HISTÒRIA GRÀFICA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS   (2)
 
 
Pont camí a Sant Iscle l'any 1912 
Desaparició del pont entre Cerdanyola i Ripollet per la riuada de 1962
Col.locació de la primera pedra del col.legi Sant Marti el 26  de gener de 1966. Disposava de dotze seccions composta per dos edificis de sis aules cadascun.
11 novembre. 1967. Inauguració del Grup Escolar Sant Martin, beneït pel rector D. Juan Gili. Els habitatges dels mestres eren al solar existent entre els carrers Indústria i Belles Arts.
Can Fatjó any 1959
 
Cerdanyola any 1962 vist des de Les Fontetes 
 
Carrer Santa Anna pels volts de 1960 ple d'horts a banda  i banda del camí de terra. 
 
Carrer de Sant Marti al voltant de 1955 
 
Habitatges de treballadors d'Uralita enderrocades per fer habitatges però de  moment només és un solar al carrer Barberà. 
 
Aquest és un forn ibèric que vaig fotografiar al voltant de 1965. Tenia unes dimensions aproximades de 3x3 metres i una alçada de 2 metres. Es trobava a pocs metres del Museu Ibèric però segons sembla al construir-se el museu i explanar les terres del recinte, aquestes van tornar a sepultar al forn. Algun dia probablement tornarà a ressorgir  
 
Masia i pati de Can Banús al 1920. Les primeres dades
assenyalen que ja existia al segle XIV. Conegut com Mas Borrell. Va ser un segle desprès quan va passar a la família Banús. Entre 1917 i 1927 es van encarregar del seu funcionament en règim de masovers la família Ramon Farré i Rosa Payerol.
Ja desapareguda, ocupa el seu lloc al passeig de Cordelles l'hotel "Los Palacios"
 
 
El barri Banus en plena expansió. 
  
Fàbrica de gasoses Zarroca. Any 1930 al carrer Nord 
  
Espectacle al Teatre Talia. Ocupava l'espai de l'edifici Talia en "els quatre cantons" (ctra.de Barcelona i av. Creu Roja). Periòdicament havien funcions de teatre alternant-se amb el de cinema. Treballadors d'Uralita pertanyien a l'elenc del teatre. 
 
Accident a els quatre cantons al 1965. Al fons es veu l'edifici del Teatre-cinema Talia ja tancat a tota activitat  
Activitat a les terrasses del bar Salla a tocar l'estació del  FF:CC. S'observa que encara existia l'era de Can Altimira.Desaparegut.
En aquesta torre situada al carrer Sant Ignasi (avui Avinguda Catalunya) cantonada Rambla de Montserrat es trobava la casa de l'insigne Carlos Buïgas el 1970.  Observeu la gran quantitat d'elegants torres que contrasten amb les bigarrades habitatges actuals. Desapareguda.
 
Berenador a les Fontetes anys 1949 on els caps de setmana es ballava al so d'un giradiscs 
Aquesta imatge va ser presa aproximadament al voltant de 1930 
 
Primer camp de futbol Xarau 1983. El costat el Pavelló  
  
Detall de terrenys de Les Fontetes l'any 1912. Tot eren camps de cultiu amb la muntanya del Asland com a observador.  
 
Carretera Flor de Maig 
 
Aquest edifici al carrer Barberà va ser enderrocat per donar pas a habitatges. Sobre els anys 1950 estava ubicat el col·legi Nacional del carrer Barberà
 
Casa al carrer Gran Via Prat de la Riba cantonada Mancomunitat
 
La Torre Sauret bella i senyorial, catalogada com a Patrimoni de la ciutat, però que finalment va sucumbir davant la picota, era al carrer Gran Prat de la Riba cantonada Mancomunitat. 
 
Bloc de tres cases d'estil modernista de les quals només resten les façanes, es troben el carrer Gran Via. La resta és construcció nova.
 
Una de les últimes torres abans de caure, existents a la vorera de números parells del carrer de Sant Francesc. Corresponia al nombre 14.  
 
Processó del Corpus sobre 1960. Fotografia presa des del pont del ferrocarril. En tots dos costats, Bar Salla a l'esquerra i Hotel Nord a la dreta.
 
Carrer de Santa Anna sobre 1900. Observeu la quantitat de cultius als llarg del carrer. A principis del segle XX la producció agrícola estava centra en l'ordi i el blat, el vi, els llegums i la llenya. 
Corria l'any 1958 quan el 16 d'abril un aparatós accident va assaltar la tranquil·litat a les gents de Cerdanyola. Allà a Terrassa un tren estacionat a l'andana i amb el fre no massa fort al creuar un altre tren per la via contrària, les vibracions el van acabar d'afluixar amb la qual cosa tot i que el terreny era pràcticament horitzontal va iniciar un lent viatge sense el conductor en haver-se hagut de baixar uns instant del comboi. Ningú més que el personal de terra coneixien la situació. Va començar a prendre velocitat en la baixada cap a Sabadell i s'anava passant les estacions.
Mentre Renfe, assabentat del problema es comunicava amb les estacions perquè deixessin el pas lliure amb l'esperança de desviar-lo a una via morta en arribar a Montcada Bifurcació. Però el desconeixement dels viatgers en veure passar de llarg el tren per l'estació de Cerdanyola van decidir estirar el fre d'alarma i produint el consegüent descarrilament uns metres abans d'arribar al riu Sec quan s'uneix amb el Ripoll.. Pràcticament a l'alçada de Cal Masot.
 
Casa Bisbal (1914) obra de Josep Coll i Vilaclara que finalment pasa a exercir funcions de restaurant sota el nom de Cercavins, al carrer Sant Francesc 21. Desapareguda.
 
Aquesta foto es va prendre el 26 de gener de 1948 al transcurs d'una plantada d'arbres al carrer de Sant Iscle i correspon amb la primera Festa de l'Arbre a Cerdanyola.  
 
El Celler Cooperatiu al 1935, ja desaparegut 
Una mostra d'aquesta raïm la proporciona aquesta imatge a Can Fatjó al voltant de 1945. 
 
Recollida de raïm. Al voltant del vuitanta per cent eren vinyes i el reste cereals. En moltes cases que disposaven d'hort i vinyes (en propietat o llogats), vivien d'ells. El vi, fins que es va crear el Celler Cooperatiu, ho feien a la pròpia casa trepitjant el raïm al cub amb els propis membres de la casa o contractats; es posaven en botes i es venien. 
 
Recollida patates 
 
Era Can Xercavins a principis de 1900 
 
Era Can Mas a principis de 1900 
Masia Can Canaletes a principis de 1900 
 
Tras la creació de un nou nuclui urbà a l'entrada de Les Fontetes es va crear un pont de formigó que va ser inaugurat l'1 de febrer de 1963. Va presidir l'acte el secretari adjunt del Govern Civil, Pedro Gómez Quintana i l'alcalde de Cerdanyola  Domingo Fatjó entre d'altres. Un any més tard es constitueix oficialment el barri de Les Fontetes.
 
11 novembre 1967. Inauguració de la plaça Carles Büigas a Cerdanyola.
"I ens trobem ara en aquesta bonica plaça que l'empresa Sivis ha construït al cor del polígon urbanístic de Les Fontetes, per descobrir la làpida que, per decisió de l'Ajuntament, ha de donar-li el nom de Carles Buigas, il·lustre conveí nostre i home de ciència mundialment conegut, que ens honora amb la seva presència. Jo bé voldria poder ennumerar aquí els mèrits que concorren en tan il·lustre persona i que li fan creditor a l'homenatge que avui se li rendeix, però he de renunciar a fer-ho perquè no em considero capaç de reflectir adequadament els centelleigs que irradia la figura enlluernadora del Mag de la Llum. Només he de dir per justificar l'acord municipal de donar el seu nom a aquesta plaça, que no som nosaltres els que li honorem amb aquesta dedicatòria, sinó ell qui honora Sardanyola, residint entre nosaltres i deixen do la permanència del seu record en aquesta Plaça ". (Domingo Fatjo. Alcalde)  
 
Habitatges i comerços entre els carrers dels Ametllers i Estació. Es pot observar que tambe amès de ser habitatges les voreres han passat actualment a estar arran de terra. Hi havia el Bar Jordi, comestibles Escursell i un estanc.  
 
Una de les vistes de la Rambla. de Montserrat al 1970. 
 




 
2  3  4 5 6