El temps a Cerdanyola del Vallès
 Farmàcies de guàrdia

(Autor:Gianluca Battista)
   



Aquest any es celebren els 125 anys del naixement de Carlos Buïgas



 
Carles Buïgas i Sans neix al carrer Escudillers de Barcelona, el 18 de gener de 1898 fill de Cayetano Buigas Monravá i Rosario Sans.

El 1916 ingressa a l'escola d'Enginyers Industrials i mentre cursava els seus estudis passa a formar part de l'oficina tècnica de l'Exposició de Barcelona, més coneguda per Exposició Internacional de Barcelona, cosa que l'obliga a abandonar una mica la facultat i continuar com alumne lliure, aconseguint el diploma d'enginyer electricista a l'École de Génie Civil de París.

Aquesta exposició va necessitar urbanitzar 118 hectàrees a la muntanya de Montjuïc i moure terres i aixecar enormes pavellons. L'exposició va ser inaugurada el 19 de maig de 1929 per el rei Alfons XIII i va romandre funcionant fins el 15 de gener de de 1930.

La lluita per aconseguir el seu somni de decorar l'exposició va ser esgotadora. Impressionant salt si tenim en compte que quan lluitava per persuadir els membres del Comitè Executiu de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929; no tenia tot just en el seu haver cap historial que avalés la seva fantàstica visió de procer mag. Tan sols tres petites fonts lluminoses, més alguns assajos realitzats en el propi Montjuïc. Total poca cosa.

No obstant això, l'entusiasta admiració que va merèixer el senyor Miguel Primo de Rivera, la meritòria decisió en assumir responsabilitats de don Mariano de Foronda i del Baró de Viver, van fer possible que Barcelona es enorgullís de poder sorprendre i emocionar a propis i estranys amb les seves instal·lacions d'aigua i llum.

En l'exposició de 1929 hi havia 80 fonts lluminoses independents. (Un cop finalitzada l'exposició algú va donar l'ordre i amb massa pressa es van iniciar els treballs d'enderroc d'aquestes fonts. Tan sols una va aconseguir Buigas salvar, la qual tots admiren a la Plaça de la Font Màgica). Cert que, si bé només ens resta una, aquesta és la més important. Més de 560 fonts lluminoses repartides pels quatre punts cardinals del planeta, són la més poderosa garantia de la fructífera tasca creadora d'Buïgas.

El recinte de l'Exposició començava a les dues torres existents, encara avui, a la Plaça de Espanya, i que constituïen l'entrada principal. En creuar de nit aquesta entrada la ciutat canviava fantàsticament a il·luminar-se amb tons canviants, mitjançant 116 obeliscs de vidre.

Entre ells, s'intercalaven 42 fonts lluminoses, amb jocs d'emulsió i polvorització, i il·luminades en tons canviants, d'àmplia gamma, que es combinaven amb totes les altres harmonies cromàtiques. A la plaça de  la Gran Font es van disposar 234 columnes i obeliscs cristal·lins de cinc tipus diferents, la majoria dels quals irradiaven, a més, llum projectada cap a les copes dels arbres propers. Altres 32 obeliscs, de tres tipus diferents, van ser instal·lats a la plaça de Belles Arts.

Es van muntar a més 28 obeliscs cristal·lins, segons quatre models diferents, a la Plaça dels Bells Oficis; més altres 51, de tres tipus diferents, a l'Avinguda d'igual nom, i 20 al passeig estès davant del Palau Nacional.

Afegim 72 obeliscs cristal·lins i lluminosos, ben distribuïts sobre els sòcols de les balustrades en la gran perspectiva; i quatre més a llocs apartats. En total, doncs, es van instal·lar 647 obeliscs i columnes lluminoses de vidre, segons 24 tipus diferents, la major part dels quals canviaven de coloració, en harmoniosa combinació amb les variacions cromàtiques de tota la resta.

En la il·luminació del Palau Nacional, es van emprar 648 poderosos projectors, només per a les cúpules i torres. La façana s'il·luminava separadament; i cadascuna de les dues parts amb quatre matisos, més les seves barreges. Procurar que preval-guessin els tons que, tot i ser vius, es troben, naturalment, en diverses índoles de pedres. Tota aquesta il·luminació no funciona en l'actualitat.

Un altre motiu luminotècnic que va cridar molt l'atenció era el gegantí ventall lluminós, que s'obre l'esquena del Palau Nacional, per irradiar cap al més alt. Aquest efecte es va aconseguir mitjançant nou potentíssims projectors d'arc, instal·lats al terrat del Palau (nou per les nou lletres de la paraula Barcelona), a una alçada de 19 metres sobre el sòl i a gairebé cent metres sobre del nivell del mar. L'abast de l'aurèola ara considerable. Segons els informes recollits, els seus raigs eren encara ben visibles, en el firmament, a 130 quilòmetres.

Durant la guerra d'alliberament, van desaparèixer els nou reflectors, quedant minvada, un cop més, la màgica il·luminació de Montjuïc. Les autoritats municipals van acordar reinstal·lar nous projectors, que estan en funcionament des de 1957.

La gran Font Lluminosa completava, de manera magistral, l'esplèndid conjunt descrit. Estava situada a la Plaça de la Font Màgica, i afortunadament, va ser restaurada el 1954, sota la direcció del mateix Carles Buïgas, havent-se pogut salvar, per a Barce-lona, ​​la més important de les instal·lacions d'Aigua-Llum que van donar prestigi i glòria a tan inoblidable certamen. 

Buïgas sempre presumia del seu primer invent. De petit tenia un espai en un petit soterrani per fer els seus estudis i li arribava molt poca llum solar. Ell, mitjançant uns miralls estudiosament situats, va aconseguir baixar fins a la seva taula de treball la llum del sol, disposant així d'una esplèndida il·luminació.

Va morir havent gastat tots els beneficis aconseguits, cansat d'escoltar paraules d'esperança per poder mostrar tots els seus projectes. L'animaven donant-li anims que el financessin una font per a Cerdanyola, El projecte d'un Teatre Aigua-Luz a Barcelona -ja tenia concedit el permís per poder-se construir a la Fuixarda- i el de la Nau Luminosa que portaria per tots els racons de la terra una exposició de la cultura i comerç espanyola.

Palmadetes a l'esquena no li van faltar, però l'embergadura dels projectes requerien molts diners i es van quedar en projectes. Les seves restes es troben al cementiri de Cerdanyola on es van dipositar un 27 d'agost de 1979.
Andreu Salillas


 Dues vistes de les múltiples vistes canviants. Pupitre de telecomandament de Buïgas amb el seu germà José manipulant. Darrere la mare del President Franklin Roosevelt i el cap del govern francès M. Chautemps. Perspectiva central. Fonts, cascades, obeliscos de vidre, façanes, minarets, vapors lluminosos canviant sense parar, partint del Palau Nacional i estenent-se, progressivament, fins a la Plaça d'Espanya. Les imatges diuen poc. Són imatges mortes d'una cosa viva, vibrant i palpitant. Però serviran per evocar el que va ser als que de joves ho van veure. Per als altres i per a tothom, més eloqüents seran les opinions, estampades en llibres o periòdics, per escriptors, crítics d'art i altres personalitats que van contemplar aquestes lluminàries. A través de les seves impres-sions publicades, el record de l'obra es revifa i pot perdurar. 
 
 

https://www.salillas.net/cerdanyola/buigas.htm

 
 
   
   



L’estació d’Hospital General d’FGC fa 38 anys



 
 
• Es va posar en servei el 15 de setembre de l’any 1985.
• L’estació es va construir per facilitar l'accés i atendre la mobilitat que va generar l’edificació de l’Hospital General de Catalunya, construït un any abans, el 1984

El 15 de setembre de 1985, ara fa 38 anys, es va posar en servei l’estació d’Hospital General de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L’estació es va construir per facilitar l'accés i atendre la mobilitat que va generar l’edificació de l’Hospital General de Catalunya, construït un any abans, el 1984, i que dona nom a
l’estació d'FGC. Tot i això, el tren ja passava per aquesta zona des de l'any 1918 unint els termes de Sant Cugat i de Rubí.

En el moment de la seva posada en servei, l’estació prestava servei per una sola via fins l’any 1987 quan, finalitzades les obres de desdoblament de la via entre Sant Cugat i Rubí, es va posar en servei una segona via i andana i un pas inferior per connectar les andanes.
Quan es va construir l’estació, aprofitant l’espai disponible i la proximitat de l’autopista A-7, es va condicionar una zona d’aparca-ment d’automòbils que ha permès disposar d’un Park and Ride que, amb el temps, també han aprofitat els residents de les noves urbanitzacions del seu entorn. Des de l’any 1993 l’estació està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

El tram de la via on es va construir l’estació, cap als anys seixanta, mirant cap a Rubí.
Actualment, per l’estació passen els trens de les línies S1 (Terrassa) i S7 (Rubí).
Pel que fa al volum de viatgers, l’any 2019 va comptar amb més de 751.000 persones usuàries.

L’estació forma part del conjunt d’esta-cions que té FGC al municipi de Sant Cugat (La Floresta, Valldoreix, Sant Cugat, Mira-Sol, Hospital General, Volpelleres i Sant Joan).   
 



 Activitats al Teatre Ateneu



   

Diumenge 10 de setembre a les 21h al Teatre Ateneu de Cerdanyola, Alba Carmona presenta el seu segon disc Cantora, segon treball en solitari.
La cantant compositora i creadora artística torna als escenaris amb la seva veu captivadora, versàtil, profunda i amb una marcada personalitat i identitat pròpia. Unes eines que utilitza de manera brillant, amb les quals ens convida a viatjar a través de diferents gèneres, llengües i estils musicals, combinant cants tradicionals i compo-sicions pròpies.
Tot per arribar a la plenitud de la seva creativitat.
Les entrades es poden comprar al
enllaç per un preu de entre 12 i 15€.

 

Diumenge 17 de setembre a les 18h al Teatre Ateneu de Cerdanyola
. Espectacle monòleg Edu Mutante. El
Cerdanyola Club Hoquei organitza un espectacle de la mà del monologuista Edu Mutante, amb el show Camino de risas repassa l'actualitat política, esportiva, televisiva del país, un dels millors còmics del país i un gran imitador de personatges, incloent-hi més de 70 en hora i mitja.
Per comprar les entrades s'ha d'enviar un correu cerdanyolaclubhoquei@fecapa.cat/a> i l'import que es recapti anirà al 1er equip femení.
L'import de les entrades es de 12€ i 10€ pels socis de Cerdanyola Club de Hoquei.


Divendres 20 d'octubre a les 20h al Teatre Ateneu de Cerdanyola
: Teatre: Cost de la vida.
Obra de Martyna Majok de 110 minuts, direcció de Pau Carrió interpretada per Júlio Manrique, Anna Sahun, Pau Roca i Katrin Vankova.
L'Eddie, un camioner a l'atur, la seva exdona, Ani, la Jess, filla d'immigrants,  es troba en un moment deses-perat quan es presenta a l'oferta de feina de en John un investigador universitari brillant amb paràlisis cerebral. A mesura que aquestes quatre vides tan diferents col·lideixen i s'entrellacen, els rols s'intercanvien.  L'obra explora la nostra necessitat de connectar i ser estimats per sobre de qualsevol diferència. Es pot comprar l'entrada a l'enllaç  .Preu: 22€, anticipada 16€, estudiants i pensionistes 12€, a la web 1€ menys  
   
Divendres 17 de novembre a les 20h al Teatre Ateneu de Cerdanyola : Teatre Fitzroy
Obra de Jordi Galceran de duració 80 minuts i interpreta-da per Míriam Iscla, Sara Espígul, Sílvia Bel i Natalia Sánchez. Dirigida per Sergi Belbel.
Quatre escaladores que estan a mitja ascensió del Fitzroy, una muntanya situada al camp de gel de la Patagònia sud, una de les vies d'escalada més complicades del món i mai assolida per una cordada femenina. El mal temps les ha fet aturar i, mentre esperen que les condicions millorin, arrecerades en un sortint de la roca, començen dubtar de si tirar endavant l'ascensió o rendir-se. Continuar significaria assumir riscos que no havien previst i que poden posar en perill les seves vides, rendir-se seria renunciar a la possibilitat d'assolir una fita que potser no podran repetir mai.
Es pot comprar l'entrada a l'enllaç 
Preu: 24€, anticipada 18€, estudiants i pensionistes 13€, a la web 1€ menys


 
Divendres 1 de desembre a les 20h al Teatre Ateneu de Cerdanyola : Espectacle de màgia Mag Lari
El Mag Lari ens presentarà el seu nou espectacle, Strafalari.
I per què es diu Strafalari? Dons perquè el Mag Lari és Strafalari.
En ell tot és Strafalari, el seu humor, els seus números, el seu vestuari i en general la seva manera de fer. Per tant, quin millor títol per a un espectacle del Mag Lari que Strafalari?
Un nou espectacle de màgia, carregat de participació i grans il·lusions, que et farà passar l'estona volant!
Es pot comprar l'entrada a enllaç
Preu: 16€, anticipada 13€, estudiants i pensionistes 10€, compra al web 1€ menys https://cerdanyola.fila12.cat/ 
Divendres 15 de desembre a les 20h al Teatre Ateneu de Cerdanyola : Teatre Travy
Obra de Oriol Pla Solina de duració 85 minuts i interpretat per Diana Pla, Oriol Pla Solina, Quimet Pla i Núria Solina.
Es tracta d'un homenatge a la mateixa família Pla-Solina, de nom artístic "la família Travy" i un (des) encontre entre dos corrents teatrals; per una banda, el clown, el teatre folklòric i popular. Per l'altra, les formes post-dramàtiques i meta-teatrals. Exposa dues generacions i dos moments vitals; els que ja veuen el final del camí sense por i els que veuen el principi el mateix amb pànic. Una família que ha tingut el teatre com a forma de ser i viure. Un joc entre la vida i el teatre; la mentida i la veritat. Es pot comprar l'entrada a l'enllaç
Preu: 18€, anticipada 14€, estudiants i pensionistes 10€. compra al web 1€ menys
 
 

Des del 1983 data en què es va celebrar la I Festa Major han transcorregut 40 anys i va ser organitzada per la Unió de Veïns sota la presidència de Gemma Subirà. >
El programa de mà incloïa el següent missatge: "A Bellaterra, cada vegada som més i pensem que la Festa Major pot ser un pas endavant en la consolidació de la comunitat de veïns que formem".

De la 40a edició corresponent a aquest any disposem ja del cartell de la Festa Major que ha estat creat per la veïna i directora d'art, Blanca Brugera, a través del qual ha volgut transmetre tot allò que podem trobar com a més característic en la Festa Major.

Només falta disposar del programa de Festa que es farà públic a finals d'agost.


 


Cursos de català
Inscripcions del 12 al 15 de setembre




 

   
A Cerdanyola, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ofereix, a través del Servei Local de Català, cursos de tots els nivells: des de l’inicial al superior.

Majoritàriament són cursos presencials, tot i que també s'ofereixen cursos en modalitat en línia, en els quals no hi ha horaris fixos. Les persones interessades ja poden consultar-ne l'oferta detallada en el cercador de cursos: www.cpnl.cat/troba-el-teu-curs-de-catala/



La formalització de la inscripció serà del 12 i el 15 setembre. Els dies 12 i 13 és el torn d'inscripció preferent per als alumnes que hagin fet un curs al CPNL durant l'últim any. Els dies 14 i 15, s'obrirà el període de torn general per a tothom. La inscripció, que s'atén per ordre d'arribada, es podrà fer en línia o presencialment al Servei Local de Català (plaça Sant Ramon, 23-24).

Les persones que necessitin acreditar el nivell, poden sol·licitar la prova a partir de l'1 de setembre a https://inscripcions.cpnl.cat/ 
 
 
           (Parc de Collserola) 



Escola conjunta entre l'ALBA i el CERN sobre acceleradors de partícules.




 
 
 
En col·laboració amb l'ALBA, l'Escola d'Acceleració del CERN organitza el seu proper curs general de física acceleradora del 25 de setembre al 8 d'octubre de 2023.

El curs residencial de dues setmanes constitueix l'ensenyament bàsic de tots els cursos CAS, oferint l'oportunitat ideal per endinsar-se en el fascinant món dels acceleradors de partícules.
Aquest curs està pensat per a personal i estudiants de laboratori i universitats, així com per a fabricants d'equips d'acceleració.

Proporciona una introducció completa als conceptes fonamentals de la dinàmica del feix
i dels sistemes acceleradors subjacents. Mitjançant conferències atractives, tutorials il·luminats i sessions de discussió perspicaces, els participants aprofundiran en el seu coneixement de temes crucials en el món dels acceleradors.

A més del pla d'estudis complet, el treball en xarxa és un aspecte central de l'esdeve-niment, ja que els assistents estableixen connexions amb altres estudiants i profes-sors del camp. Aquesta oportunitat de connectar i col·laborar és un ingredient clau del programa, millorant encara més el seu valor com a recurs indispensable per a qualse-vol persona que vulgui ampliar la seva comprensió dels acceleradors de partícules.
  


Els propietaris de cinc o més
immobles urbans,
seran grans tenidors




 
El departament de Territori resol la cinquantena d’al·legacions que ha rebut la  declaració d’àrees tenses publicada el 22 de juny.
Signada la resolució amb la memòria amb els 140 municipis on s’aplicarà la limitació del preu del lloguer.
En aquests 140 municipis (que inclou Cerdanyola del Vallès) hi viuen 6,2 milions de persones, el que representa un 80,6% de la població de Catalunya.

El Departament de Territori ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut a la declaració, el 22 de juny passat, de 140 municipis del país com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. En el període d’al·legacions i d’audiència pública als 140 municipis i una quarantena d’entitats del sector, el Govern ha estimat les esmenes que demanaven rebaixar de “més de 10” a “5 o més” el nombre d’immobles de propietat que marquen, per llei, qui és un gran tenidor.

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha  que la memòria definitiva ha estat signada i s’enviarà en els propers dies al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a què pugui ser aprovada i, per tant, pugui entrar en vigor en la menor brevetat la limitació del preu del lloguer en aquests 140 municipis, on resideixen 6,2 milions de persones, un 80,6% de la població del país. La consellera, en aquest sentit, ha explicat que l’objectiu és “poder contenir les rendes del lloguer i garantir un accés fonamental com és l’accés a l’habitatge, que és la porta d’entrada a tots els altres drets”. Capella ha recordat que el Govern “ja vam començar a treballar per aplicar la Llei estatal quan va entrar en vigor”, aquest passat mes de maig. “Catalunya ha posat l’accelerador per garantir el dret a l’habitatge perquè estem en una situació d’emergència i als governs ens pertoca respondre a les necessitats de la ciutadania i, en aquest sentit, el Govern de Catalunya fa totes les accions necessàries per garantir el dret a l’habitatge”, ha insistit.

El mateix dia en què es va publicar la memòria i, per tant, es va obrir el període d’exposi-ció pública, el 22 de juny passat, el Departament ja va fer públic que treballava en la possibilitat, prevista a la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023) que va entrar en vigor el 26 de maig, de canviar la definició de gran tenidor i reduirla dels més de 10 habitatges a cinc o més. En el procés d’al·legacions –en què n’hi ha hagut demanant la reducció però també sol·licitant que no es reduís i es mantingués el número en més de 10-, la secretaria d’Habitatge ha analitzat diverses dades sobre la concentració i l’estruc-tura de la propietat a Catalunya i ha arribat a la conclusió que reduir la consideració de gran tenidor al posseïdor de cinc o més immobles augmentaria de forma notable el nombre d’habitatges de lloguer subjectes al conjunt de mesures que preveu la Llei 12/2023. Només com exemple,l’estudi “Estructura i concentració de la propietat del parc
de llogue parc de lloguer a Catalunya 2020", de l’observatori Metropolità de l’Habitatge, va detectar que un 7,7% de tots els habitatges de lloguer són de propietaris que en tenen entre 6 i 10.

Una altra de les al·legacions estimada és la que demanava que els promotors socials no siguin considerats grans tenidors. En aquest cas, i ja que la Llei 24/2015 de 29 de juliol de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica ja va excloure de la definició de gran tenidor als promotors socials, el departament ha estimat aquesta al·legació. En aquest cas, però, en queden fora els promotors privats d'habitatges que tinguin per objecte social la promoció d’immobles amb protecció oficial destinats a la venda i no al lloguer.

Amb aquests dos canvis, la memòria definitiva considera gran tenidor la persona física o jurídica propietària de cinc o més immobles urbans d’ús residencial o una superfície construïda de més de 1.500 metres quadrats d’ús residencial, excloent garatges i trasters amb excepció dels promotors socials.

Pel que fa la resta d’al·legacions, han estat desestimades les que sol·licitaven una compensació econòmica pels propietaris, les que posaven en dubte les competència de la Generalitat per regular el preu del lloguer o les dades que s’han usat per a redactar la memòria i els informes de cadascun dels municipis o les que demanaven que es pogués declarar àrea tensa una unitat menor al municipi. La documentació es pot consultar en aquest enllaç.

Aplicació de l’índex de preus del lloguer català

En els 140 municipis que han estat inclosos en la nova memòria és on el Govern aplicarà les mesures de contenció de les rendes que recull la llei estatal, que té molts punts en comú amb la llei pionera que Catalunya va impulsar l’any 2020 en matèria de contenció de lloguers (Llei 11/2020) i que el Tribunal Constitucional va tombar. Així, el lloguer dels nous contractes tampoc podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer. Catalunya ja disposa d’un índex propi, que està actualitzat, plenament vigent i que es va fer servir per implementar la regulació dels lloguers que ja preveia la llei catalana. La secretaria d’Habitatge i el MITMA han creat un grup de treball per analitzar com s’ha d’implementar aquest índex.  (govern.cat)



Resoldre la crisi climàtica requereix la col·laboració entre científics naturals i socials


 
Ara que el món ja ha viscut el dia més calorós de la seva història, és més urgent que mai que els científics naturals i socials col·laborin per fer front a la crisi climàtica i mantenir l'augment de la temperatura global per sota de 2 °C.

A aquest efecte, un grup internacional de destacats investigadors acaba de publicar un innovador treball de recerca que posa en relleu la importància d'integrar els coneixe-ments de les ciències naturals i socials per fonamentar polítiques i pràctiques eficaces en matèria de canvi climàtic. Sostenen que el concepte de punts d'inflexió pot servir de pont entre aquests camps d'estudi, cosa que facilita una comprensió global dels processos i les repercussions del canvi climàtic.

El grup liderat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) compta amb investigadors d'altres centres científics d'Austràlia, Itàlia, Espanya, França, Alemanya i Portugal. L'equip està integrat per Sonia Graham, Melanie Wary, Fulvia Calcagni, Mercè Cisneros, Claudia de Luca, Santiago Gorostiza, Onada Stedje Hanserud, Giorgos Kallis, Panagiota Kotsila, Sina Leipold, Jagoba Malumbres-Olarte, Tristan Partridge, Anna Petit-Boix, Anke Schaffartzik, Galia Shokry, Sergi Tirat-Herrero, Jeroen van den Bergh i Patrizia Ziveri.

Tradicionalment, els científics naturals s'han centrat a documentar i analitzar els canvis de l'entorn natural, com ara l'augment de la temperatura global, l'alteració dels règims de pluges i els fenòmens meteorològics extrems.

Més recentment, els científics naturals s'han preguntat si els canvis que estem experimentant són reversibles i si hi ha un punt d'inflexió a partir del qual, per més que frenem les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, els canvis mediambientals seran permanents.
Tot i això, l'equip de recerca afirma que aquestes consideracions mediambientals han d'anar acompanyades d'una exploració de les dinàmiques socials, que abasti els comportaments individuals, col·lectius i de la societat. Per garantir un futur sostenible és imperatiu comprendre la intricada interacció entre els canvis mediambientals i socials.

Els investigadors plantegen preguntes crítiques: qui es beneficia de la trajectòria actual i qui hi contribueix més? Quins escenaris alternatius i desitjables hi ha i com podem treballar proactivament per aconseguir-los? Hi ha punts d'inflexió social que puguin accelerar canvis transformadors a les nostres pràctiques, normes i institucions?

Per il·lustrar el valor d’estudiar conjuntament els punts d’inflexió socials i climàtics, l’equip posa el focus sobre l’alentiment dels corrents de l’oceà Atlàntic induït pel canvi climàtic, que va provocar la devastadora inundació de la vall de l’Ahr, a Alemanya. A través d'aquest exemple mostren com els fenòmens meteorològics extrems repercuteixen en les comunitats locals i com adapten els seus modes de vida per fer front a futurs fenòmens extrems. L'anàlisi integrada dels canvis ambientals i socials permet comprendre la complexa interacció entre el canvi climàtic i la societat, i determinar si les nostres respostes beneficien a tothom o només a uns quants. A més, permet avaluar de manera integral les conseqüències de les nostres respostes a diferents escales, ja sigui local, nacional o internacional.

Els investigadors afirmen que fomentant la col·laboració entre científics naturals i socials podem millorar la nostra capacitat col·lectiva per fer front a la crisi climàtica. El seu treball subratlla la necessitat urgent d'un enfocament multidisciplinari que combini els coneixements dels dos camps per desenvolupar solucions integrals i configurar polítiques sostenibles per a un futur millor.
(uab.cat) 28 jul. 2023 
 



Antonio Morral Berenguer 14 de juny de 2003 16 de desembre de 2009 ICV
Carmen Carmona Pascual 16 de desembre de 2009 13 de juny de 2015 PSC
Carles Escolà Sánchez 13 de juny de 2015 15 de juny de 2019 Compromís per Cerdanyola
Carlos Cordón Núñez 15 de juny de 2019 Actualment en el càrrec PSC
 




Aprovada la modificació del Reglament General del Cementiri Municipal

 
Les famílies que entre l’1 de gener de 2018 i el 30 de juny de 2022 no van poder disposar d’un nínxol per enterrar als seus familiars, ara podran sol·licitar el trasllat de les restes cadavèriques des d’altres cementiris o d’altres nínxols ubicats al mateix cementiri municipal

Les obres de reforma i ampliació del Cementiri Municipal de Cerdanyola van provocar que l’Ajuntament no tingués disponibilitat de nínxols per poder-los adjudicar a qui els necessitava. En aquests casos, les famílies afectades van haver d’anar a un altre cementiri o utilitzar nínxols de familiars ubicats al mateix cementiri municipal.

Acabades les obres i amb disponibilitat de nínxols, alguna d’aquestes famílies van sol·licitar poder fer el trasllat d’un familiar a un nou nínxol. Però poder-ho dur a terme s’ha hagut de modificar el reglament General del Cementiri Municipal, doncs l’anterior contemplava que “les concessions d’ús de les sepultures s’atorgaran amb motiu d’enterraments immediats”.

Eulàlia Mimó, regidora responsable del Cementiri, explica que “amb aquesta modifica-ció afegim una disposició transitòria que permet que les famílies que es van trobar en aquesta situació, si ho desitgen, se’ls pugui concedir un nínxol i que puguin fer el trasllat de les restes dels seus familiars”.

Les persones que s’hagin trobat en aquesta situació entre l’1 de gener de 2018 i el 30 de juny de 2022 podran sol·licitar l’atorgament d’una concessió durant el termini de dos

anys (fins al 6 de juliol de 2025).

Per a qualsevol dubte o informació, us podreu adreçar a Serveis Funeraris i Cementiris, trucant al telèfon 93 580 88 88, ext. 3768 o enviant un correu a cementiri@cerdanyola.cat

Redactat literal Disposició Transitòria

Quarta. Atorgament excepcional de les concessions

Excepcionalment, s’atorgaran concessions d’ús de les sepultures amb motiu de trasllats de restes cadavèriques procedents d’altres cementiris o d’altres nínxols ubicats al cementiri municipal i compartits obligats per la situació de falta de disponibilitat de nínxols, a aquells ciutadans que les sol·licitin expressament i que, des de l’1 de gener de 2018 fins el 30 de juny de 2022, s’haguessin trobat amb necessitat imminent d’inhumació dels seus difunts, complint els requisits establerts en aquell moment, i no els haguessin pogut enterrar en el cementiri municipal degut a la necessitat amb la qual es va trobar l’Ajuntament de disposar de nínxols per donar compliment al que disposa l’article 54 “Trasllat per obres”, d’aquest mateix text legal.

Les persones que s’hagin pogut trobar en aquesta situació, podran sol·licitar l’atorgament d’una concessió durant el termini de dos anys a partir de l’entrada en vigor, d’acord amb la disposició final d’aquest reglament.




Esports. Cerdanyola FC



 


E
SPORTS. PRIMERES JORNADES




HOQUEI PATINS

Supercopa Femenina. Final
9-9-2023 13h.
Cerdanyola CH. - CH Mataró


Fase de grups Lliga Catalana Femenina
1ª Jornada - 18-11-2023 11,15h
Cerdanyola CH. - Martinelia Manllou


Fase de grups Lliga Catalana Plata
1ª Jornada - 16-9-2023 Hora: ?
Club Pati Taradell - Cerdanyola CH.


Nacional Catalana Masculina
1ª Jornada - 17-9-2023 16,05h.
Barça - Cerdanyola CH


Nacional Catalana Femenina
1ª Jornada - 17-9-2023 13h.
Cerdanyola CH. - Reus Deportiu Virginias
 
FUTBOL

Segona Federació Grup 3
1ª Jornada - 3-9-2023 17h.
Cerdanyola FC - Torrent


Preferent Juvenils
1ª Jornada - 16-9-2023 16h.
Cerdanyola FC - Mollerusa CF


Preferent Femení
1ª Jornada - 1
0-9-2023
    12h.
Cerdanyola FC - AEM,
S.E. B


Partit amistos
13-8-23  Cerdanyola FC - Vilafranca      3 - 2
17-8-23  Cerdanyola - Prat     1 - 2
20-8-23  Cerdanyola - Girona B     0 - 1

14-8-2023. El Cerdanyola fitxa Joel Castillo que finalment queda a l'equip d'Oliver Ballabriga. El punta, que porta tota la pretemporada amb l'equip verd, procedeix del Gimnàstic de Manresa i firma per tres temporades.
BASQUET CERDANYOLA

17-9-2023 16h.
CB Tarragona 1 - CB Cerdanyola al Dia A


17-9-2023 16h.
Joventut Les Corts - CB Cerdanyola al Dia A
 
 


Proposta per al setembre:
Monogràfics artístics a l'Ateneu




 
           
L’Ateneu retornarà a l’activitat el setembre amb la segona tongada dels monogràfics d’estiu. S’adrecen a persones adultes que vulguin tastar les propostes que abasten diverses tècniques artístiques. Els monogràfics es treballen en grups reduïts, en un format que permet un guiatge acurat de la persona docent.

S’adrecen a tothom interessat en gaudir d’una manera diferent i creativa del seu temps de lleure. Les inscripcions estan obertes i es poden formalitzar telemàticament o a l’OAC

Actualment hi ha monogràfics que tenen places lliures. Per inscriure's, la matrícula està oberta i es pot fer presencialment, prèvia descàrrega i ompliment d’un formulari que caldrà portar a l’OAC, demanant cita prèvia a www.cerdanyola.cat/oac o trucant al telèfon 93 580 88 88, o virtualment, a la seu electrònica municipal: Tràmit electrònic d’inscripció als monogràfics d’estiu de l’Ateneu

El monogràfic "Dibuixem Cerdanyola" es farà el 18 i 19 de setembre
 

Relació de monogràfics per al setembre


Retrat amb tècnica mixta
del 12 al 14 de setembre de 9:30 a les 12 h
Professora Natalia Navarro

Pintem un alla prima d’un element contemporani
del 12 al 14 de setembre de 17:30 a les 20 h
Professora Natalia Navarro

Dibuixem Cerdanyola
el 18 i 19 de setembre de 9:30 a 11 h
Professora Natalia Navarro
 
Iniciació al gravat i l’estampació tèxtil
12, 13 i 14 de setembre de 10 a 12:30 h
Professora Mercè Martínez

Iniciació a la pintura acrílica amb transferència sobre fusta
19, 20 i 21 de setembre de 10 a 12:30 h
Professora Mercè Martínez

Il·lustració creativa amb inspiració botànica
20 de setembre de 9:30 a 12:30 h o de 15:30 a 18:30 h
Professora María Martínez

Iniciació al torn
18 al 21 de setembre, de 17 a 21 h
Professora Xus Montoya
  


Montflorit coloca la primera pedra del monument al Centenari del barri.


 
Han passat més de cent anys des que els germans Isidre i Lluís Riera compraven a subhasta la masia i els terrenys de Ca n´Oliver.

Un any més tard es començava a urbanitzar, primer la zona del pla i després a la muntanya.
A poc a poc, alguns dels estieuejants es convertien en residents habituals i Montflorit es va fent cada vegada més gran per arribar al dia d'avui.

A l'imatge, la plaça Olivé lloc escollit per instal·lar la pedra que recorda la història del barri i que va ser la primera pedra del primer local social. Aquesta plaça ha estat durant els anys el centre de Montflorit acollint el primer local social de l'Associació de Veïns.

Van presidir l'acte l'alcalde Carlos Cordón i el president de l'Associació de Veïns de Montflorit, Miquel Ruiz i el Mossèn Montserrat que va beneir la pedra.
 



El femení del Cerdanyola FC
en el
Torneig d'Històrics



 
Es disputarà del 31 d'agost al 3 de setembre a La Verneda.

S'iniciarà el dijous 31 entre Terrassa i Sants a les 19h.
A les 20 h. el perdedor s'enfrontarà al Cerdanyola i el guanyador ho farà amb l'equip verd a les 21 h.

El format és el mateix que el masculí, mode triangular i amb partits de 45 minuts. El
divendres 1 es jugaran els duels de l'altre grup: Martinenc- Júpiter a les 19 h, el perdedor contra el Sant Cugat a les 20 hi el guanyador davant del mateix Sant Cugat a les 21 h.

Els vencedors de cada grup se citaran a la final el diumenge dia 3 a les 19 h, en un partit ja a 90 minuts.


Analitzen com superen les sequeres
els arbres més alts



 
Una revisió bibliogràfica del CREAF i la UAB conclou que els arbres més alts són capaços de superar les sequeres, almenys les de curta durada, gràcies a una sèrie d'adaptacions que desenvolupen a mesura que guanyen alçada.

L'estudi, liderat per la investigadora postdoctoral del CREAF Laura Fernández Uña (beca Marie Curie) i que ha comptat amb la participació dels investigadors del CREAF i del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia de la UAB Jordi Martínez Vilalta i Rafael Poyatos, conclou que mentre els arbres creixen van fent reajustaments estructurals i funcionals que minimitzen la formació d'embòlies al sistema circulatori i el risc de mort per inanició, les dues complicacions més usuals que pateixen els arbres en períodes de sequera.

L'evidència científica demostra que, amb l'alçada, els arbres van millorant l’eficiència en l'ús de l'aigua. Per exemple, quan hi ha sequera són més àgils a l'hora de mobilitzar aigua des de les reserves del tronc fins al sistema circulatori (conegut com a xilema). Així mateix, a més alçada el tronc fabrica més teixit dedicat a emmagatzemar aigua i guarda més reserves d'aliment, i a la vegada desenvolupa unes arrels més profundes i capaces d'extreure aigua de les parts més profundes del terra.

Aquestes adaptacions són claus per suportar la manca d’aigua, i potencialment els fan més resistents als episodis de sequera que els arbres més baixos. "En aquest estudi no hem comparat diferències entre espècies més o menys altes, sinó que ens hem centrat en com els arbres, dins de cada espècie, adapten la seva estructura i funcionament a mesura que guanyen alçada i en el potencial efecte de l'alçada en el patiment davant de sequeres", comenta Fernández de Uña, primera autora de l'estudi.

L'estudi de revisió ha avaluat més de 125 estudis (dels quals més de 90 se centraven en arbres de diferents alçades), la majoria en boscos temperats a causa de la manca de dades en altres tipus d'ecosistemes, i més de 25 trets estructurals i funcionals.

La sequera mata de set o de gana

En episodis de sequera, si veiem arbres amb fulles marrons, o als quals els cauen les fulles, pot ser a causa de diversos motius. D'una banda, pot ser que l'aigua arribi a les branques més altes, cosa que pot provocar errors hidràulics al sistema circulatori a causa de les embòlies. Aquestes es produeixen quan la calor és molt forta i les fulles han d'evapotranspirar molta aigua des de les arrels fins a les fulles, però el terra està sec o no hi ha prou aigua. Aquesta situació augmenta la pressió dins del sistema circulatori i es poden arribar a provocar embòlies si entra aire als conductes, de manera similar al que passa amb els humans. Les embòlies es consideren fallades hidràuli-ques i poden portar a la mort de l'arbre. De l'altra banda, l'arbre pot patir gana: “la calor també fa passar gana als arbres perquè, quan augmenta la temperatura, les fulles tanquen els estomes per no perdre aigua amb l'evapotranspiració i la fotosíntesi s'atura. De fet, igual que acumulen més aigua, els arbres grans tendeixen a tenir més reserves de carboni en els seus teixits, que poden utilitzar durant aquests períodes en què no fan la fotosíntesi”, comenta Maurizio Mencuccini, coautor de l'estudi i investiga-dor ICREA al CREAF. “Els estomes són els forats que tenen les fulles per intercanviar gasos durant la fotosíntesi; si l’arbre tanca els estomes atura la fotosíntesi i deixa d'alimentar-se”, conclou.

Els arbres gegants són molt importants

Els arbres més alts són peces clau dels boscos. Proveeixen menjar i ombra i són refugi d'espècies forestals. A més, acumulen molt de carboni i són capaços de redistribuir els nutrients i de modular gran part del cicle de l'aigua del bosc, perquè recullen molta aigua de pluja per les arrels i l'evapotranspiren en grans quantitats. "Les sequeres cada cop més freqüents i dràstiques són una amenaça per als boscos, i perdre aquests exemplars gegants podria ser un perill per al bon funcionament del bosc", comenta Jordi Martínez-Vilalta, coautor de l'estudi i investigador de la UAB i del CREAF.
(UAB.CAT) 25 jul. 2023 
 



Dies Internacionals i Mundials


 
 
23 d'agost - Dia Internacional per al record del comerç d'esclaus i la seva abolició
23 d'agost - Dia de l'Internauta
23 d'agost - Dia Internacional del Hashtag
23 d'agost - Dia Europeu de Commemoració de les Víctimes de l'Estalinisme i el Nazisme
25 d'agost - Dia Internacional del Perruquer
26 d'agost - Dia Internacional contra el Dengue
26 d'agost - Dia Internacional de l'Actriz i de l'Actor
26 d'agost - Dia del Gos (EUA i alguns països d'Iberoamèrica)
26 d'agost - Dia de Namíbia
28 d'agost - Dia Mundial de la Síndrome de Turner
29 d'agost - Dia Internacional contra els Assajos Nuclears
29 d'agost - Dia Mundial del Videojoc
30 d'agost - Dia Internacional dels Desapareguts
30 d'agost - Dia Internacional del Tauró Ballena
31 d'agost - Dia Internacional de la Solidaritat
31 d'agost - Dia Internacional dels Afrodescendents
31 d'agost - Dia Internacional de l'Obstetrícia
31 d'agost - Dia Internacional de Consciència sobre la Sobredosi

 


Carlos Cordón, nou vicepresident
de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

 
És la primera vegada que un alcalde de Cerdanyola i del Vallès Occidental ocupa una vicepresidència al govern metropolità

Un cop constituït el nou Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a on els grups metropolitans PSC-CP, Junts per Catalunya, En Comú Podem-Confluència i ERC-AM han arribat a un Acord per al Govern de l'AMB en el mandat 2023-2027. Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, ha estat escollit president de l’AMB a proposta del Consell d’Alcaldes, constituït pels 36 caps de govern dels consistoris de la metròpolis de Barcelona. Collboni ha rebut 83 vots del total dels 90 consellers i conselleres que formen el Consell Metropolità.

Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola, formarà part del nou govern de l’AMB ocupant la vicepresidència de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat. Cordón s’ha convertit així en el primer alcalde de Cerdanyola i del Vallès Occidental en ocupar una vicepresidència al govern metropolità. Per a Cordón es tracta “d’un reconeixement a la feina ben feta per part del Vallès Occidental durant els darrers anys”. L’alcalde de Cerdanyola també avança que es tracta “d’una oportunitat perquè el conjunt de l’AMB segueixi avançant en mobilitat, sense deixar ningú enrere”.

En l’actualitat, l’AMB compta amb set vicepresidències, a part de la vicepresidència executiva, amb competències en medi ambient, mobilitat i transport, planificació estratègica, urbanisme, desenvolupament social i econòmic, i internacional i cooperació

El nou govern ha establert com a prioritats per el mandat l'habitatge assequible, la mobilitat sostenible i de baixes emissions i l’augment de l'ocupació.

L’Àrea que encapçala Carlos Cordón, continurà treballant en les estratègies per reduir la contaminació atmosfèrica i acústica. Pel que fa a la mobilitat, es redactarà el nou Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU 2025-2030), en el qual s’inclourà, entre altres, la progressiva renovació i ampliació de la flota de transport públic, la potenciació de mit-jans de transport sostenibles (bicicleta, vehicle elèctric) i mesures com les zones de


baixes emissions (ZBE). També es dissenyarà un sistema estable de finançament que posi fi als dèficits que s’arrosseguen des de fa anys, i s’integraran al sistema de finança-ment de l’ATM totes les despeses actualment cobertes únicament per l’AMB: tarifació social, tarifa de la segona corona metropolitana i infraestructures complementàries del transport públic, entre altres.

Pel que fa al medi ambient, i encara en context d’emergència climàtica, continuarà el desenvolupament de més infraestructures de regeneració d’aigua i d’aprofitament d’aigües freàtiques per garantir els recursos hídrics en el futur. De la mateixa manera, s’abordaran inversions urgents necessàries en l’àmbit del manteniment, la millora i la renovació del sistema de sanejament d’aigües, en especial en les grans infraestruc-tures (col·lectors del Morrot, del Besòs i de Llevant, entre altres).

També es desplegarà el Pla metropolità de prevenció de residus (PREMET 25), posant en marxa les noves infraestructures per al tractament de la matèria orgànica, de mane-ra singular el CEBA (Centre de bioestabilitat i adobs) a l’Ecoparc 1.


Alcaldies accidentals
durant l’agost



 
Per resolució d’alcaldia s’ha nomenat els tinents d’alcaldia que substituiran a l’alcalde durant el seu període de vacances estiuenques



El rellevarà la primera tinent d’alcalde, Pepi Rivera, que serà alcaldessa accidental entre l’11 i 22 d’agost




El tercer en ocupar l’Alcaldia de forma accidental serà el segon tinent d’alcalde, David González, i ho farà entre el 23 d’agost i l’1 de setembre.

L’alcalde, Carlos Cordón, es reincorporà el dilluns 4 de setembre.


El Govern aprova els esdeveniments
i personalitats que commemorarà
l'any 2024



 
La Generalitat de Catalunya celebrarà enguany els següents esdeveniments, amb els corresponents departaments responsables, que en desenvoluparan totes les actuacions necessàries:

100 anys de l’entrada en funcionament del primer tram del Gran Metropolitano de Barcelona. Departament de Territori.
100 anys de la Ràdio a Catalunya. Departament de la Presidència.
100 anys de la construcció del primer xalet de S’Agaró. Departament d’Empresa i Treball.
125 anys del cooperativisme a Catalunya. Departament d’Empresa i Treball.
275 anys de la Gran Batuda o Prisión General de Gitanos. Departament d’Igualtat i Feminismes.
  50 anys de la mort de Caterina Casas i Maymó. Departament d’Igualtat i Feminismes.
  50 anys de la mort de Salvador Puig i Antich. Departament de Justícia, Drets i Memòria.
100 anys de la mort d’Àngel Guimerà i Jorge. Departament de Cultura.
100 anys de la mort de Joan Salvat-Papasseit. Departament de Cultura.
100 anys del naixement de Vicent Andrés Estellés. Departament de Cultura.
100 anys del naixement de Montserrat Andreu i Batlló. Departament de Drets Socials.
100 anys del naixement de Jordi Gol Gurina. Departament de Salut.
100 anys del naixement de Rosalia Guilleumas i Brosa. Departament de Cultura.
100 anys del naixement de Luisa Granero i Sierra. Departament de Recerca i Universitats.
100 anys del naixement de Teresa Salvador i Salvador. Departament de Drets Socials.
100 anys del naixement de Montserrat Vayreda i Trullol. Departament de Cultura.
150 anys de la mort d’Anselm Clavé i Camps. Departament de Cultura.
150 anys de la mort de Marià Fortuny i Marsal. Departament de Cultura.
150 anys del naixement de Leonor Ferrer Girabau. Departament de Territori.
150 anys del naixement d’Isabel Llorach i Dolsa. Departament de Cultura.
200 anys del naixement de Víctor Balaguer i Cirera. Departament de Cultura.



XVI Cursa Poblats IBÈRICS – 2023



 
 
La XVI Cursa dels Poblats Ibèrics se celebrarà el diumenge 3 de setembre i ho farà tornant a passar pel Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. Des del museu es prepararà un tram del jaciment perquè les persones esportistes i el públic puguin gaudir d’un dels indrets privilegiats de la cultura ibèrica de la ciutat. També col·laboren en l’organització la FEEC (Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada), l’entitat veïnal de Montflorit i el Bar Restaurant Montflorit.

Hi hauran dues curses circulars, una de 10,5 km i 425 m de desnivell positiu i una altra de 15,5 km i 600 m de desnivell positiu. Per reduir el màxim l’impacte de la cursa al Parc de Collserola, el total de persones inscrites entre les dues curses serà de 500 atletes i no es donaran gots als avituallaments; els corredors i corredores hauran de fer servir el seu propi got o bidó.

Les inscripcions s’han de realitzar al web de la cursa
Visualitza a la secció de recorreguts els tracks corresponents a les diferents modalitats.

Tant la cursa com les curses infantils tindran com a punt central el Centre Cívic de Montflorit, on s’entregaran tots els dorsals i bosses de corredors.

Per realitzar la inscripció accedeix a la secció d’Inscripcions.

En acabar la cursa s’obrirà la piscina, la qual tots els participants inscrits tindran la entrada gratuïta. Avituallament final amb BOTIFARRADA, Cervesa i Piscina !!!! 



 
   Donar sang, un gest que salva vides 
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50
             quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


                    Les persones que vulguin donar sang hauran de reservar
                             l’hora i seguir les mesures de seguretat  establertes
                         com ara fer servir el gel esterilitzant que hi haurà a la sala
                               i guardar la distància mínima interpersonal
.
Divendres 18 d'agost davant l'Ajuntament
 de 17 a 21 h. 
I tria la franja horària que millor et vagi
    Et necessitem més que mai!   

 


   


A la venda les entrades per a la programació professional de tardor
del Teatre Ateneu



 
Les persones aficionades al teatre que vulguin disposar a l’avançada de les entrades per gaudir de la programació prevista per la tardor al Teatre Ateneu, podran adquirir-les a partir del 25 de juliol entrant al web https://www.cerdanyola.cat/teatre Com és habitual hi haurà un petit descompte sobre el preu de taquilla per a qui compri les localitats amb antelació, així com bonificacions per a persones jubilades i estudiants (escoles, instituts i universitat).

Cost de vida, una obra de Martyna Majok interpretada per Júlio Manrique, Anna Sahun, Pau Roca i Katrin Vankova i dirigida per Pau Carrió, ens presenta L’Eddie, un camioner a l’atur, i la seva exdona, Ani, que es retroben d’una manera inesperada després d’un accident terrible que l’ha deixat tetraplègica. La Jess, filla d’immigrants, graduada universitària, pluriocupada, es troba en un moment desesperat quan es presenta a l’oferta de feina de cuidadora que ha publicat en John, un investigador universitari brillant amb paràlisi cerebral.

A mesura que aquestes quatre vides tan diferents col·lideixen i s’entrellacen, els rols s’intercanvien, s’inverteixen i exposen. La complexitat de cuidar i deixar-se cuidar. Qui ajuda a qui? L’obra explora la nostra necessitat de connectar i ser estimats per sobre de qualsevol diferència.

Cost de vida es representarà el 20 d’octubre, a les 20 h i al Teatre Ateneu.


La següent proposta teatral serà Fitzroy. El 17 de novembre, a les 20 h i al Teatre Ateneu. Un text de Jordi Galceran interpretat per Míriam Iscla, Sara Espígul, Sílvia Bel i Natalia Sánchez, dirigides per Sergi Belbel. Trobem quatre escaladores que estan a
mitja ascensió del Fitzroy, una muntanya situada al camp de gel de la Patagònia sud, entre Argentina i Xile, una de les vies d’escalada més complicades del món i mai assolida per una cordada femenina. El mal temps les ha fet aturar i, mentre esperen
que les condicions millorin, arrecerades en un sortint de la roca, sorgeixen problemes
inesperats que les fan dubtar de si tirar endavant l’ascensió o rendir-se. Continuar significaria assumir riscos que no havien previst i que poden posar en perill les seves vides, rendir-se seria renunciar a la possibilitat d’assolir una fita que potser no podran repetir mai. El preu de l’entrada és de 24 € ; compra anticipada: 18 €; Estudiants i pensionistes: 13 €. Compra al web, 1 € menys.

El mag Lari visitarà la nostra ciutat l’1 de desembre. A les 20 h i al Teatre Ateneu. Presentarà el seu nou espectacle, Strafalari. I per què es diu Strafalari? Doncs perquè el Mag Lari és Strafalari. En ell tot és Strafalari, el seu humor, els seus números, el seu vestuari i en general la seva manera de fer. Per tant, quin millor títol per a un espectacle del Mag Lari que Strafalari? Un nou espectacle de màgia, carregat de participació i grans il·lusions, que et farà passar l’estona volant!. El preu de l’entrada és de 16 € ; compra anticipada: 13 €; Estudiants i pensionistes: 9 €. Compra al web, 1 € menys.  

Finalment Travy, el 15 de desembre a les 20 h i al Teatre Ateneu. Es tracta d’un homenatge a la mateixa família Pla-Solina (de nom artístic “la Família Travy”) i un (des)encontre entre dos corrents teatrals; per una banda, el clown, el teatre folklòric i popular. Per l’altra, les formes post-dramàtiques i meta-teatrals. Exposa dues generacions i dos moments vitals; els que ja veuen el final del camí sense por i els que veuen el principi del mateix amb pànic. Una família que ha tingut el teatre com a forma de ser i viure. Un joc entre la vida i el teatre; la mentida i la veritat.

Diana Pla, Oriol Pla Solina, Quimet Pla i Núria Solina interpreten aquesta obra, dirigits per Oriol Pla Solina. El preu de l’entrada és de 18 € ; compra anticipada: 14 €; Estudiants i pensionistes: 10 €. Compra al web, 1 € menys.

Les entrades es podran comprar a partir del 25 de juliol a www.cerdanyola.cat/teatre



El Govern farà aquest estiu 201 actuacions de millora en centres educatius de la vegueria de Barcelona per valor de gairebé 22,5 milions d'euros


 
 - En el global de Catalunya el pla d’obres inclou 418 actuacions que corresponen a obres de reforma i millora i 24 a retirada d’amiant a tot Catalunya.
- Les actuacions de reforma i millora inclouen 5 milions d’euros del Pla de xoc per a les altes temperatures amb els quals es climatitzaran espais en 104 centres.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir que “el Govern durà a terme aquest estiu 442 actuacions de millora en centres educatius amb un pressupost de 50,9 milions d’euros”. D’aquestes, 418 seran actuacions de reforma i millora (RAM), amb un pressupost de 44,7 milions d’euros, i 24 correspondran a la retirada d’amiant de centres d’arreu del territori, amb una inversió de 6,2 milions d’euros.

El pla de xoc també preveu altres mesures, per exemple la instal·lació d’elements que mitiguen la calor, com ara proteccions solars, tendals o fonts i punts d’aigua; l’impuls de la renaturalització dels patis, sobretot els de ciment, per potenciar els arbres, l’aigua i les ombres; i el repartiment de ventiladors als centres. Durant el curs 2022-2023 s’han repartit més de 9.000 ventiladors en centres educatius.

Aquestes mesures s’han complementat amb una guia d’actuació per als centres en ocasió d’episodis d’altes temperatures. El document, anomenat POCAT, proposa flexibilitzar l’activitat lectiva dins del manteniment de l’horari d’obertura del centre. Així, la direcció pot decidir si fer o no fer classes, però en cap cas es pot escurçar la jornada. Sí que permet a les famílies recollir l’alumnat, sempre garantint la custòdia dels infants.

El POCAT també descriu mesures de protecció, seguretat i benestar dels membres de la comunitat educativa. Així, es demana als centres que localitzin espais interiors i exteriors amb les millors condicions possibles de benestar tèrmic. Finalment, detalla

quines actuacions s’han de seguir en casos d’esgotament o cops de calor. Tot plegat s’organitza a través d’un sistema d’alertes que reben les direccions via Telegram, perquè sàpiguen que hi ha un episodi de risc per altes temperatures en la seva àrea climàtica i puguin activar el POCAT.

Retirada d’amiant en 24 centres

De les 24 obres de retirada d’amiant que es faran durant aquest any 2023, 21 són finançades amb fons FEDER-REACT, que suposen 5,8 milions d’euros, i 3 amb fons propis, que sumen més de 387.000 euros. Aragonès ha detallat que les obres que impliquen retirada d’amiant es fan durant els mesos d’estiu “quan no hi ha alumnes als centres, per tal d’extremar les prevencions”.

El llistat de centres que tindran un espai climatitzat per donar resposta a les actuacions que s’inclouen al Pla de xoc per les altes temperatures i que corresponen a la ciutat de Cerdanyola del Vallès son: Centre d’Educació Especial Jeroni de Moraga i Institut Banús.

Les actuacions de retirada d’amiant es financen amb fons FEDER-REACT, per un valor total pel global de Catalunya de 5,8 milions d’euros, i amb fons propis, que sumen més de 387.000 euros també pel total del Catalunya.

Dins del llistat de centres que corresponen a la vegueria de Barcelona, a Cerdanyola del Vallès le correspon a l'institut Centre de Formació i Treball Flor de Maig. Les obres corresponen a Substitució de cobertes i façanes de fibrociment per xapa metàl·lica i formació de coberta plana per manteniment, per un import de 677.242,02 €.


Es crea la primera Càtedra de Neurogastronomia a la UAB


 


La UAB, l’empresa Alàbriga S’Agaró i l’Institut del Patrimoni Culinari Català han signat un acord per establir la Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona a iniciativa del Departament de Psiquiatria i de Medicina legal de la UAB. Es tracta de la primera a tot el món en aquest àmbit i vol millorar la comprensió de l'experiència gastronòmica des d'una perspectiva científica.

La Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona té com a objectiu principal l'estudi, el coneixement i la recerca dels mecanismes que influeixen en la percepció i experiència dels aliments, així com de les tècniques i tecnologies culinàries per millorar-los i fer-los més apetitosos i alhora saludables. S’investigarà com el cervell influeix en la percepció i el gaudi dels aliments, amb enfocaments multidisciplinaris que inclouran la neurociència cognitiva, la salut, la psicologia, el màrqueting i el disseny.

El conveni per a la creació de la càtedra ha estat signat a la UAB per Javier Lafuente, rector de la UAB, Valeri Scherer, administrador d'Alàbriga S’Agaró, i Pepa Aymamí, directora executiva de l'Institut del Patrimoni Culinari Català. La càtedra ha estat una iniciativa del professor Antonio Bulbena, catedràtic de l’Àrea de Psiquiatria del Departa-ment de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB i director del departament. S'adscriurà a aquest departament i promourà activitats de recerca, formació i difusió en el camp de la neurogastronomia.

Primera càtedra a tot el món en neurogastronomia

Aquesta càtedra, que serà la primera a tot el món en aquest àmbit, té les seves arrels en l'estudi de la neurogastronomia, un terme encunyat pel xef i neuròleg Miguel Sánchez Romera l’any 1999. Si bé aquesta visió està enfocada en les neurociències del sabor, també para esment en altres factors no alimentaris que influeixen en l’experiència multisensorial, emocional i de plaer per mitjà de l'alimentació.

La nova càtedra vol dur a terme una transició en la pràctica investigadora des dels enfocaments més tradicionals de l'estudi de la percepció del sabor fins a nous mètodes
per a la comprensió de l'experiència del comensal basats en àrees de recerca tan diverses com la neurociència cognitiva, la salut, la presa de decisions, el màrqueting, el disseny i la psicologia. Es tracta d'aplicar aquests coneixements a dues grans àrees: les ciències de la salut en totes les seves vessants i les ciències de l'alimentació, amb un estudi que va des de les propietats dels aliments fins a la seva transformació per al consum.

L'alimentació sana i saludable és actualment el propòsit de tots els països més avançats. «Si ens acostem al coneixement sobre les propietats que té cada aliment i
sobre com l'experiència cerebral les transforma en un món de sensacions i emocions agradables que alhora són beneficioses per a la salut física i psicoemocional, estarem aconseguint una alimentació i estil de vida més saludables», explica el professor Antoni Bulbena.

Marc de recerca multidisciplinari

La iniciativa del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB garanteix per a la càtedra un marc amb molta recerca multidisciplinària. El departament compta amb l'únic programa de doctorat en psiquiatria de tot l'Estat, amb alumnes, metges, psicòlegs, enginyers, infermeres i fins i tot advocats. Ha desenvolupat la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut, dedicada a la investigació, la formació i la difusió dels beneficis de la convivència amb animals per a la salut i el benestar de les persones; i la Càtedra de Responsabilitat Professional Mèdica i Medicina Legal, per a la promoció de la docència, la recerca i la formació en l'àmbit de la responsabilitat mèdica i la difusió de pràctiques segures en l'exercici professional, i té previst la creació de noves càtedres durant el curs vinent.

Principals línies de recerca

La càtedra establirà com a línies de recerca principals el coneixement de tot el procés que s'inicia amb la percepció neurosensorial i les sensacions que són el resultat de l'experiència amb l'alimentació. Es cercarà ampliar i incrementar el món de les percepcions i de les sensacions que experimentem mentre ens alimentem. S’establirà quins aliments poden influir més sobre l'estructura i activitat funcional del cervell (aliments «cerebroactius»). Es dissenyarà, tot aprofitant les dues professions del doctor Sánchez Romera (la seva formació com a metge neuròleg i com a xef d'alta cuina de reconegut prestigi internacional), un receptari creatiu, innovador i intel·ligent amb aliments «cerebroactius» i s’estudiarà la seva influència en el desenvolupament del cervell al llarg de la vida. Es pretén construir una «dieta cerebroactiva» que ajudi a prevenir, i fins i tot revertir, malalties que acompanyen l'envelliment com ara les malalties d'Alzheimer o de Parkinson.

Formació i divulgació


En el marc de la Càtedra de Neurogastronomia - Universitat Autònoma de Barcelona també es desenvoluparan cursos de màster per a professionals de la restauració, de la indústria alimentària i d’altres professions relacionades amb l'alimentació. Aquests cursos se centraran en la neurogastronomia en totes les seves vessants: ciència, art i alimentació humana.   UAB



Calendari de Segona RFEF
Primera Jornada  3 - 9 - 2023


 





 
Oliver Ballabriga tindrà com a segon tècnic Jorge Freixes, que arriba des de l'Espanyol on exercia el mateix càrrec al Juvenil A. Oscar Martínez, Raúl López i Jaume Figuerola
  completen l'staff.


  Partits de pretemporada
1 d'agost al Torneig d'Històrics amb l'Hospitalet i Sants. Si surt vencedor tornaran els dies 5 i 6 al Nou Sardenya. 9 agost a la Copa Catalunya
  davant de l'Europa.
I en cas de classificar-se el 13 d'agost jugaria davant del Vilafranca. Per finalitzar la pretemporada participarà al Trofeu Ciutat de l'Hospitalet






L'Ajuntament estableix un paquet de mesures per pal·liar la calor



Davant aquests episodis de calor intensa, cada vegada més freqüents, l'Ajuntament ha posat en marxa un paquet de mesures. Avui han entrat en funcionament els Jocs d'Aigua del Parc Cordelles, s'han establert espais adequats per actuar com a refugis climàtics durant les hores de més calor del dia durant episodis extrems de calor. També s'ha procedit a la instal·lació de ventiladors i umbracles als centres educatius i està previst fer-ho també a diferents parcs de la ciutat.

Jocs d'Aigua

Els Jocs d'Aigua del Parc Cordelles s'han posat en marxa. L’estructura funciona tots els dies de la setmana de 10 a 20h i fa servir un sistema de recirculació de l'aigua garantint la seva qualitat tractant-la amb un sistema de desinfecció ultraviolats.

Els jocs d'aigua estan pensats per refrescar-se durant l’estiu per tant l'ús d’aquestes instal·lacions ha de ser responsable per part dels infants i també acompanyants.

Refugis Climàtics

L'Ajuntament ha establert diferents espais com a refugis climàtics que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat a la població, especialment a les persones vulnerables. Els espais habilitats com a refugis climàtics són:

Biblioteca Central de Cerdanyola

Dilluns, dimarts i dijous de 15:30h a 20:30h
Dimecres de 10h a 14h i de 15:30h a 20:30h
Divendres de 10h a 14h

Parc Cordelles

De dilluns a diumenge de 10h a 20h

Centre Cívic Banús

De dilluns a diumenge de 10h a 20h

Parc Esportiu Municipal Guiera

De dilluns a divendres de 7h a 22h
Dissabtes de 8h a 19h
Diumenges de 8h a 15h
Agost: del 7 al 15 tancat per manteniment tècnic

Masia Serraparera

De dilluns a divendres de 8h a 15h
Agost: del 7 al 18 s'ha de trucar al timbre per entrar


Museu d'Art de Cerdanyola

Juliol: de dimarts a dissabte de 17:30h a 20:30h i diumenges d'11h a 14h
Agost: divendres i dissabtes de 17:30h a 20:30 i diumenges d011h a 14h

Museu de Ca n'Oliver

Dimecres, dijous i divendres de 17h a 20h
Dissabtes d'11h a 14:30h i de 16:30h a 20h
Diumenges i festius de 10:30h a 14:30h

Centre Cívic Serraparera

Juliol: de dimarts a divendres de 9:30h a 14h i de 17h a 22h; dissabtes de 10h a 15h i de 18h a 22h i diumenges de 10h a 15h
Agost: de dimarts a dissabte de 18h a 22h

Centre Cívic Fontetes

Juliol: de dilluns a dissabte de 9:30h a 12:30h i de 16h a 22:30h
Agost: tancat

Mesures a les escoles

D'altra banda, l'Ajuntament ha comprat 772 ventiladors per als centres educatius de la ciutat. A les escoles bressol municipals i a l'Escola Municipal La Sínia s'han instal·lat 162 ventiladors de paret. Els 610 restants, tots ells ventiladors de peu, s'han distribuït per les escoles Bellaterra, Carles Buïgas, Collserola, Les Fontetes, La Sínia, Saltells, Sant Martí, Serraparera, Turó de Guiera, Xarau, l'EMM Aulos, El CEE Jeroni de Moragas i el CFA L'Alzina.

També s'està procedint a la instal·lació d'umbracles (zones d'ombra) a diferents centres educatius amb mancances d'ombra. La instal·lació s'ha iniciat prioritzant els centres que acullen casals d'estiu i els que disposen de patis oberts: Saltells (6), Xarau (11), Collserola (14), Carles Buïgas (9), La Sínia (6) i Serraparera (4).


Umbracles als parcs

L'Ajuntament està treballant per seguir amb la instal·lació de zones d'ombra a diferents parcs infantils de la ciutat.

Actualment disposen d'umbracles els parcs de l'avinguda d'Adam i Eva i de la plaça Constitució i la previsió és instal·lar també als parcs del Casal de Joves, plaça Magdalena Llonch (CAP Serraparera), plaça Collserola, avinguda Sant Iscle, carrer Torrent, plaça Primer de Maig i plaça Riu Sec.


Tres consellers de Cerdanyola dins del recent constituït Consell Comarcal



 
El Consell Comarcal del Vallès Occidental pel mandat 2023-2027 va quedar constituït el passat divendres quan van prendre possessió del càrrec els 39 consellers i conselleres comarcals, entre aquests Sonia Rodríguez (PSC), Albert Turon (ERC) i Álvaro Hernández (PP) de Cerdanyola.

L’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez Renom, va revalidar la presidència amb una àmplia majoria, aconseguint 30 dels 39 vots, amb el suport dels grups comarcals del PSC, ERC, Junts per Catalunya, En Comú Podem i Tot per Terrassa.

L’acte de constitució es va celebrar al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Terrassa el
divendres 14 de juliol. La celebració del Ple de constitució es fa alterna a les dues cocapitals cada quatre anys. L’alcalde de Terrrassa, Jordi Ballart, va donar la benvinguda als consellers i conselleres. En total el plenari comarcal està format per 39 consellers i conselleres.

El Consell disposarà de tres consellers de Cerdanyola: Sonia Rodríguez (PSC), Albert Turon (ERC) i Álvaro Hernández (PP).

Dels 39 consellers i conselleres, 14 han ocupat el càrrec en mandats anteriors. Per tant 25 consellers i conselleres s’estrenen a la institució comarcal.


"La nostra civilització
es podria col·lapsar
a causa del canvi climàtic"




 
La sala de Premsa de la UAB, ha fet públic un estudi signat per Sandra Nogué, directora d'investigació del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB, i Josep Peñuelas, professor d'investigació del CSIC, ambdós investigadors al CREAF, on alerten en un article de perspectiva la National Science Review que cal reconèixer la possibilitat que els ecosistemes i les societats és col·lapsin a causa del canvi climàtic, com ja ha succeït en altres ocasions.

"Segons els dos autors, l'objectiu de limitar l'escalfament global a menys de 2 °C, com s'estableix a l'Acord de París ha dirigit els estudis sobre el canvi climàtic cap a enfoca-ments massa conservadors per evitar l'alarmisme i una avaluació més complexa i, per tant, més difícil. No obstant això, un canvi climàtic cada vegada més intens, l'existència de processos de retroalimentació que acceleren el canvi climàtic, juntament amb la inseguretat alimentària, els disturbis civils i les migracions, estan portant la comunitat científica a considerar un potencial final catastròfic com el que ja van viure les civilitza-cions del passat.

Els autors informen que la comunitat científica està canviant l'enfocament cap a avaluacions més complexes del canvi climàtic, amb estudis que consideren els efectes catastròfics provocats pels efectes dominó o en cascada de diversos esdeveniments consecutius: incendis, sequeres, inundacions i onades de calor per una banda, i guerres, migracions i un món més desigual per l’altra.

"És urgent incloure els bucles de retroalimentació en els models climàtics i considerar els possibles punts d'inflexió que podrien resultar en més concentracions de gasos d'efecte hivernacle", comenta Josep Peñuelas, professor d'investigació del CSIC al CREAF.

Segons el text, els models actuals sovint obvien que en un moment determinat es podria reduir de forma dràstica la capacitat de la natura de capturar carboni (si empitjora la salut de la natura), o augmentar molt la superfície cremada, les sequeres o el desglaç del permafrost, tots processos que podrien alliberar immenses quantitats de metà i CO2. Aquests bucles de retroalimentació poden desencadenar canvis bruscs i irreversibles en punts de temperatura específics.

"La interacció del canvi climàtic amb altres factors d'estrès antropogènics, com canvis en l'ús de la terra, pèrdua de biodiversitat, contaminació i esgotament de recursos, complica encara més la situació, la qual cosa podria portar el planeta cap a una barreja catastròfica de crisis", conclou Peñuelas.

Estudiar d’on venim per saber cap a on anem
L'article posa èmfasi a estudiar els col·lapses històrics i les transformacions de les

societats humanes provocats per canvis climàtics anteriors. Aquestes crisis ens donen informació molt valuosa sobre escenaris desfavorables que podríem viure i sobre possibles solucions.

"El col·lapse de la civilització maia a Amèrica Central, l'Imperi Romà, la cultura nòrdica de Groenlàndia-Islàndia i la societat de l'illa de Pasqua demostren que els col·lapses rarament tenen una única causa, sinó que estan influenciats per una combinació de factors d'estrès biològics i socioeconòmics, incloent-hi el canvi climàtic, l'escassetat de recursos i els conflictes", concreta Sandra Nogué, investigadora de la UAB al CREAF amb un prestigiós projecte de l'European Research Council.

La recerca en paleoecologia i arqueologia ha descobert que, en el passat, a Angkor Wat a Cambodja o a Sri Lanka es van construir embassaments per a l'agricultura i terrasses per mitigar el risc d'inundacions. D'altra banda, les dades bioarqueològiques de Mayapán (Yucatán, Mèxic) van descobrir que la dieta dels antics maies incloïa plantes autòctones resistents a la sequera. Això indica que tenien coneixements i pràctiques culturals que els permetien adaptar-se a condicions climàtiques difícils i assegurar-se la supervivència.

Fora del límit humà

Les societats humanes estan adaptades a nínxols climàtics específics, la qual cosa fa probable que la magnitud de l'escalfament actual i futur pugui superar la capacitat adaptativa de la nostra societat. Els pitjors escenaris presentats en l'informe del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de 2022 projecten temperatures que no s'han experimentat en els últims 50 milions d'anys, que reverteixen potencial-ment milions d'anys de climes més freds en només dos segles. Es preveu que les condicions climàtiques que s'assemblen a les del període del Pliocè (més càlid i àrid) comencin a partir del 2030, i si no aconseguim frenar les emissions de gasos d'efecte hivernacle podrien portar a climes similars als del període de l'Eocè (fins 10 graus més càlid que l’actual) durant les pròximes dècades.

Els científics subratllen la necessitat d'investigacions interdisciplinàries que considerin exemples històrics i prehistòrics, avenços tecnològics, complexitat social i nivells cognitius.

Aquesta recerca pot ajudar els responsables de la formulació de polítiques i la societat en general a comprendre millor la urgència del canvi climàtic, millorar la resiliència i fomentar mesures proactives per protegir els ecosistemes i les societats per a un futur sostenible".  (UAB)


Desviament de trànsit a l'avinguda Serragalliners per realitzar obres
a la xarxa d'aigua potable


A partir del 17 de juliol i fins al 27 d'agost, el trànsit a l'avinguda de Serragalliners es desviarà amb motiu d'unes obres a la xarxa d'abastament d'aigua potable de la zona, concretament, abans del pont que connecta Cerdanyola amb el campus, entre l'Escola d'Enginyeria i els Bombers.

Per poder alliberar el carril en direcció a Bellaterra i dur a terme les obres, es procedirà a canviar el sentit de circulació del carril provinent de Bellaterra. Això implicarà habilitar un carril de circulació en direcció a Cerdanyola, ocupant part de la vorera de vianants entre el pont que connecta l'aparcament de Bombers i la rotonda de Cerdanyola.

Com a resultat, la vorera es veurà reduïda de forma considerable en la seva amplada, cosa que requerirà compatibilitzar el pas de bicicletes i patinadors, que hauran de fer-ho caminant.

Els treballs per habilitar el carril de circulació provisional a la vorera començaran una setmana abans, el dia 10 de juliol, i s'espera que les obres comencin a partir del dia 17 de juliol.

Aquest desviament de trànsit és una mesura temporal i necessària per a millorar la xarxa d'abastament d'aigua potable de la zona. S'agraeix la paciència i la comprensió de la comunitat durant aquest període d'inconvenients i es demana a tots els conductors i vianants que segueixin les senyalitzacions i mesures de seguretat establertes durant les obres.

En cas de qualsevol dubte o consulta sobre les obres, les persones interessades poden posar-se en contacte amb l'Ajuntament de Cerdanyola o amb la companyia AGBAR, que és l'encarregada d'executar les obres.



Vega Navarro nomenada nova
presidenta de Creu Roja a
Cerdanyola-Ripollet-Montcada


Vega Navarro ha estat nomenada nova presidenta de Creu Roja a Cerdanyola-Ripollet-Montcada. L'anunci s’ha fet aquest dilluns 10 de juliol a l'acte de nomenament dels diferents presidents i presidentes de les assemblees locals i comarcals de Barcelona.

Vega Navarro, voluntària molt activa de l’assemblea que ha participat en diferents projectes de l’entitat en els darrers anys, reemplaçarà Santiago Morera, qui ha ocupat el càrrec des de 2015.

Un dels propòsits principals del nou mandat de Navarro serà complimentar els eixos estratègics de Creu Roja pels pròxims 4 anys aprovats a la darrera assemblea general per tal de fer front a la creixent demanda social dels col·lectius més vulnerables i als efectes del canvi climàtic. “Per fer-ho possible vull encapçalar una organització transparent, eficaç i eficient, però sobretot, vull una entitat oberta a tota la ciutadania”, apunta.

Juntament amb la presidenta, s'ha presentat el nou comitè local de la Creu Roja a Cerdanyola, Ripollet i Montcada. Aquest comitè, format per voluntariat de les tres poblacions, va sorgir del procés electoral dut a terme aquest hivern i ha estat l'òrgan que ha proposat Vega Navarro com a presidenta de l'organització per als pròxims anys.

Cerdanyola-Ripollet-Montcada, 12 de juliol de 2023



Ja funcionan
els jocs d'aigua
del parc Cordelles















Funcionarà tots els dies de la setmana entre les 10h i les 20h ininterrompudament.

L’estructura instal·lada al parc Cordelles, que funcionarà tots els dies de la setmana de 10 a 20h, fa servir un sistema de recirculació de l'aigua garantint la seva qualitat tractant-la amb un sistema de desinfecció ultraviolats. Els infants han de prémer un botó que acciona l'aigua durant aproximadament quatre minuts.

Enguany al parc del Turonet no es posarà en marxa cap instal·lació d’aigua perquè no tenen el sistema de circuit tancat com els jocs de Cordelles i hi ha restriccions d’aigua en els usos urbans en els municipis en estat d’excepcionalitat per sequera entre els quals es troba Cerdanyola del Vallès.

Els jocs d'aigua estan pensats per refrescar-se durant l’estiu per tant l'ús d’aquestes instal·lacions ha de ser responsable per part dels infants i també acompanyants. S’està treballant en la posssibilitat que hi hagi presencia d’agents cívics durant l’horari de funcionament de la zona de jocs per tal que es respectin les normes d’ús de les instal·lacions.

Normes d'ús dels jocs d'aig



Cerdanyola del Vallès presenta candidatura oficial per adherir-se a la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la UNESCO.



 
La sol·licitud d’adhesió s’ha fet arribar a la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO per, posteriorment, elevar-se a l’Equip de Coordinació de la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la UNESCO.

La UNESCO defineix una ciutat aprenentatge com una ciutat que “mobilitza tots els recursos a tots els sectors per a la promoció d’un aprenentatge inclusiu des de l’educació bàsica a la superior al llarg de tota la vida”. En aquest sentit, molts projectes i iniciatives iniciades per diferents serveis municipals de l’Ajuntament, com per exemple la marca de ciutat 'Cerdanyola, ciutat del coneixement', el programa 'Cerdanyola Educa', el programa 'Talent Factory', la creació de l’Oficina Jove, els festivals internacio-nals de Teatre Infantil, el projecte 'Artíva’t', la formació de l’Escola Municipal de Música o l’Escola d’Adults, entre molts d’altres, milloren l’accés permanent a l’aprenentatge al llarg de tota la vida, garantint una major qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola.

La Xarxa recolza l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per Nacions Unides a l’any 2015, i especialment, l’objectiu 4 'Educació de qualitat: Garantir una educació inclusiva per a tots i promoure oportunitats d’aprenentat-ge duradores que siguin de qualitat i equitatives' i l’objectiu 11 'Ciutats i comunitats
                                     
   
sostenibles: Crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i
resilients'.

Actualment, la Xarxa Mundial està composta per 292 ciutats de 76 països de tot el món. 
La decisió de la UNESCO es donarà a conèixer al mes d’octubre. 


Augmenta l'ús del transport públic per accedir a la UAB


 
Segons els resultats de l'Enquesta d'Hàbits de Mobilitat de la Comunitat Universitària de la UAB de 2023 (que duu a terme la UAB des de 2001 de forma biennal), hi ha una consolidació de la tendència alcista en l'ús del transport públic i una tendència a la baixa en l'accés al campus en transport privat si s'observen les dades des de 2001 a 2023. Una mirada retrospectiva des de 2001 mostra que l'ús del transport públic ha pujat del 52,6 % el 2001 al 67 % el 2023 mentre que l'ús del transport privat ha baixat del 43,4 % el 2001 al 27,5 % el 2023.

El 2023 el 67 % de la comunitat universitària utilitza el transport públic per accedir al campus (davant del 64,3 % el 2019 o del 60,1 % el 2017) mentre que l'ús del cotxe privat ha disminuït fins a un 27,5 % (davant del 29 % el 2019 o del 32,4 % el 2017).

El col·lectiu d'estudiants és el que ha incrementat més l'ús del transport públic en els últims anys (del 69,9 % el 2019 ha passat al 74,3 % el 2023), mentre que el personal docent ha incrementat l'ús del cotxe privat (ha passat del 50,3 % el 2019 al 55,4 % el 2023).
Pel que fa als transports utilitzats, s'ha observat un increment en l'ús dels serveis de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) (que puja del 33,9 % el 2019 al 36,3 % el 2023) i de l'autobús interurbà (de l'11,1 % el 2019 al 15,8 % el 2023), mentre que l'ús de Renfe ha disminuït (del 19,4 % el 2019 al 15 % el 2023). Cal destacar que el 37,5 % de la comunitat universitària disposa de cotxe però opta pel transport col·lectiu.

S'observa també una tendència a la baixa pel que fa a compartir el cotxe. El percentatge de persones que comparteixen vehicle en els seus desplaçaments per arribar a la UAB entre el 2001 i el 2023 és cada cop menor: del 38 % de 2001 s'ha passat a només el 20 % el 2023.

Quant a la valoració dels mitjans de transport públic, ha baixat per a tots respecte al 2019. El més ben valorat és FGC amb un 7,6 sobre 10, seguit de l'autobús interurbà amb un 5,8 i Renfe amb un 4,4.


Felipe Lopez president del
Cerdanyola FC, representant
dels clubs de la categoria



 


  Diari Sport 11 juliol
 



Horaris especials en període d'estiu
als equipaments municipals
de Cerdanyola


 

Arxiu Municipal

L'horari serà l'habitual de 9.30h a 15h. 

Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC)
Estarà oberta a la ciutadania de 8:30 a 14h a l'oficina de Francesc Layret, les altres oficines romandràn tancades fins 01/09.
Totes les atencions presencials són amb cita prèvia, que es pot sol·licitar en a través d'internet, o bé trucant al telèfon general de l’Ajuntament 93 580 88 88.
Excepcionalment, els empadronaments de nadons es poden fer sense cita prèvia.
Cal recordar que la majoria dels tràmits municipals es poden fer de forma telemàtica a través de l’apartat Seu Electrònica de la web municipal les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Només cal disposar d’un certificat digital o bé fer servir l’IdCat Mòbil

Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC)
L'horari d'atenció és de 9h a 14h
L'oficina romandrà tancada del 2 d'agost al 15 de setembre ambdós inclosos.
Per qualsevol consulta o reclamació urgent per temes de consum durant aquests dies cal trucar a 012. Aquests dies es poden concertar cites per l'OMIC trucant per telèfon a l'Ajuntament de 8:30 a 14h.

Oficina de Promoció Empresarial (OPE)
L'horari serà de l'1 de juliol al 31 d'agost de 8:30h a 14h.
Totes les atencions presencials són amb cita prèvia, que es pot sol·licitar a través d'internet, o bé trucant al telèfon general de l’Ajuntament 93 580 88 88.

Deixalleria
Estarà oberta a la ciutadania dilluns de 16:30 a 19:30h, de dimarts a divendres de 10 a 14h i de 16:30 a 19:30h i els dissabtes de 10h a 13h i de 16:30 a 19:30h

Ateneu
Durant els mesos de juliol i setembre, romandrà obert de dilluns a divendres de 8 a 22h. Dissabte i diumenge estarà tancat. L'1, 2 i 3 d'agost l'horari serà de 8 a 15h i del 4 a 31 d'agost romandrà tancat.
El Bar romandrà tancat del 29 de juliol al 29 d'agost, ambdós inclosos.

Espai Infantil
Les activitats amb infants son dilluns i dimecres de 9 a 13h fins al 26 de juliol
L'horari d'oficina pel mes de juliol és de 10 a 13h, el 31, 1 i 2 d'agost de 10 a 14h
El mes d'agost romandrà tancat

Casal de Joves i Oficina Jove
Durant el mes de juliol l'horari serà de 10h a 15h, romandrà tancat durant el mes d'agost

Cementiri Municipal
Durant el mes d'agost l'horari serà de dilluns a divendres de 8 a 14h i dissabte i diumenge de 9 a 14h.

Servei d'Atenció i Informació a les Dones (SIAD)
Durant el mes de juliol l'horari serà de 9 a 14h i dilluns i dimecres de 15h a 17:30h
Al mes d'agost romandrà tancat

Servei d'Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere (SAI)
Al mes d'agost romandrà tancat

Servei de Primera Acollida
Romandrà tancat el servei durant el mes d'agost

Servei d'Informació i Assessorament Jurídic en matèria d'Estrangeria i Mobilitat Internacional (SAJEN)
Romandrà tancat el servei durant el mes d'agost

Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver
 Agost tancat

Museu d'Art de Cerdanyola:
Durant el mes d'agost, divendres i dissabte de 17:30h a 20:30h i diumenges i festius d'11 a 14h.

Biblioteca Central de Cerdanyola
Del 21 d'agost al 9 de setembre dilluns, dimarts i dijous matins tancant i tardes de 15:30h a 20:30h, dimecres de 10 a 14h i de 15:30h a 20:30h i divendres de 10 a 14h.

Servei Local de Català
Del 15 de juny al 15 de setembre (ambdós inclosos), atenció al públic presencial, de dilluns a dijous de 10 a 13h. També atenció telefònica al 677 255 023 o 935 502 751. Divendres, només atenció telefònica, de 10 a 13h al 677 255 023 o 677 382 082.
Agost tancat, atenció per correu electrònic cerdanyola@cpnl.cat

Complex Esportiu Municipal de Can Xarau

De l'1 al 31 d'agost romandrà tancat

Parc Esportiu Municipal de Guiera
Al mes d'agost l'horari serà de dilluns a divendres de 7 a 22h, dissabte de 8 a 19h i diumenge de 9 a 14h.
 
Mercat Municipal de Les Fontetes
L'horari de divendres durant els mesos de juliol i agost serà de 7 a 14h per a la tarda romandrà tancat.

Mercat Municipal de Serraparera
L'horari de divendres durant els mesos de juliol i agost serà de 7 a 14h per a la tarda romandrà tancat.

Oficina Municipal d’Habitatge
Farà l'horari habitual tots els dies laborals de 9 a 14h, atenció al públic

Policia Local
Està a disposició de la ciutadania les 24 hores dels 365 dies de l'any. Telèfons: 93 691 20 00 i 092.



Cerdanyola del Vallès ha presentat candidatura oficial per adherir-se a la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la UNESCO.




 
Cerdanyola del Vallès ha presentat candidatura oficial per adherir-se a la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la UNESCO. La sol·licitud d’adhesió s’ha fet arribar a la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO per, posteriorment, elevar-se a l’Equip de Coordinació de la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la UNESCO.

La UNESCO defineix una ciutat aprenentatge com una ciutat que “mobilitza tots els recursos a tots els sectors per a la promoció d’un aprenentatge inclusiu des de l’educació bàsica a la superior al llarg de tota la vida”.

En aquest sentit, molts projectes i iniciatives iniciades per diferents serveis municipals de l’Ajuntament, com per exemple la marca de ciutat 'Cerdanyola, ciutat del coneixement', el programa 'Cerdanyola Educa', el programa 'Talent Factory', la creació de l’Oficina Jove, els festivals internacionals de Teatre Infantil, el projecte 'Artíva’t', la formació de l’Escola Municipal
de Música o l’Escola d’Adults, entre molts d’altres, milloren l’accés permanent a l’aprenentatge al
llarg de tota la vida, garantint una major qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola.

La Xarxa recolza l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per Nacions Unides a l’any 2015, i especialment, l’objectiu 4 'Educació de qualitat: Garantir una educació inclusiva per a tots i promoure oportunitats d’aprenentatge duradores que siguin de qualitat i equitatives' i l’objectiu 11 'Ciutats i comunitats sostenibles: Crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i resilients'.

Actualment, la Xarxa Mundial està composta per 292 ciutats de 76 països de tot el món.

La decisió de la UNESCO es donarà a conèixer al mes d’octubre.  


El Cerdanyola CH aconsegueix
recuperar la plaça perduda
a l'OK Lliga
.




 
Un cop superats els partits de semifinals del Play Off d'ascens de la Nacional Catalana femenina en vèncer el Mataró B per 0-2 i accedir a la final.

A la final s'hauria d'enfrontar a l'HC Palau B però com ja juga el primer equip del Palau a la divisió d'honor, la plaça passa a ocupar-la el Cerdanyol CH.


 


L’aigua en temps real



 


                                                                       http://aca-web.gencat.cat/aetr/vishid#ara


Comença la temporada dinamitzada d’estiu dels patis oberts.
Actualment disposen de pati obert les escoles Saltells, Xarau, La Sínia, Les Fontetes, Sant Martí i Turó de Guiera, i durant l’estiu el seu horari d’ús és de dilluns a divendres de 17:30h a 20:30 h i els dissabtes i diumenges de les 17:30 a les 21 h.
  
 


Les piscines a l’aire lliure de la ciutat
ja estan obertes



 
 


 
Turonet, Montflorit i Bosc ja han obert la temporada de bany fins al setembre.

La piscina del Turonet tancarà l’estiu el 4 de setembre. Durant aquest període el seu horari serà de dilluns a diumenge de 10:30h a 19:30h. L’espai disposa de dues piscines, una de gran i una de petita, una àmplia zona de gespa i servei de bar durant tot l’horari.

La piscina ofereix abonaments de temporada familiars i individuals, a banda de les entrades individuals per a dies amb preus adaptats a adults, infants i gent gran. També hi ha entrades a preu més reduït per accedir a la piscina a partir de les 16:30h. Les entrades i abonaments es podran comprar online pròximament i a la recepció de la instal·lació.

La piscina del Centre Cívic Montflorit començarà la temporada de forma oficial el 21 de
juny de forma ininterrompuda fins al 3 de setembre. El seu horari serà d'11 a 19 h. La piscina està ubicada al Centre Cívic de Monflorit, en una zona tranquil·la i acollidora amb servei de restaurant. La piscina ofereix una àmplia modalitat d’entrades puntuals i abonaments per dies, mensuals, de temporada per a famílies monoparentals... és recomanable reservar amb antelació per controlar l’aforament, sobretot els caps de setmana, al telèfon 684 39 89 58 o 93 691 52 62.

Les piscines de Bosc Tancat estarà obert fins al 15 de setembre de dilluns a diumenge d’10 a 19 h. El recinte disposa de quatre piscines de diferents mides i profunditats amb un sistema de depuració de l’aigua de cloració salina i un gran espai de gespa amb una pineda. Les piscines oferiran entrades individuals i per a grups a diferents preus segons l’edat i el dia de la setmana. Les tarifes seran les mateixes que les de l’any passat.
  



Un nou autobús elèctric connectarà
l'estació de Ferrocarrils de Bellaterra
amb el Parc de l'Alba a Cerdanyola



 
Connecta des del passat dilluns dia 12 de juny, l’estació de Ferrocarrils amb el Parc de l’Alba, a Cerdanyola del Vallès.

La línia de Bellaterra-Parc de l’Alba té una demanda de 24.000 viatges anuals i afavo-reix el desplaçament sostenible de les persones que treballen en aquest parc científic i tecnològic mitjançant l’ús del transport públic, en aquest cas amb la intermodalitat entre bus i tren. El servei també fa parada a la UAB.

L’autobús, operat per Moventis, té una llargada de 8,3 metres, capacitat per a 43 perso-nes usuàries, és accessible i el seu consum és de 75 kWh per cada 100 km. La càrrega nocturna de les bateries es realitzarà a les cotxeres de l’empresa operadora.

En la presentació del nou bus, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha assenyalat que “millorem un servei de connexió d’un punt clau del país”, on es concentra el “coneixement, la recerca i la investigació”. El conseller ha recordat que la renovació del bus “forma part d’una estratègia” per electrificar i “fer més sostenibles” les set línies de bus que uneixen estacions d’FGC amb nuclis urbans i industrials, en una iniciativa que suposarà la reducció de l’emissió de 800 tones anuals d'emissions. Fernández ha reiterat el compromís amb el transport públic: “tot, a tot arreu i per tothom”, amb “tots els trens i totes les vies”, en referència a la demanda de la Generalitat per a la gestió integral del servei de Rodalies.

També han assistit a la visita el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori Gallissà, el director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella i Fortuny, el director del Parc de l’Alba, Pere Solà, i el director general d’e-busKar, Ángel Luís Estrella, entre d’altres autoritats.

Descarbonització de la mobilitat

El Departament de Territori, a través de la Direcció General de Transports i Mobilitat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), està renovant amb autobusos elèctrics la flota de les set línies interurbanes que actualment connecten estacions d’FGC amb nuclis urbans i industrials propers. Seran les primeres set línies interur-banes 100% elèctriques de la Generalitat.

Ferrocarrils ha realitzat els estudis tècnics-econòmics per a fer possible aquesta electrificació tan aviat com sigui possible a les línies d’aportació a la seva xarxa, facilitant d’aquesta manera la realització de l’electrificació als operadors implicats en aquests serveis. A més, FGC contribueix econòmicament al cost diferencial que facilita el canvi, mitjançant els convenis de cofinançament a mida de cada línia.

El mes de març es va renovar amb autobusos elèctrics la línia que enllaça l’estació de Sant Joan d’FGC amb el Polígon Can Sant Joan i el desembre passat la que enllaça l’estació d’Olesa de Montserrat d’FGC amb Esparreguera. Precisament el servei entre l’estació d’Olesa d’FGC i Esparreguera ha registrat un augment de la demanda del 6,4% durant el primer quadrimestre de 2023, respecte el mateix període de 2022.

Les altres línies previstes d’electrificar són Sant Vicenç dels Horts-Torrelles de Llobregat, Capellades-estació, Piera-urbanitzacions i Piera-Hostalets de Pierola. En total, s’acabaran substituint 12 autobusos dièsel per autobusos elèctrics.

La utilització dels vehicles elèctrics és ja habitual en les xarxes de transport urbà però no així en les xarxes de transport interurbà on la necessitat d’autonomia dels vehicles per a la prestació dels serveis fa que no hi hagi encara una indústria de vehicles elèctrics de transport públic totalment desenvolupada i cal ajustar cada actuació a les caracterís-tiques i necessitats de cada servei.



Aquesta és una iniciativa que respon a la política de descarbonització de la mobilitat que impulsa el Govern i que suposarà la reducció de l’emissió de 800 tones anuals de gasos amb efecte hivernacle a l’atmosfera. És una acció que contribueix a la millora de la qualitat de l’aire i també a la reducció de la contaminació acústica. Es tracta, de fet, d’una iniciativa inclosa en el Compromís d’Acció Climàtica del Govern i en l’Estratègia 10/30 d’FGC, d’acord amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Foment de la intermodalitat bus-tren

Ferrocarrils col·labora, des de l’any 2000, amb diferents operadors en el finançament de línies d’autobús interurbanes, competència de la Generalitat de Catalunya (a través de la Direcció General de Transports i Mobilitat), en tant que són en part o en la seva totalitat línies de bus que aporten viatgers a Ferrocarrils i assumint el supòsit que si no existís la línia de bus la persona que avui fa l’enllaç no utilitzaria el servei ferroviari.

D’aquesta manera, es fomenta la intermodalitat bus-tren, coordinant horaris, establint uns enllaços de qualitat i promovent a la vegada l’ús del transport públic.

El Parc de l’Alba

El Parc de l’Alba és la transformació territorial més extensa de Catalunya, amb 408 hectàrees. Aquest desenvolupament urbanístic, promogut conjuntament per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès a través del Consorci Urbanístic, comprèn tres grans àmbits d’actuació: un parc científic i empresarial tecnològicament avançat, al voltant del Sincrotró Alba; un barri de 5.377 habitatges sostenibles per a 15.000 residents; i un corredor verd d’interès metropolità.

El Consorci Urbanístic, constituït l’any 2001, té com a objectiu implementar les millors infraestructures possibles i alhora, minimitzar l’impacte ambiental així com millorar la qualitat ambiental de l’entorn.

Actualment, i a banda del Sincrotró Alba, el Parc de l’Alba ha aconseguit atraure empreses de primer nivell, com ara: SENER, Natura Bissé, Stradivarius, Caixabank, IBM i T-Systems.




Calendari escolar del curs 2023-2024
(per als centres educatius no universitaris de Catalunya).



 
La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, estableix a l'article 54.1 que correspon al Departament d'Educació fixar el calendari escolar per als ensenyaments obligatoris i postobligatoris, que ha de comprendre entre cent setanta-cinc i cent setanta-vuit dies lectius per curs, i determinar els períodes lectius i els períodes de vacances.

El curs escolar 2023-2024 comprèn el període que va des de l'1 de setembre de 2023 fins al 31 d'agost de 2024 (per als centres educatius no universitaris de Catalunya).
Amb aquesta data d'inici s'allarguen els dies lectius anuals a 178, el màxim fixat per la llei d'educació. Els sindicats havien advertit, tot i això, que les hores totals lectives superen en secundària les màximes legals i que això s'havia de corregir en l'ordre, deixant als centres la possibilitat de reduir algunes jornades. Aquesta consideració no surt al la DOGC.
El 6 de setembre començaran les classes per a infantil (0-6 va pactar anys), primària, ESO icicles d'FP bàsica. El 12 de setembre, batxillerat, cicles mitjans i superiors d'FP, màster d'FP, i arts plàstiques, disseny i escèniques.

Abans del 18 de setembre començaran els ensenyaments artístics de règim especial, els graus professionals de música i dansa, els ensenyaments esportius i la formació d'adults. Abans del 25, les classes a les escoles oficials d'idiomes. Nadal serà del 21 de desembre al 7 de gener, i Setmana Santa, del 23 de març a l'1 d'abril. Les classes acabaran el 21 de juny, excepte els nens de 0-3 anys.

Les escoles i instituts compten amb 4 dies festius de lliure disposició
Text complet: https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=961648 


Oberta la convocatòria de 50 milions d'euros en ajuts per retirar amiant de les cobertes i instal·lar-hi plaques fotovoltaiques


 
Forma part del programa Amiant per plaques que està impulsant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya

Explotació agrària amb coberta de fibrociment.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dimecres la convocatòria dels ajuts destinats a la retirada de residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant i a instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en cobertes afectades.

El termini de presentació de sol·licituds és de dos mesos.

Aquesta convocatòria té dues línies. La primera destina 10 milions d’euros per retirar residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant, destinats a habitatges particulars.

Els ajuts els poden sol·licitar persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns.

Suport al sector productiu

Fins ara les convocatòries d’ajuts per retirar amiant anaven dirigides únicament a
particulars. La convocatòria de 2023 destina, per primer cop, una segona línia, de 40 milions d’euros, per extreure i gestionar l’amiant i a instal·lar, tot seguit, plaques d’autoconsum fotovoltaic a les mateixes cobertes, en edificis on es desenvolupi o s’hagi desenvolupat una activitat econòmica, és a dir, que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha habilitat un web específic amb les bases de la convocatòria i informació per resoldre possibles dubtes.

El programa Amiant x plaques

Aquesta convocatòria forma part del programa Amiant per plaques, que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, aprovat el passat 21 de març, i que s’ha dissenyat com un instrument dinàmic que desplegarà les seves accions durant el període 2023-2032


La regeneració d'aigües residuals
entra en joc per combatre la sequera



 
Una recerca de la UOC amb la col·laboració de la UAB analitza l'impacte de la reutilització de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'estudi ha començat a aplicar-se de manera indirecta a la conca del Llobregat i hi ha plans per fer-ho també a la del Besòs.

Tradicionalment, la reutilització de les aigües residuals depurades s'ha mantingut allunyada de l'àmbit residencial. No obstant això, la sequera i la conseqüent dificultat per mobilitzar els recursos hídrics convencionals fan que les aigües regenerades siguin una opció cada vegada més plausible per minimitzar els efectes d'aquests episodis d'escassetat. Un estudi liderat per Hug March, catedràtic dels Estudis d'Economia i Empresa i investigador del grup de recerca Laboratori de Transformació Urbana i Canvi Global (TURBA Lab) de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha analitzat el funcionament d'algunes iniciatives que ja exploren aquesta via a l'àrea metropolitana de Barcelona. N'han estudiat la viabilitat i també l'impacte que suposaria que es generalitzessin.

March ha col·laborat en aquesta recerca amb els investigadors del Departament de Geografia de la UAB David Saurí i Santiago Gorostiza, també especialitzats en els recursos hídrics. El treball, publicat en obert a la revista Water Alternatives, deixa clar que la reutilització directa d'aigües regenerades per a usos d'aigua potable no està prevista a Espanya, però en canvi es considera acceptable la reutilització indirecta, retornant aquests cabals al medi natural per ser captats de nou posteriorment.

Aquest és el cas que s'ha posat en marxa al Llobregat, on la depuradora del Prat, a prop de la desembocadura, tracta les aigües residuals amb les tecnologies més avançades i, un cop alliberada de contaminants, la bombeja per una canonada riu amunt i torna a barrejar-la amb el cabal fluvial. Aquesta mescla es produeix uns vuit quilòmetres aigües amunt de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, que capta i tracta aigua del Llobregat per canalitzar-la al sistema d'abastiment de Barcelona.

El clima accelera els canvis

"L'episodi de sequera actual ha accelerat la reutilització indirecta de l'aigua regenerada", constata Hug March. La reutilització indirecta de l'aigua recuperada amb finalitats potables al Llobregat és un projecte ambiciós en escala i abast que ha estat possible gràcies al Pla d'emergència en situacions de sequera de Catalunya que la Generalitat va aprovar el 2020 i que permet aquest ús en escenaris d'excepcionalitat o d'emergència. Fins llavors només s'utilitzaven cabals d'aigua regenerada amb finalitats agrícoles, de neteja i reg urbà o mediambientals, per exemple, com a barrera hidràulica per evitar la intrusió salina a l'aqüífer del Llobregat.

"Introduir aquest tipus de mesures sempre és més fàcil en un context de sequera com l'actual, perquè és evident que, amb el canvi climàtic, ens haurem d'acostumar a l'aprofitament indirecte d'aigua regenerada per reforçar el sistema d'abastament d'aigua en l'àmbit metropolità", argumenta el catedràtic de la UOC.

En aquest sentit, David Saurí, investigador de la UAB amb més de vint anys d'experiència en la matèria, entén que hi pugui haver "un cert rebuig social a aquest tipus de pràctiques", però recorda que l'aigua regenerada del Llobregat "és perfectament apta, està molt controlada i, per diferents motius, pot arribar a ser de més qualitat que la del riu mateix". Saurí creu que, "tinguem sequera o no, l'aigua regenerada acabarà formant part del sistema d'abastiment habitual", però aposta també per altres opcions: "Haurem d'explorar el concepte de ciutat esponja dels xinesos i aprofitar molt més l'aigua de pluja".

Aposta de l'administració

El Govern català treballa en el desenvolupament del Pla de gestió del districte de
conca fluvial de Catalunya i en l'àmbit metropolità, l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha desenvolupat un Pla estratègic del cicle integral de l'aigua de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que ja reconeixen "el gran potencial de la reutilització de l'aigua per generar recursos hídrics que ajudin a millorar la resiliència en episodis de sequera". Es preveu la construcció de més de 25 plantes de regeneració
a Catalunya, una de les quals es planteja que reprodueixi al riu Besòs el model que ja està en marxa al Llobregat. "És plausible suposar que en les pròximes dècades l'aigua regenerada constituirà un component important de les carteres de recursos hídrics, especialment a les zones urbanes", expliquen els autors.

Reutilitzar l'aigua al mateix edifici

L'altre cas que han estudiat els investigadors és el que ja fa anys que s'ha posat en marxa a Sant Cugat del Vallès, on la normativa municipal obliga des del 2002 a construir els edificis de vuit apartaments o més amb un doble sistema de canonades. Això permet que les aigües grises (és a dir, la de les dutxes, banyeres i rentamans) s'emmagatzemin i es tractin al mateix edifici per ser aprofitades per a la cisterna dels vàters. És un projecte que, malgrat haver tingut una bona acceptació a escala local, no s'ha reproduït en altres punts i no sembla tenir un futur gaire prometedor pel que fa a escalabilitat en l'àmbit metropolità.

L'ús d'aigua regenerada es pot estendre a Espanya?

L'any 2020, la Unió Europea va reconèixer per primera vegada la importància d'aquestes "noves aigües" mitjançant la regulació de la reutilització de l'aigua recuperada per al reg agrícola, seguint la petició dels estats membres del sud d'Europa i malgrat el recel dels del nord. Per això, els investigadors confien que aquest serà un dels casos d'ús que es podrà veure aviat a altres punts d'Espanya. Principalment a zones de la conca mediterrània i Andalusia, on la sequera es fa més evident.

Hug March pronostica que aquesta podria ser una sortida interessant per a zones urbanes amb un entorn agrícola important i pròxim, com Alacant: "Es podria arribar a l'intercanvi dels drets d'aigua, per exemple, en fer que els agricultors cedeixin a la xarxa potable l'aigua que tenen per regar i, a canvi, facin servir l'aigua regenerada per als cultius i rebin una possible compensació".

Quin serà el pas següent?

La gravetat de la sequera està reconfigurant ràpidament les fronteres de la reutilització de l'aigua regenerada, però els costos econòmics de l'adaptació d'aquestes xarxes s'han convertit en un repte que encara no està clar com s'afrontarà. "Aquests sistemes d'obtenció d'aigües alternatives, incloent el dessalatge, tenen l'avantatge que permeten guanyar independència del clima, però, en canvi, augmenten la dependència del consum energètic", exposa David Saurí.

Davant el canvi de paradigma que poden suposar aquestes aigües alternatives, els investigadors preparen ara més estudis per entendre com són percebudes per la ciutadania, com canvien l'economia política de l'aigua urbana, quins models de governança les poden regir, qui les pot controlar o atribuir-se'n els drets i fins i tot com es finançaran i quins impactes tarifaris poden tenir en la ciutadania.

(uab.cat) 24 maig 2023
  



Es posa en marxa l'Escola de Salut
de Cerdanyola


Els equips d’Atenció Primària de Cerdanyola del Vallès faran xerrades sobre salut a equipaments municipals.

Aquest programa és fruit d’anys de treball conjunt entre l’Ajuntament i els CAPs de la ciutat en l’àmbit comunitari.

L’Escola de Salut de Cerdanyola s'ha creat amb la finalitat d'organitzar sessions informatives per abordar diferents temàtiques amb la finalitat de millorar els coneixements i les habilitats en salut entre la ciutadania. L'Escola de Salut és possible gràcies a l'estreta col·laboració en les actuacions en l'àmbit comunitari entre els equips d’atenció primària de Canaletes, Serraparera i La Farigola i l'Ajuntament de Cerdanyola.

Els equips d’atenció primària dels CAPs de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament, han donat a conèixer les primeres xerrades obertes a la ciutadania del programa d’activitats de l'Escola de Salut. Aquestes es duran a terme el primer dimecres de cada mes de les 17:30 a les 19 hores.

Les sessions es faran en equipaments municipals i estaran conduïdes per persones professionals especialitzades en funció de la temàtica de la xerrada. No caldrà fer inscripció prèvia.

La programació prevista de les primeres xerrades és:

6 setembre - Voluntats anticipades. Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria, 38-40


Per a més informació, cal adreçar-se al taulell d’atenció a la ciutadania del CAP Canaletes, del CAP Serraperera o del CAP La Farigola.


"El CIAC posa color a Cerdanyola"



 
El 4 de maig, coincidint amb la Festa Major del Roser de Maig, es va dur a terme una de les primeres accions de la campanya El CIAC posa color a Cerdanyola. Aquesta va consistir en la plantada de flors en les jardineres properes a l’Ajuntament per part infants i gent gran amb entusiasme i bon ritme.

El Consell d’Infants i Adolescents de Cerdanyola (CIAC) és un òrgan de participació ciutadana format per infants de 10 a 14 anys que es reuneixen de forma periòdica per abordar temes de la ciutat i que treballen organitzats en comissions temàtiques.

Es pot definir el CIAC com:

Un observatori de la ciutat, on a partir de la mirada dels infants i adolescents, es poden detectar aquells aspectes i temes millorables del municipi que passen desapercebuts pels adults.

Un espai de participació, on els infants i adolescents poden exercir els seus drets civils com a ciutadans en aquells temes que estan directament relacionats amb el seu col·lectiu.
Una eina per sensibilitzar i conscienciar sobre les necessitats de l’entorn immediat, donant l’oportunitat d’implicar-se en temes i projectes vinculats en la transformació real de la ciutat.

L’objectiu de la campanya és, d’una banda, fer una plantació de flors a diferents espais de la ciutat per tal de fer-la més amable i, d’altra, fer-ho conjuntament amb els avis i àvies per tal de dur a terme un treball intergeneracional, enriquidor tant per als infants com per a la gent gran.


 Fotografia de les persones participants en aquesta activitat



El Consorci del Parc de l'Alba i Panattoni formalitzen la venda d'una parcel·la per
al desenvolupament del Data Center
més gran de Catalunya



 
El Consorci del Parc de l’Alba, integrat per l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, iel promotor immobiliàri logístic-industrial Panattoni han formalitzat la compravenda d’una parcel·la que el planejament urbanístic qualifica amb clau CPD, per ubicar un Centre de Processament, emmagatzematge i distribució de Dades (CPD). Els terrenys tenen una superfície de 68.000 m2i un preu de venda de 30,67 milions d’euros.

En aquesta parcel·la, Panattoni preveu la construcció d'un campus tecnològic de fins a 68.000 m2de superfície, el que s'espera que sigui el Data Center més gran a ser desenvolupat a Catalunya durant els propers anys, i que comptarà amb una potència instal·lada de 42 MW. La inversió estimada per al desenvolupament del projecte arriba als 300 milions d’euros. La seva primera fase, que començarà a construir-se a finals del 2023, tindrà una superfície aproximada de 42.000 m2.

Els terrenys estan situats al llarg de l’Avinguda de la Ciència, on ja hi ha ubicades empreses com Natura Bissé, Stradivarius, Sener, i La Caixa, entre d’altres. A més, es beneficien d’un emplaçament excel·lent, amb accés directe a l’autopista AP-7 i a només 20 minuts de Barcelona, i prop d’edificis i equipaments destinats a la recerca i la innovació com és el Sincrotró Alba i el Parc Científic i Tecnològic i la UAB.

El Parc de l’Alba, un nou districte ple d’oportunitats

El Consorci del Parc de l’Alba és l’encarregat de promoure el desenvolupament del Parc de l’Alba. Actualment, el Consorci, a través de l’INCASÒL, està gestionant la comercialització d’unes 60 hectàrees de sòl per activitat econòmica i residencial.

El Parc de l'Alba es consolida com una de les grans reserves de sòl públic a l’àmbit metropolità de Barcelona.

El nou barri, que properament s’urbanitzarà pel sector més pròxim a la ciutat de Cerdanyola, disposa de terrenys per a fer-hi cases per a 15.000 nous residents, amb un potencial per a 5.377 habitatges, el 47 % dels quals de protecció oficial.

El barri disposa d’una xarxa de parcs urbans de fins a 200 hectàrees i està ubicat a la falda del Parc Natural de Collserola. Amb una inversió pública estimada de fins a 450 milions d’euros, s’hi preveuen acollir noves empreses al voltant del gran equipament científic del Sincrotró ALBA.



Properes activitats
del Museu d'Art de Cerdanyola




 
 


 


L'Ajuntament ha posat en funcionament l’Oficina Jove d’Acompanyament i Orientació de Cerdanyola del Vallès


 
L’Oficina obre al públic jove per oferir un servei centralitzat i de major qualitat que permeti donar resposta a les inquietuds, dubtes o demandes de diversa índole, acompanyant als i les joves en el seu camí de transició i creixement cap a l’adultesa. El propòsit és que l’Oficina Jove sigui la porta d’entrada i el punt de referència d’informació i orientació, tot acompanyant-la per a que se senti el més recolzada possible tant en l’àmbit personal, com en l’acadèmic i el professional.

Aquest nou servei municipal ofereix als i les joves un espai d’ajuda i informació, orientació i acompanyament sobre, estudis, informació per treballar, beques, lleure, voluntariat, etc., amb la voluntat de créixer i posar a l’abast de les persones joves altres serveis que s’ofereixen des del municipi i trobar professionals que realitzaran atencions personalitzades. Aquests serveis son gratuïts i confidencials.

Servei d’Orientació Acadèmica

Servei d’informació, orientació i assessorament acadèmic per a joves, de 12 a 29 anys, i les seves famílies. Ofereix:

• Suport per escollir el teu itinerari formatiu.
• Resposta a dubtes dels centres, dates per fer preinscripció, accés als estudis,
  etc.
• Informació sobre: ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Universitats, formació
   ocupacional, etc.
• Informació sobre beques i ajuts del sistema educatiu oficial.
• Xerrades per a joves i famílies.

Servei d’Orientació Laboral

Servei gratuït i personalitzat que ofereix assessorament sobre el món laboral i suport en la recerca de feina per a joves de 16 a 29 anys. Ofereix:

• Acompanyament i orientació en la recerca de la teva primera feina.
• Suport per preparar el currículum o l’entrevista de feina.
• nformació eines i canals de recerca de feina tens al teu abast.
• Informació sobre voluntariats i estades a l’estranger.
• Tallers i xerrades per a joves.

Servei d’Acompanyament Emocional. Escolta Jove

L’Escolta Jove és un servei d’atenció i acompanyament emocional, per a joves
 
 

fins a 29 anys, en el que podràs parlar sobre el que sents i el que t’amoïna. En aquest servei podràs trobar:

• Atenció individual i confidencial per a joves.
• Assessorament i orientació per a famílies i professionals que treballen amb joves.
• Espais grupals, tallers i xerrades per a joves, famílies i professionals.

Servei d’informació per a l’emancipació

Us oferim suport i assessorament sobre altres serveis i recursos que promoguin l’emancipació, l’autonomia i la construcció del projecte vital dels i les joves de Cerdanyola del Vallès, com ara, saber que fer per inscriure’t al registre de sol·licitants d’habitatge, o com saber que fer per sol·licitar ajuts pel lloguer,....

L'Oficina Jove està ubicada al Casal de Joves Altimira (passeig del Pont, 45) i es pot contactar i demanar informació a través de diferents vies:

• Correu electrònic: oficinajove@cerdanyola.cat
• Telèfon: 667 770 124
• També a través del perfil d’Instagram: @casaldejovesaltimira
El seu horari d’atenció és de dilluns, dimecres, dijous i divendres de 10.00 a 14.00h i les tardes de dilluns, dimarts i dijous de 16.00 a 19.00h.
 
 El darrer dissabte de cada mes de 10:30h a 11:30 h.: "Taller de danses"
a l'Escola Sant Martí

Cada darrer dissabte arriba el taller de danses a Cerdanyola!!
A càrrec de l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola que forma part del Pla
Educatiu d'Entorn 22-23.

Els tallers es faran adreçats a infants i joves de 6 a 16 anys i a les seves famílies.
Cada dissabte s'aprendrà a ballar una dansa diferent, i tenim previst acabar
els tallers a final de curs, amb una festa amb música en directe.

Organitzat per l' Agrupació Sardanista de Cerdanyola i Ajuntament de
Cerdanyola del Vallès


 
 



Can Coll
Com descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats.



 
 
 
Els diumenges al matí, de 9.30 a 14.30h Can Coll està obert a tothom.

Hi trobareu un servei d’informació i venda de publicacions del Parc, podreu descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats.
La masia es pot visitar de manera lliure. La planta baixa conserva l’estructura de les masies de finals de segle XVII i XVIII i a la primera planta s’hi aprecia l’aspecte més senyorial que va anar adquirint a mitjans del segle XIX i principis del XX. Dins hi trobareu l’exposició l’Home i el medi a Collserola que mostra la manera de viure de la pagesia antigament.

Els corrals de la granja de Can Coll es poden visitar també de 11:30h a 14:30h de manera lliure. També podreu visionar els audiovisuals: Això és Collserola i Can Coll 500 anys i fer jocs de descoberta per a famílies.
Podreu fer, pel vostre compte, alguna de les 6 Passejades senyalitzades pels voltants, que us permetran passejar pel bosc i descobrir les vistes panoràmiques del Vallès o els ambients frescals dels torrents.

Del primer diumenge de novembre a l’últim diumenge de febrer, de 10.30 a 13.30 h es poden fer observacions d’aus hivernants a la Feixa dels Ocells. Servei de préstec gratuït si no us porteu els vostres prismàtics.

A partir de 8 anys. Activitat gratuïta.
Places limitades

Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l'activitat al telèfon del Centre d'Informació: 932803552 (laborables de 9:30h a 14:30h) màxim 4 places per trucada.  


Cerdanyola acollirà un
Green Data Center Campus


 
 
 
AQ Compute, gestora de centres de dades filial del grup alemany Aquila Capital, invertirà 300 milions d’euros en construir un gran centre de dades amb una capacitat elèctrica de 50 megavats (MW) a Cerdanyola del Vallès

El centre de dades crearà 300 llocs de treball directes, 300 indirectes i 1.500 a les empreses usuàries.

Cerdanyola ocuparà un lloc destacat al mapa europeu de centres de dades amb la construcció d’un d’ells als terrenys actualment ocupats per l’empresa Ceràmi-ques Catalònia, al Parc de l’Alba, al costat del Sincrotó Alba i la Universitat Autònoma de Barcelona.

El projecte era presentat ahir dimecres a les instal·lacions de CBRE amb la participació de l’alcalde, Carlos Cordón, qui va destacar la importància de la generació de llocs de treball i de la infraestructura per a la ciutat i afegeix que “suposa una gran oportunitat per a la ciutadania de Cerdanyola i entorns amb la construcció també de l’àrea dedicada a la innovació, un centre de formació i un espai dedicat a les start-ups”. Cordón també celebra que “paral·lelament, l’objecte de la instal·lació reforça l’estratègia de ciutat que des del govern municipal volem consolidar”.

El Green Data Center Campus de Cerdanyola serà el segon centre de dades que construirà la companyia, que ja en té un a Noruega. El complex del grup alemany és el més gran que actualment es projecta a Barcelona, ​​encara que n'hi ha quatre
 
més en marxa: Edged Energy, a l'Hospitalet, amb 16MW; Interxion, a Sant Adrià del Besòs (15MW); Edgeconnex, a Viladecans (8MW), i Adam, a Cerdanyola (4MW). Aquests projectes, més els que puguin sorgir en el futur, situen Barcelona entre les deu ciutats europees amb més potencial de creixement.

Situado dentro del Parque Tecnológico del Vallés, calle Artesans, 7. Comunica en sus proximidades con las autopistas AP-7 (E-15) y C-58, con dos accesos a menos de 2 km de clusters.

Este centro de datos se encuentra junto a servicios de emergencia: Estación de bomberos a 3 km, en la UAB, Comisaría de policía a 1,5 km.

Adam dispone, en la actualidad, de tres centros de datos, los cuales están interco-nectados mediante anillos de comunicaciones de alta capacidad y baja latencia. Esto permite establecer fácilmente sistemas D.R.S y B.R.S.

Los 3 centros de datos están también interconectados a los principales puntos de presencia de la península y a los principales puntos de intercambio: SPA-NIX, CAT-NIX, DE-CIX. También disponen de capacidad de interconexión con todas las principales plataformas cloud públicas en cualquier centro de datos en Europa.

Formatos de comercialización: rack, cubos dedicados, espacios privados y salas dedicadas a medida.  
El PSOE aconsegueix la majoria absoluta amb 14 regidors



 



Visita als Jardins Històrics de Cerdanyola



 
 
   
Dues de les torres més representatives del nostre catàleg patrimonial que encara es conserven en bon estat; han estat seleccionades per ser visitades i viure en primera persona el benestar que disposaven els estiuejants des de finals del segle XIX fins a la seva marxa pels anys 1960.
Dos exemples de la Cerdanyola Modernista i Noucentista: la Torre Can Llopis i Ca n'Ortadó. La primera perfectament conservada és del 1872 obra atribuïda a Gaietà Buïgas, és propietat des del 2021 de l'Ajuntament i la segona coneguda també per Masia Rosa va ser construïda a partir del 1929 per Joaquim Lloret i Homs. Dues belles edificacions amb preciosos jardins que envolten l´edificació.
 
Per poder-les visitar cal fer-ho a través de les visites guiades que un cop per mes podran sol·licitar-ho a través del telèfon 935 914 130 en horari d'atenció al públic (de marts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d'11 a 14 h) o bé caldrà inscriure's prèviament al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès (seu de Can Domènech).
La propera visita guiada es farà el 23 d'abril de 2023
 



El pont que connecta, per sobre de
l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB
i el nucli urbà de Cerdanyola es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada



 
 
 
El pont que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners es reformarà per tal de doblar-ne l’amplada.

La intervenció permetrà passar dels actuals tres carrils per a tot tipus de vehicles i una vorera estreta a dos carrils de circulació de vehicles, dos carrils segregats per al transport públic, una vorera amb una amplada suficient per al flux de vianants i un carril bici. A més, està previst que la sortida de la B30 que actualment enllaça amb el pont passi per sota d’aquest i desemboqui directament a la rotonda de l’estació de Rodalies de Renfe.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la UAB han presentat el projecte que transformarà un dels accessos al
campus amb més trànsit tant de vianants com de bicicletes, transport públic i vehicles particulars.

L’aportació de 600 mil euros del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB es destinarà a la construcció del carril bici previst a la intervenció del pont. Aquest futur carril bici tindrà 270 metres i formarà part de la Bicivia, la xarxa pedalable de la metròpoli de Barcelona; concretament pertany a l’eix Bicivia 9, que connectarà Montcada i Reixac amb Cervelló quan estigui completada.

La transformació del pont, que connecta, per sobre de l’AP-7 i la B-30, el campus de la UAB i el nucli urbà de Cerdanyola del Vallès per l’avinguda de Serragalliners, s'iniciarà l'any 2.023. 
 



L'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, obren les portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14h.


 

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.

El 1995, es va commemorar el mil·lenari de la primera cita documental de l’església de Sant Iscle. Per aquest motiu, s’han realitzat diverses campanyes d’excavacions arqueològiques i s’ha restaurat el temple.

L’Ajuntament de Cerdanyola va promoure les excavacions, en què van participar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els treballs arqueològics, realitzats entre 1995 i 1996, van afectar tot l’interior i la teulada de l’edifici i han servit per refer la història de l’església.

La restauració l’ha dirigit l’arquitecte Leopoldo Gil Nebot i s’ha fet en diverses fases durant les quals s’ha refet la teulada, s’ha eliminat la torre del campanar, el cor i l’escala d’accés, s’han repicat les parets per deixar vist l’aparell en alguns punts, s’ha repavimentat i pintat l’interior, s’ha millorat la il.luminació...

Tots aquests treballs, els resultat dels quals és el que podeu veure, han estat possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de les entitats, les persones i les institucions esmentades i d’altres anònimes.


Per poder visitar la església de sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, esta  oberta tots els tercers diumenges de mes d'10 a 14 hores.

Cerdanyola demana que
el CAP Fontetes recuperi
la seva activitat total


 

El passat dimecres dia 1, els grups municipals amb representació al consistori i l’Associació de Veïns de les Fontetes firmaven una carta adreçada al conseller de Salut per demanar l’aplicació de la resolució aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya i referida a la reobertura del CAP de les Fontetes.

La carta, signada pels grups municipals amb representació de l’Ajuntament, l’Associació de Veïns de les Fontetes i d’altres entitats locals que també li donen
suport, urgeix a la Conselleria de Salut i al CatSalut que dotin a l’ambulatori de les Fontetes dels recursos necessaris restablint els serveis existents abans de la declaració de l’Estat d’Alarma decretat al març del 2020. La carta indica que “el CAP les Fontetes disposa de 1.260 persones usuàries assignades i té una àrea d’influència de més de 15.000 persones” i segons recull la mateixa carta “la seva reobertura total serviria per donar servei al barri i també per reduir la pressió a la resta de CAPs de la ciutat”.
 


El Departament d'Empresa i Treball
aprova el calendari de festes laborals
per a l'any 2023


El Departament d’Empresa i Treball ha aprovat el calendari de festes laborals per a l’any vinent a tot el país.
L’aprovació s’ha fet després que els agents socials i econòmics, en el marc del Consell de Relacions Laborals, tinguessin coneixement de la proposta de calendari.

6 de gener (Reis), divendres.
7 d’abril (Divendres Sant), divendres.
10 d’abril (Dilluns de Pasqua Florida), dilluns.
1 de maig (Festa del Treball), dilluns.
8 de maig (Festa Major del Roser de Maig), Festa Local. dilluns
24 de juny (Sant Joan), dissabte.
15 d’agost (l'Assumpció), dimarts.
11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya), dilluns.
12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya), dijous.
1 de novembre (Tots Sants), dimecres.
13 de novembre (Festa tardor de Sant Martí). Festa Local . dilluns
6 de desembre (Dia de la Constitució), dimecres.
8 de desembre (La Immaculada), divendres.
25 de desembre (Nadal), dilluns.
26 de desembre (Sant Esteve), dimarts.


FESTIUS  2024

El Ple ha aprovat els dos festius locals del 2024 que coincideixen amb les festes majors de la ciutat: el 6 de maig (Roser de Maig) i l'11 de novembre (Sant Martí)




El Consultori local Fontetes torna a funcionar per a malalts crònics



 
Ëls dimecres de 9 a 13 hores, a partir del dia 23 de març; el Concultori de les Fontetes tornarà a atendre pacients crònics, que seran atesos amb cita prèvia. Va ser el març del 2020 quan a causa de la pandèmia va ser tancat fins a finals del 2021 per prestar atenció comunitària.

El Consultori Local de Fontetes disposarà de professionals d'infermeria i atenció a la ciutadania per fer el seguiment (en principi els dimecres) dels gairebé 70 pacients amb patologia crònica que té assignats. A banda de realitzar els controls pertinents, també s'ocuparan d'administrar cures i injectables i fer tasques d'educació sanitària.

El Centre dAtenció Primària (CAP) Canaletes mantindrà latenció programada i espontània per part dels professionals de medicina de família. Aquests professionals també realitzaran latenció domiciliària (a una trentena de pacients amb necessitats especials) i donaran suport a la infermeria del Consultori Local.
El Consultori Local de Fontetes, en els darrers mesos ha estat punt de vacunació contra la COVID-19, ajustant-se a les necessitats de la campanya a cada moment. Actualment, combina la vacunació d'adults (de dilluns a divendres) amb la vacunació pediàtrica (llunes, divendres, dissabte i diumenge). En aquest període la població de Fontetes ha estat atesa pel mateix Equip d'Atenció Primària a les instal·lacions del CAP Canaletes.

Vies de contacte


El telèfon d'atenció per als pacients assignats al Consultori Local de Fontetes és el 93 591 07 40. Per programació  de  visites hi  ha  disponible  el  telèfon
93 728 44 44 i el web citasalut.gencat.cat. També es poden realitzar tràmits administratius i resoldre problemes i dubtes de salut trucant al 061 Salut Respon,
 Quan podrem veure pels carrers de Cerdanyola aquesta indicació tal com han adoptat les autoritats municipals de Sabadell. Conviure
 amb  les bicicletes per les nostres voreres ja resulta insuportable. Que l'Ajuntament faci alguna cosa. ¡Ja està bé tanta deixadesa.!      


Restabliment de l'aspecte original
dels jardins de Can Llopis



 
 
  

 

























Rotonda entre l’avinguda de Canaletes i la ronda de Cerdanyola, donant la benvinguda a tothom qui accedeix per aquesta entrada


Cerdanyola disposa d’una ordenança municipal que regula la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal
                             

                                      oOo

La nova ordenança regula la circulació dels VMP

 
Les sancions per no complir les normes de circulació que recull l’ordenança van de 80 euros les més lleus a 1.000 euros les més greus

Aquesta setmana ha entrat en vigor la nova ordenança municipal sobre la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes. El text va ser aprovat de forma inicial pel ple municipal al juny, posteriorment ha estat trenta dies en exposició pública sense haver rebut al·legacions ni suggeriments quedant de forma automàtica definitivament aprovat.

L'objectiu d’aquesta ordenança és regular la mobilitat a la ciutat dels anomenats VMP, vehicles de mobilitat personal (bicicletes, patinets, cicles de més de dues rodes ...), però també millorar la seguretat viària, afavorir l'ús de modes de transport sostenibles, regulant la seva circulació pels espais adequats per a això, i assegurar la prioritat de vianants.

L’ordenança s’estructura en 7 capítols desenvolupats en 35 articles. Un dels capítols està dedicat a la mobilitat ciclista, un altre a la mobilitat dels ginys sense motor i un altre a la mobilitat dels vehicles de mobilitat personal amb motor i cicles de més de dues rodes. A més, l’ordenança també recull els drets i les obligacions, la regulació de la circulació de bicicletes al Parc Natural de Collserola i les infraccions i sancions que s’aplicaran.

A partir d’ara, les persones que circulin a Cerdanyola en bicicleta, en un vehicle de mobilitat personal com un patinet elèctric o en qualsevol altre cicle de més de dues rodes haurà de complir amb les normativa municipal.

Les principals novetats d’aquesta ordenança se centren en la regularització de la circulació dels VMP, un mètode de transport que ha experimentat un creixement exponencial en els darrers anys. Les principals normes al voltant dels vehicles de mobilitat personal són:

 ◘  L’edat mínima per conduir-los són els 14 anys
 ◘  L’ús de casc és obligatori fins als 16 anys
 ◘  La velocitat màxima permesa és de 25 km/h
 ◘  No està permès circular per voreres, vies interurbanes i travesseres
 ◘  No està permès conduir fent ús del mòbil així com auriculars
 ◘  No està permès anar-hi més d’una persona
 ◘  Prohibit circular sota els efectes de drogues i alcohol
 ◘  Cal respectar les normes generals de circulació
 ◘  A la nit el vehicle ha de portar reflectants i enllumenat
 ◘  Només poden portar seient o selló si el VMP té sistema d’autoequilibrat

L’ordenança completa es pot consultar aquí 
 
Cerdanyola del Vallès, 22 de setembre de 2021
   


HORARI DE CORREUS



-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:

Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


HORARI  CEMENTIRI

 

 
HORARI D'AGOST

De dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h
Dissabtes i diumenges de 9.00 a 14.00 h

SERVEIS ESPECIALS DIA DE TOTS ELS SANTS (1 DE NOVEMBRE) DEL 2020

S'amplia l'horari de visites els dies següents:

24 i 25 d'octubre, de 8.30 ha 19.00 h (dissabte i diumenge, dies anteriors a T.S.)
26, 27, 28, 29 i 30 d'octubre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h (dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, dies anteriors a T.S.)
31 d'octubre i 1 de novembre, de 8.30h fins a les 19.00h (dissabte i diumenge (festiu)
2 de novembre, de 8.30 ha 12.30 hi de 14.00 ha 17.00 h
HORARIS

Dilluns, dijous, divendres i dissabte :
De de 8:30h a 12:30 i de 14:00 17:00 hores

Dimarts :
De 8:30h a 13:30 h. hores


Diumenges i festius:
De 10:00 a 14:00 hores.

Dimarts tarda i Dimecres:
El cementiri romandrà tancat  .

-Carrer dels Boters, 18      


TRANSPORT LOCAL


 



     Línies i horaris 



Nou cartipàs del govern municipal 2023-27



 
 
 



Estructura organitzativa de l’Ajuntament
per al mandat 2023-2027




 
El govern estarà estructurat en quatre grans Àmbits: Coneixement, Societat, Ciutat Sostenible i Recursos i cadascun d’ells el liderarà un Tinent d’alcalde

El nou govern de Cerdanyola del Vallès, encapçalat per Carlos Cordón, ja ha aprovat el cartipàs que ha d’estructurar l’Ajuntament durant els propers quatre anys i la delegació de responsabilitats a cada regidor/a membre del govern.

L’Alcalde, Carlos Cordón, assumirà de forma directa les Relacions Institucionals i la Promoció de la Ciutat. La resta de l’estructura política es divideix en quatre àmbits, que encapçalen quatre Tinents/es d’Alcaldia. Pepi Rivera és la primera Tinenta d’alcalde i està al capdavant de l’Àmbit de Recursos, David González ocupa la segona Tinença d’Alcaldia i l’àmbit de Ciutat del Coneixement, Javier Sánchez com a tercer Tinent d’alcalde assumeix l’àmbit de Ciutat Sostenible i Sònia Rodríguez ocuparà la quarta tinença d’alcaldia i lidera l’àmbit de Societat.
Àmbit de Ciutat del Coneixement

David González encapçala l’àmbit i es fa càrrec de Comunicació i l’EMD Bellaterra
Pepi Rivera es responsabilitza de Població i Eleccions
Andrea Borrego assumeix Barris i Centres Cívics
Santiago Moro té les atribucions de Participació i Transparència, Oficina d’Atenció Ciutadana, Tecnologies i Sistemes d’Informació
Conchi Martínez és regidora d’Innovació i Agenda Urbana i Agenda 2030



Àmbit de Societat

Sònia Rodríguez està al davant de l’àmbit i assumeix Acció Social, Habitatge i Promoció de la Salut
Pepi Rivera s’encarrega de Gent Gran
Pilar Adell es fa càrrec d’Educació, Memòria Democràtica i Museus i Arxiu Històric
David González lidera Cultura
Oscar Pons té les atribucions d’Esports
Andrea Borrego es responsabilitza d’Igualtat i Feminisme i Infància i Joventut
Antonio Otero és el regidor de Cooperació i Solidaritat

Àmbit de Ciutat Sostenible

Óscar Pons està al capdavant d’Espai Públic, Serveis Urbans i Salut Pública
Eulàlia Mimó s’encarrega de Planificació Urbanística, Activitats i Llicències i Obres Públiques
Jaume Folch és el responsable de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Convivència i Civisme
Conchi Martínez encapçala Mobilitat
Antonio Otero assumeix Medi Ambient i Transició Energètica i Benestar Animal
Cristina Padilla té les atribucions de Promoció Econòmica, Comerç i Mercats, Empresa i Polígons Industrials i Ocupació i Formació


Àmbit de Recursos

Pepi Rivera està al capdavant de l’àmbit i assumeix Recursos Humans, Patrimoni i Equipaments Municipals
Javier Sánchez encapçala Serveis Econòmics, Contractació i Compres, Secretaria General, Intervenció i Tresoreria
Sònia Rodríguez assumeix Serveis Jurídics




SALILLAS.NET  ÉS UNA WEB PERSONAL QUE NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO ÉS DEMANEN CAP MENA DE DADES COM EMAILS O TELÈFONS, NO  CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
 
 
 

Passeig Cordelles anys 1920.
 
              FOTOGRAFIES DE                   CERDANYOLA DEL
                     PASSAT SEGLE

 

Passejant  pels carrers de Cerdanyola  al llarg del segle XX

 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

Regidors de 1799 -2019

 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda Política


Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Pepi Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
David González Chanca - 2n. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3è. Tinent d'Alcaldia
Sonia Rodríguez Ruiz  - 4a. Tinenta d'Alcaldia

 


Properes activitats
 
 




Dilluns 4 de setembre de 9:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30h.: Donació de sang
Reserva la teva cita des del web i a travès del telèfon d'atenció al donant 93 577 35 66
Per ser donant de sang cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.
Abans de donar sang emplenaràs un qüestionari sobre la teva salut i els teus hàbits de vida, et pots descarregar el qüestionari previ a la donació en PDF.
Els menors de 40 anys també podran apuntar-se al Registre de Donants de Moll d'Os.
A l'Ateneu - Organitza: Banc de Sang i Teixits



Dimecres 6 de setembre.: Voluntats anticipades
Aquest programa és fruit d'anys de treball conjunt entre ambdues administracions de l'àmbit comunitari
S'oferiran a la ciutadania sessions relacionades amb temes de salut el primer dimecres de cada mes de les 17:30h a les 19 h de forma fixa.
Sessions mensuals on abordarem diferents temàtiques per millorar els coneixements i les habilitats en salut.
No cal inscripció prèvia - A l'Ateneu de de Cerdanyola del Vallès (Sala 22 - Carrer de la Indústria 38-40)
Organitza: Equips d'Atenció Primària Canaletes, Serraparera i La Farigola amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès



Divendres dia 8 a les 19:30h.: Inauguració de l'exposició Colors d'Estiu
Amb l'artista convidada Esther Rodríguez, artista membre de l'Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola.
En aquesta exposició ens mostra la seva passió pels colors en els seus temes preferits, les flors, el mar i l'aigua, temes amb els quals se sent identificada i que, com diu ella, "li omplen el cor de pau, il·lusió i felicitat". Amb aquestes pintures espera transmetre aquestes sensacions a l'espectador.
Al B'art de l'Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria 38-40)
Organitza: Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola amb el suport del Museu d'Art de Cerdanyola i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
L'exposició es podrà visitar fins el 2 d'octubre.



Diumenge 10 de setembre a les 21h.: Concert Alba Carmona
Al Teatre Ateneu de Cerdanyola, Alba Carmona presenta el seu segon disc Cantora, segon treball en solitari.
La cantant compositora i creadora artística torna als escenaris amb la seva veu captivadora, i amb una marcada personalitat i identitat pròpia. Unes eines que utilitza de manera brillant, amb les quals ens convida a viatjar a través de diferents gèneres. Tot per arribar a la plenitud de la seva creativitat.
Les entrades es poden comprar al enllaç per un preu de entre 12 i 15€.
Al Teatre Ateneu de Cerdanyola (carrer Industria, 38-40)


Diumenge 10 setembre de 12h a 13h.: Cerdanyola, terra d'ibers
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals. De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les famílies o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts.
Visita guiada gratuïta, a les 12h, a l'exposició permanent amb l'entrada.
Activitat recomanada per a majors de 10 anys.
Al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver


Diumenge dia 17 de 10 a 14h.: Sant Iscle, una parròquia i una església medieval
L'església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes obre les portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14h.
Jornada de portes obertes i visites comentades en petits grups a l'exterior a l'església mil·lenària de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Un temple que va anar canviant a llargs dels segles a mesura que els habitants de la parròquia de les Feixes adoptaven noves formes de viure.
Aforament limitat.
A l'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes (avinguda d'Horta / camí de Can Catà (Parc Natural de la Serra de Collserola)


Diumenge dia 17 a les 18h.: Espectacle monòleg Edu Mutante
Cerdanyola Club Hoquei organitza un espectacle de la mà del monologuista Edu Mutante, amb el show "Camino de risas" repassa l'actualitat política, esportiva, televisiva...del país, un dels millors còmics del país i un gran imitador de personatges, incloent-hi més de 70 en hora i mitja.
Per comprar les entrades s'ha d'enviar un correu cerdanyolaclubhoquei@fecapa.cati l'import que es recapti anirà al 1er equip femení.
L'import de les entrades es de 12€ i 10€ pels socis de Cerdanyola Club de Hoquei.
A l'teneu de Cerdanyola del Vallès
Organitza: Cerdanyola Club de Hoquei amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


Dilluns 18 de setembre de 9:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30h.: Donació de sang
Reserva la teva cita des del web i a travès del telèfon d'atenció al donant 93 577 35 66
Per ser donant de sang cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.
Abans de donar sang emplenaràs un qüestionari sobre la teva salut i els teus hàbits de vida, et pots descarregar el qüestionari previ a la donació en PDF.
Els menors de 40 anys també podran apuntar-se al Registre de Donants de Moll d'Os.
A l'Ateneu - Organitza: Banc de Sang i Teixits


Dilluns 18 a les 18h.: Conferència l'Envelliment i Alzheimer - Especial Salut Mental
Formació a càrrec de Alzheimer Catalunya Fundació on s'explicarà el concepte de demència (i el seu contínuum des del qual es consideraria un envelliment sa), les diferències pel que fa a les demències més habituals (Alzheimer, cossos de Lewy, demència vascular...), la seva evolució esperable (fases de la malaltia), els símptomes habituals, com millorar la interacció amb el nostre familiar i com gestionar la malaltia i el seu impacte. L'objectiu és dotar d'eines per entendre aquest tipus de patologies i poder millorar la qualitat de vida de la persona amb deteriorament i la del seu entorn cuidador.
Inscripcions a partir del 6 de setembre a l'enllaç
A la Sala Enric Granados a la Biblioteca Central de Cerdanyola (plaça Enric Granados 1)
Organitza: Alzheimer Catalunya Fundació amb el suport de la



Dilluns 25 a les 18h.: Conferència - Com cuidar-nos per continuar cuidant - Especial Salut Mental
Conferència de divulgació i sensibilització a càrrec de Alzheimer Catalunya Fundació.
La figura del cuidador principal: com cuidar-nos per continuar cuidant
Quan una persona assumeix la cura d'una altra amb diagnòstic de demència i esdevé el seu cuidador principal, és especialment rellevant tenir cura de la mateixa salut per poder dur a terme una bona tasca de cures: una correcta gestió emocional, la detecció de possibles signes de sobrecàrrega o el manteniment d'activitats de lleure poden ser algunes de les estratègies de protecció que permetin evitar la claudicació dels cuidadors.
Inscripcions a partir del 6 de setembre a l'enllaç.
A la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola (plaça Enric Granados 1)
Organitza: Alzheimer Catalunya Fundació amb el suport de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès



Dimecres 27 de setenbre a les 18h.: Taller musicoteràpia - Especial Salut Mental
Taller musicoteràpia a càrrec d'Alzheimer Catalunya Fundació
Les activitats estructurades al voltant de la música han demostrat ser efectives i de gran ajuda per a mantenir una millor autonomia en fases inicials i moderades de les demències. En fases més avançades d'aquestes patologies, la música esdevé també un estímul incomparable a l'hora de reforçar la identitat, la comunicació amb l'entorn i la seguretat en la mateixa persona. Aquest taller pràctic permet promoure, a través de la música i els seus components (ritme, so, melodia, harmonia), l'expressió, la mobilització i l'aprenentatge, amb l'objectiu d'atendre les necessitats físiques, psíquiques, socials i cognitives de la persona.
Inscripcions a partir del 6 de setembre a l'enllaç
A la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola (plaça Enric Granados 1)
Organitza: Alzheimer Catalunya Fundació amb el suport de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès




 

      EXPOSICIONS



Divendres dia 8 a les 19:30h.: Inauguració de l'exposició Colors d'Estiu
Amb l'artista convidada Esther Rodríguez, artista membre de l'Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola.
En aquesta exposició ens mostra la seva passió pels colors en els seus temes preferits, les flors, el mar i l'aigua, temes amb els quals se sent identificada i que, com diu ella, "li omplen el cor de pau, il·lusió i felicitat". Amb aquestes pintures espera transmetre aquestes sensacions a l'espectador.
Al B'art de l'Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria 38-40)
Organitza: Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola amb el suport del Museu d'Art de Cerdanyola i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
L'exposició es podrà visitar fins el 2 d'octubre.



Activitats a l'ATENEU

 

 
https://www.cerdanyola.cat/cultura/escola-darts-de-lateneu


 


Activitats estables
 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica i els edificis reconstruïts.

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Visita als jardins de Ca n'Ortadó i Can Llopis, organitzada conjuntament amb el Museu d'Art de Cerdanyola, a final de mes.

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)



Cada primer diumenge de mes¨. Portes obertes al MAC. Accés gratuït al Museu d'Art de Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

Cada 3r. diumenge de mes, Visita Guiada al Museu d'Art de Cerdanyola. Inclosa en el preu de l'entrada.
Horari museu:

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns (inclosos festius) tancat
Museu d'Art de Cerdanyola (carrer de Sant Martí, 88)



Agenda MAC
                           

Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 



Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver
Horaris dels mesos de juny, juliol, agost i setembre de 2022:
Feiners de dimecres a divendres: 17 a 20 h
Dissabtes: 11 a 14.30 i 16.30 a 20 h
Diumenges i festius: 10.30 a 14.30 h
Més info https://www.museucanoliver.cat/ca/visitans


Primer diumenge de mes

Ca n'Oliver, un poblat iber laietà
Jornada de Portes Obertes al Museu i a les 12 h visita guiada al jaciment i al taller metal·lúrgic reconstruït.

Segon diumenge de mes a les 12 h.
Cerdanyola, terra d'ibers
Visita guiada a l’exposició permanent i a les dues cases recons-truïdes del poblat. Activitat gratuïta amb l’entrada per a majors de 10 anys.
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS

De l'1 d'octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h


De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre

 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver formen un conjunt patrimonial clau per conèixer la cultura ibèrica. En el Museu s'exposen més de 500 objectes arqueològics.
Al poblat es poden veure més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis reproduils. La visita a l'exposició Cerdanyola; terra d'ibers és un viatge per descobrir qui eren els homes i les dones d'època ibèrica, com vivien, com s'organitzaven i perquè va desaparèixer la seva cultura. 

 
 
Activitats al
 Parc del Turonet



Jugatecambiental - Activitats per apendre i gaudir en familia. Espai de Joc 

La Jugatecambiental consisteix en un espai lúdic i educatiu on es pot gaudir de diverses activitats: jocs, tallers ambientals o itineraris guiats pel Parc del Turonet. Al Parc del Turonet (al parc de terra al costat del gratacels) i s’adreça fonamentalment a un públic familiar.
Activitat lliure i gratuïta.

Horari: d'11h a 13:30h (espai de joc)
de 12 a 13h (realització activitat)


 

  Cerdanyola, cultura, natura
i patrimoni




Tercer diumenge de mes

Sant Iscle, una parròquia medieval -
Visita guiada a les 12 h.
Oberta de 10 a 14 h - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes


Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia, excepte aquelles que s'indica expressament. La programació del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i de les exposicions temporals disposen d'un fulletó a part. Demaneu-nos-els!



Activitats estables 

Tots els diumenges.

Can Coll, un mas al bosc
. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.30 a 14.30 h

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 


Biblioteca tancada del 31 de juliol
al 18 d’agost



CAFÈ AMB LLETRES
 

El vídeo resultant s’editarà i es penjarà en el canal de Youtube de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

 
EXPOSICIONS

Horaris :

Mati : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tarda : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.

La biblioteca romandrà tancada del 6 al 8 de maig per la Festa Major


CONTACONTES



 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  

CAN COLL, més de 500 anys d’història

Apunts històrics

1495
La masia rep el nom de Can Coll, abans es deia Mas Portell.

1495-1867
Va passant de pares a fills de cognom Coll que viuen a la propietat. Francesc d’Assís Coll va ser l’últim propietari amb aquest cognom.
Va fer construir la capella actual i posar les reixes de tancament de la plaça. Va tenir 4 filles.

1867-1927
Mor Francesc d’Assís Coll. L’hereu és el seu nét, Jaume González i Coll, que ja no viurà a la casa. Josep Pujol i Armenteras és l’últim descendent dels Coll que hereta la casa.
La hipoteca per pagar uns deutes i la perd.

1928-1936
Teresa Boix i Vila compra la finca, que és gestionada per Joan Serra Sian. Aquest hi viu amb la seva esposa, M.ª Teresa Espasa Rius, i acaba comprant-la i escripturant-la l’any 1935. El senyor Serra fa moltes
millores tant a l’interior com a l’exterior de la masia, destacant l’habitació de dormir amb cambra de bany, la terrassa amb les torres decoratives i les obres inacabades d’un futur hotel al costat de la
masoveria, a l’edifici del davant.
El juliol del 1936, quan comença la guerra civil, mor assassinat.

1936-1939
Durant la guerra es va constituir la Col·lectivitat de Camperols de Cerdanyola - Ripollet que funcionava en règim d’autogestió i la finca de Can Coll va ser destinada a l’explotació forestal.

1940-1987
En acabar la guerra la família Serra Espasa recupera la finca.
Un dels fills s’hi queda a viure amb els seus descendents durant uns anys. Fins als anys 60, Can Coll és una finca agrícola, vinícola, ramadera i forestal, a més de disposar de fusteria.
Als anys 70, s’hi munta un circuit de lloguer de motos de trial. La masia s’utilitza com a lloc d’estiueig, així com per a la celebració d’esdeveniments familiars. Uns masovers viuen a l’edifici del davant.

1987
La Corporació Metropolitana de Barcelona adquireix la finca.

1988
Es rehabilita una part de la construcció del davant i s’inaugura el Centre d’Educació Ambiental Can Coll a l’octubre. Comencen les obres de restauració de la masia

1992
S’inaugura la remodelació de la masia.

 



MAPA-GUIA DEL PARC



 


ITINERARIS


 

ESPECIAL ESTIU

Especial estiu

A partir de 8 anys.
Activitat gratuïta
A Can Coll, Centre d'Educació Ambiental
CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA
INSCRIPCIÓ: a partir del 4 de juliol al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552 (laborables de 9.30 a 14.30 h)
Places limitades.
A càrrec dels tècnics del Museu de Ciències Naturals de Granollers.


UNA MASIA I UNES VINYES SOTA LES ESTRELLES
Divendres 8 de setembre a Can Calopa de 21.30 a 24 h.
Voleu conèixer el projecte de Can Calopa, tastar un dels seus vins i observar el cel per conèixer les tres estrelles del triangle d’estiu? El
preu inclou la sessió d’astronomia i una copa de vi.
Si voleu sopar a Can Calopa contacteu amb el servei de la Vinoteca al tel. 646 619 188. - 9,00€
Cal inscripció prèvia al tel. 932 803 552 del Centre d'Informació.


OBSERVACIÓ DE LA MIGRACIÓ DE LES AUS RAPINYAIRES
Caps de setmana i festius de 10 a 13 h. del 9 de setembre al 8 de octubre al turó de la Magarola
Al mirador de la Magarola trobareu ornitòlegs que us ajudaran a identificar àguiles, falcons, arpelles... Podreu reconèixer i diferenciar les siluetes dels ocells que es desplacen cap a terres africanes.
L'accés fins a dalt del turó és a peu. Cal que porteu prismàtics.


POESIA AL PARC NATURAL DE LA SERRA DE COLLSEROLA
Diumenge 17 de setembre de 12 a 13h. als jardins del MUHBA Vil·la Joana.
Recital poètic Fonollada a càrrec de Laura G. Ortensi i Carla Marco amb acompanyament musical de Quim Carandell.
Activitat organitzada per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona dins el cicle Poesia als Parcs. Més informació a
https://parcs.diba.cat/poesia-als-parcs    
 

EXPOSICIONS TEMPORALS


AGENTS RURALS, GUARDIANS DEL MEDI NATURAL
fins al 17 de setembre al Centre d'Informació
La mostra presenta, amb imatges, audiovisuals i una selecció de material històric del cos, una línia en el temps des dels guardes forestals del segle XVII fins a l’actualitat dels agents rurals. Descobrirem la seva feina de protecció de la natura, com ara la prevenció d’incendis forestals, el seguiment i control de la fauna exòtica, la detecció d’infraccions al medi natural o l’actuació en situacions d’emergència i protecció civil.
Visita subjecta a la disponibilitat de la sala.


INSECTES
Diumenges del 17 setembre a l'1 d'octubre a Can Coll CEA
Els insectes són el grup animal més divers i abundant del planeta. Les seves característiques ho han fet possible. Les imatges de l'exposició ens acosten la varietat de formes, la seva biologia, la importància dins els sistemes naturals... al mateix temps que ens permeten gaudir de la seva bellesa.
 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada als voltants del Centre d’Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc ens servirà per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc.
• Cal inscripciu prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932803552 (laborables de 9.30 a 14.30 h) màxim 4 places per trucada.
• Majors de 3 anys
• Preu: 2,05 € / persona. Horari: 11:15 i 12:30 h. (dos torns)

 

UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D'HISTÒRIA

Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana que abans de 1495 era coneguda com a mas Portell. Podreu descobrir com ha anat transformant-se amb el pas del temps, mentre que la planta baixa es conserva tal com eren els segles XVIII i XIX, a la primera planta s’aprecia l’aspecte senyorial que va adquirir a comença-ments del segle XX. La finca destaca pel seu valor paisatgístic i pel seu paper en el manteniment de la biodiversitat. En aquests moments, és el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola i, els seus horts, granja, vinya i camps, són importants espais educatius.

Horari: 11:15 h i 12:30 h. Preu: Gratuit - Cal inscriure’s el mateix dia a la recepcio de la masia. Places limitades, màxim 20 persones per visita. A partir de 8 anys. A càrrec dels guies del Parc

Can Coll CEA
Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2. Cerdanyola del Vallés



ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvi-drera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Telefon per reserves. 932 803 552. Latitud. 41.4146818, longitu.2.0972868,17 
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 
 


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l’associació ACER: 

http://www.acer-associacio.org/
 
MATINALS A COLLSEROLA



Recorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.

Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al teléfon : 932 803 552
Màxim 25 persones per grup    
Preu per grup 109,10 €. 


Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què us semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si teniu temps i ganes, us convidem a participar-hi!
• Activitat gratuïta.
• Places limitades.
• Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.
• A partir de 18 anys.


Dissabte dia 30 de setembre de 10 a 13.30 h.
ACTUACIONS A L'ESPAI FONTINAL DE LA FONT MUGUERA

Tasques de conservació als diferents espais de la font i els seus accessos als entorns de Ciutat Meridiana (Barcelona). Coorganitzat amb el Castell de Torre Baró i la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova.
Cal inscripció prèvia a castell_torrebaro@bcn.cat o al tel. 664 044 079.
 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constella-cions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observa-cions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 22 a 24 h. tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia la mateixa setmana de l’activitat al telèfon del Centre d’Informació: 932.803.552 (laborables de 9.30 a 14.30 h).
Places limita-des. Maxin 4 places per trucada. -
Preu : 5,95 €  
(a partir de 12 anys)

Divendres 8 de setembre, A Can Calopa."Una masia i unes vinyes sota les estrelles"
Aquesta nit podrem veure regnant les tres estrelles dels triangles d'estiu entre les vinyes de Can Calopa (consulteu infomació d'aquesta activitat a la secció ESPECIAL ESTIU).
L'activitat és a càrrec de l'equip de guies del Parc

 
D'EXCURSIÓ AMB...



Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada. Horari variable segons l'itinerari
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia la setmana anterior a l'activitat al tel. 932 803 552 del Centre d'Informació.
LLOC i HORA : Consultar en inscriure's


A partir de 12 anys.: GRATUÏTA
Cal inscripció prèvia la setmana anterior a l'activitat al tel. 932 803 552 del Centre d'Informació.
A càrrec de DEPANA. Caminants Collserola
Us proposem descobrir el Parc de la mà de DEPANA. Caminants Collserola, una de les entitats del territori que se’l coneixen abastament. Itinerari matinal de 4 a 5 h de durada

 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d’un guia especialit-zat. Els dissabtes no festius, podeu realitzar una caminada fàcil i agradable pels voltants del Centre d’Informació. Les sortides s’organitzen al voltant d’un tema concret d’interès naturalístic que serà el fil conductor que donarà peu a parlar del bosc mediterra-ni i us proporcionarà una visió general d’aquest espai natural.

Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius). A partir 12 anys
Inscripció prèvia la mateixa setmana al telèfon 93 280 35 52
Preu: 2,05 € per persona - Màxim de 20 persones per sortida
D’11 a 13.30 h. - 2,05 €


AVANÇAMENT DE L’AGENDA DE TARDOR


CICLE D'ACTIVITATS BENVINGUTS A LA COLLSEROLA PAGESA
Aquesta tardor, obrim les portes de les finques de Collserola! Tindràs l'oportunitat de descobrir la pagesia que arrela al Parc envoltada dels boscos, barris i camins de la serra.

Del 30 de setembre al 15 d'octubre
al diferents espais.
Visites a finques agroramaderes del Parc Natural, per conèixer de primera mà els seus projectes, el seu dia a dia i les aportacions que fan al territori.
Més informació a https://parcnaturalcollserola.cat/benvinguts-a-collserola-pagesa-2023


Diumenge 1 d'octubre
a la Rural de Collserola: Gran acte central "Collserola és pagesa",
amb tallers, tastos, una mostra de maquinària, una passejada amb ramat, parades de productes de Collserola, xerrades, dinar i barra, música, un espai infantil i molt més.

Diumeng 8 d'octubre
ESPECIAL DIA MUNDIAL DELS OCELLS A COLLSEROLA.
Al Centre d'Informació, al Turó de la Magarola i a Can Coll CEA
Aquesta diada se celebra a la major part d’espais naturals protegits per tal d’apropar el món dels ocells i els seus hàbitats a la ciutadania, i conscienciar-la dels problemes de conservació que els afecten. Enguany la celebració a Collserola serà el diumenge 8 d'octubre, en dos escenaris:

Al turó de la Magarola, coincidint amb el darrer dia de la 35a Campanya d’observació de la migració de les aus rapinyaires.
A Can Coll CEA, amb la Festa dels ocells. Us convidem a compartir una matinal aprenent i gaudint amb tot un seguit d'activitats que tindran com a protagonista el món de les aus.
Activitats gratuïtes per a tots els públics.

  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 14:30 hores 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent Collserola Parc Natural, pensada per fer pensar.
Exposició temporal Agents Rurals: guardians del medi natural fi ns el 17 de setembre Itineraris senyalitzats als entorns de l'equipament
Itinerari de Les fonts accessible per a persones amb mobilitat reduïda, des de l'estació de Baixador de Vallvidrera fins a la font Nova.
Audiovisuals del Parc.
Consulta i venda de publicacions.
Cafeteria i serveis adaptats (mobilitat reduïda,
canviador de bebés).

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL *
Masia del segle XV i entorn rural.
Exposició permanent L’home i el medi a Collserola.
Exposició temporal Insectes fins l'1 d'octubre.
Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament.
Audiovisuals del Parc.
Consulta i venda de publicacions.
Visita lliure als corrals de la granja d’11 a 13.30 h. a partir del 17 de setembre.
Cafeteria i serveis adaptats (mobilitat reduïda, canviador de bebés).

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALL-VIDRERA*
Exposició permanent El pantà i els seus entorns.
Visites comentades.
Itineraris senyalitzats als entorns de l'equipament.


CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS
 
 
CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Tancat per obres fins el març de 2020. El diumenges trobareu un punt d’informació itinerant. Els serveis educatius i el pro-grama d’activitats per a tothom segueixen actius. Informació i reserves al correu electrònic castell_torrebaro@bcn.cat i a l'adreça www.facebook.com/castelldetorrebaro
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci

COM ARRIBAR AL TURÓ DE LA MAGAROLA


Aproximació en cotxe fins:
Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.
Al km 6,5 de la carretera d’Horta a Cerdanyola (Pista Pas del Rei) - seguir a peu la pista aproximadament 1,7 km fins el turó de la Magarola.
Vista Rica, km 5. de la carretera de la Rabassada. Seguir a peu. Trobar el GR-92 – seguir les banderoles: turó de Santa Maria - Pas del Rei – turó de la Magarola.

A peu:
Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.
 
 
 
Itineraris al voltant del Parc
 
Passejada a la font de Sant Pau
45 min

2,7 km

Baixa
 
Passejada a la font de Sant Pau passant pel Torrent de Can Cerdà 70 min

4,1 km

Mitjana
 
Passejada al puig de la Guàrdia, Can Canaletes i el torrent de Can Coll  
90. min

5,5 km

Mitjana
 
Passejada alTuró de l'Ermi-
tà passant pels torrents De Can Coll i Can Cerdà
120 min

7,8 km

Mitjana
 
Passejada
fins al puig de la Guàrdia i tornada pel torrent de Can Coll
60 min

3,6 km

Mitjana
 
Passejada
pel torrent de Can Codonyers
i la font de Sant Pau 
 
75 min

4,3 km

Mitjana
 
 
Descobrir el Parc en bicicleta. 
 

El conjunt de rutes que es proposen, s’ha dissenyat amb l’objectiu de descobrir el Parc en bicicleta. En total són 17 itineraris per a adults i 10 passejades per fer en família.  
 
 
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri municipal
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41º28'03.9", 2º09'02.0"
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41º29'12.73", 2º07'23.21"
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.28'25.44" ,  2º07'28.35"
Masia de Can Fatjó del Molí.
41º.484013º, 2º127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º

Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS
 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó: Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament   -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports (Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu. -Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central  -Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º

       


TELEFONS D'INTERÈS


SERVEIS LOCALS


Ajuntament (centraleta): 935 808 888
Oficina Atenció Ciutadana: 935 808 888
010 - Informació Ciutadana: 010
Ateneu: 935 808 888 (ext. 5870) / 935 914 133
Cerdanyola Ràdio: 935 805 358 / 670 484 369
Casal de Joves Altimira: 935 805 869
Deixalleria Municipal: 936 917 442
Parc Tecnològic:  935 820 100
Piscina Municipal: 936 917 704
SAI (Servei d'atenció LGTBIQ): 935 921 647 
Servei Informació Juvenil:  935 806 119
Servei Local Català: 935 802 751
Patrimoni Museu Ca n'Ortadó: 936 923 322
UAB: 935 811 000

SERVEIS GENERALS

Aigües Barcelona (At. Client): 900 710 710
Aigües Barcelona (Avaries): 900 700 720
Avaries aigua potable: 933 422 000
Avaries gas natural: 900 394 041/ 900 750 750
Avaries Endesa: 800 760 706
Biblioteca Central: 935 807 602
Correus: 936 913 757
Gas Natural (Avaries): 900 750 750
Subm. butà: 937 256 277 / 901 100 100
Correus: 936 913 757
CIARD (Servei d'Atenció a Dones): 935 921 647
Dones per la Igualtat: 935 801 398
El Safareig: 935 806 151
Funerària Truyols: 935 809 710
Ferrocarrils Generalitat (FGC): 932 051 515
RENFE Rodalies: 936 918 869
Sarbus: 935 806 700 / 937 279 292
Servei Local de Català: 935 802 751
Taxi (Ràdio Taxi): 935 802 727 / 936 924 016
Taxi (Fonotaxi): 933 001 100

URGÈNCIES

Emergències: 112
Ambulàncies: 061
Bombers: 112 (únic telèfon d'emergències)
Mossos d'Esquadra (Comis): 935 924 700
Bombers: 085
Policia Local : 092 / 936 912 000
Policia Nacional (Comis.): 936 911 854 / 936 929 502
Policia Nacional (Urgències): 1091
Policia Nacional (DNI): 935 942 489
Serv. Atenció Dones en Situació de Violència: 900 900 120

SALUT

Alcohòlics Anònims: 933 177 777
Parkinson Catalunya: 935 800 311
Al-Anon (familiars d'alcohòlics): 933 103 953
Ambulàncies (Urgències): 061
As. Esp. contra el Cáncer (AECC): 932 002 099
Sanitat Respon (24 hores): 902 111 444
Planificació familiar: 935 942 199

CAPS

Cita prèvia atenció primària: 937 284 444
CAP Canaletes: 935 910 740
CAP Fontetes: 935 944 470
CAP La Farigola: 936 919 589
CAP Serraparera: 935 806 363
CAP 2 (Urgències): 935 942 216
CAP 2 (Visites): 935 942 111

ASSOCIACIONS DE VEÏNS

AV Banús-Bonasort : 935 807 078
AV Canaletes: 666 38 78 38
AV Ca n'Antolí: 93 691 82 93
AV Can Cerdà: 93 580 05 61
AV i Amics de Montflorit: 93 691 52 62
AV La Farigola: 637 52 62 38
AV Les Fontetes: 93 691 91 51
AV Quatre Cantons: 93 580 46 11
AV Residencial Can Xarau: 93 580 63 27
AV Sant Ramon: 93 692 52 22
AV Sant Martí-Xarau: 691 83 89 29
AV Serragalliners: 627 64 68 07
AV Serraperera 618 27 72 90 / 93 691 89 56
AV Turó La Pionera: 93 692 40 63 / 605 84 85 27
AV Turó de Sant Pau: 93 692 71 73 / 625 60 41 19
Plataforma Cerdanyola 2000: 696 388 289 / 615 280 550
Unió de Veïns Bellaterra : 935 801 594



CENTRES EDUCATIUS



A Cerdanyola del Vallès. 08290


CEE Jeroni de Moragas

Adreça: Carrer de Renaixement, 131
Telèfon: 93 692 21 39 - 686 984 117
Correu electrònic: a8035623@xtec.cat
Web:http://www.xtec.cat/centres/a8035623/


Col-legi Montserrat

Adreça: Avinguda Sant Iscle, 6
Telèfon: 93 691 97 52
Correu electrònic: info@cmontserrat.cat
Web: https://cmontserrat.cat/


Escola Carles Buïgas

Adreça: Av. Lesseps, 49
Telèfon: 936 923 197
Correu electrònic: ceipcarlesbuigas@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipcarlesbuigas
 

Escola Collserola

Adreça: Carrer de Pizarro, s/n
Telèfon: 936 922 595
Correu electrònic: a8062626@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolacollserolacerdanyola/


Escola Les Fontetes

Adreça: Carrer d'El Greco, 2
Telèfon: 936 922 170
Correu electrònic: a8028758@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceiplesfontetes/


Escola Municipal la Sínia

Adreça: Carrer de la Sínia, 13
Telèfon: 935 864 623
Correu electrònic: escolalasinia@cerdanyola.cat
Web: http://agora.xtec.cat/escolamunicipal-lasinia/


Escola Saltells

Adreça: Av. Roma, 57
Telèfon: 936 924 550
Correu electrònic: a8036411@xtec.cat
Web: http://saltells.com/


Escola Sant Martí

Adreça: Av. Sant Iscle, 1
Telèfon: 936 920 881 / 605 938 439
Correu electrònic: a8028746@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceipsantmarti-cerdanyola/


Escola Serraparera

Adreça: Carrer de Diagonal, 41
Telèfon: 936 922 742
Correu electrònic: a8028783@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/ceipserraparera.com

Institut Banús

Adreça: Carrer de Sant Casimir, 16
Telèfon: 93 580 62 36
Correu electrònic: iesbanus@xtec.cat
Web: http://agora.xtec.cat/iesbanus


FEDAC Cerdanyola

Adreça:Carrer de Cervantes,5-15
Telèfon: 93 692 08 84
Correu electrònic: fedac.cerdanyola@fedac.cat
Web:https://cerdanyola.fedac.cat/


Institut Forat del Vent

Adreça: Carrer de Pizarro, 35
Telèfon: 93 69112 00
Correu electrònic:a8031757@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesforatdelvent


Institut Gorgs

Adreça: Carrer de l'Àliga, 65
Telèfon: 93 580 43 54
Correu electrònic: ies-gorgs@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/ies-gorgs


Institut Jaume Mimó

Adreça: C. de la Serra de Galliners, s/n
Telèfon: 93 580 39 94
Correu electrònic: a8044715@xtec.cat
Web : http://agora.xtec.cat/iesjaumemimo




A Cerdanyola del Vallès. Bellaterra 08193


Escola Bellaterra

Adreça: Carrer de l'Escoleta, s/n
Telèfon: 935 811 030
Correu electrònic: a8039896@xtec.cat
Web: https://agora.xtec.cat/ceip-bellaterra/

Ramon Fuster

Adreça: C.de l'Escultor Vallmitjana, 9-15
Telèfon: 93 586 41 06
Correu electrònic: ramonfuster@fundaciocollserola.cat
Web : http://escolaramonfuster.cat



 

Mapa del món

 
 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts de Cerdanyola
          
       


       • FONTS  DE  COLLSEROLA



L'ASSOCIACIÓ FES FONTS FENT FONTING,
VETERANA A COLLSEROLA


En els anys setanta, uns quants amics acostumàvem a anar a córrer per Collserola i durant el recorregut visitàvem diverses fonts naturals, però no va ser fins l’any 1995 que se'ns va despertar un veritable interès per les seves fonts. Al mateix temps, vam conèixer la riquesa que té Collserola, els animals, les plantes, les masies, els arbres singulars, les barraques de vinya, les fonts, i moltes més coses.

Vàrem anar a buscar una per una les fonts que sortien als mapes, als llibres, les que ens van dir els tècnics del Parc, els caminats..., i amb tota la recopilació feta, més de 350 fonts, vam publicar una pàgina web https://fontscollserola.com, que anem actualitzant i és referència per a moltes persones aficionades.

Ens vam unir al grup de fonts de Voluntaris de Collserola i a les xerrades de formació vam conèixer moltes més fonts, la seva importància per a l’ecosistema i la manera de condicionar-les millorant l’entorn i també que els sistemes fontinals són hàbitats que permeten mantenir un ambient aquàtic molt valuós per a les comunitats biològiques, ja que els permeten resistir durant períodes de sequera i posteriorment contribuir a la recolonització en els trams de riu que flueixen de nou en períodes de pluja. També són abeuradors per a la fauna silvestre, contribuint al sosteniment de la biodiversitat pròpia de la mateixa font (líquens, molses, invertebrats, amfibis, etc.) i de la fauna i flora vinculada.

Conèixer la seva geologia ens va ajudar a comprendre l’abundància de fonts i que el terreny metamòrfic de pissarra (llicorella) fa que l’aigua de la pluja s’acumuli en petits aqüífers i surti a poc a poc per les fonts.

L’any 2016 vam fundar l'Associació Fes Fonts Fent Fonting com a projecte de rehabilitació de les fonts. Des de fa uns anys participem en el programa Col·laborem amb el Parc, que ens assessora en les tasques que cal fer i en el marc del qual ja portem més de setanta actuacions diverses, que consisteixen principalment en la neteja de terra i pedres, la recollida d’escombraries i treballs d’arqueologia.

Així hem arribat a conèixer les formes artesanes de construcció, tan diferents les unes de les altres. En trobem de construïdes amb paret de pedra, de totxo, revestides de mosaic. Unes són petites i altres monumentals. Unes ragen aigua abundant i d’altres no ragen o només ho fan en algunes estacions.
Les fonts són uns elements més que contribueixen a la bellesa del paisatge. Algunes són com petites obres d’art que mereixen una visita.

Durant aquests anys hem apreciat un interès creixent per mantenir les fonts en bon estat, tant des de l’Administració com de part d’associacions, particulars i empreses i això és molt positiu per al futur de les fonts i del Parc.

Marcel Oliveres Gené, membre de Fes Fonts Fent Fonting






HISTÒRIA DE COLLSEROLA

 
Des de fa molts i molts anys Collserola ha estat escenari i suport de l’activitat humana. El paisatge actual és fruit d’aquesta interacció històrica.

A la serra hi ha de vestigis molt antics, com la troballa a Ca n’Albareda (Sant Feliu de Llobregat) d’eines molt rudimentàries del paleolític inferior, de més de 100.000 anys.

Fa 6.000 anys, durant el neolític, els pobladors de Collserola habiten coves com la Cova de l’Or, a Santa Creu d’Olorda. Els enterraments en sepulcres de fossa, descoberts a Ca n’Oliveres, de Sant Just Desvern, són testimonis d’aquesta cultura.

Però qui realment colonitzen la serra són els laietans, els ibers que habiten l’àrea del Barcelonès, Vallès i Baix Llobregat. Hi ha força restes dels seus assentaments, entre els que destaca el poblat de la Penya del Moro, (Sant Just Desvern).i el de Ca n’Oliver (Cerdanyola) així com d’altres testimonis aïllatscom el forn ibèric que hi ha prop de Sant Adjutori, a Sant Cugat del Vallès.

L’any 218 aC arriben els romans a la Península i s’estableixen en viles, cases aïllades que són veritables centres d’explotació agrària, situades preferentment a les planes. Van construir una via que remuntava Collserola des de Barcino (Barcelona) fins a l’assentament militar de Castrum Octavianum (Sant Cugat), on enllaçava amb la Via Augusta.

La caiguda de l’imperi romà, l’establiment dels gots i la posterior invasió dels sarraïns, repercuteix en els pobladors de la serra, que tornen a establir-se a les muntanyes, on se senten més protegits. L’expansió del cristianisme deixa una notable quantitat de testimonis arqueològics. Les ermites romàniques, com Santa Eulàlia del Papiol o Sant Medir, s’escampen per tot Collserola. De mica en mica, la serra es va repoblant i es crea una important activitat agrícola i ramadera.

A partir del segle XII els masos omplen el paisatge. Molts d’ells arribaran fins als nostres dies, tot i que força reformats. També trobem restes de castells i fortificacions, com Castellciuró (S XII) o el castell de Montcada (s XII), testimonis de guerres i batalles.

Els segles XIV i XV són èpoques de convulsió: les contínues guerres i la pesta negra redueixen dràsticament el nombre d’habitants a Collserola. Molts conreus s’abandonen, i la fam i la misèria s’establiran durant molt de temps a la serra.

La millora de les condicions de vida dels pagesos, alliberats del vassallatge, i la recuperació demogràfica que es produeix al començament del segle XVl, reactiven l’activitat agrícola, consolidant la pagesia. Durant els dos segles següents, els conreus s’estenen espectacularment i guanyen terreny al bosc.

Als segles XVll i XVlll, les masies medievals s’amplien i reformen. Tanmateix se n’edificaren moltes de nova planta, com Can Monmany (1780), a Valldoreix; Can Borrell (s. XVII), a Sant Cugat, i Can Fatjó (1637), a Sant Just Desvern.

El 1860, amb l’aparició de la fil·loxera a França, s’implanta el conreu de la vinya a Collserola. Els boscos reculen i no es refan fins que aquesta plaga no arribi a Catalunya, entre el 1883 i el 1886. Això, juntament amb l’impuls industrial a les ciutats i el creixement de les viles dels voltants de la serra, conduirà a l’abandonament dels conreus i la recuperació d’extenses àrees boscoses.

A mitjan del segle XIX Collserola comença a ser utilitzada per a l’oci. Es construeixen les primeres cases d’estiueig a les carenes barcelonines de la serra. La construcció de noves carreteres que travessen la serra aboca els habitants a la muntanya. Són nombroses les fonts i ermites que els acullen. Collserola deixa de ser barrera per ser lloc d’aplecs, fontades i excursions.

Durant les dues primeres dècades del segle XX té lloc el canvi qualitatiu i quantitatiu quant a l’ús de la serra.Les construccions del funicular del Tibidabo(1901) i del tramvia elèctric a Vallvidrera (1905); el carrilet del Mina Grott (1908), que travessava la muntanya fins arribar al pantà de Vallvidrera i al Lake Valley Park (basat en la instal·lació, al bell mig dels boscos de Vallvidrera, d’aparells gimnàstics, camps de futbol i tennis, jocs de bitlles, muntanyes russes, tir al blanc, cavallets i globus captius), el funicular de Vallvidrera (1916); l’extensió del ferrocarril a les Planes i al Vallès (1917), així com la transformació de la xarxa de carreteres locals en un sistema continu a conseqüència de l’expansió de l’automòbil, provoca un increment de l’ús de la serra com mai no s’havia vist.

Sorgeix, així mateix, la societat anònima El Tibidabo, el Gran Hotel Restaurant de La Rabassada (1899), en ampliat amb el Gran Casino el 1911, la cripta del Temple del Sagrat Cor (1902), la Torre de les Aigües (1902), i l’Observatori Fabra (1904) entre d’altres.

Al llarg del segle XX, la franja de conreus que durant segles distanciava els nuclis urbans dels boscos de Collserola es redueix progressivament. Les ciutats i viles que envolten la serra ocupen cada cop més territori. Acompanyant els ferrocarrils, neixen urbanitzacions que omplen algunes valls de la serra.

Als anys setanta la població metropolitana s’acosta als tres milions de persones; més de la meitat de la població de Catalunya viu en un àmbit molt reduït, menys del 2% de la seva superfície. L’any 1976 s’aprova Pla General Metropolità, que, amb la voluntat de millorar la qualitat ambiental de les ciutats i refrenar els impulsos de desenvolupament urbanístic, estructura l’àrea metropolitana i defineix els grans espais a preservar i protegir del creixement urbà.

La serra de Collserola, amb les seves gairebé 11.000 hectàrees, és una peça fonamental del pla. Per preservar aquest espai, el 1987 es crea el Parc de Collserola, amb una superfície de 8.465 hectàrees i gestionat pels nou municipis que comprèn el Parc i per la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’octubre de 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es declara la serra de Collserola com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d’extensió.

Parc Natural de Collserola

 
 
VIDEOS
 
Cerdanyola Ciutat de l'Coneixement
 
Cerdanyola del Vallès 
 
Visita Museu d'Art de Cerdanyola
 
Xerrada informativa Ordenança Municipal sobre la circulació Vehicles de mobilitat personal
 
El barri de Les Fontetes
 
Cerdanyola del Vallès: las dos caras de un pueblo 
 
Cerdanyola del Vallès en el año 1976 
 
Cerdanyola del Vallès, Can Catà i les fonts Nova i Vella
 
Castell de Sant Marçal 
 
La Fábrica Uralita l'any 1999 
 
Ajuntament de Cerdanyola 
 
150 Aniversari de làrribada del tren a Cerdanyola del V. 1855-2005 
 
El llegat Espinal
 
Exposició "Visca la República!" -  Homenatge a Francesc Layret
 
La restauració dels vitralls modernistes de le Dames de Cerdanola
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Can Domènech). Història de l'edifici
 
Museu d'Art de Cerdanyola. Audioguia. El Casino de l'Art
 
Exposició "Ismael Smith by Sebas Martín"
 
Exposició "De l'oblit a la revolta, deesses invisibles" - MAC
 
4 paraules, una història. Petites edicions - Taller familiar virtual - MAC
 
Audioguia · Museu d’Art de Cerdanyola
 
Encesa de les llums de Nadal a Cerdanyola 2021
 
Reportatge sobre el "Mercadillo" de Les Fontetes 1985
 
Cerdanyola, Ciudad del Conocimiento
 
Cerdanyola del Vallès 2020
 
Homenatge Gabriel Escursell 
 
Cerdanyola Ciutat del Coneixement. Capitol 1

Parc de l'Alba
 
Presentació de "Ciutadà Canalda" d'Isidre Grau
 
Presentació del llibre "Montflorit, cent anys entre pla i serra"

El Museu d'Art de Cerdanyola rep l'Arxiu Professional dels Estudis Beaumont

Concert de Sant Esteve de la Corral Collserola (2022)

Orquestra Aulos & Aulos Gospel Cor (Escola de Música de Cerdanyola) - Concert Primavera 2023

El barrio de Les Fontetes - Cerdanyola del Vallès 2020

Jove Orquestra de Cerdanyola - Schubertiada (Març 2023)
 
 
 


VISIÓ DE CERDANYOLA DEL VALLÈS 



Altres imatges a gran format

 
      En primer terme la factoria Uralita constituïda el 1909 com a Uralita, S.A. El 1915 va finalitzar la construcció del seu primer edifici conegut com a bloc 1 i caracteritzat per les seves dues esculturals columnes.
      Fotografía de 1929 (autor desconegut)
 
        Nevada de 1956 al carrer de Sant Josep, actualmente carretera de Barcelona (Autor desconegut)
 
Nevada Avinguda Catalunya llavors Av.Glmo Franco. Any1962 (Autor desconegut)
 
Cerdanyola de Dalt al voltant de 1960
 
Cerdanyola a principis del segle XX
 
Vista parcial Cerdanyola  1959-1964