TORRE FOSSADA
(Vallès Occidental)
 

Vista de la torre

Vistes de l'ampli i profund fossat Altre vista de la torre

 


 

La torre fossada fou construïda a mitjans del segle XIX i formava part de la línia de telègraf òptic militar de Barcelona a Lleida. Es comunicava amb les torres situades a Molins de Rei i Esparreguera amb una estructura situada sobre la torre que era formada per un pal vertical fix i un de transversal que podia ser inclinat 45º a esquerra i a dreta, amb un cercle a cada extrem. Una politja permetia el desplaçament d'un tercer cercle amunt i avall del pal vertical, aconseguint així un total de 20 combinacions possibles. A la nit els cercles eren substituïts per fanals.
El 24 de gener de 1939 la torre, abandonada des de finals del segle XIX, es va convertir en un últim punt de resistència de les tropes republicanes davant de l'exèrcit franquista. Un cop restaurada per l'Ajuntament de Castellbisbal, avui forma part del catàleg 100 elements del patrimoni industrial de Catalunya. (Font : Web de l'Ayuntament de Castellbisbal

Situació : Dalt d'un turó que domina el congost del pas del Llobregat per Martorell, situat en el terme municipal de Castellbisbal (Vallès Occidental) – Barcelona

Accés : Visitada el 22/11/2008

Procedents de Barcelona, i circulant per l'autopista A-2, en sentit Lleida, prenem la sortida anunciada: PK 588: Olesa – Terrassa. Ara ens hem de dirigir en sentit Terrassa. Circularem una estona per la carretera BV-1201, fins arribar a una cruïlla amb la carretera C-243, on girarem cap a l'esquerra. Tot seguit trobarem una rotonda que ens permetrà abandonar la carretera, per la sortida ( N 41º28'43" / E 1º56'34") que a la dreta, s'enfila decididament cap a una urbanització. Ens trobarem circulant successivament pels carrers passeig Nª. Sª. de Montserrat i passeig de la Masia, on a l'arribar a les coordinades 41º28'43" / 1º56'56" trobarem a la nostra dreta l'inici del carrer Passeig de Sant Llorenç (veure mapa Google). Continuarem en aquesta direcció fins el final del carrer, no sense executar amb dificultat la maniobra de gir degut a la pronunciada corba existent en aquest lloc.
Durant el curt recorregut trobarem un senyal que ens diu que és un carrer sense sortida. Obviarem aquesta informació, doncs al final del carrer trobarem l'inici d'una pista de muntanya (*), sense asfaltar, que en un recorregut d'uns 700 metres, ens durà al nostre objectiu.

Tot i que durant aquest recorregut trobarem uns cartells informatius guiant-nos sense dificultat fins la torre, deixem constància aquí de la situació dels tres trencalls que trobarem, en previsió de que desapareguin els cartells:
1º trencall: 41º28'32" / 1º56'46" – gir a la dreta
2º trencall: 41º28'32" / 1º56'45" – gir a l'esquerra
3º trencall: 41º28'29" / 1º56'35" – gir a la dreta
I arribarem a un lloc, degudament senyalitzat, on aparcarem (41º28'29" / 1º56'34") còmodament el vehicle.
Finalment, continuarem a peu uns cent metres fins arribar a tocar de l'edificació.

Situació exacte de la torre: N 41º28'27" / E 1º56'30".

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Estat : Restaurada molt acuradament, en un entorn molt bonic. Les vistes sobre la vall del Llobregat son esplèndides.

Altres : El més espectacular de l'edificació és sens dubte l'ampli i profund fossat que rodeja completament l'edificació.

Visitants, aneu amb compte, doncs si hi caieu, no en sortireu fàcilment ...