El temps a Cerdanyola del Vallès

 Farmàcies de guàrdia

 


 Carrer de la Gran Via Prat de la Riba encara en període de completar la seva urbanització. Un gran percentatge corresponia a torres d'estiueig. A dalt entre els arbres s'aprecia la xemeneia d'un molí de cartró al voltant del qual van créixer nombroses naus de la factoria Uralita.(Arxiu Col.legi Montserrat)
   Al setembre Bellaterra celebra la seva Festa Major 
Serà durant els dies 6, 7 i 8 de setembre si el divendres 5 han programat un concert de l’escola de música i conservatori El Musical a les 19.30 h. al seu edifici, i el seguirà una tertúlia del Fòrum Bella-terra a les 21 h, al Centre Cívic.

La majoria d'activitats, però, començaran a partir de divendres 6 a la tarda amb els titellaires de Can Ninot pels més petits, que aniran seguits del sopar de la Penya Blaugrana i el pregó, que es farà a les 22.30 h.

El matí de dissabte 7 inclourà la ja tradicional bicicletada popular pel Camí Verd, seguit de l’esmorzar popular de la Unió de Veïns a la Font de la Bonaigua. La Unió Ciclista de Sant Cugat s'encarregarà
de part de l’organització i el Grup Escolta Bellaterra també faran activitats al voltant de la Font i la natura per a tothom.

Més festa: baixada de carros, concurs de paelles i repeteix el Holi.

A la tarda se celebrarà la ja clàssica Baixada de Carros i la cursa de patinets per, finalment, acabar amb el sopar de la Unió de Veïns.

L’últim dia de Festa Major estarà marcat pel clàssic concurs de pae-lles de l’entitat veïnal, així com per les diferents activitats a la plaça del Pi, que inclouran inflables i contacontes. Finalment, a la tarda, s'entre-garan els premis de les diferents activitats i es farà el fi de festa amb la Festa Holi, que repeteix després de l’èxit de l'any passat.

        
          
       

                Tal mes d'agost de fa 50 anys

 
          Mesos anteriors


 Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic
 
Un equip internacional dirigit per científics de la Universitat Autòno-ma de Barcelona i Universitat d’Stanford han trobat motius per espe-rar que els arbres puguin seguir aspirant diòxid de carboni de forma generosa fins, com a mínim, el final del segle. No obstant això, l'estu-di, publicat el 12 d'agost a la prestigiosa revista Nature Climate Change, adverteix que els arbres només poden absorbir una fracció del diòxid de carboni en l'atmosfera, i la seva capacitat de fer-ho més enllà de 2100 és incerta.

"Deixar els combustibles fòssils sota terra és la forma més segura de limitar cotes més elevades d'escalfament global, però frenar la desfo-restació i preservar intactes els nostres boscos perquè puguin créixer més és la nostra següent millor solució", explica César Terrer, autor principal de l'estudi i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) i del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat d’Stanford.

El pes del diòxid de carboni

El diòxid de carboni - el gas d'efecte hivernacle dominant que escalfa la Terra - és l'aliment d'arbres i plantes. Combinat amb nutrients com el nitrogen i el fòsfor, el diòxid de carboni ajuda els arbres a créixer i prosperar. Però amb la pujada de concentracions de diòxid de carbo-ni, els arbres necessiten més suplements de nitrogen i fòsfor per equilibrar la seva dieta. La pregunta de quina quantitat de diòxid de carboni extra els arbres poden aspirar de l'atmosfera donades les limitacions de nutrient és una incertesa crítica en la predicció del canvi climàtic.

"Plantar arbres o restaurar-los és com ingressar diners al banc. El creixement extra dels arbres amb el del diòxid de carboni és l'interès que guanyem en el nostre compte. Hem d’esbrinar com d'elevada serà la taxa d'interès sobre la nostra inversió de carboni ", explica Rob Jackson, coautor de l'estudi i professor al Departament de Ciències de la Terra de la Universitat d’Stanford.

Diversos experiments que s'han dut a terme, com aquells en què es fumiguen boscos amb nivells elevats de diòxid de carboni, o aquells en què es fan créixer plantes en cambres plenes de diòxid de carboni, han proporcionat dades crítiques, però cap resposta definitiva a escala mundial. Per predir la capacitat dels arbres i plantes per segrestar diòxid de carboni en el futur, els investigadors han sintetitzat dades de tots els experiments de diòxid de carboni conduïts fins ara - en prats, matolls, cultius i sistemes forestals - incloent alguns que els investiga-dors van dirigir.

Emprant mètodes estadístics, intel·ligència artificial, models matemà-tics i dades de satèl·lit, els investigadors van quantificar la capacitat dels nutrients i el clima per limitar el potencial de les plantes i arbres per absorbir diòxid de carboni extra. A més, utilitzant bases de dades de la disponibilitat de nutrients actualment al sòl, també van elaborar un mapa del potencial del diòxid de carboni per augmentar la quant-itat i la mida de les plantes en el futur, quan les concentracions atmos-fèriques del gas podrien doblar-se.

Els resultats mostren que els nivells de diòxid de carboni esperats cap al final del segle haurien d'augmentar la biomassa de plantes del planeta en un 12%, permetent a plantes i arbres emmagatzemar més diòxid de carboni - l'equivalent de sis anys d'emissions de combusti-ble fòssil. L'estudi destaca l'associació simbiòtica d'arbres amb microorganismes del sòl i fongs que els ajuden a extreure nitrogen i fòsfor de manera més efectiva i així equilibrar en la seva dieta la captura extra de diòxid de carboni. La investigació també emfatitza el paper crític dels boscos tropicals (aquells a l’Amazònia, el Congo i Indonèsia) com les regions amb el major potencial per emmagatze-mar el diòxid de carboni addicional.

"Ja hem presenciat la tala indiscriminada de boscos pristins a selves tropicals, que constitueixen els dipòsits més grans de biomassa al planeta. Estem avançant de manera inexorable cap a la pèrdua d'un instrument molt important per limitar l'escalfament global", conclou l'investigador César Terrer.

(uab.cat)Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.


L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa 15 anys el Dia Mundial del Donant de Sang.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.

Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

   Cerdanyola del Vallès
 
Dimarts 27 d'agost
De 10 a 14 hores i de 17 a 21 h.
A la Plaça del Abat Oliba

Diumenge 8 de setembre
De 10 a 14 hores
Al Centre Cívic EMD - Plaza Maragall, 4 - Bellaterra

Divendres 13 de setembre
Mercat Serraparera (carrer Sant Casimir)


El 21 de setembre comença l'OK Lliga femenina 


 Calendari : http://www.hockeypatines.fep.es/league/1288

 Cal recordar que l'OK Lliga Femenina 2019/20 recupera els play-off pel títol, que arrencaran el 30 de maig del 2020 i acabaran el 3 de juny
 de
2020.
________________________

  Lliga Nnal. Catalana (F)

  Diumenge 15 de setembre a les 22 h. : HC Alpicat - Cerdanyola CH B


  Lliga Nnal. Catalana (F)

  Diumenge 15 de setembre a les 20:30 h. :Cerdanyola CH B - CP Alcorcón


    Lliga Nnal. Catalana Grup B

    Diumenge 15 de setembre a les 22 h. : Cerdanyola CH - HC Sentmenat

 
   Primera Catalana (F)

  Dissabte 14 setembre a les 22 h. : Cerdanyola CH - CP Voltrega C


  Segona Catalana C

  Dissabte 14 de setembre a les 18 h. : CH Ripollet B - Cerdanyola CH


  Segona Catalana (F)

  Diumenge 15 de setembre a les 22 h. : Cerdanyola CH D - CH Arenys de Mar

  Calendaris : http://okcat.cat/
Partit pretemporada 
Cerdanyola-Sabadell Nord 2-1

El camp municipal va poder celebrar el primer triomf de pretempora-da del Cerdanyola. L'equip local va donar la volta al marcador grà-cies a un penal marcat per Nils i a Wilber en temps afegit.

El Cerdanyola formó con Marc Briones; Gonzo, Dani Martí, Alberto, Pitu Plazuelo; JaviLara, Ferran, Sosa; David, Wilber y Carlos Cano. También: Manso, David López, Rubén, Pau López, Javi López, Nils y Marc

Goles: 1-1, Nils Puchades de penalti (min. 80); 2-1, Wilber (min. 92)

 

REFRANYS

Quan no plou per l'agost, pateix el camp i pateix el bosc
Ni per l'agost ni pel gener no estiguis al sol sense barret
Mare de Déu d'agost, Mare de Déu de dolors. (era el moment de pagar els deutes)


Cómo las matemáticas nos ayudan a comprender cuando habrá terremotos, huracanes y otros desastres naturales

 
Investigadores del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) y de la Universitat Autònoma de Barcelona han descrito matemáticamente con más precisión que nunca la frecuencia de diversos fenómenos naturales peligrosos en función de su tamaño.

Mediante nuevas herramientas estadísticas, han mostrado rigurosa-mente cómo las frecuencias de terremotos, huracanes, lluvias torren-ciales e impactos de meteoritos en la atmósfera pueden describirse con la misma ley matemática. Sin embargo, otros fenómenos, como los incendios forestales y los hundimientos del terreno seguirían una ley diferente.

Cómo las matemáticas nos ayudan a comprender cuando habrá terremotos, huracanes y otros desastres naturales. Si se toma nota de la magnitud de diversos fenómenos naturales catastróficos y se dibuja en una gráfica cuántos episodios han tenido lugar de cada uno de ellos a lo largo de la historia, el resultado no es impredecible. Muy al contrario, sigue una curva muy bien definida en la que, por suerte, cuanto mayor es su capacidad de devastación, menor es la frecuen-cia con la que acontecen.

Por ejemplo, muy pocos terremotos llegan a ser catastróficos, mien-tras que continuamente ocurren numerosos terremotos pequeños, la mayoría de ellos tan débiles que pasan desapercibidos para las personas y sólo se detectan en instrumentos muy sensibles. Tal información es fundamental para poder calcular los riesgos asocia-dos.

Sin embargo, esa dependencia no siempre es evidente ni se ajusta a la misma función matemática, en particular por lo que a los eventos más grandes respecta.

“Gracias a este estudio se podrán mejorar las estimaciones de riesgo de eventos catastróficos en diferentes zonas del mundo, según el registro histórico de cada región”, afirma Álvaro Corral.

Álvaro Corral y Álvaro González, investigadores del Centre de Recer-ca Matemàtica (CRM) y del Departamento de Matemáticas de la UAB, han realizado el análisis estadístico más preciso hasta la fecha de todo un conjunto de fenómenos naturales que pueden provocar desastres: terremotos, huracanes, incendios forestales, impactos de meteoritos en la atmósfera, lluvias torrenciales y hundimientos del suelo debidos a fenómenos kársticos (en los que el agua subterránea disuelve el terreno).

Tras analizar los datos de miles de episodios de diferente intensidad de cada uno de estos fenómenos, estos investigadores han logrado describir con una misma técnica matemática las funciones que relacionan la frecuencia de estos fenómenos con el valor de su magnitud o tamaño. La mayoría de ellos siguen la denominada ley de potencia, según la cual los eventos son cada vez más abundantes cuanto más pequeños son, sin que tengan un tamaño “normal” o típico.

Sin embargo, la frecuencia de otros fenómenos, como los incendios forestales en cada región, sigue otra distribución matemática, la

 
 

llamada distribución lognormal, desde los muy pequeños hasta los más devastadores, que llegan a quemar centenares de miles de hectáreas.

El estudio ha permitido concretar cómo se ajustan esas funciones en cada caso, y si siguen siendo válidas o no para casos límite (por ejemplo, eventos de magnitud extremadamente grande), con el fin de describir con los mismos patrones acontecimientos de magnitudes muy diferentes y también de origen muy dispar.

Los científicos consideran remarcable el hecho de que fenómenos de naturaleza tan diversa obedezcan la distribución de ley de potencia. Para Corral, “existen interpretaciones de que esto sucede siempre que el fenómeno acontezca siguiendo un comportamiento llamado ‘en avalancha’, liberando rápidamente energía que se ha ido acumulando a lo largo del tiempo, pero todavía queda mucho por investigar en este terreno.”

Por ejemplo, los incendios forestales serían una excepción a esa regla, pues también pueden ser descritos como “avalanchas” de liberación repentina de la energía que se había acumulado en forma de biomasa.

“No sabemos en detalle por qué algunos fenómenos ‘en avalancha’ siguen la distribución lognormal, y de hecho este hallazgo contradice investigaciones previas. Son necesarios mejores modelos físicos para explicar las magnitudes que alcanzan estos procesos”, reflexionan los autores.

La investigación, publicada recientemente en la revista Earth and Space Science, ha sido llevada a cabo por Álvaro Corral, investigador del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) y del Departamento de Matemáticas de la UAB, de la Barcelona Graduate School of Mathe-matics y del Complexity Science Hub de Vienna, junto a Álvaro González, del Centre de Recerca Matemática (CRM).

(ecoticias.com)Diseñan un sistema de estimulación sensorial que mejora síntomas fibromialgia. 
Un grupo de investigadores del Hospital del Mar, de Barcelona, han demostrado por primera vez los beneficios de aplicar una vibración sensorial suave durante la noche a pacientes con fibromialgia.

El ensayo clínico ha demostrado una disminución de la fatiga y del dolor en las pacientes, a la vez, que mejoraba la calidad de su sueño, informa el centro hospitalario.

Ahora se analizará si el tratamiento produce cambios en la  conecti-vidad funcional del cerebro de las pacientes que permita objetivar la respuesta terapéutica, y se buscarán variables que permitan predecir cuáles se pueden beneficiar de su utilización.

Liderados por miembros de la Unidad de Resonancia Magnética del Servicio de Radiología, médicos del Servicio de Reumatología del Hospital del Mar e investigadores de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) han analizado, por primera vez en el mundo, los efectos de aplicar una vibración táctil suave en las enfermas a través de una plataforma de descanso (un colchón modificado).

El estudio ha sido publicado en la revista Arthritis Research & Thera-py, y ha contado también con la participación de la Universidad Politécnica de Cataluña (UPC).

Las pacientes con fibromialgia padecen un desequilibrio en su cere-bro entre los impulsos sensitivos relacionados con el dolor, que están exacerbados, y los somatosensoriales, que se encuentran disminui-dos.

Ahora, los investigadores han podido reparar en parte estos síntomas aplicando una estimulación suave durante la noche, para lo que han desarrollado y diseñado un modelo de plataforma de descanso, con unos motores que transmiten una ligera vibración táctil al cuerpo.

El doctor Joan Deus, de la Unidad de Investigación en Resonancia Magnética del Hospital del Mar y profesor agregado del departamen-to de Psicología Clínica y de la Salud de la UAB, ha explicado que han optado por esta estrategia para "potenciar y facilitar la adheren-cia al tratamiento de las pacientes".

Las 63 pacientes escogidas que han participado en este ensayo se dividieron en dos, un grupo probó el colchón con la vibración táctil y otro se les dijo que probarían otro tratamiento (placebo).

 
Los dos grupos probaron la plataforma de descanso durante tres semanas por la noche (21 días) y descansaron otras dos (15 días).

Entonces, las primeras pacientes pasaron a probar el placebo y las segundas, las vibraciones táctiles.

El objetivo de este diseño era comprobar el efecto real de la estimula-ción vibrotáctil suve nocturna sobre los síntomas principales de la fibromialgia.

La estimulación vicrotáctil se generaba a través de seis pequeños motores distribuidos de forma simétrica por la plataforma de descan-so, y que transmitían una ligera vibración durante tres horas (dos horas durante la noche y una hora antes de levantarse), con una frecuencia variable, que iba de los 2 a los 90 Hz (hercios), muy por debato de los límites de riesgo máximos recomendados por la Organización Mundial de la Salud (OMS).

Con este ensayo se quería comprobar si cuatro parámetros clínicos que describen las pacientes y definen la fibromialgia: el dolor, la fatiga, la calidad del sueño y las alteraciones cognitivas, mejoraban.

Los resultados han demostrado una mejora en la fatiga del 25 % respecto al inicio del ensayo o línea basal, el doble de lo conseguido sólo con el efecto placebo.

En el caso del dolor, la mejora ha sido del 18 %, y también ha mejo-rado significativamente la calidad del sueño, mientras las alteraciones cognitivas lo han hecho de forma más limitada.

Con estos datos, los investigadores creen que "esta estimulación vibrotáctil corporal general, 'recarga' las pilas de la persona".

Uno de los aspectos destacados del estudio es que en el grupo de pacientes que se sometió primero a la vibración y después al placebo, la mejora se comenzó a registrar al quinto día de tratamiento y se alargó, al menos, durante cinco semanas, mucho más que las pacientes que comenzaron con el placebo.

Se calcula que en Cataluña unas 160.000 personas pueden padecer esta enfermedad crónica, más frecuente en mujeres (de seis a ocho veces más)

(cope.es) 24 juliol
 Agenda de partits de futbol de pretemporada


 
 
   
Dissabte  24 d'agost : Sant Quirze V. - Cerdanyola

Diumenge 25 d'agost : Cerdanyola - Castelldefels 

 El Grup Sabater Nuri amplía su red de estaciones Nuroil con una nueva incorporación en Montornès
 
 
Nuroil Montornès, con los mejores precios de la zona, es la séptima estación del Grupo y ofrece sus servicios siguiendo el modelo de éxito de la compañía; las estaciones de servicio semi atendidas

Nuroil amplía su red de estaciones en Catalunya con una nueva estación en Montornès del Vallès, en la calle Carles Riba, esquina con Riu Mogent. Josep Sabater, gerente de Grup Sabater Nuri, expli-ca que la nueva estación de servicio, situada en una rotonda de mu-cho paso en Montornès del Vallès, responde a un plan de crecimien-to estratégico y dispone de un surtidor automático disponible las 24 horas del día y de un supermercado Condis. “Seguimos apostamos por las gasolineras semi atendidas pero marcando el acento en el servicio humano que ofrece nuestro equipo de personas”.

Ana Carmona, después de trabajar durante años en la estación de Nuroil Polizur, es la nueva encargada de la estación de Montornès, donde también se han incorporado dos nuevas compañeras vecinas de la localidad. “Siempre buscamos personal del barrio, la facilidad para llegar al puesto de trabajo nos ayuda a mejorar la calidad de vida y la conciliación familiar”, ha explicado el gerente.

Con esta nueva estación de servicio y la incorporación de dos nue-vas trabajadoras, el Grup Sabater Nuri, cuenta con 54 trabajadores y sigue impulsando acciones para mejorar la calidad de los servicios de distribución de gasoil, estaciones de servicio y supermercados para sus clientes.

La empresa, con sede en Cerdanyola del Vallès, cuenta ya con esta-ciones de servicio y bases de distribución repartidas por Cerdanyola del Vallès, Montornès del Vallès, Ripollet, Castellar del Vallès, Sentmenat, Osona y Llagosta.

 


 Sobre el Grup Sabater Nuri

El Grupo Sabater Nuri se fundó en Cerdanyola del Vallès en 1939 y comenzó su actividad con la distribución de carbón y leña a domicilio. Durante la década de los 60 y con la llegada de la industrialización, el grupo expandió su actividad y se inició en la distribución de gasóleo a domicilio, ofreciendo sus servicios por toda la comarca del Vallés.

Actualmente, el Grupo Sabater Nuri distribuye gasóleo por toda la provincia de Barcelona y es un grupo de referencia dentro del sector de las estaciones de servicio.

(sticknoticias.com) 7 agostCalendari d'esports 
1ª JORNADA


HOQUEI PATINS

OK Lliga femenina : Dissabte 21 de setembre a les 20:30 h. CERDANYOLA C.H. - C.P. ALCORCÓN

Lliga Nacional Catalana Grup B : Diumenge 15 de setembre a les 22:00 h. CERDANYOLA C.H. - H.C.SENTMENAT

Lliga Nnal. Catalana femenina Grup B : Diumenge 15 de setembre a les 22:00 h. H.C. ALPICAT - CERDANYOLA C.H.

Primera Catalana femenina : Diumenge 15 setembre a les 22:00 h. CERDANYOLA C.H. - C.P. VOLTREGA

Segona Catalana Grup C : Dissabte 14 de setembre a les 18:00 h. C.P. RIPOLLET B - CERDANYOLA C.H. B


FUTBOL

3ª Divisió Grup 5 : Diumenge 1 de setembre a las 12:00 h. : CERDANYOLA F.C. - SAN CRISTÓBAL

3ª Catalana Grup IX : Diumenge 8 setenbre : CERDANYOLA B - BARBERÁ

Primera sentencia que señala al amianto como causa de muerte de un extrabajador de Nissan 
El juzgado social número 9 de Barcelona ha dictado la primera sen-tencia estatal según la cual la exposición al amianto en el puesto de trabajo fue la causa de muerte de un trabajador de la empresa auto-movilística Nissan.

La resolución judicial estipula que el mesotelioma (cáncer) causó la defunción en 2014 y que la muerte tiene origen laboral, según informa el colectivo de abogados Ronda.

Inicialmente, la Seguridad Social reconoció la prestación de viudedad de la esposa, que llevó el caso a los tribunales. Ahora, se otorga la consideración de enfermedad de origen laboral.

El operario desarrollaba trabajos de técnico de mantenimiento y reparador mecánico de la multinacional, donde, según la sentencia, 
hasta 1994 se podía encontrar amianto procedente de las pastillas de
freno utilizadas en la fabricación de vehículos de la marca.

El texto judicial indica que además de los frenos y los discos, también había amianto en las prensas de estampación que se encargaba de revisar el departamento en el que trabajaba el operario.

La víctima trabajaba en la fábrica de Nissan de Montcada i Reixac (Barcelona). Precisamente, en 2018, una sentencia responsabilizó al amianto del cáncer de pulmón de un exempleado de la planta Bendix de Parets del Vallès (Barcelona), un caso del que también se ocupó el Col•lectiu Ronda.

(catalunyapress.es) 4 agostAlcaldies accidentals
durant l’agost
 
Per resolució d’alcaldia s’ha nomenat els tinents d’alcaldia que substi-tuiran a l’alcalde durant el seu període de vacances estiuenques.


La regidora Pepi Rivera i el regidor Javier Sánchez seran els alcal-des accidentals entre el 7 i el 28 d’agost.


La primera tinenta d’alcalde, Pepi Rivera, ocuparà l’alcaldia de Cer-danyola del Vallès entre el 7 i el 17 d’agost.


La rellevarà el tercer tinent d’alcalde, Javier Sánchez, que serà alcalde accidental entre el 18 i el 28 d’agost.


L’alcalde, Carlos Cordón, es reincorporarà el dilluns 29 d’agost.Aprovat inicialment el planejament del Centre direccional de Cerdanyola
del Vallès


 
Serà un nou pol d’importància metropolitana amb més de 5.300 habi-tatges, dels quals 2.534 seran amb protecció, activitat econò-mica i una gran xarxa d’espais verds


La Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelo-na, amb la presència del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha aprovat inicialment el Pla director urbanístic (PDU) que ha d’ordenar el Centre direccional de Cerdanyola del Vallès.

Es tracta d’un sector ja previst al Pla general metropolità (PGM) de
1976 com una nova centralitat metropolitana, amb una superfície de més de 407 hectàrees. Actualment acull equipaments com el Sincro-tró Alba, tres centres de protecció de dades o les seus de les empre-ses Sener, Stradivarius i Natura Bissé, així com un edifici de 24 habi-tatges amb protecció oficial.

També es va executar gran part de la primera fase de les obres d’urbanització, com l’ampliació de la carretera BV-1413, l’eix de la Ciència, el viaducte de connexió amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), serveis bàsics o restauració d’abocadors, entre d’altres.

Imatge virtual de l'àmbit del Centre direccional, amb l'Eix de la Ciència en primer pla.


Can Fatjó i Can Planes.
Un nou pol metropolità

El Centre direccional constitueix un àmbit d’especial rellevància social i econòmica, amb repercussió metropolitana, tant per la seva dimensió com per l’emplaçament singular. També, atesos els seus elements urbanístics i territorials, com són el Sincrotró, el nou barri residencial previst, un dels corredors verds més importants de la serra de Collse-rola, i la proximitat amb el Parc Científic i Tecnològic i la UAB.

No obstant, el PDU aprovat el 2014 que ordenava l’àmbit i possibilitava continuar amb el seu desenvolupament va ser anul·lat per sentència judicial. El Pla aprovat inicialment avui substitueix el declarat nul i té els següents objectius:


· Integrar la nova ciutat que es construirà, amb l’existent dotant-la de bones connexions tant amb transport públic com a peu i en bicicleta, amb l’Avinguda dels Gorgs com a punt de trobada.

· Intensificar la relació amb la UAB i el parc de recerca mitjançant la implantació d’activitats relacionades amb la universitat.

· Assegurar la barreja d’usos, garantint que els que s’implantin responguin a la demanda social.

· Consolidar el Centre direccional com a nova centralitat urbana i com a pol d’activitats econòmiques, científiques i tecnològiques.

· Impulsar un desenvolupament residencial que resolgui les necessitats d’habitatge amb atenció al reequilibri social.

· Garantir la protecció del corredor verd entre els parcs naturals de Collserola i de Sant Llorenç del Munt-Serra de l’Obac.

 
Model urbà complex i compacte

El PDU preveu per al Centre direccional un model urbà complex, com-pacte i cohesionat, on es barregen els usos econòmics i residencials. Així, es preveu construir-hi 5.377 habitatges, dels quals 2.843 seran lliures i 2.534, amb protecció oficial. La superfície comercial s’ha reduït considerablement respecte al PDU anterior, i es situa al costat de l’es-tació d’ADIF i els baixos dels edificis d’habitatges dels carrers princi-pals.

Pel que fa a les zones d’activitat econòmica, amb 1,5 milions de metres quadrats de sostre, es reorganitzen dins de l’àmbit per disposar-les en illes de grandària mitjana en comptes d’en macroilles.

El Pla preveu un sistema d’espais lliures de 178 hectàrees, incloent els espais fluvials, amb diferents escales, diferenciant el parc-corredor de Can Fatjó, d’importància metropolitana, de la xarxa d’espais verds mitjans entre Can Fatjó y Can Planes.

D’altra banda, es dissenya una xarxa viària amb quatre vies longitudi-nals i cinc transversals per garantir la continuïtat amb les trames urbanes existents i la mobilitat dins de la nova ciutat. Pel que fa a la mobilitat, el PDU preveu la millora dels accessos a la B-30 i a la C-58, noves con-nexions amb transport públic mitjançant per a un carril bus segregat, un possible ramal de la línia d’FGC que es connectarà al Parc amb dues estacions, i línies d’autobús per a una bona comunicació amb la ciutat. La futura avinguda dels Gorgs/Magrans, a més, redueix la seva ampla-da dels 70 als 50 o 45 metres, en funció de la zona, per dotarla d’un caràcter més urbà.

El PDU ha estat sotmès a un procés de participació ciutadana, que ha servit per recopilar la posició del territori, i ara, un cop aprovat inicial-ment, s’exposarà a informació pública durant 45 dies.

(govern.cat)
Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès,
visita el Sincrotró Alba
 
Acompanyat per la directora Caterina Biscari i el subdirector Gastón García, ha pogut conèixer en detall el funcionament i els plans de futur de la instal·lació científica ubicada al municipi.


El Sincrotró ALBA ha rebut la visita de Carles Cordón, nou alcalde de Cerdanyola del Vallès, després de les eleccions municipals del passat 28 de maig de 2019. Durant la seva visita, Caterina Biscari ha presentat la situació actual de la infraestructura, detallant l'operació eficient i estable del complex d'acceleradors d'electrons, així com els experiments que es duen a terme en àmbits diversos (biomedicina, ciència de materials, magnetisme, patrimoni cultural, etc.).

Aprofitant que avui s'inicia el període de parada tècnica, el grup ha

 
pogut entrar dins el túnel d'acceleradors, on han seguit conversant sobre el funcionament de la instal·lació, així com els seus plans de creixement. En concret, sobre les quatre noves línies de llum que el Sincrotró ALBA està construint en l'actualitat. Durant la visita, el res-ponsable del consistori ha destacat "la rellevància d'una infraestruc-tura com el Sincrotró ALBA per a la ciutat de Cerdanyola del Vallès", manifestant el seu desig de col·laborar i treballar pel seu desenvolu-pament.

Aquesta visita s'emmarca dins el programa de relacions institucionals del Sincrotró ALBA, per donar a conèixer les característiques i aplica-cions de la instal·lació, única a Espanya.

(cells.es) 29 juliolEl Gobierno invertirá 98 millones para aumentar
la seguridad de cercanías 
El Consejo de Ministros ha autorizado al ministerio de Fomento a licitar el contrato para la implantación de nueva señalización, teleco-municaciones fijas y del sistema ERTMS en los tramos Manresa-Barcelona de la R4 norte y Barcelona-Sant Vicenç de Calders de la R2 sur, cuyo contrato se estima en 98,1 millones.

Según ha informado este viernes Fomento, el contrato tiene como objetivo mejorar de forma significativa la capacidad y las condiciones de fiabilidad, calidad y eficacia del servicio, mediante la implantación de nuevos sistemas de última tecnología.

Esta actuación es relevante para la modernización de la red de cer-canías, ya que el sistema ERTMS (Sistema de Gestión de Tráfico Ferroviario Europeo) es plenamente interoperable y mejora de forma significativa las prestaciones de explotación y las condiciones de fiabilidad, calidad y eficacia global del servicio.

El sistema ERTMS es el utilizado en las líneas de alta velocidad y, en el ámbito de Barcelona, ya se está instalando en el tramo L'Hospi-talet de Llobregat-Mataró.

El proyecto se llevará a cabo en las líneas R4 norte y R2 sur y, entre las principales obras, destaca la implantación de un nuevo programa de explotación, incluyendo mejoras en los sistemas de seguridad mediante la instalación de bloqueos automáticos en vía doble bana-lizada y cantonamientos o tramos de vía de mayor capacidad compatibles con el equipamiento del ERTMS en su nivel 2.
También se ejecutará una modernización integral de las instalaciones de señalización y de protección del tren con la implantación de encla-vamientos electrónicos en las estaciones y trayectos del tramo Man-resa-Terrassa.

De forma paralela, se adecuarán y actualizarán los actuales enclava-mientos electrónicos de las estaciones de Terrassa, Sabadell Sud, Cerdanyola del Vallès, Montcada Bifurcació, Barcelona-Sant Andreu Arenal, Bellvitge, El Prat de Llobregat, Gavà y Castelldefels para adaptarlos al nuevo esquema de explotación y al sistema ERTMS.

Otras actuaciones se referirán a la renovación de los sistemas de detección de tren mediante circuitos de vía de audiofrecuencia de última generación, la instalación de nuevas señales tipo LED, la actualización de la señalización existente y la implantación del ASFA (Anuncio de Señales y Frenado Automático) digital, así como el propio ERTMS.

También se modernizará la red de cableado de señalización, se implementarán nuevas redes de comunicaciones fijas de fibra óptica, se reformará la red de alimentación de energía mediante equipos de alimentación redundantes y sistemas de alimentación ininterrumpida, y se construirán nuevos edificios técnicos, entre otras cosas.

El contrato tiene un plazo de ejecución estimado de 72 meses, de los que 24 meses corresponden a la ejecución de las obras y los otros 48 al mantenimiento de las futuras instalaciones. EFE

(lavanguardia.com) 26 juliol
Descobert un nou mètode per dissenyar plaques solars de perovskita més eficients i estables 
Les perovskites són el material estrella per la pròxima generació de cel·les solars. Tanmateix, el seu ús encara es veu limitat per la ines-tabilitat que presenten en condicions ambientals. En comptes d’ab-sorbir tota la llum visible i, per tant, ser negres, alguns d’aquests súper materials tendeixen a presentar-se sota una altra estructura que és de color groc. La forma negra és l’única òpticament activa, de manera que el repte actual és aconseguir pel·lícules fines de perovs-kita negres prou estables per produir dispositius optoelectrò-nics funcionals. Un equip de recerca internacional, liderat per la KU Leuven a Bèlgica, ha aportat llum a aquest problema amb un innova-dor mètode per estabilitzar la forma negra: fixant les pel·lícules fines de perovskita en un substrat de vidre que les obliga a mantenir-se sota la forma desitjada. Les tècniques de llum de sincrotró de l’ALBA i de l’ESRF (l’European Synchrotron Radiation Facility) a Grenoble han estat claus per aquest estudi, publicat avui a Science.

La recerca de nous materials per produir cel·les solars eficients i poc costoses fa temps que està en marxa. Les perovskites d’halurs de metall s’han postulat com els materials estrella per captar l’energia solar, amb un prometedor alt rendiment (el rècord d’eficiència actual-ment es troba en el 24% d’energia solar convertida en electricitat) i amb uns requisits i costos de processament relativament baixos.


Els dispositius basats en perovskites han entrat recentment en el mercat comercial de les cel·les solars, però el seu èxit depèn de la millora de la seva estabilitat a llarg termini. Això es deu al fet que alguns d’aquests prometedors materials de perovskita, com el triiodur de plom cesi (CsPbI3,) es resisteixen a romandre en la seva forma negra més eficient i ser funcionals en condicions normals. Enlloc de ser negre, el CsPbI3 tendeix a formar una altra estructura de color groc. Per aquest motiu, la investigació actual se centra en resoldre aquest problema: com obtenir una pel·lícula fina i estable de CsPbI3 negra per a dispositius que funcionen en condicions reals ambien-tals?

Un equip de recerca de la KU Leuven ha descobert una innovadora solució a aquest problema i han revelat que precisament l’estructura plana de les cel·les solars de perovskita pot ajudar a estabilitzar les pel·lícules fines de CsPbI3 negres. Han demostrat que, formant una unió forta entre la perovskita i el substrat de vidre que la sosté, aquest últim pot funcionar com una mena de motlle que fixa i obliga la perovskita a mantenir-se en la forma negra.
Les anàlisis s’han dut a terme tant al Sincrotró ALBA com al sincrotró europeu ESRF a Grenoble mitjançant la tècnica de difracció no crista-l·lina.

Les mostres de pel·lícules de CsPbI3 van ser escalfades fins a 330ºC damunt el substrat de vidre, que té una estructura similar a la forma negra de la perovskita. Després es van tornar ràpidament a tempera-tura ambient de manera que aquest canvi i refredament brusc és el que provoca l’ancoratge de la perovskita negra damunt el vidre i restringeix la tendència a passar-se a la forma groga.

La tècnica de llum de sincrotró utilitzada es denomina concretament GIWAXS (en anglès sigles de dispersió de raigs X en grans angles d'incidència rasant), on els raigs X de la llum del Sincrotró incideixen en la mostra plana de perovskita i es dispersen projectant senyals de difracció en forma d'anell cap al detector, que pot registrar ràpidament les dades. “Amb aquesta moderna tècnica podem analitzar amb gran resolució l’estructura d’aquests materials i entendre els canvis que hem induït en les pel·lícules de perovskita per aconseguir mantenir-les estables sota la forma negra desitjada” comenta Eduardo Solano, investigador postdoctoral de la línia de llum NCD-SWEET de l’ALBA on s’han realitzat part dels experiments.

Els resultats confirmen que la subjecció i la tensió per part del substrat són un factor clau en el disseny dels dispositius optoelectrònics basats en perovskita. "El descobriment proporciona un mecanisme d'estabilització totalment nou i diferent d’altres mètodes, que  impli-quen una alteració química i morfològica del material”, explica Julian Steele, científic de la KU Leuven i autor principal de la recerca. “És un avenç fonamental per a les tecnologies basades en pel·lícules de perovskites" afegeix.

L’estudi, publicat a Science, resulta de la contribució de diferents centres de recerca internacionals: la KU Leuven i la Universitat de Gant a Bèlgica, la línia de llum NCD-SWEET del Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès, el sincrotró europeu ESRF de Grenoble a França, la Universitat Occidental de Washington als Estats Units, la Universitat de Toronto al Canadà, la Universitat de Castella La Manxa i la Universitat de Nanjing a la Xina.

(cells.es) 26 juliolRecepció oficial 
 
 

Recepció del Alcalde Sr. Carlos Cordón amb membres de la Taula del Patrimoni local, representada per CRAC, AFOCER, GREC, Amics
del
MAC i La Constància-Factoria Cultural.
Acompanyats per Pepi Rivera regidora de Patrimoni i Arxiu Històric.

Horaris Línies Bus
durant l'agost

Línies urbanes

SU1 i SU3 tindran una freqüència de pas d’una hora i el SU2 romandrà sense servei.

La SU1 Canaletes-Can Coll-Cerdanyola tindrà un interval de pas de 60 minuts de dilluns a dissabte. La primera sortida Des del CAP Canaletes (avinguda de Canaletes/carrer de la Clota) la primera sortida serà a les 8:30h i la darrera a les 19:30h. Des de Can Coll serà a les 9:02h i l'última a les 20:02h. Aquesta línia no oferirà servei els diumenges i festius.

La SU3 Renfe – UAB – CAP Canaletes també tindrà un interval de pas de 60 minuts de dilluns a dissabte. La primera sortida des de Renfe-UAB serà a les 9:30h i l’última a les 20:30h. Des del CAP Canaletes, la primera sortida es produirà a les 9:00h i la darrera a les 20:00h. Tampoc hi haurà servei d’aquesta línia els diumenges i festius.

D’altra banda, la línia urbana PA (FGC Bellaterra – Parc de l’Alba) mantindrà el seu horari habitual. Els dies feiners el primer autobús surt de l’estació de Bellaterra a les 7:45h i el darrer a les 20:14h. Des de la parada del Parc de l’Alba, la primera sortida és a les 7:57h i la darrera a les 20:24h. Els dissabte, diumenges i festius, aquests línia no ofereix servei.

Línies interurbanes

Pel que fa a les línies interurbanes :

A4 (Barcelona – Cerdanyola - Sant Cugat),
B7 (Cerdanyola - Sant Cugat - Rubí),
B4 (Cerdanyola – Badia – Barberà - Sabadell) i
B2 (Sabadell – Cerdanyola - Ripollet)
, l'horari dels dies feiners passarà a ser l'habitual dels dissabtes de tot l'any. La línia
e3 (Barcelona-Cerdanyola-UAB) tindrà un interval de pas de 45 minuts els dies feiners. Els diumenges i festius l'interval serà de 80 minuts. A més, els dissabtes, diumenges i festius els autobusos només arribaran fins a la ronda de Serraperera/Renaixença.

La línia 648 (Bellaterra – Montcada) no oferirà servei durant l’agost.

R7 Renfe

D'altra banda, la línia R7 de Renfe estarà fora de servei fins al 25 d'agost. Així doncs no circularan trens de la R7 entre Barcelona Sant Andreu Arenal i Cerdanyola Universitat.¿Funcionará la inmunoterapia en el mesotelioma, el cáncer del amianto?


 
El mesotelioma es un cáncer torácico originado, en la gran mayoría de los casos, por la exposición continuada al amianto. Averiguar si responde a la inmunoterapia, que desbloquea el sistema inmune contra el cáncer, es el objetivo de una investigación de la Clínica Universidad de Navarra para así encontrar nuevas estrategias contra un tumor que no siempre reacciona a la quimioterapia

¿Funcionará la inmunoterapia en el mesotelioma, el cáncer del amianto?

El mesotelioma no está considerado como un cáncer de pulmón en sí, aunque se origine en la pleura, la membrana que recubre los pulmones y la cavidad torácica, y es un tumor poco frecuente.

El amianto es un mineral empleado como aislante en materiales de construcción que se utilizó en todo el mundo en los años 60 y 70 hasta que fue prohibido en los países desarrollados.

También el amianto es causante de cánceres de pulmón y periotoneal, entre otros.

Muchos de los pacientes inhalaron este material en sus puestos de trabajo, por lo que está catalogado como una enfermedad profesional que aparece después de un periodo de latencia de entre 20 y 40 años desde la exposición.

“Es un tumor agresivo en el sentido de que no siempre responde a la quimioterapia, pero no crece excesivamente rápido y aunque puede haber metástasis en otros órganos suele progresar más a nivel local”, explica el doctor Miguel Fernández de Sanmamed del Departamento de Oncología de la Clínica Universidad de Navarra.

Por eso es necesario encontrar nuevas estrategias de tratamiento y una de ellas puede ser la inmunoterapia que ya ha aumentado la supervivencia en casos avanzados de cánceres de pulmón o melanome otros.

El contexto inmune del mesotelioma

El primer paso es estudiar el contexto inmune del mesotelioma, conocer si tiene o no células inmunes y, si las tiene, por qué no están funcionando.

“Primero tenemos que entender el contexto inmune del mesotelioma y, a partir de ese mayor conocimiento, buscar fórmulas para potenciar el sistema inmune basado en el problema específico de cada paciente”, explica el doctor, que forma parte del equipo investigador conformado por especialistas de la Clínica Universidad de Navarra y del Centro de

de Navarra y del Centro de Investigación Médica Aplicada (CIMA) de la Universidad de Navarra.

Por eso, averiguarán si es un tumor que expresa habitualmente PDL-1, PD-1, LAG-3 y TIM-3, las vías conocidas que potencialmente pueden inhibir la respuesta inmune del organismo contra las células cancerígenas y que son las dianas contra las que se dirigen varios de los fármacos inmunoterápicos que ya han mostrado eficacia en otros cánceres.

“Pero nuestra intención es también descubrir nuevas vías de regulación inmune que podrían ser dominantes en este tumor y proponer así ensayos clínicos más personalizados”, apunta el doctor.


Un pico de incidencia

La Clínica Universidad de Navarra cuenta con un número suficiente de casos para comenzar el estudio. De hecho, se parte de las muestras de casi cien pacientes y se espera poder ir aumentando ese número.

El primer paso es construir un microarray tisular en el que se pueda analizar el infiltrado inmune de los tumores de forma masiva para así clasificarlos con mayor precisión en función de tipo de células inmunes que contengan.

Estas primeras pruebas comienzan gracias al impulso de la Asociación Navarra de Amianto, Nuevo Amanecer Respirando (ANANAR) que ha donado 5.000 euros a la Universidad de Navarra.

Además, esta investigación se enmarca en un momento en el que se espera que haya un pico de incidencia del mesotelioma ya que ahora se están diagnosticando casos que se expusieron al amianto en los años 70 en España, el momento de mayor uso de este material, y dado que el periodo de latencia de este tumor se puede alargar entre 20 y 40 años, según el doctor Fernández de Sanmamed.

Por tanto, el mesotelioma se diagnostica habitualmente en la quinta década de vida y en hombres en la gran mayoría de los casos debido a la relación laboral con el amianto, según datos de la Asociación Española contra el Cáncer (AECC).

Actualmente, en España la tasa de incidencia se sitúa en torno a los 0,35 casos por cada 100.000 habitantes-año y es responsable del falle-cimiento de cinco personas por cada millón de habitantes, apunta la citada asociación en su página web. Ana Soteras

(efesalud.com) 25 juliol330.000 euros de indemniza-ción para la familia de una víctima mortal del amianto
que trabajaba en Uralita


 
El juzgado de lo social número 28 de Barcelona condena a la antigua Roncalla a la viuda y los nueve hijos de un empleado que murió de cáncer de esófago por exposición al amianto

El juzgado de lo social número 28 de Barcelona ha dictado una nueva sentencia a favor de las víctimas de la gestión del amianto que realizó la antigua Roncalla, hoy propiedad de Uralita S.A., sobre el amianto de sus instalaciones en Cerdanyola y Ripollet. El fallo judicial, hecho público este lunes, condena a la compañía a indemnizar con 330.000 euros a la familia de un antiguo trabajador, fallecido por un cáncer de esófago desarrollado fruto de la exposición al amianto.

La sentencia impuesta a Uralita es la primera que obliga a esta
compañía a pagar una indemnización en relación a un cáncer de esófago, tal como ha destacado el bufete de abogados Col·lectiu Ronda, que ha asesorado jurídicamente a los denunciantes. La compañía deberá pagar, tal como refleja la sentencia, 115.000 euros a la viuda del trabajador y entre 20.000 y 50.000 euros a cada uno de los nueve hijos del matrimonio.

El trabajador fallecido prestó servicio para la antigua Roncalla durante 25 años, desde el 12 de mayo del 1969 hasta el 18 de febrero de 1994, con un breve paréntesis de tres meses entre medio. La hoy reconocida víctima del amianto falleció al año siguiente de cesar en la empresa, el 1 de noviembre del 1995.

(elperiodico.com)    22 juliolPremio al diseño asequible 
La guardería de la escuela Waldorf-Steiner El Til·ler de Bellaterra, Barcelona, ha sido una de las quince obras seleccionadas en los Precios FAD 2019 en la categoría de Arquitectura.

El diseño no tiene edad ni precio. La guardería de la escuela Waldorf-Steiner El Til·ler de Bellaterra, Barcelona, ha sido una de las quince obras seleccionadas en los Precios FAD 2019 en la categoría de Arquitectura.

Cinco de los seis edificios que forman la escuela son pabellones modulares de madera y acero. Para la guardería, los arquitectos Eduard Balcells, Ignasi Rius y Daniel Tigges han eliminado los pasillos interiores y han diseñado el acceso al aula como una secuencia espacial gradual. De la rambla se accede al patio, de este al porche, después al recibidor y, finalmente, a la clase.

La rotación relativa de las aulas sobre la topografía les proporciona intensidades y colores de luz cambiantes, para que los alumnos puedan aprender usando también el diseño del edificio.

Además, el inmueble concentra los pilares en las fachadas, por lo que las aulas no tienen columnas que dificulten la movilidad de los alumnos.

Las fachadas construidas de madera, la semiprefabricación de la estructura y el uso de materiales sin revestimientos han permitido realizar esta escuela con el presupuesto habitual para un centro público de estas características.

(ejeprime.com) 23 juliol  Ja tenim el cartell del
XXIX Festival
Internacional
de Blues
de Cerdanyola

 
Pedro Villarejo, de 46 anys, viu a Cerdanyola, autodidacta; és l'autor del cartell que promociona la XXIX Edició del Festival de Blues de Cerdanyola que es farà entre el 4 i el 13 de d’octubre.

Durant les properes setmanes, es donaran a conèixer alguns dels noms que formaran part del cartell d’un festival que, enguany, estarà dedicat a la figura de Dr. John, que va morir el passat 6 de juny a Nova Orleans als 77 anys.

El músic va actuar en dues ocasions al Festival de Blues de Cerdanyo-la, a la setena edició, l’any 1994, i a l’onzena, l’any 1998.
Parc Natural Collserola

Horari d’estiu 2019 dels equipaments del Parc

 

Durant els mesos de juliol i agost alguns equipaments del Parc estaran tancats per vacances

Centres d’atenció al públic

Centre d’Informació del Parc (Barcelona). Obert tots els dies de 9:30 a 15 h. Atenció telefònica al 93.280.35.52. El bar del Centre, “El Picot”, estarà obert tots els dies menys els dimarts del mes d’agost, de 9:30 a 15 h.

Centre d’Educació Ambiental Can Coll (Cerdanyola del Vallès). Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. Tancat durant l’estiu. Proper diumenge obert: 15 de setembre.

Centre de Documentació i Recursos Educatius – CDRE (Cerdanyola del Vallès). Està obert els dies feiners de 10 a 14 h, excepte el mes d’agost. Cal concertar prèviament la visita al centre al 93.692.29.16.

Espai d’interpretació del Pantà de Vallvidrera (Barcelona). Obert de 10.30 a 14h tots els diumenges. Tancat del 16/07 al 15/09

Castell de Torre Baró (Barcelona). Tancat del 5 al 18 d’agost. Consulteu horaris a www.bcn.cat.


Punt d’informació del Parc de la riera (Cerdanyola del Vallès). Obert tots els diumenges d’estiu.


Àrees de lleure*

• Torrent de Can Coll (Cerdanyola del Vallès). Dimarts tancat.
  Vacances del 22 juliol a l’16 d’agost

• Masia de La Salut de Sant Feliu (Sant Feliu de Llobregat). Dimarts tancat. Vacances del 12 al 18 d’agost.

• Quiosc de La Salut de Sant Feliu. Obert de dijous a diumenge.
• Santa Maria de Vallvidrera (Barcelona). Divendres tancat.
• Santa Creu d’Olorda (Barcelona). Obert tot l’estiu.
• Sant Pere Màrtir – Pl. Mireia (Esplugues de Llobregat). Obert tot
   l’estiu
(*) Informació facilitada pels concessionaris de l’espai

Més informació: 93.280.35.52 – ci@parccollserola.netDrons i espais naturals
protegitsEls últims anys s’ha popularitzat l’ús de drons tant en l’àmbit recreatiu com en el professional. Però coneixem la seva normati-va d’ús en espais naturals?

Poder gravar o fotografiar la natura a vol d’ocell és ara molt més fàcil amb l’aparició dels drons. Cada vegada més persones s’aficionen a la pràctica del vol d’aquests aparells de control remot, més estables que altres com helicòpters o avions, i comencen a captar imatges des de l’aire.

Però tot i que moltes vegades s’adquireixen com a joguines o per a ús merament recreatiu, la utilització d’aquests aparells implica el compliment de diverses normatives que moltes vegades desconei-xem.

Els drons són també una interessant eina de gestió. Autor: X. Lago L’ús de drons a qualsevol espai natural protegit necessita autorització expressa de l’òrgan gestor Collserola està dins Espai Aeri Controlat i no es pot fer cap vol amb dron sense autorització d'AESA.

Segons la normativa vigent (Reial decret 1036/2017) d’aplicació a aquest tipus de naus, les RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems), no es poden fer volar a:

■ A menys de 8 km de qualsevol aeroport o aeròdrom i en un Espai Aeri Controlat. El Parc de Collserola està dins de l’EAC de l’aeroport del Prat i del de Sabadell.

■ En zones amb fauna sensible, parcs naturals i zones protegides. Per a aquests llocs caldrà una autorització especial de l’òrgan gestor.

■ Prop d’on es realitzen vols a baixa alçada (zones de parapent, paracaigudisme, globus aerostàtics, ultralleugers, planadors…) i àrees en les quals la policia ho ha prohibit per motius de seguretat.

A més, la normativa marca altres restriccions segons si és per a ús professional –en aquest cas cal, entre d’altres, un permís de l’Agència

Estatal de Seguretat Aèria (AESA) i un carnet de pilot– o recreatiu, i
també sobre l’altura i llocs on es pot volar, entre d’altres.

Però no només cal tenir en compte aquesta normativa, sinó que hi ha altres reglaments com la llei de protecció de dades, intimitat i pròpia imatge; les restriccions sobre la fotografia aèria, i les derivades de la protecció de determinades zones que també impliquen restriccions en l’ús d’aparells teledirigits.

A més, si ens centrem en l’ús d’aquests aparells als espais naturals, cal destacar que diferents estudis demostren que els vols de drons afecten directament la fauna. El soroll, juntament amb una proximitat excessiva, poden espantar-la i com a conseqüència afectar-la negati-vament. Per tant, quan fem volar un dron en un espai natural sempre hem de tenir en compte que estem compartint-lo amb diferents espècies d’animals i per evitar incomodar-los mai fer-lo volar a menys de 100 metres d'aquest indret. A més, si és un espai protegit, cal demanar autorització a l’òrgan gestor.

Els drons són també una interessant eina en la gestió dels espais naturals protegits. Actualment els serveis tècnics del Parc analitzen l’ús de vols de dron per a diferents tasques, tals com el control urbanístic, el perimetratge de parcel·les cremades, la detecció d’incidències a terrenys de difícil accés... És, doncs, una important eina, però que cal fer servir només en determinades condicions i sempre amb el màxim control i seguretat.

Collserola està dins Espai Aeri Controlat i no es pot fer cap vol amb dron sense autorització d'AESA

L’ús de drons a qualsevol espai natural protegit necessita autorització expressa de l’òrgan gestor.

Campaña de una biblioteca de Barcelona para recuperar los libros "robados"


 
Se buscan libros robados. La última vez que uno de ellos fue visto tenía 262 páginas, una carátula amarilla y el sello de una biblioteca de Ripollet.

De eso hace ya 4.038 días. En otra biblioteca, más de 2.600 docu-mentos están secuestrados hace más de una década. Ahora una campaña quiere concienciar para no hacer oídos sordos a las bibliotecas, porque muchos leen pero no tienen del todo claro el concepto de 'préstamo'. Un hombre en Valencia fue detenido por robar 222 libros.

Hasta el presidente de Estados Unidos, George Washington, se quedó con uno que, lógicamente no devolvió él, por un periodo de 221 años.

Los dueños de estos libros, que son los ciudadanos, pierden un millón de euros cada año solo en Barcelona.  -Redacción-

(abc.es) 17 juliol
 El canvi climàtic està alterant la qualitat de les aigües de l'alta muntanya pirinenca 
Un estudi liderat per la UAB revela que l'acidificació natural de la capçalera dels rius pirinencs s'està incrementant de manera alarmant pel canvi climàtic. El procés està en expansió i l'augment de compos-tos potencialment tòxics en les aigües podria arribar a afectar la qua-litat dels recursos hídrics en les parts mitjanes i baixes de les mun-tanyes.

La problemàtica d'acidificació dels recursos hídrics pirinencs no és un fenomen localitzat en punts concrets del Pirineu Central, com es pensava fins ara, sinó que s'està estenent per diverses zones de la serralada. Així ho conclou un estudi preliminar liderat per la UAB, amb la col·laboració de la Universitat de Girona (UdG), que ha comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica.

El treball, dirigit per Mario Zarroca, investigador del Departament de Geologia, ha permès documentar els principals sistemes fluvials afectats i donar a conèixer la problemàtica existent als responsables de les principals administracions locals i autonòmiques.

Segons els investigadors, “els nostres resultats suggereixen que el canvi climàtic és el motor desencadenant del fenomen, perquè és possible establir una correlació entre episodis de sequera prolonga-da i increment de temperatura, amb l'augment dels processos de drenatge àcid natural”.

L'acidificació dels rius es reconeix en camp pel color turquesa de les aigües i la formació de precipitats blanquinosos rics en alumini que cobreixen els seus llits.


Aspecte de la capçalera del Torrent de la coma de l’Embut, en la freqüentada via d'accés al Puigmal, Parc Natural de Les Capçaleres del Ter i del Freser (Girona), juliol de 2018.

Els investigadors destaquen la importància d'iniciar un estudi a major escala, per acotar detalladament les causes i començar a dissenyar estratègies preventives i correctives. “La potencial toxicitat de metalls i metal·loides que són finalment alliberats al medi, com arsènic, alumini i níquel, especialment a través de l'aigua, és àmpliament coneguda”, assenyalen.

(uab.cat) 17 juliol


La sonorització de l'Concert d'Estiu al Castell de Sant Marçal va anar a càrrec de Sclat Team 
La compañía Sclat Team fue la encargada de la sonorización e ilumi-nación en la 18ª edición del Concierto de Verano, un evento que ca-da año se celebra en el emblemático entorno del Castell de Sant Marçal (Cerdanyola del Vallès), a pocos kilómetros de Barcelona. La organización de este concierto corre a cargo de la Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCDV).

Sclat Team lleva equipando este evento desde sus inicios. En sus dos primeras ediciones utilizaron sistemas Meyer Sound MSL-3 y subgraves 650-P. En años siguientes hicieron uso del primer sistema line array que adquirió la compañía, con un equipo formado por doce recintos Meyer Sound M1D por lado y cuatro 4 M1D como frontfill, además de cuatro subgraves 650-P.

Para el concierto de este año, que se celebró a finales de junio, han estrenado los sistemas Leopard y los subgraves 900-LFC que adqui-rieron recientemente. La configuración fue de siete recintos Leopard por lado, dos Leopard como frontfill y 3 subgraves 900-LFC por lado, en configuración cardioide. En el control de FOH se utilizó una consola DiGiCo SD12.


Los comentarios posteriores al concierto destacan el cambio que se ha producido en cuanto al sonido con respecto a anteriores ediciones, la sensación de tener un sonido potente, pero sobre todo nítido y transpa-rente.

El Concierto de Verano, organizado por la AMCDV en el Castillo de Sant Marçal, tiene cada año una temática diferente. Este año contó en su primera parte con el músico y compositor Albert Guinovart, que estrenaba con la banda sinfónica de Cerdanyola la obra Les mans del vent (composición para piano y banda) además de dar un repaso a temas que compuso con la compañía de teatro Dagoll Dagom como La canço dels Pirates de la obra Mar i cel.

La segunda parte del concierto estaba protagonizada por músicas de autores catalanes como Mediterráneo de Joan Manuel Serrat, Mala-mente de Rosalía, Músic de carrer de Txarango, una selección de rumbas catalanas como Amigos para siempre o Bon dia de Els Pets, entre otros temas.

(digitalavmagazine.com)    17 juliolJa tenim el calendari del
Grup V
de 3a divisió
 

  Font: Mundo Deportivo


 
Última hora :  Després del seu pas pel Prat, el migcampista Pau López torna al Cerdanyola Vallès.Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa, començarà

l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.


Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Horaris d'estiu
dels CAPs de Cerdanyola
 
Els horaris dels Centres d’Atenció Primària de la ciutat es reestruc-turen durant l’estiu. Aquest any, entre el 29 de juliol i el 23 d'agost, el CAP de La Farigola obrirà en horari de matí, de 8h a 15h, i el consul-tori Local de Les Fontetes romandrà tancat entre l'1 al 30 agost. La resta de Centres d’Atenció Primària de la ciutat (CAP Canaletes, CAP Serraperera i CAP II Cerdanyola-Ripollet) mantindran els seus horaris habituals durant l’agost.

El govern municipal de Cerdanyola treballarà per a què els horaris dels Centres d’Atenció Primària de la ciutat siguin el màxim de compatibles amb les necessitats de salut de la ciutadania durant l’estiu.

L’objectiu a llarg termini és que no calgui tancar ni reduir l’horari dels CAPs a l’agost, com és el cas de La Farigola i Les Fontetes.


Horaris CAPs Cerdanyola durant l’estiu

CAP La Farigola: del 29 de juliol al 23 d'agost, horari de 8h a 15h

Consultori Les Fontetes: de l'1 al 30 d'agost, tancat

CAP Canaletes: de dilluns a divendres de 8h a 21h

CAP Serraperera: de dilluns a divendres de 8h a 21h

CUAP II (Urgències): 24h
Telèfons

Cita prèvia atenció primària (call center): 937 284 444

CAP Canaletes: 935 910 740

CAP Fontetes: 935 944 470

CAP La Farigola: 936 919 589

CAP Serraperera: 935 806 363

CUAP 2 Cerdanyola-Ripollet (Visites): 935 942 111

CUAP 2 Cerdanyola-Ripollet (Urgències): 935 942 216La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats 
Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies,segons un estudi científic realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB que analitza estratègies per “naturalitzar” les ciutats.


Dins del context actual de canvi global, la biodiversitat urbana juga un paper clau com a indicador de la qualitat de vida de la ciutat pels que fa als hàbitats i als organismes vius que en formen part. Els in-vestigadors indiquen que per tractar la biodiversitat urbana cal desdi-buixar les fronteres entre l’espai natural i la ciutat mitjançant una dis-tribució estratègica del verd urbà. Per fer-ho possible, cal “naturalitzar” les ciutats incorporant més vegetació i espais verds amb criteris ecològics que afavoreixin una major presència de flora i fauna.

“Aquest estudi analitza per primera vegada en una ciutat mediterrània com és Valls, com els diferents factors socioecològics relacionats amb la gestió pública del verd urbà poden influenciar en la nidificació dels ocells passeriformes” diu Jaume Marlès, investigador principal de l’estudi, qui explica que s’han analitzat les possibles associacions entre els nius i determinats factors com el tipus de vegetació (arbre, arbust, liana o herbàcia), el tipus de poda, la producció de fruits i llavors i la presència de plagues d’insectes.


Els resultats, publicats recentment a la revista Urban Forestry & Urban Greening, posen de manifest que els índex de biodiversitat de vegeta-ció estan relacionats amb la major presència d’ocells, principalment de la família dels fringíl·lids (cadernera, gafarró i verdum) i sílvids (tallarol), espècies procedents de zones agroforestals mediterrànies. En con-cret, escullen el centre històric per fer els nius en detriment d’altres ba-rris degut a una menor presència de depredadors, i per un índex de biodiversitat més elevat i una major presència d’arbres vells i capçades més denses. A més, indiquen que la presència d’arbres de mida mitja-na en els carrers com la mèlia i l’altea, i la seva poda intensiva afavo-reix la nidificació d’ocells com la cadernera, el gafarró i el verdum.

Segons Marlès, els ocells seleccionen aquells arbres que produeixen fruits comestibles per la fauna i no mostren preferència per aquells que habitualment són atacats per invertebrats en forma de plaga “el que indica que aquests ocells s’alimenten fora de la zona de nidificació, ja que aquestes espècies d’ocells són insectívores en època de cria”.

Tot i que l'estudi no està enfocat sobre l'èxit reproductor dels 300 nius identificats a Valls, els resultats són una eina útil per la contribució del coneixement de la biodiversitat de les aus urbanes. A més, els resul-tats podrien millorar la gestió de les zones verdes urbanes públiques per promoure la implantació de passeriformes.

(uab.cat) 9 juliolLos peces sufren "aunque no sonrían", según los expertos 
Los peces no se comunican con las personas y no tienen expresio-nes faciales que les hagan simpáticos o cercanos pero sufren como otros animales, según las evidencias que van acumulando los cientí-ficos y expertos en bienestar animal. Así lo explicaron diversos ex-pertos que participaron en una jornada sobre bienestar animal en peces organizada por la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), la Sociedad Catalana de Biología, la Red de referencia en Acuicul-tura de Cataluña y la Red temática de bienestar y estrés en peces, que se ha celebrado en Barcelona.

Los receptores del dolor y las vías nerviosas de conexión al cerebro de los peces son las mismas que en humanos y los fármacos anal-gésicos contra los estímulos dolorosos también funcionan en peces, aunque los centros de procesamiento del cerebro sean bastante diferentes, según dijo a Efe el doctor en Biología Lluís Tort, de la UAB, participante en el encuentro.

Aunque en los peces es más difícil diferenciar entre bienestar y salud o estrés y enfermedad, durante la jornada se presentaron evidencias respecto al dolor y el estrés que pueden padecer estos animales. También se expusieron evidencias de la gran capacidad de apren-dizaje de los peces, de sus complejos comportamientos sociales y familiares y, en particular, de su buena memoria, extremo que des-miente la leyenda de que su memoria dura tres segundos.

(farodevigo.es) 8 juliolDies Internacionals i Mundials 
 

29 de juliol - Dia Internacional del Tigre
30 de juliol - Dia Mundial contra el Tràfic de Persones (10)
30 de juliol - Dia Internacional de l'Amistat(10) El 2013 l'Assemblea General de l'ONU va sostenir una reunió a on es va decretar al 30 de juliol com el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones. Amb la clara intenció de conscienciar les persones i sobretot als governs, sobre la greu problemàtica que ha comportat l'expansió d'aquest delicte a nivell mundial.
 Horaris d’estiu dels equipaments i serveis municipals
 
 
Coincidint amb l'estiu alguns equipaments i serveis municipals varien els seus horaris per adaptar-se a les necessitats de la ciutadania en aquesta època de l'any

Ateneu

La consergeria atendrà a la ciutadania del 15 fins el 31 de juliol de 8 del matí fins a les 22 h de la nit.

L’1 i 2 d’agost s’obrirà de 8 a les 14 h. La resta del mes d’agost l’Ateneu restarà tancat.

S’obrirà el 2 de setembre i fins al 13 de setembre l’horari d’atenció serà de 8 a 22 h.


Arxiu Municipal

L‘arxiu estarà tancat entre el 9 i el 23 d’agost. La resta de l'estiu, l'horari serà de 9:30 h a 15 h.


Biblioteca Central de Cerdanyola

Del 25 de juny al 31 d’agost l’horari serà:

Dilluns, dimarts. I dijous de 15,30 a 20,30 h. Dimecres de 10 a 14 h i de 15:30 a 20:30 h. Divendres de 10 a 14 h. Dissabtes, diumenges i festius tancat.


Casal de Joves

Farà horari habitual de 10 a 14 h i de 17 a 20:30 h
Romandrà tancat del 29 de juliol al 2 de setembre.


Cementiri Municipal

Es manté el mateix horari de la resta de l'any:

Dilluns, dijous, divendres i dissabtes - de 8.30 a 12.30h i de 14 a 17 h
Dimarts - de 8.30 a 13.30 h
Dimecres - Tancat
Diumenges - de 10 a 14 h


Centre d'Informació, Atenció i Recursos per a Dones (CIARD) La Caseta

Està obert de dilluns a divendres de 10 a 13 h excepte el mes d'agost que tancarà.


Complex Esportiu Municipal de Can Xarau

L’horari de l’1 al 31 de juliol serà de dilluns a divendres de 7 a 22 h. Dissabtes de 9:15 a 13:45 h i de 16:15 a 19:45 h.

El 31 de juliol la instal·lació tancarà a les 14 h. Des de l’1 d’agost i fins al 31 d’agost Can Xarau estarà tancat. Tornarà a obrir l’1 de setembre.

L’horari d’oficina és de l’1 al 31 de juliol de dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 h.


Deixalleria Municipal

Durant el juliol i l’agost l’horari és: els dilluns de 16:30 a 19:30 h, de dimarts a divendres de 10 a 14h i de 16:30h a 19:30h i els dissabtes de 10 a 13 h i de 16:30 a 19:30 h. Diumenges restarà tancat.


Espai Infantil

Farà horari habitual de 17 a 19 h. Tancarà del 29 de juliol al 30 de setembre

Jardí Ca n’Ortadó

Dissabtes: 11 a 20 h i diumenges i festius: 10:30 a 14:30 h.


Mercat Municipal de Les Fontetes

L’horari serà l’habitual excepte el divendres del mes d’agost que no s’obrirà a les tardes i es farà l’horari de 7 a 14:30 h.


Mercat Municipal de Serraperera

L’horari serà l’habitual excepte el divendres del mes d’agost que no s’obrirà a les tardes i es farà l’horari de 7 a 14:30 h.


Museu d’Art de Cerdanyola

Durant el mes de juliol l’horari serà de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. Diumenge d’11 a 14 h.

Durant l’agost restarà tancat entre setmana i dissabtes s’obrirà de 17 a 20 h. Diumenges i festius s'obrirà d’11 a 14 h.


Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Fins al 30 de setembre, dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14:30 i de 16.30 a 20 h. Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h.

Pel que fa a l'Església romànica de Sant Iscle estarà oberta el tercer diumenge de mes de 10 a 14 h i a les 12 h es fa una visita guiada. L'agost es tanca.


Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC)

De l’1 de juliol al 30 d’agost de dilluns a divendres de 8:30 a 14 h. Les tardes no hi haurà atenció al públic.


Oficina Municipal d'Escolarització

Durant els mesos de juliol i d'agost l'OME només atendrà en horari de matí, de 10 a 14 h. Romandrà tancada per vacances del 31 de juliol al 21 d'agost.


Oficina Municipal d’Habitatge

Horari habitual. No varia l’horari d’atenció al públic


Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC)

Romandrà tancada entre el 12d’agost al 13 de setembre. Les persones usuàries que vulguin informació o presentar alguna queixa sobre qüestions de consum poden fer-ho trucant al 012.


Parc Esportiu Municipal Guiera

Del 5 a l’11 del mes d’agost la instal·lació romandrà tancada, la resta de dies estarà oberta. Durant el mes de juliol l’horari de les piscines serà l’habitual.


Servei d'Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere (SAI)

Està obert de dilluns a divendres de 10 a 13 h excepte el mes d'agost que tancarà.


Servei Local de Català

fins al 15 de setembre les oficines obriran en horari de matí, de 10 a 13 hores.
L'agost el servei romandrà tancat del 12 al 25.


Servei Municipal d’Esport

Durant el mes de juliol i agost no tanca l’atenció al públic i es farà de 8 a 15 h.  


El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani
 
Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrà-nia occidental.


Els rius constitueixen la principal font de contaminació dels mars per microplàstics. Una part rellevant d'aquests contaminants s'acumulen en les zones de les platges i en els sediments de les desembocadu-res. Així es desprèn d'una investigació desenvolupada per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza la concentració de microplàstics al delta de l'Ebre amb l'objectiu de quantificar i entendre la distribució d'aquests contaminants en els sistemes aquàtics. Els investigadors reclamen la necessitat de seguir investigant pels riscos que l'acumu-lació d'aquests contaminants en zones de pesca i aqüicultura pugui tenir per a la salut humana.

La contaminació per microplàstics està considerada un dels princi-pals problemes ambientals que amenacen els nostres ecosistemes, principalment, els aquàtics. Els microplàstics són partícules o fila-ments de mida inferior a 5 mm. Poden ser de caràcter "primari" com els que s'utilitzen com a matèria primera per a crear productes (pe-llets), petites partícules emprades en cosmètica i neteja abrasiva o fibres per a usos tèxtils, o de caràcter "secundari", generats de la degradació de plàstics majors.

Fins al moment, els estudis sobre microplàstics han abordat la seva presència en els oceans i mars, i amb s'ha prestat molt poca atenció als rius com una de les fonts principals d'aquests contaminant, co-menta Patrizia Ziveri, coordinadora del grup de recerca. L'estudi, elaborat per científics de l'ICTA-UAB i publicat recentment a la revista Science of the Total Environment, investiga per primera vegada la concentració de microplàstics al delta de l'Ebre en diferents àmbits: les platges del nord del delta, les aigües més superficials i els sedi-ments del llit del delta.

Els resultats de l'estudi posen de manifest que els rius són una de les majors entrades de plàstics als oceans. En particular, estimen que les aigües superficials de l'Ebre aboquen anualment prop de 2.200
milions de microplàstics al Mar Mediterrani. "Les concentracions al

 delta de l'Ebre són mitjanes-baixes quan es comparen amb altres estuaris, però s'ha de tenir en compte que el cabal de l'Ebre està forta-ment regulat per les preses de Riba-roja i Mequinenza que podrien estar actuant com un primer filtre per a aquests contaminants reduint així la quantitat de microplàstics que arriben al delta", explica la inves-tigadora de l'ICTA-UAB, Laura Simón. Consideren que l'abundància de microplàstics és encara més gran en rius amb zones urbanes pròximes i amb una pressió humana més elevada que al delta de l'Ebre.

En l'estudi, els valors obtinguts en els sediments de la llera són entre 3 i 6 vegades més grans que els trobats a les platges del delta, que haurien estat distribuïts pels corrents. "Aquesta concentració s'explica per la influència de la falca salina -espai de separació entre l'aigua dolça i salada- on la velocitat és més baixa i hi ha un major temps de retenció", afegeix l'investigador Michaël Grelaud.

En conjunt, el 70% dels microplàstics trobats al delta de l'Ebre es corresponen amb fibres sintètiques, seguit de fragments de plàstics i films. La quantitat de fibres abocades a la Mediterrània cada any equi-valdria a 600 quilòmetres de longitud. "La majoria arriben a la llera del riu a través de les canalitzacions municipals i les plantes de tractament procedents del rentat domèstic i industrial de peces de roba, cadascu-na de les quals perd unes 2.000 fibres en cada rentat. Les plantes de tractament no són capaces d'eliminar íntegrament aquestes fibres tèxtils", indica Simón.

Els investigadors destaquen la gran potencialitat dels deltes i estuaris per acumular microplàstics, que són alhora grans acumuladors de tòxics. La transició entre aigua dolça i marina fa que aquests ecosiste-mes oberts siguin de gran rellevància per calcular els fluxos de micro-plàstics que arriben als sistemes marins utilitzant els rius com a corre-dors, comenta l'investigador Jordi Garcia-Orellana. Els autors reconei-xen la necessitat de seguir investigant els temps de residència dels microplàstics en les diferents zones i avaluar el risc que suposa la seva existència per als organismes aquàtics i, per extensió, per a la salut humana.

(ictaweb.uab.cat) 4 juliolLas aplicaciones del
Sincrotrón Alba
en la industria de polímeros
 

La infraestructura científica de tercera generación situada en Cerdanyola del Vallès (Barcelona) es un complejo de acelera-dores de electrones para producir luz de sincrotrón, que permite visualizar la estructura atómica y molecular de los materiales y estudiar sus propiedades.


El desarrollo en la ciencia y tecnología de polímeros ha facilitado nuestras vidas y ha sido uno de los motores del desarrollo de la sociedad actual. Desde la ropa que vestimos a diario hasta infra-estructuras industriales, los polímeros conforman numerosos materiales usados cotidianamente. La gran versatilidad de los polímeros viene en gran medida caracterizada por su estructura interna: los monómeros que lo conforman, su peso molecular y su grado de reticulación.

Las técnicas de luz de sincrotrón permiten la caracterización detallada a nivel molecular de su estructura, para predecir si un determinado producto va a tener el comportamiento deseado o incluso para el diseño de materiales más duraderos o con determinadas propiedades. Sin duda, el siglo XXI presenta nuevos retos en cuanto a la mejora de las propiedades de los polímeros así como su reciclaje y biodegradabilidad en los cuales las tecnologías avanzadas del Sincrotrón ALBA pueden ser de gran beneficio.

 

 

Así que con el fin de conocer las aplicaciones de las técnicas de sincrotrón para mejorar las propiedades de polímeros (plásticos, adhesivos, textiles, revestimientos, envases, biomedicina, materiales para impresión 3D, etc.), el Sincrotrón ha organizado un taller dirigido a empresas de fabricantes o consumidoras de este mate-rial.

 

Las diferentes presentaciones del personal científico del ALBA han mostrado a los asistentes las diferentes aplicaciones de las técnicas de vanguarda que permiten obtener información a nivel nanos-cópico de numerosos materiales poliméricos como los plásticos, adhesivos, materiales para impresión 3D y biomedicina.

Entre ellas, la microespectroscopia de infrarrojo que permite caracterizar los materiales y también calentarlos y/o estirarlos para ver sus modificaciones y la orientación de sus moléculas; la espectroscopia de absorción de rayos X o la dispersión de rayos X, que pro-porciona información de la estructura de los polímeros así como la ordenación de sus fibras, cosa que permite poder mejorar sus propiedades mecánicas.

 

(3dprintingdesign.es)  2 juliolUn videojuego para salvar el fondo marino se inspira en la Costa Brava 
El jugador encarna a una corriente marina que transporta energía para curar los corales del fondo del mar. El desarrollador de videojuegos Carlos Coronado (Cerdanyola del Vallès, 27 años) viajó en velero durante 11 días desde Sant Andreu de Llavaneres hasta Cadaqués para crear Koral, título disponible para Nintendo Switch. Lo hizo junto a un equipo de ocho personas y, navegando, crearon la primera versión del videojuego. Una vez en el Cap de Creus, se sumergieron todos a 45 metros. Lo que vieron durante el viaje quedó reflejado en varias siluetas dibujadas en una libreta. Sirvieron de inspiración para el diseño artístico de Koral, un trabajo en el que Coronado, cuya pasión es "viajar para bucear", ha querido transmitir su preocupación por el estado de la costa y el fondo marino.

"En todos mis videojuegos sale el mar de alguna forma u otra, es una pasión que tengo desde pequeño", cuenta Coronado, que pese a su juventud ya es autor de varios videojuegos y profesor en la escuela ENTI de la Universidad de Barcelona (UB). "Los desarrolladores pasamos mucho tiempo en la oficina; en el mar las condiciones de trabajo fueron de más calidad", comenta. El viaje lo montó él mismo e invitó a profesionales de empresas como King y de la Asociación Española de Videojuegos (AEVI).

"Uno de los niveles recrea la posidonia de Portlligat, a 50 metros de la casa de Dalí", destaca Coronado. Dice que le hizo mucha ilusión ver que las boyas de la zona no estaban ancladas en grandes bloques de hormigón —que aplastan la posidonia— sino que tenían "anclajes ecológicos", con dos puntos de contacto con el fondo marino y una
 

viga. Koral consiste en resolver una serie de puzles para devolver la vida a los arrecifes de 15 sistemas ecológicos marinos. Hay niveles inspirados en Indonesia, Tenerife y Filipinas.

Los jugadores de Koral se encuentran con información que explica las consecuencias de actos como la pesca con dinamita o la mala gestión de los residuos. Como profesor de alumnos aún más jóvenes que él, Coronado celebra que actualmente estamos ante "la primera generación que es más consciente sobre el cambio climático". Koral ilumina con un halo de luz la oscuridad que la huella humana ha dejado en el mar. Coronado busca que lo que es relativamente fácil en su mundo virtual sirva para reforzar el compromiso ecológico en el mundo real. JORDI PUEYO BUSQUETS

(elpais.com) 3 juliol
   Ripollet municipalitza
les escoles bressol i la neteja d’edificis municipals
 
Des d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Ripollet ha recuperat la ges-tió de les escoles bressol i del servei de neteja dels edificis munici-pals, totes dues externalitzades fins al moment. Però el Consistori, governat per Ara Decidim Ripollet (que agrupa Podem, comuns i la CUP), té previst continuar amb les municipalitzacions durant l'actual mandat i assumir la gestió de l'aigua i l'atenció social domiciliària.

Amb aquesta gestió directa l’Ajuntament pretén "millorar la qualitat, la transparència i garantir els drets laborals, així com enfortir els serveis municipals", assegura la primera tinent d'alcalde d’Economia i Muni-cipalització, Pilar Castillejo. Així mateix, la regidora defensa que "en comptes d'obtenir beneficis a través d'aquests serveis, com passa amb la privatització, aquests guanys es reinvertiran en els mateixos serveis".

La municipalització de les escoles bressol va ser aprovada pel ple municipal el 2018, però no es farà efectiva fins aquest 1 de juliol. La mesura afecta els dos centres infantils del municipi: La Verema i La Rodeta del Molí. L’Ajuntament ha subrogat un total de 20  treballado-res i ha assegurat que els mantindrà les condicions laborals.


 Castillejo assegura que el propòsit de la municipalització de les esco-les bressol és “garantir el servei educatiu en aquests centres i no ac -tuar per motius econòmics”.

Uns dies abans, el 25 de juny, l’Ajuntament també va assumir el servei de neteja dels edificis municipals, una mesura que havia estat aprova-da pel ple el juny de 2017, coincidint amb la creació de l'empresa municipal Genera. En aquest cas el Consistori també ha subrogat el 100 % de la seva plantilla, composta per 40 treballadores. Castillejo afirma que en breu “es durà a terme un procés de negociació sindical per millorar les seves condicions, tant en qüestió de sou com social”, ja que “és un sector precaritzat”, afegeix.

Durant el mandat actual, l'equip de Govern posa el focus a recuperar la gestió de l'aigua. Aquesta iniciativa ja va ser posada sobre la taula el 2016, encara que no va prosperar a causa de la falta de suports en el ple, ja que llavors Ara Decidim Ripollet només tenia nou regidors d'un total de 21. Ara en té un de més i espera aconseguir sumar amb altres forces per dur a terme la municipalització de l'aigua, així com dels serveis d'atenció social domiciliària.  Laura Morales

(cat.elpais.com)   30 junyPropera visita
al Sincrotró Alba
 

Espai de demostracions realitzades pel personal voluntari el passat 29 de juny  (Autor: Pepo Segura)
El Sincrotró ALBA posa en marxa un programa de divulgació científica a través de la seva Unitat de Cultura Científica (UCC + i), que inclou la jornada de portes obertes, el programa de visites guiades i el progra-ma per a alumnes de primària Missió ALBA.

 Al llarg de l'any, rep a més de 6.500 persones a les seves instal·la-cions.

El proper 11 d'octubre de 9:30 a 14 hores es durà a terme l'esdeve-niment de visites per a estudiants de batxillerat i 4t d'ESO.

Un total de 150 estudiants podran visitar la instal·lació.
 La UAB millora cinc posicions en el rànquing QS 
 
La Universitat Autònoma de Barcelona ha millorat la seva posició en el QS World University Rankings 2020 i se situa com la 188 del món i la segona de l’Estat.


Els resultats de la nova edició 2020 dels QS World University Ran-kings situen la UAB en la posició 188 del món. La Universitat està consolidada entre les 200 millors del món després de tres anys de millora continuada tot ocupant les posicions 195, 193 i 188 en aquests darrers tres anys. El rànquing QS avalua 1.620 universitats de tot el món i situa la UAB entre les 17,6% millors del món, la millor posició en percentil mai assolida per la UAB en el QS.

En l’àmbit estatal, la UAB ocupa la segona entre les 28 universitats espanyoles analitzades per QS per darrere de la Universitat de Barcelona, en la 165. Segueixen la UAB la Universidad Autónoma de Madrid, en la posició 192, i la Complutense en la 212.

El rànquing QS es basa en quatre pilars, la investigació, la docència, l'empleabilitat i la internacionalització, així com en sis indicadors: la reputació acadèmica, la reputació entre les empreses, la ràtio d'estu-

diants per professor, les citacions, la internacionalització i la ràtio d'estudiants internacionals.

Entre aquests indicadors, la UAB destaca en reputació acadèmica, amb la posició 115 mundial, i en les citacions dels articles científics per investigador, amb la posició 183, millorant en 106 posicions respecte l’edició anterior. També millora en la reputació de la Universi-tat entre les empreses (posició 248, respecte la posició 261 de l’any passat), i en professorat internacional (posició 455 respecte la posició 474 de l’edició anterior).

L’informe que facilita QS sobre cada universitat mostra com la produc-ció científica de la UAB al llarg del període 2013-2017 ha estat de 20.460 articles, amb un nombre de citacions total de 227.895, que correspon a 142.783 citacions normalitzades tenint en compte el pes de cada disciplina en cada país. La UAB comptabilitza 80,6 citacions per investigador, molt per sobre de les 37,0 de la mitjana global.

(uab.cat) 
 


Cuatro universidades catalanas, seleccionadas
para participar en alianzas
de campus europeos. 
 
La UB, UAB, UPC y UPF ven un reto y gran oportunidad en las alianzas

La Comisión Europea (CE) ha anunciado este miércoles las instituciones de educación superior que participarán en las primeras alianzas entre universidades europeas, entre las que han sido seleccionadas 11 españolas para conformar campus interuniver-sitarios, cuatro de ellas catalanas: la de Barcelona (UB), la Autònoma de Barcelona (UAB), la Pompeu Fabra (UPF) y la Politècnica de Catalunya (UPC).

Completan los 11 centros la Universidad Complutense de Madrid, la Universidad de Granada, la Autónoma de Madrid, la Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir, la Universidad de Valencia, la de Cádiz y la Carlos III de Madrid.

Según ha explicado la CE, "estas alianzas mejorarán la calidad y el atractivo de la educación superior europea y estimularán la cooperación entre las instituciones, sus estudiantes y su personal".

Los 17 consorcios contarán con 85 millones de euros (cinco millones cada uno de ellos), y se han presentado 54 propuestas de alianzas formadas por distintas universidades europeas.

Tras una evaluación realizada por 26 expertos externos independientes, incluidos rectores, profesores e investigadores, se han seleccionado un total de 17, que representan a 114 instituciones de educación superior de 24 Estados miembros.

De este modo, la Comisión ha detallado que se trata de alianzas transnacionales de universidades en toda la Unión Europea que "comparten una estrategia a largo plazo y promueven los valores e identidad europeos".

Asimismo, ha aclarado que el objetivo de esta iniciativa es "aumentar significativamente la movilidad de los estudiantes y el personal universitario y mejorar la calidad, la inclusión y la competitividad de la educación superior europea".

El comisario de Educación, Cultura, Juventud y Deporte, Tibor Navracsics, se ha mostrado "encantado" de ver la "ambición" de las instituciones educativas participantes que, a su juicio, servirán de "modelo" para otras universidades de la Unión Europea.

Además, ha señalado que cree que esta iniciativa será "un verdadero motor" del desarrollo de la educación superior en Europa.

CUATRO UNIVERSIDADES CATALANAS

La consellera de Empresa y Conocimiento de la Generalitat, Àngels Chacón, ha celebrado en un tuit recogido por Europa Press que cuatro universidades catalanas hayan sido seleccionadas: "Un reconoci-miento al sistema universitario catalán".

La UB integra CHARM European University con el Trinity College de Dublin, la universidad de Montpellier, la de Utrecht y la Eotvos Lorand Tudomanyegyetem húngara, y su rector, Joan Elias, ha dicho en un tuit recogido por Europa Press que ahora toca "responder a este gran reto"

La UAB forma parte del European Consortium of Innovative Universities (ECIU), junto a la Alboorg University, Aveiro, Hamburgo, Dublin City, Linköping, Kaunas, Nottingham, Stavenger y Twente, y la rectora, Margarita Arboix, ha considerado que participar en esta iniciativa "conecta con el ADN innovador" de la UAB.

La Politécnica de Catalunya se integra en la red University Network for Innovation, Technology and Engineering (Unite!) con el Instituto Superior Técnico de Lisboa, la Politécnica de Grenoble, la de Turín, Darmstadt, el Royal Institute of Technology de Estocolmo y la Aalto University, y su rector, Francesc Torres, ha destacado que es una "gran oportunidad para crear una universidad paneuropea".

La UPF es miembro de Eutopia, junto a la Universidad Paris Seine, Vrije de Bruselas, Warkick, Ljubljana y Goteborg, y para el rector, Jaume Casals, es "una gran oportunidad para erradicar las barreras universitarias". (EUROPA PRESS)
(lavanguardia.com) 16 juny 
 La Academia del Cine Catalán ha nombrado sus nuevos Miembros de Honor 
La Casa Alegre de Sagrera, en la ciudad de Terrassa, acogió ayer el acto de nombramiento de los Miembros de Honor 2019 de la Acade-mia catalana. Recogieron sus Petit Gaudí, en reconocimiento a sus carreras, el cineasta Jordi Cadena, las actrices Carme Elias y Assumpta Serna, el exhibidor Pere Sallent, el gestor cultural Hermann Bonnín y la montadora Elena Jaumandreu.

La Academia del Cine Catalán ha llevado a Terrassa este acto en reconocimiento por su distinción por la UNESCO como ciudad creativa en el ámbito cinematográfico. Es la única ciudad en España que tiene ese reconocimiento y únicamente 12 ciudades de todo el mundo.

La gala, presentada por Elisenda Pineda, ha dispuesto actuaciones musicales y ha contado con personalidades como el alcalde de Terrassa M. Jordi Ballart; la Concejala de Cultura y actriz María Rosa Boladeras; Nuria Lomas y Òscar Pascual, gerente y coordinador respectivamente del Área de Cultura, Educación y Deportes de la Diputación de Barcelona; Iolanda Batallé, directora del Instituto Ramon Llull; Francisco Vargas, director del Área de Audiovisuales del ICEC; Mónica Arús, gerente del Área de Recursos del ICEC; y Àlex Casanovas, presidente de la Asociación de Actores y Directores Profesionales de Cataluña.

Assumpta Serna ha sido la primera persona en subir al escenario a por su Petit Gaudí, presentada por Joan Lluís Bozzo, con quien com-

partió los primeros años de la compañía Dagoll Dagom, en 1978, durante su exitoso montaje Antaviana. Serna ha trabajado con directores como Carlos Saura, Pedro Almodóvar o Bigas Luna, y ha tenido una trayectoria internacional en películas como Orquídea salvaje y Las cien y una noches o series como Crime Stories y Falcon Crest. Actualmente, combina la interpretación con la docencia en el Centro Profesional de la Fundación First Team.

El mundo de la exhibición también ha contado con su reconocimien-to para el empresario cerdañolense Pere Sallent. El actor Octavi Pujadas, también del mismo municipio, ha hecho la introducción, destacando que Sallent inauguró en 1944 el primer cine en Cerdanyola, el Kursaal, propiedad de sus abuelos. Posteriormente, Pere Sallent lo convertiría en una de las primeras multisalas del país. En 2010 abriría el complejo Hoja Cines en Cornellà (hoy Kinépolis), multisala líder en el país en número de espectadores y referente mundial de sonido.

El acto en Casa Alegre de Sagrera (Terrassa) fue presentado por Elisenda Pineda.

(cineytele.com) 27 juny

Texto completo
Puedes ver el vídeo del acto a través de este enlace. (triga una miqueta)Així tenim la plantilla del Cerdanyola FC 
 Horaris piscines 
 
 

Bosc Tancat


Quatre piscines. Horari de 10 a 10 hores. Fins el 8 de setembre.

El Turonet 

Dues piscines. Horari de 10:30 a 19:30 hores . Fins l'1 de setembre

Montflorit

Divendres 21 , portes obertes. Dissabte 22 apertura oficial temporada
Horari de 11 a 19 hores. Fins l'1 de setembreEstructura organitzativa de l’Ajuntament per al mandat 2019-2023 
Dissabte dia 22

Paisatges amb sabor d'aquí: Agroecologia de muntanya


 Es pot agafar el cabàs i anar a fer un passeig entre boscos fins arribar a la Rural de Collserola, a Valldoreix, una petita explotació agrícola en una fondalada oberta que propicia un microclima on espècies forestals i d’altres espais més oberts conviuen en harmonia.
Es farà una visita a aquesta finca on trobarse productes de l’horta marca de garantia Collserola, que es tindrà a l’abast al seu mercat dels dissabtes.

A càrrec de Pilar Herrero, biòloga i educadora ambiental.

Cal inscripció prèvia a partir de 18 anys.
L'inscripció el Centre d'Informació del Parc, telefons 932 803 552
Lloc : Consultar al inscriure's
Activitat gratuïta. Places limitadesCarles Cordón, nou alcalde de Cerdanyola del Vallès 
Avui dissabte (15-6-2019) l'alcaldia de Cerdanyola del Vallès ha can-viat de color sent el cap de llista pel PSC, Carles Cordón Núñez, el nou inquilí del nostre ajuntament.

Nascut a Sabadell el 1984 als seus 34 anys es converteix en l'alcal
-de més jove que hi haurà dirigit el destí de Cerdanyola.

De professió arquitecte superior ostenta el Postgrau en Comunicació i Lideratge per a la Gestió Política, Escola Postgrau-UAB.

Inicia
el seu historial polític com afiliat a la JSC i el PSC de Cerdan-yola el 2006; Secretari d'Organització de la JSC Cerdanyola entre 2009 i 2012; Secretari d'Acció política de la JSC Vallès Occidenta durant el període: 2012-2015 i Secretari d'Organització del PSC des de 2012.
Activitats Xiscnèfils


  
Nou Consistori 2019 


Font : Cerdanyola al Dia  -  29 maig
Eleccions municipals Cerdanyola del Vallès 2019
 


Font : lavanguardia.com
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.

L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa 15 anys el Dia Mundial del Donant de Sang.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.

Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
Visita de la Unitat Movil del Banc de Sang
   Cerdanyola del Vallès

    
De 10 a 14 hores

En Avinguda Canaletes entre els carrers
Gatosa i PedreraL'Auca de Cerdanyola al 1933 
 
   
   
   
Font : Arxiu Jaume Mimó   Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Un monòlit recorda les víctimes de l'amiant a Cerdanyola i Ripollet


 
 
 
 Març 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             Gaudir de Collserola en bicicleta.
Recórrer els camins de Collserola en bicicleta ens permet, en poc temps, descobrir diferents hàbitats naturals i gaudir-ne dels contrastos. 
El Parc Natural de Collserola acull milions devisitants a l’any. Segons les dades de l’últim estudi de freqüentació, elaborat al terme munici-pal de Barcelona, el Parc rep gairebé 4.500.000 visites anuals, de les quals més d’un milió i mig circulen en bicicleta.

La normativa sobre l’ús de la bicicleta al Parc, vigent des de l’any 2000, en regula la velocitat i els espais per on es pot circular.

L’important volum de ciclistes i la constatació, d’una banda, del desco-neixement d’aquesta regulació, i de l’altra, del seu incompliment cons-cient per una part d’aquest col·lectiu, han fet necessari iniciar noves accions encaminades a millorar la informació i la implementació d’un marc sancionador.

Un dels primers resultats és el mapa d’ús ciclista del Parc, que recull tots els camins i les pistes aptes per a l’ús ciclista (més de 250 km), a més de les carreteres i carrers pavimentats de les zones urbanitzades a l’interior i a la perifèria del Parc. Aquest mapa s’amplia amb 70 km respecte de la versió anterior, publicada a la Guia BTT del Parc de Collserola (actualment exhaurida). El nou mapa està disponible al web del Parc i es pot visualitzar mitjançant el visor de mapes ArcGIS Online o bé descarregar en format PDF.

El plànol s’ha elaborat tenint en compte les zones d’especial protecció del Parc, les reserves naturals parcials de la Rierada-Can Balasc i de
la Font Groga, així com altres espais d’especial interès. La major part dels camins que incorpora són els que componen la Xarxa de Preven-ció d’Incendis del Parc. Aquesta xarxa està marcada amb unes pla-ques vermelles que incorporen un codi de lletres i números blancs, i té un pla de manteniment per tal que els camins estiguin sempre opera-tius per als vehicles de prevenció d’incendis.

La publicació del mapa forma part de les accions complementàries de la implantació de la nova regulació de l’ús de la bicicleta al Parc.
 Aquesta regulació incorpora un marc sancionador que els diferents ajuntaments amb territori a Collserola estan en procés de tramitar i aprovar per incloure-la en les seves ordenances. Els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Molins de Rei són els primers que han forma-litzat els tràmits. Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat han apro-vat inicialment la proposta, i a la resta d’ajuntaments la tramitació encara està pendent.

Tota la informació sobre la circulació en bicicleta al Parc (normativa, recomanacions, itineraris...) queda recollida al nou espai web sobre la bicicleta al Parc. Per donar a conèixer els antecedents, la motivació i la finalitat d’aquesta nova regulació, així com les actuacions dutes a terme en els últims anys, també hi ha disponible un comunicat elaborat des dels Serveis Tècnics.

(Parc Natural de Collserola)


Calendari laboral del 2019
a Catalunya 
Aquests són els 12 festius del calendari laboral del 2019 per a tot Catalunya aprovats pel CRL:

   1 de gener: Any Nou
19 d'abril: Divendres Sant
22 d'abril: Dilluns de Pasqua
   1 de maig: Dia del Treballador
24 de juny: Sant Joan
15 d'agost: Assumpció de la Mare de Déu
11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya
12 d'octubre: Festa Nacional d'Espanya
   1 de novembre: Tots Sants
   6 de desembre: Dia de la Constitució
25 de desembre: Nadal
26 de desembre: Sant Esteve

El calendari laboral de l'any 2019 a Catalunya tindrà 14 festius. A les 12 dates previstes pel Consell de Relacions Laborals (CRL), els ajuntaments afegiran dues festes locals, retribuïdes i no recuperables.

El nou conseller d'Empresa i Ocupació, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va presidir el 25 de juliol del 2018 el primer ple de l'any del Consell de Relacions Laborals, en el qual es va aprovar el calendari de festes laborals del 2019.

Els integrants del Consell (Govern de la Generalitat i les organitza-cions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya) van donar la seva conformitat.

(elperiodico.com)


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


Calendaris
esports Cerdanyola


 
 
Lliga Nacional Catalana Grup B 
Hoquei - Calendari

Lliga Nacional Catalana (F)
Hoquei - Calendari
 

Futbol Tercera Divisió Grup 5
Calendari


Basquet Categoría: Lliga femeniba. Grup: "A"
Calendari
 


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.
La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.
   


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2019 
 
 
DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT
DE CATALUNYA
Festes generals i locals de Catalunya

Per a l’any 2018: 
     1/1 Cap d'Any
     6/1 Reis
  30/3 Divendres Sant
    2/4 Dilluns de Pasqua Florida
    1/5 Festa del Treball
    7/5 FESTA LOCAL
  15/8 L'Assumpció
  11/9 Diada Nacional de Catalunya
12/10 Festa Nacional d'Espanya
  1/11 Tots Sants
12/11 FESTA LOCAL
  6/12 Dia de la Constitució
  8/12 La Immaculada
25/12 Nadal
26/12 Sant Esteve
 


HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET   NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900

Passseig de Cordelles al voltant de 1900
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 
 
 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 
 


Agenda PolíticaSetembre

Dilluns dia 2 a les 9:30 h. : Reunió amb el director del Centre Direc-cional. Reunió de treball periòdica. A l' Alcaldia - Amb Sr. Carlos Cordón Núñez
Dilluns dia 2 a les 13 h. : Reunió amb la gerent de l'Àmbit Metro-polità Nord de Barcelona. A l' Alcaldia - Amb Sr. Carlos Cordón i Sra. Carme Arché
Dimarts dia 3 a les 12 h.: Reunió amb el secretari general del CE-COT. A l'Alcaldia. - Amb Sr. Carlos Cordón , Sra. Maria Eulàlia Mimó
Dimecres dia 4 a les 10:30 h.: Reunió amb el delegat de la Congregació Testimonis de Jehovà. A l'Alcaldia. - Amb Sr. Carlos Cordón
Dimecres dia 4 a les 12 h.: Reunió amb la Cooperativa Sènior 50-70. A l'Alcaldia. - Amb Sr. Carlos, Sra. Maria Eulàlia Mimó
Dimecres dia 4 a les 17 h.: Taula de Qualitat de l'Aire de la Conurba-ció de Barcelona - Amb Sr. Carlos Cordón Núñez , Sra. Maria Eulàlia Mimó Viader
Dijous dia 5 a les 9:30 h. : Reunió de la Comissió delegada del Centre Direccional. Reunió periòdica. Al Parc de l'Alba - Amb Sra. Maria Eulàlia Mimó
Dijous dia 5 a les 10 h. : Reunió amb l'entitat Amics de Mossén Rosell Menjador Solidari. A l'Alcaldia - Amb Sr. Carlos Cordón Núñez , Sra. Josefa Rivera Dueñas
Dijous dia 5 a les 18 h. : Assistència a l'acte de commemoració del 40è aniversari dels FGC. Al Palau de la Generalitat de Catalunya - Amb Sr. Carlos Cordón , Sra. Maria Eulàlia Mimó
Divendres dia 6 a les 9 h.: Junta de Govern Local. Reunió periòdica setmanal. A l'Alcaldia - Amb Sr. Carlos Cordón, Sr. David González , Sr. Javier Sánchez, Sr. Óscar Pons, Sr. Víctor Francos, Sra. Carme Arché, Sra. Gloria Urbano, Sra. Josefa Rivera, Sra. Maria Eulàlia Mimó.
Divendres dia 6 a les 9:30 h. : Acte d'inici del Curs Escolar 2019/2020. De de 9.30 a 11 h. Al Teatre Ateneu - Amb Sr. Carlos Cordón Núñez , Sr. David González Chanca
Divendres dia 6 a les 12 h. : Recepció als participants internacionals Projecte Parent STEM. A l'Alcaldia - Amb Sr. Carlos Cordón Núñez , Sr. David González Chanca
Divendres dia 6 a les 13 h. : Reunió de grup de Govern. A l'Alcaldia - Amb Il·lm. Sr. Carlos Cordón Núñez , Sr. David González Chanca, Sr. Javier Sánchez Miras, Sr. Óscar Pons Cárceles, Sr. Víctor Francos Díaz, Sra. Carme Arché Ametller, Sra. Gloria Urbano Jiménez, Sra. Josefa Rivera Dueñas, Sra. Maria Eulàlia Mimó ViaderJunta de Govern

Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Josefa Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
Víctor Francos Díaz - 2a. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3a. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Gloria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
 
 


Properes activitats
 
Setembre - Desembre

 
Dimecres 18 de setembre a les 19 h. Catè amb Lletres a la sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola, amb Jaume Funes, per presentar el seu últim llibre "Estima'm quan menys ho mereixi... per-què és quan més ho necessito" (Columna Edicions). Una guia per a pares i mestres d’adolescents de la mà d’un dels màxims experts a Catalunya.
28-28 i 29 de setembre : III Tast de Cuina Mediterrànea. A la Plaça
de l'Abat Oliba
 
Dijous 17 d'octubre a les 19 h. Catè amb Lletres a la sala Enric Granados en la Biblioteca Central de Cerdanyola on Maria Carme Roca parlarà de la seva última novel·la El Far (Columna Edicions). Un viatge d’emocions en el temps i en l’espai que ens descobreix un dels indrets més desconeguts i interessants del nostre país: el far de l’illa de Buda. Premi Prudenci Bertrana de novel·la.
 
Dijous 14 de novembre a les 19 h. Catè amb Lletres a la sala Enric Granados en la Biblioteca Central de Cerdanyola amb la presència de Marc Artigau, qui presentarà "La Vigília" (Ediciones Destino).
Un dia pot començar feliç i acabar en tragèdia. Aquest és el punt de partida de La vigília, la darrera novel·la de Marc Artigau, premiada amb el 51è ​Premi Josep Pla 2019.
 
Dijous 12 de desembre a les 19 h. Cafè amb Lletres a la sala Enric Granados en la Biblioteca Central de Cerdanyola on María Barbal presentarà el seu llibre "A l'amic escocès" (Columna Edicions). Maria Barbal torna a les llibreries amb l'obra 'A l'amic escocès' (Columna), una història sobre l'amistat entre un jove del Pallars anomenat Benet Enrich, nascut l'any 1913, i en George, un escocès que s'apunta a les brigades internacionals perquè combrega amb el comunisme i fuig de la tirania del pare.
 
 CINEFÒRUM : "Sessions de Xiscnèfils amb la projecció de pel·lícules en VO" - Més info http://www.xisc.org/ Hora: 21:30 h. Lloc: Teatre Ateneu Organitza: Xiscnèfils
 
Jam Session al Bar de l'Ateneu
Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa. 
 
La Marea Pensionista de Cerdanyola del Vallès, Cada dissabte a les 11 h. el col·lectiu convoca  concentracións davant de l'Ajunta-ment de Cerdanyola, per reclamar una actualització de les pensions en funció de l'IPC. 

 
 


Activitats estables

 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 €  -   Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

La feixa dels ocells. Tots els diumenges. Activitat d’observació d'aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA Fins el 24 de febrer Horari de 10.30 a 13.30 h.

Jugateca ambiental. Tots els diumenges. Activitats familiars Parc del Turonet Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 24 febrer al 9 de juny

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Del 2 al 10 de setembre  Contes al jardí.  Casals d’estiu que tenen com a eix temàtic els contes des de qualsevol punt de vista: històries orals, contes tradicionals i moderns, els personatges, els llibres, etc. Per a nens i nenes de 4 a 10 anys. Museu Ca n’Ortadó (Plaça de Sant Ramon, 23-24) Preu: 70 €  (*)


(*) Horari: de 9 a 13 h. Servei de acollida : 8 a 9 h. i de 13 a 15 h.
     Informació i inscripción a partir de 7 de maig al 935 804 500
     museucanoliver@cerdanyola.catEXPOSICIONS 


Fins al 31 d'agost. 1939. L'abans i el després - Gratuit. Horari: dimarts a dissabte de 17 a 20 h. diumenges i festius d’11 a 14 h.

Fins al 31 d'agost. DE PARÍS A NOVA YORK. Gravats col.lecció gelonch Viladegut. Al MAC.- Horari: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h.; diumenges i festius d’11 a 14 h. Gratuït. Tots els públics.

Fins al 31 d'agost. Maiden. Dones vistes per dones - Horari: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. - diumenges i festius d’11 a 14 h. - Gratuït. Tots els públics.Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS
De l'1 d'Octubre al 31 de Març :
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20h

Tancat:
25 i 26 de Desembre, 1 i 6 de Gener i 1 de Maig
 
 AGOST - DESEMBRE 

Primer diumenge de mes, 12 h.
: Ca n'Oliver, un poblat ibèric laietà .Jornada de Portes Obertes al Museu i visita guiada al jaciment

Segon diumenge de mes 12 h : Cerdanyola, terra d’ibers. Visita guiada a l’exposició permanent. Gratuïta amb l’entrada. Activitat per a majors de 10 anys. Visites : Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h. Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h. Tancat 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener

Diumenge 15 setembre de 9 a 14 h. : Un poblat ibèric al costat del mar. Visita als jaciments ibèrics de Lloret de Mar. Inscripcions a partir del 2 de setembre al 935 804 500 - Activitat pera majors de 10 anys

Dissabte 5 i diumenge 6 d'octubre : XIX Cap de Setmana Ibèric:
La casa, un espai per viure i treballar Jornada de Portes Obertes, tallers, demostracions i visites relacionades amb la casa ibèrica -
Per atots els públics.

Jornades europees de patrimoni del 11 al 13 d'octubre
Ca n'Oliver, un poblat ibèric laietà Jornada de Portes Obertes

Diumenge 13 d'octubre a les 12:00 h. Cerdanyola, terra d'ibers Visita guiada al museu - Activitat pera majors de 10 anys

Diumenge 17 de novembre a les 11:30 h. : El teu nom com en un manuscrit . Taller d’escriptura medieval  - Activitat per atots els públics

Diumenge 15 desembre a les 11:30 h. : Jocs i joguines a l'antiguitat . Taller per fer i jugar amb joguines antigues - Activitat
per atots els públics


 

                  EXPOSICIONS A CA N'OLIVER


5 de setembre al 15 de desembre : Ramon Llull i l'encontre entre cultures

Fins al 01/12/2019. :
"Jornada de Portes Obertes al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver" - Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n'Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l'exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica on els objectes, els interactius i les imatges s'intercalen per presentar un món que va desaparèixer fa més de 2000 anys.
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals. De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica.Activitats a l'ATENEU

 
Divendres, 18 d'octubre de 2019 a les 21:00 h.
Teatre : "NENES I NENS" de Dennis Kellyi - Dirigit per Joel Joan - Intèrpret: Anna Sahun
Al Teatre de l'Ateneu, carrer de la Indústria, 38-40 - Durada: 1 h 30 min

Descrpció : Ella és una dona emprenedora, valenta, que no acota el cap davant les adversitats. Està casada amb un paio espavilat amb qui ha acabat tenint dos lls. La gran vol jugar a arquitectes i construeix edi cis de fang, son germà els bombardeja perquè “s’hi han amagat els terroristes”. Ser una bona mare pot resultar frustrant. Ser una dona emprenedora, també. Però el més frustrant de tot és descobrir, massa tard, que l’home de qui et vas enamorar és l’home equivocat.


Divendres, 15 de novembre de 2019 a les 21:00 h.
Teatre "LA DANSA DE LA VENJANÇA " - Autor: Direcció: Jordi Casanovas; Text: Pere Riera

DescripcióUna parella se separa després d’anys de matrimoni. El divorci els obliga a resoldre com s’han de repartir les hores d’un fill menor d’edat. Han fet un pacte. Han arribat amb serenor fins aquest pacte. Però avui,
a la casa on havien fundat la seva història en comú i tot just quan ja s’anaven a acomiadar sense deixar més víctimes pel camí, el pacte es trenca i alguna cosa esclata.
Intèrprets: Pablo Derqui i Laia Marull.

Divendres, 13 de desembre de 2019 a les 21:00 h.
Teatre : "LAPÒNIA" de Cristina Clemente i Marc Angelet
Intèrprets: Roger Coma, Meritxell Huertas, Meritxell Calvo i Manel Sans
Al Teatre de l'Ateneu - Carrer de la Indústria, 38-40 (Cerdanyola del Vallès) - Durada: 75 minuts

Descripció : Una comèdia sobre les mentides, les il·lusions i l’educació que rebem des de ben petits.
Dues famílies es troben a Lapònia per celebrar la nit de Nadal i esperar l’arribada del Pare Noël, però una de les criatures explica a l’altre que aquest home amb barba blanca no existeix i que és un personatge de mentida que utilitzen els pares per fer xantatge als fills. El que havia de ser una vetllada de festa i il·lusió es convertirà en una batalla entre germanes, parelles i cunyats, d’on hi emergiran mentides, veritats i secrets inconfessables. Lapònia, una comèdia brillant sobre la veritat i la mentida.
 

  Cerdanyola, cultura, natura i patrimoni

 
Diumenge 29 setembre, 9.30 h
Esmorzar de verema Actes diversos al voltant de la vinya i el vi Jardí del Museu Ca n’Ortadó Activitat de pagament amb inscripció Organitza: La Constància

Diumenge 6 octubre, de 10 a 13 h
Festa dels Ocells Activitats de descoberta entorn el món de les aus Organitza: Can Coll CEA

Dimecres 23 octubre, 19 h
No fa gaire temps. Contes d'una guerra. Presentació del llibre a càrrec de l’autor, Carles Morata i de l’Isidre Grau Sala Enric Grana-dos (BCC)

Diumenge 27 octubre, 11.30 h
Sant Marçal, de fortalesa a torre d’estiueig
Visita guiada per a majors de 10 anys Castell de Sant Marçal. Preu: 3,00 euros Inscripcions a partir del 17 d’octubre al 93 580 45 00

Divendres 1, dissabte 2 i diumenge 3 novembre
Obrim per Tots Sants i Difunts Oberta de 10 a 14 h Església Vella de Sant Martí

Diumenge 1 desembre, 11 h
De la masia al poble: la Cerdanyola de Baix.  Itinerari amb testi-monis per la Cerdanyola de Baix, amb refrigeri final - Inici: Antiga Biblioteca Ca n’Altimira Organitza: Òmnium Cultural i La Constància

Dimarts 3 desembre, 19 h
El poble de Cerdanyola va creixent  Xerrada il·lustrada sobre la Cerdanyola de Baix Museu Ca n’Ortadó Organitza: Òmnium Cultural i La Constància

Divendres 20 desembre
XV Camí de Justícia Itinerari nocturn i teatre medieval. Inscripcions: del 12 al 21 de desembre al 93 580 45 00
Museu Ca n’Ortadó-Monestir de Sant Cugat del Vallès
 
Jornades Europees de Patrimoni

Diumenge 13 octubre : "Els temples de la vall de les Feixes". Obert de 10 a 14 h Visites guiades : Ermita de Sta Maria de les Feixes a les 11.00 h. - Església de St Iscle i Sta Victòria a les 12.30 h

Diumenge 13 octubre
"Sant Martí, una església barroca". Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h. a l'Església Vella de Sant Martí

Diumenge 13 octubre
"JEP a Can Coll CEA" - Oberta de 9.30 a 14.30 h. Visites a la masia i a les exposicions
 
La Cerdanyola medieval

Les festes tradicionals del mes de novembre són el testimoni viu de la llarga historia d’una Cerdanyola pagesa. La Festa de Tardor té el seu origen en la celebració de la diada de Sant Martí de Tours, patró de Cerdanyola des de Palta edat mitjana. L’Aplec de Sant Iscle recorda la festivitat d’aquest sant que va ser patró de la parroquia de les Feixes. El Museu d’Història de Cerdanyola us proposa descobrir-ne la historia.

Festa patronal de Sant Martí

Dissabte 9 novembre, 9 h
Sant Martí de Cerdanyola. De Collserola al pla.  Itinerari de descober-ta històrica de la parroquia i de les esglésies de Sant Martí, amb es-morzar peregrí Inscripcions: 93 580 45 00 a partir del 28 d’octubre Activitat per a majors de 12 anys

Diumenge 10 novembre, 11.30 h
Histories i aventures de Sant Martí, patró de Cerdanyola. Conta contes basat en les llegendes de Sant Martí de Tours. Activitat per a tots els públics. Al Jardí del Museu Ca n’Ortadó

Dissabte 16 de novembre, 18 h
La cuina medieval: una cuina de fusió. Taller amb receptes jueves, musulmanes i cristianes. Majors de 14 anys. Al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Aplec de Sant Iscle
Diumenge 17 novembre
Els temples de la vall de les Feixes. Jornada de Portes Obertes.: 10.00 a 14.00 h. Visites guiades : Ermita de Sta Maria de les Feixes a les 11.00 h. - Església de St Iscle i Sta Victòria a les 12.30 h.
 
Activitats estables

Tots els diumenges. Can Coll, un mas al bosc. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

La granja de Can Coll. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,85 €

La Feixa dels Ocells. Activitat d’observació d’aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA
Des del primer diumenge de novembre Horari de 10.30 a 13.30 h

Jugateca ambiental. Activitats familiars Parc del Turonet.
Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 15 de setembre al 24 de novembre


Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 Cerdanyola del Vallès
 
Fins al 31 d'agost. Deco-Rem - Planta 1. Sala petits lectors (BCC) - Hora: Tot el dia - Gratuit Infantil.
Fins al 30 setembre. Concurs Ffotogràfic : "MOSTRA’NS EL TEU ESTIU" Tercera edició. A la Biblioteca Central Cerdanyola. Bases al web de la Biblioteca - Hora: Tot el dia Gratuit. Adults: a partir de 16 anys
 
EXPOSICIONS

Horaris :

Matins : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tardes : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h.
 
 

Activitats a la Sala Enric Granados

 
Horaris MATINS de dimarts a dissabtes de 10:00 a 14:00 h.
              TARDES de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h.

Programació : http://www.bibliotecacerdanyola.cat/events/
 
 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  
 
ESPECIAL ESTIU
Fins al 6 d'octubre de 10 A 13 h. : OBSERVACIÓ DE LA MIGRACIÓ DE LES AUS RAPINYAIRES - CAPS DE SETMANA I FESTIUS. Al turó de la Magarola. Al mirador de la Magarola trobareu ornitòlegs que us ajudaran a identificar àguiles, falcons, arpelles... Podreu reconèixer i diferenciar les siluetes dels ocells que es desplacen cap a terres africanes. Activitat gratuita.

Diumenge 22 de setembre a Can Coll de 11.15 h i 12.30 h. : UNA MASIA AMB MÉS DE 500 ANYS D’HISTÒRIA
Passejada guiada per aquesta antiga masia boscana. Descobrireu com s’ha anat transformant amb el pas del temps tant el mas com els seus entorns propers: els horts la granja, la vinya, etc. I podreu salu-dar al senyor Coll i visitar la fresquera!. Activitat gratuita. Edat reco-manada 8 anys .

Diumenge 29 de setembre de 12 a 13 h. al Centre d'Informació : POESIA AL PARC NATURAL DE COLLSEROLA
Brossa de prop, espectacle escènic a càrrec del clown Marcel Gros, en el marc de l’Any Brossa. Activitat per a tots els públics. Organitzat per la Diputació de Barcelona, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, el MUHBA Vil·la Joana i el Consorci del Parc Natural de Collserola. Activitat gratuita.
 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Un dissabte al mes us proposem una passejada pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc. A càrrec dels Guies del Parc.
Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. Preu :1,80€ - A les 11 h. i 12.30 hLA GRANJA DE CAN COLL

Els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren diferents espais de la granja: la incubadora i els pollets i el tancat dels conills i el dels ànecs. Així com els corrals amb la somera, la truja, la vedella i l’aviram.

Horari: 11:15 h i 12:15 h. Preu: 1,75 € per persona (adults i nens a partir de 3 anys). Cal inscriure’s el mateix dia al taulell d’informació de Can Coll. Places limitades, màxim 25 persones per visita. 

De 13 h a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.  

 
ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552. Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17
 
 
 
VISITES AL CASTELL DE TORRE BARÓ

Obert tots els dies. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 hores ; dissabtes de 10 a 13 h i de 15 a 19 h; diumenges de 10 a 14 hores; Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona. Lat. 41.45184326, long.2.17628893 Visites comentades i activitats per a escoles. Informació i reserves:  castell_torrebaro@bcn.cat
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.
Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al tel 932 803 552
Màxim 25 persones per grup     Preu per grup 109,10 €. 

Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi!
De 10 a 13 h. Mès de 12 anys. Cal inscripció prèvia.

Dissabte 28 de setembre : MAPEIG I CONTROL DE PLANTES EXÒTIQUES
Continuació de la tasca iniciada l’1 de juny de mapeig i control dels diferents focus de plantes exòtiques que hi ha a la zona del Castell de Torre Baró. Coorganitzat amb el Castell de Torre Baró i la Casa de l’Aigua. Cal inscripció prèvia a un dels tres centres.

MANTENIMENT DEL POBLAT IBÈRIC DE CA N'OLIVER
Amb els tècnics d’aquest jaciment arqueològic del Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès farem el manteniment dels diferents espais
del poblat per posar-los a punt, de cara al VXIII Cap de Setmana Ibèric del 6 i 7 d’octubre.
 
 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades.
Preu : 5,15€  
Edat recomanada: + de 12 anys.

Lira ens complau amb la seva melodia
Divendres 20 setembre de 22 a 24 h.
Al Centre d'Informació 

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament. Cal inscripció prèvia.
De 4 a 5 hores de durada. Activitat gratuita. Edat recomanada 7 anys .

DEPANA. CAMINANTS COLLSEROLA
Dimarts 17 de setembre : . Fonts de Collserola

COLLSEROLA VERDA
Diumenge 29 de setembre : La ruta dels maquis

 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Un dissabte al mes us proposem una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació per conèixer els valors del Parc, de la mà d’un delss Guies del Parc.
A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Places limitades, 20 persones per sortida. 
Una de les millors maneres de conèixer i gaudir del Parc és, sens dub-te, la passejada. El ritme de les nostres passes ens permet la desco-berta d’indrets que d’altra manera ens passarien per alt. Així podem reconèixer formes i olors de plantes molts diverses, sons i senyals dels animals que viuen als diferents ambients, fonts amagades als indrets ombrívols, ermites i masies a les vores del bosc…Tot plegat ens fami-liaritza amb un entorn que malgrat la seva proximitat no coneixem prou. Tot caminant, podreu contemplar la riquesa del patrimoni natural i cul-tural del Parc. Mes de 12 anys - Preu 1,80 € - Horari de 11 a 13:30 h.

Mès informació  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
TURÓ DE MONTCADA 
 
Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació
Activitats el 21/10, 18/11 i 2/12. Més informació i inscripcions a www.acer-associacio.org

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ

Obert tots els dies de la setmana. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 h; dissabtes de 10 a 17 h (tancat de 13 a 15 h); diumenges de 10 a 14 h. - Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona.
Lat. 41.45184326, long.2.17628893. - Visites comentades i activitats per a escoles. Informació: castell_torrebaro@bcn.cat i tel. 664 044 079 - Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la
incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRE-RA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS


CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Obert tots els dies de la setmana. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 h. Dissabtes de 10 a 17 h (tancat de 13 a 15 h); diumenges de 10 a 14 h. Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona.- Lat. 41.45184326, long.2.17628893 - Visites comentades i activitats per a escoles. Informació: castell_torrebaro@bcn.cat i tel. 664 044 079.Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º            Mapa del món

 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts
          Font de la Budellera
          Font del Bacallà
          Font de Can Lloses
          Font Groga
          Font d'en Llevallol
          Font Joana
          Font de la Maduixera
          Font d'en Ribes
          Font de la Rabassada
          Font d'en Sert
          Font de la Salamandra
          Font de Sant Medir o del Manyos
          Font de Santa Pau