TORRE DE DEFENSA DE CAMPDÀSENS
(El Garraf)
 

Vista de la torre
 

 


Situació : Al massís del Garraf, en terrenys del terme municipal de Sitges (El Garraf) – Barcelona.

Estat : Ben conservada. El lloc està documentat des del segle XI. Propietat privada. A dia d’avui encara està habitada. Fàcil aparcament als voltants.

Accés : Visitada el 10/12/2010: Donat que aquesta construcció es localitza en un indret del massís del Garraf on també hi trobarem les torres de defensa de Can Amell i de Can Planes, descriurem  de manera conjunta l’itinerari que ens permetrà la descoberta d’aquestes tres edificacions.
 
L’itinerari proposat és el següent:

Procedents de Castelldefels i circulant per la carretera C-31 (Carretera de les costes del Garraf) en sentit Sitges, arribats a Vallcarca, prendrem una desviació a mà esquerra  (N 41º14’ 27” / E  01º51’47”), que ens permetrà creuar per sota la C-31, per un túnel, a l’altra banda del qual, ens quedaran a la dreta les instal·lacions de la fàbrica de ciment.

A continuació trobarem una rotonda on prendrem la primera sortida indicada per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a trobar una altra desviació, on continuarem per la dreta (N 41 14 35 / 1 51 35 -  Aquí sols hi ha un cartell que assenyala per anar a Áridos Uniland, S.A.). Passarem ara per sota de l’Autopista C-32.

A les coordinades N 41 14 59 / E 1 51 53 trobarem una discreta desviació a la dreta, per on continuarem, indicada amb un petit cartell per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a traspassar de nou l’autopista C-32, ara per un túnel (41 14 58 / 1 51 57) i a l’altra banda ja ens trobarem circulant per una carretereta que enfilant-se, ens conduirà sense dificultat fins a la torre de Can Amell. Inicialment aquest proper recorregut discorre per una carretera força estreta on no hi caben dos vehicles a l’hora. De tant en tant hi ha racons al costat muntanya, que faciliten l’encreuament dels cotxes. Com a nota positiva cal dir que fins arribar a la planura superior, el recorregut transcorre per carreteres asfaltades.

A partir de la citada planura, l’itinerari discorre per camins de terra, a dia d’avui perfectament transitables i que amb comoditat ens permetran arribar primer a la torre de Can Amell ( 41º15’03” / E 1º52’32”), després a Campdàsens (N 41º15’37” / E 1º52’43”), i finalment, a Can Planes (N 41º16’09” / E 1º52’22”), localitzables una darrera l’altra, circulant sempre per la pista principal.

Situació de la torre de Campdàsens: N 41º 15’ 37” / E 1º 52’ 43”   Altitud: 229 m.
 
Altres : A Campdàsens hi ha la petita capella de Campdàsens, del segle XIX, amb campanar d’espadanya, amb dues campanes.

Durant el recorregut de Can Amell a Campdàsens, passarem per davant de dues cases: Can Robert (A la dreta) i Can Fontanilles (A l’esquerra).

Durant el recorregut de Campdàsens a Can Planes, a més de Can Lluçà, deixarem després a la dreta, la Casa Vella.

Aquestes minses dades donen una idea de fins a quin punt està o ha estat ben poc habitada aquesta zona.