TORRE DE LA CARROVA
(El Montsià)
 

Accedint a la torre
 Vista de la façana principal de la poderosa mola  Vista posterior
 Detalls: finestres
 Estranys i a la vegada imponents matacans


 


Torre d'arquitectura militar  de planta rectangular, molt àmplia, amb merlets i matacans, finestrals gòtics i voltes gòtiques a l'interior. Les primeres noticies que tenim de la torre daten de 1313 any en que es venuda per Bernat i Guillem de Fenollar a Arnau de Pont. Després de passar per diversos propietaris (els Pollac i els Miralles) es adquirida pel monestir cistercenc de Benifassà.

Al 1443 la torre passa a mans de l'església (convent de Benifassà) fins el segle XIX, en arribar la desamortització de Mendizábal. A partir d'aquest passà a ser propietat del marques de Santa Maria. 
Durant el1562 s'obrí la porta de la planta baixa. Aquesta torre formaba part del comjunt de torres de defensa construides en epoca medieval al llarg del riu Ebre. Després de ser utilitzada com a habitatge va ser adquirida per l'Ajuntament d'Amposta.

De la seva estructura inicial destaquen els 16 metres d'alçada, les dos finestres geminades, els matacans i els merlets, cal ressaltar que fins a l'any 1562 la porta d'entrada era situada al primer pis, tot just sobre la porta construida aquell mateix any.
En nom de Carrova deriva d'Alcharrova, topònim àrab, i nom que es dona a la font situada als seus peus.

Comentaris : Situació Al terme municipal d'Amposta (Montsià) – Tarragona

Accés : Visitada el 9/2/2008: Procedents d'Amposta , entre el km. 6 i 7 de la carretera C-12, en sentit Tortosa, hi ha un trencall a l'esquerra perfectament indicat per accedir-hi, a més de que la torre ja és ostentosament visible.

Als voltants hi ha una extensa zona de picnic amb taules, seients i barbacoes.

Aparquem còmodament aquí. A peu, en cinc minuts, ens plantem davant mateix de la torre.

Situació exacte de l'edificació: N 40º44'34" / E 0º33'41"

Estat : Esplèndida edificació de planta imponent, acuradament restaurada. Exteriorment és lliurament accessible, es pot fer un recorregut de circumval·lació al voltant d'aquesta edificació.