de l’Espanya de la nostra generació.
El preu de les entrades és de 12 € taquilla, 10 € anticipada.
Venda a www.cerdanyola.cat/teatre


Dissabte dia 12 de març a les 19 h.: Concert "La veu de la cobla", a càrrec de la Cobla – Orquestra Selvatana dirigida pel mestre Santi Escura. Serà el concert de l’Aplec de Cerdanyola amb un programa ben variat que inclourà música de tot el món i música de casa nostra: sardanes, havaneres, cançó d’autor, etc…
L’organització anirà a càrrec de l’Agrupació Cultural Sardanista i el preu serà 6 € socis de l'Agrupació; 12 € no socis. (Els socis tindran dret a una sola entrada a preu reduït)


Diumenge 13 de març a les 18 h.: "10a Trobada de Corals". Hi actuaran la Coral de l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, l’Obrador Coral de Rubí i l’Agrupació Coral Matadepera. Un acte que destil·larà bona música, germanor i compromís amb la cultura.
El preu de l’entrada serà de 3 €. Es vendran dues setmanes abans del concert a amcv.cat
El concert l’organitza l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès.


Divendres 18 de març a les 20 h.: "Pioneres modernes" és el títol del muntatge que Passi-ho bé teatre representarà al Teatre Ateneu. El propòsit és ajudar a rescatar d’un oblit injust algunes de les veus femenines de l’herència dramàtica catalana. Unes escriptores que, en la majoria dels casos, destacaren per la pluridisciplinarietat artística atès que varen escriure tant novel·la com teatre, assaig com poesia i, sovint, van conrear també les arts plàstiques i musicals.


Dissabte 19 de març a les 19 h. : La Banda simfònica de l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès celebrarà Sant Patrici, la festa patronal d’Éire. Un concert dedicat a la música irlandesa i folklòrica. A la primera part, una formació convidada interpretarà peces pròpies d'aquestes terres celtes amb instruments irlandesos tradicionals; i a la segona part, la Banda agafarà el relleu amb un repertori adequat per aquesta festivitat i d'homenatge a les músiques populars europees.
El preu de l’entrada serà de 3 €. Es vendran dues setmanes abans del concert a amcv.cat


Diumenge 20 de març a lel 19 h.: l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola, dirigida per Kai Gleusten, oferirà el tradicional i esperat Concert de Primavera. El preu de les entrades serà de 13 €; anticipat 11 €; descomptes per jubilats, joves I nens acompanyats. Localitats al web de l'orquestra: www.occerdanyola.cat


Dissabte 26 de març a les 19 h.: Concert "Tempesta i Passió". La Jove Orquestra de Cerdanyola dirigida per Borja Mascaró posarà el fermall a un maig ben musical amb els solistes Catalina Reus i Oria Palau.
El preu de les entrades serà de 8 € general ; 6 € reduïda (12-18 anys, majors 65 anys, alumnes AULOS). Gratuït per a persones associades a la JOC i menors de 12 anys.
Entrades numerades a la venda a https://orquestrajoc.fila12.cat


Diumenge 27 de març a les 12 h.: "El monstre de colors", organitzat per Bambalina per a celebrar el Dia del Teatre. Al Teatre Ateneu.
El preu de les entrades serà de 5 euros, per públic de 3 a 12 anys, i 7 euros, per adults. Les entrades es vendran per internet, a l’adreça https://entrades.bambalina.cat/ i també una hora abans de l’inici de l’espectacle a l’Ateneu.


El divendres 22 d'abril a les 20 h.: El GAT Teatre representarà "Cancel·lada" amb text de Gerard Vàzquez, la direcció de Lluís Tusell i la interpretació d’Àlex Simpson i Joan Santacruz.
Un muntatge trufat d’humor absurd, personatges quotidians i situacions Becketianes. L a persona espectadora reflexionarà sobre la importància que té posar dedicació i amor a tot el que fem diàriament. Ningú ens ajudarà si nosaltres no ho fem. Els miracles no existeixen.


Diumenge 8 de maig a les 19 h.: "Euphoria" un espectacle presentat per el Mag Igor. Un cop s’obri el teló tindreu la sensació d’estar en aquella festa que mai voleu que acabi. Màgia, música i humor són els ingredients que faran que no tingueu temps de badallar. Dins del programa de celebració dels 35 anys de l’Aula de Teatre. Preu de les entrades 8 €. Venda a www.cerdanyola.cat/teatre


Dissabte 14 de maig en horari a concretar i al Teatre Ateneu : XXXV Nit del Cante Jondo.
Organitzada per la Casa d’Andalusia a programat una selecció de les principals figures del cante i el baile flamenco de l'actualitat. Una cita indispensable per tots aquells aficionats i persones interessades en aquest art universal. Preu i lloc de venda de les entrades, a determinar.


Divendres 20 de maig a les 20 h.: "Mentiders" és el títol de l’obra que el GAT posarà en escena amb text d’Anthony Neilson, direcció de Francesc Vilaró i interpretació de Jaume Pujol, Ferran Alonso, Ana García-Donas, Lydia Ramos, Eduard Lluís, Bea García, Lluis Antón i Elia Giménez.
És la nit de Nadal. Dos policies encarregats de donar una mala notícia a un matrimoni gran, és veuen involucrats en un seguit de malentesos i embolics fins arribar al desenllaç final amb sorpreses inesperades.
El preu de les entrades per ambdues representacions serà de 6 €. Es vendran a www.cerdanyola.cat/teatre


 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni
Activitats estables Tots els diumenges


De I’ 1 de març al 7 de juny : Jugatecambiental -
Activitats familiars - Parc del Turonet . Horari: 11.30 a 13.30 h.    ???


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 
CAFÈ AMB LLETRES
 

17 de febrer a les 19 h. Jair Dominguez
                                           Presentarà el seu llibre "Estrutures profundes"

17 març a les 19 hores Tània Juste
                                            Presentarà el seu llibre "Amor a l'Art"

21 abril a les 19 h.          Roser Caminals
                                           Presentarà el seu llibre " Garbo parla"

19 maig a les 19 h.         Silvia Soler
                                           "Nosaltres, després"

 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.CONTACONTES


 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  Per tal de frenar la mobilitat en el territori i evitar la transmissió
 de la COVID-19 us informem que, fins a nou avis :


- Els caps de setmana restaran tancat els centres d'atenció al públic.
- S'anul-la l'agenda d'activitats del Parc. Nomes es mantenen els
   programes escolars.
- Alguns serveis de les arees de lleure (aparcaments, lavabos, taules
 de picnic...) no estan operatius.

Mes informació

 
ESPECIAL TRIMESTRE

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiversitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divulgatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, exposicions.Fins l'últim diumenge d'hivern
La Feixa dels Ocells
Els diumenges, de gener i febrer a Can Coll, podreu contemplar els ocells més comuns de Collserola. Préstec gratuït de prismàtics. .
Al Centre d’Informació també trobareu una petita menjadora on es poden fer observacions tots els dies de la setmana.
Can Coll Centre d'Educació Ambiental - De 10:30 a 13:30 h
ATENCIÓ: La realització de les activitats s’adaptarà a la normativa vigent per la COVID-19. Caldrà seguir tothora les indicacions dels organitzadors en relació a les prevencions sanitàries i d’higiene (ús de mascaretes, neteja de mans, distàncies entre assistents, etc.).Diumenge, 30 de gener a les 10h, 11h i 12h.: Matinal ornitològica a la Feixa dels Ocells
Coneixerem les tècniques d’observació dels ornitòlegs i aprendrem a fer servir els prismàtics i el telescopi terrestre. Des dels amagatalls de la Feixa dels Ocells podrem gaudir dels ocells de ben a prop. La Feixa és una instal·lació d’educació ambiental i suport a l’avifauna equipada amb menjadores, fruiterar, un espai de conreu i una petita bassa.
Si tenim un bon dia podrem observar les espècies d’ocells més habituals de l’entorn forestal de Collserola, com les mallerengues o el pinsà, i ocells típics de prats i camps com el verdum, el gafarró i la cadernera; però de ben segur que també veurem algun ocell dels que ens visiten només a l’hivern com el pardal de bardissa o l’impressionant durbec. Préstec de prismàtics i material de consulta (guies i fitxes de camp).
En motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Activitat gratuïta. Places limitades, 20 persones per sessió. Sessions d’1 hora. Tres torns: 10, 11 i 12 h. Cal inscriure’s el mateix dia a l’era de la masia.
Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Diumenge, 13 de febrer a les 11:15 h i a les 12:30 h.: Una masia amb més de 500 anys d’història
Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps. Mentre la planta baixa es conserva tal com era els segles XVIII i XIX, al primer pis s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a començaments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és un centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.
Cal inscripció prèvia online a partir del 13 de gener. Més informació al telèfon del Centre d’Informació del Parc 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).Dimarts, 15 de febrer (horari consultar al inscriure's) : Circular: Sant Cugat-Can Coll-Sant Cugat
Es proposa descobrir el Parc de la mà de DEPANA. Caminants Collserola, una de les entitats del territori que se’l coneixen abastament. Itinerari matinal de 4 a 5 h. de durada. Es proposa descobrir el Parc de la mà de DEPANA.
Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada. Més informació al Centre d’Informació: 932803552.Dissabte, 25 de febrer de 10 h a 13 h. On posem els peus: les pedreres d’Olorda
Un itinerari per parlar del terra que trepitgem i com s’ha format, pedreres restaurades, mines subterrànies, plecs i falles que es poden observar i que també amaguen històries i anècdotes d’altres temps. Pujarem al cim del Puig d’Olorda per contemplar les magnífiques vistes.
A càrrec d’Eduard Bernadich, geòleg.
Activitat coorganitzada amb CC L’Elèctric, CC Vázquez Montalban i Casal de Barri Can Rectoret.
Places limitades. Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).
Consultar a l'inscriure's


Diumenge, 13 de març. Dos torns: 11h i 12.: Redescobrir el bosc amb els sentits
Passejada sensorial pels entorns boscans de Can Coll. Descobrirem la diversitat del bosc de Collserola mitjançant la vista, l’oïda i l’olfacte. Ens obrirem a les emocions que ens ofereix la contemplació tranquil·la i atenta de la natura. A càrrec de Reconnecta Natura de Sant Cugat del Vallès.
Activitat gratuïta. Places limitades, 20 persones per sessió. Sessions d’1 hora. Dos torns: 11h i 12.15h. Es pot portar màrfega. Cal inscripció prèvia al telèf.del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).


Diumenge 13 de març de 11 a 14 h.: Seguiment d’espècies exòtiques invasores
Itinerari guiat pels entorns de Can Soler amb l’objectiu de geolocalitzar i caracteritzar els focus d’aquelles espècies exòtiques que presenten un comportament invasiu pels ecosistemes mediterranis.
Coorganitzat amb el Centre de Natura de Can Soler (Horta-Guinardó) - Consultar a l'inscriure's
Inscripcions per correu a centrenaturacansoler@bcn.cat o trucant al tel. 664 117 871 dimarts i dijous de 10 a 14 h.

Dissabte 19 de març : Celebració del dia mundial de l'aigua
El 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua, un bé comú que posarem en valor a través de diverses activitats als tres equipaments dels barris de muntanya i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.
*Consulta la programació completa al web.


 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscripciu prèvia
• Places limitades, 20 persones per sortida.
• Majors de 3 anys
• Preu: 1,90 € / persona. Horari: 11 i 12.30 h.

Dissabre 22 de gener : El bosc de Collserola. El bosc té molts habitants que ens poden ensenyar la importància de la seva protecció.
Vine a celebrar amb nosaltres el Dia Mundial de l’Educació Ambiental i coneix una mica més aquest patrimoni natural.

Dissabte 12 de febrer : Històries fantàstiques. Collserola està plena de vida i d’històries. Us proposem crear la vostra màscara d’animal i ser
protagonista d’algunes d’aquestes històries.

Dissabte 12 de març : Seguint l’aigua. La petita granota busca un lloc per viure. Segueix les seves aventures i coneixeràs els espais lligats a l’aigua que podem trobar prop del Centre d’Informació. Construirem un poema visual que expressi la importància de l'aigua al Parc.
Activitat inclosa en el Dia mundial de l’Aigua i esdeveniment de l’Aiguart.

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés


PASSEJADES AL VOLTANTS DEL CENTRE D'INFORMACIÓ

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec d’una persona-guia especialitzada.
Cal inscripció prèvia durant la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
Places limitades, 20 persones per sortida.
Menors de 3 anys gratuït.
Preu: 1,90 € / persona. Horari: 11 i 12.30 h.


ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 
 

Visites a la granja de Can CollTURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: 

http://www.acer-associacio.org/


EL BOSC DE COLLSEROLA

Dissabte, 22 de gener a les 11 h i a les 12.30 h.:

El bosc té molts habitants que ens donen la benvinguda i ens ensenyen la importància de la seva presencia i la seva protecció. Vina a celebrar amb nosaltres el Dia Mundial de l’Educació Ambiental i coneix una mica més aquest patrimoni natural, tot jugant.
Taller: calcs de fulles i troncs.

Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.

ATENCIÓ: La realització de les activitats s’adaptarà a la normativa vigent per la COVID-19. Caldrà seguir tothora les indicacions dels organitzadors en relació a les prevencions sanitàries i d’higiene (ús de mascaretes, neteja de mans, distàncies entre assistents, etc.).


 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys.


Dissabte 29 de gener de 10 a 13 h.: Recuperació del torrent de Canyelles: eliminació d’espècies exòtiques invasores.
Coorganitzat amb la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (Nou Barris) i
Castell de Torre Baró.

Dissabre 19 de febrer de 10 a 13 h.: Fem de pagès per un dia a
Can Calopa.

Coorganitzat amb L’Olivera-Can Calopa de Dalt
CI o formacio@olivera.org

Diumenge 13 de març d'11 a 14 h.: Seguiment d’espècies exòtiques invasores.
Coorganitzat amb el Centre de Natura de Can Soler
centrenaturacansoler@bcn.cat o al tel. 664 117 871.

 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).
Places limitades. Maxin 4 places per trucada. -
Preu : 5,50€  
(a partir de 12 anys)

Divendres, 11 de febrer de 21 a 23 h.: Sírius despunta al triangle de l’hivern.
Sírius i Aldebaran ens anuncien que s’acosten nits fredes i estrellades, i ens permeten parlar d’estrelles que viatgen acompanyades: estrelles dobles i triples.
Encara que veiem puntets individuals, els nostres ulls no ens revelen la veritat sobre certs objectes astronòmics: els sistemes binaris i triples, és a dir, estrelles que orbiten altres estrelles. Com serien les postes de Sol? Hauríem de parlar de postes de «Sols», oi?.
Sessions d’iniciació a l’observació d’estels, constel·lacions i altres cossos celestes.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.
En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l’activitat.
ATENCIÓ: La realització de les activitats s’adaptarà a la normativa vigent per la COVID-19. Caldrà seguir tothora les indicacions dels organitzadors en relació a les prevencions sanitàries i d’higiene (ús de mascaretes, neteja de mans, distàncies entre assistents, etc.).

Centre d'Informació del Parc

Divendres, 11 de març de 21 a 23 h.: Exoplanetes
A principis del segle XX no se sabia de l’existència d’altres galàxies, només de cúmuls d’estrelles. A finals del segle, en canvi, es va detectar els primers exoplanetes. Avui tenim constància de més de 4.000 exoplanetes. Com es detecten? Són com els del nostre Sistema Solar? Hi ha vida?
Sessions d’iniciació a l’observació d’estels, constel·lacions i altres cossos celestes.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.
En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l’activitat.
ATENCIÓ: La realització de les activitats s’adaptarà a la normativa vigent per la COVID-19. Caldrà seguir tothora les indicacions dels organitzadors en relació a les prevencions sanitàries i d’higiene (ús de mascaretes, neteja de mans, distàncies entre assistents, etc.).

Centre d'Informació del Parc
 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada. Horari variable segons l'itinerari
Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552


Dimarts 15 de febrer : Depana. Caminants Collserola
Circular Sant Cugat-Can Coll-Sant Cugat

Diumenge 6 de març : Club Muntanyenc Sant Cugat
L’observatori Fabra

Dimarts 15 de març : Depana. Caminants Collserola
Del Baixador de Vallvidrera a la Vall d’Hebron

 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). A partir 12 anys
Horari: De les 11:00 a les 13:30 h.
Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 1,85 € per persona


Dissabte 26 de febrer : Petits mamífers del Parc.
Al bosc de Collserola viuen petits mamífers que
són difícils d’observar perquè es mouen quan es
fa fosc. En aquest recorregut coneixerem alguns
rastres que ens poden ajudar a identifi car-los.

Dissabte 26 de març : Líquens: petits indicadors.
Tot fent una agradable passejada ens
aproparem a aquests interessants indicadors
del canvi climàtic.

  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri municipal
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º

Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       

       • FONTS  DE  COLLSEROLAHISTÒRIA DE COLLSEROLA
 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
Encesa de les llums de Nadal a Cerdanyola 2021
 
Reportatge sobre el "Mercadillo" de Les Fontetes 1985
 
Cerdanyola, Ciudad del Conocimiento
 
Cerdanyola del Vallès 2020
 
 
 
 
ESPORTS
 
calendari de segona RFEF)
(calendari divisió d'Honor Juvenil)
(calendari del Cerdanyola CH a l’Ok Bronce-Nacional Catalana. )