CASTELL DE QUERMANÇÓ
(Alt Empordà)
 

Diverses vistes de conjunt



 


Documentat en 1078 El castell assentat sobre una muntanya encinglerat, conserva una torre mestra quadrada amb merlets i matacans, una sala amb arcades i diverses torres barranas i una cisterna. Va ser aquest castell refugi del comte d'Empúries, Pons I en les seves constant batalles contra Ramon Berenguer III. A través de testament el cedeix en 1078 als seus fills Huc i Berenguer. El 1128 Pons II és vençut en el seu propi feu per les tropes de Berenguer III de Barcelona. L'any 1288 és envaït per les tropes franceses. El 1472 cau en mans de les tropes de Joan II. El 1808 els francesos van fortificar la torre. Explica la llegenda que la comtessa de Molins que capitanejava un grup de bandolers establerts al castell quan van començar els problemes entre ells, va decidir baixar al soterrani i aprofitant la pólvora abandonada dels francesos, va volar el castell amb tots dins, ella inclosa.

Bastant deteriorat a causa de les diverses reconstruccions que s'ha vist sotmesa al llarg dels segles, així com a l'erosió de la tramuntana. El recinte manté l'estructura de l'última reconstrucció realitzada en 1808 a càrrec de les tropes napoleòniques que el van utilitzar com a magatzem de munició. Quan el 1814 van haver de retirar el mariscal Suchet ordena la seva voladura.
Va ser últimament propietat de la família Ratés.


Fa uns 35 anys va estar interessat en la seva compra Salvador Dalí.

Segons testimonis inequívocs, el gran pintor Salvador Dalí va intentar adquirir el Castell de Quermançó per la seva dona Gala i instal · lar en ell un gran orgue accionat pel vent del nord, la singular tramuntana que tant l'obsessionava.

Els impulsors d'aquest projecte, un cop aconseguida la propietat del castell, van proposar canalitzar aquesta voluntat dissenyant un projecte viable que, alhora que haciera possible la construcció de l'Orgue de la Tramuntana, serveixi d'atractor econòmic per al seu entorn, contribueixi a dinamitzar l'oferta de turisme lúdic-cultural de la regió i encaix de forma coherent en els actes del centenari del naixement de Dalí al 2004.

A la calor del projecte es farà possible també la rehabilitació d'un monument històric medieval després de dos segles d'abandó i, així mateix, la protecció efectiva del seu entorn natural. La rehabilitació del Castell de Quermançó i la construcció en ell l'Òrgan de la Tramuntana àmplia l'oferta turística pròpia de l'Alt Empordà, basada en la cultura, l'art i l'oci.

El maig de 2008, l'Ajuntament de Vilajuïga va aprovar per unanimitat un conveni parar compartir amb els propietaris la decisió sobre l'ús públic del castell. És un document necessari per obtenir la llicència d'obres per rehabilitar-lo. El conveni es va aprovar i l'alcalde, Pere Tries, considerava que s'obria el camí definitiu per a la seva recuperació si bé sembla que les converses s'han estancat.


Situació : Al terme municipal de Vilajuïga (Alt Empordà) – Girona

Accés : Visitat el 23/4/2009

Molt senzill de localitzar        Situació: N 42º20’24” / E 3º05’30”.

Estat : Malmès. Una reixa i una porta impedeixen el lliure accés al seu interior.