El temps a Cerdanyola del Vallès

 Farmàcies de guàrdia

 


 Relleus al-legòrics de l'escultor Ismael Smith datats el 1916. Fins ara formaven part de l'portal façana que dóna a les vies de l'ferrocarril. Mostren dues figures femenines nues agenollades amb tot un seguit d'elements simbòlics.
La de l'esquerra representa una al·legoria a la mar Mediterrània i està dedicada a la deessa Anfítrite, filla de Nereo i Doris (filla de l'Oceà) i, per tant,
deessa de la mar. La de la dreta representa una al·legoria als béns de la Terra i està dedicada a la deessa Deméter; gran deessa de la Terra, protectora
de la ferti-litat i deessa dels misteris d'Eleusis; era una de les dotze grans divinitats olímpiques i una dels sis fills de Cronos i Rea.
El seu autor, Ismael Smith estava vinculat des de l'inici a el moviment noucentista i també freqüentava la colònia d'estiuejants de Cerdanyola on es rela-
cionava amb els germans Roviralta propietaris d'Uralita.
 Empresa prevé probar en personas un fármaco contra cáncer por amianto en 2021 
La empresa biotecnológica Aromics, de Barcelona, espera poder iniciar un ensayo clínico con personas de un innovador fármaco contra el mesotelioma maligno, un tipo de tumor relacionado con la exposición al amianto, a lo largo del año 2021.

Así lo ha considerado hoy, viernes, la directora científica de Aromics, Carme Plasencia, en declaraciones a EFE tras intervenir en una jornada temática sobre el amianto y las principales enfermedades que se pueden derivar del mismo, que se ha desarrollado en el Parque Científico de Barcelona.

En esta jornada, la primera científica que se ha hecho en Barcelona sobre el amianto y la salud de las personas y abierta al público, han intervenido también el doctor Josep Morera, codirector del Servicio Respiratorio del Centro Médico Teknon; y el doctor Josep Tarrés, coordinador del equipo médico del Observatorio para el Estudio de las Patologías Relacionadas con el amianto. EFE

(lavanguardia.com) 15 nov.
 


       
          
       

                Tal mes de novembre de fa 50 anys


          Mesos anteriors

Un experimento en el Sincrotrón Alba consigue nanopartículas para un fármaco contra el cáncer de mama
 
 
 Un experimento en el Sincrotrón Alba, que se encuentra en Cerdanyola del Vallès (Barcelona), ha conseguido sintetizar nanopartículas del Dasatinib, un fármaco que se usa como terapia contra el cáncer de mama.

El trabajo, desarrollado por investigadores, además de la instalación vallesana, de la Universidad de Castilla La Mancha, el Sincrotrón de Grenoble (Francia) y el Hospital Clínico San Carlos de Madrid, ha consistido en fabrica nanopartículas poliméricas para liberar al fármaco de forma controlada, según ha informado el Sincrotrón Alba este miércoles en un comunicado.

La luz del equipamiento, la dispersión de Rayos X de bajo y alto ángulo, ha servido para comparar la estructura del polímero "en crudo" y en forma de nanopartículas para saber si el producto mantenía sus propiedades y así ha sido.

 Asimismo, la investigación ha demostrado que el polímero es biodegradable, no tóxico y compatible con la sangre, aunque el especialista de la Universidad de Castilla La Mancha, Iván Bravo, ha apuntado que "el siguiente paso es probar otros compuestos y testar la efectividad de éste utilizando modelos in vivo".

Las nanopartículas, que son de entre uno y 100 nanómetros de tamaño, tienen el potencial de revolucionar el mundo de la medicina, ya que sus características las hacen ideales para encapsular fármacos alargando el tiempo de degradación de éstos en el interior del organismo, y ayudando a transportarlos únicamente a las zonas de interés, disminuyendo la toxicidad y los efectos secundarios (EUROPA PRESS)

(lavanguardia.com) 20 novS'inauguren els UAB Open Labs 
Dilluns, 25 de novembre, a les 12 h, s'inaugura la xarxa de laboratoris d'innovació oberta de la UAB, un conjunt d'espais d'experimentació, innovació i demostració de noves tecnologies i metodologies per a tota la comunitat i per a l'entorn productiu i social de la Universitat. L'acte comprèn la visita al Disseny Lab, a l'Escola d'Enginyeria, i al Digital Lab, a la Sala de Revistes de la Biblioteca d'Humanitats.


"Els UAB Open Labs són espais concebuts des del punt de vista de la cultura maker. Són entorns d’innovació oberta, aprenentatge informal i recerca col·laborativa, que volen convertir el campus en un espai d’experimentació", explica Alfons Miàs, coordinador del projecte. "Pretenem que el campus sigui un smart campus, on es provin idees i serveis, i es creïn prototips; de manera que una vegada testejats, es puguin implementar en entorns reals".

L’acte inclou la visita als dos primers espais que s’han posat en marxa: el Disseny lab, un espai pensat per passar d’una idea a un objecte per mitjà de la fabricació digital, i el Digital Lab, que estarà dedicat a la digitalització, la realitat virtual, el big data i la visió per computador.

La benvinguda de l’acte anirà a càrrec de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i el vicerector d’Innovació i Projectes Estratègics, Javier Lafuente, qui farà una introducció sobre els laboratoris d'inno-

vació oberta. El director de l’Escola d’Enginyeria de la UAB, Ramon Vilanova, i Alfons Miàs, explicaran a continuació els serveis que ofereix el Disseny Lab.

La segona part de la jornada serà a la Sala de Revistes de la Biblio-teca d’Humanitats on s’ubica el Digital Lab i comptarà amb la presentació del vicerector de Relacions Institucionals i Cultura, Carlos Sánchez. A part de donar suport a projectes innovadors que es generin al Campus, els UAB Open Labs volen estar a prop del territori, per garantir que els projectes que s’hi desenvolupen responen a les necessitats i els reptes de l’entorn.

L’inici del projecte UAB Open Labs es remunta al 2014, quan la UAB va entrar a formar part de l’European Network of Living Labs (ENOLL). Dos anys després, el 2016, la Universitat es va sumar a l’organisme impulsor de la Xarxa CATLABS de la Generalitat de Catalunya. És fruit d’un procés de co-creació que ha recollit les necessitats dels usuaris del campus vinculades als futurs laboratoris digitals.

La iniciativa compta amb el suport de la Fundació “La Caixa” i la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i es cofinança amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

(uab.cat) 19 novESPORT CAP DE SETMANA 

Futbol 3a Divisió

Santfeliuenc - Cerdanyola FC -        0 - 0

OK lliga fem.

Vila-Sana - Cerdanyola HC          2 - 2

Lliga Nnal. Catalana

Maçanet B - Cerdanyola        1 - 2

Lliga Nnal. Catalana Fem.

Cerdanyola CH. - Jonquerenc      6 - 0

Primera Catalana F

Igualada B - Cerdanyola CH C         6 - 3

Segona Catalana C

Molins de Rei 2015 - Cerdanyola CH B      1 - 3   
 
 UAB. Desenvolupen
un nou tractament
de blanquejat dental
 
 
 
Els membres del Grup de Tècniques de Separació Clara Babot, Mª Jesús Sánchez, Manuel Valiente i Jorge Rodríguez.
L'equip de recerca del Grup de Tècniques de Separació (GTS) de la UAB ha desenvolupat FlashWT, un nou blanquejant dental basat en una formulació innovadora, ràpida, eficaç i segura per a l'es-malt.
El tractament, creat en el marc de la convocatòria d'ajuts d'Indús-tria del Coneixement 2018 de l’AGAUR, està en vies de ser paten-tat.La majoria dels tractaments de blanquejat de dents que hi ha al mercat contenen peròxid d’hidrogen o peròxid de carbamida com a ingredient actiu. Ambdós compostos tenen acció oxidant i poden provocar efectes secundaris, com la hipersensibilitat de les dents o la irritació gingival, perquè requereixen de concentracions elevades i llargs temps d’aplicació.

“El tractament que hem desenvolupat presenta un mecanisme d’acció diferent a partir de la barreja de dos ingredients i ofereix avantatges substancials respecte als productes actuals. Necessita concentra-cions més baixes de productes químics, actua més ràpidament i eficaçment, amb temps d'aplicació més curts i de manera molt segura per a l’esmalt dental”, manifesta Manuel Valiente, catedràtic del  De-

 
partament de Química i director del GTS.

En el desenvolupament de FlahsWT han participat, a més del Dr. Manuel Valiente, la Dra. María Jesús Sánchez, investigadora post-doctoral i científica emprenedora del projecte, així com els estudiants de doctorat Clara Babot i Jorge Rodríguez, que han desenvolupat la part experimental. El projecte també inclou un mentor empresarial, el Dr. Carlos Muñoz, director d’afers clínics i d’innovació de la empresa de productes odontològics Kavo Kerr LLC, amb seu a Califòrnia.

El projecte ha estat creat en el marc de la convocatòria d'ajuts d'Indústria del Coneixement 2018 de l’AGAUR (modalitat Llavor). Ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, amb un ajut de 20.000 €.estava vinculat des de l'inici a el moviment noucentista i també freqüentava la colònia d'estiuejants de Cerdanyola on es relacionava amb els germans Roviralta propietaris d'Uralita.

(uab.cat)
 El Museu d’Art de Cerdanyola impulsa la recuperació de dos relleus de l’antiga fàbrica Uralita

Les deesses d’Ismael Smith
se salven de la ruïna 
 
L’antiga fàbrica Uralita, a Cerdanyola del Vallès, va ser abans de la maledicció de l’amiant una de les factories més importants de Catalunya i un dels motors econòmics de la localitat, la comarca i el país. L’asbest va deixar un reguer de malaltia i mort, però no va contaminar les deesses de dos relleus que Ismael Smith va crear el 1915 per a la façana principal i que el Museu d’Art de Cerdanyola ha aconseguit recuperar i començar a restaurar gràcies a la col·laboració del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a una subvenció del departament de Cultura (de 1.978 dels 4.946 euros que ha costat la recuperació) i a la feina feixuga i incansable de la brigada municipal.

Cada relleu pesa 200 quilos, sense comptar els marcs, que en pesen 400. “Ismael Smith realitza dues deesses, la Terra i el Mar, Gea i Talassa. Clarament representen l’abundància, la prosperitat i el comerç”, afirma el director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero.

Els relleus van ser donats al museu per la propietària de la fàbrica, Carme Pons, i la restauració s’està portant a terme en una sala del museu a la vista del públic. Està previst que la restauració del relleu de Gea duri dos mesos i que després es restauri el de Talassa. “Són unes obres que tenen la singularitat d’estar realitzades amb ciment i formigó i alhora estan policromades -afirma el restaurador dels relleus, Jérôme Rouch-.

És un intent de conjugar la pràctica artística amb els materials de construcció que es feien servir a la fàbrica. Són materials que ara són molt comuns, però que en aquell moment eren molt innovadors”. A nivell de cromatisme, crida l’atenció que els colors verdosos, terrosos i ataronjats que s’han trobat (i que seran analitzats) hagin sobreviscut després d’estar tant de temps exposats a la intempèrie i sobre un su-
port de pedra artificial. La tria dels colors no és casual, ja que potser es van fer servir per mostrar com, amb el ciment, es podien imitar metalls com el bronze.

Els relleus encara estan protegits per unes gases i un papers col·locats abans del trasllat. Després de retirar-los s’estudiarà l’estat de conservació de les peces per localitzar les pèrdues, les fissures i les alteracions, i la feina continuarà amb l’estabilització del suport i el tractament de les llacunes.

Una de les raons per les quals els relleus són importants és perquè remeten a un moment esplèndid de la trajectòria d’Ismael Smith, però del qual es conserven poques obres, perquè el seu taller parisenc va ser destruït durant la primera Guerra Mundial i perquè ell mateix va fer destruir moltes obres més endavant. També són de les obres més grans que va realitzar.

Ismael Smith va representar la deessa Gea amb un element tradicional, el corn de l’abundància, però el de Talassa inclou un detall sorprenent, el cap del déu Urà a la part inferior, amb el qual Smith va capgirar la història mitològica d’aquest déu: “La deessa té un corn a la mà del qual raja un líquid que cau damunt el cap d’Urà -explica Romero-. Urà era el rei dels déus. No deixava créixer els seus fills, i un d’ells, Saturn, el va castrar, i del seu esperma i l’escuma del mar va néixer Venus.

Smith va representar una escena a la inversa, perquè fa que sigui el líquid que raja del cargol marí, que és en realitat un sexe femení, el que fecunda el cap d’Urà”. ANTONI RIBAS TUR

(ara.cat) 14 nov. 
 

25 N
Dia Internacional contra les Violències Masclistes 
Dijous 21 novembre. (16 a 18 h.) Videofòrum. Creu Roja. Av. de la Creu Roja, 25 - Organitza: Creu Roja Cerdanyola - Ripollet- Montcada

Dijous 21 novembre. (19:00 h.) Inauguració de l’exposició: L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat - Museu d’Art de Cerdanyola. C. de Sant Martí, 88. Del 21 de novembre al 8 de març

Dissabte 23 novembre : Acte central contra les Violències Masclistes
(11:30 h.) Activitat infantil a càrrec de Can Xic, tallers creatius
(12:00 h.) Performance teatral a càrrec de l’Aula de Teatre de l’Ateneu
(12:30 h.) Lectura del manifest. PI. Francesc Layret. Organitza: Ajunta-ment de Cerdanyola del Vallès

Dilluns 25 novembre. Acte institucional contra les Violències Mas- clistes
(12:00 h.) Lectura del manifest institucional. Concentració i minut de silenci en record als feminicidis 2019 a la PI. Francesc Layret. Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
(tarda) Manifestació unitària Contra les Violències Masclistes - Us animem a anar a la manifestació de la tarda a Barcelona - Organitza: Novembre Feminista

Dilluns 25 i dimarts 26 novembre (de 17 a 18:30 h.) Activitats de sensibilització per a infants Creu Roja. Av. de la Creu Roja, 25. Organitza: Creu Roja Cerdanyola - Ripollet - Montcada

Dimarts 26 novembre (19 h.) Presentació del llibre: Lucia. A càrrec de l’autora, J. Clara Fernández Alba. Dones per la Igualtat. C. de la Indústria, 12 - Organitza: Dones per la Igualtat

Dijous 28 novembre : LGTBlQ+fòbies.
(9:00 a 14:00 h.) Jornada de formació per a professionals i entitats. Inscripció obligatòria. Places limitades Enllaç d’inscripció: www.cerdanyola.cat/jornada-lgtbiq. Al Museu d’Art de Cerdanyola. C. de Sant Martí, 88. Organitza: Protocol d’Abordatge de les Violències Masclistes de Cerdanyola del Vallès
(18:00 h.) Gogaritxi i els seus Vindicontes. Sessió de contacontes contra les Violències Masclistes. A càrrec d’Itsasne Gaubeca Vidorreta. A la Biblioteca Central de Cerdanyola. PI. d’Enric Granados, 1 - Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Dimarts 3 desembre : Violències masclistes i vida quotidiana
(19.30 h.) Taller - Debat obert a la ciutadania. EMD Bellaterra. PI. Maragall, 4 - Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

Dimecres 4 desembre : Assessorament Jurídic Grupal per a dones treballadores estrangeres. Presentació de l’informe: Situació laboral de la població estrangera. Informe 2017. Treballadores de la llar estran-geres, realitzat per CCOO de Catalunya. A càrrec de Marian Rodrí-guez, assessora jurídica del Servei d’Immigració de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. CIARD. C. de les Belles Arts, 19 Inscripcions a : immigració@cerdanyola.cat
Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


Del 21 al 25 de novembre durant el dia. Activitat de sensibilització per la població : l’amor construeix, no destrueix. Creu Roja. Av. de la Creu Roja, 25 - Organitza: Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada

Fins a l’1 de desembre
Dones al Carrer (Cicle Gènere&Art). Mostra artística per fer visible la manca de nomenclàtor en femení de la ciutat. Museu d’Art de Cerdan-yola. C. de Sant Martí, 88 - Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


TOTES LES ACTIVITATS SÓN GRATUÏTES


Per a més informció : 935921647
dones@cerdanyola.cat
www.cerdanyola.catProtesta contra el
Tribut
Metropolità
 
Ahir a la nit un gran nombre de veïns es va concentrar a la plaça de l'Ajuntament, ocupant-se per complet, en protesta contra el Tribut Metropolità que vol implantar l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El
dijous dia 28  hi haurà una nova concentració a les 17:30 hores mitja hora abans que comenci el "plenillo", previ a l'Ple Municipal
 L’ACA fixa una reserva propera als 200 hm3 d’aigua per a satisfer les demandes del sistema Ter Llobregat durant
els propers sis mesos 
 
Embassament de la Baells.
 
Embassament de Darnius Boadella.
El riu Llobregat aportarà un total de 120,5 hm3 , mentre que el Ter destinarà 77,4 hm3
Les principals demandes entre l’octubre i el maig són per a l’abastament domèstic, en un període on la dessalinització guanyarà pes entre les diferents fonts d’abastament (prop de 27 hm3 en sis mesos)
Pel que fa a la conca del riu Muga, s’ha fixat una reserva de prop de 5 hm3 que garanteix les demandes domèstiques i agrícoles


L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha celebrat aquest dimarts la comissió de desembassament del sistema Ter Llobregat, un òrgan de participació que fixa la reserva d’aigua per als propers sis mesos en aquest àmbit. Entre els mesos d’octubre i maig es preveu una reserva d’aigua propera als 200 hm3, que es reparteix en 120,5 hm3 provinents de la conca del riu Llobregat i 77,4 hm3 de la conca del Ter.

La major part dels volums reservats per als propers sis mesos -173,6 hm3 - són per al subministrament urbà (106,3 hm3 del Llobregat i 67,3 hm3 del Ter), mentre que es destinaran 24,3 hm3 per a satisfer les demandes de reg (10,1 hm3 del Ter i 14,2 hm3 del Llobregat).

Aquestes dotacions garanteixen en tot moment el compliment dels cabals ambientals fixats en l’actual pla de gestió per al període 2016-2021.

 Increment de l’aigua dessalinitzada

Les reserves del sistema Ter Llobregat es troben per damunt del 60%
de la seva capacitat (368 hm3). Tot i que les pluges de les darreres setmanes han incrementat lleugerament els volums emmagatzemats, encara es continua,pràcticament, en una situació de prealerta per sequera. Això ha provocat que en la comissió de desembassament s’hagi fixat una producció de 26,67 hm3 d’aigua dessalinitzada (19,6 de la planta del Llobregat i 7,1 hm3 de la Tordera) durant els propers sis mesos. L’objectiu és alentir el descens de reserves embassades, mantenint aquesta mesura ja potenciada a finals del mes de setembre.

Demandes garantides al Muga

Aquest dimarts també s’ha celebrat la comissió de desembassament del riu Muga, que ha fixat una reserva de 3,89 hm3 entre octubre i maig per a garantir les demandes domèstiques, mentre que es destinarà 1 hm3 per a garantir les demandes de reg. Amb l’embassament de Darnius Boadella al 43% de la seva capacitat (més de 26 hm3), es poden garantir les demandes urbanes per a un període d’un any. Pel que fa les necessitats de reg de cara a la propera campanya (estiu de 2020), caldrà analitzar les aportacions d’aigua que es registrin en els propers mesos. Aquestes dotacions, no obstant, garanteixen en tot moment el compliment dels cabals ambientals fixats en l’actual pla de gestió per al període 2016-2021.

6 de novembre de 2019El fotògraf Sergio Ruiz guanya el Premi en la categoria de Tecnologia i Ciència del Concurs de Fotografia # IDL2019 amb una imatge en la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA. 
 

 Imatge guanyadora en la categoria de Tecnologia i Ciència per al Concurs de Fotografia del Dia Internacional de la Llum 2019, autor Sergio Ruiz.
 
 "Sempre m'ha interessat la ciència i respecto moltíssim el treball dels científics, així que quan em van demanar que fotografiés el Sincrotró ALBA per a la portada d'una revista, em vaig sentir molt feliç de visitar les instal·lacions". Comenta en Sergio Ruiz (1976, Barcelona) recordant l'emoció que va sentir en entrar per primera vegada a l'àrea experimental de l'ALBA, la instal·lació de llum de sincrotró a Espanya. "No podia deixar d'admirar els diferents instruments i laboratoris; era com un nen a Disneyland!"

Sergio Ruiz és fotògraf professional des de fa més de 20 anys i treballa com a freelance a Barcelona per a revistes, editorials i empreses. També ensenya fotografia en diferents institucions de la seva ciutat natal, Mataró. Ha estat guardonat amb el Premi de la categoria de Tecnologia i Ciència per al Concurs de Fotografia del Dia Internacional de la Llum 2019 (# IDL2019). El premi compta amb el suport i patrocini de Lightsources.org, una col·laboració internacional de comunicadors científics que treballen en grans instal·lacions científiques basades en fotons.

Atrapant l'atmosfera en una línia de llum

La imatge guanyadora mostra al científic Carlos Escudero treballant en la línia de llum CIRCE, un laboratori que utilitza la llum de sincrotró per a realitzar experiments en el camp de la nanotecnologia, la ciència dels materials i la química.

"[Sergio] va ser molt àgil en capturar la complexitat i la bellesa de la nostra feina. Fer un experiment pot ser molt dur (preparar mostres, treballar de nit, etc.) però també molt gratificant. A més a més, abans que els científics puguin fer un experiment, hi ha un gran esforç que involucra molta gent. Gràcies a tot el personal de l'ALBA podem aportar la nostra petita contribució al progrés de la societat", descriu en Carlos.

"El que volia comunicar amb aquesta imatge és que la ciència no és res sense personal científic. La presència humana sempre és necessària per tenir bons resultats científics. És la meva manera modesta d'homenatjar l'excel·lent paper que els científics tenen en la nostra vida", diu el fotògraf Sergio Ruiz. "Em considero un científic frustrat amb la sort de dedicar-me a fotografiar aquestes meravelloses màquines i aquests increïbles professionals", continua.

La foto es va prendre durant una setmana d'aturada programada per a tasques de manteniment. "Quan tenim experiments, no estem molt disponibles per a aquest tipus d'activitats, ja que necessitem aprofitar al màxim el temps de feix. En aquesta ocasió, vam poder passar al voltant d'una hora treballant per trobar la imatge correcta", diu Carles.

"Obtenir aquesta imatge implicava enfrontar tres dificultats. En primer lloc, definir l'enquadrament. En una gran instal·lació científica, tots els equips, cables i objectes poden generar un cert caos visual. Definir acuradament què incloure i què descartar de la imatge no és una tasca fàcil. El segon problema va ser trobar les condicions d'il·luminació adequades. Molts dels instruments són molt brillants i llampants, per la qual cosa s'ha de controlar molt bé la llum per obtenir la proporció correcta entre els elements que apareixen a la imatge. I finalment l'última dificultat era el temps, ja que vaig tenir un temps limitat amb el científic ", diu Sergio Ruiz.

El resultat és una imatge sorprenent que resumeix de manera efectiva la comunió perfecta entre el científic i la màquina. El panell de selecció de la SPIE, la societat internacional d'òptica i fotònica i també organitzador del concurs de fotografia van quedar encantats amb la quantitat d'imatges relacionades amb la ciència i la tecnologia en l'edició d'aquest any. En total, es van enviar més de 1300 imatges en els tres mesos posteriors al 16 de maig (Dia Internacional de la Llum). Sergio Ruiz està molt satisfet amb el premi i assegura que "l'encoratjarà per especialitzar-se en fotografiar més instal·lacions científiques".

El concurs de fotografia del Dia Internacional de la Llum de la SPIE

El Concurs de fotografia del Dia Internacional de la Llum de la SPIE és un esdeveniment anual que proporciona imatges per donar suport a la celebració de l'IDL. El concurs comença cada any el 16 de maig i dura tres mesos, brindant als fotògrafs professionals i aficionats l'oportunitat de mostrar com la llum impacta els aspectes culturals, econòmics i polítics de la nostra societat. En 2019, per primera vegada, Lightsources.org ha patrocinat una nova categoria: tecnologia i ciència, amb un premi de 750 US dóllars. 

(cells.es)
 


L’equip de recerca arqueològica del “Sikai Project” de la UAB,
ha descobert un espai ritual d’època romana dedicat al déu Horus, al port grecoromà de Berenike. 
Els membres del "Sikait Project" van dur a terme la segona campanya d’excavacions, a principis d’aquest any, a un gran complex constructiu, anomenat “Northern Complex”, situat al nord de Berenike, ciutat que en època romana es trobava a la costa del Mar Roig. Aquest complex va ser identificat mitjançant prospecció geofísica i ja es va començar a excavar des de fa uns anys. Les seves dimensions i entitat feien pensar en la possibilitat d'estar davant d'un espai de certa rellevància en el conjunt de la ciutat, amb funcions administratives o comercials. Per això, es van dur a terme tres sondejos a la zona central de l'edifici, en un punt que potser podia identificar-se amb un espai d'emmagatzematge.

Finalment, però, l'excavació feta enguany pels membres del “Sikait Project” va permetre documentar una àrea de tipus cultual amb un llarg corredor, que es dirigia a un petit àmbit quadrangular amb un altar petri a la zona central. Les troballes realitzades, com nombroses deposicions rituals d'ocells, tant al voltant com dins de l'altar (incloent diversos falcons), una petita estàtua cúbica, un arpó votiu o una estela perfectament preservada amb motius de tradició faraònica, fan vincular, de manera preliminar, aquest altar amb un culte dedicat a un déu falcó o al propi déu Horus.

“Es tracta d'una troballa excepcional, no només perquè permet reorientar la interpretació d'aquest espai dins del "Northern Complex", sinó també, i especialment, perquè documenta aquest tipus de cultes en una cronologia molt tardana (s. IV-VI dC)”, explica Joan Oller, director del “Sikait Project” i investigador del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana. “Tot i que a les fonts literàries es coneix algun exemple d'aquest culte associat al déu falcó en aquest període i
per aquesta zona fronterera de l'Egipte romà tardà, arqueològicament no existeixen pràcticament evidències ben documentades del mateix”.

La singularitat del descobriment permet avançar en el coneixement de les pràctiques religioses de la població que habitava aquesta zona al final del període romà. Les fonts identifiquen aquesta població amb els blemis, grups nòmades que a partir del segle III i IV dC van començar a pressionar la frontera romana i a exercir un domini més o menys directe d'aquesta zona del Desert Oriental, controlant, per exemple, les mines de maragdes i exercint, probablement, certa influència sobre el port de Berenike.

La descoberta de l’espai ritual s’ha donat a conèixer en el marc del II Seminari d’Egipte Romà, esdeveniment organitzat al Museu Egipci de Barcelona des de l’àrea d’Història Antiga del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana i finançat pel deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres. Els treballs arqueològics han estat finançats per la Fundación Palarq.

El “Sikait Project” es centra en l'estudi de la zona del Parc Nacional de Wadi Gemal (Desert Oriental d'Egipte) en època romana, amb especial interès en l'anàlisi de la producció i comercialització de maragdes en l'Egipte romà. En la segona campanya d’excavacions, però, per raons burocràtiques, es va haver d’integrar a la missió conjunta de la Universitat de Delaware i del Polish Centre of Mediterranean Archaeology de la University of Warsaw, en col·laboració amb el Ministeri d'Antiguitats egipci, al port grecoromà de Berenike, on s’ha fet la troballa ara difosa.

(uab.cat)Eurecat inaugura una planta pilot de Plastrònica capdavantera a Europa 
Eurecat (membre de Tecnio) ha inaugurat avui una planta pilot de Plas-trònica, la primera d’aquestes característiques a nivell d’un centre tecno-lògic a Europa que posa a disposició de les empreses aquesta tecnologia emergent que uneix l’electrònica i els materials plàstics per a la producció de productes d’alt valor afegit, dotats de prestacions avançades i amb possibilitat de ser fabricats a gran escala.

D’acord amb el president d’Eurecat, Xavier Torra, “la Plastrònica repre-senta una revolució per als sectors de l’automoció, l’aeronàutica, l’elec-trònica de consum i també en els àmbits mèdic i esportiu”. La incorporació d’aquesta nova tecnologia, recalca, “pot aportar millores rellevants per a la competitivitat de moltes empreses”.

Situada a les instal·lacions d’Eurecat a Cerdanyola del Vallès, la planta pilot suposa una inversió superior als 1,5 milions d’euros i generarà 10 nous llocs de treball de molt alta qualificació. El seu funcionament “permetrà la creació de nous processos i productes”, mitjançant la combinació de l’electrònica impresa i la hibridació de components electrònics amb processos tradicionals de transformació del plàstic com la injecció, destaca Torra.

La inauguració ha comptat amb l’assistència de la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya; de l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, així com de responsables d’empreses i entitats representatives de diferents sectors i activitats industrials.

Es tracta d’unes instal·lacions “úniques i singulars” fruit de la integració dels coneixements i experiència prèvia d’Eurecat en electrònica impresa i en transformació de plàstic i que “ara posa a l’abast de les empreses interessades en fer les seves proves pilot i escalarles posteriorment a les seves instal·lacions”, subratlla el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López.

L’aposta per la Plastrònica per part d’Eurecat, afirma López, “recolza clarament la necessitat cada cop més gran per part de les empreses en termes d’optimització de processos, noves tecnologies de transformació i manufactura, així com l’obtenció de productes de més valor afegit que incorporin noves funcions i sistemes més complexos, personalitzables i intel·ligents”. De fet, avança, “moltes empreses ja han mostrat interès en treballar conjuntament amb Eurecat en diverses aplicacions relacionades amb aquesta tecnologia”.

La Plastrònica permet desenvolupar productes “amb costos de manu-factura inferiors, fabricats en base a multitecnologia i multiprocés, donat que integra l’electrònica i els materials avançats”, exposa el director de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà.

Amb aquesta nova plataforma, afegeix, “Eurecat facilita a les empreses el cicle complet de producció, des de la conceptualització fins a la industrialització, d’acord amb la vocació del centre tecnològic d’atendre els nous reptes empresarials i necessitats socials vinculats a la digitali-tzació i a la indústria 4.0”.

Des de la perspectiva de la sostenibilitat, els processos de fabricació dels components electrònics convencionals generen uns residus que en la impressió electrònica no es produeixen, de manera que l’emprem
ta de carboni dels processos comparativament en pes específic és infe-rior. Addicionalment, la Plastrònica, al basar-se en la integració de diferents processos productius, aporta una considerable reducció dels consums energètics, sent aquest un altre argument de pes per a la competitivitat i sostenibilitat de la indústria.

Aplicacions i avantatges de la Plastrònica

La Plastrònica permet la fabricació de comandaments hàptics que permetin una resposta interactiva, botoneria invisible i peces plàstiques amb sensors integrats. També és una tecnologia òptima per a la creació de botoneres per a l’interior de l’automòbil i d’interfícies d’usuari per a electrodomèstics, així com per a la producció de geometries complexes i peces 3D, de components i peces més barates i resistents a les condicions ambientals.

Així mateix, la Plastrònica fa possible la reducció de la complexitat en els productes fabricats en plàstic gràcies a la utilització d’un menor nombre de peces. També facilita l’automatització dels processos d’acoblament, ja que simplifica la fabricació en una sola peça, sense muntatge, i fa possi-ble la integració d’electrònica en geometries complexes i peces en contorns 3D. A més, reverteix en l’augment de la funcionalitat i en una major durabilitat de l’electrònica, donat que es troba encapsulada i protegida.

Casos d’èxit

Eurecat coordina el projecte PLASTFUN, dins de la Comunitat Indústries del Futur de RIS3CAT, on desenvolupa tècniques i mètodes necessaris per a l’establiment, a escala industrial, d’una línia pilot de fabricació de peces injectades de plàstics amb superfícies que disposin de funcions avançades.

Aquesta instal·lació pilot de fabricació permetrà a empreses del territori desenvolupar nous productes amb aquestes tecnologies i adquirir el coneixement necessari per a la seva producció rendible.

Eurecat ha desenvolupat diversos prototips funcionals per demostrar el potencial que ofereix aquesta tecnologia emergent, entre els quals destaquen peces plàstiques amb elements calefactables integrats per escalfar superfícies de forma controlada i sensors capacitius per controlar dispositius lumínics. Aquest últim prototip va obtenir el premi del jurat i el premi del públic al millor desenvolupament en la categoria free style a l’Oe-a competition, en el marc de la fira LOPEC 2017, l’esdeveniment europeu més important dedicat a l’electrònica impresa.

La Plastrònica també fa possible el desenvolupament de peces plàsti-ques amb LEDs hibridats i sobreinjectats per integrar en elements relacionats amb la il·luminació, amb aplicacions en els interiors dels automòbils o també interfícies i teclats per a electrodomèstics o productes d’electrònica de consum. La sobreinjecció i termoformat de sensors i circuits impresos amb components electrònics hibridats ofereix també solucions tecnològiques avançades interessants a l’inici del procés de disseny de noves peces o components.

(eurecat.org)   6 nov.
 

 REFRANYS
 
Pluges de novembre, omplen els barrals i curen tots els mals.
Quan novembre ve, abriga’t bé.
Abans de Sant Martí, pa i vi; després de l’estiuet, fam i fred.
De la vinya plantada per Sant Martí en surt el millor vi.
De Sant Martí a Sant Andreu, tres setmanes trobareu.
De Tots Sants a Sant Martí, onze dies i un matí.
Per Sant Martí, tots els ocells ja són aqui
Vi de Sant Martí és el millor vi
A la tardor, cauen les fulles a muntó
A la tardor, ni fred ni calor
Per Sant Iscle, el fred xiscla
Ditxós mes de Déu que comença amb Tots Sants i acaba amb Sant Andreu.

 
 

Dies Internacionals i Mundials
 

 
   Novembre

23 de novembre - Dia Europeu dels Sense Sostre
25 de novembre - Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona
27 de novembre - Dia Internacional del Professor
29 de novembre - Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí
29 de novembre - Dia de No Comprar Res (BND Buy Nothing Day)
29 de novembre - Dia Mundial de la Conservació del Jaguar
30 de novembre - Dia Internacional de la lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)
30 de novembre - Dia Internacional de la Seguretat de la Informació
30 de novembre - Dia de Commemoració de totes les víctimes de la guerra química
   
Passejada per Collserola.

Itineraris a l'entorn de l'Àrea de lleure
i el Centre d'Educació Ambiental Can Coll
 
Els boscos són, principalment, pinedes de pi blanc amb alzinars joves al sotabosc que s'estan regenerant després d'haver-se abandonat l'explotació forestal. Hi ha racons amb pinedes de pi pinyer. A les fondalades podem trobar alzinar amb roures, i a la vora dels torrents, vegetació de ribera. Els cultius són sobretot de secà, i n'hi ha tant a les clarianes interiors com a la línia de contacte entre la muntanya i el pla. Aquest mosaic de paisatges crea un ambient molt favorable per a la fauna.

En aquestes passejades us convidem a descobrir les vistes panoràmiques del Vallès i de la Serralada Litoral i Prelitoral des del puig de la Guàrdia i el turó de l'Ermità; a caminar pels ambients frescals dels torrents de Can Coll, Can Codonyers i Can Cerdà; a descobrir l'activitat agrícola que encara perdura al parc, i a passejar pel bosc per descobrir les plantes i els rastres i els senyals dels animals que hi habiten.

Parc Natural de la Serra de Collserola Can Coll La finca de Can Coll, de 238 hectàrees, és la més extensa del parc. Inclou el Centre d'Educació Ambiental Can Coll, ubicat a la masia. Els diumenges al matí, és obert a tothom i funciona com a punt d'informació i acollida dels visitants del parc. A l'altre costat de la carretera, hi ha ('Àrea de Lleure, situada en unes antigues feixes de conreu de la finca. És oberta tots els dies de la setmana, menys els dimarts.

Centre d'Educació Ambiental Can Coll Obert al públic els diumenges, de 9.30 a 15 h, excepte juliol, agost, de Nadal a Reis i Pasqua Punt d'informació i venda de publicacions del parc Visites a la masia, la granja i la Feixa dels Ocells (de novembre a febrer), exposició permanent "L'home i el medi a Collserola" i audiovisuals del parc Activitats educatives concertades, entre setmana Centre de Documentació i recursos educatius del parc, entre setmana Tel. 93 692 03 96 - 93 692 29 16 Adreça electrónica: cancoll@parccollserola.net - cdre@parccollserola.net

Area de lleure de Can Coll Obert tots els dies de la setmana, excepte els dimarts Serveis: barbacoes amb graelles i venda de llenya i carbó, bar-restaurant i quiosc-berenador; vàter adaptat; tel. 93 580 69 86
Accés en transport públic: RENFE (estació de Cerdanyola) i autobús urbà Can Coll - Canaletes (Sarbus, tel. 93 580 67 00) Accés rodat: ctra. de Cerdanyola a Horta, km 2 www.parcnaturalcollserola.catPassejada a la font de la Budellera

Sortim del Centre d’Informació en direcció a l’escola Xiprers i seguim pel camí de l’esquerra que s’enfila per la pineda, fins a la propera cruïlla, on està indicada, a la dreta, la direcció dels itineraris de la Budellera cap a on ens dirigim. Al cap d’uns 45 minuts de la sortida, seguim per la pista que porta cap a la Budellera per dalt. El camí passa per sobre de can Mandó, i uns metres més enllà deixa a l’esquerra can Xoliu. A uns 25 minuts trobem, a la dreta, el camí que baixa cap a la font.

El paratge va ser enjardinat per J.C.N. Forestier al començament de segle XX. Hi trobareu una font amb aigua de xarxa. Des de la Bullede-
-


ra també podeu arribar a la torre de Collserola. De la darrera de les placetes que formen el recinte, surt el camí que davalla cap a Vil·la Joana, però que deixarem a la dreta, una mica més endavant, per seguir uns pocs metres fins a ca n’Estisora.

Baixant per les escales, podrem veure les feixes i la bassa de la masia a la dreta i, seguint la pista, en menys de 15 minuts serem ja al revolt de les Monges, tot baixant per un corriol graonat a la dreta.

A l’altra banda de la carretera baixem per les escales de fusta i continuem pel camí que ressegueix el torrent fins a arribar a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Investigadores constatan presencia "insuficiente" de hierro en los océanos
para los peces
 
 
Un trabajo de los investigadores del Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (Icta-UAB), Eric Galbraith y Priscilla Mezo, ha determinado que el nivel de presencia de hierro en los océanos es "insuficiente" para los peces.

Un resultado que se ha obtenido, gracias al trabajo conjunto con el miembro de 'Global Fishing Watch', David Kroodsma, que analizó años de datos globales dónde pescan los barcos y se identificó que no lo hacían en zonas con mayores limitaciones: Océano Austral, el Pacífico ecuatorial oriental y el Pacífico subártico, según ha informado la UAB este jueves en un comunicado.

Con esta información, tal y como ha señalado Mezo, empezó a investi-gar y halló que había peces con anemia, después de comparar la canti-dad de hierro que deberían tener y el que realmente poseían, pero "el

 
 factor decisivo fue cuando supimos del pez de hielo antártico", el único animal vertebrado que ha perdido el uso de la hemoglobina en el trans-curso de la evolución --se encuentra en el Océano Austral--.

La falta de este mineral provoca que haya menos peces de los que habría si el hierro fuera más abundante, remarca el estudio de la universidad catalana.

Los responsables han advertido del papel que juega este mineral y Gabraith ha afirmado que la observación hecha "hace muchas más preguntas de las que puede responder", pero ha advertido que se deberá cambiar la forma cómo se piensa acerca de la vida animal en alta mar.

(lavanguardia) 24 octubre


Tens dubtes de Mates? Una professora voluntària de mates anirà al Casal de Joves Altimira per resoldre dubtes al jovent que ho necessiteu Nivell ESO i batxillerat. servei gratuït. No cal inscripció
Més informació al telèfon 935805869


Hora: tots els dimarts a les 17.30 h
Lloc: Casal de Joves Altimira (passeig del Pont, 45)


 
 Període d’informació pública :

Pla Director Urbanístic del Centre Direccional
 
 
 
El nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Parc de l'Alba fins al 9 de desembre es troba en període d'exposició pública obert a la presenta-ció d'al·legacions.

Durant aquest temps, la ciutadania pot visitar les exposicions informati-ves instal·lades de forma permanent a tres espais: al vestíbul de l'Ateneu, i als dos mercats municipals: al de Serraperera i al de Les Fontetes. Aquestes exposicions mostren les idees principals del PDU.

A més, durant el període d'exposició pública hi ha previstos tres actes de participació ciutadana amb l'alcalde, Carlos Cordón, i el director del Parc de l'Alba, Pere Solà.

Dimecres 20 de novembre, a les 19h, al Museu d'Art de Cerdanyola

Dimarts 26 de novembre, a les 19h, al Centre Cívic Bellaterra

Dissabte 30 de novembre, a les 11h, a la sala Enric Granados de la Biblioteca

El futur Parc de l’Alba en xifres

408 hectàrees (uns 400 camps de futbol): correspon a tot el territori situat entre els límits de Sant Cugat i els límits actuals de Cerdanyola d’una banda i entre el Parc de Collserola i l’autopista, d’altra banda
3 grans zones: zones verdes, una zona d’activitat econòmica i una futura zona residencial
73% de sòl públic (zones verdes i equipaments), 27% de sòl privat (empreses, comerços i habitatges)
41% de zones verdes amb un corredor biològic d’1 km d’amplada
5.377 habitatges (uns 15.000 habitants) a la Plana del Castell entre els quals 2.534 pisos (el 47%) de protecció oficial
30.000 llocs de feina a la zona d’activitat econòmica al voltant del Sincrotró Alba amb empreses innovadores i centres de recerca


- Es pot visitar al vestíbul de l'Ateneu, i als dos mercats munici-
      pals: al de Serraperera i al de Les Fontetes.
- Fins el 9 de desembre es poden presentar al·legacions.
- El document complet es pot consultar al web del Parc de l'Alba.
 

 Mapa de camins per a ús ciclista del Parc Natural
de Collserola
 
Ja està disponible al web del Parc Natural l’actualització del mapa d’ús ciclista de Collserola.

Des del novembre del 2018, es podia consultar en el visor de mapes ArcGis online i a partir d’ara també es pot descarregar en format PDF.

El mapa recull tots els camins i pistes aptes per a l’ús ciclista, ampliant uns 70 km la xarxa pedalable respecte a la versió publicada a La guia de BTT del Parc de Collserola (actualment exhaurida). Més de 250 km de camins als quals hem de sumar els trams de carreteres i carrers pavimentats de les zones urbanitzades a l’interior i la perifèria del Parc.

La tria dels camins s’ha fet tenint en compte les reserves naturals par-cials de la Rierada-Can Balasc, i Font Groga, així com altres zones d’especial interès. La majoria d’aquests camins formen part de la Xarxa de Prevenció d’Incendis del Parc, senyalitzada amb unes plaques vermelles amb codi de lletres i números blancs, i per tant, inclosos en el pla de manteniment que assegura que estiguin sempre operatius.

El mapa és una eina per facilitar el compliment de la normativa d’ús ciclista del Parc.

Tota la informació relacionada amb l’ús de la bicicleta al Parc (ordenan-ces, recomanacions, itineraris…) està disponible al nou espai web sobre la bicicleta al Parc.


(Nova publicació en format PDF disponible al web del Parc. Aquesta tardor s’editarà en format paper i es distribuirà als centres del Parc.)Calendari oficial de festes laborals a Catalunya
per a l'any 2020.
 
Atès el que disposen l'article 170.1.l) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; l'article 37 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, modificat pel Decret 17/1982, de 28 de gener, pel Decret 152/1997, de 25 de juny, i pel Decret 146/1998, de 23 de juny;

Atès l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, escoltat el Consell de Relacions Laborals, i en ús de les atribucions que tinc conferides,Article 1

a) Són festes laborals a Catalunya durant l'any 2020 les següents:

  1 de gener (Cap d'Any)

  6 de gener (Reis)

10 d'abril (Divendres Sant)

13 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)

  1 de maig (Dia del Treball)

24 de juny (Sant Joan)

15 d'agost (l'Assumpció)

11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)

12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)

  8 de desembre (Immaculada Concepció)

25 de desembre (Nadal)

26 de desembre (Sant Esteve)b) Al territori d'Aran, d'acord amb el Decret 152/1997, de 25 de juny, i el Decret 146/1998, de 23 de juny, que modifiquen el Decret 177/1980, de 3 d'octubre, sobre el calendari de festes fixes i suplents, la festa del dia 26 de desembre (Sant Esteve) queda substituïda per la del 17 de juny (Festa d'Aran).

Article 2

A més de les festes esmentades, mitjançant una ordre d'aquest Departament, s'han de fixar dues festes locals, retribuïdes i no recuperables, a proposta dels ajuntaments.

Article 3

De conformitat amb el Decret 319/1993, de 28 de desembre, i en relació amb el que disposa l'article 30.7 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el calendari laboral anual té efectes com a calendari de dies inhàbils pel que fa al còmput de terminis administratius a Catalunya.


Barcelona, 7 de juny de 2019Els boscos nous creixen més però són més sensibles
al canvi climàtic
 
Durant el segle XX l’èxode rural va provocar que terres de conreus o de pastures quedessin abandonades, especialment arreu de l’Europa mediterrània. Aquestes terres es van omplir de bosc, un procés lent que avui en dia continua i que ha donat lloc al que coneixem com els “nous boscos”. Quin paper tenen aquests boscos? Són uns aliats en la lluita contra el canvi climàtic?

Un estudi recent publicat a la revista Agricultural and Forest Meteoro-logy i liderat pels investigadors del CREAF Raquel Alfaro-Sánchez i Josep Maria Espelta, demostra que aquests nous boscos creixen més que els boscos que ja existien, descomptant els efectes de l’edat o de la densitat del bosc. Concretament, un 32% més. Això és una bona notícia. Per créixer més ràpid segresten més CO2 de l’atmosfera i podrien contribuir a mitigar l’excés d’aquest gas a l’atmosfera. Segons l’estudi, un dels motius que ha provocat aquest millor creixement és el terreny sobre el que es troben. Els boscos nous han heretat un sòl més fèrtil fruit de les activitats agrícoles i ramaderes que s’hi desenvo-lupaven en el passat.

Per fer l’estudi l’equip de recerca va extreure testimonis de fusta d’ar-bres en fagedes recents (establertes després de 1950) i de preexis-tents (anteriors al 1950) a Osona i el Ripollès. Els anells dels arbres van ser la clau per comprovar aquest creixement, com més amples eren els anells més creixement acumulat hi havia hagut en el mateix període.

L’equip de recerca però va voler anar més enllà i comprovar si aquest creixement més ràpid comportava al mateix temps algun efecte nega-tiu, sobretot en un clima canviant com el que tenim avui en dia. El resultat va ser clar, aquest creixement ràpid fa que els arbres formin una fusta menys densa, fins un 3% menys “Aquest fusta menys densa deixa els arbres en una pitjor situació davant de condicions climàti-ques extremes, com pot ser la sequera, o d’altres esdeveniments com les plagues o les ventades”, comenta la investigadora Raquel Alfaro que ha liderat l’estudi.

(uab.cat) 11 octubreProjecte de reerca participativa
de la fertilitat del sòla a Collserola


 
 
 
En marxa un projecte de recerca participativa, on intervenen diferents productors del Parc Natural, per estudiar la millora de la fertilitat del sòl a Collserola.

El sòl no és un substrat inert sinó una entitat viva, un ecosistema que conté una gran varietat d’espècies animals i vegetals que compleixen multitud de funcions. En els estudis de diagnosi dels sistemes agrícoles realitzats en el marc del procés Alimentem Collserola, s’han identificat diverses problemàtiques en relació amb la fertilitat dels sòls agrícoles de Collserola, que repercuteixen en la salut dels conreus i la disponibilitat per a les plantes de l’aigua i els nutrients que necessiten per desenvolupar-se de forma adequada.

Per aquest motiu s’ha posat en marxa un projecte per promoure l’ús del compost local per a la millora dels sòls agrícoles i adaptació al canvi climàtic. Els objectius del projecte són aconseguir un compost adaptat a les necessitats de cada finca, realitzat amb els recursos locals de la zona (com fems d’ovella i la fracció vegetal de residus municipals), i
regenerar les comunitats microbianes dels sòls a partir de l’increment
Visita a una de les finques que participa en el projecte Font: Arran de Terra de matèria orgànica estable. Això permetrà una millor sanitat dels cultius i un menor requeriment d’aigua i fertilitzants exògens.

Durant els dos anys que durarà el projecte, hi participaran cinc finques d’horta i de conreus extensius del Parc Natural, que han col·laborat en el disseny de la recerca perquè s’adaptés a les seves necessitats, i que faran un seguiment de les produccions en les parcel·les experimentals de les pròpies finques.

La recerca és un projecte impulsat per la Secció de Sanitat Ambiental i Edafologia de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració del Consorci del Parc Natural de Collserola, l’Espigall i Arran de terra. Compta amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (Generalitat de Catalunya) i la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica (Govern d'Espanya).  

(ParcNaturalCollserola)
Donar sang, un gest que salva vides.
Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.
Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals 1.000 són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat espanyol.


L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa 15 anys el Dia Mundial del Donant de Sang.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.

Cada any hi ha 113 milions de donacions de sang al món, la meitat en països desenvolupats. A Catalunya, sumem prop de 250.000 donacions i som autosuficients en sang.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos, però hi ha uns quants factors que ho poden condicionar.


Visites de la Unitat Movil del Banc de Sang

   Cerdanyola del Vallès
 


   


Ramon Llull, un cas paradigmàtic entre cultures
 
Ramon Llull, va ser un teòleg i escriptor místic. Nascut a Palma de Mallorca el 12 de gener de 1233, va morir a Bugia (Algèria) el 29 de juliol de 1315.

Pertanyia a una família noble i rica, patge, després senescal del rei de Mallorca, Jaume II, va casar en 1256 amb Blanca Picany, va portar una vida dissoluta fins al moment de la seva sobtada conversió, que va tenir efecte al juliol de 1265, ia conseqüència de la qual va decidir consagrar la seva vida i la seva intel·ligència a la conversió dels infidels.

En el seu afany d'apostolat entre els musulmans, Llull arribava a somiar en l'establiment en tota la cristiandat de seminaris per a la formació de missioners destinats als més remots països i, cap a 1275, va obtenir del seu antic senyor, Jaume II, la fundació en Miramar (Mallorca) d'un convent franciscà en el qual va ensenyar durant deu anys Filosofia i Llengua àrab. Desitjant eixamplar el seu camp d'acció, va visitar diver
-sos centres culturals d'Europa, en els quals donava conferències de propaganda.

En 1285-86 va residir a Roma, on va escriure la seva novel·la utòpica Blanquema (1285, v.) I l'enciclopèdia titulada Fèlix o Llibre de meravelles (1286, v.). Després d'una estada a París ia Mont-Pelier (1289), va marxar a Gènova i d'allà va embarcar per a Tunísia (1291) on finalment va ser detingut i expulsat. Va visitar Nàpols al gener de 1293, va tornar a Roma en 1295, va compondre l'Arbre de la ciència (v.); pel que fa al Arbre de la filosofia i de l'amor,; desenvolupament del Ars amativa boni, va ser sens dubte escrit a París cap a 1298.

Després d'un viatge a Xipre (1300-1302) en 1305 desembarca a Bugia, a la costa d'Algèria, i allí comenza a predicar l'Evangeli. Molt aviat va ser detingut i empresonat pels àrabs; al cap de sis mesos va recobrar la llibertat i va ser enviat a Europa. Potser gràcies al prestigi que li donés aquesta aventura, les conferències que Llull va pronunciar a París, en 1310, van despertar viu interès i un any més tard, l'infatigable apòstol, amb més de vuitanta anys a sobre, veia a la fi els seus projectes adoptats per l'Església.

Encoratjat pel suport de la jerarquia eclesiàstica, va emprendre llavors una nova campanya de propaganda missionera: va estar a Mallorca, a Montpeller, a París, a Messina i finalment, en 1314 va embarcar per a una nova expedició per l'Àfrica del Nord. Poc després d'haver tocat terra a Bugia, va ser lapidat pels habitants i va morir màrtir, víctima de les ferides rebudes.

Va ser el primer escriptor que va tractar qüestions filosòfiques en
llen-
gua vulgar -, segueix molt a prop nostre sobretot per les seves pàgines místiques i per les seves admirables poesies, que fan d'ell un dels grans escriptors catalans.  (M. Mourre)

D’altra banda, la seva producció escrita és fabulosa: 265 títols sobre les matèries més diverses.

La mostra està dividida en 10 àmbits. El primer explica el context mediterrani medieval amb l’expansió comercial i política de la Corona d’Aragó en un moment on el Regne de Mallorca ocupa un espai estratègic de primer ordre.

Els àmbits 2, 3, i 4 se centren ja en el personatge i fan un recorregut pel seu projecte missional, intel·lectual i polític i per la seva producció científica i literària.

Amb els àmbits 5, 6, 7 i 8, s’arriba a la part central de l'exposició, la que es refereix al contacte entre religions a l’edat mitjana, la voluntat de Ramon d’aproximar-se al món musulmà, els seus viatges per Europa i per la Mediterrània i les seves estades al Magreb.

La mostra es clou amb dos àmbits que expliquen les estratègies singulars que Llull va desenvolupar per a la conservació i la propagació de la seva obra, així com la increïble difusió que Ramon Llull ha tingut a Europa en 700 anys.

Programa d'activitats :

Dissabte 14 de desembre 18.30 h. Ramon Llull. L'encontre entre cultures.  Visita guiada a l’exposició. Majors de 12 anys

Fins al 15 de desembre. Descobrim Ramon Llull i el seu temps. Joc per visitar l’exposició en família

Totes les activitats són gratuïtes i es faran al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, si no s’indica expressament una altra localització.
El Museu ofereix servei de canguratge en les activitats per a públic adult.
Cerdanyola, terra d'ibers 
 
Cada segon diumenge de mes el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereix als visitants la possibilitat de fer una visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica de la tribu dels laietans, en la que es poden veure, distribuïts en set àmbits temàtics, més de 500 objectes arqueològics procedents de les excavacions de diferents jaciments de Cerdanyola i reconstruccions, interactius i audiovisuals.

De la mà de la guia els participants podran descobrir l'origen i desaparició de la Cultura Ibèrica, l'organització de la societat, l'urbanisme i les activitats artesanals, la vida quotidiana de les familiars o les creences i misteris encara indesxifrables d'aquesta cultura sobre la vida quotidiana dels ibers.

En aquesta visita, entre d'altres aspectes de la cultura ibèrica, es podrà veure quines activitats feien les dones i quin paper tenien dins de la societat ibèrica.

 
La visita es pot complementar amb un recorregut lliure per restes arqueològiques del poblat i els tres edificis ibèrics reconstruïts. activitat per a majors de 8 anys.

Visita guiada gratuïta, a les 12 h, a l’exposició permanent amb l’entrada
Horaris museu:

Dissabte: 11-14.30 i 16.30-20 h
Diumenge: 10.30-14.30 h

Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (Carrer de València, 19) Una trentena de cerdanyolencs
reben
un homenatge
per
complir 80 anys
 
 
L’alcalde, Carlos Cordón, i la regidora de Gent Gran, Carme Arché, van participar en el seu primer acte d’homenatge a les persones de la
ciutat que aquest any compleixen 80 anys. Al llarg de l’any s’han fet tres actes d’homenatge per donar cabuda a les 250 persones que viuen
a la ciutat.
Preservar el patrimoni històric: Can Coll com a exemple 
Pel seu important valor patrimonial i etnogràfic la recuperació dels elements del passat agrícola de la serra és una de les tasques que es desenvolupa a diferents espais del Parc i, sobretot, a la finca de Can
Coll, seu del Centre d’Educació Ambiental del Parc.

Un dels trets històrics més destacats del passat agrícola de la finca de Can Coll són les feixes delimitades per murs de contenció, de gran desnivell. Aquestes construccions serien avui dia impensables pel seu elevat cost, per això esdevenen un element de valor patrimonial i etnogràfic a conservar.

Enguany s’ha fet la recuperació del mur de pedra d’una de les feixes, pot ser el de més valor, dels tancats de la granja de Can Coll. La part on s’ha actuat és la meitat del mur quedes de l’origen ja estava compost per pedra i restes de totxo. A la resta de mur format per morter de calç i ciment amb pedra de riu petita, no s’ha actuat.

El mur original és autoportant però amb el pas del temps el fred, la calor, etc., s’ha anat degradant i fentcavitats, és a dir, perdent molt material de la secció del mur, fet que provocava la caiguda de les peces de l'acabament de la part superior del mur.
En els treballs duts a terme, el que s’ha buscat ha estat sanejar totes les parts més degradades i arribar fins al material més cohesionat i estable, zones on ja era necessari sanejar amb maquinària més potent. Aleshores s’ha continuat amb el mateix pendent del talús original per donar-li estabilitat, excepte a la zona del revolt, on el grau d’inclinació éssuperior, per tal de donar encara més estabilitat, reomplint per darrere amb morter i pedra.

Una part de la pedra utilitzada ha estat recuperada d’altres murs de pedra seca que han anat caient i dispersant-se amb els anys pels camps de conreu. La resta, l’hem anat a buscar per la mateixa finca, la qual cosa ha comportat passar moltes hores recollint i buscant pedres.

S’han recuperat tots els forats d’escorrentia d’aigües pluvials existents amb peces recobrades de la masia mateixa, que s’havien guardat per a aquests casos, i també s'ha refet la part de l'acabament del revolt, que havia caigut per la degradació i el pas del temps.

A la base del mur s’ha fet una sabata correguda armada per donar més estabilitat. Els treballs han durat quatre setmanes.

(parcnaturalcollserola)
Montcada, Ripollet y Cerdanyola quieren reactivar
la construcción del hospital Ernest Lluch 
La alcaldesa de Montcada i Reixac, Laura Campos, y los alcaldes de Ripollet, José María Osuna, y de Cerdanyola del Vallés, Carlos Cordón, se reunieron el jueves 19 de septiembre en el Ayuntamiento de Cerdanyola del Vallès para hablar de los temas que afectan a la Mancomunidad Intermunicipal Cerdanyola del Vallès – Ripollet – Montcada i Reixac.

El Hospital ligero Ernest Lluch y su reactivación fue uno de los temas tratados en la reunión. Campos, Osuna y Cordón acordaron solicitar una entrevista con la Consejera de Salud, Alba Vergés, con el obje-tivo de analizar el estado del proyecto y su viabilidad para atender las necesidades de una población de los tres municipios que supera los 130.000 habitantes.

Con esta reunión se quiere dar continuidad a los encuentros que a finales del anterior mandato se produjeron con el CatSalut.
 Actualmente, los hospitales del Parc Taulí, uno de los más saturados de Europa, y de la Vall d’Hebron, son los centros de referencia para Cerdanyola, Ripollet y Montcada i Reixac.

La alcaldesa y los alcaldes marcaron otras líneas de trabajo para la Mancomunidad. Así, la N-150, conocida como carretera de Barcelona,
y su pacificación y encaje en los tres municipios se trabajará junto con otras administraciones de ámbito supramunicipal con el objetivo de atender las demandas de la ciudadanía.

También acordaron estudiar la realización de un Programa de Actua-ción de la mancomunidad que recoja las actuaciones previstas por el ente supramunicipal.

Por otra parte, durante el encuentro, los alcaldes de Ripollet y Cerdan-yola creyeron oportuno trabajar conjuntamente sobre la situación del barrio de Can Tiana Puente Viejo y emplazaron a una próxima reu-nión bilateral sobre este tema.

El alcalde de Cerdanyola del Vallés, Carlos Cordón, es el presidente actual de la Mancomunidad Intermunicipal Cerdanyola del Vallès – Ripollet – Montcada i Reixac.

(revistadelvalles.es) 24 setembre
X Aniversari Museu d'Art de Cerdanyola 
 
 
 
 
Ahir es va celebrar el X Aniversari de la inauguració del Museu d'Art de Cerdanyola que va obrir les portes el 10 de setembre de 2009. Un nombrós grup d'espectadors es van donar cita des de minuts abans que es abrisen les portes per retre homenatge a aquest petit museu però que està carregat de grans obres i autors que es van identificar durant anys amb Cerdanyola.

Va resultar una reunió molt emotiva amb grans oradors, el director del Parc de l'Alba, Pere Solà; la regidora Josefa Rivera Dueñas; l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón i altres convidats.

Els actes d'aquest aniversari continuaran durant els propers mesos si des d'avui ja es pot veure l'audiovisual de Les dames de Cerdan-yola
.  La ciudadanía podrá hacer aportaciones sobre el futuro urbanismo metropolitano de Barcelona 
La ciudadanía podrá hacer aportaciones sobre el futuro del urbanismo a partir de este lunes en la sesiones participativas del avance del Plan De Urbanismo (PDU) metropolitano de Barcelona, que el Consejo Metropolitano aprobó el 27 de marzo de 2019.

En un comunicado, el Área Metropolitana de Barcelona (AMB) ha explicado que este proceso se iniciará con una sesión de presentación en el Col·legi d'Ambientòlegs (COAMB) y abrirá un periodo de 3 meses en que "ciudadanos, profesionales y sociedad civil organizada podrán ser partícipes de los contenidos del futuro PDU".

El proceso de participación se organiza en dos sectores diferencia-dos: debates temáticos en colegios profesionales y sesiones ciudada-nas en diferentes municipios metropolitanos.

Los debates en los colegios profesionales se plantearán a partir de una sesión explicativa del contenido del Avance del Plan y se articula-rán en seis ámbitos temáticos: infraestructura verde, ciclos de materia y energía, desarrollo socioeconómico, cohesión social y movilidad.


Los debates ciudadanos serán seis sesiones --una por cada ámbito territorial identificado, a excepción de Barcelona con dos-- que tienen el objetivo de "difundir el contenido del Plan, conocer las visiones y recoger los sugerimientos de los habitantes de la metrópolis".

Paralelamente a las sesiones presenciales, se han habilitado canales de participación online con un espacio de recogida de sugerimientos y una encuesta.

EXPOSICIÓN ITINERANTE 'METRÒPOLIS DE CIUTATS'

Este lunes se abren las puertas de la exposición 'Metròpolis de ciutats' en el Centro de Estudios Comarcales del Baix Llobregat (Barcelona), "una muestra itinerante que pretende acercar el futuro urbanismo metro-politano a la ciudadania de una manera fácil didáctica y pedagógica".

La exposición estará disponible hasta el 29 de septiembre y posteriormente pasará por los municipios de el Prat de Llobregat,
Cerdanyola del Vallès, Badalona (Barcelona) y Barcelona. (EUROPA PRESS)

(lavanguardia.com) 16 setembre


Els vitralls de
Les Dames de Cerdanyola,

peces emblemàtiques del Museu d'Art de Cerdanyola(MAC), han estat proclamats
Bé Cultural d'Interès Nacional Abren una nueva residencia para la tercera edad en Cerdanyola con 76 plazas 
El grupo Clece Vitam ha anunciado la inauguración de una nueva residencia para personas mayores en Cerdanyola del Vallès , su primer centro en Cataluña, con 76 plazas.

Bajo el nombre de Clece Vitam Ceritania, será el primer espacio de estas características gestionado por la entidad en el territorio catalán, y abrirá sus puertas al público durante el segundo trimestre del año que viene.

"La nueva residencia contará con 76 plazas y ofrecerá trabajo a más de 40 personas cuando esté a pleno rendimiento”, ha explicado el gerente de Clece Vitam, Albert Abril.

“Para asegurar el bienestar de las personas usuarias, se evaluará regularmente su estado y estarán atendidas en todo momento por un
equipo  humano  multidisciplinar   y  altamente  cualificado", apunta
Abril.

Para hacer más estrecho el vínculo con el territorio, la entidad ha hecho un guiño a la población de Cerdanyola recuperando el nombre del equipamiento su topónimo latino, Ceritania.

La residencia está situada en el número 2 de Rambla de Montserrat, donde se ubicaban los antiguos juzgados de Cerdanyola del Vallès, en el centro del municipio, lo que permitirá el acceso a todos los
 

servicios y comercios, así como de la estación de Renfe, agilizando el desplazamiento tanto de familiares y allegados como de trabajadores del centro. EFE

(lavanguardia.com) 4 setembreUn estudio descubre la regulación del consumo de agua de los árboles ante el incremento de CO2 
Un estudio, liderado por la Universidad de New Hampshire (Estados Unidos), que ha contado con la participación del Centro de Investiga-ción Ecológica y Aplicaciones Forestales de la Universitat Autònoma de Barcelona (Creaf-UAB), ha descubierto la regulación de los árbo-les en el consumo de agua ante el incremento de CO2.

El trabajo ha hallado que, si el agua es abundante, aumentan la captura de dióxido de carbono y hacen la fotosíntesis más rápido y, por el contrario, si escasea van más despacio, ha informado el Creaf-UAB este viernes en un comunicado.

Un resultado, publicado en la revista 'PNAS', que se ha obtenido des-pués de analizar 12 especies de diferentes árboles de los Estados Unidos, de los que ocho eran maduros, y se han observado los anillos del tronco que corresponden a los últimos 30 años de crecimiento.

Se trata de la única manera que "permite imaginar cómo han respondido al aumento de dióxido atmosférico y a los cambios del clima" en las últimas décadas, ha señalado la autora principal del artículo, la ecóloga del Creaf Rossella Guerrieri.

El hallazgo, según los expertos, ha permitido determinar que los árboles "han aprendido" a actuar ante el aumento de CO2 de una manera u otra según la disponibilidad de agua.

En el caso de las plantas, la relación de que aquellas más eficientes son las que más hacen la fotosíntesis no es así, ya que a través de los poros de las hojas por los que se intercambian los gases, las estomas, pierden agua y, por tanto, se analiza la relación de agua usada para llevarla a cabo el proceso químico. (EUROPA PRESS)

(lavanguardia.com) 30 agostDiseñan un sistema de estimulación sensorial que mejora síntomas fibromialgia. 
Un grupo de investigadores del Hospital del Mar, de Barcelona, han demostrado por primera vez los beneficios de aplicar una vibración sensorial suave durante la noche a pacientes con fibromialgia.

El ensayo clínico ha demostrado una disminución de la fatiga y del dolor en las pacientes, a la vez, que mejoraba la calidad de su sueño, informa el centro hospitalario.

Ahora se analizará si el tratamiento produce cambios en la  conecti-vidad funcional del cerebro de las pacientes que permita objetivar la respuesta terapéutica, y se buscarán variables que permitan predecir cuáles se pueden beneficiar de su utilización.

Liderados por miembros de la Unidad de Resonancia Magnética del Servicio de Radiología, médicos del Servicio de Reumatología del Hospital del Mar e investigadores de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) han analizado, por primera vez en el mundo, los efectos de aplicar una vibración táctil suave en las enfermas a través de una plataforma de descanso (un colchón modificado).

El estudio ha sido publicado en la revista Arthritis Research & Thera-py, y ha contado también con la participación de la Universidad Politécnica de Cataluña (UPC).

Las pacientes con fibromialgia padecen un desequilibrio en su cere-bro entre los impulsos sensitivos relacionados con el dolor, que están exacerbados, y los somatosensoriales, que se encuentran disminui-dos.

Ahora, los investigadores han podido reparar en parte estos síntomas aplicando una estimulación suave durante la noche, para lo que han desarrollado y diseñado un modelo de plataforma de descanso, con unos motores que transmiten una ligera vibración táctil al cuerpo.

El doctor Joan Deus, de la Unidad de Investigación en Resonancia Magnética del Hospital del Mar y profesor agregado del departamen-to de Psicología Clínica y de la Salud de la UAB, ha explicado que han optado por esta estrategia para "potenciar y facilitar la adheren-cia al tratamiento de las pacientes".

Las 63 pacientes escogidas que han participado en este ensayo se dividieron en dos, un grupo probó el colchón con la vibración táctil y otro se les dijo que probarían otro tratamiento (placebo).

 
Los dos grupos probaron la plataforma de descanso durante tres semanas por la noche (21 días) y descansaron otras dos (15 días).

Entonces, las primeras pacientes pasaron a probar el placebo y las segundas, las vibraciones táctiles.

El objetivo de este diseño era comprobar el efecto real de la estimula-ción vibrotáctil suve nocturna sobre los síntomas principales de la fibromialgia.

La estimulación vicrotáctil se generaba a través de seis pequeños motores distribuidos de forma simétrica por la plataforma de descan-so, y que transmitían una ligera vibración durante tres horas (dos horas durante la noche y una hora antes de levantarse), con una frecuencia variable, que iba de los 2 a los 90 Hz (hercios), muy por debato de los límites de riesgo máximos recomendados por la Organización Mundial de la Salud (OMS).

Con este ensayo se quería comprobar si cuatro parámetros clínicos que describen las pacientes y definen la fibromialgia: el dolor, la fatiga, la calidad del sueño y las alteraciones cognitivas, mejoraban.

Los resultados han demostrado una mejora en la fatiga del 25 % respecto al inicio del ensayo o línea basal, el doble de lo conseguido sólo con el efecto placebo.

En el caso del dolor, la mejora ha sido del 18 %, y también ha mejo-rado significativamente la calidad del sueño, mientras las alteraciones cognitivas lo han hecho de forma más limitada.

Con estos datos, los investigadores creen que "esta estimulación vibrotáctil corporal general, 'recarga' las pilas de la persona".

Uno de los aspectos destacados del estudio es que en el grupo de pacientes que se sometió primero a la vibración y después al placebo, la mejora se comenzó a registrar al quinto día de tratamiento y se alargó, al menos, durante cinco semanas, mucho más que las pacientes que comenzaron con el placebo.

Se calcula que en Cataluña unas 160.000 personas pueden padecer esta enfermedad crónica, más frecuente en mujeres (de seis a ocho veces más)

(cope.es) 24 juliol
 Aprovat inicialment el planejament del Centre direccional de Cerdanyola
del Vallès


 
Serà un nou pol d’importància metropolitana amb més de 5.300 habi-tatges, dels quals 2.534 seran amb protecció, activitat econò-mica i una gran xarxa d’espais verds


La Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelo-na, amb la presència del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha aprovat inicialment el Pla director urbanístic (PDU) que ha d’ordenar el Centre direccional de Cerdanyola del Vallès.

Es tracta d’un sector ja previst al Pla general metropolità (PGM) de
1976 com una nova centralitat metropolitana, amb una superfície de més de 407 hectàrees. Actualment acull equipaments com el Sincro-tró Alba, tres centres de protecció de dades o les seus de les empre-ses Sener, Stradivarius i Natura Bissé, així com un edifici de 24 habi-tatges amb protecció oficial.

També es va executar gran part de la primera fase de les obres d’urbanització, com l’ampliació de la carretera BV-1413, l’eix de la Ciència, el viaducte de connexió amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), serveis bàsics o restauració d’abocadors, entre d’altres.

Imatge virtual de l'àmbit del Centre direccional, amb l'Eix de la Ciència en primer pla.


Can Fatjó i Can Planes.
Un nou pol metropolità

El Centre direccional constitueix un àmbit d’especial rellevància social i econòmica, amb repercussió metropolitana, tant per la seva dimensió com per l’emplaçament singular. També, atesos els seus elements urbanístics i territorials, com són el Sincrotró, el nou barri residencial previst, un dels corredors verds més importants de la serra de Collse-rola, i la proximitat amb el Parc Científic i Tecnològic i la UAB.

No obstant, el PDU aprovat el 2014 que ordenava l’àmbit i possibilitava continuar amb el seu desenvolupament va ser anul·lat per sentència judicial. El Pla aprovat inicialment avui substitueix el declarat nul i té els següents objectius:


· Integrar la nova ciutat que es construirà, amb l’existent dotant-la de bones connexions tant amb transport públic com a peu i en bicicleta, amb l’Avinguda dels Gorgs com a punt de trobada.

· Intensificar la relació amb la UAB i el parc de recerca mitjançant la implantació d’activitats relacionades amb la universitat.

· Assegurar la barreja d’usos, garantint que els que s’implantin responguin a la demanda social.

· Consolidar el Centre direccional com a nova centralitat urbana i com a pol d’activitats econòmiques, científiques i tecnològiques.

· Impulsar un desenvolupament residencial que resolgui les necessitats d’habitatge amb atenció al reequilibri social.

· Garantir la protecció del corredor verd entre els parcs naturals de Collserola i de Sant Llorenç del Munt-Serra de l’Obac.

 
Model urbà complex i compacte

El PDU preveu per al Centre direccional un model urbà complex, com-pacte i cohesionat, on es barregen els usos econòmics i residencials. Així, es preveu construir-hi 5.377 habitatges, dels quals 2.843 seran lliures i 2.534, amb protecció oficial. La superfície comercial s’ha reduït considerablement respecte al PDU anterior, i es situa al costat de l’es-tació d’ADIF i els baixos dels edificis d’habitatges dels carrers princi-pals.

Pel que fa a les zones d’activitat econòmica, amb 1,5 milions de metres quadrats de sostre, es reorganitzen dins de l’àmbit per disposar-les en illes de grandària mitjana en comptes d’en macroilles.

El Pla preveu un sistema d’espais lliures de 178 hectàrees, incloent els espais fluvials, amb diferents escales, diferenciant el parc-corredor de Can Fatjó, d’importància metropolitana, de la xarxa d’espais verds mitjans entre Can Fatjó y Can Planes.

D’altra banda, es dissenya una xarxa viària amb quatre vies longitudi-nals i cinc transversals per garantir la continuïtat amb les trames urbanes existents i la mobilitat dins de la nova ciutat. Pel que fa a la mobilitat, el PDU preveu la millora dels accessos a la B-30 i a la C-58, noves con-nexions amb transport públic mitjançant per a un carril bus segregat, un possible ramal de la línia d’FGC que es connectarà al Parc amb dues estacions, i línies d’autobús per a una bona comunicació amb la ciutat. La futura avinguda dels Gorgs/Magrans, a més, redueix la seva ampla-da dels 70 als 50 o 45 metres, en funció de la zona, per dotarla d’un caràcter més urbà.

El PDU ha estat sotmès a un procés de participació ciutadana, que ha servit per recopilar la posició del territori, i ara, un cop aprovat inicial-ment, s’exposarà a informació pública durant 45 dies.

(govern.cat)
Descobert un nou mètode per dissenyar plaques solars de perovskita més eficients i estables 
Les perovskites són el material estrella per la pròxima generació de cel·les solars. Tanmateix, el seu ús encara es veu limitat per la ines-tabilitat que presenten en condicions ambientals. En comptes d’ab-sorbir tota la llum visible i, per tant, ser negres, alguns d’aquests súper materials tendeixen a presentar-se sota una altra estructura que és de color groc. La forma negra és l’única òpticament activa, de manera que el repte actual és aconseguir pel·lícules fines de perovs-kita negres prou estables per produir dispositius optoelectrò-nics funcionals. Un equip de recerca internacional, liderat per la KU Leuven a Bèlgica, ha aportat llum a aquest problema amb un innova-dor mètode per estabilitzar la forma negra: fixant les pel·lícules fines de perovskita en un substrat de vidre que les obliga a mantenir-se sota la forma desitjada. Les tècniques de llum de sincrotró de l’ALBA i de l’ESRF (l’European Synchrotron Radiation Facility) a Grenoble han estat claus per aquest estudi, publicat avui a Science.

La recerca de nous materials per produir cel·les solars eficients i poc costoses fa temps que està en marxa. Les perovskites d’halurs de metall s’han postulat com els materials estrella per captar l’energia solar, amb un prometedor alt rendiment (el rècord d’eficiència actual-ment es troba en el 24% d’energia solar convertida en electricitat) i amb uns requisits i costos de processament relativament baixos.


Els dispositius basats en perovskites han entrat recentment en el mercat comercial de les cel·les solars, però el seu èxit depèn de la millora de la seva estabilitat a llarg termini. Això es deu al fet que alguns d’aquests prometedors materials de perovskita, com el triiodur de plom cesi (CsPbI3,) es resisteixen a romandre en la seva forma negra més eficient i ser funcionals en condicions normals. Enlloc de ser negre, el CsPbI3 tendeix a formar una altra estructura de color groc. Per aquest motiu, la investigació actual se centra en resoldre aquest problema: com obtenir una pel·lícula fina i estable de CsPbI3 negra per a dispositius que funcionen en condicions reals ambien-tals?

Un equip de recerca de la KU Leuven ha descobert una innovadora solució a aquest problema i han revelat que precisament l’estructura plana de les cel·les solars de perovskita pot ajudar a estabilitzar les pel·lícules fines de CsPbI3 negres. Han demostrat que, formant una unió forta entre la perovskita i el substrat de vidre que la sosté, aquest últim pot funcionar com una mena de motlle que fixa i obliga la perovskita a mantenir-se en la forma negra.
Les anàlisis s’han dut a terme tant al Sincrotró ALBA com al sincrotró europeu ESRF a Grenoble mitjançant la tècnica de difracció no crista-l·lina.

Les mostres de pel·lícules de CsPbI3 van ser escalfades fins a 330ºC damunt el substrat de vidre, que té una estructura similar a la forma negra de la perovskita. Després es van tornar ràpidament a tempera-tura ambient de manera que aquest canvi i refredament brusc és el que provoca l’ancoratge de la perovskita negra damunt el vidre i restringeix la tendència a passar-se a la forma groga.

La tècnica de llum de sincrotró utilitzada es denomina concretament GIWAXS (en anglès sigles de dispersió de raigs X en grans angles d'incidència rasant), on els raigs X de la llum del Sincrotró incideixen en la mostra plana de perovskita i es dispersen projectant senyals de difracció en forma d'anell cap al detector, que pot registrar ràpidament les dades. “Amb aquesta moderna tècnica podem analitzar amb gran resolució l’estructura d’aquests materials i entendre els canvis que hem induït en les pel·lícules de perovskita per aconseguir mantenir-les estables sota la forma negra desitjada” comenta Eduardo Solano, investigador postdoctoral de la línia de llum NCD-SWEET de l’ALBA on s’han realitzat part dels experiments.

Els resultats confirmen que la subjecció i la tensió per part del substrat són un factor clau en el disseny dels dispositius optoelectrònics basats en perovskita. "El descobriment proporciona un mecanisme d'estabilització totalment nou i diferent d’altres mètodes, que  impli-quen una alteració química i morfològica del material”, explica Julian Steele, científic de la KU Leuven i autor principal de la recerca. “És un avenç fonamental per a les tecnologies basades en pel·lícules de perovskites" afegeix.

L’estudi, publicat a Science, resulta de la contribució de diferents centres de recerca internacionals: la KU Leuven i la Universitat de Gant a Bèlgica, la línia de llum NCD-SWEET del Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès, el sincrotró europeu ESRF de Grenoble a França, la Universitat Occidental de Washington als Estats Units, la Universitat de Toronto al Canadà, la Universitat de Castella La Manxa i la Universitat de Nanjing a la Xina.

(cells.es) 26 juliolRecepció oficial 
 
 

Recepció del Alcalde Sr. Carlos Cordón amb membres de la Taula del Patrimoni local, representada per CRAC, AFOCER, GREC, Amics
del
MAC i La Constància-Factoria Cultural.
Acompanyats per Pepi Rivera regidora de Patrimoni i Arxiu Històric.

Premio al diseño asequible 
La guardería de la escuela Waldorf-Steiner El Til·ler de Bellaterra, Barcelona, ha sido una de las quince obras seleccionadas en los Precios FAD 2019 en la categoría de Arquitectura.

El diseño no tiene edad ni precio. La guardería de la escuela Waldorf-Steiner El Til·ler de Bellaterra, Barcelona, ha sido una de las quince obras seleccionadas en los Precios FAD 2019 en la categoría de Arquitectura.

Cinco de los seis edificios que forman la escuela son pabellones modulares de madera y acero. Para la guardería, los arquitectos Eduard Balcells, Ignasi Rius y Daniel Tigges han eliminado los pasillos interiores y han diseñado el acceso al aula como una secuencia espacial gradual. De la rambla se accede al patio, de este al porche, después al recibidor y, finalmente, a la clase.

La rotación relativa de las aulas sobre la topografía les proporciona intensidades y colores de luz cambiantes, para que los alumnos puedan aprender usando también el diseño del edificio.

Además, el inmueble concentra los pilares en las fachadas, por lo que las aulas no tienen columnas que dificulten la movilidad de los alumnos.

Las fachadas construidas de madera, la semiprefabricación de la estructura y el uso de materiales sin revestimientos han permitido realizar esta escuela con el presupuesto habitual para un centro público de estas características.

(ejeprime.com) 23 juliol  


Comença la construcció
del tanatori municipal


 
La primera fase de les obres contempla la reforma de la part antiga del cementiri i la construcció del tanatori

Mentre durin les obres, les restes dels nínxols afectats es dipositaran en capses de fusta a l’interior de l’Església Vella de Sant Martí, dins el mateix recinte del cementiri

   

Si s'ha complert el calendari, aquesta setmana havien de donar inici les obres per a la construcció del tanatori, que inclou quatre sales de vetlla, una sala polivalent, espai per als serveis administratius i un aparcament soterrat. Paral·lelament també s’iniciarà la reforma de la part antiga del cementiri que contempla l’enderroc d’una part dels nínxols de la zona més antiga del cementiri. Les famílies dels nínxols afectats ja han estat notificades i ara s’estan resolent les al·legacions presentades per algunes de les persones propietàries. Resoltes aquestes, es procedirà a l'exhumació de les restes que hi ha als nínxols afectats i es traslladaran a l’interior de l’església Vella de Sant Martí. Aquesta romandrà tancada fins que les restes siguin reubicades als nous nínxols.

Fet el trasllat de les restes a l’església, es procedirà a l’enderroc dels nínxols afectats i una vegada s’hagin fet els moviments de terra i la construcció del tanatori arribi a la planta baixa, començarà

l’ampliació del cementiri i per tant dels nous nínxols, que es concreta en un augment d’un 25% passant dels 3.149 actuals als gairebé 4.000. La durada de les obres serà d’aproximadament dos anys.


Lápides catalogades

El Cementiri Municipal de Cerdanyola i l’Església Vella de Sant Martí formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Catalunya. A la fitxa de protecció s’estableix el valor patrimonial d’algunes làpides dels nínxols que s’han d’enderrocar.

Des de l’Ajuntament es vol acordar amb les famílies propietàries de les làpides catalogades la seva cessió i exposició en el que serà un racó de memòria dins el mateix recinte del cementiri.
Estructura organitzativa de l’Ajuntament per al mandat 2019-2023
 


Nou Consistori 2019 


Font : Cerdanyola al Dia  -  29 maig

L'Auca de Cerdanyola al 1933 
 
   
   
   
Font : Arxiu Jaume Mimó   Les Fonts de Collserola :
Passat, Present i Futur. 
Des de sempre, les fonts han estat llocs de trobada, d’estada, llocs frescals i agradables que han atret caminants i excursionistes. Són espais que els seus habitants, al llarg de la història, han anat cons - truint amb l’objectiu de captar i canalitzar, per a usos agrícoles, la poca quantitat d’aigua de què es disposa anualment a la serra, i que juntament amb les mines, canalitzacions i basses, constitueixen una veritable xarxa. Totes tenen més o menys valor constructiu, i els ele-ments inicials no sempre s’han conservat.

La major part d’aquestes estan situades en fondals on viuen espècies com els plàtans, verns, avellaners, etc., que l’aigua afavoreix i que difícilment trobem a la resta del Parc. En alguns d’aquests fondals encara hi podem trobar una vegetació de ribera una mica  desenvolu-pada, que les emmarca. En molts casos, allà mateix també hi ha alguns arbres singulars plantats per fer ombra.

Dins d’aquesta relació de beneficiaris, no ens podem oblidar de la fauna, per a la qual l’aigua és un recurs imprescindible sobretot dins del context mediterrani, on no és gens abundant. L’existència de les fonts ha fet possible la presència d’amfibis, i també d’altres espècies faunístiques. La supervivència de totes, però, no és gaire compatible amb una continuada i massiva presència humana.

Tot el que hem comentat ens porta a pensar, què cal fer amb els punts d’aigua? Cal arranjar-los tots com a fonts amb espais i cons-truccions per a l’ús dels visitants? La resposta sovint depèn d’on es posa l’accent. Una bona gestió implica conciliar en la mesura del possible, totes les funcions.

Les Fonts, espais de Patrimoni construït

Una de les tasques que va fer des del seu inici l’aleshores Patronat del Parc de Collserola va ser l’arranjament i el condicionament de les fonts de Collserola. Es va fer un inventari de totes les fonts existents i del seu estat de conservació, i es van tirar endavant projectes de més o menys envergadura com el realitzat a la font de la Budellera –un dels primers.
Amb els anys les actuacions han estat supeditades, sobretot, a la dis-ponibilitat de recursos econòmics i humans i s'han centrat en la rea-lització de tasques de recerca, conservació i manteniment.

Per la seva pròpia ubicació en fondals i torrenteres, quan plou aquests espais es rebleixen sovint de terres i pedres, i això demana un manteniment continuat. També són indrets que pateixen tota men-a de vandalisme, fet que demana molts esforços i recursos econò-mics extres de què les administracions sovint no disposen.

En tots aquests anys hi ha hagut ajuts de la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments que han permès fer obres de millora en algu-nes fonts, els seus espais i accessos. Totes aquestes tasques sem-pre s’han fet en col·laboració amb els propietaris, els mateixos ajun-taments i moltes entitats del territori del Parc.

L’any 2018 els ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat i el Papiol, dins de diferents contexts, van decidir impulsar l’arranjament d’un total de 24 fonts. Cadascuna d’aquestes rebrà un tractament o altre, segons el seu estat i l’ús que es considera que cal que tingui. Els projectes s’es-tan acabant d’enllestir. A hores d’ara, les perspectives de futur són positives.

Les Fonts, espais del Patrimoni Natural

L’existència de l’aigua és vital per a la fauna i per a la viabilitat d’algunes espècies vegetals a Collserola. De fet, els ambients fonti-nals estan sent objecte d’estudis multidisciplinaris per tal de remarcar la seva biodiversitat. En el Parc es farà un estudi sobre l’ecosistema de quatre fonts del Parc Natural de Collserola.

Els resultats dels primers treballs realitzats han posat de relleu l’exis-tència d’un important nombre d’espècies lligades a les fonts. Estudis de caràcter comparatiu han posat de manifest a més que cadascuna d’aquestes presenta uns valors i unes característiques força pròpies.

Per aquest motiu, actualment s’està fent una revisió detallada de cadascun dels projectes de millora de les fonts que s’estan elaborant, per tal d’incorporar-hi, a més de tots els elements d’obra i manteniment tots aquells que puguin resultar rellevants de cara a la biodiversitat.

Algunes fonts com per exemple la del Bacallà, al districte d’HortaGui-nardó, amb una forta tradició d’us social, s’arranjarà per a l’ús públic, mentre que d’altres com la font dels Verns, a Mas Guimbau, rebrà un tractament diferent, perquè està absolutament naturalitzada i és de difícil accés. En aquests casos les actuacions se centraran a mantenir-les com a punts d’aigua, com a ambients fontinals naturals, prioritzant la conservació dels valors naturals.

A més, ara s’aprofitarà per instal·lar rampes d’accés i de sortida dels animals en fonts, safarejos i basses.

Espais viscuts i per repensar entre tots

Collserola ha comptat sempre amb la presència de persones, grups excursionistes, d’amics, etc. que han utilitzat i estimat les seves fonts, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.
A les feines realitzades pels tècnics del Consorci, cal sumar-hi les que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer els seus participants. La catalogació, recuperació i el manteniment d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

Cap al 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions, i cal remarcar que fins a l’actualitat més de 80 fonts estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar, fundació o associació del món de lleure. Això suposa que de forma més o menys periòdica s’hi fan aquelles tasques que són necessàries a cada indret. També ha estat realment valuosa l’aportació de tots ells quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar els diferents racons.

La possibilitat de tirar endavant nous projectes d’arranjament ha fet que s’hagin obert diferents espais de participació en relació amb aquest tema. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren els espais a arranjar, d’intercanviar posicions i desitjos d’estudiosos, veïns, tècnics, etc., i finalment, consensuar els projectes, ha portat a la creació degrups de treball al voltant de les diferents fonts.  (Parc de Collserola) abril 2019


Un monòlit recorda les víctimes de l'amiant a Cerdanyola i Ripollet


 
 
 
 Març 2019


Observa en directe
els ocells de Collserola 
 
Al llindar del bosc, ben embolcallada per les alzines i a tocar del centre d’informació, hi ha instal·lada una de les menjadores del parc. Gràcies a la webcam que hi ha instal·lada, podeu veure en directe, des d’ara i fins al començament del mes de març, aquesta instal·lació d’ajuda a la fauna que facilita l’alimentació hivernal als ocells i, a la vegada, constitueixen un mitjà excel·lent per poder-los conèixer i observar i extreure’n una informació privilegiada.

Per tal d’identificar més fàcilment els ocells que veurem atansar-se a la menjadora, la pàgina web conté una sèrie de fotografies de les aus que hi acostumen a menjar (gaigs, picasoques blau, mallerengues, pit-roig…). Al web també hi trobareu petits vídeos dels ocells que s’apropen al centre d’informació.

Connecteu-vos i no us perdeu l’espectacle!

Us convidem també a que vingueu al Centre d’Informació observar els ocells que visiten la menjadora. El trobareu obert tots els dies de la setmana, de 9.30 a 15 h. A Can Coll CEA (Cerdanyola del Vallès) també trobareu oberta, tots els diumenges de 10.30 a 13.30 la Feixa dels Ocells. Ambdues instal·lacions estaran en funcionament fins a principis de març. 


(Parc Collserola)
 
             Gaudir de Collserola en bicicleta.
Recórrer els camins de Collserola en bicicleta ens permet, en poc temps, descobrir diferents hàbitats naturals i gaudir-ne dels contrastos. 
El Parc Natural de Collserola acull milions devisitants a l’any. Segons les dades de l’últim estudi de freqüentació, elaborat al terme munici-pal de Barcelona, el Parc rep gairebé 4.500.000 visites anuals, de les quals més d’un milió i mig circulen en bicicleta.

La normativa sobre l’ús de la bicicleta al Parc, vigent des de l’any 2000, en regula la velocitat i els espais per on es pot circular.

L’important volum de ciclistes i la constatació, d’una banda, del desco-neixement d’aquesta regulació, i de l’altra, del seu incompliment cons-cient per una part d’aquest col·lectiu, han fet necessari iniciar noves accions encaminades a millorar la informació i la implementació d’un marc sancionador.

Un dels primers resultats és el mapa d’ús ciclista del Parc, que recull tots els camins i les pistes aptes per a l’ús ciclista (més de 250 km), a més de les carreteres i carrers pavimentats de les zones urbanitzades a l’interior i a la perifèria del Parc. Aquest mapa s’amplia amb 70 km respecte de la versió anterior, publicada a la Guia BTT del Parc de Collserola (actualment exhaurida). El nou mapa està disponible al web del Parc i es pot visualitzar mitjançant el visor de mapes ArcGIS Online o bé descarregar en format PDF.

El plànol s’ha elaborat tenint en compte les zones d’especial protecció del Parc, les reserves naturals parcials de la Rierada-Can Balasc i de
la Font Groga, així com altres espais d’especial interès. La major part dels camins que incorpora són els que componen la Xarxa de Preven-ció d’Incendis del Parc. Aquesta xarxa està marcada amb unes pla-ques vermelles que incorporen un codi de lletres i números blancs, i té un pla de manteniment per tal que els camins estiguin sempre opera-tius per als vehicles de prevenció d’incendis.

La publicació del mapa forma part de les accions complementàries de la implantació de la nova regulació de l’ús de la bicicleta al Parc.
 Aquesta regulació incorpora un marc sancionador que els diferents ajuntaments amb territori a Collserola estan en procés de tramitar i aprovar per incloure-la en les seves ordenances. Els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Molins de Rei són els primers que han forma-litzat els tràmits. Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat han apro-vat inicialment la proposta, i a la resta d’ajuntaments la tramitació encara està pendent.

Tota la informació sobre la circulació en bicicleta al Parc (normativa, recomanacions, itineraris...) queda recollida al nou espai web sobre la bicicleta al Parc. Per donar a conèixer els antecedents, la motivació i la finalitat d’aquesta nova regulació, així com les actuacions dutes a terme en els últims anys, també hi ha disponible un comunicat elaborat des dels Serveis Tècnics.

(Parc Natural de Collserola)


Calendari laboral del 2019
a Catalunya 
Aquests són els 12 festius del calendari laboral del 2019 per a tot Catalunya aprovats pel CRL:

   1 de gener: Any Nou
19 d'abril: Divendres Sant
22 d'abril: Dilluns de Pasqua
   1 de maig: Dia del Treballador
24 de juny: Sant Joan
15 d'agost: Assumpció de la Mare de Déu
11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya
12 d'octubre: Festa Nacional d'Espanya
   1 de novembre: Tots Sants
   6 de desembre: Dia de la Constitució
25 de desembre: Nadal
26 de desembre: Sant Esteve

El calendari laboral de l'any 2019 a Catalunya tindrà 14 festius. A les 12 dates previstes pel Consell de Relacions Laborals (CRL), els ajuntaments afegiran dues festes locals, retribuïdes i no recuperables.

El nou conseller d'Empresa i Ocupació, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va presidir el 25 de juliol del 2018 el primer ple de l'any del Consell de Relacions Laborals, en el qual es va aprovar el calendari de festes laborals del 2019.

Els integrants del Consell (Govern de la Generalitat i les organitza-cions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya) van donar la seva conformitat.

(elperiodico.com)


L'Església vella de Sant Martí ja ha finalitzat la seva restauració


 
 
 
   
   
   


El Parc de la Riera.
Collserola 
El Parc de la Riera de Sant Cugat representa una porta d'entrada al Parc de Collserola. La riera dón'a el seu nom al parc i, en el seu pas pel terme municipal de Cerdanyola del Vallès, delimita la ciutat amb Collserola, a la vegada que constitueix un veritable nexe d'unió, cosa que permet un millor apropament a la Serra.

El parc es troba en una situació privilegiada i, per si mateix, repre-senta un espai natural i cultural molt important.
A més a més de la seva fauna i flora, destaquen: el poblat ibèric de Ca n'Olivé i el de Xercavins, la vil.la romana de Can Canaletes, l'ermita de Santa Maria de les Feixes, Sant Iscle, el turó de Ca n'Olivé, la Masia de Can Canaletes, la masia de Can Codina i l'aqüeducte que juntament amb el Parc de Collserola, constitueixen un entorn immillorable.
Vista de la Riera de Sant Cugat des de la passera dels Horts
 
La riera de Sant Cugat

La riera de Sant. Cugat forma part de la conca del riu Besòs. Amb 14 km de cur fluvial, travessa els termes rrunicipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Montcada i Reixac, tots ells a la comarca del Vallés Occidéntal.

La riera recull les aigües de diversos torrents de Collserola i de Ia serra de Galliners. Des de l'època medieval finsal segle XVI va ser coneguda en català amb el nom de Riu Major.
La riera rep el seu nom, aproximadament, a l'alçada del Parc de la Pollancreda al municipi de Sant Cugat.

Al seu pas per Cerdanyola, amb 6 km dè curs fluvial, la riera constitu-eix un punt d'unió entre el Parc de Collserola i el nucli urbà.

Per a preservar el parc, es va aprovar al 1987 el Pla Especial  d'Orde-
nacio i de Protecció del Medi Natural del Parc Collserola. El Consorci del Parc de Collserola, es l'organisme encarregat de la gestió del parc.
   


Parc de l'alba.
Dos nous itineraris
pel corredor Verd 
El 11 de juny de l'any passat es van inaugurar dos nous itineraris coincidents amb la Setmana de la Natura, dins el corredor verd del Parc de l'Alba.

La meitat de la superfície del Parc de l’Alba es destina a la creació del Corredor Verd, afavorint la continuïtat del sistema d'espais naturals metropolitans, concretament entre el Parc Natural de Coliserola al sud, i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac al nord.

El corredor verd es situa a la plana del Vallès, una zona altament afec-
tada per elements que fragmenten el territori. Però té un paper clau  en el manteniment de la connectivitat ecològica de la xarxa d'Espais Naturals Protegits (ENP).

El projecte d’ordenació del corredor verd del qual ja s'ha executat la primera fase, preveu entre d'altres actuacions, l'execució de mesures per restablir i garantir la connectivitat ecològica entre ambdós espais naturals: passos de fauna, restauració de sòls ocupats per usos poc compatibles amb la funció connectora de l'espai, restauració de lleres i d'altres hàbitats naturals.
 


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


 
 
Parc Natural de la serra de Collserola

La serra de Collserola, declarada Parc Natural des del 2010, s'alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. Més de 8.000 ha d'espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una rica diversitat biològica.

Collserola també és un espai de descoberta d'aprenentat-ge, de trobada i de lleure. Això fa que la gestió, a càrrec del Consorci del Parc, tingui com a finalitat última promoure l'ús respectuós i sostenible d'aquest espai, bo i preservant els seus valors naturals.


Can Coll, Centre d'Educació Ambiental


Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles bressol, d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12-16 anys) i cicles formatius.

Desenvolupa també programes dirigits als estudiants de ciències de l'educació i als mestres en actiu. Les escoles d'educació especial reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d’una jornada de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l’entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural.
Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió prèvia a Can Coll amb els educadors. Les inscripcions comencen el primer dia laborable de setembre. Trobareu detallades les diferents propostes educatives a l'apartat el Curs al Parc.

Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14:30h, (tancat juliol, agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc; i fer els itineraris senyalitzats dels voltants.

A les 11:15 i a les 12:15h s'ofereixen visites guiades a la granja (preu de la visita a la granja: 1,75 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, el tancat dels conills i el dels ànecs i els corrals de la somera, la truja, la vaca i l’aviram. Cal inscriure's el mateix dia al taulell d'informació, places limitades. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuita només als corrals exteriors.
Del primer diumenge de novembre a l'últim diumenge d'hivern , de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.


Ubicació: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2
Telèfon fix: 93 692 03 96        Telèfon mobil: 638 56 52 77
Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Ctra. de Cerdanyola a Horta Km.2; 08290 Cerdanyola del Vallés

E-mail: activitatscancoll@collserola.cat
Coordenades: lat.41.473554, long.2.124503
Google Maps: Can Coll Centre d'Educació Ambiental


Declarat bé cultural d'interès
nacional el jaciment ibèric 
de Ca n'Oliver,

a Cerdanyola del Vallès 
 
 El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès. El poblat ibèric de Ca n’Oliver està situat al sud del nucli urbà de Cerdanyola, a la comarca del Vallès Occidental, al turó de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, i és per tant dins del Parc Natural de Collserola. És un enclavament rellevant de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català.

La seva ubicació geogràfica al mig d’un estratègic nus de comunica-cions, dominant un territori agrari i ramader molt productiu, i el fet que el poblat hagués disposat d’estructures defensives complexes (un mur de tanca, torres i fossats articulats, dues portes amb poternes laterals i, en un cas, protegida per un avantmur), fa pensar que va constituir un nucli vertebrador d’un ampli territori i que va ser un centre de captació i redistribució de la producció.

La presència de fragments d’escultures zoomorfes, possiblement d’algun monument funerari, denota la presència d’elits socials i que podria haver estat un assentament aristocràtic. Els fragments escultò-rics i una estela gravada apunten a l’existència d’una necròpolis en algun indret proper encara per localitzar.
 
Les recerques arqueològiques que s’hi ha fet han permès establir que el jaciment ibèric va viure diverses fases cronològiques que van dels anys 550 aC, en el període ibèric antic, fins a l’alta edat mitjana. És a dir, el jaciment abasta la gènesi de l’iberisme i tota la vigència del món ibèric fins a la seva desaparició dins del procés de la romanització. El darrer assentament, que data dels segles VIII a l’XI, tanca l’ocupació d’aquest turó en el passat.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat acceptar part del recurs sobre el termes establerts en la declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella. El recurs havia estat presentat per una particular que demana-va tenir en compte les activitats agrícoles preexistents en la finca Mas Pol, afectada parcialment per la declaració de BCIN, i que, en el cas que aquestes activitats no poguessin ser permeses, se’n fixés una indemnització.

En aquest sentit , el Govern ha estimat que, mentre es mantinguin els cultius actuals, en no haver-hi alteració de la cota de profunditat, no caldrà cap tipus d’autorització prèvia com la que es requeria en la pro-mulgació de la declaració de BCIN i, per això, ha determinat modificar l’Acord de la declaració
 


CALENDARI DE PAGAMENT
DE LES TAXES I IMPOSTOS MUNICIPALS  PER AL 2019 
 
 
HORARI DE CORREUS


 
-Sant Iscle, 23-25, 08290. Cerdanyola del Vallès
paqueteria.correos.es
Tfn. 936 91 37 57
Dilluns a divendres:  08:30 a 20:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:00 hores
Diumenges i festius  TANCAT

Del 18 de juliol al 16 de setembre l'horari es:
Dilluns a divendres:  08:30 a 14:30 hores
Dissabtes:                 09:30 a 13:30 hores


TRANSPORT LOCAL


      Línies i horaris 
 
 
SALILLAS.NET   NO TÉ CAP SUPORT  COMERCIAL, NO CONTÉ RES DE PUBLICITAT  I  LES DESPESES SÓN SOSTINGUDES PEL SEU AUTOR. GRÀCIES

a.salillas@gmail.com 
 
   
   

Plaça d'Enric Granados al voltant de 1900. Totalment desconeguda

Passseig de Cordelles al voltant de 1900. A la vista de la fotografia podem afirmar sense cap por, que res del que ensenya existeix
 
Modernització i ampliació del pont de l'estació al voltant dels anys 80-90
 
Vil.la Ignasia en l'espai que avui ocupa la Pl.Abat Oliva. Es pot veure que el campanar encara no està acabat. Anterior a 1920
 
 
Passeig Cordelles anys 1920, cantonada plaça Abat Oliba.  
 
                    FOTOGRAFIES DE
         CERDANYOLA DEL
            PASSAT SEGLE

 
 
 
 

Memòria de l'Ajuntament de Cerdanyola
 anys 1943-1945-1946-1947


 

El comerç local des d'inicis del segle XX
 

 

Agenda PolíticaDivendres, 22 a les 9 h. : Junta de Govern Local. Reunió periò-dica setmanal - A les Dependències municipals

Divendres, 22 a les 9:30 h. Reunió de grup de Govern. Reunió periòdica setmanal - A l'Alcaldia

Divendres, 22 de 10 a 13 h. : Sessió de treball del Marc Estra-tègic (PAM) - Al Museu d'Art de Cerdanyola

Divendres, 22 a les 13:00 h. Reunió amb el Sr. Pere Navarro - A l'Alcaldia

Divendres, 22 a les 17:30 h. Visita al Casal de la Gent Gran de Serraperera - Al Centre Cívic de Serraperera

Divendres, 22 a les 20:30 h. : Concert de Santa Cecília amb l'Aulos i la JOC - Al Teatre Ateneu

Dissabte, 23 de 12 a 14 h. : Acte central 25N Dia Internacional contra les violències masclistes - A la Plaça de Francesc Layret

Dissabte, 23 a les 16:30 h. : Aniversari Residència de la Gent Gran Canaletes

Dissabte, 23 a les 18 h. : Activitat Canvi de vara de l'Hermandad Rociera de Cerdanyola - A l'Eslésia de Sant Martí

Dissabte, 23 a les 19 h. : Concert de Santa Cecília amb l'Agrupa-ció Musical de Cerdanyola del Vallès - Al Teatre Ateneu

Dissabte, 23 a les 21:30 h. : Sopar de Santa Cecilia amb l'Agru-pació Musical - Al Restaurant Casa Andreu

Dilluns, 25 a les 10 h. : Roda de premsa amb alcaldies de Ripo-llet, Barberà, Badia i Montcada. Trobada per reclamar el projecte de l’hospital Ernest Lluch als terrenys on es preveu la construcció de l’hospital. A la zona Redosa

Dilluns, 25 a les 11 h. : Visita als carrers de la ciutat. L'alcalde recorrerà carrers de la ciutat amb les persones tècniques responsables de l'Àrea d'Espai Públic per conèixer l'estat del mateix

Dilluns, 25 a les 12 h. : Acte institucional 25N Dia Internacional contra les violències masclistes - A la Plaça de Francesc Layret

Dimarts 26 a les 19:00 h. : Xerrades informatives PDU Centre Direccional. Des del passat 2 d'octubre, i fins al 9 de desembre es troba en període d'exposició pública obert a la presentació d'al·legacions el nou Pla director Urbanísitc

Dissabte 30 a les 11:00 h. : Xerrades informatives PDU Centre Direccional. Des del passat 2 d'octubre, i fins al 9 de desembre es troba en període d'exposició pública obert a la presentació d'al·legacions el nou Pla director Urbanísitc.Junta de Govern
Carlos Cordón Núñez - Alcalde
Josefa Rivera Dueñas - 1a. Tinenta d'Alcaldia
Víctor Francos Díaz - 2a. Tinent d'Alcaldia
Javier Sánchez Miras - 3a. Tinent d'Alcaldia
Carme Arché Ametller- 4a. Tinenta d'Alcaldia
Gloria Urbano Jiménez - 5a. Tinent d'Alcaldia
 


Properes activitats
 
Novembre -  Desembre

 
Primer diumenge de mes, 12 h. : Ca n'Oliver, un poblat ibèric laietà .Jornada de Portes Obertes al Museu i visita guiada al jaciment. 
 
Dissabte 23 nbre : Acte central contra les Violències Masclistes 11.30 h. Activitat infantil a càrrec de Can Xic, tallers creatius. 
               Performance teatral a càrrec de l’Aula de Teatre de l’Ateneu - 12.30 h Lectura del  manifest. PI. Francesc Layret. Organitza:
              Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
 
Diumenge 24 de novembre : Manualitat d'hivern. Farem un divertit punt de llibre amb material reciclat. Al Parc del Turonet
 
Dilluns 25 Acte institucional contra les Violències Masclistes - 12 h. Lectura del manifest institucional. Concentració i minut de silenci en record als feminicidis 2019 a la PI. Francesc Layret. Organitza: Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Manifestació unitària Contra les Violències Masclistes - Us animem a anar a la manifestació de la tarda a Barcelona - Organitza: Novembre Feminista
 
Dilluns 25 i dimarts 26 de 17 a 18:30 h. Activitats de sensibilit-zació per a infants Creu Roja. Av. de la Creu Roja, 25. Organitza: Creu Roja Cerdanyola - Ripollet - Montcada
 
Dimarts 26 a les 19 h Presentació del llibre: Lucia a càrrec de l’autora, J. Clara Fernández Alba Dones per la Igualtat. C. de la Indústria, 12 - Organitza: Dones per la Igualtat
 
Dijous 12 de desembre a les 19 h. Cafè amb Lletres a la sala Enric Granados en la Biblioteca Central de Cerdanyola on María Barbal presentarà el seu llibre "A l'amic escocès" (Columna Edicions). Maria Barbal torna a les llibreries amb l'obra 'A l'amic escocès' (Columna), una història sobre l'amistat entre un jove del Pallars anomenat Benet Enrich, nascut l'any 1913, i en George, un escocès que s'apunta a les brigades internacionals perquè combrega amb el comunisme i fuig de la tirania del pare.
 
Diumenge 15 desembre a les 11:30 h. : Jocs i joguines a l'antiguitat . Taller per fer i jugar amb joguines antigues - Activitat
per atots els públics

Diumenge, 15 de desembre : Cursa solidària de la UAB
La Universitat Autònoma de Barcelona, en col.laboració amb l'Ajunta-ment de Cerdanyola, organitza el diumenge,15 de desembre, la vuitena edició de la Cursa solidària UAB en suport a La Marató de TV3.
Es faran tres curses i una caminada a partir de les 10.30h del matí. Consistiran en una cursa de mobilitat reduïda de 470 metres, una cursa d’11 kilòmetres, que per primera vegada passarà pel centre de Cerdanyola, una carrera de 6,5 kilòmetres i una caminada dels mateixos kilòmetres, que donarà la volta al Sincrotró, per segon any consecutiu, i passarà per davant del centre tecnològic d’Applus+, l'empresa patrocinadora principal de la cursa.


CINEFÒRUM : "Sessions de Xiscnèfils amb la projecció de pel·lí-cules en VO" - Més info http://www.xisc.org/ Hora: 21:30 h. Lloc: Teatre Ateneu Organitza: Xiscnèfils
 
Jam Session al Bar de l'Ateneu
Tots els dimecres a les 21 h. hi haurà una Jam Session al Bar de l'Ateneu, porta el teu instrument i participa. 
 
La Marea Pensionista de Cerdanyola del Vallès, Cada dijous a les 17 h. el col·lectiu convoca  concentracións davant de l'Ajuntament de Cerdanyola, per reclamar una actualització de les pensions en funció de l'IPC amb el lema "El present i futur de les pensions, es cosa de tots i totes".
 


Activitats estables

 
 
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica

Cerdanyola, terra d'Ibers

2n diumenge de mes a les 12 hores
Visita guiada amb l’entrada - Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

Sant Martí, una església per a la pagesia
2n diumenge de mes
Església Vella de Sant Martí Obert de 10.30 a 13.30 h
Visita guiada gratuïta a les 12 h. Església Vella de Sant Martí


Activitats a Can Catà Natura
És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost.
Preu: Adults 3 €, nens 2 €  -   Telf: 627 433 462 i 600 259 084

Sant Iscle, una parròquia medieval
3r diumenge de mes
Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Oberta de 10 a 14 h Visita guiada gratuïta a les 12 h Agost tancat

Portes obertes al MAC
Cada primer diumenge de mes, accés gratuït al Museu d'Art de
Cerdanyola de 11 a 14 hores.
 

1r i 3r diumenges de cada mes. De 10 a 14 h.
Activitats a Can Catà.
Activitats familiars o per a adults de descoberta del bosc. Es poden fer dos itineraris a peu:
- Fem el camí de la font nova!
- Anem cap a la font vella!
Possibilitat de fer els itineraris fotogràfics. Mínim 10, màxim 25 perso-nes. És obert el 1r i 3r diumenges de cada mes. Excepte els festius i durant el mes d'agost. Telf: 627 433 462 i 600 259 084 - Preu: Adults
3 €, nens 2 €


Can Coll, un mas al bosc. Tots els diumenges.  Visita lliure a la masia i a l’exposició L’home i el medi a Collserola Can Coll - CEA Oberta de 9.30 a 14.30 h.

La granja de Can Coll. Tots els diumenges. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,80 euros

 

Activitats al Museu d'Art (MAC)Novembre.

Dissabte 23 a les 18 h. [C]SCREEN. ESPECIAL IDENTITATS.
Sessió especial sobre identitats de gènere dins el marc de l'expo-sició L'Home Nu.

Dijous 28 a les 19 h. PARLEM D’ART CONTEMPORANI: EL NU MASCULÍ AL CINEMA
Conferència a càrrec de Sebas Martín.

Desembre

Diumenge a les 12 h. VISITA SENSORIAL INCLUSIVA.
En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Prèvia inscripció.

Diumenge 8 a les 12 h. TALLER FAMILIAR. ESTAMPACIO I POSTALS DE NADAL Realització d'una planxa de gravat i postals inspirades en l'Ismael Smith. Prèvia inscripció.

Dijous 12 a les 12 h. PARLEM D’ART CONTEMPORANI: LA REPRESENTACIÓ DE LA MASCULINITAT EN EL CINEMA D’ANIMACIO. (AMAC i Plat Artístic).

Diumenge 15 a les 10:30 h. MINDFULNESS AL MUSEU
Taller de meditació i relaxació a les sales del museu (AMAC).

Diumenge a les 12 h. VISITA GUIADA AL MUSEU


<<>><<>><<>><<>>

Programes de difusió del
Museu d'Art de Cerdanyola


PROGRAMA D’EXPOSICIONS TEMPORALS:
Sala d'exposicions del MAC i Espai Arc
Sala d'exposicions Elisa Arimany (BCCI

VISITES GUIADES AL MUSEU:
tercer diumenge del mes ales 12 h.

ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS:
segon diumenge del mes.

ACTIVITATS EDUCATIVES:
visites i tallers per a tots els cicles.

ARTS & HEALTH. PROGRAMA DE MUSEUS I SALUT

GRANS ARTISTES: PROGRAMA PER AGENT GRAN.

PROGRAMA D’ART I JOVES:
Festival de curtmetratges [C] Screen Plat Artístic)
NIT LAB MAC Tancats al museu

C. de Sant Martí, 88/ Ptge. del Llorer, 11 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 591 41 30
www.cerdanyola.cat/mac
mac@cerdanyola.cat

Horaris:
De dimarts a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Tots els dilluns tancat, fins i tot els festius

L’accés a les exposicions temporals és gratuït.
A les visites guiades i tallers s’accedeix amb el tiquet d’entrada al museu.
Tots els primers diumenges de mes l’entrada al museu és gratuïta.
Activitats al Poblat de Ca n'Oliver 
 
 
Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Carrer de València, 19  Cerdanyola del Vallès Telèfon. 93 692 33 22 / 93 580 45 00
a/e museucanoliver@cerdanyola.cat www.cerdanyola.cat/museucanoliver
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès
Es convenient assegurar-se que no s'ha produït cap canvi en el programa.

Visita guiada al Museu de Ca n’Oliver
Cada segon diumenge de mes : Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, Terra d’Ibers. Hora : a les 12 h. Preu : activitat gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada.

L’entrada al jaciment és gratuïta i la del Museu és de pagament:

Entrada general: 3 €
Entrada reduïda: 2 € (estudiants menors de 18 anys i jubilats no empadronats a Cerdanyola).
Entrada gratuïta: menors de 8 anys i jubilats de Cerdanyola.
Famílies: 6 € (2 adults i 3 infants)
Grups: 30 € i 22,50 € la reduïda. Aplicable a grups de 15 persones.

HORARIS
De l'1 d'octubre al 31 de Març :
Dijous i divendres de 16.30 a 19.30h
Dissabtes d'11 a 14.30 i de 16.30 a 20h
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30h

De l'3 d'Abril al 30 de Setembre:
Dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20h

Tancat:
 1 i 6 de Gener i 1 de Maig i 25 i 26 de Desembre
 

Diumenge 15 desembre, 11:30 h.
Jocs i joguines a l'antiguitat.  Taller per fer i jugar amb joguines antigues Activitat per atots els públics
 

                  EXPOSICIONS A CA N'OLIVER


Fins al 15 de desembre : Ramon Llull i l'encontre entre cultures


Activitats a l'ATENEU

 

Dissabte 23 de novembre a les 19 h. Concert de Santa Cecilia
Banda i Coral de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV) celebra el Dia'de la Patrona dels Músics!
Aquest concert de Santa Cecília, la patrona dels músics, serà el tret de sortida de la programació que l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès ha preparat per celebrar el 20è aniversari de la seva
fundació. Per a l'ocasió, la Banda i la Coral de l’entitat interpretaran un repertori del màxim nivell : a la primera part, faran sonar obres del romanticisme alemany, i a la segona, més variada, oferiran
melodies de clàssics com West Side Story. L’estrella del concert serà el trompista vallesà Pau Torres.
El solista, membre estable de la Banda de l’AMCV, interpretarà el 'Concert per a Trompa ni ’ de Richard Strauss per celebrar el dia de la patrona dels músics. Aquest és, segurament, el concert per a trompa del segle XIX més interpretat en l’actualitat.
PREU: GRATUÏT. Dues setmanes abans del Concert caldrà retirar les entrades a través d'Internet) (entrades.agrupaciomusicalcerdanyola.cat/Organitza: AMCV


Diumenge 24 de novembre a les 12 h. Espectacle familiar. : "Hamelí"
Hamelí, un poble ple de rates que ningú s'explica d'on han sortit. Però i si les rates no venen d'enlloc? I si les rates sempre han estat allí?
Al Teatre Ateneu (carrer de la indústria, 38-40)- Preu: 7 € ; nens i nenes sòcies de Bambalina-


Divendres, 13 de desembre de 2019 a les 21:00 h. Teatre : "LAPÒNIA" de Cristina Clemente i Marc Angelet
Intèrprets: Roger Coma, Meritxell Huertas, Meritxell Calvo i Manel Sans
Descripció : Una comèdia sobre les mentides, les il·lusions i l’educació que rebem des de ben petits.
Dues famílies es troben a Lapònia per celebrar la nit de Nadal i esperar l’arribada del Pare Noël, però una de les criatures explica a l’altre que aquest home amb barba blanca no existeix i que és un personatge de mentida que utilitzen els pares per fer xantatge als fills. El que havia de ser una vetllada de festa i il·lusió es convertirà en una batalla entre germanes, parelles i cunyats, d’on hi emergiran mentides, veritats i secrets inconfessables. Lapònia, una comèdia brillant sobre la veritat i la mentida.
Al Teatre de l'Ateneu - Carrer de la Indústria, 38-40 (Cerdanyola del Vallès) - Durada: 75 minuts


Dissabte 14 desembre a les 20 h. : 10 anys de la Jove de Cer-danyola.
Directors: Pedra Pardo i Borja Mascaró; Participa: JOC i ex-membres i músics convidats.
La Jove Orquestra de Cerdanyola celebra els seus deu anys de vida envoltada de la millor música i la millor companyia. A la primera part del concert recordarem obres emblemàtiques d’aquests deu anys, de la mà del Pedro Pardo i l’Anna Borrego. I a la segona part la JOC se suma a la commemoració dels 250 anys de la mort de Ludwig van Beethoven interpretant la seva famosa 7a Simfonia. Veniu a celebrar-ho amb nosaltres!
ENTRADA GRATUITA Organitza: JOC


Diumenge 15 desembre a les 12 h. Espectacle familiar. "El Trencanous".
La Carla i el Quintet Quatre+1 van convidar als alumnes de cicle inicial a fer un viatge màgic al món que va imaginar Piotr Ilitx Txaikovski en el seu ballet del Trencanous. Per recórrer aquest univers el vehicle que van fer servir va ser el somni i els va acompanyar la Carla. Tot comença un dia quan la Carla decideix posar ordre a les golfes i es troba una caixa plena de contes, entre tots els llibre troba “El Trencanous”.


Diumenge 22 desembre a les 19 h. : Concert de Nadal amb l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola
La OCC ens ofereixen el clàssic concert de Nadal on guadirem del Quart Concert per a Piano en sol major OP 58 de Ludwig Van Beeethoven. Fou l’ultima aparició d’en Beethoven i es segura¬ment un dels concerts de piano preferits per el gran públic. A més, ens emocionaran amb els seus Valsos i Polkes tradicionals de Nadal.
PREU: Taquilla 13€; anticipat 11€: Jubilats, estudiants, menors de 16 anys i alumnes d'AULOS 9€ Socis OCC 5€; Menors acompanyats per un adult GRATUÏT Venda anticipada d’entrades a: www.occerdanyola.cat Organitza: OCC


Dissabre 28 desembre a les 19 h, : Concert de Cap d'Any. Banda i Coral de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès.
Els membres de les dues formacions actives de l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Va¬llès us conviden a celebrar les dates més assenyalades de l’any amb música. Tant la Coral, de la mà de Manel Cúbeles, com la Banda, dirigida per Gerard Pastor, protagonitzaran una vetllada amb un repertori festiu que acabar l’any ¡unts i amb un somriure. De segur que no faltaran els valsos en aquesta cita tan esperada nl tampoc el tradicional to humorístic amb què l’AMCV ja fa temporades que tanca l’any! T’ho perdràs?
PREU: GRATUÏT
Dues setmanes abans del Concert, caldrà retirar les entrades a través d’Internet (entrades.agrupaciomusicalcerdanyola.cat/) Organitza: AMCV


 

  Cerdanyola, cultura, natura i patrimoni

 

Diumenge 1 desembre, 11 h
De la masia al poble: la Cerdanyola de Baix.  Itinerari amb testi-monis per la Cerdanyola de Baix, amb refrigeri final - Inici: Antiga Biblioteca Ca n’Altimira Organitza: Òmnium Cultural i La Constància

Dimarts 3 desembre, 19 h
El poble de Cerdanyola va creixent  Xerrada il·lustrada sobre la Cerdanyola de Baix Museu Ca n’Ortadó Organitza: Òmnium Cultural i La Constància

Divendres 20 desembre
XV Camí de Justícia Itinerari nocturn i teatre medieval. Inscripcions: del 12 al 21 de desembre al 93 580 45 00
Museu Ca n’Ortadó-Monestir de Sant Cugat del Vallès
 
 
La Cerdanyola medieval

Les festes tradicionals del mes de novembre són el testimoni viu de la llarga historia d’una Cerdanyola pagesa. La Festa de Tardor té el seu origen en la celebració de la diada de Sant Martí de Tours, patró de Cerdanyola des de Palta edat mitjana. L’Aplec de Sant Iscle recorda la festivitat d’aquest sant que va ser patró de la parroquia de les Feixes. El Museu d’Història de Cerdanyola us proposa descobrir-ne la historia.

 
Activitats estables

Tots els diumenges. Can Coll, un mas al bosc. Visita lliure a la masia museitzada i a l’exposició "L’home i el medi a Collserola". Can Coll - CEA. - Oberta de 9.3. 0 a 14.30 h

La granja de Can Coll. Visita guiada a les 11 i 12 h Can Coll - CEA Inscripcions el mateix dia Preu per persona: 1,85 €

La Feixa dels Ocells. Activitat d’observació d’aus per a majors de 8 anys Can Coll - CEA
Des del primer diumenge de novembre Horari de 10.30 a 13.30 h

Jugateca ambiental. Activitats familiars Parc del Turonet.
Horari: 11.30 a 13.30 h.  Del 15 de setembre al 24 de novembre

Segon diumenge de mes
Sant Martí, una església per la pagesia Oberta de 10.30 a13.30 h. Visita guiada ales 12 h Església Vella de Sant Martí Agost tancat

Tercer diumenge de mes
Sant Iscle, una parròquia medieval Oberta de 10 a 14 h Visita guiada a les 12 h. - Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes Agost tancat
 
 

Activitats a la Biblioteca Central

 
 Horaris matins: dimecres i divendres de 10 a 14h.
 Horaris Tardes: de dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h.
 Telf. 935807602
 www.bibliotecacerdanyola.cat

 b.cerdanyola@diba.cat
 Pl. Enric Granados, 1 Cerdanyola del Vallès

La científica Tina

Dilluns 16 desembre a les 17.30 h.
Públic: 2 a 6 anys a la Sala de petits lectors. Planta 1
Aforament limitat.

Dimecres 18 desembre : Les butxaques del mar (Ada Cusidó)
Inscripció prèvia: a partir del 4 de desembre (web).
Hora: 17.30 h. i 18.30 h. | Públic: 1-4 anys

Cafè Filosòfic

Dijous 19 desembre
Coordinadora: Sílvia Staps
Hora: 18.30 h. - Públic: adults
Lloc: Sala E. Granados. Planta 0
Aforament limitat.

Taller cuina de Nadal

Receptes a l'abast de tothom per sorprendre als nostres convidats.
Dilluns 2 desembre a les 18.00 h.
A càrrec de: Montse Tàpies - Públic: adult
A la Sala Enric Granados - Inscripció prèvia: a partir del 20 de novembre (web).

Hora dels Nadons

La vaca i la papallona
Narradora: Mercè Rubí
Dimecres 4 desembre a les 17.30 h.
Públic: 0-12 mesos - A la Sala de petits lectors. Planta 1
Inscripció prèvia: a partir del 20 de novembre (web).

Once upon a time

Five ways to celebrate Christmas!
Narradora : Núria Clemares
Dissabte 14 desembre a les : 12.00 h. - Públic: + de 4 anys - A la Sala Enric Granados Aforament limitat.

Taller de Nadal : Star Wars

Màscares de personatges de Star Wars.
Divendres 3 gener a les 17.30 h.
A càrrec d' Activijoc
Públic: 5 a 10 anys - Lloc: Sala infantil
Inscripció prèvia: a partir del 18 de desembre (web).

Bibliolab "L'Òpera a Catalunya

20 anys de la reobertura del Gran Teatre del Liceu - A càrrec de Calaix de Cultura.
Dimecres  7 novembre a les 17.30 h. - Públic: adult
Lloc: Sala Enric Granados - Inscripció prèvia: a partir del 30 d'octubre (web).


 
EXPOSICIONS

Horaris :

Matins : DIMECRES I DIVENDRES DE 10.00 h.a 14.00 h.
Tardes : DE DILLUNS A DIJOUS DE 15.30 h..a 20.30 h. 

Activitats a la Sala Enric Granados

 
Horaris MATINS de dimarts a dissabtes de 10:00 a 14:00 h.
              TARDES de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 h.

Programació : http://www.bibliotecacerdanyola.cat/events/
 
 

Activitats del Parc Natural  Collserola
 
 
 
Podreu visitar l'edifici, les seves exposicions i els seus entorns (visita autoguiada). (activitat gratuita)  
 
ESPECIAL TARDOR

Especials Trimestre

Són activitats que venen determinades pel ritme de les estacions del Parc Natural, les relacionades amb una temàtica sobre la biodiver-sitat o el paisatge, o per la celebració d’esdeveniments més globals dels qual Collserola hi participa: Dia Europeu dels Parcs, Jornades de Patrimoni, Setmana de la Ciència, Setmana del Voluntariat, etc.

La tipologia d’activitats és variada: itineraris guiats, xerrades divul-gatives, jornades participatives, tallers familiars, espectacles, expo-sicions.

A partir de novembre :
LA FEIXA DELS OCELLS DE CAN COLL
Els diumenges, a Can Coll, podreu contemplar els ocells més comuns de Collserola. Al Centre d’Informació també trobareu una petita menjadora on fer observacions. Servei gratuït de préstec de prismàtics i de fitxes d’identificació als dos centres.
De 10.30 a 13.30 h.

Diumenge 24 novembre :
POESIA AL PARC NATURAL : DE COLLSEROLA: BROSSA DE PROP
, al MUHBA Vil·la Joana.
Espectacle escènic a càrrec del clown Marcel Gros, en el marc de la celebració de l’Any Brossa.
(Organitzat per la Diputació de Barcelona, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i el MUHBA Vil·la Joana).
De 12 a 13 h

Dissabte 14 desembre :
PAISATGES AMB SABOR D’AQU : LES MANDARINES DE CAN CARLETS

Una passejada pel solell de Collserola ens conduirà a un racó on el microclima permet el conreu d’un dels productes de la marca Collserola: les mandarines de Can Carlets.
A càrrec de Pilar Herrero, biòloga i educadora ambiental

 
DESCOBERTES EN FAMILIA

Un dissabte al mes us proposem una passejada pels entorns del Centre d'Informació, acompanyada d’un petit taller o d’un joc. A càrrec dels Guies del Parc.
Cal inscriure’s al Centre el mateix dia. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades, 20 persones per sortida. Preu :1,80€ - A les 11 h. i 12.30 h.


14 desembre : La menjadora dels ocells

*Activitat gratuïta en motiu de la Setmana de la ciència


LA GRANJA DE CAN COLL

Els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren diferents espais de la granja: la incubadora i els pollets i el tancat dels conills i el dels ànecs. Així com els corrals amb la somera, la truja, la vedella i l’aviram.

Horari: 11:15 h i 12:15 h. Preu: 1,75 € per persona (adults i nens a partir de 3 anys). Cal inscriure’s el mateix dia al taulell d’informació de Can Coll. Places limitades, màxim 25 persones per visita. 

De 13 h a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.  

 
ESPAI D'INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Obert els diumenges  de 10:30 a 14 h, excepte els mesos de gener i desembre i del 16 de juliol al 15 de setembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552. Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17
 
 
 
VISITES AL CASTELL DE TORRE BARÓ

Obert tots els dies. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 hores ; dissabtes de 10 a 13 h i de 15 a 19 h; diumenges de 10 a 14 hores; Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona. Lat. 41.45184326, long.2.17628893 Visites comentades i activitats per a escoles. Informació i reserves:  castell_torrebaro@bcn.cat
Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona
 
 
CONEGUEM LA GRANJA DE CAN COLL

Per als més petits. Una activitat de descoberta del medi rural a través del contacte directe amb els animals de la granja. Edat: d'1 a 3 anys. Preu: 107,45 Horari: de 10 a 13 h Durada: per a 2 grups de 20 infants: 1,15 h per grup en dos toms consecutius. Per a 1 grup de 20: torm únic de 2,15 h.  
 
MATINALS A COLLSEROLARecorreguts guiats adreçats a grups que volen passar un matí passejant i descobrint el valors socioambientals del Parc. L’itinerari es desenvolupa principalment pels entorns del Centre d’Informació del Parc o de Can Coll, tot i que es poden programar per altres àmbits de la serra segons les necessitats i els interessos.
Durada 3 hores       Horari: de 10:00 a 13:00 h
De dilluns a dissabte. Cal concertar data al tel 932 803 552
Màxim 25 persones per grup     Preu per grup 109,10 €. 

Al Centre d'informació. Itinerari 1: Des del Centre d'informació a la font de la Budellera i retorn a Santa Maria de Vallvidrera.
Itinerari 2: Des del Panta de Vallvidrera fins al ïuró d'en Cors i el coll de Can Cuiàs i retorn al Baixador de Vallvidrera.

A Can Coll
Itinerari 1: Des de la masia de Can Coll a la Font de Sant Pau i retorn.
Itinerari 2: Des de l'àrea de lleure de Can Coll al Puig de la Guàrdia, torrent de Can Coll i retorn.
 
 
VOLS COL·LABORAR?

Què et semblaria venir un dia al Parc a col·laborar en la millora d’algun dels seus espais? Si tens temps i ganes, et convidem a participar-hi!
De 10 a 13 h. Mès de 12 anys. Cal inscripció prèvia.

Dissabte 23 novembre :
ON TENIM AILANTS A VALLVIDRERA
?

Xerrada i porta a porta per localitzar els ailants de les parcel·les privades i sensibilitzar el veïnat de la problemàtica de les plantes exòtiques invasores. Coorganitzat amb el Centre Cívic Vázquez-Montalbán.
 
NITS D'ASTRONOMIA 
 
 
 
Sessions d'iniciació  a l'observació d'estels, constel-lacions i altres cossos celestes. L’activitat combina explicacions teòriques: què són les estrelles diferencies amb els planetes, mitologia associada; amb observacions a l’exterior: identificació de constel·lacions a ull nu i observació amb telescopi. En cas de mal temps o menys de 10 inscrits se suspendrà l'activitat.
Aquestes sessions es programen una nit al mes, en divendres de 21 a 23 h, tot l’any, excepte a l’agost. Consulteu dates a l’Agenda d’activitats. Lloc: al Centre d'informació del Parc.
Cal inscripció prèvia
la mateixa setmana de l’activitat, de dilluns a divendres, al tel 932 803 552.  Places limitades.
Preu : 5,15€  
Edat recomanada: + de 12 anys.

Divendres, 22 de novembre :

Cassiopea ens fa de guia al mapa estel·lar.

Divendres, 20 de desembre :
Betelgeuse i Rigel anuncien l’hivern

 
D'EXCURSIÓ AMB...Us proposem descobrir el Parc de la mà d'alguna de les entitats del territori que se'l coneixen abastament.

Dimarts 19 denovembre : Sant Feliu 100 %
Cal inscripció prèvia. Activitat gratuita. Edat recomanada 12 anys .
Lloc i Hora : consultar al inscriure's
 
PASSEJADES TEMÀTIQUES 
 
 
 
Un dissabte al mes us proposem una passejada tranquil·la pels entorns del Centre d’Informació per conèixer els valors del Parc, de la mà d’un delss Guies del Parc.
A càrrec dels Guies del Parc. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Places limitades, 20 persones per sortida. 
Una de les millors maneres de conèixer i gaudir del Parc és, sens dubte, la passejada. El ritme de les nostres passes ens permet la descoberta d’indrets que d’altra manera ens passarien per alt. Així podem reconèixer formes i olors de plantes molts diverses, sons i senyals dels animals que viuen als diferents ambients, fonts amagades als indrets ombrívols, ermites i masies a les vores del bosc…Tot plegat ens familiaritza amb un entorn que malgrat la seva proximitat no coneixem prou. Tot caminant, podreu contemplar la riquesa del patrimoni natural i cultural del Parc. Mes de 12 anys - Preu 1,80 € - Horari de 11 a 13:30 h.

Mès informació

21 Desembre : La petjada dels senglars

Activitat gratuïta en motiu de ** la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

  
PER A LES ACTIVITATS AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Truqueu la mateixa setmana de l'activitat -de dilluns a divendres- al telèfon del Centre d'Informació del Parc   932.803.552. 
Horari de 9.30 a 15 hores 
 
TURÓ DE MONTCADA 
 
Informació de les activitats i inscripcions al web de l'associació
Activitats el 21/10, 18/11 i 2/12. Més informació i inscripcions a www.acer-associacio.org

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ

Obert tots els dies de la setmana. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 h; dissabtes de 10 a 17 h (tancat de 13 a 15 h); diumenges de 10 a 14 h. - Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona.
Lat. 41.45184326, long.2.17628893. - Visites comentades i activitats per a escoles. Informació: castell_torrebaro@bcn.cat i tel. 664 044 079 - Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona
 
 
 
QUÈ TROBAR ALS CENTRES

CENTRE D’INFORMACIÓ*
Exposició permanent: Collserola parc natural, pensada per fer pensar. Itineraris senyalitzats al voltant del Centre. Itinerari de les fonts, accessible per a persones amb mobilitat reduïda: des de l’estació fins a la font Nova, i accessible per a persones cegues, fins al Centre. La menjadora dels ocells tots els dies, de gener a febrer. Audiovisuals del Parc. Consulta i venda de publicacions.

CAN COLL, CENTRE D'EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Masia del segle XV i voltants rurals. Exposició permanent: L’home i el medi a Collserola. Itineraris senyalitzats als entorns de l’equipament. Audiovisuals del Parc.Consulta i venda de publicacions.
La Feixa dels ocells, de 10.30 a 13.30 h els diumenges de gener a febrer. Consulta i venda de publicacions. La granja: els diumenges, visites guiades de 45 minuts. Es mostren els diferents espais: la
incubadora, els tancats dels conills i els ànecs, i els corrals. Cal inscriure’s el mateix dia al Centre. Preu: 1,80 € per persona. Menors de 3 anys gratuït. Places limitades 25 persones per visita. Horari: 11 h i 12 h.(*) - (*) De 13 a 13.30 h visita lliure i gratuïta només als corrals.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRE-RA*
Exposició permanent: El pantà i els seus entorns. Visites comentades. Itineraris senyalitzats als entorns. La passejada temàtica L'arribada d'aigua a Sarrià al segle xix inclou la visita a l'equipament.

CENTRES D'ATENCIÓ ALS VISITANTS


CENTRE D’INFORMACIÓ*
Obert tots els dies de la setmana de 9.30 a 15 h. Excepte el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Carretera de l’Església, 92 (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7). Tel. 932 803 552. ci@parccollserola.net
Lat. 41.419696, long. 2.100994. Estació del Baixador de Vallvidrera dels FGC. Entre setmana, visites i activitats concertades per a escoles i públic en general. Cafeteria i serveis adaptats.

CAN COLL, CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL*
Obert els diumenges de 9.30 a 14.30 h. excepte de Nadal a Reis i Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre. Carretera de Cerdanyola a Horta, km 2. Cerdanyola del Vallès. Tel. 936 920 396
activitatscancoll@parccollserola.net. - Lat. 41.473554, long. 2.124503 - Entre setmana, activitats educatives concertades.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA*
Obert els diumenges de 10.30 a 14 h. excepte del 16 de juliol al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Camí del pantà, s/n. Vallvidrera. Situat a 5 minuts de l’estació de Baixador de Vallvidrera dels FGC, i a 5 minuts de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Es poden concertar visites guiades a l’equipament, per a grups, durant tot l’any. Tel. per reserves. 932 803 552 - Lat. 41.4146818, long.2.0972868,17

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CASTELL DE TORRE BARÓ
Obert tots els dies de la setmana. Horari de dilluns a divendres de 10 a 13 h. Dissabtes de 10 a 17 h (tancat de 13 a 15 h); diumenges de 10 a 14 h. Carretera alta de Roquetes 309. Barcelona.- Lat. 41.45184326, long.2.17628893 - Visites comentades i activitats per a escoles. Informació: castell_torrebaro@bcn.cat i tel. 664 044 079.Gestionat per l’Ajuntament de Barcelona.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC DE LA RIERA
Obert diumenges i festius de 10 a 14 h. Excepte el 25 i 26 de desem-bre, i l’1 i el 6 de gener. Passeig d’Horta –Parc de la Riera. Cerdanyola del Vallès - Lat. 41.48136703, long. 2.14299510 - Gestionat per l’Ajuntament de Cerdanyola.

PUNT D’INFORMACIÓ MÒBIL DEL PLA DELS MADUIXERS*
Operatiu tots els diumenges de 10 a 14 h. excepte del 15 de juny al 15 de setembre i els mesos de gener i desembre. Pla dels Maduixers (passeig de les Aigües) - Lat. 41.417219, long. 2.128874

* Gestionats pel Consorci
 
 

LLOCS D'INTERÈS   (amb Google Maps)

 
Cases modernistes als carrers de Sant Ramon i Sant Martí.
41.490398º, 2.136200º
Cases modernistes al carrer de Sant Francesc
41.494483º, 2.143034º
Castell de Sant Marçal.
41.490684º, 2.114799º
Escultures modernistes i noucentistes del cementiri mun.
41.487103º, 2.124565º
Ermita de Santa Maria de les Freixes.
41.479020º, 2.142564º
Ermita de Sant Iscle
41.467756º, 2.150546º
Església i rectoria de Sant Martí.

41.491344º, 2.139979º
Església vella gòtico-renaixentista de Sant Martí.
41.487479º, 2.123503º
Masia de Can Canaletes i aqüeducte.
41.479157º, 2.142362º
Masia de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Masia de Can Coll i Àrea de Can Coll
41.473393º, 2.128351º
Masia de Can Fatjó del Molí.
41.484013º, 2.127144º
Masia de Can Miró.
41.501460º, 2.102093º
Masia de Can Serraparera.
41.496042º, 2.130091º
Paratge de Canaletes.
41.483073º, 2.143356º
Bosc Gran de Can Catà
41.469872º, 2.149952º
Monument a Europa
41.485378º, 2.128094º
Parc Esportiu Guiera    -Avda. de Guiera 6-8
41.483350º, 2.139192º

Parc Tecnològic del Vallès

41.484886º, 2.127711º
Jutjats
41.484005º, 2.143957º
Monument a Francesc Macià.   Final Av. Primavera
41.489279º, 2.144290º

FESTA MAJOR
Primer cap de setmana del maig

MUSEUS 
Ca N’Olivé
(Montflorit): Horari: Diumenges d’11 a 14 hores. 41.480617º, 2.134068º
Museu de Ca n’Ortadó:
Plaça de Sant Ramon, 23-24.
Tel.:93 692 33 22. (actualment tancat) Accés lliure als jardins.
41.488767º, 2.135999º

Museu i Poblat ibèric
41.480617º,2.134068º

OFERTA CULTURAL:
Festival de Blues  (octubre)

VARIS
Ajuntament 
 -Pl. Francesc Layret, s/n
41.491027º,2.140686º
Pavelló d'esports
(Compleix Esportiu Municipal Can Xarau)
41.494471º, 2.139991
L'Ateneu.
-Carrer Indústria, 38-40
41.488106º,2.140945º

Biblioteca Central 
-Avda de Catalunya
41.492544º, 2.142231º
Pl. Sant Ramon i Monument Republica
41.489107º, 2.136014º
Columnes d'Alfaro (UAB)
41.497103º, 2.110553º
Parc de Cordelles
41.496174º, 2.133794º
Estació Renfe de Cerdanyola (Av de Catalunya)
41.492656º, 2.147392º
Estació Renfe Cerdanyola-Universitat
41.497040º, 2.115583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Bellaterra
41.500968º, 2.090583º
Estació Ferrocarrils de Catalunya Universitat Autònoma
41.502824º, 2.102540º
Zona Esportiva Municipal Les Fontetes.  Pg. d'Horta s/n
41.486486º, 2.144069º
Àrea de Can Coll  (restaurant, àrea de lleure) Montflorit
41.472626º, 2.127352º 
Zona Esportiva del Bosc Tancat  -carrer Riu Sec s/n
41.501639º, 2.130923º            Mapa del món

 

Sobre la Serra de Collserola
 
 
Patrimoni construït

 Castells medievals
        Fortificació medieval Penya del Moro
       Castellciuró
       Castell del Papiol
       Castell de Torre Baró

 Ermites i esglésies
        Santa Maria de Valldonzella
        Sant Cebrià i Santa Justina
        Santa Creu d'Olorda
        Santa Maria de Vallvidrera
        Santa Maria de les Feixes
        La Salut de Sant Feliu de Llobregat
        Temple del Tibidabo
         La Salut o Santa Eulàlia de Madrona
         Sant Adjutori
         Sant Medir
         Sant Pere de Romaní
         Sant Bartomeu de la Quadra

 Masies
         Ca n'Abadal (Sant Feliu de Llobregat)
         Ca n'Albareda (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Balasc (Barcelona)
         Can Baró (Sant Just Desvern)
         Can Bell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Borrell (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bosquets (Sant Cugat del Vallès)
         Can Bova (Sant Cugat del Vallès)
         Can Calopa de Dalt (Barcelona)
         Can Campmany (Molins de Rei)
         Can Candeler (Sant Just Desvern)
         Can Carbonell (Sant Just Desvern)
         Can Castellví (Barcelona)
         Can Catà (Cerdanyola del Vallès)
         Coll (Cerdanyola del Vallès)
         Can Cortès (Sant Cugat del Vallès)
         Can Coscoll (Sant Just Desvern)
         Can Fatjó (Sant Just Desvern)
         Can Gelabert (Sant Just Desvern)
         Can Maimó (El Papiol)
         Can Masdeu (Barcelona)
         Can Monmany (Sant Cugat del Vallès)
         Can Padrosa (Sant Just Desvern)
         Can Pahissa (Sant Feliu de Llobregat)
         Can Ribes (Molins de Rei)
         Can Tintorer (Molins de Rei)
         Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès)
         Can Vila (Sant Just Desvern)
         Can Vilagut (Molins de Rei)
         Granja Can Llevallol (Barcelona)
         Torre del Bisbe (Sant Feliu de Llobregat)
         Vil·la Joana (Barcelona)
         Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)

 Fonts
          Font de la Budellera
          Font del Bacallà
          Font de Can Lloses
          Font Groga
          Font d'en Llevallol
          Font Joana
          Font de la Maduixera
          Font d'en Ribes
          Font de la Rabassada
          Font d'en Sert
          Font de la Salamandra
          Font de Sant Medir o del Manyos
          Font de Santa Pau