CASTELL DE MÓRA
(Ribera d'Ebre)
 

Antiga porta del castell. Mitjançant un pont llevadís salvava el fossat

Porta d'entrada actual

Gran torre al costat de la porta d'entrada actual al castell

Diferents vistes del interior del castell
Diferents vistes del interior del castell Altres vistes del castell
   

 


Documentat el 1060 data que consta es produïx un atac del príncep d'Olèrdola a aquest castell -en poder islàmic- i la mort del guerrer al costat dels seus homes. Va ser un monumental castell d'angle d'origen islàmic habitat pels ducs dels Entença .

Des de l'any 1174 fins a 1837 va formar part del territori conegut amb el nom de baronía de'Entença formada pels  Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença (per enllaços matrimonials), els Prades, els Cardona i els Medinaceli. Durant el segle XIX va iniciar una constant destrucció.

Actualment es conserven uns 350 metres de muralla en bon estat, una torre, una gran terrassa, la porta d'accés i algunes dependències.

L'any 2002 l'ajuntament de Móra d'Ebre va obrir al públic el castell durant els mesos d'estiu convertit en un esplèndid mirador des del qual es domina el ric Ebre i la població.

En els últims anys l'Associació d'Amics del Castell ha portat a terme diverses obres de consolidació i recuperació iniciats a principis de 1980.


Situació : Dalt del casc antic de la població de Mora d'Ebre (Ribera d'Ebre) – Tarragona

Accés : Visitat el 13/9/2008: Cal localitzar l'edificació al nucli antic de la població (veure mapa Google). Es pot aparcar còmodament en un gran solar que hi ha a tocar de l'edificació.

Situació exacte d'aquesta construcció: N 41º05'38" / E 0º38'26".

Estat : Malmès. Actualment es porten a terme treballs de restauració. No és accessible lliurament. És visitable, el castell està obert al públic per Setmana Santa i els mesos d'estiu. Més informació al telèfon de l'Ajuntament (*).

Altres : L'estada ha coincidit amb la inesperada circumstància que aquesta edificació es troba en procés de restauració. Així doncs la visita ha estat una mica incòmoda pels materials que es troben dispersos per l'obra, que dificulten la visita i al mateix temps minven qualitat a les fotografies.