TORRE DE MONTFERRI
(Alt Camp)
 

Vista general
Una vista de la torre
Porta d'entrada Interior. Unes escales permeten accedir a la part superior de la torre

 


 


Aquesta torre procedent d'una fortalesa medieval es troba als afores de la població en el cim del Torregrossa. El nom de Montferri apareix per primera vegada en els inicis del segle XI, en el moment que Adalbert d'Albinyana fa donació del lloc al monestir de Sant Cugat. L'any 1214 a la mort de Guilleuma de Castellvell passa a poder del seu fill Guillem de Montcada, el qual fa donació al monestir de Santes Creus en 1230.
Era en ruïnes ja a mitjan del segle XIX.

Situació En terrenys del municipi de Montferri (Alt Camp) – Tarragona

Accés Visitada el 13/11/2008 : Circulant per la carretera T-204, accedim a Montferri per l'entrada situada a N 41º16'08" / E 1º21'50" (Hi ha una altra entrada, en una rotonda, que dona accés a Montferri, al Santuari de la mare de Déu de Montserrat (*) i a la carretera que es dirigeix a la veïna població de Salomó) i ens trobarem circulant pel carrer anomenat Avda. Tarragona. Molt aviat trobarem un trencall (N 41º15'57" / 1º21'50"): una paret coronada per una petita barana de ferro, separa la avinguda per on veníem del nou carrer que surt a la dreta i en direcció avall, por on continuarem.
Trobem un altre trencall a ma esquerra (N 41º15'55" / E 1º21'43"), anunciat amb un cartell: Vilabella, i seguirem en aquesta direcció (A la dreta deixarem els antics safarejos).
Finalment tornarem a trobar un altre trencall ( N 41º15'52" / E 1º21'43"), anunciat amb un cartell de color verd, de senderisme: Salomó per la Polla-Rossa. Continuarem en aquesta direcció.
Transitarem durant uns 1400 metres per una estreta carretera asfaltada, on moltes vegades, dos vehicles no poden creuar-se, fins arribar a un lloc on s'acaba l'asfaltat, tot i que el camí encara continua.
A l'esquerra hi ha un lloc adient, on aparcarem el cotxe (N 41º15'11" / E 1º21'39"), i ens disposarem a seguir a peu. Aquí mateix descobrirem l'inici d'una pista de muntanya, que enfilant-se progressivament ens durà en mitja hora, en direcció a una gran torre elèctrica, que dalt d'un turó comparteix veïnatge a les alçades, amb la torre de Montferri situada en un altre cim molt proper. A mig camí ja son visibles les dues torres.
En la darrera part de la pujada, la pista es va fent cada vegada més estreta, fins convertir-se en un petit corriol molt costerut, amb forta pendent.

Situació exacte de l'edificació: N 41º15'05" / E 1º22'02".

Estat Restaurada. Lliurament accessible. Estupendes vistes als voltants.

Altres : En aquestes contrades també se la coneix com la Torre dels Moros.