ESGLESIA DE SANT MARTI

   Es la tercera església dedicada a Sant Martí de Tours que ha tingut Cerdanyola. La primera, a l'època medieval estava a l'interior de la serra de Collcerola a prop de l'actual masia de Can Coll.
   A principis del segle XVII, es va edificar l’església Vella entre les masies de la plana. L'actual va ser construïda entre 1902 i 1909 en una antiga zona d'horts cedida per Francesc Mariner i Moratona  entre Cerdanyola de Baix i Cerdanyola de Dalt.
   Claudi Duran i Ventosa (18..-1926) seguint un estil historicista molt eclèctic a l'exterior es barregen estils arquitectonics gòtic i romanic i en la desapareguda façana i en l'ocul que il-lumina el baptisteri es fa palesa la influència bizantina. El campanar es va afegir posteriorment seguint el disseny original.

El 1909 es van colocar a cada banda de l'altar dos grans mosaics d'estil modernista fets   amb tessel.les     ceràmica i marbre obra del prestigiós mosaista Lluís Bru Salells      (1868-1952) que representen dos miracles atribuïts a sant Martí: la resurrecció d'un catecúmen i la submissió de l'emperador Valentinia.


El 1947, es va construir la capella dedicada al Santíssim Sacrament que recorda una cripta romànica amb elements bizantins. El projecte era de l'arquitecte principal Eduard Maria Balcells (1977-1965). Gran part de l'imagineria de l’església es obra de l'escultor local Francesc Juventeny. (Sant Martí bisbe, Sant Crist...)

 


Sant Martí de Tours.

Es el patró de Cerdanyola del Vallès des de l'època medieval. Fou un soldat gal del segle IV que va arribar a ser bisbe de la ciutat de Tours (d'aquí el nom) i va ser el fundador de diversos monestirs. Se l'atribuiex  un gran nombre de miracles i la tradició l'ha envoltat de llegendes entre les quals destaquen les lluites amb el dimoni.
En Cerdanyola se li han dedicat tres esglèsies: la medieval, situada a la serra de Collserola, ara desapareguda;  l'anomenada església vella de Sant Martí (imatge del costat) i l'actual esglèsia parroquial.

 


D'un diari d'aquella època (30/9/1909) treiem la sigüent noticia:

"El templo es hermoso y muchas ciudades lo querrían para sí. De sólida construcción, con un ancho crucero y capaces naves, con grandes ventanales donde entra la luz a manos llenas, tiene el sabor de las modernas construcciones de estilo bizantino, no muy determinado y con el buen gusto de no seguir las extravagancias que privan en algunas construcciones modernas.
En 1906  se colocó la primera piedra de la nueva iglesia; hace bastante tiempo que estaba cubierta la bóveda y se celebraba allí la Santa Misa, pero faltaba la construcción del altar mayor y de los altares del crucero, y hoy con toda pompa se han inaugurado unos y otros. 
E1 prócer valenciano don Vicente Trénor, marqués de Cerdanyola, quiso dejar perpetuo recuerdo a la ciudad titular de su marquesado, famoso en los hechos de la historia catalana por su castillo de San Marsal, que se remonta al siglo XI, con la generosa dádiva del Altar Mayor.
Dirigió las obras don Claudio Durán y se encargaron de los trabajos de carpintería, dorado y cerrajería don José García, don Casimiro Llovet y don Ramón y don Andrés Buil, respectivamente; de los de albañilería don José Boilar de la escultura tallista don Francisco Rifá, y de los proyectos de altares, mosaicos, etc., don José Mestres.
Don Luis Brú, patentizb su primorosa labor con dos soberbios retablos de 20 metros de superficie, representativos de episodios de la vida de San Martín y el escultor don Rafael Atché añadió nuevos timbres de gloria a su fama de artista cincelando las hermosísimas imágenes de San Martfn, San Vicente Ferrer, San Isidro y Nuestra Señora del Carmen.
El altar lateral de la izquierda, dedicado al Sagrado Corazón tuvo como costeadores a la familia Planas y Casals. Asistieron a los actos religiosos el párroco de Cardanyola, Rvdo. don Angel Garriga, el antiguo párroco del pueblo, Rvdo. Dr. Canut (al oual se debían las primeras piedras de la obra), el Ayuntamiento en pleno presidido por su alcalde accidental don Domingo Fatj5, el Ilmo. señor Obispo de Gerona, Dr. Pol, que bendijo el templo, toda la población y los veraneantes que llenaban el templo en los divinos oficios cantados por una nutrida orquesta y masa coral dirigida por el Rvdo. Rodamilans, y en los cuales pronunció un elocuentísimo sermón el Rvdo. Dr. Mas, de Mataró."


Publicat en el Revista de Cerdanyola el mes d'octubre de 1970

Vista general de l'esglesia

Altar Major

 

Vista aèrea de l'esglesia

Rectoria

Obra de l'arquitecte Eduard Mª Balcells Buigas