TORRE DEL CARGOL
(La Noguera)
 

La torre vista des d'un altre angle

Vista de la torre.  Es pot observar clarament que el cos interior, fet de tàpia, té forma quadrada, recoberta exteriorment
per carreus de pedra tallada

Interior de la part superior de l'edificació, amb sostre de volta de canó. Suposem que el "grafiti" que es veu va ser pintat abans d'enrunar-se la torre ... Una important escletxa vertical amenaça seriosament la supervivència de la construcció

 


Originalment la torre és de planta quadrada (segle X), feta amb mur de tapia, envoltada per una altra construcció, amb carreus de pedra, de planta circular (segle XI).

Situació : A la vora de La Força, petit nucli del terme municipal de Ponts ( La Noguera ) – Lleida

Accés : Visitada el 25/10/2008:  Procedents d'Artesa de Segre i circulant per la carretera C-14 en sentit Ponts, entre els PK 111 i 112 (quasi davant mateix d'aquest darrer PK) coordinades GPS N 41º53'19" / E 1º08'42", cal entrar per un trencall a mà esquerra, indicat amb un cartell: La Força.

Circularem durant 1,8 km. ap. per una carretera perfectament asfaltada, fins trobar un altre trencall a mà esquerra ( N 41º53'51" / E 1º08'31"), sense cap indicació, on s'inicia una pista de muntanya perfectament transitable, per on continuarem en un curt recorregut aeri, fins que al cap d'aproximadament uns 700 metres, aparcarem en un lloc ( N 41º53'41" / E 1º08'15"), al costat d'una caseta, des d'on ja es veu molt propera la torre.

Al cap d'uns 5 minuts a peu, caminant pels vorals d'uns camps de conreu, arribarem fàcilment al nostre objectiu.

Situació exacte de l'edificació: N 41º53'38" / E 1º08'08"

Aquesta torre aglutinava entorn seu un petit nucli habitat del qual en subsisteix l'esglesiola dedicada a Sant Miquel, situada molt a prop, i avui arruïnada.

Estat : Malmesa. Lliurament accessible. Esplèndides vistes.