El temps a Cerdanyola del Vallès 
 Farmàcies de guàrdia 

        
  
Continuant amb el repàs de les Masies del terme de Cerdanyola del Vallès que al 1948 va publicar en Jaume Mimó i Llobet, arribem a  Can Cordellas.  "S’entra dins el pati d’aquest mas per un ample i alt barri; és potser el pati tancat més gran de totes les masies, sobretot tenint en compte la no utilització per a coberts i dependències anexes; tot ell és tancat per altes parets de pedra.
Aquest mas ha estat tot ell completament reformat; de l'antic sols en queden les parets mestres interiors. A mitjan segle passat, (sXIX) essent propietària d’aquest mas la família Bielsa Castillon, van fer-se les galeries porticades que envolten tot el mas, i a l'ensems va construir- se la casa per als masovers al peu mateix de la porta d’entrada al pati.
Actualment és el mas més gran de tots els del terme, i exteriorment és d’un estil atractiu i inconfusible amb cap dels altres masos. Interiorment són un seguit de corredors, dependències, habitacions, sales, etc., que fa que el que entra per primera vegada dins d’aquesta casa quedi desorientat. Es el producte de les vàries reformes i acoblaments que s’han fet. Pel costat esquerre i dar¬rera hi ha els cellers i els cups per a lacondicionament del vi.
La meitat d’aquesta finca està parcel'lada, sols queda el camp anomenat “la clota”; darrerament han estat venuts a les manufactures Uralita tots els terrenys que quedaven de la part urbanitzada i terrenys de cultiu; havent-hi construït aquestes una fàbrica i fet camps d’esports; dins d’aquesta finca hi havia l’anomenada font d’Adam i Eva, que avui (1948) pertany a les manufactures Uralita.
El nom Cordellas és el cognom d’una família que va posseir el mas; d’això tenim dues referències: una de l'any 1666, en què va casar-se a la capella d’aquest mas el noble Galceran de Cordellas; i una altra de l’any 1796, en la que es parla del masover de Cordellas. El propietari actual (1948) és Joan Alfonso i Sans."
 (Font: Jaume Mimó i Llobet)

   


Inscripció oberta per  la 31a  Milles Nocturnes de Cerdanyola que se celebrarà el 18 de novembre a les 20 h.


 


Ja son obert les inscripcions de la 31a edició de les Milles de Cerdanyola, que se celebrarà el dissabte 18 de novembre.

Les inscripcions es tancaran el dimecres 15 de novembre o fins a arribar a les 1.000 inscripcions. El cost de la inscripció de la cursa de 10 quilòmetres és d’11 euros, i la de 5, de 13 euros. En totes dues proves, l’organització facilitarà una samarreta commemorativa a cada participant.

Les curses de 5 i de 10 quilòmetres començaran a les 20 hores i transcorreran per un circuit urbà d’una volta (5 quilòmetres) i de dues voltes (10 quilòmetres).

En la categoría infantil hi haurà 3 curses La de 500 metres, que començarà a les 18.30 hores, està reservada per nens i nenes nascuts entre els anys 2010 i 2012; la d’l quilòmetre (18.45 hores), per a nascuts els anys 2008 i 2009, i la de 3 quilòmetres (19.15 hores), per a nascuts entre els anys 2004 i 2007. La inscripció serà de 3 euros.

 La sortida i l’arribada serà a la plaça Francesc Layet.


Concert de Tardor 2017

 


L'Orquestra de Cambra de Cerdanyola un any més oferirà el seu tradicional concert de Tardor, en aquesta ocasió amb la satisfac-ció de celebrar els primers deu anys del naixement de la formació. Per aquesta ocasió, el concertino-director, Kai Gleusteen, també concertino de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, ha escollit  "Les quatre estacions de Vivaldi" i la "Serenata per a vents, violoncel i contrabaix de Dvořák".

La Jove Orquestra de Cerdanyola en la primera part del concert doncs "tot i ser entitats amb objectius diferents han acceptat la nostra invitació". Sugrañes també recorda els inicis de la formació de la mà del mestre Jordi Morral i destaca els més de 30 concerts realitzats durant els 10 anys.


Diumenge 22 d'octubre, a les 19 h. al teatre AteneuCalendari Laboral 2018
 
El 2018 tindrà 15 festius. Segons va publicar la direcció general d'Ocupació al BOE, nou se celebraran en totes les comunitats, ja que no són substituïbles per altres de caràcter autonòmic.

Són l'1 de gener (Cap d'Any), el 30 de març (Divendres Sant), l'1 de Maig (Festa del Treball), el 15 d'agost (Assumpció de la Mare de Déu), 12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya), 1 de novembre (Tots Sants), 6 de desembre (dia de la Constitució), el 8 de desembre (Immaculada Concepció) i el 25 de desembre (Nadal).

A més, tot i ser substituïble, totes les comunitats han decidit cele-brar el 6 de gener (Reis). Catalunya, que ja va aprovar el seu ca-lendari l'abril passat mitjançant la seva Consell de Relacions

Laborals, integrat per l'Administració catalana, patronals i sindi-cats, fixa com a festius autonòmics l'11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya), el 2 d'abril (Dilluns de Pasqua ) i el 26 de desembre (Sant Esteve).

D'aquests dos últims, un és recuperable (les hores corresponents s'han de treballar la resta de l'any de la manera que les empreses i els empleats acordin).

Cada municipi té dos dies de festa local. A Barcelona, ​​el 2018 seran el 21 de maig (Dilluns de Pasqua Granada) i el 24 de setembre (la Mercè).


Assemblea General Ordinària
del Cerdanyola del Vallès, FC 
 
Es convoca Assemblea General Ordinària del Cerdanyola del Vallès, FC a celebrar el proper dia 26 d’octubre de 2017 a la sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès (C/ Sant Martí, 88 08290 Cerdanyoladel Vallès) a les 19,30 hores, i en segona convocatòria a les 20,00 hores en el mateix lloc amb el següent Ordre del dia:

Al·locució del President
Àrea econòmica

Informe d’exercici 2016/2017
Aprovació del balanç, compte de resultats, liquidació del Pressupost a 30 de juny 2017
Aprovació del Pressupost per a l’exercici econòmic 2017/2018
Àrea Esportiva
Informe Temporada 2016/2017
Àrea Social
Informe Temporada 2016/2017
Aprovació de la modificació estatutària establertes pel Decret 55/2012
Ratificació dels membres de la Junta Gestora a l’actual Junta Directiva
Àrea de comunicació
Informe Temporada 2016/2017
Precs i preguntes 

 

Resultat Futbol
3ª Divisió Grup 5
Ascó  3 - Cerdanyola FC   1
 
Hoquei patins
OK Lliga.  (F)

1ª Catalana

1ª Catalana (F)Hostelcur Gijón  7 -
Cerdanyola CH
  2

CN Reus Ploms   3 - Cerdanyola CH  3

CP Roda   4 - Cerdanyola CH  4  
Seguint els camins escolars

 


Avui divendres i amb motiu de ser dia no lectiu, les escoles de La Sinia, Serraparera i Xarau han participat en una gran bicicletada i patinetada seguint el camí marcat a la I Bicicletada dels Camins Escolars.
Han participat estudiants de cinquè i sisè curs. Tot això organitzat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.


Investigadores catalanes desarrollan nanopartículas
de oro para tratar con más eficacia los tumores.


 
Investigadores del Instituto Catalán de Nanociencia y Nanotecno-logía (ICN2) y de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) desarrollaron unas nanopartículas de oro, combinadas con un anticuerpo, para tratar con mayor eficacia algunos tipos de tumores cancerígenos.

Investigadores del Instituto Catalán de Nanociencia y Nanotec-nolo-gía (ICN2) y de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) desarrollaron unas nanopartículas de oro, combinadas con un anticuerpo, para tratar con mayor eficacia algunos tipos de tumores cancerígenos.

La investigación fue liderada por Víctor Puntes, investigador del ICN2, y Julia Lorenzo, investigadora del Instituto de Biotecnología y Biomedicina (IBB) y del Departamento de Bioquímica y Biología Molecular de la UAB.

Anticuerpo Cetuximab

Los investigadores generaron unas nanopartículas de oro a las que les unieron el anticuerpo Cetuximab, que se utiliza en dife-rentes terapias antitumorales.

Según los científicos, el uso de nanopartículas de oro aumentaría los efectos de la terapia, con lo que se incrementarían los efectos terapéuticos de los anticuerpos y se reducirían las dosis necesa-rias en la inmunoterapia.

Puntes y Lorenzo explicaron que las células normales requieren de estímulos para crecer y mantenerse y muchos de estos estí-mulos se transmiten en el interior de la célula través de recepto-res transmembrana, como el receptor del factor de crecimiento epidérmico (EGFR).

A diferencia de las células normales, muchas células tumorales

para crecer de forma más rápida sobreexpresan estos receptores
y es por eso que se convierten en unas buenas dianas para tratar algunos tipos de cáncer.

Presente en cáncer de colon

De hecho, según los investigadores, el factor EGFR se encuentra altamente expresado en tumores de colon, vejiga, páncreas, riñón, pulmón, cabeza y cuello, ovario y próstata, entre otros.

La sobreexpresión también se encuentra asociada a peor pronóstico, por eso desarrollaron anticuerpos monoclonales como el Cetuximab, que llegan a impedir el crecimento de las células tumorales, aunque muchas veces las dosis necesarias para alcanzar estos resultados provocan efectos secundarios de carácter no deseado a muchos de los pacientes que fueron testados.

Según los investigadores, el uso de nanomateriales presenta muchas ventajas, entre ellas su capacidad de transporte de moléculas con actividad terapéutica. “En nuestro caso, reconocen, hemos aprovechado la superficie de las nanopartículas de oro para anclar el fármaco antitumoral Cetuximab”, señalaron los responsables del estudio Víctor Puntes y Julia Lorenzo.

Con este trabajo de investigación desarrollado por el Instituto Catalán de Nanociencia y Nanotecnología (ICN2) junto con la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), explican que fueron capaces de generar un tipo de nanofármaco más efectivo, ya que, además de bloquear la señal de crecimiento celular de forma eficiente, es capaz de prolongar esta acción durante más tiempo, lo que podría suponer una disminución en las dosis necesarias de este fármaco en los diagnosticados con esta enfermedad y, por tanto, “reducir los efectos secundarios en los pacientes”.

(elidealgallego.com) 13/10 EFE


El Congreso aborda este martes crear un fondo de compensación para las víctimas de amianto


 
El presidente de Agavida, Ramón Tojeiro, estará en la Cámara baja para presenciar el debate

El Congreso aborda hoy una proposición de ley para la creación de un fondo de compensación para las víctimas de amianto, una de las principales demandas que han mantenido en los últimos años las asociaciones que reúnen a los afectados y a sus familias.

El presidente de Agavida, Ramón Tojeiro, estará a primera hora de esta tarde en la Cámara baja para presenciar el debate, junto con representantes de entidades del País Vasco,
Catalunya, Andalucía, Madrid y Galicia.«Confiamos en que salga adelante», manifestó Tojeiro, ya que todos los grupos políticos se manifes-taron a favor de la puesta en marcha de este fondo económico. «Sería un triunfo», añadió, en relación a los años de trabajo de la
entidad en busca de ese objetivo.

De materializarse la creación se acabaría con el peregrinaje por los juzgados de los enfermos de asbestosis y de sus familias, que tienen que acudir a la vía judicial para reclamar las preceptivas compensaciones. Por otro lado, la cuantía de estas también estaría regulada, ya que ahora se están abonando de forma desigual. Ramón Tojeiro también explicó que, a partir de que se dé el visto bueno a la puesta en marcha del fondo, las asociaciones de víctimas reclamarán su derecho a estar presentes en su gestión, como los sindicatos, administración, empresarios, partidos y mutuas.

(lavozdegalicia.es) 12/10


Applus acuerda trasladar
su sede social a Madrid 
El grupo de inspección, ensayos y certificación Applus ha acordado trasladar su sede social de Cerdanyola del Vallès (Barcelona) a Madrid.

En una comunicación a la CNMV, la compañía catalana ha informado esta tarde de que su consejo de administración había acordado "por unanimidad" cambiar su domicilio social desde el campus de la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) hasta la calle Campezo del parque empresarial Las Mercedes de Madrid, donde están sus oficinas. Applus ha justificado esta decisión "para mantener la operativa normal de la compañía y con el fin de proteger el conjunto de los intereses generales de la misma".


De esta forma, Applus, que cuenta con 350 oficinas y laboratorios en más de 70 países, se suma a la lista de compañías catalanas que se han llevado su sede social fuera de Cataluña debido a la incertidumbre política en esta comunidad.

(eldiario.es) 11/10 EFE


Sepmag Systems distribuirá sus productos médicos en China


 
La compañía catalana cierra un acuerdo con el distribuidor chino Zenmindes y vende sus cuatro primeros dispositivos en el país asiático.

Sepmag Systems se adentra en el mercado chino. La compañía catalana ha comenzado a exportar a China los dispositivos basados en la tecnología de separación de partículas para fabricar reactivos que detectan enfermedades como la hepatitis o el Sida.

La empresa ha cerrado un acuerdo con el distribuidor Zenmindes para introducir sus productos en el país asiático. El grupo catalán
 ya ha vendido cuatro dispositivos médicos a empresas de diagnóstico y centros de investigación chinos. Sepmag Systems se fundó en 2012 y su sede se encuentra en el Parc Tecnològic de Cerdanyola del Vallès .

La compañía exporta un 90% de su producción a países de la Unión Europea, Estados Unidos, Japón y ahora China. La facturación anual de Sepmag Systems se sitúa en ocho millones de euros, y entre sus clientes destacan los laboratorios Biokit, Grifols y Roche.

(plantadoce.com) 9/10


Ability Pharma busca 2,5 millones para ampliar sus ensayos clínicos.

La compañía destinará los fondos a aumentar el número de biomarcadores, probar una formulación sólida y avanzar en la tramitación para iniciar pruebas con humanos en Estados Unidos.
Ability Pharma confía en cerrar una ronda de financiación 2,5 millo-nes de euros antes de fin de año. Los fondos se destinarán a ampliar el ensayo clínico en fase IIa de su fármaco ABTL0812, un tratamiento para el cáncer de endometrio y y el cáncer de pulmón, y para preparar la fase regulatoria de nuevos ensayos en Estados Unidos. La ampliación de capital estará dirigida a fondos especializados de tamaño medio, family office e inversores pri- vados.

El consejero delegado y cofundador de Ability Pharma, Carles Domènech, explica que se quiere enriquecer el estudio con nuevos biomarcadores –indicadores que muestran la efectividad del tratamiento–. “También queremos cambiar su formulación y utilizar una fórmula sólida”, explica el empresario.

En el plan de Ability Pharma también figura iniciar los preparativos de ensayo clínico en Estados Unidos. “Lanzaremos una estrategia regulatoria agresiva para iniciar nuevas indicaciones en EEUU, pero también en Europa”, señala Domènech.

El ABTL0812 es un fármaco contra el cáncer de endometrio avan-zado y el cáncer de pulmón de células pequeñas no escamosas first in class; es decir, un medicamento con un mecanismo de acción único para tratar una enfermedad. El ensayo clínico en fase II desde noviembre del año pasado en cuatro hospitales españoles: Institut d’Oncologia Vall d’Hebron, Institut Català d’Oncologia, Incliva (Valencia), y el Hospital Universitario Virgen del Rocío (Sevilla). Recientemente, ha recibido la aprobación para iniciar el proceso en tres hospitales franceses.

Sin embargo, los modelos preclínicos del fármaco tienen un perfil de seguridad yeficacia para otros tipos de cáncer como el de páncreas y el neuroblastoma. Ability Pharma podría iniciar nuevos estudios con el fármaco con más financiación. El medicamento por ahora ha despertado el interés del mercado. Ability Pharma licenció la molécula con la norteamericana SciClone en China y algunos países vecino en mayo de 2016. La compañía podría plantearse nuevos acuerdos de licencia una vez acabada la fase II. Por otro lado, la compañía desarrollaotra molécula. Se trata del ABTL0815, también focalizado en la oncología.

Ability Pharma, con sede en el Parc Tecnològic del Vallès y el Parc de Recerca de la UAB, fue fundada en 2009. Entre sus accionistas,
además de los socios fundadores, se encuentra Inveready, Sodena y varios family office e inversores privados.


El consejero delegado de Ability Pharma, Carles Domènech


Sello de la EMA

Ability Pharma ha logrado que su fármaco consiga el distintivo de medicamento huérfano por parte de la Agencia Europea del Medicamento (EMA) en las indicaciones del cáncer pediátrico neuroblastoma y de páncreas. Estadesignación otorga un estatus especial a los medicamentos y productos biológicos que tratan o previenen enfermedades raras, que afectan a menos de cinco personas de cada 10.000 en la Unión Europea.

Este sello establece un período de exclusividad de comercialización de siete años contra la competencia, así como subvenciones federales, créditos fiscales, una disminución de las tasas regulatorias en el proceso de aproba-ción del fármaco y asesoramiento en el desarrollo clínico. La com-pañía aún no ha iniciado el desarrollo clínico para estas indicacio-nes.

(Expanssion) 9/10    Gabriel Trindade


Descubren el mecanismo
de infección del parásito de la malaria en el Sincrotrón Alba 
Un equipo internacional de científicos ha descubierto la manera cómo actúa el parásito de la malaria --plasmodium falciparum-- una vez ha infectado a los glóbulos rojos en el marco de un estudio llevado a cabo en el Sincrotrón Alba, situado en Cerdanyola del Vallès (Barcelona).

Se ha hecho gracias a la combinación de dos técnicas modernas de microscopia: la de fluorescencia de rayos X y la tomografía de rayos X blandos, esta última llevada a cabo en las instalaciones vallesanas, y que podrían permitir nuevos tratamientos contra la malaria, según ha informado este miércoles en un comunicado.

El hallazgo, liderado por Sergey Kapishnikov de la Universidad de Copenhagen, ha calculado por primera vez el proceso de cristalización del parásito, un mecanismo que usa para evitar la afectación de moléculas hemo --residuos de hierro que se producen al digerirla-- y que no le suponga una amenaza, con imágenes del parásito congelado 'in vivo'.

El estudio ha propuesto un nuevo modelo en el que haya un mecanismo que controle y regule la velocidad de degradación de hemoglobina y así, limite la liberación de grupos hemo.

El trabajo lo han calificado de "útil" de cara al diseño de nuevos fármacos para sabotear el proceso de gestión de residuos, ya sea impidiendo la reacción que empaqueta los hemo tóxicos o que se acumulen muchos de ellos atacando el sistema de coordinación entre ambos pasos -degradación y cristalización--, de esta manera, acabe ahogándose en sus propios escombros acumulados.

En el Sincrotrón Alba se ha trabajado en la línea de luz Mistral permitiendo obtener imágenes de alta resolución en 3D de células, mientras que en el de Berlín, 'Bessy-II', se ha estudiado el primer glóbulo rojo infectado y en el ESRF de Francia ha apuntado hacia encontrar elementos como hierro, potasio y azufre dentro de la célula.

La investigación ha sido una cooperación entre, además del centro catalán, el Niels Niels Bohr Institute de la Universidad de Copenhagen, el Helmholtz Research Center de Berlín, el Paul Scherrer Institute de Suiza, el Weizmann Institute of Science de Israel, el sincrotrón suizo SLS y el europeo ESRF en Francia. Europa Press

(laVanguardia) 4/10Aplicacions del Sincrotró ALBA
a la Indústria Farmacèutica, Cosmètica i Biomèdica.


 
El dia 10 d’octubre de 2017 al Sincrotró ALBA organitza una jornada adreçada a empreses per a donar a conèixer les aplicacions de la llum sincrotró al sector farmacèutic, cosmètic i biomèdic. L’esdeveniment tindrà lloc al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), a Madrid.

L’objectiu de la jornada és donar a conèixer les aplicacions de la llum sincrotró a la indústria farmacèutica, cosmètica i biomèdica, que ja s’utilitza de manera satisfactòria a les empreses del sector. Durant la jornada, es mostraran diferents exemples d’estudis realitzats amb llum sincrotró que poden contribuir al desenvolupament de nous productes farmacèutics o dermatològics, a la caracterització de principis actius, a la comprensió de processos biològics i malalties, i a la determinació dels efectes dels cosmètics i fàrmacs sobre la pell, entre d’altres.

Es presentarà també l’experiència real d’una empresa del sector farmacèutic que utilitza habitualment el Sincrotró ALBA així com els mecanismes per accedir als serveis prestats i de col·laboració amb el Sincrotró.

La jornada està adreçada a responsables i membres de l’equip d’I+D+i de les empreses faramacèutiques, cosmètiques i biomèdiques que desitgen conèixer els potencials de les tècniques de la llum de sincrotró per als seus processos o desenvolupaments.

L’asistencia a l’esdeveniment es gratuïta amb registre previ abans del 7 d’octubre en el web: https://indico.cells.es/indico/event/126/

                            
                                                  Tal mes de setembre de fa 50 anys

          Mesos anteriors


El gigante Shanghai Silk echa a andar en España con Lily: abre filial en el país.

--Lily ha constituido una filial propia en España con un capital social de más de medio millón de euros.
--La cadena ha escogido Portugal e Italia para continuar su desarrollo en el mercado español.


 

Imagen de campaña de Lily
La marca, propiedad del gigante Shanghai Silk, ha elegido el mercado español para comenzar su desarrollo en Europa. La filial tiene su sede en la localidad barcelonesa de Cerdanyola del Vallès.

Lily pone un pie en el mercado europeo. La marca de moda femenina premium, propiedad del gigante chino del aprovisiona-miento Shanghai Silk, ha constituido ya una filial propia en España para iniciar desde ahí su conquista del Viejo Continente.

Por el momento, la cadena concentra el grueso de su red de distribución en China, donde opera con 700 establecimientos, aunque también cuenta con setenta tiendas en otros diez países, principalmente en el Sudeste Asiático y Oriente Medio.

La sociedad que ahora ha constituido en España supone el punto de partida de su expansión en el mercado europeo.

La filial tiene un capital social de 516.000 euros y su objeto social es la fabricación, comercialización en cualquiera de sus fases, importación, exportación y venta al mayor y menor de toda clase de materias primas textiles.El domicilio de la sociedad se encuentra en el número 24 de la avenida Cataluña, en la localidad barcelonesa de Cerdanyola del Vallès. La filial, que depende directamente de la matriz, Shanghai Silk Group, cuenta también con un consejo de administración, presidido por Xingbo Sun.

El órgano lo completan Danping Ying, como consejero delegado, y Na He, Yang Yongmei y Jin Xiaohuan como consejeros. Además, en la sociedad figura también el abogado Carlos García de Ceca como apoderado.

En España, Lily prevé poner en marcha dos tiendas en Madrid y Barcelona antes de que termine el año y, a partir de ahí, impulsar su expansión con franquicias y desembarcar en nuevos mercados europeos.

Después del mercado español, el grupo contempla subir la persiana en Portugal e Italia en los próximos tres años para, a medio plazo, comenzar a operar también en Alemania y Francia. En todos estos mercados, Lily tendrá que enfrentarse a la fuerte competencia local, liderada por el grupo francés SMCP y por las italianas Pinko, Liu Jo, Twin-Set y Patrizia Pepe. En España, el grupo competirá además con cadenas locales como Intropia o Bimba y Lola.

(modaes.es)   28/9


Catalunya explica a Europa el Pacte Nacional per la Transició Energètica i la xarxa de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics


     
Catalunya ha participat avui (dia 26) en la sessió que la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (CRPM) ha celebrat avui a Brussel·les per abordar el ‘Clean energy package’, és dir, les mesures proposades per la Comissió Europea per fer la transició cap a un nou model energètic més net i sostenible. Catalunya, Bretanya (França), Gävelborg (Suècia), Dinamarca Central, Västra Götaland (Suècia) i Sud Oest de Finlàndia són les regions escollides perquè expliquin la seva bona labor en algun aspecte relacionat amb les polítiques energètiques proposades per la Unió Europea. Catalunya ha estat convidada a exposar el Pla de desplegament de la infraestructura de recàrrega pública de vehicles elèctrics, emmarcat dins el Pacte Nacional per la Transició Energètica.

Catalunya, representada per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha explicat el desenvolupament del Pla estratègic per al desplegament d'infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC), que en poc més d’un any ha permès estendre de 39 a 126 els punts de recàrrega ràpida d’accés públic. Aquest creixement ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Generalitat i el món local, que han dissenyat un sistema d’ajuts a partir d’una planificació prèvia d’ubicacions estratègiques per cobrir la mobilitat per carretera, en què l’ICAEN subvenciona la pràctica totalitat del cost dels equips de 50 kW de potència i la seva instal- lació.

La ubicació d’aquestes noves estacions –que permeten carregar el 80% de la bateria en menys de 20 min– en llocs estratègics de la xarxa viària facilita els desplaçaments interurbans dels vehicles elèctrics en les zones de major mobilitat obligada de Catalunya, tant en l’àmbit de Tarragona, Barcelona, Girona i Terres de l’Ebre. La cobertura de xarxa ràpida es preveu completar en la convoca-tòria d’ajuts del 2018, ja que el Govern ha aprovat avançar els diners de l’exercici 2019 al 2018 per tal d’accelerar la penetració del vehicle elèctric a Catalunya.
A més, des del passat mes de juny la xarxa es possible utilitzar tota la xarxa amb una única targeta identificativa. Els nous equips que ara s’estan instal·lant es podran activar des del telèfon mòbil, sense necessitat de registres previs.

Pel que fa a la recàrrega accelerada, de 22 kW, que permet recàrregues del 80% de la bateria en 2 hores, abans de finalitzar l’any es donarà cobertura a la pràctica totalitat de Catalunya.

A diferència del model de mobilitat actual, la mobilitat elèctrica implica un canvi de paradigma en què l’energia per moure’s tindrà l’origen a casa de cadascú i les estacions de recàrrega tenen com a funció donar suport als desplaçaments llargs i oferir tranquil·litat als conductors. Per això, no és comparable la xarxa de benzineres amb la de punts de recàrrega ràpida o accelerada.

La xarxa ràpida de Catalunya (XarxaRàpidaCat) és una de les més desenvolupades de la tota la Unió Europea. Per això, Catalunya ja va ser convidada el passat mes de juny a exposar el seu model a les més de 80 agències d’energia de la FEDARENE, associació que agrupa les principals agències europees d’energia.

La implantació del vehicle elèctric és un dels eixos de la transició que ha iniciat Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. A partir del vehicle elèctric i de l’autocon-sum fotovoltaic, Catalunya vol assolir un model energètic que maximitzi l'eficiència energètica, es fonamenti en el 100% d'energies renovables l'any 2050 i garanteixi un tracte just als ciutadans, que esdevindran el principal motor de la democratització energètica.

La CRPM és un think tank que agrupa 160 regions de 25 països membres de laUnió Europea, i que té per objectiu aportar el punt de vista de les regions d’Europa per incrementar el nivell de cohesió social, econòmica i territorial de les polítiques comunitàries.

La luz que revolucionará el futuro de la humanidad.

La razón tras la aceleración de electrones al 99,9% de la velocidad de la luz.


 
Existe una luz extremadamente brillante que permite analizar los materiales con gran precisión, lo que la convierte en una codiciada herramienta para revelar algunos de los enigmas de la ciencia. Y en Cerdanyola del Vallès (Barcelona) es donde encontramos el único acelerador de partículas de España capaz de generarla.

Se trata de un equipamiento financiado a partes iguales por el Gobierno central y el de la Generalitat de Catalunya y considerado uno de los más modernos e importantes de Europa.


El sincrotrón Alba diariamente participa en múltiples proyectos científicos aportando sus brillantes rayos de luz, que ejercen “como un microscopio gigantesco que permite descubrir los secretos de átomos y moléculas”. En la actualidad el acelerador dispone de ocho puntos donde se extrae y se selecciona la luz que necesita cada investigador y se espera que próximamente entren dos más en funcionamiento. Alba está diseñado para albergar un total de 33 estaciones.

(laVanguardia) 24/9


Investigadores crean una prueba rápida para evaluar las capacidades cognitivas de los pacientes con esquizofrenia.


 
Investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en colaboración con la Universidad de Oviedo y el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), han diseñado una prueba que en 20 minutos permite determinar las capacidades cognitivas de los pacientes con esquizofrenia.

Está basada en tests ya conocidos y breves que están a disposición de médicos y psicólogos expertos en salud mental y evalúa la capacidad de memoria a corto plazo, la rapidez mental, así como las capacidades organizativas, ha informado la UAB en un comunicado este viernes.

El trabajo forma parte de la tesis doctoral de Sílvia Zaragoza, en el programa del Doctorado en Psiquiatría de la UAB, y es fruto de un estudio pionero de seis meses en el que han participado 257 profesionales con un panel de 700 personas representativo de la población diagnosticada de esta enfermedad en España.

La investigación, que se conoce bajo el nombre de EPICOG-SCH y publicada en la revista 'Schizophrenia Research: Cognition', editada por la Schizophrenia International Research Society (SIRS), ha validado una batería de cuatro pruebas para realizar el test.

FÁCIL ADMINISTRACIÓN

Una de las ventajas del estudio es la fácil administración, ya que el personal sanitario evalúa, estudia y comenta síntomas de la enfermedad que normalmente no se tienen en cuenta y que facilitan tratar cada caso de la mejor manera posible.

De esta manera, después de este examen inicial, se puede realizar un seguimiento de cómo evolucionan los pacientes a lo largo del tiempo, así como confirmar si los cambios en la medicación empeoran la atención o la memoria.

(catalunyapress.es/) 16/9


Jugatecambiental


 


Generalitat continúa negociando la compra del Hospital General
de Cataluña.


 
El gobierno catalán continúa negociando con la dirección del Hospital General de Cataluña (HGC), propiedad de Fresenius Helios, que lo adquirió al grupo QuirónSalud, comprar este centro sanitario para no tener que construir los dos hospitales proyectados en Rubí y Cerdanyola, según ha reconocido el conseller de Salud, Antoni Comín.

"Mantenemos la oferta de comprar el HGC y creemos que la empresa tiene interés en vender", ha manifestado el conseller en una entrevista en TV3, en la que no ha puesto plazo para completar esta compra, pese a que hace unos meses concretó que se materializaría antes de acabar este año.

"La compra se debe hacer desde el mutuo acuerdo de las dos partes y la negociación sigue su curso con toda normalidad", ha revelado el conseller, que ha reconocido: "no tenemos una excesiva prisa, se está produciendo la negociación y cada uno analiza desde su interés".

La Generalitat había ofrecido inicialmente entre 50 y 55 millones de euros por el HGC, una oferta que incluye hacerse cargo de los 1.200 trabajadores del hospital.

Comín ha defendido esta compra porque sale más barata que construir los dos hospitales de la red pública proyectados para Rubí y Cerdanyola, que, según el conseller, costarían 100 millones de euros cada uno.

"Comprar el HGC es una oportunidad de inversión más baja", ha argumentado.

(elPeriodico) 28/8


Els embassaments de les conques internes estan al 61% de la seva capacitat i garanteixen totes les demandes per aquest any.


♠  Aquest volum és un punt superior al registrat fa un any, amb quatre hectòmetres cúbics més.

♠  Per compensar el descens de reserves dels recursos hídrics naturals, la dessalinitzadora del Llobregat incrementarà la producció fins el 30% en els propers dies.

♠ El sistema Ter-Llobregat és el que té un volum de reserves més alt (63%), mentre que Siurana-Riudecanyes és el més baix, amb un 21%.

Els embassaments de les conques internes catalanes estan, a principis de setembre, al 61% de la seva capacitat, amb un total de 421 hectòmetres cúbics emmagatzemats, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquest volum és lleugerament superior al registrat fa un any, quan els reservoris es situaven al 60% amb 417 hectòmetres cúbics.

Els volums actuals són conseqüència del descens lent però constant registrat durant els mesos d’estiu, un període caracteritzat per la falta de pluges, per l’augment de demandes (increment del consum d’aigua a nivell urbà i major dotació per a les necessitats de reg) i per les elevades temperatures. No obstant això, en les properes setmanes finalitzen les diverses campanyes de reg i la tardor és l’època que registra majors pluges que poden recuperar el nivell dels embassaments.


Embassament de Sau
El sistema Ter-Llobregat es troba al 63% de la seva capacitat (389 hm3), un volum lleugerament superior al de fa un any (63% i 383 hm3).

Els embassaments del Llobregat (la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) estan al voltant del 70%, amb 149 hm3, uns volums lleugerament inferiors als registrats fa un any.

Pel que fa als pantans del Ter (Sau i Susqueda), se situen a més del 60% (240 hm3), un volum lleugerament superior al de fa 365 dies. Darnius Boadella, a l’Alt Empordà, també està millor que fa un any, amb 42% de capacitat i 26 hm3 (al setembre de 2016 estava al 39% i 24 hm3).

No obstant això, el sistema amb volums més baixos és el de Siurana-Riudecanyes, que està al 21% amb 3,6 hm3 (fa un any gairebé disposava del doble de reserves).

Pel que fa a l’embassament de Foix, aquest està a prop del 80% (3 hm3), un volum lleugerament superior al registrat fa un any.

Increment de l’aigua dessalinitzada

Tot i que el volum de reserves actual és el normal després de passar els mesos d’estiu i que es garanteixen les demandes ordinàries per tot aquest any, l’Agència Catalana de l’Aigua està incrementant el règim de producció de la dessalinitzadora del Llobregat.

Aquesta planta, que habitualment funciona al 10%, està duplicant aquesta xifra i en els propers dies és previst que passi a funcionar al 30%. D’aquesta manera, s’aporta nou recurs a la xarxa d’abastament i es perllonga l’aprofitament dels recursos naturals. Pel que fa a la dessalinitzadora de la Tordera, segueix funcionant per garantir la demanda de la zona (nord del Maresme i sud de la Selva).

(gencat)


Cerdanyola inicia obras mejora en Pabellón de Can Xarau y Mercado Serraperera


 
El Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès ha iniciado las obras para remodelar el Pabellón de Can Xarau y el Mercado Municipal de Serraperera.

Los trabajos, que se llevan a cabo de manera simultánea en los dos equipamientos, suponen una inversión de 1.501.377,73 euros, de los 27 millones de euros previstos por el gobierno municipal en el Plan de Inversiones 2017-2019.

Las obras en el Pabellón de Can Xarau consisten en la sustitución de la cubierta del edificio y la adecuación parcial del sótano para sede de entidades y para el acondicionamiento del bar-cafetería.

En un primer momento, se actuará en el interior del edificio desmontando el falso techo que cubre actualmente la instalación y posteriormente se sustituirá la cubierta, reforzando la estructura que la soporta.

El proyecto prevé crear un lucernario que permita suministrar iluminación natural al interior, prescindiendo del falso techo lo que hará que desde el interior se vea la estructura que cubre el pabellón, y apostando por la eficiencia energética de la instalación.


En cuanto a la actuación en el sótano, se instalará un ascensor que garantice la accesibilidad a las personas con movilidad reducida, se adecuarán las dependencias que deberán acoger a las entidades deportivas y se preparará un espacio para bar-restaurante.

Las actuaciones en el Mercado de Serraperera se centran en la impermeabilización del suelo de la zona del pescado, con el objetivo de evitar que el agua que se emplea para limpiar el pescado se pueda filtrar y afecte a la estructura del edificio.

La empresa concesionaria de la obra ya trabaja de manera que las obras afecten lo menos posible al ritmo normal del mercado, dado que estos días muchas paradas están cerradas todavía por vacaciones.

La obra que se lleva a cabo es una primera actuación que permitirá después afrontar otros trabajos en el sótano del Mercado de Serraperera, y también está previsto en futuras actuaciones la reforma y mejora de las cámaras frigoríficas. EFE

(laVangardia) 
 
El Cerdanyola s'estrenarà
a l'OK Lliga
davant el Hostelcur. 
El calendari 2017/18 de l’OK Lliga femenina es va sortejar aquest dijous a la tarda al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona.

A l’OK Lliga femenina, el sistema de competició serà de 14 equips en lliga regular a doble volta. Aquesta setmana s’ha sabut que Girona i Reus jugaran l’OK Lliga gràcies a les renúncies del Rivas Las Lagunas i el Jolaseta. Una bona notícia per l’hoquei català, ja que això significa que 10 dels 14 equips de la lliga seran del nostre país. Això, a més, suposa menys despesa econòmica en viatges, però d’altra banda és un pas enrere per la promoció de l’hoquei femení a l’estat espanyol, que tindrà pocs representants.

Les 26 jornades de l’OK Lliga femenina es jugaran sempre en cap de setmana.

El Cerdanyola CH jugarà el seu primer partit de la temporada a l'OK Lliga femenina d'hoquei sobre patins contra el Hostelcur Gijón, el 14 d'octubre.


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd


 
El passat diumenge 11 de juny es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau
en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.


En homenatge a
Carles Buïgas i Sans 
 

Recentment va estàr oberta una exposició al Museu d'Art de Cerdanyola: "La Maleta Buïgas", una de les darreres donacions que ha rebut el Museu d'Art de Cerdanyola. Conté 182 plaques de vidre amb fotografies i projectes de l'enginyer Carles Buïgas sobre la tasca que va fer a Montjuïc per a l’exposició Internacional de Barcelona de 1929 i d’altres projectes visionaris.  

Carles Buïgas i Sans neix al carrer Escudillers de Barcelona, el 18 de gener de 1898 fill de Cayetano Buigas Monravá i Rosario Sans.

El 1916 ingressa a l'escola d'Enginyers Industrials i mentre cursava els seus estudis passa a formar part de l'oficina tècnica de l'Exposició de Barcelona, més coneguda per Exposició Internacional de Barcelona, cosa que l'obliga a abandonar una mica la facultat i continuar com alumne lliure, aconseguint el diploma d'enginyer electricista a l'École de Génie Civil de París.

Aquesta exposició va necessitar urbanitzar 118 hectàrees a la muntanya de Montjuïc i moure terres i aixecar enormes pavellons. L'exposició va ser inaugurada el 19 de maig de 1929 per el rei Alfons XIII i va romandre funcionant fins el 15 de gener de de 1930.

La lluita per aconseguir el seu somni de decorar l'exposició va ser esgotadora. Impressionant salt si tenim en compte que quan lluitava per persuadir els membres del Comitè Executiu de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929; no tenia tot just en el seu haver cap historial que avalés la seva fantàstica visió de procer mag. Tan sols tres petites fonts lluminoses, més alguns assajos realitzats en el propi Montjuïc. Total poca cosa.

No obstant això, l'entusiasta admiració que va merèixer el senyor Miguel Primo de Rivera, la meritòria decisió en assumir responsabilitats de don Mariano de Foronda i del Baró de Viver, van fer possible que Barcelona es enorgulleciera de poder sorprendre i emocionar a propis i estranys amb les seves instal·lacions d'aigua i llum.

En l'exposició de 1929 hi havia 80 fonts lluminoses independents. (Un cop finalitzada l'exposició algú va donar l'ordre i amb massa pressa es van iniciar els treballs d'enderroc d'aquestes fonts. Tan sols una va aconseguir Buigas salvar, la qual tots admiren a la Plaça de la Font Màgica). Cert que, si bé només ens resta una, aquesta és la més important. Més de 560 fonts lluminoses repartides pels quatre punts cardinals del planeta, són la més poderosa garantia de la fructífera tasca creadora d'Buïgas.

El recinte de l'Exposició començava a les dues torres existents, encara avui, a la Plaça de Espanya, i que constituïen l'entrada principal. En creuar de nit aquesta entrada la ciutat canviava fantàsticament a il·luminar-se amb tons canviants, mitjançant 116 obeliscs de vidre.

Entre ells, s'intercalaven 42 fonts lluminoses, amb jocs d'emulsió i polvorització, i il·luminades en tons canviants, d'àmplia gamma, que es combinaven amb totes les altres harmonies cromàtiques. A la plaça de  la Gran Font es van disposar 234 columnes i obeliscs cristal·lins de cinc tipus diferents, la majoria dels quals irradiaven, a més, llum projectada cap a les copes dels arbres propers. Altres 32 obeliscs, de tres tipus diferents, van ser instal·lats a la plaça de Belles Arts.

Es van muntar a més 28 obeliscs cristal·lins, segons quatre models diferents, a la Plaça dels Bells Oficis; més altres 51, de tres tipus diferents, a l'Avinguda d'igual nom, i 20 al passeig estès davant del Palau Nacional.

Afegim 72 obeliscs cristal·lins i lluminosos, ben distribuïts sobre els sòcols de les balustrades en la gran perspectiva; i quatre més a llocs apartats. En total, doncs, es van instal·lar 647 obeliscs i columnes lluminoses de vidre, segons 24 tipus diferents, la major part dels quals canviaven de coloració, en harmoniosa combinació amb les variacions cromàtiques de tota la resta.

En la il·luminació del Palau Nacional, es van emprar 648 poderosos projectors, només per a les cúpules i torres. La façana s'il·luminava separadament; i cadascuna de les dues parts amb quatre matisos, més les seves barreges. Procurar que prevalguessin els tons que, tot i ser vius, es troben, naturalment, en diverses índoles de pedres. Tota aquesta il·luminació no funciona en l'actualitat.

Un altre motiu luminotècnic que va cridar molt l'atenció era el gegantí ventall lluminós, que s'obre l'esquena del Palau Nacional, per irradiar cap al més alt. Aquest efecte es va aconseguir mitjançant nou potentíssims projectors d'arc, instal·lats al terrat del Palau (nou per les nou lletres de la paraula Barcelona), a una alçada de 19 metres sobre el sòl i a gairebé cent metres sobre del nivell del mar. L'abast de l'aurèola ara considerable. Segons els informes recollits, els seus raigs eren encara ben visibles, en el firmament, a 130 quilòmetres.

Durant la guerra d'alliberament, van desaparèixer els nou reflectors, quedant minvada, un cop més, la màgica il·luminació de Montjuïc. Les autoritats municipals van acordar reinstal·lar nous projectors, que estan en funcionament des de 1957.

La gran Font Lluminosa completava, de manera magistral, l'esplèndid conjunt descrit. Estava situada a la Plaça de la Font Màgica, i afortunadament, va ser restaurada el 1954, sota la direcció del mateix

 

Acte inaugural de la plaça de Carles Buïgas amb assistència del Governador Civil de la província de Barcelona l'11 de novembre de 1967. Monument que les nostres autoritats haurien de tornar a instalar a la mateixa plaça per la que va ser construïda. Actualment està desapareguda.


Obeliscos cristal·lins i petites fonts lluminoses en l'Avinguda de MªCristina


El Palau Nacional i les dues cascades superiors. Aquí, com per tot arreu, no es percebia ni una sola làmpara. Per il·luminar les escalinates es van fabricar grans gerros de vidre opal. 

Carles Buïgas, havent-se pogut salvar, per a Barcelona, ​​la més important de les instal·lacions d'Aigua-Llum que van donar prez i glòria a tan inoblidable certamen. 

La gran Font Lluminosa completava, de manera magistral, l'esplèndid conjunt descrit. Estava situada a la Plaça de la Font Màgica, i afortuna-dament, va ser restaurada el 1954, sota la direcció del mateix Carles Buïgas, havent-se pogut salvar, per a Barcelona, ​​la més important de les instal·lacions d'Aigua-Llum que van donar prez i glòria a tan inoblidable certamen.

 Durant el segon semestre del 1971 vaig ser rebut per don Carles Buïgas a la seva casa-estudi de l'Av. Primavera on es va iniciar una cordial amistat i em va permetre publicar una petita biografia de la seva vida des de la infantesa i que vaig publicar a la Revista de Cerdanyola al desembre del mateix any. I ara publico en el meu web a partir de demà.

Andreu Salillas


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental

Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.

Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96
Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés
E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental

 
 

 Creix la quantitat de contenidors    
per a l'oli.

 Els de color taronja.


 
Els carrers de Cerdanyola del Vallès comptaran amb 9 nous conte-nidors per a la recollida d'oli usat; que sumats amb els actuals, faran un total de 15. La totalitat es localitzaran en els punts següents:

-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig


Aquests contenidors, estan operatius desde el mes de maig.

La instal·lació dels nous contenidors permetrà que Cerdanyola del Vallès passi de 6 a 15 receptacles per recollir l'oli domèstic, ubicats a la via pública. D'aquesta manera es vol oferir a la ciutadania més facilitats a l'hora de reciclar aquesta fracció, que resulta molt conta-minant si es llença a la pica de la cuina.

A Cerdanyola del Vallès es van recollir l'any passat un total de 12.303,10 litres d'oli usat.


 

 Declarat bé cultural d'interès
 nacional el jaciment ibèric 
 de Ca n'Oliver,

 a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunicacions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultòrics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.


 Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demanava tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la promulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració

 Calendari Fiscal 2017


 
 
 

 La Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, declarada associació
d'interès cultural


 
 
El Govern ha acordat declarar la Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya com a associació d’interès cultural. Amb seu social a Sant Feliu de Llobregat, la Federació és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 1984 a partir de la unió de 27 colles geganteres.

En l’actualitat, l’entitat té 400 colles federades amb un total apro-ximat de 12.000 persones associades.

És una de les 32 federa-cions nacionals integrants del Consell de l‘Associacionisme Cultural, màxim òrgan consultiu del Departa-ment de Cultura en matèria de cultura popular i associacionisme cultural.

Va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya l'any 2000.

La Federació publica, des de l'any 1986, la revista trimestral Gegants, única en el món especialitzada sobre aquest tema, i organitza els certàmens anuals següents: la Ciutat Gegantera de Catalunya, la Fira del Món Geganter i la Trobada Nacional de Capgrossos.

A més, conserva el seu arxiu administratiu, amb informació sobre les entitats geganteres,  històric, que conté valuosos fons documen-tals sobre imatgeria.

(GenCat) 
 
 


 Actual cartipàs municipal
format per cinc regidors Dies Festius a
Cerdanyola del Vallès el 2017 
 
 17 de abril - Dilluns de Pasqua 
  1 de maig - Festa del Treball
  8 de maig - Festa Local
24 de juny - Sant Joan
15 d'agost - Assumpció de la Mare de Déu
11 de setembre - Diada
12 d'octubre - Festa Nacional d'Espanya
  1 de novembre - Dia de tots Els Sants
13 de novembre - Festa Local
  6 de desembre - Dia de la Constitució Espanyola
  8 de desembre - La Immaculada Concepció
25 de desembre - Nativitat del Senyor
26 desembre 26 - Sant Estebán 

 

La Generalitat aprova
el calendari definitiu d'obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017 
 
Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals els ajuntaments poden substituir-ne dues dates. També poden fixar dos festius més per al seu àmbit municipal

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per l’any vinent. Els comerços de la ciutat de Barcelona podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017

Per a tots aquells municipis catalans que no hagin designat els dos dies addicionals d’obertura, s’entenen com a dates escollides el 12 d’octubre i el 3 de desembre de 2017

La Generalitat ha aprovat el calendari comercial definitiu d’obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017.

Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials
.

 
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals, els ajuntaments poden substituir-ne fins a dues dates. D’acord també amb la Llei d’horaris comercials, s’afegeix dos dies més al calendari comercial, que els municipis han de fixar en funció del màxim aprofitament comercial i d’acord amb els comerciants.

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per al 2017 (que es recullen a la resolució EMC/2915/2016, de 21 de desembre publicada avui al DOGC). Entre ells, el consistori de Barcelona ha establert que els comerços de la ciutat podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017.

Pel que fa als dos dies festius addicionals d’obertura comercial autoritzada que poden fixar els ajuntaments, en el cas dels consistoris que no hagin designat cap data específica, s’entendran com a dates escollides i aplicables en els seus àmbits territorials el 12 d’octubre, i el 3 de desembre de 2017.Calendari comercial per al municipi de Cerdanyola del Vallès

8 de gener
2 de juliol
1 de novembre
3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre
 

 
 

 CALENDARI DE PAGAMENT
 DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS
 PER AL 2017

 
 
 

HORARI DE CORREOS -Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57

Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:30 hores

DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT
DE CATALUNYA

 
  ORDRE EMO/156/2015, de 22 de maig, per la qual s'estableix el calendari d'obertura dels establiments comercials en diumenge  i dies festius per al 2017.


Per a l’any 2017:

  8 de gener.
  2 de juliol
  1 de novembre.
  6, 8, 10, 17 i 24 de desembre. 

 

 
   

 TRANSPORT LOCAL
 
 


    Línies i horaris 
   
   
     visitantes total   Des de 31/10/16
   
 SALILLAS.NET  NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL,
 NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES
 SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

 

 
Antiga escala d'accés a l'estació de "Cerdanyola-Ripollet"
Canaletes anys 1992
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba. 
 
            FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
          
 PASSAT SEGLE
                    
 
 Properes activitats
D'EXCURSIÓ AMB...
Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal. Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552

COLLSEROLA VERDA

Cursos de català per a adults. Curs inicial de català, de grup de conversa i de reforç d'ortografia. Inscripcions de dilluns a dijous de 10 a 13 h.- Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès,
-Plaça de Sant Ramon, 23-24 - Tel. 93 580 27 51
Més informació:
www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

Jam Session al Bar de l'Ateneu
Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa.

 
 octubre 
Dilluns 16 d'octubre a les 17.30h. La científica Tina "Vola ocellet" Públic: De 0 a 6 anys Lloc: BCC ( Sala de petits lectors - planta 1) 
Dijous, 19 d'octubre a les 19:30h. hores CAFÈ AMB LLETRES "Un home cau" de Jordi Basté. El periodista Jordi Basté, conjuntament amb l'escriptor Marc Artigau, ens presenten el cas del detectiu privat Albert Martínez, un investigador barcelonès molt especial, gastrònom i seductor, que ha d'esclarir les causes de la desaparició d'un home al Port Olímpic i s'endinsa en la fosca historia d'una família de l'alta burgesia.  A la Biblioteca Central de Cerdanyola.
Divendres 27 d'octubre de 20-02h.  NIT LAB MAC 2017 - Tancada literària i artística en el marc de la festivitat de Tots Sants
Adreçat: Joves escriptors/es de 15-19 anys Lloc: MAC
Més informació: 93 580 88 88 ext. 4043 

Dissabte dia 28 "Les herbes remeieres de Collserola"  al Parc del Turonet. Itinerari Guiat. Públic adult.

 NOVEMBRE 
Dijous, 23 novembre a les 19:30h. hores CAFÈ AMB LLETRES "La memòria de l'arbre" de Tina Vallès. Tina Vallès ha construït aquesta història en veu baixa, sense presses i amb la senzillesa commovedora aportada pel punt de vista del Jan que viu amb naturalitat la degeneració de l’avi sense perdre en cap moment la complicitat que els uneix.  A la Biblioteca Central de Cerdanyola.
DESEMBRE
Dijous, 14 desembre a les 19:30h. hores CAFÈ AMB LLETRES "Argalagues" de Gemma Ruiz.  La periodista Gemma explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent. A la Biblioteca Central de Cerdanyola.
 
 Activitats estables
Cerdanyola, terra d'Ibers
2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h Tancat fins gener de 2017

Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 €
Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 
 Activitats al Museu d'Art (MAC)

OCTUBRE

15 d'octubre a les 12h VISITA GUIADA AL MUSEU FESTIVAL
      [CISCREEN TARDOR. Especial animació infantil
21 d'octubre a les 18h FESTIVAL [CISCREEN TARDOR.
      
Curtmetratges de ficció.
27 d'octubre de 21 a 12h NIT LAB MAC. TANCATS AL MUSEU.
     
Tancada artística literària al museu per a joves en el marc de la
      festivitat de Tots Sants

28 d'octubre a les 18h FESTIVAL [C]SCREEN TARDOR
     
Curtmetratges de ficció.

NOVEMBRE

4 de novembre a les 18h - FESTIVAL [CISCREEN TARDOR
    
 Sessió Especial Imago.
7 de novembre a les 19h - CURS D'HISTÒRIA DE L'ART/AAPC
     
EUA i Rússia en un món bipolar.
8 de novembre a les 19.30h - ART I REVOLUCIÓ. Taula rodona
      en el marc de la commemoració del centenari de la Revolució
      Russa.

11 i 12 de novembre - FESTA PATRONAL DE SANT MARTÍ.
    
 Portes obertes i mostra de kusamonos
12 de novembre a les 11.30 i les 12.30 -Taller familiar :  UN
       JARDÍ  ZEN. Taller de confecció d’un petit jardí Zen amb la
       col·laboració de l’Associació d’Amics del Bonsai de Cerdanyola.


DESEMBRE

2 de desembre a les 18h - FESTIVAL [CISCREEN TARDOR .
       
Sessió especial dedicada al Dia Internacional de les Persones
        amb Discapacitat.

3 de desembre a les 11.30 i les 12.30h - TALLER FAMILIAR.
         NINOT DE NEU. Realització d’un ninot de neu amb mitjons i
        arròs.

5 i 12 de desembre a les 19h - CURS D'HISTÒRIA DE L'ART /
          AAPC.
Múltiples visions. Dels anys 60 a l’actualitat
17 de desembre a les 12h - VISITA GUIADA AL MUSEU


Exposicions
Del 6 al 20 d’octubre
Sant Pau de Riu-sec 2000 anys d’història
Coorganització amb l’Associació d’Amics de Sant Pau de Riu-sec
Fins al 31 d'octubre
"L'esència del mínim", Exposició bibliogràfica de llibres de relats i contes curts. Públic adult" . Al BBC (planta 0)  
 
 Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Totes les activitats són gratuïtes. Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

OCTUBRE
Dimecres 18 octubre, 17 h CSIC: ciència i arqueologia Visita al Consejo Superior de Investigaciones Científicas Inscripcions: a partir del 9 d’octubre al 935 804 500.
Dissabte 28 i diumenge 29 octubre i dimecres 1 novembre, 10 a 14 h Obrim per Tots Sants i Difunts. Jornada de Portes Obertes Església Vella de Sant Martí.
Diumenge 29 octubre, 11.30 h Sant Marçal, de fortalesa a torre d’estiueig. Visita guiada per a majors de 10 anys Castell de Sant Marçal Preu: 3,00 euros

NOVEMBRE
Diumenge 12 de novembre, 11 h.- Contes de Sant Martí Narració dramatitzada de llegendes de Sant Martí Activitat familiar. Jardí del Museu Ca n’Ortadó.
Diumenge 12 novembre, 12 h
Cerdanyola, terra d’ibers Visita guiada a l’exposició permanent amb l’entrada
Activitat per a majors de 8 anys. Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
Diumenge 19 de novembre, 11.30 h
.
Indiana Jones i el museu maleït - Joc de rol. Activitat per a tots els públics.
Diumenge 19 novembre, 10.00 a 14.00 h Aplec de Sant Iscle Els temples de la vall de les Feixes Jornada de Portes Obertes Ermita de Santa Maria i Església de Sant Iscle i Santa Victòria.

DESEMBRE
Diumenge 10 de desembre, 12 h.- Cerdanyola, terra d’ibers Visita guiada a l’exposició permanent amb l’entrada Activitat per a majors de 8 anys Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
Diumenge 17 de desembre, 11.30 h
.
- Jugar com abans - Taller de Jocs de taula de l'Antiguitat. Activitat per a tots els públics.
Diumenge 17 de desembre Sant Iscle, una parròquia medieval -Visita guiada a l’església  12 h. Oberta de 10 a 14 h. Església  de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes.
Divendres 22 desembre, 19 a 24 h. - XIII Camí de Justícia Itinerari nocturn i teatre medieval Inscripcions: del 12 al 21 de desembre al 935 804 500 Museu Ca n’Ortadó-Monestir de Sant Cugat
 
 Activitats del Parc Natural Collserola
 

Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus
entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)
 
EXCURSIONS AMB VOLUNTARIS


Itineraris per la serra conduïts per Voluntaris de Collserola.
4 a 5 hores de durada. Mès de 7 anys. Cal inscripció prèvia. (activitat gratuita)

(*) La inscripció de les sortides dels dimarts s'obre el dilluns de la setmana anterior a l'activitat.

DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida.
Preu 1,75€  Horari de 11 h i 12.30 h.DESCOBERTES EN FAMILIA
Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. 
Preu 1,75€  Horari de 11 h i 12.30 h.

LA GRANJA DE CAN COLL

Els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren diferents espais de la granja: la incubadora i els pollets i el tancat dels conills i el dels ànecs. Així com els corrals amb la somera, la truja, la vedella i l’aviram.

Horari: 11:15 h i 12:15 h. Preu: 1,75 € per persona (adults i nens a partir de 3 anys).

Cal inscriure’s el mateix dia al taulell d’informació de Can Coll. Places limitades, màxim 25 persones per visita. 

De 13 h a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.         


ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA
Obert al públic el 2n diumenge de cada mes (excepte els mesos de gener, agost i desembre). Horari de 10:30 a 14 hores
Les passejades temàtiques al pantà de Vallvidrera inclouen la visita al centre. El Centre acull l'exposició sobre el pantà i els seus entorns.
Reserves per a grups tot l'any al telèfon 932 803 552

VISITES AL CASTELL DE TORRE BARÓ
De dilluns a divendres de 10 a 13 hores
Dissabtes de 10 a 17 hores. El mirador resta tancat de les 13 a les 15 hores 
Diumenges de 10 a 14 hores
Situat a la carretera Alta de Roquetes, 328 (Nou Barris-Barcelona). Es pot descarregar la programació i fer les inscripcions a castell_torrebaro@bcn.cat

CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL
Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 

VISITA EL PARC A L'ESTIU, AL CENTRE D'INFORMACIÓ.
Activitat lúdica guiada. A la frescor de l'alzinar, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta dels elements de la natura que ens envolta. És una activitat curta, per a 2 grups consecutius. Edat: de 4 a 7,o de 8 a 12 anys.. Preu: 107,45 per a 2 grups de 25 p.(nens i nenes de la matexa edat) Horari: el 1r grup, de 10:00 a 12, i el , i el 2n grup de 12 a 13,30 hores. Màxim d'assistents 4 grups de 25 persones Durada: 1hora i mitja cada grup 

LA GRANOTA DEL PANTÀ, AL PANTÀ DE VALLVIDRERA.
Activitat lúdica guiada. Als entorns del pantà, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta d'un ambient aquàtic. És una activitat curta, per a 2 grups consecutius. Edat de 4 a 7 anys. Horari: el 1r grup de10,30 a 12 h i el 2n grup de 12 a 13:30 hores. Màxim d'assistents 4 grups de 25 persones Durada: 1hora i mitja cada grup

JUGUEM A L'ESTIU, AL CENTRE D'INFORMACIÓ.
Activitat lúdica guiada. Dins del bosc, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta dels elements de la natura que ens envolta. 
Edat : de 8 a 12 anys.  Preu: 107,45 € per cada grup de 25 persones.  Horari: de 10:30 a 13:30 h. Màxim d'asistents 4 grups de 25 persones 

MATINALS A COLLSEROLA
Si voleu caminar i fer esport a Collserola, conèixer els diversos ambients de la serra i descobrir indrets amagats... us oferim una excurSIó dela mà dels nostres guies.

Edat: su n'or a 12 a 5. Preu: 107.45 6 per cada grup de 25.
Horari: e 10,30 a 13. 0 hores. Màxim d'assistents: 4 grups de 25 Durada: 3 hores

Al Centre d'informació
Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1
: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.

VISITA A LA GRANJA I AL BOSC DE CAN COLL
Visita guiada a la gran'a de Can Coll i itinerari pels boscos de l'entom on mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta els elements de la natura que ens envolta.
Edat: de 4a 7 o de 8 a 12 anys * Preu: 107. 56 per cada grup de 25 p. (de la mateixa edat)
Horari: de 10,30 a 13.30 h Màxim d'assistents 2 grups de 25 Durada: 3 hores.  Aquestes activitats es preparen per a una única franja d'edat, o de 4 a 7 anys, o de 8 a 12 anys.


VOLS COL·LABORAR?
Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi!
De 10 a 13 h. Mès de 12 anys. Cal inscripció prèvia

 NITS D'ASTRONOMIASessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats.
Durada 2 h.  Horari: Estiu: de les 22:00 a les 24:00 h. Hivern: de les 21:00 a les 23:00 h.
Inscripcions la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades 
Preu : 5,15€   Edat recomanada: + de 12 anys.
Divendres de 21 a 23 h.  Cal inscripció prèvia

Divendres 15 de setembre al Centre d'Informació. El triangle d'estiu al zenit
Les estrelles Vega, Deneb i Altaïr formen l’anomenat triangle d’estiu, una figura imaginària que ens ajuda a conèixer el cel a ull nu. A finals de l’estació d’estiu encara el podrem observar en una posició privilegiada.
 
PASSEJADES TEMÀTIQUESUna passejada tranquil·la pels entorns del Centre d'Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d'un guia especialitzat.
Hivern i estiu, dissabtes alterns Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius) 
Horari: De les 11:00 a les 13:30 h
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies)
Màxim de 20 persones per sortida. Preu: 1,75€ per persona


PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 horesTURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació ACER: www.acer-associacio.org

 
 Activitats a la Sala Enric Granados
 
Hores del Conte 2016

Activitats fins 31 de desembre a la Sala Enric Granados
A les 12:00 hores. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.

 
 Activitats a la Biblioteca Central
 

 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 cerdanyola del Vallès


OCTUBRE 
Del dia 16 al dia 31 - L’essencia del minim
Exposició bibliogràfica de llibres de relats i contes curts. El relat i el conte necessita un gran domini de la tècnica narrativa, per gaudir dels grans autors i diferents temàtiques en petites dosi.
Públic adults - Lloc planta 0


Fins al dijous dia 28 d'octubre
. CAFÈ FILOSÒFIC
Diàleg sobre temes d’interès intercanviant punts de vista i inquietuds des d’una perspectiva filosòfica.No cal tenir coneixements de filosofia.Organitza Sílvia Staps hora 18.30 h. - Públic adults lloc planta 0. Sala Enric Granados

Del dia 23 d'octubre al 13 de novembre - Concurs de fotografia
Exposició de les millors fotografies presentades a la primera edició del Concurs de Fotografia de la Biblioteca Central de Cerdanyola: "Mostra’ns el teu estiu”. Públic adults lloc planta 0. sala d’exposicions

Dimarts 24 - Tu i la Biblioteca. - El dia 24 d’octubre és el Dia de la Biblioteca i voldríem celebrar-ho sabent què en penses de la teva biblioteca. Vine i deixa'ns un post-it amb la teva aportació: “El que m’agrada de la biblioteca...” "El que m’agrada menys...” “El que m’agradaria trobar...”   - Tots els públics . A la planta 0

Dimecres 25 a les 17:30h. - Música i contes pels mes menuts - Animalons de música i sucre.
La Mercè Martínez i la Irina del Toro faran les delícies dels més petits amb una sessió on els contes musicats en directe seran els protagonistes. Públic de 0 a 4 anys - A la planta 1. Sala petits lectors - Inscripciú prèvia a partir del 9 d’octubre.- Places limitades
NOVEMBRE 
Fins al 13 de novembre - Concurs de fotografia
Exposició de les millors fotografies presentades a la primera edició del Concurs de Fotografia de la Biblioteca Central de Cerdanyola: "Mostra’ns el teu estiu”.   Públic adults lloc planta 0. sala d’exposicions
 
 LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)
 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º
Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º
Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º
 
 
Durant segles, la serra de Collserola ha atret l’atenció de cultures ben diverses, la intervenció de les quals ha deixat empremtes en el paisatge, en els camins, en les edificacions…, que constitueixen un patrimoni valuós que convé preservar i gestionar per al coneixement i l’admiració de les generacions actuals i futures.

La serra ha estat habitada des de temps prehistòrics, com ens ho demostra la gran quantitat de vestigis arqueològics i arquitectònics trobats. Des dels primitius pobladors ibers fins a les modernes torres modernistes, s’han identificat més de dos-cents elements construïts, entre xarxa viària, edificació agrícola i elements d’interès històric.

Aquest patrimoni destaca per:
— l’elevada qualitat arquitectònica d’un gran nombre d’edificacions
— la diversitat dels elements construïts
— l’adaptació al medi de totes les construccions

Les restes més antigues de la serra conegudes són uns estris de sílex, de fa uns 100.000 anys, trobats a Ca n’Albareda, a Sant Feliu de Llobregat, que ens parlen de l’existència dels primers caçadors a la serra.

Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts
          Font de la Budellera
          Font del Bacallà
          Font de Can Lloses
          Font Groga
          Font d'en Llevallol
          Font Joana
          Font de la Maduixera
          Font d'en Ribes
          Font de la Rabassada
          Font d'en Sert
          Font de la Salamandra
          Font de Sant Medir o del Manyos
          Font de Santa Pau

 Barraques de vinya
           Les barraques de vinya de Collserola presenten un gran 
           ventall de tipologies a causa, principalment, de la diversitat
           geomorfològica de la mateixa serra, on els tipus de terrenys
           i de roques són molt variats, tot i que també hi influeix
           l’època de  construcció i el mateix constructor.


Llegat cultural


 Aplecs i romeries

            Aplec de Sant Medir
            Aplec de St. Iscle
            Aplec de La Salut de Sant Feliu de Llobregat 


Els arbres singulars a Collserola


Avui, la serra de Collserola és un Parc Natural extensament boscós, però, històricament no sempre ha estat així. A finals del segle XIX bona part del territori estava ocupat per masies i àrees agrícoles que és dedicaven principalment al conreu de la vinya. Amb el segle XX, es va iniciar un procés d’expansió urbanística i d’abandonament agrícola que, lligat a un creixent ús de lleure, ha anat transformant profundament el paisatge, fins als nostres dies. Fruit d’aquests processos i transformacions trobem, per tota la serra, una sèrie d’elements patrimonials construïts per la mà de l’home. Al seu costat hi ha uns altres elements que, tot i ser naturals, també han estat condicionats per la mà de l’home: els arbres singulars. Així, els arbres singulars no només estan enmig dels boscos sinó que, també, els trobem al costat de masies, camins, fonts, àrees agrícoles, etc. Molts d’ells són plantats, altres són naturals, però darrera la majoria de casos hi ha, o hi ha hagut, una voluntat de conservació. D’una manera o altra tots ells formen part del nostre patrimoni natural, cultural i històric i com a tals són mereixedors de protecció. (Parc de Collserola)


 Llegendes

Llegenda de St. Medir

Les circumstàncies en què es crea aquesta llegenda fan creure que es tracta d’una barreja de llegendes locals sorgida arran de la confusió de sant Medir amb sant Emeteri i la necessitat d’ornamentar la llegenda de sant Sever.
Segons la tradició, sant Medir era un pagès que vivia cap a l’any 303 a la vall de Gausac (avui anomenada vall de Sant Medir). Durant el domini romà, els cristians van ser perseguits arreu, entre d’altres, Sever, bisbe de Barcelona. Perseguit pels romans, va fugir per l’antic camí de Barcino (Barcelona) cap a Castrum Octavianum (Sant Cugat). A la vall de Gausac es trobà Medir que plantava faves a prop del camí. Li explicà el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la seva fe, li demanà que si preguntaven per ell respongués amb la veritat.
Quan Sever marxà, les llavors de les faves, miraculosament, van créixer i florir com si ja fes mesos que les haguessin plantades. Poc després, els perseguidors romans van trobar Medir i li van preguntar pel bisbe. Ell els respongué la veritat: que mentre ell sembrava les faves, el bisbe havia passat per allà. Els romans pensaren que Medir es burlava d’ells i protegia el bisbe, de manera que se l’endugueren pres i, quan van capturar Sever, els van martiritzar tots dos, i van degollar sant Medir.


Llegenda de la Mare de Déu de la Salut

Segons la llegenda, la imatge de la Mare de Déu fou trobada per una cabra. La família Través de Sarrià era famosa pels ramats de cabres que tenien i que feien pasturar per Sant Feliu. El pastor es va adonar que una de les cabres furgava amb les potes, cada dia, al mateix racó, al costat d’un gran arbre. Quan ho va explicar a l’amo, i aquest ho va comprovar, van excavar en aquest lloc i va aparèixer la imatge.
Era una època de fam i misèria en què molta gent moria a causa d’una pesta virulenta. Quan van saber que s’havia trobat una imatge de la Mare de Déu van creure que era un signe per retornar-los la fe que havien abandonat, i van començar a encomanar-s’hi amb gran devoció i sacrificis. Molts es van guarir, les collites van començar a ser més abundants i els matrimonis eren beneïts amb els fills que havien demanat. Així va ser que aquella Mare de Déu va ser anomenada de la Salut.
En aquell indret es va erigir un santuari, origen de l’ermita actual, i des d’aleshores, en agraïment, s’hi puja en pelegrinatge un cop l’any.
Segons Joan Amades, a la part exterior del santuari hi ha la Pedra dels Fills, una pedra sagrada que feia de seient i que, estranyament, permetia ser mare a tota dona que s’hi asseia…
 
 CASTELLERS DE CERDANYOLA
Castellers de Cerdanyola
Fundat l'1 de octubre de 1998
Una colla creada el 1998 a partir de la il·lusió d'un grup de persones (algunes amb experiència castellera i altres sense) de tenir una colla a la seva ciutat. Tot i que el bressol dels castells és el Camp de Tarragona, són moltes les colles que a dia d'avui existeixen a la província de Barcelona. Nosaltres som una d'elles, modesta i relativament jove, però sempre amb ganes de superar-nos i d'assolir nous reptes!

Informació assaigs:
Local d’assaig: Carrer del Remei, nº 15 08290 Cerdanyola del Vallés (darrere Mercadona)
Dilluns 20.00 - 22.00h Tronc i Canalla
Dimecres 20.00 - 22.00h General
Divendres 20.00 - 23.00h General

Assaig musics:
Dilluns de 19:00 - 21:00h al Casal de Joves -Pg. del pont, s/n

Contacte:
Mail: info@castellersdecerdanyola.cat
Telf: 699 990 058
http://www.castellersdecerdanyola.cat/
 
 ADRECES
Ateneu de Cerdanyola
Servei de Cultura
Teatre Ateneu -carrer de la Indústria, 38-40
93 580 88 88 Ext. 4043

Biblioteca Central de Cerdanyola (BCC)
PI. d’Enric Granados, 1
93 580 76 02

Centre cívic Montflorit
C. de Mare de Déu dels Dolors, 17-19
93 691 52 62

Escola Somnis
C. de Sant Ramon, 132
671 22 97 00

Llibreria Éfora
Pg. de Cordelles, 18
93 594 97 26

Llibreria L’Aranya
C. de Santa Anna, 1
93 580 95 35

Llibreria Lilliput
C. de Sant Ramon, 126
93 515 01 80

Vinoteca "Espai Vi"
C. de les Belles Arts, 2
605 54 54 47

Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)
C. de Sant Martí, 88
93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac

Museu i Poblat de Ca n’Oliver
C. de València, 19
93 692 33 22 / 93 580 45 00
www.cerdanyola.cat/museucanoliver

OFICINA D'ATENCIÓ CIUTADANA

L'OAC es troba a la planta baixa de la seu central de l’Ajuntament
i té una entrada pel passatge de l’A juntament.

Horari del servei:

  • Horari habitual (de setembre a juny): de dilluns a divendres,
    de 8.30 a 19.00 h
  • Horari en períodes de vacances (juliol, agost, dues setmanes de Setmana Santa i dues setmanes de Nadal): de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.00 h.
  • Excepcionalment, també hi ha dies especials (laborables entre dos festius) en els que l’horari és de 8:30 a 14:00 h.
 
NETEJA DE CARRERS I PLACES A LA NOSTRA CIUTAT 
Neteja diària - de dilluns a divendres - de la zona centre de Bellaterra. Això és Estació, Plaça Maragall, Plaça del Pi, carrer Joan Fàbregas i vies properes. Bellaterra està dividida en cinc sectors. Cada dia se'n neteja un. La zona centre està inclosa en tots els sectors.
Escombrada manual de les places interiors als sectors Banús, Diagonal i Cerdanyola 2000.
Escombrada manual d’interiors i zones verdes a places com Sant Ramon, Jaume Mimó, Servei Català d’Ocupació i d’altres de la zona centre.
Escombrada de manteniment al sector de Banús – Bonasort. Zona delimitada pel passeig Cordelles, carrer de Santa Marcel·lina, fins a zona plaça de sant Medir, Felicià Xarau, Torrent i Togores.
Escombrada de vials a la zona centre. Carrers de Sant Ramon, Francesc Layret, Avinguda de Catalunya, Plaça de l’Abat Oliba i passeig de l’Ajuntament.
Escombrada manual de vials al sector Canaletes.
Escombrada mixta de vials a diverses zones de la ciutat. Es fa amb màquines durant diversos dies de la setmana (no cada dia). Es farà neteja mecanitzada als sectors Banús (dilluns, dimecres i dijous), Serraperera (dimarts i divendres), Fontetes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit zona baix (amb 2 màquines, una dimecres i l’altra, dimecres i divendres), sector Epson (dimecres, una màquina, i divendres, una altra), Martinica (dimarts, dijous), sector Ateneu (dimarts, dimecres i divendres), Canaletes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit alt (dilluns i dijous), Santa Anna (dimarts, dimecres i divendres), Turó (dilluns i dijous), Carretera de Barcelona (dimarts i divendres)
Escombrada i manteniment de zones de jocs infantils.
Neteja de papereres. Escombrada zones properes i manteniment, si s’escau.  
 
DEIXALLERIA DE CERDANYOLA
Deixalleria de Cerdanyola del Vallès
Carretera de Cerdanyola a Sant Cugat BP-1413 km 2,2.
Telèfon: 936 917 442
Horari d'obertura al públic:
Dilluns: de 16:30 a 19:30h
Dimarts a divendres: de 10 a 14h i de 16:30 a 19h
Dissabte: de 10 a 13h i de 16:30 a 19:30h 

Fluorescents i llums de vapor de mercuri; Bateries; Dissolvents; Pintures; Vernissos; Piles i acumuladors; Neveres i electrodomèstics que contenen substàncies perilloses; Olis minerals usats.
Paper i cartró; Vidre; Plàstics Ferralla i metalls; Fustes; Tèxtils; Electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses; Pneumàtics; Enderrocs d'obres menors i reparació domiciliària; Olis vegetals; Voluminosos; Residus verds (esporga).
 
LOCALITZACIONS DE CONTENIDORS D'OLI.  Els de color taronja.
-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig