CASTELL I MURALLES D'HOSTALRIC
(La Selva)
 

Vista de l'edificació, des de la plaça de la vil.la

Vista de l'edificació, des de la plaça de la vil.la

 Una de les quatre portes d'entrada a la vila murallada : Porta de Barcelona
Vista parcial de les muralles amb algunes torres: Avda,
del Coronel Estrada.
 Vista parcial del camí de ronda, amb una visitant passejant-s'hi

               Vista de la torre d'Ararà              

Vista de la imponent mola de la torre dels Frares, d'uns 33 m. d'alçada.    És visitable. 

 


 


Emplaçat  sobre el Turó del castell, domina la principal via de pas entre els Pirineus i les comarques meridionals de Catalunya. Aquest camí era una bifurcació interior de la Via Augusta i més tard es convertiria en la Vía Reial de Girona a Barcelona.

Documentat des del 1145 a començaments del segle XII era una important fortificació.
En el  transcurs de l'Edat Mitjana, Hostalric es va convertir en la seu administrativa del vescomtat de Cabrera i, juntament amb el castell de Montsoriu, un dels principals bastions d'aquesta família.  En 1306 es van portar a terme d'altres obres a càrrec de Ponç Hug  sobre un antic poblat ibèric i que després seria oppidum romà.

Durant el regnat de Carles II, els francesos van tornar a envair Catalunya. Van arribar a Hostalric el 18 de juliol de 1694 i, després d'una curta resistència, la població  i el castell es van  rendir. 
Un dia de l'any 1695 i abans d'abandonar- lo, el duc de Noailles el  va fer derrocar i tirar a terra.
Durant el període 1719-1754 es construeix l'actual castell com a fortalesa militar sota el projecte de Felipe Próspero de Verboom, general d'enginyers de Felip  V.

Hostalric va tenir un paper brillant durant la guerra del francès, alhora que també en va patir greus conseqüències.
Durant aquest període, el gener del 1810 al sergent encarregat de la vigilància de la torre li va explotar una bomba a la mà i la torre quedà parcialment enderrocada. Durant la guerra de la Independència, la ciutat va ser saquejada i incendiada pel mariscal Augereau el 7 de novembre de 1809. Hostalric i Figueres van ser les últimes ciutats que van abandonar els francesos, el 4 de juny de 1814. L'any 1929, el govern del general Primo  de Rivera va acordar el trasllat de la guarnició. Així Hostalric va deixar de ser zona militar.
El 13 de novembre de 1963, Hostalric va ser declarat Monument Històric Nacional.

Actualment és un edifici convertit en restaurant: Restaurant La Fortalesa "El "castell" telèfon:: 972 86 41 22

Situació : A la població d'Hostalric – La Selva (Girona)
Accés : Procedents de Barcelona per la AP-7, sortida 10 – Hostalric.
Estat : Es conserven uns 600 metres de muralles, juntament amb 10 torres cilíndriques. Exteriorment son lliurament accessibles, visibles des del carrer.


Informació i visites: Oficina de Turisme, carrer Raval, 45 –    Telèfon 902 19 64 46. Un ascensor autònom permet l'entrada als dos pisos interiors, on s'hi exposen diversos cartells amb interessant informació,  i l'accés a la terrassa superior, des d'on es pot gaudir d'unes immillorables vistes de la població i rodalies.