TORRE DE L'ERMITA
(Baix Ebre)
 


Vista de l'edificació
 


 


La Torre de l'Ermita és actualment una reedificació d'una antiga fortificació medieval. L'estructura és un basament en talús de la torre medieval, la resta de la torre va ser reedificada l'any 1936. Es de planta quadrada per la part nord-oest i de planta rodona per la part sud-est. L'accès a l'interior es realitza per una petita porta dovellada. A la cara frontal hi ha quatre làpides, dos de les quals esmenten les reedificacions realitzades durant els anys 1586 per en Jordà, i el 1856 per Guzman de Villoria. Les altres dues làpides són de l'any 1936, i en una d'elles es cita la reconstrucció feta per Bau Nolla.
L'ermita fou provablement una almúnia àrab. Va ser donada al cavaller Bernat de Belloc l'any 1148 per Ramon Berenguer IV, el qual va prendre possesió del lloc a l'any  següent.

Situació : Al terme municipal de L'Aldea (Baix Ebre) - Tarragona

Accés : Visitada el 29/02/2008. Donada la dificultat que a vegades comporta orientar-nos en aquesta extensa zona agrícola – Delta de l'Ebre – intentarem situar aquesta edificació, partint de la ubicació de la torre de la Burgasènia (veure dades d'aquesta edificació).

Cal abandonar la finca on hi ha la torre de la Burgasènia i sortir a la N-340, en sentit L'Aldea, però de seguida, a la mateixa corba, a ma dreta, hem de tornar a abandonar la N-340, entrant en un camí sense asfaltar, i de nou cap a la dreta, hem d'anar a tocar la paret del darrera de la finca de la Burgasènia ( La part superior d'aquesta torre és aquí perfectament visible). Hi ha un cartell de senderisme que indica "Ruta de les tres torres". Continuant per aquest camí, hem de seguir-lo intuïtivament cap al davant i cap a l'esquerra quan no és possible, i de nou cap endavant, fins a trobar un canal, que ens barra el pas i que creuarem pel primer pont que trobem.

A l'altre costat, hi ha una carretera asfaltada, que seguirem cap a l'esquerra. Cap al final d'aquesta carretera, al fons, ja és visible la torre. En un trencall, a la dreta i continuant recte després, arribarem a la torre i l'església de la mare de Deu de L'Aldea.

Situació de l'edificació: N 40º43'52" / E 0º37'41". Evidentment, hi ha altres itineraris per arribar-hi.

Estat : Restaurada. Visible exteriorment. Es pot fer un complert recorregut de circumval·lació a l'edificació. Desconeixem si és visitable. Còmode aparcament als voltants.

Al davant de la porta d'entrada a la torre hi ha rellevants restes d'excavacions arqueològiques.