CASTELL DE RINER
(El Solsonès)
 

Vista del conjunt de Riner i el seu entorn

La figura d'una visitant contemplant la imponent mola, ens fa ser conscients de la magnitud d'aquesta construcció

 Junt amb la formidable torre, conviuen una masia (a la llinda de la porta figura una data: 1723), una església i un petit i abandonat cementiri.  Vistes de l'interior de la torre. Tot i que el terra està sembrat de pedres caigudes de la mateix edificació, la visita és possible, assumint el risc de la situació. L'habitable, interiorment, és un dels més amplis que hem vist en edificacions d'aquesta mena.

 Vistes de l'interior de la torre.

 Altre vista de l'edificació.

 Porta d'accés a l'interior de la torre. El dia de la visita estava oberta. Entenem que ho deu estar sempre.


 

 


Castell termenat, documentat el 1029.

Del castell es conserva una gran torre rectangular amb grans murs de 16 m d'alçada i alguns arcs ogivals a l'interior, a la qual hi ha adossada una pagesia. Foren senyors del terme del castell de Riner els primers membres del llinatge dels Cervera, senyors també de Castellfollit de Riubregós, que ben aviat esdevingueren vescomtes de Bas; a la meitat del segle XI,

Situació : Al llogaret de Riner – El Solsonès (Lleida)
Accés : Visitat el 28/08/2007     Hem aparcat sense problemes davant mateix de la masia: E 01º33'48" / N 41º56'30". 600 metres d'altitud.

Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en conte.
Estat : La torre està molt ben conservada, tenint en compte la seva longevitat. El dia de la visita era accessible lliurament, amb precaució.
Altres : Un fossat, accessible avui en dia, envolta part de l'edificació.