TORRE DE PINÓS 
(
Vallès Oriental)

Vista de la torre


Vista de la torre


 


La torre de Pinós, del segle XIV, està situada al cim d'un turó que domina la ciutat des del nord-est, al costat dels dipòsits d'aigua de la ciutat. És una torre guaita de planta circular, d'uns 4 metres de diàmetre i 10 metres d'alçada, de pedra vista de 65 centímetres de gruix, emmerletada.

S'ha formalitzat el conveni per mitjà del qual les propietàries de la parcel·la rústica on hi ha la torre de Pinós, Avelina i Dolors Estapé i Ganduxé, n'han cedit una part a l'Ajuntament, de 670 metres quadrats, en els quals es troba aquesta construcció.

Hi urgeixen obres de restauració, a causa del seu estat de deteriorament i, per aquest motiu, es preveu iniciar-hi els treballs previs pròximament. En primer lloc, es farà una prospecció arqueològica de l'espai, a càrrec de la Diputació de Barcelona, que un cop feta, elaborarà el projecte de restauració de la torre i el seu entorn.

Inclosa en el Catàleg de Monuments i Conjunts Artístics de Catalunya, està considerada Bé Cultural d'Interès Nacional.

Situació : A la ciutat de Granollers – Vallès Oriental (Barcelona)

Accés : Visitada el 2/5/2008. Situada dalt d'un turó, per sobre de l'Hospital General de Granollers, és visible des de molts llocs de la ciutat. Per accedir-hi es pot anar, per exemple, localitzant la plaça de Catalunya (que té forma de rotonda i des de cada carrer de sortida en sentit muntanya (carrers del Bosc o de Termes), accedirem al carrer de la Torre de Pinós. Aparcament als voltants. El darrer tram del recorregut cal fer-lo a peu, per una carretera sense asfaltar i sense tràfic, deixant a la nostra esquerra uns grans dipòsits, i a la dreta unes esplèndides vistes de Granollers.

Situació de l'edificació: N 41º36'50" / E 02º17'59".

Estat : Malmesa (no està sencera), però restaurada. No és lliurament accessible, doncs està rodejada per una tanca, però és perfectament visible.

Altres : El dia de la visita la tanca estava parcialment trencada, i oferia la possibilitat d'entrar dins el recinte on hi ha l'edificació, i poder "tocar" la torre.