TORRE DE LA VALL
(Ribera d'Ebre)

 

Vista general, entorn

Vista general, entorn

 

 


Situació : Al terme municipal de Benissanet (Ribera d'Ebre) – Tarragona

Romanen en peus dos de les seves quatre parets almenadas que pertanyés al castell de Miravet en el segle XII.
Pot apreciar-se perfectament els nivells que anessin sostre de les habitacions.

Es localitza enmig de la Vall de la Torre, un paratge impressionant entre la serra de caballs i la serra de la vall, citada ja pels àrabs. Durant la guerra civil la van utilitzar de niu de metralladora en la ja mítica batalla de l'Ebre.


Accés : Visitada el 12/9/2008.  Poden haver-hi altres itineraris. El que coneixem i proposem, és el següent: Procedents de Gandesa i circulant per la carretera N-420, en sentit Mora d'Ebre, entre els PK 813 i 814, veurem un trencall a mà dreta , abans de creuar un pont, (N 41º06'06" / E 0º32'51") sense cap indicació, bé que podrem intuir que es tracta d'un tram de la carretera vella, amb desús des de l'entrada en funcionament de la nova carretera. (Aquestes indicacions ens les han facilitat a la gasolinera situada en aquesta mateixa carretera N420 - PK 812, Telèf. 977 400 729, situada molt a prop d'aquest lloc, a la dreta, en sentit ascendent, direcció Gandesa, i on podreu demanar més informació, si cal)
Així doncs ens trobarem circulant en paral·lel i en sentit contrari a la N-420, durant una curta estona. Haurem d'estar ben atents a veure molt aviat a la nostra esquerra el començament d'una carretera sense asfaltar que marxa cap a baix, per on continuarem (Si ens passéssim, al cap d'una estona tornaríem a entrar sense remei a la N-420).
A uns 100 metres travessarem la llera d'una riera i a partir d'ara continuarem circulant per aquesta carretera sense asfaltar, de manera intuïtiva, per la pista principal, obviant petis encreuaments. En un moment donat la torre ja serà visible davant nostre, a la dreta.
Abans de rebassar la torre, trobarem un trencall a mà dreta, també sense cap indicació ( N 41º04'32" / E 0º31'31"), que ens durà en un curt recorregut dalt d'un petit camp de conreu, on aparcarem còmodament el cotxe en un voral (N 41º04'33" / E 0º31'30"). Al fons es veu una masia, sembla habitada. El recorregut des de la carretera general fins aquí haurà estat d'uns 3,7 km.
Continuarem ja a peu, per un petit corriol que s'endevina per l'esquerra i amunt, des del lloc per on hem arribat, i en molt poca estona més, arribarem a la torre.

Situació exacte d'aquesta edificació: N 41º04'29" / E 0º31'28". A sota mateix hi ha una masia enderrocada.

Estat : Malmesa. Lliurament accessible

Altres : També es coneguda amb els noms de Torre de Salvaterra o de Gandesola.