TORRE PILAR D'ALMENARA
(L'Urgell)
 

Vista de la torre

Una gràcil escala permet el lliure accés
a la primera  secció de la torre.
Dos trams d'escala com aquesta permeten
l'accés al terrat de la edificació.

 Restes de l'església romànica de Sant Vicenç, molt a la vora de la torre.
 L'any 1985 fou declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

 

En el terme de l’Almenara Alta, petita entitat de població del municipi d’Agramunt (Urgell)

Al cim de la serra d'Almenara, damunt el poblet, s'aixeca la torre de guaita o defensa dita Pilar d'Almenara, cilíndrica; és tracta d'una interessant construcció que es remunta al segle XI,

El 1139 Ramon Arnau rebé del comte Ermengol VI la torre i el terme d'Almenara, alou que era ja del seu pare. El terme es dividí en dos, el d'Almenara Alta i el d'Almenara Baixa, que depengueren de la parròquia i terme de Boldú però després passaren a Agramunt. Entre els senyors del primer, trobem, al tombant dels segles XVII-XVIII, el cavaller Carles de Fiveller de Clasquerí i de Torres.

Visitat: 5/7/2007. Per la LV-3231, entre Agramunt i Tornabous. A uns 4,8 km. d'Agramunt, a la dreta de la carretera,   hi ha un petit cartell indicant la situació d'aquesta construcció, a l'ESQUERRA. Aquí mateix hi   ha una petita pista, sense asfaltar, i tancada al final, on podem deixar el vehicle (01º03'56" / 41º 45' 18").

La torre ja és visible, al fons. A sobre mateix d'aquesta pista, i en la mateixa direcció, neix un camí, que en 10 minuts ens portarà a la torre, sense cap dificultat.

GPS: N 41 45 12.4 E 01 04 01.