El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia

 LA CERDANYOLA QUE VAM TENIR I ENS VAN CANVIAR PER HABITATGES PLURIFAMILIARS
 Rambla de Montserrat cantó carrer Nord

   


Jornada de com abordar
l'ocupació de locals buits? 
Dimarts dia 7 de 12 a 14 h.: "Com abordar l'ocupació de locals buits?"
A la Masia de Can Serraperera, Av Roma s/n

És un programa adreçat a professionals dels ajuntaments: comerç, urbanisme i habitatge, cultura i oci....professionals implicats d'organitzacions econòmiques i socials, representants d'entitats socioeconòmiques i comarcals.

Es farà una benvinguda i presentació per part de l'alcalde, Carlos Cordón, Ana Mª Martínez, diputada delegada de Comerç de la Diputació de Barcelona i Xavier Garcés, conseller de Desenvolupament Econòmic Local del Consell Comarcal del VOC.

Seguidament, es pasarà a fer la presentació de la guia per a l'impuls de pactes locals per a la mobilització dels locals comercials buits per part de la diputació de

 
Barcelona, MomentumLab.

Possant el focus en reptes rellevants, com canvi d'usos: perquè fer-ho? Com ho han
fet altres? de la mà de l'Oficina d'Habitatge de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona i, dinamització d'espais: construir espais en transició per part de BBIntervencions.

I per últim un espai de networking: com impulsar l'acció.

Organitza: Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Vallès Occidental i Ajuntament de Cerdanyola amb el suport de Generalitat de Catalunya, Servei d'Ocupació de Catalunya i Ministerio de Trabajo.

Inscripció prèvia


Comença una nova edició de tallers i activitats per a la Gent Gran "activa"


 
El programa de Gent Gran Activa presenta una àmplia oferta d’activitats que es duran a terme entre el 15 de febrer i el 15 de juny

El termini per fer les inscripcions será de l’1 al 8 de febrer

Al mes de febrer comença una nova edició de tallers i activitats adreçades a les persones grans del municipi, amb el programa Gent Gran Activa. Una programa-ció àmplia i variada per donar resposta als interessos diversos i amb la que tot-hom pugui triar la seva opció.

Actualment a Cerdanyola, les persones de 60 anys i més anys representen el 27,21 % de la població.

Des del Programa de Gent Gran de l'Ajuntament es duu a terme el projecte de dinamització de gent gran amb el qual es busca potenciar l'autonomia i l’apodera-ment de la població major de 60 anys, possibilitant que pugin desenvolupar ple-
nament les seves oportunitats i potencialitats a partir de l’accés als recursos educatius, culturals, de salut i lleure.

La programació inclou tallers i activitats de diferents àmbits (d’estimulació cognitiva, creixement i benestar personal i noves tecnologies) així com activitats d’oci i lleure de caràcter puntual.

Les activitats començaran el 15 de febrer i es duran a terme fins al 15 de juny de 2023. Les inscripcions es poden fer de l’1 al 8 de febrer de manera presencial a les oficines de l’Àrea Social en horari de 9 a 15 h o a través del correu electrònic promociosocial@cerdanyola.cat

Les persones interessades en participar-hi, poden informar-se trucant al telèfon del Programa de Gent Gran 93 580 88 88 Ext. 2141, o bé enviant un missatge de WhatsApp al telèfon 603 620 214


Diumenge 5 de febrer a les 18 h. : La Casa d’Aragó celebrarà un acte d’homenatge a les dones, acte folklòric i reivindicatiu. 
Al Teatre Ateneu (carrer de la indústria, 38-40)
Organitzat per: Casa d'Aragó, Ajuntament de Cerdanyola i Govern d'Aragó


Dijous 23 de febrer a les 20:30 h. : Cinema d'autor, independent i de qualitat, en versió original, "Broker" (2022) 129' Drama
Direcció: Hirokazu Koreeda - Repartiment: Lee Ji-Eun, Song Kang-ho, won,etc.
Argument: Una nit plujosa una jove abandona al seu bebè a les portes d'una església. El nounat és recollit per dos homes que es dediquen a robar bebès abandonats per a vendre'ls a pares disposats a pagar una tarifa. Quan la jove torna a l'església, penedida, descobreix el negoci il·legal de tots dos homes i decideix unir-se a ells per trobar als pares adoptius més adequats.
Al Teatre Ateneu - Preu: Socis 3 euros; General 5€; Jubilats 4€ - Organitza: Xiscnèfils - Companyia: Zip Cinema


L'Any Domènech i Montaner difondrà l'obra del pare del Modernisme català arreu del país  (1849-1923)


                                                                                                   
Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domè-nech i Montaner, una de les personalitats més destacades de la història recent del país i un referent intel·lectual de primer ordre, considerat el pare del Modernisme català.

En aquest sentit, l’objectiu de la commemoració és donar a conèixer totes les facetes del personatge, a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públics i a tots els territoris, atès que l’Any Domènech i Montaner té una vocació descentralitzadora.

Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, una de les personalitats més destacades de la història recent del país i un referent intel·lectual de primer ordre, considerat el pare del Modernisme català.

En aquest sentit, l’objectiu de la commemoració és donar a conèixer totes les facetes del personatge, a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públics i a tots els territoris, atès que l’Any Domènech i Montaner té una vocació descentralitzadora.

L’Any Domènech i Montaner va donat el passat dia 17 el seu tret de sortida a l’Institut Pere Mata de Reus

Les activitats previstes serviran per destacar la singularitat de Domènech, ja que va ser un dels personatges més importants i influents del país, no només en el camp de l’arquitectura sinó també en altres àmbits com la historiografia, l’heràldica o la política. La finalitat d’aquestes propostes és donar a conèixer totes les facetes del personatge amb l’aprofundiment en cadascuna d’elles.

Així, durant l’Any Domènech i Montaner es podrà gaudir d’un gran nombre de conferències; de novetats bibliogràfiques; de cursos específics dirigits a diversos públics; d’exposicions temàtiques; d’activitats culturals i de visites i rutes guiades per conèixer el patrimoni domenequià. La commemoració també inclourà el Congrés Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Barcelona i Reus, així com activitats pedagògiques per acostar la figura de Domènech i el Modernisme a infants i joves.

Les activitats es portaran a terme en diferents seus per arribar al màxim de públic i s’organitzaran a totes les ciutats amb patrimoni domenequià: Barcelona, Reus, Canet de Mar, Olot, Badalona, Palma de Mallorca i Comillas. Aquesta itinerància s’aconseguirà amb la vinculació i cooperació de les entitats i administracions dels municipis que acullin les activitats, els quals establiran sinèrgies entre ells.
  
Lluís Domènech i Montaner va néixer el 27 de desembre de 1849 al carrer Ferran de Barcelona. Era fill de l’enquadernador barcelonès Pere Domènech Saló i de Maria Montaner Vila, d’una família benestant de Canet de Mar.

Domènech va estudiar primària i batxillerat a Barcelona i seguidament es matriculà a la Universitat de Barcelona, on el 1870 obtingué la llicenciatura de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

El mateix any marxà a Madrid per matricular-se durant un any a l’Escola d’Engin-yers i posteriorment a l’Escola Superior d’Arquitectura, on va obtenir el títol d’arqui-tecte el 13 de desembre de 1873. El 27 de desembre de 1923 Domènech morí a Barcelona, al carrer Diputació 285.
Lluís Domènech i Montaner projectà més de cent obres arquitectòniques, dues d’elles declarades el 1997 Patrimoni Mundial per la UNESCO. Però no només destacà en aquest camp, sinó també com a historiador, i polític.

Durant l’Any Domènech i Montaner podrem gaudir d’un gran nombre de conferèn-cies, de novetats bibliogràfiques, d’exposicions temàtiques, d’activitats culturals, de visites i rutes guiades per conèixer el patrimoni domenequià. Però també d’activitats pedagògiques per acostar la figura de Domènech i el Modernisme a infants i joves.

Amb l’article “En busca de una arquitectura nacional”, Domènech apunta ja com ha de ser la nova arquitectura: el Modernisme.


L’Ajuntament organitza una nova edició de la Fira d’Orientació Formativa 
Adreçada a noies i nois a partir de 16 anys i a les seves famílies, la fira permet conèixer les ofertes educatives després de l'ESO

La Fira d’Orientació es farà els dies 8 i 9 de febrer a la plaça Abat Oliba, de 9 a 14:30 h

Cerdanyola, ciutat educadora i integradora, ofereix la sisena edició de la fira que anualment dedica a l’orientació formativa per a l’alumnat dels instituts de Cerdanyola i les seves famílies, tornant enguany al format de les primeres edicions.

Organitzada pels serveis d'Educació i Joventut de l'Ajuntament de Cerdanyola, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Aquest any participen en el projecte OrientaCerdanyola gairebé tots els centres de secundària de la ciutat: els cinc instituts públics (Banús, Forat del Vent, Gorgs, Jaume Mimó i Pere Calders), els centres concertats FEDAC, Montserrat i Escaladei, el CEE-CFT Flor de Maig i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC).
Es preveu la participació de 627 joves, acompanyats pel seu professorat.

Aquest any s'instal·laran 16 estands a la Fira:

Institut Jaume Mimó
Institut Forat del Vent
Institut Banús
CEE-CFT Flor de Maig
CFA l’Alzina

Escola VITAE Cerdanyola
UAB + Fundació UAB: CFGS en Comerç Internacional UAB
Casal de joves
Servei de Promoció Econòmica (Masia Can Serraparera)
Consorci per a la Normalització Lingüística
Eurecat
ESHOB - Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona
ESDI - Escola Superior de Disseny - Sabadell
Consell Comarcal del Vallès Occidental
Fundació ONCE – Inserta
Centre de Noves Oportunitats Vallès Occidental
L'alumnat de quart d'ESO té programada la sortida a aquestes activitats amb el seu institut. El dimecres 8 hi anirà l'alumnat dels instituts Banús, Mimó, Forat del Vent i Pere Calders, i el dijous 9 l'alumnat de FEDAC, la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), Escaladei, Montserrat, Flor de Maig i Gorgs.

Per dinamitzar la visita dels i de les joves a la Fira, i assegurar-se que tenen la informació, les orientadores del Casal de Joves han preparat una gimcana i una dinàmica sobre l’orientació. Entre totes les persones que superin la gimcana es sortejaran tres obsequis: un patinet elèctric, un altaveu i uns auriculars.

Paralel·lament existeix un espai de consultes a la web de l’ajuntament https://www.cerdanyola.cat/joventut/orientacerdanyola que funcionarà fins a finals de curs per tal d’acompanyar als joves i les seves famílies en els dubtes que puguin sorgir en el procés de tria d’opció educativa postobligatòria.
Calendari esports
Cap de setmana


 
 
FUTBOL

Lliga Segona RFEF Grup 5
5/2- 12 h. =  Guadalajara - Cerdanyola FC 

Lliga Nacional Juvenil Grup 7 - Sub 19
5/2- 19:15 h. =  Cerdanyola B - Lleida       

Futbol.Preferent Femeni
4/2 - 12 h. =  Palautordera -  Cerdanyola A 

BÀSQUET


Lliga Femenina 2 de Bàsquet B
4/2  - 18 h. = Lleida - Promoviatges CBF Cerdanyola


OK Lliga Iberdrola (F)
8/2 - 21 h. = Cerdanyola CH  - Sant Cugat    

HOQUEI SOBRE PATINS
Donar sang, un gest
que salva vides.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
 Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

     Davant l'Ateneu (dona sang)
(de 16:30 a 20:30) -carrer Industria, 38-40 
I tria la franja horària que millor et vagi
   Et necessitem més que mai! 
Divendres dia 3 a la UAB Veterinària


Les persones que vulguin donar sang hauran de reservar
l’hora i seguir les mesures de seguretat  establertes
com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
i guardar la distància mínima interpersonal.


Properes visites del Banc de Sang a Cerdanyola

Dinarts 21 febrer al Inst. Jaume Mimó, de la Serra de Galliners
 
El Banc de Sang necessita que unes 10.000 persones donen sang per posar al dia les reserves, que han descendit un 25% a Catalunya.Xerrada de la Caterina Biscari,
directora d'ALBA 
 
En els darrers deu anys, l’ALBA —la font de llum de sincrotró  ha esde vingut un pilar important de la investigació espanyola i europea, ja que proporciona instrumentació de primera línia a més de sis mil usuaris acadèmics i industrials. Amb les seves deu línies de llum experimentals operatives —i mentre se’n construeixen quatre més i es posa en marxa un centre de microscòpia electrònica—, és una eina essencial per a emprendre els reptes més urgents de la societat.

La llum del sincrotró s’utilitza per a analitzar i entendre les propietats de la matèria en una infinitat de camps: des d’entendre els mecanismes de les malalties fins a ajudar en el desenvolupament de fàrmacs i vacunes, des de la investigació catalítica fins al desenvolupament de materials per a la producció i l’emmagatzematge d’energia, des de la investigació mediambiental fins a les tecnologies de la comunicació.

D’altra banda, el seu programa industrial té un impacte directe en el creixement econòmic, ja que ofereix una finestra d’oportunitats d’innovació a una varietat d’empreses.

Així mateix, l’ALBA té un paper important en la formació científica i tecnològica dels joves i en l’educació de tota la societat sobre la necessitat de potenciar les capacitats d’investigació del país.

Actualment, l’ALBA està en procés de renovació per a fer el salt a la quarta generació: l’ALBA II, un projecte que tot just comença i que s’executa en paral·lel amb la plena operativitat de la infraestructura actual.

L’ALBA II estarà operatiu de cara als anys trenta i continuarà proporcionant respostes als reptes creixents del segle XXI en els àmbits ecològic, energètic, econòmic i de la salut.

L'esdeveniment serà tant en línia (via Zoom) com presencial a l'ICMAB i al Sincrotró ALBA, a la línia de llum LOREA. Dilluns 6 a les 09:15 i dimarts dia 7 a les 13 h.
Enllaços per seguir la xerrada en remot:

Youtube
Zoom


Los científicos advierten de la posible extinción del oro en 2050 por el ritmo
de extracción


 
Desde el año 1900 se ha generalizado del uso de combustibles fósiles y materiales metálicos industriales y de construcción.

El ritmo actual de extracción de oro hace que el considerado como metal más preciado del mundo corra el riesgo de desaparecer para el año 2050. Es la conclusión de un estudio publicado este lunes por el CSIC y la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).

A partir del año 1900 se produjo la generalización del uso de combustibles fósiles y materiales metálicos industriales y de construcción. Esto implica que en los últimos cien años la extracción de minerales considerados raros o poco frecuentes se haya duplicado.

La investigación apunta a que, con la introducción de estos materiales se ha ido

desplazando a los elementos procedentes de la biomasa, que han pasado de
constituir el 32 por ciento en 2005 al 20 en 2050, según las estimaciones. Por ende, el 80 por ciento de los elementos utilizados procederán de fuentes no biológicas que son problemáticamente escasas.

El estudio, publicado en Trends in Ecology and Evolution, alerta de que este conjunto de circunstancias puede provocar la extinción del oro y del antimonio –mineral fundamental para las aleaciones metálicas– para dentro de menos de tres décadas, en el año 2050.

Los científicos argumentan que la solución pasaría por poner fin a la obsolescencia programada y llevar a cabo nuevas tecnologías que permitan un uso más rentable de los escasos materiales, facilitando su reciclaje y su reutilización. (eldebate.com) 17/1

Dijous dia 2 de febrer a les 20:30 h.: "Un año, una noche" (2022),120', Espanya
Cinema d'autor, independent i de qualitat, en versió original
Direcció: Iñaki Lacuesta; Repartiment: Nahuel Pérez Biscayart, Noémie Merlant, Quim Gutiérrez, Alba Guilera, etc.
Gènere: Drama. Terrorisme. Basat en fets reals
Argument: Ramón i Céline són una jove parella que es troba en el local Bataclan de París la nit del 13 de novembre del 2015. Durant l'assalt terrorista, tots dos aconsegueixen, cadascun pel seu costat, entrar al camerino dels músics i refu-giar-se allí. En sortit ja no són els mateixos. I no saben si podran tornar a ser-ho
Adaptació cinematogràfica basada en el llibre "Paz, amor y Death metal" de Ramón González, supervivent de l'atemptat terrorista a la sala de concerts Bataclan de París.
AlTeatre Ateneu (Carrer de la Indústria, 38 - 40) - Preu: Socis 3 euros; General 5€; Jubilats 4€ - Organitza: Xiscnèfils

MESURES DE SEGURETAT:
La taquilla obrirà a les 20 h fins a les 20:30 h, per evitar aglomeracions
La sala obrirà a les 20 hores per a que podeu acomodar-vos amb tranquil·litat.


Dissabte dia 11 de febrer a les 19 h. : "10è Certamen FEM Monòlegs"
Espectacle per riure i recaptar diners per a la investigació de l'Esclerosi Múltiple i l'atenció a les persones afectades per aquesta malaltia neurològica.

Monogolistes: Alberto Castro, David Sas, Toni García i Elias Torres.
Presentació: Maite Fortuna.
Animació a càrrec de la companyia Caulababa, i comptarà amb un artista convidat que, de moment, no s'ha desvetllat. Entre monòlegs música a càrrec de la Beer Box Band. La direcció tècnica anirà a càrrec d'Héctor
Bahillo i Abraham Gómez. Xavi Cases i Carlos Soler dirigiran tot l'esdeveniment.

Al Teatre Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40)

Preu: 10 euros, ja a la venta a Anskar Tatoo Piercing (carrer de Lluís Companys, 10) i el dia de l'activitat al Teatre Ateneu, (import integre destinat a la Fundació Esclerosi Múltiple)

Organitza: FEM Fundació Esclerosi MúltipleRecordant les víctimes del nazisme 
Cerdanyola recorda per segon any consecutiu les víctimes del nazisme i de l’exili i la deportació republicana.

El 27 gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau. La UNESCO va declarar el 27 de gener Dia Internacional de Commemoració de l'Holocaust. El 5 de febrer se celebra la Diada Nacional de l'Exili i la Deportació Republicana.

El dissabte 4 de febrer a les 12 h., la plaça de la Pau acollirà en un sol acte dues commemoracions, que recorden les víctimes de l’Holocaust i l’exili i la deportació

republicana.

L’acte es durà a terme a la plaça de la Pau on es troba el monument dedicat als cerdanyolencs que van ser deportats als camps nazis i comptarà amb la presència de l’Alcalde, Carlos Cordón, i del president de l’Amical Mautausen, Joan Calvo. i comptarà amb la participació d'altres institucions i entitats de la ciutat i estarà obert a la ciutadania.

Organitza: Ajuntament de Cerdanyola, Museu d'historia de Cerdanyola i Amical de Mathausen

 Eleccions municipals
del 28 de maig de 2023 
Candidats a les eleccions municipals 2023, a Cerdanyola del Vallès

En el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), repeteix com a candidat Carlos Cordón, l'actual alcalde.

Ganyem Cerdanyola, candidatura vinculada a la CUP que aglutina altres forces d'esquerra com EUiA, presentarà com a cap de llista Ivan González

Ciutadans a Cerdanyola del Vallès ha disposat que el seu cap de llista sigui Pau Ortolà.

ERC ja té concretat el seu candidat des de principis del 2022. Serà Albert Turon, regidor del ple municipal durant els dos darrers mandats.

Ciutadans ja ha decidit qui serà el cap de llista. Serà Pau Ortolà, regidor des del 2015 i número dos del partit unionista a la llista del 2019.

Al PP finalment serà Anabel Plans el cap de llista i actual regidora de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
En Comú Podem Cerdanyola i En Comú Guanyem que repeteixen concórrer junts a les eleccions municipals, ha de definir quin dels dos caps de llista, Pedro Arco (Podem) i Santi Cayuela (En Comú) encapçalarà la candidatura dels comuns, a Cerdanyola del Vallès.

Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, ha escollit Joan Sánchez qui repetirà com a candidat a les eleccions municipals 2023.
Calendari de les eleccions municipals 2023


Dilluns 3 d'abril de 2023 - Decret de convocatòria de les eleccions municipals
Divendres 12 de maig del 2023 a mitjanit - Inici de la campanya electoral
Divendres 26 de maig del 2023 a la nit - Final de la campanya electoral
Dissabte 27 de maig de 2023 - Jornada de reflexió 
 


L’INCASÒL facilita la instal·lació d’una residència d’estudiants al Parc de l’Alba a Cerdanyola del Vallès 
• L’empresa Urbania ha adquirit una parcel.la on invertirà 45M€ en la construc-ció d’una residència per a estudiants

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha formalitzat la venda d’una parcel·la del sector del Parc de l’Alba de Cerdanyola del Vallès a l'empresa Urbania que invertirà 45 M€ en la construcció d’una residència per a estudiants. Aquest nou equipament oferirà servei a la Universitat Autònoma de Barcelona i aportarà activitat econòmica i social al nou barri.

Aquest matí, el director d’Inversions d’Urbania, Jeffrey Sújar, i el director comercial de l’INCASÒL, Carlos Perramón, s’han reunit amb l’alcalde de l’Ajuntament de Cerdanyola, Carlos Cordón, i membres del seu consistori, per parlar del projecte.

L’empresa ha adquirit per 7.671.368,40€ una parcel·la de 7.237,14 m² de sòl i amb una edificabilitat de 14.474,28 m² de sostre. Aquest terrenys estan situatsprop del campus de Bellaterra de la UAB, el més gran de Catalunya.
Urbania és una empresa privada de desenvolupament, inversió i gestió de projec-tes immobiliaris, amb presència a Espanya, Portugal i Brasil. Gestiona projectes per un valor superior a 1.100 M€ i compta amb una àmplia experiència en la promoció i gestió de residencies d’estudiants. Actualment, té en marxa projectes per la creació d’unes 3.000 noves habitacions en Espanya i Portugal.

Parc de l’Alba

El Parc de l’Alba està situat al nord de la ciutat de Barcelona, en el cor de l’àrea metropolitana i s’està consolidant com un dels projectes estratègics de Catalunya
oferint noves oportunitats d’inversió. Es tracta d’un nou barri sostenible envoltat de naturalesa amb una bona connexió i connectivitat comptant amb habitatges
assequibles i amb bones condicions per a viure i treballar.

24 de gener de 2023Properes activitats
del Museu d'Art de Cerdanyola
 
L’Associació d'Amics del MAC (AMAC) presenta les activitats del primer trimestre en el marc del programa "Art i Benestar" a les sales del Museu d'Art de Cerdanyo-la centrades en els beneficis que l’art, el patrimoni i la cultura tenen per la salut.

Les sessions Les etapes de la vida en relació amb l’art seran les activitats dedicades a l’art i el benestar que organitzen els Amics del MAC mensualment cada últim diumenge de mes amb l’objectiu de reivindicar i exercir la cultura com a dret fonamental per a tota la ciutadania.

Al llarg d'aquest primer trimestre la doctora Elisa Grau serà l’encarregada de conduir les activitats.
Les sessions gratuïtes, que sempre seran en diumenge al matí a les 11h, seran les següents:

29 de gener: Sessió dedicada a la infància
26 de febrer: Sessió dedicada a la maduresa
26 de març: Sessió dedicada a la vellesa


Per participar cal fer inscripció prèvia trucant al 93 591 41 30 en horari d’atenció al públic (de dimarts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h) o per correu electrònic a l'adreça amics.maccerdanyola@gmail.com


Tal com díu el refrany,
pel febrer ... 
 
Febrer plujós, ordi granós (o en gros). (especifica els bons efectes de l’aigua en aquest mes).
Febrer ventós, cara de gos (no és agradable, sobretot si fa vent).
Febreret el curt, amb vint-i-vuit dies en surt. (es el mes més curt de l’any).
Mes de febrer, mes mentider (es un mes inestable, no se sap mai el temps que farà).
Fred de febrer, pitjor que el de gener.
Es té la fredor del febrer per dolenta, majorment per efecte de les variacions del temps.
Guarda llenya al llenyer per quan arribi el febrer (en aquest mes encara fa fred).
Quan febrer viu, el fred reviu (es un dels mesos més freds de l’any).
L’aigua de febrer sempre va bé.
Maridatge de febrer, hereu a l’onzè.(Hom creu que els casaments celebrats dins del febrer són fecunds i que molt aviat donen fruit).
Mata més xais el febrer que el carnisser (és un mes molt dolent per al bestiar de llana).
Si pel febrer no fa fred, pel març baixa la temperatura i la resta de l’any se’n ressent.
Dia avant, dia enrere, el dos de febrer la Candelera (la festa de la Candelera sempre s’escau el dos de febrer).
Neu de febrer, aigua en un paner (és neu inútil perquè es fon aviat).
Pel febrer boirada, sardinada (ho diu el refranyer respecte a les sardines)
Pel febrer, mig a casa i mig al carrer (de dia el sol escalfa, però de nit encara fredoreja).
A la Candelera, si el fred no li va davant li va darrere.
Si no plou pel febrer, mal va el graner (la pluja d’aquest mes és molt beneficiosa per al gra).
(Anna Parés i Puntas) 


Neix el Catalunya Tour Circuit,
la primera competició oficial de 3x3


 
Entre finals de maig i el mes de juny, amb la majoria de les competicions d'hoquei patins que organitza la Federació Catalana de Patinatge ja finalitzades, donarà a llum el Catalunya Tour Circuit, el primer Campionat de Catalunya oficial de competició 3x3 que organitza la FCP.

El projecte, impulsat pel Comitè Català d'Hoquei Patins, es desenvoluparà en cinc caps de setmana diferents i els equips millor classificats de cada categoria (n'hi haurà 11 diferents) accediran a les finals. Només els tres millors resultats de cada equip determinaran la classificació general i quins equips accediran a les finals.

Cada equip podrà inscriure entre 4 i 8 jugadors/es, que podran ser de diferents clubs però hauran de tenir llicència de la FCP. Els equips podran participar en un única prova o inscriure's a les cinc de la seva categoria, és a dir, no serà obligatori participar en una prova cada setmana.

Els equips inscrits a cada prova disputaran un total de sis partits, i en cada un d'ells es poden alinear un màxim de quatre jugadors/es de l'equip (5 en el cas de la categoria Prebenjamí).

Dijous vinent, 26 de gener, es convoca a una reunió a les 18:30h per a tots els clubs interessats en acollir una de les proves a les seves instal·lacions.
 

Dissabte dia 25 de febrer de 10:30h a 11:30 h.: "Taller de danses" a l'Escola Sant Martí
Cada darrer dissabte arriba el taller de danses a Cerdanyola!!
A càrrec de l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola que forma part del Pla
Educatiu d'Entorn 22-23.

Els tallers es faran adreçats a infants i joves de 6 a 16 anys i a les seves famílies.
Cada dissabte s'aprendrà a ballar una dansa diferent, i tenim previst acabar
els tallers a final de curs, amb una festa amb música en directe.

Organitzat per l' Agrupació Sardanista de Cerdanyola i Ajuntament de
Cerdanyola del Vallès


Diumenge 26 febrer a les 11 h.: "Art i Benestar" Al Museu d'Art de Cerdanyola (carrer  Casimir, 88). L’activitat és gratuïta.
L’Associació d'Amics del MAC (AMAC) presenta les activitats del primer trimestre en el marc del programa "Art i Benestar" a les sales del Museu d'Art de Cerdanyola centrades en els beneficis que l’art, el patrimoni i la cultura tenen per la salut.


Les sessions Les etapes de la vida en relació amb l’art seran les activitats dedicades a l’art i el benestar que organitzen els Amics del MAC mensualment cada últim diumenge de mes amb l’objectiu de reivindicar i exercir la cultura com a dret fonamental per a tota la ciutadania. Al llarg d'aquest primer trimestre la doctora Elisa Grau serà l’encarregada de conduir les activitats.26 de febrer dedicada a la maduresa
26 de març dedicada a la vellesa

Inscripció prèvia trucant al 93.591.41.30 en horari d’atenció al públic (de dimarts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h) o per correu electrònic amics.maccerdanyola@gmail.com.

BREU
 
L´Institut Català del Sol, INCASÒL, ha formalitzat la venda d´una parcel·la del sector del Parc de l´Alba de Cerdanyola del Vallès al´empresa Urbania que invertirà 45 M€ en la construcció d´una residència per a estudiants. Aquest nou equipament oferirà servei a la UAB i aportarà activitat econòmica i social al nou barri. 


25 jóvenes del Vallès inician en Rubí el programa de emprendimiento Explorer


 

El Parque de Investigación UAB, con la colaboración de los ayuntamientos de Rubí, Cerdanyola y Sant Cugat, impulsa una nueva edición del programa Explorer, una iniciativa de impulso al talento joven promovida por el Banco Santander.

La Masía de Can Serra de Rubí ha acogido este miércoles la inauguración, en formato presencial, del Programa Explorer "Jóvenes con soluciones" para dar el pistoletazo de salida a una iniciativa de impulso y apoyo al emprendimiento que promueven los Ayuntamientos de Rubí , Cerdanyola y Sant Cugat, junto con el Parc de Recerca UAB.

El acto ha contado con las intervenciones del concejal del servicio de Rubí Forma y el Servicio de Infancia y Educación del Ayuntamiento de Rubí, Víctor García Correas; la teniente de alcaldía de Promoción Económica del Ayuntamiento de Cerdanyola, Carme Arche Ametller; la teniente de alcaldía de Promoción Económica del Ayunta-miento de Sant Cugat, Elena Vila Gómez; la directora del Parque de Investigación de la UAB, Rosa María Sebastián Pérez, y el responsable de Instituciones de Cataluña del Banco Santander, David Baños Baeza.

Por esta edición del programa se han seleccionado 25 jóvenes, que desarrollarán 14 proyectos emprendedores. Durante 12 semanas, el Explorer les brindará las herra-mientas necesarias para que sean capaces de desarrollar una idea de negocio sólida, viable y sostenible enfocada a resolver los problemas relacionados con los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) 2030 fijados por Naciones Unidas.

La formación se hará con un formato semipresencial y contará con contenidos digita-les orientados a completar retos y plantillas de trabajo, sesiones de Q&A con expertos que ayudarán a los participantes a completar las tareas semanales, sesiones online con referentes del mundo del emprendimiento y eventos presenciales.

Esta iniciativa de impulso al talento joven está promovida por el Banco Santander a través de Santander Universidades y dirigida por el Centro Internacional Santander Emprendimiento (CISE). Además, cuenta con el apoyo de la Diputación de Barcelona
(www.rubi.cat)


Open Nature: Intervenció en un espai
públic en el límit del Parc 
El Parc ha participat en un procés de cocreació d'intervenció en un espai públic en el límit entre Barcelona i Collserola, que s'inscriu en la iniciativa europea New European Bauhaus.

Aquest projecte neix del programa de la Unió Europea anomenat EIT Mobility, que convida a participar en les convocatòries de la Nova Bauhaus Europea (New European Bauhaus) amb intervencions i activitats de participació ciutadana.

La convocatòria proposa, a persones i grups, a pensar i presentar projectes alineats amb la iniciativa de la Nova Bauhaus Europea, centrada a desenvolupar solucions a llarg termini en col·laboració amb la ciutadania per oferir una transformació social i ambiental que s'ajusti a les necessitats d'una comunitat més àmplia.

L'experiència OPEN NATURE, que en anglès són les sigles d’"obrint les vores de la
natura des d'una xarxa pública de transició accessible per a una reconnexió urbana

i educativa”, liderada per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya amb la col·laboració de l'empresa Edenway i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, ha estat una de les propostes guanyadores de l’edició de 2022.

Aquest projecte guanyador vol reconnectar la ciutadania amb la natura a través de la regeneració estètica i ecològica d'espais degradats a la frontera de la ciutat i el
Parc Natural. Aquest procés s’inicia amb la formació a grups de joves estudiants orientada a la renaturalització de la seva ciutat amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat urbanai promoure sentiments de copropietat i custòdia col·lectiva de les zones verdes públiques mitjançant processos participatius.


Deixem pas lliure
al Carnaval 2023 !!!
 
 
La rua de Carnaval pels carrers de la ciutat es farà el dissabte 18 de febrer, a partir de les 17h.

La desfilada sortirà des de l'avinguda d'Espanya cantonada amb l'avinguda de Roma, girarà pel carrer de Francolí, després seguirà pel passeig de Cordelles, carrer de Sant Iscle, Av. de la Primavera, Av. de Catalunya, carrer de Santa Anna i arribarà al Parc Xarau.

Allà es farà l'espectacle per als infants, proclamació i lliurament de premis de les persones guanyadores del concurs de disfresses, i l’animació tot gaudint del Ball de Carnaval. S’estableixen les següents categories de premis:

••  La millor comparsa
•• La comparsa més original, que pot atendre tant al seu disseny com al seu
    contingut
•• La comparsa més critica i/o reivindicativa
•• La millor parella o trio
•• La millor disfressa individual
•• El jurat estarà format per membres d'entitats de Cerdanyola del Vallès.

Les inscripcions es poden realitzar a l'Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40) de dilluns a divendres de 8:30 a 22h o per correu electrònic a l’adreça carnaval@cerdanyola.cat

Formulari d'inscripció

 


Dies Internacionals i Mundials


 
  3 de febrer - Dia Internacional de l'Advocat
  4 de febrer - Dia Mundial contra el Càncer
  4 de febrer - Dia Internacional de la Fraternitat Humana
  6 de febrer - Dia Mundial de Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina
  6 de febrer - Dia de Bob Marley
  7 de febrer - Dia Internacional d'Internet Segur (Safer Internet Day)
  9 de febrer - Dia Mundial de la Pizza
  9 de febrer - Dia Internacional de la Llengua Grega
10 de febrer - Dia Mundial de les Llegums
11 de febrer - Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
11 de febrer - Dia Mundial del Cinema
11 de febrer - Dia Mundial de la Dona Mèdica
11 de febrer - Jornada Mundial del Malalt
11 de febrer - Dia dels Serveis d'Emergència 112 o Dia del 112
12 de febrer - Dia Internacional per a la Prevenció de l'Extremisme Violent quan Condueixi al Terrorisme
12 de febrer - Dia Mundial contra l'Ús de Nens Soldat
12 de febrer - Dia de Darwin
13 de febrer - Dia Mundial de la Ràdio
13 de febrer - Dia Mundial del Solter
13 de febrer - Dia Internacional de l'Epilèpsia
14 de febrer - Dia dels Enamorats o Dia de Sant Valentí
14 de febrer - Dia de Mundial de les Cardiopaties Congènites
14 de febrer - Dia Europeu de la Salut Sexual
14 de febrer - Dia Mundial de l'Energia
15 de febrer - Dia Internacional del Nen amb Càncer
15 de febrer - Dia Internacional de Visegrád
15 de febrer - Dia Mundial de l'Hipopòtam
15 de febrer - Dia Internacional de la Síndrome d'Angelman
16 de febrer - Carnaval
17 de febrer - Dia Internacional del Joc Responsable
17 de febrer - Dia Mundial de la Resiliència del Turisme
18 de febrer - Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger
18 de febrer - Dia Mundial del Pangolí
18 de febrer - Dia Mundial de les Balenes
19 de febrer - Dia Internacional Contra l'Homofòbia al Futbol
20 de febrer - Dia Mundial de la Justícia Social
20 de febrer - Dia Internacional del Gat
20 de febrer - Dia Internacional del Camarògraf i Fotògraf
21 de febrer - Dia Internacional de la Llengua Materna
21 de febrer - Dia Internacional del Guia de Turisme
22 de febrer - Dia Europeu de la Igualtat Salarial
22 de febrer - Dia Mundial de l'Encefalitis
23 de febrer - Dia del Compromís Internacional del Control del Mercuri
25 de febrer - Dia Internacional de l'Implant Coclear
26 de febrer - Dia Mundial del Festuc
27 de febrer - Dia Mundial de les ONGs
27 de febrer - Dia de Conscienciació sobre l'Anosmia
28 de febrer - Dia Mundial de les Malalties Rares
28 de febrer - Dia Mundial de l'Esterilització Animal
El Govern comença les proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat per a disposar
de més recurs 
-- L’ACA, en coordinació amb el Departament de Salut i l’AMB, ha iniciat les
   proves per a incrementar el cabal del riu amb aigua regenerada i disposar així
   de més recurs que, posteriorment, haurà de ser potabilitzat a la planta de Sant
   Joan Despí, la qual cosa contribueix a desembassar menys aigua dels pan-
   tans.

-- L’aportació està sent de 400 l/s, el que suposa una part d'aigua regenerada
   per quatre parts de l'aigua que porta el riu de manera natural.

-- Aquestes proves permeten preparar un funcionament futur en màxima produc-
   ció si s’entrés en l’escenari d'excepcionalitat.


El Govern de la Generalitat ha informat avui sobre l’inici de les proves per aportar aigua regenerada en el tram final del riu Llobregat amb l'objectiu d'incrementar el cabal d’aigua i disposar així de més recurs que, posteriorment, haurà de ser potabilitzat a la planta de Sant Joan Despí. Aquesta mesura s’està fent de manera coordinada entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el Departament de Salut i l’AMB, aportant aigua de manera gradual i esglaonada, amb un seguiment analític, per així avaluar la seva efectivitat.

L’aprofitament de l’aigua regenerada és una de les línies d’acció estratègiques per incrementar la disponibilitat i reservar i reduir els desembassaments amb l’objectiu d’allargar les reserves d’aigua el màxim possible.

L’aportació està sent de 400 litres per segon (el que suposa una part d'aigua regenerada per quatre parts de l'aigua que porta el riu de manera natural), tenint en compte que es va començar amb 200 litres per segon. Gradualment s’anirà incrementant el cabal d’aigua regenerada, fins arribar a un màxim de 800 litres per segon.

Aquesta mesura, que va acompanyada d’un intens seguiment analític, permet preparar el sistema per un funcionament futur en màxima producció, en cas que s’arribés a una situació d’excepcionalitat, és a dir, si els embassaments del sistema Ter Llobregat se situessin al voltant del 24%, amb 140 hm3 emmagatzemats (avui, estan al 32% amb 196 hm3).

Més de 60 hm3 d’aigua regenerada durant el 2022

Les Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA) públiques que hi ha a Catalunya han aportat, durant el 2022, més de 60 hm3 d’aigua regenerada, destinada a usos com els ambientals, els industrials, lúdics i municipals, així com per al reg agrícola, 10 hm3 que durant el 2022. Del total d’aigua regenerada aquest any, 40 hm3 s’han destinat a l’aportació d’aigua regenerada per a garantir el cabal ambiental del riu Llobregat en el seu tram final.

A més de l’aigua regenerada, durant el 2022, les dues dessalinitzadores (Llobregat i Tordera) han aportat al sistema més de 57 hm3 d’aigua. Això ha permès que el ritme del descens de reserves hagi estat més lent. Sense l’aportació de les dessalinitzadores, hauríem entrat en l’escenari d’alerta 6 mesos abans, i avui els embassaments sense aquestes plantes tindrien 9 punts menys (estarien al 25% de la seva capacitat, ja en un escenari proper a l’excepcionalitat).

L’aportació de les dessalinitzadores i de les Estacions de Regeneració d’Aigua durant el 2022 ha estat de 120 hm3, una quantitat superior a la capacitat de l’embassament de la Baells.


El Departament d'Acció Climàtica impulsa un projecte per recuperar tres espècies de flora en perill d'extinció 
◘  Un equip liderat per la investigadora del CREAF i professora de la UAB, Sandra Saura Mas, ha apostat per la recuperació de tres espècies de flora amb molta davallada a Catalunya amb finançament del Departament d’Acció Climàtica.Són el jonc florit, el capell d’aigua i la Sarcornia alpini.
◘  Aquestes tres espècies de plantes, que estan a punt de desaparèixer a Cata-
lunya, presenten una població natural amb menys de 3 individus perquè estan en llocs amb activitat agrícola intensa, contaminació i canvis de règim hídric.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa un projecte per recuperar tres espècies de flora en perill d’extinció. Segons els criteris de la llista vermella de la UICN, 37 espècies de plantes estan en perill crític d’extinció a Catalunya. Per combatre aquesta situació, els darrers anys s’han posat en marxa diversos projectes de seguiment de la flora amenaçada i reintroducció d’algunes espècies clau. En aquets sentit, aquest 2022 un equip transdisciplinar liderat per la investigadora del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i professora de la UAB, Sandra Saura Mas, ha apostat per la recuperació de tres espècies amb molta davallada: el jonc florit (Butomus umbellatus), el capell d’aigua (Hydrocotyle vulgaris) i la Sarcocornia alpini, que ha estat seguint des de fa anys junt amb el botànic Miquel Jover.

El projecte ha estat impulsat pel Departament amb un 43% del pressupost provinent dels fons FEADER, i hi han participat també la cooperativa Viver Tres Turons, especialitzada en planta aquàtica autòctona i amb experiència en cultius d'espècies amenaçades, i en Ramon Fortià, propietari de l’estany de Boada on s’han plantat els joncs florits i els capells d’aigua.

Per recuperar aquestes espècies tan vulnerables a Catalunya, el projecte ha fet créixer un banc de plantes al viver, on tenen condicions més favorables, i les ha trasplantat al medi natural dels ambients aquàtics del Baix Ter. Concretament, s’han trasplantat 50 exemplars de joncs florits i 50 de capells d’aigua als arrossars empordanesos i 30 individus de Sarcocornia alpini en una zona d’aigües salines del parc natural. Durant el setembre, l’equip ha fet la darrera plantació del capell d’aigua a l’estany de la Boada. En aquest cas es tracten de 50 exemplars i comptaran amb un seguiment exhaustiu per tal d’assegurar la seva supervivència. “Aquestes tres espècies de plantes estan a punt de desaparèixer a Catalunya, algunes presenten una població natural amb menys de 3 individus", ha advertit Saura Mas. Davant d’aquesta situació, el projecte ReFlora, pretén pal·liar i, en definitiva, sumar al seu objectiu que la flora catalana amenaçada vagi guanyant més terreny.

Del camp al viver, i de nou cap a la natura

El primer pas de la reintroducció d’aquestes plantes tan vulnerables ha estat aconseguir fragments de les poques zones de Catalunya on queden les plantes per portar-les cap al viver Tres Turons.

Qui són aquestes tres plantes?

Els informes dels darrers anys mostren que Sarcocornia perennis, i en concret laProcés d’amidament i control dels exemplars de jonc florit abans de ser plantats en un dels extrems de la zona d’aigües temporals de l’estany de Boada. Fotografia de Ramon Fortià.


subespècie alpina, ha patit una davallada de més del 90% al parc natural del
Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es tracta d’una planta característica de les costes mediterrànies ibèriques i que fins al 2010 no tenia una categoria protegida per la UICN.

Per la seva banda, Hydrocotyle vulgaris fa temps que és vigilada pels científics i científiques i els Agents Rurals. Ara mateix s’estima una població estable, però amb només 10-20 individus. Com viu en zones properes a abocaments de restes vegetals i proliferació del canyís, és urgent dur a terme actuacions de conserva com aquesta de ReFlora. A Catalunya es pot trobar-la només al massís de l’Albera, tot i que antigament també s’havien citat en altres àrees.

Per últim, Butomus umbellatus és una planta que neix i creix als marges de recs i camps d’arròs, zones delicades per l’ús d’herbicides i de maquinària pesant. Ara mateix només se’n coneixen dues poblacions a l’Empordà i està en perill per la UICN des del 2001 i també al catàleg de flora amenaçada del país. Val a dir que tant aquesta espècie com Hydrocotyle vulgaris prou habituals en els circuits comercials internacionals de plantes aquàtiques ornamentals i deuen entrar a Catalunya de manera irregular.

Una paradoxa important, ja que mentre estanys privats poden tenir aquestes varietats domesticades, les silvestres estan desapareixent de la nostra geografia. Això resulta en un empobriment de tota l’espècie a escala mundial, però també per la nostra relació amb la natura.
  


TEATRE :
CUNYADES
24 FEBRER A LES 20H.
TEATRE:
MASTER XOF
26 MAIG 20 H.

TEATRE :
ENCARA HI HA ALGÚ AL BOSC
14 ABRIL 20 H.

 
TEATRE :
CADIRES
10 MARÇ A LES 20H.

 
TEATRE :
AMÈRICA
24 MARÇ A LES 20H.


 Barcelona,
Ciutat Europea dels boscos 2022

 
Barcelona i la seva àrea metropolitana ha estat guardonada per l’European Forest Institute com a Ciutat Europea del Bosc 2022, un reconeixement que destaca la gestió de la ciutat quant a conservació i desenvolupament de les zones forestals i pel model urbà que aplica solucions basades en la natura.

Barcelona acull al llarg de l’any diferents esdeveniments i activitats per a professionals i públic en general interessat en les biociutats i en una nova manera de dissenyar i gestionar les ciutats, a partir dels principis de la bioeco-nomia circular, que pren com a inspiració la natura.

La primera activitat va ser el mes de març: una conversa sobre les biociutats i economia circular, en la qual van participar Marc Palahí, director d’EFI; Vicente Guallart, fundador de l’IAAC; Marta Lacambra, directora de La Pedrera, i Ramon Torra, gerent de l’AMB. En aquest debat es va destacar el paper de la innovació, la biodiversitat i la cohesió social; -sense aquests tres pilars no hi ha possibilitat d'adaptació i mitigació del canvi climàtic.

En definitiva, la bioeconomia circular esdevé motor d'un nou model econòmic descarbonitzat.

El mes de maig es va celebrar un seminari d'arquitectura ecològica africana (en línia).

El mes de juny va tenir lloc el simposi Barcelona Ciutat Europea del Bosc, amb l'objectiu de difondre projectes i iniciatives fruit de l'expertesa de diverses disciplines que intenten preservar i integrar la natura a les nostres vides, alhora que defineixen un nou model urbà inspirat en els principis dels sistemes natu-rals.

S'hi van presentar experiències relacionades amb la gestió dels boscos a escala regional, la definició de noves infraestructures ecològiques metropolitanes i la definició dels nous espais públics i edificis que responen als reptes globals actuals relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic i la preservació de la vida i la biodiversitat.

El mes d'octubre va començar amb diverses activitats:
■ Intervenció artística “Mass is More” al Pavelló Mies. IAAC + Bauhaus Earth.
■ Reunió “Mass Madera”, de la Xarxa Espanyola d’Edificació amb Fusta Macissa Industrialitzada, per accelerar-ne l'ús.
■ Conferència Anual European Forest Institute.
■ Seminari científic Biociutats: situar la natura i les persones al centre de l’entorn urbà, al Museu del Disseny.
■ Sortida de camp a la finca Fitor (Empordà).
El mes de desembre van continuaran les activitats, amb la presentació d'un llibre i, a cavall del 2023, se celebrarà la Documental Barcelona European City 2022.

Actuació forestal a Collserola. Foto CPNSCL'INCASÒL facilita l'ampliació del sincrotró Alba a Cerdanyola del Vallès 
El Parc de l’Alba és un sector situat a Cerdanyola del Vallès, en el cor de l’àrea metropolitana que s’està consolidant com un dels principals projectes estratègics de Catalunya oferint noves oportunitats d’inversió. Un nou barri sostenible envoltat de naturalesa amb una bona connexió i connectivitat comptant amb habitatges assequibles i amb bones condicions per a viure i treballar.

Amb els nous terrenys, el sincrotró Alba tindrà espai per construir tres noves línies de llum (o laboratoris) extra-llargues que permetran realitzar experiments avançats en salut, nous materials i energia.
Les parcel·les sumen 2,1 hectàrees de sòl i més de 42.500 m2 de sostre
L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, impulsa la promoció econòmica del Parc de l’Alba i del municipi de Cerdanyola del Vallès posant a disposició els terrenys per facilitar l’ampliació de l‘activitat del sincrotró Alba.

El consorci públic per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS), encarregat de la gestió del sincrotró Alba, i l’INCASÒL han formalitzat la venda de tres parcel·les on CELLS tindrà espai per construir tres noves línies de llum (o laboratoris) extra-llargues, que juntament amb la renovació dels actuals acceleradors d’electrons, permetran fer anàlisis més detallats i amb més rapidesa per al desenvolupament de fàrmacs, micro-xips i energies verdes.

El passat 6 de desembre i mitjançant acord de Govern, es va ordenar a l’INCASÒL la transmissió, mitjançant alienació onerosa directa, al Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró

 

(CELLS) les parcel·les PC2-05.01, PC2-05.02 i PC2-05.03, per un import total de 13,9 M€, més l’IVA vigent. Aquestes parcel·les sumen una superfície total de de 21.302,08m2 i la seva edificabilitat és de 42.615m2 de sostre.El Govern impulsa 14.677 noves places de park&ride a 102 estacions ferroviàries i d’autobús a la regió metropolitana de Barcelona.


 
 
El Govern facilitarà la creació els propers anys de 14.677 noves places d’aparcament d’intercanvi modal, popularment conegut com a park&ride, situades a tocar de 102 estacions ferroviàries o d’autobús interurbà de 81 municipis de la regió metropolitana de Barcelona. S’hi podran estacionar vehicles privats de diversos tipus i s’hi oferiran serveis complementaris. El secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias, i el director de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Pere Torres, han presentat avui el projecte.

Per fer-ho possible, la Comissió de territori de Catalunya ha aprovat definitivament el corresponent instrument de planejament, el Pla director urbanístic (PDU) dels aparcaments d’intercanvi modal transport públic-vehicle privat a l’àmbit del sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona. El Pla ha estat redactat per aquest consorci de transport.

El Pla director urbanístic (PDU) parteix de la constatació que la millora de la mobilitat metropolitana cap a un major ús del transport públic requereix habilitar punts d’intercanvi modal. D’aquesta manera, usuaris d’algun tipus de transport privat de curt recorregut poden estacionar amb seguretat el seus vehicles i continuar gran part del seu trajecte en transport públic.
La incentivació dels viatges en transport públic ha de permetre també reduir el consum energètic associat a la mobilitat i el seu impacte sobre la generació de gasos amb efecte d’hivernacle i altres contaminants atmosfèrics. Un descens en l’ús dels vehicles privats comportarà també reduir la població exposada a nivells de contaminació atmosfèrica i acústica superiors als que es consideren nocius per a la salut.

A més de la necessitat d’incrementar les places existents d’aquest tipus d’estacionament a prop de les estacions ferroviàries o de bus, cal tenir en compte que el concepte de mobilitat actual s’ha ampliat amb l’ús de nous vehicles, com ara bicis, patinets elèctrics o cotxes i motos compartits. Igualment, les persones usuàries del transport públic donen importància als serveis que milloren la qualitat i la satisfacció del seu desplaçament, com pot ser la restauració o el comerç.
 
D’altra banda, la nova mobilitat metropolitana ha d’oferir també solucions sostenibles i smart per al lliurament de paquets i mercaderies procedents del comerç electrònic.
És per això que el Pla director crea les condicions urbanístiques per desenvolu-par una xarxa de parks&rides amb serveis que doni resposta a aquestes neces-sitats i afegeixi atractius per incrementar l’ús de la xarxa de transport públic.

Més de 100 nous aparcaments intermodals

El PDU abasta l’àmbit del sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona, que inclou, total o parcialment, 13 comarques, 296 municipis i el 74% de població catalana (5,5 milions d’habitants). En aquest àmbit, s’han analitzat les diverses estacions ferroviàries i de bus interurbà per acabar seleccionant les 102 estacions de 81 municipis amb millors condicions per acollir un aparcament intermodal.

Segons el nombre de places aproximat que podrà tenir cada park&ride, el PDU els assigna diferent classificació:

◘ 41 punts d’intercanvi modal principal (classificació SFXp), amb més de 300 places cadascun:

• FGC: Igualada, Les Fonts, Martorell-Enllaç, Quatre Camins, Rubí Centre, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Cervelló.

• Renfe: Blanes, Calafell, Calella, Cardedeu, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola-Universitat, Cubelles, Cunit, el Prat de Llobregat, el Vendrell, Gavà, Gelida, Granollers Centre, Llinars del Vallès, Manresa, Martorell, Mataró, Mollet-Sant Fost, Montcada Bifurcació, Montgat, Montgat Nord, Montmeló, Santa Maria de Palautordera, Sabadell Sud, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Vicenç de Calders, Terrassa Oest, Viladecans, Vilanova i la Geltrú.
 
 
◘ 35 punts d’intercanvi modal secundari (SFXs), amb entre 100 i 300 places cadascun:

• FGC: Abrera, Colònia Güell, Hospital General, Manresa-Alta, Martorell-Central, Molí Nou-Ciutat Cooperativa, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Esteve Sesrovires, Valldoreix, Volpelleres.
• Renfe: Arenys de Mar, Balenyà-Tona-Seva, Barberà del Vallès, Caldes d’Estrac, Centelles, Cerdanyola del Vallès, el Masnou, Granollers-Canovelles, Gualba, l’Arboç, Lavern-Subirats, les Franqueses-Granollers Nord, Mollet-Santa Rosa, MontcadaRipollet, Parets del Vallès, Premià de Mar, Rubí, Sant Andreu de Llavaneres, Sitges, Terrassa Est, Tordera, Torelló, Vic, Viladecavalls, Vilassar de Mar.

◘ 26 punts d’intercanvi modal complementari (SFXc), amb menys de 100 places cadascun:

• Estacions d’autobús interurbà: A5-Premià de Dalt, D2.2-La Palma de Cervelló, D3.6-Vallirana, A1-Alella, B1.1-Bigues i Riells, B3-Lliçà d’Amunt, C1.1-Caldes de Montbui, C2.2-Palau Solità i Plegamans, D3.3-Cervelló, Polinyà.
• FGC: Les Planes, Sant Vicenç-Castellgalí, Baixador de Vallvidrera, Capellades, la Beguda, Mira-Sol, Piera, la Pobla de Claramunt.
o Renfe: Balenyà-Els Hostalets, el Papiol, Hostalric, les Franqueses del Vallès, Maçanet-Massanes, Manlleu, Riells i Viabrea-Breda, Sant Vicenç de Castellet.

Així, el PDU crea les condicions per a la creació de 14.677 noves places d’intercanvi modal, de les quals 1.375 seran reconversions de places existents i 13.302, de nova creació. S’espera que aquesta xifra estalviï l’emissió de
 
23.741 tones de CO2 anuals en tot l’àmbit que abasta el PDU. Un cop s’hagi desplegat completament el Pla, Catalunya disposarà de 26.082 places d’aparcament d’intercanvi modal, el que implica doblar les existents actualment, que són 12.780.

A més, el PDU orienta el disseny que hauran de tenir aquests aparcaments. Quant a les edificacions que es puguin construir als aparcaments, el seu disseny haurà de ser coherent amb el de l’entorn urbà més immediat i haurà de tenir en compte el paisatge i les condicions ambientals de l’indret.
Els parks&rides es podran habilitar en qualsevol règim de sòl (urbà, urbanitza-ble i no urbanitzable), sempre que estiguin vinculats a una estació de transport públic.

Pols de serveis
Respecte els usos admesos, el principal és l’estacionament i guarda de diversos tipus de vehicle, principalment destinat als usuaris del transport públic. També s’hi admetran serveis a la mobilitat, com ara flotes de cotxes i motos per compartir, lloguer de vehicles i bicicletes, recàrrega de vehicles elèctrics, box o caixes de seguretat per a guardar vehicles de mobilitat personal i centres de petites de reparacions.
Pel que fa als serveis a les persones, els parks&rides podran oferir restauració i petites botigues de primera necessitat. Igualment, en aquells aparcaments més cèntrics, es podran ubicar punts de dipòsit de paquets i de mercaderies, facilitant així als compradors la seva recollida en anar o tornar del transport públic i descongestionant la logística en el seu darrer tram de distribució.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona serà l’ens encarregat de realitzar el seguiment del PDU.
23 de desembre de 2022  
 Els ciutadans ja poden presentar demandes i escrits en línia als jutjats 
 
Des de novembre els ciutadans poden accedir al nou servei mitjançant la Seu judicial electrònica de Catalunya

Els ciutadans ja poden presentar demandes, per reclamar diners, i escrits en línia sense necessitat de desplaçar-se físicament als jutjats. Des del passat novembre és possible fer-ho a través de l’Àrea privada de la Seu judicial electrònica de Catalunya, que gestiona el Departament de Justícia, Drets i Memòria.


Així la ciutadania pot aportar demandes de forma directa als tribunals en dos tipus d’assumptes: als judicis monitoris –quan es tracta de presentar reclamacions econòmiques i es disposa d’un document que ho acredita– i als judicis verbals –quan la quantia reclamada és igual o menor a 2.000 euros. Per a reclamacions superiors cal la representació d’un advocat i/o un procurador.

Pel que fa a la presentació d'escrits, es podrà fer en el procediment on el ciutadà consti com a part i sempre que no hi hagi advocat o procurador. Els escrits poden ser d’oposició, de finalització del procediment, d’aportació de proves, de presentació d’esmenes, de recurs, etc.

El Departament treballa per incorporar-hi nous tràmits. En aquest sentit, està previst que el març de 2023 el ciutadà pugui rebre les notificacions judicials relacionades amb les demandes i els escrits que hagi tramitat i, a l’abril, consultar l’estat de tramitació de l’expedient d’assistència jurídica gratuïta.

La Seu judicial electrònica de Catalunya

És la plataforma que el Departament de Justícia, Drets i Memòria posa a l’abast de la ciutadania i dels professionals jurídics per facilitar l’accés a diferents serveis i tràmits de l’Administració de justícia. Està disponible 24 hores tot l’any, amb un funcionament senzill i ràpid.

Per accedir-hi, cal anar a la pàgina seujudicial.gencat.cat. Es pot demanar informació a través d’un cercador o d’un menú de navegació intuïtiu basat en un mapa web a partir de necessitats vitals, Què cal fer si..., que orienta el ciutadà en qüestions relacionades amb la justícia, però que no són estrictament
 
competència del Departament i dona accés a l’Àrea privada. Quan el ciutadà s’hi ha identificat, mitjançant l’idCAT Mòbil, a la pestanya Tràmits es troba l’opció de presentar una demanda i els escrits.

La Seu judicial també ofereix la informació més rellevant i els tràmits que cal fer per a totes les situacions relacionades amb l’Administració de justícia, com ara demanar dia i hora per als registres civils, atorgar un apoderament, demanar un certificat d'antecedents penals, fer una denúncia, o sol·licitar un advocat quan no el podem pagar, entre d’altres.

L’Àrea privada, l’eina per accedir a l’expedient judicial i a tots els tràmits

L’Àrea privada –situada a la part superior de la pàgina d’inici de la Seu– conté la vida judicial de les persones, on es recullen els expedients judicials des de l’any 2000 fins a l’actualitat, dels àmbits civil, social i contenciós, com ara divorcis, tuteles, acomiadaments, etc. S’hi pot accedir amb contrasenya d’un sol ús o certificat digital.

Des de l’Àrea privada es pot fer el tràmit d’al·legacions per a les persones seleccionades per formar part d’un jurat popular i consultar l’expedient judicial actual i els assenyalaments dels judicis. Ara s’hi ha incorporat la presentació de demandes per reclamació dinerària (procediments verbal i monitori de l’àmbit civil), i la presentació d’escrits.

Un sistema pioner a l’Estat, amb més de 12 milions de visites

Catalunya ha estat l’únic territori de l’Estat que ha fet un pas més al servei de la ciutadania en incorporar totes les qüestions jurídiques que no són pròpiament de la seva competència en un sol espai a l’abast dels ciutadans.

Des de finals de 2018 la Seu judicial electrònica s’integra dins dels portals de serveis del Govern. D’ençà de llavors, la Seu ha rebut més de 12 milions de visites, de les quals 9 milions eren peticions de cita prèvia als registres civils catalans. L’apartat de professionals, on tenen accés els advocats i els procuradors, va rebre més de 374.000 visites. L’Àrea privada ha tingut prop de 140.000 visites des de 2019, i la ciutadania ha consultat 191.000 expedients judicials, 65.000 assenyalaments i ha descarregat 89.000 PDF.
 Criteris urbanístics per l'implantació
de plantes solars fotovoltaiques


 

Producte interior brut territorial.

2020 i Avanç 2021 en municipis de més de 50.000 habitants 
Avanç del PIB 2021 per als municipis més grans de 50.000 habitants.

Segons les dades avançades, tots els municipis de més de 50.000 habitants mostren una evolució positiva del PIB per habitant l’any 2021 en comparació amb l’any anterior, que va estar molt condicionat a les restriccions derivades de la crisi sanitària provocada per la covid19, tot i que la majoria d’aquests muni-cipis no assoleixen encara els valors previs a la pandèmia.Els increments més rellevants, per sobre del 10%, corresponen al Prat de Llobregat (11,1%), Granollers (10,6%) i Tarragona (10%), mentre que els municipis de Sant Cugat del Vallès i Santa Coloma de Gramenet són els que han registrat augments menys accentuats, amb un 6,9% i un 6,2%, respectiva-ment.


L'òrgan consultiu contempla els dies per a què els comerços apliquin les rebaixes corresponents


 
 
L’òrgan consultiu contempla els dies entre el 7 de gener i el 30 de març, i entre l’1 de juliol i el 30 d’agost, per a què els comerços apliquin les rebaixes corresponents

El Consell Assessor de Comerç ha aprovat, en la seva última reunió, la recomanació dels dies que conformarien les properes rebaixes d’hivern i estiu. La proposta del Consell Assessor contempla que es facin les rebaixes entre el 7 de gener i el 30 de març, i entre l’1 de juliol i el 30 d’agost.

 
El consell Assessor de Comerç és un òrgan consultiu i assessor adscrit al Departament d’Empresa i Treball i que depèn directament del conseller. Segons la Llei catalana de comerç, en el seu article 20.6, és l’òrgan competent per fixar la recomanació dels períodes de rebaixes.

Està integrat per la Generalitat, personalitats representatives del sector, associacions, cambres de comerç, entitats municipalistes i sindicats.
 


Les projeccions de l'Idescat preveuen augments de població a 2 de cada 3 municipis, a l'horitzó del 2041 
El nombre d’habitants augmentarà a 644 municipis catalans entre el 2021 i el 2041, mentre que disminuirà a 293 i es mantindrà estable a 10, segons l’escenari mitjà de les projeccions de població de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Tots els municipis del Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Moianès, el Tarragonès i el Vallès Oriental guanyarien població. A l’altre extrem, només el 17% dels municipis de la Terra Alta guanyarien població, mentre que a la Noguera ho farien el 20%, al Pallars Jussà el 21% i a les Garrigues el 25%.

Mapa que representa el creixement de la població entre el 2021 i el 2041, per municipis de Catalunya


    


Els municipis de més de 5.000 habitants que creixerien més en termes relatius són: Torredembarra (29,5%), Sant Antoni de Vilamajor (28,9%) i Sant Just Desvern (28,3%). A l’altre extrem, la Sénia (-6,5%), Vilafant (-3,9%) i Navàs (-3,7%) serien els municipis de més de 5.000 habitants que perdrien més població.

Pràcticament tots els municipis de més de 2.000 habitants (320 dels 354) guanyarien població en l’horitzó de l’any 2041, i també ho farien 2 de cada 3 municipis de 501 a 2.000 habitants. En canvi, perdrien població la meitat dels municipis petits (168 dels 332 de 500 habitants o menys).

 

Gràfic que representa el creixement de la població dels municipis de Catalunya, agrupats per grandària de població. 2021-2041
Per grau d’urbanització, les ciutats mitjanes i les àrees semidenses, que agrupen 204 municipis, seran les que guanyaran més població en termes relatius, un 12,0% en el període 2021-2041. El conjunt de les 55 ciutats grans creixeran un 7,4%, mentre que els 688 municipis localitzats en àrees rurals creixeran un 6,3%.

D’aquí al 2041, només el 15% dels municipis tindrien creixement natural positiu, mentre que el 93% tindrien saldo migratori positiu

Com a resultat de la baixa natalitat i l’envelliment de la població, només 142 municipis (el 15%) tindrien més naixements que defuncions en el conjunt del període 2021-2041.

En canvi, es preveu que en aquest període la migració neta seria positiva en 876 municipis (el 93%), i en molts d’ells compensaria el saldo natural de signe negatiu. En conseqüència, la migració serà el component que farà créixer la població en la majoria de municipis.

Als territoris occidentals de Catalunya menys del 10% dels municipis tindrien més naixements que defuncions: cap municipi a les Terres de l’Ebre, l’1% dels municipis a l’Alt Pirineu i Aran, el 6% a les Comarques Centrals i el 7% a Ponent.

A l’altre extrem se situen l’Àmbit Metropolità amb creixement natural positiu al 34% dels seus municipis, i les Comarques Gironines i el Penedès, ambdues amb el 22%. Finalment, al Camp de Tarragona, el 14% dels municipis tindrien creixement natural positiu.


L’envelliment de la població afectaria tot el territori a l’horitzó del 2041

Com a resultat de la baixa natalitat, l’any 2041 la població de 0 a 15 anys disminuiria a 715 municipis, 3 de cada 4 municipis. També disminuirà la població de 16 a 64 anys a la majoria de municipis, 601 del 947. En canvi, la població de més edat, la de 65 anys o més, augmentaria a 876 municipis, 9 de cada 10 municipis.

L’envelliment de la població és una tendència global de la població de Catalunya que afecta tot el territori. En totes les grandàries poblacionals augmentarà el percentatge de població major de 65 anys. L’augment serà més important en els municipis de 5.001 a 10.000 habitants (del 17,6% al 28,5%), que són els que actualment tenen menys percentatge de població major de 65 anys.

Els municipis menors de 2.000 habitants són els que tenen una població més envellida el 2021, i ho continuaran sent el 2041, ja que més del 30% de la seva població seria major de 65 anys. Els municipis amb menor percentatge de majors de 65 anys al 2041 seran els de més de 50.000 habitants.

Els municipis que tindran major percentatge de població de 65 anys o més el 2041 serien l’Ametlla de Mar (37,2%), la Ràpita (35,8%), Sant Fost de Campsentelles (34,9%) i Canet de Mar (34,0%), mentre que Salt (19,4%), Alcarràs i Canovelles (22,2%), Girona i Montcada i Reixac (22,8%) serien els que tindran menor percentatge.

Pel que fa a la població de 0 a 15 anys a l’horitzó del 2041, els municipis de més de 5.000 habitants que tindrien els percentatges més elevats serien Salt (18,1%), Figueres (16,7%), Constantí i Cassà de la Selva (16,6%), mentre que l’Ametlla de Mar (9,3%), la Ràpita (9,4%) i Ulldecona i la Sénia (10,6%) serien els de menor percentatge.

D’altra banda, els municipis amb major percentatge de població de 16 a 64 anys el 2041 serien Vielha e Mijaran (63,1%), Guissona i Polinyà (62,7%), Barcelona i Canovelles (62,6%), mentre que Roda de Berà i Sant Fost de Campsentelles (53,0%), l‘Ametlla de Mar (53,5%), Navàs i Sant Vicenç de Montalt (54%) serien els de menor percentatge.A mort Salvador Mañosa Janè
 
Salvador Mañosa Janè neix a Cerdanyola del Vallès l'any 1945, rep la seva formació artística amb l'escultor Eudald Serra a l'Escola Massana de Barcelona alhora que treballa amb l'escultor cerdanyolenc Francesc Juventeny.

Dedicà un ampli període de la seva trajectòria artística a aprofundir tècniques i procediments de la ceràmica. Aquests coneixements li serviran per aplicar-ho a moltes de les seves obres escultòriques.

Ha desenvolupat una obra pública de grans dimensions, paral.lelament amb una obra més intimista de recerca d'un llenguatge propi a través de la interpretació del cos de persones properes.
 

Algunes de les seves obres:

1990 Crist per Església Mare de Déu del Roser (Cerdanyola del Vallès)
1992 Homenatge a la Gent de Barberà. Bronze a (Barberà del Vallès)
Medalla Olímpica. Homenatge a Roser Riu i Eva Bravo a l'Ateneu (Cerdanyola V.)
1994 Monument a Lluís Companys. Acer corten (Cerdanyola del Vallès)
Virgen Reparadora. Bronze (Cerdanyola del Vallès i Vigo)
1995 Font de la Dona. Bronze (Barberà del Vallès)
1999 Monument a Carles Buïgas (Cerdanyola, av.Catalunya)
2000 Llibertat. Bronze i acer corten (Barberà del Vallès)
Josep Tarradellas. Bust. Bronze (Barberà del Vallès)
2001 Santa Cristina. (Lloret de Mar)
Santa Rosa de Lima (Mollet del Vallès)
L'Obrera. Bronze (Lloret de Mar)
2006 Cristo Benagalbón (Malaga)
2006 Exposició al Altis (Cerdanyola del Vallès)
2010 Cementiri La Oliva (Tarragona) Monument als represaliats pel franquisme
2011 Monument a la República a desbrossament i blocs de pedra
1999-2000 Monument als nens nascuts durant el canvi de segle a la Plaça dels Vents (Barberà del Vallès)
A mès, el monument al president Companys de la plaça de l’estatut, que popularment es coneix com la C de Cerdanyola, l’estàtua de la República que presideix la plaça de Sant Ramon, el Nu dels jardins de ca n’Ortadó o la placa commemorativa a la casa de l’alcalde i historiador Jaume Mimó entre altres.
 

Campanar Esglèsia Vella 1927 (Arxiu Jaume Mimó Llobet) (Autor:Font)
 
 Campanar Esglèsia Vella 1927 (Arxiu Jaume Mimó Llobet) (Autor:Font)

  Aquest anunci pertany a una revista apareguda l'any 1925
 
L'any 1957 s'inicia la Coral Els Novells. La imatge es de 1964Cerdanyola acollirà un
Green Data Center Campus 
 
 
Carlos Cordón durant la presentació del projecte del Green Data Center Campus
 
AQ Compute, gestora de centres de dades filial del grup alemany Aquila Capital, invertirà 300 milions d’euros en construir un gran centre de dades amb una capacitat elèctrica de 50 megavats (MW) a Cerdanyola del Vallès

El centre de dades crearà 300 llocs de treball directes, 300 indirectes i 1.500 a les empreses usuàries.

Cerdanyola ocuparà un lloc destacat al mapa europeu de centres de dades amb la construcció d’un d’ells als terrenys actualment ocupats per l’empresa Ceràmi-ques Catalònia, al Parc de l’Alba, al costat del Sincrotó Alba i la Universitat Autònoma de Barcelona.

El projecte era presentat ahir dimecres a les instal·lacions de CBRE amb la participació de l’alcalde, Carlos Cordón, qui va destacar la importància de la generació de llocs de treball i de la infraestructura per a la ciutat i afegeix que “suposa una gran oportunitat per a la ciutadania de Cerdanyola i entorns amb la construcció també de l’àrea dedicada a la innovació, un centre de formació i un espai dedicat a les start-ups”. Cordón també celebra que “paral·lelament, l’objecte de la instal·lació reforça l’estratègia de ciutat que des del govern municipal volem consolidar”.

El Green Data Center Campus de Cerdanyola serà el segon centre de dades que construirà la companyia, que ja en té un a Noruega. El complex del grup alemany és el més gran que actualment es projecta a Barcelona, ​​encara que n'hi ha quatre

 
més en marxa: Edged Energy, a l'Hospitalet, amb 16MW; Interxion, a Sant Adrià del Besòs (15MW); Edgeconnex, a Viladecans (8MW), i Adam, a Cerdanyola (4MW). Aquests projectes, més els que puguin sorgir en el futur, situen Barcelona entre les deu ciutats europees amb més potencial de creixement.

Situado dentro del Parque Tecnológico del Vallés, calle Artesans, 7. Comunica en sus proximidades con las autopistas AP-7 (E-15) y C-58, con dos accesos a menos de 2 km de clusters.

Este centro de datos se encuentra junto a servicios de emergencia: Estación de bomberos a 3 km, en la UAB, Comisaría de policía a 1,5 km.

Adam dispone, en la actualidad, de tres centros de datos, los cuales están interco-nectados mediante anillos de comunicaciones de alta capacidad y baja latencia. Esto permite establecer fácilmente sistemas D.R.S y B.R.S.

Los 3 centros de datos están también interconectados a los principales puntos de presencia de la península y a los principales puntos de intercambio: SPA-NIX, CAT-NIX, DE-CIX. También disponen de capacidad de interconexión con todas las principales plataformas cloud públicas en cualquier centro de datos en Europa.

Formatos de comercialización: rack, cubos dedicados, espacios privados y salas dedicadas a medida.  
 El Congreso aprueba la creación de un fondo para compensar a las víctimas del amianto y sus dependientes


 
Se prevé que arranque con una asignación de los Presupuestos Generales de este año de 25 millones de euros.
El articulado de la norma, con origen en el Parlamento Vasco, ha salido ade-lante con el apoyo de todos los grupos.


El Congreso de los Diputados ha aprobado este miércoles por unanimidad la proposición de una ley para crear un fondo que compense a las víctimas del amianto por daños y perjuicios sobre la salud resultantes de una exposición "en ámbito laboral, doméstico o ambiental en España. Además, beneficiará también "a aquellos que dependieran económicamente del causante".

El Fondo para la Indemnización de las Víctimas del Amianto será gestionado por el Instituto Nacional de la Seguridad Social y arrancará con una asignación de los Presupuestos Generales de este año de 25 millones de euros, según ha anunciado la diputada socialista Mercé Pérea. Asimismo, contará con otras aportaciones como, por ejemplo, de sanciones a empresas.

Ahora, el texto promovido desde la Comisión de Trabajo pasa directamente al Senado para su visto bueno definitivo, ya que se ha votado en Comisión con
competencia legislativa plena.

Una vez publicado en el BOE, se dará un plazo máximo de tres meses para el desarrollo del reglamento necesario, que aparte de definir las compensaciones, también determinará quién es responsable de valorar y diagnosticar las causas de la enfermedad.

El articulado de la norma, que tiene origen en una proposición del Parlamento Vasco, ha salido adelante con el apoyo de todos los grupos que han coincidido en destacar la necesidad de remediar una "injusticia". La exposición de motivos, sin embargo, se ha votado por separado y ha salido adelante con 32 votos a favor y cinco en contra, uno de ellos de Vox.

Otros grupos como Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han planteado, vía enmienda, que la ley incluya otros beneficios para los afectados, como coeficientes de mejora o jubilaciones anticipadas.

(rtve.es/noticias) 13-7-2022Visita als Jardins Històrics de Cerdanyola 
 
   
Dues de les torres més representatives del nostre catàleg patrimonial que encara es conserven en bon estat; han estat seleccionades per ser visitades i viure en primera persona el benestar que disposaven els estiuejants des de finals del segle XIX fins a la seva marxa pels anys 1960.
Dos exemples de la Cerdanyola Modernista i Noucentista: la Torre Can Llopis i Ca n'Ortadó. La primera perfectament conservada és del 1872 obra atribuïda a Gaietà Buïgas, és propietat des del 2021 de l'Ajuntament i la segona coneguda també per Masia Rosa va ser construïda a partir del 1929 per Joaquim Lloret i Homs. Dues belles edificacions amb preciosos jardins que envolten l´edificació.


 
Per poder-les visitar cal fer-ho a través de les visites guiades que un cop per mes podran sol·licitar-ho a través del telèfon 935 914 130 en horari d'atenció al públic (de marts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d'11 a 14 h) o bé caldrà inscriure's prèviament al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès (seu de Can Domènech).
La propera visita guiada es farà el
 


Un estudi alerta que viurem més anys, però molts seran amb pitjor salut 
A l'estudi “L'augment de la longevitat a Europa: afegint anys a la vida o vida als anys?”, que es publica a la revista Perspectives Demogràfiques del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la UAB, elaborat pels investigadors Iñaki Permanyer i Octavio Bramajo, alerten sobre la necessitat d'implantar polítiques públiques que facin front a les creixents taxes de morbiditat que s'acosten a Europa. Els investigadors han explorat en quina mesura els increments de longevitat a Europa durant els darrers 30 anys s'han produït amb guany d'anys en bona salut o mala salut, posant el focus no només en la quantitat, sinó també en la qualitat dels anys guanyats.

Per al seu estudi, els investigadors han utilitzat dades de l'Institute for Health Metrics and Avaluation (Global Burden of Disease), que proporciona indicadors de 204 països i territoris des de 1990 fins a l'actualitat, la qual cosa els han permès fer estimacions sobre l'esperança de vida (EV), l'esperança de vida saludable o amb bona salut (EVS) i l'esperança de vida no saludable o mala salut (EVNS). És la primera vegada que s'investiga amb perspectiva internacional l'esperança de vida en bona o mala salut als diferents països europeus durant els darrers 30 anys, comparant-los entre si.

Centenaris, però malalts?

Segons aquesta recerca, els futurs increments en esperança de vida, eventualment per sobre dels 100 anys, podrien suposar un repte social majúscul si, a més, van acompanyats d'un increment no només de la morbiditat, sinó també de la comorbiditat (és a dir, persones que pateixen diferents malalties alhora).

Si els descensos en les taxes de mortalitat no van acompanyats per descensos equivalents en les taxes de morbiditat, les persones que visquin en aquestes societats tendiran a viure més anys, però en pitjor estat de salut, un fenomen amb enormes conseqüències per a la sostenibilitat dels sistemes de salut i de pensions tal com els coneixem.
L'estudi evidencia empíricament que la proporció d'esperança de vida viscuda amb mala salut sol ser més gran entre les dones i tendeix a incrementar-se en el temps

“Tot això suggereix la necessitat de destinar cada cop més recursos per reduir la morbiditat, ja sigui a través de campanyes preventives que retardin les edats d'inici de malalties o discapacitats (per exemple, promovent estils de vida saludables i entorns socioeconòmics inclusius i sostenibles) o mitjançant la inversió en tractaments o innovacions tecnològiques”, explica l'investigador Iñaki Permanyer.

A la immensa majoria de països europeus els canvis en esperança de vida entre 1990 i 2019 s'expliquen majoritàriament pels increments en esperança de vida saludable, que sempre supera el 60 % del total. D'altra banda, com més gran és l'esperança de vida inicial (el 1990), els subsegüents increments en esperança de vida es produeixen cada cop més a costa de viure més anys amb mala salut, especialment entre les dones.

El cas d'Espanya sobresurt

L'esperança de vida dels nascuts a Espanya l'any 1950 era de 64,2 i 59,3 anys per a dones i homes, i des d'aleshores fins ara, aquesta esperança de vida ha augmentat de manera pràcticament ininterrompuda fins a arribar als 85,1 i 79,6 anys el 2020, respectivament.

Espanya sobresurt perquè és un dels països més longeus (amb una EV el 2019 de 80 anys) pel fet que la proporció d'anys viscuts amb bona salut (EVS) és alta comparada amb altres països amb una longevitat similar. La proporció d'anys viscuts amb bona salut és més gran entre els homes. S'observa que encara que l'esperança de vida de les dones és més gran que la dels homes, aquesta es produeix a costa de viure més anys amb mala salut.   (uab.cat)


L'últim sobre l'Hospital Ernest Lluch


 
A la Revista de Ripollet d'aquesta setmana, apareix aquesta notícia a la pàgina 8
que pel seu interès per als veïns de Cerdanyola, reproduïm:


 Els millors especialistes en vitrall de tot el món es troben a Cerdanyola 
Aquesta visita es produeix en el marc del XXX Congrés Internacional del Corpus Vitrearum que reuneix bianualment a més de 100 especialistes de tot el món. Berna, Cracòvia, Siena, Estrasburg, Colònia, París, Colònia, Florència, Brussel·les, York, Viena, Sant Petersburg, Zurich, Anvers i Nova York, entre altres ciutats, han estat les seus de les diferents trobades de l’organització internacional, que enguany es reuneix a Barcelona, que comparteix seu amb Cerdanyola i Girona.

El Corpus Vitrearum és una organització que té per objectiu l’estudi dels vitralls a tot el món. El projecte va ser iniciat a Amsterdam l’any 1952 pel Comitè Internacional d’Història de l’Art (CIHA). El regeix un Comitè Internacional amb seu a París i cada país ha format el seu comitè nacional. Pel que fa als vitralls de Catalunya, sota el paraigua de l’Institut d’Estudis Catalans, s’han compilat més de 3.000 imatges, conservades al seu arxiu històric.

Així, cada dos anys els membres d’aquesta organització es reuneixen en un país diferent per tal de posar en comú els avenços, problemes i projectes que
sorgeixen. Aquesta reunió és l’anomenat Col·loqui Internacional del Corpus Vitrearum, que aquest any posava l’accent en el concepte i realització del vitrall de l’Edat Mitjana al Modernisme, i del qual Cerdanyola ha acollit una de les jornades.

Els comentaris dels especialistes congregats van lloar la qualitat del nostre museu:

“Mai havíem vist uns vitralls fets amb aquesta barreja de tècniques” comenta Sarah Brown, especialista del York Glazier Trust mentre observen els vitralls de Les Dames de Cerdanyola.

“Uns magnífics vitralls, obra cabdal del vitrall modernista a Catalunya”. Així definia Tim Ayers, president del Corpus Vitrearum Internacional, el tríptic de les Dames de Cerdanyola en l’obertura de la sessió celebrada el 5 de juliol al Museu d’Art, que torna a situar Cerdanyola en el mapa internacional.El pont que connecta, per sobre de
l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB
i el nucli urbà de Cerdanyola es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada 
 
 
El pont que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada.

La intervenció permetrà passar dels actuals tres carrils per a tot tipus de vehicles i una vorera estreta a dos carrils de circulació de vehicles, dos carrils segregats per al transport públic, una vorera amb una amplada suficient per al flux de vianants i un carril bici. A més, està previst que la sortida de la B30 que actualment enllaça amb el pont passi per sota d’aquest i desemboqui directament a la rotonda de l’estació de Rodalies de Renfe.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la UAB han presentat el projecte que transformarà un dels accessos al
campus amb més trànsit tant de vianants com de bicicletes, transport públic i vehicles particulars.

L’aportació de 600 mil euros del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB es destinarà a la construcció del carril bici previst a la intervenció del pont. Aquest futur carril bici tindrà 270 metres i formarà part de la Bicivia, la xarxa pedalable de la metròpoli de Barcelona; concretament pertany a l’eix Bicivia 9, que connectarà Montcada i Reixac amb Cervelló quan estigui completada.

La transformació del pont, que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners, s'iniciarà l'any 2.023. 
 L'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, obren les portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14h.


 

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.


Per poder visitar la església de sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, esta  oberta tots els tercers diumenges de mes d'10 a 14 hores.

Cerdanyola rep la distinció de
"Ciutat de la Ciència i la Innovació"


 
La ciutat torna a formar part de la Red Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació impulsada i cofinançada pel Ministerio de Ciencia e Innovación.

El Ministeri de Ciencia e Innovación ha aprovat la concessió de la distinció de 'Ciutat de la Ciència i la Innovació' a un total de 20 ciutats i municipis, entre ells Cerdanyola del Vallès que torna així a formar part de la Red Innpulso. La ciutat ja va formar part al 2010 i va renovar l’acreditació al 2014, però al 2018 no es va presentar a la convocatòria de revalidació i havia perdut la distinció.

Carlos Cordón ha destacat que aquesta és una passa més “per aprofitar i treure profit de totes les oportunitats i inversions necessàries per poder gaudir d’un creixement sostenible i que pugui revertir en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania” i ha afegit que “tornar a la Red Innpulso ens permet estar en una lliga de ciutats que treballen per la ciència i la innovació i les oportunitats que ens donarà estar-hi les hem d’aprofitar”.

L’Ajuntament de Cerdanyola va presentar-se a la convocatòria 2021 realitzant una memòria explicativa de les iniciatives i projectes innovadors en marxa i en projecció.

D’entre totes les ciutats que han presentat la seva candidatura, únicament 20 han estat seleccionades i distingides com a Ciutat de la Ciència i la Innovació. Amb la distinció i com a ciutat sòcia de la Red Innpulso, Cerdanyola podrà accedir a un centre receptor i distribuïdor de recursos, informació, projectes, finançament; intercanviar experiències i bones pràctiques; accedir a un fòrum tècnic i d’assessoria en l’estratègia de ciència i innovació; impulsar la compra pública innovadora; eliminar barreres a la innovació; donar suport a pimes innovadores i a l’emprenedoria; participar en projecte europeus, i contribuir al canvi de model productiu basat en el coneixement. També podrà beneficiar-se dels ajuts al a contractació d’agents locals per a la implementació de les polítiques innovadores municipals (fins al 75% del cost).


 Roda de premsa per informar de la distinció Ciutat de la Ciència i la Innovació

Amb les 20 ciutats d’aquesta convocatòria, la xarxa passarà a estar integrada per 83 municipis arreu de l’estat espanyol. Les ciutats de Viladecans i d’Ermua comparteixen la presidència.

Cal desatacar que han donat suport a la candidatura de Cerdanyola: Universitat Autònoma de Barcelona, Parc Tecnològic del Vallès, Consorci del Sincrotró, Cerdanyola Comerç i Serveis, Associació d’Empreses de Cerdanyola del Vallès, Fundació Parc Recerca UAB, Associació Àmbit B30, 30Virtual.net, HUB b30, Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca, Associació de Directives i Empresàries, CCOO del Vallès Occidental i Catalunya Central i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada.
Cerdanyola s’adhereix al Servei Comarcal de Biomassa Forestal 
L’Ajuntament disposa d’una caldera de biomassa instal·lada al Pavelló Municipal Can Xarau-Paco Arpide, amb una potència 500kW, que funciona mitjançant estella forestal i que requereix d’una aportació d’unes 480 tones anuals d’estella per al seu funcionament.

El Servei Comarcal de Biomassa Forestal és un servei públic que té com objectiu contribuir a la prevenció d’incendis forestals a la comarca promovent la gestió sostenible de la superfície forestal i la valorització de la biomassa per a la generació d’energia tèrmica.

Compta com a usuaris amb els ajuntaments d’Ullastrell, Vacarisses, Terrassa i Viladecavalls i recentment també amb Cerdanyola del Vallès i Palau-Solità i Plegamans.

Aquest servei s’emmarca en l’estratègia comarcal de transició energètica i millora de la qualitat de l’aire. De fet, el Centre Logístic de Biomassa ja ha subministrat, des de 2018, prop de 6.800 tones d’estella provinent de fusta de boscos de la comarca als seus diferents usuaris.

Això equival al subministrament aproximadament 20 Giga Watts d’energia tèrmica a equipaments de la comarca, en substitució de combustible fòssil i estalviant l’emissió de més de 4.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

Gràcies al Servei s’han gestionat 340 hectàrees de bosc. La fusta que arriba al Centre Logístic prové en un 67% dels boscos del Vallès Occidental. Castellar del Vallès i Matadepera són els municipis que n’aporten més.
Cerdanyola demana que
el CAP Fontetes recuperi
la seva activitat total


 

 L’alcalde, Carlos Cordón signan la carta adreçada al conseller de Salut
El passat dimecres dia 1, els grups municipals amb representació al consistori i l’Associació de Veïns de les Fontetes firmaven una carta adreçada al conseller de Salut per demanar l’aplicació de la resolució aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya i referida a la reobertura del CAP de les Fontetes.

La carta, signada pels grups municipals amb representació de l’Ajuntament, l’Associació de Veïns de les Fontetes i d’altres entitats locals que també li donen
suport, urgeix a la Conselleria de Salut i al CatSalut que dotin a l’ambulatori de les Fontetes dels recursos necessaris restablint els serveis existents abans de la declaració de l’Estat d’Alarma decretat al març del 2020. La carta indica que “el CAP les Fontetes disposa de 1.260 persones usuàries assignades i té una àrea d’influència de més de 15.000 persones” i segons recull la mateixa carta “la seva reobertura total serviria per donar servei al barri i també per reduir la pressió a la resta de CAPs de la ciutat”.
 


Cataluña invertirá 11 millones para  retirar el amianto de 39 escuelas
en tres años 
Los trabajos más habituales son la retirada de las cubiertas de fibrocemento

Sin prisa, pero sin pausa. Progresivamente, el Departamento de Educación va eliminando el fibrocemento que hay en los centros escolares. El último paquete consta de 11 millones de euros para intervenir en 39 escuelas e institutos, principalmente, para sustituir las cubiertas antiguas de uralita, un material que contiene amianto, altamente nocivo y que provoca graves enfermedades respiratorias que pueden ser mortales.

La escuela Arraona de Sabadell es una de las que se beneficiarán de la nueva dotación, aunque todavía no saben cuándo se ejecutarán las obras para retirar la cubierta (normalmente se aprovecha las vacaciones estivales). “Es una demanda muy antigua de la comunidad educativa. Parecía que se iba a hacer en el verano de 2020, pero la pandemia lo paró todo”, apunta el director, Xavi Terol. Hace unos meses ya se tuvo que actuar de urgencia cuando parte del tejado salió volando durante una ventada.

La escuela se construyó en los años sesenta usando los materiales de la época: entre ellos, el fibrocemento, económico y efectivo, pero que escondía un regalo envenenado (hasta que en 2002 se prohibió su uso). El director abunda que la escuela se tenía que haber inaugurado en 1962, el año de las riadas que asolaron el Vallès Occidental. “La escuela se convirtió en refugio de las personas que se quedaron sin casa, así que no se inauguró hasta un año más tarde”, cuenta. “Todos los edificios de este barrio fueron construidos con uralita, pero muchos ya se derribaron”, añade.

Tras años de reivindicación, la escuela espera su turno para hacer desaparecer la cubierta. Las obras, que se complementarán con trabajos de mejora del aislamiento térmico, se elevan a 392.000 euros y están previstas para el periodo 2022-23, según consta en el listado de actuaciones programadas por la Generalitat para retirar el amianto de las escuelas, recogidas en una respuesta parlamentaria a petición del PSC.

En total serán 39 intervenciones en escuelas e institutos que supondrán una inversión de unos 11 millones de euros. De momento, solo se han adjudicado las obras de ocho, por un valor de 755.000 euros; de estas, destacan por su importe el instituto escuela de Badalona (213.000) o el instituto Salvador Espriu de Salt (111.000). El resto de las obras están previstas para este año y el próximo: y las de mayor envergadura son las del instituto Mare de Déu de la Mercè de Barcelona (910.000 euros), el instituto de Flix (690.000) y la escuela de educación especial Flor de Maig de Cerdanyola del Vallès (672.000).

En 2017, el Departamento de Educación realizó un mapa de los centros con elementos de fibrocemento: lo detectó en 291 escuelas e institutos. El amianto no solo está presente en las cubiertas, también se ha hallado en bajantes y tuberías. Y en elementos no constructivos, como las pizarras. A raíz de ese estudio, se detectaron 108 encerados con amianto en 25 colegios que se han ido retirando progresivamente.

Los trabajos para eliminar este producto tóxico son muy costosos porque requieren de equipos de alta protección y de empresas especializadas que cuenten con una acreditación especial. Además, los residuos se deben trasladar a un vertedero concreto en Castellolí (Anoia). El fibrocemento es nocivo cuando se rompe y desprende unas fibras que son inhaladas, aunque los expertos alertan de que esto también sucede cuando se degrada, tres o cuatro décadas después de su colocación. La sustancia puede provocar cáncer de pleura y graves dolencias respiratorias.

“Es una evidencia científica que se trata de un material muy peligroso. Cuando ves los equipos de protección que usan los trabajadores que retiran el amianto, y piensas que nosotros estamos aquí cada día, pues no te genera confianza, la verdad”, tercia el director de la escuela Arraona, que pide más celeridad en estas obras. “Las cuestiones de seguridad y salud deben ser una prioridad y pasar por delante de todo”, remata.   IVANNA VALLESPÍN
(elpais.com) 18 abril


El Departament d'Empresa i Treball
aprova el calendari de festes laborals
per a l'any 2023


El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.
L’aprovació s’ha fet després que els agents socials i econòmics, en el marc del Consell de Relacions Laborals, tinguessin coneixement de la proposta de calendari.

6 de gener (Reis), divendres.
7 d’abril (Divendres Sant), divendres.
10 d’abril (Dilluns de Pasqua Florida), dilluns.
1 de maig (Festa del Treball), dilluns.
8 de maig (Festa Major del Roser de Maig), Festa Local. dilluns
24 de juny (Sant Joan), dissabte.
15 d’agost (l'Assumpció), dimarts.
11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya), dilluns.
12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya), dijous.
1 de novembre (Tots Sants), dimecres.
13 de novembre (Festa tardor de Sant Martí). Festa Local . dilluns
6 de desembre (Dia de la Constitució), dimecres.
8 de desembre (La Immaculada), divendres.
25 de desembre (Nadal), dilluns.
26 de desembre (Sant Esteve), dimarts.El Consultori local Fontetes torna a funcionar per a malalts crònics 
Ëls dimecres de 9 a 13 hores, a partir del dia 23 de març; el Concultori de les Fontetes tornarà a atendre pacients crònics, que seran atesos amb cita prèvia. Va ser el març del 2020 quan a causa de la pandèmia va ser tancat fins a finals del 2021 per prestar atenció comunitària.

El Consultori Local de Fontetes disposarà de professionals d'infermeria i atenció a la ciutadania per fer el seguiment (en principi els dimecres) dels gairebé 70 pacients amb patologia crònica que té assignats. A banda de realitzar els controls pertinents, també s'ocuparan d'administrar cures i injectables i fer tasques d'educació sanitària.

El Centre dAtenció Primària (CAP) Canaletes mantindrà latenció programada i espontània per part dels professionals de medicina de família. Aquests professionals també realitzaran latenció domiciliària (a una trentena de pacients amb necessitats especials) i donaran suport a la infermeria del Consultori Local.
El Consultori Local de Fontetes, en els darrers mesos ha estat punt de vacunació contra la COVID-19, ajustant-se a les necessitats de la campanya a cada moment. Actualment, combina la vacunació d'adults (de dilluns a divendres) amb la vacunació pediàtrica (llunes, divendres, dissabte i diumenge). En aquest període la població de Fontetes ha estat atesa pel mateix Equip d'Atenció Primària a les instal·lacions del CAP Canaletes.

Vies de contacte


El telèfon d'atenció per als pacients assignats al Consultori Local de Fontetes és el 93 591 07 40. Per programació  de  visites hi  ha  disponible  el  telèfon
93 728 44 44 i el web citasalut.gencat.cat. També es poden realitzar tràmits administratius i resoldre problemes i dubtes de salut trucant al 061 Salut Respon,
 Quan podrem veure pels carrers de Cerdanyola aquesta indicació tal com han adoptat les autoritats municipals de Sabadell. Conviure
 amb  les bicicletes per les nostres voreres ja resulta insuportable. Que l'Ajuntament faci alguna cosa. ¡Ja està bé tanta deixadesa.!      L'exposició col·lectiva "Signes i escriptures" comença la seva itinerància a Vilanova i la Geltrú i finalitza a Cerdanyola del Vallès


 
La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i està produïda per la Fundació Suñol
Inclou obres d’artistes de reconeguda trajectòria com Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joana Cera, Fina Miralles, Carlos Pazos o Carmen Calvo

L’exposició itinerant “Signes i escriptures”, produïda per la Fundació Suñol, s'ha inaugurat al Centre d’art contemporani La Sala, de Vilanova i la Geltrú, on es podrà veure fins al 15 de maig. La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i itinerarà a Caldes d'Estrac, Vilafranca del Penedès, Santa Perpètua de Mogoda i Martorell.

La proposta de la Fundació Suñol pretén emfatitzar el paper del signe i l'escriptura en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX, tot traçant un recorregut descriptiu d'aquestes aplicacions simbòliques a través d'una selecció d'obres de la Col·lecció Suñol Soler.

La finalitat de l'exposició és posar de manifest el paper del signe i l'escriptura en l'art del segle XX, un moment en què l’estudi del llenguatge permeabilitza tots els camps del coneixement. L'exposició dibuixa un recorregut que evoluciona del signe més indesxifrable a l'escriptura més llegible. En les obres seleccionades, el missatge es presenta de vegades explícit, d'altres suggerit, alguns cops amb referències textuals o gràfiques, però sempre a través d'elements iconogràfics que reflecteixen la interacció de cada artista amb cada espectador, a través de llenguatges visuals que fan servir el signe, la lletra, l'alfabet, la paraula o l'escriptura com a part de la seva formulació estètica.

Totes les obres de l’exposició formen part de la Col·lecció Suñol Soler i han estat realitzades entre el 1972 i l’actualitat. La quarantena de peces escollides il·lustren l’ús recorrent del signe i l’escriptura en la pintura, el collage o el tapís, així com en els textos explícits com una necessitat de comunicació per part de l’artista.

Entre el conjunt d’obres exposades hi ha peces dels artistes Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joan Rabascall, Evru/Zush, Joana Cera, José Luis Alexanco, Sergi Aguilar, Eduardo Chillida, Miguel Salinas, Manuel Millares, Antoni Socías, Carmen Calvo, Darío Villalba, Jordi Tolosa, Fina Miralles, Jordi Sabaté, Ramon Parramon, José Manuel Broto, Jordi Teixidor, Alighiero Boetti, Miralda, Lawrence Weiner, Federico Guzmán i Carlos Pazos. Obres com les de Robert Llimós, Antoni Tàpies, Fina Miralles, Carmen Calvo o Evru/Zush proposen una determinada visió del procés de creació i la manifestació d’un llenguatge inèdit i únic, al costat d’artistes com Ignasi Aballí, Carmen Calvo, Darío Villalba, Carlos Pazos o Joan Rabascall, que mostren en diferents obres unes narracions més explícites.
A l’espai La Sala de Vilanova i la Geltrú es desplegarà l’activitat educativa “L’espai mental no és així” adreçada als alumnes de primària, secundària i batxillerat. Posteriorment “Signes i escriptures” itinerarà a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, la Sala Trinitaris Vilafranca del Penedès, La Granja Espai cultural de Santa Perpètua de Mogoda i al Muxart. Espai d’art i creació contemporanis de Martorell.

Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022

L’exposició “Signes i escriptures”, juntament amb “Dimonis” produïda per cabosanroque i “L’altre ubic” produïda pel Festival Panoràmic forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022.

“Signes i escriptures”

Centre d’Art Contemporani. La Sala. Vilanova i la Geltrú. Del 11 març al 15
   maig 2022
Fundació Palau. Caldes d’Estrac. Del 28 maig al 18 setembre 2022
Sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès. Del 28 d’octubre al 18 de desembre
La Granja Espai cultural. Santa Perpètua de Mogoda. Del 20 gener a finals
   març 2023
Muxart. Espai d’art i creació contemporanis. Martorell. Del 21 abril al 25 juny
  2023


“L'altre ubic”

Espai Moritz. Cornellà. Del 16 de setembre fins al 28 d’octubre de 2021
Centre d’Art de Tarragona. Del 5 de novembre fins al 9 de gener de 2022
Muxart. Espai d’art i creació. Martorell. Del 27 gener a l'1 de maig de 2022
Centre Cultural El Casino. Manresa. Del 13 de maig al 10 juliol de 2022
Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Gener- març de 2023
Centre Cultural La Mercè. Del 15 març al 28 abril 2023
Museu de Granollers. Del 19 d’octubre al 16 de novembre de 2023

“Dimonis”

Església de la Pietat de Vic. Del 10 de novembre de 2021 fins al 9 de gener
  de 2022
Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Del 4 març a l’1 de maig 2022
Museu de Granollers. Del 2 de juny fins a l'11 de setembre de 2022
Centre d’Art de Tarragona. Del 23 setembre fins al 30 d’octubre de 2022
Museu d’Art de Cerdanyola. Principis de novembre fins a finals desembre
  de 2022


Restabliment de l'aspecte original
dels jardins de Can Llopis 
 
  Noves oficines d'Atenció Ciutadana 
A partir del dilluns 24 de gener l’Oficina d’Atenció Ciutadana disposarà de dos nous punts d’atenció, un al Parc Esportiu Municipal Guiera (avinguda Guiera, 6) i un altre a la Masia Serraparera (avinguda Roma, s/n).

Les dues noves oficines atendran amb cita prèvia i el seu horari serà de dilluns a divendres de 8:30h a 14:30h.

En aquestes dues oficines es podran realitzar els mateixos tràmits que a l’OAC ubicada a l’Ajuntament.
El mateix dilluns 24, l’Oficina d’Atenció Ciutadana oferirà el nou servei de videoatenció ampliant així els canals de comunicació amb la ciutadania. El servei funcionarà amb cita prèvia a través del web municipal i servirà per oferir ajuda a les persones que la necessitin per dur a terme qualsevol tràmit de forma telemàtica a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament.

Per utilitzar el servei de videoatencions, no serà necessari instal·lar cap programari per part de les persones usuàries als seus ordinadors, o si es fa amb mòbil/tauleta només cal una APP

Parc Esportiu Municipal Guiera 

 Masia Serraparera

 
Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada


Cerdanyola disposa d’una ordenança municipal que regula la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal
                             

                                      oOo

La nova ordenança regula la circulació dels VMP

 
Les sancions per no complir les normes de circulació que recull l’ordenança van de 80 euros les més lleus a 1.000 euros les més greus

Aquesta setmana ha entrat en vigor la nova ordenança municipal sobre la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes. El text va ser aprovat de forma inicial pel ple municipal al juny, posteriorment ha estat trenta dies en exposició pública sense haver rebut al·legacions ni suggeriments quedant de forma automàtica definitivament aprovat.

L'objectiu d’aquesta ordenança és regular la mobilitat a la ciutat dels anomenats VMP, vehicles de mobilitat personal (bicicletes, patinets, cicles de més de dues rodes ...), però també millorar la seguretat viària, afavorir l'ús de modes de transport sostenibles, regulant la seva circulació pels espais adequats per a això, i assegurar la prioritat de vianants.

L’ordenança s’estructura en 7 capítols desenvolupats en 35 articles. Un dels capítols està dedicat a la mobilitat ciclista, un altre a la mobilitat dels ginys sense motor i un altre a la mobilitat dels vehicles de mobilitat personal amb motor i cicles de més de dues rodes. A més, l’ordenança també recull els drets i les obligacions, la regulació de la circulació de bicicletes al Parc Natural de Collserola i les infraccions i sancions que s’aplicaran.

A partir d’ara, les persones que circulin a Cerdanyola en bicicleta, en un vehicle de mobilitat personal com un patinet elèctric o en qualsevol altre cicle de més de dues rodes haurà de complir amb les normativa municipal.

Les principals novetats d’aquesta ordenança se centren en la regularització de la circulació dels VMP, un mètode de transport que ha experimentat un creixement exponencial en els darrers anys. Les principals normes al voltant dels vehicles de mobilitat personal són:

 ◘  L’edat mínima per conduir-los són els 14 anys
 ◘  L’ús de casc és obligatori fins als 16 anys
 ◘  La velocitat màxima permesa és de 25 km/h
 ◘  No està permès circular per voreres, vies interurbanes i travesseres
 ◘  No està permès conduir fent ús del mòbil així com auriculars
 ◘  No està permès anar-hi més d’una persona
 ◘  Prohibit circular sota els efectes de drogues i alcohol
 ◘  Cal respectar les normes generals de circulació
 ◘  A la nit el vehicle ha de portar reflectants i enllumenat
 ◘  Només poden portar seient o selló si el VMP té sistema d’autoequilibrat

L’ordenança completa es pot consultar aquí 
 
Cerdanyola del Vallès, 22 de setembre de 2021
   


HORARI DE CORREUS-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:

Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

 
HORARI D'AGOST

De dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h
Dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 h

SERVEIS ESPECIALS DIA DE TOTS ELS SANTS (1 DE NOVEMBRE) DEL 2020

S'amplia l'horari de visites els dies següents:

24 i 25 d'octubre, de 8.30 ha 19.00 h (dissabte i diumenge, dies anteriors a T.S.)
26, 27, 28, 29 i 30 d'octubre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h (dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, dies anteriors a T.S.)
31 d'octubre i 1 de novembre, de 8.30h fins a les 19.00h (dissabte i diumenge (festiu)
2 de novembre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h
HORARIS

Dilluns, dijous, divendres i dissabte :
De de 8:30h a 12:30 i de 14:00 17:00 hores

Dimarts :
De 8:30h a 13:30 h. hores


Diumenges i festius:
De 10:00 a 14:00 hores.

Dimarts tarda i Dimecres:
El cementiri romandrà tancat  .

-Carrer dels Boters, 18      


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris Nou cartipàs del govern municipal 
 
 
SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
 
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
              FOTOGRAFIES DE                    CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Glòria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
Maria Eulàlia Mimó Viader-6a.Tinenta d'Alcaldia
Oscar Pons - Regidor delegat
Marian Navarro Marín - Regidora delegada

 


Properes activitats
 
 

 

Dijous 2 de febrer de 16:00 a 20:00 h. : "Banc de sang"
A l'Ateneu  -carrer Industria 38-40


Divendres 3 de febrer
: de 10:00 a 14:00 h.: "Banc de sang"
A la UAB Veterinària, Seminario D - BellaterraDivendres 3 de febrer a les 18:30 h.: Vespres Literaris "Todo es agua"
Presentació del llibre de relats "Todo es agua" de Begoña Fidalgo amb l'introducció de Gustavo Arias.
El primer llibre de relats de la Begoña Fidalgo és una galeria de retrats de dones que viuen atrapades a les rutines, dones que no necessiten brillar fins que descobreixen certs secrets que poden conduir-les cap a la seva pròpia llum.
"Todo es agua" (Pregunta, 2020, pròleg de Ricardo Menéndez Salmón, finalista del Premi Setenil 2021 a millor llibre de contes publicat a Espanya) i ha participat a l'antologia De bares y mujeres (Pregunta, 2021).
A la Sala Enric Granados a la Biblioteca Central de Cerdanyola


Dissabte 4 de febrer a les 12 h.: "Recordant les víctimes del nazis-me". Cerdanyola recorda per segon any consecutiu les víctimes del nazisme i de l’exili i la deportació republicana.
El dissabte 4 de febrer a les 12 h., la plaça de la Pau acollirà en un sol acte dues commemoracions, que recorden les víctimes de l’Holocaust i l’exili i la deportació.
L’acte es durà a terme a la plaça de la Pau on es troba el monument dedicat als cerdanyolencs que van ser deportats als camps nazis.


Dimarts 7 de 12 a 14 h.: "Com abordar l'ocupació de locals buits?"
A la Masia de Can Serraperera, Av Roma s/n

És un programa adreçat a professionals dels ajuntaments: comerç, urbanisme i habitatge, cultura i oci....professionals implicats d'organitzacions econòmiques i socials, representants d'entitats socioeconòmiques i comarcals. (veure informació ampliada)

 

      EXPOSICIONSFins al 27 de febrer:
Exposició "Sortir del cau...més enllà de les paraules"
L'artista convidada a exposar és Marga Miralles, una artista amb un llarg currículum en el camp de la ilustració gràfica que ens presenta una serie molt personal dins l'àmbit de que pintura abstracte.
L'exposició es podrà visitar fins el 27 de febrer a la Sala B'Art al Ateneu.
Organitza: Associació d'artistes plàstics, Ajuntament de Cerdanyola, Museu Art Cerdanyola


Fins al 5 de març : Exposició "Art primer. Artistes de la prehistòria"
La mostra aborda el tema dels orígens de l’art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, ara fa més de 7.000 anys.
Al Museu de Ca n'Oliver (carrer de València, 19)Activitats a l'ATENEU

 

Dijous 9 febrer a les 19:30 h.: Veredicto concurso social digital/tema obligado - AFOCER

Dissbte 25 de febrer a les 17:30 h.: Veredicto concurso social color/monocromo - AFOCER

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu


 


Activitats estables
Algunes activitats poden estar suspeses a causa de l'Covid-19
 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica i els edificis reconstruïts.

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Visita als jardins de Ca n'Ortadó i Can Llopis, organitzada conjuntament amb el Museu d'Art de Cerdanyola, a final de mes.

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Cada primer diumenge de mes¨. Portes obertes al MAC. Accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.
Horari museu:

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns (inclosos festius) tancat
Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver
Horaris dels mesos de juny, juliol, agost i setembre de 2022:
Feiners de dimecres a divendres: 17 a 20 h
Dissabtes: 11 a 14.30 i 16.30 a 20 h
Diumenges i festius: 10.30 a 14.30 h
Més info https://www.museucanoliver.cat/ca/visitans


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del TuronetJugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.Les activitats dirigides de la Jugatecambiental es desenvoluparan seguint les mesures corresponents de prevenció de la COVID-19 i en grups reduïts, per això és necessària la inscripció prèvia a través del mail  mediambient@cerdanyola.cat, indicant el nom, telèfon i número de participants.
Durant aquesta temporada la Jugatecambiental tornarà a oferir el servei de préstec Bicikit. Es tracta d’un kit amb un inflador i eines per a bicicletes. Les persones que vagin en bicicleta fins a la Jugatecambiental el poden sol·licitar per poder reparar les seves bicis in situ (no es pot emportar a casa).

 
 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni
Activitats estables Tots els diumenges


Tercer diumenge de mes


Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.30 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 
CAFÈ AMB LLETRES
 

Dijous 9 de febrer a les 19 h.: Cafè amb Lletres amb ESPARTAC PERAN
Presentarà "Tres desitjos abans de morir" (La Campana : 2022).
Modera: Núria Juanico


Dijous 23 de març a les 19 h.: Cafè amb Lletres amb SÒNIA MOYA i MIREIA CALAFELL
a "Lles teves mans, conversa-recital".


Dijous 20 d'abril a les 19 h. Cafè amb Lletres amb MARTÍ GIRONELL
Presentarà el seu llibre "El fabricant de records" (Columna: 2022).
Llibre guardonat amb el premi Prudenci Bertrana 2022
Modera: Jordi Sanuy


Dijous 18 de maig a les 19 h. Cafè amb Lletres amb CLARA SIMÓN i ARNAU VILARÓ
Presentarán el llibre "Alcarràs" una història sobre la terra, la pagesía i la família


El vídeo resultant s’editarà i es penjarà en el canal de Youtube de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.CONTACONTES


 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  

 MAPA-GUIA DEL PARC 


ITINERARIS


 
ESPECIAL HIVERN 

Diumenge 12 de febrer. Dos torns: 11.15 i 12.30 h : UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D’HISTÒRIA, a Can Coll
Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps i saludar al senyor Coll.


Dissabte 18 de febrer de 10 a 13.30 h. a Can Calopa de Dalt
FEM DE PAGÈS PER UN DIA
Treballs a l'hort i a la vinya. Coorganitzat amb L’Olivera


Dissabte 25 de febrer de 9.30 a 13.30 h : PAISATGES AMB SABOR D’AQUÍ: HORTALISSES I CABRITS, a Can Puig, Molins de Rei
Recorregut que ens conduirà a l’explotació agropecuària de Can Puig, basada en l’alimentació ecològica i sostenible.
A càrrec de Pilar Herrero, biòloga i educadora ambiental.


Dissabte 18 de març : CELEBRACIÓ DIA MUNDIAL DE L’AIGUA
El 22 de març se celebra el Dia Internacional de l’Aigua. Els tres equipaments culturals dels barris de muntanya i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, us convidem
a gaudir d’una jornada d’activitats per posar en valor la importància de l’aigua dolça i la gestió sostenible d’aquest bé comú.
Aviat podreu consultar totes les activitats al web dels equipaments.


Diumenge 26 de març. Dos torns: 11 i 12.30 h.
VISITA A LA GRANJA DE CAN COLL
Visita guiada a la granja de Can Coll. Coneixereu els espais interiors de la granja i visitareu l’aula rural, la zona de la incubadora, els tancats dels conills i la bassa dels ànecs.
També passejareu pels corrals i podreu veure la somera, la vaca i les truges així com el tancat de l’aviram.


Diumenges fins al març de 10.30 a 13.30 h: LA FEIXA DELS OCELLS A CAN COLL
Els diumenges, podreu contemplar els ocells més comuns dels nostres boscos, camps i jardins des d’aquesta zona d’observació privilegiada.
Servei gratuït de préstec de prismàtics i de fitxes d'identificació.
Al Centre d’Informació també trobareu una petita menjadora on es poden fer observacions tots els dies de la setmana.
Més informació al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).


 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscripciu prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.
• Places limitades, 20 persones per sortida.
• Majors de 3 anys
• Preu: 1,90 € / persona. Horari: 11:15 i 12:30 h. (dos torns)


Dissabte 18 febrer : HISTÒRIES FANTÀSTIQUES
Collserola està plena de vida i d’històries. Us proposem fer la vostra màscara d’animal i ser protagonista d’alguna d’elles.


Dissabte 25 març : SEGUINT L’AIG
La petita granota busca un lloc per viure.
Seguint les seves aventures coneixeràs els espais lligats a l’aigua que podem trobar prop del Centre d’Informació i la seva importància.
Activitat inclosa en el Dia Mundial de l’Aigua.

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés


Diumenge 26 de febrer,(dos torns: 11.15 h i 12:30 h.) a Can Coll
UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D’HISTÒRIA
Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana, per descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps


ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 
 


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: 

http://www.acer-associacio.org/
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys.


 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h. tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932.803.552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).
Places limitades. Maxin 4 places per trucada. -
Preu : 5,95 €  
(a partir de 12 anys)

Divendres 10 de febrer :
COM MESUREM LES DISTÀNCIES A L'ESPAI?
Quan mirem cap al cel, com sabem a quina distància es troben els objectes? Tot i que la trigonometria ens pot ajudar, per altres objectes més llunyans haurem de fer servir altres mètodes. Us explicarem els diversos sistemes que es fan servir per calcular distàncies a l’univers.

Divendres 10 de març :
EXOPLANETES
A principi del segle XX no se sabia de l’existència d’altres galàxies, només de cúmuls d’estrelles. A final del segle, en canvi, es van detectar els primers exoplanetes. Avui tenim constància de més de 4.000 exoplanetes.
Com es detecten? Són com els planetes del nostre sistema solar? Hi pot haver vida?
 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada. Horari variable segons l'itinerari
Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552


Diumenge 19 febrer : CLUB MUNTANYENC SANT CUGAT
Anella Verda de La Floresta


Dimarts 21 febrer : DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA
Esplugues-Sant Feliu


Dimarts 21 de març : DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA
Canyelles-Mundet

 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). A partir 12 anys
Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 2,05 € per persona - Màxim de 20 persones per sortida
D’11 a 13.30 h. - 2,05 €Dissabte 11 febrer : LÍQUENS: PETITS INDICADORS
Tot fent una agradable passejada ens aproparem a aquests interessants pobladors de Collserola, bons indicadors del canvi climàtic.


Dissabte 11 de març : EL BOSC I EL CANVI CLIMÀTIC
Passejada per l’entorn del Centre d’Informació per observar la vegetació, vetllar per la seva preservació i estat de salut i conèixer el paper de les cobertes vegetals en l’escenari de canvi climàtic i escalfament global.
  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 
 
 
Itineraris al voltant del Parc
 
Passejada a la font de Sant Pau
45 min

2,7 km

Baixa
 
Passejada a la font de Sant Pau passant pel Torrent de Can Cerdà 70 min

4,1 km

Mitjana
 
Passejada al puig de la Guàrdia, Can Canaletes i el torrent de Can Coll  
90. min

5,5 km

Mitjana
 
Passejada alTuró de l'Ermi-
tà passant pels torrents De Can Coll i Can Cerdà
120 min

7,8 km

Mitjana
 
Passejada
fins al puig de la Guàrdia i tornada pel torrent de Can Coll
60 min

3,6 km

Mitjana
 
Passejada
pel torrent de Can Codonyers
i la font de Sant Pau 
 
75 min

4,3 km

Mitjana
 
 
Descobrir el Parc en bicicleta. 
 

El conjunt de rutes que es proposen, s’ha dissenyat amb l’objectiu de descobrir el Parc en bicicleta. En total són 17 itineraris per a adults i 10 passejades per fer en família.  
 
 
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri municipal
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º

Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594CENTRES EDUCATIUSA Cerdanyola del Vallès. 08290


CEE Jeroni de Moragas

Adreça: Carrer de Renaixement, 131
Telèfon: 93 692 21 39 - 686 984 117
Correu electrònic: a8035623@xtec.cat
Web:http://www.xtec.cat/centres/a8035623/


Col-legi Montserrat

Adreça: Avinguda Sant Iscle, 6
Telèfon: 93 691 97 52
Correu electrònic: info@cmontserrat.cat
Web: https://cmontserrat.cat/


Escola Carles Buïgas

Adreça: Av. Lesseps, 49
Telèfon: 936 923 197
Correu electrònic: ceipcarlesbuigas@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipcarlesbuigas
 

Escola Collserola

Adreça: Carrer de Pizarro, s/n
Telèfon: 936 922 595
Correu electrònic: a8062626@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolacollserolacerdanyola/


Escola Les Fontetes

Adreça: Carrer d'El Greco, 2
Telèfon: 936 922 170
Correu electrònic: a8028758@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceiplesfontetes/


Escola Municipal la Sínia

Adreça: Carrer de la Sínia, 13
Telèfon: 935 864 623
Correu electrònic: escolalasinia@cerdanyola.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolamunicipal-lasinia/


Escola Saltells

Adreça: Av. Roma, 57
Telèfon: 936 924 550
Correu electrònic: a8036411@xtec.cat
Web: http://saltells.com/


Escola Sant Martí

Adreça: Av. Sant Iscle, 1
Telèfon: 936 920 881 / 605 938 439
Correu electrònic: a8028746@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceipsantmarti-cerdanyola/


Escola Serraparera

Adreça: Carrer de Diagonal, 41
Telèfon: 936 922 742
Correu electrònic: a8028783@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipserraparera.com

Institut Banús

Adreça: Carrer de Sant Casimir, 16
Telèfon: 93 580 62 36
Correu electrònic: iesbanus@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/iesbanus


FEDAC Cerdanyola

Adreça:Carrer de Cervantes,5-15
Telèfon: 93 692 08 84
Correu electrònic: fedac.cerdanyola@fedac.cat
Web:https://cerdanyola.fedac.cat/


Institut Forat del Vent

Adreça: Carrer de Pizarro, 35
Telèfon: 93 69112 00
Correu electrònic:a8031757@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesforatdelvent


Institut Gorgs

Adreça: Carrer de l'Àliga, 65
Telèfon: 93 580 43 54
Correu electrònic: ies-gorgs@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/ies-gorgs


Institut Jaume Mimó

Adreça: C. de la Serra de Galliners, s/n
Telèfon: 93 580 39 94
Correu electrònic: a8044715@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesjaumemimo
A Cerdanyola del Vallès. Bellaterra 08193


Escola Bellaterra

Adreça: Carrer de l'Escoleta, s/n
Telèfon: 935 811 030
Correu electrònic: a8039896@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceip-bellaterra/

Ramon Fuster

Adreça: C.de l'Escultor Vallmitjana, 9-15
Telèfon: 93 586 41 06
Correu electrònic: ramonfuster@fundaciocollserola.cat
Web : http://escolaramonfuster.cat
 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       

       • FONTS  DE  COLLSEROLAHISTÒRIA DE COLLSEROLA

 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Cerdanyola del Vallès 
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
Encesa de les llums de Nadal a Cerdanyola 2021
 
Reportatge sobre el "Mercadillo" de Les Fontetes 1985
 
Cerdanyola, Ciudad del Conocimiento
 
Cerdanyola del Vallès 2020
 
Homenatge Gabriel Escursell 
 
Cerdanyola Ciutat del Coneixement. Capitol 1

Parc de l'Alba
 
 
 
 
 

 Altres imatges a gran format

 
 En primer terme la factoria Uralita constituïda el 1909 com a Uralita, S.A. El 1915 va finalitzar la construcció del seu primer edifici conegut com a bloc 1 i caracteritzat per les seves dues esculturals columnes.
Fotografía de 1929 (autor desconegut)
 
Nevada de 1956 al carrer de Sant Josep, actualmente carretera de Barcelona (Autor desconegut)
 
Nevada Avinguda Catalunya llavors Av.Glmo Franco. Any1962 (Autor desconegut)
 
Cerdanyola de Dalt al voltant de 1960
 
Cerdanyola a principis del segle XX
 
Vista parcial Cerdanyola  1959-1964 
 
 

 

 ç