Qui no es recorda d'aquesta entranyable imatge de l'estació de Cerdanyola abans de l'última remodelació. Tot obert, tots amb el seu bitllet.
  Hi havia bastant impuntualitat en els viatges però encara no coneixiem altra cosa millor.
 
El temps a Cerdanyola del Vallès 
Farmàcies de guàrdia 
   


Temps de descompte
per a la Festa Major del
Roser de Maig 2017
 
La Festa Major del Roser de Maig ja està a la volta de la canto-nada (fulla del calendari); amb nombrosos actes que es duran a terme entre el 5 i el 8 de maig, tot i que el programa anirà més enllà d'aquestes dates.

Més de 80 activitats, dissenyades per una setantena d'entitats i l'Ajuntament de Cerdanyola, configuren un programa de Festa Major del Roser de Maig que aposta, per segon any consecutiu, per un model d'organització participativa.

El Roser de Maig presenta aquesta edició novetats importants. El Casal de Joves ha incrementat aquest any la seva participació en la Festa Major organitzant dues activitats, la gimcana jove Porcanyolada (dissabte a les 12h) i el joc de l'Assassí de la Pastanaga, que començarà l'1 de maig. Per primera vegada no es farà la Mostra de Cuina (que passa a celebrar-se els dies 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre a la plaça de l'Abat oliba amb el nom de Tastet de Cuina Mediterrània), la Festa Holi es farà dins de la festa però al següent cap de setmana (el 14 de maig), les barraques es traslladen al Parc del Turonet, així com també la
Baixada de Carretons i al Parc Xarau s'instal•larà la Mostra d'Entitats.
El Consell d'Infants i Adolescents també ha col•laborat en el disseny de la festa fent les seves pròpies propostes i, així per exemple, duran a terme una discoteca mòbil per a nois i noies de 10 a 14 anys al Casal de Joves el dissabte 6 de 20 a 22h.

La Festa Major Infantil tindrà lloc dilluns10 al Parc Xarau. S'han previst un munt d'activitats pensades per a totes les franges d'edat amb racons diversos com el de nadons, el d'activitats esportives, el d'espectacles o el de tallers. Pel que fa a la festa Holi, aquest any es farà el diumenge 14 de maig a les 11del matí al Parc del Turonet.

Una novetat destacada serà la distribució de banderoles per a les balconades a canvi de donatius per a l'ONG Proactiva Open Arms i el pregó de la festa que aquest any el faran els dos personatges d'En Bilos i la Betinin que celebraran la declaració del Poblat Ibèric de Ca n'Oliver com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Quan es faci públic em programa d'actes el plasmarem en la seva totalitat


Els Mossos d'Esquadra realitzen una operació antiterrorista jihadista en diversos municipis de l'Àrea metropolitana de Barcelona.


 
La investigació, tutelada pel Jutjat Central d’Instrucció número 6, ha comportat la creació d’un equip conjunt d’investigació amb les autoritats belgues

Aquest matí la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra duen a terme una operació contra el terrorisme jihadista, amb ocasió de la qual s’estan realitzant 12 entrades i perquisicions a les localitats de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet, Cornellà de Llobregat i Masquefa. Fins ara, s’han fet diverses detencions.

Aquest dispositiu policial representa la fase final d’una investigació que va començar fa vuit mesos arran de l’anàlisi de diverses informacions, aparentment inconnexes, procedents de la col·laboració ciutadana i de la tasca de prevenció dels Mossos d’Esquadra. Els agents van poder determinar l’existència d’un grup organitzat relacionat amb el terrorisme en l’àmbit jihadista que també duia a terme activitats delinqüencials vinculades amb el crim organitzat.

Els Mossos d’Esquadra van informar d’aquestes indagacions inicials al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, que tutela la investigació, el qual va impulsar la constitució d’un Equip conjunt d’investigació amb les autoritats belgues, englobat en el programa de la Unió Europea de coordinació judicial EUROJUST.

Durant els darrers mesos, en el marc d’EUROJUST, s’ha fet un intens intercanvi d’informació entre la policia belga i els Mossos d’Esquadra. De la tasca realitzada pels dos cossos policials s'han recollit diferents indicis que apunten a vinculació directa i a la integració de diversos dels detinguts amb organitzacions terroristes jihadistes.

L’abast de la investigació va fer que els Serveis antiterroristes dels Mossos d’Esquadra decidissin informar de l’evolució del cas al Centro Nacional de Inteligencia, amb el qual s’han realitzat intercanvis d’intel·ligència relacionada amb alguns dels objectius investigats.

Els investigadors han treballat en coordinació amb els serveis antiterroristes de la Policia Nacional, cos policial designat pels contactes policials internacionals.

Agents de la Policía Nacional i de la Policia Federal Belga estan participant d’algunes de les actuacions policials que s’estan duent a terme.

L’operatiu policial continua obert.

Gencat. Àrea de Comunicació. (25/4)


Aula d'Estudi Nocturn
a la Biblioteca Central
de Cerdanyola. 
Servei d'Aula d'Estudi Nocturn de la Biblioteca Central de Cerdanyola.

Es podrà fer ús de la sala entre el 2 de maig i el 22 de juny. De dilluns a dissabte de 20:30h a 01h.

Per accedir-hi només caldrà presentar el DNI o el carnet de la biblioteca per tal de poder fer un control a l’entrada. Els usuaris de l’aula d’estudi nocturn disposaran de WI-FI i podran fer consultes a la sala del fons bibliogràfic. Durant aquest horari no s’oferirà servei de préstec.

Planta -1 de la Biblioteca Central de Cerdanyola
 


Xerrada per a famílies:
Què fer després de l'ESO?


 
 
Tots els dijous es realitzaran unes xerrades que tenen una durada d’1.30 h adreçades a famílies amb fills/es que cursen l’ESO, organitzades per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Les places són limitades i per poder participar les persones interessades en assistir-hi poden inscriure's trucant directament al Casal de Joves Altimira, al telèfon 935 805 869, o al correu electrònic info.fesmillora@gmail.com

Aquesta primera xerrada (dia 26) crearà un espai per a famílies que aproparà la informació sobre els diferents itineraris formatius i els recursos d'orientació del municipi.

La xerrada sobre orientació fomativa anirà a càrrec de Clàudia Fernández i Anna Martín, orientadores del Casal de Joves.

A les 19.30 h.al Casal de Joves Altimira (Passeig del Pont, 45)
 
 Jornades de portes obertes 
EBM Turonet :

Dimecres 26 des de les 17:30h fins a les 19:00 h.

Aproximadament, cada 15 minuts s'iniciaran les visites en petits grups.

EBM Montflorit.

Dijous 27  des de les 17:30h fins a les 19:00 h.

Aproximadament, cada 15 minuts s'iniciaran les visites en petits grups.


 

La UAB, FGC i l'AMB posen
en marxa el Servei BiciUAB
per impulsar l'ús de la bicicleta entre els universitaris. 
 
El projecte BiciUAB vol potenciar l’ús de la bicicleta en els desplaçaments per arribar al campus i pel seu interior.
L’acord inclou la instal·lació d’un punt de reparació de bicicletes, una màquina de venda de recanvis i una biciestació a l’estació d’Universitat Autònoma de Ferrocarrils

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, i el director de Transports i Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan M.Bigas, han presentat avui, 24 d'abril, el nou Servei BiciUAB, ubicat a l'estació d’FGC d’Universitat Autònoma del campus de Bellaterra, fruït de la col·laboració entre les tres entitats.

Aquest servei és un centre integral de la bicicleta (lloguer, venda i reparacions de bicicletes, cursos, informació, assessorament, botiga, etc.) que vol potenciar l’ús d’aquest vehicle en els desplaçaments per arribar al campus així com en el seu interior. El campus de la UAB -format per unes 40.000 persones- genera uns 220.000 desplaçaments diaris.

El Servei BiciUAB és un centre integral de la bicicleta, situat en un local a l’interior de l’estació d’FGC, que vol fomentar l'ús d'aquest vehicle com a mitjà de transport quotidià i sensibilitzar sobre la necessitat de practicar una mobilitat més sostenible.

La UAB s'encarrega de la gestió diària del servei, FGC ha cedit el local on s'ha ubicat el servei, i l'AMB hi aporta 12.000 euros durant dos anys per subvencionar el lloguer de bicicletes. A més, Autocars Font també hi col·labora aportant 3.000 euros a l'any. La iniciativa vol promoure, també, la intermodalitat tren-bicicleta i fomentar l’ús del transport públic entre els estudiants i treballadors del campus.

Impuls de l’ús del transport sostenible

Al voltant de 200 persones aproximadament fan servir la bicicleta per a accedir al campus de forma quotidiana. Això no obstant, s'ha diagnosticat una gran potencialitat en l'ús d’aquest mitjà, motiu pel qual s'ha vist que cal millorar les infraestructures, els aparcaments i els serveis. La provisió d’aquests serveis adequats a les necessitats dels usuaris és l’objectiu del Servei BiciUAB.

El nou Servei BiciUAB ofereix:
Botiga de bicicletes i accessoris nous o de segona mà.
Servei de reparació de bicicletes.
Una revisió anual gratuïta de la bicicleta per a tots els membres de la comunitat universitària que hi estiguin interessats (estudiants, PAS i PDI).
Servei d’autoreparació de bicicletes.
Servei de lloguer de bicicletes de llarga durada (amb un període mínim de lloguer d’1 mes). Les tarifes de lloguer de bicicletes són: -Bicicleta elèctrica: 30 €/mes IVA inclòs/ Bicicleta no elèctrica: 15 €/mes IVA inclòs. Aquestes tarifes són tarifes subvencionades, ja que l’usuari paga menys del 25% del cost.
Servei d’aparcament tancat de bicicletes.
Servei d’assessorament sobre ergonomia, nocions bàsiques de mecànica, consells per a anar en bicicleta de forma segura, cursos, etc.

El Servei BiciUAB ha estat possible gràcies a les aportacions dels col·laboradors ja que la tarifa que paga l’usuari només cobreix el 25% del cost total. A més d’FGC, que cedeix el local de forma gratuïta, i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que aporta el 50% del cost del rènting de la bicicleta (12.000 euros durant dos anys) també hi col·labora Autocars Font, que aporta 3.000 €/any per al manteniment del servei.

Segons dades de la darrera Enquesta de Mobilitat UAB, el 19% de la comunitat universitària disposa de bicicleta. L’enquesta –feta a 4.425 persones- assenyala que el transport públic és el més utilitzat per la comunitat UAB (el 62,6%) enfront del transport privat. I d’entre el transport públic, el més utilitzat són els FGC (un 36,1%).

El volum de passatgers que utilitzen diàriament els FGC per anar i venir a la UAB és de 14.400 persones.

 
 

Aquest nou servei forma part del Projecte BiciUAB que, de forma integral, té per objectiu la potenciació de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport quotidià per accedir al Campus i desplaçar-se al seu interior.

FGC i l’augment de l’eficiència energètica

"La bicicleta, un vehicle silenciós, net i que no suposa cap càrrega per a les reserves de combustibles fòssils, és el mitjà de transport més ràpid per a distàncies de fins a 5 km., segons els estudis. En l’actualitat només l’1,1% de la comunitat UAB utilitza la bicicleta pera desplaçar-se pel campus i volem que això canviï", ha dit la rectora Margarita Arboix. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla de Mobilitat de la UAB, que treballa per tal d’incrementar la seva accessibilitat i assolir un model de mobilitat més eficient, sostenible i integrador.

"FGC treballa en diferents iniciatives per promoure la intermodalitat en el transport púbic, contribuint així a la millora de la mobilitat a Catalunya i augmentant la satisfacció dels seus clients", ha dit Enric Ticó. FGC és una de les deu empreses ferroviàries que formen part del projecte BiTiBi, guanyador de la convocatòria CIP-IEE-2013 de la Comissió Europea, que té com a objectiu augmentar l’eficiència energètica del transport europeu gràcies a l’oferiment de serveis que promouen la intermodaliat bici-tren-bici.
Per a l'AMB, la bicicleta és una de les apostes estratègiques metropolitanes en matèria de mobilitat per combatre la mala qualitat de l'aire. "Aquesta és una oportunitat per arribar als joves universitaris, convidar-los a utilitzar la bicicleta en la seva activitat diària i conscienciar-los sobre les conseqüències de la contaminació atmosfèrica", ha exposat Joan M. Bigas, de l'AMB. "Necessitem fomentar diferents mitjans de mobilitat sostenible, com és seguir incrementant l'ús del transport públic o, en aquest cas, fomentar l'ús de la bicicleta, en detriment dels vehicles privats, tot pensant en la salut de les persones", ha afegit Bigas.

La UAB va rebre fa poc el certificat Bikefriendly per haver adaptat les seves instal·lacions per als usuaris de les bicicletes. La consultora especialitzada en cicloturisme Brikefriendly Consulting, li va lliurar aquest certificat a la UAB el passat 8 de març, durant la primera Conferència europea sobre Mobilitat Sostenible de les Universitats, que va acollir la UAB.


Una dona de Cerdanyola,
mor en un tràgic accident d'automòbil. 
Una dona que es trobava ingressada a l’hospital Parc Taulí de Sabadell ha perdut la vida després de resultar greument ferida en un accident múltiple a Cerdanyola que va tenir lloc el divendres passat a l’AP-7.

La col·lisió, en la qual s’hi van veure implicats una furgoneta, un tot terreny i tres turismes també va acabar amb dos ferits de menys gravetat.

Per aquest motiu va quedar totalment paralitzat el carril direcció Tarragona. Al voltant de les 4 de la tarda la cua arribava als 8 quilòmetres.

Diverses persones també han resultat ferides arran de la col·lisióDescobreixen petjades fòssils d’una espècie desconeguda de rèptil de fa 247 milions d'anys

 
Un equip d’investigadors del Departament de Geologia i de l'ICP ha publicat a la revista PLOS ONE la descripció d’un gran conjunt de petjades d’arcosauromorfs, rèptils que posteriorment van donar lloc als cocodrils i als dinosaures. Entre elles, també les d’una nova espècie, Prorotodactylus mesaxonichnus.

Les diverses campanyes de camp realitzades des de l’any 2012 per geòlegs, biòlegs i paleontòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i en col·laboració amb geòlegs locals en afloraments dels Pirineus corresponents als períodes Permià i Triàsic (amb unes edats compreses entre els 300 i els 200 milions d’anys) han donat lloc a la descoberta d’una gran quantitat de nous jaciments.

Els investigadors han publicat aquesta setmana a PLOS ONE un nou treball sobre els ecosistemes dels Pirineus de Lleida durant l’inici del Mesozoic. Els nous estudis es basen en les faunes de vertebrats que hi van viure durant el Triàsic inferior i mitjà (fa entre 247 i 248 milions d’anys). Aquest interval de temps va ser crucial per a la recuperació dels ecosistemes després de l’extinció de finals del Permià (fa uns 252 milions d’anys), la més mortífera de la història de la Terra on s’estima que es van extingir al voltant del 90% de les espècies, superant amb escreix la que va causar l’extinció dels dinosaures.

Durant el Triàsic, la Terra tenia una configuració molt diferent a l’actual: tots els continents es trobaven units en un de sol anomenat Pangea. En aquest període geològic, els Pirineus, situats a la zona equatorial del planeta, estaven formats per un conjunt de petites conques on s’hi acumulaven sediments d’origen fluvial que han donat lloc a roques d’una coloració típicament vermellosa, molt abundant en diversos indrets dels Pirineus, així com també arreu d’Europa.

L’estudi publicat es basa en l’anàlisi de petjades fòssils (icnites) que van deixar diversos grups de rèptils sobre aquests sediments, així com dels ecosistemes on varen viure. “Les icnites són uns fòssils molt efímers i de difícil conservació, però gràcies a la tècnica fotogramètrica per obtenir models 3D i a la realització de motlles de silicona hem pogut identificar i preservar-ne el seu registre”, explica l’investigador de la UAB Eudald Mujal. L’anàlisi de les roques en tres àrees pirinenques diferents ha permès veure que els ambients triàsics estaven formats per rius sinuosos i planes d’inundació. En tots aquests ambients hi vivia una gran diversitat de faunes de vertebrats, majoritàriament corresponents a arcosauromorfs, el grup de rèptils que posteriorment va donar lloc als cocodrils i als dinosaures.

L’estudi de les petjades ha demostrat que els arcosauromorfs de mides més aviat reduïdes (d’aproximadament mig metre de llarg) dominaven, però, tot i menys abundants, també hi havia exemplars de més de tres metres de llargada.

Nova espècie de petjades fòssils

D’entre el conjunt d’icnites destaca la presència d’una forma no descrita mai fins ara, que ha comportat l’establiment d’una nova icnoespècie: Prorotodactylus mesaxonichnus. Les icnoespècies és com els investigadors classifiquen les petjades fòssils (ja que es desconeix quin animal concret les va produir) i és equivalent a una espècie biològica.Fins ara, l’icnogènere (gènere de petjada fòssil) Prorotodactylus només es coneixia a la conca germànica centreeuropea (Polònia i Alemanya). Els productors d’aquestes icnites s’havien atribuït a dinosauromorfs, membres primerencs del llinatge dels dinosaures, però les noves icnites pirinenques mostren que es troben relacio-nades amb un altre grup d’arcosauromorfs basals, descartant la relació de la nova icnoespècie amb el llinatge dels dinosaures.

Segons l’investigador de l’ICP Josep Fortuny “les noves petjades pirinenques indiquen que aquests animals, d’aproximadament mig metre de llarg, usaven les quatre potes per caminar, i sovint deixaven marques de la cua.

De tota manera, algunes petjades evidencien una possible locomoció bípeda en moments puntuals per anar més ràpid.” Totes aquestes característiques indiquen que els autors de les petjades podrien ser euparkeriids, un grup d’arcosauromorfs basals coneguts per restes òssies de la mateixa edat a Polònia, Rússia, Xina i Sud Àfrica.

L’associació d’icnites pirinenques és similar a la d’altres zones com el sud de França, Marroc, Alemanya, Polònia i els Estats Units. Això fa pensar als autors de l’estudi que les faunes del Triàsic inferior-mitjà eren força homogènies, almenys a la zona equatorial de Pangea, i que els ambients fluvials, molt extensos durant el Triàsic inferior i mitjà, estaven dominats per arcosauromorfs. Per tant, els autors del treball conclouen que aquest grup va ser clau durant la recuperació dels ecosistemes després de l’extinció en massa de finals del Permià, aprofitant el gran nombre de nínxols ecològics buits a causa de la gran crisi ocorreguda i permetent als antecessors dels primers dinosaures radiar i diversificar-se.

Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra

Part de les zones estudiades, a les rodalies de Port del Cantó, formen part del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP). Justament, el PNAP, en col·laboració amb els investigadors d’aquests treballs, l’Ajuntament de Soriguera (Pallars Sobirà) i d’altres institucions catalanes, ha començat un projecte per crear un Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra a Rubió (Pallars Sobirà). Aquest centre s’encarregarà de divulgar el patrimoni geològic i paleontològic del PNAP. Per tant, les noves descobertes són una aportació important per conèixer el nostre passat.

(UAB) 20/4Èxit total de parades
i públic en la festivitat
de Sant Jordi 2017 


Resultats esport 
cap de setmana


 

Futbol. 3ª divisió
Cerdanyola FC - Pobla Mafumet            0 - 0
  
Hoquei. OK Lliga femenina
Cerdanyola CH  -  CP Alcorcón CAT's Best   3 - 0
Hoquei. Lliga Nac. Catalana
Taradell - Cerdanyola CH                       (29/4)  16:00 h.  

Hoquei. Lliga Nac. Catalana
Fem.
AQUA Igualada  - Cerdanyola CH        4 - 0    


 

El Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès entra a la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya


 
Des d’aquest mes d’abril el Museu d’Art de Cerdanyola s’integra com a membre de ple dret a la Xarxa de Museus d’Art de Cata-lunya (XMAC) que aplega els 16 museus d’art més rellevants del país.

El Pla de Museus de Catalunya contempla l’ordenació dels museus registrats en quatre grans “constel·lacions de centres” o xarxes temàtiques. En aquest sentit, el Pla preveu que el Museu Nacional d’Art de Catalunya sigui el centre de capçalera que articula els museus d’art amb un esperit de complementa-rietat i de col·laboració entre ells.

La Xarxa dels Museus d’Art neix amb l’objectiu de desenvolu-par serveis, projectes i activitats conjunts, per aconseguir entre tots els museus que la conformen una major projecció social, turística i científica. Els objectius principals de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya són la millora en la documentació, coneixement i accessibilitat de les seves col·leccions, i el desplegament de programes de treball conjunts, dins del respecte de la missió específica de cada museu. El treball d’interrelació d’aquesta xarxa ha de potenciar la tasca que aquests centres tenen en la dinamització cultural del seu entorn, obtenir més rendiment dels recursos amb els que compten els museus territorials, disposar d’un lideratge artístic i conceptual que els permeti incrementar el grau d’exigència i actuar com a aparador de la creació i els artistes del seu territori.

Els primers beneficis de l’entrada del Museu d’Art de Cerdanyo-la a l’XMAC seran perceptibles d’aquí ben poc. Ja s’han comen-çat a vehicular donacions, com ara la d’un moble modernista amb vitrall cloisonné. També està previst que el MAC puguirebre el dipòsit d’obres de Josep de Togores que es troben al fons del MNAC i que complementaran la sala dedicada a l’artista cerdanyolenc.

Per altra banda, el Museu Nacional té previst inaugurar el mes de juny una gran retrospectiva dedicada a Ismael Smith comptant amb la col·laboració del MAC que cedirà una vintena de peces i coordinarà un programa conjunt d’activitats.

El museu serà també visible a l’aplicatiu l’Aparador que localitza als museus de la xarxa. (Ajuntament)


 El Govern negocia con QuirónSalud la compra del Hospital General 
La Conselleria de Salut de la Generalitat ha informado que ha empezado una ronda de conversaciones con la dirección del Hospital General de Catalunya, propiedad de QuirónSalud, para cerrar un acuerdo para la compraventa del centro hospitalario de Sant Cugat del Vallès "durante este año 2017".

En un comunicado, la Conselleria ha apuntado que se estudiará "con la máxima sensibilidad" la propuesta planteada por el departamento en relación en el centro hospitalario de Sant Cugat del Vallès.

El conseller de Salud, Toni Comín, ha manifestado en anteriores ocasiones que el Hospital General de Catalunya reúne las condiciones idóneas para hacer de hospital básico, una falta a la comarca del Vallès Occidental y que ayudaría a descongestionar los centros de referencia, como el Hospital Parc Taulí de Sabadell, la Mutua de Terrassa y el Consorci Sanitari de Terrassa, y por eso ya se había expresado la voluntad del Govern de comprar el centro. A pesar de esta intención de Comín, QuirónSalud nunca se había mostrado dispuesta a vender.

El periplo del Departament de Salut para hacerse con el Hospital General de Catalunya se inició a principios de octubre del 2016, cuando la conselleria hizo una primera oferta a QuirónSalud por valor de 50 MEUR. Según explicó Comín en su momento, con esta inversión se supliría la construcción de los nuevos hospitales básicos previstos en Rubí y Cerdanyola del Vallès. El grupo empresarial, sin embargo, negó cualquier tipo de contacto con Salut y no fue hasta un mes después, en noviembre del

mismo año, que el Hospital General empezó a reconocer unos "mínimos" contactos con el Govern, aunque siempre poniendo por delante que el equipamiento no estaba en venta.

Se confirma una ronda de conversaciones

Desde aquel momento, los contactos han sido mucho más discretos y no había trascendido nada hasta ahora, cuando a través de un comunicado el Departament de Salut informa que las dos partes han decidido avanzar en la "ronda de conversaciones" con el objetivo de intentar alcanzar un posible acuerdo de compraventa "durante este 2017". Si se confirmara la operación, el centro hospitalario de Sant Cugat del Vallès se convertiría en el centro de asistencia básica del Vallès, lo que también descargaría los tres grandes centros de referencia de la comarca, el Hospital Parc Taulí de Sabadell, la Mutua de Terrassa y el Consorci Sanitari de Terrassa.

En este sentido, desde el Departament de Salut ya se explicó que el hospital general básico en que se quiere convertir el centro de Sant Cugat del Vallès tendría 431 camas, entre 28 y 40 boxs de urgencias y 10 plazas de observación que puedan hacer de apoyo a la primaria. También se reservarían entre 25 y 35 plazas para el hospital de día. Con respecto a los trabajadores, en torno a un millar, el compromiso del Departament ha sido en todo momento el de absorberlos si se materializa la operación, con un procedimiento similar a lo que ya se hizo con los trabajadores de la Clínica del Vallès.

(elNacional) 20/4


Mes sobre la compra
del Hospital General


 
Comunicat sobre l'Hospital Universitari General de Catalunya.

El Departament de Salut de la Generalitat i la Direcció de l’Hospital Universitari General de Catalunya han decidit avançar en la ronda de converses amb l’objectiu d’estudiar amb la màxima sensibilitat i assolir un possible acord durant aquest any 2017, sobre la proposta plantejada per la conselleria en relació al centre hospitalari de Sant Cugat del Vallès.

(Generalitat de Catalunya) 20/4

 


Arrenquen els esdeveniments regionals de OGSeries University


 
Després de la conclusió dels esdeveniments en línia, les competicions presencials de les OGSeries s'acosten cada vegada més, on s'enfrontaran els quatre equips més forts tant en League of Legends com a Hearthstone.

Els equips classificats són Stingrays UPV, Dolphins UV, Stallions UB i Owls UPC. L'esdeveniment es durà a terme els dies 21 i 22 d'abril a la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​al Campus BELLATERRA, lloc on a més se celebraran tornejos Open en una esplanada de 300 metres quadrats. Qualsevol jugador atrevit podrà optar a aconseguir premis en metàl·lic. Destaca sobretot l'Open d'Hearthstone, el qual serà un Tavern Hero en què estarà en joc una plaça per a la fase prèvia del preliminar de primavera.

Finalment us deixem amb els horaris i llocs de celebració de totes les Conferències:

Conferència Est: 21 i 22 d 'Abril. Barcelona. L'equip de Gamers UAB estarà realitzant la #TechPartyUAB que serà un punt de trobada entre aficionats i professionals dels videojocs interessats en les noves tecnologies, la innovació i les xarxes socials.
Conferència Sud: 27 i 28 d'abril. Tindrà lloc a Còrdova durant una de les seves festes més significatives: "Les Creus"; que marcaran el comiat d'aquesta Conferència.

Conferència Nord: 5 i 6 Mai. Burgos. Comptarà amb una zona lliure on podreu provar la realitat virtual i on tenim diversos assistents confirmats de l'entorn de la tecnologia i videojocs podran mostrar els seus coneixements.

Conferència Centre: 12 i 13 de Mai. Madrid. "La Sorra" Una zona gaming gratuïta al centre de Madrid.

Para más información podéis seguir las redes de OG Series University:

- Twitch: https://www.twitch.tv/ogsuniversity

- Twitter: https://twitter.com/OGSUniversity

- Facebook: https://www.facebook.com/OGSUniversity/


Xerrada informativa
sobre les clàusules terra
de les hipoteques
 
L'Ajuntament de Cerdanyola conjuntament amb la Diputació de Barcelona organitzen una xerrada per a informar i resoldre dubtes sobre les clàusules terra de les hipoteques.

"La majoria d'hipoteques a Espanya estan referenciades a l'euríbor. Es tracta d'una taxa d'interessos que es calculen a nivell europeu i que fluctua constantment.

Els bancs, quan concedeixen un crèdit, per regla general, s'exigeixen en la devolució el pagament d'aquest euríbor més un diferencial. Un préstec a euríbor + 1 significa que té els interessos de l'euríbor i un punt extra. Aquests interessos es revisen cada any, en els quals s'actualitza (i amb això la lletra mensual a pagar) segons la cotització de l'euríbor .

La qüestió és que, davant la fluctuació constant de l'euríbor, en moltes hipoteques s'inclouen clàusules de sòl i sostre.

Significava que el banc incloïa en els contractes uns topalls màxims sobre els quals els interessos no creixerien encara que l'euríbor pugés per sobre (sostre) i uns topalls sota els quals els interessos mai podrien reduir (sòl).

L'euríbor, des de 2009, va començar una baixada vertiginosa. Davant la impossibilitat de milers d'hipotecats per aprofitar la baixada de l'euríbor, molts van descobrir que els seus contractes tenien clàusules sòl.

Van començar a arribar les denúncies, ja que molts clients asseguraven que no coneixien la seva existència i que les diferències entre els sòls i els sostres eren abusives ". (El País)

Saber què són, com saber si la nostra hipoteca en té, si sónlícites, com podem demanar la devolució... són algunes de les preguntes que un expert de la Diputació de Barcelona respon-drà durant el transcurs de la xerrada prevista el dijous 27 d'abril a les 18h a la sala d'actes del Museu d'Art de Cerdanyola.


Nova edició de la Mostra
de curtmetratges
de Cerdanyola del Vallès

 
L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, a través dels serveis de Cultura i Joventut, fa una crida dirigida a tothom que vulgui presentar material audiovisual inèdit de producció pròpia en qualsevol dels seus vessants: documental, ficció, clips musicals, animació, etc.. per a participar a la V Mostra de Curtmetratges de la ciutat.

Qui vulgui presentar alguna producció, haurà de tenir present els punts següents:

- El curtmetratge no podrà excedir, preferentment, dels 15 minuts

- L’equip o persona ha d’estar vinculat a Cerdanyola del Vallès i no haver participat en la mostra de l’any anterior

- El límit de lliurament del material és el dimarts 2 de maig

- El material es lliurarà al Museu d’Art de Cerdanyola (carrer de sant Martí, 88) en format DVD.


- La inscripció és gratuïta

- Es pot presentar més d’un treball

- Es donarà preferència als treballs de creadors joves

Un cop recollit el material, passarà per una selecció que conformarà el programa definitiu de la Mostra, que tindrà lloc el divendres 19 de maig a les 22h a la sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola en el marc del Dia Internacional dels Museus 2017.

La intenció és presentar la tasca de creació audiovisual amateur que es fa a la ciutat, per tant, no es tracta d’un concurs sinó de potenciar els creadors locals donant a conèixer la seva tasca.Els curts que optin a la V edició de la mostra s'han de presentar abans del 2 de maig al MAC - can Domènech


Mostra sobre l'escultor
Francesc Juventeny
al MAC

 
Fins el 30 d'abril es pot admirar al Museu d'Art de Cerdanyola, la petita exposició d'obres de l'escultor Francesc Juventeny i Boix, (Montcada i Reixac, 1906 - Cerdanyola, 1990), un dels escultors més destacats que ha tingut Cerdanyola al Llarg del segle XX.

Francesc Juventeny es va iniciar de molt jove de forma autodidacta en la talla de figures de fusta.

Va començar a formar-se com a escultor amb 14 anys, de la mà del sacerdot Mossèn Garriga, vicerector de Cerdanyola, de seguida va trobar el recolzament pel pintor Marian Espinal, que li va fer de mecenes als primers anys, i va estar d’aprenent al taller de Josep Viladomat. De jove es va traslladar a Barcelona per estudiar en diverses escoles d’arts plàstiques, combinant-se els estudis amb la feina d’aprenent al taller d’escultura Centelles, treballant posterior-ment als tallers de Josep Clarà i Josep Llimona passant a marbre diverses obres.

L’escultor va establir el seu taller a l’avinguda Gran Via Prat de la Riba de Cerdanyola on s’especialitzà en escultura funerària i religiosa.

 
 
F. Juventeny i Boix   

Va ser en 1947 quan l'escultor Francisco Juventeny va decidir que les seves creacions havien d'estar a l'abast de totes les butxaques, i així neix l'empresa Jullar, fundada el dia 1978.03.02 tenint com a fita social la fabricació d'articles  cerà-

mics d'ús domèstic i ornamental i articles de porcellana i pisa per a taula i cuina.
 
 

                                      

                                                      Tal mes d'abril de fa 50 anys

                 Mesos anteriorsJustícia obre el Registre de parelles estables de Catalunya.

La inscripció és gratuïta i es pot fer presencialment i telemàtica.
La constància de la parella estable és un dels requisits per al cobrament de la pensió de viduïtat.


 
La Raquel i l’Antonio tenen 42 i 34 anys. Són veïns de Constantí i són pares de la Zaira i l’Izan, i no estan casats. A les 10.00 hores d’aquest dimecres s’han convertit en els primers inscrits al Registre de parelles estables de Catalunya, a Tarragona. La inscripció és gratuïta i l’han fet presencialment, als Serveis Territorials de Justícia a Tarragona. La inscripció en aquest registre és un dels requisits perquè les parelles estables, també anomenades parelles de fet, tinguin dret a la pensió de viduïtat, encara que no estiguin casades.

Per cobrar aquesta pensió, la Llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions fonamentals a la persona que enviuda. La primera, que acrediti un mínim de cinc anys de convivència en parella. La segona, que en el moment de la defunció faci almenys dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables. Si la parella no s’ha inscrit al registre, la Seguretat Social en denegarà la pensió de viduïtat. Fins ara, l’única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d’anys de convivència i de temps transcorregut des de la constitució de la parella.

Assegurar l’accés universal a un registre de parelles estables

Amb la creació del Registre de parelles estables de Catalunya, el Departament de Justícia assegura que tots els ciutadans tenen accés a un registre de parelles estables, amb independència del seu lloc de
residència. Fins ara, en canvi, els únics registres eren d’abast municipal i només n’havien creat un nombre reduït d’ajuntaments.

El Registre de parelles estables de Catalunya neix amb la intenció de concentrar tota la informació sobre parelles estables. A banda de les persones que s’hi inscriguin directament, el Registre també podrà incorporar la informació sobre les parelles inscrites als registres municipals i constituïdes davant de notari. L’existència d’aquest registre dificulta el frau i facilita l’obtenció dels certificats.

El Codi civil equipara les parelles estables i els matrimonis

El Codi civil de Catalunya i la resta de normativa aplicable igualen els drets i les obligacions de les parelles estables amb els dels matrimonis convencionals en relació amb les successions, els fills en comú, els reagrupaments familiars i les compensacions econòmiques per raó del treball quan es produeix una separació.

Diferències amb les parelles casades

La major part de les diferències entre els matrimonis i les parelles estables es posen de manifest en aspectes de la legislació estatal referents a la fiscalitat, els permisos laborals i immigració.
Qui s’hi pot inscriure?

El Registre està a disposició de totes les persones que compleixen els requisits que defineix el dret civil català. El llibre segon del Codi civil de Catalunya estableix que la parella estable manté una convivència amb condicions equivalents a les d’un matrimoni. La legislació civil identifica tres possibles supòsits per acreditar-ho. Només cal que se’n compleixi un. El primer, que la convivència duri més de dos anys ininterromputs. El segon, que la parella hagi tingut un fill en comú. I el tercer, que les dues persones hagin formalitzat la relació davant de notari.

Com i a on s’ha de fer?

La inscripció és gratuïta. El formulari per a la sol·licitud presencial es pot descarregar per Internet. La documentació es pot presentar a la seu central del Departament de Justícia o a les delegacions territorials de Justícia a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb cita prèvia.
La inscripció també es pot tramitar telemàticament sempre que es disposi de signatura electrònica reconeguda. Les persones que vulguin sol·licitar més informació disposen del telèfon 93 316 41 23, del correu electrònic parelles.justicia@gencat.cat i d’una pàgina web específica.

Constitució de la parella estable a través de notari

Cada any hi ha al voltant de 4.000 parelles estables que es constitueixen davant de notari. Habitualment, les parelles que no estan casades visiten el notari per primera vegada quan tenen un fill o quan compren un habitatge. Quan fan testament o designen els tutors dels fills en cas de defunció, també aprofiten per constituir-se com a parella estable. A partir d’ara, cada vegada que es constitueixi una nova parella estable davant de notari, els seus membres podran sol·licitar que se’ls inscrigui automàticament al Registre de parelles estables de Catalunya.

Generalitat de Catalunya


Es busquen balladors i també músics per a participar a la ballada popular de la Polca de Cerdanyola


 
Tal com es va fer en anteriors ocasions, es busquen balladors i també músics per a participar a la ballada popular de la Polca prevista per diumenge de festa major.

Pel Roser de Maig tindrà lloc la tradicional ballada popular de la Polca de Cerdanyola, que es farà el diumenge 7 de maig a les 11:30h a la plaça de l’Abat Oliba.

Aquesta ballada està oberta a tota la ciutadania que vulgui participar-hi. Per aquelles persones que no han ballat mai la Polca, es faran assaigs els dimarts 18 i 25 d'abril i 2 de maig de 21h a 22 h, a la sala 25 de l’Ateneu. Aquelles persones que ja l’han ballada abans poden afegir-se a l’últim assaig, que tindrà lloc el darrer dimarts previ a la Festa Major, el 2 de maig.

Enguany, a més, els músics interessats en participar en la ballada popular també ho poden fer. Cal adreçar-se al telèfon 627 902 920 per a obtenir la partitura i en el cas dels músics es farà un únic assaig.

 


PROYECTO "BOJOS PER LA CIÈNCIA" Físicos en potencia.

Estudiantes de bachillerato aprenden nociones complejas con científicos del IFAE.
Forma parte de un programa didáctico de la Fundación Catalunya-La Pedrera. 
Todo empieza con unas bocas abiertas al observar por primera vez la vieja cámara principal del telescopio Magic 1, ahora expuesta como pieza de museo en la sede del Instituto de Física de Altas Energías (IFAE), situado en el campus de Bellaterra. Un auténtico cazador de rayos gamma, el investigador Daniel Guberman, acompaña a los chavales como maestro de ceremonias. Enseguida surgen las primeras preguntas.

Una veintena de estudiantes de bachillerato, todos con buen currículum, han decidido dedicar tres horas de un sábado soleado, de los que invitan a salir, para aprender a descifrar en un aula los datos que suministran los telescopios Magic, instalados en el observatorio del Roque de los Muchachos, en la isla canaria de La Palma. Poca broma. Los telescopios, consagrados a captar fotones gamma de altas energías, pueden aportar información relevante sobre superno-vas, púlsares, núcleos galácticos activos y otros cuerpos energéticos del espacio, y también sobre fenómenos de física teórica difíciles de analizar en la Tierra.

El curso forma parte de Bojos per la Ciència, un programa dividido en 18 sábados que impulsa la Fundación Catalunya-La Pedrera para incentivar las vocaciones científicas. El capítulo dedicado a la física es impartido por investigadores del IFAE en colaboración con el Instituto Catalán de Nanociencia y Nanotecnología (ICN2). Hay además otras ocho modalidades, sobre economía, química, naturaleza, biomedi-cina, matemáticas, bioquímica, nuevas tecnologías y, desde este año, alimentación. «Apostamos por proyectos que permitan detectar y retener talento en Catalunya», destaca Lluís Farrés, director del área de Conocimiento de la fundación.

El sábado anterior, los mismos 25 estudiantes se habían sumergido en el fascinante mundo del LHC, el gran colisionador del CERN en Ginebra, y cómo se las apañan los físicos para analizar las colisiones entre partículas que allí se producen. Y en la próxima sesión les tocará estudiar la expansión del universo con los datos suministrados por el telescopio WHT, también en La Palma. Más tarde llegarán clases sobre electrones, fotónica y sensores, entre otras.

RADIACIÓN CHERENKOV / Ahora, sin embargo, le llega el turno a la estrella de la sesión: los telescopios Magic. Cuando las radiaciones gamma chocan contra la atmósfera generan una luz azul conocida como Cherenkov que puede ser captada, explica Òscar Blanch, del IFAE. Lo primero que hay que hacer es aprender a separar el trigo de la paja, prosigue su colega Abelardo Moralejo, «lo que es ruido de fondo, los rayos cósmicos, de lo que son propiamente los rayos gamma». Claudia Ortiz (Instituto Gili i Gaya de Lleida) y Anna Bárcena (escuela Aula de Barcelona) toman nota mientras se enfrentan a un análisis de una fuente de radiación llegada de la nebulosa del Cangrejo. También asimilan el mecanismo Xavier (Instituto Jaume Vicens Vives de Girona) y Fausto (escuela Súnion de Barcelona). Las actividades se desarrollan con un ordenador, como si fuera un juego.

La participación en el programa es gratuita, pero como el número de aspirantes es muy superior al de plazas disponibles (900 frente a 200), es necesario realizar una selección a partir del currículum de los estudiantes y de una carta con las motivaciones que les han llevado a querer participar. El corte definitivo se realiza mediante entrevistas en los propios centros de investigación.

(elPeriodico.com)  Antonio Madridejos    10/4

 


Piden que el Sincrotrón Alba
acoja la Agencia Europea
del Medicamento


 
La Asociación Ámbito B-30 ha expresado su apoyo al Parque del Sincrotrón Alba, ubicado en Cerdanyola del Vallès, para que acoja la sede de la Agencia Europea del Medicamente.

La asociación ha informado hoy de que su consejo plenario ha adoptado esta decisión en la reunión que han celebrado en el Parque de Investigación de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), en el que se ha aprobado el presupuesto y plan de trabajo de 2017.

Actualmente, la Agencia Europea del Medicamento se encuentra en Londres (Reino Unido), pero con el 'bréxit', esta institución deberá ser trasladada a otra ciudad de los 27 estados de la Unión Europea, siendo Barcelona una de las candidatas a acogerla con el apoyo del Gobierno.

Según explica esta asociación, la llegada de la Agencia Europea del Medicamento al Vallès daría trabajo a cerca de 900 personas y generaría una "importante" actividad económica.

En el consejo plenario de hoy, en el que también se ha aprobado el informe de gestión de 2016, el presidente del Ámbito B-30 y alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha afirmado que la institución da "todo su apoyo" a la iniciativa. EFE

(laVanguardia)   6/4

 

Municipios del río Ripoll y de la riera de Caldes se unen por el empleo.


 
Catorce municipios de la cuenca del río Ripoll y de la riera de Caldes se han aliado para crear una estrategia territorial de ocupación y desarrollo económico para impulsar un cambio de relación con el Servicio Público de Ocupación (SOC) de la Generalitat.

El Ayuntamiento de Sabadell ha informado hoy que estos municipios, ubicados en las comarcas del Vallès Oriental y Vallès Occidental, han suscrito la medida que recibe el nombre de la Declaración de Can Roqueta.

La alianza responde al proceso iniciado por la Generalitat para desplegar la nueva ley de ordenación del sistema de ocupación y del SOC, que marca que el gobierno catalán priorizará la colaboración territorial a la hora de repartir fondos para financiar servicios y proyectos de este tipo.

La declaración, presentada hoy en el Centro de Empresas Industriales de Ca Roqueta, está enfocada a todos los actores sociales y económicos del territorio, pidiendo una nueva relación con el SOC para trabajar conjuntamente a favor de la ocupación, el desarrollo económico y para las empresas.

Los municipios que integran la declaración son Badia, Barberà, Castellar, Cerdanyola, y Sant Quirze del Vallès, así como Caldes de Montbui, La Llagosta, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda y Sentmenat. EFE

(laVanguardia) 5/4
 


Arriba la segona edició
de l'Amic Fest 
Mourn, Baywaves i Camellos, entre d'altres, actuaran a Cerdanyola del Vallès el 7 de maig coincidint amb la festa major de la ciutat.

Amic amiant, associació de músics darrere de donar visibilitat a bandes independents, organitza un cop més l'Amic Fest en vistes de l'èxit de l'any passat. En aquesta ocasió el festival comptarà amb dos esceanarios i omplirà Cerdanyola de música en directe durant tota la tarda-nit. A l'escenari principal tocaran Mourn, que segueixen aquests mesos de gira amb el seu acabat de publicar "Ha, ha, He!" (Captured Tracks, 16), Vetviolet, (projecte en solitari de Brian Silva dels Zephyr Bones) i Aldrin i Collins , que juguen a casa. També hi haurà lloc per a l'escena madrilenya, representada per Camells, a punt de treure el seu primer disc, i el pop psicodèlic dels Baywaves.

Paral·lelament en un espai més reduït gaudirem de les actuacions de Cabiria, projecte synth-pop de la jove Eva Valero, el duo de bateria i guitarra Meconi en la línia del punk més riot grrrl i de l'originalitat de SOCA, projecte personal d'Alfons Ferràn . D'altra banda el bluesman Dani Trencat i Cross & Mulberry representaran l'escena local en aquest espai.

Per anar escalfant motors aquest divendres a partir de les 23:00 se celebrarà la festa de presentació del festival a la Sala Circus de la ciutat que comptarà amb les actuacions de Barbott i dels Nasty Walkers.

El festival serà d'entrada gratuïta i se celebrarà concretament al Parc del Turonet de Cerdanyola del Vallès.

 (mondosonoro) 6/4 Eurecat incorpora
la realidad virtual
a la impresión 3D 
El centro tecnológico Eurecat (miembro de Tecnio) ha presentado en la feria Advanced Factories una impresora 3D con realidad virtual, una innovación vinculada a la Industria 4.0 que permite que las plantas de producción puedan saber en todo momento los datos generales sobre cómo es la pieza que están fabricando y tener información sobre su geometría y el comportamiento de los materiales.

Según el director del área de Tecnologías Industriales de Eurecat, Xavier Plantà, “la impresión 3D estará plenamente incorporada en los procesos de producción de las empresas finalistas en menos de cinco años” y tendrá un impacto importante en sectores como la aeronáutica, la automoción y la producción de bienes y equipos.

En paralelo, la impresión 3D “estará asimilada por parte de los ingenieros, como lo está el diseño por ordenador”, de forma que “también antes de cinco años los nuevos ingenieros habrán aprendido a conceptualizar nuevos productos y soluciones con esta tecnología”, afirma.La incorporación de realidad aumentada a la impresión 3D se encuadra en la línea emprendida por Eurecat de promover la innovación en el campo la impresión aditiva.
La incorporación de realidad aumentada a la impresión 3D se encuadra en la línea emprendida por Eurecat de promover la innovación en el campo la impresión aditiva.Según Plantà, la impresión 3D “ha abierto un nuevo mundo a la manufactura” con un abanico de materiales muy diferentes y que “abarca desde el usuario doméstico y el mundo profesional hasta sectores con los máximos requerimientos, como es el caso de la aeronáutica”.

La impresión 3D “es una nueva forma de fabricar con personalidad propia y ahora la industria está invirtiendo mucho en tecnologías de aplicación finalista que se adapten a las exigencias y requerimientos de producción”, después de haber conseguido introducirse muy rápidamente en ámbitos como el escolar y el médico, apunta el experto de Eurecat.

“Los futuros ingenieros desde la escuela tienen contacto con estas nuevas tecnologías y pueden desarrollar su vocación y creatividad para que la mayoría de centros ya las incorporan como herramienta habitual en sus métodos”, detalla Plantà.

La incorporación de realidad aumentada a la impresión 3D se encuadra en la línea emprendida por Eurecat de promover la innovación en el campo la impresión aditiva, un ámbito en el que su centro de Cerdanyola trabaja desde 1994, fecha en la que organizó el primer congreso que hablaba de esta tecnología, conocida en ese momento como rapid prototyping.

En 1998 el centro comenzó a transferir su conocimiento en impresión aditiva a países como China, Colombia, Perú, Argentina y México y en 2000 fue el primer centro tecnológico del mundo que impartió un curso online sobre esta materia en inglés y en castellano. El año siguiente incorporó la primera máquina de rapid prototyping en metal de España y en 2003 impulsó la primera asociación sectorial. Además, es de los pocos centros en España que cuentan con tecnología patentada en este ámbito.

(interempresas.net)      4/4

 

Els embassaments de les conques internes se situen al 84% de la seva capacitat, 21 punts més que a la tardor.


 
Les reserves han augmentat de manera significativa, fruit dels fronts que han passat per Catalunya en els darrers tres mesos

L’últim episodi de precipitacions, registrat entre el 25 i el 26 de març, ha aportat més de 40 hm3 de nou recurs

Amb el volum actual, les demandes estan garantides durant tot l’anyEmbassament de la Baells, al Berguedà.

Els embassaments de les conques internes catalanes estan al 84% (584 hm3) de la seva capacitat, 21 punts i 214 hm3 més que a mitjans del mes d’octubre de l’any passat, quan es trobaven al 53% (370 hm3), segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’arribada de diversos fronts que han passat per Catalunya en els darrers mesos han permès incrementar el volum de reserves. Precisament el darrer episodi de pluges que hem viscut (25-26 de març) ha servit per incrementar en 40 hm3 les reserves, beneficiant totes les conques regulades.

El volum actual és molt superior al que hi havia durant la mateixa data de l’any passat, quan els nivells totals eren del 65% i 453 hm3. Amb aquest nivell de reserves estan garantides totes les demandes durant tot el 2017.

Sistema Ter-Llobregat, al 85%

Els embassaments que proveeixen la regió metropolitana de Barcelona i l’àrea de Girona estan al 85%, amb 520 hm3. Precisament el sistema Llobregat, que engloba els embassaments de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç, és el que té un nivell de reserves més alt, amb un 92% i 197 hm3. Per la seva banda, el sistema Ter (Sau i Susqueda) es situa al 81% i 323 hm3. Encara que en els darrers mesos els dos sistemes s’han anat equilibrant, es continuarà captant més aigua del Llobregat per satisfer les principals necessitats de l’àrea metropolitana. Fa un any, el sistema Ter Llobregat estava al 66% i 401 hm3.

Darnius Boadella: demandes de reg garantides

Un altre dels embassaments que ha anat guanyant reserves ha estat el de Darnius Boadella, a l’Alt Empordà. Aquesta reserva, que garanteix, principalment, les demandes urbanes de Figueres i les necessitats de reg de la comarca, està al 82% i 50 hm3 de capacitat, fet que garanteix les demandes urbanes pel que resta d’any i també la campanya de reg que començarà a l’estiu. Aquest embassament estava, fa un any, al 63% amb 39 hm3.

Siurana i Riudecanyes, pujada lenta però progressiva

Els embassaments tarragonins de Siurana i Riudecanyes són els que menys aigua han emmagatzemat en els darrers mesos. Això es deu a què les pluges no han tocat de ple la seva capçalera, que és de dimensions molt més reduïdes que dels anteriors sistemes esmentats. Tot i això, sí que registren un augment de reserves. Tot i que avui estan al 47% i 8 hm3 (8 punts i 1,5 hm3 menys que fa un any), sí que registren una lleugera millora respecte l’octubre.

Pel que fa a l’embassament de Foix, aquest està al 100% (3,7 hm3) de la seva capacitat, un volum molt similar al registrat fa un any, i més tenint en compte que aquest embassament únicament s’utilitza per a usos de reg i ambientals. Al ser petit i estar ubicat a prop del litoral, acostuma a beneficiar-se de pluges intenses que permeten disposar gairebé sempre de volums alts.

Generalitat de Catalunya
 


Applus+ compra un laboratorio de ensayos en el Norte de Italia 

Applus+ ha reforzado su divisiónde laboratorios de ensayo con la compra de Emilab, una compañía ubicada en el Norte de Italia y especializada en dar servicios al sector de productos eléctricos y electrónicos.

Con una plantilla de quince profesionales y 19 años de experiencia, Emilab facturó 1,9 millones de euros en 2016 y permitirá a Applus+ mejorar la cobertura geográfica en servicios de ensayo de compati-bilidad electromagnética, seguridad eléctrica y ensayos ambientales.

Según el grupo cotizado con sede en Cerdanyola del Vallès, la adquisición de Emilab se enmarca en el plan estratégico de la división de laboratorios para incrementarsu presencia internacional en sectores de alto valor tecnológico. Emilab permite ampliar las certifi-caciones a fabricantes de productos eléctricos y componentes de automoción.

Applus+ facturó 1.587 millones en 2016, con un resultado operativo de 141 millones.

(Expansion) 4/4
 

Obres  de remodelació
a la recepció de l’Àrea Social de
l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.


 
 
 
El proper dilluns dia 10  començaran les obres  de remodelació a la recepció de l’Àrea Social de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès,
amb una durada prevista de sis setmanes. S’habilitarà un accés alternatiu a l’Àrea Social i alguns serveis es traslladaran a una nova ubicació mentre durin les reformes. Les obres comportaran que l'accés principal a l'Àrea Social quedi inutilitzat.

Els treballs previstos milloraran la recepció de l’Àrea Social de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, ubicades a l’Avinguda d’Espanya, 6 – C, baixos. S’hi accedirà per un lateral, just per la porta d'emergència que hi ha al costat del servei d'educació.

Reubicació d'alguns serveis

La recepció dels serveis socials i el servei de primera atenció s’ubicaran a l'aulari del servei d'ocupació (Av. de Roma 54-56) així com el servei de SAJEM (Servei d'atenció jurídica a persones immigrades), en horari de tarda. Els horaris d'atenció seran els habituals: serveis socials i primera acollida de 9 a 14 hores i el SAJEM servei de tarda de 15'30 a 19 h.

Les entrevistes programades amb els tècnics de serveis socials es faran a l'edifici nou de l'Escola Municipal de Música, al carrer de Sant Enric 33, entrada pel Passatge de la Farigola davant del número 16.

Sense canvis

D’altra banda el servei de SAJEM del matí se seguirà prestant els dimarts quinzenals a les dependències de l'àrea social. L'atenció i consultes de cementiri, el servei d'educació i Salut Pública no canviaran d’ubicació i es prestaran des de les dependències actuals.

El telèfon de l’Àrea Social no canviarà. És el 935 666 053. 
 


La UAB és la 8a universitat del món en ciències ambientals i en veterinària, segons CWUR

 
 
 
La UAB assoleix en l’edició d’enguany del rànquing CWUR la vuitena posició mundial en l’àmbit de les ciències ambientals, amb una puntuació de 93,44 sobre 100; i en veterinària la UAB se sitúa també en la vuitena posició amb una puntuació de 93,88. A més, el rànquing posiciona la UAB globalment en el lloc 166 del món d’entre les institucions que també es troben entre les deu primeres en alguna matèria.

El rànquing considera la informació de més de 26.000 institucions d’educació superior d’arreu del món i en destaca les principals en ciències i ciències socials, segons el nombre d’articles de recerca en les revistes científiques de més impacte. L’edició per matèries considera 227 àmbits que cobreixen totes les disciplines acadèmiques en aquests àmbits. Les dades s’obtenen de Web of Science. El CWUR és l'únic rànquing global universitari que no es basa en enquestes ni en xifres enviades per les pròpies institucions.

El CWUR considera vuit indicadors per mesurar la posició global d'una universitat: la qualitat de l'ensenyament, mesurada pel nombre relatiu d'alumnes que han obtingut premis internacionals (25% de la nota final); l'ocupabilitat, mesurada pel nombre relatiu d'alumnes que actualment ocupen un lloc de direcció en grans companyies (25%); la qualitat del professorat, mesurat pel nombre d'acadèmics que han guanyat grans premis internacionals (25%); el nombre d'articles publicats (5%); el nombre d'articles apareguts en revistes de gran impacte (5%); el nombre d'articles d'investigació més citats (5%); l'impacte internacional, mesurat per l'índex d'impacte h (5%); i, finalment, el nombre de sol·licituds internacionals de patents (5%).

 


Gairebé 300 escoles catalanes tenen amiant.

La província de Lleida és la que acumula més centres amb fibrociment a les instal·lacions.


 
Almenys 291 col·legis catalans tenen amiant a les seves instal·la-cions. El Departament d’Ensenyament ha revelat aquest divendres en una resposta parlamentària el mapa de centres educatius que tenen aquest material cancerigen en la seva estructura. Es tracta del 12% dels centres públics catalans i la zona de Lleida és la més afectada: s’ha detectat amiant en 193 escoles. Les fibres d’aquest material, utilitzat massivament en la indústria i la construcció fins a la seva prohibició el 2002 a Espanya, s’incrusten als pulmons en inhalar-les i provoquen greus malalties respiratòries i tumors mortals.

A Tarragona hi ha set col·legis amb amiant; a les Terres de l’Ebre, un; a la zona del Maresme i Vallès Oriental, dos; al Barcelonès (excepte Barcelona), Garraf i Alt Penedès, 16; al Baix Llobregat, un; a Girona, dos; a la Catalunya Central 22; a Lleida, 193 i al Vallès Occidental, 47.

Precisament al Vallès Occidental es troba, segons els pneumòlegs, el municipi d’Espanya amb més incidència de mesoteliomes: Cerdanyola del Vallès. En aquesta localitat, on se situava una de les fàbriques més gran d’amiant propietat d’Uralita, el 2011 es va detectar que el pati d’una escola estava construït sobre plaques d’amiant. N’hi ha prou d’inhalar una fibra d’aquest material per desenvolupar, a llarg termini –ja que el període de latència de les malalties és de fins a 40 anys–, un mesotelioma, un tumor de pleura vinculat exclusivament a l’amiant.

No obstant això, les dades llançades per Ensenyament, es queden curtes, segons el parer del pneumòleg especialista en amiant, Josep Tarrés. “Em sembla un cens incomplet, molt baix. La majoria dels

col·legis estan construïts abans del 2002, quan es va prohibir l’amiant; molts, de fet, es van fer fa 30 o 40 anys”, critica.

Tarrès alerta de la perillositat. “Hi ha estudis anglesos que demostren problemes cancerígens en professors, per exemple, tumors de pleura”, apunta, perquè no sempre cal una exposició perllongada a aquest material per desenvolupar una malaltia. Mentre l’asbestosi (fibrosi pulmonar) sí que requereix una exposició intensa a l’amiant, per patir el mesotelioma n’hi ha prou d’entrar-hi en contacte una sola vegada.

El Departament va assegurar ahir que treballen “de forma intensiva” per retirar el fibrociment. “Quan hi ha una deterioració, intervenim”, va dir una portaveu. El que no es va detallar són els criteris de priorització d’unes escoles respecte a unes altres i quantes obres estan en marxa.

Ensenyament també va explicar que ha reservat una partida dins del pressupost del Departament del 2017 per retirar l’amiant dels col·legis, encara que no va concretar-ne l’import. “Hem augmentat un 30% la inversió en obres i prioritzarem això”, va dir la portaveu. Tarrés avisa: “Hi ha un perill cert. Els nens són més susceptibles perquè respiren més a nivell de terra, que és on s’acumulen les fibres, i a més, el seu sistema immunològic està en formació”.

(elPais.com) JESSICA MOUZO QUINTÁNS


Dies Internacionals
i Mundials
d'abril 2017 
 24 d'abril - Dia Nacional de Fibrosi Quística de la
25 abril - Dia Africà del Paludisme
26 de abril - Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual
27 abril - Dia Internacional del Disseny Gràfic
28 de abril - Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball
29 de abril - Dia Europeu de la Solidaritat i Cooperació Entre Generacions
29 de abril - Dia Internacional de la Dansa
29 de abril - Dia de Commemoració de Totes les Víctimes de la Guerra Química
30 d'abril - Dia Internacional del Jazz


Alcalde Cerdanyola se someterá
a cuestión confianza
al no aprobar presupuesto.

 
El alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, de Compromís per Cerdanyola (CxC), se someterá a una cuestión de confianza después de que el pleno municipal haya tumbado la propuesta de presupu-estos municipales del gobierno local.

Escolà lo confirmó en el pleno municipal del mes de marzo celebrado anoche, en el que los 5 concejales del gobierno de CxC solo recibie-ron el apoyo del concejal no adscrito y la de ICV-EUiA-MES, la abstención de CiU y ERC y los votos en contra de PSC, PP y C's.

"No me iré, no tengo miedo, hemos hecho un esfuerzo enorme y hace dos meses ya dijimos que el principal reto era hacer un presupuesto, como también anuncié que había la tentación de bloquear el gobier-no, cosa que al final ha pasado", aseguró Escolà.

Los presupuestos de Cerdanyola contenían 93 de las 133 propuestas planteadas por los grupos de la oposición, razón por la cual Escolà cree que se ha buscado el "punto de equilibrio" para que pudiesen ser aprobados.

El debate de anoche fue muy intenso y lleno de reproches entre todos los grupos municipales, pero finalmente los presupuestos no prospe-raron y, tal y como avanzó hace unas semanas Escolà, dentro de unos días se pondrá en marcha el procedimiento de la cuestión de confi-anza vinculada a los números.

"Queremos la legitimación como gobierno y ahora la pelota se la dejo a ustedes, a ver si son capaces de sumar una mayoría, cosa que no han hecho hasta ahora", aseguró Escolà de forma contundente dirigiéndose a toda la oposición.

Los presupuestos municipales se encuentran prorrogados desde 2014 y la nueva propuesta contempla subir hasta los 61 millones de euros los recursos del ayuntamiento para este año, con especial incremento en los servicios sociales, donde los números suben un 23 %.

En este sentido, la mayoría de los grupos de la oposición recono-cieron el "carácter social" de los presupuestos, pero consideraron que eran unos números "continuistas", con una partida de inversiones "insuficientes".

Escolà consiguió que ERC y CiU entraran en el gobierno unos meses después de ser proclamado alcalde en junio de 2015, pero las desavenencias internas del ejecutivo provocaron la salida de los dos partidos, quedándose el gobierno de CxC solo con 5 concejales de los 25 que tiene el pleno. EFE

(laVanguardia)  31/3
 


L'Oficina Municipal d'Habitatge canvia d'ubicació.


 
L'Oficina Municipal d'Habitatge atén al públic, a partir d'avui, a les dependències de l'Ajuntament del carrer de Lluís Companys, 8

L'Oficina Local d'Habitatge és un servei creat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental a través del qual es pretén donar resposta a les necessitats ciutadanes en matèria d'habitatge des d'una finestra única

L'Oficina Local d'Habitatge de Cerdanyola centralitza tot sobre l'habitatge en un mateix punt, on el ciutadà de forma ràpida i còmoda es pot adreçar per informar-se i assessorar-se, entre d'altres, sobre qüestions relatives a l'habitatge protegit, a la rehabilitació, el lloguer social o assequible mitjançant la borsa del programa de mediació de lloguer socials i l'habitatge d'emergència social , així com també tramitar els diferents ajuts i subvencions en curs.

Adreça: carrer de Lluís Companys, 8
Telèfon: 935 808 888
Horari d'atenció al públic: de dilluns a divendres de 9h a 14h.

 


Entra en vigor l'obligatorietat
de pagar les bosses de plàstic
de nanses a tots els comerços. 
A partir de demà divendres, es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic en els punts de venda de mercaderies o productes

Catalunya ha estat pionera pactant voluntàriament amb el sector comercial que aquestes bosses no siguin gratuïtes

A l’any 2012 ja s’havia reduït més d’un 50% el consum des de l’any 2007 i l’objectiu és arribar al 90% el 2020

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dijous, en el marc de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, un seguit de modificacions del text refós de la Llei reguladora dels residus, entre les quals es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, incloent el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

La mesura, que entrarà en vigor demà divendres, serà d’aplicació a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia, sempre que en vendre el producte facin servir bosses de plàstic.

Campanya per informar els consumidors

Per garantir la difusió de la norma, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) iniciarà properament una campanya informativa adreçada als comerços, i a la ciutadania en general, per comunicar-los que a partir d’ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes, i que tenen alternatives per dur la compra.

L’ARC, en el marc del Pacte per la Bossa, va arribar a un acord l’any 2015 amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients de tots els comerços catalans. Catalunya és, un cop més, pionera a l’Estat Espanyol en l’aplicació de mesures legals pel que fa a la reducció del consum de bosses de plàstic.

Reduir els residus plàstics

El Pacte per la Bossa, signat el 2009 i renovat al maig de 2016, és un acord sense precedents entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de plàstic de nanses en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a 156. L’anàlisi del comportament desigual entre els diversos formats comercials, però, va fer plantejar la necessitat d’ajudar el petit comerç en l’adopció de mesures més exigents, que ja estava adoptant de forma voluntària la gran distribució per reduir el consum de bosses, cosa que es va aconseguir per consens de totes les parts. En concret, tot i que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribució d’aquestes bosses, principalment fent-les pagar als clients, el petit i mitjà comerç de proximitat tenia dificultats per aplicar de forma voluntària el pagament.

Les bosses de plàstic, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut a la seva lleugeresa són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins. Cerdanyola reobre al públic
el jardí del Museu de Ca n’Ortadó un cop enllestits els treballs
de millora.


 
 
El jardí del Museu de ca n'Ortadó ja és obert a Cerdanyola per a qui vulgui gaudir d'un indret tranquil al cor de la ciutat.

Fins al 15 de setembre, el jardí és visitable de dilluns a diumenge de 10'30 a 20 hores. Prèvia reobertura del jardí, s'hi han fet treballs de millora, a càrrec de personal d'un Pla d'Ocupació. Destaquen la posada en funcionament de les fonts renovant totes les conduccions d'aigua amb canonades de PVC.

El passat diumenge es presentaven les millores en un acte que va coincidir amb la celebració del Dia Mundial del Teatre, esdevenint el jardí l'escenari de les petites representacions que van fer grups teatrals de la ciutat.

Museu i jardins de ca n'Ortadó

Ca n’Ortadó és una antiga torre d'estiueig d'estil noucentista construïda cap al 1930 aprofitant unes edificacions preexistents.

La casa s’inspira en la masia catalana i està envoltat per un magnífic jardí de gust romàntic. Es tracta d’un conjunt de gran interès històric i artístic que forma part de la història de Cerdanyola del Vallès de les primeres dècades del segle XX i d’un fenomen, l’estiueig, que va ser el principal estímul del creixement urbanístic de la població.

Va ser rehabilitat entre 1993 i 1996. Entre 1998 i 2010 va acollir una exposició permanent sobre la història de Cerdanyola. Actualment, el Museu està tancat al públic, tot i que a la planta baixa s’hi fan activitats.

El jardí està obert de la primavera a la tardor i s’hi desenvolupen activitats molt diverses organitzades per diferents serveis municipals i entitats de la ciutat, que n’ha fet un espai de referència.

 (AFonsVallès)
 

 Los municipios del área de influencia del Taulí reclaman mejoras en la atención.

Reclaman a la Generalitat más inversión y profesionales
para la atención primaria y las urgencias.

 
Los ocho municipios del área de influencia del Hospital Parc Taulí de Sabadell enviarán una carta a la Generalitat para reclamar mejoras en la atención primaria en estas poblaciones y en las urgencias del centro sanitario. La decisión se ha tomado en el marco del cuarto encuentro de la Mesa de Diálogo de los ayuntamientos de esta zona sanitaria, que incluye Sabadell, Cerdanyola, Barberà, Ripollet, Polinyà, Sentmenat, Castellar i Badia del Vallès.

Según explica el concejal de Salud de Sabadell, Ramon Vidal, la carta quiere reclamar al Gobierno que tire adelante todas aquellas mejoras necesarias para resolver la actual saturación del servicio de Urgencias del Hospital Parc Taulí.

Desde el punto de vista de los municipios afectados, la principal actuación debe estar enfocada a mejorar la atención primaria con más presupuesto y profesionales para evitar que el Hospital reciba más pacientes de los imprescindibles.
“Mejorar las actuaciones desde la primaria es muy importante”, asegura Vidal, que explica que “se han detectado un 30% de casos de urgencias que llegan al Taulí y que no deberían llegar”.

De esta forma, los Ayuntamientos afectados confían en poder dar una respuesta a corto plazo a la problemática actual que sufre la instalación mientras no se lleva a cabo la remodelación de Urgencias, prevista para 2019.

Los Consistorios también piden al Gobierno que saque adelante la resolución del Parlament de junio de 2015, en la que el ejecutivo catalán se comprometía a impulsar la creación de una Mesa de Diálogo del Taulí. “Actualmente somos los Ayuntamientos los que estamos organizando estos encuentros pero desde la conselleria no se ha hecho ningún paso y ya hace dos años que esperamos”, lamenta el concejal de Salud.

(elperiodico.com) 25/3


Eurecat inaugura un laboratorio que desarrollará materiales avanzados en Catalunya


 
L'adhesió de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès a l'acord marc de subministrament elèctric de la Central de Compres de l'ACM (Associació Catalana de Municipis) suposarà un estalvi d'aproxima-dament 260.000 euros anuals.

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès se suma als més de 600 municipis que ja compren l'electricitat a través de l'Associació Catalana de Municipis. Aquest pas suposarà un gran estalvi per a les arques municipals i a més garantirà que l'energia consumida per l'Ajuntament provingui de fonts sostenibles i serà energia verda.

L'ACM, entitat referent del municipalisme català, ofereix als municipis associats la compra agregada de serveis, entre ells l'electricitat, oferint una millora de les condicions econòmiques. Actualment hi ha 676 ens locals que tenen contractat el subministrament elèctric as través de la Central de Compres de l'ACM.

L'actual contracte de l'Ajuntament amb l'empresa subministradora d'electricitat Endesa Energia SAU finalitza el 31 de març i serà a partir del 1 d'abril quan entrin en vigor les noves tarifes.


Els usuaris de les biblioteques disposen d'una app que els informarà de la ubicació i els horaris dels centres.

Es pot descarregar de manera gratuïta i dona en temps real les dades bàsiques de més de 500 biblioteques. 
Els usuaris de les biblioteques, en especial els estudiants, disposen ja d’una aplicació per a dispositius mòbils, Bib@prop, per estar informats en tot moment de la ubicació i els horaris dels centres de lectura disponibles a tot Catalunya.

La nova app, creada conjuntament per les biblioteques públiques i universitàries de Catalunya, es pot descarregar de forma gratuïta i dóna en temps real les dades bàsiques de més de 500 biblioteques i sales d'estudi de tot el país, per la qual cosa permet localitzar la més propera a la ubicació de cada usuari.

El projecte anirà incrementant la seva oferta de geolocalitzacions d’equipaments i instal·lacions per a estudiar, a mesura que s’hi vagin incorporant més biblioteques i sales d’estudi que habiliten els ajuntaments, universitats, associacions i col·legis. La nova eina està pensada per a ser molt útil, sobretot en èpoques d'examen, quan s’ha comprovat que hi ha una alta demanda d'aquests espais d'estudi.

Bib@prop és una iniciativa sorgida en el marc del projecte de col·laboració LABO entre biblioteques públiques i universitàries de Catalunya. Les institucions que han col·laborat en el projecte són: el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Biblioteques de Barcelona, i biblioteques universitàries de la UB, UAB, UdG, UOC, URV, UVic i UPC que ha estat el responsable tecnològic d’aquesta aplicació.

La nova app, ja és disponible (via Play Store) per a dispositius amb Android, i en breu serà al mercat (via Apple iTunes) per a dispositius amb sistema operatiu iOS. L’aplicació té previst entrar en funcionament d’aquí a pocs dies, a principis d’abril del mes vinent.

L'enllaç de descàrrega de Bib@prop es: https://goo.gl/qZ2zCc

 


 II encuentro "El Futuro de la Impresión Farmacéutica"


 
 
 
Grup Maculart, empresa especializada en servicios para el sector farmacéutico, organiza en sus instalaciones (C/de l’Or, 22 – Pol. Industrial La Clota, Cerdanyola del Vallès), el próximo 30 de marzo, la II edición “El futuro de la impresión farmacéutica” sobre los retos del estuche farmacéutico.

El fomento del intercambio de conocimientos entre expertos de diferentes especialidades para comentar la actualidad y tendencias del sector dentro del sector, se perfila como el objetivo principal de esta jornada. El packaging, la seguridad, las normativas y calidad, y las medidas anti-falsificación, son algunos de los ítems que se tratarán a lo largo del encuentro.

Entre los ponentes habrá representantes de importantes empresas, como Esko, Pizzi, Merck Chemicals & Life Science y Aenor. El Centro Tecnológico Leitat de Barcelona dará su punto de vista y la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) informará de las últimas novedades relacionadas con la seguridad de dispositivos. Además se realizarán visitas a las instalaciones de Grup Maculart.

Gráficas Maculart se ubica en Cerdanyola del Vallès (Barcelona) y cuenta con más de 4.000 m2 distribuidos en tres naves para dar servicio a sus clientes.

 (pharmatech.es)  22/3
 


  Siete municipios catalanes
 se unen por la gestión pública
 del agua. 
 
Los alcaldes de Barcelona, Badalona, Sabadell, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola del Vallés y El Prat de Llobregat han constituido hoy la Asociación de Municipios por la Gestión del Agua para poder garantizar el acceso universal y asequible a este bien común.

La asociación, cuyas poblaciones suman 2,5 millones de habitantes y que se ha constituido hoy, coincidiendo con el Día Mundial del Agua, se compromete a ofrecer apoyo, asistencia, conocimiento y acompañamiento a todos los municipios que quieran apostar por un modelo público de gestión y está abierta a la incorporación también
de entidades supramunicipales académicas y de la sociedad civil organizada.

La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, que ha presidido el acto de firma del protocolo para la creación de esta red, ha manifestado la voluntad de los ayuntamientos de impulsar la gestión publica del agua para que ésta sea "gestionada única y exclusivamente con criterios de interés público".

(elEconomista.es) 22/3 
 Núria Parlón

A partir de demà, comença la prohibició de fer foc al bosc.

Del 15 de març al 15 d'octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització. 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació informa que a partir d’aquest dimecres, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Aquest 2017, des de l’1 de gener fins avui , hi ha hagut a Catalunya 67 incendis forestals que han cremat 508,32 hectàrees forestals.

 

 Aquest és el cartell per a la
Festa Major
del Roser de maig 2017 
               

 
Aquest és el cartell guanyador del concurs de disseny per al programa de la Festa Major del Roser de Maig 2017, i que encapçalarà tots
 els motius que facin referència a aquest esdeveniment.

El seu disseny és la proposta presentada per l'artista local Sandra Lamas entre els 39 cartells presentats per la resta de participants i que seran exposats a l'Ateneu des del 29 de març al 17 d'abril.    

 LES ALTERNATIVES AL COTXE EN CAS DE PROHIBICIÓ

 Més aparcaments fora de Barcelona per agafar el tren.


 
A les principals estacions de Renfe, la Conselleria de Territori hiposarà 32 informadors encarregats d’ajudar els passatgers que no
acostumen a utilitzar el transport públic. El reforç de personal també està previst a les estacions de metro i fins i tot en algunes de les
parades d’autobús més freqüentades.Una de les funcions del personal serà explicar als usuaris esporàdics que durant l’episodi de
contaminació ambiental poden adquirir la T­Ambiental, un nou bitllet de transport a punt d’estrenar­se que permetrà fer durant aquest dia dos viatges (anadai tornada) per 1,80 euros, el mateix cost que els suposa als viatgers que utilitzen laT­10.

El pla de treball per aplicar en episodis de contaminació atmosfèrica centra especialment l’atenció en la millora de les opcions de
transport per carretera, amb un reforç de les línies d’autobús Exprés.cat, que connecten diversos municipis amb la capital catalana
sense parades intermèdies.

Entre les que tindran més autobusos hi haurà les connexions entre Barcelona i Mataró, Caldes de Montbui, Vic, Igualada, Vallirana i Sant Pere de Ribes. La Conselleria de Territori calcula que hi haurà uns 25 autobusos més dels habituals donant servei a les línies Exprés.cat.

Per dotar de més competitivitat el servei d’autobús es blindaran els carrils bus perquè només hi puguin circular a qui correspongui.
Territori estudia l’opció que els carrils bus puguin ser utilitzats per vehicles amb més de tres ocupants.

Igual que es controlarà que no circulin els vehicles vetats, també es vigilarà que res ni ningú no obstaculitzi la circulació dels
autobusos. A més a més, s’habilitaran carrils bus puntuals amb cons en determinats punts. Un serà al’autopista B­23, que tindrà un
carril afegit des de Molins de Rei fins a Zona Universitària, on enllaçarà amb el ja existent de la Diagonal.

El carril bus d’entrada a Barcelona per la Gran Via des del sud del Baix Llobregat també començarà abans. Estarà delimitat amb cons des de Bellvitge per evitar que els autobusos quedin atrapats en un punt que acostuma a registrar importants embussos en hora punta.

Per als conductors que es desplacen des de petits municipis sense un servei potent de transport públic s’ha planejat la creació
d’aparcaments dissuasius (park and ride) a prop d’estacions ferroviàries que tenen una gran capacitat.

La Generalitat prepara la redacció d’un pla director urbanístic que ubiqui al mapa els possibles park and ride a l’entorn metropolità. El primer esborrany apunta a l’aprofitament d’instal∙lacions com els grans aparcaments de centres comercials del Baix Llobregat i instal∙lacions lúdiques i esportives del Vallès i el Maresme. També tenen identificats pàrquings d’estacions de Rodalies amb marge per acollir més automòbils, com les del Prat de Llobregat, Granollers Nord,
Cerdanyola Universitat i Vilanova i la Geltrú.

Tot plegat forma part del pla per a episodis de contaminació, unes mesures de caràcter puntual que passaran a ser permanents
poc després. “Els episodis han de servir com una prova del que després s’assumirà amb normalitat”, apunta Ricard Font, que es mostra convençut que ara és el millor moment per prendre aquest tipus de mesures en un marc de creixement d’usuaris del transport
públic i amb la T­Mobilitat a punt d’implantar­se. Paral∙lelament, el Govern català va presentar la setmana passada el pla de transport
de viatgers 2020, en què s’estableixen inversions per valor de 2.080 milions d’euros per millorar de manera estructural el transport interurbà amb l’optimització de Rodalies i els FGCi la culminació del desplegament de la xarxa d’autobusos Exprés.cat.

(laVanguardia)  13/3

Jesús Acebedo
cede una obra para que se convierta en el himno de los Bombers de Catalunya


 
 
El músico catalán, afincado en Cerdanyola del Vallès, ha cedido la obra y todos sus derechos para que se conviertan en el himno del cuerpo de bomberos de la Generalitat de Catalunya

La pieza será presentada oficialmetne este próximo viernes en Figueres, en el acto de entrega de las Medalles del Cos.
La semana pasada, el himno fue presentado al conseller d’Interior, Jordi Jané. Se trata de una creación del compositor y pianista Jesús Acebedo, que ha cedido la obra y todos los derechos

El autor, que ha cedido la obra y todos los derechos al Cuerpo, es licenciado en Musicología por la Universitat Autònoma de Barcelona, técnico en Musicoterapia y titulado como profesor de piano por el Conservatori Superior de Música del Liceu. Jesús Acebedo, que trabaja en la Sala Central dels bombers, ha hecho dos versiones: una cantada con acompañamiento de piano, flauta travesera y violoncelo y otra versión solo instrumental.

El himno ha sido interpretado por el cantautor de Cerdanyola del Vallès Ramon Sauló y ha sido grabado, mezclado y masterizado por el técnico de sonido Enric Marshal. La letra nombra la carta de servicios de los bomberos de la Generalitat y destaca la importancia del trabajo en equipo y las características que definen el perfil del bombero. En su texto, la pieza tampoco olvida los que perdieron la vida en ejercicio de su trabajo.

La semana pasada, el himno fue presetnado en una cto interno en su departamento de Interior al conseller Jordi Jané; un encuentro al que también asistieron el director general de Prevenció, Extinsió d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, y todos los mandos del cuerpo.

(comunicae.es) 9/3 
 

 La cuota del impuesto del IBI
 baja un 8 %
 en Cerdanyola del Vallès 
 
 La cuota del Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI) ha experimentado una reducción total del 8 % en Cerdanyola del Vallès.

Si a esta bajada se suma la del 2016, que fue del 2,5 %, el IBI se ha reducido en la ciudad más de un 10 % en dos años, consiguiendo mayor progresividad del impuesto.


Según informa el consistorio vallesano en un comunicado, este es el porcentaje que el gobierno quería reducir a lo largo de los cuatro años de mandato y que finalmente ha alcanzado en sólo dos.

El consistorio ha destacado que durante el período 2011-2015 este impuesto había experimentado un crecimiento en Cerdanyola del Vallès de un 13,23 %.

El impuesto de bienes inmuebles se calcula teniendo en cuenta los valores catastral del inmueble y un tipo de gravamen, por lo que este año el valor catastral de los inmuebles urbanos de la ciudad ha bajado un 8 % y no ha variado el tipo de gravamen, que sigue siendo del 0,569 %, reduciendo la cuota del IBI un 8 %.

(laVanguardia) 9/3 EFE 
 


  Los municipios metropolitanos
 se rebelan contra los agravios
 comparativos entre las coronas
 tarifarias 
Castelldefels está situado a 23 kilómetros de Barcelona. Molins de Rei, a 21. Sin embargo, mientras los vecinos de la primera población pagan 9,95 euros por una T-10 – el billete más utilizado en el trans-porte público – los vecinos de la segunda pagan 19,6 euros. Es un 97% más, casi el doble.

Este es tan sólo un ejemplo de los agravios comparativos que gene-ran las coronas tarifarias por las cuales se rige, de momento, el sistema de transporte público de Catalunya. Hay más: Tiana y Montgat, Cerdanyola y Montcada… Se trata de municipios a una distancia similar de la capital catalana, pero con un precio por el transporte público muy distinto. Es por eso que el Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) se ha planteado recientemente acabar con este problema. Ha planteado que las 18 localidades que forman parte de este organismo pero que corresponden a la segunda corona (zona 2) pasen a formar parte de la zona 1.

La situación se repite con el resto de abonos. Un bonotren de 10 viajes cuesta 8,95 euros si es de una zona. 14,35 si es de dos zonas. La T-MES cuesta 52,75 para los viajeros de la zona 1 y sube a 71 euros para los de zona 2. Incluso en el abono destinado a los jóvenes –la T-Jove– también se nota la diferencia: 105 euros (zona 1) frente a 155 euros (zona 2). Todo el sistema del transporte público catalán está organizado de esta manera.

Un sistema que romperá definitivamente la T-Mobilitat, anunciada para el otoño de 2018 esta semana pero que se ha retrasado en más de una ocasión. Teóricamente, el abono inteligente marcará una tarifa plana para los 36 municipios metropolitanos y el pago por kilometraje para el resto de Catalunya.

Pero mientras no llega la T-Mobilidad y el prometido fin de los agravios comparativos, los 18 municipios del AMB que corresponden a la segunda corona decidieron mover ficha, independientemente de la fecha de entrada en funcionamiento del nuevo sistema. A través de una carta expresaron su malestar, que viene de lejos sobre todo en algunos de ellos. Después de negociar durante meses llegó la propuesta del AMB.

Larga reivindicación

Molins de Rei fue el primer municipio que emprendió acciones para formar parte de la zona 1. Lideró este proceso no sólo su Ayuntamiento, sino también la movilización de los vecinos.
En 2014 recogieron 3.833 firmas, que fueron entregadas al consistorio y se organizaron diferentes manifestaciones a través de la plataforma de usuarios del transporte público de este municipio. “Siempre pagamos los mismos”, se quejaban. “La diferencia entre ser zona 1 y zona 2 es demasiado grande”, se lamentaban.

El pleno municipal aprobó por unanimidad política reclamar la zona 1 y aquí comenzó su lucha.

“Esperemos que la medida se aplique en un corto espacio de tiempo y que comporte que todos los ciudadanos de los 36 municipios del AMB tengamos los mismos derechos y deberes, ya que a día de hoy hay 18 municipios que no formamos parte del ámbito de transporte metropolitano”, asegura el alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals. “El Ayuntamiento de Molins de Rei ha sido uno de los principales impulsores y de los que más ha reivindicado, reiterada-mente, esta ampliación de la zona 1, sin olvidar los centenares de ciudadanos que firmaron”, reivindica el primer teniente de alcalde de esta población, Xavi Paz. “Molins de Rei lo tiene muy claro, si fuese por nosotros firmaríamos ya el acuerdo”, sentencia Casals.

La mayoría de poblaciones también lo tienen claro. “Con una rebaja del coste del billete podemos conseguir que muchas más personas puedan coger el transporte público en sus desplazamientos”, valora el alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca. Además, Llorca hace memoria: “Cuando se implantó el sistema de integración tarifaria ya nos dijeron que con el tiempo pasaríamos a ser zona 1, por lo que consideramos que hemos sido pacientes y cuidadosos hasta hacer esta reivindicación”, recuerda.

Mejores prestaciones

Pero no los 18 municipios tienen los mismos servicios. Hay poblaciones más alejadas, como Begues o Sant Climent de Llobregat, con una menor frecuencia de paso de transporte público. Este tipo de poblaciones reclaman que se mejoren sus prestaciones antes de acometer este cambio.

“Debemos tener los mismos derechos y deberes todos”, advierte el alcalde de Sant Climent, Isidre Sierra, que se manifestó en estos términos en el último consejo de alcaldes del AMB. Sierra sostiene que si deben pagar más para formar parte de la Zona 1, sus servicios también deben ser incrementados.

Asimismo, también reclama que algunas medidas como la ampliación de edad de los jóvenes que pueden optar a bonificaciones o la gratuidad del transporte para las personas que abandonen un coche altamente contaminante también sean efectivas para los 36 municipios del AMB.

Fuente: Elaboración propia. Grafismo:Mario Chaparro
(laVanguardia.com) José Polo    8/3

 
Los coches de más de 20 años no podrán circular por el área de Barcelona a partir del 2019. 
Los vehículos más contaminantes tendrán prohibida la circulación por Barcelona y la cuarentena de municipios del área metropolitana de lunes a viernes a partir de enero de 2019 independientemente del estado del aire, si bien esta restricción se empezará a aplicar desde el 1 de diciembre de este año solo en episodios de contaminación.

Lo ha explicado este lunes el conseller de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat, Josep Rull, tras participar en el primer gran encuentro sobre contaminación en el área metropolitana de Barcelona, en el que también han participado el Ayuntamiento de Barcelona y el Área Metropolitana de Barcelona (AMB).

La medida afectará a furgonetas matriculadas antes del 1 de octubre de 1994 y turismos matriculados antes del 1 de enero de 1997.
El compromiso de la cumbre ha sido reducir un 30% las emisiones vinculadas al tráfico en un plazo de 15 años para alcanzar gradualmente los niveles recomendados por la Organización Mundial de la Salud (OMS), y esta contaminación se reducirá un 10% en los próximos cinco años, según Rull.

La medida de restricción del tráfico afectará a vehículos anteriores a la categoría Euro 1: furgonetas matriculadas antes del 1 de octubre de 1994 y a coches matriculados antes del 1 de enero de 1997, lo que implicará a 106.018 vehículos, que suponen un 7% del parque móvil, y a 22.049 furgonetas, es decir, un 16%.

Esta medida afecta a 106.018 coches, que suponen un 7% del parque móvil, y a 22.049 furgonetas, es decir, un 16% de este tipo de vehículos. Rull ha sostenido que estos vehículos con más de 20 años de antigüedad “contaminan tanto como diez coches que utilizan combustible fósil”, ha lamentado. El acuerdo afecta a 40 municipios declarados Zonas de Protección Especial del Medio Atmosférico (Àmbit-40) donde viven 4,3 millones de personas; incluye a poblaciones de las comarcas del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental y Oriental --no a todos los municipios del área metropolitana--, y afectará indirectamente a Osona, Bages, Anoia, Maresme, Alt Penedès y Garraf.

Además, los vehículos que no reciban distintivo ambiental de la Dirección General de Tráfico (DGT) --de gasolina matriculados antes del año 2000 y de diésel de antes de 2006-- no podrán circular en el espacio comprendido por las Rondas de Barcelona --estas vías incluidas-- en episodios contaminantes a partir de diciembre de 2017, y desplegarán medidas para prohibirlos a partir de 2020.

La Conselleria de Gobernación ha planteado un cambio de horario en el acceso y salida del trabajo de los trabajadores públicos para “repartir mejora la movilidad y no concentrarla”, una iniciativa que quieren trasladar a las grandes empresas y que abordarán también con sindicatos, ha destacado Rull.

Tarjeta verde y peaje

Para incentivar la retirada de estos vehículos, crearán una tarjeta verde metropolitana previsiblemente antes de verano que dará tres años de transporte público gratuito, de la que podrán beneficiarse los residentes del área metropolitana que den de baja un vehículo contaminante que no adquieran otro durante los tres años de vigencia de la tarjeta.

También ha anunciado que estudiarán la implantación de un posible peaje contra la congestión en esta zona, en el marco del nuevo modelo de financiación de las vías de alta capacidad de Catalunya, cuyas conclusiones estarán listas en otoño de 2017, como las tasas que tienen en Londres (Reino Unido).


Se plantean implantar un recargo sobre el precio de los carburantes para financiar la mejora de la tarifa del transporte público, y el diseño de un nuevo modelo tarifario kilométrico y de un nuevo modelo de pago para el uso que debe sustituir los 88 títulos, la T-Mobilitat.

Han acordado crear un órgano de coordinación para analizar el impacto de la contaminación del aire sobre la salud, que se reunirá anualmente, y otro de coordinación para el seguimiento de las conclusiones adoptadas en el acuerdo de este lunes, integrado por todos los agentes implicados.

El vicepresidente del AMB Antoni Poveda ha anunciado que el organismo dejará de homologar taxis diesel en 2019 y que instalará espacios de aparcamientos de intercambio con el transporte público --’park and ride’--, y ha pedido más carriles Bus-VAO, acabar las L9 y L10 y de Metro y más financiación del transporte público por parte del Gobierno central.

Evitar muertes prematuras

Según Rull, el acuerdo persigue mejorar la vida de la gente porque la calidad del aire es uno de los temas más preocupantes debido al impacto que tiene sobre la salud, ya que causa muertes prematuras, hecho que “interpela a las administraciones públicas a tomar decisiones muy drásticas y firmes”.

La teniente de alcalde de Ecología de Barcelona, Janet Sanz, ha exigido al Gobierno central más financiación del transporte público, y ha advertido sobre el acuerdo: “Esta expresión de voluntad políticas es un paso adelante respecto a todo lo que se había hecho hasta ahora. Vamos tarde, pero todavía estamos a tiempo de resolver la situación”.

El diputado de Espacios Naturales y Medio Ambiente de la Diputación de Barcelona, Valentí Junyent --que ha intervenido al no poder acudir la presidenta, Mercè Conesa--, ha destacado que la corporación provincial ha elaborado planes de calidad del aire de 17 municipios del Vallès Oriental y de los cinco más poblados del entorno de Barcelona: Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell y Santa Coloma de Gramenet.

40 municipios

Los municipios afectados, que forman parte del Àmbit-40, son Barcelona, Badalona, L’Hospitalet, Cornellà, Esplugues, El Prat y Sant Feliu de Llobregat, Barberà,
Cerdanyola, Sant Cugat, Sant Quirze, Mollet, Montornès y Parets del Vallès, Sant Adria del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Gavà, Martorell, Molins de Rei, El Papiol, Pallejà, Sant Andreu de la Barca y Sant Joan Despí.

También Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Castellbisbal, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, La Llagosta, Martorelles, Montmeló, y Sant Fost de Campsentelles.

El compromiso de la cumbre ha sido reducir un 30% las emisiones vinculadas al tráfico en un plazo de 15 años

(laVanguardia) 6/3   Europa Press

 Declarat bé cultural d'interès
 nacional el jaciment ibèric 
 de Ca n'Oliver,

 a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunicacions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultòrics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.


 Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demanava tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la promulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració

 La Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, declarada associació
d'interès cultural


 
 
El Govern ha acordat declarar la Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya com a associació d’interès cultural. Amb seu social a Sant Feliu de Llobregat, la Federació és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 1984 a partir de la unió de 27 colles geganteres.

En l’actualitat, l’entitat té 400 colles federades amb un total apro-ximat de 12.000 persones associades.

És una de les 32 federa-cions nacionals integrants del Consell de l‘Associacionisme Cultural, màxim òrgan consultiu del Departa-ment de Cultura en matèria de cultura popular i associacionisme cultural.

Va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya l'any 2000.

La Federació publica, des de l'any 1986, la revista trimestral Gegants, única en el món especialitzada sobre aquest tema, i organitza els certàmens anuals següents: la Ciutat Gegantera de Catalunya, la Fira del Món Geganter i la Trobada Nacional de Capgrossos.

A més, conserva el seu arxiu administratiu, amb informació sobre les entitats geganteres,  històric, que conté valuosos fons documen-tals sobre imatgeria.

(GenCat) 
 
 


 Actual cartipàs municipal
format per cinc regidors 


El “PRODUCTE DE COLLSEROLA”  ja surt al mercat.

 
Un cop aprovats els reglaments específics per al xai, el cabrit, les mandarines, el tomàquet, el vi i la mel, s’ha iniciat la comercialització dels productes amb el segel.

Des del mes de desembre ja trobem al mercatproductes etiquetats amb el segell de la marca de garantia “Producte de Collserola”. Els primers que s’han comercialitzat han estat les mandarines de Can Carlets i el vi de Can Calopa.

Al mes d’octubre la recentment creada comissió de segui-ment de la marca de garantia Producte de Collserola va aprovar els reglaments específics del xai, cabrit, mandarines, tomàquet, vi i mel. Amb aquest pas, i un cop ratificats aquest mes de desembre pels òrgans de govern del Parc, els productes que segueixin l’estàndard de la marca ja es poden comercialitzar amb el segell. Està previst que el llistat de productes de la marca de garantia es vagi ampliant amb d’altres de nous que s’hi vulguin acollir.

A la comissió de seguiment hi són representats tots els sectors implicats en el procés: productors, restauradors i administracions (Generalitat de Catalunya i els serveis tècnics del Parc).

Cal destacar que només podran utilitzar la marca i el seu logotip aquells productes produïts, elaborats, transformats i envasats en l’àmbit territorial del Parc Natural de Collserola, sempre que hi hagi infraestructures existents dins la serra per a la seva manipulació.

El Consorci, com a titular de la marca de garantia Producte de Collserola, la posa a disposició de tots els productors/es del Parc que tinguin interès a fer-ne ús i que compleixin amb els requisits establerts en els reglaments d’ús i els regla-ments específics. Alhora, també ofereix assessorament i suport en el procés administratiu.
Aquest segell forma part de les accions previstes dins el Pla agropecuari del Parc Natural de la Serra de Collserola (aprovat al mes de desembre del 2013).


(parcnaturalcollserola)
Dies Festius a
Cerdanyola del Vallès el 2017 
 
   6 de gener - Epifania del Senyor
14 de Abril - Divendres Sant
17 de abril - Dilluns de Pasqua
  1 de maig - Festa del Treball
  8 de maig - Festa Local
24 de juny - Sant Joan
15 d'agost - Assumpció de la Mare de Déu
11 de setembre - Diada
12 d'octubre - Festa Nacional d'Espanya
  1 de novembre - Dia de tots Els Sants
13 de novembre - Festa Local
  6 de desembre - Dia de la Constitució Espanyola
  8 de desembre - La Immaculada Concepció
25 de desembre - Nativitat del Senyor
26 desembre 26 - Sant Estebán 

 

La Generalitat aprova
el calendari definitiu d'obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017 
 
Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals els ajuntaments poden substituir-ne dues dates. També poden fixar dos festius més per al seu àmbit municipal

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per l’any vinent. Els comerços de la ciutat de Barcelona podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017

Per a tots aquells municipis catalans que no hagin designat els dos dies addicionals d’obertura, s’entenen com a dates escollides el 12 d’octubre i el 3 de desembre de 2017

La Generalitat ha aprovat el calendari comercial definitiu d’obertura comercial autoritzada a Catalunya per al 2017.

Els dies 8 de gener, 2 de juliol, 1 de novembre i 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017, seran festius d’obertura autoritzada a Catalunya, d’acord amb la normativa catalana vigent d’horaris comercials.

 
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, estableix un total de vuit festius anuals dels quals, els ajuntaments poden substituir-ne fins a dues dates. D’acord també amb la Llei d’horaris comercials, s’afegeix dos dies més al calendari comercial, que els municipis han de fixar en funció del màxim aprofitament comercial i d’acord amb els comerciants.

Més d’un centenar d’ajuntaments catalans han afegit i o modificat el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per al 2017 (que es recullen a la resolució EMC/2915/2016, de 21 de desembre publicada avui al DOGC). Entre ells, el consistori de Barcelona ha establert que els comerços de la ciutat podran obrir al públic els dies 8 de gener, 23 d’abril, 2 de juliol, 1 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre de 2017.

Pel que fa als dos dies festius addicionals d’obertura comercial autoritzada que poden fixar els ajuntaments, en el cas dels consistoris que no hagin designat cap data específica, s’entendran com a dates escollides i aplicables en els seus àmbits territorials el 12 d’octubre, i el 3 de desembre de 2017.


Calendari comercial per al municipi de Cerdanyola del Vallès

8 de gener
2 de juliol
1 de novembre
3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre
 


 Los vecinos del aeropuerto
de Sabadell reclaman resucitar
la comisión de seguimiento.

 
AENA y Generalitat se traspasan la responsabilidad de convocar
la mesa, de facto disuelta desde 2009,
unque están predispuestos adebatir de nuevo.

 Consideracions bàsiques sobre
el nostre arbrat públic urbà. 


Aquests dies s'està duent a terme la poda d'arbres en nombrosos carrers de Cerdanyola. Abitualmente es considera que una mala gestió de l'arbrat urbà pot convertir als arbres en un destorb o en un element útil.

És comú trobar plantacions ja realitzades molt malament conduïdes. D'aquesta mal maneig poden derivar diversos problemes com l'ocultació de cartells indicadors, ocultació dels senyals semafòriques, trencaments i aixecaments de voreres, obstrucció de desguassos, trencaments de cables, enfosquiment de carrers per projecció d'ombres, cops produïts per vehicles alts (camions i col·lectius), manca d'ombra durant l'estiu i fins a un problema visual.

A la ciutat l'arbrat compleix estrictament funcions socials. La seva plantació es realitza per aprofitar l'espai públic i augmentar el benestar dels seus habitants, entre les funcions més reconegudes es destaquen: brindar ombra i refrescar l'aire circumdant, produir oxigen, regular la humitat ambient, disminuir sorolls, atenuar els vents, retenir partícules sòlides (sutge i pols) i també gèrmens ambientals, embellir les vies de trànsit i els habitatges, retenir l'aigua de pluja i així moderar l'escorriment.

Convé triar arbres de fulles caduques i petites o mitjanes ja que obstrueixen menys els desguassos i permeten un fàcil escombrat i recolección.

Hasta aquí el que seria desitjable en pràcticament tots els carrers i places. Però el motiu d'aquesta descripció ve al cas per alguna cosa que els ciutadans de Cerdanyola ja vam patir l'any passat. Tal com descrivia al principi, una de les condicions del arbrat consisteix i més en aquests dies tan acalorats, en donar ombra i una mica de frescor en els carrers.

Jo mateix, al carrer Sant Iscle la passada setmana, si tenia sort i  avien places a la zona blava, nombres imparells (en els parells fa dos anys els van arrencar) encara podies caminar per sota dels arbres o deixar el cotxe estacionat en alguna petita ombra.

Doncs aquest any tornem a ballar-la i ja tornen a estar amb els carrers a ple sol.
 

Han passat a podar i han quedat pràcticament com recent plantats. I això que sempre s'ha postulat: els arbres i les plantes s'han de podar durant el hiverns, un cop perdut el fullatge doncs passen a estar en estat latent, durant els mesos d'hivern. Aquest període de descans és fonamental per a la supervivència de la planta. Amb l'inici del fred de l'hivern, la planta pateix canvis hormonals i cel·lulars que fan que es contregui de nou cap a la terra per a la seva protecció.

Per això m'estranya veure podar els arbres a menys d'una setmana que entre l'estiu.

A.S.

Dades de l'Institut Nacional d'Estadística
referent a Cerdanyola del Vallès


 

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, a finals de 2015 la població total de Cerdanyola del Vallès arribava als 57.413 habitants.

Desglossat, el nombre total de dones era de 29.289 i d'homes 28.125.

Total d'habitatges familiars 25.300, habitatges secundaris 435 i 3.549 habitatges buits. 

Nombre d'empreses 4158.
 
Població total
 
Població homes

Població dones
 
 

 CALENDARI DE PAGAMENT
 DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS
 PER AL 2017

 
 
 

HORARI DE CORREOS -Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57

Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                   09:30 a 13:30 hores

DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT
DE CATALUNYA

 
  ORDRE EMO/156/2015, de 22 de maig, per la qual s'estableix el calendari d'obertura dels establiments comercials en diumenge  i dies festius per al 2017.


Per a l’any 2017:

  8 de gener.
  2 de juliol
  1 de novembre.
  6, 8, 10, 17 i 24 de desembre. 

 

 
   

 TRANSPORT LOCAL
 
 


    Línies i horaris 
     visitantes total   Des de 31/10/16
   
 SALILLAS.NET  NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL,
 NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES
 SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

 

 
Antiga escala d'accés a l'estació de "Cerdanyola-Ripollet"
Canaletes anys 1992
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba. 
 
            FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
          
 PASSAT SEGLE
                    
 
 Properes activitats
 
 ABRIL 
Del 10 d’abril al 5 de maig 
Exposició : Oído Cocina.
Reflexió divertida sobre la gastronomia i el consum responsable Planta -1 de la Biblioteca Central

Del 10 d’abril al 5 de maig
Exposició : Cuina conscient, cuina saludable.
Exposició bibliogràfica al voltant de l’alimentació conscient
Planta 0 de la Biblioteca Central


Divendres 28 d'abril a les 21:00 h. a L'Ateneu
Teatre "LEHMAN TRILOGY"
De Stefano Massini, Traducció: Carles Fernandez Giua, Direcció: Roberto Romei, Intèrprets: Rubèn d’Eguia, Óscar Munoz, Santi Ricart, Jordi Rico, Jacob Torres, David Vert, Durada: 175min (amb entreacte)
Tres generacions de la Companyia Lehman Brothers (el banc que va provocar la darrera crisi econòmica global de 2008), recorrent la historia del capitalisme modern. L’espectacle fa èmfasi en la deshumanització constant que afecta el món econòmic i polític en nom de l‘augment del benefici. El segle XX ha estat una cursa sense sentit cap a no se sap on, cada vegada més ràpida, amb menys regles i més desconnectada del món real i les seves estructures i necessitats. Una cursa que va desembocar en una crisi financera mundial i ha provocat una recessió de la qual encara en patim els efectes. Una interpretació magistral per un dels espectacles més ben valorats de la passada temporada.
Preu: 18 €, anticipada 15€ , estudiants, pensionistes i aturats 12€


Dissabte 29 d'abril a les 23:00 h
The Jartbreikers. a L'Irlandes de Cerdanyola. The 1916. carrer de l'Església, 9

Dissabte 29 d'abril a les 18:00 h.
Visita guiada a l’exposició
'Fugint de l'Holocaust' per descobrir a través de vuit trajectòries personal la història poc coneguda de milers de jueus que van intentar escapar de l'extermini nazi travessant els Pirineus, així com de les persones que els van ajudar.


 MAIG 
Dijous 4 de maig de 18:30 a 19:30h.
Cafè filisófic.
Diàleg organitzat amb la finalitat de discutir sobre un tema des de la perspectiva filosòfica, amb l’objectiu d’intercanviar punts de vista i inquietuds. No cal tenir coneixements de filosofia.
A la Biblioteca Central de Cerdanyola

Dissabte 6 de maig  a les 23:00 h.
Wax & Boogie.
A L'Irlandes de Cerdanyola. The 1916. carrer de l'Església, 9

Dijous 18 a les 19:30 h.
a la sala d'Enric Granados de la Biblioteca Central.
Lolita Bosch presentarà dins de l'espai Cafè amb Lletres "La ràbia". Premi Roc Boronat 2016 (Ara llibres, 2016).
Va néixer a Barcelona l'any 1970 i ha viscut a Albons (Baix Empordà), als Estats Units, l'Índia i, durant deu anys, a la Ciutat de Mèxic.[1] És llicenciada en filosofia per la Universitat de Barcelona i té un postgrau en lletres de la Universidad Nacional Autónoma de México.[2] Escriu alhora en català i en castellà, i la seva obra ha estat traduïda al polonès i a l'alemany.
L'escriptora Lolita Bosch va patir bullying quan era estudiant. Després de molt de temps s'ha decidit a escriure el testimoni al seu llibre "La ràbia". Però en el llibre va més enllà del seu cas per proposar-nos una reflexió sobre el bullying, sobre els agredits i sobre els agressors.


Divendres 19 de maig a les 21:00 h. a L'Ateneu
Teatre "INFÀMIA"
Un joc de miralls, d’esferes, de punts de vista. A l’Eva Dolç li ha caigut un tros de món al damunt, i està lesio¬nada. Veurem com les ferides que ha patit per la caiguda, fereixen també a dos individus tendres, que encara no són del tot conscients del camí que han pres: la Sara i i’Aleix, dos intèrprets que sembien condemnats a patir l’emergència de ser perpètuament actors “emergents”. I, enmig d’un combat ferotge que farà entrar en crisi les vo¬cacions de tots tres, apareixerà en Toni, un mefistofèlic astut, que els posarà a tots tres en solfa. Remourà tots els fonaments i aclarirà tots els dubtes, perquè els altres acabin entenent d’una vegada per totes, de què va en re¬alitat aquest ofici.
Text i direcció: Pere Riera Intèrprets: Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Anna Moliner, Francesc Ferrer Durada: 95min.
Preu: 18 €, anticipada 15€, estudiants, pensionistes i aturats 12€


Diumenge 21 de maig a les 18:00 h. a L'Ateneu
CONCERT DE PRIMAVERA
ORQUESTRA DE CAMBRA DE CERDANYOLA.

Direcció: Kai Gleusteen
Un trio de corda increïble, interpretarà l’obra mestra de WA Mozart Divertiment i quartet. Una interpretació amb qualitat habitual a càrrec de la nostra orquestra.
Preus: Taquilla: 12€, anticipada, 10€ ,amb flyers de promoció 8€, socis 5€; estudiants i alumnes d’Aulos 5€, escolars GRATUÏT acompanyats d’un adult amb entrada.

Diumenge 21 de mag a las 19:30 h.
Mon petit món  (Swing & Gipsy)
a L'Irlandes de Cerdanyola. The 1916. carrer de l'Església, 9

Dissabte 27 de maig a les 23:00 h.
Red Rombo
a L'Irlandes de Cerdanyola. The 1916. carrer de l'Església, 9
 JUNY 
Dissabte 17 i diumenge 18 de juny
Copa de la Lliga senior masculina i femenina (6 categories) de hoquei sobre patins al Pavelló de Can Xarau de Cerdanyola
 
 Activitats estables
Cerdanyola, terra d'Ibers
2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h Tancat fins gener de 2017

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 
 Activitats al Museu d'Art (MAC)
 ABRIL
Del 27 d’abril al 16 de juliol
COMIXXX: EL DESPERTAR D’UNA GENERACIÓ CENSURADA
Els alumnes del Màster d’Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB comissarien aquesta mostra a partir fons de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB. El còmic underground apareix a Espanya a principis de la dècada dels 70, on una joventut rebel va utilitzar aquest mitjà com a arma contra la dictadura.

28 abril.
FESTIVAL [C] SCREEN EDICIÓ DE PRIMAVERA
Dedicada al Dia Internacional de la Dansa
xerrada i sessió de curtmetratges de dansa
29 abril: Sessió de curtmetratges de dansa i sessió dels millors curts del CIScreen 2016
30 abril: Taller matinal sobre el curtmetratge de dansa (12h)

 MAIG 
Dimarts  2 de maig de 19:30 a 20:30 h"DE L'IMPRESSIONISME A LES AVANTGUARDES " A càrrec de Quim Módenes. Taquilla inversa.

Dissabte 6 a les 23:00 h. Roser de Maig : WAX & BOOGIE - Al The 1916 - Irish Pub

Fins al 7 de maig.
DIÀLEGS LOCALS ACADÈMIA I OFICI: EL TALLER JUVENTENY
A l’Espai Arc es podrà veure una petita selecció del gran fons
que custodia del museu de l’escultor Francesc Juventeny, a partir del diàleg amb les obres dels seus deixebles, Josep Garriga i Salvador Mañosa. La mostra inclou guixos, talles de fusta, pedra i escultures en gres refractari.

6 i 7 de maig -
MOSTRA DE BONSAIS I FESTA MODERNIST
Al jardí del museu organitzada per l’Associació d’Ami del Bonsai de Cerdanyola. Festa modernista al carrer, en el marc de la Fes Major del Roser de Maig. Amb itinerari modernista. 7 de maig a les 12 h.

Diumenge 14 de maig a les 11.30 i a les 12.30 h
TALLER FAMILIAR: JOIES
Taller de realització de joies a partir de diversos materia.

Dimecres 17 maig de 19:00 a 20:00 h.
al Museu d'Art MAC a la sala Termossan. Xerrades -Tertúlia sobre artistes moderns : JULIE MEHRETU. Conduïdes per Òscar Serrano 

Dijous 18 de maig.
DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
Aquest dia l’accés al MAC serà gratuït.

Divendres 19 de maig de 22 a 24 h
NIT DELS MUSEUS. LA VIDA ÉS CURTA
V Mostra de Curtmetratges de Cerdanyola. El M/ restarà obert al públic fins la mitjanit.

Del 19 de maig al 31 d’agost.
ISMAEL SMITHNUDE AND NAKED. DESPULLANT ISMAEL SMITH
Tot coincidint amb l’exposició que el Museu Nacional d’Art de Catalunya dedica a Ismael Smith, el MAC proposa una revisió a partir d’una de les temàtiques més habituals a l’obra de l’artista, el nu, tot abordant diversos temes que es relacionen amb estereotips de la sexualitat i la personalitat de l’artista. L’equip “El Palomar" donarà el contrapunt des de la perspectiva del moviment Queer.
SMITH. DIÀLEGS CONTEMPORANIS Per altra banda, els joves artistes emergents Gaietà Mestieri i Ivonne Navarro plantejaran, des d’una visió actual, un diàleg a partir d’algunes de les disciplines i temes més recurrents del polifacètic artista.

Diumenge 21 de maig a les 12 h. 
VISITA GUIADA AL MUSEU

Diumenge 21 a les 19:30 h. MON PETIT MON  (Swing & Gipsy)- Al The 1916 - Irish Pub

Dissabte 27 a les 23:00 h. RED ROMBO .Al The 1916 - Irish Pub
 JUNY 
Dimarts  6 de juny de 19:30 a 20:30 h. "LES PRIMERES AVANTGUARDES" A càrrec de Quim Módenes. Taquilla inversa.

Dimecres 7 Juny de 19:00 a 20:00 h. al Museu d'Art MAC a la sala Termossan. Xerrades -Tertúlia sobre artistes moderns : ALBERT OEHLEM. Conduïdes per Òscar Serrano 

Diumenge 11 de juny a Les 11.30 i a les 12.30 h.
TALLER FAMILIAR. SAMARRETES ESTAMPADES. Taller d’estampació de samarretes a partir de motií inspirats en el modernisme i els artistes del muse Caique cada participant porti una samarreta blanc.

Diumenge 18 de juny a les 12 h.  VISITA GUIADA AL MUSEU

JULIOL
De dilluns 3 a diumenge 9
Stage  d'Art. EL RETRAT. Taller d'il.lustració per a joves creadors de Cerdanyola tutoritzat pel pintor cerdanyolenc Ramon Gutiérrez

Diumenge 16 de juliol a les 12 hores
VISITA GUIADA AL MUSEU

De dilluns 17 al divendres 21
XVIII FESTIVAL FANTOSFREAK a les 21:30 h.
A la sala d'actes del MAC.

Sessió Off Festival  el dissabte 22

Exposicions al Museu d'art Cerdanyola
Fins al 7 de maig
DIÀLEGS LOCALS. ACADÈMIA I OFICI: ELTALLER JUVENTENY
A l'Espai Arc es podrà veure una petita selecció del gran fons que custodia del museu de l’escultor Francesc Juventeny, a partir del diàleg amb les obres dels seus deixebles, Josep Garriga i Salvador Manosa. La mostra inclou guixos, talles I de fusta, pedra i escultures en gres refractari

Del 27 d'abril al 16 de juliol
COMIXXX: EL DESPERTAR D'UNA GENERACIÓ CENSURADA
Els alumnes del Master d’Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artistic de la UAB comissarien aquesta mostra a partir fons de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB. El còmic underground apareix a Espanya a principis de la dècada dels 70, on una joventut rebel va utilitzar aquest mitjà com a arma contra la dictadura

Del 19 de maig al 31 d'agost
Escultures en gres refractari
ISMAEL SMITH. NUDE AND NAKED, DESPULLANT ISMAEL SMITH
Tot coincidint amb l’exposició que èl Museu Nacional d’Art de Catalunya dedica a Ismael Smith, el MAC proposa una revisió a partir d'una de les temàtiques més habituals a l’obra de l'artista, el nu, tot abordant diversos temes que es relacionen amb estereotips de la sexualitat i la personalitat de l’artista. L’equip "El Palomar' donarà el contrapunt des de la perspectiva del moviment Queer. SMITH. DIÀLEGS CONTEMPORANIS
Per altra banda, els joves artistes emergents Gaietà Mestieri i Ivonne Navarro plantejaran, des d'una visió actual, un diàleg a partir d'algunes de tes disciplines i temes més recurrents del polifacètic artista.
 
 Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Totes les activitats són gratuïtes. Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.
 ABRIL

MAIG
Diumenge 21 de maig, 11.30 h. Vinya i vi a l'Antiguitat
Xerrada, taller i tast de vins.
Majors de 10 anys
JUNY
Diumenge 18 de juny, 11.30 h.
Arqueòlegs per un dia - Visita a les excavacions.
Majors de 10 anys.
JULIOL
3-9 de juliol. - STAGE D’ART. EL RETRAT
Taller d’il·lustració per a joves creadors de Cerdanyola tutoritzat pel pintor cerdanyolenc Ramon Gutiérrez.

Divendres 14 de juliol, 21 h. 
Ca n'Oliver a la nit - Activitat nocturna. Majors de 10 anys.

Diumenge 16 de juliol a les 12 hVISITA GUIADA AL MUSEU

Dilluns 17 al 21 de juliol. - XVIII FESTIVAL FANTOSFREAK
Sessió Off Festival el dissabte 22 a les 2i,30h a sala d’actes del MAC
SETEMBRE
Diumenge 17 de setembre, 9 h Lauro, un poblat ibèric al Montseny. Visita al jaciment ibèric de Samalús
Activitat per a tots els públics.

Dissabte 30 de setembre i diumenge 1 d'octubre. XVII Cap de Setmana Ibèric.
Jornada de portes obertes i activitats diverses per a tots els públics.
NOVEMBRE
Diumenge 19 de novembre, 11.30 h. Indiana Jones i el museu maleït - Joc de rol.
Activitat per a tots els públics.
DESEMBRE
Diumenge 17 de desembre, 11.30 h. Jugar com abans - Taller de jocs de taula de l'Antiguitat.
Activitat per a tots els públics.
 
 Activitats del Parc Natural Collserola
 

Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)
 
EXCURSIONS AMB VOLUNTARIS


Itineraris per la serra conduïts per Voluntaris de Collserola.
4 a 5 hores de durada. Mès de 7 anys. Cal inscripció prèvia. (activitat gratuita)(*) La inscripció de les sortides dels dimarts s'obre el dilluns de la setmana anterior a l'activitat.

DESCOBERTES EN FAMILIA

Una passejada, pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc per conèixer millor Collserola. A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida.
Preu 1,75€  Horari de 11 h i 12.30 h.


LA GRANJA DE CAN COLL

Els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren diferents espais de la granja: la incubadora i els pollets i el tancat dels conills i el dels ànecs. Així com els corrals amb la somera, la truja, la vedella i l’aviram.

Horari: 11:15 h i 12:15 h. Preu: 1,75 € per persona (adults i nens a partir de 3 anys).

Cal inscriure’s el mateix dia al taulell d’informació de Can Coll. Places limitades, màxim 25 persones per visita. 

De 13 h a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.         


ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA
Obert al públic el 2n diumenge de cada mes (excepte els mesos de gener, agost i desembre). Horari de 10:30 a 14 hores
Les passejades temàtiques al pantà de Vallvidrera inclouen la visita al centre. El Centre acull l'exposició sobre el pantà i els seus entorns.
Reserves per a grups tot l'any al telèfon 932 803 552

VISITES AL CASTELL DE TORRE BARÓ
De dilluns a divendres de 10 a 13 hores
Dissabtes de 10 a 17 hores. El mirador resta tancat de les 13 a les 15 hores
Diumenges de 10 a 14 hores
Situat a la carretera Alta de Roquetes, 328 (Nou Barris-Barcelona). Es pot descarregar la programació i fer les inscripcions a castell_torrebaro@bcn.cat

CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL
Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.

VISITA EL PARC A L'ESTIU, AL CENTRE D'INFORMACIÓ.
Activitat lúdica guiada. A la frescor de l'alzinar, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta dels elements de la natura que ens envolta. És una activitat curta, per a 2 grups consecutius. Edat: de 4 a 7,o de 8 a 12 anys.. Preu: 107,45 per a 2 grups de 25 p.(nens i nenes de la matexa edat) Horari: el 1r grup, de 10:00 a 12, i el , i el 2n grup de 12 a 13,30 hores. Màxim d'assistents 4 grups de 25 persones Durada: 1hora i mitja cada grup

LA GRANOTA DEL PANTÀ, AL PANTÀ DE VALLVIDRERA.
Activitat lúdica guiada. Als entorns del pantà, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta d'un ambient aquàtic. És una activitat curta, per a 2 grups consecutius. Edat de 4 a 7 anys. Horari: el 1r grup de10,30 a 12 h i el 2n grup de 12 a 13:30 hores. Màxim d'assistents 4 grups de 25 persones Durada: 1hora i mitja cada grup

JUGUEM A L'ESTIU, AL CENTRE D'INFORMACIÓ.
Activitat lúdica guiada. Dins del bosc, mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta dels elements de la natura que ens envolta.
Edat : de 8 a 12 anys.  Preu: 107,45 € per cada grup de 25 persones.  Horari: de 10:30 a 13:30 h. Màxim d'asistents 4 grups de 25 persones

MATINALS A COLLSEROLA
Si voleu caminar i fer esport a Collserola, conèixer els diversos ambients de la serra i descobrir indrets
amagats... us oferim una excurSIó dela mà dels nostres guies.

Edat: su n'or a 12 a 5. Preu: 107.45 6 per cada grup de 25.
Horari: e 10,30 a 13. 0 hores. Màxim d'assistents: 4 grups de 25 Durada: 3 hores

Al Centre d'informació
Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1
: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.

VISITA A LA GRANJA DE CAN COLL
Activitat guia a on els nens i nenes podran veure els animals de la gran'a de Can Coll, saber de què i`
s'alimenten i observar com es comporten. És una activitat curta adreça a a 2 grups consecutius.

Edat: o de 4 a 7, o de 8 a 12 anys ' Preu: 107.45 6 per a 2 grups de 25 persones.
Horari: el 1r grup de 10,30 a 12 h, i el 2n grup de 12 a 13.30 hores. Calen 2 grups de 25 p. (de la mateixa edat)
Durada: 1 hora i mitja cada grup /

VISITA A LA GRANJA I AL BOSC DE CAN COLL
Visita guiada a la gran'a de Can Coll i itinerari pels boscos de l'entom on mitjançant jocs i activitats, es fa una descoberta els elements de la natura que ens envolta.

Edat: de 4a 7 o de 8 a 12 anys * Preu: 107. 56 per cada grup de 25 p. (delamateixaedat)
Horari: de 10,30 a 13.30 h Màxim d'assistents 2 grups de 25 Durada: 3 hores.

' Aquestes activitats es preparen per a una única franja d'edat, o de 4 a 7 anys, o de 8 a 12 anys.


NITS D'ASTRONOMIASessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats.
Durada 2 h.
Horari: Estiu: de les 22:00 a les 24:00 h. Hivern: de les 21:00 a les 23:00 h.
Inscripcions la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades
Preu : 5,15€   Edat recomanada: + de 12 anys.
Divendres de 21 a 23 h.
Cal inscripció prèvia
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES


Una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d'Informació, per conèixer els valors del Parc de la mà d'un guia especialitzat.
Hivern i estiu, dissabtes alterns Primavera i tardor, tots els dissabtes (no festius)
Horari: De les 11:00 a les 13:30 h
Inscripcions el mateix dia de la passejada, al taulell del Centre d’Informació. (No es fan reserves prèvies)
Màxim de 20 persones per sortida
Preu: 1,75€ per persona

Opció per a grups organitzats (associacions de pares i mares, grups d'excursionistes, esplais, etc.) consulteu la proposta "Matinals a Collserola". Aquesta activitat no es pot reservar per a grup,

Algunes propostes de Passejades temàtiques:
Brolles i màquies
Els ocells de mida mitjana
El pantà de Vallvidrera
Pins, pinyes i pinyons
Rere el rastre del senglar.
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552.
Horari de 9.30 a 15 hores

TURÓ DE MONTCADA

Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació ACER: www.acer-associacio.org

 
 Activitats a la Sala Enric Granados
 
Hores del Conte 2016

Activitats fins 31 de desembre a la Sala Enric Granados
A les 12:00 hores. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.

 
 Activitats a la Biblioteca Central
 

De 12:00 a 13:00 h. A la Biblioteca Central, Planta 0, Sala Enric Granados
Hora del Conte
Històries grans i petites, amb molts o pocs personatges, d’animals, humans o objectes, divertides o dolces, però totes explicades per grans mags de la narració.
Públic: a partir de 4 anys. Inscripció prèvia: no cal. Aforament limitat


   Exposicións:
 “Oído Cocina”  fins al 5 de maig
  Cuina conscient i saludable fins al 5 de maig
  Exposicions “Prudenci Bertrana: l’ideari bàrbar” i “Aurora Bertrana:
      el virus de l’aventura”  fins al 30 de maig
 L'àlbum il.lustrat : Del 6 al 31 de maig


 Exposicions Temporals 
 LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)
 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º
Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º
Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º
Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º
PATRIMONI
DE LA SERRA DE COLLSEROLA
Durant segles, la serra de Collserola ha atret l’atenció de cultures ben diverses, la intervenció de les quals ha deixat empremtes en el paisatge, en els camins, en les edificacions…, que constitueixen un patrimoni valuós que convé preservar i gestionar per al coneixement i l’admiració de les generacions actuals i futures.

La serra ha estat habitada des de temps prehistòrics, com ens ho demostra la gran quantitat de vestigis arqueològics i arquitectònics trobats. Des dels primitius pobladors ibers fins a les modernes torres modernistes, s’han identificat més de dos-cents elements construïts, entre xarxa viària, edificació agrícola i elements d’interès històric.

Aquest patrimoni destaca per:
— l’elevada qualitat arquitectònica d’un gran nombre d’edificacions
— la diversitat dels elements construïts
— l’adaptació al medi de totes les construccions

Les restes més antigues de la serra conegudes són uns estris de sílex, de fa uns 100.000 anys, trobats a Ca n’Albareda, a Sant Feliu de Llobregat, que ens parlen de l’existència dels primers caçadors a la serra.

Patrimoni construït

Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

Fonts
          Font de la Budellera
          Font del Bacallà
          Font de Can Lloses
          Font Groga
          Font d'en Llevallol
          Font Joana
          Font de la Maduixera
          Font d'en Ribes
          Font de la Rabassada
          Font d'en Sert
          Font de la Salamandra
          Font de Sant Medir o del Manyos
          Font de Santa Pau

Barraques de vinya
           Les barraques de vinya de Collserola presenten un gran ventall
           de tipologies a causa, principalment, de la diversitat geomor-
           fològica de la mateixa serra, on els tipus de terrenys i de ro-
           ques són molt variats, tot i que també hi influeix l’època de
           construcció i el mateix constructor.


Llegat cultural


Aplecs i romeries

            Aplec de Sant Medir
            Aplec de St. Iscle
            Aplec de La Salut de Sant Feliu de Llobregat


Els arbres singulars a Collserola


Avui, la serra de Collserola és un Parc Natural extensament boscós, però, històricament no sempre ha estat així. A finals del segle XIX bona part del territori estava ocupat per masies i àrees agrícoles que és dedicaven principalment al conreu de la vinya. Amb el segle XX, es va iniciar un procés d’expansió urbanística i d’abandonament agrícola que, lligat a un creixent ús de lleure, ha anat transformant profundament el paisatge, fins als nostres dies. Fruit d’aquests processos i transformacions trobem, per tota la serra, una sèrie d’elements patrimonials construïts per la mà de l’home. Al seu costat hi ha uns altres elements que, tot i ser naturals, també han estat condicionats per la mà de l’home: els arbres singulars. Així, els arbres singulars no només estan enmig dels boscos sinó que, també, els trobem al costat de masies, camins, fonts, àrees agrícoles, etc. Molts d’ells són plantats, altres són naturals, però darrera la majoria de casos hi ha, o hi ha hagut, una voluntat de conservació. D’una manera o altra tots ells formen part del nostre patrimoni natural, cultural i històric i com a tals són mereixedors de protecció. (Parc de Collserola)


Llegendes

Llegenda de St. Medir

Les circumstàncies en què es crea aquesta llegenda fan creure que es tracta d’una barreja de llegendes locals sorgida arran de la confusió de sant Medir amb sant Emeteri i la necessitat d’ornamentar la llegenda de sant Sever.
Segons la tradició, sant Medir era un pagès que vivia cap a l’any 303 a la vall de Gausac (avui anomenada vall de Sant Medir). Durant el domini romà, els cristians van ser perseguits arreu, entre d’altres, Sever, bisbe de Barcelona. Perseguit pels romans, va fugir per l’antic camí de Barcino (Barcelona) cap a Castrum Octavianum (Sant Cugat). A la vall de Gausac es trobà Medir que plantava faves a prop del camí. Li explicà el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la seva fe, li demanà que si preguntaven per ell respongués amb la veritat.
Quan Sever marxà, les llavors de les faves, miraculosament, van créixer i florir com si ja fes mesos que les haguessin plantades. Poc després, els perseguidors romans van trobar Medir i li van preguntar pel bisbe. Ell els respongué la veritat: que mentre ell sembrava les faves, el bisbe havia passat per allà. Els romans pensaren que Medir es burlava d’ells i protegia el bisbe, de manera que se l’endugueren pres i, quan van capturar Sever, els van martiritzar tots dos, i van degollar sant Medir.


Llegenda de la Mare de Déu de la Salut

Segons la llegenda, la imatge de la Mare de Déu fou trobada per una cabra. La família Través de Sarrià era famosa pels ramats de cabres que tenien i que feien pasturar per Sant Feliu. El pastor es va adonar que una de les cabres furgava amb les potes, cada dia, al mateix racó, al costat d’un gran arbre. Quan ho va explicar a l’amo, i aquest ho va comprovar, van excavar en aquest lloc i va aparèixer la imatge.
Era una època de fam i misèria en què molta gent moria a causa d’una pesta virulenta. Quan van saber que s’havia trobat una imatge de la Mare de Déu van creure que era un signe per retornar-los la fe que havien abandonat, i van començar a encomanar-s’hi amb gran devoció i sacrificis. Molts es van guarir, les collites van començar a ser més abundants i els matrimonis eren beneïts amb els fills que havien demanat. Així va ser que aquella Mare de Déu va ser anomenada de la Salut.
En aquell indret es va erigir un santuari, origen de l’ermita actual, i des d’aleshores, en agraïment, s’hi puja en pelegrinatge un cop l’any.
Segons Joan Amades, a la part exterior del santuari hi ha la Pedra dels Fills, una pedra sagrada que feia de seient i que, estranyament, permetia ser mare a tota dona que s’hi asseia…
    
 
 CASTELLERS DE CERDANYOLA
Castellers de Cerdanyola
Fundat l'1 de octubre de 1998
Una colla creada el 1998 a partir de la il·lusió d'un grup de persones (algunes amb experiència castellera i altres sense) de tenir una colla a la seva ciutat. Tot i que el bressol dels castells és el Camp de Tarragona, són moltes les colles que a dia d'avui existeixen a la província de Barcelona. Nosaltres som una d'elles, modesta i relativament jove, però sempre amb ganes de superar-nos i d'assolir nous reptes!

Informació assaigs:
Local d’assaig: Carrer del Remei, nº 15 08290 Cerdanyola del Vallés (darrere Mercadona)
Dilluns 20.00 - 22.00h Tronc i Canalla
Dimecres 20.00 - 22.00h General
Divendres 20.00 - 23.00h General

Assaig musics:
Dilluns de 19:00 - 21:00h al Casal de Joves -Pg. del pont, s/n

Contacte:
Mail: info@castellersdecerdanyola.cat
Telf: 699 990 058
http://www.castellersdecerdanyola.cat/
 
 ADRECES
Ateneu de Cerdanyola
Servei de Cultura
Teatre Ateneu -carrer de la Indústria, 38-40
93 580 88 88 Ext. 4043

Biblioteca Central de Cerdanyola (BCC)
PI. d’Enric Granados, 1
93 580 76 02

Centre cívic Montflorit
C. de Mare de Déu dels Dolors, 17-19
93 691 52 62

Llibreria L’Aranya
C. de Santa Anna, 1
93 580 95 35

Llibreria Lilliput
C. de Sant Ramon, 126
93 515 01 80

Museu d’Art de Cerdanyola (MAC)
C. de Sant Martí, 88
93 580 41 30
www.cerdanyola.cat/mac

Museu i Poblat de Ca n’Oliver
C. de València, 19
93 692 33 22 / 93 580 45 00
www.cerdanyola.cat/museucanoliver

OFICINA D'ATENCIÓ CIUTADANA

L'OAC es troba a la planta baixa de la seu central de l’Ajuntament
i té una entrada pel passatge de l’A juntament.

Horari del servei:

  • Horari habitual (de setembre a juny): de dilluns a divendres,
    de 8.30 a 19.00 h
  • Horari en períodes de vacances (juliol, agost, dues setmanes de Setmana Santa i dues setmanes de Nadal): de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.00 h.
  • Excepcionalment, també hi ha dies especials (laborables entre dos festius) en els que l’horari és de 8:30 a 14:00 h.
 
NETEJA DE CARRERS I PLACES A LA NOSTRA CIUTAT 
Neteja diària - de dilluns a divendres - de la zona centre de Bellaterra. Això és Estació, Plaça Maragall, Plaça del Pi, carrer Joan Fàbregas i vies properes. Bellaterra està dividida en cinc sectors. Cada dia se'n neteja un. La zona centre està inclosa en tots els sectors.
Escombrada manual de les places interiors als sectors Banús, Diagonal i Cerdanyola 2000.
Escombrada manual d’interiors i zones verdes a places com Sant Ramon, Jaume Mimó, Servei Català d’Ocupació i d’altres de la zona centre.
Escombrada de manteniment al sector de Banús – Bonasort. Zona delimitada pel passeig Cordelles, carrer de Santa Marcel·lina, fins a zona plaça de sant Medir, Felicià Xarau, Torrent i Togores.
Escombrada de vials a la zona centre. Carrers de Sant Ramon, Francesc Layret, Avinguda de Catalunya, Plaça de l’Abat Oliba i passeig de l’Ajuntament.
Escombrada manual de vials al sector Canaletes.
Escombrada mixta de vials a diverses zones de la ciutat. Es fa amb màquines durant diversos dies de la setmana (no cada dia). Es farà neteja mecanitzada als sectors Banús (dilluns, dimecres i dijous), Serraperera (dimarts i divendres), Fontetes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit zona baix (amb 2 màquines, una dimecres i l’altra, dimecres i divendres), sector Epson (dimecres, una màquina, i divendres, una altra), Martinica (dimarts, dijous), sector Ateneu (dimarts, dimecres i divendres), Canaletes (dilluns, dimecres i dijous), Montflorit alt (dilluns i dijous), Santa Anna (dimarts, dimecres i divendres), Turó (dilluns i dijous), Carretera de Barcelona (dimarts i divendres)
Escombrada i manteniment de zones de jocs infantils.
Neteja de papereres. Escombrada zones properes i manteniment, si s’escau.  
 
DEIXALLERIA DE CERDANYOLA
Deixalleria de Cerdanyola del Vallès
Carretera de Cerdanyola a Sant Cugat BP-1413 km 2,2.
Telèfon: 936 917 442
Horari d'obertura al públic:
Dilluns: de 16:30 a 19:30h
Dimarts a divendres: de 10 a 14h i de 16:30 a 19h
Dissabte: de 10 a 13h i de 16:30 a 19:30h 

Fluorescents i llums de vapor de mercuri; Bateries; Dissolvents; Pintures; Vernissos; Piles i acumuladors; Neveres i electrodomèstics que contenen substàncies perilloses; Olis minerals usats.
Paper i cartró; Vidre; Plàstics Ferralla i metalls; Fustes; Tèxtils; Electrodomèstics que no contenen substàncies perilloses; Pneumàtics; Enderrocs d'obres menors i reparació domiciliària; Olis vegetals; Voluminosos; Residus verds (esporga).
 
LOCALITZACIONS DE CONTENIDORS D'OLI.  Els de color taronja.

-C/de Clos cruïlla amb la Gran Via Prat de la Riba
-C/del Torrent n° 5
-Psg. de la Riera cruïlla amb la PI. de la Pau -Av. de la Primavera
   cruïlla amb la PI. de Marconi
-C/ de les Escoles cruïlla amb la PI. de Frederica Montseny
-C/ del Camp cruïlla amb el c/ de Sebastià Garriga
-C/ de Galícia cruïlla amb el c/ Josep Tarradellas
-C/de Felip II cruïlla amb l'Av.del Turó
-Ctra. de Barcelona n° 163
-Av. de Canaletes amb c/ de la Pedrera.
 Pla de les Alsines con Av. de la Primavera.
 PI. de sant Medir amb carrer Ample
-C/ de Sant Casimir, davant del Mercat de Serra perera
-C/ de París amb l'Av. de l'Argentina
-C/ de Santa Rosa amb l'Av. de Flor de maig