El temps a Cerdanyola del Vallès 
 Farmàcies de guàrdia 

    

Pou de Thor. Oregón. Usa.  (Don Smith Photography)
   


Fantosfreak
del 16 al 20 de juliol
Al Parc del Turonet a les 21:30 h.

 
El Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks, Fantosfreak, es celebra des de l'any 2000. Han sigut 18 anys ininterromputs de curtmetratges de gènere, la qual cosa significa constància, passió, gent molt involucrada i que es trata d'un esdeveniment consolidat dins del panorama cinematogràfic nacional.

El Fantosfreak neix com una reivindicació del cinema fantàstic, però consta d'una característica identificativa i que el diferencia dels altres: és el primer festival que promociona el cinema "freak", paraula tan de moda des de fa uns quants anys. El freak engloba allò estrany, el surrealisme, la originalitat, etc. tant en la temàtica com en la forma. Un curtmetratge que tracti d'una secta de miraobres sense ulls és freak per la temàtica. Una obra d'amor clàssic protagonitzada per ninots fets amb trossos d'escombreries seria freak per la forma. Drag Queens de l'Actimel, Superamigues que lluiten contra el Doctor Vinil, Un Penis Mutant Espacial, un Bricokiller, una "teletienda" amb productes per morir fent art (suicidARTE), són només un exemple de tot el que ha desfilat per la pantalla del Fantosfreak.

El Fantosfreak és un festival nocturn, una mica irreverent i a l'aire lliure i gratuït. Cada curtmetratge té la seva presentació personalitzada però des d'una òptica freak. És un esdeveniment cultural molt divertit i atractiu per al públic. Ho confirmen els 1500 espectadors que assisteixen a gaudir del festival cada nit.


Uns 7500 espectadors durant els 5 dies de festival. Aquest volum de públic el situa com el festival de curtmetratges amb més públic per sessió de tota Catalunya i, pot ser, de l'estat espanyol.
CONCERTS DE DILLUNS A DIJOUS
A partir de les 20.45 h.  al Parc del Turonet

- Dilluns 16 = LA COCTELERA NEGRA
-
Dimarts 17 = MISSIFUZZ
-
Dimecres 18 = WILD MAMAS
-
Dijous 19 = KEN STRINGFELLOW


-
Divendres 20

19.00h = Q&A KEN STRINGFELLOW (Museu d'Art de Cerdanyola-
                 MAC)
20.45h = RIOT WRESTLING. Lucha libre en vivo. (Parc del Turonet)
22.00h = ENTREGA DE PREMIOS Y PROYECCIÓN DE CORTOS
                GANADORES


Estat del cel a les 00:00 hores
del dissabte dia 21 juliol 2018 
Juliol

L'únic eclipsi visible des d'Espanya el 2018 serà l'eclipsi total de Lluna del 27 de juliol. L'eclipsi començarà a les 20.24 hores, hora local peninsular, amb la Lluna encara baixa a l'horitzó.

EI inici de la fase total tindrà lloc a les 21.30 hores, coincidint amb l'hora de la sortida de la Lluna. La resta de fases ja seran visibles des de la península i les Illes Canàries, tot i que la Lluna tindrà, una elevació força baixa. Donada la gran profunditat de l'eclipsi i la seva combinació amb la refracció prop de l'horitzó, la Lluna sortirà, amb un fort to vermellós. Passarà en la nit del 27 al 28, amb una durada d'una hora i 43 minuts.

"Al juliol els quatre planetes més brillants creuaran el cel al llarg de la nit. Venus serà visible prop de l'horitzó oest a les hores vesperti-nes, mentre que Júpiter, Saturn i Mart formaran un rosari al llarg de l'eclíptica. Júpiter, més a l'oest, s'amagarà al cap de poques hores, Saturn serà visible gairebé tota la nit i Mart, que estarà en oposició el dia 27, al costat de la Lluna plena, es podrà veure durant tota la nit. Per veure a Mercuri caldrà esperar a l'alba, molt baix entre els llums del crepuscle. Neptú serà observable quasi tota la nit, mentre que Urà només en les últimes hores." (http://astrosabadell.org)Juliol i agost


Les Perseides, la pluja d'estrelles més espectacular d'enguany. Com cada estiu Ilegan les tradicionals Perseides, una de les màs actives de cada any. Visibles del 18 de juliol al 25 d'agost, arribarà al seu màxim visible a la matinada del dia 13, a les 2.52 hores.


No obstant això, les Perseides podràn observar-se a partir del 12 d'agost a les 22.00 hores, i la seva taxa màxima d'activitat està prevista a 110 meteors per hora, ja que a l'estar el dia 10 en fase de nova, facilitarà, la visió de les Perseides.

Octubre

El mes d'octubre tindrem la visita de les Dracònides, un Iluvia de estrelles que esquitxaran el cel del dia 6 al 10 i el pic d'activitat arribarà, el dia 8. amb un pas de 30 i 40 meteors per hora o fins i tot
superior beneficiats per les condicions afavorides per estar la Lluna Nova el 9 d'octubre.

També a l'octubre arribaran les Oriònides, visibles del 2 d'octubre fins al 7 de novembre i el màxim arribarà el dia 21 d'octubre al voltant de les 19.00 hores. En aquesta ocasió la visibilitat seria molt dificultosa en estar la Lluna plena a les 48 hores següents.

Novembre

De novembre destaquen les Leònides, la màxima activitat es registrarà, el 18 de novembre a les 00.30 h. amb un valor d'entre 10 i 30 meteors per hora. Igual que les Oriònides, les "males condicions" de la Lluna dificultarà la visió.

Desembre

Finalitzarà 2018 amb la Iluvia de les Gemínides, que arribarà al seu màxim el 14 de desembre la taxa d'activitat màxima està estimada en 120 meteors per hora, convertint-se així en una de les mes intenses.   


Invierten 315.000 euros en limpiar el cauce del Ripoll en Ripollet. 
La Agencia Catalana del Agua (ACA) ha notificado al Ayuntamiento de Ripollet la aprobación de un proyecto, por un importe de 315.755 euros, para la retirada de cañas y rizomas en la parte del río Ripoll a su paso por el municipio.

La zona incluida se encuentra entre la toma de Barneda hasta el límite con Barberà del Vallès, y en el río Sec en el término municipal de Ripollet, una actuación incluida en la "Memoria para la recupera-ción de los cauces de los ríos Ripoll y Sec a su paso por Ripollet, las áreas de ribera y los espacios libres vinculados al sistema fluvial".

Además, también esta semana han comenzado los trabajos para la redacción del proyecto ejecutivo de recuperación medioambiental del entorno fluvial del tramo del cauce del río Ripoll comprendida entre el futuro vado del polígono industrial Molino de Xec y la toma de Barneda.

Este proyecto consiste en la mejora de la diversidad biológica y la calidad paisajística del cauce del río introduciendo especies

autóctonas para potenciar la función de corredor biológico de este espacio del municipio.

También forma parte de este proyecto la retirada de los restos de las huertas instaladas en el cauce fluvial así como las estructuras ajenas al ecosistema de ribera, como canales o barracas, entre otros.

Por ello, ya han dado comienzo las tareas de información a los usuarios de huertos en este tramo del cauce para que, cuando finalice la cosecha de este verano, se retiren las pertenencias que se encuentran depositadas.

Por último, el Área Metropolitana de Barcelona continúa con los trabajos previos a la construcción del vado a la altura del Molino d'en Xec, un vado, que junto con otro sobre el río Sec a la altura del parque Massot, comunicará los municipios de Barberà, Montcada y
Cerdanyola por el margen derecho del río Ripoll. EFE

(lavanguardia) 12/7


34a Nit d'Habaneres a Cerdanyola
Diumenge 15

 


Seguint la tradició anual, el proper diumenge dia 15 Cerdanyola celebrarà la La Nit d'Havaneres en aquesta ocasió la 34a adició. A l'hora que ja ha afluixat la calitja, la plaça de l'Abat Oliba és el marc més indicat la reunir-se la població i compartir el sempre celebrat Cremat de Rom en un ambient de vacances embelleido pel so d'unes quantes havaneres

A les 22 hores serà l'Empordanet el que obri al concert amb una selecció del seu repertori, a la mitja part hi haurà un descans per delectar-se amb el Rom Cremat i a les 23 hores reprendrà Els Cremats.

Les últimes cançons de la nit que posaran el colofó ​​finalitzarà amb dos temes interpretats alhora per les dues agrupacions convidades a l'edició d'enguany.


Fundat el 1995, l'Empordanet apareix com representants d’una reno-vació generacional amb la vocació de cantar els repertoris que al llarg dels anys han esdevingut més tradicionals o bé aquelles cançons que corren el perill de quedar en l’oblit.

Per la seva banda Els Cremats  es singularitzen per la constant recerca de nous registres i la submersió en diferents músiques i gèneres d'arrels populars.

Banda formada el 1996 a l'ambient de la música popular de les havaneres i de festes en tavernes i tavernes, localitzada a Palafru-gell i Calella de Palafrugell trencant motlles i desfent tòpics que d'aquest gènere fins ara tan conservador.

El centro tecnológico Eurecat,
con sede en Cerdanyola del Vallès coordina el proyecto europeo de Preventomics

 


Detingut un grup de lladres que robaven en pisos del Vallès Occidental i es feien passar per menors per minimitzar l'acció penal.


 
· La comissaria de Rubí coordinadament amb la de Cerdanyola, Terrassa i la Divisió d’Investigació Criminal van detenir els tres homes
· Els arrestats havien utilitzat un cotxe sostret a Bellaterra per desplaçar-se i van donar identitats falses com a menors

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Rubí coordinadament amb la de Cerdanyola del Vallès, la de Terrassa i agents de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord van detenir el 27 de juny tres homes, un d’ells menor d’edat, per diversos robatoris a habitatges del Vallès Occidental. Els dos homes majors d’edat eren de nacionalitat xilena, de 19 anys i amb domicili desconegut.

El primer fet relacionat amb els detinguts va succeir el 15 de juny d’enguany a la localitat de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès. Els autors van escalar un edifici i van sostreure joies, rellotges, aparells electrònics i dos jocs de claus de dos vehicles. Tres dies després, el 18 de juny pels volts de les 23.00 hores, es va cometre un altre robatori en el mateix domicili i, en aquesta ocasió, els lladres es van emportar els dos vehicles, dels quals les claus ja havien estat robades.

El 23 de juny, pels volts de les 15:00 es van produir dos robatoris més a domicilis a la zona de Les Fonts, al municipi de Terrassa. En el primer es van endur diversos efectes incloent-hi joies i en el segon va ser una temptativa ja que van ser sorpresos pels propietaris. Els investigadors van tenir coneixement del número de matricula del vehicle amb el que van fugir els lladres. Es dóna la circumstància que, la matrícula corresponia amb la d’un del cotxes que uns dies abans havien robat de Bellaterra.

Pocs dies després, el 26 de juny, els investigadors van localitzar el vehicle sostret circulant per la localitat de Sant Cugat del Vallès. El conductor, en veure als agents, va conduir de manera temerària fins a col·lidir amb el cotxe policial i va aconseguir fugir. Els mossos però, van veure els tres ocupants del vehicle i van observar que la seva fisonomia coincidia amb la descripció que tenien dels tres homes.

El fet que els investigadors veiessin als possibles autors dins el cotxe va possibilitar que relacionessin els ocupants del vehicle amb un fet que havia succeït el 19 de juny a Sant Cugat, en el qual una dona va patir un robatori violent. La dona es trobava al carrer quan li van fer una estrebada a la seva bossa de mà, l’agressor va fugir en un cotxe igual que el que havia estat sostret a la casa de Bellaterra. La descripció que els testimonis van fer de l’agressor també coincidia amb un dels homes que els agents havien vist dins el cotxe que va fugir.

Amb els autors identificats, els agents van comprovar que els tres havien tingut un gran nombre de detencions prèvies en què sempre constaven com a menors.

Amb l'autorització de Fiscalia de Menors, els investigadors van fer una investigació del grup i el 3 de juliol els agents van detenir un dels joves a Rubí quan volia entrar en una botiga de compravenda d’or.

Durant l’escorcoll del noi els agents van trobar diverses joies que es disposava a vendre i la seva documentació autèntica en la qual constava com a major d’edat. Per tant, l’arrestat havia donat una identitat falsa en la qual constava com a menor en les seves detencions anteriors.

Els investigadors van relacionar les joies que duia a sobre el jove amb les que es van sostreure en un robatori amb força que s’havia produït en un domicili de Castelldefels el 26 de juny.

El mateix dia, 3 de juliol, els agents van localitzar els altres dos joves també a Rubí. Un d’ells duia a sobre documentació on constava com a major d’edat. Fet que va demostrar que també havia estat utilitzant documentació falsa en detencions anteriors per tal de simular que era un menor. Aquest jove va ser arrestat. L’altre noi no portava documentació a sobre però els agents el tenien registrat com un menor d’edat i se’l va posar a disposició de Fiscalia de Menors.

La detenció dels tres joves va permetre als investigadors relacionar-los amb altres fets, com ara una temptativa de robatori amb força el 13 de juny a Sant Cugat. En aquesta ocasió els mossos de Sant Cugat els van detenir in fraganti però els joves no anaven documentats i constaven com a menors d’edat.

També amb una altra temptativa de robatori amb força al barri de Sarrià de Barcelona el 28 de juny, en la qual els joves van fugir corrents quan van veure a la policia i van deslliurar-se del material que estaven utilitzant per forçar les portes. Els joves finalment van ser interceptats i els objectes recuperats. Els nois constaven també com a menors i no duien a sobre cap documentació acreditativa.

També a Terrassa es van produir dos robatoris que els investigadors van relacionar amb els tres joves detinguts. El primer cas va ser el 23 de juny pels volts de les 15.15 hores i el robatori amb força va ser en grau de temptativa, ja que l’alarma va alertar als propietaris que quan van arribar al domicili van veure com els tres joves fugien corrents en un cotxe. El segon cas va ser un robatori amb força consumat que es va produir el mateix dia que el primer, el 23 de juny.

Els lladres van accedir al domicili forçant les reixes de la finestra de la cuina i es van endur joies de dins.

Els dos joves majors d’edat van passar a disposició judicial el 6 de juliol i el jutge va decretar el seu ingrés a presó. El menor d’edat va quedar en llibertat però va passar a ser tutelat per la DGAIA per ordre de Fiscalia de Menors.


(gencat)     8/7


Curan la obesidad y la diabetes tipo 2 con terapia génica
en ratones.
 
Primera vez que se logra contrarrestar a largo plazo mediante la administración de una sola sesión.

Un equipo de investigadores de la Universidad Autónoma de Barce-lona (UAB) ha conseguido curar en ratones la obesidad y la diabe-tes tipo 2 mediante terapia génica.

El conjunto de científicos, liderado por la profesora Fátima Bosch, lo ha presentado en una rueda de prensa en el campus de la UAB en Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).

Con la introducción, en una sola inyección, de un vector viral adeno-asociado (AAV) que transporte el gen del FGF21 (Fibroblast Growth Factor 21), que permita la manipulación genética del hígado, del tejido adiposo o del músculo esquelético, el animal produce de manera continua la proteína FGF21.

Se trata de una hormona secretada de forma natural por varios órga-nos que actúa en muchos tejidos para regular el funcionamiento correcto a nivel energético, por lo que al inducir su producción me-diante terapia génica el animal reduce su peso y también la resis-tencia a la insulina que provoca el desarrollo de la diabetes tipo 2.

En el caso concreto de la obesidad, la terapia que se ha aplicado a través del proyecto de investigación se ha probado con éxito en dos modelos de la enfermedad, inducida tanto genéticamente como por la dieta.

La terapia génica en individuos sanos protege del sobrepeso y de la resistencia a la insulina

Además, los científicos han observado que administrar la terapia génica en individuos sanos provoca un envejecimiento más saludable y los protege del sobrepeso y de la resistencia a la insulina asociados a la edad.

Tras el tratamiento con AAV-FGF21, y durante el año y medio en que se ha hecho seguimiento de los animales, los ratones han disminuido de peso y han reducido la acumulación de grasa y la inflamación en el tejido adiposo.

También se ha contrarrestado el depósito de grasa (esteatosis), la inflamación y la fibrosis en el hígado (NASH), mientras han incrementado la sensibilidad a la insulina y la salud general al envejecer, sin observarse ningún efecto secundario.

Los resultados se han reproducido manipulando genéticamente diversos tejidos para que produzcan la proteína FGF21, ya sea el hígado, el tejido adiposo o el músculo."Esto da una flexibilidad muy grande a la terapia, ya que permite seleccionar cada vez el tejido más apropiado y en caso de que alguna complicación impida manipular alguno de los tejidos, se puede aplicar a cualquiera de los otros", ha señalado la profesora Bosch.

"Cuando alguno de estos tejidos produce la proteína FGF21 y la secreta a la circulación sanguínea, ésta la distribuye por todo el cuerpo", ha añadido Bosch, que ha remarcado la relevancia de los resultados por el incremento de casos de diabetes tipo 2 y obesidad en todo el mundo.

De hecho, según destacan los investigadores, la obesidad incrementa el riesgo de mortalidad y representa un factor de riesgo para enfermedades cardiovasculares, inmunitarias, la hipertensión, la artritis, enfermedades neurodegenerativas y algunos tipos de cáncer.
La primera vez que se logra contrarrestar la obesidad y la resistencia a la insulina en una sola sesión

"Es la primera vez que se logra contrarrestar la obesidad y la resistencia a la insulina a largo plazo mediante la administración de una sola sesión de terapia génica en el modelo animal que más se parece a la obesidad y a la diabetes tipo 2 de los humanos", ha explicado la primera firmante del artículo, la investigadora de la UAB Verónica Jiménez.

Los resultados también muestran cómo la administración de la terapia génica tiene, además, un efecto protector contra el riesgo de formación de tumores cuando el hígado está sometido a una dieta hipercalórica durante mucho tiempo.

(redaccionmedica.com)   10/7


 Protecció Civil de Catalunya manté l'alerta per onada de calor.
Es preveu que s’allargui com a mínim fins demà

 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d’ALERTA per ONADA DE CALOR el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT ateses les previsions del Servei Meteorolò-gic de Catalunya. El Servei Meteorològic de Catalunya informa que es mantenen les previsions d'episodi d'onada de calor fins demà dimarts a ponent i a l'extrem nord del país, principalment es preveu afectació a les comarques del Segrià, Ribera d'Ebre i l'Alt Empordà.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que ahir es van assolir les següents temperatures màximes a:
Ulldecona 34.1ºC
Els alfacs 31.5ºC
l'Aldea 33.7ºC
Sant Jaume d'Enveja (Illa de Buda) 31.9ºC
Viladecans 33.8ºC
Malgrat de Mar 32.5 ºC
Roses 35.6 ºC (aquesta tenia un percentil de 34.4ºC)
Espolla 35.7ºC

Protecció Civil demana a la ciutadania que, amb caràcter general:
- Cal hidratar-se molt sovint, bevent força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
- Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, millor realitzar-les en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
- Convé que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
- Igualment és molt recomanable que les persones que surten a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
- Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que, a diferència dels adults, nens i nenes i persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
- Si no disposeu de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
- Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

- Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Durant el període de funcionament del POCS, es facilita material actualitzat amb informació i recomanacions per a la població i els professionals sanitaris, així com informes setmanals amb la valoració de la situació a partir de les dades recollides.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als Ajuntaments que prevegi llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ha informat els serveis de teleassistència i les activitats de lleure de Joventut de la situació d’alerta del pla PROCICAT per onada de calor.

Quines temperatures es consideren prou altes per una onada de calor?

Cal tenir en compte que són extremes en relació a l’època de l’any i a cada municipi. El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.

Dilluns 9 juliol


Parlem atrae a institucionales y 'family offices' antes de saltar al MAB
La 'teleco' catalana planea debutar en el Mercado Alternativo Bursátil en el segundo semestre de 2019


 
750.000 euros es la cantidad que la operadora catalana de telefonía móvil e Internet, Parlem Telecom, quiere conseguir en su más reciente ampliación de capital. Con el objetivo en mente de preparar su salto al Mercado Alternativo Bursátil (MAB) en el segundo semestre del año próximo, la compañía se ha embarcado en un total de tres rondas de financiación en 2018 y, en esta ocasión, inversores institucionales y 'family offices' “potentes” se han interesado por participar en la empresa antes de su salto a Bolsa, según asegura Ernest Pérez-Mas, consejero delegado de la compañía.

En declaraciones a 'Bolsamania', explica que con esta acción también busca acelerar un crecimiento que está siendo de doble dígito, atraer más clientes y potenciar la comunicación de la empresa. “Nos embarcamos en la tercera ampliación porque estamos en plena expansión y pensamos que es el momento de pisar el acelerador. Tenemos un coste de captación de cliente lo suficientemente bajo y hemos consolidado la estructura de la compañía, por lo que cuanto más dinero pongamos ahora, antes avanzaremos”, argumenta Pérez-Mas.

En definitiva, según informó la ‘teleco’ en un comunicado, se persigue popularizar la compañía y conseguir una nueva base de socios, con participaciones a partir de 1.000 euros, para preparar la futura salida al MAB. Con el tamaño de la contribución, el consejero delegado de Parlem espera conseguir un “número de inversores lo suficientemente grande como para que permita la operativa diaria de las acciones, con el visos a que no languidezca sin movimiento intradía”.

Cuando la financiación, que se ejecuta en la plataforma de inversión colectiva The Crowd Angel, se complete, la empresa habrá recaudado poco más de 2,5 millones de euros este año. En febrero consiguió 810.000 euros y en mayo completó otra ronda de un millón de euros. A las anteriores ampliaciones han acudido socios y clientes de la empresa, así como los fondos Inveready y Ona Capital.

Los resultados de la operadora, que además cuenta con MasMóvil como socio estratégico, que tiene actualmente un 24% de la empresa, también se han disparado en 2018. “Cerraremos el segundo trimestre del año alrededor de 1,4 millones de euros de

facturación”, adelanta Pérez-Mas, un 40% más que entre enero y marzo, cuando los ingresos ascendieron al millón de euros.

“Prevemos llegar a finales de año con una facturación alrededor de los 2 millones al fin del último trimestre”, prosigue. De cumplirse sus pronósticos, la empresa podría alcanzar un crecimiento de un 133% este ejercicio, respecto a los tres millones de euros con los que completó 2017.

OPERADOR EN ‘CATALÁN’

En cuanto a infraestructuras, además de MasMóvil, que suministra fibra y móvil a Parlem -aún a través de Orange-, los clientes de la empresa acceden a las redes de telefonía fija del resto de operadores estatales como Vodafone o Telefónica, también a través de este socio. En lineas ADSL, tiene un acuerdo directo con Orange.

El fundador de la ‘teleco’, que ha cumplido tres años y medio, reivindica que, además de una buena cobertura, son “la atención al cliente y la competitividad del producto” los puntales de su éxito en cuanto a captación de clientes. Pero no esconde que entre los factores que han disparado los ingresos y los abonados está el conflicto independentista que ha vivido la comunidad autónoma. A la calor de las tensiones políticas entre el Estado y la Generalitat, el operador incrementó sus clientes un 45% a finales del último trimestre de 2017.

"El tema soberanista genera sólo un incremento de la atención hacia empresas de proximidad porque los consumidores buscan productos de kilómtetro cero y, por lo tanto, se produce un aumento de la notoriedad de marca", comenta Pérez-Mas. Es un fenómeno que no implica "recurrencia si el producto o el servicio no son los correctos", agrega.

Sea como sea, con unas cifras de récord, Parlem, a un año vista, se unirá al club de 14 compañías catalanas que cotizan en el mercado de empresas en crecimiento. Será la segunda empresa del sector de telecomunicaciones de la región que se negocia en el MAB. La primera es Voztelecom, ubicada en
Cerdanyola del Vallès (Barcelona), que presta servicios de telecomunicaciones y debutó en Bolsa en 2016, con un valor de unos 9 millones. Noemí Jansana

(bolsamania.com) 9/7Copa Catalunya Absoluta
2018 - 2019


 

Diumenge 29 de juliol a les 18:00 hores
Cerdanyola FC -  Peralada 


 Cerdanyola FC


 
Situació de la plantilla del Cerdanyola FC cara a la temporada 2018-19 a la Tercera Divisió.

Entrenador : Toni Carrillo

Altes : Carlos Cano i Uri Escabrós (Prat), Iván Rodríguez (Vilassar Mar),
             Javi López (Manresa), Amantini (Terrassa), Marc Briones (Juv. 25
             Septiembre), Óscar García (L'Hospitalet), Ángel de la Torre
             (Europa)


Seguixen : Del Río; Dani Martí, Alberto García; Rubén Giménez, Pitu,
                     Álex Torres, Roger Colomina; Aliaga, Albert López


Baixes : Pau López (Prat), Coke (Fund. Grama), Javi González (Formen-
                tera), Alan (Sabadell Nord), Álex Alba (San Cristóbal), Jonathan
                Toledo (Terrassa), Peña (Sant Quirze), Montoro (Manresa)
Bellaterra propone una nueva consulta para aprobar el convenio con Cerdanyola


 
 
La EMD cede la responsabilidad al gobierno local, que necesita la mayoría del pleno para presentar una propuesta, pero condi-ciona su aprobación a una votación popular

La Entidad Municipal Descentralizada (EMD) de Bellaterra exige al Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès (Barcelona) que redacte una propuesta de convenio que permita mejorar la relación entre el consitorio y el barrio. La crisis institucional entre las dos administra-ciones se ha agraviado con varios conflictos judiciales y la negocia-ción del nuevo convenio para definir las competencias y el presu-puesto de la EMD de Bellaterra llevan dos años bloqueadas.

La EMD presentó una propuesta unilateral a sus vecinos después de rechazar la de Cerdanyola al considerar que no tenia “legimiti-dad” por no tener garantizado el apoyo mayoritario del Pleno del Ayuntamiento. Por ese motivo ahora el presidente de la EMD, Ramon Andreu, cede toda la responsabilidad al ejecutivo de Cerdanyola, que gobierna en minoría, para que ponga sobre la mesa una propuesta de convenio que se apruebe en el pleno. “La propuesta que nos plantearon la formulaba un gobierno de cinco concejales -en un consistorio de 25- que no tenia garantizada la aceptación del pleno”, comenta Andreu, que ahora anima al consistorio a presentar una propuesta en el pleno para desencallar las negociaciones.

Sin embargo Andreu ha avisado que si el Pleno da luz verde a la propuesta, organizarán una nueva consulta entre los vecinos de Bellaterra para decidir si la aceptan o no. “Si el 51% vota a favor, la aceptaremos”, confirma el presidente de la EMD. La propuesta no fue recibida con buenos ojos por el Ayuntamiento de Cerdanyola que critica que la EMD haya optado por la “unilateralidad” durante este tiempo y aseguran que esta situación de conflicto “perjudica a

la gente de Bellaterra”. La concejal de relaciones con la EMD, Laura Benseny, señala que la forma de funcionar “no es que cada una de las partes presente su propuesta”, sino hacer un trabajo conjunto que rehúya la confrontación.

La EMD solo aceptará la propuesta si la aprueba el Pleno y la validan el 51% de los vecinos en una consulta

El gobierno de Bellaterra lamenta “la negativa y el silencio” de Cerdanyola a la hora de abordar la situación, ya que considera que disponer de más “independencia” sería beneficioso para ambas partes. La previsión es que los responsables de Bellaterra aprueben un texto para hacer oficial esta reclamación en un pleno que se celebrará el jueves de la próxima semana.

Andreu apela también a la consulta ciudadana sobre la independencia que se celebró en el año 2015 y donde el ‘sí’ se impuso claramente por un 94%. Desde entonces el gobierno de la EMD hizo llegar al Ayuntamiento de Cerdanyola dos propuestas de convenio que hasta ahora no han obtenido respuesta. “En abril de 2016 se pidió una mesa de negociación para mejorar el convenio, pero el procedimiento está siendo eterno”, comenta Ramon Andreu, que dice que el texto que planteó a sus vecinos era un texto similar al que tienen Valldoreix y el Ayuntamiento de Sant Cugat que Cerdanyola no aceptó.

Fue el pasado mes de febrero cuando el pleno de la EMD aprobó por unanimidad un nuevo convenio por su cuenta y que tampoco ha tenido “ninguna respuesta oficial del Ayuntamiento”. Andreu añade que si el consistorio no les escucha volverán a trasladar el caso al Parlament. JOSEP BLANCH,

(lavanguardia.com) 6/7 
 


Que hagan ley las reivindicaciones de los/as pensionistas


 
Entrevistamos a Diego Morilla, integrante de la Marea Pensionista de Cerdanyola desde su fundación y miembro de la Comisión de Logística de la Coordinadora de Mareas


PR ¿A día de hoy cuál es la problemática con el tema de las pen-siones?

Para empezar el poder adquisitivo de los pensionistas ha caído en picado, llevamos desde el año 2012 que las pensiones no han subido más del 0,25 y este año y el que viene, si cumplen lo pacta-do en los presupuestos, subirán un 1,6. Esto es insuficiente por la carestía de la vida y por no recuperar lo perdido en los años anterio-res. Es insuficiente y un engaño en toda regla.

Actualmente 5 millones de pensionistas cobran entre 350 y 735 euros, cerca del 70% no llegan a 1.000 euros de pensión y la brecha de género en pensiones está en 500 euros.

Nos dicen que no hay dinero para las pensiones, pero sí que lo hay para rescatar autopistas y bancos. Para eso han utilizado la hucha de las pensiones, aparte de pagar una deuda que es ilegítima y que la han generado ellos mismos.

Todo esto sin contar todas las tramas de corrupción y que, actual- mente, ninguno de los corruptos ha devuelto el dinero robado, que es de todos/as

Así se reparte la riqueza en este país, rescatando a empresarios como Florentino Pérez con el caso Castor mientras tienen trabaja-dores/as en condiciones de precariedad y semiesclavitud como es el caso de las compañeras del Servicio de Atención Domiciliaria en Barcelona.

PR ¿Cuáles son las reivindicaciones de Marea Pensionista?

Recuperar el poder adquisitivo perdido en los últimos años donde las pensiones sólo han subido un mísero 0,25%; derogación de las reformas laborales tanto del PP como del PSOE, que ha hecho que gente muy preparada se vea forzada a trabajos muy precarios trabajando muchas horas para no llegar ni al sueldo mínimo interprofesional; jubilación a los 65 años, defendemos una pensión

mínima de 1.084 euros, acabar con la brecha de género en las pensiones entre hombres y mujeres que actualmente está en 500 euros; contra la discriminación de las mujeres en el acceso y cuantía de las pensiones de jubilación e incapacidad permanente.

Todo esto es solo posible echando atrás las reformas laborales y el Pacto de Toledo, pagando las pensiones con los Presupuestos Generales del Estado.

Hay que impedir que un derecho ganado con la lucha y pagado con nuestro esfuerzo y trabajo lo conviertan en un negocio de las grandes financieras y aseguradoras, con la complicidad de los sindicatos oficiales, CCOO y UGT, que actualmente son accionistas y gestionan Fondos de Pensiones Privados.


PR ¿Como afecta la formación del nuevo Gobierno de PSOE y Sánchez?

Lo que nos ha demostrado estos últimos 40 años de mal llamada democracia, es que el reciente cambio es más de lo mismo, no están planteando nada nuevo salvo medidas que son más de maquillaje que medidas sociales como tales. Desde Europa no han tenido ningún problema con este cambio de gobierno, no lo ven como ninguna amenaza, los presupuestos son exactamente los mismos que había negociado el PP con C’s y PNV y, además, el PSOE junto con el PP son los dos partidos más corruptos de toda Europa.

En los movimientos sociales y en particular en la Marea Pensionista ahora lo que hay que hacer es no dejarnos engañar, no hay que darles tregua, hay que exigirles que hagan ley todas las reivindicaciones que se piden en la calle, en concreto toda la plataforma reivindicativa en tema de pensiones.

Hay que organizar una Gran Marcha estatal a Madrid en defensa del Sistema Público de Pensiones para otoño. Esta Marcha tendría que servir para unificar todos los colectivos que actualmente están en lucha como podrían ser Marea Blanca, estudiantes, etc…… volver a repetir la Marcha de la Dignidad que tanta gente y tantas luchas ha aglutinado en los últimos años.

(kaosenlared.net)    5/7Vergés defensa l'estratègia de desprivatitzar hospitals de Comín

La consellera de Salut defensa que revisarà quina és la millor solució per a casos com el de l'Hospital General i per  desten-sionar el Vallès.


 


La voluntat del Govern de desprivatitzar centres hospitalaris com l'Hospital General de Catalunya continua viva. En una entrevista a TV3, la nova consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el seu equip i ERC veuen amb bons ulls la filosofia del seu antecessor en el càrrec, Antoni Comín, de reforçar el caràcter públic de la salut catalana, però que, després dels mesos en què tot ha quedat aturat per l'aplicació del 155, caldrà fer una mirada a la situació actual i acordar quina és la millor solució per a cada cas.

Sobre casos que havien generat polèmica, com el de l'Hospital General de Sant Cugat del Vallès, ha defensat que aviat s'estudiaran diferents opcions i que pot ser que s'acabi aplicant la que ja s'havia anunciat – la Generalitat havia de comprar el centre al grup QuirónSalud– o una de nova.

Vergés, però, ha defensat que la seva intenció no és fer una política nova respecte a la de Comín, amb qui, ha dit, anaven "de bracet". Ha reconegut les "tensions" que hi ha al Vallès en matèria sanitària perquè hi ha "molta població i hi falten recursos".

El periple del departament de Salut per adquirir l'Hospital General de Catalunya es va iniciar a principis d'octubre del 2016, quan la conselleria va fer una primera oferta a QuironSalud per valor de 50 M€ . Segons va explicar Comín en el seu moment, amb aquesta
inversió se supliria la construcció dels nous hospitals bàsics pre-
vistos a Rubí i Cerdanyola del Vallès. El grup empresarial, però, va negar qualsevol mena de contacte amb Salut i no va ser fins un mes després, el novembre del mateix any, que l'Hospital General va començar a reconèixer uns "mínims" contactes amb el Govern, tot i que sempre aclarint d'entrada que l'equipament no estava en venda. L'abril de l'any passat, les dues parts engegaven els contactes per trobar un acord per a la compravenda.

Assistència universal

La consellera també ha demanat a la ministra de Sanitat que "respecti les lleis catalanes" i retiri el recurs presentat al TC contra la llei d'universalització de l'assistència. "Demanem respecte a les nostres decisions", ha defensat Vergés, que ha assegurat que a Catalunya no es deixarà d'atendre ningú en un ambulatori o un hospital.

Permís de maternitat

La consellera, que està embarassada, també ha detallat en l'entrevista que té previst agafar-se tot el permís de maternitat perquè, ha dit, és "un dret de l'infant" i s'ha d'establir com la "normalitat". "Crec que és important poder-lo fer i estar amb la nena que vindrà", ha assegurat.

(ARA) 5/7


MGA prepara un paquete de contenidos para los terminales físicos de Castilla y León.


 
El propósito de MGA es conseguir que 10 de sus mejores juegos estén disponibles para poderse operar en los terminales físicos accesorios de la comunidad autònoma de Castilla y León, en los próximos 12 meses.

La empresa española MGA, especializada en el desarrollo de juegos online, proyecta ofrecer un paquete de contenidos con sus mejores juegos que podrán ser utilizados en los terminales físicos accesorios que acaba de regular el gobierno de Castilla y León

La Consejería de la Presidencia anunciaba justo ayer la regulación de la instalación de terminales físicos accesorios que permiten la participación en juegos y apuestas online, en establecimientos presenciales de juego y apuestas de la comunidad autónoma. En este sentido MGA ha anunciado que su División de Nuevas Tecnologías ya cuenta con juegos explotables en este nuevo entorno.

“Nuestros contenidos están preparados para cualquier dispositivo ya sea móvil, desktop o terminal accesorio -explica José A. Giaco-melli, director general de la División de Nuevas Tecnologías de MGA. Para nosotros el terminal físico accesorio es un canal adicional de distribución, y lo tratamos como una oportunidad comercial y de  expansión a tener muy en cuenta”.


El propósito de MGA es conseguir que 10 de sus mejores juegos estén disponibles para poderse operar en los terminales físicos accesorios de Castilla y León en los próximos 12 meses.

La División de Nuevas Tecnologías de MGA, afincada en Cerdanyola del Vallès (Barcelona), empezó a desarrollar juegos para el mercado online en 2012 con una visión estratégica clara de diferenciación: contenido localizado, clásico y reconocible por el usuario final.


Sobre MGA
MGA es la compañía precursora en España en la creación y desarrollo de juegos de slots y de videobingos online. Los juegos de MGA, concebidos desde su División de Nuevas Tecnologías, son reconocidos por su gran calidad y éxito acreditado en los mercados internacionales.

En su cartera de productos destacan los juegos de slots basados en las clásicas tragaperras españolas de 3 rodillos, así como las slots de casino y los juegos de videobingo. Disponibles todos ellos para operadores españoles e internacionales, gracias a los acuerdos establecidos con las plataformas de Microgaming, Mediatech, Tecnalis, Optima, Greentube o Gaming1, entre otros.

(Infoplay.info)    5/7


L’Ajuntament assumirà la gestió dels menjadors dels centres escolars a Arbúcies.

◘ El consistori ja vetllarà pels àpats de la llar d’infants i de
    l’escola concertada al setembre.
◘ Demanarà al govern dur el servei de l’escola pública el 2019.


 
L’Ajuntament d’Arbúcies assumirà la gestió dels menjadors dels centres escolars del poble. Així ho vol fer el consistori, que des del febrer treballa en col·laboració amb les associacions de pares i mares i els responsables dels centres –hi ha una comissió conjun-ta–. Al setembre, el consistori ja durà el servei de la llar d’infants El Jardinet i del centre concertat (el Vedruna). I a partir del curs 2018/2019 també assumirà els àpats de l’alumnat de l’escola pública Doctor Carulla, que l’empresa Eurest gestiona per un contracte de serveis.

L’equip de govern, d’Entesa-Independents de la Selva, va demanar un informe a la secretària interventora de l’Ajuntament per tenir garanties legals del canvi de model. Segons afirma el regidor d’Educació, Jaume Salmeron, l’article 85 de la llei de bases de règim local i el decret 160/1996, del 14 de maig, exposen que els menjadors escolars són competència dels consells comarcals o dels consistoris “si hi ha un acord previ amb el departament”.

A Arbúcies consideren que és el moment de reclamar la competència. Al setembre, faran la petició formal a Ensenyament per “municipalitzar el servei”, igual que ja passa a Aiguaviva (Gironès) i Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), diu Salmeron.

Deu mil euros

L’Ajuntament inverteix aquest estiu uns 10.000 euros a millorar el menjador de la llar d’infants municipal El Jardinet. Des d’aquest espai, es cuinaran el curs vinent 55 menús per a la mainada de l’escola bressol i del Vedruna. A partir del 2019, les instal·lacions de l’escola Doctor Carulla haurien de permetre elaborar 160 menús per al centre, el Vedruna i el personal del taller ocupacional Montseny-Guilleries. Jordi Ferrer.


(elpuntavui.cat) 5/7


RTVE y la Universidad Autónoma de Barcelona renuevan la cátedra para la innovación de los informativos

 
- Ofrecerá un nuevo plan de actividades centrado en el estudio y
  experimentación de la incorporación de los diversos sistemas
  de  inteligencia artificial aplicada a la redacción de noticias.
- Incorpora una nueva Dirección compuesta por Pere Vila y José
  Juan Ruiz, por parte de RTVE; y José Manuel Pérez y Santiago
 Tejedor, por la UAB.
- El acuerdo ha sido suscrito por el director general corporativo de RTVE, Enrique Alejo; y la rectora de la UAB, Margarita Arboix.RTVE y la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) han renovado este miércoles el convenio de colaboración de la cátedra para la innovación de los informativos en la sociedad digital, que en este nuevo acuerdo permitirá a ambas instituciones cooperar durante dos años en el ámbito de la inteligencia artificial aplicada a los informativos. El acuerdo ha sido suscrito por el director general corporativo de RTVE, Enrique Alejo; y la rectora de la UAB, Margarita Arboix, en la UAB Casa de Convalecencia en Barcelona.

Durante la firma, Enrique Alejo ha recalcado la “gran satisfacción” que es para RTVE poder renovar este compromiso de colaboración con la UAB dos años más. "Abrir RTVE al mundo académico, donde la UAB es puntera, es una suerte. Podemos contar con todo lo que se está investigando en el ámbito universitario”, ha añadido. También ha anunciado que dentro del proyecto Impulsa Visión se convocan unas 'Ayudas a la Investigación para estudios oficiales de Máster' que contribuirán a mejorar el conjunto del audiovisual español en el ámbito universitario.

Margarita Arboix ha destacado la importancia de los frutos que están saliendo de esta cooperación "porque juntos somos capaces de llegar más lejos". También ha agradecido el interés mostrado por RTVE en vincular la tecnología a las humanidades y ha afirmado que la Cátedra conjunta “buscará soluciones innovadoras a los problemas que surgen en el día a día en el mundo audiovisual”. Sobre las nuevas ayudas presentadas en el marco de la iniciativa Impulsa Visión, la rectora ha agradecido “que se potencie la relación de alumnos con empresas y el mundo profesional”.

Por otro lado, Pere Vila, director de Innovación Tecnológica de RTVE, ha recordado todo el trabajo que se ha hecho de colaboración con la UAB a nivel teórico y práctico, y ha explicado que estos dos años más de trabajo por delante se centrarán en la inteligencia artificial aplicada a los informativos, por ejemplo, la redacción automática de textos, la captación automática de imágenes o el uso del blockchain.

Al acto, celebrado en la UAB Casa de Convalecencia en Barcelona, también han asistido Carles González, director de RTVE Catalunya; José Juan Ruiz, subdirector de RTVE Catalunya; Esteban Mayoral, subdirector gestión Centro de Innovación RTVE y Observatorio del Conocimiento; Virginia Luzón, vicerrectora de la UAB, y el profesor del Departamento de Periodismo José Manuel Pérez Tornero.

Nuevo plan de actividades
Con esta renovación, la cátedra desarrollará un nuevo plan de actividades que prestará especial atención a la exploración, estudio, análisis y experimentación de la incorporación de los diversos sistemas de inteligencia artificial aplicada a la redacción de noticias. La cátedra prestará especial atención al nuevo contexto originado por la extensión de las tecnologías de movilidad, ubicuidad y globalización, que incluye las nuevas posibilidades que abre la experimentación del 5G y otras tecnologías de tratamiento y distribución de la información.

Este nuevo acuerdo renueva la Dirección de la cátedra, que estará compuesta por Pere Vila, director de Innovación Tecnológica de RTVE; José Juan Ruiz, subdirector de RTVE Cataluña; José Manuel Pérez, catedrático de Periodismo de la UAB; y Santiago Tejedor, profesor agregado de Periodismo de la UAB.

Ayudas a la Investigación para estudios oficiales de Máster
Dentro de la estrategia de innovación de RTVE, Impulsa Visión, la iniciativa de apoyo al emprendimiento y la innovación en el sector audiovisual, ha convocado las ‘Ayudas a la Investigación para estudios oficiales de Máster’ para el curso académico 2018/2019.

El objeto de esta primera convocatoria será la experiencia de usuario en el entorno broadcast en alguna de las siguientes especialidades: sistemas, modelos o servicios para medición, mejora o análisis de la calidad de servicio; usabilidad de los servicios, aplicaciones o servicios webs; o análisis de servicios presentes o futuros que se ofrecen a los ciudadanos.

La labor de investigación se plasmará en el Trabajo de Fin de Master correspondiente y estará dirigida a los estudiantes de universidades españolas que, cursando sus estudios oficiales de Master, presenten su TFM el curso 2018/2019. La presentación a la ayuda se otorgará al alumno-investigador junto con el departamento de la universidad en la que realice los estudios de Master.

(rtve.es) 4/7


Collserola triplica con 1.500 jabalíes el número asumible
por el parque


Colau prueba medidas para evitar que la comida atraiga a los animales a zonas urbanas.

 
El día en que Ariadna Calvo se encontró cara a cara con un jabalí mientras paseaba a su perro por un sendero estrecho de Vallvidrera recordó las palabras de su abuelo: «cuando veas a un jabalí corre y si ves a una madre con sus crías, corre más, que no te engañe, es un animal salvaje».

Antes de dar la primera zancada, durante medio segundo, ella y el animal se miraron a los ojos, tiempo suficiente para intuir que la iba a perseguir. La intuición no le falló, durante cuatro minutos Ariadna corrió una carrera de obstáculos montaña arriba y tirando de un perro con genes de cazador que ladraba entusiamado, hasta que logró dar esquinazo a la bestia.

Por ahora, ningún estudio ha analizado quién se ha acostumbrado más a quién, si el jabalí al hombre o el hombre a la presencia del jabalí en zonas urbanas, lo que ha llevado a bajar la guardia a los dos. Pero lo que sí ha investigado un equipo de al Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) es el aumento de la población de jabalíes en Collserola. Se calcula que hay unos 1.500 ejemplares de jabalí euroasiático, que pese a llevar este apellido es una especie autóctona, en un espacio que tiene capacidad para unos 600.

El estudio señala que en los últimos 30 años, la población de jabalíes se ha disparado porque no tiene un depredador natural y la presión humana ha provocado cambios en su comportamiento. No sólo han encontrado nuevos espacios donde alimentarse, sino que pierden el miedo a hacer incursiones en zona urbanas y al contacto con el hombre.

El principal autor de la investigación, Jorge R. López, alerta de que los jabalíes que buscan comida por los barrios que limitan con el parque de Collserola son cada vez más agresivos con las personas.

Visto que los comedores de las colonias de gatos, las basuras y las zonas verdes ricas en lombrices, bulbos y agua atraen a estos animales, el Ayuntamiento de Barcelona ha puesto en marcha medidas para evitar que la oferta alimentaria atraiga a los jabalíes a zonas urbanas.

El comisionado de Ecología, Frederic Ximeno, explicó ayer que la presencia de estos animales salvajes en zonas urbanas puede causar destrozos , accidentes de tráfico, transmisión de enfermedades, así como agresiones, envestidas o demanda exigente y agresiva de comida. «Es clave no alimentar a los jabalíes para que no se conviertan en animales urbanos, porque no lo son», insistió Ximeno. Durante el primer año de vida, las crías aprenden a encontrar alimento junto a su clan. Si se les ofrece comida, su conducta se altera y los jabatos son capaces de pasar por zonas ricas en alimento natural e ignorarlas para volver a buscar en zonas urbanas. La nueva campaña de sensibilización ciudadana, en la que participan ocho informadores, parte de esta evidencia, «Si los jabalíes encuentran comida, nunca volverán a su hogar».

Además, de alterar el peso de los jabalíes, la abudancia de comida cambia los ciclos reproductivos. Las hembras confían en que hay alimento y tienen descendencia antes de lo habitual. En los barrios de Horta-Guinardó y Nou Barris han comprobado como desbrozando 60 hectáreas en las zonas límites con Collserola se han reducido el número de incursiones. El Ayuntamiento también ha trabajado con la gente que tiene como afición alimentar gatos. Para evitar el acceso de los jabalíes al pienso para gatos, se han instalado estructuras de hormigón con una ranura para gatos por la que no caben los jabatos. También ha bloqueado 35 papeleras y contenedores y está estudiando cambiar algunas zonas verdes para hacerlas menos atractivas. La UAB además, está ensayando una vacuna para esterilizar especies y reducir las colonias.

Capturas con eutanasia

Las medidas para evitar incursiones de jabalíes a zonas urbanas en busca de comida ha reducido el número de incidencias de 1.600 en 2016 a 700 en 2017. Una incidencia ya es encontrar un jabalí en una zona urbana. A los animales se les guía para que regresen a su hábitat natural, a través de las rieras, pero cuando están demasiado habituados se hacen capturas selectivas y se eutanasia a los animales. En 2016, se hicieron tes capturas con 42 animales y en 2018, tres con 34.

(larazon.es) 5/7


 Europa premia a la UAB y al yacimiento arqueológico
de La Bastida 
Cerdanyola del Vallès - El programa europeo "Europa Creativa" ha otorgado una subvención de 104.760 euros a la Asociación de Amigos del Yacimiento Arqueológico de La Bastida (ASBA), del municipio de Totana (Murcia), con la que colabora la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).

ASBA ha sido seleccionada por su proyecto colectivo "Crafting Europe in the Bronce Age and Today", también llamado CRAFTER, para recibir esta subvención de la agencia europea Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA).

El proyecto cuenta con la colaboración de la UAB, que excava el yacimiento de La Bastida desde hace una década, y el Ayuntamien-to de Mula, en la comunidad de Murcia, como instituciones socias de ASBA.

La convocatoria del programa de subvenciones "Europa Creativa", para proyectos de cooperación relacionados con el Año Europeo del Patrimonio Cultural 2018 (AEPC 2018), se destina a promover la herencia cultural europea, con recursos compartidos, fomentando la toma de conciencia de la historia y arte del continente y sus valores comunes.


El objetivo de CRAFTER es reavivar la cerámica tradicional, tomando como inspiración las producciones cerámicas de la Edad del Bronce europea.

Para conseguir este objetivo, se realizarán una serie de actuaciones que comenzarán ya en 2018 y tendrán lugar hasta el final de 2019 y en el que participarán expertos en patrimonio cultural y artesanos locales.

La UAB actuará como coordinadora científica para la transferencia de conocimiento del proyecto, garantizando la orientación científica y la calidad de los resultados, y participará activamente en el asesoramiento sobre los recipientes cerámicos de la Edad de Bronce.

En el proyecto CRAFTER liderado por la ASBA, además de la UAB y el Ayuntamiento de Mula, participan otros cinco organizaciones: el Museo Ciudad de Paracin (Serbia), la Academia Húngara de Ciencias y el Museo Déri de Debrecen (Hungría), la asociación EXARC (Holanda) y el Museo Estatal de Prehistoria de Halle (Alemania).

De los 77 proyectos internacionales que se presentaron a la convocatoria del Programa "Europa Creativa", la EACEA ha seleccionado 29.

(diariovasco.com)   4/7


 Preparan el XVII Workshop sobre
métodos rápidos y automatización en microbiología alimentaria 
Con el objetivo de ampliar y difundir los conocimientos teóricos y prácticos sobre métodos innovadores para detectar, contar, aislar y caracterizar rápidamente los microorganismos, y sus metabolitos, habituales en los alimentos y el agua, se prepara una nueva edici-ón, la décimo séptima del Workshop sobre métodos rápidos y automatización en microbiología alimentaria.

El evento tendrá lugar en la Facultad de Veterinaria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB; Bellaterra, Cerdanyola del Vallès), del 20 al 23 de noviembre de 2018 y está dirigido a directores y técnicos de industrias consultorías y laboratorios agroalimentarios, y de otros sectores (microbiológico, biotecnológico, clínico, farmacéu-tico, cosmético, químico, medioambiental, etc.); inspectores y demás personal de la administración; estudiantes de grado y postgrado, personal técnico y profesores universitarios; personal de otros centros de investigación; etc.

Más información

(eurocarne.com)   4/7


 La Copa Catalunya arrenca el 28 de juliol

 

 L'Esportiu 3/7 Dies Internacionals i Mundials
 de
Juliol i Agost


 

JULIOL

11 de juliol - Dia Mundial de la Població
13 de juliol - Dia Mundial del Rock
15 de juliol - Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut
17 de juliol - Dia Mundial de l'Emoji
18 de juliol - Dia Internacional de Nelson Mandela
26 de juliol - Dia dels Avis
28 de juliol - Dia Mundial contra l'Hepatitis
30 de juliol - Dia Mundial contra el Tràfic de Persones
30 de juliol - Dia Internacional de l'Amistat

AGOST

  9 d'Agost - Dia Internacional dels Pobles Indígenes
12 d'agost - Dia Internacional de la Joventut
19 d'agost - Dia Mundial de l'Assistència Humanitària
21 d'agost - Dia Internacional de Commemoració i Homenatge a les Víctimes del Terrorisme
23 d'agost - Dia Internacional del Record de la Tracta d'Esclaus i la seva Abolició
29 d'agost - Dia Internacional contra els Assajos Nuclears
30 d'agost - Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades ACS vende su participación en 11 comisarías de los Mossos al fondo RiverRock 
A través de su filial Iridium, ACS ha llegado a un acuerdo con el fondo británico RiverRock European Capital Partenrs, para venderle el 80% de su particiación en 11 comisarías en Catalunya.

Se trata de la participación que tiene en Remodelación Ribera Norte (RRN), Cesionaria del Vallés Occidental (CVO) y Manteniment i Conservació del Vallés (MCV) y que está valorada en unos 57 millo-nes de euros. El precio de la operación se ha fijado en 21 millones de euros y está pendiente del visto bueno de las autorida-des para ejecutar la compraventa.

En comunicado, Iridium ha asegurado que "seguirá jugando un rol importante en la gestión y la operación de los proyectos, manteni
endo un 20% de participación junto a una presencia relevante en los órganos de gobierno de dichos proyectos y dando soporte a los mismos de idéntica manera a como venía haciéndolo hasta el presente".

RRN lleva en operación desde el año 2008, mientras que CVO y MCV desde el año 2006. Los ingresos de los proyectos están basados en pagos por disponibilidad con hasta 14 años de plazo restante en los derechos de superficie. Los proyectos han sido financiados con deuda a largo plazo.

Iridium es la empresa del Grupo ACS que se encarga de la promo-


ción, financiación, inversión, gestión, explotación, administración, mantenimiento, conservación, rehabilitación y acondicionamiento de todo tipo de concesiones administrativas relativas tanto a infraestruc-turas de transporte como a infraestructuras de equipamiento público.

ACS ha vendido un 80% de Vallés Occidental, firma que construyó, mantiene y tiene alquiladas a la Generalitat de Catalunya cinco edificios que albergan comisarías del cuerpo de los Mossos d'Esqua-dra en las localidades de Barberà del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat, todos ellos de la provincia de Barcelona.

También ha vendido el mismo porcentaje de la sociedad Manteniment i conservació del Vallés, concesionaria de cinco edificios arrendados a la Generalitat como comisarías de los Mossos en las localidades barcelonesas de Montcada i Reixac, Ripollet, Terrassa, Cerdanyola del Vallès i Santa Perpètua de la Mogoda.

De igual forma, ha traspasado a RiverRock el 80% de Remodelación Ribera Norte, concesionaria en este caso de tres edificios alquilados a la Generalitat de Catalunya, así como la conservación de un cuarto edificio. En este caso, albergan la comisaría central de los Mossos en Sabadell.

(catalunyapress.es)    30/6


El Sincrotró Alba convida a la ciència als alumnes de primària.


 
El passat dijous dia 28, es van obrir les inscripcions de la Missió ALBA, projecte educatiu que veurà la llum el proper curs, en què podran participar un màxim de 250 classes de 5è i 6è de Primària de tota Espanya.Una missió, quatre etapes: matèria, força, energia i llum. L'ALBA busca nens i nenes que s'atreveixin amb la ciència del Sincrotró! Des d'avui, els seus professors ja poden inscriure les seves classes a missioalba.cat. El projecte educatiu es llança per primera vegada el curs escolar 2018-2019 i podran participar, de forma totalment gratuïta, fins a 5.000 alumnes. Els continguts de la Missió ALBA responen a les exigències del currículum oficial per aquesta etapa educativa, incloent una guia didàctica adaptada per a cada comunitat autònoma.

Missioalba.cat allotja quatre laboratoris virtuals. Sota el lema de fer visible l'invisible, en cada etapa el personal científic i enginyer del Sincrotró planteja un repte als equips participants, una incògnita científica que la classe investigarà experimentant a l'aula. Seguint les instruccions de l'equip del Sincrotró, els alumnes hauran de trobar la resposta científica al repte i, si encerten, podran passar a la següent etapa fins arribar a la meta final de la Missió ALBA.

Equips de tota Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps, i al final, com tota missió, tindrà la seva recompensa. Videoconferències amb el personal científic que els ha animat a
experimentar o material promocional de la Missió seran alguns dels


premis que se sortejaran entre els equips que hagin aconseguit supe-rar cada etapa.

Els objectius fonamentals del projecte són fomentar vocacions científiques transmetent una visió propera, positiva i motivadora de la ciència i de les professions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), oferir als docents recursos per treballar la ciència per projectes i de manera experiencial i donar a conèixer entre la comunitat educativa la tasca científica del Sincrotró ALBA. El Sincrotró ofereix una eina perfecta per cobrir els contingut del currículum científic de primària d'una manera pràctica i vivencial.

Impulsat pel Sincrotró ALBA, la Missió ALBA compta amb el suport de l'Obra Social "La Caixa" i ha estat produït en col·laboració amb la cooperativa Eduxarxa.


 El Tren dels Llacs Panoràmic,
les millors vistes sobre raïls. 
· En circulació durant l’estiu, els viatgers podran gaudir d’unes vis-
    tes extraordinàries gràcies als vidres panoràmics del tren que fa
    el trajecte entre Lleida i la Pobla de Segur.
· El Tren dels Llacs panoràmic, adaptat a les persones amb mobi-  
    litat reduïda, estarà en marxa al juny, els dies 23 i 30, al juliol, els
    dies 21 i 28, i a l’agost, el 4 i el 11.

Un any més, el Tren dels Llacs Panoràmic circularà durant els mesos de més calor: el 23 i 30 de juny, el 21 i 28 de juliol i el 4 i 11 d’agost. Es tracta d’una interessant proposta per a l’estiu, dirigida a les famílies i grups d’amics que vulguin descobrir de ben a prop el territori català d’una forma diferent i original.

Durant el trajecte, els usuaris viatjaran amb el màxim confort amb les noves unitats a la línia Lleida La Pobla, estrenades fa dues temporades. El seu disseny interior és obert i diàfan, gràcies a les grans dimensiones de les finestres, les quals brinden unes vistes espectaculars de l’entorn que voreja tot el trajecte.

Amb el sistema de climatització, els usuaris poden gaudir del paisatge i tot el que ofereix el territori durant l’estiu. A més, compten amb servei d’informació al viatger amb equips de megafonia, intèr-fons i endolls a l’interior per carregar qualsevol aparell electrònic. Els trens estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i disposen d’espais per col·locar cotxets de nadons, bicicletes i cadires de rodes.

Els trens tenen una longitud d’uns 50 metres i tenen una capacitat màxima per a 104 viatgers asseguts cadascun.

Viatge en el temps per descobrir els atractius del territori

Per altra banda, està ja en marxa des de l’abril i fins al 3 de novembre el Tren dels Llacs que convida a un viatge en el temps. Gestionat pel Grup FGC, aquest tren turístic ofereix una experiència única i inoblidable dirigida a tots els públics.

El tren, que igualment al Panoràmic inicia el seu recorregut a Lleida i finalitza a la Pobla de Segur, compta amb un servei de guiatge que explica els diferents punts per on passa. En el transcurs del viatge, els usuaris passen per 41 túnels i 31 ponts d’una gran bellesa.

Viatjar en el Tren dels Llacs és tota una experiència en si mateixa. Des del primer instant, els viatgers viuen un nou món de sensacions, ja que poden degustar productes típics del territori i tastar coca de recapte. A més, tenen l’oportunitat de descobrir altres atractius del territori amb l’oferta complementària de diferents visites, com, per exemple, el “Tast Pallarés”: visita per assaborir els productes del Pallars; “Un Tomb per la Pobla de Segur”: sortida per gaudir els secrets modernistes d’aques-ta localitat; “Les Botigues de Salàs”: viatge nostàlgic en el temps; “Gerri de la Sal”: visita dels salins i “La Llum de la Vall Fosca”: excursió per visitar el bressol de l’energia hidroelèctrica a Catalunya.

Aquest servei turístic, que enguany celebra la seva desena temporada, va néixer l’any 2009 amb l'objectiu de convertir-lo en un referent que contribueixi a la dinamització econòmica de les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà.

Per a més informació: http://www.trendelsllacs.cat/


 Los vitrales modernistas de Cerdanyola declarados Bien Cultural de Interés Nacional.


 
El “Tríptico de las Damas” es una obra del vidriero alsaciano Ludwig Dietrich von Bearne que data del 1910.

La Generalitat ha declarado Bien Cultural de Interés Nacional los vitrales modernistas del "Tríptico de las Damas" de Cerdanyola y ha decidido proteger el entorno del Castillo de Gelida.

De grandes dimensiones, el "Tríptico de las Damas", formado por tres plafones de vitral plomado con esmalte, es atribuido al vidriero alsaciano Ludwig Dietrich von Bearne, representan dos escenas diferentes.

Fueron realizados hacia 1910 para la residencia de Evarist López, durante las obras de reforma de un edificio preexistente que había funcionado como teatro-casino (Can Domènech), bajo la dirección del arquitecto municipal Eduard Maria Balcells Büigas.

La reforma tenía como finalidad crear una lujosa torre de veraneo; y la intervención se concentró, sobre todo, en el enriquecimiento de la fachada, en la decoración interior y en la valla del jardín.

También se añadió la puerta, la marquesina de hierro forjado y las lentejuelas con relevos florales, y se incorporaron las Damas de

Cerdanyola, los tres plafones considerados un punto culminante del vitral modernista catalán.

En 1963, el edificio se convirtió en los laboratorios farmacéuticos Domènech y el edificio pasó a ser propiedad municipal en la década de los 90 y finalmente fue incluido en el Plan Especial del Patrimonio Arquitectónico y Arqueológico de Cerdanyola.

Los vitrales fueron retirados del edificio en 1984 antes de que el Ayuntamiento adquiriera el inmueble y después participaron en una exposición en la Fundación Miró.

Estuvieron en manos privadas hasta julio de 2009, cuando fueron adquiridos por el Consorcio Urbanístico del Centro Direccional de Cerdanyola, que los depositó en el Museo de Arte de Cerdanyola, con lo cual volvieron a su ubicación original, junto con el resto de cristaleras de la casa, que también volvieron a la población vallesana.

El gobierno catalán también ha aprobado delimitar un entorno de protección del castillo de Gelida, para garantizar la preservación de los espacios que dan apoyo ambiental al monumento. EFE

(lavanguardia.com) 26/6 Activitats al Parc de Collserola durant l'estiu. 

Juguem al Parc a l'estiu, al Centre d'Informació

Amb una divertida gimcana descobrirem els diferents elements que configuren l'alzinar i les relacions que s'estableixen entre ells. Activitat lúdica guiada.
Edat: de 8 a 12 anys.  -  Preu: 109,10 € per cada grup de 25 persones  -   Horari: de 10,30 a 13,30 h
Màxim d'assistents 4 grups de 25 persones  -   Durada: 3 hores


Visita el Parc a l'estiu, al Centre d'Informació.

Farem de detectius a la natura. A la frescor de l'alzinar, investigarem i trobarem pistes sobre la vida discreta dels animals que viuen al bosc. Quins misteris ens amaguen? Activitat lúdica guiada. És una activitat curta, amb una durada d'hora i mitja per grup, per a 2 grups consecutius.
Edat: de 4 a 7, o de 8 a 12 anys. *    -   Preu: 109,10 € per a 2 grups de 25 p. ( nens i nenes de la mateixa edat)
Horari: el lr grup de 10,30 a 12 h, i el 2n grup de 12 a 13,30 hores
Màxim d'assistents 2 grups de 25 persones    -   Durada: 1 hora i mitja cada grup.


La granota del pantà, al pantà de Vallvidrera.

Als entorns del pantà, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta d'un ambient aquàtic. Trobarem granotes? Activitat lúdica guiada. És una activitat curta, amb una durada d'hora i mitja per grup, per a 2 grups consecutius.
Edat: de 4 a 7 anys.   -   Preu: 109,10 € per a 2 grups de 25 persones - Horari: el 1r grup de 10,30 a 12 h, i el 2n grup de 12 a 13,30 hores
Màxim d'assistents 2 grups de 25 persones    -   Durada: 1 hora i mitja cada grup


Matinals a Collserola

Si voleu caminar i fer esport a Collserola, us proposem conèixer els diversos ambients de la serra i descobrir indrets amagats... us oferim una excursió de la mà dels nostres guies. Edat: superior a 12 anys.
Preu: 109,10 € per cada grup de 25.    -   Horari: de 10,30 a 13,30 hores.   -   Màxim d'assistents: 4 grups de 25
Durada: 3 hores Al Centre d'informació Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera. Itinerari 2: Des del Pantà de Vallvidrera fins al Turó d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera. Itinerari 3: Des del Centre d'Informació a Barcelona.


Visita a la granja de Can Coll

Activitat guiada on els nens i nenes podran veure els animals de la granja de Can Coll, saber de què s'alimenten i observar com es comporten. És una activitat curta adreçada a 2 grups consecutius.
Edat: o de 4 a 7, o de 8 a 12 anys. *     -   Preu: 109,10 € per a 2 grups de 25 persones.
Horari: el 1r grup de 10,30 a 12 h, i el 2n grup de 12 a 13,30 hores.  -   Calen 2 grups de 25 p. (de la mateixa edat)
Durada: 1 hora i mitja cada grup


Visita a la granja i al bosc de Can Coll

Visita guiada a la granja de Can Coll i itinerari pels boscos de l'entorn on mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta dels elements de la natura que ens envolta.
Edat: de 4 a 7 o de 8 a 12 anys. *   -   Preu: 109,10 € per cada grup de 25 p. (de la mateixa edat)
Horari: de 10,30 a 13,30 h-   -   Màxim d'assistents 2 grups de 25    -  Durada: 3 hores.


* Aquestes activitats es preparen per a una única franja d'edat, o de 4 a 7 anys, o de 8 a 12 anys.

En tots els casos, si el grup es vol quedar a dinar per la zona, ho pot fer a les àrees de lleure properes als dos centres: l'Àrea del Torrent de Can Coll (tancada els dimarts, i vacances del 22 de juliol al 17 d'agost). o a l'Àrea de Santa Maria de Vallvidrera (tancada els divendres). El recinte del Centre d'Educació Ambiental Can Coll estarà obert fins a les 15 hores.


 Intermedic sube su ofensiva en Oriente y se alía con Amico para abrir mercado en Arabia Saudí


 
La compañía especializada en el desarrollo y fabricación de plataformas láser para uso quirúrgico y estético abre mercado en Arabia Saudí, tras tener presencia comercial en Irán, Jordania o Emiratos Árabes.

Intermedic sube su ofensiva en Oriente Medio. La compañía española, especializada en el desarrollo y fabricación de plataformas láser para el uso médico-quirúrgico y estético, abre nuevo mercado en el continente asiático, con el desembarco en Arabia Saudí. La compañía facturó más de cuatro millones de euros en 2016. Según han explicado fuentes de la compañía a PlantaDoce, el grupo ha cerrado un acuerdo de distribución con Amico, empresa fundada en la década de los setenta y uno de los principales operadores del sector distribuidor de productos de atención médica. La empresa, propiedad de Xavier Arcusa, ingeniero de telecomunicaciones, y su esposa Mailin Franco, médico cirujano, está afincada en el Parc Tecnològic del Vallès, en la localidad barcelonesa de Cerdanyola del Vallès. La compañía cuenta con acuerdos comerciales en países asiáticos como Irán, Jordania, Kuwait o Emiratos Árabes.

La sede de Intermedic se encuentra en el número 8 de la calle Boters de Cerdanyola del Vallès, aunque la empresa también cuenta con una oficina comercial en Madrid, concretamente en el número 59 de la calle Ocaña.
La comercialización de Intermedic tiene dos distintas líneas de nego-cio: la dermoestética, orientada a dermatólogos, cirujanos plásticos, y la quirúrgica, orientada a cirujanos generales, cirujanos maxilofaciales, otorrinolaringólogos, oftalmólogos, neurocirujanos, ginecólogos, cirujanos vasculares y urólogos, entre otros especialistas. Intermedic se fundó en 1996 por la adquisición de Frank Line Medical Systems, empresa fabricante de láser quirúrgico desde 1982. Desde 1999, Intermedic ha ampliado su cartera de plataformas láser y desde 2003 exporta su marca al extranjero, teniendo presencia en más de cuarenta países en la actualidad. Según explican desde el grupo, la empresa trabaja con más de una decena de distribuidores comerciales.

Los equipos de Intermedic se pueden encontrar en grandes grupos hospitalarios, policlínicas y clínicas privadas. Algunos de esos centros son el Centro Médico Teknon, la Clínica Planas, el Hospital Ruber Internacional, Clinique Saint George (Niza, Francia) y el Hospital Universitario Sagrado Corazón, entre otros. La compañía emplea directamente a más de cincuenta personas y en el ejercicio 2016 facturó 4,5 millones de euros, según los últimos resultados depositados en el Registro Mercantil por la empresa catalana.

(plantadoce.com) 26/6


 El Corte Inglés escoge  L’Hospitalet para rodar
su spot de verano 
L’Hospitalet es una de las localizaciones elegidas para el rodaje del spot de ‘Las Rebajas de El Corte Inglés’ que se emitirá en toda España este jueves

El Corte Inglés ha escogido tres localidades catalanas para el rodaje del spot de rebajas de verano que se emitirá en las televisio-nes de toda España durante esta temporada de verano. Barcelona, Cerdanyola del Vallès y L’Hospitalet de Llobregat han sido los tres municipios donde se ha llevado a cabo el rodaje.

El campo de béisbol de L’Hospitalet se ha convertido en uno de los escenarios principales de la publicidad de los grandes almacenes, donde se ha rodado durante tres días este spot veraniego.

La promoción se basa en el lema ‘¿Vamos de rebajas?’, al ritmo de la canción ‘Breathe’ de Jax Jones versionada por Ina Wroldsen. Así, se verá una campaña en donde la emblemática bolsa roja de ‘Las Rebajas de El Corte Inglés’ es la protagonista.

La campaña se estrena en televisión este jueves 28 de junio por la noche con dos spots de 25 segundos. También se han desarrollado versiones reducidas de 10 segundos y otras piezas que se inserta-rán en diarios, revistas, exterior, internet, radio, etc. Es decir, que L’Hospitalet se transporta este verano durante unos segundos a los hogares, coches, móviles… de toda España.


 (Foto: El Corte Inglés)


(elllobregat.com)    26/6
 L'Estiu és Gran
 Del 2 al 31 de juliol

 
Programa


DIMECRES 11 a les 18:30 h. Cicle de benestar : "intel.ligencia emocional" A la Sala d'Enric Granados (Biblioteca Municipal)

DIJOUS 12 a les 18:00 h Visita comentada a l'exposició "Entusiasme MACBA al MAC". Al Museu d'Art de Cerdanyola


DIVENDRES 13 a les 22:00 h. Cicle de cinema a la fresca: "Perfectes desconeguts" A la Plaça de l'Abat Oliba

DIUMENGE 15 a les 22:00 h. Cantada d'havaneres amb Rom Cremat.  A la Plaça de l'Abat Oliba
DIMECRES 18 a les 18:30 h. Cicle de benestar : "Dolors i remeis naturals". A la Sala d'Enric Granados (Biblioteca Municipal)

DIVENDRES 20 a les 22:00 h. Presentació del Curtmetratge : "L'Estigma" al Festival Fantosfreak.  Al Parc del Turonet

DIMECRES 25 a les 18:30 h. Cicle de Benestar: "Alimentació bio-ecològica" A la Sala d'Enric Granados (Biblioteca Municipal)

DIVENDRES 27 a les 22:00 h. Cicle de cinema a la fresca: "CICLE DE CURTMETRATGES" A la Plaça de l'Abat Oliba

DIUMENGE 29 a les 22:00 h. Ball a la fresca a càrrec de: "L'ORQUESTRA FRANQUESINA" A la Plaça de l'Abat Oliba


 Horaris d’estiu
dels serveis municipals 
Coincidint amb l'estiu alguns equipaments i serveis municipals varien els seus horaris per adaptar-se a les necessitats de la ciutadania en aquesta època de l'any

Biblioteca Central de Cerdanyola: des del 29 de juny i fins al 3 de setembre, el seu horari serà de dilluns a dijous de 15:30h a 20,30h i els dimecres i divendres de 10h a 14h.

Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver:. els dimecres, dijous i divendres de 17h a 20h; els dissabtes d’11h a 14:30h i de 16:30h a 20h; i els diumenges i festius de 10:30h a 14:30h. El 30 de setembre finalitza l’horari d’estiu.

Pel que fa a l'Església romànica de Sant Iscle estarà oberta el tercer diumenge de mes de 10 a 14 h i a les 12 h es fa una visita guiada. L'agost es tanca.

Jardí Ca n’Ortadó: romandrà tancat fins a nova data que s'anunciarà oportunament.

Museu d’Art de Cerdanyola: durant el juliol l’horari serà l’habitual. Durant l’agost solament obren els caps de setmana: dissabte de 17h a 20h i els diumenges i festius d’11 a 14h.

Complex Esportiu Municipal de Can Xarau: la instal·lació romandrà tancada entre l'1 i el 31 d’agost. Durant el juliol, l’horari de piscina és l’habitual i el d’oficina serà de dilluns a divendres de 8:30h a 14h. Les persones abonades a la piscina podran utilitzar la piscina del Turonet durant el mes d'agost.

Parc Esportiu Municipal Guiera: el mes d’agost la instal·lació romandrà tancada per reformes i treballs de manteniment. Durant el mes de juliol l’horari de la piscina és l’habitual.

Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC): del 2 de juliol fins al 31 d'agost (ambdós inclosos) l'horari serà de 8:30h a 14h. Al setembre torna a l’horari habitual.

Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC): romandrà tancada entre el 6 d’agost i el 5 de setembre; no hi haurà atenció al públic fins al 10 de setembre. Les persones usuàries que vulguin informació o presentar alguna queixa sobre qüestions de consum poden fer-ho trucant al 012.

Arxiu Municipal: l‘arxiu estarà tancat entre el 3 i el 20 d’agost. La resta de l'estiu, l'horari serà de 9:30h a 15h.

Deixalleria Municipal: durant el juliol i l’agost l’horari és: els dilluns de 16:30h a 19:30h, de dimarts a divendres de 9,30h a 14h i de 16:30h a 19:30h i els dissabtes de 9,30h a 13,30h. Les tardes romandrà tancada.

Servei Local de Català: fins al 15 de setembre les oficines obriran en horari de matí, de 10h a 13h. Al mes d'agost el servei romandrà tancat del 13 al 19.


Mercat Municipal de Les Fontetes: del 30 de juliol al 30 d'agost romandrà tancat, per la realització de treballs de reforma. El mercadal dels divendres es farà, tot i que en funció de la marxa dels treballs es podria produir alguna alteració del previst.

Mercat Municipal de Serraperera: els divendres del mes d'agost tanquen per la tarda i l'horari serà de 7h a 14:30h. La resta de dies de la setmana l'horari serà l'habitual: dilluns de 8h a 13h; dimarts, dimecres i dijous de 8h a 14h; i dissabtes de 7h a 14:30h.

Espai Infantil: tanca el mes d’agost i els dies 30 i 31 de juliol. Durant el juliol l'horari és: dimarts i divendres de 10 a 14 hores, i de dilluns a divendres de 17 a 19 hores.

Casal de Joves: tanca el mes d’agost i els dies 30 i 31 de juliol. Duran el juliol, el seu horari és de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 17h a 20:30h.

Cementiri Municipal: els nous horaris d’estiu estaran vigents de l’1 de juliol al 2 de setembre i seran: dilluns, dimarts, dijous, i divendres de 8 a 14,15h. Els dissabtes i diumenges de 8 a 14h. El dimecres el cementiri estarà tancat.


   
               
                Cerdanyola del Vallès FC,
Briones és nou fitxatge 
Marc Briones, porter de 20 anys procedent del CF Juv 25 Septiem- bre,Club de futbol històric situat a la ciutat de Rubí. Fundat el 1968. Amb 23 equips Futbol Base i un primer equip miltando a 3a Catalana; s'incorpora al projecte verd-i-blanc per a la temporada que ve!.

El Cerdanyola del Vallès tanca un fitxatge per a la porteria i mirant al futur.

Briones decideix donar el pas a Tercera Divisió i eren molts els pretendents interessats pel meta. El Cerdanyola del Vallès pretén tancar diversos fitxatges d'aquí al final d'estiu.

Per la seva banda el club s'explica: "Estem confeccionant una plantilla de garanties per lluitar per tot. En totes i cadascuna de les categories en què competim. Aquí no descansa ningú. Estimem el que fem"

La temporada que ve és prometedora

 


    

                Tal mes de juny de fa 50 anys                              Mesos anteriors 

 
Biomassa per netejar aigües   contaminades


 
 
Un equip d’investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona treballa per desenvolupar mètodes basats en la reutilització de residus vegetals per eliminar metalls tòxics de les aigües residuals. Han realitzat un experiment al Sincrotró ALBA per entendre com la biomassa de pi captura metalls pesants presents a l’aigua contaminada.
Cerdanyola del Vallès, 5 de juny del 2018 El desenvolupament de tècniques de baix cost per capturar metalls tòxics presents al medi ambient és un dels objectius més importants en ciències ambientals.

Aquests metalls estan presents en les aigües residuals degut a la contaminació produïda per diferents indústries. Un estudi recent realitzat al Sincrotró ALBA pretén obtenir informació clau pel desenvolupament de sistemes de tractament d’aigües que permetin capturar aquests metalls contaminants.

La biomassa és un material orgànic que pot adsorbir metalls del medi. El procés d’adsorció es basa en la retenció dels contaminants en una superfície sòlida anomenada adsorbent. En aquest estudi, com a adsorbent, s’investiga la biomassa de pi i materials derivats: biochar de pi (biomassa tractada a altres temperatures) i biomassa de pi que conté partícules d’òxid de titani. Aquests, un cop polvoritzats, es van posar en contacte amb mostres d’aigua que tenien una mescla de metalls pesants: crom, coure, cadmi i/o plom. Aquestes mostres es van analitzar amb la tècnica d’espectroscòpia d’absorció de raigs X que es realitza a la línia de llum CLAESS de l’ALBA. Amb la línia es poden detectar les diferents espècies químiques presents a la mostra a partir del seu espectre d’absorció.

Aquesta tècnica amb llum de sincrotró permet estudiar directament el canvi que pateixen aquests metalls pesants a l’entrar en contacte i ser adsorbits per la biomassa. Els treballs preliminars van mostrar que la biomassa amb partícules d'òxid de titani té millor capacitat d'adsorció per als contaminants estudiats.
 De l’adsorció a la reutilització

"És la primera vegada que analitzem biomassa i la seva interacció amb metalls pesants a la línia CLAESS de l’ALBA. Aquest mètode d’adsorció amb biomassa pot ser molt útil en zones amb certes quantitats de residus vegetals aprofitables, com en els conreus de cafè, sucre de canya o cacau", comenta Cristina Palet, responsable de l’estudi. A més a més, aquesta tècnica té un altre gran avantatge, i és que els metalls capturats per la biomassa son susceptibles de ser recuperats, i en el millor dels casos potser sigui possible la seva reutilització en la indústria.

D’entre totes les tècniques de separació que es fan servir per extreure metalls pesants d’aigües contaminades, l’adsorció és una de les més avantatjoses gràcies a la seva alta eficiència, el seu baix cost i la facilitat per utilitzar-la. La biomassa, al seu torn, és un material natural d’origen vegetal que es planteja com una alternativa econòmica i ecològica als adsorbents tradicionals.

Un dels metalls estudiats en aquesta investigació és el crom. Aquest element (en la forma de Cr6+) és un dels més problemàtics pel medi ambient degut a la seva alta toxicitat pels éssers vius. El crom s’allibera en certes quantitats a les aigües residuals, principalment en relació amb els processos de tinció, tant de la indústria tèxtil com la de pells.

Una vegada s’hagin analitzat a fons els resultats, s’espera poder entendre amb més detall el funcionament dels processos d’adsorció amb biomassa en general, i amb biomassa de pi en particular. Això permetria poder netejar de forma fàcil, sostenible i ecològica les aigües contaminades amb metalls pesants.

(cells.es)El Cerdanyola CH. es reforça
després de l'ascens de categoria.
 
Una vegada que el Cerdanyola CH ha aconseguit tornar a la categoria de Nacional Catalana que va abandonar fa dotze mesos, les plantilles comencen a reforçar.se cara a la temporada que ve. La porteria del primer equip la defensarà Baptiste Bonneau mentre que en l'atac es configura la incorporació del golejador Ignasi López.

El Cerdanyola CH ja ha fet oficial la incorporació de Baptiste Bonneau a la plantilla del primer equip masculí. Bonneau és el porter titular de la selecció francesa des de fa quatre anys i s’estrenarà a l’hoquei català i espanyol amb la samarreta del Sarda.

Baptiste Bonneau, de 24 anys, arriba procedent del Nantes Atlantique Rink Hockey, un dels clubs habituals de la primera divisió francesa. La temporada passada van aconseguir el subcampionat a la Copa de França.

Com a internacional amb la selecció francesa, Baptiste Bonneau,
va ser quart a la Copa de les Nacions l’any 2017 i cinquè al campio-nat d’Europa 2016. A més, va participar en la primera edició dels World Roller Games a la Xina l’estiu passat.
Per la seva part Ignasi López també s'incorpora a la plantillat del primer equip masculí que disputarà la lliga Nacional Catalana. López, de 23 anys, torna al club on va créixer després de disputar l’última temporada a l’Ok Lliga amb el CP Voltregà.

Ignasi López es va formar com a jugador d’hoquei patins en els equips de la base del Cerdanyola CH i sempre s’ha mantingut com un fidel seguidor del Sarda. El jugador, que ha estat campió d’Espanya en set ocasions, va sortir de Cerdanyola per completar la seva formació al FC Barcelona.

La primera temporada com a sénior la va jugar al PHC Sant Cugat a la Primera Divisió estatal. La seva qualitat com a golejador el va portar a fer el salt a l’Ok Lliga amb el Maçanet. El seu següent club va ser el Ploneu – Lauvern, on va viure l’experiència de competir en la màxima categoria francesa. Un any després, va tornar a l’hoquei català per disputar l’Ok Lliga amb el CP Voltregà.
    
La Nova Seu Central de Stradivarius es troba al Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès, un dels pols d'activitat econòmica més importants de la metròpoli de Barcelona.

El nou edifici, projectat per Batlleiroig Arquitectura, consta de 33.000 m² d'oficines que es desenvolupen en 3 plantes i una planta baixa d'aparcament amb capacitat per a 287 vehicles.

Els espais de treball, inundats de llum natural, es caracteritzen per ser diàfans, de gran mida i amb altures lliures de 4,5 metres en algunes zones.

La sostenibilitat és la base del disseny d'unes façanes que es caracte-ritza per un sistema interactiu de lamas verticals que més enllà d'una imatge atractiva i molt singular li aporten funcionalitats de gran valor que garanteixen eficiència energètica i reducció de consums mitjançant sistemes demòtics de gestió.

La reducció de consums d'aigua, la selecció de materials reciclables i de proximitat així com el connexionat a la xarxa de Districte-Calefacció permetran que l'edifici pugui obtenir una certificació LEED.

Autors: Enric Batlle. Joan Roig, Albert Gil - Arquitectes
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
 
Aquest dijous se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang, per homenatjar totes les persones que donen sang per ajudar a salvar vides.

Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.

L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa 15 anys el Dia Mundial del Donant de Sang.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.

Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.


Dona el millor de tu. Dona sang


 
A Cerdanyola,  la unitat mòbil es situarà a la zona del Mercat Municipal de Les Fontetes

De 9:30 a 13:30 h i de 17 a 21 hores

Al Mercat Municipal de Les Fontetes ( Av. de la Primavera amb carrer dels Reis).

Organitza: Banc de Sang i Teixits

  Anima més persones a donar


Presentació de l’acord entre la sala DRESDEN i el CERDANYOLA CLUB D’HOQUEI.


 
 
La sala de concerts i festes més gran de la ciutat es converteix en patrocinador dels equips femenins del club per un període mínim de dues temporades.

El dimecres 13-06-2018 el Cerdanyola Club d’Hoquei i la Sala Dresden han signat un acord de col·laboració mitjançant el qual la sala de concerts i festes es converteix en el nou patrocinador dels equips femenins del club per un període mínim de dues temporades.

Els equips femenins del club degà de l’hoquei patins lluiran el logo de la marca a la part frontal de les seves equipacions. Precisament avui presentem públicament aquestes equipacions a la vegada que donem a conèixer públicament aquest acord al que s’ha arribat.

Precisament en aquests moment l’hoquei femení de la ciutat viu un dels seus millors moments després que l’equip sub-16 del club hagi aconseguit el sots-campionat de Catalunya, el sots-campionat d’Espanya i expectatives de guanyar el torneig de la categoria que es celebrarà properament a Middlesborough (Anglaterra).

Actualment la Sala Dresden manté en vigència un acord de patrocini amb el Club d’Handbol Cerdanyola pel patrocini dels seus equips femenins i aquest es mantindrà igualment per a les dues properes temporades. Amb la qual cosa, es segueix desen-

        

volupat una estratègia de retorn social de l’empresa respecte a la ciutat per la via de fomentar la pràctica esportiva femenina, tant de competició com de base, així com la col·laboració i proximitat amb el teixit associatiu de la ciutat.

El Cerdanyola Club d’Hoquei i la Sala Dresden mostren públicament la seva gran satisfacció per l’acord subscrit i estan plenament convençuts que aquesta aliança reportarà molts beneficis comuns a les dues parts per la via de reforçar el desenvolupament dels seus projectes estratègics, el creixement comercial i el valor de les seves marques. 


(cerdanyolach.cat)     
       


La fibra tóxica.


 
El uso del amianto se prohibió en 2002 pero sus efectos sobre la salud siguen vigentes.
Las enfermedades causadas por la exposición al amianto afectan a trabajadores, familiares y vecinos próximos a las fábricas.
En España no existe un registro de personas que hayan estado en contacto con el asbesto.

El amianto, o asbesto, es un mineral que fue muy valorado en la construcción: se podía triturar con facilidad y mezclado con cemento dio origen a un material milagroso para la época: el fibrocemento, con el que se hacían las famosas placas de uralita. Pero este “producto milagro” traía consigo peligros para la salud de los trabajadores.

El amianto se prohibió en España en 2002 pero las consecuencias de la exposición al asbesto despiertan ahora. El período de latencia, dado que los síntomas tardan entre 20 y 40 años en manifestarse, ha retrasado hasta ahora las consecuencias de su exposición.

En 1977, la Organización Mundial de la Salud declara que el asbesto es cancerígeno. Según un estudio de la Unión Europea, de aquí a 2030, medio millón de personas morirán en Europa de cáncer por la exposición al amianto.

El Col·lectiu Ronda , un buffet de abogados de Barcelona, lleva en Cataluña más de 500 casos de ex trabajadores que trabajaron en


la  empresa Uralita, ubicada en Cerdanyola del Vallès (Barcelona). La empresa cerró en 1997 pero los fantasmas del amianto han convertido a este municipio catalán en la zona cero del amianto en España. Numerosos ex trabajadores han denunciado las condiciones de trabajo en la empresa y reclaman que se les reconozcan sus enfermedades como laborales.

El goteo de casos de enfermos a causa del amianto se expande por toda España. En Ferrol y en Cartagena, enclaves de la construcción naval, se trabajaba con amianto dentro de los barcos. Son muchas las familias que ahora saben la causa de la muerte de sus familiares, y han iniciado las demandas para reclamar indemnizaciones. El Hospital de la Vall d’Hebron en Barcelona es el único centro en España que realiza el recuento de fibras de amianto en los pulmones y en un estudio realizado a los trabajadores de Ferrol, concluyeron que los niveles de amianto en su cuerpo eran altamente superiores a los estándares de salubridad.

Los vecinos del barrio toledano de Santa María de Benquerencia hace 2 años que viven angustiados: están rodeados de 90 mil toneladas de residuos con amianto. La empresa Ibertubo cerró en 2002 y abocó sus residuos en 13 parcelas. El problema es que están esparcidos por terrenos que pertenecen a varias administraciones y la retirada pasa por conseguir unas autorizaciones judiciales que parece que nunca llegan.

(rtve.es) 11/6


La UAB produce una empresa para desarrollar una nanomedicina contra el cáncer.


 
Un equipo de investigadores de la Universidad Autónoma de Bar-celona (UAB) ha creado una empresa para impulsar el desarrollo de un sistema para tratar metástasis de cáncer mediante la elimi-nación selectiva de las células madre tumorales.

Se trata de la "spin-off" Nanoligent, creada para impulsar el desa-rrollo del sistema hacia la clínica, que han desarrollado investiga-dores del Instituto de Biotecnología y Biomedicina de la UAB, del Instituto de Investigación del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau y del CIBER de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina.

La terapia que han creado los investigadores está dirigida a blo-quear el desarrollo de la metástasis, principalmente del cáncer colorrectal, a través de nuevas estrategias dirigidas a tipos celula-res definidos, según la UAB.

Esta estrategia consiste en un nuevo sistema de administración de fármacos basado en nanopartículas proteicas que conducen selec-
tivamente el agente terapéutico a las células tumorales, con lo que "se evitan efectos secundarios derivados de la quimioterapia clásica", ha destacado el investigador Antonio Villaverde.

El equipo de científicos está liderado por Esther Vázquez y Antonio Villaverde, de la UAB, y por Ramon Mangues, del Hospital Sant Pau, que ya han creado un prototipo del fármaco y han realizado ensayos en vivo en modelos animales de cáncer colorrectal, que han demos-trado su eficacia, biodistribución selectiva y baja toxicidad.

Según la UAB, la nueva tecnología está avalada por las principales oficinas de patentes internacionales, que son la European Patent Office (EPO) y la United States Patent and Trademark Office (USPTO), que han concedido tres patentes que la protegen y que ya han sido licenciadas a la empresa Nanoligent. EFE

(trt.net.tr) 6/6


Dies Internacionals i Mundials
de
Juliol i Agost 
 
JULIOL

11 de juliol - Dia Mundial de la Població
13 de juliol - Dia Mundial del Rock
15 de juliol - Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut
17 de juliol - Dia Mundial de l'Emoji
18 de juliol - Dia Internacional de Nelson Mandela
26 de juliol - Dia dels Avis
28 de juliol - Dia Mundial contra l'Hepatitis
30 de juliol - Dia Mundial contra el Tràfic de Persones
30 de juliol - Dia Internacional de l'Amistat

AGOST

 
 9 d'Agost - Dia Internacional dels Pobles Indígenes
12 d'agost - Dia Internacional de la Joventut
19 d'agost - Dia Mundial de l'Assistència Humanitària
21 d'agost - Dia Internacional de Commemoració i Homenatge a les Víctimes del Terrorisme
23 d'agost - Dia Internacional del Record de la Tracta d'Esclaus i la seva Abolició
29 d'agost - Dia Internacional contra els Assajos Nuclears
30 d'agost - Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades
 


Diseñan un fotofármaco con potencial terapéutico contra el Parkinson.

 
Científicos del Instituto de Neurociencias de la Universidad de Barcelona (UB), del Instituto de Investigación Biomédica de Bellvitge (IDIBELL) y de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) han diseñado el primer fármaco activado por luz con potencial terapéutico contra el Parkinson, aunque su aplicación clínica aún está lejana.

El nuevo fármaco, denominado 'MRS7145', es efectivo en modelos animales de la enfermedad de Parkinson, según la investigación que publica la revista 'Journal of Controlled Release'.

Se trata del primer fotofármaco con potencial terapéutico para luchar contra la enfermedad de Parkinson, después de que haya sido probado con éxito en ratones de laboratorio.

El equipo que ha desarrollado el fotofármaco ha sido liderado por Francisco Ciruela, de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud de la Universidad de Barcelona, el Instituto de Neurociencias de la UB (UBNeuro) y el Instituto de Investigación Biomédica de Bellvitge (IDIBELL), junto con Kenneth A. Jacobson (EEUU), Ernest G. Nolen (Colgate University, EEUU) y Jordi Hernando (UAB).

El Parkinson es una enfermedad causada por la reducción de la dopamina -neurotransmisor que controla la actividad motora-, debido a la muerte progresiva de las neuronas dopaminérgicas.

La acción de los fármacos convencionales está limitada a menudo por varios factores -falta de especificidad espacial, distribución lenta e imprecisa, etc.- que pueden reducir su eficacia terapéutica.

Además, con el paso del tiempo, la eficacia del tratamiento tradicional contra el Parkinson (levodopa) va disminuyendo, y obliga a aumentar la dosis o bien cambiar el medicamento.

La optofarmacología es una disciplina innovadora que se basa en el uso de la luz -con una determinada longitud de onda- para controlar la actividad de los medicamentos y hacerlos más precisos.

Este primer fotofármaco con potencial terapéutico contra el Parkinson es un derivado fotosensible de un antagonista selectivo del receptor A2A de adenosina.

Algunos antagonistas de los receptores A2A son potenciales fármacos para combatir la enfermedad de Parkinson ya que participan en los mecanismos implicados en el control fino del movimiento.

Este primer fotofármaco es un compuesto químico inactivo hasta que es activado con luz del espectro visible (con una longitud de onda de 405 nanómetros) que no es perjudicial para el organismo.

Una serie de fibras ópticas -implantadas en el cuerpo estriado de los animales de laboratorio- facilita la irradiación de esta región del cerebro, responsable del control de la actividad motora.

Según Francisco Ciruela, "una vez el cuerpo estriado es irradiado con luz violeta, el fármaco activo se libera y bloquea el receptor A2A de adenosina, lo que tiene un efecto facilitador de la actividad de la dopamina".

Según Ciruela, "una precisión espaciotemporal más fina permitirá manipular los circuitos neuronales con más detalle y establecer su funcionamiento con fines terapéuticos y neuroprotectores".

"Hoy, además, hay tratamientos basados en implantar electrodos en el cerebro de enfermos de Parkinson para controlar la actividad eléctrica de las neuronas. Con la misma premisa, las fibras ópticas también podrían hacer llegar la luz a casi cualquier parte del cuerpo", ha concretado.

Según Ciruela, "con un sistema de liberación lenta del fotofármaco, por ejemplo, un parche acoplado con un sistema de irradiación controlado remotamente por una app al móvil, el médico podría controlar de una manera precisa la liberación de la dosis más eficaz del fármaco activo al sitio de acción".

Aunque la aplicación clínica de este fotofármaco en pacientes es un hito aún lejano, esta innovación farmacológica podría abrir camino a buscar nuevas terapias contra el Parkinson. EFE

(laVanguardia) 7/6

El Festival de Blues de Cerdanyola vuelve a ser anual. 
La cita pasó a celebrarse cada dos años en el 2012

El Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès ha anunciado hoy que el Festival Internacional de Blues volverá a celebrarse anualmente, tras hacerse cada dos años desde el 2012. La veterana cita musical comenzó su andadura en 1987 con un único concierto y desde entonces ha ofrecido actuaciones de gigantes de la música negra como Ike Turner, Solomon Burke, Lousiana Red, Buddy Guy, Johnny Copeland o Johnny Winter.

Según han informado el consistorio y la comisión organizadora, la edición del festival en el 2018 tendrá lugar entre el 28 de septiembre y el 7 de octubre, durante diez días. A partir de esta edición, el festival dejará de ser un evento bianual, circunstancia que se daba desde el 2012, y las calles, plazas y locales de la ciudad se llenarán de blues una vez cada año.

El alcalde de la localidad, Carles Escolà, ha destacado la importancia que tiene el Festival Internacional de Blues para la ciudad, ya que se trata de un evento que "proyecta Cerdanyola hacia el exterior". "Durante los días que se celebra, la ciudad se convierte en el epicentro del blues internacional", ha señalado

Escolà, que ha puesto también de relieve el impacto de las actividades que configuran el programa para la ciudad. En concreto, ha destacado que la última edición del festival atrajo cerca de 15.000 visitantes a Cerdanyola.

Por su parte, el miembro de la comisión organizadora Albert Puig ha celebrado que el festival vuelva a celebrarse anualmente porque esto "permite fidelizar al público, trabajar mejor la búsqueda de un posible patrocinador y reconocer la labor de los locales que participan con programación propia".

Puig ha adelantado que, en la próxima edición, el programa de conciertos pasará a tener un segundo fin de semana, con una gran noche el sábado y una sesión matinal el domingo como "puntos fuertes", y se ampliará también una noche de viernes.

La comisión busca también seguir potenciando la programación en los bares, pues, según Puig, estos "hacen un trabajo extraordinario con bandas que en otros festivales son cabeza de cartel".

(elPeriodico.com)


Santa Perpetua de Mogoda contará con una nueva estación de Cercanías, en la línea R8


 
Renfe ha licitado las obras de construcción, con un presupuesto de 2.529.882 euros y un plazo de ejecución de nueve meses

Renfe ha licitado las obras de construcción de la futura estación del municipio barcelonés de Santa Perpetua de Mogoda, que se ubicará en la línea R8 de Rodalies de Cataluña (Granollers Centre - Martorell por Cerdanyola Universitat). Estas actuaciones tienen un presupuesto de 2.529.882 euros y contarán con un plazo de ejecución de nueve meses.

Santa Perpetua de Mogoda contará con una nueva estación de Cercanías, en la línea R8

Actualmente, Santa Perpetua cuenta con una estación de Cercanías situada en la línea R3, que permite enlazar este municipio de la comarca del Vallés Occidental con Barcelona en un tiempo de viaje de 16 minutos. Con la nueva estación se dará servicio a la zona de la Granja Soldevilla y a los barrios de Terrablanca y Can Folguera.

El proyecto para la construcción de la futura estación incluye un nuevo edificio de viajeros, en cuyo vestíbulo se ubicarán un Punto de Atención al Viajero, así como máquinas autoventa y control de accesos. Además, entre las principales actuaciones previstas figuran la ejecución de un paso inferior de conexión entre andenes, sistemas de información al viajero, nuevas marquesinas y ascensores. El proyecto contempla también la urbanización de los accesos y la integración paisajística de las nuevas instalaciones.

Plan de estaciones de Renfe

La construcción de la nueva estación complementa el Plan de Estaciones que Renfe está llevando a cabo también en Barcelona y que contempla la inversión de 100 millones de euros en actuaciones centradas principalmente en la mejora de la accesibilidad, así como otras tareas de modernización de 39 estaciones de los alrededores de Barcelona.

(vialibre-ffe.com)Sabadell pedirá una línea
de tren directa con el
aeropuerto de El PratSe trata de una petición que forma parte de los planes de interna-cionalización para situar a la ciudad en el mapa del área metropo-litana.

Sabadell pedirá una línea de tren directa con el aeropuerto de El Prat.

El Ayuntamiento de Sabadell pedirá a la Generalitat de Catalun-ya una nueva línea de tren que conecte la ciudad con el aeropu-erto de El Prat.

Esta petición que se enmarca dentro de los planes de interna-cionalización que el consistorio ha hecho públicos hoy y que pretenden situar a Sabadell en el mapa del área metropolitana de Barcelona.

Los planes del consistorio pasan por mejorar la red de infraes-tructuras para que se puedan beneficiar no solo a los habitan-tes y empresas de la localidad de Sabadell, sino también a otras del

entorno, como puedan ser Terrassa o  Cerdanyola del Vallès.

"Pediremos una reunión con el nuevo conseller para tratar la creación de una nueva línea ferroviaria que conecte el Vallès con el aeropuerto del Prat", señala el alcalde de Sabadell, Maties Serracant, en un comunicado.

"Necesitamos estar plenamente conectados a escala internacional mediante el aeropuerto de El Prat, necesitamos estar plenamente conectados con el Corredor del Mediterráneo", añade el edil vallesano.

De este modo, la propuesta prevé no incrementar el gasto con nuevas infraestructuras, síno aprovechar la línea ya existente de Rodalies R4, para implementar un tren semidirecto que podría tardar unos 40 minutos entre Sabadell y el aeropuerto.


(lavanguardia.com) 29/5

Primera excavación arqueológica del proyecto ‘Es Molinot’
de Sant Josep.

El programa de 5 años tiene por objeto principal datar el molino del torrent de ses Fonts

 

El codirector del proyecto Toni Ferrer ofreciendo un discurso explicativo a los más de diez asistentes junto a Es Molinot.   25-05-2018
La primera excavación arqueológica para establecer el periodo de construcción del molino harinero de Es Molinot de Sant Josep ha tenido lugar entre el 7 y el 15 de mayo y cuenta con un margen de cinco años para completar el proyecto. El programa está desarrollado por la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) y patrocinado por el Ayuntamiento de Sant Josep, que ha impulsado la iniciativa con 9.000 euros de presupuesto y ayer ofrecieron una charla explicativa a una decena de interesados.

Al frente de la excavación se encuentra el especialista en arqueología hidráulica de la época andalusí y profesora del Departament de Ciències de l’Antiguitat i Edat Mitjana de la Universitat Autònoma, Dra. Helena Kirchner Granell, el también medievalista y profesor asociado del mismo departamento, el Dr. Antoni Ferrer Abárzuza y la arqueóloga Glenda Graziani.

Los vecinos y propietarios de la zona, situada en la carretera de Es Cubells, la han conocido siempre como las ruinas de Es Molinot. Joan Marí Cardona es un historiador que realizó un artículo en los años 60 en el que ya mencionaba este molino y ahora se ha reactivado un proyecto paralizado en 1995. «Lo que vamos a hacer es  ampliar el  estudio para obtener  información variada,  como la
etapa de construcción. Hasta ahora  lo que  habíamos  hecho  era

 examinar la zona mediante la observación y ahora procedemos a trabajar sobre uno de los elementos más vistosos que es el molino harinero que funcionaba con agua», explicaba Antoni Ferrer.

«El molino pertenece a la época medieval pero todo el sistema de regadío, las presas que parten desde el torrent de ses Fonts hasta el torrent des Jondal, tienen un origen andalusí, aunque después de la conquista en el siglo XIII se va a ampliando el sistema hasta el siglo XX, la parte más antigua es de origen islámico. Entonces, lo que queremos descubrir es si el molino es original de esta época o forma parte de una de las ampliaciones, si no es islámico o de época cristiana y si es cristiano de qué periodo en concreto», puntualizaba el director.

De esta manera han comenzado con la primera campaña dirigida a estudiantes en prácticas de arqueología de la UAB para enseñarles a desarrollar el trabajo de campo y recuperar un patrimonio como pocos, ya que como afirmaba Ferrer, «hay muchos asentamientos pero todavía no se ha excavado en el campo ninguno de gran extensión», concluyó.

(periodicodeibiza.es)


El GREC posarà a l'abast
de tothom els materials
històrics inventariats 
El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) va presentar públicament al MAC els resultats d’aquests primers mesos de feina. Uns dies que s’han invertit principalment en inventariar els continguts de l’Arxiu Mimó, creat durant dècades per Jaume Mimó i Llobet, qui fou alcalde de Cerdanyola durant la República i posteriorment es convertiria en el primer cronista i historiador de Cerdanyola.

Ara, un cop finalitzada aquesta primera fase, començarà la segona, que es dedicarà a posar el material a l’abast de tothom, tot prioritzant la documentació relacionada amb Cerdanyola i la que encara no estigui disponible online. Cal recordar, en aquest sentit que, des de fa ja anys, una part important de l’Arxiu es pot visionar a Internet, gràcies a la tasca feta per Jaume Mimó i Sarrablo, fill del creador de l’Arxiu.

Aquesta tasca de difusió serà bàsicament online, segons explica-ven els membres del GREC, amb l’objectiu de preservar els
originals, enmolts casos documents únics que no es podrien reem-plaçar. De moment, ja es pot consultar l’inventari íntegre de l’Arxiu Mimó. Per accedir, es pot visitar la web del GREC (disponible a www.cerdanyola.net/grec) i dirigir-se a l’apartat dedicat a l’Arxiu Mimó.

Noves donacions d’arxius històrics

D’altra banda, el GREC és a punt d’assumir també la gestió de l’Arxiu de Josep Maria Cortada (Xane), periodista i cap del gabinet d’Alcal-dia de l’Ajuntament de Cerdanyola durant el mandat de Celestino Sánchez. També s’han rebut altres donacions com el fons documen-tal de Josep Naudí. Els membres de l’entitat anunciaven que durant aquests mesos han iniciat converses per fer-se càrrec de dos arxius de gran importància històrica, aportats per famílies arrelades a Cerdanyola des de fa segles i formats per documents que tenen, en alguns casos, centenars d’anys d’antiguitat.

(Cerdanyola al Dia)A l'hort de l'escola llavors de tomàquet Mandó de Collserola 
 
De nou, el Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc Natural de Collserola ha ofert a centres educatius i associacions llavors de tomàquet Mandó de Collserola.

El tomàquet Mandó de Collserola és una de les hortalisses recupe-rades que cultiven i comercialitzen diversos col·lectius pagesos de Collserola. També tenen interès per aquest tomàquet altres inicia-tives, com els horts escolars, socials i/o de lleure. Per a aquests casos, des del CDRE s’ha ofert per segon any consecutiu llavors.

A part de les llavors, i amb la intenció d’aprofundir en les activitats agroecològiques escolars, el CDRE també ha ofert diversos mate-rials didàctics de suport com per exemple l’exposició itinerant “Conreus i pastures a Collserola”, el joc “La gimcana del bon cuiner” o la maleta “Collserola, contes d’hort”.

Des del Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc també us ofereixen un recull de recursos per treballar-ho a l'aula.

Es poden descarregar al web del Parc. 
 


Uralita causa aún 15 cánceres mortales por amianto al año.


 

•   Se resiste a pagar a los vecinos que enfermaron por su planta de Cerdanyola, cerrada en 1997

•   Un 25% de los nuevos afectados no trabajaron en la fábrica ni convivieron con un empleado

En 2011, a Maite Martín le diagnosticaron un mesotelioma peritoneal, un tipo de cáncer que suele acortar la vida a menos de un año y que está causado por la exposición al amianto. «Cuando en el hospital me dijeron que lo tenía por culpa de Uralita me quedé de piedra. Jamás me lo hubiese imaginado», cuenta la mujer, vecina de Ripollet y maestra durante 35 años en una escuela a un kilómetro de la fábrica que la compañía dispuso en Cerdanyola del Vallès entre 1907 y 1997.

Según una reciente resolución judicial, la factoría emitió sin control al exterior fibras de asbesto, causantes de cánceres de pulmón y pleura y trastornos respiratorios crónicos.Martín es una afectada ambiental del amianto; es decir, contrajo la afección por vivir y trabajar cerca de la factoría, de la que no fue empleada ni convivió con uno de sus operarios.

Es la única superviviente de los 39 casos de Cerdanyola y Ripollet por los que la Audiencia de Madrid instó en diciembre a Uralita (ahora denominada Coemac) a indemnizar con más de dos millones de euros. Como en otras sentencias, la firma se resiste a pagar y ha recurrido al Tribunal Supremo.

La novedad es que, por primera vez, un tribunal ha reconocido como víctimas no solo a ex empleados y sus familiares, sino también a vecinos que, como Maite, residieron alrededor de la planta.«De los 977 casos comprobados que han enfermado en el Vallès Occidental por el amianto, un 17% es por vecindad con Uralita», recuenta el doctor emérito Josep Tarrés, que estudia el impacto del asbesto en la zona desde 1976.

Aún ahora se registran de 40 a 50 diagnósticos nuevos al año atribuidos a la actividad de la fábrica, dos décadas después de cerrar. Ocurre porque los síntomas tardan cuatro décadas de promedio en manifestarse. «Sin Uralita, habríamos tenido 160 casos y estaríamos en la media nacional, así que es responsable del 82% de los que se han probado», asegura el médico.

En la actualidad, hay 400 pacientes en observación por afecciones vinculadas al amianto en los municipios cuyo hospital de referencia es el Parc Taulí de Sabadell. «Alrededor de uno de cada cuatro casos nuevos son de vecinos que no tuvieron relación con la empresa», estima Tarrés.Se cuenta con que entre 2020 y 2023 se alcancen de 55 a 60 diagnósticos por año en Cerdanyola y su entorno, y luego vayan descendiendo hasta 2040. Allí se detectan unos 15 mesoteliomas al año. En un lustro, se prevén una veintena anuales. «De 302 examinados, la media de esperanza de vida es de 11 meses desde que se detectan», precisa Tarrés, que reclama ayudas para retirar el amianto instalado: «Temo una segunda oleada de enfermedades porque

se está degradando».«Por estadística, no tendría que estar viva», constata Martín; a base de quimioterapia y dos operaciones, ha plantado cara al cáncer, en el que ha recaído seis veces.

«Como soy la única viva de los 39 de la denuncia, quiero hablar por ellos y por mí. Cualquiera puede sufrir cáncer, pero a nosotros nos han envenenado», distingue. Añade que «nadie sabía nada» del riesgo de vivir cerca de Uralita, que producía placas de fibrocemento que se expandieron como material de construcción. La comercialización del mineral se prohibió en 2002 en España, más tarde que en países europeos como Francia, Alemania u Holanda.Trabajadores y esposas enfermos«Uralita tuvo interés en que no se supiera», sostiene Diego Ruiz, cuyos progenitores murieron de cáncer. Su padre trabajó más de 20 años en la factoría de Cerdanyola, donde el amianto dañó la salud de más de 500 empleados desde mediados de los 70. «Volvía de la fábrica con la ropa manchada de blanco, como un pintor. Mi madre la sacudía», recuerda. Los hijos no pudieron acreditar que el tumor que su padre no superó en 2008 fuera a consecuencia del asbesto, pero en cuanto a la madre se certificó en «más de un 99%».

Como otras mujeres, cayó enferma por limpiar el mono de trabajo de su esposo, tarea que Uralita no asumió hasta 1977. «Le encontraron cáncer de pleura en octubre de 2012 y la enterramos en enero de 2013. Fue rápido y doloroso», atestigua Diego. «Desgraciadamente, vemos a menudo mesoteliomas que desarrollan señoras de 50 a 55 años, que son las hijas mayores de trabajadores que ayudaban a su madre a limpiar la ropa del padre», dice Tarrés.

Esther Costa es abogada del Col·lectiu Ronda, que representa a los afectados. «Se ha abierto un camino para los pacientes ambientales. Hasta ahora, era un pleito arriesgado», afirma. A la vez que aguardan sentencia para otra causa de denunciantes de Cerdanyola y Ripollet, que piden 5,1 millones de compensación, estudian nuevas demandas por más casos en ambas localidades, así como en Castelldefels, Getafe y Aranjuez. No es un proceso sencillo: aparte de aportar informes que vinculen la afección con el amianto y presuntas negligencias de las empresas, los afectados deben acudir al juzgado antes de que transcurra un año desde que recibieron el diagnóstico.«No nos mueve que nos puedan indemnizar, sino la indignación de ver que nos han hecho daño y puedan irse de rositas», señala Ruiz.

Uralita -con 8,6 millones de beneficios en 2017- recurre «sistemáticamente», como Costa sabe bien: «Es una estrategia con un alto coste y perjudica a las familias porque, cuando las indemnizan, normalmente el afectado ya ha fallecido». «El dinero no compensa la calidad de vida que hemos perdido. Lo que buscamos es justicia», remarca Maite, que pide al Supremo que no admita el recurso de la compañía: «Si lo acepta a trámite, ¿estaré viva cuando resuelva?». JORDI RIBALAYGUE

(elmundo.es) 2/4El Parc de la Riera. Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.

 Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.

La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera cons-titueix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Or-
denacií i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Con-
sorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.


Nou cartipas
del govern municipal

 
L’entrada de Laura Benseny com a regidora del govern municipal, substituint a Maurici Jaumandreu, ha produït canvis en el cartipàs

Laura Benseny s’ha fet càrrec de Transparència i Bon Govern. També ha assumit les Relacions Institucionals amb l’Entitat Muni-cipal Descentralitzada de Bellaterra i Esports.

En aquest darrer servei ha substituït a Contxi Haro, que ara afegirà a les seves responsabilitats, les de Finances i Serveis Econòmics i Contractació i Gompres.

Haro seguirà portant també Seguretat Ciutadana, Protecció Givil i Mobilitat, Promoció Econòmica i Treball.


El servei de Participació, fins ara a l’Àrea d’Alcaldia, queda inclòs dins l’Àrea de Polítiques Socials i l’assumeix Elvi Vila, qui també encapçala Drets Civils, Educació, Cultura i Serveis Socials, Ivan Gonzalez seguirà al capdavant d’Activitat Urbanística, Espai Públic i Medi Ambient, i a més, serà el portaveu del grup Compromís per Cerdanyola, substituint en aquesta funció a Contxi Haro.

LAIcalde, Garles Escolà, seguirà liderant directament Relacions Institucionals, Organització, Planificació Estratègica, Serveis Jurídics i Recursos Humans.

Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd


 
El passat diumenge 11 de juny es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental

Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.

Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96
Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés
E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental

 
 

 Creix la quantitat de contenidors    
per a l'oli.

 Els de color taronja.


 
Els carrers de Cerdanyola del Vallès comptaran amb 9 nous conte-nidors per a la recollida d'oli usat; que sumats amb els actuals, faran un total de 15. La totalitat es localitzaran en els punts següents:

-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig


Aquests contenidors, estan operatius desde el mes de maig.

La instal·lació dels nous contenidors permetrà que Cerdanyola del Vallès passi de 6 a 15 receptacles per recollir l'oli domèstic, ubicats a la via pública. D'aquesta manera es vol oferir a la ciutadania més facilitats a l'hora de reciclar aquesta fracció, que resulta molt conta-minant si es llença a la pica de la cuina.

A Cerdanyola del Vallès es van recollir l'any passat un total de 12.303,10 litres d'oli usat.


 

 Declarat bé cultural d'interès
 nacional el jaciment ibèric 
 de Ca n'Oliver,

 a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunicacions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultòrics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.


 Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demanava tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la promulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració

 
 

 CALENDARI DE PAGAMENT
 DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS
 PER AL 2018

 
 
 

HORARI DE CORREUS -Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57

Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:30 hores

DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT
DE CATALUNYA

Festes generals i locals de Catalunya


 
 
Per a l’any 2018:

     1/1 Cap d'Any
     6/1 Reis
  30/3 Divendres Sant
    2/4 Dilluns de Pasqua Florida
    1/5 Festa del Treball
    7/5 FESTA LOCAL
  15/8 L'Assumpció
  11/9 Diada Nacional de Catalunya
12/10 Festa Nacional d'Espanya
  1/11 Tots Sants
12/11 FESTA LOCAL
  6/12 Dia de la Constitució
  8/12 La Immaculada
25/12 Nadal
26/12 Sant Esteve
   

 TRANSPORT LOCAL
 
 
 

    Línies i horaris 
   
   
   
   
 SALILLAS.NET   NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL,
 NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES
 SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

 

a.salillas@gmail.com
Antiga escala d'accés a l'estació de "Cerdanyola-Ripollet"
Canaletes anys 1992
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba. 
 
            FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
          
 PASSAT SEGLE
                    
 
 Properes activitats
D'EXCURSIÓ AMB...
Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal. Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552

COLLSEROLA VERDA

Cursos de català per a adults. Curs inicial de català, de grup de conversa i de reforç d'ortografia. Inscripcions de dilluns a dijous de 10 a 13 h.- Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès, -Plaça de Sant Ramon, 23-24 - Tel. 93 580 27 51
Més informació:
www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

Jam Session al Bar de l'Ateneu
Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa.

JULIOL
Dissabte 21 juliol a les 18.30 h. Abans de l’alba. Visita guiada a l’exposició temporal Activitat per a majors de 10 anys Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

AGOST
Diumenge 12 d’agost a les 11.30 h. Cerdanyola, terra d’ibers Visita guiada a l’exposició permanent Activitat per a majors de 10 anys Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Dissabte 18 d’agost a les 18.30 h. Abans de l’alba. Visita guiada a l'exposició temporal Activitat per a majors de 10 anys Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
 
 Activitats estables
Cerdanyola, terra d'Ibers
2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h Tancat fins gener de 2017


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 €
Telf: 627 433 462 i 600 259 084


Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 
 Activitats al Museu d'Art (MAC)

Carrer de Sant Martí, 88 / Passatge del Llorer, 11
mac@cerdanyola.cat
Tel: 93 591 41 30

HORARI

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h - Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns tancat - Agost obert només els caps de setmana
Tancat 1 i 6 de gener; 1 de maig; 24 de juny; 24, 25, 26 i 31 de desembre.

TARIFES

Entrada general: 2 €
Entrada reduïda: 1,5 € per estudiants i jubilats de fora de Cerdanyola.
Entrada familiar: 3 € (dos adults amb un màxim de 3 infants)
Entrada gratuïta: menors de 16, estudiants i jubilats de Cerdanyola, professorat, aturats, personal de premsa i de cultura amb acreditació.
Grups: a partir de 15 persones, 25 €
​Exposicions temporals gratuïtes


Exposicions
Fins al 31 de juliol
JORDI PUIG. MASCOTES (2008-2018)
El 2008 el fotògraf Jordi Puig va realitzar a Cerdanyola la sèrie Mascotes, dins d'un cicle de retrats colíectius. Aquestes obres que es van exposar a la sala Enric Granados, mostren la peculiar relació entre les persones i les seves mascotes, en un diàleg de referències d'anada i tomada. Deu anys després de la seva realització, s'exhibiran al MAC. Al Museu d'Art de Cerdanyola

Fins al 31 de juliol
SANT SEBASTIÀ I EL FAUNE. COINCIDÈNCIES INSÒLITES

Dins del programa Coincidències Insòlites de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, el MAC organitza una mostra en collaboració amb altres museus de la Xan<a, A la petita exposició es podrà veure com el nu masculi apareix a la iconografia religiosa 0 les acadèmies de formació, però també a les obres de temàtica clàssica i d'altres clarament homoeròtiques. Al Museu d'Art de Cerdanyola

Fins al 2 de setembre
ENTUSIASME. EL REPTE I L’OBSTINACIÓ EN LACOLLECCIÒ MACBA
Es tracta d'una exposició itinerant del Programa d'Arts Visuals de l'Oficina de Difusió Artistica (ODA) de la Diputació de Barcelona, organitzada en conveni amb el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA),
És un projecte que aborda la contemporaneïtat des d'una perspectiva optimista, persistent i apassionada. Un concepte directe que s’erigeix com una manera particular d'entendre la pràctica artística que reivindica la intensitat anímica del treball en l'art. Al Museu d'Art de Cerdanyola.


Activitats
 
JULIOL
15 de juliol a les 12h
VISITA GUIADA AL MUSEU

21 de juliol a les 19h
FANTOSFREAK OFF FESTIVAL

Sessió de cinema com a clausura del Festival
 
 
 Activitats al
Poblat de Ca n'Oliver
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Totes les activitats són gratuïtes. Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.


Horari
L'1 d'Octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20.00 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h

L'1 d'abril al 30 de setembre
Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h

Tancat: 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener i 1 de maig
Segon diumenge de mes: 12 h visita guiada gratuïta amb l'entrada


JULIOL

AGOST
Diumenge 12 d'agost, 11.30 h
Cerdanyola, terra d'ibers - Visita guiada a l'exposició permanent
Per a majors de 10 anys

SETEMBRE
Diumenge 16 de setembre, 9 h
Font de la Canya, un centre vinícola ibèric
Visita al jaciment i exposició permanent de la Font de la Canya

Per a majors de 10 anys


Dissabte 30 setembre i diumenge 1 d’octubre

XVII Cap de Setmana Ibèric

Novament el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver participa de la festa de la cultura ibèrica que celebren tots els jaciments arqueològics que integren la Ruta dels Ibers. Com cada any la festa del Cap de Setmana Ibèric gira al voltant d’un tema específic. A Ca n’Oliver, durant tot el cap de setmana, es farà jornada de portes obertes i visites guiades a les exposicions del Museu i una gran diversitat d’activitats familiars que es desenvoluparan al poblat i que han preparat conjuntament el CRAC i els tècnics del Museu. Jornada de portes obertes i activitats diverses. Activitat per a tots els públics

OCTUBRE
Dissabte 6 i diumenge 7 d'octubre
XVIII Cap de Setmana Ibèric
Jornada de portes obertes, tallers, demostracions, visites...
Per a tots els públics
 
NOVEMBRE
Diumenge 18 de novembre, 11.30 h
El poder de les plantes - Taller - demostració d'herbes màgiques.
Per a majors de 14 anys

Diumenge 19 de novembre, 11.30h

Indiana Jones i el museu maleït

Aquest dia es farà una de les activitats especials programades amb motiu de l'exposició " A la recerca dels tresors perduts. Homenatge a l’arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones" que acull el Museu de Ca n'Oliver. Es tracta d'una proposta adreçada a tot tipus de públic on ens endinsarem en l’univers de l’Indiana Jones tot jugant a ser aventu-rers dins un misteriós museu d’arqueologia. L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia per participar. Joc de rol. Activitat per a tots els públics.
DESEMBRE
Diumenge 16 de desembre, 11.30 h
Construir un poblat ibèric - Taller de maquetes
Per a tots els públics

Diumenge 17 de desembre, 11.30h

Jugar com abans

El Museu de Ca n’Oliver acull una proposta adreçada a tots els públics. A partir de les 11.30 h els participants descobriran diferents jocs des de l’antiguitat fins a l’edat mitjana, la majoria dels quals encara hi juguem. Després adults i nens i nenes faran un taller per construir un joc de viatge com els que portaven els legionaris romans i que després es podran endur a casa. L’activitat és farà al museu, és gratuïta, no cal inscripció i està recomanada per a tot tipus de públic.
Taller de jocs de taula de l’Antiguitat. Activitat per a tots els públics
 
 
 Activitats del Parc Natural
 Collserola
 

Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus
entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)

ESPECIAL ESTIU

DIVENDRES, 14 DE SETEMBRE - 14a NIT CATALANA DELS RATPENATS al Cementiri de Roques Blanques Per primer cop en aquesta finca on es fa seguiment de la població de ratpenats hi realitzarem una xerrada i una passejada nocturna per detectar-los. n Coorganitzat amb Cementiri Parc Roques Blanques i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. de 18.45 a 21 h. Activitat gratuïta - Cal inscripció prèvia.

CAPS DE SETMANA I FESTIUS DEL 8 DE SETEMBRE AL 7 D’OCTUBRE al turó de la Magarola
OBSERVACIÓ DE LA MIGRACIÓ DE LES AUS RAPINYAIRES
Celebrem els 30 anys d’observacions! Al mirador de la Magarola trobareu ornitòlegs que us ajudaran a identificar àguiles, falcons, arpelles... en el seu camí cap a terres africanes. de 10 a 13 h. Activitat gratuïta

DIJOUS, 20 DE SETEMBRE al Centre d'Informació
POESIA ALS PARCS: LLETRES I PAISATGES
Homenatge poètic a Salvador Iborra a càrrec de Sebastià Benassar i Jordi Valls i Pozo. Acompanyament musical a càrrec de Sergi Carós (guitarra). n Organitzat conjuntament amb la Diputació de Barcelona i amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes de 18.30 a 19.30 h. Activitat gratuïta


EXCURSIONS AMB VOLUNTARIS


Itineraris per la serra conduïts per Voluntaris de Collserola.
4 a 5 hores de durada. Mès de 7 anys. Cal inscripció prèvia. (activitat gratuita)


(*) La inscripció de les sortides dels dimarts s'obre el dilluns de la setmana anterior a l'activitat.

DESCOBERTES EN FAMILIA
Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. 
Preu 1,80€  Horari de 11 h i 12.30 h.


29 SETEMBRE - Rastres de senglar
Podem detectar els senglars que viuen al Parc observant els seus rastres. Ens aproparem als hàbits d’aquest gran mamífer i farem un taller de petjades.

LA GRANJA DE CAN COLL

Els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren diferents espais de la granja: la incubadora i els pollets i el tancat dels conills i el dels ànecs. Així com els corrals amb la somera, la truja, la vedella i l’aviram.

Horari: 11:15 h i 12:15 h. Preu: 1,75 € per persona (adults i nens a partir de 3 anys).

Cal inscriure’s el mateix dia al taulell d’informació de Can Coll. Places limitades, màxim 25 persones per visita. 

De 13 h a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.         ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert el 2n diumenge de cada mes de 10.30 a 14 h, excepte els mesos de gener, agost i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552. Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats pels entorns. La passejada temàtica Aigua! Un regal del bosc inclou la visita a l'Espai (consulteu calendari de passejades).VISITES AL CASTELL DE TORRE BARÓ
Obert tots els dies. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 h ; dissabtes de 10 a 13 h i de 15 a 19 h; diumenges de 10 a 14 h; Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona. Lat. 41.45184326, long.2.17628893 Visites comentades i activitats per a escoles. Informació i reserves:  castell_torrebaro@bcn.cat
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona


CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL
Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 


MATINALS A COLLSEROLA
Si voleu caminar i fer esport a Collserola, conèixer els diversos ambients de la serra i descobrir indrets amagats... us oferim una excursIó dela mà dels nostres guies.

Edat: su n'or a 12 a 5. Preu: 107.45 6 per cada grup de 25.
Horari: de 10,30 a 13. 0 hores. Màxim d'assistents: 4 grups de 25 Durada: 3 hores

Al Centre d'informació
Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1
: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.VISITA A LA GRANJA I AL BOSC DE CAN COLL
Visita guiada a la gran'a de Can Coll i itinerari pels boscos de l'entom on mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta els elements de la natura que ens envolta.
Edat: de 4a 7 o de 8 a 12 anys * Preu: 107. 56 per cada grup de 25 p. (de la mateixa edat)
Horari: de 10,30 a 13.30 h Màxim d'assistents 2 grups de 25 Durada: 3 hores.  Aquestes activitats es preparen per a una única franja d'edat, o de 4 a 7 anys, o de 8 a 12 anys.


VOLS COL·LABORAR?
Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi!
De 10 a 13 h. Mès de 12 anys. Cal inscripció prèvia

DIUMENGE, 30 DE SETEMBRE
MANTENIMENT DEL POBLAT IBÈRIC DE CA N'OLIVER
Amb els tècnics d’aquest jaciment arqueològic del Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès farem el manteniment dels diferents espais
del poblat per posar-los a punt, de cara al VXIII Cap de Setmana Ibèric del 6 i 7 d’octubre.

 
 NITS D'ASTRONOMIASessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats.
Durada 2 h.  Horari: Estiu: de les 22:00 a les 24:00 h. Hivern: de les 21:00 a les 23:00 h.
Inscripcions la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades 
Preu : 5,15€   Edat recomanada: + de 12 anys.
Divendres de 21 a 23 h.  Cal inscripció prèvia

Divendres 7 setembre :
El triangle de l’estiu s'imposa al cel nocturn, al Centre d’Informació

D'EXCURSIÓ AMB...

Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.
De 4 a 5 hores de durada. Activitat gratuita. Edat recomanada
7 anys. Cal inscripció prèvia.


DIMARTS, 18 DE SETEMBRE
DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA
Etapa V: Un tomb pel Vallès. De Sant Cugat a Cerdanyola.

DIUMENGE, 30 DE SETEMBRE
COLLSEROLA VERDA. Vallvidrera, la vall amagada


PASSEJADES TEMÀTIQUESUn dissabte al mes us proposem una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació per conèixer els valors del Parc, de la mà d’un guia especialitzat.
A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Places limitades, 20 persones per sortida.

15 SETEMBRE
SEGUINT L'AIGUA

En una tranquil·la passejada, seguirem el rastre de l’aigua i coneixerem la història de les fonts i safareigs que trobem pels voltants del Centre d’Informació.
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació ACER: www.acer-associacio.org


DIUMENGE, 23 DE SETEMBRE
De passeig pel Turó. De 10 a 13.30 hAVANÇAMENT  TARDO
_____________________________

6 I 7 D'OCTUBRE - ESPECIAL DIA MUNDIAL DELS OCELLS A COLLSEROLA. al Centre d’Informació i al turó de la Magarola.
Al Turó de la Magarola, 7 d’octubre darrer dia de la 30a Observació de la migració de les aus rapinyaires.
Al Centre d’Informació, 6 d'octubre. Passejada temàtica Els ocells de Collserola. Activitats per a tots els públicsDIUMENGE, 7 D'OCTUBRE - FESTA DELS OCELLS a Can Coll
Us convidem a compartir una matinal aprenent i gaudint amb tot un seguit d'activitats que tindran com a protagonista el món de les aus. De 10.30 a 13 h.
◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘
◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘
◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘◘


RESTAURANTS

Can Borrell
Adreça: Ctra. d'Horta a Cerdanyola (BV-1415), Km. 3
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 692 97 23 / encàrrecs 93 692 40 57
Web: www.can-borrell.comCan Sardà
Adreça: Ctra. d'Horta a Cerdanyola, Km. 4,5
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 692 61 85 / 93 591 02 29
Web: www.cansarda.com/cat/restaurant/index.htmlAsador Casa Juaco
Adreça: Ctra. d'Horta a Cerdanyola, Km. 8
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 428 48 61 / 617 47 22 70
Web: www.casajuaco.comTito Carlos
Adreça: Passatge Oliver, 2 - Montflorit
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 692 34 16
Web: www.titocarlos.comCa n'Oliver
Adreça: Avgda. Flor de Maig, 122 - Montflorit
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 580 88 39


Xerolivé Restaurant
Adreça: Ctra. Cerdanyola a Sant Cugat (BP-1513), Km. 3
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 580 31 29Pizzeria Braseria “La Bruixa”
Adreça: Avgda. Flor de Maig, 125 - Ctra. Horta a Cerdanyola, Km. 1 - Montflorit (abans Rte. El Niu)
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 691 68 62 / 647 53 62 21Braseria “El Castellet”
Adreça: Avgda. Flor de Maig, 57
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 691 58 00

Restaurant Torrent de Can Coll
Adreça: Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 580 69 86
Web: www.cansarda.com/cancoll/

 Activitats a la Sala
Enric Granados
Hores del Conte

Activitats fins 31 de desembre a la Sala Enric Granados
A les 12:00 hores. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.


 
 Activitats a la
Biblioteca Central
 

 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 cerdanyola del Vallès


JULIOL
Fins al 31 AGOST - DECOREM
La Sala de Petits Lectors es vol transformar un any més i aquest cop ho vol fer de la mà de l'Éric Battut i el seu llibre "Tots menys un".
Necessitem la vostra ajuda per fer d'aquesta sala el referent de la convivència i el dret a la diferència. Us hi esperem!
PÚBLIC INFANTIL - LLOC SALA PETITS LECTORS (PLANTA 1)


Dies 11 i 13  - STORYLAB. TALLER D’ESCRIPTURA CREATIVA PER A JOVES.  Et vas quedar sense plaça l'edició anterior? Et vas quedar amb ganes d'aprendre encara més? No perdis aquesta nova oportunitat de posar en joc les teves habilitats literàries.
COORDINADOR DANIEL SÁNCHEZ PARDOS
HORA 10.00 h. - PÚBLIC 12-16 ANYS
LLOC SALA D’ACTES ENRIC GRANADOS (PLANTA 0)
INSCRIPCIÓ PRÈVIA A PARTIR DEL 13 DE JUNY

Dimarts dia 10  -  TALLER DE RAP.
Vols aprendre a utilitzar la rima i a estructurar versos sobre una base musical? Treballarem tant la part tècnica, vocal i interpretativa com el contingut de les lletres.
COORDINADOR : POL BASSOLS - HORA 10.00 h PÚBLIC 12-16 ANYS. - LLOC SALA ACTES ENRIC GRANADOS (PLANTA 0)
INSCRIPCIÓ PREVIA A PARTIR DEL 25 DE JUNY


Dies 17, i 19 - IMPROVISACIONS DE MÒBIL.
Amb la base d'un text que t'agradi, aprendràs a transformar aquest escrit en llenguatge cinematogràfic, fins a obtenir un curt.
Els participants han de portar el seu propi dispositiu, ja sigui mòbil o tablet.
COORDINACIÓ DRAC MÀGIC - HORA 18.00 h
PÚBLIC 12-18 ANYS - LLOC SALA ENRIC GRANADOS (PLANTA 01 - INSCRIPCIÓ A PARTIR DEL DIA  2 - PLACES LIMITADES


1 JULIOL  AL 30 SETEMBRE. - CONCURS FOTOGRÀFIC.
MOSTRA’NS El TEU ESTIU!. -
Aprofita les teves vacances i immortalitza els moments inoblidables. La fotografia no és només un record, sinó el testimoni de les nostres vides. - ORGANITZACIÓ BIBLI0TECA CENTRAL DE CERDANYOLA COL.LAB0RACIO MUSEU D’ART DE CERDANYOLA I AF0CER PÚBLIC A PARTIR DE 16 ANYS

BASES DEL CONCURS: INFO : www.bibliotecacerdanyola.cat
--------------------------------------

Exposicions

2 AL 21 JULIOL - UNDERGROUND. LA IMAGINACIÓ EMANCIPADA.
Exposició sobre els orígens i desenvolupament de la contracultura: expressions artístiques contemporànies (art urbà, música, cinema...).
PÚBLIC JUVENIL I ADULT LLOC PLANTA 0 - 1

2 JULIOL AL 31 AGOST  - ESTIU JOVE
Mostra bibliogràfica per presentar alguns dels títols més atraients de la novel·la juvenil d'aquesta biblioteca.
PÚBLIC JUVENIL I ADULT LLOC PLANTA l (PASSADÍS)

Horaris :

Matins : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tardes : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.

 
 
 LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)
 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º
 
 
Durant segles, la serra de Collserola ha atret l’atenció de cultures ben diverses, la intervenció de les quals ha deixat empremtes en el paisatge, en els camins, en les edificacions…, que constitueixen un patrimoni valuós que convé preservar i gestionar per al coneixement i l’admiració de les generacions actuals i futures.

La serra ha estat habitada des de temps prehistòrics, com ens ho demostra la gran quantitat de vestigis arqueològics i arquitectònics trobats. Des dels primitius pobladors ibers fins a les modernes torres modernistes, s’han identificat més de dos-cents elements construïts, entre xarxa viària, edificació agrícola i elements d’interès històric.

Aquest patrimoni destaca per:
— l’elevada qualitat arquitectònica d’un gran nombre d’edificacions
— la diversitat dels elements construïts
— l’adaptació al medi de totes les construccions

Les restes més antigues de la serra conegudes són uns estris de sílex, de fa uns 100.000 anys, trobats a Ca n’Albareda, a Sant Feliu de Llobregat, que ens parlen de l’existència dels primers caçadors a la serra.

Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts
          Font de la Budellera
          Font del Bacallà
          Font de Can Lloses
          Font Groga
          Font d'en Llevallol
          Font Joana
          Font de la Maduixera
          Font d'en Ribes
          Font de la Rabassada
          Font d'en Sert
          Font de la Salamandra
          Font de Sant Medir o del Manyos
          Font de Santa Pau

 Barraques de vinya
           Les barraques de vinya de Collserola presenten un gran 
           ventall de tipologies a causa, principalment, de la diversitat
           geomorfològica de la mateixa serra, on els tipus de terrenys
           i de roques són molt variats, tot i que també hi influeix
           l’època de  construcció i el mateix constructor.


Llegat cultural


 Aplecs i romeries

            Aplec de Sant Medir
            Aplec de St. Iscle
            Aplec de La Salut de Sant Feliu de Llobregat 


Els arbres singulars a Collserola


Avui, la serra de Collserola és un Parc Natural extensament boscós, però, històricament no sempre ha estat així. A finals del segle XIX bona part del territori estava ocupat per masies i àrees agrícoles que és dedicaven principalment al conreu de la vinya. Amb el segle XX, es va iniciar un procés d’expansió urbanística i d’abandonament agrícola que, lligat a un creixent ús de lleure, ha anat transformant profundament el paisatge, fins als nostres dies. Fruit d’aquests processos i transformacions trobem, per tota la serra, una sèrie d’elements patrimonials construïts per la mà de l’home. Al seu costat hi ha uns altres elements que, tot i ser naturals, també han estat condicionats per la mà de l’home: els arbres singulars. Així, els arbres singulars no només estan enmig dels boscos sinó que, també, els trobem al costat de masies, camins, fonts, àrees agrícoles, etc. Molts d’ells són plantats, altres són naturals, però darrera la majoria de casos hi ha, o hi ha hagut, una voluntat de conservació. D’una manera o altra tots ells formen part del nostre patrimoni natural, cultural i històric i com a tals són mereixedors de protecció. (Parc de Collse-rola)


 Llegendes

Llegenda de St. Medir

Les circumstàncies en què es crea aquesta llegenda fan creure que es tracta d’una barreja de llegendes locals sorgida arran de la confusió de sant Medir amb sant Emeteri i la necessitat d’ornamentar la llegenda de sant Sever.
Segons la tradició, sant Medir era un pagès que vivia cap a l’any 303 a la vall de Gausac (avui anomenada vall de Sant Medir). Durant el domini romà, els cristians van ser perseguits arreu, entre d’altres, Sever, bisbe de Barcelona. Perseguit pels romans, va fugir per l’antic camí de Barcino (Barcelona) cap a Castrum Octavianum (Sant Cugat). A la vall de Gausac es trobà Medir que plantava faves a prop del camí. Li explicà el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la seva fe, li demanà que si preguntaven per ell respongués amb la veritat.
Quan Sever marxà, les llavors de les faves, miraculosament, van créixer i florir com si ja fes mesos que les haguessin plantades. Poc després, els perseguidors romans van trobar Medir i li van preguntar pel bisbe. Ell els respongué la veritat: que mentre ell sembrava les faves, el bisbe havia passat per allà. Els romans pensaren que Medir es burlava d’ells i protegia el bisbe, de manera que se l’endugueren pres i, quan van capturar Sever, els van martiritzar tots dos, i van degollar sant Medir.


Llegenda de la Mare de Déu de la Salut

Segons la llegenda, la imatge de la Mare de Déu fou trobada per una cabra. La família Través de Sarrià era famosa pels ramats de cabres que tenien i que feien pasturar per Sant Feliu. El pastor es va adonar que una de les cabres furgava amb les potes, cada dia, al mateix racó, al costat d’un gran arbre. Quan ho va explicar a l’amo, i aquest ho va comprovar, van excavar en aquest lloc i va aparèixer la imatge.
Era una època de fam i misèria en què molta gent moria a causa d’una pesta virulenta. Quan van saber que s’havia trobat una imatge de la Mare de Déu van creure que era un signe per retornar-los la fe que havien abandonat, i van començar a encomanar-s’hi amb gran devoció i sacrificis. Molts es van guarir, les collites van començar a ser més abundants i els matrimonis eren beneïts amb els fills que havien demanat. Així va ser que aquella Mare de Déu va ser anomenada de la Salut.
En aquell indret es va erigir un santuari, origen de l’ermita actual, i des d’aleshores, en agraïment, s’hi puja en pelegrinatge un cop l’any.
Segons Joan Amades, a la part exterior del santuari hi ha la Pedra dels Fills, una pedra sagrada que feia de seient i que, estranyament, permetia ser mare a tota dona que s’hi asseia…
 
 CASTELLERS DE CERDANYOLA
Castellers de Cerdanyola
Fundat l'1 de octubre de 1998
Una colla creada el 1998 a partir de la il·lusió d'un grup de persones (algunes amb experiència castellera i altres sense) de tenir una colla a la seva ciutat. Tot i que el bressol dels castells és el Camp de Tarragona, són moltes les colles que a dia d'avui existeixen a la província de Barcelona. Nosaltres som una d'elles, modesta i relativament jove, però sempre amb ganes de superar-nos i d'assolir nous reptes!

Informació assaigs:
Local d’assaig: Carrer del Remei, nº 15 08290 Cerdanyola del Vallés (darrere Mercadona)
Dilluns 20.00 - 22.00h Tronc i Canalla
Dimecres 20.00 - 22.00h General
Divendres 20.00 - 23.00h General

Assaig musics:
Dilluns de 19:00 - 21:00h al Casal de Joves -Pg. del pont, s/n

Contacte:
Mail: info@castellersdecerdanyola.cat
Telf: 699 990 058
http://www.castellersdecerdanyola.cat/
 
 ADRECES
Ateneu de Cerdanyola
Servei de Cultura
Teatre Ateneu -carrer de la Indústria, 38-40
93 580 88 88 Ext. 4043

Biblioteca Central de Cerdanyola (BCC)
PI. d’Enric Granados, 1
93 580 76 02

Centre cívic Montflorit
C. de Mare de Déu dels Dolors, 17-19
93 691 52 62

Escola Somnis
C. de Sant Ramon, 132
671 22 97 00

Llibreria Éfora
Pg. de Cordelles, 18
93 594 97 26

Llibreria L’Aranya
C. de Santa Anna, 1
93 580 95 35

Llibreria Lilliput
C. de Sant Ramon, 126
93 515 01 80

Vinoteca "Espai Vi"
C. de les Belles Arts, 2
605 54 54 47

Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)
C. de Sant Martí, 88
93 591 41 30
Horaris de dimarts a dissabte de 17 a 20 h.
              diumenges i festius d'11 a 14 h.
              dilluns : tancat

www.cerdanyola.cat/mac

Museu i Poblat de Ca n’Oliver
C. de València, 19
93 692 33 22 / 93 580 45 00
www.cerdanyola.cat/museucanoliver


OFICINA D'ATENCIÓ CIUTADANA

L'OAC es troba a la planta baixa de la seu central de l’Ajuntament
i té una entrada pel passatge de l’A juntament.

Horari del servei:

  • Horari habitual (de setembre a juny): de dilluns a divendres,
    de 8.30 a 19.00 h
  • Horari en períodes de vacances (juliol, agost, dues setmanes de Setmana Santa i dues setmanes de Nadal): de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.00 h.
  • Excepcionalment, també hi ha dies especials (laborables entre dos festius) en els que l’horari és de 8:30 a 14:00 h.
 
NETEJA DE CARRERS I PLACES A LA NOSTRA CIUTAT 
Neteja diària - de dilluns a divendres - de la zona centre de Bellaterra. Això és Estació, Plaça Maragall, Plaça del Pi, carrer Joan Fàbregas i vies properes. Bellaterra està dividida en cinc sectors. Cada dia se'n neteja un. La zona centre està inclosa en tots els sectors.
Escombrada manual de les places interiors als sectors Banús, Diagonal i Cerdanyola 2000.
Escombrada manual d’interiors i zones verdes a places com Sant Ramon, Jaume Mimó, Servei Català d’Ocupació i d’altres de la zona centre.
Escombrada de manteniment al sector de Banús – Bonasort. Zona delimitada pel passeig Cordelles, carrer de Santa Marcel·lina, fins a zona plaça de sant Medir, Felicià Xarau, Torrent i Togores.
Escombrada de vials a la zona centre. Carrers de Sant Ramon, Francesc Layret, Avinguda de Catalunya, Plaça de l’Abat Oliba i passeig de l’Ajuntament.
Escombrada manual de vials al sector Canaletes.
Escombrada mixta de vials a diverses zones de la ciutat. Es fa amb màquines durant diversos dies de la setmana (no cada dia). Es farà neteja mecanitzada als sectors Banús (dilluns, dimecres i dijous), Serraperera (dimarts i divendres), Fontetes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit zona baix (amb 2 màquines, una dimecres i l’altra, dimecres i divendres), sector Epson (dimecres, una màquina, i divendres, una altra), Martinica (dimarts, dijous), sector Ateneu (dimarts, dimecres i divendres), Canaletes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit alt (dilluns i dijous), Santa Anna (dimarts, dimecres i divendres), Turó (dilluns i dijous), Carretera de Barcelona (dimarts i divendres)
Escombrada i manteniment de zones de jocs infantils.
Neteja de papereres. Escombrada zones properes i manteniment, si s’escau.  
 
DEIXALLERIA DE CERDANYOLA
Deixalleria de Cerdanyola del Vallès
Carretera de Cerdanyola a Sant Cugat BP-1413 km 2,2.
Telèfon: 936 917 442
Horari d'obertura al públic:
Dilluns: de 16:30 a 19:30h
Dimarts a divendres: de 10 a 14h i de 16:30 a 19h
Dissabte: de 10 a 13h i de 16:30 a 19:30h 

Fluorescents i llums de vapor de mercuri; Bateries; Dissolvents; Pintures; Vernissos; Piles i acumuladors; Neveres i electrodomèstics que contenen substàncies perilloses; Olis minerals usats.
Paper i cartró; Vidre; Plàstics Ferralla i metalls; Fustes; Tèxtils; Electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses; Pneumàtics; Enderrocs d'obres menors i reparació domiciliària; Olis vegetals; Voluminosos; Residus verds (esporga).
 
LOCALITZACIONS DE CONTENIDORS D'OLI.  Els de color taronja.
-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig