Avui es el dia de la Truita.  Celebració Escolar de l'inici del Carnestoltes

     
   

El temps a Cerdanyola del Vallès 
Farmàcies de guàrdia 

 

 Elisa Riera i Miquel Sánchez ,
 Presenten el llibre:
el Priorat:  Llicorella i poesia
 a la Biblioteca Central

 
Els autors, Elisa Riera i Miquel Sánchez, amb diversos llibres de poesia publicats, s’han sentit atrets pel Priorat i han volgut recollir aquest esperit de comarca mestra en l’art del vi. Amb 61 poemes, d’estils diferents, han expressat en el llibre “El Priorat: llicorella i poesia”, el missatge de les vinyes prioratines.

L’Elisa té casa a Poboleda des dels temps del seu avi, mentre que el Miquel és barceloní. Els dos han participat els quatre darrers anys en recitals poètics celebrats durant la “Festa de la Verema a l’Antiga”, a Poboleda, amb un munt de poemes dedicats al vi, la vinya, la llicorella, la terra i el paisatge prioratí.

Reforçats per aquesta atracció pel Priorat, han dissenyat el present llibre de poesia, “El Priorat: llicorella i poesia”, en base a dos components principals. El primer consisteix en unes “Elegies d’Escaladei”, poemes dedicats al món monàstic de la Cartoixa; i el segon, “Llicorella i vi”, davalla a la terra i al conreu multisecular de la vinya.

El llibre aplega 61 poemes escrits a raó de la meitat cadascun. Dos autors amb dos estils diferents per fer una aproximació poètica al món rural del Priorat, centrat en la cartoixa d’Escaladei i el rosari de vinyes escampades pels costers,les feixes i les terrasses. I la imatge escrita va acompanyada per la imatge gràfica de 60 fotografies de vinyes, pobles, muntanyes, arbres i rius de la contrada.

Dijous 2 de març a les 19 hores
a la Biblioteca Central de Cerdanyola 

 

 Mor un camioner de Cerdanyola del Vallès al Vendrell en caure-li
a sobre del vehicle
una placa de formigó. 
Un camioner de 53 anys ha resultat mort aquest dimarts al migdia, al polígon industrial Les Mates del Vendrell, mentre sortia del pàrquing de la zona amb el vehicle pesant. L'home l'havia deixat estacionat per fer tasques de repartiment al centre comercial. A la sortida la cabina del vehicle, un camió de dimensions reduïdes, ha picat amb una placa de formigó, i aquesta s'ha precipitat aixafant, així, la part davantera del camió.

La víctima ha quedat atrapada a l'interior de la cabina. Els Bombers s'han desplaçat fins al lloc dels fets per tal d'alliberar el conductor, però no hi hagut res a fer per salvar-li la vida.

Sembla ser que el conductor estava desorientat pel polígon industrial. La víctima hauria preguntat a diversos establiments de la zona la seva ubicació mentre conduïa, abans d'entrar al pàrquing on ha tingut lloc l'accident. Els fets han tingut lloc al voltant de les 13 hores del migdia d'aquest dimarts.

Fins el punt de l'accident s’hi han desplaçat diverses dotacions de la Policia Local del Vendrell, els Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

(diarimes.com) 21/2

 Declarat bé cultural d'interès
 nacional el jaciment ibèric 
 de Ca n'Oliver,

 a Cerdanyola del Vallès


 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunicacions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultòrics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.

 Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demanava tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la promulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració

Dissabte 25

Gran Rua de Carnaval
 

 
 
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura convoca una nova edició de l’Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments (EFIM), un concurs de fotografia i patrimoni adreçat als joves, que té per objectiu apropar-los al patrimoni monumental, per tal que el coneguin, el valorin i el gaudeixin.

Hi poden participar els joves de 12 a 20 anys, estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius de qualsevol centre educatiu públic, concertat i privat de Catalunya.

Per participar a EFIM 2017, el centre educatiu, a través del docent responsable dels alumnes que hi concursin, haurà d’emplenar el formulari que es troba al web del concurs (
http://culturaeducacio.gencat.cat/efim).

El termini d’inscripcions finalitza el proper 31 de maig. Les fotografies s’hauran de presentar a través de la xarxa social Instagram i hauran d’anar acompanyades d’un text de creació relacionat amb la imatge fotografiada. S’admetran tots els treballs realitzats dins el curs lectiu 2016-2017.

 Programa d'actes

Dijous 23

A les 17:00 h. a la plaça de l’Abat Oliba rebuda del Gran Rei del Carnaval!
Amb la música d’en Jaume Barri comença la gresca, la xerinola i la festa! I mentre cantem i ballem donarem la benvinguda a Sa Majestat.

Carnestoltes. A veure què explica enguany el més gran dels poca-soltes! I com dicten les normes carnavalesques, celebrarem Dijous Gras amb pa, brou i botifarra d’ou!
Dissabte, 25

A les 16:00 h. Concentració de comparses a l’av. de Roma cantonada amb l’av. d’Espanya amb animació i organització de la sortida.
A les 17:00 h. Sortida de la Rua des del barri de Serraperera, la sortida s’anunciarà amb tres petards: 10 minuts abans, 5 minuts abans i a l’hora de la sortida de la rua.

Recorregut de la Rua: av. d’Espanya, c. de Francolí pg. de Cordelles, pl. de Francesc Layret, av. de Catalunya, av. de la Primavera, pl. de l’Estatut i parc del Turonet.

A les 18:30 h. ball de Carnaval amb l’orquestra AQUARIUM BAND i entrega dels premis del concurs de disfresses
De les 18:00 a les 22:00 h. hi haurà servei de bar.
De 18:30 a 22:00 h. al Parc del Turonet "BALL DE CARNAVAL"
 
Diumenge 26

A les 12:00 h. a la Plaça de l'Abat Oliba. Els nens i les nenes són els grans protagonistes de la festa de Carnaval de diumenge, un matí ple de música i sorpreses amb l'animació de Jordi Callau.
Veniu a lluir les disfresses i amb ganes de passar-ho bé, que el Carnaval aviat s'acaba i no torna fins l'any vinent!

Dimecres 1 de març, Dimecres de Cendra

A les 12:00 h.a la plaça de Francesc Layret, instal.lació de la capella ardent i inici de la vella de Sa Magestat el Rei Carnestoltes.
A les 18:00 h. Congregació del seguici fúnebre i les forces de l'infern davant de l'Ajuntament per a acompanyar el fèretre des de la plaça de Francesc Layret fins a l'Ateneu de Cerdanyola

A les 19:00 h. Solemne acte fúnebre d'enterrament de la Sardina amb la crema del taüt i l'actuació de l'Escola de Dansa i el Grup de Teatre de l'Ateneu, i la Colla de Joves Diables de Cerdanyola.

 El Departament de Cultura
 convoca una nova edició
 del concurs
 "Experiència Fotogràfica
 Internacional dels Monuments"


 
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura convoca una nova edició de l’Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments (EFIM), un concurs de fotografia i patrimoni adreçat als joves, que té per objectiu apropar-los al patrimoni monumental, per tal que el coneguin, el valorin i el gaudeixin. Hi poden participar els joves de 12 a 20 anys, estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius de qualsevol centre educatiu públic, concertat i privat de Catalunya.

Per participar a EFIM 2017, el centre educatiu, a través del docent responsable dels alumnes que hi concursin, haurà d’emplenar el formulari que es troba al web del concurs (http://culturaeducacio.gencat.cat/efim). El termini d’inscripcions finalitza el proper 31 de maig. Les fotografies s’hauran de presentar a través de la xarxa social Instagram i hauran d’anar acompanyades d’un text de creació relacionat amb la imatge fotografiada. S’admetran tots els treballs realitzats dins el curs lectiu 2016-2017.

Amb la voluntat de reimpulsar el concurs en la seva vocació europea, els 10 guanyadors viatjaran a Estrasburg per assistir a la cerimònia de lliurament de diplomes, que se celebrarà al Palau d’Europa, seu del Consell d’Europa, on es reuniran tots els joves guardonats dels diversos països participants.

També es premiaran els 20 treballs finalistes i els centres als quals pertanyin els alumnes premiats, que gaudiran d’una masterclass de fotografia.

El concurs EFIM va ser creat l’any 1992 per iniciativa del Departament de Cultura, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, patrocinades pel Consell d’Europa, per tal d’apropar els joves al patrimoni monumental. Des de la seva creació, han participat a l’EFIM prop de 300.000 joves provinents de 76 països de tot el món, que han presentat més d’un milió i mig de fotografies.

 Esther Pérez i Josep Tarrés debaten sobre la contaminació ambiental de l'amiant.El 23 de febrer, l'advocada Esther Pérez i el metge Josep Tarrés participaran al debat "La contaminació ambiental de l'amiant", que l'Associació d'Amics de la UAB organitza a les 19 h, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10. Barcelona).

L'amiant és un material molt comú en la construcció que pot provocar malalties de l'aparell respiratori. L'ús de l'amiant va ser prohibit a Espanya l'any 2001 però el material està present a molts edificis i pot representar un perill, per exemple, per a les persones que treballen en tasques de manteniment o d'enderrocament.

Esther Pérez és advocada del Col·lectiu Ronda i Josep Tarrés és metge de família, pneumòleg i membre de la comissió interdisciplinària que estudia els efectes de l'amiant en les poblacions de Cerdanyola del Vallès i Ripollet. Moderarà l'acte Joan Botella, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB i membre de la Junta Executiva de l'Associació d'Amics de la UAB.

Per assistir a l'acte, cal inscriure's escrivint a l'adreça amics@uab.cat o trucant al telèfon 93 581 14 90.

(Font: UAB)   

 

 Estudiantes de Bachillerato
de Barcelona harán de intérpretes de francés y alemán en la UAB. 
Más de un centenar de estudiantes de Bachillerato de centros de Barcelona, Rubí, Sabadell, Terrassa, Santa Margarida i els Monjos, Premià de Mar y Sant Pol de Mar --todos de la provincia de Barcelona-- harán de intérpretes de alemán y francés en la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Se trata de la tercera edición de la actividad 'Intérprete por un día', que organiza la Facultad de Traducción e Interpretación de la UAB este martes y también se llevará a cabo el próximo día 27 y el 6 de marzo, ha informado la universidad este lunes en un comunicado.

Está dirigido a alumnos que conocen estas lenguas, están interesados en desarrollar esta profesión y les servirá para conocer las tres modalidades de interpretación: susurrada, consecutiva y simultánea.

Asimismo, descubrirán la manera de trabajar de estos profesionales de las instituciones europeas y los profesores de la Facultad harán una demostración durante la jornada.

Los estudiantes pondrán en práctica sus habilidades como intérpretes, después de recibir las explicaciones de los docentes y lo harán desde las cabinas de interpretación, con un texto que habrán trabajado previamente. EuropaPress

(laVanguardia.com) 20/2

 

 El underground nacional
se cita con Cala Vento en el videoclip de “Isla desierta” 
Esta misma semana se ha hablado largo y tendido de “Fruto Panorama”, el segundo álbum de estudio de unos Cala Vento que perfeccionan su fórmula, confirman la apuesta y dan un gran salto hacia delante para confirmarse como una de las bandas más prometedoras del panorama nacional.

Una de las cartas de presentación de este su nuevo disco fue “Isla desierta”, tema para el que ahora estrenan un videoclip (en primicia con Mondo Sonoro) dirigido por Joan Bosch y que cuenta con la aparición de varios artistas y bandas destacados dentro del panorama underground nacional: Please Wait, Perro, Medusa Box, Baywaves, L’ Hereu Escampa, Opatov y Eric Fuentes. ¿Necesitas algo más?

Por el momento tienen fechas confirmadas para presentar su “Fruto Panorama” en diferentes puntos de la península, destacando Madrid, Cerdanyola del Vallès, A Coruña, Málaga, Bilbao, Iruña, Barcelona o Girona.

(elquintobeatle) 16/2

 Unos 300 estudiantes de UAB se entrevistan con empresas para orientar futuro


 
Más de 300 estudiantes de Economía y Empresa de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) se entrevistarán la próxima semana con empresas nacionales e internacionales en los campus de Bellaterra y Sabadell (Barcelona) para orientar su futuro profesional.

En un comunicado, la UAB informa hoy de que las entrevistas se llevarán a cabo entre el 21 y el 23 de febrero entre las 12.00 y las 14.00 horas en la Facultad de Economía y Empresa de los dos campus del centro.


Esta es la primera vez que esta facultad organiza una iniciativa de este tipo, que recibe el nombre de Jobs Week, con el objetivo de favorecer la orientación e inserción laboral de los alumnos del centro.

En total, los estudiantes, que provienen de los últimos cursos de grados y másteres de la facultad, podrán tomar un primer contacto con representantes de una docena de empresas y entidades nacionales e internacionales, como Telefónica, Deloitte, Catalana Occidente, PwC o Grífols.

Asimismo, las jornadas ofrecerán orientación sobre la situación laboral en los diferentes sectores, así como la estructura de las empresas y perfiles de los puestos de trabajo, mientras que los alumnos también podrán entregar sus currículums. EFE

(laVanguardia.com) 17/2
 


                                                    Tal mes de febrer de fa 50 anys
      Mesos anteriors
   

 Resultats esport cap de setmana


 

Futbol. 3ª divisió
Vilafranca - Cerdanyola       2 - 3

OK Lliga femenina
Cerdanyola CH  - CHP Bigues i Riells     (Dia 26)

Hoquei Lliga Nacional Catalana
Cerdanyola CH  - CP Masquefa       4 - 6

Hoquei Lliga Nacional Catalana femenina
Voltrega - Cerdanyola CH B      0 - 0

Hoquei Lliga. 2a categoria A
Cerdanyola CH - G.E. i E.G.

  Hoquei Lliga. 2a categoria fem.
Lloret - Cerdanyola CH      
 1 - 3

 

 El Taulí aumenta
sus derivaciones
al Hospital General 
El Hospital General de Catalunya (HGC), propiedad del grupo Quirónsalud, atendió 120 derivaciones procedentes del Hospital Parc Taulí de Sabadell (Vallès Occidental) durante el pasado mes de enero, casi un 54% más que en el mismo periodo del año pasado, según datos de CCOO.

El aumento se produjo pese al compromiso del Departament de Salut de reducir la actividad pública en centros privados.

La mayoría de las derivaciones correspondieron a ingresos hospitalarios de pacientes que no tenían cama en el Taulí, debido a la saturación por la epidemia de la gripe, que afectó sobre todo a ancianos con patología múltiple, informó la secretaria general de CCOO en el HGC, Isabel Zapata. A diferencia de esta temporada, cuando la gripe llegó a niveles epidémicos en diciembre, en 2016 la epidemia alcanzó su pico máximo en febrero.

Sin capacidad

La sindicalista denunció que el Taulí no tiene capacidad para asumir todos los pacientes del Vallès y criticó la decisión del conseller Antoni Comín de reducir la actividad pública en el Hospital General de Catalunya. “El embrollo del Vallès era la crónica de una muerte anunciada, porque el Taulí siempre está colapsado”, afirmó.

Fuentes de Salut indicaron que ya se anunció que el proceso de desprivatización del HGC sería “progresivo”, informa Europa Press. El Departament de Salut se comprometió a informar a principios de este año de su propuesta de compra del hospital por 50 millones de euros al grupo Quirónsalud. La empresa ya ha rechazado la posibilidad de vender el centro médico.

(expansion) 17/2

La Hacienda catalana
choca con los funcionarios
y los alcaldes


 
Los sindicatos acusan a Junqueras de contratar ilegalmente a interinos, mientras que el recorte de oficinas en el territorio obliga a la Generalitat a hacer campaña con los regidores.

Está llamada a ser la Agencia Tributaria de la futura república catalana. Y, para ello, la Generalitat ha duplicado este año la partida destinada a sufragar esa gran estructura de Estado. Pero tanto los funcionarios como los alcaldes catalanes no acaban de ver clara la logística del proyecto.

Por un lado, el Gobierno catalán ha decidido tirar de personal interino para ocupar puestos de responsabilidad, algo que los sindicatos consideran ilegal. Por otro lado, el despliegue de la Agencia Tributaria de Cataluña (ATC) deja sin cobertura algunas zonas del territorio, lo que inquieta a los alcaldes afectados. Por ello, los altos cargos de la Vicepresidencia económica de la Generalitat, cuyo titular es Oriol Junqueras, se han visto obligados a hacer campaña mediante una ronda de contactos con 14 alcaldes.

La ATC, como ayer explicaba el propio Junqueras en una comparecencia parlamentaria, está en fase de expansión, tanto en materia de recursos personales como informáticos. La idea es dotarse de una red con capacidad para gestionar todos los impuestos que se recauden en Cataluña –un potente programa llamado e-SPRIU sustituirá a G@audí--, aunque según le han hecho ver los grupos de la oposición, la Generalitat solo tiene competencias para gestionar los impuestos propios o cedidos.

DE 425 PERSONAS A 800

Pese a ello, Junqueras ha destinado para este año un total de 93,3 millones de euros a la ATC, lo que supone un aumento del 145% respecto al año anterior. Asimismo, pretende pasar de una plantilla de 425 personas a 800. No obstante, los expertos aseguran que la fiscalidad de una hipotética Cataluña independiente exigiría 5.000 empleados, como mínimo.

Las nuevas contrataciones han sido denunciadas por el sindicato UGT ante la Mesa Sectorial porque, según afirman, contratar personal interino para ocupar plazas de técnicos de gestores
tributarios de la Generalitat (más de cien personas), vulnera la ley 7/2007 de la Agencia Tributaria de Cataluña. Según esta norma, los cargos técnicos que tienen categoría de agentes de la autoridad, como es el caso, solo pueden ser ocupados por

funcionarios. Por ello, UGT cree que los funcionarios de carrera del cuerpo C, deben tener preferencia respecto a los aspirantes de la calle.

Fuentes del departamento de Economía aseguran que el proceso de selección se ajusta perfectamente a la ley, y que ha sido sometida al control de la comisión de retribuciones de gasto de personal. "La Agencia Tributaria es muy legalista en las convocatorias de personal, y los sindicatos son informados permanentemente", afirman estas fuentes.

TERRITORIO AL DESCUBIERTO

Pero la independencia fiscal tiene otro frente abierto: el malestar en el territorio. La Generalitat ha decidido prescindir de las 53 oficinas liquidadoras repartidas por todo el territorio, dependiente de los registradores de la propiedad.

Este colectivo profesional, que depende del Ministerio de Justicia, ha gestionado y revisado durante 40 años los impuestos de donaciones, de transmisiones patrimoniales y de actos jurídicos documentados que se pagan en Cataluña, evitando incluso el colapso en algunos momentos críticos.

Tras anunciarse el fin de esa colaboración –que los registradores impugnarán ante la Justicia por ejecutarse dos meses antes de lo previsto– que supone un ahorro de 27 millones de euros al año para la Generalitat, se produjo un goteo de mociones municipales en defensa de la continuidad de esas oficinas. Ayuntamientos como Esplugues, Cerdanyola, L’Hospitalet de Llobregat o Igualada emitieron resoluciones a favor del trabajo de los registradores.

Economía pretende sustituir esas 53 oficinas con la creación de 15 nuevas dependencias de la Generalitat antes de julio de este año. Una cifra que la administración catalana considera suficiente, pero que deja al descubierto zonas de la Cataluña central y pirenaica, de forma que muchos catalanes deberán recorrer bastantes kilómetros para hacer sus gestiones fiscales. Por eso, el secretario de Hacienda de la Generalitat, Lluís Salvadó, está inmerso estos días en una intensa labor de pedagogía municipal, pues tiene previsto reunirse con 14 alcaldes para explicarles el despliegue de la ATC.

(cronicaglobal) Mª Jesús Cañizares 16/2

 El primer molino terrestre superconductor, se gesta en España


 
Un consorcio fabrica con material innovador un prototipo de generador eólico con precio competitivo en 2020.

Una nueva generación de turbinas eólicas terrestres, más ligeras y eficientes que las actuales, está en gestación. El primer prototipo de generador para estos molinos se completó a finales del 2016 en un laboratorio de Cerdanyola del Vallès. Su corazón no está hecho de hierro y cobre, como en las turbinas actuales, sino de un superconductor, un material capaz de conducir corriente sin perder ni una gota de energía.

Los superconductores han sido la esperanza blanca de la tecnología durante décadas. Son perfectos para un mundo que no está pordespilfarrar energía. No obstante, su aplicación tiene un obstáculo: hay que enfriarlos a centenares de grados bajo ceropara que manifiesten su comportamiento. Emplearlos para cablear ciudades es prohibitivo puesto que se gastaría en enfriarlos más energía que la que ahorran. No obstante, empieza a entreverse su potencial en otras aplicaciones, como la generación de energía eólica.

El prototipo de Barcelona es el resultado de un proyecto impulsado por la empresa eléctrica Gamesa, con la participación del Institut de Ciència de Materials de Barcelona (Icmab, donde se emplaza actualmente) y del Instituto de Ciencias de Materiales de Aragón (ICMA), y la financiación del Ministerio de Economía.

En los últimos años se han multiplicado los proyectos para construir generadores basados en superconductores. No obstante, “todo el esfuerzo se ha hecho en molinos grandes 'offshore' [marítimos]. El nuestro se centra en aerogeneradores de potencia mediana 'onshore' [terrestre]”, explica Xavier Granados, investigador del Icmab.

ROTACIONES NECESARIAS

En las turbinas de este tipo, la velocidad de las palas se acerca a las 10 vueltas por minuto: con esta frecuencia, la punta de la pala se acerca peligrosamente a la velocidad del sonido, que podría romper el sistema. Para sortear el problema, detrás de las palas hay una caja de cambios, el multiplicador, después de la cual la rotación del eje alcanza las 1.500 vueltas por minuto necesarias para que elgenerador, que viene después, produzca energía.

El cambio primordial en un molino superconductor está en el generador. “En lugar de cobre y hierro en su interior hay cintas de segunda generación, unos filamentos superconductores”, explicaXavier Obradors, director del Icmab. No solo los filamentos no pierden energía, sino que tampoco se calientan, por lo que no se necesita la maquinaria de enfriamiento que precisan los metales tradicionales. Es cierto que hay que enfriarlos para que sean superconductores, pero los investigadores han diseñado un sistema eficiente que implica menos energía.

CAMBIOS EN EL MULTIPLICADOR

El otro gran cambio está en el multiplicador. Un generador a base de superconductores no necesita 1.500 vueltas por minuto para funcionar. El prototipo del Icmab tiene suficiente con 480: el conjunto de engranajes del multiplicador puede ser mucho más sencillo. “El multiplicador pesa más que el generador, es caro, tiene que estar lubricado y resistir los esfuerzos de las ráfagas”, explica Granados.

La disminución que prometen los científicos implica menos peso y menos costes de fabricación y manutención. “En el futuro queremos llegar aprescindir del multiplicador”, afirma Granados.

“Esa reducción es un argumento poderoso a favor de la viabilidad del proyecto: el multiplicador es la pieza más problemática”, afirmaTim Coombs, investigador en energías renovables de la Universidad de Cambridge, no implicado en el proyecto.

“De momento, desde Gamesa no prevemos trasladar este prototipo a una turbina real […] Todavía quedan elementos por desarrollar”, afirman en un correo electrónico Almudena Muñoz Babiano, jefa de proyecto de desarrollo tecnológico, y José Luis Rodríguez Izal, jefe de la sección de generadores de la empresa. No obstante consideran que el proyecto les ha servido “para identificar qué tecnologías" tienen que seguir desarrollando.

Granados cree que, si hubiera la financiación, el generador se podría integrar en un molino en dos años. También es optimista sobre los costes. “Hoy la instalación sería muy cara, pero la producción de superconductores va a aumentar: los precios podrían ser competitivos ya en el 2020”, concluye.


(diariocordoba) Michel Catanzaro / 13/02 Les Escoles i Instituts oferiran jornades de portes obertes
durant el mes de març

El període de preinscripció per al curs 2017-2018 per als estudis de segon cicle d'educació infantil, educació primària i educació secundària serà entre el 23 de març i el 4 d'abril.

Durant el mes de març les escoles i instituts de la ciutat oferiran jornades de portes obertes per a donar a conèixer les característiques dels centres i la seva oferta educativa. Els dies establerts, les famílies interessades rebran informació sobre el funcionament del centre així com els tràmits a seguir per poder fer la preinscripció i la matriculació del proper curs.

La preinscripció, que s'ha de tramitar entre el 23 de març i el 4 d'abril, està destinada als infants que durant el 2017 compleixin 3 anys, per als que comencin primer d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i per als que vulguin canviar de centre.

Podeu consultar les dates de les jornades de portes obertes de cadascun dels centres i tota la informació relacionada amb la preinscripció per al curs 2017-2018 a http://www.cerdanyola.cat/educacio/preinscripcio-3-16-anys


PREINSCRIPCIÓ 3-16 ANYS

Poden fer la preinscripció als estudis del segon cicle d'educació infantil, d'educació primària i d'educació secundària obligatòria (ESO):

Els infants que durant l'any 2017 compleixen els 3 anys i els que canvien de centre s'han de preinscriure en el termini establert pel Departament d'Educació.
Es poden matricular al primer curs d' educació primària els i les alumnes que compleixen 6 anys durant l'any 2017, els i les d'edat diferent als quals correspongui cursar aquest nivell educatiu perquè procedeixen del darrer curs d'educació infantil i els i les que canvien de centre.
Es poden matricular a primer curs d'educació secundària obligatòria els infants que compleixen 12 anys durant l'any 2017, els d'edat diferent als quals correspongui acadèmicament iniciar aquesta etapa educativa, i els que canvien de centre.

CALENDARI

La resolució per a la preinscripció del curs 2017-2018 es troba en tràmit de publicació al DOGC.

Els terminis de presentació de sol·licituds previstos són els següents:

Període de preinscripció entre els dies del 23 de març al 4 d'abril per al segon cicle d'educació infantil, educació primària, centres integrats i educació secundària obligatòria.

SOL-LICITUTS

Per accedir a una plaça escolar durant el període de preinscripció, cal omplir una sol·licitud. L'imprès de sol·licitud es pot obtenir als centres educatius o us el podeu descarregar des de la web del Departament d'Ensenyament de la Generalitat.

La sol·licitud s'ha de presentar al centre que s'ha posat com a primera opció i es recomana demanar més d'un centre educatiu per ordre de preferència.

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya també accepta sol·licituds telemàticament.

La documentació s'ha de lliurar dins del termini per a ser baremada. La presentació de més d'una sol·licitud o la falsedat o el frau en les dades aportades comporten la invalidació dels drets de prioritatque puguin correspondre.JORNADES DE PORTES OBERTES

Abans del període de preinscripció els centres organitzen visites i jornades de portes obertes per mostrar les seves instal·lacions, conèixer el seu projecte educatiu i el seu funcionament:

◘  
Escoles públiques:

ESCOLA BELLATERRA Dijous 16 de febrer, a les 15h, Divendres 3 de març a les 15h. Dijous 16 de març a les 9:30h. Cal trucar al tel 93 581 10 30 per inscriure’s a una de les sessions.
ESCOLA CARLES BUÏGAS Divendres 10 de març, a les 15:15h , i dissabte 18 de març, a les 11h.
ESCOLA COLLSEROLA Dimecres 1 de març, a les 9:30h, i dijous 9 de març, a les 18h.
ESCOLA MUNICIPAL  LA SÍNIA Dissabte 11 de març, a les 11h.
ESCOLA LES FONTETES Diumenge 12 de març, a les 11:30h, i dimecres 15 de març, a les 15:15h.
ESCOLA SALTELLS Divendres 17 de març, a les 15:15h i dilluns 20 de març, a les 9:15h.
ESCOLA SANT MARTÍ Divendres 17 de març, a les 9:15h i dilluns 20 de març, a les 15:15h.
ESCOLA SERRAPARERA Dissabte 18 de març, a les 11 h i dimarts 21 de març a les 15:15h.
ESCOLA TURÓ DE GUIERA Dissabte 11 de març, a les 10h i Divendres 17 de març, a les 15:15h
ESCOLA XARAU Diumenge 19 de març, a les 11h i dimecres 22 de març a les 15:15h
CEE JERONI DE MORAGAS Contacteu amb l'escola per concertar visita. Tel 93 692 21 39.

◘  
Centres concertats i privats:

FEDAC- Cerdanyola Diumenge 5 de març al matí.
ESCALADEI Contacteu amb l'escola per concertar visita. Tel 39 692 09 81.
COL·LEGI MONTSERRAT Contacteu amb l'escola per concertar visita. Tel 93 691 97 52.
RAMON FUSTER Contacteu amb l'escola per concertar visita. Tel 93 586 41 06.
ESCOLA WALDORF-STEINER EL TIL·LER Dissabte 11 de febrer, de les 10h.

◘  
Instituts públics:

I
NSTITUT BANÚS Dimecres 8 de març, a les 18h.
INSTITUT FORAT DEL VENT Dijous 9 de març, a les 18h.
I
NSTITUT GORGS Dilluns 6 de març, a les 18h.
INSTITUT JAUME MIMÓ Dissabte 11 de març, a les 11h.
INSTITUT PERE CALDERS Dilluns 13 de març, a les 18h.
CEE CFT FLOR DE MAIG Pendents de rebre dia i hora.


Font:Ajunt. de Cerdanyola

 El alcalde da a fiscalía los informes sobre la gestión de Cerdanyola Aparca


 
 
 El alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, ha entregado hoy mixta Cerdanyola Aparca.

Escolà (Compromís per Cerdanyola, CxC) ha entregado los cinco este mediodía en la Ciudad de la Justicia, después de que los grupos municipales de ERC y PP presentaran ante la justicia un informe sobre esta empresa, gestora de tres aparcamientos subterráneos y que ha quebrado.

El pleno del Ayuntamiento de Cerdanyola ha aprobado la provisión de fondos necesaria para afrontar la disolución y liquidación de la empresa, mientras que el gobierno local estudia la municipalización del servicio.

El alcalde ha entregado el informe que la Secretaría municipal libró el pasado 10 de enero en el que se apunta la posible comisión de delitos en la gestión de Cerdanyola Aparca y otros cuatro complementarios, realizados por servicios internos del consistorio.


Escolà asegura que los informes explican cómo se llevó a cabo la constitución y desarrollo de la empresa mixta en lo administrativo, una información que, según el alcalde, no constaba en el único informe de la Secretaría municipal.

El alcalde de Cerdanyola asegura que no tiene conocimiento de si ha habido o no algún delito en la gestión de la empresa y deja las conclusiones y las investigaciones a cargo de la fiscalía, a quien ha reiterado la colaboración del ayuntamiento para esclarecer estos hechos.

A mediados de enero, la formación local de ERC llevó a la justicia el informe de la Secretaría municipal y pidió a Escolà que hiciera lo mismo como máximo representante del consistorio, un caso que ahora lleva el juzgado de instrucción número 7 de Cerdanyola.

(laVanguardia)  EFE 
 
10/2

 El valor cadastral dels immobles urbans de Cerdanyola baixa un 24,6% en dos anys


 
El govern municipal de Cerdanyola ha decidit acollir-se, per segon any consecutiu, a la possibilitat d'actualitzar els valors cadastrals dels immobles urbans mitjançant el coeficient marcat des del govern central.

Enguany, aquest coeficient estableix una baixada lineal del 8% per a tots els immobles urbans de Cerdanyola.

Aquesta baixada se suma a la del 18% que es va aplicar l'any passat mitjançant el mateix sistema. Així, un immoble amb un valor cadastral de 100.000 euros l'any 2015, va passar a tenir un valor cadastral de 82.000 euros al 2016 i de 75.440 euros aquest any 2017. La baixada acumulada és per tant d'un 24,66% en dos anys.

Des de l'Ajuntament remarquen que, durant els anys de l'esclat de la bombolla immobiliària, els valors cadastrals haurien hagut de disminuir d'acord amb la davallada del valor de mercat dels immobles, complint d'aquesta manera amb la llei segons la qual el valor cadastral no pot superar el valor de mercat. Tanmateix això no es va produir, amb importants conseqüències, ja que el valor cadastral dels immobles urbans és un element que té afectacions de cara al càlcul de diferents impostos: IBI, plusvàlua, transmis-sions patrimonials, successions i donacions, IRPF dels propietaris de segones residències i en la concessió de les beques del Ministeri d'Educació.

A més a més, l'IBI i la taxa de residus domèstics contempla bonificacions i reduccions a la quota, respectivament, per les famílies nombroses i per les famílies monoparentals, sent un dels requisits que el valor cadastral de l'habitatge habitual sigui inferior a 100.000 euros. Per tant, amb aquesta baixada de valors cadastrals més famílies es podran acollir a aquests beneficis fiscals i reducció de quotes.

Per aquest motiu, des del govern municipal de Cerdanyola es valora molt positivament la baixada que ha realitzat en els darrers dos anys, ja que corregeix un problema que té repercussions positives per a les famílies de la ciutat.

(aFonsValles)
 

 La colaboración entre comercios de Cerdanyola del Vallès,
un caso de éxito.Ya hace unos meses que las gasolineras Nuroil, del Grup Sabater Nuri, lanzaron un revolucionario catálogo de puntos con regalos propios y de empresas externas. Son estos segundos regalos los que están llamando mucho la atención a distintos sectores retail, ya que evidencian el afán de contribuir a potenciar el comercio local.

El Grup Sabater Nuri, de momento, ha llegado a acuerdos con dos empresas, la ferretería Maranges y la Soul Detailer’s, centro de Detailing & Premium Car Wash. Cuando los clientes de Nuroil repostan en las estaciones de servicio están acumulando puntos que podrán canjear por productos de los supermercados Condis del Grupo, cafetería, restaurante… pero también pueden empezar a cambiar sus puntos por servicios en Soul Detailer’s o productos de la Ferreteria Maranges.

Así lo cuenta el responsable de Soul Detailer’s, Albert Alcántara, que asegura que formar parte de esta iniciativa “es una buena oportunidad para nuestro proyecto, ya que nos da visibilidad y la posibilidad de demostrar a los clientes de Sabater Nuri la calidad de nuestros servicios de detailing y lavados premium a mano, un servicio que se complementa muy bien con los servicios de Sabater Nuri”.

Por otro lado, Jaime Maranges, gerente de la Ferreteria Maranges,
asegura que rápidamente se sumó a la propuesta de Sabater Nuri
porqué “este tipo de colaboración en red proporciona valor añadido a los comercios y un mejor servicio a los clientes”.

Para el Grup Sabater Nuri es un placer poder aglutinar en su catálogo de puntos distintas empresas, que juntas, generan e incrementan sinergias entre empresas que conviven en la ciudad y comparten muchos clientes. Sabater Nuri está abierto a escuchar posibles propuestas de colaboración con el objetivo de seguir sumando comercios en su catálogo de puntos y mejorar así la experiencia de los compradores y usuarios de Cerdanyola del Vallès.

Sobre Grup Sabater Nuri El Grupo Sabater Nuri se fundó en Cerdanyola del Vallès en el año 1939. que comenzó su actividad con la distribución de carbón y leña a domicilio. Durante la década de los 60 y con la llegada de la industrialización, el grupo expandió su actividad y se inició en la distribución de gasoil a domicilio, ofreciendo sus servicios por toda la comarca del Vallés.

(laInformacion)   9/2

 L'exposició itinerant
 "Fotollibres. Aquí i ara"
 arriba al
 Museu d'Art de Cerdanyola 
◙  La mostra pretén apropar al públic el fenomen recent del llibre de fotografia i mostrar el canvi de paradigma que ha representat en la fotografia d'autor al nostre país.
◙  Està coproduïda per la Fundació Foto Colectania i la Fundació Banc Sabadell.

Divendres passat dia 10 es va inaugurar a Cerdanyola del Vallès l’exposició col·lectiva “Fotollibres. Aquí i ara”.
La mostra, que se centra en els llibres de fotografia editats al nostre país entre els anys 2011 i 2014, pretén ser un reflex de la varietat, tant dels gèneres fotogràfics com dels col·lectius, editorials i autors que l'han protagonitzat.

Participaran en la inauguració la regidora de Cultura de Cerdanyola del Vallès, Elvi Vila; el director del Museu d’Art de Cerdanyola, Josep Maria Romero, i el director de la Fundació Foto Colectania, Pepe Font de Mora.

Tots els treballs presents en aquesta exposició contenen el que el fotògraf John Gossage ha definit com un bon fotollibre: “Primer, ha de contenir un bon treball; segon, ha d'aconseguir que aquest treball funcioni com un món en si mateix; tercer, ha de tenir un disseny que complementi el tema tractat, i, finalment, el contingut ha de potenciar l'interès continu en qui el mira”.

Artistes i peces de l’exposició

La tria dels artistes i les peces ha estat a càrrec d’Irene de Mendoza, comissària de l’exposició. A partir d’una acurada selecció, qui visiti la mostra podrà fer-se una idea de l’eclosió del llibre fotogràfic en les seves més variades formes.

Els artistes que participen a la mostra són:

- Ricardo Cases (Oriola, 1971), amb Paloma al aire (Photovisión, Schaden, Dewi Lewis Publishing, 2011).

- Cristina De Middel (Alacant, 1975), amb Party (RM Verlag, 2013).

- Óscar Monzón (Màlaga, 1981), amb Karma (RVB Books / Dalpine,
  2013).

- Aleix Plademunt (Girona, 1980), amb Almost There (MACK / Ca
  l’Isidret Edicions, 2013).

- Simona Rota (Romania, 1979), amb Ostalgia
  (Fabulatorio/Cuadernos La Kursala, 2013).
- Txema Salvans (Barcelona, 1971), amb The Waiting Game (RM
  Verlag, 2013).

- Carlos Spottorno, amb The Pigs (RM Verlag / PHREE, 2013).

- Antonio M. Xoubanova, amb Casa de Campo (MACK, 2013).


L’exposició es completa amb fotollibres dels artistes següents:

- Laia Abril amb The Eplilogue (Dewi Lewis, 2014).
- Israel Ariño amb Atlas (Ediciones Anómalas, 2012).
- Rafael Arocha amb Medianoche (autopublicat, 2014).
- Alberto Feijóo amb Something we used to know (autopublicat,
  2013).
- Paco Gómez amb Photo Poche 103 (Fracaso Factory/Centre
  National de la Photographie 2012).
- David Hornillos amb Mediodía (Dalpine, 2014).
- David Jiménez amb Versus (RM Verlag, 2014).
- Ignasi López amb Agroperifèrics (Bside Books, 2012).
- Maíria Soares amb Este seu olhar (Siete de un Golpe, 2013).
- Juan Diego Valera amb Coma (Cuadernos de la Kursala, 2012).
- Fosi Vegue amb XX o XY (Dalpine, 2014).

El Museu d’Art de Cerdanyola, per mitjà de l’associació cultural A Bao A Qu, durà a terme activitats adreçades al públic en general. El servei educatiu de l’exposició proposa aprofundir en el món dels llibres fotogràfics descobrint i analitzant les tries que fan els fotò-grafs quan conceben els seus projectes i els editen en fotollibres.

Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura
“Fotollibres. Aquí i ara” és una de les mostres que formen part del Programa d’exposicions itinerants que el Departament de Cultura coordina, en cooperació amb els ens locals, amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans.

La mostra es podrà veure a Cerdanyola fins el 13 d’abril.

Horaris:
de dimarts a dissabte de 17.00 a 20.00 h
diumenges i festius d'11.00 a 14.00 h
diluns tancat(GenCat)  9/2

 Calendari Fiscal 2017


 
 
 

 La Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, declarada associació
d'interès cultural


 
 
El Govern ha acordat declarar la Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya com a associació d’interès cultural. Amb seu social a Sant Feliu de Llobregat, la Federació és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 1984 a partir de la unió de 27 colles geganteres.

En l’actualitat, l’entitat té 400 colles federades amb un total apro-ximat de 12.000 persones associades.

És una de les 32 federa-cions nacionals integrants del Consell de l‘Associacionisme Cultural, màxim òrgan consultiu del Departa-ment de Cultura en matèria de cultura popular i associacionisme cultural.

Va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya l'any 2000.

La Federació publica, des de l'any 1986, la revista trimestral Gegants, única en el món especialitzada sobre aquest tema, i organitza els certàmens anuals següents: la Ciutat Gegantera de Catalunya, la Fira del Món Geganter i la Trobada Nacional de Capgrossos.

A més, conserva el seu arxiu administratiu, amb informació sobre les entitats geganteres,  històric, que conté valuosos fons documen-tals sobre imatgeria.

(GenCat) 
 
 

 Dies Internacionals
i Mundials
de Febrer 2017


 
 
 
20 de febrer - Dia Mundial de la Justícia Social
21 de febrer - Dia Internacional de la Llengua Materna
22 de febrer - Dia del pensament scout
27 de febrer - Dia Nacional del Trasplantament
28 de febrer - Dia Mundial de les Malalties Rares
 

 NOVA MAQUETA INTERACTIVA DEL PARC NATURAL DE LA
SERRA DE COLLSEROLA

 
L’exposició permanent del Centre d’Informació del Parc s’ha ampliat amb una nova instal·lació que ens permetrà observar la serra a vol d’ocell, tot descobrint el seu patrimoni natural i construït, així com la seva història.

Si una cosa ens atrau de les exposicions són els models a una escala molt diferent de la real. Veient les coses des d’una perspec- tiva o amb un detall inusual, podem veure el bosc allà on només veiem arbres i comprendre les realitats més amagades, podem copsar i sorprendre’ns, sentir-nos Gulliver o viatgers en una nau microscòpica.

Ara al Centre d’Informació, i en el marc de l’exposició permanent, hem estrenat una nova maqueta que ens permetrà aixecar el vol sobre territori sense moure’ns ni un dit de terra, i que a més, gràcies a la tecnologia a l’abast, ens permetrà observar tot el Parc amb diferents esguards o filtres temàtics. L’espai més natural, l’espai que testimonia la història, l’espai de servei ambiental...

Es tracta d’una maqueta blanca a escala 1:15000, que esdevé interactiva gràcies a la tecnologia de videoprojecció, que permet dotar de llum i color el territori a la vegada que ens il·lustra amb informació complementària en una pantalla adjacent. Amb un sol clic podrem fer un vol històric i veure com ha evolucionat el territori les darreres dècades, així com la dinàmica de la vegetació, la composició geològica, la riquesa patrimonial, la distribució dels serveis i de les vies de comunicació, els municipis que integren el Parc.

Una nova eina i un recurs atractiu per a la divulgació dels valors del Parc en el seu conjunt, que esperem que ens sigui de molta utilitat.

(Parc Natural Collserola)
 
 

 Una vintena de pactes locals no arriben a mig mandat.
 
Els acords de govern entre ERC i el PDECat són els que
 menys han resisti

 
Encara no fa ni dos anys de la celebració de les últimes eleccions municipals -24 de maig del 2015 - i ja hi ha més d’una vintena d’ajuntaments catalans que han decidit modificar els seus governs.

Figueres, Cerdanyola del Vallès, Arenys de Munt i Malgrat de Mar han sigut les últimes poblacions amb canvis en el cartipàs. A la capital de l’Alt Empordà CiU ha fet fora els tres regidors del PSC després de no posar-se d’acord amb els pressupostos; a la ciutat vallesana, el PDECat primer, i ERC després, han deixat l’alcalde de la CUP en minoria; a Arenys, la CUP va trencar el pacte amb ERC, i el govern de Malgrat, del PSC, està en perill després que CiU, ERC i la CUP presentessin una moció de censura que encara no s’ha votat.

Davant d’aquestes ruptures, ¿quin partit és el que ha decidit tren-car més pactes municipals? Aquesta llista l’encapçala ERC, i la majoria de les ruptures s’han produït amb el PDECat. Tot i que al Parlament els dos partits treballin colze a colze dins de Junts pel Sí, en l’àmbit municipal les coses són diferents. Dels 41 consisto-ris que van optar exclusivament per aquesta aliança independen-tista, quatre d’ells ja han donat per finalitzat l’acord. És el cas de Creixell, Torroella de Montgrí, la Roca del Vallès i Canet de Mar.

Llibertat a les seccions locals

Les dues formacions nacionals asseguren a l’ARA que aquestes ruptures no afecten el seu dia a dia parlamentari. Des d’ERC, el vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització
 
d’ERC, Isaac Peraire, afirma que des de la seva formació es dona total autonomia als municipis: “Des de la secció nacional d’ERC
donem suport als grups municipals però en cap moment se’ls diu què han de fer”. Des del PDECat, David Saldoni, responsable de l’àrea de món local, també admet que les ruptures depenen de la “casuística de cada població” i afegeix que la decisió final recau en els municipis, mentre que des del partit “s’intenta que el que facin les seccions locals sigui al màxim de correcte”. En la mateixa línia que els republicans, Saldoni assegura que “no es pot obligar cap grup municipal a prendre cap decisió”.

Els partits d’esquerres independentistes tampoc estan exempts de ruptures. A Cerdanyola, Arenys de Munt i Monistrol de Calders els trencaments els han protagonitzat la CUP i ERC. Fonts cupaires afirmen que “el fet que les ruptures siguin amb ells és mera coinci-dència”.

El PP i C’s, els que més aguanten

Al Catllar, el PSC va sortir del govern municipal després d’una moció de censura presentada pels republicans, i està a punt de perdre l’alcaldia de Malgrat de Mar. I el PP i C’s són els partits que menys ruptures han registrat fins aquest moment. Els populars van decidir posar punt final a l’acord que tenien a Castelló d’Empúries, i van deixar el PDECat en minoria. En el cas de C’s, només han trencat el pacte que mantenien a Calafell amb el PSC, el PP i Unió i Alternativa.

(ara.cat) Marta Mollfulleda) 29/1

 Formación específica
en moldes, de ASCAMM 
La Asociación ASCAMM (Cerdanyola del Vallès), con el objetivo de paliar las necesidades de personal del sector de moldes y matrices, formará 30 nuevos profesionales con la colaboración de la Fundación Eurecat.

El sector de moldes y matrices, tras haber superado la dura crisis que se llevó por delante a numerosas empresas del sector, se ha ido recuperando progresivamente en los últimos 5 años, y ya acumula un crecimiento sostenido del 43% desde el mínimo histórico de 2010. Este crecimiento ha ido acompañado de un incremento de las exportaciones de moldes y matrices, que también se han incrementado más de un 40% respecto a sus mínimos.

Este crecimiento de las empresas ha sido tanto en maquinaria como en personal especializado, que ya se ha agotado y sólo se puede aportar nuevo personal a través de la formación.

En Diciembre de 2016 ASCAMM inició el curso de Mecanización por Arranque de Viruta, que tiene una duración 630 horas y que formará 15 alumnos.

Este Enero de 2017 se ha iniciado el curso de Mecanización por
Abrasión, Electroerosión y Otros Procedimientos Especiales (CNC) que tiene una duración de 630 horas y que formará 15 alumnos más.

Todos los alumnos que participaran en estas acciones formativas han sido seleccionados con el objetivo de poder mantener un nivel formativo de alta calidad.

Estos dos cursos estarán totalmente financiados por la Generalitat de Cataluña a través de la su línea de Forma i Insereix, que exige una inserción mínima del 60% de los alumnos formados.

Estos cursos pretenden incorporar nuevos profesionales y/o reciclar a personal del sector metalúrgico en la mecanización, tanto con máquinas convencionales como con CNC. Las dos acciones formativas van dirigidas a personas en situación de desempleo y no tienen ningún coste para los participantes ni para las empresas.

*Para más información: www.ascamm.org

(mundoplast.com) 26/01

 Actual cartipàs municipal
format per cinc regidors 


El “PRODUCTE DE COLLSEROLA”  ja surt al mercat.

 
Un cop aprovats els reglaments específics per al xai, el cabrit, les mandarines, el tomàquet, el vi i la mel, s’ha iniciat la comercialització dels productes amb el segel.

Des del mes de desembre ja trobem al mercatproductes etiquetats amb el segell de la marca de garantia “Producte de Collserola”. Els primers que s’han comercialitzat han estat les mandarines de Can Carlets i el vi de Can Calopa.

Al mes d’octubre la recentment creada comissió de segui-ment de la marca de garantia Producte de Collserola va aprovar els reglaments específics del xai, cabrit, mandarines, tomàquet, vi i mel. Amb aquest pas, i un cop ratificats aquest mes de desembre pels òrgans de govern del Parc, els productes que segueixin l’estàndard de la marca ja es poden comercialitzar amb el segell. Està previst que el llistat de productes de la marca de garantia es vagi ampliant amb d’altres de nous que s’hi vulguin acollir.

A la comissió de seguiment hi són representats tots els sectors implicats en el procés: productors, restauradors i administracions (Generalitat de Catalunya i els serveis tècnics del Parc).

Cal destacar que només podran utilitzar la marca i el seu logotip aquells productes produïts, elaborats, transformats i envasats en l’àmbit territorial del Parc Natural de Collserola, sempre que hi hagi infraestructures existents dins la serra per a la seva manipulació.

El Consorci, com a titular de la marca de garantia Producte de Collserola, la posa a disposició de tots els productors/es del Parc que tinguin interès a fer-ne ús i que compleixin amb els requisits establerts en els reglaments d’ús i els regla-ments específics. Alhora, també ofereix assessorament i suport en el procés administratiu.
Aquest segell forma part de les accions previstes dins el Pla agropecuari del Parc Natural de la Serra de Collserola (aprovat al mes de desembre del 2013).


(parcnaturalcollserola)
Acord per destinar un bosc
a dinàmica natural


 
 
Entesa per a la preservació d’un bosc d’alt valor natural on s’havia de dur a terme un aprofitament fuster planificat.

Durant el mes de novembre, l'entitat Accióna-tura i la propietat de Can Domènech, finca situada al municipi del Papiol, han signat una entesa per a la preservació íntegra durant 15 anys d'un sector forestal de 3,44 hectàrees que estava a punt de ser intervingut per al seu aprofitament fuster.

A canvi, i gràcies a la implicació econòmica de les botigues Natura Selection, Acciónatura ha fet un pagament per serveis ambientals a la propietat pel valor de la fusta que produiria el bosc durant 15 anys.

El rodal en qüestió havia estat considerat d'interès ecològic per part del Consorci i inclòs a la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona. Consegüentment, Acciónatura el va incorporar a la xarxa de rodals destinats a lliure dinàmica natural, en el marc del seu programa de boscos #Selvans, per assolir, així, la seva preservació. Parc de Collserola.

 
 

 Més de 100 municipis s’han adherit a la reforma horària.

 
 ◘ Una jornada a Barcelona posa de manifest l’èxit d’algunes iniciatives però també la resistènciper superar certes inèrcies.
 
◘ Els ajuntaments han avançat ja els horaris dels plens i actes culturals


La futura llei de la reforma horària, que el Parlament té previst aprovar durant el tercer trimestre d’aquest any, té previst donar un important paper accelerador als ajuntaments.

El repte és gran, però els impulsors de la reforma són conscients que les administracions locals han de tenir un paper clau per aconseguir el canvi organitzatiu que preconitzen.

Per això la tasca als municipis ha estat intensa i els resultats comencen a fer-se visibles. De moment ja hi ha 106 municipis que s’han adherit a la iniciativa de la reforma horària.

Esther Sánchez, presidenta del Consell Assessor per a la Reforma Horària, es felicita per la xifra però subratlla que encara representa només un 11% del total de municipis i que, per tant, el repte de la implantació al territori encara és gran. “Cal vèncer moltes resistèn-cies tant racionals com emocionals”, assenyala.

Sánchez va clausurar ahir una jornada a Barcelona per presentar públicament la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària. Durant la jornada una dotzena de representants municipals i portaveus d’entitats van exposar les iniciatives que s’han portat a terme per aconseguir avançar en la conciliació laboral i familiar.

Les exposicions van servir per posar de manifest les dificultats d’implantació i com costa superar algunes inèrcies. Especialment a les ciutats més grans, com va remarcar la regidora de Reus,  Monts-errat Flores. “Aquí és més difícil que en un poble petit”, va destacar, i va insistir que amb les mesures locals no n’hi haurà prou, “si no hi ha un canvi a la televisió i també a la logística, en el funciona funcionament de tots tres, per posar un exemple”.

Però també casos d’èxit com el de Vilafranca del Penedès, on la campanya Canvia el xip, canvia l’hora va aconseguir el setembre del 2015 que més de 200 botigues celebressin el dia dels horaris i

abaixes-sin persianes abans. El consens per tancar abans les botigues és una aposta que també ha tingut èxit a Argentona o a Lleida.

Tots els municipis van insistir en la importància de la conscienciació i que s’acabi generant la necessitat per part de la ciutadania.
La majoria han introduït canvis en les jornades laborals dels empleats i també han avançat els horaris dels plens i de les activitats culturals.

En el cas de Cardedeu, per exemple, els plens, que abans començaven a les set de la tarda, comencen ara a les quatre, i properament també tenen previst modificar l’horari de la biblioteca municipal .

Tant Barcelona com Terrassa van explicar les seves experiències per elaborar un banc del temps, i Sant Boi, adherit a la iniciativa des del 2014, va destacar que els plans pilot que s’han dut a terme en alguns barris han servit per identificar les dificultats que comporta aquest canvi de paradigma. “És un camí que no té marxa enrere, però també és un canvi estructural molt complex i és clar que es trobarà amb moltes resistències”, diu Sònia Guerra, de l’Ajuntament de Sant Boi. ■


“La necessitat de canvi ha de venir de les persones”

No totes les experiències relatades ahir han partit de les administracions locals, que ja disposen fins i tot d’una eina d’autoavaluació. De fet, les iniciatives que han tingut més èxit estan més lligades als comerços. És el que ha passat a Vilafranca del Penedès i també a la ciutat de Lleida, on una entitat, Slow Shop, va impulsar la campanya Temps per a tot, temps per a tothom, que va aconseguir un seguiment impensable en un
primer moment. Juliana Fernandes, presidenta de l’entitat, va explicar ahir que el 9 de novembre passat es va convidar les botigues a celebrar un dia “amb horaris europeus”.

“Fins fa un any a Lleida no es parlava del canvi d’horaris i ara pensem que el canvi és possible sempre que la necessitat de canvi vingui de les persones”, comenta Fernandes. La resposta dels comerços va sorprendre els mateixos impulsors. Al final van ser més de 165 els establiments que van tancar les portes a les set de la tarda. I això no va ser el més important, segons Fernandes: “El més important és que aquells que no van tancar ho van fer a dos quarts de vuit perquè no hi havia gent pel carrer.”

(PuntAvui) Virtudes PérezLos primeros europeos
tenían una dieta vegetariana

 
Así lo detallan en un artículo publicado recientemente en la revista 'The Science of Nature' tras detectar restos de gramíneas y polen de coníferas atrapados en el sarro de los dientes de un individuo hallado en el yacimiento de la Sima del Elefante de Atapuerca, en Burgos, de más de 1,2 millones de años de antigüedad.

Un estudio de la Universidad de Autónoma de Barcelona y el Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) ha permitido identificar que la dieta de las primeras poblaciones europeas era fundamentalmente vegetal y que aún no procesaban térmicamente estos alimentos antes de ingerirlos.

Así lo detallan en un artículo publicado recientemente en la revista 'The Science of Nature' tras detectar restos de gramíneas y polen de coníferas atrapados en el sarro de los dientes de un individuo hallado en el yacimiento de la Sima del Elefante de Atapuerca, en Burgos, de más de 1,2 millones de años de antigüedad.

Los autores de este hallazgo extrajeron y analizaron microscópica-mente dos muestras de 0,5 y 0,8 microgramos de uno de los premolares, que se sometieron a un proceso químico de espectrometría y cromatografía para identificar los microrestos vegetales y otros microorganismos contenidos en la placa.

Los restos de alimentos identificados en ATE9-1 no solo apuntan a un componente vegetal en la dieta de estos homínidos, sino

también a que el ambiente de hace 1,2 millones de años era más cálido que el actual y permitía el desarrollo de bosques húmedos y grandes praderas.

"Cabe destacar el hecho de que ninguno de los microrestos parece haber sido procesado térmicamente, lo que concuerda con las evidencias de ausencia de fuego en Eurasia previas a los 780.000 años", ha asegurado Ruth Blasco, investigadora del CENIEH.

Además de los restos de gramíneas y polen, los científicos también localizaron fragmentos microscópicos de madera que podrían corresponder al uso de palillos para eliminar los restos de alimentos que quedarían atrapados en los espacios interdentales. De hecho, "la mandíbula ATE9-1 presenta un surco de desgaste en uno de sus premolares que podría relacionarse con estos hábitos", ha añadido José María Bermúdez de Castro, también investigador de este trabajo.

En la Prehistoria más antigua la higiene dental era algo inexistente, por lo que algunos componentes específicos en la dieta permane-cen atrapados en las acumulaciones endurecidas de placa bacteriana como auténticas cápsulas del tiempo. "Esto nos permite obtener información sobre la dieta de los individuos afectados", ha concluido Blasco.

(ecoticias)

 Cerdanyola garantizará la fruta y
 verdura a persona y familias
 vulnerables 
El ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès garantizará la distribu-ción de fruta y verdura frescas a las personas y familias que se encuentren en situación de vulnerabilidad económica, informa hoy el consistorio.

La iniciativa surge del acuerdo firmado entre el ayuntamiento y la empresa Fruterías Punt Verd, con tiendas en el municipio, y, además de asegurar estos alimentos a las personas y familias vulnerables, también garantizar la privacidad mediante un sistema que permite que quien adquiera estos productos lo haga de manera anónima, sin haber de presentar ningún documento.

Según el consistorio, esto evitará que los perceptores de ayudas económicas públicas puedan ser "estigmatizados" por su condición, mientras que Servicios Sociales comunicará a la empresa frutera las personas o familias acreditadas y el consistorio determinará los productos básicos.

El convenio, de un año de duración, se suma al firmado con la empresa local Supermercados Martín en enero de 2016, que garantiza la distribución inmediata de productos de primera necesidad a personas o familias vulnerables. EFE

(laVanguardia.com)
 

  Bellaterra instala puentes entre
 árboles para evitar el atropello
 de ardillas 
La Entidad Municipal Descentralizada (EMD) Bellaterra ha insta-lado dos puentes entre los árboles en el punto kilométrico tres de la carretera BV-1414 --conecta Cerdanyola del Vallès con Sabadell-- para el paso de ardillas y, de esta manera, evitar que sean atrope-lladas.

El estudio, elaborado por el biólogo Josep Lascurain, ha consta-tado que, tras la colocación el pasado verano de estos pasos ele-vados, a 15 metros de altura, no habido más atropellos.

El proyecto no sólo ha consistido en la instalación de dos puentes, también se ha acompañado de unos comederos y unas cámaras de fototrampeo para detectar la presencia de estas especies, Lascurain ha asegurado que es una iniciativa pionera y "viable para la protección de las ardillas que es exportable a otros muni-cipios" del Vallès Occidental y el área metropolitana de Catalunya.

La EMD detectó diversos puntos de atropello frecuentes en esta carretera, que según la Diputación de Barcelona en 2013 pasaban 6.611 vehículos diarios, por esta razón decidió encargar el estudio al especialista y no ha descartado instalar más puentes en otros puntos.

Lascurain ha cifrado que Bellaterra dispone de 2,16 hectáreas de bosque maduro y cuenta con una presencia de estos animales de entre cuatro y seis por kilómetro cuadrado.

POR EUROPA PRESS / LAINFORMACION.COM 13/1
 

La Lliga Nacional Catalana d'hoquei es renovarà l'any vinent amb un format molt atractiu

 
La temporada vinent la Lliga Nacional Catalana patirà una profunda renovació que la posarà al lloc que es mereix. El nivell d'aquesta competició és altíssim i té un munt d'equips històrics de gran qualitat que, malauradament, es troben atrapats en haver-hi un sols ascens a Primera Divisió cada temporada. Ara arriba un nou format que farà que aquesta competició sigui molt atractiva de cara al públic i que mantingui l'emoció fins a final de temporada.

La Lliga Nacional Catalana tindrà dos grups de vuit equips cadascun, l'A i el B. Els equips que aquesta temporada l'estan disputant seran repartits en cadascun dels grups. La resta de places les ocuparan els equips que baixin de Primera Divisió i els que pugin de Primera Catalana.

Els dos grups disputaran una lliga regular de 14 jornades entre els mesos de setembre i desembre. Llavors els 4 primers classificats de cada grup passen al Grup 1 i els 4 darrers al Grup 2.

En aquesta segona fase de grups s'acumularan els resultats dels partits que ja s'hagin disputat a la primera fase, un sistema que s'havia fet servir fa molts anys a l'antiga Divisió d'Honor. És a dir, que cada equip sortirà amb sis jornades disputades fruit dels partits que haurà jugat a la primera fase amb els altres tres equips que l'acompanyaran a la segona fase.

En aquesta segona fase, que es jugarà entre gener i març, cada equip jugarà vuit partits, els corresponents als enfrontaments contra els altres quatre equips provinents de la primera fase.

Els quatre primers classificats del Grup 1 jugaran el play-off pel títol i, per tant, lluitaran per l'ascens. Els quatre últims del Grup 2 faran un play-off pel descens.

Eliminatòria de repesca

Però compte perquè jugar el grup 1 o el grup 2 en aquesta segona fase no descarta ningú pel títol ni pel descens. Els quatre últims classificats del Grup 1 i els quatre primers classificats del Grup 2 s'enfrontaran en una eliminatòria a doble partit en un mateix cap de setmana. Els quatre vencedors s'uniran al play-off pel títol i els quatre perdedors s'uniran al play-off per evitar el descens. Els enfrontaments d'aquesta repesca es faran segons la posició final de la segona fase:

4t Grup 2 contra 5è Grup 1
3r Grup 2 contra 6è Grup 1
2n Grup 2 contra 7è Grup 1
1r Grup 2 contra 8è Grup 1

Tots els partits de tornada seran a la pista dels equips del Grup 1.

Play-offs

Els play-offs d'ascens/títol i de descens es jugaran en tres rondes (quarts de final, semifinals i final) al millor de 3 partits. Els partits del play-off no podran acabar en empat i s'hauran de desempatar sempre mitjançant una pròrroga de 5 minuts i, si persisteix l'empat, amb un llançament de cinc faltes directes. El primer partit i el tercer
 

-si és necessari-, sempre es jugaran a la pista de l'equip millor classificat a la segona fase.

Els perdedors de cada eliminatòria de play-off s'enfrontaran en les rondes posteriors per tal de determinar la classificació completa.

La Lliga Nacional, un referent de l'hoquei català

Creada la temporada 1998-99, la lliga masculina de Nacional Catalana és la competició sènior de clubs d’hoquei patins més important de les que organitza la Federació Catalana de Patinatge. La juguen els 16 millors equips catalans, que lluiten per una única plaça d'ascens a la Primera Divisió espanyola, i el seu nivell global sovint ha estat fins i tot superior al de la categoria estatal immediata.

La prova d'aquest nivell és que 10 dels 58 equips que han passat per la categoria durant les 18 temporades des de la seva creació han arribat a l'OK Lliga i alguns d'ells, com el Moritz Vendrell, que es va proclamar campió la temporada 2007-08, fins i tot han guanyat posteriorment títols estatals i europeus. I dos dels seus tres últims campions, el CH Recam Làser Caldes (2013-14) i el Citylift Girona CH (2014-15), també estan jugant actualment a l'OK Lliga.

El CP Congrés-La Sagrera Es Mou, que aquest any la juga per 15a vegada, és el club que més temporades ha militat en la categoria reina de l'hoquei patins català, seguit pel CE Arenys de Munt, que hi va estar 14 campanyes consecutives fins que la 2012-13 va pujar a Primera Divisó, on encara es troba. El CH Caldes i el CP Taradell els segueixen amb 13 participacions.

Entre els equips que aquesta temporada la juguen, hi ha tres filials de clubs de l’OK Lliga (CE Noia Freixenet, Lleida Llista i CH Caldes) i quatre que ja hi van militar en el passat (Cerdanyola CH, HC Sentmenat, HC Piera i HC Ripoll).

Font: OKCAT 


Dies Festius a
Cerdanyola del Vallès el 2017 
 
   6 de gener - Epifania del Senyor
14 de Abril - Divendres Sant
17 de abril - Dilluns de Pasqua
  1 de maig - Festa del Treball
  8 de maig - Festa Local
24 de juny - Sant Joan
15 d'agost - Assumpció de la Mare de Déu
11 de setembre - Diada
12 d'octubre - Festa Nacional d'Espanya
  1 de novembre - Dia de tots Els Sants
13 de novembre - Festa Local
  6 de desembre - Dia de la Constitució Espanyola
  8 de desembre - La Immaculada Concepció
25 de desembre - Nativitat del Senyor
26 desembre 26 - Sant Estebán 

 

La Generalitat aprova
el calendari definitiu d'obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017 
 
Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals els ajuntaments poden substituir-ne dues dates. També poden fixar dos festius més per al seu àmbit municipal

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per l’any vinent. Els comerços de la ciutat de Barcelona podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017

Per a tots aquells municipis catalans que no hagin designat els dos dies addicionals d’obertura, s’entenen com a dates escollides el 12 d’octubre i el 3 de desembre de 2017

La Generalitat ha aprovat el calendari comercial definitiu d’obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017.

Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials.

 
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals, els ajuntaments poden substituir-ne fins a dues dates. D’acord també amb la Llei d’horaris comercials, s’afegeix dos dies més al calendari comercial, que els municipis han de fixar en funció del màxim aprofitament comercial i d’acord amb els comerciants.

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per al 2017 (que es recullen a la resolució EMC/2915/2016, de 21 de desembre publicada avui al DOGC). Entre ells, el consistori de Barcelona ha establert que els comerços de la ciutat podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017.

Pel que fa als dos dies festius addicionals d’obertura comercial autoritzada que poden fixar els ajuntaments, en el cas dels consistoris que no hagin designat cap data específica, s’entendran com a dates escollides i aplicables en els seus àmbits territorials el 12 d’octubre, i el 3 de desembre de 2017.


Calendari comercial per al municipi de Cerdanyola del Vallès

8 de gener
2 de juliol
1 de novembre
3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre
 

Collserola limita usos intensius com curses, pedalades i maratons.

Les restriccions a la zona natural barcelonina estan en vigor des d'ahir, 1 de gener, i pretenen regular les activitats esportives programades.

Volen minimitzar-hi l'impacte ambiental i aturar-hi els conflictes entre usuaris.


 
“Collserola ens cuida però també l'hem de cuidar”, afirma Isabel Raventós, cap del servei d'ús públic del Parc Natural de la Serra de Collserola. Amb aquesta filosofia, a partir de l'1 de gener han entrat en vigor una sèrie de restriccions que hi afecten directament les activitats esportives programades, és a dir, curses, maratons, caminades i pedalades. Raventós explica que des del 2010 s'ha viscut “un boom” tant del nombre d'esdeveniments que requerien l'autorització del parc com de les persones que hi participaven. Davant d'aquesta situació, el 2015 es va decidir posar-hi límits que han estat aprovats pels òrgans de govern després d'haver estat consensuats en la taula tècnica de treball amb els ajuntaments del Consorci. L'objectiu és minimitzar-hi l'impacte ambiental i aturar-hi conflictes entre usuaris.

“Aquest 2016 ha estat un any d'adaptació”, diu Raventós, que hi afegeix que s'han reunit amb les entitats i empreses que organitzen activitats programades a l'espai perquè coneguessin de primera mà les novetats, a banda de començar a posar límits en el nombre de participants en alguns actes esportius. “Vam fer la foto fixa de l'any 2015”, comenta la responsable, per referir-se al nombre d'activitats organitzades que es podran fer al parc. Concretament, es permetrà una cursa de llarga distància, dues maratons sense fer coincidir recorreguts, 20 curses cronometrades de mitja distància, 50 caminades i 15 pedalades. “Fa uns anys, teníem quatre o cinc peticions per fer aplecs o caminades. Des del 2000 ha anat creixent a poc a poc, fins que els últims cinc anys sembla que tothom hi vol organitzar alguna cosa”, hi afegeix. Els nous criteris d'ús també inclouen un mapa de camins autoritzables per on es poden fer les activitats. Per elaborar-lo, s'han seguit criteris com la fragilitat dels hàbitats naturals de cada zona, l'amplada i pendent del camí quan hi ha diferents alternatives, o els camins subjectes a l'època de l'any de nidificació o risc d'incendi.

Finalment, s'hi ha regulat el nombre de participants. En el cas de les curses i caminades, el nombre màxim d'inscripcions serà de 500 participants. Quan es tracta de curses d'orientació, el límit és de 200 esportistes, el mateix si es fan pedalades. El parc només ha acceptat alguna excepció amb activitats solidàries com la caminada que organitza cada any l'hospital Sant Joan de Déu i que fa, segons puntualitza Raventós, un recorregut “perifèric” del parc. La responsable explica que aniran avaluant els criteris tècnics que entrin en vigor per veure'n la validesa i com afecten el medi. No descarten si finalment hi faran canvis per adaptar-les a noves realitats.

Tres milions d'usuaris i nou ciutats

Cada any Collserola rep uns tres milions de visitants. La pressió augmenta, sobretot, els caps de setmana. És un espai utilitzat per gaudir de la naturalesa però també, per practicar-hi esport. “S'ha d'informar i fer molta pedagogia sobre el respecte del medi natural perquè és fràgil i el visita molta gent”, assegura Raventós, que destaca que el parc de Collserola està format per nou ciutats: Barcelona, Cerdanyola del Vallès, el Papiol, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Montcada i Reixac i Sant Just Desvern. Entre les mesures aprovades aquest desembre per millorar la convivència entre usuaris destaca la que aposta perquè els ajuntaments integrants incorporin a les ordenances sancions per als ciclistes en cas d'infraccions. Anualment, el parc rep un milió de ciclistes. “Al parc hi va molta gent i tothom hi ha de conviure”, diu Isabel Raventós.

Sandra Pérez (elpuntavui.cat) 2/1

La població de Catalunya ha augmentat en 23.578 habitants l'any 2015, després de disminuir durant 3 anys.


 

La població ha crescut a 18 comarques


La població resident a Catalunya és de 7.448.332 persones, a 31 de desembre de 2015, segons les Estimacions postcensals de població de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquesta xifra representa un creixement de 23.578 habitants respecte d’un any enrere (un 3,2‰) i constitueix un canvi de tendència respecte dels tres anys anteriors. L’augment és resultat d’un creixement natural de 5.584 persones (70.450 naixements menys 64.866 defuncions), un saldo migratori amb la resta d’Espanya de 5.103 persones i un saldo migratori amb l’estranger de 12.891 persones.

La població ha crescut a 18 comarques, principalment a les més poblades, però ha disminuït a 23 comarques i a l’Aran (majoritàriament les d’interior i de muntanya). Les comarques que han crescut més han estat el Moianès (8,7‰), el Garraf (7,4‰) i el Vallès Occidental (6‰). D’altra banda, el Priorat (-17,9‰), el Pallars Jussà (-13,8‰) i la Ribera d’Ebre (-13,7‰) han estat les que han perdut més població, en termes relatius.

Els principals augments percentuals de població es localitzen en la població major de 85 anys, per l’elevada esperança de vida i perquè les generacions que arriben a aquestes edats cada cop són més nombroses. En canvi, la població de 25 a 39 anys és la que disminueix més, pel trànsit de les generacions plenes cap a edats majors de 40 anys. Es pot observar que les tendències en els extrems de la piràmide poblacional són oposades, ja que mentre la població de 0 a 4 anys disminueix, la població centenària augmenta i arriba a les 2.294 persones el 2015.

L’envelliment de la població presenta diferències importants en els àmbits territorials. Les Terres de l’Ebre, on hi ha 151 persones de 65 anys i més per cada 100 menors de 15 anys, i l’Alt Pirineu i Aran (144) són els àmbits amb major índex d’envelliment de Catalunya; en canvi, al Penedès (101) i al Camp de Tarragona (99) són els àmbits amb menys envelliment. De fet, el Camp de Tarragona és l’únic àmbit territorial on la població de 65 anys i més és inferior a la població de 0 a 14 anys.


 


La meitat dels CAP
faran consultes virtuals


 
 
Un 50% dels CAP faran les visites de seguiment per internet l’any 2017.

La meitat dels centres d’atenció primària oferiran a partir del 2017 l’eConsulta, les consultes virtuals dirigides a pacients amb l’objectiu d’estalviar els desplaçaments innecessaris i així agilitzar l’agenda dels professionals sanitaris.

El programa pilot organitzat fins ara ha funcionat en 149 centres i l’han utilitzat més de 4.000 pacients i 687 metges, i ha generat més de 17.000 missatges gestionats des de l’espai La Meva Salut.

El Departament de Salut començarà el 2017 la instal·lació definitiva d’aquesta eina i es preveu que la meitat dels CAP ofereixin el servei.

Segons el director de CatSalut, David Elvira, això suposa un avantatge a l’hora d’evitar desplaçaments innecessaris cap al centre mèdic en casos de visites successives o renovació de receptes, on el metge no necessiti veure el pacient físicament per fer la consulta.

A través d’aquest sistema es garanteix al pacient que se li respondrà la consulta en un termini màxim de 48 hores laborables.
Es calcula que les visites presencials es redueixin un 40%. ■  

(elPuntAvui)  13/12

 

Cerdanyola insta al Govern
a mantener oficinas liquidadoras tributarias 
El pleno municipal de Cerdanyola ha aprobado una moción de apoyo a la continuidad de las Oficinas Liquidadoras y ha instado a la Generalitat a tenerlas en cuenta en el despliegue de la Agencia Tributaria de Cataluña.

La moción, presentada por el grupo municipal de ERC, que gobierna junto a Compromís per Cerdanyola (CxC), se aprobó en el pleno celebrado anoche con los votos a favor de CxC (5), PSC (5), ERC (4), CiU (2) y un concejal no adscrito, y en contra de PP (3) y C's (3).

En la moción se exige la continuidad de estas oficinas a partir de su estructura y distribución territorial y su personal como una administración "cercana" a la ciudadanía en su función de servicio público.

Asimismo, la instancia que hacen a la Generalitat para tener en cuenta las oficinas en los planes económicos del Govern la argumentan por la voluntad del ayuntamiento de mantener servicios públicos de "proximidad" para los habitantes de Cerdanyola.

La aprobación de la moción llega en un contexto en el que la Generalitat, de la mano del vicepresidente y conseller de Economía, Oriol Junqueras, ha anunciado la decisión de rescindir el convenio con los registradores para la liquidación y recaudación de impuestos cedidos.

EFE  (lavanguardia) 28/10


Ja tenim calendari per 2017

 
El calendari laboral del 2017 ja és oficial. L’any vinent tindrà un total de 15 dies festius, 13 dels quals són comuns a tot Catalunya. A aquests 13 cal afegir-n’hi dos més, que varien en funció de cada municipi.

La principal novetat és que el Dilluns de Pasqua Granada, o Segona Pasqua, deixa de ser festa, tot i que alguns municipis, entre els quals Barcelona, l’han incorporat al seu calendari. Un any més, no ha sigut possible pactar un calendari de festes que no tingui en compte la tradició sinó  factors de productivitat laboral, una vella aspiració de les empreses. Malgrat tot, l’atzar ha volgut que bona part dels festius caiguin en dilluns o divendres, que és el que demanen les organitzacions empresarials.

Hi haurà tres possibles ponts: Mare de Déu d’Agost, el 15 d’agost (dimarts); el del 12 d’octubre (dijous), i el llarg pont del 6 i 8 de desembre (dimecres i divendres). No serà ben bé un pont, però com que Nadal cau en dilluns, i Sant Esteve, en dimarts, aquell serà un llarg cap de setmana.
 

Cerdanyola del Valles detecta un enfermo por amianto a la semana


Los fantasmas del amianto cercan Cerdanyola del Valles, el muni- cipio barcelonés que albergó la fábrica más grande de Uralita, una empresa que empleaba el mineral cancerígeno para producir fibrocemento. Las libras que desprende el mineral se incrustan en los pulmones y provocan graves dolencias respiratorias y cáncer de pleura y pulmón. La fábrica cerró el cierre en 1997 y España prohibió el uso de este material en 2002, pero las consecuencias de la exposición al amianto despiertan ahora tras 40 años de letargo. Los médicos de la zona detectan más de medio centenar de enfermos por exposición al amianto al año y la ciudad ya tiene el triste de récord de ser el municipio de España con mayor prevalencia de cáncer de pleura a causa de este carcinógeno.

Desde su centro de operaciones, un despacho en el centro de atención primaria (CAP) Fontetes de Cerdanyola» el doctor Josep Tarrés investiga y monitoriza a todos los enfermos por amianto de la ciudad. Junto a un grupo de trabajo formado por otra decena de facultativos, el neumólogo ha detectado más de un millar de pacientes afectados por alguna de las dolencias derivadas del amianto. Y sigue sumando: cada semana aparece, de media, un caso nuevo.

“Puede provocar desde patologías crónicas en la pleura, como las placas o los derrames pleurales, hasta tumores de pulmón" apuntaTarrés. La asbestosis (el pulmón se aprisiona y el paciente sufre continuas insuficiencias respiratorias) es otra de las dolencias más comunes, aunque la verdadera sentencia de muerte es el mesotelioma, un cáncer de pleura que sólo se produce por exposición al mineral y reduce la esperanza de vida a menos de un año desde el diagnóstico. En el caso de la asbestosis, aunque se cronifica, a largo plazo el paciente puede precisar de un trasplante e incluso puede causar la muerte por una insuficiencia respiratoria grave.

Latencia de 20 años

El amianto fue empleado durante buena parte del siglo XX para montar tejados y cubrir tuberías y canalones. Estaba considerado uno de los materiales milagrosos porque era barato, incombustible, aislante de calor y del sonido y resistente a la corrosión química y a las torsiones. Pero desde los años 40 se sabía que también era peligroso y en 1977 fue declarado cancerígeno por la Organización Mundial de la Salud (OMS), aunque todavía se emplea en muchos países del mundo.

Su largo periodo de latencia —los síntomas tardan entre 20 y 40 años en manifestarse— ha retrasado hasta ahora las consecuencias de su exposición. Los expertos calculan que el 100%. de los mesotelíomas y entre el 8% y el 15% de los tumores de pulmón están vinculados al amianto, pero advierten de que el pico de enfermos está por llegar. Según la Unión Europea, de aquí a 2030, medio millón de personas morirán en Europa de cáncer por la exposición al amianto.
 Según el Departamento de Salud, los ingresos hospitalarios por asbes-tosis se han disparado un 83% en 10 años (en 2015 se registraron 361 hospitalizaciones de 245 pacientes). Para Tarrés, no obstante, cualquier cifra de afectados se queda corta. El infradiagnóstico es “brutal”, “Hemos rescatado muchas historias clínicas de fallecidos que, al ver de nuevo su caso, te das cuenta de que era una enfermedad por amianto", apunta el neumólogo.

Víctimas pasivas

El problema, asegura el médico, es que no se trata de enfermedades laborales exclusivamente. Hay víctimas pasivas: también los familiares de los empleados de las fábricas o sus vecinos han estado expuestos al amianto. Así, mientras la asbestosis es más común en antiguos trabaja-dores de la fábrica porque requiere una exposición prolongada al mineral, el mesotelioma precisa de mucha menos dosis inhalada, aunque tarda más en manifestarse. “De los 194 meso teliomas que teníamos en diciembre de 2015, el 43% no eran laborales. Muchas mujeres de los empleados de la fábrica aspiraban las fibras de amianto a! lavar la ropa de trabajo de sus maridos, por ejemplo”, apunta Tarres. También la exposición por vecindad propició más diagnósticos de mesotellomas ajenos a los trabajadores de la fábrica de fibrocementó.

Según los datos de los que disponía hace dos años (811 diagnósticos en septiembre de 2014), el 66% de los casos eran de origen laboral El resto se distribuía entre familiares de trabajadores (13,3%), vecindad (19,4%) y, en menor medida, por exposición ambiental. El infraregistro, no obstante, frustra a los expertos, “Nunca podremos saber cuánta gente afectada hubo realmente", lamenta el médico.

Tras más de una década investigando la situación del amianto en Cerdanyola, Tarrés también ha mapeado la ubicación de los enfermos detectados. Aunque lo esperable era que la distribución fuese más o menos uniforme en torno a la fábrica, los estudios del neumólogo constataron que. debido a un fenómeno meteorológico (un viento suave del noroeste), el grueso de los diagnósticos se concentra a! sureste de donde se ubicaba la fábrica de Uralita.

Tarrés reivindica la necesidad de "hacer un censo, como en Inglaterra o en Italia, del amianto que hay en la ciudad" y desambientar la zona en condiciones. '‘Hay mucha pasividad en este tema”, lamenta el neumólogo.

Las consecuencias del amianto

Latencia. Las consecuencias de inhaiar las fibras cancerígenas del amonto pueden tardar en manifestarse entre 20 y 40 años.
Tumores. La exposición a este mineral causa el 100% de los mesotelíomas y entre el 8% y el 15% de los tumores de pulmón.
Asbestosis Los ingresos hospitalarios por esta fibrosis pulmonar se han disparado un 83% en 10 años (361 en 2015),

(El Pais) Jessica Mouzo.Barcelona. 1/10


 Los vecinos del aeropuerto
de Sabadell reclaman resucitar
la comisión de seguimiento.

 
AENA y Generalitat se traspasan la responsabilidad de convocar
la mesa, de facto disuelta desde 2009,
unque están predispuestos adebatir de nuevo.
 Consideracions bàsiques sobre
el nostre arbrat públic urbà.
 

Aquests dies s'està duent a terme la poda d'arbres en nombrosos carrers de Cerdanyola. Abitualmente es considera que una mala gestió de l'arbrat urbà pot convertir als arbres en un destorb o en un element útil.

És comú trobar plantacions ja realitzades molt malament conduïdes. D'aquesta mal maneig poden derivar diversos problemes com l'ocultació de cartells indicadors, ocultació dels senyals semafòriques, trencaments i aixecaments de voreres, obstrucció de desguassos, trencaments de cables, enfosquiment de carrers per projecció d'ombres, cops produïts per vehicles alts (camions i col·lectius), manca d'ombra durant l'estiu i fins a un problema visual.

A la ciutat l'arbrat compleix estrictament funcions socials. La seva plantació es realitza per aprofitar l'espai públic i augmentar el benestar dels seus habitants, entre les funcions més reconegudes es destaquen: brindar ombra i refrescar l'aire circumdant, produir oxigen, regular la humitat ambient, disminuir sorolls, atenuar els vents, retenir partícules sòlides (sutge i pols) i també gèrmens ambientals, embellir les vies de trànsit i els habitatges, retenir l'aigua de pluja i així moderar l'escorriment.

Convé triar arbres de fulles caduques i petites o mitjanes ja que obstrueixen menys els desguassos i permeten un fàcil escombrat i recolección.

Hasta aquí el que seria desitjable en pràcticament tots els carrers i places. Però el motiu d'aquesta descripció ve al cas per alguna cosa que els ciutadans de Cerdanyola ja vam patir l'any passat. Tal com descrivia al principi, una de les condicions del arbrat consisteix i més en aquests dies tan acalorats, en donar ombra i una mica de frescor en els carrers.

Jo mateix, al carrer Sant Iscle la passada setmana, si tenia sort i  avien places a la zona blava, nombres imparells (en els parells fa dos anys els van arrencar) encara podies caminar per sota dels arbres o deixar el cotxe estacionat en alguna petita ombra.

Doncs aquest any tornem a ballar-la i ja tornen a estar amb els carrers a ple sol.
 

Han passat a podar i han quedat pràcticament com recent plantats. I això que sempre s'ha postulat: els arbres i les plantes s'han de podar durant el hiverns, un cop perdut el fullatge doncs passen a estar en estat latent, durant els mesos d'hivern. Aquest període de descans és fonamental per a la supervivència de la planta. Amb l'inici del fred de l'hivern, la planta pateix canvis hormonals i cel·lulars que fan que es contregui de nou cap a la terra per a la seva protecció.

Per això m'estranya veure podar els arbres a menys d'una setmana que entre l'estiu.

A.S.

Dades de l'Institut Nacional d'Estadística
referent a Cerdanyola del Vallès


 

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, a finals de 2015 la població total de Cerdanyola del Vallès arribava als 57.413 habitants.

Desglossat, el nombre total de dones era de 29.289 i d'homes 28.125.

Total d'habitatges familiars 25.300, habitatges secundaris 435 i 3.549 habitatges buits. 

Nombre d'empreses 4158.
 
Població total
 
Població homes

Població dones
 
 

 CALENDARI DE PAGAMENT
 DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS
 PER AL 2017

 
 
 

HORARI DE CORREOS -Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57

Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:30 hores

DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT
DE CATALUNYA

 

ORDRE EMO/156/2015, de 22 de maig, per la qual s'estableix el calendari d'obertura dels establiments comercials en diumenge  i dies festius per al 2017.


Per a l’any 2017:

  8 de gener.
  2 de juliol
  1 de novembre.
  6, 8, 10, 17 i 24 de desembre.

 
   

 TRANSPORT LOCAL
 
 


    Línies i horaris 
     visitantes total   Des de 31/10/16
   
 SALILLAS.NET  NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL,
 NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES
 SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

 

 
Antiga escala d'accés a l'estació de "Cerdanyola-Ripollet"
Canaletes anys 1992
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba. 
 
            FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
          
 PASSAT SEGLE
                    
 
 Properes activitats
 
 FEBRER 
Dissabte 18 i diumenge 19 al Pavelló Municipal Can Xarau : XVI Trofeu de l'Amistad i I Memorial Paco Arpide. Organitza el Club Patinatge Artístic de Cerdanyola del Vallès.

 MARÇ 
Divendres 3 de març a les 21:00 h.
14a Nit de l'Esport de Cerdanyola 2017
Celebració de la 14 edició de la Nit de l'Esport, cinquena que organitza l'Associació de l'Esport de Cerdanyola.
La novetat d'enguany és la ampliació del nombre de premis, que pujaran a 19. El nou premi vindrà de la mà de la recent creada Associació Josep Marcet i Prat que atorgarà un premi en metàl·lic per la bona feina i la qualitat en l'esport. Al Hotel Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (Edifici Blanc - Vila Universitària, Campus UAB). Organització: Comissió de la Nit de l'Esport

Diumenge 5 de març a les 11:30 h.
Castell de Sant Marçal, de fortalesa a torre d'estiueig
Visita guiada per descobrir la llarga història del nostre castell, documentada ja al segle XII, seu dels senyors feudals de Cerdanyola i que al segle XIX es va convertir en una torre d'estiueig. Es farà un recorregut pels jardins i voltants del castell, però l’activitat no inclou la visita a l'interior de l'edifici. És una activitat recomanada per a majors de 10 anys i té un preu públic de 3 euros per persona. Enguany, per participar, no cal inscripció, només estar a l'entrada del recinte del castell a les 10:45h. Al Castell de Sant Marçal (Carretera de Cerdanyola a Sant Cugat s/n)

Diumenge dia 5 d'11:30 a 13:30 h.
Jugatecambiental.
La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. El diumenge 5 de març l'activitat serà Ocells d'hivern, observació i identificació dels ocells més comuns al parc de finals d'hivern. Activitat lliure i gratuïta.
Al Parc del Turonet ,Passeig d'Horta, s/n. (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar. Organització: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Diumenge 5 a partir de les 12:00 h.
Cicle de Música de Cambra 2017: Clàudia Cabero
Clàudia Cabero (veu, guitarra i looper) amb una proposta inter-gènere-cional, amb un repertori eclètic que va des d'estàndars de jazz fins a música popular, en què incorpora versions, fusionismes, i també algunes cançons pròpies, sempre amb la veu com a protagonista. Al Museu d’Art de Cerdanyola-Can Domènech (carrer de Sant Martí, 88). Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Diumenge 5 a les 19:00 h.
Concert de la Cobla Orquestra Montgrins al Teatre Ateneu.
La Cobla Orquestra Montgrins en concert amb la direcció de Martí Camós. Com a preludi de l'esdeveniment que suposa la celebració de la 43a edició de l'Aplec de la Sardana a la ciutat, un concert, que ha esdevingut ja una part indisoluble d'aquesta festa, amb la Montgrins. Una de les orquestres amb més solidesa, història i arrelament al nostra país, ens oferirà temes de tots els temps tradicionals i populars, sarsuela, clàssics i música actual, sempre ben conegudes per tothom amb l'elegància i qualitat de la seva interpretació. Preu: Taquilla: 12 euros; socis Agrupació Sardanista: 6 euros.  Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Diumenge 12 a les 10:00 h.  
II EcoMarxa
L’Ecomarxa és un esdeveniment esportiu no competitiu amb dos recorreguts, un d'12 quilòmetres i un altre més suau de 5 quilòmetres.  La sortida i arribada estarà situada al Parc Esportiu Municipal de Guiera i l’hora de sortida serà les 10h. Tots els participants rebran una samarreta ecològica i a més hi haurà un sorteig de material esportiu i una estada per a dues persones en una casa rural ecològica. Els beneficis seran destinats al projecte 'Cap infant sense colònies'.  Inscripcions presencials a Ecovida (passeig de Cordelles, 25) o a http://ecomarxa.cat/ Al PEM Guiera (Avinguda de Canaletes, 6). Preu inscripció: 10 €.  Organitza el Centre d'Esports de Muntanya Cerdanyola (CEM) i ECOVIDA

Diumenge dia 12 d'11:30 a 13:30 h. Jugatecambiental.
La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. El diumenge 5 de març l'activitat serà Ocells d'hivern, observació i identificació dels ocells més comuns al parc de finals d'hivern. Activitat lliure i gratuïta.
Al Parc del Turonet ,Passeig d'Horta, s/n. (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar. Organització: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Diumenge 12 a les 12:00 h.
    Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l'exposició permanent. Gratuïta amb l'entrada. Un recorregut que permet descobrir la cultura ibèrica laietana. activitat per a majors de 8 anys. Al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (carrer de València, 19). Preu: gratuïta amb l'entrada
Organització: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Diumenge 12 a les 16:30 h.    
43è Aplec de la Sardana
Celebració del 43è Aplec de la Sardana de Cerdanyola del Vallès amb les cobles Els Montgrins, Jovenívola de Sabadell i Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. Al Pavelló Municipal de Can Xarau (carrer de les Camèlies, s/n) . Organitza: Agrupació Cultural Sardanista

Dijous 16 a les 19:30 h
. a la sala d'Enric Granados de la Biblioteca Central. Marta Romagosa presentarà dins de l'espai Cafè amb lletres "Tots els noms del desig" (Rosa dels Vents, 2016). Marta Romagosa (Cornellà de Llobregat, 1967) és una de les veus més identificatives de Catalunya Ràdio i també de reportatges de TV3.
"Tots els noms del desig" reuneix més de vint relats amb nom de dona: Elisenda, Montse, Ester..., tots ells tenen un fil conductor comú: el desig. Les seves protagonistes, dones actuals i vitals, es mouen per Barcelona intentant satisfer els seus anhels més íntims.

Diumenge 26 març de 11:30 a 13:30 hores
Ens ajudes a construir un jardí per a papallones al parc del Turonet? (jugatecambiental)
Parc del Turonet - Jornada participativa - Públic familiar (totes les edats)

 ABRIL 
Dijous 20 a les 19:30 h. a la sala d'Enric Granados de la Biblioteca Central.
Jaume Cela presentarà dins de l'espai Cafè amb lletres"El meu pare és una pissarra". Premi Barcanova 2016 (Barcanova publicarà el llibre el mes de març).
Jaume Cela (Barcelona, 1949) és un escriptor, pedagog i mestre espanyol. Es llicencia en Magisteri a l'Escola de Formació del Professorat de la Universitat Autònoma de Barcelona i treballa com a docent en diverses escoles públiques i privades.

 MAIG 
Dijous 18 a les 19:30 h. a la sala d'Enric Granados de la Biblioteca Central.
Lolita Bosch presentarà dins de l'espai Cafè amb Lletres "La ràbia". Premi Roc Boronat 2016 (Ara llibres, 2016).
Va néixer a Barcelona l'any 1970 i ha viscut a Albons (Baix Empordà), als Estats Units, l'Índia i, durant deu anys, a la Ciutat de Mèxic.[1] És llicenciada en filosofia per la Universitat de Barcelona i té un postgrau en lletres de la Universidad Nacional Autónoma de México.[2] Escriu alhora en català i en castellà, i la seva obra ha estat traduïda al polonès i a l'alemany.
L'escriptora Lolita Bosch va patir bullying quan era estudiant. Després de molt de temps s'ha decidit a escriure el testimoni al seu llibre "La ràbia". Però en el llibre va més enllà del seu cas per proposar-nos una reflexió sobre el bullying, sobre els agredits i sobre els agressors.
 
 Activitats estables
Cerdanyola, terra d'Ibers
2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h Tancat fins gener de 2017

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 
 Activitats al Museu d'Art (MAC)
 
 FEBRER 
Fins al 2 d'abril al MAC - Exposició: 'El Palau dels Artesans, el Palau Güell"  El Palau dels Artesans és una exposició de fotografies del Palau Güell realitzades pel fotògraf Ramon Manent que il·lustren, gairebé com si es miressin a través d’una lupa, les petites grans joies que complementen l’arquitectura d’aquest edifici i que no sempre estan a l’abast de l’ull del visitant.
El Palau Güell és un edifici dissenyat per Antoni Gaudí i perfectament emmarcat dins del corrent del modernisme català. Està situat al carrer Nou de la Rambla de Barcelona, a prop del port i del passeig marítim.

Diumenge 26 a les 12:00 hores.
Cicle de Música de Cambra: De la Carmela
Concert dins del Cicle de Música de Cambra 2017. Daniel Felices i Queralt Lahoz formen De la Carmela, una trobada natural de dos artistes que fan seves grans joies musicals de diferents estils com el bolero, el flamenc, el son, el tango i la cançó d'autor. El seu espectacle és càlid i proper, sense dubte, un gran tribut a l'elegància i la bellesa.
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola-Can Domènech (carrer de Sant Martí, 88). Organització: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

 MARÇ 
Dimecres 1 Març de 19:00 a 20:00 h. al Museu d'Art MAC a la sala Termossan. Xerrades -Tertúlia sobre artistes moderns : DARIO AGUILAR.  L'Associació d'Artistes Plàstics organitza aquesta xerrada tertúlia per a tothom que tingui interés en aprofundir sobre les tendències actuals en el món de l'art conduïda per Òscar Serrano. Per a poder opinar amb fonament de causa és important que les persones que assisteixin hagin pogut esbrinar prèviament l'estil i l'obra de l'artista en qüestió, Dario Aguilar.
Aquesta és una activitat autodidacta de grup. Lloc: Museu d'Art de Cerdanyola-Can Domènec. Preu: Activitat oberta i gratuïta 

Dimarts  7 de Març de 19:30 a 20:30 h"ROMANTICISME, REVIVALS I REALISME" A càrrec de Quim Módenes. Taquilla inversa
 ABRIL
Dimecres 19 d'Abril de 19:00 a 20:00 h. al Museu d'Art MAC a la sala Termossan. Xerrades -Tertúlia sobre artistes moderns : DANIEL RICHTER. Conduïdes per Òscar Serrano 

Dimarts  7 de Març de 19:30 a 20:30 h. ARTS&CRAFTS, ART NOUVEAU. MODERNISME  A càrrec de Quim Módenes. Taquilla inversa
 MAIG 
Dimecres 17 Maig de 19:00 a 20:00 h. al Museu d'Art MAC a la sala Termossan. Xerrades -Tertúlia sobre artistes moderns : JULIE MEHRETU. Conduïdes per Òscar Serrano 

Dimarts  7 de Març de 19:30 a 20:30 h"DE L'IMPRESSIONISME A LES AVANTGUARDES " A càrrec de Quim Módenes. Taquilla inversa
 JUNY 
Dimecres 7 Juny de 19:00 a 20:00 h. al Museu d'Art MAC a la sala Termossan. Xerrades -Tertúlia sobre artistes moderns : ALBERT OEHLEM. Conduïdes per Òscar Serrano 
Dimarts  7 de Març de 19:30 a 20:30 h. "LES PRIMERES AVANTGUARDES" A càrrec de Quim Módenes. Taquilla inversa
 
 
 Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Totes les activitats són gratuïtes. Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.
 FEBRER 
Diumenge 16 de febrer, 11.30 a 13.45 h : "De pell, vidre i fusta".
Taller de guarniments personals adreçat al públic familar. Durant l’activitat els nens i nenes amb l’ajut dels adults fabricaran collarets, penjolls i altres objectes d’abillament personal utilitzant pell, vidre i fusta i altres materials, com petxines, pedres o elements vegetals. Aquesta activitat està concebuda perquè els participants desco-breixin com es guarnien els homes i les dones en època ibèrica i també les tècniques que feien servir per fer-los i la procedència dels diferens materials que s’empraven.
L’activitat és gratuïta, no cal inscripció i està recomenada per a infants majors de 6 anys.

Dimarts 28 a les 18:30 h.
Conferència-Taller: 'Tiranies i rebeldies: l'ideari de la bellesa en la construcció de la identitat femenina'
Activitat complementària a l'exposició Intimitats. La roba interior del segle XIX al XXI, i alhora en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. La conferència-taller 'Tiranies i rebeldies: l'ideari de la bellesa en la construcció de la identitat femenina' anirà a càrrec de Laura Poch i Riquer, de l'Associació Enruta't, especialitzada en temes de gènere, prevenció de les violències masclistes i diversitat afectiva i sexual.
Al Museu de Ca n'Oliver (carrer de València, 19)
 
 Activitats del Parc Natural Collserola
 

Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)
 
EXCURSIONS AMB VOLUNTARIS


Itineraris per la serra conduïts per Voluntaris de Collserola.
4 a 5 hores de durada. Mès de 7 anys. Cal inscripció prèvia. (activitat gratuita)(*) La inscripció de les sortides dels dimarts s'obre el dilluns de la setmana anterior a l'activitat.

DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida.
Preu 1,75€  Horari de 11 h i 12.30 h.

25 Febrer : Toca fusta a Collserola!
Un itinerari amb activitats de descoberta dels elements del bosc mediterrani a través del tacte.

11 Març : Mamífers ocults a la serra: el senglar
Taller amb un petit recorregut per aprendre a identificar els senyals que ens deixa el senglar al seu pas i entendre la seva habituació a les persones.


ESPECIAL HIVERN

D'EXCURSIÓ AMB...


APRO, UN SENGLAR DE COLLSEROLA
Diumenge 26 de Febrer
Apro, és un petit senglar que viu feliç al bosc fins que un dia... s’endinsa en una aventura plena de perills. Vine a escoltar les seves peripècies.
A càrrec de Laura Jardí. A les 11.30 h i 12.30 h.  Activitat gratuïta

VOLS COL·LABORAR?
Diumenge 26 de febrer
al torrent de Can Cortés.
Què et semblaria venir al Parc a col·laborar en la millora d'alguns dels seus espais? Amb aquesta activitat iniciem a l'Agenda d'activitats un nou espai de participació


ELS VIVERS DE CAN BORNI
Diumenge 18 de Març
Un itinerari que ens permetrà observar la vegetació i les construccions i actuacions realitzades en aquesta zona i alhora conèixer una mica més l’obra de Rubió i Tudurí,
destacat urbanista i paisatgista que també va deixar la seva petja a la serra de Collserola.
A càrrec de Joan Soler de Roada. De 10 a 13 hores. Activitat gratuïta. Edat recomanada: 7 anys. Cal inscripció prèvia

M’EMMIRALLO A L’AIGUA
Diumenge 26 de Març a Can Coll
És possible dialogar amb l’aigua? Un rierol, una bassa i una font ens causen sorpresa i sensació de benestar. Intentarem percebre
aquests moments fugaços i subtils, descobrint les capacitats expressives de cadascú.
En el marc del programa d'activitats per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua.
A càrrec de Miquel Palau, tècnic del Parc de 10.30 a 13.30 h. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia

LA FEIXA DELS OCELLS
Diumenges de Gener i Febrer
Podreu contemplar els ocells més comuns dels nostres boscos, camps i jardins a la Feixa dels Ocells de Can Coll.
Al Centre d’Informació també trobareu una menjadora on es poden fer observacions.
Als dos centres, servei gratuït de préstec de prismàtics i de fitxes identificatives.
 
◘ Als dos centre, servei gratuït de préstec de prissmàtics i de fitxes identificatives.

NITS D'ASTRONOMIASessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes.

24 de Març : La tendra història dels bessons,
a Can Coll

Preu : 5,15€   Edat recomanada: + de 12 anys.
Divendres de 21 a 23 h.
Cal inscripció prèvia
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES


Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d'Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d'un guia especialitzat.
A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure's el mateix dia al Centre. Places limitades, 20 persones per sortida.

25 Març : L’arquitectura de l’aigua: el camí de la Budellera*
Un recorregut que segueix el camí que va dibuixant l’aigua pel fondal i que ens portarà fins una font, joia de l’arquitectura i el paisatgisme.
* Activitat gratuïta en motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua

PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552.
Horari de 9.30 a 15 hores

TURÓ DE MONTCADA

Diumenge 19 de Març
Primavera al turó: les flors i la seva pol·linització, de 10 a 13 h

Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació ACER: www.acer-associacio.org

 
 Activitats a la Sala Enric Granados
 
Hores del Conte 2016

Activitats fins 31 de desembre a la Sala Enric Granados
A les 12:00 hores. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.

 
 Activitats a la Biblioteca Central
 

Del dilluns dia 20 febrer al dissabte 4 de març : Exposició: "El fred està de moda" . Exposició bibliogràfica de costura, ganxet, mitja, patchwork, llana, cotó... Tria la tècnica que més t'agradi.
Horari: dimarts a dissabte de 10 a 14 h / dilluns a divendres de 15.30 a 20.30 h. Planta 0

Dimecres 22 febrer a les 17:30 h. Hora Conte Menuts
Sessions de contes adreçades a famílies amb nadons (de O a 4 anys). Els professionals que ens acompanyen faran gaudir a grans i petits. Excel·lents ocasions per conèixer diferents formes d’explicar contes als infants. Planta 1. Sala petits lectors. Inscripció prèvia a partir del 13 de febrer. Places limitades.

Dijous 23 febrer a les 18:30 h.  Cafè Filosòfic
Diàleg organitzat amb la finalitat de discutir sobre un tema des de la perspectiva filosòfica, intercanviant punts de vista i inquietuds. No cal tenir coneixements de filosofia. Públic adult a la Planta 0 Sala Enric Granados.

Dijous 2 de març a les 19:00 h.
Presentació del llibre 'El Priorat: Llicorella i Poesia' amb la presència dels seus autors, Elisa Riera i Miquel Sánchez. Activitat gratuïta amb aforament limitat. A la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central. Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Dilluns 6 de març a les 17:30 h. Taller pim, pam, pomelo.
Petit i rosa, amb la trompa llarga, llarga. Coneixes a en Pomelo? Si vols saber-ne més sobre ell i el seu hort especial, no et perdis aquest taller familiar. A la Planta 0. Sala Enric Granados. De 4 a 9 anys. Inscripció prèvia a partir del 20 de febrer. Places limitades.


Biblioteca Central de Cerdanyola
Horaris : de dimarts a dissabte de 10:00 a 14:00 h. i de 15.30 a 20.30 h.   (PI. Enric Granados 1) Tf. 935 807 602

www.bibliotecacerdanyola.cat - b.cerdanyola@diba.cat
 Exposicions Temporals 
 LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)
 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º
Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º
Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º
 
 CASTELLERS DE CERDANYOLA
Castellers de Cerdanyola
Fundat l'1 de octubre de 1998
Una colla creada el 1998 a partir de la il·lusió d'un grup de persones (algunes amb experiència castellera i altres sense) de tenir una colla a la seva ciutat. Tot i que el bressol dels castells és el Camp de Tarragona, són moltes les colles que a dia d'avui existeixen a la província de Barcelona. Nosaltres som una d'elles, modesta i relativament jove, però sempre amb ganes de superar-nos i d'assolir nous reptes!

Informació assaigs:
Local d’assaig: Carrer del Remei, nº 15 08290 Cerdanyola del Vallés (darrere Mercadona)
Dilluns 20.00 - 22.00h Tronc i Canalla
Dimecres 20.00 - 22.00h General
Divendres 20.00 - 23.00h General

Assaig musics:
Dilluns de 19:00 - 21:00h al Casal de Joves -Pg. del pont, s/n

Contacte:
Mail: info@castellersdecerdanyola.cat
Telf: 699 990 058
http://www.castellersdecerdanyola.cat/
 
 ADRECES
Ateneu de Cerdanyola
Servei de Cultura
Teatre Ateneu -carrer de la Indústria, 38-40
93 580 88 88 Ext. 4043

Biblioteca Central de Cerdanyola (BCC)
PI. d’Enric Granados, 1
93 580 76 02

Centre cívic Montflorit
C. de Mare de Déu dels Dolors, 17-19
93 691 52 62

Llibreria L’Aranya
C. de Santa Anna, 1
93 580 95 35

Llibreria Lilliput
C. de Sant Ramon, 126
93 515 01 80

Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)
C. de Sant Martí, 88
93 580 41 30
www.cerdanyola.cat/mac

Museu i Poblat de Ca n’Oliver
C. de València, 19
93 692 33 22 / 93 580 45 00
www.cerdanyola.cat/museucanoliver

OFICINA D'ATENCIÓ CIUTADANA

L'OAC es troba a la planta baixa de la seu central de l’Ajuntament
i té una entrada pel passatge de l’A juntament.

Horari del servei:

  • Horari habitual (de setembre a juny): de dilluns a divendres,
    de 8.30 a 19.00 h
  • Horari en períodes de vacances (juliol, agost, dues setmanes de Setmana Santa i dues setmanes de Nadal): de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.00 h.
  • Excepcionalment, també hi ha dies especials (laborables entre dos festius) en els que l’horari és de 8:30 a 14:00 h.
 
NETEJA DE CARRERS I PLACES A LA NOSTRA CIUTAT 
Neteja diària - de dilluns a divendres - de la zona centre de Bellaterra. Això és Estació, Plaça Maragall, Plaça del Pi, carrer Joan Fàbregas i vies properes. Bellaterra està dividida en cinc sectors. Cada dia se'n neteja un. La zona centre està inclosa en tots els sectors.
Escombrada manual de les places interiors als sectors Banús, Diagonal i Cerdanyola 2000.
Escombrada manual d’interiors i zones verdes a places com Sant Ramon, Jaume Mimó, Servei Català d’Ocupació i d’altres de la zona centre.
Escombrada de manteniment al sector de Banús – Bonasort. Zona delimitada pel passeig Cordelles, carrer de Santa Marcel·lina, fins a zona plaça de sant Medir, Felicià Xarau, Torrent i Togores.
Escombrada de vials a la zona centre. Carrers de Sant Ramon, Francesc Layret, Avinguda de Catalunya, Plaça de l’Abat Oliba i passeig de l’Ajuntament.
Escombrada manual de vials al sector Canaletes.
Escombrada mixta de vials a diverses zones de la ciutat. Es fa amb màquines durant diversos dies de la setmana (no cada dia). Es farà neteja mecanitzada als sectors Banús (dilluns, dimecres i dijous), Serraperera (dimarts i divendres), Fontetes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit zona baix (amb 2 màquines, una dimecres i l’altra, dimecres i divendres), sector Epson (dimecres, una màquina, i divendres, una altra), Martinica (dimarts, dijous), sector Ateneu (dimarts, dimecres i divendres), Canaletes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit alt (dilluns i dijous), Santa Anna (dimarts, dimecres i divendres), Turó (dilluns i dijous), Carretera de Barcelona (dimarts i divendres)
Escombrada i manteniment de zones de jocs infantils.
Neteja de papereres. Escombrada zones properes i manteniment, si s’escau.  
 
DEIXALLERIA DE CERDANYOLA
Deixalleria de Cerdanyola del Vallès
Carretera de Cerdanyola a Sant Cugat BP-1413 km 2,2.
Telèfon: 936 917 442
Horari d'obertura al públic:
Dilluns: de 16:30 a 19:30h
Dimarts a divendres: de 10 a 14h i de 16:30 a 19h
Dissabte: de 10 a 13h i de 16:30 a 19:30h 

Fluorescents i llums de vapor de mercuri; Bateries; Dissolvents; Pintures; Vernissos; Piles i acumuladors; Neveres i electrodomèstics que contenen substàncies perilloses; Olis minerals usats.
Paper i cartró; Vidre; Plàstics Ferralla i metalls; Fustes; Tèxtils; Electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses; Pneumàtics; Enderrocs d'obres menors i reparació domiciliària; Olis vegetals; Voluminosos; Residus verds (esporga).