JOSEP DE TOGORES I LLACH

 

 
 
 
 
 

Neix a Cerdanyola del Vallès el 19 de juliol de 1893. Mor a Barcelona el 17 de juny de 1970.

El seu naixement a Cerdanyola del Vallès, encara que casual, no deixa de ser enormement emotiu. Fill de Josep de Togores i Muntades, membre de la Lliga, president de l'Associació de Clubs de Futbol de Barcelona, cofundador del diari esportiu "El Mundo Deportivo" i realitzador cinematogràfic des de 1914. Josep de Togores i Llach, queda sord als tretze anys a causa d'una inoportuna meningitis. Això desenvolupa la seva afició a la pintura i a la literatura.

En els seus inicis comença a rebre lliçons dels pintors Joan Llaverias, Fernández de la Torre i Fèlix Mestres. Visita París i Brussel·les. Allí pinta “El boig de Cerdanyola”, que resulta premiat en l'Exposició Internacional de Brussel·les i és adquirit pel govern belga. Amb això dóna pas a una carrera de clara influència impressionista. Poc després pinta un retrat d'Enric Granats (Barcelona, col·lecció Carreres-Granats) i inicia una etapa en la seva carrera de clara influència impressionista. En 1917 exposa en la sala de "La Publicitat" de Barcelona integrant-se a l’agrupació Courbet de Barcelona. Acabada la Primera Guerra Mundial, Togores torna a París i pren contacte amb Picasso, Braque, Soutune, Pascin, Modigliani i Max Jacob. Signa contracte amb el marxant Daniel Kahnweiler, el mateix de Picasso o Derain. És en aquesta època quan es destaca el seu període surrealista, corresponent aquest moment amb el de major proximitat amb l'avantguarda.

En 1921, comença a exposar els seus quadres en diverses ciutats europees i a dedicar una especial atenció als nus femenins, als quals va conferir un clar encant poètic. La seva etapa més pletòrica correspon als anys vint, la del realisme màgic i el subsegüent eclecticisme, on l'artista explora diferents estils, com ara el cubisme o l’academicisme. Exposa a Berlín el 1924, a la sala Parés de Barcelona el 1926 i el 1928 a Madrid. Aquest mateix any iniciant una etapa abstracta, exposa a la Biblioteca Nacional de Madrid, ciutat en la qual el 1950 fa una mostra de les seves obres religioses. La II Guerra Mundial, amb la qual van desaparèixer moltes de les seves obres en caure en mans de marxants i col·leccionistes, va suposar la caiguda de popularitat del pintor català. Togores, va tenir durant la seva vida diverses crisis de personalitat que van repercutir en la diversitat d'estils de la seva pintura. Durant aquests períodes, Togores va passar des de la influència que va tenir Cézanne en la seva pintura fins al realisme dur, passant pel classicisme, el cubisme, la recuperació del classicisme, el surrealisme i la seva volta a la figuració. Després del seu definitiu retorn a Barcelona, Togores exposa de nou a la sala Parés, on és visitat pel seu gran amic, l'escultor Arístides Maillol.

Les diverses exposicions que s'han celebrat en els últims anys gràcies al suport d'Antonia Berchthold, vídua de Togores, estan contribuint a ressuscitar Togores i posar-lo en el lloc que havia ocupat en la pintura europea durant els anys vint:

 

On classic gropund Londres (1990)

Palau de la Moja i a la Sala Parés, 56 obres (1993)

El surrealismo en España. Madrid (1994)

Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, 87 olis i 33 dibuixos (1997)

Un accident de circulació posa fi a la seva vida tres dies després. Era el 17 de juny de 1970.


El loco de Cerdanyola (1909)
La fiesta del trigo(cartel).
Les dormeuses (óleo)
Els jugadors de billar (óleo)(1920).
El vailet (1921)
Printania (1922)
El tonquinés (1921)
Els nuvis (1931)
CIM(1930)
Desnudo (óleo).
Aleix de Togores (retrato).
Manolo Hugué (retrato).
El gran retrato de la familia Mestre (1927).

El descando (1921)


 

"Desnudos en la playa" (1922)
Oleo sobre lienzo  89,5 x 116 cm

MUSEO NACIONAL REINA SOFIA


 

El loco de Cerdanyola (1909)
 

JOSEP TOGORES