TORRE DEL CASTELL DE CARDONA
(Bages)
 

La Torre de la Minyona data del segle XI. En el segle XVIII se li va retallar part de la seva altura per a instal·lar un canó pel que resten tan solament uns quinze metres. Segons la tradició en aquesta torre va estar reclosa Adales, la filla del vescomte Ramón Folc i la seva dona
Engúncia, a fi d'allunyar-la del seu enamorat musulman  del castell veí de Maldá.

 


 

A Cardona (Bages).      GPS :
N 41 54 51 E 01 41 08

Documentat des del 981 conserva elements de l'època medieval. El llinatge Cardona té el seu origen en els vescomtes d'Osona el 1062 que posseïen el castell. Les muralles que envolten el conjunt daten del segle XIII així com les vuit torres que ho acompanyaven.

Actualment és Parador Nacional. El Parador se situa sobre un promontori, en un recinte fortificat del S. IX, en el qual es troben al seu torn, la torre Minyona,  i l'església col·legiata de Sant Vicenç consagrada l'any 1040 que conté elements representatius del romànic català dels voltants i alberga els sepulcres de la família Cardona.

La seva situació proporciona una excepcional panoràmica de la ciutat i de les fèrtils terres banyades pel ric Cardoner. Algunes habitacions presenten l'encant dels llits amb dosel. Fosses, torres, muralles i elements gòtics s'uneixen a una decoració en la qual predomina el confort i un mobiliari medieval d'inspiració catalana. 

El conjunt disposava en principi un mur que ho envoltava però durant les guerres de l segle XVII (especialment la dels Segadors) apurats per la necessitat d'utilitzar l'artilleria s'envolta d'una segona muralla per ordre del duc de Medina Sidonia, lugartenient de Catalunya.