CASTELL DE CAN FEU
(Vallès Occidental)
 


Vista des de l'entrada actual 

Antiga entrada principal

Al marxar els seus propietaris, es van dur les rajoles amb els escuts d'armes que adornaven les parets de l'escala principal.

Façana posterior
 

 


Situació : A Sabadell. Carrer de Colòmbia s/n  (Vallès Occidental) - Barcelona

Època : Segle XII

Estat : Des de l'any 2007 el Castell de Can Feu s'ha recuperat per a la ciutat i actualment és de titularitat municipal. L'edifici serà rehabilitat i es crearà, al voltant, un futur parc urbà de 63 hectàrees.

Accés : Visitada el 4/9/2011       Situació: N 41 53941 / E 2 09395   
 
Només es pot visitar durant la Festa Major de Sabadell (setembre)

A l'indret on s'alça actualment el castell de Can Feu hi hagué, als segles IX-X, i segons els documents existents, una vil·la -explotació agrícola- altmedieval relacionada amb la família dels Sobarber. Segons els documents del segle XI, sembla que associada a aquesta vil·la hi havia alguna estructura militar, potser una torre.

Al segle XII la vil·la esdevé una domus -casa fortificada-, centre d'un territori que anava minvant a causa de les donacions pietoses que els Sobarber primer i els Togores després feien bàsicament als monestirs de Sant Llorenç del Munt i de Sant Cugat del Vallès i a les parròquies properes.
Del segle XV endavant la propietat canvia de mans diferents vegades en diverses transaccions de compra i venda. Al segle XVI senyorejaven aquelles terres els Vallcorba, dits també Vallcorba de la Torre (per diferenciar-los dels Vallcorba del Sot o els Vallcorba de la Serra, famílies pageses de masos propers). En algun moment del segle XVI hi ha un greu incendi que malmet profundament l'edificació principal i que fa que sigui també coneguda com la Torre Cremada.
À l'últim quart del segle XVII Pau de Feu i Soler, mercader amb privilegi de noblesa obtingut del rei Carles II, comprà, al notari Puigvert de Barcelona, la propietat, en aquell moment consolidada com a explotació agrícola.

Pau de Feu, el comprador, era d'una família de negociants i mercaders sa-badellencs iniciada l'any 1431 per Pere Feu, fadristern segurament del mas Feu de Santa Eulàlia de Ronçana, i d'Antònia Ullastrell, de Sabadell.
Al XVIII, Can Feu és el centre logístic de les nombroses propietats -tant urbanes com agrícoles- que els Feu havien acumulat des del segle XV a Sabadell i el rodal. La família, pertanyent a una noblesa urbanitzada i amb residència principal a Barcelona, fa de Can Feu un lloc de descans i d'esbarjo. L'any 1747 tot aquest patrimoni passà per herència als Olzina de Riu-sec pel casament de l'hereu d'aquesta casa amb la pubilla Elisabet de Feu i de Rojas.

El darrer dels Olzina de Riu-sec, Josep Nicolau (1848-1925), converteix, a finals del segle XIX, la masia en el castell que avui coneixem. Aquest castell s'inscriu en un corrent romàntic que impulsa la noblesa a tot Europa i del qual el castell del rei Lluís II de Baviera a Neuschwanstein n'és el màxim exponent. Trobaríem, però, exemples més propers a Catalunya mateix, com el castell de Saleta del Mas a Sant Hilari Sacalm, el de Samalús -ambdós propietat de sengles nebots d'Olzi-na—, el de Santa Florentina a Canet o bé el de Can Taió a Santa Perpètua de Mogoda.

L'edifici que avui coneixem sembla fruit d'un procés constructiu i de reforma realitzat entre 1880 i 1913. Consta de diferents elements arquitectònics histon'cistes (torre i torretes, finestrals i elements heràldics) per reproduir, interiorment i exteriorment, la imatge d'un castell medieval. L'edifici principal és de planta rectangular amb planta baixa, planta noble i golfes. A la façana sud s'hi situa una porxada, element molt habitual a les masies catalanes.    (Extret del programa oficial de l'Ajuntament de Sabadell)