El temps a Cerdanyola del Vallès 
 Farmàcies de guàrdia 

     

San Antoni als Quatre Cantons. Al fons el Teatre Talia a principis del segle XX

   


La nit del diumenge, 25 de març, s'adopta l'horari d'estiu i s'avança una hora el rellotge


 
 
La matinada del proper diumenge, 25 de març, el rellotge s’avançarà una hora a les dues de la matinada, que passaran a ser les tres. Aquest canvi posa inici al període de set mesos d’horari d’estiu per al 2018, i té per objectiu l’adaptació de l’horari a la llum del dia, de manera que es maximitzi l’aprofitament del Sol com a font lumínica.

El canvi horari s’efectua de manera harmònica al conjunt de la Unió Europea, com a conseqüència de la Directiva 2000/84/CE, i en total l’apliquen una vuitantena de països arreu del món. La mesura té l’origen l’any 1974, quan l’encariment del petroli va generar la necessitat de reduir el consum d’energia.

A dia d’avui, la millora de les tecnologies d’il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia. En aquest sentit, el Parlament Europeu ha demanat el passat mes de febrer un informe a la Comissió Europea per decidir si el canvi horari ha de continuar els propers anys.

L’energia del Sol, que ha estat la protagonista d’aquesta mesura d’estalvi energètic, es pot utilitzar també per produir energia elèctrica a les llars i a les empreses. Aquest és el motor de la transició cap a un model energètic net i distribuït que ja està en

 
 

marxa a d’altres països i que Catalunya ja ha començat arran de l’aprovació del Pacte Nacional per a la Transició Energètica i de la Llei del Canvi Climàtic, amb mesures concretes com la promoció de l’autoconsum solar fotovoltaic i l’afavoriment de la mobilitat elèctrica.


La Semana Santa arranca con
una «ciclogénesis explosiva» 
 
La Agencia Estatal de Meteorología ha actualizado su previsión para la Semana Santa y anuncia que el periodo vacacional comienza con una «ciclogénesis explosiva». Así, La profunda borrasca “Hugo” situada sobre el Atlántico y que experimenta, hoy un proceso de ciclogénesis explosiva (profundización rápida y muy intensa) se dirigirá a lo largo del sábado, ya en proceso de ciclolisis o debilitación, hacia el golfo de Vizcaya, donde se situará al final del día con carácter más débil. En su aproximación a la Península dará lugar a un temporal de viento y mar en gran parte de nuestras zonas y, de forma menos intensa, a precipitaciones generalizadas. Un frente frío activo, asociado a “Hugo”, dará lugar a precipitaciones que comenzarán la tarde del viernes en Galicia y se extenderán rápidamente al resto de la Península y también a Baleares.

Tendrán lugar principalmente durante las horas nocturnas y, en general, no serán intensas, salvo en el área mediterránea, donde el desarrollo de otra pequeña borrasca favorecerá la posibilidad de chubascos fuertes y persistentes en áreas de Cataluña y Baleares.

En el norte y noroeste peninsular las precipitaciones continuarán tras el paso del frente y serán significativas las nevadas a partir de unos 800 m; probablemente se acumularán espesores de 20 cm en la Cordillera Cantábrica occidental y central y 5 cm en el Sistema Central. El viento fuerte o muy fuerte, del oeste y noroeste, comenzará el viernes por la tarde en Galicia y Asturias y se trasladará a buena parte de la Península durante el sábado. Producirá rachas muy fuertes generalizadas de 70-80 km/h, menos probables en el suroeste y noreste peninsular. En el interior del este y sureste las rachas probablemente superarán los 90 km/h. Las más fuertes se esperan en el norte de Galicia y en los litorales y zonas altas del área Cantábrica, con valores de 100-110 km/h, pudiendo localmente alcanzar los 120 km/h. En cuanto al estado de la mar, se esperan vientos del oeste de fuerza 8 a 9 y olas de mar combinada de 7 a 9 metros en las costas del Cantábrico y norte de Galicia, y fuerza 7 a 8 y olas de hasta 4 metros en las costas mediterráneas, Alborán y Estrecho. Canarias quedarán al margen de este temporal, con tiempo estable y vientos alisios en general flojos.

Domingo 25

El temporal debido a la borrasca “Hugo” remite claramente, aunque continuará el tiempo en general inestable en la Península y Baleares. Se esperan precipitaciones en el norte y sur peninsular y en Baleares; y con baja probabilidad podrán darse también en el resto del área peninsular y en el norte de Canarias.

En general la cota de nieve sube por encima de 1000-1200 m. Se espera viento fuerte de componente norte en Baleares en la primera mitad del día y con intervalos de fuerte en Canarias.

Lunes 26 y martes 27

El acercamiento del anticiclón de Azores por el oeste peninsular dará lugar a una estabilización de la atmósfera que se reflejará en una disminución de la nubosidad y cese de las precipitaciones en buena parte del país, excepto en el extremo norte peninsular, donde es probable que rocen algunos frentes atlánticos con probabilidad de precipitaciones débiles ocasionales.

Las temperaturas subirán de manera notable en la mayor parte de zonas. Predominará el viento flojo de componente oeste, salvo intervalos de fuerte en el cuadrante noreste peninsular. En Canarias, situación de alisios flojos a moderados.

Miércoles 28 a domingo 1 abril

Aunque al final de la semana aumenta la incertidumbre, el escenario más probable marca una tendencia a la inestabilización progresiva, con un aumento de la probabilidad de precipitaciones, comenzando el miércoles y jueves por el norte y noroeste peninsular; y extendiéndose posteriormente al resto del país.

La tendencia de las temperaturas es a ir bajando de forma progresiva en la mayor parte de zonas.
 

(larazon.es)   23/3


Toni Carrillo viurà ja l’onzena temporada a la banqueta de l’equip cerdanyolenc.


 
 La directiva del Cerdanyola FC, amb el president Felipe López al capdavant, va anunciar aquest dimecres la renovació de l’entrena-dor del primer equip Toni Carrillo, que continuarà en la banqueta verd-i-blanca, almenys, una temporada més.
 
La Junta demostra així la seva total confiança en el tècnic de la Verneda, que en la 2018-2019 complirà la seva 11a campanya en el càrrec, així com en tot el cos tècnic, que continuarà treballant al seu costat.
 
“La veritat és que estic a casa meva. Fa molts anys que sóc aquí, em comprometo amb el president a mort, en tot el que em demani però, a part, amb el club, amb la gent del club, estic molt content  em sento un més d’aquesta família, molt satisfet, més del que la gent es pot imaginar“, confessava Carrillo en valorar la prolongació del seu contracte.

“Ho portàvem parlant molt temps. És una relació entre Felipe i jo una mica especial, que no es veu molt avui dia ni en el futbol professional ni en el territorial”, destacava.

TRES ASCENSOS
 
Carrillo, ex de Júpiter i Ferran Martorell, entre d’altres, ha aconse-guit tres ascensos amb el Cerdanyola i manté al club a la Tercera Divisió Nacional des de fa quatre temporades: “Els projectes llargs no estan molt de moda, sembla que els directius no tenen molta paciència amb els entrenadors.

En el meu cas, aquí estaré fins que Felipe López vulgui. Tinc un compromís amb ell i personalment aquí estic a gust i aquí he madurat com a entrenador. Em sento un privilegiat per fer el que m’agrada i damunt en un club de Tercera Divisió”.

(cfc.cat) 23/3


El Cerdanyola FC en busca d'un triomf per mirar cap amunt


 
 

El Cerdanyola FC rebrà demà dissabte a les 18:00 h la visita de la UE Sant Andreu,
l’equip més en forma de la categoria juntament amb el líder.Esports Cap de Setmana


 
Futbol 3ª Divisió Grup 5 Cerdanyola - UE Sant Andreu                      0 - 1                
OK Lliga.  (F) Cerdanyola CH - Citylift Girona CH          (7 abril)
Hoquei 1ª Catalana Cerdanyola - Reus Deportiu B                    3 - 6              
  
Hoquei 1ª Catalana (F)

CP Voltregá C - Cerdanyola                 (diumenge 22 h.) 
 


Del 6 al 8 d'abril i el 12 i 13 de maig

Celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física 
Entre el 6 i el 8 d'abril i el cap de setmana del 12 i 13 de maig es celebrarà a la ciutat la Setmana de l'Activitat Física amb 16 activitats.

A més, els clubs i centres esportius que hi col·laboren oferiran jornades de portes obertes
Divendres 6 abril, a la Plaça de l’Abat Oliba


17.00 h. Dansa del ventre. Per a totes les edats. Organitza: Escola
               de ball Le Duet
17.45 h. Masterclass “Mou-te per la teva salut”. Per a totes les
               edats. Organitza: Piscina i gimnàs Can Xarau
18.30 h. Masterclass “Cardio-latino”. Per a totes les edats. Organit-
               za: Piscina i gimnàs Can Xarau
19.15 h. Masterclass de boxa. Masterclass de pilates. Organitza:
                          Gimnàs Multi-sport
Dissabte 7 abril, a la Plaça de l’Abat Oliba

MATI
10.00 h. Masterclass de Zumba®. Per a totes les edats. Organitza:
              PEM Guiera
11.00 h. Classe de ioga i mostra de ioga acrobàtic. Classe acrobà-
              cia i exhibició acrobàcia da nce. Per a totes les edats.
             Organitza: Somnis escola de dansa i entrenament funcional
12.00 h. Masterclass Latin Jam. Per a totes les edats. Organitza:
               Escola dansa Roger’s
13.00 h. Preparació física per a nens/es Per a totes les edats. Or-
               ganitza: Escola de ball Le duet


TARDA
17.00 h. Taller d’acrobàcies. Per a totes les edats. Organitza:
               Escola de ball Le duet
18.00 h. Masterclass sumba-dance. Per a totes les edats.
               Organitza: Piscina i gimnàs Can Xarau

Diumenge 8 abril, a la Plaça de l’Abat Oliba


9.30 h. Marxa Nòrdica urbana. Caminada circular saludable amb
            marxa nòrdica oberta a tothom. Si voleu llogar bastons de
            marxa nòrdica (gratuïts) truqueu al 670921216. Organitza:
           Club Marxa Nòrdica Collserola.
11.00 h. Ball per a nens/es de 2 a 7 anys. Organitza: Escola de ball
           Le Duet
11.45 h. Exhibició de pilates. Entrenament crossfit (classe dirigida)
            Organitza: CrossFit Cerdanyola
12.30 h. Masterclass de Fitbac. Per a totes les edats. Organitza:
            Escola de dansa Roger’sALTRES ACTIVITATS SALUDABLES

Dissabte 12 maig de 2018

Activitat: La “Marxerola” Caminada popular per Collserola. Hora: Sortida a les 8.30 h. Menú a l’arribada. Lloc: Parc del Turonet. Edats: Per a totes les edats. Informació i inscripcions: Club d’Esports de Muntanya: www.cemcerdanyola.cat info@cemcerdanyola.cat Organitza: Club d’Esports de Muntanya (CEM)


Diumenge 13 de maig de 2018

Activitat: XXVIII Cursa per Collserola Hora: 9.00 h. Edats: A partir de 14 anys.Lloc: Zona Esportiva Mpal. de Les Fontetes Informació i inscripcions: http://cursapercollserola.com/
Organitza: Club Esportiu Cerdanyola atletisme i triatló


El Tren del Ciment comença la temporada aquest cap de setmana


 
 
 
♠  El tren, amb més de 100 anys d’història, es posarà en marxa el proper dissabte 24 de març fins al 25 de novembre.
♠  El trajecte, que dura 20 minuts, el realitza una locomotora amb quatre cotxes que tenen capacitat per a 25 viatgers cadascun.

Dissabte 24 de març, el Tren del Ciment comença una nova temporada, que s’allargarà fins al 25 de novembre de 2018. Anomenat popularment “carrilet”, estarà en funcionament tots els caps de setmana i tota la Setmana Santa i, a partir del mes de juliol i durant tot l’agost, prestarà servei durant tota la setmana.

Pel que fa als preus, la tarifa dels adults és de 7,75 € (4,60 € un trajecte), els infants de 4 a 13 anys paguen 4,60 € (un trajecte: 2,80 €) i per a majors de 65 anys la tarifa és de 6,90 €. L’accés és gratuït per als nens i nenes de 0 a 3 anys i per als residents (nascuts o amb domicili a la Pobla de Lillet o Castellar de n’Hug) és de 2,10 €. Més informació sobre les tarifes i horaris.

Més de 100 anys d’història

Propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), funciona des de fa més de 100 anys. Té un recorregut de 3,5 quilòmetres i disposa de quatre estacions: La Pobla de Lillet, La Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n’Hug. El trajecte dura 20 minuts i el fa una locomotora dièsel de quatre cotxes amb capacitat per a 25 viatgers cadascun.

També conegut com a Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat, es tracta d’una línia que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment
 

Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa.

L’oferta comercial del Tren del Ciment està estretament lligada a dues destinacions turístiques de primer nivell: els Jardins Artigas i el Museu del Ciment. Amb els paquets combinats, els visitants poden gaudir del tren turístic i fer la visita a la vegada.

(gencat) 


El consistorio de Cerdanyola confía en la tecnología business inkjet de Epson


 
En su carrera hacia convertirse en un ayuntamiento totalmente digital, el consistorio decidió adquirir impresoras de inyección de tinta Epson WorkForce Pro, con las que estima ha logrado un ahorro energético de más de 4.000 euros.

Siguiendo el compromiso que supone la Ley de Administración Electrónica para con los ayuntamientos, la reducción del uso del papel y la integración de plataformas digitales de gestión es una obligación. En este sentido, el Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès trabaja principalmente en dos líneas: la renovación y modernización de la infraestructura base, para garantizar un entorno de la máxima velocidad y fiabilidad posible; y otra la digitalización de procesos administrativos y la adopción de medidas para ser un ayuntamiento totalmente digital.

El consistorio disponía de equipos de impresión antiguos y con costes por página realmente elevados. Con el fin de reducir el coste total de propiedad, y garantizar una simplificación de procesos, se decidió unificar funciones en un único dispositivo, que reuniera la impresión, la copia y el escaneado de documentos, una tarea en la que la tecnología business inkjet de Epson se convirtió en un gran aliado.

La gama WorkForce Pro ayuda a alcanzar unas cotas elevadas en rendimiento medioambiental, permitiendo al Ayuntamiento de Cerdanyola reducir en un 92% el consumo energético, así como


eliminar residuo y, por tanto, generar un ambiente mucho más eco-friendly en cuanto al equipamiento tecnológico instalado se refiere.
Tras realizar un estudio previo del número de impresiones anuales por equipo que se realizaban en la sede del Ayuntamiento, se esta-bleció una cuota de impresión. Al incluir la tinta en el precio, el Ayuntamiento se olvida completamente de la gestión de consumi-bles y su consiguiente coste. Con la solución de SEMIC Justprint, se realiza una gestión inteligente de las tintas y, al llegar a un porcen-taje predefinido de consumo de la tinta, automáticamente se lanza una orden de reposición, llegando a la mesa del gestor del equipo en 2-3 días.

Esta automatización de procesos, como el sistema de pago por uso en impresión, permitirá al Ayuntamiento establecer indicadores de niveles de servicio, identificando puntos de mejora. El consistorio, en este punto, se plantea seguir avanzando en el modelo de gestión totalmente digital, centrándose en la mejora de procesos para ser una administración más eficiente y eficaz.

Más información

El mercado empresarial está en plena transformación. Si quieres conocer cuáles son los dispositivos o servicios que más se adaptan a tus necesidades, puedes visitar la página web de Epson.

(impresiondigital.ituser.es) 


Las pintas les delataron: detenidos dos ladrones de casas que huían en tren

 
Una de las líneas maestras de todo buen ladron es pasar desaper-cibido a los ojos de la policía. Precisamente lo contrario de lo que hicieron dos delincuentes, de 19 y 31 años, que el pasado 14 de marzo fueron detenidos después de protagonizar uno de los robos peor ejecutados de los últimos años.

Una patrulla de los Mossos d'Esquadra adviritió la presencia en Cerdanyola del Vallès de dos hombres vestidos con ropa oscura y con actitud vigilante saliendo de la estación de Renfe y dirigiéndose a varios locales comerciales regentados por personas de origen chino, hasta comprar finalmente en el último en el que entraron herramientas y guantes.

Los agentes les siguieron hasta el barrio de Canaletes de Cerdan-yola, donde les perdieron la pista. Momentos después, se disparó una alarma y varios testigos describieron a los dos hombre que
seguían los Mossos huyendo del lugar, tras salir por la ventana del domicilio en el que había sonado la alarma.

Tras activar un dispositivo de búsqueda, los ladrones fueron detenidos al ser descubiertos saltando la valla de la estación y se subían a un tren con destino Barcelona, donde residen. Agentes de la Comisaría de Montcada i Reixac pararon el tren tras ser alertados por los agentes de Cerdanyola y procedieron a arrestar a los dos hombres.

Los detenidos, de nacionalidad albanesa, ya han ingresado en prisión, tras un robo que empezó con mal pie y que terminó de la misma manera. PABLO ALEGRE


(metropoliabierta.com)    22/3


Ansiedad y daños vasculares provoca el Alzheimer


 
Un estudio reveló que la ansiedad y los problemas vasculares tienen una estrecha relación con la enfermedad de Alzheimer y que afecta especialmente al sexo femenino.

Investigadores del Instituto de Neurociencias de la Universidad Autònoma de Barcelona (INc-UAB) han demostrado por primera vez que la ansiedad y los problemas vasculares tienen una estrecha relación con la enfermedad de Alzheimer y que afecta especialmente al sexo femenino.

El estudio, llevado a cabo con ratones y que publica el 'Journal of Alzheimer's Disease', aporta nuevos datos en una línea de investigación emergente en torno a esta patología, que amplía el foco de investigación actual en neurociencias para explorar más allá del cerebro, poniendo atención al sistema cardiovascular.

"La enfermedad vascular resultante del estrés oxidativo y la inflamación es un concepto emergente en la enfermedad de Alzheimer que está cobrando interés clínico", ha explicado el investigador del Departamento de Farmacología, Toxicología y Terapéutica del INc-UAB Francesc Jiménez-Altayó.

Según el neurocientífico, "la insuficiencia cardiovascular subsiguiente puede alterar la distribución del flujo sanguíneo a los diferentes órganos y tejidos, incluido el cerebro, lo que puede agravar la patología relacionada el Alzheimer".

El trabajo, dirigido por Lydia Giménez-Llort, directora de la Unidad de Psicología Médica del Departamento de Psiquiatría y Medicina Legal de la UAB, proporciona la primera evidencia de que los ratones de avanzada edad y con Alzheimer presentan alteraciones sustanciales en los vasos sanguíneos pequeños, que son muy importantes para nutrir a los diferentes órganos y tejidos y para regular la presión sanguínea.

"En concreto, el estudio demuestra que el sexo de los ratones es un factor determinante. Específicamente, las hembras mostraron
alteraciones vasculares más pronunciadas que los machos, lo que
sugiere que las mujeres de avanzada edad y con Alzheimer podrían sufrir mayor disfunción cardiovascular", según Jiménez-Altayó.

El estudio ha analizado las características de las arterias pequeñas bajo diferentes condiciones fisiológicas y ha constatado que estos cambios vasculares se dan tanto a nivel de la estructura como de la función vascular, lo que sugeriría una distribución anómala del flujo sanguíneo periférico.

Los investigadores han evaluado también el comportamiento de los animales para determinar su nivel de afectación cognitiva y emocional, lo que ha permitido hallar que existe una fuerte relación entre los parámetros vasculares analizados -estructura, elasticidad, función- y diferentes patrones de conducta ansiosa en los ratones con la enfermedad Alzheimer, pero también en los que tienen envejecimiento normal.

"Si bien hemos de ser prudentes con estos resultados, las correlaciones de comportamiento proponen la existencia de relaciones directas o indirectas entre la conducta y la función de arterias periféricas", ha concluido Giménez-Llort.

"Estas interacciones -ha añadido la doctora- podrían explicar las anomalías del sistema neuroinmunoendocrino, que regula la función de los diferentes órganos y tejidos, que ya hemos descrito en estudios previos con ratones masculinos y femeninos desde los estadios tempranos hasta avanzados de la enfermedad"

Según Giménez-Llort, "el hecho de que el estudio también aporte evidencias que indican que hay una relación clara entre varias variables que configuran la conducta ansiosa de los animales y las propiedades de los vasos sanguíneos periféricos es un hallazgo que tiene implicaciones importantes más allá del campo de estudio de la enfermedad de Alzheimer". EFE

(trt.net.tr) 14/3


Termini ordinari del 19 de març al 20 d’abril

Convocatòria de les beques escolars per al curs 2018-2019.


 
L'Ajuntament de Cerdanyola ha obert avui la convocatòria de les beques escolars per al curs 2017-2018. El termini per a presentar les sol·licituds s'allargarà fins al 20 d'abril i per a facilitar la tramitació s'han distribuït els centres escolars per dates.

Els ajuts que es poden sol·licitar són per a menjador escolar, llibres i material escolar, llars d'infants, equips informàtics personals, llicències digitals, plataformes online i/o programari, per a les colònies i sortides de fi de curs que s'hagin realitzat durant el curs acadèmic 2017-2018 i per al transport escolar per a l'alumnat de 4 a 16 anys.

Podran presentar sol·licituds en el termini extraordinari aquelles famílies amb fills/filles que reuneixin els requisits establerts en l’article 11 de l’ordenança reguladora de les bases generals d’atorgament d’ajuts socials i que, no havent presentat sol·licitud en termini ordinari, es trobin en una de les situacions següents degudament justificades:

• Que estiguin empadronades o hagin sol·licitat l’empadronament
   i que resideixin efectivament a Cerdanyola del Vallès a partir
   del dia 20 d’abril de 2018.

• Que presentin una situació econòmica, social o familiar greu sobrevinguda posteriorment a la finalització del termini ordinari de presentació de sol·licituds (20 d’abril de 2018).

Les sol·licituds hauran de presentar-se en l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Cerdanyola, Pl. de Francesc Layret,
s/núm., de 8’30 a 16 hores, en els dies assenyalats pel centre on l’infant assistirà el curs escolar 2018-2019.

L’objecte de la convocatòria és l’atorgament d’ajuts individuals per:

◙. Llibres, material escolar per a alumnes que cursin segon cicle d’educació infantil, primària i secundària en escoles ordinàries i que no siguin beneficiaris de les beques atorgades pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya o el
Ministeri d’Educació.

. Material escolar per als alumnes matriculats en escoles d’educació especial del municipi, sempre i quan hagin deixat de ser beneficiaris de les beques atorgades pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya o el Ministeri d’Educació.

Les sol·licituds per a demanar alguna de les modalitats de beques escolars s'han de presentar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana en horari de 8:30h a 16:00h en la data que correspongui al centre al que assisteixi l'alumnat. A la seu electrònica del web municipal es pot descarregar la sol·licitud.

L'11 de juny es farà l'exposició de les puntuacions provisionals de les sol·licituds a les dependències del Servei de Promoció Social (avinguda d'Espanya, 6 C baixos), El termini de reclamacions serà entre el 12 i el 18 de juny.

Mes informació :


Tres detenidos por robar en una docena de pisos de la provincia de Barcelona.


 
Los Mossos d'Esquadra han detenido a los tres miembros de un grupo criminal responsable de al menos una docena de robos con fuerza en domicilios de la provincia de Barcelona.

Los arrestados, de origen chileno, han ingresado en prisión pre-ventiva tras prestar declaración ante el juez, según han informado hoy los Mossos d'Esquadra.

La investigación se inició gracias a un testimonio de uno de los robos, que observó la huida de estos individuos en un coche de alquiler.

A raíz de las vigilancias se pudo relacionar a estas tres personas con cinco robos que se realizaron escalando los edificios para forzar ventanas o puertas para acceder al interior de las casas.

Los tres asaltantes fueron detenidos el pasado 2 de marzo en Ripollet (Barcelona) cuando salían de robar en un domicilio y con las joyas aún en los bolsillos.

Al día siguiente la policía realizó una entrada y registro en el piso

donde vivían en Rubí (Barcelona) y recuperó más de 200 joyas y unos 40 relojes de lujo.

Aunque los tres detenidos son de nacionalidad chilena, en el momento de la detención uno de ellos llevaba documentación argentina falsificada y una decía ser de origen cubano.

Hasta ahora se ha podido relacionar a estas tres personas con un total de doce robos con fuerza en municipios de la provincia de Barcelona como Sabadell, Cerdanyola, Rubí, Ripollet, La Garriga, Montornès o Sant Cugat del Vallès.

No obstante, la investigación continúa abierta con el objetivo de determinar si los detenidos están involucrados en más robos a partir del estudio de los objetos recuperados en su vivienda.

Algunas joyas ya se han devuelto a las víctimas y el resto se publicarán próximamente en la Exposición virtual de objetos recuperados de la web de los Mossos d'Esquadra. EFE

(laVanguardia.com) 17/3


Es presenta el full de ruta per millorar l'atenció sanitària i la salut de la població del Vallès Occidental per als propers
quatre anys.


 
○  El Pla estratègic sanitari prioritza les actuacions que han de permetre adaptar els serveis a les necessitats de la població.
○  Es realitza aprofitant el coneixement de les entitats ciutadanes, els professionals de la salut i els ajuntaments del Vallès Occidental

S’ha celebrat la Jornada de presentació del Pla estratègic sanitari (PES) del Vallès Occidental, full de ruta que recull les principals actuacions per dur a la pràctica en els propers 4 anys, per millorar l’atenció de la població d’aquesta zona.

Aquest pla defineix 5 eixos d’actuació, 28 objectius i 113 accions pensades per portar-se a terme fins a l’any 2021. Entre aquestes, seguint les prioritats definides pel Departament de Salut, destaca la voluntat d’implementar un model sanitari basat en l’atenció comunitària i intersectorial, que lluiti contra les desigualtats en salut. En aquest sentit, s’advoca per la promoció d’estils de vida saludable i la inclusió de la recomanació d’actius en la disciplina dels professionals sanitaris. També s’aposta per definir un pla d’actuació específic front la legionel·la, d’especial rellevància en aquest territori, i l’acció coordinada i complementària entre el sector salut i altres agents de l’administració, entre d’altres.

Alhora, com que la salut ve determinada per altres factors més enllà dels serveis sanitaris, i la societat reclama un rol més actiu en la presa de decisions pel que fa a aquests serveis, es proposen actuacions per afavorir la participació i apoderament de les perso-nes envers la seva salut. I es fa mitjançant l’aposta per La Meva Salut (LMS) com a instrument per avançar en la informació i responsabilització del propi pacient. D’altra banda, es potencia el treball en xarxa dels serveis sanitaris del territori, assegurant una atenció integrada, garantint el contínuum assistencial i millorant-ne l’accessibilitat. Es desplegaran a nivell territorial les grans estratè-gies nacionals sobre el nou model d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) o sobre l’atenció continuada i urgent (PLANUC), entre d’altres, i es revisaran i consolidaran els models d’atenció ja implementats.

El gerent de la Regió Sanitaria Metropolitana Nord, Lluís Franch, acompanyat d’alcaldes i regidors de la comarca, representants d’entitats proveïdores de salut, professionals de la salut i entitats representants de la ciutadania, han participat en aquesta jornada que dona continuïtat al procés participatiu iniciat fa uns mesos. Aquest procés ha tingut com a objectiu completar l’anàlisi dels reptes del sistema sanitari en el territori en qüestió, per establir l’estratègia dels propers anys.

El procés participatiu va aplegar 50 participants implicats activa-ment amb perfils professionals, comunitaris i de ciutadania,
organitzats en 4 grups de discussió creats per ser interpel·lats sobre les necessitats i intervencions prioritàries, i així oferir una adequada prestació de serveis assistencials. Però també sobre les interven-cions considerades més rellevants a l’hora de potenciar hàbits i estils de vida saludables. Els resultats d’aquest procés participatiu s’articulen en prop de 170 aportacions que han estat organitzades en 17 camps temàtics, de les quals, el 87% han estat incloses en l’estratègia sanitària dels propers anys.

La Jornada ha posat de manifest la importància de la col·laboració i la unió d’esforços entre ciutadania, ajuntament i professionals de la salut per millorar la salut de la població. En aquest sentit, cal agrair la implicació de totes les persones que han col·laborat en el procés d’elaboració del pla.

A partir d’ara, es preveu iniciar progressivament la implementació de les accions i continuar compartint amb els agents del territori els avenços que es vagin assolint.

El territori del Vallès Occidental des de la lupa de salut

El territori analitzat en aquest pla estratègic coincideix gairebé amb la comarca del Vallès Occidental, a excepció dels municipis de Santa Perpètua de Mogoda, Palau Solità i Plegamans, Vacarisses, Rellinars i Gallifa. Compta amb una població de 856.933 habitants, representant l’11,4% de la població de Catalunya.

Aquest territori representa l’11% del PIB català i el 3% del PIB espanyol. La importància de la industria a la comarca queda reflectida en els seus 114 polígons industrials, que fan que aquest territori sigui un dels que presenten major concentració industrial de Catalunya.

Els serveis sanitaris del territori s’articulen en:

34 equips d’atenció primària que donen servei a la població a
     través dels 45 centres d’atenció primària (CAP) i els 7 
     consultoris locals (CL);
4 centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR);
247 oficines de farmàcia;
2 centres d’urgències d’atenció primària (CUAP);
3 hospitals amb 1.136 llits convencionals;
4 centres d’atenció sociosanitària amb una capacitat d’internament
   de 443 pacients;
7 centres de salut mental d’adults (CSMA);
6 centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ);
3 centres d’hospitalització en salut mental;
i 6 centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS).

(gencat)  15/3


Comença la prohibició
de fer foc al bosc


 
Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació informa que a partir d’aquest dijous, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars
en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Aquest any 2018, des de l’1 de gener fins avui, hi ha hagut a Catalunya 41 incendis forestals que han cremat 39,18 hectàrees forestals (dades provisionals). Els focs més importants han estat a Castelló de Farfanya (la Noguera, 20 de febrer) i Castelldefels (el Baix Llobregat, 1 de gener).

(gencat)


Aigües de Barcelona condona las deudas a las familias vulnerables

 
Aguas de Barcelona ha anunciado que da otro paso en una cuestión tan sensible como el servicio que se da a familias vulnerables de la capital catalana y su ámbito de influencia. El grupo condonará todas las deudas que han contraído con la compañía desde el momento en que dejaron de abonar las facturas por los problemas económicos que marcan su día a día hasta que su caso fue analizado por los Servicios Sociales municipales, los que designan oficialmente que se trata de personas vulnerables.

Esta iniciativa se suma a las garantías que la gestora del agua ofrece desde hace años para bonificar el consumo de los afectados, su fondo de solidaridad. El coste del agua, tanto presente como pasado, será de cero euros. Cuestión aparte son los devengos de los impuestos municipales que van asociados al recibo, la Tasa Metropolitana de Tratamiento de Residuos (TMTR) y la del Alcantarillado, que sólo se paga en Barcelona.

Deudas de casi dos millones

Las Administraciones las facturan a todos los usuarios sin diferenciar los que sufren situaciones de pobreza o riesgo de exclusión social. Se calcula que los beneficiarios del fondo de solidaridad de Aguas de Barcelona deben más de 1,7 millones de euros a ambas Administraciones.

Cantidad que se debe repartir entre las más de 20.000 unidades familiares de toda el área metropolitana que forman parte de esta acción social. De todas ellas, 7.203 viven en la ciudad de Barcelona.

Compromiso municipal incumplido

El ayuntamiento de la capital catalana, encabezado por Ada Colau, se comprometió hace un año a dejar de cobrar el gravamen local. También se hizo lo propio desde el gobierno del Área Metropolitana de Barcelona, encabezado por BComú junto a PSC y ERC. Aunque ninguna de las dos Administraciones ha concretado esta política hasta la fecha.

La empresa mixta que se encarga del servicio y el consistorio de Barcelona firmaron en febrero un convenio en que se comprometían a condonar la deuda a las familias vulnerables de forma simultánea. El pasivo que habían acumulado en facturas anteriores y todos los conceptos de los nuevos recibos. Por el momento, tampoco se ha concretado.

Casi dos millones de condonación

Con este documento en la mano, la operadora de agua toma la delantera. Mandará próximamente una circular [VEA AQUÍ UN EJEMPLO] a los usuarios que estén en una situación de vulnerabilidad en la que informarán de dos cuestiones. Que dejan de ser morosos con la compañía y que abonar el coste del agua ya no será un quebradero de cabeza.

En la carta se detallarán las facturas afectadas por la condonación, pero también se dará cuenta de la deuda restante asociada a los impuestos municipales. Cantidades que en 11 meses oscilan sobre los 50 euros en el caso de la tasa del alcantarillado barcelonesa y que se acercan a los 200 euros en el mismo periodo de tiempo en el gravamen metropolitano.

Acuerdos metropolitanos

Aguas de Barcelona no sólo ha llegado a un pacto con los servicios sociales del ayuntamiento de la capital catalana. Ha firmado otros 21 convenios con consistorios de los 23 municipios en los que suministra agua. Quedan pendientes de rubricar los de Badalona y Cerdanyola del Vallès, dos ciudades lideradas por formaciones políticas cercanas a Catalunya en Comú y la CUP.

Fuentes cercanas a la gestora del servicio indican que se mantienen conversaciones con ambos equipos de gobierno para oficializar la colaboración lo antes posible. Apuntan, igualmente, que el fondo de solidaridad también incluye familias de ambos municipios.

Junta de accionistas

Todas estas cuestiones se analizarán este miércoles a lo largo de la junta de accionistas de Aguas de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestión del Ciclo Integral del Agua. Una sociedad público-privada cuyo accionista mayoritario (85%) es el grupo Agbar y con el AMB en el control del 15% restante.

Las malas relaciones que mantienen son notorias desde el inicio del mandato. De hecho, BComú intenta desde hace meses modificar la gestión del agua en el AMB sin esperar que se aclare el embrollo judicial sobre esta cuestión. Cristina Farrés


(cronicaglobal) 14/3


Ansiedad y daños vasculares provoca el Alzheimer.


 
 Investigadores del Instituto de Neurociencias de la Universidad Autònoma de Barcelona (INc-UAB) han demostrado por primera vez que la ansiedad y los problemas vasculares tienen una estrecha relación con la enfermedad de Alzheimer y que afecta especialmente al sexo femenino.

El estudio, llevado a cabo con ratones y que publica el 'Journal of Alzheimer's Disease', aporta nuevos datos en una línea de investigación emergente en torno a esta patología, que amplía el foco de investigación actual en neurociencias para explorar más allá del cerebro, poniendo atención al sistema cardiovascular.

"La enfermedad vascular resultante del estrés oxidativo y la inflamación es un concepto emergente en la enfermedad de Alzheimer que está cobrando interés clínico", ha explicado el investigador del Departamento de Farmacología, Toxicología y Terapéutica del INc-UAB Francesc Jiménez-Altayó.

Según el neurocientífico, "la insuficiencia cardiovascular subsiguiente puede alterar la distribución del flujo sanguíneo a los diferentes órganos y tejidos, incluido el cerebro, lo que puede agravar la patología relacionada el Alzheimer".

El trabajo, dirigido por Lydia Giménez-Llort, directora de la Unidad de Psicología Médica del Departamento de Psiquiatría y Medicina Legal de la UAB, proporciona la primera evidencia de que los ratones de avanzada edad y con Alzheimer presentan alteraciones sustanciales en los vasos sanguíneos pequeños, que son muy importantes para nutrir a los diferentes órganos y tejidos y para regular la presión sanguínea.

"En concreto, el estudio demuestra que el sexo de los ratones es un factor determinante. Específicamente, las hembras mostraron alteraciones vasculares más pronunciadas que los machos, lo que sugiere que las mujeres de avanzada edad y con Alzheimer
podrían sufrir mayor disfunción cardiovascular", según Jiménez-Altayó.

El estudio ha analizado las características de las arterias pequeñas bajo diferentes condiciones fisiológicas y ha constatado que estos cambios vasculares se dan tanto a nivel de la estructura como de la función vascular, lo que sugeriría una distribución anómala del flujo sanguíneo periférico.

Los investigadores han evaluado también el comportamiento de los animales para determinar su nivel de afectación cognitiva y emocional, lo que ha permitido hallar que existe una fuerte relación entre los parámetros vasculares analizados -estructura, elasticidad, función- y diferentes patrones de conducta ansiosa en los ratones con la enfermedad Alzheimer, pero también en los que tienen envejecimiento normal.

"Si bien hemos de ser prudentes con estos resultados, las correlaciones de comportamiento proponen la existencia de relaciones directas o indirectas entre la conducta y la función de arterias periféricas", ha concluido Giménez-Llort.

"Estas interacciones -ha añadido la doctora- podrían explicar las anomalías del sistema neuroinmunoendocrino, que regula la función de los diferentes órganos y tejidos, que ya hemos descrito en estudios previos con ratones masculinos y femeninos desde los estadios tempranos hasta avanzados de la enfermedad"

Según Giménez-Llort, "el hecho de que el estudio también aporte evidencias que indican que hay una relación clara entre varias variables que configuran la conducta ansiosa de los animales y las propiedades de los vasos sanguíneos periféricos es un hallazgo que tiene implicaciones importantes más allá del campo de estudio de la enfermedad de Alzheimer". EFE

(http://www.trt.net.tr) 14/3

Cerdanyola es prepara per atendre els serveis municipals  durant la Setmana Santa.


 
Els horaris d'atenció al públic d'alguns serveis i equipaments municipals patiran modificacions coincidint amb la Setmana Santa. A continuació es detallem els horaris que estaran en vigor.

OAC: l'horari d'atenció al públic serà de 8:30h a 14h del 26 al 29 de març, ambdós inclosos.

Arxiu: Mantindrà el seu horari habitual de 9:30h a 15h, excepte el dijous 29 de març que l'arxiu romandrà tancat.

Casal de Joves: Estarà tancat al públic entre el 26 de març i el 2 d'abril.

Espai Infantil: entre el 26 i 29 de març oferirà un casal per a infants de 3 a 12 anys. L'horari del casal serà de 9h a 13h. Entre el 30 de març i 2 d'abril romandrà tancat.

Ateneu: Els dies laborables, el seu horari serà de 8h a 21h. Els dies festius, estarà tancat al públic.

Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver: Dijous 29 de març l'horari serà de 16:30h a 19:30h. El divendres 30 de març i el dilluns 2 d'abril, el museu estarà obert de 10:30h a 14:30h. El dissabte, l'horari serà l'habitual d'11h a 14:30h i de 16:30h a 20h. El diumenge el museu es podrà visitar entre les 10:30h i les 14:30h.

Museu d'Art de Cerdanyola: el museu mantindrà el seu horari habitual. El divendres 30 de març, festiu, obrirà d'11h a 14h. L'horari del MAC és de dimarts a dissabte de 17h a 20h i diumenges i festius d'11h a 14h.

Biblioteca Central de Cerdanyola: Entre el divendres 30 de març i el dilluns 2 d'abril estarà tancada. Els dies 26, 27, 28 de març i 3, 4,
5 i 6 d'abril l'horari serà de tarda, de 15:30h a 20:30h. A més, els
dimecres 28 de març i 4 d'abril també estarà oberta de 10h a 14h.

Servei Local de Català: estarà tancat al públic del 26 de març al 2 d'abril, tots dos inclosos.

Centre d'Informació i Atenció a les Dones – La Caseta: Romandrà tancat durant els dies de Setmana Santa, entre el 26 de març i el 2 d'abril.

Parc Esportiu Municipal de Guiera: El divendres 30 d'abril la instal·lació romandrà tancada i el dijous 29 de març tancarà a les 21h. La resta de dies, el seu horari serà l'habitual, 26, 27 i 28 de març obrirà de 7h a 23h, el dissabte 31 de març de 8h a 20h i l'1 i 2 d'abril de 9h a 15h. Entre el 26 i 29 de maç hi haurà una reducció a la graella d'activitats.

Complex Esportiu Municipal de Can Xarau: Entre el 26 de març i el 2 d'abril no hi haurà activitats dirigides a la piscina i gimnàs. La instal·lació estarà oberta en el seu horari habitual de 7h a 22h entre el 26 i el 29 de març. El dissabte 30 de març estarà oberta de 9:15h a 13:45h i de 16:15h a 19:45h. El diumenge 1 d'abril i els dies festius (29 de març i 2 d'abril) l'horari serà de 9:15h a 13:45h.

Mercat Municipal de Les Fontetes: El dijous 29 de març i el dissabte 31 de març, l'horari serà l'habitual de 7h a 14:30h. El 30 de març i l'1 i 2 d'abril, el mercat estarà tancat.

Mercat Municipal de Serraperera: El dijous 29 de març i el dissabte 31 de març, l'horari serà l'habitual de 7h a 14:30h.
El 30 de març i l'1 i 2 d'abril, el mercat estarà tancat.


Mercadals: La festivitat del divendres 30 de març farà que els mercadals de Les Fontetes i Serraperera es facin el dijous 29 al matí a les seves ubicacions habituals.


Appszpp Technologies, creadora de aplicaciones, suspende pagos

 
Su principal creación sirve para recomendar app previamente probadas por los especialistas de Appszpp.

La compañía Appszpp Technologies, de Cerdanyola del Vallès, ha presentado un expediente de concurso de acreedores​ ante los juzgados mercantiles de Barcelona. En este caso, no ha ido precedido de un preconcurso. La sociedad ha promovido la insolvencia directamente.

La empresa nació en 2010 con el objetivo de crear aplicaciones para teléfonos móviles. Su producto estelar es una app que ayuda a los usuarios a encontrar otras aplicaciones móviles.

La plataforma de Appszoom pone a disposición de sus usuarios un catálogo navegable de miles de app que incorpora análisis, noticias, colecciones de apps y recomendaciones sobre ellas.

El equipo editorial de Appszoom usa y somete a pruebas a milla- 

res de apps. Después aconseja a los interesados sobre cuáles son las mejores para descargar. Por esta razón, en 2014, la empresa apareció en la lista Best Workplaces Pymes España 2014 como una de las mejores entidades con las que se puede trabajar en España.

Expansión internacional
Appszoom ha realizado tres ampliaciones de capital. Su primera ronda de financiación, en 2014, captó 1,1 millones de euros, el grueso de los cuales lo aportó el fondo madrileño Bonsai Venture Capital. En ese momento, la compañía se valoró en casi 6 millones.

Appszoom está presente en EEUU, Brasil, India y Hong Kong. La firma tiene de administrador a la sociedad Littio Media, dedicada a gestionar webs y otros negocios en internet. El representante de Littio en Appszoom es Albert Feliu Pociello. Littio a su vez gira en la órbita de Alva House, fondo de inversión de Axel Serena Lobo.

(cronicaglobal) 13/3


Las aglomeraciones de personas se cuantificarán
con visión artificial


 
Investigadores de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) han participado en un proyecto junto con la Universidad de Florencia para desarrollar un algoritmo que, basado en tecnologías de visión artificial, permite contabilizar el número de personas presentes en una aglomeración. Capaz de trabajar tanto con imágenes estáticas como en vídeo, presenta un margen de error de entre el 10 y el 20% menor que el de los sistemas utilizados actualmente.

Se trata, han subrayado desde la UAB, de “la mayor precisión conseguida a día de hoy en este ámbito”. Además, busca solucionar una problemática “evidente” en este tipo de mediciones, en las que factores como las distorsiones de perspectiva, una distribución desigual de los asistentes, una iluminación compleja o la variación de escalas “hacían que los algoritmos de visión artificial no fuesen capaces de contar cabezas dentro de una imagen”. Así, para desarrollar este algoritmo, los investigadores han usado mapas de densidad que ayudan a paliar estas distorsiones.
Asimismo, esta nueva técnica también trata de eliminar otra problemática que suele surgir a la hora de contabilizar a las personas presentes en grandes concentraciones: la necesidad de contar con imágenes previamente procesadas para que los algoritmos de visión actúen. Para ello, ‘enseña’ a los ordenadores a comparar imágenes, de tal forma que le dice lo que hay en cada píxel. Es decir, se le dan al ordenador ‘recortes’ de la imagen que debe analizar, de tal forma que le sea más fácil identificar a las personas.

En cuanto a sus aplicaciones, los investigadores han defendido que el nuevo algoritmo podría ser muy útil en ámbitos de seguridad y vigilancia y también en relación al debate abierto sobre la cantidad de personas presentes en grandes eventos o movilizaciones ciudadanas. GONZALO BARROSO

(cronicaglobal) 9/3


Cerdanyola quiere recuperar
la gestión de las guarderías municipales

 
El Ayuntamiento comienza una ronda de negociaciones con los grupos de la oposición para volver a administrar los centros públicos.

El Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès quiere recuperar el control de la gestión de las guarderías de la ciudad de cara el próximo curso. El gobierno municipal ha llevado a cabo una primera ronda de contactos con los grupos municipales para explicar el trabajo que está llevando a cabo una comisión interdepartamental en relación a este tema.

Tras estudiar varias opciones, la comisión apuesta por la gestión pública de las guarderías municipales a través de la empresa municipal Cerdanyola Promocions. Actualmente la gestión de las guardería está en manos de empresas privadas que se ganaron la gestión del servicio a través de concurso público.
Ahora, el gobierno que encabeza Carles Escolà comenzará una ronda de negociaciones con los grupos de la oposición para conseguir el apoyo necesario para impulsar el cambio en el modelo de gestión del servicio de las guarderías municipales: Cordelles, Turonet y Montflorit, gestionadas por empresas a través de un concurso de adjudicación del servicio.

Las guarderías municipales acogen niños desde los 4 meses hasta los 3 años y actualmente la oferta es de 278 plazas. El consistorio aplica la tarifación social en este servicio adaptado a la cuota de nivel de ingresos de al familias usuarias.(laVanguardia) 6/3


Baterías para coches eléctricos 
La startup Millor Battery comenzó a producir en febrero las baterías de ion litio más ligeras y con mayor autonomía del mercado

La empresa

Millor Battery es una startup, fundada en 2015, que comenzó su actividad en sus instalaciones de Terrassa donde, en 2008, traba-jaban en colaboración con la Universidad Politécnica de Cataluña desarrollando coches eléctricos e híbridos de competición con el equipo “UPC ecoRacing”.

La creación de esta empresa, pese a su juventud y tamaño (siete ingenieros), ha despertado el interés de fabricantes en China, India, Canadá o Estados Unidos. Por su innovadora actividad, además, ha sido seleccionada como startup tecnológica por la Unión Europea para competir en el programa SME Instrument dentro de los fondos europeos “Horizonte 2020”, lo cual le ha servido para financiar su desarrollo e internacionalizar su proyecto empresarial.

Situación en el mercado internacional

Desde Millor Battery opinan que ser competitivo fabricando en Europa, en un mercado tan exigente y globalizado, no es fácil. Sin embargo, tienen la confianza de “contar con una tecnología de gestión electrónica y gestión térmica lo suficientemente potente y una agilidad de desarrollo y de fabricación con proveedores locales que permite ofrecer soluciones de referencia a nivel de prestaciones, de máxima calidad y en tiempo récord”.

Laboratorio de baterías

Lo que distingue a esta nueva fábrica de otras del sector es la participación del principal laboratorio de baterías en España, el Centro Tecnológico Eurecat, que actúa como partner y permite ofrecer un servicio de desarrollo externo, así como el poder proveer a fabricantes de vehículos el trámite necesario de la prueba de concepto. En este sentido, la ubicación de la fábrica en
Cerdanyo-la del Vallès fue estratégica.

Baterías eléctricas

Gracias al desarrollo tecnológico de este centro de I+D, la fábrica
puede producir baterías de almacenamiento de energía de ión litio de gran autonomía, con una amplia vida útil y con las mejores
características del mercado a día de hoy. Además, las baterías que fabrican tienen diversas variantes de litio.

Otra particularidad diferenciadora de Millor Baterry es el diseño diferenciado de cada batería. Las características de las baterías, incluyendo su peso y vida útil, se adaptan dependiendo de cual vaya a ser el uso que se le dé. Para el caso concreto de las scooters eléctricos, por ejemplo, se están ofreciendo hasta 220 Wh/kg para la solución integral. En la fábrica se producen baterías destinadas a tres tipos de mercados dentro de la movilidad eléctrica:

-- Motos y coches eléctricos ligeros.
-- Autobuses y cambiones híbridos y eléctricos.
-- Vehículos de competición de muy altas prestaciones.

Pero Millor Battery no solo se dedica a la movilidad eléctrica. También produce equipos de almacenamiento de energía para aplicaciones estacionarias. Estos elementos aportarán energía tanto a instalaciones de energías renovables como a soluciones que permiten flexibilizar la tarifa horaria. Cuando la fábrica esté a pleno rendimiento, posiblemente para 2019, tendrán una capacidad de producción superior a las 50.000 baterías anuales.

Minibuses eléctricos y scooters

Hasta el momento los mayores logros de la empresa son:

-- Fabricación de baterías para minibuses eléctricos utilizados para la movilidad urbana en la ciudad de Barcelona. Es un proyecto que están desarrollando actualmente en colaboración con Transports Metropolitans de Barcelona, IDIADA, Eurecat, Indcar y ACCIÓ.
-- Ofrecer las baterías para scooter con mayor densidad de energía a nivel mundial.

La alimentación de energía de las motos eléctricas necesita de baterías livianas puesto que la propia estructura del vehículo no permite llevar mucho volumen ni mucho peso. Por lo tanto, la mayor densidad de la energía es una ventaja tecnológica muy competitiva.

(ambientum.com)     6/3El Cerdanyola FC, premiat en la Nit de l’Arbitratge Català


 
El Cerdanyola FC, premiat en la Nit de l’Arbitratge Català 2018 per la seva col·laboració amb el col·lectiu arbitral

El President del club, Felipe López, va ser l’encarregat de recollir la placa commemorativa en una gala celebrada aquest divendres 2 de març en L’Auditori de l’Hotel Hesperia Tower de L’Hospitalet de Llobregat.

En l’acte, tots els àrbitres de futbol i futbol sala que durant la tempo-rada passada van aconseguir un ascens de categoria van ser ho-menatjats.

També es va reconèixer la trajectòria dels col·legiats que porten 25 i 50 anys vinculats al Comitè Tècnic d’Àrbitres de la Federació
Catalana de Futbol.

El president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, va destacar la tasca feta per tots ells: “Vosaltres sou la imatge de l’FCF, sou constants i els que representeu a tots els companys. Els àrbitres sou una part imprescindible i, per això, sempre he apostat pel Comi-tè d’Àrbitres”.

“El futbol català ha canviat molt en els últims set anys. Té un present estable i un futur esperançador. Tots els canvis que hem realitzat en els diversos àmbits federatius han estat pel bé del nostre futbol”, va finalitzar.

(cfc.cat)


La "app" Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats


 
L’objectiu de l’'app' Planttes és engrescar els ciutadans a que col·la-borin en la configuració del mapa de les possibles al·lèrgies als carrers de les nostres ciutats i pobles. Es troba a disposició dels usuaris a GooglePlay a través del sistema Android. El projecte per al seu desenvolupament va comptar amb el Premi de Medi Ambi-ent de la Generalitat de Catalunya de l’any 2017.

L’aplicació Planttes mostra als usuaris imatges de les diferents plantes al·lergògenes més importants, i els ofereix informació de com són les seves flors i els seus fruits. El sistema permet a l’usuari assenyalar en el mapa el punt on es troba (geolocalització), quina planta està veient, i si aquesta es troba sense flor, en fase de forma-ció de flor, si té la flor oberta o si ja té fruit.

Aquesta informació pot ser visualitzada per la resta d’usuaris i els pot ajudar a decidir les rutes més recomanables a seguir en l’entorn urbà per tal d’evitar al màxim la proximitat a aquells llocs on es troba amb la flor oberta la planta que li causa al·lèrgia. Es tracta d’una informació dinàmica, que canvia dia a dia, de la mateixa manera que ho fan les plantes.

Els impulsors esperen que la iniciativa pugui ser de d’interès del públic en general, i també que esdevingui una eina de treball per a escoles, centres cívics i entitats i que aquestes col·laborin i promo-guin el seu ús continuat, de manera que amb la col·laboració ciuta-dana s’aconsegueixi tenir informació en viu de com se succeeixen i progressen les floracions de plantes amb capacitat de desencade-nar al·lèrgies en els nostres carrers i places.La informació és complementària a la que ofereix el PIA (http://lap.uab.cat/aerobiologia/ca/forecast/catalunya), a una escala més detallada i de molta utilitat pels al·lèrgics. El PIA és un projecte creat per l’ICTA-UAB i el Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB (BABVE).

Enllaç a l’aplicació a Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.thigis.planttes

(UAB) 1/3


El impacto social de la tecnología, clave en la presente edición del MWC

 
- Eurecat valora el posicionamiento logrado por el centro y el hecho que ha ayudado a cerrar ventas por parte de las empresas presentes en su stand.

- Este año han destacado aplicaciones y productos donde el móvil es un actor importante, pero no el principal.

- El 5G, el coche autónomo y el conectado y la realidad virtual han acaparado la atención en la presente edición.


La presente edición del Mobile World Congress ha dejado claro el “gran poder de convocatoria” de la principal feria móvil, “el impacto social de la tecnología” y “el importante peso específico de la feria para juntar tecnología de ideas, talento y negocio”, que en el caso del centro tecnológico Eurecat ya se ha traducido en el cierre de ventas por parte de las empresas que han estado presentes en su stand.

Así lo explica el director general de Negocio de Eurecat, Miquel Rey, que considera que la evolución que ha impulsado el Internet de las Cosas, la analítica de grandes volúmenes de datos y la ciberseguridad, junto con innovaciones como la electrónica impresa y la integración de la sensórica han permitido “dotar de inteligencia los objetos” y diseñar productos que “toquen de pies en el suelo y donde se entiende fácilmente para qué sirven”.

El responsable del centro Tecnio resalta también “el efecto que ha tenido este año el MWC en el posicionamiento del centro en proyectos de anticipación tecnológica con las empresas de referencia que han expuesto.

En este sentido, la responsable de Desarrollo de Negocio TIC de Eurecat, Gemma Batlle, remarca que la tecnología presentada por el centro tecnológico en la feria “comparte los objetivos de la presente edición del certamen”, que se centra en la innovación social y el papel de la tecnología como transformadora de la sociedad.

En palabras de la experta, actualmente “ya no se habla tanto de tecnología, que se da por supuesta, sino de su impacto social”. En este sentido, apunta, “el debate pasa por cómo ir más allá de la tecnología y hacerla llegar a todo el mundo”.

En esta línea, Batlle añade que las innovaciones presentadas por Eurecat en el MWC “refuerzan la posición del centro tecnológico en el ámbito de la eSalud y la innovación aplicada a los hábitos saludables”, aunque el centro también ha llevado al principal congreso de tecnología móvil su experiencia en tecnología Big Data, de tejidos funcionales o robótica, entre otros.

“El Mobile World Congress de este año no nos ha decepcionado por la variedad y el tipo de tecnología que han estado presentes”,

ya que “más allá de la gran cantidad de avances esperados en diseño y prestaciones de los dispositivos móviles, como las mejoras en cámaras, pantallas, sonido, seguridad y autonomía, han destacado aplicaciones y productos donde el móvil es un actor importante, pero no el principal”, subraya la directora científica de Tecnologías Digitales de Eurecat, Eugenia Fuenmayor.

En este sentido, “las tres grandes vedettes de este congreso, tanto por su presencia en el congreso como por la atracción que han generado entre el público han sido, en este orden, el 5G, el coche autónomo y el conectado y la realidad virtual”, especifica Fuenmayor.

Por el lado del hardware 5G, se han presentado antenas, módems, dispositivos móviles y PC mientras que, por el lado de las aplicaciones, han estado presentes una gran cantidad de productos y servicios en automoción, robótica, Internet de las Cosas (IoT) y otros, que ya tienen en cuenta la tecnología.

Otras tecnologías interesantes que han destacado han sido la analítica de datos e Internet de las Cosas con sus principales componentes: sensores (wearables, domésticos e industriales, entre otros), infraestructuras, soluciones cloud y micro-cloud, cibersegu-ridad, inteligencia artificial y analítica de datos.

El pabellón 8 del MWC ha estado dedicado a tecnologías en desa-rrollo un poco más distantes del mercado, pero con prototipos funcionando, donde se han podido ver robots humanizados, drones y una variedad de pruebas de concepto usando el grafeno, desarro-lladas por varias instituciones europeas con la ayuda de la UE.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centro Tecnológico de Cataluña (miembro de Tecnio), aglutina la experiencia de más de 600 profesionales que generan un volumen de ingresos de 43 millones de euros anuales y presta servicio a más de 1.000 empresas. I+D aplicado, servicios tecnológicos, formación de alta especialización, consultoría tecnológica y eventos profesionales son algunos de los servicios que Eurecat ofrece tanto para grandes como para pequeñas y medianas empresas de todos los sectores.

Con instalaciones en Barcelona, Canet de Mar,
Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona y Amposta y con una sede en Brasil, participa en 160 grandes proyectos consorciados de I+D+i nacionales e internacionales de alto valor estratégico y cuenta con 81 patentes y 8 spin-off. El valor añadido que aporta Eurecat acelera la innovación, disminuye el gasto en infraestructuras científicas y tecnológicas, reduce los riesgos y proporciona conocimiento especializado a medida de cada empresa. Más información en www.eurecat.org

(arboldenoticias) 2/3


Dies Internacionals i Mundials
de Març


 
22 de març - Dia Mundial de l'Aigua
23 de març - Dia Meteorològic Mundial
24 de març - Dia mundial de la tuberculosi (més info)
24 de març - Dia internacional de solidaritat amb el personal detingut i desaparegut
25 de març - Dia Europeu contra el Tràfic d'Éssers Humans
27 de març - Dia Mundial del Teatre
28 de març - Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica
31 de març - Dia de la prevenció del càncer de còlon


El Any Maria Aurèlia Capmany tendrá exposiciones,
espectáculos y reedicionesReivindicará su papel como mujer "muy inteligente y transgre-sora" a través de su lectura.

El Any Maria Aurèlia Capmany celebrará este 2018 el centenario del nacimiento de la escritora y pedagoga y el 150 aniversario del nacimiento de su padre, el folclorista Aureli Capmany, con exposiciones, espectáculos y reediciones de su obra, reivindicando su legado literario.

En rueda de prensa, la comisaria de la celebración, Marta Nadal, ha defendido que ha sido una de las autoras más importantes del siglo XX, y ha esperado que su legado se extienda más allá del siglo XXI; por lo que el objetivo del año será celebrar la lectura de Capmany su "mirada feliz, su escritura directa y su palabra aguda, fina y sutil".

Para festejarla, habrá reediciones de su obra, como las ya realizadas de 'Feliçment, jo sóc una dona', 'Cartes impertinents' y 'Quim, Quima', además de las previstas 'Feliçment, jo sóc una dona', 'El malefici de la reina d'Hongria', 'El color més blau', 'Necessitem morir', 'Gat negre, mala bèstia i salvatge' y 'Un lloc entre els morts', así como ensayos sobre la autora.

El acto institucional de la efeméride se celebrará en el Ayuntamiento de Barcelona, y habrá diversas citas académicas promovidas por Generalitat, universidades e institutos, y también conferencias sobre su figura, su feminismo y su activismo antifranquista, y también sobre su padre, Aureli.

La Biblioteca Nacional de España ha organizado la exposición 'Un espíritu impertinente', a la que se sumará una muestra fotográfica en el Arxiu Fotogràfic de Barcelona; así como la programación de la obra teatral 'Parlàvem d'un somni', de Jordi Coca, en el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) y 'Cartes impertinents', de Pau Carrió, en el Lliure, entre otros.

La autora centrará también un especial homenaje en el Día de la

Mujer; un maratón de lectura pública en Cerdanyola del Vallès (Barcelona); la colocación de una placa en su casa natal en La Rambla, 83 de Barcelona, y una ruta literaria por Tarragona.

RECUPERAR SU DIMENSIÓN LITERARIA

Nadal ha destacado que la efeméride se volcará en recuperar toda su dimensión literaria, aunque también su faceta como activista cultural y política: "En ella todo nace por la palabra y porque hay una obra literaria de ficción y no ficción, y hay un compromiso muy íntimo con su colectividad".

Ha reivindicado que la escritora fue sobre todo palabra, tras una personalidad fuerte que le ayudó a desplegar públicamente su posicionamiento: "Varios sectores han encapsulado a Maria Aurèlia Capmany en determinados lugares que han contribuido a invisibilizarla".

Por ello, ha considerado necesario retornarle a la autora todo su legado, especialmente el ensayo, el artículo periodístico y las memorias de la mano de una mujer muy inteligente, transgresora y que fumaba puros, además de ser muy tierna, ha descrito.

Por ello, la efeméride celebrará a este "personaje fascinante e inabarcable", a través de la lectura de su obra y de la representación de su obra teatral, así como de su investigación y estudio en entornos académicos, ya que no puede ser que la universidad siga menospreciando a esta autora, rigiéndose por cánones que no tienen sentido, ha criticado.

La portavoz de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Dolors Portús, ha destacado la importancia de esta celebración, mientras que la sobrina de la autora y representante de la Asociación de Amigos y Amigas de Maria Aurèlia Capmany, Anna Capmany, ha agradecido la atención a su tía y a su abuelo.

(lavanguardia) 28/2


El Nitbus de l'AMB permetrà baixar entre parades si dones i menors ho demanen en una prova pilot


 
Començarà el dissabte en trams de zones amb poca densitat de la Zona Franca, Tiana i Montgat

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) realitzarà una prova pilot amb parades intermèdies del servei d'autobusos nocturns metropo-litans Nitbus, si ho sol·liciten dones i menors d'edat, per facilitar que baixin del vehicle el més a prop possible al seu punt de destinació.

La prova pilot començarà aquest dissabte en trams de dues línies de Nitbus: la N1 a Zona Franca, que connecta la Zona Franca i Mercabarna amb Trinitat Nova, i la N9, que connecta Tiana i Montgat amb la plaça Catalunya, ha detallat l'AMB aquest dijous en un comunicat.

En concret, aquest servei a demanda --que ja s'està implementant en altres ciutats espanyoles i europees-- estarà disponible al polígon de la Zona Franca, entre les parades Carrer A i Mercabar-na, i en la N9 s'oferirà al seu pas per Montgat i Tiana, entre les parades Marina i Edith Llaurador-Avinguda Joan Garí, ambdues zones amb poca densitat.

L'usuari interessat haurà d'avisar el conducte del lloc aproximat on vol baixar dins de la ruta oficial, encara que no hi hagi una parada programada en la línia nocturna i el conductor decidirà el lloc més segur per detenir-se.


La iniciativa pretén "dotar de més seguretat i confiança les dones i menors que viatgen de nit amb autobús", ha explicat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, que ha destacat que treballen per oferir un servei de qualitat i cada vegada més adaptat a les necessitats de l'usuari.

Ha assenyalat que estudiaran altres àmbits d'aplicació en trams d'altres línies nocturnes, sobretot en municipis més perifèrics i barris de poca densitat, després d'una prova pilot que permetrà l'AMB analitzar com afecta la mesura a l'operativa habitual de la línia, a la conducció dels vehicles i a la regularitat del servei.

SENSACIÓ D'INSEGURETAT

El Nitbus arriba actualment a 18 localitats de la metròpolis barcelonina, i va portar el 2017 prop de vuit milions de viatgers, amb una demanda mitjana de 22.000 usuaris diaris, dels quals el 47% van ser dones, per sota del 66% que representen en les línies de bus diürnes.

Segons una enquesta que l'AMB va realitzar en el primer semestre de 2017, el 12,6% dels usuaris de serveis nocturns de bus tenen alguna sensació d'inseguretat quan ho utilitzen, xifra que s'incrementa fins al 17,4% en el cas de les dones i fins al 24,3% en els menors de 21 anys. EuropaPress

(aldia.cat) 22/2


     
                                                  Tal mes de març de fa 50 anys
           

           Mesos anteriors

El Museu d'Arqueologia de Catalunya presenta la col·lecció de guies dels pobles ibèrics "Històries Ibèriques"Presentacio guies
◘ Una col·lecció de set guies imprescindible per a conèixer els
    23 jaciments que formen part de la Ruta dels Ibers.
◘ Set reconeguts periodistes i escriptors del sector cultural
   han donat forma a la narració per a cadascun dels pobles
   ibers.

◘ El disseny fresc, visual i eminentment pràctic conjuga a la
   perfecció un estil narratiu molt personal i de gran sensibilitat.

El director general del Patrimoni Cultural, Jusèp Boya, en representació de la Ruta dels Ibers, Gabriel de Prado i el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda van presentar ahir dijous la col·lecció de guies dels pobles ibèrics “Històries Ibèriques” juntament amb cincs dels autors: Carles Cols, Julià Guillamón, Ignacio Orovio, Daniel Romaní i Anna Sàez. El director del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, Joan Francès, va moderar la taula rodona amb la participació de més de 120 persones del món de la cultura, el patrimoni i l’arqueologia.

El món iber no era una cultura homogènia, estava constituïda per un munt de pobles que es distribuïen al llarg del litoral des del Llenguadoc fins a Andalusia, cadascun amb les seves especificitats. La col·lecció Històries Ibèriques és un projecte de dinamització del patrimoni que s’emmarca en les accions sobre el territori que impulsa el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. L’objectiu fonamental és fer proper el coneixement i la qualitat de l’experiència en la visita dels jaciments ibèrics catalans. En concret, s’han posat en marxa dos grans projectes: els productes d’experiència turística i la col·lecció de guies de visita dels pobles ibers que es va presentar ahir. La principal motivació a l’hora de plantejar aquests nous projectes patrimonials ha estat la d’impulsar el coneixement de món iber català.

En conjunt són set guies (una per a cada poble iber de què tenim representació en la Ruta dels Ibers, excepte els Ceretans i Lacetans, que comparteixen guia) redactades per reconeguts periodistes i escriptors del sector cultural que donen una visió nova i alhora rigorosa del nostre passat. La col·lecció s’orienta a un públic més extens, amb curiositat per aquesta gran civilització autòctona que va dominar tot el llevant peninsular abans de l’arribada dels romans i interès en la descoberta de nous atractius turístics i culturals. I es vol fer amb una informació seriosa, però també amena, plantejada com si fossin petits relats publicats en els diaris en els quals treballen els autors.

Els Ceretans i els Lacetans està signada pel periodista del diari ARA Daniel Romaní i inclou els jaciments de El Castellot de Bolvir i el Cogulló de Sallent. Els Cessetans ha estat redactada pel responsable de cultura de la Vanguardia Ignacio Orovio i mostra els jaciments de Darró a Vilanova i la Geltrú, la Ciutadella a Calafell, La Font de la Canya a Avinyonet del Penedès i d’Olèrdola. Els Ausetans de la mà de l’escriptor i crític literari Julià Guillamon descriu els jaciments d’El Casol de Puigcastellet a Folgueroles, l’Esquerda a Roda de Ter i el Turó del Montgròs a El Brull. Els Ilergets ha estat redactada per la periodista del diari Segre Anna Sàez que inclou els jaciments de la Fortalesa dels Vilars a Arbeca, El Molí d’Espígol a Tornabous i Els Estinclells a Verdú. Els Ilercavons està signada pel periodista del Periódico de Catalunya Carles Cols, inclou els jaciments de la Moleta del Remei a Alcanar, El Castellet de Banyoles a Tivissa, el Coll del Moro a Gandesa i Sant Miquel a Vinebre. Els Indigets, signada pel periodista Jacinto Antón, presenta els jaciments d’Ullastret, Castell a Palamós, Sant Sebastià de la Guarda a Palafrugell i Puig de castellet a Lloret de Mar. Finalment els Laietans ha estat narrat pel periodista del Pais José Ángel Montañés que inclou els jaciments de Puig Castellar a Santa Coloma de Gramenet, Ca n’Oliver a Cerdanyola del Vallès i Puig del Castell a Cànoves i Samalús.

Apropar-nos al passat de fa més de 2.300 anys serà ara més amè i engrescador, situant al lector en les lluites entre cartaginesos i romans, ciutats i muralles inexpugnables ... en escenaris reals de la nostra història.

La col·lecció Històries Ibèriques és un valor destacat en la difusió i el coneixement de l’extraordinari patrimoni arqueològic català alhora que és una eina de suport al territori mitjançant la Ruta dels Ibers i la Ruta de l’Art Rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Les set guies de la col·lecció Històries Ibèriques estaran a la venda a partir de demà al preu de 6€ la unitat i 30€ el conjunt de la col·lecció. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Passeig de Santa Madrona, 39-41 08203 Barcelona.

(gencat) 2/2Ca n'Altimira es convertirà en un equipament polivalent i intergeneracional.


 
Un centenar de persones van assistir a l'acte públic de presentació dels resultats del procés participatiu de Ca n'Altimira. Ara s'haurà de fer el projecte executiu i dur-lo a terme per adequar l'edifici als usos decidits durant el procés de participació.

El procés participatiu de Ca n'Altimira ha conclòs que l'edifici es destinarà a múltiples usos per part d'un ampli ventall de persones. La regidora de Participació, Elvi Vila, va insistir en explicar que a Ca n'Altimira hauran de conviure molts col·lectius i cadascun d'aquests podrà dur a terme les seves activitats en un lloc i moment concret sense ús exclusiu de l'espai. En aquest sentit, Vila va destacar "volem que sigui una empresa multidisciplinar la que s'encarregui perquè ha de tenir en compte aspectes molts diversos com ara l'arquitectònic, els usos, el mobiliari, el social, el comunitari... L'Alcalde, Carles Escolà, va agrair la col·laboració de les persones que han participat en el procés i va destacar que les 80 propostes inicials que es van fer s'han tingut en compte i d'una forma o una altra tindran cabuda a Ca n'Altimira.

Ca n'Altimira disposarà de tres grans blocs, que es distribuiran en cadascuna de les tres plantes de l'edifici. La segona planta es destinarà a l'activitat i producció tecnològica i s'hi desenvoluparan tallers, cursos i/o activitats centrades en la innovació tecnològica, digitals. La primera planta serà l'espai d'activitat i producció artística i s'hi desenvoluparan tallers, cursos i/o activitats de producció artesanal d'objectes, peces d'art, creacions culinàries... on es treballa amb la matèria. La planta baixa serà un espai d'activitat i producció social on es mostrarà la producció artesanal i tecnològica i per tant on es produeix l'intercanvi de coneixement i l'aprenentatge col·lectiu.

Conferències, exposicions, espectacles o activitats públiques, obertes, on la gent hi interacciona. També amb aquesta finalitat, es preveu que el pati d'entrada i la plaça formi part de l'àmbit de relació i interacció social i entre persones.

(Ajuntament de Cerdanyola)Arrenca l'Any Pedrolo amb l'objectiu de donar a conèixer la seva dimensió.


 
 
Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina (poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista, traductor) va néixer a l'Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990.

El Govern de la Generalitat ha aprovat el centenari del seu naixe-
ment com a commemoració oficial de l’any 2018. Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles enpremsa.

Entre 1963 i 1970 va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca “La Cua de Palla”. La seva intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tot tipus de lectors. Per això va experimentar amb totes les possibilitats, des del “negre” a la ciència-ficció, la novel·la eròtica o el teatre de l’absurd. També per aquest motiu la seva tasca com a traductor (va traduir nombroses obres d’autors contemporanis anglosaxons i francesos) resulta d’una gran importància. Tot i mantenir-se força allunyat de la vida pública i dels centres de poder, va ser un autor molt popular.

Va rebre una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. De fermes conviccions ideològiques, Manuel de Pedrolo va posar l’escriptura al servei del país, alhora que confegia una obra innovadora, valenta i transgres-sora que mai no va ajustar-se als cànons establerts. Els seus problemes amb la censura van ser greus i constants, i un bon nombre de les seves novel·les van veure la llum amb molts anys de retard.

Sense pretensió d’exhaustivitat, i a banda de les novel·les més conegudes ‒Mecanoscrit del segon origen i Joc brut‒ el corpus pedrolià conté projectes tan ambiciosos com els onze títols del cicle Temps obert, la tetralogia de La terra prohibida i d’altres obres tan importants com Cendra per Martina, Totes les bèsties de càrrega i els reculls de contes Crèdits humans i Trajecte final.  

(gencat.cat)
 


Alimentem Collserola


 
El Consorci del Parc Natural de Collserola ha iniciat el procés per a la transició agroecològica del seu sistema alimentari. El projecte compta amb el suport dels diferents ajuntaments del Parc i el dinamitza l’Associació Arran de Terra, a partir dels principis de la dinamitzacló local agroecològica (DLAe).

Les zones agrícoles tenen un paper bàsic en la conservació dels espais naturals per la biodiversitat que aporten, pel seu rol en la configuració del paisatge i pels serveis ecosistèmics que brinden.

En el cas dels espais naturals periurbans, com Collserola, l'activitat agroecològica té algunes característiques pròpies: nombre molt reduït de persones que s'hi dediquen de forma professional, produccions de mida petita i un sector primari desarticulat (sense infraestructura agrària). Però sobretot destaca la important pèrdua de terres agràries a causa de l'abandonament, la industrialització o la urbanització. Aquesta reducció dels conreus és un dels factors actuals que afecten més negativament la pervivència dels valors naturals del Parc Natural de Collserola.

Amb l'objectiu de revertir aquesta situació i alhora fer-la compatible amb la conservació del Parc Natural de Collserola, l'any 2013 s'aprova el Pla agropecuari. Acomplint les vuit línies de treball del Plà s'han realitzat diferents projectes, com la creació de la marca de garantia Producte de Collserola o la potenciació dels ramats a diferents espais del Parc.

Dins aquest marc, neix l'any 2016 el projecte de "Promoció de la transició agroecològica a Collserola" centrat en la promoció de l'agricultura al Parc seguint els principis de la dinamitzacló local agroecològica (DLAe).

OBJECTIU: PROMOURE L'AGRICULTURA SOSTENIBLE AL PARC

El projecte 'Promoció de la transició agroecològica a Collserola" té per objectiu promoure sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles en l'àmbit d'influència del Parc.

Mitjançant un procés participatiu ampli i transversal, s'identificaran els reptes i es dissenyaran i s'implementaran les accions necessàries per millorar el sistema alimentari local i, per tant, per promocionar una agricultura sostenible i compatible amb un Parc Natural com Collserola.

Els eixos principals de treball seran tots els vinculats als sistemes alimentaris locals, però també els relacionats amb la dimensió sociocultural del sistema. Alhora també es tindran presents dos elements transversals: els principis de l'economia social i solidària i la perspectiva de gènere.
La dinamitzacló local agroecològica és una estratègia per promoure sistemes alimentaris i comunitats locals més justes i sostenibles a través de prócessos partlcipatius.

La producció agropecuària al Parc, èl consum de proximitat i ecològic, l’educació ambiental o el patrimoni agrícola són alguns dels àmbits que es treballen durant tot él procés.

LA PARTíCiPACIÓ: EIX CENTRAL DEL PROJECTE

El procés inclou diferents òrgans formals de participació. Així, els òrgans creats són:

La comissió de seguiment, formada per representants de les entitats públiques impulsores i les entitats locals vinculades a l'àmbit agroalimentari. Té per objectiu monitorar el procés i aconseguir els recursos necessaris per impulsar-lo.

El grup motor, format per persones de perfil tècnic i per persones de la població local, sobretot de l'àmbit de la pagesia. Té la funció de dinamitzar el procés i promoure'n la implantació.

I els grups de treball sectorials, executors de les decisions preses durant el procés.

Cal destacar també el paper central de l'equip tècnic que dona suport i que està form membres de l'entitat impulsora. Arran de Terra, i tècnics del Consorci. Aquest equip també té la funció d'assessorar la pagesia del Parc Natural.

I TU, COM POTS PARTICIPAR?

El projecte està en plena marxa i ara és moment d'implicar-s'hi. El proper 26 de febrer es farà el taller participatiu obert a tothom on es definiran els eixos del Pla d'acció i els grups de treball sectorials que impulsaran les accions.

Segueix els diferents canals de comunicació del Parc i elcompte de Twitter @DLAeColiserola per estar al dia de l'actualitat del projecte!

EL CATALEG DE LA PAGESIA A COLLSEROLA

Un altre resultat del procés engegat ha estat la configuració del Catàleg de la pagesia del Parc Natural. Estarà disponible al web del Parc durant el primer trimestre del 2018. Hi trobareu tots els productors/es que actualment hi ha a Collserola, amb informació sobre quin tipus de producció tenen, així com els canals de distribució que utilitzen i les dades de contacte.

(Parc Natural Collserola)El Parc de la Riera. Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.

Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.

La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera cons-titueix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Or-
denacií i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Con-
sorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.


Nou cartipas
del govern municipal

 
L’entrada de Laura Benseny com a regidora del govern municipal, substituint a Maurici Jaumandreu, ha produït canvis en el cartipàs

Laura Benseny s’ha fet càrrec de Transparència i Bon Govern. També ha assumit les Relacions Institucionals amb l’Entitat Muni-cipal Descentralitzada de Bellaterra i Esports.

En aquest darrer servei ha substituït a Contxi Haro, que ara afegirà a les seves responsabilitats, les de Finances i Serveis Econòmics i Contractació i Gompres.

Haro seguirà portant també Seguretat Ciutadana, Protecció Givil i Mobilitat, Promoció Econòmica i Treball.


El servei de Participació, fins ara a l’Àrea d’Alcaldia, queda inclòs dins l’Àrea de Polítiques Socials i l’assumeix Elvi Vila, qui també encapçala Drets Civils, Educació, Cultura i Serveis Socials, Ivan Gonzalez seguirà al capdavant d’Activitat Urbanística, Espai Públic i Medi Ambient, i a més, serà el portaveu del grup Compromís per Cerdanyola, substituint en aquesta funció a Contxi Haro.

LAIcalde, Garles Escolà, seguirà liderant directament Relacions Institucionals, Organització, Planificació Estratègica, Serveis Jurídics i Recursos Humans.


Comença la preparació
de l'Any Pompeu Fabra 2018, commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya 
El catedràtic de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili Jordi Ginebra en serà el comissari .

L'any 2018 estarà dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya l'agost passat per celebrar el 150è aniversari del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre. El Departament de Cultura, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, i el Departament de la Presidència de la Generalitat han començat la preparació de l'Any Pompeu Fabra amb el disseny de les primeres accions i el nomenament del gramàtic i lexicògraf Jordi Ginebra com a comissari.

Al llarg de l'any s'organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració farà especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posarà en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

La Direcció General de Política Lingüística convida les institucions i organismes del país a compartir col·lectivament la celebració de l’Any Fabra 2018 amb actes que reconeguin el Mestre i la seva obra, que siguin també estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i la projectin amb força cap al futur. Amb aquesta finalitat, prepara una primera reunió per al desembre. La cooperació serà especialment estreta amb l'Institut d'Estudis Catalans, de la Secció Filològica del qual Fabra va ser president i va assumir la tasca de codificació de la llengua catalana

Jordi Ginebra i Serrabou (Barcelona, 1961) és catedràtic de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Va obtenir el doctorat en Filologia Catalana, amb premi extraordinari, per la Universitat de Barcelona (1991), sota la direcció de Joan Solà i Cortassa. Junt amb ell, també va publicar Pompeu Fabra: vida i obra. Ha estat membre del Consell Consultiu del Programa de la Gramàtica Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans.


L'Any Pompeu Fabra serà presentat públicament la segona quinzena de de gener.


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd


 
El passat diumenge 11 de juny es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau
en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental

Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.

Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96
Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés
E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental

 
 

 Creix la quantitat de contenidors    
per a l'oli.

 Els de color taronja.


 
Els carrers de Cerdanyola del Vallès comptaran amb 9 nous conte-nidors per a la recollida d'oli usat; que sumats amb els actuals, faran un total de 15. La totalitat es localitzaran en els punts següents:

-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig


Aquests contenidors, estan operatius desde el mes de maig.

La instal·lació dels nous contenidors permetrà que Cerdanyola del Vallès passi de 6 a 15 receptacles per recollir l'oli domèstic, ubicats a la via pública. D'aquesta manera es vol oferir a la ciutadania més facilitats a l'hora de reciclar aquesta fracció, que resulta molt conta-minant si es llença a la pica de la cuina.

A Cerdanyola del Vallès es van recollir l'any passat un total de 12.303,10 litres d'oli usat.


 

 Declarat bé cultural d'interès
 nacional el jaciment ibèric 
 de Ca n'Oliver,

 a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunicacions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultòrics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.


 Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demanava tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la promulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració

 
 

 CALENDARI DE PAGAMENT
 DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS
 PER AL 2018

 
 
 

HORARI DE CORREUS -Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57

Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:30 hores

DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT
DE CATALUNYA

Festes generals i locals de Catalunya


 
 
Per a l’any 2018:

     1/1 Cap d'Any
     6/1 Reis
  30/3 Divendres Sant
    2/4 Dilluns de Pasqua Florida
    1/5 Festa del Treball
    7/5 FESTA LOCAL
  15/8 L'Assumpció
  11/9 Diada Nacional de Catalunya
12/10 Festa Nacional d'Espanya
  1/11 Tots Sants
12/11 FESTA LOCAL
  6/12 Dia de la Constitució
  8/12 La Immaculada
25/12 Nadal
26/12 Sant Esteve
   

 TRANSPORT LOCAL
 
 
 

    Línies i horaris 
   
   
   
   
 SALILLAS.NET   NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL,
 NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES
 SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

 

a.salillas@gmail.com
Antiga escala d'accés a l'estació de "Cerdanyola-Ripollet"
Canaletes anys 1992
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba. 
 
            FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
          
 PASSAT SEGLE
                    
 
 Properes activitats
D'EXCURSIÓ AMB...
Us proposem descobrir el Parc de la mà d’alguna de les entitats del territori que se’l coneixen abastament.
Itinerari matinal. Activitat gratuïta. Places limitades. Més informació i inscripcions al telèfon del Centre d’Informació: 932 803 552

COLLSEROLA VERDA

Cursos de català per a adults. Curs inicial de català, de grup de conversa i de reforç d'ortografia. Inscripcions de dilluns a dijous de 10 a 13 h.- Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès, -Plaça de Sant Ramon, 23-24 - Tel. 93 580 27 51
Més informació:
www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

Jam Session al Bar de l'Ateneu
Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa.

MARÇ 
Divendres dia 23 a les 18:30 h. Dia Internacional de les Dones
Xerrada "La revolució de la dona a l'India rural". A càrrec de Montse Ortiz. Sala Enric Granados (Biblioteca) Organitza: Fundació Vicente Ferrer

Diumenge 25 de març a les 12 h. Concert : Quartet Tàndem. Emmarcat dins el Cicle de Música de Cambra
Al Museu d’Art de Cerdanyola.

ABRIL
Diumenge 8 d'abril  Cerdanyola, terra d'ibers
A les 12 h. al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (carrer de València, 19). Visita guiada a l'exposició permanent. Gratuïta amb l'entrada. Un recorregut que permet descobrir la cultura ibèrica laietana. Majors de 10 anys. Preu: gratuït amb l'entrada


Diumenge 8 d’abril. 11:30 h. i 12:30 h. 
Taller familiar. Bosses de Sant Jordi. Confecció d'una bossa de cotó estampat decorada amb roses modernistes. Al Museu d'Art de Cerdanyola.

Dissabte dia 14 a les 18 h. Teatre : Vida. Flamenco, Contemporani i Ballet
s’uneixen a l’escenari. Organitza: Casa de Andalucía Preu: 6€

Diumenge dia 15 a les 11:30 h. Activitat Ca n’Oliver
El que ens diuen els ossos. Demostració d’osteopatia forense.
Al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver


Diumenge 15 abril, 12 hSant Iscle, una parròquia medieval

Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h.
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes

Diumenge dia 15 a les 12 h .Visita guiada. Al Museu d'Art de Cer-
danyola

Dijous 19 a les 19:30 h. Cafè amb lletres. "La fada negra" de Xavier Theros. Estrenar-se en el món de la Literatura amb un premi deu de ser un somni a l’abast de ben poca gent.
"La fada negra" és novel·la històrica però també és una història de crims i misteri, perquè situa a la Barcelona del 1843, en els convulsos anys de regnat de la nena-reina Isabel II i la regència del general Espartero, el protagonista de la novel·la, el capità Llampades, que es veu empès a investigar uns crims estranys on nens de poca edat apareixen morts en circumstàncies poc normals. A la Biblioteca Central de Cerdanyola

Dissabte 21h. a les 18 h. Concert : 9a Trobada de Corals. Coral AMCV, Cypselia i Turó de Sant Pau. Al Teatre Ateneu. Preu: 3€, venda a partir 16 abril

Diumenge dia 22 a les 19 h. Concert de Primavera de l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola
Al Teatre Ateneu. Preu: 12€; anticipat ICC, socis 5€

Dilluns 23 durant tot el dia. Sant Jordi. Diada amb parades de llibres i roses. A la Pl. de l'Abat Oliba

Dimecres dia 25 a les 19 h. Tertúlia literària
Un film (3.000 metres) de Caterina Albert-Víctor Català.
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. Organitza: Vespres Literaris

Del 25 al 29. Festival [C]Screen
Dedicat al dinema de dansa amb motiu del Dia Internacional de la Dansa. Al Museu d’Art de Cerdanyola Organitza: [Plat Artístic]

Divendres dia 27 a les 21 h. al Teatre Ateneu
Teatre : Cyrano. Adaptació del clàssic d’Edmond Rostand ‘Cyrano de Bergerac’
Preu: 20€; anticipat 17€, reduït 13€


Divendres 27 a les  21 hores.  Teatre "Cyrano". Lluís Homar, recentment guardonat amb el Premi Butaca al millor actor, es posa a la pell de Cyrano acompanyat de Joan Anguera, Aina Sánchez, Albert Prat i Àlex Batllori i de l'equip artístic que ja va triomfar amb 'Terra Baixa': Pau Miró a la dramatúrgia i direcció, Lluc Castells en l'escenografia i vestuari i Sílvia Pérez Cruz a la música original.
Lluís Homar protagonitza el clàssic d'Edmond Rostand, per posar-se el nas d'un dels soldats poetes més famosos de la història del teatre: Cyrano de Bergerac. Al Teatre Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40). Les entrades es poden comprar a eWeb!
MAIG 
Dijous 17 a les 19:30 h. Martí Gironell serà el protagonista de la sessió, presentant la seva última novel·la de la qual no s'a concretat el títol. A l'Espai d'Enric Granados de la Biblioteca Central de Cer-danyola

Divendres 18 a les 21 h. Teatre "Adossants". 23 d'abril. Sant Jordi. Una urbanització de cases adossades al Vallès Occidental. El dia s'allarga, comença el bon temps. Els veïns surten al arreglar el jardí, a fer l'hort, a menjar fora. Una família de classe mitjana catalana es troba al jardí de la casa d'en Jordi i Carme. El pare de Jordi -el avi- es diu Jordi; el fill de Jordi -el nét- també es diu Jordi. Tres generacions de Jordis celebren junts el dia del nostre patró. Però ho faran envoltats de roses plenes d'espines, de dracs que treuen foc, de cavallers que potser no són tan valents i de princeses que es reserven un fort caràcter. Al Teatre Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40). Les entrades es poden comprar a eWeb!
 
 
 Activitats estables
Cerdanyola, terra d'Ibers
2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h Tancat fins gener de 2017


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 €
Telf: 627 433 462 i 600 259 084


Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 
 Activitats al Museu d'Art (MAC)

Carrer de Sant Martí, 88 / Passatge del Llorer, 11
mac@cerdanyola.cat
Tel: 93 591 41 30

HORARI

Dimarts a dissabte de 17 a 20 h - Diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns tancat - Agost obert només els caps de setmana
Tancat 1 i 6 de gener; 1 de maig; 24 de juny; 24, 25, 26 i 31 de desembre.

TARIFES

Entrada general: 2 €
Entrada reduïda: 1,5 € per estudiants i jubilats de fora de Cerdanyola.
Entrada familiar: 3 € (dos adults amb un màxim de 3 infants)
Entrada gratuïta: menors de 16, estudiants i jubilats de Cerdanyola, professorat, aturats, personal de premsa i de cultura amb acreditació.
Grups: a partir de 15 persones, 25 €
​Exposicions temporals gratuïtes


Exposicions
Fins al 8 d'abril
50 ninots per Xavier Nogues
El 1922, l'editorial Saivat-Papasseií va publicar el llibre amb les il·lustracions de Xavier Nogués, un artista polifacètic, probablement el més representatiu del vessant tradicional i autòcton del noucentisme. Nogués va desplegar el seu personal univers de personatges populars, de dites i situacions humorístiques, L'exposició mostra els dibuixos originals que formen part del fons del Museu d'Art de Sabadell i permet establir un diàleg amb la figura del pintor cerdanyolenc Josep de Togores. Al Museu d'Art de Cerdan-yola.

Del dijous 12 d'abril al 11 de juny. Exposició "Plou, neva, pinta". Presentació de la "pintura expandida"' que parteix de l'espai, el gest, l’objecte, dels dispositius digitals...
Al Museu d’Art de Cerdanyola


Fins al 15 d'abrilOssos.
Un viatge a l'època medievai a partir de l'antropologia física.
Museu I Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Fins al 26 d'abril
Exposició 'Mono Graphic', mostra de fotografia i fusta de Pau Maymó. L'exposició es podrà visitar del 8 de març fins el 26 d'abril. Al Espai Vi (carrer Belles Arts, 2) Horari local

Fins al 29 d'abril
EMILI COLOM. UN TALLER ESCULTÒRIC A BELLATERRA
El MAC mostrarà una selecció de l’obra escultòrica d'Emili Colom i Comerma (Barcelona. 1924 - Cerdanyola, 2007) amb guixos, talles de fusta i peces en bronze i pedra. L'artista, que va tenir casa i taller a Bellaterra, va pertànyer a la generació de transició entre el postnoucentisme i la modernitat, amb una gran producció de retrats, obra religiosa i escultura pública. Al Museu d'Art de Cerdanyola

Fins al 29 d'abril
BEAUMONT I EL ROBOT GEGANT DE GÓ NAGAI
Tot coincidint amb l’estrena de la nova versió cinematogràfica de Mazinger Z, personatge d’animació que es va convertir en un referent icònic pera tota una generació, el MAC presenta una petita mostra dels originals del dibuixant cerdanyolenc Àngel Beaumont LiUustrador e# va encarregar durant els anys 70 i 80 de les adaptacions i aplicacions de la sèrie que es distribuïen a tot l'estat.
Al Museu d'Art de Cerdanyola

Del 12 d’abril al 11 de juny
PLOU, NEVA, PINTA

El Departament de Cultura presenta, en el marc del Programa d'exposicions itinerants 2017-2018, una mostra aganitzada pel Centre d’Art La Panera i el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida. L'exposició pretén apropar les nwes perspectives de la pintura contemporània, dirigida especialment als infants, però adreçada a tot tipus de públics. En la mostra es presenta l'anomenada "pintura expandida’ que parteix de l'espai, el gest, lòbjecte, la fotografia o, fins i tot, dels dispositius digitals. Al Museu d'Art de Cerdanyola

Del 3 de maig al 31 de juliol
JORDI PUIG. MASCOTES (2008-2018)
El 2008 el fotògraf Jordi Puig va realitzar a Cerdanyola la sèrie Mascotes, dins d'un cicle de retrats colíectius. Aquestes obres que es van exposar a la sala Enric Granados, mostren la peculiar relació entre les persones i les seves mascotes, en un diàleg de referències d'anada i tomada. Deu anys després de la seva realització, s'exhibiran al MAC. Al Museu d'Art de Cerdanyola

Del 3 de maig al 31 de juliol
SANT SEBASTIÀ I EL FAUNE. COINCIDÈNCIES INSÒLITES

Dins del programa Coincidències Insòlites de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, el MAC organitza una mostra en collaboració amb altres museus de la Xan<a, A la petita exposició es podrà veure com el nu masculi apareix a la iconografia religiosa 0 les acadèmies de formació, però també a les obres de temàtica clàssica i d'altres clarament homoeròtiques. Al Museu d'Art de Cerdanyola

Del 15 de juny al 2 de setembre
ENTUSIASME. EL REPTE I L’OBSTINACIÓ EN LACOLLECCIÒ MACBA
Es tracta d'una exposició itinerant del Programa d'Arts Visuals de l'Oficina de Difusió Artistica (ODA) de la Diputació de Barcelona, organitzada en conveni amb el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA),
És un projecte que aborda la contemporaneïtat des d'una perspectiva optimista, persistent i apassionada. Un concepte directe que s’erigeix com una manera particular d'entendre la pràctica artística que reivindica la intensitat anímica del treball en l'art. Al Museu d'Art de Cerdanyola.


Activitats
 
març
18 de març 12 h
VISITA GUIADA AL MUSEU
ABRIL
8 d'abril a les 11,301 a les 12.30h
TALLER FAMILIAR: BOSSES DE SANT JORDI
Confeccionarem una bossa de cotó estampat decorada amb roses modernistes. Cal inscripció telefònica prèvia,

15 d'abril a les 12 h
VISITA GUIADA AL MUSEU

25 abril a les 18 h
FESTIVAL ICISCREEN DE PRIMAVERA
En el marc del Dia Internacional de la Dansa Apertura del Festival amb mostra de curtmetratges de producció pròpia i especials.

27 abril a les 18 h
FESTIVAL (CISCREEN DE PRIMAVERA
En el marc del Dia Internacional de la Dansa * ‘ Xerrada sobre Busby Berkeley i projecció de Docudansa.

28 abril a les 17:30 h
FESTIVAL (CIS)CREEN DE PRIMAVERA
En el marc del Dia Internacional de la Dansa Doble sessió de curtmetratges de dansa.

29 abril a les 11 h
FESTIVAL (CIS)CREEN DE PRIMAVERA
En el marc del Dia Internacional de la Dansa Taller pràctic i teòric de videodansa als Jardins del MAC.
 
MAIG
5 i 6 de maig
MOSTRA DE BONSAIS I
FESTA MODERNISTA DEL ROSER DE MAIG

Mostra de lx)nsais aljardi del museu organitzada per l’Associació d'Amics del Bonsai de Cerdanyola, Festa modernista al carrer, dins el marc de la Festa Major

6 de maig a les 12 h
Itinerari per la Cerdanyola modernista.

13 de maig a les 11.30 i a les I2.30h
TALLER FAMILIAR: JOIES DE SAL
Taller per fer penjolls amb silicona i salgruixuda tenyi¬da, Cal inscripció telefònica prèvia.

18,19 i 20 de maig
DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
Durant aquest cap de setmana l'accès al MAC serà gratu'ít.

19 de maig
NIT DELS MUSEUS A les 18 h
Visita guiada a l’exposició "Patrimoni oblidat Memòria literària" del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i itinerari literari per Montflorit a partir de la figura de Victor Català i la seva empremta a la població.
La Vida és curta  De 22 a 24 h
V Mostra de Curtmetratges de Cerdanyola, El MAC restarà obert al públic fins la mitjanit

20 de maig a les 12
VISITA GUIADA AL MUSEU
JUNY
10 de juny a les 11 h
ACTIVITAT FAMILIAR: VISITA A LA BIBLIOTECA MUSEU VÍCTOR BALAGUER
Visita guiada a un dels museus d'art més emblemàtics de Catalunya, en un edifici amb connotacions maçòni- ques i una destacada collecció d’art català que inclou un dipòsit del Museo del Prado i obres orientals i egíp¬cies Cal inscripció telefònica prèvia. Punt de trobada estació de Cerdanyola RENFE

I7 de juny a les 12 h
VISITA GUIADA AL MUSEU
 
JULIOL
Del 2 al 5 de juliol
STAGE D'ART
Taller de graffiti per a joves creadors de Cerdanyola tutoritzat per l’artista Francisco Miranda.

15 de juliol a les 12h
VISITA GUIADA AL MUSEU

21 de juliol a les 19h
FANTOSFREAK OFF FESTIVAL

Sessió de cinema com a clausura del Festival
 
 
 Activitats al
Poblat de Ca n'Oliver
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Totes les activitats són gratuïtes. Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.


Horari
L'1 d'Octubre al 30 de març
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20.00 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h

L'1 d'abril al 30 de setembre
Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h

Tancat: 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener i 1 de maig
Segon diumenge de mes: 12 h visita guiada gratuïta amb l'entrada

MARÇ

ABRIL
Diumenge 9 d’abril, 11.30 h
A l’Antiguitat, plantes per a tot

El Museu d’Història de Cerdanyola ens fa una nova proposta per donar la benvinguda a la primavera. De la mà de l’Esteve Padullés, enguany farem un taller per conèixer les plantes que ens envolten i els seus diferents usos des de l’antiguitat fina ara. L’activitat es realitzarà a la terrassa del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i té una durada aproximada de 3 h. L’activitat està recomanada per a majors de 8 anys.Demostració de l’ús tradicional de les plantes. Activitat per a tots els públics

Diumenge 15 d'abril, 11.30 h. El que ens diuen els ossos - Demostració d'osteopatia forense. Per a majors de 10 anys

Del 19 d'abril al 20 de maig. Exposició: Patrimoni oblidat. Memòria literària

Dimecres 25 abril, 19 h. Un film (3.000 metres) de Caterina Albert - Víctor Català Tertúlia literària. Organitza Vespres Literaris Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.
MAIG
Diumenge 20 de maig, 11.30 h. Viure en un poblat ibèric al segle 111 aC.  Visita guiada al jaciment de Ca n'Oliver. Per a majors de 10 anys

Diumenge 21 de maig, 11.30 h.
 Vinya i vi a l’Antiguitat
El Museu Ca n'Oliver acollirà una nova edició del programa 'La vinya i el vi a Collserola', organitzat conjuntament pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i tots els municipis de l'àmbit del Parc. Aquest any l'activitat girarà al voltant dels que els clàssics grecs i romans ens han deixat escrit sobre la producció i el consum del vi i s'acabarà amb la degustació de vins a la romana i alguna altra sorpresa. Xerrada, taller i tast de vins. Activitat per a tots els públics.
JUNY
Diumenge 17 de juny, 11.30 h
Funditores, levis armatura - Taller - demostració de tir amb fona
Per a tots els públics

Diumenge 18 de juny, 11.30 h.
Arqueòleg per un dia
El programa d’activitats del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver proposa una visita guiada pel director de les excavacions arqueolò-giques a l’àrea del jaciment què s’està excavant. Els participants descobriran les noves dades que els treballs arqueològics han aportat al coneixement del poblat de Ca n’Oliver, i, fins i tot, veuran el treball que s’està fent amb el materials localitzats en la campanya. L’activitat és gratuïta i està recomanada per a majors de 12 anys.
JULIOL
Divendres 13 de juliol, 21 h
El vi en temps dels ibers - Visita nocturna i tast de vins a la terrassa
Per a majors de 12 anys

Divendres 14 de juliol, 21 h

Ca n’Oliver a la nit
Activitat nocturna. Majors de 10 anys  Pendent de concretar.
agost
Diumenge 12 d'agost, 11.30 h
Cerdanyola, terra d'ibers - Visita guiada a l'exposició permanent
Per a majors de 10 anys

SETEMBRE
Diumenge 16 de setembre, 9 h
Font de a Canya, un centre vinícola ibèric
Visita al jaciment i exposició permanent de la Font de la Canya

Per a majors de 10 anys


Dissabte 30 setembre i diumenge 1 d’octubre

XVII Cap de Setmana Ibèric

Novament el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver participa de la festa de la cultura ibèrica que celebren tots els jaciments arqueològics que integren la Ruta dels Ibers. Com cada any la festa del Cap de Setmana Ibèric gira al voltant d’un tema específic. A Ca n’Oliver, durant tot el cap de setmana, es farà jornada de portes obertes i visites guiades a les exposicions del Museu i una gran diversitat d’activitats familiars que es desenvoluparan al poblat i que han preparat conjuntament el CRAC i els tècnics del Museu. Jornada de portes obertes i activitats diverses. Activitat per a tots els públics

Octubre
Dissabte 6 i 7 d'octubre
XVIII Cap de Setmana Ibèric
Jornada de portes obertes, tallers, demostracions, visites...
Per a tots els públics
 
NOVEMBRE
Diumenge 18 de novembre, 11.30 h
El poder de les plantes - Taller - demostració d'herbes màgiques.
Per a majors de 14 anys

Diumenge 19 de novembre, 11.30h

Indiana Jones i el museu maleït

Aquest dia es farà una de les activitats especials programades amb motiu de l'exposició " A la recerca dels tresors perduts. Homenatge a l’arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones" que acull el Museu de Ca n'Oliver. Es tracta d'una proposta adreçada a tot tipus de públic on ens endinsarem en l’univers de l’Indiana Jones tot jugant a ser aventu-rers dins un misteriós museu d’arqueologia. L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia per participar. Joc de rol. Activitat per a tots els públics.
DESEMBRE
Diumenge 16 de desembre, 11.30 h
Construir un poblat ibèric - Taller de maquetes
Per a tots els públics

Diumenge 17 de desembre, 11.30h

Jugar com abans

El Museu de Ca n’Oliver acull una proposta adreçada a tots els públics. A partir de les 11.30 h els participants descobriran diferents jocs des de l’antiguitat fins a l’edat mitjana, la majoria dels quals encara hi juguem. Després adults i nens i nenes faran un taller per construir un joc de viatge com els que portaven els legionaris romans i que després es podran endur a casa. L’activitat és farà al museu, és gratuïta, no cal inscripció i està recomanada per a tot tipus de públic.
Taller de jocs de taula de l’Antiguitat. Activitat per a tots els públics
 
 
 Activitats del Parc Natural
 Collserola
 

Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus
entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)

ESPECIAL HIVERN


EXCURSIONS AMB VOLUNTARIS


Itineraris per la serra conduïts per Voluntaris de Collserola.
4 a 5 hores de durada. Mès de 7 anys. Cal inscripció prèvia. (activitat gratuita)


(*) La inscripció de les sortides dels dimarts s'obre el dilluns de la setmana anterior a l'activitat.

DESCOBERTES EN FAMILIA
Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. 
Preu 1,75€  Horari de 11 h i 12.30 h.


No perdem el nord!


LA GRANJA DE CAN COLL

Els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren diferents espais de la granja: la incubadora i els pollets i el tancat dels conills i el dels ànecs. Així com els corrals amb la somera, la truja, la vedella i l’aviram.

Horari: 11:15 h i 12:15 h. Preu: 1,75 € per persona (adults i nens a partir de 3 anys).

Cal inscriure’s el mateix dia al taulell d’informació de Can Coll. Places limitades, màxim 25 persones per visita. 

De 13 h a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.         ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert el 2n diumenge de cada mes de 10.30 a 14 h, excepte els mesos de gener, agost i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552. Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats pels entorns. La passejada temàtica Aigua! Un regal del bosc inclou la visita a l'Espai (consulteu calendari de passejades).VISITES AL CASTELL DE TORRE BARÓ
Obert tots els dies. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 h ; dissabtes de 10 a 13 h i de 15 a 19 h; diumenges de 10 a 14 h; Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona. Lat. 41.45184326, long.2.17628893 Visites comentades i activitats per a escoles. Informació i reserves:  castell_torrebaro@bcn.cat
Gestionat per l’Ajuntament de BarcelonaCONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL
Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h. MATINALS A COLLSEROLA
Si voleu caminar i fer esport a Collserola, conèixer els diversos ambients de la serra i descobrir indrets amagats... us oferim una excursIó dela mà dels nostres guies.

Edat: su n'or a 12 a 5. Preu: 107.45 6 per cada grup de 25.
Horari: de 10,30 a 13. 0 hores. Màxim d'assistents: 4 grups de 25 Durada: 3 hores

Al Centre d'informació
Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1
: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.VISITA A LA GRANJA I AL BOSC DE CAN COLL
Visita guiada a la gran'a de Can Coll i itinerari pels boscos de l'entom on mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta els elements de la natura que ens envolta.
Edat: de 4a 7 o de 8 a 12 anys * Preu: 107. 56 per cada grup de 25 p. (de la mateixa edat)
Horari: de 10,30 a 13.30 h Màxim d'assistents 2 grups de 25 Durada: 3 hores.  Aquestes activitats es preparen per a una única franja d'edat, o de 4 a 7 anys, o de 8 a 12 anys.VOLS COL·LABORAR?
Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi!
De 10 a 13 h. Mès de 12 anys. Cal inscripció prèvia


 NITS D'ASTRONOMIASessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats.
Durada 2 h.  Horari: Estiu: de les 22:00 a les 24:00 h. Hivern: de les 21:00 a les 23:00 h.
Inscripcions la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades 
Preu : 5,15€   Edat recomanada: + de 12 anys.
Divendres de 21 a 23 h.  Cal inscripció prèvia

D'EXCURSIÓ AMB...

Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.
De 4 a 5 hores de durada. Activitat gratuita. Edat recomanada
7 anys. Cal inscripció prèvia.


DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA


PASSEJADES TEMÀTIQUESUna passejada tranquil·la pels entorns del Centre d'Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d'un guia especialitzat.
Hivern i estiu, dissabtes alterns Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius) 
Horari: De les 11:00 a les 13:30 h
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies)
Màxim de 20 persones per sortida. Preu: 1,75€ per persona

24 MARÇ
L’arquitectura de l’aigua: el camí de la Budellera*
* Activitat gratuïta en motiu de la celebració del Dia
Mundial de l’Aigua


PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores


TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació ACER: www.acer-associacio.org
RESTAURANTS

Can Borrell
Adreça: Ctra. d'Horta a Cerdanyola (BV-1415), Km. 3
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 692 97 23 / encàrrecs 93 692 40 57
Web: www.can-borrell.comCan Sardà
Adreça: Ctra. d'Horta a Cerdanyola, Km. 4,5
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 692 61 85 / 93 591 02 29
Web: www.cansarda.com/cat/restaurant/index.htmlAsador Casa Juaco
Adreça: Ctra. d'Horta a Cerdanyola, Km. 8
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 428 48 61 / 617 47 22 70
Web: www.casajuaco.comTito Carlos
Adreça: Passatge Oliver, 2 - Montflorit
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 692 34 16
Web: www.titocarlos.comCa n'Oliver
Adreça: Avgda. Flor de Maig, 122 - Montflorit
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 580 88 39


Xerolivé Restaurant
Adreça: Ctra. Cerdanyola a Sant Cugat (BP-1513), Km. 3
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 580 31 29Pizzeria Braseria “La Bruixa”
Adreça: Avgda. Flor de Maig, 125 - Ctra. Horta a Cerdanyola, Km. 1 - Montflorit (abans Rte. El Niu)
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 691 68 62 / 647 53 62 21Braseria “El Castellet”
Adreça: Avgda. Flor de Maig, 57
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 691 58 00

Restaurant Torrent de Can Coll
Adreça: Ctra. de Cerdanyola a Horta, Km 2
Municipi: 08290 Cerdanyola del Vallès
Telefon: 93 580 69 86
Web: www.cansarda.com/cancoll/

 Activitats a la Sala
Enric Granados
Hores del Conte

Activitats fins 31 de desembre a la Sala Enric Granados
A les 12:00 hores. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.


 
 Activitats a la
Biblioteca Central
 

 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 cerdanyola del Vallès


març-abril
Fins al 30 abril. Joc de l'okka (2a edició). Tornen Martina, Sam, ZT2 i Ka amb noves aventures i sorpreses al món de l'Okka.

 
 LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)
 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º
 
 
Durant segles, la serra de Collserola ha atret l’atenció de cultures ben diverses, la intervenció de les quals ha deixat empremtes en el paisatge, en els camins, en les edificacions…, que constitueixen un patrimoni valuós que convé preservar i gestionar per al coneixement i l’admiració de les generacions actuals i futures.

La serra ha estat habitada des de temps prehistòrics, com ens ho demostra la gran quantitat de vestigis arqueològics i arquitectònics trobats. Des dels primitius pobladors ibers fins a les modernes torres modernistes, s’han identificat més de dos-cents elements construïts, entre xarxa viària, edificació agrícola i elements d’interès històric.

Aquest patrimoni destaca per:
— l’elevada qualitat arquitectònica d’un gran nombre d’edificacions
— la diversitat dels elements construïts
— l’adaptació al medi de totes les construccions

Les restes més antigues de la serra conegudes són uns estris de sílex, de fa uns 100.000 anys, trobats a Ca n’Albareda, a Sant Feliu de Llobregat, que ens parlen de l’existència dels primers caçadors a la serra.

Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts
          Font de la Budellera
          Font del Bacallà
          Font de Can Lloses
          Font Groga
          Font d'en Llevallol
          Font Joana
          Font de la Maduixera
          Font d'en Ribes
          Font de la Rabassada
          Font d'en Sert
          Font de la Salamandra
          Font de Sant Medir o del Manyos
          Font de Santa Pau

 Barraques de vinya
           Les barraques de vinya de Collserola presenten un gran 
           ventall de tipologies a causa, principalment, de la diversitat
           geomorfològica de la mateixa serra, on els tipus de terrenys
           i de roques són molt variats, tot i que també hi influeix
           l’època de  construcció i el mateix constructor.


Llegat cultural


 Aplecs i romeries

            Aplec de Sant Medir
            Aplec de St. Iscle
            Aplec de La Salut de Sant Feliu de Llobregat 


Els arbres singulars a Collserola


Avui, la serra de Collserola és un Parc Natural extensament boscós, però, històricament no sempre ha estat així. A finals del segle XIX bona part del territori estava ocupat per masies i àrees agrícoles que és dedicaven principalment al conreu de la vinya. Amb el segle XX, es va iniciar un procés d’expansió urbanística i d’abandonament agrícola que, lligat a un creixent ús de lleure, ha anat transformant profundament el paisatge, fins als nostres dies. Fruit d’aquests processos i transformacions trobem, per tota la serra, una sèrie d’elements patrimonials construïts per la mà de l’home. Al seu costat hi ha uns altres elements que, tot i ser naturals, també han estat condicionats per la mà de l’home: els arbres singulars. Així, els arbres singulars no només estan enmig dels boscos sinó que, també, els trobem al costat de masies, camins, fonts, àrees agrícoles, etc. Molts d’ells són plantats, altres són naturals, però darrera la majoria de casos hi ha, o hi ha hagut, una voluntat de conservació. D’una manera o altra tots ells formen part del nostre patrimoni natural, cultural i històric i com a tals són mereixedors de protecció. (Parc de Collse-rola)


 Llegendes

Llegenda de St. Medir

Les circumstàncies en què es crea aquesta llegenda fan creure que es tracta d’una barreja de llegendes locals sorgida arran de la confusió de sant Medir amb sant Emeteri i la necessitat d’ornamentar la llegenda de sant Sever.
Segons la tradició, sant Medir era un pagès que vivia cap a l’any 303 a la vall de Gausac (avui anomenada vall de Sant Medir). Durant el domini romà, els cristians van ser perseguits arreu, entre d’altres, Sever, bisbe de Barcelona. Perseguit pels romans, va fugir per l’antic camí de Barcino (Barcelona) cap a Castrum Octavianum (Sant Cugat). A la vall de Gausac es trobà Medir que plantava faves a prop del camí. Li explicà el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la seva fe, li demanà que si preguntaven per ell respongués amb la veritat.
Quan Sever marxà, les llavors de les faves, miraculosament, van créixer i florir com si ja fes mesos que les haguessin plantades. Poc després, els perseguidors romans van trobar Medir i li van preguntar pel bisbe. Ell els respongué la veritat: que mentre ell sembrava les faves, el bisbe havia passat per allà. Els romans pensaren que Medir es burlava d’ells i protegia el bisbe, de manera que se l’endugueren pres i, quan van capturar Sever, els van martiritzar tots dos, i van degollar sant Medir.


Llegenda de la Mare de Déu de la Salut

Segons la llegenda, la imatge de la Mare de Déu fou trobada per una cabra. La família Través de Sarrià era famosa pels ramats de cabres que tenien i que feien pasturar per Sant Feliu. El pastor es va adonar que una de les cabres furgava amb les potes, cada dia, al mateix racó, al costat d’un gran arbre. Quan ho va explicar a l’amo, i aquest ho va comprovar, van excavar en aquest lloc i va aparèixer la imatge.
Era una època de fam i misèria en què molta gent moria a causa d’una pesta virulenta. Quan van saber que s’havia trobat una imatge de la Mare de Déu van creure que era un signe per retornar-los la fe que havien abandonat, i van començar a encomanar-s’hi amb gran devoció i sacrificis. Molts es van guarir, les collites van començar a ser més abundants i els matrimonis eren beneïts amb els fills que havien demanat. Així va ser que aquella Mare de Déu va ser anomenada de la Salut.
En aquell indret es va erigir un santuari, origen de l’ermita actual, i des d’aleshores, en agraïment, s’hi puja en pelegrinatge un cop l’any.
Segons Joan Amades, a la part exterior del santuari hi ha la Pedra dels Fills, una pedra sagrada que feia de seient i que, estranyament, permetia ser mare a tota dona que s’hi asseia…
 
 CASTELLERS DE CERDANYOLA
Castellers de Cerdanyola
Fundat l'1 de octubre de 1998
Una colla creada el 1998 a partir de la il·lusió d'un grup de persones (algunes amb experiència castellera i altres sense) de tenir una colla a la seva ciutat. Tot i que el bressol dels castells és el Camp de Tarragona, són moltes les colles que a dia d'avui existeixen a la província de Barcelona. Nosaltres som una d'elles, modesta i relativament jove, però sempre amb ganes de superar-nos i d'assolir nous reptes!

Informació assaigs:
Local d’assaig: Carrer del Remei, nº 15 08290 Cerdanyola del Vallés (darrere Mercadona)
Dilluns 20.00 - 22.00h Tronc i Canalla
Dimecres 20.00 - 22.00h General
Divendres 20.00 - 23.00h General

Assaig musics:
Dilluns de 19:00 - 21:00h al Casal de Joves -Pg. del pont, s/n

Contacte:
Mail: info@castellersdecerdanyola.cat
Telf: 699 990 058
http://www.castellersdecerdanyola.cat/
 
 ADRECES
Ateneu de Cerdanyola
Servei de Cultura
Teatre Ateneu -carrer de la Indústria, 38-40
93 580 88 88 Ext. 4043

Biblioteca Central de Cerdanyola (BCC)
PI. d’Enric Granados, 1
93 580 76 02

Centre cívic Montflorit
C. de Mare de Déu dels Dolors, 17-19
93 691 52 62

Escola Somnis
C. de Sant Ramon, 132
671 22 97 00

Llibreria Éfora
Pg. de Cordelles, 18
93 594 97 26

Llibreria L’Aranya
C. de Santa Anna, 1
93 580 95 35

Llibreria Lilliput
C. de Sant Ramon, 126
93 515 01 80

Vinoteca "Espai Vi"
C. de les Belles Arts, 2
605 54 54 47

Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)
C. de Sant Martí, 88
93 591 41 30
Horaris de dimarts a dissabte de 17 a 20 h.
              diumenges i festius d'11 a 14 h.
              dilluns : tancat

www.cerdanyola.cat/mac

Museu i Poblat de Ca n’Oliver
C. de València, 19
93 692 33 22 / 93 580 45 00
www.cerdanyola.cat/museucanoliver


OFICINA D'ATENCIÓ CIUTADANA

L'OAC es troba a la planta baixa de la seu central de l’Ajuntament
i té una entrada pel passatge de l’A juntament.

Horari del servei:

  • Horari habitual (de setembre a juny): de dilluns a divendres,
    de 8.30 a 19.00 h
  • Horari en períodes de vacances (juliol, agost, dues setmanes de Setmana Santa i dues setmanes de Nadal): de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.00 h.
  • Excepcionalment, també hi ha dies especials (laborables entre dos festius) en els que l’horari és de 8:30 a 14:00 h.
 
NETEJA DE CARRERS I PLACES A LA NOSTRA CIUTAT 
Neteja diària - de dilluns a divendres - de la zona centre de Bellaterra. Això és Estació, Plaça Maragall, Plaça del Pi, carrer Joan Fàbregas i vies properes. Bellaterra està dividida en cinc sectors. Cada dia se'n neteja un. La zona centre està inclosa en tots els sectors.
Escombrada manual de les places interiors als sectors Banús, Diagonal i Cerdanyola 2000.
Escombrada manual d’interiors i zones verdes a places com Sant Ramon, Jaume Mimó, Servei Català d’Ocupació i d’altres de la zona centre.
Escombrada de manteniment al sector de Banús – Bonasort. Zona delimitada pel passeig Cordelles, carrer de Santa Marcel·lina, fins a zona plaça de sant Medir, Felicià Xarau, Torrent i Togores.
Escombrada de vials a la zona centre. Carrers de Sant Ramon, Francesc Layret, Avinguda de Catalunya, Plaça de l’Abat Oliba i passeig de l’Ajuntament.
Escombrada manual de vials al sector Canaletes.
Escombrada mixta de vials a diverses zones de la ciutat. Es fa amb màquines durant diversos dies de la setmana (no cada dia). Es farà neteja mecanitzada als sectors Banús (dilluns, dimecres i dijous), Serraperera (dimarts i divendres), Fontetes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit zona baix (amb 2 màquines, una dimecres i l’altra, dimecres i divendres), sector Epson (dimecres, una màquina, i divendres, una altra), Martinica (dimarts, dijous), sector Ateneu (dimarts, dimecres i divendres), Canaletes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit alt (dilluns i dijous), Santa Anna (dimarts, dimecres i divendres), Turó (dilluns i dijous), Carretera de Barcelona (dimarts i divendres)
Escombrada i manteniment de zones de jocs infantils.
Neteja de papereres. Escombrada zones properes i manteniment, si s’escau.  
 
DEIXALLERIA DE CERDANYOLA
Deixalleria de Cerdanyola del Vallès
Carretera de Cerdanyola a Sant Cugat BP-1413 km 2,2.
Telèfon: 936 917 442
Horari d'obertura al públic:
Dilluns: de 16:30 a 19:30h
Dimarts a divendres: de 10 a 14h i de 16:30 a 19h
Dissabte: de 10 a 13h i de 16:30 a 19:30h 

Fluorescents i llums de vapor de mercuri; Bateries; Dissolvents; Pintures; Vernissos; Piles i acumuladors; Neveres i electrodomèstics que contenen substàncies perilloses; Olis minerals usats.
Paper i cartró; Vidre; Plàstics Ferralla i metalls; Fustes; Tèxtils; Electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses; Pneumàtics; Enderrocs d'obres menors i reparació domiciliària; Olis vegetals; Voluminosos; Residus verds (esporga).
 
LOCALITZACIONS DE CONTENIDORS D'OLI.  Els de color taronja.
-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig