El temps a Cerdanyola del Vallès 
 Farmàcies de guàrdia 

        
  
Continuant amb el repàs de les Masies del terme de Cerdanyola del Vallès que al 1948 va publicar en Jaume Mimó i Llobet, arribem a  Can Xarau.  La façana d’aquesta masia és potser la que ha estat més ben conservada, o sigui que sempre hi ha hagut l’encert que quan s’han fet reformes ha estat respectada; avui pot mirar-se com a model de bon gust, i al mateix temps la seva situació fa que pugui ésser ben vista per tothom.
Interiorment conserva intacta tota la disposició primitiva; sols s’han fet les reformes que les necessitats dels temps exigeixen pel viure.
Aquest mas antigament devia tenir un altre nom, perquè el de Xarau és el cognom d’una família que, segons les notes que havem trobat, hauria d’haver-lo adquirit als últims del segle XVII o principis del XVIII.
L’any 1658 trobem un Francesc Xarau, «masover del castell». L’any 1722 hi ha una Mariagna Xarau. L’any 1770 trobem En Felicià Xarau, que, segons una inscripció que hi ha sobre la llinda del portal d’entrada al menjador, va fer les obres de reforma del mas (la inscripció porta una data difícil de precisar, però creiem que serà l’any 1743; sobre la llinda d’una de les finestres del pis porta la data del 1744.
Sembla que aquest cognom es perd de seguida i s’entronca amb la família Mariné, puix l’any 1774 trobem un Josep Mariné Xarau. El propietari actual (1948) és el successor directe d’aquest Mariné: En Josep Mariné i Mogas, amb domicili al mateix mas. Aquesta finca ha estat quasi tota ella parcel'lada, havent quedat el mas ja dins el poblat. La façana principal és orientada a migdia. 

 (Font : Jaume Mimó i Llobet)  

   


Presentació del llibre
"El Priorat : Llicorella i Poesia" 
 
El dissabte 30 de setembre, a l'ESPAI VI, es farà la presentació del llibre : EL PRIORAT: LLICORELLA I POESIA.

Es tracta d’un llibre de poesia sobre el Priorat i la vinya, amb poemes escrits per Elisa Riera Capdevila i Miquel Sánchez González. El llibre va salpebrat de fotografies de la contrada.

Ambdós autors ham format part del grup de poesia “7 de Cors”, amb sis anys d’existència i 30 recitals en diverses poblacions de Catalunya.

Els darrers quatre anys hem participat, amb un recital poètic anual, a la Festa de la Verema a l’Antiga que se celebra a Poboleda on l’Elisa Riera hi té arrels familiars, des dels rebesavis fins ara.
 
El projecte del llibre consisteix en dues parts. La primera aplega onze poemes, sota el títol d’”Elegies d’Escaladei” i la segona consta de cinquanta poemes sota el títol “El Priorat: llicorella i poesia”. Els poemes de cada part són, aproximadament, la meitat de cadascun de nosaltres. Amb les intervencions de Ramon Sauló, Glòria Grañén i Elena Edo.

Hi ha un pròleg d’un poeta reconegut com Francesc Parcerisas. I, un segon text, a cura d’Agustí Bover, autor de “Terres de llicorella”.
 

Dissabte dia 30 a les 13 hores
al Espai Vi, carrer Belles Arts, 2
37a edició de les
Festes de la Tardor
del barri del Pont Vell
Ripollet - CerdanyolaTot va començar el 1981. Un cop creada l'Associació de Veïns, es va posar mans a l'obra en la cració d'una festa major organitzada pels propis veïns, desvinculada de la Festa Major organitzada per l'Ajuntament de Ripollet. Des de llavors cada any, oscil·lant entre finals de setembre i principis d'octubre, el barri s'ha vestit de gala per rebre els veïns, familiars i visitants.
Divendres 22

21 h Tronada d’inici de Festa.
21.15 h Exhibició de motos. Lloc: carrer Verge de Montserrat. Organitza: Caballeros de Sión.
21.30 h Pontcert’17. Lloc: envelat Ntra. Sra. dels Àngels. A l’intermedi: concurs de titius amb premi per al guanyador (cal inscriure’s durant el primer concert a la barra de la Comissió).
Dissabte 23

A partir de les 9.30 h, al barri del Pont Vell
           Durant tot el dia XIII Fira d’art i artesania al c. de l’Estació. Organitza: AV. Turó de Guiera/Can Antolí de Cerdanyola.
09.30 h VI Obert de partides ràpides d’escacs. Lloc: c. Ntra. Sra. dels Àngels.Organitza: Club d’Escacs Ripollet.
De 10 a 14 h Jornada de donació de Sang. Lloc: c. Ntra. Sra. dels Àngels. Organitza: Banc de Sang i Teixits i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada.
11 h  Taller de Circ. Lloc: c. Ntra. Sra. dels Àngels. Organitza: Esplai La Gresca.
12 h  Espectacle familiar de màgia. Lloc: envelat Ntra. Sra. dels Àngels. Organitza: Esplai La Gresca.
13 h  Vermut musical. Lloc: envelat Ntra. Sra. dels Àngels.
18.30 h  Cantada d’havaneres amb el Grup L’Espingari i cremat de rom per a tothom a l’intermedi. Lloc: envelat Ntra. Sra. dels
&          Àngels. Col·labora: Diables de Ripollet.
21.30 h Correfoc pels carrers del barri amb la colla Drac i Diables de Can Sant Joan i Diables de Ripollet. Inici: c. Gran Via Prat de
          la  Riba.

22.30 h Castell de focs artificials. Lloc: parc Massot./span>
23 h  Ball de Nit amb l’Orquestra Aquarium. Lloc: envelat carrer Ntra. Sra. dels Àngels.
Diumenge 24

A partir de les 9 h, al barri del Pont Vell
Durant tot el dia XIII Fira d’art i artesania al carrer de l’Estació. Organitza: AV. Turó de Guiera/Can Antolí de Cerdanyola.
09 h   Despertada dels Trabucaires de Ripollet. Lloc: carrers del barri.
110 h   Xocolatada amb coca obsequiada pel Forn Planas. Lloc: c. Ntra. Sra. dels Àngels.
10 h  Cercavila de Cultura Popular amb el Poll Foll, la Martineta, el Drac de Diables de Cerdanyola, els Gegants de Ripollet, l
          banda de  tambors de la Casa de Aragón de Cerdanyola.

10 h  Plantada de participants en la plaça Emma Maleras./span>
10.45 h Inici de la cercavila.
10.30 h Pedalada popular, dins els actes de la Setmana de la mobilitat. Organitza: Patronat Municipal d’Esports de Ripollet.
       Sortida: Casa Natura. Arribada: Escola Tiana.
11 h  IV Exposició de vehicles antics. Lloc: parc Maria Regordosa. Organitza: Clàssics Ripollet.
11.30 h Botifarrada. Lloc: col·legi Tiana. Organitza: AV. Tiana-Pont Vell i Patronat Municipal d’Esports de Ripollet.
12 h  Diada castellera amb els Castellers de Montcada i Reixac i colla a confirmar. Lloc: c. Ntra. Sra. dels Àngels.
14 h  Dinem junts al carrer. Lloc: c. Ntra. Sra. dels Àngels. Tiquets: 6 euros en venda anticipada fins al dia 21 de setembre al Bar
          Blanes (c. Ntra. Sra. dels Àngels, 12). De divendres 22 fins a diumenge 24 de setembre els tiquets es vendran al preu de 7
          euros al bar de la Comissió del c. Ntra. Sra. dels Àngels. El tiquet inclou: un plat de paella, pa i postres.
16.30 h Juguem al Bingo. Lloc: c. Ntra. Sra. dels Àngels.
18.30 h L’última i marxem!!! amb PD Lázaro. Cloenda de les Festes de la Tardor 2017.
 

Dissabte 23 festa grossa al MAC/ Museu d'Art de Cerdanyola.

MAC&XIC Teatre


 

Hora : 11:00 i 12:00
Lloc : Sala d'actes del MAC
Durada : 30'
Edat : 0 a 4 anys
Genere : Cinema, Música i Teatre
Un petit homenatge al cinema mut, on la música en directe ens guiarà per una història d'històries plenes d’emocions que ens recordaran escenes úniques de la història del cinema en blanc i negre. Un viatge proper i familiar, pensat per compartir amb els més petits de casa amb l’objectiu de percebre sensacions a través dels sons, la imatge i el moviment. Ideal per gaudir junts avis, àvies i infants.
Hora : 11:30, 12:30, 13:30
            17:00, 18:00 i 19:00
Lloc : Pati del MAC
Durada : 30'
Edat : 0 a 4 anys
Genere : Contes
XINO-XANO. La Tuinga és una girafa una mica dormilega i molt somniadora. Somia tots els camins que vol descobrir, els mars que vol navegar i fins i tot les estrelles que vol tocar. Quan es desperta s’adona que no té res de tot això...tan sols cames i peus. Xino-xano, descobreix que caminar és una manera ben bonica per conèixer el món.

MANS és un espectacle visual que estimula els sentits i la imaginació
Hora :  17:00,  17:30 i18:00
Lloc : Pati del MAC
Durada : 30'
Edat : 2 a 6 anys
Genere : Taller
Tres espais on es construeixen tres tipus de titelles inspirats en pallassos, amb tres nivells de dificultat. Hi poden participar des dels més petits fins els més grans. La realització és ràpida i fàcil. Es té cura de tots els detalls per a
que el taller sigui atractiu i eficaç. Part del material és reciclat, i l’acabat està dissenyat amb l’enginy i el segell de qualitat de la companyia Teia Moner. Activitat gratuïta.
Hora :  17:00 i18:30
Lloc : Sala del MAC
Durada : 40'
Edat : 2 a 6 anys
Genere : Titelles de taula
Aquesta és la història de la Gala, una cigala cantant a qui no li agrada treballar. La formiga Miga, l’abella Bella i el ratolí Serafí ajudaran a la Gala i li faran veure que treballar i cantar és possible!! L’esforç, l’amistat i el saber compartir són presents en aquesta versió de la faula d’Isop “La Cigala i la Formiga". Les quatre estacions de Vivaldi, fil conductor de l'obra, transmeten el pas del temps.
Hora :  19:30
Lloc : Plaça de l'Abat Oliba
Durada : 60'
Edat : Tots els públics
Genere : Animació popular
Espectacle explosiu. Un remolí que envestirà l’espectador a ritme de música estimulant.
Cançons, danses i jocs musicals que busquen la participació total dels veritables protagonistes de la festa: vosaltres.


Trágica Riada del Vallés
25 de septiembre de 1962.

Han passat 55 anys.


 
Tot i que han transcorregut 55 anys des de les mortíferes inunda- cions del 25 de setembre de 1962, encara persones que van viure aquella infernal "Nit Tràgica del Vallès" quan senten caure pluja amb certa intensitat s'acorden d'aquella trista nit., especialment persones que van perdre algun membre de la família.

Durant aquella nit van caure en tres hores més de 200 litres per metre quadrat, provocant que rius, rieres i torrents es desbordessin, empor tant-se per davant 815 morts inclosos els desapareguts i 2650 milions de pèrdues, en menys de dues hores a causa d'una avinguda sobtada dels rius Llobregat i Besòs, i els seus afluents en la seva part baixa. Es van registrar 212 mm en menys de 3 hores, amb una intensitat màxima de 6 mm / min. Aquest episodi va tenir lloc després d'una llarga sequera (feia 4 mesos que no plovia en algunes zones de Catalunya).

La situació meteorològica es va caracteritzar per un anticicló en superfície sobre l'oest d'Europa i el Mediterràni associat situació en altura a causa de la presència simultània d'un marcat solc sobre la Península Ibèrica.


Això unit a una advecció d'aire càlid va permetre l'acumulació de

 vapor d'aigua i de inestabilitat potencial en les capes baixes de la troposfera. Un altre factor important va ser l'arribada d'aire humit i relativament fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera.

Tot el que les aigües del Ripoll trobaven al seu pas. Molts homes i dones van desaparèixer perquè en poblacions com Terrassa o Rubí barris sencers d'immigrants, arribats de tot Espanya durant les dècades de 1940 i 1950, s'havien construït en les mateixes ribes del riu.

No es va haver de lamentar la mor o desaparició de cap veí a Cerdanyola del Vallès. El nivell del riu va pujar entre quatre i sis metres i va suposar uns danys materials de 21 milions de pessetes.

Els sector més afectats van ser els marges de la riera Major a Montflorit y el clot de Can Xarau. Afortunadamente Cerdanyola no va tenir la desgràcia d’altres pobles de l’entorn, com Montcada, Ripollet, Rubí i Montcada ja que les dues capçaleres que alimenten el riu Sec i el riu Major no varen rebre la mateixa quantitat d’aigua que la riera de les Arenes o el riu Ripoll.

A.Salillas
   


Futbol 3ª divisió.
El Cerdanyola FC. s'emporta els tres punts del Santboià.

 


               
SANTBOIÀ - CERDANYOLA    1 - 2

Alineacions : Miguel Ramos, Edgar, Dani Martí, Javi, Álex Alba, Juli, Víctor Aliaga, Pau (Ruben, 86’), Jonathan Toledo, Roger (Pujol, 84’) i Carles Montoro (Demba, 66’).

1-1 (49’) Jonathan Toledo, de penal. 1-2 ; (55’) Juli.

Investigadores crean una prueba rápida para evaluar las capacidades cognitivas de los pacientes con esquizofrenia.


 
Investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en colaboración con la Universidad de Oviedo y el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), han diseñado una prueba que en 20 minutos permite determinar las capacidades cognitivas de los pacientes con esquizofrenia.

Está basada en tests ya conocidos y breves que están a disposición de médicos y psicólogos expertos en salud mental y evalúa la capacidad de memoria a corto plazo, la rapidez mental, así como las capacidades organizativas, ha informado la UAB en un comunicado este viernes.

El trabajo forma parte de la tesis doctoral de Sílvia Zaragoza, en el programa del Doctorado en Psiquiatría de la UAB, y es fruto de un estudio pionero de seis meses en el que han participado 257 profesionales con un panel de 700 personas representativo de la población diagnosticada de esta enfermedad en España.

La investigación, que se conoce bajo el nombre de EPICOG-SCH y publicada en la revista 'Schizophrenia Research: Cognition', editada por la Schizophrenia International Research Society (SIRS), ha validado una batería de cuatro pruebas para realizar el test.

FÁCIL ADMINISTRACIÓN

Una de las ventajas del estudio es la fácil administración, ya que el personal sanitario evalúa, estudia y comenta síntomas de la enfermedad que normalmente no se tienen en cuenta y que facilitan tratar cada caso de la mejor manera posible.

De esta manera, después de este examen inicial, se puede realizar un seguimiento de cómo evolucionan los pacientes a lo largo del tiempo, así como confirmar si los cambios en la medicación empeoran la atención o la memoria.

(catalunyapress.es/) 16/9


Los humanos estamos moviendo en masa las bacterias de todo el mundo.
Las aguas residuales, el turismo y el transporte de mercancías
y de personas están diseminando todo tipo de microbios. 
Un equipo internacional de científicos de Australia, China, Francia Inglaterra y España ha alertado de que los humanos estamos moviendo en masa las bacterias de todo el mundo y con ello, posiblemente, alterando el funcionamiento global de los ecosistemas, en el artículo "Microbial mass movements" que publica la revista 'Science'.

Las aguas residuales, el turismo y el transporte de mercancías y de personas están diseminando todo tipo de microbios y genes a una escala global, sin precedentes y bajo nuestra responsabilidad.

Este equipo internacional de investigadores ha alertado de que hay que estudiar inmediatamente los cambios que estamos provocando en el mundo microbiano, mejorar los sistemas de tratamiento de las aguas y cambiar las formas de abonar los cultivos.

Ciclos naturales
Uno de los autores del artículo, Josep Peñuelas, investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en el Centro de Investigación Ecológica y Aplicaciones Forestales (CREAF) de Cerdanyola (Barcelona), subraya en un comunicado: "Tenemos que ser conscientes de que estos microorganismos protagonizan muchos de los ciclos naturales básicos, como el del nitrógeno o el del carbono".

Otro de los autores, Michael Gilling, de la Macquaire University, ha recalcado por su parte: "Estamos ignorando estos cambios porque son seres microscópicos que ofrecen sus servicios en el planeta de forma silenciosa, pero lo podemos pagar muy caro".

Llamamiento a la acción
El equipo de investigadores hace un llamamiento a la acción para poner este tema inmediatamente en las agendas científicas; por un lado, es urgente monitorear y modelizar los cambios que los humanos estamos provocando en el mundo microbiano.

Por el otro, consideran hay que mejorar los sistemas de tratamiento de aguas residuales y el uso de los abonos para reducir la disper-


sión de microbios y los genes de resistencia a antibióticos que transportan, ya que viajan con los purines, los excrementos humanos, las aguas de lastre y la tierra de los cultivos

Hoy en día, el 95% de las heces del mundo provienen de las personas y de los animales de granja que hemos domesticado.

Turismo
Nuestros excrementos viajan alrededor del mundo junto con los billones de turistas que dispersan los microbios y los genes de resistencia a antibióticos que contienen.

Por otro lado, más del 80% de los cultivos del planeta se abonan con aguas residuales o purines poco o nada tratados. Los microorganismos que contienen estas aguas contaminan los animales, las frutas y los vegetales.

Estas aguas también transportan productos con efectos biológicos (metales, antibióticos y desinfectantes) que actúan como motores de mutaciones y de selección de microorganismos resistentes que se extienden rápidamente alrededor del planeta.

Los humanos también promueven la dispersión de las células microbianas marinas a través del agua de lastre de los buques comerciales. Se estima que cada año llegan 100 millones de toneladas de agua de lastre en los puertos de Estados Unidos.

"Es bien conocido que estas aguas han transportado especies de algas invasoras, por ejemplo, pero no somos conscientes de los cambios invisibles que están provocando transportando microorganismos a través de los océanos", añade Peñuelas. Además, las actividades humanas ahora mueven más suelo, arena y roca que todos los procesos naturales combinados.

(elperiodico.com)    15/9


Del 29 de setembre al 8 d'octubre

27e Festival Internacional
de Blues de Cerdanyola 2017 
 
Tot i que la programació no està completada tenim ja un variat programa que portarà els aficionats al blues ha no perdre cap actuació.
 

29 setembre: Mrs. Brownie (Teatre Nu) - Concert inaugural. Mrs Brownie és un espectacle musical en què el Teatre Nu i la Laura Guiteras han decidit sumar esforços per a enriquir-se mutuament. "Mrs. Brownie "Ens presenta la història d'una diva de la música negra americana que és troba al final de su vida. Acompanyada del seu únic amic, un entrenyable pianista, i d'una jove cuidadora, Mrs. Brownie viura a els seus darrers dies entre el record i la nostàlgia que li encomanen els cançons que la van portar a l'Èxit més esclatant.
Pati MAC. 20 h.


29 setembre: The Bacos. La banda de rock de Cerdanyola The Bacos porta les seves guitarres, la seva bateria i la veu del seu nou frontman, Toni Molina, a la Sala Circus. 22:30 h.

29 setembre: The Teasers Blues Band - Concert inaugural. The Teasers és una banda de Blues formada el 2012 a Barcelona, ​​inicialment en format trio però amb múltiples col·laboracions al llarg d'aquest temps i noves incorporacions per al seu àlbum debut. Pati MAC 22 h.

29 setembre
: SoulShine. SoulShine està compost per cinc ànimes que gaudeixen de la bona música: Lars Traue i Salvador Rocosa a les guitarres, Eduardo Serrano al baix, Juan Morilla al baix i Judit Torres com a vocalista. El repertori el formen versions de grans cançons de la història del Blues, Soul, R & B i Rock.Al són de la Gramola c / (Ample 39) 22 h.


 
30 setembre: Grup Txus Blues & Jose Bluefinger. Després de més de deu anys tocant per tota la península i amb cinc discos publicats han aconseguit crear un estil propi i molt particular. Amén de les seves pròpies composicions, reconverteixen qualsevol estàndard del blues, rock, o qualsevol altre estil a un format que parteix del blues acústic per atrevir-se amb tangos, narcocorridos o qualsevol cosa que se'ls ocorri. El Solidari (c / Foment 1)

30 setembre: Bone Jam + The Dry River Stompers. Bone Jam és una banda jove que combina el feeling del blues clàssic amb els sons més moderns del rock, el funk i el soul. The Dry Strompers és un grup el repertori del qual fos, integrament, el Millor blues i swing americà dels anys 30 ALS 50, prenent com a estètica la dels músics d'aquella època. Plaça Francesc Layret. 20 h..


Vespres Literaris


 
"Vespres Literaris és un lloc de trobada, debat i anàlisis. Tot ens interessa, res ens és aliè i el coneixement compartit ens fa una miqueta millors cada dia."

En tan curta expressió s'amaga un viu grup de lectura que es reuneixen a Montflorit cada primer dissabte de mes per parlar sobre el llibre que s'ha triat per a aquest mes i comentar les impressions dels reunits, tot això de 19 a 21 hores.

El grup bastant ampli (més de 20 persones de vegades) un cop acabada la sessió allarguen la vetllada sopant i compartint junts els plats que cadascú ha elaborat.

En la propera trovada que serà el 7 d'octubre el tema serà: 
"El rumor del oleaje".

Considerada una de les més belles històries d'amor de la literatura, "La remor de l'onatge" narra el naixement i consumació de l'idil·li entre dos adolescents situats en un món arcàdic, primitiu i elemental: una minúscula illa japonesa en què sobreviu una comunitat de pescadors apartada de la civilització i on es percep per tot arreu l'olor salobre del mar, la fragància de les cordes de cànem, el fum invisible de les fogueres i la remor d'un onatge blau intens que tot el circumda.

Guiat per la seva admiració cap al model humà i la tradició bucòlica de la Grècia clàssica, que era capaç d'establir una perfecta coincidència entre la vida humana i la misteriosa bellesa de la natura, Yukio Mishima (1925-1970) construeix una novel·la inoblidable sobre un dels temes perennes de la literatura.
Dissabte 7 d'octubre
Al Centre Cívic Montflorit (Carrer Mare de Déu dels Dolors, 17-19) a les 19 hores.


Pràctiques acadèmiques per a estudiants universitaris


  
  

 
Fins al 2 d'octubre, els estudiants universitaris interessats en realitzar pràctiques acadèmiques externes al Sincrotró ALBA poden sol·licitar una plaça.

El Sincrotró ALBA posa en marxa una nova convocatòria per realitzar pràctiques acadèmiques externes per a estudiants universitaris de diferents àmbits del coneixement: física i tecnologia d'acceleradors, aplicacions científiques de la llum sincrotró, mecànica, tecnologies de buit, electrònica, sistemes informàtics,


seguretat i salut laboral, comunicació i divulgació,...

Els estudiants seleccionats iniciaran la seva estància a partir de gener de 2018 i rebran una compensació de 300 euros mensuals, en concepte d'ajuda a l'estudi.

El termini de sol·licituds finalitza el 2 d'octubre. Per participar, cal seguir les següents
instruccions.
Canvi de president al Club Billar 2000 de Cerdanyola.


El fins ara president Antoni Maymó qui ocupava el càrrec des que es va fundar el club ha cedit la presidència al fins ara secretari del club, Joan Zaplana. Antoni Maymó continuarà però lligat al club com un dels vocals.

La Junta queda doncs formada per Joan Zaplana, president; Josep Mota, vicepresident i tresorer; Alfred Fernández, secretari; Josep Vilà, director esportiu, i els vocals Antony Maymó, Alfonso Ruíz, Néstor Pando i Francisco Javier Clarés.

 


Jugatecambiental


 


La nueva Renta Garantizada se podrá pedir desde el próximo viernes.


 
La prestación será de 564 euros mensuales este año para personas sin ingresos.

El nuevo subsidio denominado Renta Garantizada de Ciudadanía podrá pedirse a partir del próximo viernes. El día 15 de septiembre todas las personas sin ingresos o con rentas inferiores a los 564 euros mensuales, sin contar becas o prestaciones por dependencia, mayores de 23 años y con un mínimo de dos años de residencia en Catalunya podrán solicitar esa nueva Renta Garantizada de Ciudadanía (RGC).

La RGC fue aprobada el pasado mes de julio por el Parlament de Catalunya tras la presentación de una Iniciativa Legislativa Popular apoyada por más de 120.000 firmas y establece una ayuda de 564 euros mensuales este año, 604 a partir del 15 de septiembre del
2018, 644 en septiembre del 2019 y 664 euros cuando se complete su implementación el 1 de abril del 2020 y sustituye a la Renta Mínima de Inserción (RMI).

La ayuda es este año de 846 euros mensuales en el caso de una unidad familiar con dos personas, 921 si son tres, 996 si son cuatro y el máximo de 1.071 euros mensuales en el caso de cinco o más personas.

La RGC es una prestación económica de carácter subjetivo, destinada a personas o unidades familiares sin ingresos o con ingresos por debajo de los importes de esta renta.

(elPeriodico)    11/9

          
                  
                                                      Tal mes d'agost de fa 50 anys

        Mesos anteriorsGeneralitat continúa negociando la compra del Hospital General
de Cataluña.


 
El gobierno catalán continúa negociando con la dirección del Hospital General de Cataluña (HGC), propiedad de Fresenius Helios, que lo adquirió al grupo QuirónSalud, comprar este centro sanitario para no tener que construir los dos hospitales proyectados en Rubí y Cerdanyola, según ha reconocido el conseller de Salud, Antoni Comín.

"Mantenemos la oferta de comprar el HGC y creemos que la empresa tiene interés en vender", ha manifestado el conseller en una entrevista en TV3, en la que no ha puesto plazo para completar esta compra, pese a que hace unos meses concretó que se materializaría antes de acabar este año.

"La compra se debe hacer desde el mutuo acuerdo de las dos partes y la negociación sigue su curso con toda normalidad", ha revelado el conseller, que ha reconocido: "no tenemos una excesiva prisa, se está produciendo la negociación y cada uno analiza desde su interés".

La Generalitat había ofrecido inicialmente entre 50 y 55 millones de euros por el HGC, una oferta que incluye hacerse cargo de los 1.200 trabajadores del hospital.

Comín ha defendido esta compra porque sale más barata que construir los dos hospitales de la red pública proyectados para Rubí y Cerdanyola, que, según el conseller, costarían 100 millones de euros cada uno.

"Comprar el HGC es una oportunidad de inversión más baja", ha argumentado.

(elPeriodico) 28/8


Els embassaments de les conques internes estan al 61% de la seva capacitat i garanteixen totes les demandes per aquest any.


♠  Aquest volum és un punt superior al registrat fa un any, amb quatre hectòmetres cúbics més.

♠  Per compensar el descens de reserves dels recursos hídrics naturals, la dessalinitzadora del Llobregat incrementarà la producció fins el 30% en els propers dies.

♠ El sistema Ter-Llobregat és el que té un volum de reserves més alt (63%), mentre que Siurana-Riudecanyes és el més baix, amb un 21%.

Els embassaments de les conques internes catalanes estan, a principis de setembre, al 61% de la seva capacitat, amb un total de 421 hectòmetres cúbics emmagatzemats, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquest volum és lleugerament superior al registrat fa un any, quan els reservoris es situaven al 60% amb 417 hectòmetres cúbics.

Els volums actuals són conseqüència del descens lent però constant registrat durant els mesos d’estiu, un període caracteritzat per la falta de pluges, per l’augment de demandes (increment del consum d’aigua a nivell urbà i major dotació per a les necessitats de reg) i per les elevades temperatures. No obstant això, en les properes setmanes finalitzen les diverses campanyes de reg i la tardor és l’època que registra majors pluges que poden recuperar el nivell dels embassaments.


Embassament de Sau
El sistema Ter-Llobregat es troba al 63% de la seva capacitat (389 hm3), un volum lleugerament superior al de fa un any (63% i 383 hm3).

Els embassaments del Llobregat (la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) estan al voltant del 70%, amb 149 hm3, uns volums lleugerament inferiors als registrats fa un any.

Pel que fa als pantans del Ter (Sau i Susqueda), se situen a més del 60% (240 hm3), un volum lleugerament superior al de fa 365 dies. Darnius Boadella, a l’Alt Empordà, també està millor que fa un any, amb 42% de capacitat i 26 hm3 (al setembre de 2016 estava al 39% i 24 hm3).

No obstant això, el sistema amb volums més baixos és el de Siurana-Riudecanyes, que està al 21% amb 3,6 hm3 (fa un any gairebé disposava del doble de reserves).

Pel que fa a l’embassament de Foix, aquest està a prop del 80% (3 hm3), un volum lleugerament superior al registrat fa un any.

Increment de l’aigua dessalinitzada

Tot i que el volum de reserves actual és el normal després de passar els mesos d’estiu i que es garanteixen les demandes ordinàries per tot aquest any, l’Agència Catalana de l’Aigua està incrementant el règim de producció de la dessalinitzadora del Llobregat.

Aquesta planta, que habitualment funciona al 10%, està duplicant aquesta xifra i en els propers dies és previst que passi a funcionar al 30%. D’aquesta manera, s’aporta nou recurs a la xarxa d’abastament i es perllonga l’aprofitament dels recursos naturals. Pel que fa a la dessalinitzadora de la Tordera, segueix funcionant per garantir la demanda de la zona (nord del Maresme i sud de la Selva).

(gencat)


Cerdanyola inicia obras mejora en Pabellón de Can Xarau y Mercado Serraperera


 
El Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès ha iniciado las obras para remodelar el Pabellón de Can Xarau y el Mercado Municipal de Serraperera.

Los trabajos, que se llevan a cabo de manera simultánea en los dos equipamientos, suponen una inversión de 1.501.377,73 euros, de los 27 millones de euros previstos por el gobierno municipal en el Plan de Inversiones 2017-2019.

Las obras en el Pabellón de Can Xarau consisten en la sustitución de la cubierta del edificio y la adecuación parcial del sótano para sede de entidades y para el acondicionamiento del bar-cafetería.

En un primer momento, se actuará en el interior del edificio desmontando el falso techo que cubre actualmente la instalación y posteriormente se sustituirá la cubierta, reforzando la estructura que la soporta.

El proyecto prevé crear un lucernario que permita suministrar iluminación natural al interior, prescindiendo del falso techo lo que hará que desde el interior se vea la estructura que cubre el pabellón, y apostando por la eficiencia energética de la instalación.


En cuanto a la actuación en el sótano, se instalará un ascensor que garantice la accesibilidad a las personas con movilidad reducida, se adecuarán las dependencias que deberán acoger a las entidades deportivas y se preparará un espacio para bar-restaurante.

Las actuaciones en el Mercado de Serraperera se centran en la impermeabilización del suelo de la zona del pescado, con el objetivo de evitar que el agua que se emplea para limpiar el pescado se pueda filtrar y afecte a la estructura del edificio.

La empresa concesionaria de la obra ya trabaja de manera que las obras afecten lo menos posible al ritmo normal del mercado, dado que estos días muchas paradas están cerradas todavía por vacaciones.

La obra que se lleva a cabo es una primera actuación que permitirá después afrontar otros trabajos en el sótano del Mercado de Serraperera, y también está previsto en futuras actuaciones la reforma y mejora de las cámaras frigoríficas. EFE

(laVangardia) 
 


Del 29 de setembre al 8 d'octubre

27e Festival Internacional de Blues de Cerdanyola 2017


 
 
Tot i que la programació no està completada tenim ja un variat programa que portarà els aficionats al blues ha no perdre cap actuació.
 

29 setembre: Mrs. Brownie (Teatre Nu) - Concert inaugural. Mrs Brownie és un espectacle musical en què el Teatre Nu i la Laura Guiteras han decidit sumar esforços per a enriquir-se mutuament. "Mrs. Brownie "Ens presenta la història d'una diva de la música negra americana que és troba al final de su vida. Acompanyada del seu únic amic, un entrenyable pianista, i d'una jove cuidadora, Mrs. Brownie viura a els seus darrers dies entre el record i la nostàlgia que li encomanen els cançons que la van portar a l'Èxit més esclatant.
Pati MAC. 20 h.


29 setembre: The Bacos. La banda de rock de Cerdanyola The Bacos porta les seves guitarres, la seva bateria i la veu del seu nou frontman, Toni Molina, a la Sala Circus. 22:30 h.

29 setembre: The Teasers Blues Band - Concert inaugural. The Teasers és una banda de Blues formada el 2012 a Barcelona, ​​inicialment en format trio però amb múltiples col·laboracions al llarg d'aquest temps i noves incorporacions per al seu àlbum debut. Pati MAC 22 h.

29 setembre
: SoulShine. SoulShine està compost per cinc ànimes que gaudeixen de la bona música: Lars Traue i Salvador Rocosa a les guitarres, Eduardo Serrano al baix, Juan Morilla al baix i Judit Torres com a vocalista. El repertori el formen versions de grans cançons de la història del Blues, Soul, R & B i Rock.Al són de la Gramola c / (Ample 39) 22 h.


 
30 setembre: Grup Txus Blues & Jose Bluefinger. Després de més de deu anys tocant per tota la península i amb cinc discos publicats han aconseguit crear un estil propi i molt particular. Amén de les seves pròpies composicions, reconverteixen qualsevol estàndard del blues, rock, o qualsevol altre estil a un format que parteix del blues acústic per atrevir-se amb tangos, narcocorridos o qualsevol cosa que se'ls ocorri. El Solidari (c / Foment 1)

30 setembre: Bone Jam + The Dry River Stompers. Bone Jam és una banda jove que combina el feeling del blues clàssic amb els sons més moderns del rock, el funk i el soul. The Dry Strompers és un grup el repertori del qual fos, integrament, el Millor blues i swing americà dels anys 30 ALS 50, prenent com a estètica la dels músics d'aquella època. Plaça Francesc Layret. 20 h..


Brossa y Castoro,
otoño en el MACBA.

 
El Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona (MACBA) ultima los preparativos de su próxima temporada expositiva, que comienza en septiembre. Las exposiciones monográficas 'Poesía Brossa', que enfatizará los aspectos performativos de la práctica poética brossiana, y la primera gran retrospectiva dedicada a la estadounidense Rosa-marie Castoro están entre las propuestas.

El MACBA abrirá su programación con una muestra monográfica dedicada a Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) en la que se reunirán más de 250 obras y una abundante selección de documentación procedente del Fondo Brossa, en un recorrido que muestra la consolidación del lenguaje artístico brossiano a través de sus investigaciones plásticas, libros, teatro, cine, música y las artes de la acción.

Comisariada por Pedro G. Romero y Teresa Grandas, Poesía Brossa (del 20 de septiembre al 25 de febrero de 2018) se centra en sus poiesis, su manera de hacer. Teniendo como hilo conductor su poesía, la muestra parte de los antecedentes, las relaciones con otros artistas como Miró, Tàpies, Pere Portabella, Josep M. Mestres Quadreny y Carles Santos, y selecciona algunos casos de estudio de su produc-ción hasta llegar a situar la obra y ponerla en diálogo con la de artistas como Marcel Mariën, Nicanor Parra e Ian Hamilton Finlay.

A partir de 11 de octubre, la nueva exposición Colección MACBA. Bajo la superficie mostrará obras relativas a los problemas de la representación y sus límites, así como a la relevancia e incidencia del artista y el arte en la sociedad contemporánea. Aunque lo hacen desde presupuestos conceptuales y formales distintos, muchas de estas piezas tienen en común las referencias al arte conceptual, unas formas derivadas del minimalismo y una fascinación contemporánea por el material y por la superficie.

Comisariada por Antònia M. Perelló, Bajo la superficie, y de ahí el título, recoge el interés por los aspectos bajo los cuales subyacen contenidos de naturaleza muy diversa.

Las obras que recoge la exposición pertenecen a artistas como Ignasi Aballí, Antoni Tàpies, Lucio Fontana, Karla Black, Art&Language, Ángela de la Cruz, Derek Jarman, Latifa Echakhch, Félix González-Torres, Charlotte Posenens-ke, Rita McBride, Gregor Schneider, Doris Salcedo y Michelangelo Pistoletto, entre otros.


En octubre se podrá visitar el proyecto del colectivo iraní formado por Ramin y Rokni Haerizadeh y Hesam Rahmanian, ganadores de la última edición del Premio Fundación Han Nefkens-MACBA. La propuesta expositiva (del 28 de octubre al 8 de enero de 2018) reúne Macht Schon y From Sea to Dawn (2016-2017), dos pinturas en movimiento, además de The Maids (2012-2015), una obra basada en la novela Las criadas de Jean Genet, que es un juego fantástico sobre el poder y el discurso de abrazar a otros, entre otras obras creadas ex profeso para la ocasión, algunas en colaboración con otros creadores como John Cole y Joan Baixas.

Del 9 de noviembre al 15 de abril de 2018 se podrá visitar una gran retrospectiva dedicada a la estadounidense Rosemarie Castoro (1939-2015). Las muestra, que comisaría Tanya Barson, reunirá más de 250 obras realizadas en el período de 1964 a 1979. Abarcará su pintura abstracta Minimal, sus performances e instalaciones conceptuales y sus esculturas Post-Minimal y Land Art.

Con ellas se revelará la diversidad de la práctica artística de Castoro, así como su compromiso con la performatividad, el conceptualismo, la poesía concreta, el arte procesual y la instalación, además de la relevancia del feminismo o la política activista en su producción. Con esta exposición se quiere resituar la figura de Castoro y las aportaciones de sus obras en el mapa de la historia del arte contemporáneo.


El reto y la obstinación

En otoño se presentará Entusiasmo. El reto y la obstinación en la Colección MACBA (entre 2017 y 2019), una exposición itinerante con obras de la colección del museo que viajará a nueve municipios de la provincia de Barcelona (Badalona, Ripollet, Vilafranca del Penedès, Martorell, Cerdanyola del Vallès, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Sant Cugat del Vallès y Terrasa) gracias a un acuerdo con la Diputación.

Comisariada por David Armengol, la muestra reunirá casi una treintena de obras de artistas como Ignasi Aballí, Vito Acconci, Maja Bajevic, Marcel Broodthaers, Anne-Lise Coste, Esther Ferrer, Peter Friedl, Richard Hamilton, Emanuel Licha, Gordon Matta-Clark, Cildo Meireles, Younès Rahmoun, Tere Recarens, Àngels Ribè, Dieter Roth, Mireia Sallarès y Zush.

(hoyesarte.com) 24/7

El Cerdanyola s'estrena
a l'OK Lliga
davant el Hostelcur. 
El calendari 2017/18 de l’OK Lliga femenina es va sortejar aquest dijous a la tarda al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona.

A l’OK Lliga femenina, el sistema de competició serà de 14 equips en lliga regular a doble volta. Aquesta setmana s’ha sabut que Girona i Reus jugaran l’OK Lliga gràcies a les renúncies del Rivas Las Lagunas i el Jolaseta. Una bona notícia per l’hoquei català, ja que això significa que 10 dels 14 equips de la lliga seran del nostre país. Això, a més, suposa menys despesa econòmica en viatges, però d’altra banda és un pas enrere per la promoció de l’hoquei femení a l’estat espanyol, que tindrà pocs representants.

Les 26 jornades de l’OK Lliga femenina es jugaran sempre en cap de setmana.

El Cerdanyola CH jugarà el seu primer partit de la temporada a l'OK Lliga femenina d'hoquei sobre patins contra el Hostelcur Gijón, el 14 d'octubre.


El primer equip masculí,
que aquesta temporada vinent competirà a Primera Catalana,
es reforça amb l’incorporació de Roger Riba i Xavi Pastó, ambdós amb passat verd i blanc. 
Roger Riba, jugador de 28 anys, format a la casa que va jugar al primer equip les temporades 2007-2008 i 2008-2009 a la lliga Nacional Espanyola, torna a Cerdanyola després d’haver militat al Vilafranca, el Sant Cugat i el Vilanova la temporada passada.

Xavi Pastó, jugador de 27 anys, ja va jugar al primer equip del Cerdanyola Club d’Hoquei durant les temporades 2008-2009 (coincidint amb el Roger Riba) i 2009-2010, d’on venia procedent del Forte dei Marmi. És un jugador amb una claríssima experiència a les pistes. Torna a Cerdanyola després d’haver jugat a equips com el Mataró, el Sant Just i el Vilanova, equip on va debutar a l’OkLliga i on va jugar la temporada passada.

Tant en Xavi com en Roger, la temporada passada van jugar al Club Pati Vilanova i van aportar en la Lliga Nacional Espanyola un total de 7 gols cadascú.

Ara tornen al Cerdanyola Club d’Hoquei per ajudar a l’equip entrenat per Albert Zanón a recuperar la categoria perduda.Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd


 
El passat diumenge 11 de juny es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau
en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.


En homenatge a
Carles Buïgas i Sans 
 

Recentment va estàr oberta una exposició al Museu d'Art de Cerdanyola: "La Maleta Buïgas", una de les darreres donacions que ha rebut el Museu d'Art de Cerdanyola. Conté 182 plaques de vidre amb fotografies i projectes de l'enginyer Carles Buïgas sobre la tasca que va fer a Montjuïc per a l’exposició Internacional de Barcelona de 1929 i d’altres projectes visionaris.  

Carles Buïgas i Sans neix al carrer Escudillers de Barcelona, el 18 de gener de 1898 fill de Cayetano Buigas Monravá i Rosario Sans.

El 1916 ingressa a l'escola d'Enginyers Industrials i mentre cursava els seus estudis passa a formar part de l'oficina tècnica de l'Exposició de Barcelona, més coneguda per Exposició Internacional de Barcelona, cosa que l'obliga a abandonar una mica la facultat i continuar com alumne lliure, aconseguint el diploma d'enginyer electricista a l'École de Génie Civil de París.

Aquesta exposició va necessitar urbanitzar 118 hectàrees a la muntanya de Montjuïc i moure terres i aixecar enormes pavellons. L'exposició va ser inaugurada el 19 de maig de 1929 per el rei Alfons XIII i va romandre funcionant fins el 15 de gener de de 1930.

La lluita per aconseguir el seu somni de decorar l'exposició va ser esgotadora. Impressionant salt si tenim en compte que quan lluitava per persuadir els membres del Comitè Executiu de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929; no tenia tot just en el seu haver cap historial que avalés la seva fantàstica visió de procer mag. Tan sols tres petites fonts lluminoses, més alguns assajos realitzats en el propi Montjuïc. Total poca cosa.

No obstant això, l'entusiasta admiració que va merèixer el senyor Miguel Primo de Rivera, la meritòria decisió en assumir responsabilitats de don Mariano de Foronda i del Baró de Viver, van fer possible que Barcelona es enorgulleciera de poder sorprendre i emocionar a propis i estranys amb les seves instal·lacions d'aigua i llum.

En l'exposició de 1929 hi havia 80 fonts lluminoses independents. (Un cop finalitzada l'exposició algú va donar l'ordre i amb massa pressa es van iniciar els treballs d'enderroc d'aquestes fonts. Tan sols una va aconseguir Buigas salvar, la qual tots admiren a la Plaça de la Font Màgica). Cert que, si bé només ens resta una, aquesta és la més important. Més de 560 fonts lluminoses repartides pels quatre punts cardinals del planeta, són la més poderosa garantia de la fructífera tasca creadora d'Buïgas.

El recinte de l'Exposició començava a les dues torres existents, encara avui, a la Plaça de Espanya, i que constituïen l'entrada principal. En creuar de nit aquesta entrada la ciutat canviava fantàsticament a il·luminar-se amb tons canviants, mitjançant 116 obeliscs de vidre.

Entre ells, s'intercalaven 42 fonts lluminoses, amb jocs d'emulsió i polvorització, i il·luminades en tons canviants, d'àmplia gamma, que es combinaven amb totes les altres harmonies cromàtiques. A la plaça de  la Gran Font es van disposar 234 columnes i obeliscs cristal·lins de cinc tipus diferents, la majoria dels quals irradiaven, a més, llum projectada cap a les copes dels arbres propers. Altres 32 obeliscs, de tres tipus diferents, van ser instal·lats a la plaça de Belles Arts.

Es van muntar a més 28 obeliscs cristal·lins, segons quatre models diferents, a la Plaça dels Bells Oficis; més altres 51, de tres tipus diferents, a l'Avinguda d'igual nom, i 20 al passeig estès davant del Palau Nacional.

Afegim 72 obeliscs cristal·lins i lluminosos, ben distribuïts sobre els sòcols de les balustrades en la gran perspectiva; i quatre més a llocs apartats. En total, doncs, es van instal·lar 647 obeliscs i columnes lluminoses de vidre, segons 24 tipus diferents, la major part dels quals canviaven de coloració, en harmoniosa combinació amb les variacions cromàtiques de tota la resta.

En la il·luminació del Palau Nacional, es van emprar 648 poderosos projectors, només per a les cúpules i torres. La façana s'il·luminava separadament; i cadascuna de les dues parts amb quatre matisos, més les seves barreges. Procurar que prevalguessin els tons que, tot i ser vius, es troben, naturalment, en diverses índoles de pedres. Tota aquesta il·luminació no funciona en l'actualitat.

Un altre motiu luminotècnic que va cridar molt l'atenció era el gegantí ventall lluminós, que s'obre l'esquena del Palau Nacional, per irradiar cap al més alt. Aquest efecte es va aconseguir mitjançant nou potentíssims projectors d'arc, instal·lats al terrat del Palau (nou per les nou lletres de la paraula Barcelona), a una alçada de 19 metres sobre el sòl i a gairebé cent metres sobre del nivell del mar. L'abast de l'aurèola ara considerable. Segons els informes recollits, els seus raigs eren encara ben visibles, en el firmament, a 130 quilòmetres.

Durant la guerra d'alliberament, van desaparèixer els nou reflectors, quedant minvada, un cop més, la màgica il·luminació de Montjuïc. Les autoritats municipals van acordar reinstal·lar nous projectors, que estan en funcionament des de 1957.

La gran Font Lluminosa completava, de manera magistral, l'esplèndid conjunt descrit. Estava situada a la Plaça de la Font Màgica, i afortunadament, va ser restaurada el 1954, sota la direcció del mateix

 

Acte inaugural de la plaça de Carles Buïgas amb assistència del Governador Civil de la província de Barcelona l'11 de novembre de 1967. Monument que les nostres autoritats haurien de tornar a instalar a la mateixa plaça per la que va ser construïda. Actualment està desapareguda.


Obeliscos cristal·lins i petites fonts lluminoses en l'Avinguda de MªCristina


El Palau Nacional i les dues cascades superiors. Aquí, com per tot arreu, no es percebia ni una sola làmpara. Per il·luminar les escalinates es van fabricar grans gerros de vidre opal. 

Carles Buïgas, havent-se pogut salvar, per a Barcelona, ​​la més important de les instal·lacions d'Aigua-Llum que van donar prez i glòria a tan inoblidable certamen. 

La gran Font Lluminosa completava, de manera magistral, l'esplèndid conjunt descrit. Estava situada a la Plaça de la Font Màgica, i afortuna-dament, va ser restaurada el 1954, sota la direcció del mateix Carles Buïgas, havent-se pogut salvar, per a Barcelona, ​​la més important de les instal·lacions d'Aigua-Llum que van donar prez i glòria a tan inoblidable certamen.

 Durant el segon semestre del 1971 vaig ser rebut per don Carles Buïgas a la seva casa-estudi de l'Av. Primavera on es va iniciar una cordial amistat i em va permetre publicar una petita biografia de la seva vida des de la infantesa i que vaig publicar a la Revista de Cerdanyola al desembre del mateix any. I ara publico en el meu web a partir de demà.

Andreu Salillas


El conseller Rull inaugura el Montserrat Classic Express d’FGC, l’únic tren restaurant turístic
de Catalunya 
 
◘  El tren està format por quatre cotxes restaurats de finals del segle XIX, amb taules i una barra de servei de bar.

◘   Els usuaris poden degustar gastronomia local amb vins i caves catalans durant el trajecte de Sant Boi de Llobregat a Montserrat.


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha inaugurat aquest matí el Montserrat Classic Express 1890, que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Trentur, S.L. han posat en marxa, un projecte totalment innovador i únic a Catalunya. Es tracta d’una autèntica joia ferroviària modernista propietat d’FGC, totalment restaurada i que conserva la seva essència original modernista i
històrica. En aquest sentit, Rull ha remarcat que “aquesta serà una experiència d’èxit. Permetrà que FGC torni a tocar l’excel·lència, no només en la mobilitat sostenible, sinó també generant valor afegit”.

Composen el Montserrat Classic Express quatre cotxes: el C-36 datat del 1893, el C117 del 1923, i el C31 i C103, del 1925. A la seva singularitat de compartiments amb taula per a quatre persones, se li afegeix una exclusiva barra de servei de bar. Els cotxes són de fusta i tenen balcons d’accés en els seus extrems, característiques ambdues típiques de finals del segle XIX i principis del XX.

El comboi serà conduit per una locomotora Alstom del 1955, fabrica-da a França, i amb uns colors blau i grocs molt característics. La capacitat total de viatgers és 157.

Gastronomia sobre rails

Tots els diumenges i dimecres, iniciarà el seu recorregut a Sant Boi de Llobregat.

La primera parada serà a Martorell on s’oferirà un tast de productes tradicionals catalans, així com una visita al Museu del Vapor. Tot seguit, reprendrà el seu trajecte fins a Monistrol, on els passatgers embarcaran el Cremallera de Montserrat fins al Monestir, i disposaran-

d’una hora i mitja per a passejar i visitar l’entorn.
A la tornada, novament al Montserrat Classic Express, els viatgers gaudiran d’un dinar, basat en una proposta de productes locals, marinat amb vins i caves catalans. El trajecte serà amenitzat per autèntics guies de l’època, que dinamitzaran i evocaran el trasllat al segle XIX.

Els 7 trens turístics d’FGC

Ferrocarrils ofereix múltiples opcions turístiques amb els seus trens, més enllà de l’ús diari que en puguin fer els usuaris per motius de feina o necessitat, una oferta lúdica consolidada i d’èxit.

Així, el Tren dels Llacs (tren turístic Lleida-La Pobla) va tancar el 2016 amb un índex d’ocupació del 99,08%, superant el balanç del 2015 (98,89%), mentre que el Tren del Ciment (tren turístic centenari entre La Pobla de Lillet i Castellar de N’Hug) va tancar l’última temporada amb 21.208 visitants, 540 passatgers més que al 2015. Per la seva banda, el Cremallera i funiculars de Montserrat han
superat un any més el milió de visitants.

Amb el Montserrat Classic Express, FGC amplia l’oferta per donar valor al factor lúdic i a les possibilitats turístiques del tren, atraient nous sectors de públic i estenent la finalitat del viatge en tren.
 Possibilitats que també ofereix als usuaris de Ferrocarrils l’Enotren, a la línia Llobregat-Anoia, una nova iniciativa a la comarca del Bages i que apropa la cultura del vi de la D.O. Pla de Bages a partir de les visites a les zones vinícoles del territori i el turisme religiós i cultural, a partir dels centres espirituals i de pelegrinatge, sobretot, de la ciutat de Manresa.

L’oferta turística es completa amb els bitllets combinats de Turistren (viatge + entrada a museu) que permeten als usuaris d’FGC visitar museus, espais arquitectònics o diferents espais de lleure propers a la xarxa de trens de Ferrocarrils.


Els bitllets es poden adquirir a través dels webs
www.turistren.cat i
www.montserratclassicexpress.com.
 


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental

Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.

Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96
Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés
E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació AmbientalEls Centres del Parc,
espais cardioprotegits

 
Des de finals del 2016 dos centres de visitants del Parc de Collserola, el Centre d'Informació i el Centre d'Educació Ambiental Can Coll, disposen de desfibril·ladors externs automàtics (DEA)

El Consorci del Parc Natural ha millorat els punts d'informació del Parc amb la instal·lació de desfibril·ladors externs automàtics a dos punts d'atenció als visitants, el Centre d'Informació del Parc, situat a la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat, i el Centre d'Educació Ambiental Can Coll, al municipi de Cerdanyola del Vallès, a la carretera BV1415. Els dos equipaments reben anualment més de 70.000 visitants, essent importants espais d'acollida dels usuaris del Parc.

Durant l'horari d'obertura dels centres els desfibril·ladors estaran disponibles en cas de necessitat.

La instal·lació també ha comportat la realització d'un curs de primers auxilis i ús d'aquests aparells a les persones que realitzen tasques d'atenció al públic als centres.

Les aturades cardíaques extrahospitalàries són una de les primeres causes de mortalitat en la població. Segons les dades actuals, un 30% dels afectats per infart agut de miocardi mor abans de ser atès en un hospital.

El DEA analitza el ritme del cor i només realitza descàrregues elèctriques si detecta que és necessari realitzar la reanimació cardiopulmonar.
Ajuda a salvar vides, ja que l’atenció precoç de les aturades  cardía-ques entre els primers 3 i 5 minuts redueix la mortalitat un 49%-75%. Tenir aquest aparell a l’abast és determinant per poder actuar imme-diatament.
 
 

 Creix la quantitat de contenidors    
per a l'oli.

 Els de color taronja.


 
Els carrers de Cerdanyola del Vallès comptaran amb 9 nous conte-nidors per a la recollida d'oli usat; que sumats amb els actuals, faran un total de 15. La totalitat es localitzaran en els punts següents:

-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig


Aquests contenidors, estan operatius desde el mes de maig.

La instal·lació dels nous contenidors permetrà que Cerdanyola del Vallès passi de 6 a 15 receptacles per recollir l'oli domèstic, ubicats a la via pública. D'aquesta manera es vol oferir a la ciutadania més facilitats a l'hora de reciclar aquesta fracció, que resulta molt conta-minant si es llença a la pica de la cuina.

A Cerdanyola del Vallès es van recollir l'any passat un total de 12.303,10 litres d'oli usat.


 

 Declarat bé cultural d'interès
 nacional el jaciment ibèric 
 de Ca n'Oliver,

 a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunicacions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultòrics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.


 Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demanava tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la promulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració

 Calendari Fiscal 2017


 
 
 

 La Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, declarada associació
d'interès cultural


 
 
El Govern ha acordat declarar la Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya com a associació d’interès cultural. Amb seu social a Sant Feliu de Llobregat, la Federació és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 1984 a partir de la unió de 27 colles geganteres.

En l’actualitat, l’entitat té 400 colles federades amb un total apro-ximat de 12.000 persones associades.

És una de les 32 federa-cions nacionals integrants del Consell de l‘Associacionisme Cultural, màxim òrgan consultiu del Departa-ment de Cultura en matèria de cultura popular i associacionisme cultural.

Va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya l'any 2000.

La Federació publica, des de l'any 1986, la revista trimestral Gegants, única en el món especialitzada sobre aquest tema, i organitza els certàmens anuals següents: la Ciutat Gegantera de Catalunya, la Fira del Món Geganter i la Trobada Nacional de Capgrossos.

A més, conserva el seu arxiu administratiu, amb informació sobre les entitats geganteres,  històric, que conté valuosos fons documen-tals sobre imatgeria.

(GenCat) 
 
 


 Actual cartipàs municipal
format per cinc regidors 


El “PRODUCTE DE COLLSEROLA”  ja surt al mercat.

 
Un cop aprovats els reglaments específics per al xai, el cabrit, les mandarines, el tomàquet, el vi i la mel, s’ha iniciat la comercialització dels productes amb el segel.

Des del mes de desembre ja trobem al mercatproductes etiquetats amb el segell de la marca de garantia “Producte de Collserola”. Els primers que s’han comercialitzat han estat les mandarines de Can Carlets i el vi de Can Calopa.

Al mes d’octubre la recentment creada comissió de segui-ment de la marca de garantia Producte de Collserola va aprovar els reglaments específics del xai, cabrit, mandarines, tomàquet, vi i mel. Amb aquest pas, i un cop ratificats aquest mes de desembre pels òrgans de govern del Parc, els productes que segueixin l’estàndard de la marca ja es poden comercialitzar amb el segell. Està previst que el llistat de productes de la marca de garantia es vagi ampliant amb d’altres de nous que s’hi vulguin acollir.

A la comissió de seguiment hi són representats tots els sectors implicats en el procés: productors, restauradors i administracions (Generalitat de Catalunya i els serveis tècnics del Parc).

Cal destacar que només podran utilitzar la marca i el seu logotip aquells productes produïts, elaborats, transformats i envasats en l’àmbit territorial del Parc Natural de Collserola, sempre que hi hagi infraestructures existents dins la serra per a la seva manipulació.

El Consorci, com a titular de la marca de garantia Producte de Collserola, la posa a disposició de tots els productors/es del Parc que tinguin interès a fer-ne ús i que compleixin amb els requisits establerts en els reglaments d’ús i els regla-ments específics. Alhora, també ofereix assessorament i suport en el procés administratiu.

Aquest segell forma part de les accions previstes dins el Pla agropecuari del Parc Natural de la Serra de Collserola (aprovat al mes de desembre del 2013).


(parcnaturalcollserola)
Dies Festius a
Cerdanyola del Vallès el 2017 
 
 17 de abril - Dilluns de Pasqua 
  1 de maig - Festa del Treball
  8 de maig - Festa Local
24 de juny - Sant Joan
15 d'agost - Assumpció de la Mare de Déu
11 de setembre - Diada
12 d'octubre - Festa Nacional d'Espanya
  1 de novembre - Dia de tots Els Sants
13 de novembre - Festa Local
  6 de desembre - Dia de la Constitució Espanyola
  8 de desembre - La Immaculada Concepció
25 de desembre - Nativitat del Senyor
26 desembre 26 - Sant Estebán 

 

La Generalitat aprova
el calendari definitiu d'obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017 
 
Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals els ajuntaments poden substituir-ne dues dates. També poden fixar dos festius més per al seu àmbit municipal

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per l’any vinent. Els comerços de la ciutat de Barcelona podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017

Per a tots aquells municipis catalans que no hagin designat els dos dies addicionals d’obertura, s’entenen com a dates escollides el 12 d’octubre i el 3 de desembre de 2017

La Generalitat ha aprovat el calendari comercial definitiu d’obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017.

Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials
.

 
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals, els ajuntaments poden substituir-ne fins a dues dates. D’acord també amb la Llei d’horaris comercials, s’afegeix dos dies més al calendari comercial, que els municipis han de fixar en funció del màxim aprofitament comercial i d’acord amb els comerciants.

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per al 2017 (que es recullen a la resolució EMC/2915/2016, de 21 de desembre publicada avui al DOGC). Entre ells, el consistori de Barcelona ha establert que els comerços de la ciutat podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017.

Pel que fa als dos dies festius addicionals d’obertura comercial autoritzada que poden fixar els ajuntaments, en el cas dels consistoris que no hagin designat cap data específica, s’entendran com a dates escollides i aplicables en els seus àmbits territorials el 12 d’octubre, i el 3 de desembre de 2017.Calendari comercial per al municipi de Cerdanyola del Vallès

8 de gener
2 de juliol
1 de novembre
3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre
 

 
 

 CALENDARI DE PAGAMENT
 DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS
 PER AL 2017

 
 
 

HORARI DE CORREOS -Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57

Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:30 hores

DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT
DE CATALUNYA

 
  ORDRE EMO/156/2015, de 22 de maig, per la qual s'estableix el calendari d'obertura dels establiments comercials en diumenge  i dies festius per al 2017.


Per a l’any 2017:

  8 de gener.
  2 de juliol
  1 de novembre.
  6, 8, 10, 17 i 24 de desembre. 

 

 
   

 TRANSPORT LOCAL
 
 


    Línies i horaris 
   
   
     visitantes total   Des de 31/10/16
   
 SALILLAS.NET  NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL,
 NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES
 SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

 

 
Antiga escala d'accés a l'estació de "Cerdanyola-Ripollet"
Canaletes anys 1992
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba. 
 
            FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
          
 PASSAT SEGLE
                    
 
 Properes activitats
D'EXCURSIÓ AMB...
Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal. Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552

COLLSEROLA VERDA

Súper Campus Guiera. - Del 28 d'agost al 8 de setembre. Al Parc Esportiu Municipal de Guiera
Edat: de 3 a 15 anys - Horaris: opcions a escollir entre matí de 9h a 13h; matí més dinar de 9h a 14:30h; i tot el dia de 9h a 17h
Inscripció a partir del 15 de maig de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 16h a 20h. - PEM Guiera (avinguda de Guiera, 6). - Tel. 935 863 636 - Més informació:
www.cerdanyola.cat/guiera

Cursos de català per a adults. Curs inicial de català, de grup de conversa i de reforç d'ortografia. Inscripcions de dilluns a dijous de 10 a 13 h.- Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès,
-Plaça de Sant Ramon, 23-24 - Tel. 93 580 27 51
Més informació:
www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

Jam Session al Bar de l'Ateneu
Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa.

 
 SETEMBRE 
Dijous, 21 de setembre a les 19:30h. hores CAFÈ AMB LLETRES "La vida que aprenc"de Carles Capdevila.
Llibre presentat per Jaume Cela i Oriol Izquierdo -.L’obra és un reflex del pensament del director fundador de l’ARA, de les seves passions i obsessions, de l’optimisme vital de què fa gala i de la seva manera d’entendre el periodisme, amb què reclama més atenció per la vida de les persones, més enllà de les grans notícies que marquen l’actualitat.  A la Biblioteca Central de Cerdanyola.
Dissabte 30 de setembre a les 11:45 h. Presentació/ taller/ concert "Las maravillosas aventuras del Sr. Soul"
Dintre del marc del Festival Internacional de Blues, apropem la música i els llibres Lloc: Llibreria Lilliput
Dissabte 30 de setembre a les 12:00h. Contacontes de la Berta
Contes + taller de 2 a 7 anys Inscripció prèvia: Ilibrerialaranya05@gmail.com - Lloc: Llibreria L'Aranya
Dissabte 30 de setembre a les 13:00h. Presentació del llibre de poesia "El Priorat: Llicorella i Poesia" . A càrrec dels seus autors, Elisa Riera i Miquel Sànchez - Lloc: Espai Vi - Organització: Grup Feixes Cerdanyola
 
 octubre 
Dilluns 2 d'octubre a les 10.30h. "Quin club tan bèstia!! "-
Club de lectura adreçat al públic adult - Inscripció prèvia: Ilibrerialaranya05@gmail.com -  Lloc: Llibreria L'Aranya
Dimecres 4 d'octubre a les 19h - Presentació llibre "Bibliotecas quemades" - A càrrec de l'autor Francisco Rincón - Lloc: BCC (Sala d'Enric Granados)
Dissabte 7 de setembre a les 19h Club de lectura "El rumor del oleaje de Yukio Mishima" - Lloc: Centre Cívic Montflorit - Organització: Vespres literaris
Diumenge 8 d'octubre : Festa dels Ocells, una matinal per aprendre i gaudir amb tot un seguit d'activitats que tindran com a protagonista el món de les aus. A Can Coll. Activitats per a tots els públics i gratuïtes
Dissabte 14 d'octubre a les 12h. Presentació "Mamà Naturaleza" a càrrec de l'autora Alba "Pintora de somnis".  Públic: De 3 a 8 anys Lloc: BCC (Sala d'Enric Granados) Aforament limitat  
Dilluns 16 d'octubre a les 17.30h. La científica Tina "Vola ocellet" Públic: De 0 a 6 anys Lloc: BCC ( Sala de petits lectors - planta 1) 
Dijous, 19 d'octubre a les 19:30h. hores CAFÈ AMB LLETRES "Un home cau" de Jordi Basté. El periodista Jordi Basté, conjuntament amb l'escriptor Marc Artigau, ens presenten el cas del detectiu privat Albert Martínez, un investigador barcelonès molt especial, gastrònom i seductor, que ha d'esclarir les causes de la desaparició d'un home al Port Olímpic i s'endinsa en la fosca historia d'una família de l'alta burgesia.  A la Biblioteca Central de Cerdanyola.
Divendres 27 d'octubre de 20-02h.  NIT LAB MAC 2017 - Tancada literària i artística en el marc de la festivitat de Tots Sants
Adreçat: Joves escriptors/es de 15-19 anys Lloc: MAC
Més informació: 93 580 88 88 ext. 4043 

Dissabte dia 28 "Les herbes remeieres de Collserola"  al Parc del Turonet. Itinerari Guiat. Públic adult.

 NOVEMBRE 
Dijous, 23 novembre a les 19:30h. hores CAFÈ AMB LLETRES "La memòria de l'arbre" de Tina Vallès. Tina Vallès ha construït aquesta història en veu baixa, sense presses i amb la senzillesa commovedora aportada pel punt de vista del Jan que viu amb naturalitat la degeneració de l’avi sense perdre en cap moment la complicitat que els uneix.  A la Biblioteca Central de Cerdanyola.
DESEMBRE
Dijous, 14 desembre a les 19:30h. hores CAFÈ AMB LLETRES "Argalagues" de Gemma Ruiz.  La periodista Gemma explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent. A la Biblioteca Central de Cerdanyola.
 
 Activitats estables
Cerdanyola, terra d'Ibers
2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h Tancat fins gener de 2017

Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 €
Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 
 Activitats al Museu d'Art (MAC)
SETEMBRE

23 de setembre - MAC&XIC
29 de setembre - OBERTURA DEL FESTIVAL INTERNACIONAL
      BLUES DE CERDANYOLA


OCTUBRE

3 d'octubre a les 19h.-  CURS D'HISTÒRIA DE L'ART / AAPC
6, 7 i 8 d'octubre - JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI
7 d'octubre a les 18h - FESTIVAL [C]SCREEN TARDOR
8 d'octubre a les 11.30 i les 12.30h - TALLER FAMILIAR.
       PINTANT  BLUES

14 d'octubre a les 18h FESTIVAL [CISCREEN TARDOR
15 d'octubre a les 12h VISITA GUIADA AL MUSEU FESTIVAL
      [CISCREEN TARDOR
21 d'octubre a les 18h FESTIVAL [CISCREEN TARDOR
27 d'octubre de 21 a 12h NIT LAB MAC. TANCATS AL MUSEU
28 d'octubre a les 18h FESTIVAL [C]SCREEN TARDOR

NOVEMBRE

4 de novembre a les 18h - FESTIVAL [CISCREEN TARDOR
7 de novembre a les 19h - CURS D'HISTÒRIA DE L'ART / AAPC
8 de novembre a les 19.30h - ART I REVOLUCIÓ
11 i 12 de novembre - FESTA PATRONAL DE SANT MARTÍ
12 de novembre a les 11.30 i les 12.30 -Taller familiar :  UN
         JARDÍ  ZEN
2 de desembre a les 18h - FESTIVAL [CISCREEN TARDOR
3 de desembre a les 11.30 i les 12.30h - TALLER FAMILIAR.
         NINOT DE NEU
5 i 12 de desembre a les 19h - CURS D'HISTÒRIA DE L'ART /
          AAPC

17 de desembre a les 12h - VISITA GUIADA AL MUSEU


Exposicions
Fins al 30 de setembre
Nude and naked i Tot revisant Smith.
Dues exposicions sobre l’artista i l’obra d’Ismael Smith
Al Museu d’Art de Cerdanyola
Del 16 d'octubre a 31 d'octubre
"L'esència del mínim", Exposició bibliogràfica de llibres de relats i contes curts. Públic adult" . Al BBC (planta 0)  
 
 Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Totes les activitats són gratuïtes. Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

SETEMBRE
Diumenge 17 de setembre, 9 h Lauro, un poblat ibèric al Montseny. Visita al jaciment ibèric de Samalús
Activitat per a tots els públics.


Dissabte 30 de setembre i diumenge 1 d'octubre. XVII Cap de Setmana Ibèric.
Jornada de portes obertes i activitats diverses per a tots els públics.
NOVEMBRE
Diumenge 19 de novembre, 11.30 h. Indiana Jones i el museu maleït - Joc de rol.
Activitat per a tots els públics.

DESEMBRE
Diumenge 17 de desembre, 11.30 h. Jugar com abans - Taller de Jocs de taula de l'Antiguitat.
Activitat per a tots els públics.
 
 Activitats del Parc Natural Collserola
 

Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus
entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)
 
EXCURSIONS AMB VOLUNTARIS


Itineraris per la serra conduïts per Voluntaris de Collserola.
4 a 5 hores de durada. Mès de 7 anys. Cal inscripció prèvia. (activitat gratuita)

(*) La inscripció de les sortides dels dimarts s'obre el dilluns de la setmana anterior a l'activitat.

DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida.
Preu 1,75€  Horari de 11 h i 12.30 h.

Diumenge 23 de setembre.
L’estiu s’acaba! Ep, preparem-nos per l’hivern.
Recorregut per detectar els rastres més habituals que deixen alguns animals del bosc en la seva activitat frenètica a la recerca d’aliment, que comença en acabar l’estiu i que durarà tota la tardor.


ESPECIAL ESTIU

29a OBSERVACIÓ DE LA MIGRACIÓ DE LES AUS RAPIN-
YAIRES.
Caps de setmana i festius del 9 de setembre a l’1 d’octubre, al turó de la Magarola. Us conviden a gaudir d’un magnífic espectacle. Al mirador de la Magarola trobareu monitors especialitzats que us ajudaran a identificar les aus de pas. Podreu reconèixer les diferents siluetesdels ocells que es desplacen cap a terres africanes.
Activitat gratuïta, oberta a tothom. L’accés fins a dalt del turó és a peu. Cal que porteu prismàtics. Horari de 10 a 13 h


Biodiversitat insecta
Dissabte, 16 de setembre, a Can Balasc.  Una ruta que ens permetrà conèixer de prop el projecte Biodiversitat Insecta Collserola, que des del 2009 i aplicant diferents metodologies d’estudi, fa recerca sobre els artròpodes del bosc mediterrani.
A càrrec de Jorge Mederos, biòleg. Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscripció prèvia al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552.A partir de 7 anys.Horari: de 10 a 13 h.


DESCOBERTES EN FAMILIA
Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. 
Preu 1,75€  Horari de 11 h i 12.30 h.

LA GRANJA DE CAN COLL

Els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren diferents espais de la granja: la incubadora i els pollets i el tancat dels conills i el dels ànecs. Així com els corrals amb la somera, la truja, la vedella i l’aviram.

Horari: 11:15 h i 12:15 h. Preu: 1,75 € per persona (adults i nens a partir de 3 anys).

Cal inscriure’s el mateix dia al taulell d’informació de Can Coll. Places limitades, màxim 25 persones per visita. 

De 13 h a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.         


ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA
Obert al públic el 2n diumenge de cada mes (excepte els mesos de gener, agost i desembre). Horari de 10:30 a 14 hores
Les passejades temàtiques al pantà de Vallvidrera inclouen la visita al centre. El Centre acull l'exposició sobre el pantà i els seus entorns.
Reserves per a grups tot l'any al telèfon 932 803 552

VISITES AL CASTELL DE TORRE BARÓ
De dilluns a divendres de 10 a 13 hores
Dissabtes de 10 a 17 hores. El mirador resta tancat de les 13 a les 15 hores 
Diumenges de 10 a 14 hores
Situat a la carretera Alta de Roquetes, 328 (Nou Barris-Barcelona). Es pot descarregar la programació i fer les inscripcions a castell_torrebaro@bcn.cat

CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL
Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. 

VISITA EL PARC A L'ESTIU, AL CENTRE D'INFORMACIÓ.
Activitat lúdica guiada. A la frescor de l'alzinar, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta dels elements de la natura que ens envolta. És una activitat curta, per a 2 grups consecutius. Edat: de 4 a 7,o de 8 a 12 anys.. Preu: 107,45 per a 2 grups de 25 p.(nens i nenes de la matexa edat) Horari: el 1r grup, de 10:00 a 12, i el , i el 2n grup de 12 a 13,30 hores. Màxim d'assistents 4 grups de 25 persones Durada: 1hora i mitja cada grup 

LA GRANOTA DEL PANTÀ, AL PANTÀ DE VALLVIDRERA.
Activitat lúdica guiada. Als entorns del pantà, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta d'un ambient aquàtic. És una activitat curta, per a 2 grups consecutius. Edat de 4 a 7 anys. Horari: el 1r grup de10,30 a 12 h i el 2n grup de 12 a 13:30 hores. Màxim d'assistents 4 grups de 25 persones Durada: 1hora i mitja cada grup

JUGUEM A L'ESTIU, AL CENTRE D'INFORMACIÓ.
Activitat lúdica guiada. Dins del bosc, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta dels elements de la natura que ens envolta. 
Edat : de 8 a 12 anys.  Preu: 107,45 € per cada grup de 25 persones.  Horari: de 10:30 a 13:30 h. Màxim d'asistents 4 grups de 25 persones 

MATINALS A COLLSEROLA
Si voleu caminar i fer esport a Collserola, conèixer els diversos ambients de la serra i descobrir indrets amagats... us oferim una excurSIó dela mà dels nostres guies.

Edat: su n'or a 12 a 5. Preu: 107.45 6 per cada grup de 25.
Horari: e 10,30 a 13. 0 hores. Màxim d'assistents: 4 grups de 25 Durada: 3 hores

Al Centre d'informació
Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1
: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.

VISITA A LA GRANJA DE CAN COLL
Activitat guia a on els nens i nenes podran veure els animals de la gran'a de Can Coll, saber de què i`s'alimenten i observar com es comporten. És una activitat curta adreça a a 2 grups consecutius.
Fins al l'11 de setembre resta tancada
Edat: o de 4 a 7, o de 8 a 12 anys ' Preu: 107.45 6 per a 2 grups de 25 persones.
Horari: el 1r grup de 10,30 a 12 h, i el 2n grup de 12 a 13.30 hores. Calen 2 grups de 25 p. (de la mateixa edat)
Durada: 1 hora i mitja cada grup /


VISITA A LA GRANJA I AL BOSC DE CAN COLL
Visita guiada a la gran'a de Can Coll i itinerari pels boscos de l'entom on mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta els elements de la natura que ens envolta.
Edat: de 4a 7 o de 8 a 12 anys * Preu: 107. 56 per cada grup de 25 p. (de la mateixa edat)
Horari: de 10,30 a 13.30 h Màxim d'assistents 2 grups de 25 Durada: 3 hores.  Aquestes activitats es preparen per a una única franja d'edat, o de 4 a 7 anys, o de 8 a 12 anys.


VOLS COL·LABORAR?
Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi!
De 10 a 13 h. Mès de 12 anys. Cal inscripció prèvia

 NITS D'ASTRONOMIASessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats.
Durada 2 h.  Horari: Estiu: de les 22:00 a les 24:00 h. Hivern: de les 21:00 a les 23:00 h.
Inscripcions la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades 
Preu : 5,15€   Edat recomanada: + de 12 anys.
Divendres de 21 a 23 h.  Cal inscripció prèvia

Divendres 15 de setembre al Centre d'Informació. El triangle d'estiu al zenit
Les estrelles Vega, Deneb i Altaïr formen l’anomenat triangle d’estiu, una figura imaginària que ens ajuda a conèixer el cel a ull nu. A finals de l’estació d’estiu encara el podrem observar en una posició privilegiada.
 
PASSEJADES TEMÀTIQUESUna passejada tranquil·la pels entorns del Centre d'Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d'un guia especialitzat.
Hivern i estiu, dissabtes alterns Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius) 
Horari: De les 11:00 a les 13:30 h
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies)
Màxim de 20 persones per sortida. Preu: 1,75€ per persona


Dissabte 30 de setembre. Els ocells del Parc de Vallvidrera *
Recorregut des de Vil·la Joana fins al pantà de Vallvidrera per descobrir la diversitat d’ocells que hi habiten.
(*) Activitat gratuïta en motiu de la celebració del Dia dels Mundial dels Ocells

Opció per a grups organitzats (associacions de pares i mares, grups d'excursionistes, esplais, etc.) consulteu la proposta "Matinals a Collserola". Aquesta activitat no es pot reservar per a grup,

Algunes propostes de Passejades temàtiques:
Brolles i màquies
Els ocells de mida mitjana
El pantà de Vallvidrera
Pins, pinyes i pinyons
Rere el rastre del senglar.


PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 horesTURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació ACER: www.acer-associacio.org

 
 Activitats a la Sala Enric Granados
 
Hores del Conte 2016

Activitats fins 31 de desembre a la Sala Enric Granados
A les 12:00 hores. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.

 
 Activitats a la Biblioteca Central
 

 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 cerdanyola del Vallès


SETEMBRE  
Dimarts 19 de setembre a les 19h Presentació llibre "Lo malo de morir de amor es que no te mueres" A càrrec de l'autor Raül Cordoba Lloc: BCC (Sala d'Enric Granados) Aforament limitat 
 
OCTUBRE 
 
 
NOVEMBRE 
 
 
 LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)
 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º
Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º
Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º
 
 
Durant segles, la serra de Collserola ha atret l’atenció de cultures ben diverses, la intervenció de les quals ha deixat empremtes en el paisatge, en els camins, en les edificacions…, que constitueixen un patrimoni valuós que convé preservar i gestionar per al coneixement i l’admiració de les generacions actuals i futures.

La serra ha estat habitada des de temps prehistòrics, com ens ho demostra la gran quantitat de vestigis arqueològics i arquitectònics trobats. Des dels primitius pobladors ibers fins a les modernes torres modernistes, s’han identificat més de dos-cents elements construïts, entre xarxa viària, edificació agrícola i elements d’interès històric.

Aquest patrimoni destaca per:
— l’elevada qualitat arquitectònica d’un gran nombre d’edificacions
— la diversitat dels elements construïts
— l’adaptació al medi de totes les construccions

Les restes més antigues de la serra conegudes són uns estris de sílex, de fa uns 100.000 anys, trobats a Ca n’Albareda, a Sant Feliu de Llobregat, que ens parlen de l’existència dels primers caçadors a la serra.

Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts
          Font de la Budellera
          Font del Bacallà
          Font de Can Lloses
          Font Groga
          Font d'en Llevallol
          Font Joana
          Font de la Maduixera
          Font d'en Ribes
          Font de la Rabassada
          Font d'en Sert
          Font de la Salamandra
          Font de Sant Medir o del Manyos
          Font de Santa Pau

 Barraques de vinya
           Les barraques de vinya de Collserola presenten un gran 
           ventall de tipologies a causa, principalment, de la diversitat
           geomorfològica de la mateixa serra, on els tipus de terrenys
           i de roques són molt variats, tot i que també hi influeix
           l’època de  construcció i el mateix constructor.


Llegat cultural


 Aplecs i romeries

            Aplec de Sant Medir
            Aplec de St. Iscle
            Aplec de La Salut de Sant Feliu de Llobregat 


Els arbres singulars a Collserola


Avui, la serra de Collserola és un Parc Natural extensament boscós, però, històricament no sempre ha estat així. A finals del segle XIX bona part del territori estava ocupat per masies i àrees agrícoles que és dedicaven principalment al conreu de la vinya. Amb el segle XX, es va iniciar un procés d’expansió urbanística i d’abandonament agrícola que, lligat a un creixent ús de lleure, ha anat transformant profundament el paisatge, fins als nostres dies. Fruit d’aquests processos i transformacions trobem, per tota la serra, una sèrie d’elements patrimonials construïts per la mà de l’home. Al seu costat hi ha uns altres elements que, tot i ser naturals, també han estat condicionats per la mà de l’home: els arbres singulars. Així, els arbres singulars no només estan enmig dels boscos sinó que, també, els trobem al costat de masies, camins, fonts, àrees agrícoles, etc. Molts d’ells són plantats, altres són naturals, però darrera la majoria de casos hi ha, o hi ha hagut, una voluntat de conservació. D’una manera o altra tots ells formen part del nostre patrimoni natural, cultural i històric i com a tals són mereixedors de protecció. (Parc de Collserola)


 Llegendes

Llegenda de St. Medir

Les circumstàncies en què es crea aquesta llegenda fan creure que es tracta d’una barreja de llegendes locals sorgida arran de la confusió de sant Medir amb sant Emeteri i la necessitat d’ornamentar la llegenda de sant Sever.
Segons la tradició, sant Medir era un pagès que vivia cap a l’any 303 a la vall de Gausac (avui anomenada vall de Sant Medir). Durant el domini romà, els cristians van ser perseguits arreu, entre d’altres, Sever, bisbe de Barcelona. Perseguit pels romans, va fugir per l’antic camí de Barcino (Barcelona) cap a Castrum Octavianum (Sant Cugat). A la vall de Gausac es trobà Medir que plantava faves a prop del camí. Li explicà el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la seva fe, li demanà que si preguntaven per ell respongués amb la veritat.
Quan Sever marxà, les llavors de les faves, miraculosament, van créixer i florir com si ja fes mesos que les haguessin plantades. Poc després, els perseguidors romans van trobar Medir i li van preguntar pel bisbe. Ell els respongué la veritat: que mentre ell sembrava les faves, el bisbe havia passat per allà. Els romans pensaren que Medir es burlava d’ells i protegia el bisbe, de manera que se l’endugueren pres i, quan van capturar Sever, els van martiritzar tots dos, i van degollar sant Medir.


Llegenda de la Mare de Déu de la Salut

Segons la llegenda, la imatge de la Mare de Déu fou trobada per una cabra. La família Través de Sarrià era famosa pels ramats de cabres que tenien i que feien pasturar per Sant Feliu. El pastor es va adonar que una de les cabres furgava amb les potes, cada dia, al mateix racó, al costat d’un gran arbre. Quan ho va explicar a l’amo, i aquest ho va comprovar, van excavar en aquest lloc i va aparèixer la imatge.
Era una època de fam i misèria en què molta gent moria a causa d’una pesta virulenta. Quan van saber que s’havia trobat una imatge de la Mare de Déu van creure que era un signe per retornar-los la fe que havien abandonat, i van començar a encomanar-s’hi amb gran devoció i sacrificis. Molts es van guarir, les collites van començar a ser més abundants i els matrimonis eren beneïts amb els fills que havien demanat. Així va ser que aquella Mare de Déu va ser anomenada de la Salut.
En aquell indret es va erigir un santuari, origen de l’ermita actual, i des d’aleshores, en agraïment, s’hi puja en pelegrinatge un cop l’any.
Segons Joan Amades, a la part exterior del santuari hi ha la Pedra dels Fills, una pedra sagrada que feia de seient i que, estranyament, permetia ser mare a tota dona que s’hi asseia…
 
 CASTELLERS DE CERDANYOLA
Castellers de Cerdanyola
Fundat l'1 de octubre de 1998
Una colla creada el 1998 a partir de la il·lusió d'un grup de persones (algunes amb experiència castellera i altres sense) de tenir una colla a la seva ciutat. Tot i que el bressol dels castells és el Camp de Tarragona, són moltes les colles que a dia d'avui existeixen a la província de Barcelona. Nosaltres som una d'elles, modesta i relativament jove, però sempre amb ganes de superar-nos i d'assolir nous reptes!

Informació assaigs:
Local d’assaig: Carrer del Remei, nº 15 08290 Cerdanyola del Vallés (darrere Mercadona)
Dilluns 20.00 - 22.00h Tronc i Canalla
Dimecres 20.00 - 22.00h General
Divendres 20.00 - 23.00h General

Assaig musics:
Dilluns de 19:00 - 21:00h al Casal de Joves -Pg. del pont, s/n

Contacte:
Mail: info@castellersdecerdanyola.cat
Telf: 699 990 058
http://www.castellersdecerdanyola.cat/
 
 ADRECES
Ateneu de Cerdanyola
Servei de Cultura
Teatre Ateneu -carrer de la Indústria, 38-40
93 580 88 88 Ext. 4043

Biblioteca Central de Cerdanyola (BCC)
PI. d’Enric Granados, 1
93 580 76 02

Centre cívic Montflorit
C. de Mare de Déu dels Dolors, 17-19
93 691 52 62

Escola Somnis
C. de Sant Ramon, 132
671 22 97 00

Llibreria Éfora
Pg. de Cordelles, 18
93 594 97 26

Llibreria L’Aranya
C. de Santa Anna, 1
93 580 95 35

Llibreria Lilliput
C. de Sant Ramon, 126
93 515 01 80

Vinoteca "Espai Vi"
C. de les Belles Arts, 2
605 54 54 47

Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)
C. de Sant Martí, 88
93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac

Museu i Poblat de Ca n’Oliver
C. de València, 19
93 692 33 22 / 93 580 45 00
www.cerdanyola.cat/museucanoliver

OFICINA D'ATENCIÓ CIUTADANA

L'OAC es troba a la planta baixa de la seu central de l’Ajuntament
i té una entrada pel passatge de l’A juntament.

Horari del servei:

  • Horari habitual (de setembre a juny): de dilluns a divendres,
    de 8.30 a 19.00 h
  • Horari en períodes de vacances (juliol, agost, dues setmanes de Setmana Santa i dues setmanes de Nadal): de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.00 h.
  • Excepcionalment, també hi ha dies especials (laborables entre dos festius) en els que l’horari és de 8:30 a 14:00 h.
 
NETEJA DE CARRERS I PLACES A LA NOSTRA CIUTAT 
Neteja diària - de dilluns a divendres - de la zona centre de Bellaterra. Això és Estació, Plaça Maragall, Plaça del Pi, carrer Joan Fàbregas i vies properes. Bellaterra està dividida en cinc sectors. Cada dia se'n neteja un. La zona centre està inclosa en tots els sectors.
Escombrada manual de les places interiors als sectors Banús, Diagonal i Cerdanyola 2000.
Escombrada manual d’interiors i zones verdes a places com Sant Ramon, Jaume Mimó, Servei Català d’Ocupació i d’altres de la zona centre.
Escombrada de manteniment al sector de Banús – Bonasort. Zona delimitada pel passeig Cordelles, carrer de Santa Marcel·lina, fins a zona plaça de sant Medir, Felicià Xarau, Torrent i Togores.
Escombrada de vials a la zona centre. Carrers de Sant Ramon, Francesc Layret, Avinguda de Catalunya, Plaça de l’Abat Oliba i passeig de l’Ajuntament.
Escombrada manual de vials al sector Canaletes.
Escombrada mixta de vials a diverses zones de la ciutat. Es fa amb màquines durant diversos dies de la setmana (no cada dia). Es farà neteja mecanitzada als sectors Banús (dilluns, dimecres i dijous), Serraperera (dimarts i divendres), Fontetes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit zona baix (amb 2 màquines, una dimecres i l’altra, dimecres i divendres), sector Epson (dimecres, una màquina, i divendres, una altra), Martinica (dimarts, dijous), sector Ateneu (dimarts, dimecres i divendres), Canaletes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit alt (dilluns i dijous), Santa Anna (dimarts, dimecres i divendres), Turó (dilluns i dijous), Carretera de Barcelona (dimarts i divendres)
Escombrada i manteniment de zones de jocs infantils.
Neteja de papereres. Escombrada zones properes i manteniment, si s’escau.  
 
DEIXALLERIA DE CERDANYOLA
Deixalleria de Cerdanyola del Vallès
Carretera de Cerdanyola a Sant Cugat BP-1413 km 2,2.
Telèfon: 936 917 442
Horari d'obertura al públic:
Dilluns: de 16:30 a 19:30h
Dimarts a divendres: de 10 a 14h i de 16:30 a 19h
Dissabte: de 10 a 13h i de 16:30 a 19:30h 

Fluorescents i llums de vapor de mercuri; Bateries; Dissolvents; Pintures; Vernissos; Piles i acumuladors; Neveres i electrodomèstics que contenen substàncies perilloses; Olis minerals usats.
Paper i cartró; Vidre; Plàstics Ferralla i metalls; Fustes; Tèxtils; Electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses; Pneumàtics; Enderrocs d'obres menors i reparació domiciliària; Olis vegetals; Voluminosos; Residus verds (esporga).
 
LOCALITZACIONS DE CONTENIDORS D'OLI.  Els de color taronja.
-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig